петък, 16 януари 2009 г.

Джон Уудуърд, директор планиране в „Публисис уърлдуайд“, Андраш Виг, главен изпълнителен директор на медия агенцията ZenithOptimedia за Централна и Из

Дневник - Компании&Финанси - VII стр.
Джон Уудуърд, директор планиране в „Публисис уърлдуайд“, Андраш Виг, главен изпълнителен директор на медия агенцията ZenithOptimedia за Централна и Източна: Ръстът на рекламния пазар в България ще е около 12%



- Какви са вашите прогнози за развитието на рекламните пазари в Източна Европа? Андраш Виг: Очакваме около 2% растеж на рекламния пазар за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) срещу двуцифрения растеж от последните две години. Но, разбира се, това е голям регион и има сериозни разлики между отделните държави. Най-засегнатият пазар в момента е Украйна - тяхната валута се е обезценила с около 50%, бюджетите са надолу с около 20-30 до 40%, в зависимост от категорията на рекламодателите. Другите два пазара, които са силно засегнати, са Унгария, където очакваме сериозен спад, и Румъния, която досега беше един от най-добре справящите се пазари - виждали сме 13-14% растеж през последните 4-5 години. Сега прогнозираме нулев растеж. Русия е най-големият пазар в ЦИЕ, но пък там е много трудно да се прави прогноза, защото е трудно предвидим. Позитивното в ситуацията е, че много от източноевропейските държави все още ще растат. Ясно е, че в Западна Европа въобще не може да се говори за растеж, така че ако има някакъв ръст в рекламния бизнес в Европа, то той ще идва единствено от ЦИЕ. Има няколко пазара, които няма да страдат толкова много. Нашите наблюдения над България например са доста добри и очакванията ни са за около 10 до 12% растеж на пазара, което разбирам, че в сравнение с 27-30% за 2008 г. не изглежда много добре. Но като погледнеш към всички останали, мисля, че повечето хора биха били невероятно щастливи да постигнат 12% растеж. Мисля, че тук хората нямат такова усещане за криза.
-Кои ще са големите губещи и големите печеливши? А. В.: Най-големите губещи са компаниите за недвижими имоти. Дори и на места като Дубай, която е имотната столица, можем да видим, че имотните проекти се продават много по-бавно. На второ място, производителите на коли страдат много. Но ние очакваме най-много бързооборотни стоки и козметични и хранителни компании да задържат позициите си и дори някои от тях да повишават леко своите бюджети. Това е възможност за много хора, това може да се види също и от руската криза, някои от компаниите, които действително даваха пари за реклама през 1998 г. и купуваха пазарен дял, изпитаха два ефекта. Първият е, че изградиха по-голяма лоялност, защото в кризисно време техните брандове бяха видими и потребителите наистина оцениха това, и второто е, че успяха да се сегментират по-добре на пазара, което след две години им възвърна инвестициите. А и ако погледнем към пазара, най-големите рекламодатели не са от финансовия сектор, а от този за бързооборотни стоки.
Д. У.: Иновативните брандове са другата категория, която ще успее. Марки, които осъзнават, че техните потребители се променят в това, което искат, и намират нови начини да достигнат до тях.
А. В.: Мисля, че две медийни сфери съвсем ясно печелят: едната е телевизията, защото е най-голямата и е най-доказано работещата от последните 30-40 години и затова много рекламодатели просто се връщат към нея, защото знаят, че 30 се-кундният спот ще свърши работа. Втората сфера, която наистина печели, е ин-тернет и въобще дигитал-ните комуникации, защото там имаш много по-голяма възможност за обратна връзка, особено ако правиш проучване. Имаш и възвращаемост на инвестицията, защото знаеш точно колко потребители имаш, особено ако правиш промоции. Медията, която, изглежда, минава през много по-труден период, е радиото. Но това наистина много зависи от всеки пазар.
-Някои от най-големите телевизии в България обявиха официално, че намаляват рекламните си тарифи. Как бихте обяснили тази тенденция? А. В.: През последните 3 години повечето от пазарите в ЦИЕ имат двуцифрено увеличение на цените на основна база. Очевидно това се беше превърнало по-скоро в навик, но в същото време имаше допълнително търсене. Телевизията ставаше по-скъпа, аудиторията не растеше или поне беше много фрагментирана и следователно cost per rating точките ставаха все по-скъпи. И България беше на челно място в тази тенденция заради ограничения брой канал, заради ограничения брой търговци на тв време и заради начина, по който се променяше тв публиката. Но ние виждаме на повечето пазари, че търговците на тв реклама стават все по-гъвкави. Това, което виждам от рекламна гледна точка, че по-малко хора се обвързват за дългосрочни планове, има много повече възможности в последната минута или за тримесечието. Гъвкавостта е ключът тук, така че не е необходимо да правиш същия тип инвестиция в реклама.
-Мислите ли, че рекламата ще стане по-иновативна по време на криза или точно обратното - ще стане по-скучна, защото рекламодателите ще предпочитат да играят на сигурно?
Д. У.: Мисля, че ще се завъртим в кръг. Незабавната реакция на хората, независимо дали са потребители или маркетиращи, е да кажат аз няма да правя нищо, докато не се окаже, че всичко е наред. Хората просто се отдръпват, разчитат на простите неща, действат по начина, по който са свикнали. Това е психологическа реакция, като шок. Но мисля, че когато хората свикнат с тази идея и осъзнаят, че трябва да променят начина си на живот и нагласите си, трябва да вземат нещата в ръце и да помислят какво трябва да направят по различен начин, тогава мисля, че ще дойде иновацията. И ако видим историята на предишните ре-цесии, вълната на иновация се случва след около три години. Списание Fortune например започнало да излиза през 1933 г., три-четири години след пропадането на Уолстрийт създателите му осъзнали, че има нова потребителска необходимост - хората да възстановят това, което са загубили. И списанието се оказало огромен успех въпреки високата си цена, защото давало на хората онова, от
което имали нужда. Това е добър пример как трябва да се случват нещата. А. В.: Имам пример, който може да илюстрира колко важна е увереността в такива ситуации. През 2003 г. в Индия започна епидемията от птичи грип, имаше недостиг на информация и огромен страх фактор, което е почти същото като при рецесия. Всички спряхме да излизаме, носехме маски, в офиса работеха едната половина от хората два дни, следващите два дни другата половина, въобще не можехме да се срещнем. Това продължи около два или три месеца и в един ден, без нищо особено да се е променило, на всички им писна, казаха си просто трябва да продължа напред, махнаха маските и започнаха да излизат. След три месеца всичко беше все едно никога не се бе случвало. Разбира се, този случай беше изолиран, случи се само на няколко пазара, но беше изумително каква вреда беше нанесена от психиката на хората. За мен това беше изумителен урок, че кризата започва заради фундаментални проблеми, но тя свършва, когато мисловната нагласа се промени. Сега пускаш телевизора или отваряш вестника, или влизаш в интернет и всичко, което можеш да прочетеш, е коя компания пропада надолу. Животът няма да бъде както преди, но ще има живот отново.
-Очаквате ли някакви сериозни размествания на медийния пазар? А. В.: В медиите сделките ще бъдат по-реалистични, няма да бъдат огромните суми от милиарди долари, както през последните 5 години. Но това, което
виждаме като тенденция, е, че за някои от компаниите, ако няма растеж от бизнеса им в Западна Европа, трябва да си набавят този растеж от ЦИЕ, тогава най-добрата им възможност всъщност е да купуват. Разбира се, трябва да премериш риска, но пазари като Украйна, Хърватия, България, че дори и в някаква степен Сърбия са много вълнуващи, няма масирано присъствие на чужди играчи и повечето големи групи току-що са влезли, не всички присъстват на пазара. Очакваме дори повече покупки през следващите 5 години.
-Трябва ли марките да присъстват във Facebook? А. В.: Трябва да мотивираш потребителите си, което е много по-лесно, ако си Apple или Nike, и доста по-трудно, ако си финансова институция или производител на съоръжения. Но това, което можеш да направиш, е да осигуриш уникално съдържание или да осигуриш на хората възможност да се забавляват, декорират, моделират, изпращат, употребяват в ежедневната си комуникация твоята марка или продукт. Брандингът не трябва да ти се навира в лицето и трябва да бъде много адекватен. Д. У.: Голямата възможност тук е да се научиш на нещо от тази комуникация с потребителите, да осмислиш това, което хората казват за теб, и най-важното - да направиш своя бранд по-отзивчив към това, което хората искат. Когато правиш реклами, трябва да разказваш на хората истории, които са преживели.

Столицата най-сетне вкара ред в рекламата

Дума - 6 стр.
Столицата най-сетне вкара ред в рекламата



След като близо година поставянето на реклами, билбордове и павилиони в София минаваше "гратис", вчера най-сетне столичните общински съветници приеха промените в Наредбата за рекламната дейност.
Според новите изисквания на по-малко от 50 метра преди кръстовище няма да се поставят билбордове. Забраната се отнася и за разстоянието от 30 метра след кръстовището, а билбордовете по булевардите могат да са разположени на минимално растояние от 100 или 200 метра в зависимост от класа на пътя. Преместващите рекламни арки над уличните платна могат да се разполагат само на главните входно-изходни магистрали на столицата и булевардите от първи и втори клас, както и извън четвърти градски ринг. Те трябва да са на над 150 метра от пътен знак, на минимум 5,2 м височина, на 50 метра от друг рекламен елемент, а от друга арка разстоянието трябва да е между 200 и 300 метра в зависимост от класа на булеварда.
Всички видове преместваеми обекти (павилиони) трябва да се разполагат извън изходите на подлези, пешеходни пътеки, метростанции и подходи към обществено-обслужващи обекти, като се осигурява свободна ширина за преминаване на пешеходци от минимум 2 метра.
В територията, заключена между бул. "Цар Освободител", ул. "19 февруари", ул. "Московска", ул. "Малко Търново" и бул. "Княз Дондуков", площадите "Независимост", "Атанас Буров", "Народно събрание", "Александър Първи" и "Паметник Васил Левски", както и бул. "Цар Освободител" от пл. "Народно събрание" до бул. "В. Левски" не се допуска поставянето на рекламни елементи, с изключение на покривна ажурна реклама, а разполагането на преместваеми обекти се допуска само ако те са с кратковременен характер и свързани с чествания на национални празници, културни и спортни прояви за срок не по-дълъг от седем дни. В центъра павилионите не трябва да са по-големи от 6 кв. м.
Лепенето на агитационни предизборни материали ще става само на определени места, които ще са известни до два месеца преди деня на вота. След изборите партиите трябва сами да свалят плакатите, като в противен случай ги заплашва глоба от 100 до 5000 лв. За едноличните търговци санкциите ще са между 1000 и 50 000 лв.

Руски милиардер купува британски вестник

Новинар - 8 стр.
Руски милиардер купува британски вестник



Единственият британският вечерен вестник "Ивнинг стандард"
Руският милиардер Александър Лебедев е предложил да закупи 76% от акциите на единственото британско вечерно издание "Ивнинг стандард", съобщи Би Би Си. В момента „Ивнинг стандард” е в рекламна рецесия заради нашествието на безплатните вестници и собствениците му обмислят офертата на руския милиардер, който е и бивш шпионин от КГБ и през 80-те години е работил в руското посолство в Лондон. Богатството на Александър Лебедев се изчислява на 3,1 млрд. долара. Според ДПА той успял да натрупа тези пари от банково дело и застраховки, както и от авиокомпанията "Аерофлот", в която има дял.

Медиите говорят за пари и корупция, сочи проучване

Земя - 3 стр.
Медиите говорят за пари и корупция, сочи проучване



Най-често използваните думи в българските медии са пари, криза и корупция, сочи проучване на фондация „Медийна демокрация". Изследването ще приключи след края на парламентарните избори, а целта му е да анализира медийната предизборна битка и посланията на партиите.
Кметът на София Бойко Борисов заема второ място по присъствие във всяка една от националните медии. Първите три места с него си делят премиерът Сергей Станишев и президентът Георги Първанов.
Проучването е изследвало кои са най-често употребяваните думи на кмета и премиера в пресата. Любопитен факт е, че столичният градоначалник най-често е казвал името на премиера Станишев. Министър-председателят пък е използвал най-много думата България.
Засега анализът сочи, че сблъсъкът на предстоящите избори ще бъде между гражданите и политиците, а не между конкурентите за властта, коментира доцент Георги Лозанов. Той припомни, че България заема 59-а позиция по свобода на словото според проучване на „Репортери без граници"

Крсимир Гергов: Не може да се пуска в ефир информация, изпратена от Агент 007

Afera.bg - Интервю
Крсимир Гергов: Не може да се пуска в ефир информация, изпратена от Агент 007



Може да се каже, че е около 50% от пазара, и този дял се базира на моето влияние в рекламните среди. След пет години няма да има вестници. И аз мога да се обадя в редакцията и като своеобразен журналист да кажа, че днес например президентът ще прави нещо интересно, което заслужава да бъде отразено, но в никакъв случай не налагам мнението си. Те се съобразяват с предложенията ми, но сами вземат решение. Аз съм единственият български мохикан, който има реално участие в сериозни медийни пазари.
Съставители на книгата са преподавателите от СУ "Св. Климент Охридски" доц. Георги Лозанов и доц. Орлин Спасов. Тя е третата от поредицата "Четвъртата власт". Преди няколко години първите две книги, които двамата преподаватели от Софийския университет написаха бяха посветени на вестниците "Труд" ("Дневен Труд - Лидерът") и "24 часа" ("24 часа. Вестникът"). Изданията са част от проектите на фондация "Медийни демокрация" зад която стоят Лозанов и Спасов.
Интервюто на Гергов препечатваме от в. Капитал.
НЕУТРАЛНОСТ НА МЕДИИТЕ
– Нека започнем с въпроса как проектът bTV влезе на страниците на
собствената Ви професионална биография? И защо това предизвика толкова много негативни реакции, защо се разпозна някаква скрита страна във връзката Ви сbTV?
– Повечето хора забравят историята около моето развитие в медийния сектор и
това е съвсем нормално. Но нека припомня, че аз създадох първата частна ефирна телевизия в България – Триада. Тя беше съвместен проект с Тед Търнър и CNN.
Благодарение на тази телевизия пътувах често до Англия и САЩ, където се запознах с всичко, свързано с електронните медии и рекламата. Това ми даде възможност да разбера същността на медиите, защо и при какви обстоятелства те са ценни. Чрез създадените от мен рекламни агенции успях да направя пробив в рекламната дейност – и то в период,когато в България маркетингът все още не беше развит; от 1994 г. до ден-днешен аз съм собственик на най-голямата рекламна агенция в страната. И така, когато в България се взе решение да се създаде частна национална телевизия, получих предложения от две телевизионни компании да ги консултирам. Едната беше SBS, а другата – NewsCorporation.
– Имахте ли вече предварително създадени контакти с Нюз Корпорейшън?
– Да. Имах една фирма, която обслужваше Нюз Корпорейшън в дистрибуцията на техни кабелни програми в България – програми като National Geographic, Sky и др. От лятото на 1996 г. започнахме да ги представляваме на българския, а и не само на българския пазар, и развихме много добри контакти помежду си. И когато вече през 1999 г. се взе решение да се направи конкурс за частна национална телевизия, в пресата излезе информация, че тогавашното правителство – може би не най-високото ниво, а по-скоро на по-ниските етажи – е решило да създаде медия, която да търси политическо влияние, да изпълнява политически поръчки и да бъде управлявана от хора, назначени по
политическа линия. Но тези хора от по-ниските нива на държавното ръководство, които преследваха своите комерсиални и политически интереси, разбраха, че аз работя като консултант на SBS. Имаше изказвания от рода на „само през трупа ми Краси Гергов ще вземе лиценз със SBS”. Тогава покрай отношенията ми с Нюз Корпорейшън си уредих среща с Мартин Помпадур.
– Излиза, че със SBS „само през трупа им” ще вземете лиценз, но с Нюз
Корпорейшън може?
– До този момент не беше известно, че имам отношения с Нюз Корпорейшън.
Всички мислеха, че аз участвам със SBS. Всъщност това беше цялата заблуда.
– А как стана тази среща с Мартин Помпадур?
– Обадих се в Нюз Корпорейшън и поисках среща. Тя се състоя в Полша в средата на септември 1999 г. И тогава аз убедих Нюз Корпорейшън да инвестира в България.
– С какви аргументи?
– С аргумента, че това е един развиващ се пазар и че на тях ще им бъде интересно да направят такъв проект.
– А Вие самият имахте ли инвестиции в проекта?
– Не. Сто процента мога да потвърдя, че аз не съм дал и един лев за създаването
на bTV. Инвестицията бе изцяло от страна на Нюз Корпорейшън.
– Но поехте целия мениджмънт като Ваш ангажимент?
– Поех мениджмънта по подготвянето на документите за конкурса. Направихме
екип, в който участваха Светлана Василева, Вики Политова и подчинените им тогава структури – на Вики Политова беше агенция Лео Бърнет, а пък Светлана Василева ръководеше Триада. Всъщност преди това Светлана Василева помогна много и за представянето на документите на SBS и според мен те бяха много добри документи, също както и на Нюз Корпорейшън. В крайна сметка спечели проектът за bTV, а SBS остана на второ място. Документите за bTV, които влязоха в НСРТ, бяха подготвени от Вики Политова, за което тя получи много сериозни адмирации и от НСРТ, и от пресата. Дори имаше изказвания, че си личи, че документите са правени от американци. Разбира се, Вики Политова подготви документите на базата на информация от Нюз Корпорейшън, но моделът беше неин. От Нюз Корпорейшън се доверяваха повече на локалното чувство за правене на програма. Впоследствие програмата на bTV стана много по-различна оттози тогавашен конкурсен проект. След получаването на лиценза управлението се пое от Ал Парсънс и той промени програмата, като изпълни заложената в лиценза идея, но размени полетата спрямо собствената си визия.
– Документите за bTV бяха направени почти като на обществена телевизия и
това се оказа печеливш ход.
– Да, така беше. В лиценза дори е заложено програмната схема на bTV да включва в процентно отношение повече новини, публицистика и детски програми, отколкото БНТ. А по принцип това са три компонента, определящи една телевизия за обществена.
– Имаше ли още от самото начало някаква концепция какъв тип телевизия
трябва да бъде bTV?
– Безспорно в основата беше общественият характер на телевизията.
Впоследствие bTV направи плавен преход от обществена към по-комерсиална медия в унисон със съществуващите навици сред аудиторията, която проявяваше интерес към обществено значими теми и същевременно имаше желание за гледане на комерсиално опаковано съдържание. В началото направихме конкурс, на чиято основа подбрахме екипа на телевизията. Специално назначена фирма направи първоначалния подбор на
желаещите съобразно предварително зададени критерии. Имаше много подадени документи. Много хора от БНТ искаха с радост да напуснат държавната телевизия, но ние се въздържахме да взимаме кадри от там, защото тогава в БНТ имаше прекалено силен контрол и медията беше убила желанието на журналистите да правят журналистика. През цедката на явната конкуренция обаче минаха и Светлана Василева, и Вики Политова. Вярно е, че по едно стечение на обстоятелствата, хората, които бяха избрани в ръководния апарат на bTV, по един или друг начин бяха работили за мен преди това. Но до този момент аз бях постигнал много успехи в медийния бизнес, обхващащ маркетинг, реклама и медии, и е съвсем нормално хората, които бяха част от тези успехи, да станат мениджъри на първата частна национална телевизия.
– Те останаха ли в някакъв смисъл Ваши служители?
– Аз разчитам изключително на персоналната лоялност, но само ако тя се
основава на логични причини. Мисля, че тези хора са работили за мен, защото са ме уважавали и защото с времето са преценили, че мнението ми е ценно. Хора като Светлана Василева, Вики Политова и Люба Ризова са може би топспециалистите в своята област в България. И те изградиха свои ядра около себе си, за да може да работи цялата система. Мисля, че това беше един много успешен проект и никой не може да го отрече или пък да каже, че bTV е била небалансирана медия.
– А не е ли все пак малко странно една такава голяма компания като Нюз
Корпорейшън да дойде в една малка държава като България? Какво им
гарантираше интереса и успеха тук?
– Може да Ви се стори странно, но те ми имаха много голямо доверие, тъй като
бях много добре познат в медийните среди в чужбина, бях работил с повечето от големите медийни мениджъри. Показателен е случаят със SBS – те бяха питали на три места в Европа кого да изберат за техен партньор в България и на трите места им бяха казали моето име.
– А откъде имахте тази готова слава?
– От правенето на Радио Свободна Европа, от правенето на телевизия с Тед
Търнър, с Нюз Корпорейшън. В Атланта, където е централата на CNN, имах възможност да се видя с всички възможно най-сериозни медийни хора, както и с много влиятелни хора извън медийните среди.
– На какво ниво бяха контакти Ви, кои имена можете да споменете?
– Вече мина много време, не мога изредя всички имена, но например се сещам за политици като Ал Гор, Джими Джексън, Джими Картър, Хилари Клинтън, президента на Мексико. Отделно познавах почти всички шефове и собственици на най-големите медийни компании. Вече споменах Тед Търнър, бил съм на вечеря с него и с Джейн Фонда. Единствено Мърдок не познавах, но по това време той беше в конфликт с Тед Търнър, така че слушах много за него. Тед непрекъснато даваше конференции и говореше против него, а в едно интервю дори изрази съжаление, че не е бутнал Мърдок надолу по пистите на Монблан, където двамата са карали ски.
– А ако трябва да оцените собствения си стил на бизнес поведение и
общуване, с какво успяхте да спечелите всички тези хора? Все пак не отивате при тях като някакъв много богат човек, освен това сте свързан с балканския свят, който е сам по себе си с тъмен ореол?
– България все пак имаше добър имидж заради валутния борд, който даваше
възможност за гаранции на инвестициите. Отделно от това политическият риск беше максимално намален поради липсата на инфлация. А и именно заради мястото на България в центъра на Балканите, където се случваха толкова важни политически събития, имаше нужда от голяма медийна инвестиция в страната, от участието на компания като Нюз Корпорейшън. Що се отнася до моите персонални качества, то доверието към мен се основаваше най-вече на максимално коректното отношение, което съм имал спрямо партньорите си.
– Доверието на Нюз Корпорейшън към Вас минаваше ли през определени
възгледи за развитието на света, Европа и медиите, или се свързваше с по-
прагматични цели?
– По-скоро се основаваше на прагматични бизнес намерения. Обясних им, че
България е стабилно място, в което те могат да направят нормална инвестиция и да стабилизират един развиващ се медиен пазар. Успях да ги убедя да инвестират в България, разбира се, с уговорката, че официално няма начин аз да бъда техен партньор – заради Закона за радиото и телевизията. Но това не означава, че не мога да имам някакъв финансов интерес.
– Вашата роля в bTV остана наистина ключова. Бихте ли разкрили какво се
крие зад мистериозното название „консултант”?
– Това е единствената възможност да участвам в структурата на медията. Не мога да си оставя бизнеса и да стана мениджър на bTV. Единствената форма, под която мога да помагам в правенето на самата медия и в нейните финансови ротации, е да бъда консултант. И всеки човек, който е добре запознат с проблемите на българския пазар, би приел тази ситуация. За големите световни компании е съвсем нормално да се доверяват на, да речем, техния локален партньор.
– А имате ли собственост като партньор?
– Нямам собственост в bTV, но имам съвместна собственост с Нюз Корпорейшън в други проекти, които не са в областта на електронните медии. Казвам „партньор”, понеже партнирам на Нюз Корпорейшън в други техни проекти. А в ролята си на консултант участвам и в правенето на телевизия в Сърбия, където законът не позволява повече от 49% от собствеността на една медия да са в ръцете на чужденци и следователно аз няма как да бъда официален собственик. В bTV също не станах собственик, защото законът забранява. Това е единствената причина. Когато поех проекта около кандидатстването за лиценз на bTV, трябваше да продам Триада на
чужденци. После същото направих и с радиата, които създадох – с Джаз ФМ и Класик ФМ.
– Добре развитият рекламен пазар по времето, когато bTV дойде в България,
е може би една от най-важните предпоставки за интереса на Мърдок към България.
– Да, но тогава пазарът беше поне пет пъти по-малък, отколкото е в момента. За
осем години пазарът много се разви.
– Може ли да се изчисли какъв е Вашият дял на този пазар – тогава и сега?
– Може да се каже, че е около 50% от пазара, и този дял се базира на моето
влияние в рекламните среди. С повечето рекламни агенции съм в прекрасни отношения. Не случайно тази година за пореден път от 1996 г. насам ме избраха за президент на Асоциацията на рекламните агенции – и то с одобрението на всички агенции. Мисля, че това е признание за работата ми. Като цяло нашият пазар е спокоен, няма борби за цени в медиите. Цените са балансирани и в момента криейтивът е нещото, което ти дава възможност да се развиваш на пазара.
– Но през Асоциацията Вашето влияние може би се простира на много по-
широка територия, отколкото тези 50% дялово участие. Минават ли всички важни решения на Асоциацията през Вашия подпис?
– Не, не минават. Тъй като ние сме малко агенции, всеки свободно говори за себе си. Най-големите рекламни агенции в България са петнайсет-двайсет на брой и са в този бизнес вече петнайсет години.
– Каква роля играеше рекламата при идването на bTV?
– Рекламните агенции тогава бяха много изморени от порядките и от
недружелюбното отношение на БНТ. БНТ не се интересуваше от приходите от реклама. Ето защо всички рекламни агенции и най-вече рекламодателите приеха bTV като място, където могат да реализират бюджетите си много по-ефективно. Мисля, че в България рекламодателите дължат много на частните електронни медии за отварянето на по- големи и разнообразни възможности за рекламиране. Например практикуването на product placement (използването на продукти с емблеми) е особено подходящо за сферите на спорта и културата.
– Има ли някакъв механизъм през рекламата да се влияе върху
съдържанието на медиите в България?
– Не.
– А как обяснявате случая с Маргарита Михнева? Тя разгласи широко, че
нейното отстраняване от bTV е заради нарушаване на интересите на рекламодател.
– Това не е вярно. Истината е, че тя направи предаване, в което беше злепоставена една фирма – Джони Уокър, – за която в никакъв случай не може да се каже, че е сред големите рекламодатели в bTV; тя даваше около 0,1% от приходите от реклама в bTV. А и Джони Уокър спечели делото срещу Михнева.
– Говори се много, че медията има изграден рефлекс да не засяга интересите
на рекламодателите през журналистиката, която прави. Повдига се и въпросът, че през рекламата вървят и договори за PR.
– Теоретично би могло да има такава възможност. Но вече самите фирми са много по-предпазливи и внимават да не се забъркват в скандали. А иначе пред очите ми ежедневно има примери за журналистически интерес към големи рекламодатели, свързани с важни обществени проблеми. Обсъждат се банки, приватизационни сделки – например приватизацията на БТК предизвика силен медиен отзвук. В сутрешния блок на bTV съвсем открито се изнасяха данни и се правеха коментари относно цената, на която бе приватизирана компанията.
– Но все пак именно рекламата е в основата на бизнеса на всяка една
телевизия, така че вероятно има зависимости между двете.
– Това би трябвало да означава „всяка една медия”. Но досега не съм забелязал
някоя медия да е била силно зависима от рекламодател. Може би по-голям шанс за подобни зависимости има в печатните медии, защото там материалите се подготвят предварително, докато в студиото на една електронна медия не може да се прогнозира какво ще се случи.
– Казахте, че Вашите компании контролират около 50% от рекламния пазар
в България. А какъв процент държите от рекламата на bTV?
– Важното е, че в bTV има равни права за всички, които желаят да подпишат
договор с телевизията. Оттам нататък това, че аз ще направя повече от някой друг, означава, че аз съм по-кадърен от него. Възможностите за бизнес са еднакви за всички.
– Но в някакъв смисъл Вие сте на входа и на изхода. Казвате, че влизате
наравно с другите, но същевременно участвате в създаването на bTV като един
успешен проект, който Ви носи резултати.
– Така е, но в рекламата нещата са изключително стриктни. Не може една
рекламна агенция да накара даден рекламодател да рекламира само в избрана от нея медия. Такава рекламна агенция бързо ще се компрометира. Рекламодателят трябва да получи абсолютно обективен медиаплан. Що се отнася до рекламния пазар като цяло, то той трябва да се основава на следния прост принцип: ако една телевизия генерира 20% от гледаемостта в страната, то тя трябва да получава и 20% от приходите от реклама на пазара. Обаче на практика в България има много малки канали, чийто сумарен рейтинг е
20–30%, но те не могат да бъдат идентифицирани и ние не можем да пускаме реклама в тях. Такива са например всички западни програми, всички малки кабелни канали – при тях се реализира локална реклама, но те не могат да повлияят на големия рекламен пазар. По тази причина, ако рейтингът на една телевизия е 20%, тя реално държи 30–40% от рекламния пазар. Процентите се разпределят между по-големите телевизии с ясна рекламна схема.
– Ако през рекламата не може да се влияе върху медийното съдържание,
може ли това да се случи през политиката – защо над bTV дълго време стоя етикета „телевизия на Костов”?
– В началото имаше такова нещо, трябва да си го призная. Лицензът беше
получен по времето на Костов, което показва, че от страна на хора около Костов можеше да има голямо желание за контрол над телевизията. Но все пак, дори и в тази система, bTV се изгради като една свободна медия. Тя успя да устои и на сериозния политически натиск, упражнен от новото правителство след получаването на лиценза.
– Все пак, може ли да се каже, че bTV е по-скоро дясна медия?
– Да, по-скоро е дясна.
– Или по-скоро консервативна?
– Зависи какво се има предвид под „консервативна”. bTV е медия, която дава
възможност на всеки да изкаже свободно мнението си по важните обществени въпроси. Там няма спрени материали. В bTV не е имало и черни списъци за лица, които не трябва да се появяват на екран. Единствено е имало нежелание да се канят определени хора, които са се опитвали да вземат лиценза на bTV. Но отново не става въпрос за черни списъци, а по-скоро за журналистически убеждения. И аз мога да се обадя в редакцията и като своеобразен журналист да кажа, че днес например президентът ще прави нещо интересно, което заслужава да бъде отразено, но в никакъв случай не налагам мнението
си. Те се съобразяват с предложенията ми, но сами вземат решение. Кажеш ли на нещо „не” в bTV, това вече е краят.
– А какво се случи с Иво Инджев – в крайна сметка под натиск на
президента ли беше освободен?
– Това е абсурд, пълен абсурд. Проблемът с Иво Инджев беше, че той си позволи да вземе информация от анонимен източник и я пусна в ефир, без да я провери. Все едно да се довериш на писмо, изпратено от Джеймс Бонд. Източникът на информацията трябва да бъде поне минимално легитимен. Ако изпратеният до Иво Инджев имейл беше подписан от лицето Иван Иванов например, тогава нямаше да има проблем.
– Но Иво Инджев все пак избра да посочи откъде идва информацията, а
можеше директно да попита дали президентът има купен мезонет от Манджуков и изобщо да не стане ясно кой е източникът на тази информация. Световна практика е по време на избори политиците да получават такъв тип въпроси.
– Това вече зависи от конкретната преценка на мениджърите на медията, те трябва да решат дали журналистът може да задава подобни въпроси по време на предизборна кампания. Но пак казвам, не може да се пуска в ефир информация, изпратена от Агент 007. А и в крайна сметка Иво Инджев не беше уволнен. Той сам си подаде оставката.
– И нямаше да бъде уволнен?
– Нямаше да бъде уволнен, разбира се. Идеята на Ал Парсънс беше да го извика и да го предупреди, че може да го уволни, ако повтори тази грешка. Но Иво Инджев си написа оставката и я подаде. Въпреки това Парсънс поиска да се видят, но Инджев отказа.
– Защо продължават да се водят битки за контрола над аналоговия ефир,
когато разпространението на програми все повече се измества от ефира и все
повече се развива кабелното и цифровото разпространение?
– Мисля, че нещата са повече на принципна основа, отколкото на очаквана
ефективност от даден ефирен канал. Примерно сега борбата е да се вземе лиценза на една телевизия като 7 дни, която е излъчвала петнайсет години. Интересното за 7 дни е, че поради големи прозорци в законодателството телевизията губи лиценза си, заради което има основания да съди държавата. Между другото, Триада също може да съди държавата за това, че на 30 септември 1997 г. тогавашното правителство изключи предавателя на медията, без да даде каквито и да е обяснения.
– Формалното основание да се изключи Триада беше, че Вие сте собственик
на медията, а пък в същото време имате и рекламна дейност.
– Но аз не бях собственик. Какво е това основание, когато то не е основано на
закон? Може ли едно правителство да вземе решение на базата на слух? Това е
несериозно.
– Ако се върнем отново към темата за българския рекламен пазар, бихте ли
откроили някои негови специфични черти? Може ли да се каже, че има
концентрация на пазара?
– Рекламният пазар е като навсякъде по света. Може да се каже, че има десет
международни фирми, регистрирани на борсата в Ню Йорк, които контролират 80% от световния рекламен бизнес. Те са консултантски фирми – рекламата по принцип е консултантски бизнес, – сравними с големите компании от рода на Делойт и Туш. Когато дадена чуждестранна фирма, сключила международен договор с Делойт и Туш, дойде в България, тя отива направо в местния офис на Делойт и Туш и очаква да получи същото качество на финансово и юридическо обслужване, каквото би получила и в Ню Йорк. И тази фирма не се интересува дали в България може да получи по-добри консултантски услуги от друга компания. Същото е и с водещите рекламни агенции в света – международните им клиенти очакват да бъдат посрещнати с еднакви стандарти за качество във всеки офис на агенцията, независимо в коя страна се намира.
– Случва ли се това и в България?
– Това се случи още преди десет години. За щастие тогава успях да установя
контакти с много от водещите агенции, но не афиширах отношенията си с тях – поради високото ниво на завист в България, както и поради факта, че тези агенции са конкуренти помежду си. В момента съм свел до минимум участието си в подобни проекти, сега се интересувам повече от проекти, свързани с медиите и голфа.
– Какви са новите Ви проекти?
– В момента консултирам третата национална телевизия, която стартира през
ноември 2007 г. Всъщност тя е почти национална ефирна телевизия, ще излъчва в двайсет и осем града.
– В случая влизате в конкуренция с bTV.
– Това все пак е проект, който намества пазара.
– И как намества пазара, като двама от четиримата играчи ще са един и
същ?
– Точно това е. Играчите са малко, но аз смятам, че това е здравословно. Мисля,
че аз и много други хора сме допринесли за това медийният бизнес в България да се издържа от реклама. В страни като Турция, Гърция, Румъния и Сърбия този бизнес не се издържа от реклама. Там медийните проекти се спонсорират от групировки с финансови и политически интереси, което е ужасно. Медийното влияние се използва за приватизирането на мащабни проекти като правенето на магистрали и изграждането на инфраструктура. Например една медия в Гърция може да си позволи 200 млн. евро за подобно начинание. Откъде идват парите за финансиране на такова удоволствие? Очевидно са намесени странични интереси. Ако дадена медия се финансира не от
реклама, а от други източници, то тя става зависима, липсва какъвто и да е криейтив и единствената цел е да се направи рейтинг от филми.
– Колко е голям реалният рекламен пазар в България?
– Аз го оценявам на 90 млн. евро като сума, която влиза в телевизиите.
– Запълнена ли е вече тази ниша, или има още свободно пространство?
– Всяка година има нарастване с по 20–30%. Предсказал съм, че тази година ще
стигне 35–45%.
– Това ли е основната причина за стартиране на нов национален ефирен
канал?
– Не е основната причина. Най-важното е, че има възможност за появата на такъв канал.
– Влизането ни в Европейския съюз стимулира ли тези чисто пазарни
условия? Отчитате ли напредък?
– Не бих казал, че има напредък заради влизането в Европейския съюз.
Българският медиен пазар все още поддържа независимост от европейските структури, като основната причина е езиковата бариера. Освен това новите технологии все още не са достатъчно масови, за да се опрости достъпът до медиите – например засега не може да се гледа телевизия през телефона.
– Но може би само след пет години всичко ще е съвсем различно по
отношение на технологиите.
– След пет години няма да има вестници. Ще има принтер на мястото на
вестникарските будки, който срещу заплащане ще отпечатва вестника както си го поръчаш. Тогава вече ще отпадне нуждата от разпространение, няма да се дават 3% на дистрибутор. Това устройство ще даде предимство отново на големите медии, тъй като те ще могат да си позволят инвестицията и технологията. И може би пак някой ще възроптае срещу монопола. Факт е, че глобализацията наистина върви към опростяване на нещата. Но пък глобализацията води до професионално управление на медиите и до
максимална неутралност от странични фактори на влияние. В обратния случай, ако имаме една малка медия в някое село, то тя изцяло ще зависи от кмета, от местния мафиот и от местната фабрика.
– Но без малките играчи аудиторията ще се слее и ще се обезличи.
– Да, но пък за голямата аудитория се предвижда да има много канали. Медиите ще намерят достъп до всеки зрител, само и само да го задържат при себе си.
– Рупърт Мърдок публикува една визионерска статия в списание Форбс. В
нея той предрича нов златен век за медиите, които успеят да се адаптират към
изискванията на новите публики. Според него ще спечелят онези, които се
ориентират към качествено съдържание и преоткрият малките специализирани
ниши. Дали този модел би бил валиден в следващите пет-десет години и в
България?
– Мисля, че в България нещата за пет години ще се развият с такива темпове, с
каквито досега са се развили за петнайсет години. Може дори и по-бързо. Специално за медийните технологии времето много бързо се ускорява. И тогава всеки човек ще може да подбере какво да има на телефона или на телевизора си.
– А очаквате ли да се разиграе политическа битка около дигитализацията на медиите? На дневен ред отново ще бъде въпросът за контрола на медиите.
– Не, не очаквам такава битка. Но ключът е в това кой държи правата. Например сега аз създавам платформа за излъчване на телевизия по интернет, като ползвам правата на bTV, GTV и Fox. Ще купя правата и на Нова телевизия. И така ще управлявам излъчването на тези телевизии в интернет. А интернет отчита много висок ръст на рекламата, защото там, в сравнение с другите медии, все още цената на 1000 е най-ниска, т.е. най-евтино е една реклама да достигне до хиляда души. Същевременно в интернет реално се вижда броят на потребителите, докато в телевизията, и конкретно в bTV, се отчита рейтингът на рекламния блок и ако сме обещали на рекламодателя един рейтинг,
а впоследствие се отчете по-нисък, то тогава дължим компенсация на рекламодателя и пускаме допълнителни излъчвания на съответния клип.
– Една болезнена тема – пийпълметрията. Как ще коментирате подозренията, че Вие контролирате пийпълметрията в страната?
– Една много хубава тема. Мога да призная, че в средата на 90-те години
помогнах и на Мира Янова, и на Кънчо Стойчев в техните проекти за създаване на пийпълметрична агенция. Те имаха нужда от финансиране, а аз мислех, че ще бъде много добре да се въведе пийпълметрията в България, защото това би оптимизирало БНТ и би дало възможност и на малките телевизионни компании да получат част от рекламата. По тази причина инвестирах лични средства в тези два проекта, но не направих дружество нито с Мира Янова, нито с Кънчо Стойчев.
– Как дадохте тази инвестиция – под формата на спонсорство ли?
– Да, беше чисто спонсорство с идеята, при успешна реализация на проектите, да получа процент участие след време, тогава аз нямах рекламна медия. Но тези проекти изобщо не се реализираха, а парите потънаха. Не бяха голяма сума, но все пак бяха мои лични средства. По-късно, когато се появи TV Plan TNS, започнахме да работим с тях. И тогава много се спекулираше с темата, че аз имам интереси едновременно в рекламата, в bTV и в пийпълметрията и така създавам някакъв тип концентрация на пазара. Обвиняваха ме, че умишлено карам рекламодателите да рекламират в bTV, която пък е системно надценявана от пийпълметричната агенция. И каква се оказа истината? Появи се GfK, втората пийпълметрична агенция, и изнесе данни, които напълно потвърдиха високата гледаемост на bTV. Или може би GfK също надценява bTV? Ще кажа само, че съм достатъчно добър професионалист, за да си позволя елементарната логика да започна да изкривявам рейтинга на една телевизия. Дори и да имах възможност да го правя, това веднага би ме конфронтирало с всеки по-сериозен инвеститор. bTV просто имаше шанса да бъде първата частна национална телевизия и да набере много висока скорост. В крайна сметка митът, че аз съм контролирал медиите, рекламните агенции и пийпълметрията, се разби тотално от новия пийпълметричен играч и в момента е обидно някой да каже на даден рекламодател, че рекламира в bTV или в който и да е друг канал, понеже аз съм му оказал влияние през рекламната агенция или през пийпълметрията. Обидно е както за професионализма на рекламната агенция, така и за рекламодателите. Каквото и да се говори, за един рекламодател най-важното е да рекламира в най- атрактивното място и всеки опит за фалшификации веднага би се усетил и би предизвикал голям скандал. Досега такова нещо не се е случило. Това означава, че или има много добро прикриване, или наистина се работи професионално. Аз казвам, че е
второто и вече осем-девет години има само един мит.
– Нюз Корпорейшън непрекъснато разширява присъствието си в България,купува нови медии, нови канали – има ли някакви граници пред експанзията на Мърдок в България?
– Да, човек инвестира в една държава до момента, в който има поле за
инвестиции.
– А има ли шанс за българските медии пред големите играчи?
– В България така се случи, че много малко от успешните медии са български. На първо място това се предизвика от Закона за радиото и телевизията, който забранява на българските медии да имат собственост и реално да играят на пазара. Търсили сме промяна на закона в тази клауза за собствеността, но въпреки че властта се смени няколко пъти, от нито една страна не се появи разбиране по въпроса. Условията, зададени в конкурсите за лицензи, не позволяват на българските участници да се съревновават с чуждите играчи с големи инвестиции. Така че липсата на шанс за българските медии беше обусловена от самите управляващи. А и колко български медии останаха? Както виждаме, при радиата вече се формираха пет групи, които изкупиха всичко възможно на пазара. А при телевизиите има една гръцка и една американска телевизия. При кабелните канали също има сериозни чужди инвеститори. Мисля, че с глобализацията българските електронни медии ще имат все по-малък и по-малък шанс. Същото е и положението при вестниците. За съжаление мога да кажа, че аз съм единственият български мохикан, който има реално участие в сериозни медийни пазари.
– На финала на нашия разговор, остана ли нещо несподелено за bTV?
– Нека завършим с това, че много сериозна роля в развитието на bTV изигра Ал
Парсънс. Той успя да създаде в обществото впечатлението, че bTV е една изцяло
американска телевизия, ръководена от американски мениджър. Това помогна на свободата на словото в bTV и на свободата на създаване на самата медия.


П.П. Прави впeчатление, че в интервюто няма нто един зададен въпрос по отношение на повдигнатото обвинение на прокуратурата срещу Красимир Гергов. Но както се вижда от огромното му самочувствие на медиен магнат, зинал да лапне и рекламата в Интернет, това е обяснимо.
Afera.bg

Продължава ръстът при онлайн видеото

Инвестор - България
Продължава ръстът при онлайн видеото



Колкото повече данни се обявяват за развитието на онлайн видеото през 2008, толкова повече се оказва, че сегментът е сред големите печеливши през миналата година.
Според обявени днес данни от eMarketer американските интернет потребители са гледали общо 12,7 млрд. видеоматериалa в интернет през ноември, или с над 30% повече от същия месец на 2007 г. Информацията е събрана и анализирана от comScore Video Metrix.
Над 146 млн. са били интернет потребителите в страната, които са гледали видео онлайн през наблюдавания месец, като всеки е изгледал средно по 87 видеоматериала.
Делът на гледащите видео онлайн вече е 77% от всички американски интернет потребители. Очаква се този дял да достигне 88% до 2012 г.
За маркетолозите основният въпрос, появяващ се на фона на тези данни, е колко от гледаните материали в мрежата може да носят реални приходи.
„Въпреки че много потребители не искат да преминават през реклами, докато гледат видео, още повече са тези, на които не им се плаща за директен достъп до видеосъдържанието“, казва Дейвид Хелърман, старши анализатор в eMarketer.
„В резултат собствениците на съдържанието и издателите се фокусират върху рекламно базирани модели. С изключение на филмите, някои платени телевизии и отделни материали със спортно съдържание, които остават на принципа на платения достъп, повечето телевизионно ориентирани видеоматериали преминават към рекламно базираните модели“, допълва той.
Очакванията му са рекламните разходи в сегмента в страната да се увеличат до 4,6 млрд. долара през 2013 г. спрямо 584 млн. долара през 2008 г.

Yahoo! спира рекламна програма в Европа

News.bg - По света
Yahoo! спира рекламна програма в Европа



Yahoo! планира да прекрати партньорска рекламна програма в Европа, съобщи Search Engine Land. Content Match конкурира популярната Google AdSence, като дава възможност на издателите да поместват избрани реклами от Yahoo! на своите сайтове и да си споделят приходите с интернет компанията. Официалната позиция на Yahoo! Европа е, че компанията спира програмата, тъй като не желае да инвестира повече ресурси в развитието й. Интернет гигантът ще се фокусира върху продукти, които са по-атрактивни за рекламодателите. Към тях се отнасят спонсорирането търсене и дисплейната реклама, уточни Yahoo!. Компанията е информирала своите партньори в Европа, че ще прекрати Content Match на 31 март. Същевременно Yahoo ще продължи да поддържа програмата в Съединените щати. От тази седмица Yahoo има нов изпълнителен директор, припомня techNewsbg. Поста CEO зае Карол Барц, която наследи подалия оставка през ноември миналата година Джери Янг. Компанията напуска президентът Сюзан Дерек, чието име също беше спрягано за поста на изпълнителен директор.

Стив Джобс напуска Apple за половин година

News.bg - По света
Стив Джобс напуска Apple за половин година



Основателят и главен изпълнителен директор на Apple Стив Джобс съобщи за намеренията си да излезе в половингодишен отпуск поради здравословни проблеми - до края на юни. За ежедневната работа на Apple в продължение на този период ще отговаря Тим Кук (Tim Cook), заемащ длъжността главен финансов директор на Apple. Самият Джобс заяви, че физическото му отсъствие от офиса не означава бягство от работата. „Като изпълнителен директор, аз планирам да участвам в приемането на основните стратегически решения и по време на отпуската", цитира думите му BBC. Миналата седмица Джобс съобщи, че лекарите са му открили хормонален дисбаланс. «Проблемите със здравето ми се оказаха по-сериозни, отколкото си мислех, казва той в електронно послание до сътрудниците на компанията. - Съжалявам, че така се случи". Както е известно технологичният гений, който е в основата на MacBook, iPod и iPhone оцеля през 2004 година след битка с рак на панкреаса. Съветът на директорите на Apple напълно поддържа решението на Джобс. След новината за отпуската на Стив Джобс акциите на Apple паднаха със 7% до ниво от $79,6 за акция. През 2008 г. тяхната стойност се колебаеше в зависимост от информацията за здравословното състояние на Джоб от $79 до $192. Анализаторите отбелязват, че това се дължи на факта, че много инвеститори отъждествяват компанията Apple с личността на нейния харизматичен основател. Стив Джобс, който сега е на 53 години, заедно със Стив Возняк основава Apple в навечерието на компютърната ера през 1976 г. По-късно той излиза от състава на ръководството, но се завръща през 1997 г., когато Apple е на ръба на банкрута заради недобри търговски решения. Джобс обнови продуктовата линия и направи Apple един от лидерите на компютърната индустрия. Финансовите експерти се опасяват, че компанията няма да издържи на уникалния си стил без Стив Джобс.

четвъртък, 15 януари 2009 г.

ТОМАШ ПАВЛИКОВСКИ, РЕГИОНАЛЕН ДИРЕКТОР НА PUBLICIS WORLDWIDE ЗА ЦЕНТРАЛНА И ИЗТОЧНА ЕВРОПА: Пазарът в България няма да бъде тежко засегнат от кризата

Класа - 11 стр.
ТОМАШ ПАВЛИКОВСКИ, РЕГИОНАЛЕН ДИРЕКТОР НА PUBLICIS WORLDWIDE ЗА ЦЕНТРАЛНА И ИЗТОЧНА ЕВРОПА: Пазарът в България няма да бъде тежко засегнат от кризата

Инна ВАСИЛЕВА

Защо Publicis Group купи мажоритарен дял от българската група от маркетингови агенции Publicis MARC Group, z-н Павликовски? Това не е изненада за никого. Все пак ние присъстваме на българския пазар от 1995 г. Преди имахме друг партньор, но през 1999 г. преосмислих съдружничестбото и отказах всички други споразумения. От 2001 г. работя с Николай Неделчев (б.а.- управляващ директор на Publicis MARC Group), фактът, че купихме мажоритарен дял в Publicis MARC, е доказателство за тях, че сме сериозни.
Според вас как се отразява световната икономическа криза на рекламния пазар в нашия регион?
Не мисля, че правилният термин е световна икономическа криза. По-ско-ро има глобална финансова криза при пазари на сложни продукти. Според мен този регион не е достатъчно софистициран, за да бъде тежко засегнат от кризата. Статистиката сочаи, че потреблението в Западна Европа е спаднало с 0,2%, докато в Източна е нараснало с 6%. Може би през 2009 г. този ръст ще се забави, но няма да достигне отрицателни стойности. В страни като България потребителят е чакал дълго, за да достигне европейския стандарт на живот поне донякъде. Той няма да се откаже днес от плановете си, като купуване на нова кола или апартамент.
А как реагират клиентите ви, кризата отразява ли се на рекламните им бюджети?
С клиентите си не говорим за намаляване на бюджети, а за по-разумен начин за изразходването им. Ситуацията в света принуждава много рекламодатели да бъдат малко по-предпазливи в разпределянето на ресурсите и парите си за маркетинг. Принуждава ги и може би да мислят по-бързо за нови начини да се обръщат към клиентите си.
Какви нови начини?
Светът се променя и става дигитален. На места като България може би не е съвсем така, може би навлизането на интер-нет не е толкова голямо,
както и достъпът и скоростта не са както 6 другите страни. Но степента на разпространение на мобилните телефони например нараства много бързо. Преди десет години мисълта, че всеки човек ще разполага с мобилен телефон, бе научна фантастика. Днес всеки има такъв. Според мен тези комуникационни канали ще започват да се използват все повече. Това имам предвид, когато говоря за по-разумно изразходване на бюджетите и масова употреба на каналите.
Това означава ли, че традиционните канали ще бъдат пренебрегнати?
Класическите канали ще бъдат модернизирани. Ако разгледаме разходите за реклама - 70% от тях са разпределени в класическите медии, а 30% в новите медии. Предстои размяна на тези стойности в полза на новите медии или 50:50, но традиционните канали няма да изчезнат. Гледането на телевизия или ходенето на кино днес е социален феномен и най-вероятно ще остане такъв. В края на работния ден потребителите са уморени от възможностите на цифровия свят. В същото време има насищане на използването на тези канали -хората предпочитат да общуват лице в лице.

СЕМ и АБРО са обсъдили предстоящите радиоконкурси

Монитор - 2 стр.
СЕМ и АБРО са обсъдили предстоящите радиоконкурси



Съветът за електронни медии (СЕМ) и Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) обсъдиха вчера на среща предстоящите конкурси за радиодейност в Гоце Делчев, Пазарджик, Перник и Силистра. Това се посочва в съобщение от пресслужбата на СЕМ. На срещата СЕМ е представил резултати от представително социологическо изследване на агенция "Маркет Линкс" за нагласите и потребностите на радиоаудиторията и за потенциалните ниши за нови радиопрограми. От СЕМ и АБРО са отбелязали, че срещата е нова стъпка в развитието на медийната регулация и корегулация у нас, която трябва да се превърне в устойчива практика.

Yahoo! намери наследник на Джери Янг

Дневник - Компании&Финанси - II стр.
Yahoo! намери наследник на Джери Янг



След двумесечно търсене на подходящ заместник на Джери Янг интернет компанията Yahoo! назначи на поста изпълнителен директор Керъл Барц, предаде агенция Bloomberg. Шейсетгодишната Барц ще поеме поста, веднага заявиха от Yahoo!. Президентът на компанията Сюзън Декър, за която се смяташе, че ще заеме длъжността, е обявила, че ще напусне компанията. Пред Барц стои предизвикателството да възвърне позициите на компанията след провала на сделката с Microsoft през миналата година. Освен това тя трябва да свикне с особеностите на новия бизнес - интернет рекламата, който се различава значително от дейността на Autodesk - създаване на дизайнерски софтуер. „Кандидатурата на Барц не се отличаваше с голяма атрактивност. Тя със сигурност ще насочи компанията в правилната посока, но инвеститорите се надяваха на повече“, коментира Джеф Линдзи, анализатор за Sanford C. Bernstein в Ню Йорк. „Без съмнение тя е способен ръководител, но въпросът е дали е най-подходящият кандидат за този пост“, допълни той. В Yahoo! са били обсъждани неофициално три кандидатури за поста през последните три седмици, е коментирал човек, запознат с въпроса. Барц се е срещнала и с члена на борда на директорите и акционер в компанията Карл Икан преди Коледа. Според изявления на членове на борда кандидатурата на Барц е надделяла, защото тя съчетава в себе си качествата на добър лидер с дългогодишен опит в ръководене на технологични компании. Нуждата от нов изпълнителен директор на компанията дойде, след като бившият шеф и един от основателите на интернет търсачката Джери Янг подаде оставка през изминалата година, след като си навлече гнева на акционерите след провала на сделката за изкупуване от страна на Microsoft. Софтуерният гигант предложи 33 долара за всяка акция на Yahoo!, но цената се смяташе за недостатъчна и търсачката изпробва всякакви методи за запазване на независимостта си. В това време акциите й паднаха до около 10 долара и пазарната капитализация слезе с над 20 млрд. долара. Според Юосеф Скуали, анализатор за Jefferies & Co., по реакцията на инвеститорите може да се съди, че не се очаква нова оферта от страна на Microsoft.
***
Коя е Керъл Барц
Преди да бъде одобрена за поста на изпълнителен директор за Yahoo!, Керъл Барц заема длъжността президент и главен изпълнителен директор в компанията Autodesk, занимаваща се със създаване на софтуер за дизайн (като например AutoCAD). Тя заема поста в продължение на 14 години до 2006 г. - период, през който приходите на компанията се увеличават от 285 млн. долара до 1.523 млрд. долара. Преди да постъпи в Autodesk, Барц заема поста вицепрезидент по международната дейност на компанията Sun Microsystems. Преди това тя e мениджър по продажбите за Digital Equipment Corporation и 3M Corporation. Бартц има магистърска степен по информационни технологии от университета в Уисконсин. Има степен доктор на науките от технологичния институт в Ню Джърси и докторска степен по естествени науки от университета в Уорчестър. В кариерата си има много награди и признания. През 2005 г. попада в класацията на списание Fortune за 50-те най-влиятелни жени в бизнеса. През 2005 г. е сред 30-те най-уважавани ръководители в класацията на Barron’s. През 2004 г. и 2005 г. е в класацията на Forbes за 100-те най-влиятелни жени.

Oracle и Barclays съкращават персонал

Класа - 22 стр.
Oracle и Barclays съкращават персонал



Софтуерната компания и финансовият гигант ще редуцират броя на работните места, за да се справят с кризата
Световният номер 3 в производството на софтуер Oracle, ще съкрати стотици работни места в клоновете си в глобален мащаб, предава агенция "Ройтерс". Към момента за компанията работят около 86 хил. души. В петък ръководството на Oracle е освободило част от служителите си в Калифорния, като са засегнати предимно консултантите, които помагат на клиентите да изберат софтуер. Според The Wall Street Journal корпорацията се е разделила с 500 души, но от компанията са отказали коментар.
Barclays също има планове да съкрати най-малко 2100 души, което е 7% от персонала в сектора на инвестиционното банкиране. Инвестиционният клон Barclays Capital ще се раздели с 1300 души, с 500 от Barclays Wealth, и с 370 от Barclays Global Investors. 500 от планираните съкращения ще бъдат реализирани в Обединеното кралство. По-рано този месец в компанията съкратиха други 400 работни места, предимно в ИТ обслужването на банката. Представители на синдикатите обвиняват трезорът, че не поддържа обратна връзка със своите служители. Те смятат, че не може да се продължава практиката на масови съкращения без никакво законово оправдание или обяснение за стратегията на банката. Съюзът настоява и за повече яснота в кои държави ще бъдат най-засегнатите от мерките, както и коя част от персонала би могла да бъде съкратена в следващ етап. Новините за уволненията и на двете компании разбуниха духовете сред инвеститорите на капиталовите пазари, но според експерти предприетите съкращения са по-малки от очакваните.
***
78% ръст на фалитите в САЩ през 2008 г.
Броят на компаниите, обявили Фалит в CAЩ, е нараснал със 78% през 2008 година., сочат данните на експертната организация New Generation Research. Молба за защита от кредитори през миналата година са подали 136 компании с активи от 1,16 трлн. долара спрямо 78 с активи от 70,5 млрд. долара през 2007 година. Това все пак е по-малко от рекордния брой от 263 компании, потърсили защита от кредитори през 2001 г. Зачестилите фалити тази година в сравнение с 2007 г. са заради сътресенията на жилищния и кредитния пазар. Най-големият колапс в историята е на банката Lehman Brothers, следван от краха на още две финансови институции - Washington Mutual Inc. u IndiMac Bancorp Inc.
***
1484 топмениджъри загубиха постовете си
Промените в управленското ниво на компаниите в САШ достигнаха рекорден размер с напускането на 1484 топмениджъри през 2008 г., като най-голям брой от тях са във финансовия сектор според проучване на консултантската фирма Challenger, Gray & Christmas. Средно 124 главни изпълнителни директори са напускали месечно, което прави по почти шестима дневно. Това е най-големият брой отстранени висши мениджъри от 1999 г. и е надхвърлило предишния рекорд от 2006 г. - 1478 души. Секторът на здравеопазвнето поддържа за четвърта поредна година рекорд в промените сред висшия ръководен персонал - 285 души, технологичният сектор е на второ място с 221 оттегляния от постовете, следван от финансите с 169 отпаднали топмениджъри. Само 41 висши ръководители обаче са били уволнени или съкратени поради банкрути.

сряда, 14 януари 2009 г.

Гигантът „Публисис груп“ купи българската „Публисис МАРК груп“

Дневник - Компании&Финанси - I стр.
Гигантът „Публисис груп“ купи българската „Публисис МАРК груп“

Зорница СТОИЛОВА

Собственикът на комуникационната верига „Публисис МАРК груп“ Николай Неделчев обяви, че продава мажоритарния дял от компанията на глобалния си партньор „Публисис уърлдуайд“ на пресконференция късно снощи. За да присъства на обявяването на сделката, в България пристигна и изпълнителният директор на „Публисис уърлдуайд“ Ричард Пиндер, който коментира задълбочаващото се партньорство между двете комуникационни групи като част от дългосрочните интереси на „Публисис“ в България и региона. „Сделката е признание за професионализма на всички агенции, част от „Публисис МАРК груп“, и нова, по-голяма възможност за постоянен растеж и стабилност“, обясни Неделчев. Партньорите отказаха информация за стойността на сделката. „Публисис МАРК груп“ е наследник на създадената през 1995 г. от Николай Неделчев агенция М.А.Р.К. и от 2002 г. е франчайз партньор на „Публисис уърлдуайд“ в България. Чрез „МАРК груп“ в България са представени рекламните агенции Publicis, Saatchi&Saatchi, медия агенциите ZenithOptimedia и ZedDigital, мрежата от РR агенции Publicis Consultants и агенцията за корпоративен дизайн Carre Noir. Част от комуникационната мрежа са и местните агенции за директен маркетинг - „Марксман“, за специални събития - „Евентис“ и за аудио-, видео- и печатно производство „Хепиенд“. „Публисис МАРК груп“ е четвъртата по големина рекламна компания в страната с приходи от 34.7 млн. лева за 2007 г. Новото партньорство с комуникационния гигант „Публисис“ й осигурява възможности за достъп до международни ресурси и нови пазари и клиенти. За 2007 г. годишният приход от дейността на глобалната мрежа на „Публисис“ възлиза на 4.67 млрд. евро с нетна печалба от 452 млн. евро. Средствата, получени от нов бизнес, надхвърлят сумата от 3.75 млрд. евро.

Би Ти Ви свали цената на рекламата с 26%

Дневник - Компании&Финанси - I стр.
Би Ти Ви свали цената на рекламата с 26%

Албена БОРИСОВА

Намаляване на рекламната си тарифа с 26% обяви Би Ти Ви. Това очевидно е ефект от прогнозите, че компаниите свиват маркетинг бюджетите си. Факт, който медиите започнаха да усещат по време на течащите в момента преговори за годишни договори с големите рекламодатели. Така в момента най-високата цена за 30-секунден клип е в неделя между новините и игралния филм - 6930 лв. По време на риалити шоуто „Форт Бояр“ 30-секунден спот е 6510 лв. „Нормално е цените за реклама да бележат спад през януари, когато заетостта на рекламните блокове е по-ниска в сравнение с последните месеци на годината. Намалението не отразява спад в гледаемостта, а стимулира нашите клиенти да инвестират в реклама в труден за тях период“, коментира за „Дневник“ директорът „Продажби“ в Би Ти Ви Весела Димова. Според нея трябва да се има предвид фактът, че цената на рекламата в региона регистрира дефлация, а подобна мярка помага на маркетинг мениджърите от големите международни компании в България да договарят с централите по-добри рекламни бюджети за страната. Свалянето на цените от най-голямата телевизия в сезон, който се характеризира с висока гледаемост, със сигурност ще има ефект върху рекламната политика на другите канали. Досега медиите винаги са давали големи, включително неофициално обявени, отстъпки на клиентите си в битките за бюджети. Сега обаче очевидно променят тактиката си и искат да предложат по-ниска цена за достигане до аудиторията. От мениджмънта на „Нова телевизия“ също обявиха, че до края на седмицата ще обявят нови сезонни цени за реклама, които са съобразени с факта, че по принцип в началото на всяка календарна година рекламодателите са по-пасивни. За момента финансовата криза не е довела до отлив на клиенти, интересът към нас по традиция е силен, твърдят от „Нова“. Експерти в рекламния бранш обясниха, че все повече компании се отказват да договарят годишни бюджети и подписват договори, които са свързани с нови предавания или техни кампании. Така фирмите губят възможност да се възползват от отстъпките за обем, които медиите дават на големите си клиенти, а медиите - сигурност в приходите. Според специалистите вероятно това е причината Би Ти Ви да обяви намаляване на тарифите си. Маркетинг директорът на БНТ Ани Димитрова потвърди, че в момента фирмите са по-предпазливи при планирането на бюджетите си, но за момента държавната медия не планира да сваля цените си. БНТ намали тарифите на рекламата си с 30% през септември 2008 г. (с изключение на времето в праймтайма), което според Димитрова се е отразило положително на приходите й. В момента най-висока цена за 30-секунден клип по БНТ1 е в неделя вечер - 7500 лв., а най-ниската е 210 лв. Генералният директор на ТВ2 (която също покрива ефирно цялата страна) Огнян Димов обяви, че още в края на 2008 г. медията е имала готова рекламна стратегия, която не е била обявена официално заради отражението на финансовата криза в България. В момента телевизията проучва внимателно пазара и перспективите за развитието му през 2009 г. „Срещаме се с топ рекламодателите, за да разберем какви са плановете им, и след като приключим с този процес, ще можем да представим нашата рекламна стратегия официално”, заяви още Димов.

Медиите в края на многострадалния преход

Седем - 7 стр.
Медиите в края на многострадалния преход

Ива НИКОЛОВА

Медиите. Откакто тази чуждица навлезе в речника ни, нахвърляйки в един кюп печатни и електронни средства за масово осведомяване, все по-натрапчиво отпада необходимостта от тяхното разграничаване и дефиниране. Те станаха абсолютно неразличими, сякаш попаднаха във властта на модното течение унисекс, благодарение на което без първични полови белези трудно можеш да различиш дали насреща си имаш същество от мъжки или от женски род. Унификацията на медиите крещи във всичките й възможни проявления - от външния вид до съдържанието, от естетиката до внушенията. Най-простият пример за това е ако включите на човек със завързани очи телевизор на канал, който излъчва новини или някакво публицистично предаване, да го накарате да познае какво слуша - радио или телевизия. И ако случайно отгатне, да определи коя точно е радиостанцията или кой е тв каналът. Всъщност, дори и да му отвържете очите, това няма да промени нищо, защото възможността да виждаш говорещите глави по никакъв начин не се отразява нито на съдържанието на онова, което говорят, нито на интереса към казаното от тях. Подобен експеримент може да се направи и със статиите от вестниците, ако се изреже само текстът от дадено издание - доста големи усилия се изискват да познаеш кой и къде е написал нещо, освен ако не е политик, макар че и там нещата така се размиха, че по позициите му човек се затруднява да отгатне дори партийната му принадлежност. Тази тенденция набира скорост от доста време, но през изминалата 2008 г. стана безпощадно ясно, че медиите са изправени пред екзистенциалната дилема или да променят коренно досегашния си начин на живот, или да влязат в безславния хербарий на родния преход, забучени като тъжен спомен за веселия живот през онези шеметни години. Много са факторите, които предпоставят спешната нужда от реформиране на медийното пространство, но основният от тях е свързан с коренната промяна на средата и на средствата, с които се разпространява информацията. В глобалното село, уви. товя не ся вестниците и дери не е кралицата на съвременните медии - телевизията. И двете са твърде тромави и имат нужда да износват новината дълго преди да я родят за широката общественост. По бързина с днешна дата си съперничат радиото и интернет, като засега предимството е изцяло в полза на радиото. Разбира се, това е само в случай, че съответната радиостанция или сайт се интересуват от новини. И тук със страшна сила се възправя основният въпрос - от какво се интересуват днешните български медии и кой се интересува от тях в сегашния им вид? Най-простият, но и най-верен отговор гласи, че родните ни медии от доста време насам се интересуват единствено и само от себе си във всеки смисъл на това понятие. Те са изпаднали в нарцистична самонаслада, в самоупоение от собствените си инициативи и от обслужването на корпоративните си интереси, лежейки на отдавна повехналите лаври, че в държавата и в света се случва само онова, което съобщават те, а всичко останало просто не съществува. Под предлог, че задоволяват насъщната нужда от информация на гражданите, медиите пълнят страниците и емисиите си със съобщения, които може да са всичко друго, но не и събития. Ако се съди по водещите новини на всички медии вкупом, българинът проявява любопитство към два-три битови проблема във вид на ценоразпис на различни услуги и стоки, към ценоразписа, по който живеят политиците и шоузвездите, към някои техни не много презентабилни прояви и към тайния живот и съдебното битие на бивши мутри и сегашни просветени такива. Е, може би и към спорта и времето. Колкото и парадоксално да звучи, политиката също влезе в категорията на безрадостно пренебрегваните области. Фактът, че в даден писмен или аудио-визуален материал се споменават имена на политици и наименованията на партии и се съобщава какво са извършили те, изобщо не означава, че в тях става дума за политика. Това е все едно да покажеш миксер и да кажеш: "Нали се сещате как се прави торта с това". Още повече, ако се съди по съдържанието на информациите и анализите в тази категория, изобщо не става дума за торта, а за някакво блудкаво реване от работническа столова. В него има малко яйца - няколко политици в качеството на обичайните заподозрени, малко брашно - няколко партии в качеството на опорна точка за използването на синоними, и малко захарен сироп - няколко социолози и политолози, пред които Вечната Амбър е просто една забравена героиня нрията, през историята до близкото минало и дори вчерашния ден, също спада към онази непрогледна мъгла, с която напоследък се справи дори софийското летище, но не и родната журналистика. Вярно е, че ако не изпълняваш поръчка, за да направиш един що-годе смислен анализ или съдържателно интервю, трябва малко повечко да си живял и доста повече да си чел, но в съвременното ни битие тези два фактора се смятат за тежки пороци и това схващане се утвърди именно с енергичното съдействие на медиите. И може би не стана случайно, защото е много по-лесно да държиш под контрол и да манипулираш хора без знания и памет както в една държава, така и в журналистическата общност. Всъщност журналистът също е като английската ливада, само че у нас и понятието "ливада" е компрометирано точно на политическа почва с топонимното обозначение Боянска, тъй че си е останало само в хашлашкия му смисъл, включително и за този занаят. Огромната грешка, която допуснаха стратезите на медийната среда през изминалите години, бе да смятат всички околни за себеподобни. Но за тяхно огромно нещастие се оказа, че гражданите изобщо не са "ливади". А реакцията им на медийните опити да бъдат третирани като такива могат да се измерят дори в цифри - с броя на аудиториите, които четат вестници и гледат или слушат предавания, в които има журналистика. Драстичният спад на интереса към журналистическата дейност във всичките й жанрове и видове е неопровержимо доказателство за качеството на нейната продукция. Но медиите и тук не съзряха своята вина, а заявиха, че хората просто не се интересуват нито от политика, нито от някакви сериозни проблеми. Като че ли ценоразписите, до които медиите са различно и извън политиката. Хората предпочитали да се забавляват с шоупрограми и затова не дават ухо на новините, а на " Бит брадър", "Сървайвър", Азис и други такива. И по тази причина сериозните рубрики в медиите също заприличаха на шоу, но това отново не им помогна да станат по-предпочитани. И причината за това е съвсем елементарна - просто шоупрограмите са далеч по-автентични, отколкото техните вторични и слаби имитации с претенцията за журналистика. Доказателствата са ясно отразени в пийпълметриите и тиражите на вестниците. Пример: тиражите на "24 часа" и "Труд" като реална продажба варират между 30 и 50 хиляди, а на "Уикенд" и "Шоу" - между 230 и 250 хиляди. Е, наиграхте ли се, както се казва в такива случаи. Неминуемата необходимост от реформиране на медийната среда обаче изби в странна форма. Вместо да се замислят върху съдържанието и вида си, медийните господари подхванаха абсолютно формална промяна на... собствеността. В момента на телевизионния и вестникарския пазар кипи такава покупко-продажба, за каквато всеки бакалин би могъл само да мечтае по Коледа. По няколко съвършено самостоятелно доскоро канала като "Диемите" и "Нова телевизия", ТВ2, "Ринг" и още няколко производни, а в проект вероятно и БТВ и т. н., вече са под една шапка. Няма лошо в окрупняването на телевизионния пазар, който у нас е регистрирал повече канали, отколкото партии на глава от населението. Лошото е, че с всяка следваща покупка сериозната журналистика в тях потъва в пясъците на мнимата развлекателност. И скоро цялата публицистика ще зазвучи като въпросите на Цветанка Ризова към сериозни политици по сериозни проблеми: "четох някъде... чух някъде... много извинявайте, че ви пипросто е обида за професията. Още по-обидно е, че по вестникарския пазар пък шестват абсолютно неидентифицирани личности, които преди да се възползват от нуждата от окрупняване, превръщайки се в "медийни магнати", са виждали вестници само на сергия. Скандално известното семейство Делян и Ирена Кръстеви вече са собственици на четири вестника - "Монитор", "Телеграф", "Политика" и "Експрес", и на една телевизия - "7 дни", купувайки последните две медии от също така скандално известните братя Любомир и Юлий Павлови, които също нямат нищо общо нито с журналистиката, нито с медиите. Говори се, че в процес на продажба са и други вестници, като "Стандарт" например, и телевизии. Дори се споменава, че германската групировка ВАЦ е в процес на продажба на собствеността си в България. Говори се също така, че наближаващите непредсказуеми избори действат като афродизиак на бясното харчене на пари за покупката на медии, което буди озадачаващи въпроси за произхода на пръсканите капитали в момент на световна финансова криза и всеобща стагнация. Както и за елементарната компетентност на онези, които ловят риба в мътните медийни води, защото е напълно очевидно, че няма никакъв шанс да въздействат на големи групи от хора със своите медии. С такива медии. С медии, чиято последна роля и задача е да бъдат медии. Така че развръзката на медийната драма, навлязла в трагична фаза през 2008 г., няма начин да не стигне до развръзка през 2009 г. Най-вероятно веднага след изборите. И по всичко личи, че ще завърши с финалната сцена от "Ревизор" на Гогол. Кой ще е ревизорът ли? Аудиторията, разбира се. Гражданството, което категорично отказва повече да го третират като идиот. И чак тогава, с реформирането на медиите, може би най-сетне наистина ще приключи

Албърт Парсънс, главен изпълнителен директор на Balkan News Corporation: Никога не вземаме страна

Класа - 26 стр.
Албърт Парсънс, главен изпълнителен директор на Balkan News Corporation: Никога не вземаме страна

Доц. Георги ЛОЗАНОВ, Орлин СПАСОВ

Нека започнем с вашата лична история - как станахте част от проекта bTV?
Ръководех няколко канала на телевизията Fox в югоизточните щати - във Флорида, Алабама, Джорджия. Имах изградени отношения с Мартин Помпадур в САЩ, където той беше собственик на тв станции. След като лицензът беше даден на News Corporations, Бил Евънс, който също беше част от екипа на Мартин в САЩ, дойде в София и когато след това са обсъждали кой може да стартира проекта тук, моето име е излязло на преден план. Обадиха ми се и отидох в главния офис на News Corporations в Ню Йорк. Прекарахме известно време в дискутиране на проекта и аз се съгласих да дойда с едногодишен договор, за да положа началото. И ето ме сега - осем години тук.
БНТ ли беше основният конкурент при старта на bTV?
Те ни бяха основна конкуренция просто защото бяха практически единствени тук. И ние веднага видяхме множество възможности да програмираме срещу това, което те правеха и да спечелим допълнително аудитория. Направихме неща като сутрешното шоу, късата вечерна програма, повече новинарски емисии, повече забавни програми. Когато дадеш на зрителите възможност на избор, те обикновено се възползват и правят избор. Сега обаче има повече конкуренция - например "Биг брадър", и bTV търпи известни загуби от това.
Това може да се твърди от някого, който не е в бизнеса. "Биг брадър" е програма, която bTV можеше да излъчи, ако го искахме. Имахме първа възможност да лицензираме тази програма, но всъщност не я искахме. "Биг брадър" не е концепция, с която бихме се чувствали удобно, ако тя беше част от програл ата на bTV
Защо?
Ако сте гледали някога шоуто, мислите ли, че може да става дума за смислено развлечение с хора, седящи наоколо, нападащи
се едни други, пиейки и пушейки, и без всъщност да се случва каквото и да било? Това не е моят възглед за пълноценна семейна телевизионна програма. Не ме интересува, че това е привлекателно. Ако имате стандарти, на които твърдо държите във вашето програмиране, тогава не използвате "Биг брадър".
Коя е основната отличителна черта на bTV като телевизия?
Убедени сме, че отличителната черта на една телевизия са нейните новини. bTV има два часа и половина дневна сутрешна програма, следвана от обедни новини. Ние разширихме нашите ранни вечерни новини в праймтайма с половин час, правейки ги цял час, за да включим повече и по-изчерпателни новини. Имаме също късни вечерни емисии и публицистични предавания. Нашата позиция е, че ако не си лидер на пазара с новините си, тогава телевизията ти никога няма да може да бъде лидерът и в друго отношение.
Смятате ли, че телевизията може да бъде използвана като инструмент за политическо влияние и в този смисъл какви са целите на bTV? Може ли например да се каже, че тя е дясна телевизия? Или консервативна, или либерална? Как бихте дефинирали bTV политически? Бих я определил като нямаша никакви консервативни или либерални тенденции. Ние прекарахме доста време в обучение на журналистите. Доведохме специалисти от САЩ - университетски преподаватели и директори на новинарски отдели -за да обучат нашия персонал да бъде обективен, да включва различни мнения като част от дадена новинарска история. Никога не сме подкрепяли каквото и да е политическо движеше. Ние ги отразява и се надяваме, че правим това честно и обективно, и това е нашата цел. Ние не вземаме страна. Сега преминаваме през третата подред политическа администрация, откакто сме получили лиценза си, и не сме подкрепяли или били негативни към нито една от тях.
И все пак имаше твърдения, че bTV е телевизия на Иван Костов?
Всеки може да прави твърдения. Просто се случи Иван Костов да е министър- председателят, когато получихме лиценза. Той никога не е имал каквато и да било директна намеса в тази телевизия.
Каква е оценката ви за медийната ситуация в България? Лесно ли се работи тук? Налице ли са високите професионални стандарти ? Стана по-лесно да се работи тук, защото имаше разширяване на програмното развитие с независими продуценти, които започнаха да реализират свои проекти. Правим всичко, за да насърчим увеличаването на независимите продуценти, защото разбираме, че местните продукции са по-популярни от серийните програми от този вид, закупени от САЩ или от други страни.
Може ли всъщност да се каже, че bTV е американска телевизия в България?
Не, това е българска телевизия. Нещата, които можем да предложим като американски, са основно в методите на работа, програмата, инвестициите в компанията и налагането на определена дисциплина, с каквато сме свикнали да работим. Има включени американски методи, но телевизията е българска. Тя стартира по този начин и винаги е била такава. Когато bTV стартираше, ние нямахме способността да правим някои от нещата, които сме способни да правим сега. През последните няколко години увеличихме програмния бюджет на bTV може би с 5 или 6 милиона долара, за да правим големи проекти като "Сървайвър", като "Мюзик Айдъл", като "Красавицата и отличникът". Това са големи проекти, чието производство струва милиони долара Трябва да имате солидна бизнес основа, преди да можете да правите този вид инвестиции. Сега bTV има тази бизнес основа. Можем да инвестираме в такива проекти. И тези проекти не приличат на "Биг брадър" - вместо това имаме състезание между талантливи хора, опитващи се да стигнат върха. Ние обичаме този вид атмосфера.
В какъв размер беше първоначалната инвестиция в bTV, преди телевизията да се превърне в печелившо начинание?
Дойдохме с осигурен бюджет. Имахме 20 милиона долара, за да стартираме тази компания. Бизнесът се разви наистина бързо и не използвахме всички средства. Преломният момент дойде доста бързо, мисля през втората година от дейността ни. И News Corporation бяха доста доволни от това. Станахме компания, която често се посочва от News Corporation като пример за това как се стартира добре, като същевременно инвестициите се задържат на минимума. Развихме програмната база доста бързо. Пробивът
направихме дори още по-бързо и започнахме да реализираме печалба. Така че това е компания с много добра репутация в News Corp.
Каква е нормата на печалба на bTV в сравнение с други компании в News Corp.?
Balkan News Corpation има висока доходност, като се сравняват разходите с печалбите. Но ние не правим сравнение между отделни звена в голямата компания. Само в групата на Fox САЩ News Corporation, има 35 телевизионни станции: В Ню Йорк, Лос Анжелис, Сан франциско, Кливланд, Бостън, Атланта, навсякъде в страната. Ако бяхме част от тази група, може би щяхме да бъдем пети и ли шести в класацията.
Бихте ли ни казали нещо за активностите на News Corporation в Източна и Югоизточна Европа?
От няколко години, поне от три или четири, ние разширяваме телевизионната си дейност в тази част на Европа, защото цикълът на растеж тук е много по-интензивен, отколкото в САЩ или Западна Европа. Няколко пъти участвахме в преговори за придобиване, които не се получиха - веднъж в Чешката република, друг път в Хърватска, където участвахме в конкурс, но загубихме от RTL. Независимо от това продължихме да търсим настойчиво други опции. Спечелихме конкурс в Сърбия и реализирахме придобиване на собственост и контролен пакет акции в Полша. В Турция имахме успех в закупуването на телевизия TGRT, която сега стартирахме наново като FOX Turkey. Съвсем наскоро придобихме на 100% от LNT и 70% от TV5 в Латвия. Така че нашата цел е да изградим телевизионна база в Източна Европа, която да включва навлизане в толкова страни, колкото е икономически изгодно за нас. В момента разглеждаме още четири или пет страни, в които бихме могли да влезем.
Има ли някакви, така да се каже, естествени граници пред експанзията на News Corporations в България и в региона?
Не, не мисля, че има. Предполагам, че когато пазарът стане напълно наситен, вече няма да искаме да инвестираме в нови бизнес начинания, но сега сме много далеч от това.
Има ли bTV изобщо истинска конкуренция в България?
В рамките на няколко години ще навлезем в дигиталната ера и, сигурен съм, различен медиен пейзаж. В момента има една компания, оперираща извън Великобритания - Apace Media, която стана партньор с MTG, и те закупиха група от кабелни оператори - мисля, че са шест различни оператора, така че ще свържат всичко това в общ бизнес и вероятно ще се стремят за лиценз за дигитално излъчване.
Има и други интернационални или европейски компании, които ще гледат към България като място, където е възможно да се инвестира. Ние просто трябва да се движим в синхрон с развитието във всички тези страни. Към 2012 г. ще оперираме в дигиталната среда в целия регион. Ще има повече конкуренция и нашата задача е да разширим бизнеса си в много отношения: в интернет, с видео по поръчка. Има много перспективи за развитие на основния бизнес и на допълненията, които могат да се направят към него.
Известно е, че Рупърт Мърдок е изключително доволен от bTV като проект. Какви са причините за това? Само бизнес резултатите на телевизията ли са в основата, или има и нещо друго, което той лично харесва в bTV? Отношението му се дължи на начина, по който компанията е приета в България, и на развитието на бизнеса. Той все още
не е бил тука, но смятам да го поканя и поканата ще включва предложение да се проведе заседание на борда на директорите на News Corporation в България, в нашия офис, когато завършим новата сграда.
***
ПРЕМИЕРА
Интервюта, анализи и коментари на медийни експерти и журналисти са събрани 6 "bTV - Новата бизия". Книгата, накоято дои, Георги Лозанов и Орлин Спасов са съставители, ще бъде представена днес в столичната книжарница "Хеликон". Тя е третата от поредицата "Четвъртата вл@аст". Проектът е разделен на три части. В първата хора от екипа на телевизията споделят мнението си за нея. Във втората е дадена думата на академиците, а в третата - на известни имена от различни области. "Класа" предоставя със съкращения интервюто на Албърт Парсънс, който разбулва част от тайните за явлението

Рекламата при търсене е втора по ръст в САЩ

Класа - 11 стр.
Рекламата при търсене е втора по ръст в САЩ



Разходите за реклама при търсене бяха изпреварени единствено от разходите за онлайн видеореклама по своя темп на растеж за 2008 г. в САЩ, пише еМагketer, цитиран от investor.bg. Причината е, че днешното икономическо забавяне затяга рекламните бюджети на много компании и маркетолозите търсят начини как най-ефективно да изразходват средствата. Разходите за реклама при търсене в САЩ ще нарастват стабилно от 10,7 млрд. долара през 2008 г. до почти 20 млрд. долара до края на 2013 г. Дори и този пазар да е в добро състояние в сравнение с други онлайн и офлайн формати, допълнителните долари, вложени в рекламния метод за всяка година в периода 2009-2011 г., ще са по-малко от тези за 2008 г. По-бавният ръст е пряк резултат от настоящия икономически климат и отражението му както върху компании, така и върху потребители. Разходите за реклама при търсене през първата половина на 2008 г. са реализирали най-голям ръст от всички други формати освен видеорекламата. Дялът на рекламата при търсене от общите разходи за реклама е достигнал 44% през първите шест месеца на 2008 г. от 41% за същия период на предходната година.

Социална мрежа предложи музика без звук

Класа - 10 стр.
Социална мрежа предложи музика без звук



Социалната мрежа Twitter пусна в ефир новата радиостанция Twadio, която излъчва популярни парчета -като се започне от тези на Риана, Мадона и "Лед Цепелин" и се стигне до "Оейзис". Но без звук. За да осъществят идеята си, на Щеф Левандовски и Андрю Дъбър от Университета на Бирмингам са им били достатъчни почивните дни и 15 британски лири за няколко домейна, съобщиха Мембрана.ру и news:lite.
Често се случва мелодията, която си слушал, да е толкова натрапчива, че да не може да излезе от главата ти по цял ден. Twadio е измислено, за да разнообрази репертоара с подобни песни. "Беззвучното радио" събира в един гигантски плейлист най-натрапчивите композиции. След това популярните песни на много известни изпълнители се пускат на потребителите по доста необичаен начин. На всеки 15 минути тези, които искат да "слушат" необичайното радио, получават на компютъра си или на мобилния си телефон името на изпълнителя и названието на натрапчивото парче. Не е чудно, че произведения като U Can't Touch this от МС Hammer започват сами да звучат в главата ти не по-зле, отколкото, ако са ги пуснали по обикновена радиостанция. Създателите на сървъра Щеф Левандовски и Андрю Дъбър са на мнение, че повечето хитове на съвременните радиовълни бързо се запомнят. Защо тогава да се пускат по радиото и да се плащат пари за правото на ползване? А ако на някого дадена композиция не е известна, то на сайта на радиото има линкове към страница, на която могат да се чуят първите 30 секунди от песента, а след това тя да се купи в Amazon.com. Идеята се е харесала на много фенове на Twitter и неколкостотин вече са се регистрирали на новия сървър.

Красимир Гергов разказва за bTV в книга за телевизията

24 Часа - 40 стр.
Красимир Гергов разказва за bTV в книга за телевизията



Рекламният бос е дал интервю за книгата „bTV-новата визия", която ще бъде представена днес. Консултантът на медията разказва за своите контакти с нея. Съставители на томчето за историята на телевизията са медийните експерти Георги Лозанов и Орлин Спасов. В първата част говорят хора от bTV, сред които са шефовете Вики Политова и Албърт Парсънс. Втората част е по-академична и е написана от хора като Иван Кръстев и Ивайло Знеполски. В третата думата е дадена на конкуренцията - със статии са зам. главният редактор на „24 часа" Росен Янков и главният редактор на „Култура" Копринка Червенкова. Това е третата книга от поредицата на Лозанов и Спасов, която представя медии, наложили модел. Първата беше за „24 часа", а втората - за „Труд".

БЧК спря реклама на „ВИП брадър 3"

Труд - 4 стр.
БЧК спря реклама на „ВИП брадър 3"



Председателят на Българския червен кръст Христо Григоров настоя с писмо шефът на Нова тв Карл Якоб Мартин Андерсън да прекрати излъчването на клипа на „ВИП брадър 3", в които се появява символът на организацията - червеният кръст. С това се нарушава българското и международното законодателство, категоричен е Григоров. Пък и медията трупала актив на гърба на организацията. Преди време в Боровец частен медицински център постави червен кръст на транспарант, но веднага бе свален, добави Григоров. Рекламата вървеше от 31 декември м. г. до 5 януари. Не сме искали да нарушим правата на марката, казаха от Нова тв. И добавиха: „Искахме да визуализираме идеята, че този път съквартирантите ще събират пари с благотворителна цел.

Yahoo с нов изпълнителен директор

Актуално - Бизнес
Yahoo с нов изпълнителен директор



Американската интернет компания Яху(Yahoo!) реши да назначи за свой изпълнителен директор Каръл Барц, бивш висш ръководен кадър на софтуеърната компания Аutodesk, съобщиха осведомителните агенции. Тя ще смени на поста Джери Янг, основателя на компанията, за чието оттегляне бе обявено в средата на ноември. Янг е обвиняван за провала на преговорите за продажбата на Яху на Майкрософт. Заради нереализираната сделка за десетки милиарди долара акциите на Яху много поевтиняха и това предизвика недоволството на много акционери. Шейсетгодишната Барц няма голям опит в управлението на компании, работещи с преки потребители като Яху, но е била в управителните съвети на големи технологични фирми като Сиско и Интел. От 1992 до 2006 е била президент, изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Аutodesk, а преди това е работила в Сън Майкросистемс, Диджитал екуипмънт и в 3М. Списание "Форчън" я включи в списъка на на 50-те най-влиятелни жени в бизнеса.

Euro RSCG Sofia u IntelDay Solutions стават стратегически партньори

Класа - 11 стр.
Euro RSCG Sofia u IntelDay Solutions стават стратегически партньори



Euro RSCG Sofia u IntelDay Solutions подписват споразумение за стратегическо партньорство в сферата на PR и корпоративните комуникации. Контрактът предвижда съвместна работа по проекти на клиенти и на двете компании, като основната цел е проучване на възможностите за обединяване на бизнеса на агенциите в тази област.
Контрактът е първа фаза от стандартен процес за проучване на възможността за сливане на бизнеса на двете компании в областта на PR и корпоративни комуникации и отваряне на локален офис на световната мрежа Euro RSCG PR - част от Euro RSCG Worldwide. Партньорството включва съвместна работа по проекти на клиенти и на двете компании, което ще помогне на страните да интегрират. своите ресурси в процеса на работа и да вземат финално решение за бъдещата си съвместна дейност. Споразумението ще даде възможност да се увеличи качеството и обема на бизнеса и да се разшири портфолиото от услуги в областта на стратегическите и корпоративните комуникации и връзките с институциите. Euro RSCG Sofia е част от световната комуникационна верига Euro RSCG Worldwide, съставена от 233 агенции в 75 страни в света. През 1996г. е основан българският клон на Euro RSCG в София
Агенцията предлага услуги в областта на маркетинговите консултации, стратегическо планиране, PR, корпоративни и интерактивни комуникации. Euro RSCG Sofia има две награди на Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО). През 2003 г. агенцията спечели приз 6 категорията "Представяне на нов продукт или услуга" за кампания на "Майкрософт България", а през 2007 г. получи специалния приз на БИБА в категорията "Корпоративна PR кампания" за работата си по проект на "Каменица" АД. IntelDay Solutions е българска PR и рекламна компания, специализирана е в корпоративен, международен, здравен и социален PR, комуникации в неправителствения сектор, управление на корпоративната история и политическите комуникации. Компанията е носител на Световната златна награда за PR за 2007 г. в категория "Публичен сектор" на Международната РИ асоциация (IPRA).

вторник, 13 януари 2009 г.

Новини от гилдиите „Метрореклама“ ще управлява рекламите в трамваите

Дневник - Компании&Финанси - V стр.
Новини от гилдиите „Метрореклама“ ще управлява рекламите в трамваите



„Метрореклама“ спечели конкурса за ексклузивен оператор на рекламните площи в трамваите до края на годината. Компанията ще отговаря и за изработването, монтажа и демонтажа на всички рекламни визии върху превозните средства. От 2000 г. агенцията оперира с рекламните пространства и в метрото, но от тази година отговаря и за рекламните пространства и в BILLA, НДК, „Мол Варна“ и над 300 места на ключови локации в София и по национална пътна мрежа.

Американците избраха глобалната мрежа

Пари - 28 стр.
Американците избраха глобалната мрежа

Боряна НИКОЛАЕВА

В САЩ вече предпочитат да научават новините от интернет, а не от вестниците
Данните от проучване, проведено от Pew Research Center, показват, че пресата и телевизията в САЩ губят позиции спрямо глобалната мрежа. В него се посочва още, че нито една медия не е успяла да измести телевизията от лидерското място и тя е основен източник на информация както на местни, така и на международни новини. 40% от анкетираните се информират основно от глобалната мрежа, 35% от пресата и 70% научават новините от малкия екран.
Процентите
Проучването показва още, че Интернет бележи ръст от 16% спрямо същия период на миналата година, когато е спечелил само 24% от доверието на аудиторията. Пресата отбелязва спад от 1%, но интересна тенденция е, че от 2001 г. досега тя се движи само надолу. Ако тогава 45% от аудиторията се е обръщала към нея като основен източник на информация, през 2008 г. процентите са с десет по-малко.
За телевизията в САЩ най-силната година е била 2002, когато се е ползвала с доверието на 82% от населението, а през 2008 г. то спада до 70%.
Трудности
За неизгодната позиция, в която се намира пресата в САЩ, говори и поредният вестник, изправен пред фалит - медийната корпорация Hearst е обявила за продажба вестник Seattle Post-Intelligencer. Ако не се намери купувач в течение на 60 дни, се казва в заявление, разпространено от Hearst, ще бъде взето решение за закриване на вестника или за преминаването му само в онлайн версия със запазване на минимален брой от щата на журналистите. Hearst притежава Seattle Post-Intelligencer - един от най-старите вестници в САЩ, създаден през 1921
г. От 2000 г. ежедневникът, излизащ в тираж от 114 000 екземпляра, е на загуба. През 2008 г. загубите на Seattle Post-Intelligencer се оценяват на 14 млн. USD, а по прогнози за 2009 г. изданието ще покаже още по-лоши финансови резултати. През декември миналата година изданията The Detroit News и Detroit Free Press обявиха своите планове за намаляване на дописките и разширяване на онлайн версиите. Вестник The Christian Science Monitor има намерение да се откаже въобще от всекидневните печатни издания и да се съсредоточи в развитието си в интернет.

Трябват кампании за благонадеждност

Пари - 28 стр.
Трябват кампании за благонадеждност

Боряна НИКОЛАЕВА

Всяка уважаваща себе си компания трябва да намери свой начин за изход от кризата. Най-важното, което не бива да се пренебрегва, е комуникацията, казва Ape ти Георгилис, управляващ директор на Civitas Global Ketchim за България. Тя е допълнителна възможност и вратичка, важно допълнение към основната стратегия на компанията, смята Георгилис. Пазарът вече изпитва трудности и среща проблеми, но накрая ще се стабилизира и тези, които оцелеят, ще бъдат наистина защитени и подготвени.
Напоследък виждаме два типа реакции на пазара. Компании, които съкращават драстично бюджетите за реклама и комуникации, и други, които ги запазват, но това невинаги е най-добрата практика. И двата подхода може да предизвикат нежелано въздействие върху имиджа на фирмата. Най-добре е да се адаптира бюджетът за комуникации към нуждите на съответната ситуация. За да може да реализираш тази стратегия, трябва постоянно да комуникираш с аудиториите си: потребители, инвеститори, служители, медии и др. Магическа рецепта как да се предпазиш от кризата няма, казва Георгилис, но има определени неща, които помагат.
Проблемът
Най-големият проблем в момента е липсата на доверие към компаниите, предимно финансови организации, банки, фирми, листвани на борсата и др. Той се усеща във всички сфери на бизнеса, налице е и голяма предпазливост от страна на играчите на пазара. Затова те трябва да предпазят репутацията си, като изградят отново или поддържат връзки на доверие между техните клиенти, служители, акционери и медии. И да провеждат кампании колко сигурна и благонадеждна е компанията, а не само кампании за стоки и услуги. Международната несигурност засяга
всички и създава климат на скептицизъм и забавя взимането на решения. Този климат на забавяне и недоверие е много опасен за развитието на компаниите и на икономиката. Честност и прозрачност са в основата на успешната комуникация. Civitas Global Ketchum предлага пакет от услуги, който нарича Survivor kit - няколко простички и нискобюджетни идеи, специално създадени да помогнат на компаниите да превърнат
кризата във възможност от гледна точка на комуникацията. Те са валидни за всякакъв тип компании, включително и за оценените като най-засегнати сектори - недвижими имоти, финансови инсттггуции и др. По-добре подготвени, открити и прозрачни означава по-добре предпазени и по-малко засегнати от кризата, коментира Георгилис.
Реклама срещу PR
Скорошно проучване на Ketchum International Network показва, че компаниите вярват, че PR услугите може да им помогнат да „избягат" от кризата, а не рекламата. Това е логично, когато трябва да се обърнеш към точно определени аудитории, да изградиш конкретни послания и да достигнеш до тях с конкретни действия. Рекламата е адресирана към масовата аудитория. Под конкретни действия разбирам дългосрочни комуникационни стратегически планове, които да са съобразени с бизнес стратегията и осигуряват възвръщаемост на инвестицията, коментира Георгилис.
Нуждите
На българския пазар се забелязва необходимост от развитие на модерни PR техники, които не са познати в България: комуникации с инвеститорите (инвестиционен PR), кампании за първично публично предлагане (IPO), връзки със служителите, социални медийни и блог кампании, обществено значими дейности, добри практики за търговския сектор, здравеопазването и др.
Говорейки за връзки с обществеността, искам да отбележа, че аз не харесвам съкращението PR за нашия сектор, казва Георгилис. Затова вярвам, че в България, казвайки PR, имате предвид нещо съвсем различно от модерните международни PR практики и това, че клиентите са склонни да го свързват само с организирането на събития или партита. „Връзки с обществеността" не е само това. Означава повече от стратегия и изграждане на план за възвръщаемост на инвестициите за ефективна комуникация с всички аудитории, които спомеках досега. Когато ме попитат какво правя, предпочитам да отговарям „управление на репутацията и имиджа". PR бизнесът не е развит напълно, смята Георгилис. Има само няколко много добре структурирани местни PR агенции и вярвам, че има много потенциал и място за по-нататъшно развитие, допълва тя. По тази причина Civitas Global Ketchum реши да инвестира на местния пазар, внедрявайки международния опит в комбинация с местните практики.
***
За себе си
> Apemu притежава четиринадесетгодишен опит като агент във фирми 6 областта на комуникациите.
> Тя е един от основателите на Civitas Athens (която по-късно става филиал на Ketchum през 2004 г. и променя названието си на Civitas Ketchum).
> През периода 1994-2006 г. Арети е заемала множество длъжности в отдел Обслужване на клиенти и допринася Значително за новото бизнес развитие на Civitas.
> От 2006 г. Арети е регионален директор на Civitas Global 3a България и Румъния.
> Арети е завършила Athens School of Philosophy, специалност история, археология и история
на изкуството, и има магистърска степен по бизнес администрация от Financial University 6 Атина. Тя е член на Американското общество за връзки с обществеността (PRSA) и на Института за връзки с обществеността б , Обединеното кралство.
> Говори английски, френски и италиански. Интересува се от яхтинг.
***
Фирмено CV
> Civitas Global Ketchum със седалище 6 София е резултат от стратегическото партньорство между водещите комуникационни агенции в Гърция и Турция: Civitas Ketchum u Global Tanitim.
> Клиентите на Civitas Global имат преимуществото да работят с агенция, която разполага с международния опит и
стандартите на Ketchum Global Network, както и познанията за местния пазар.
> Предлаганите от Civitas Global услуги включват корпоративни комуникации и управление на репутацията, връзки с медиите и медийно обучение, консултантски услуги в сферата на обществените дейности, кризисен и
ситуационен мениджмънт За фирми и организации в частния и държавния сектор. Ключови клиенти на агенцията са IBM България, Nokia Siemens Networks, ZBS Инвестиционна компания за търговски обекти (партньор на King Sturge), Bulgaria Land, Flocafe Lounge Bar&Restaurant, Multirama IT chain, Mellon Bulgaria, Nike, SEAT и др.