понеделник, 29 декември 2008 г.

Мобилните телефони ще са основното Интернет устройство през 2020 г.

Computerworld - 13 стр.
Мобилните телефони ще са основното Интернет устройство през 2020 г.



Web няма да засили социалната толерантност, независимо че осигурява досег с различни култури, се посочва в доклад на Pew Internet & American Life Project
През 2020 г. мобилните телефони ще бъдат основните устройства за достъп до интернет за повечето хора по света, твърдят експерти, които предсказват още, че уеб технологиите вероятно няма да доведат до засилване на социалната толерантност. "Мобилният телефон, вече снабден със значителна компютърна мощ ще се превърне в основната интернет свързаност и единствена за повечето хора по света", пише в доклад „Бъдещето на интернет" на Pew Internet & American Life Project. Авторите допълват, че телефонията ще бъде предлагана като набор от универсални стандарти и протоколи, приети от повечето международни оператори, което ще улесни пътуването от една част на света в друга. Четири от всеки пет експерти са съгласни, че такъв сценарий е най-вероятен, показва проучване на Pew. Агенцията е интервюирала 578 водещи интернет коментатори, разработчици и други активно Заети в тази област от различни технологични асоциации. Сред тях са Николас Кар, автор на блога Rough Type и на „Голямата промяна" (The Big Switch), Хави Хофман от Yahoo Developer Network, Майкъл Ботин, създател и директор на Media Law Center в юридическия факултет на Нюйоркския университет, както и няколко членове на борда на ICANN. Експертите са изразили и мнението си за това дали широкото представяне на различни групи в Web ще подобри социалната толерантност до 2020, което да доведе до намаляване на насилието, сектантските войни, открити актове на фанатизъм и престъпления от омраза. Само 32% от експертите са съгласни, че Web ще доведе до по-голяма социална търпимост, а 56% са на противоположната позиция. „Толерантността не е в човешката природа, е заявил 3а Pew Адам Пийк, политически анализатор от Центъра за глобални комуникации. - Първият сателит е изведен в Космоса още през 1967 г, филмът на BBC „Нашият свят", песента на Бийтълс „Всичко, от което се нуждаеш, е любов". И въпреки това все още има войни, геноцид и политически убийства." Сред останалите изводи в доклада на Pew са: 55% от експертите казват, че хората ще действат рутинно в изкуствени среди като виртуални светове и други типове "засилена реалност". "Повечето добре оборудвани интернет потребители ще прекарат голяма част от своите „будни" часове (в работа или за игра) за придобивки, свързани както с реалния или алтернативните светове, пишат от Pew - Този начин на живот усложнява безпроблемното преминаване между изкуствената реалност, виртуалната реалност и състоянието, наричано формално „реален живот".
Гласовото и сензорно активиране ще се превърнат в масови технологични интерфейси към 2020, смятат две трети от специалистите. "Писането във въздуха" ще се разпространи, тъй като малкото джобно интернет устройство ще ви позволява да видите и използвате пълнофункционална виртуална клавиатура на всяка плоска повърхност в момент, в който предпочитате да не говорите на своя свързан в интернет компютър. Сегашната интернет архитектура няма да бъде Заместена от тотално нова система до 2020 г., но търсенията, сигурността и надеждността ще бъдат подобрени Значително, смятат 78% от експертите.Границите между професионалното и личното време все повече ще се размиват, което според 46% от интервюираните е ОК.До 2020 г. хората ще бъдат по-отворени да споделят информация, мнения и емоции чрез интернет, но експертите са разделени по въпроса дали тази нова прозрачност ще Засили индивидуалната почтеност и снизхождение. Шест от десет специалисти не мислят, че през 2020 г. ще има строг контрол върху съдържанието, използващ технология за зашита на авторските права.

Няма коментари: