събота, 14 март 2009 г.

Мира Баджева, журналист: Вестникарската сергия е пожълтяла и вяла

Поглед - 18 стр.
Мира Баджева, журналист: Вестникарската сергия е пожълтяла и вяла

Евелина СТРАХИЛОВА

- Мира, стартирахте ударно първия брой на „Отпечатъци" с темата за жълтата преса. Уцелихте ли десетката, или, напротив - създадохте си повече главоболия?
- О, на мен главоболията ми действат освежаващо. Нали знаете поговорката: „Който го е страх от мечки, да не ходи в гората". Ами аз си се разхождам из гората и никак не ме е страх, понеже съм свободен човек. Съзнателно търсех за старта на предаването провокация, някаква медийна тема табу, по която до този момент малко е говорено публично. Целта ми беше резонанс и си го получих.
- С какво провокирахте гнева на издателите на в. „Уикенд", че дори се заканиха да ви съдят? Всъщност има ли заведен съдебен иск срещу вас?
- Не знам почти нищо по въпроса. Един колега от сп. „Тема" ме потърси за коментар и от него научих, че издателите на „Уикенд" били внесли някакъв съдебен иск някъде. Това ме учуди. Моят последен контакт с тях беше в редакцията на „Уикенд". Те предпочетоха, вместо да дойдат в студиото на „Отпечатъци" на живо в неделя сутрин, да запиша единия от двамата съдружници. Оттогава нито той ми е звънял, нито съм получавала писмо да не излъчвам интервюто, както той твърди пред „Тема". За мен няма казус. Не е стояла дилемата да пусна или не този запис, понеже те не са искали от мен да не го правя. Но покрай скандала с книгите за Лили Иванова научих от вестник „24 часа", който цитираше специалисти по авторско право, че интервюто е интелектуална собственост на интервюиращия, а не на интервюирания.
- Не ви ли се струва, че допреди излъчването на предаването ви темата за жълтата преса не се обсъждаше така открито?
- Доскоро сериозните медии се правеха, че жълтата преса сякаш не съществува. А тя отдавна е значим фактор на влияние върху обществото с големите си седмични тиражи, макар че жълтите издания така и не успяха да реализират успешен всекидневен проект. Сега обаче в колегията все по-често се следи и цитира „Уикенд" - ето ви една новост. А и някои кръгове предпочитат именно неговите страници, за да пуснат в пространството определена новина или интерпретация на събитие. Все повече сериозни наблюдатели анализират феномена „таблоиди". Метаморфозата на тази преса от „жълта" в „масова" ми напомня пътя на някогашната презряна чалга до легитимирания днес попфолк. Всичко е свързано с парите, разбира се. Издаването на таблоиди е печеливш бизнес, при който се печели от продажба не на рекламна площ, а на книжно тяло. Жълтите издатели почнаха да реинвес-тират печалбите си и да професи-онализират редакциите си, макар да са още много далеч от стандартите. А там където има пари, има и интереси. Затова те също са вече част от схеми, гравитират около конкретни политически фигу-
ри или лобита. Този филм сме го гледали много пъти.
- Трудно ли е да се коментират печатни медии?
- Да. Дълги години наблюдавах и анализирах българския политически живот, затова мога да направя сравнението - по-трудно се коментират медиите у нас, отколкото политиците. Някои хора от пресата скачат до тавана дори не от цяла, а от половин критична дума само, казана по
техен адрес в ефир.
- Вие сте пишещ журналист. Чувствате ли се на място в новата си роля на тв водеща?
- Ами телевизията изисква съвсем друг вид нервна система и реакции, но май ми понася. Живият ефир качва адреналина до небето, затова са нужни хладнокръвие и устойчива психика. Освен това си абсолютно зависим от техниката и хората, с които работиш в екип. Това е голямата раз-
лика, понеже журналистът от печата обикновено разчита само на себе си за написването на един текст. Не подозирах баналната истина - колкото и да си подготвен, техниката винаги може да те провали.
- Изразявате личната си позиция в „Отпечатъци". Може ли водещият да си позволява субек-тивност?
- А защо да не може? Водещият в едно дискусионно предаване, каквото е „Отпечатъци", не е кон-ферансие. Все едно във вестника да не можете да напишете личното си мнение и да се подпишете под него. Нали там също защитавате определена теза, търсите най-убедителния начин да я аргументирате, няма лошо да проявите и емоция. Мина времето на сухото и скучно писане и говорене. Журналистът е субект и има право на су-бективност. Ако се ползва с добро име, ако е заслужил доверието на аудиторията, може само да й помогне да се ориентира по-добре в даден проблем. Друг е въпросът, че аз винаги търся баланс на позициите в студиото. Стремя се да дам възможност на зрителите да чуят цяла палитра от гледни точки и сами да изберат онази, която е най-близка до собствените им възгледи.
- Защо все по-малко журналисти застават с името си и отстояват мнението си?
- Предполагам, че причините са различни - някои нямат нито
необходимия бекграунд, нито постоянството да го натрупат, други имат проблем със самочувствието, а трети просто ги мързи. За да отстояваш мнението си, е нужен характер, нерв. Трябва да ти пука. Иначе какво правиш в тая професия - по-добре навреме я смени.
- Как виждате вестникарската сергия сега? И каква беше преди?
- Вестникарската сергия е пожълтяла и вяла като цяло. Преди беше друго - имахме по-добри учители от сегашните. В професията имаше повече мъже. И ярките автори бяха повече, гласовете им се чуваха по-надалеч, имаше значение какво казват. Много от тях напуснаха кораба за жалост.
- Защо според вас падат тиражите? Продуктът ли е лош?
- Хората се умориха да поглъщат лоши новини. Тоя черен прочит на света, който попиваме от вестниците, взе да идва на всички в повече. Алтернативата не е в жълторията, а в нормалността. Този постоянен стремеж към извънредното, уродливото, скандалното повреди самата аудитория, увреди сетивата й. Освен това телевизията, списанията и ин-тернет забиха своите пирони в ковчега на всекидневниците. Разбира се, слуховете за тяхната смърт все още са твърде преувеличени. Но има и криза на доверието към печата като цяло не само у нас, а и в световен план. Кризата на доверие се отнася всъщност към целия естаблиш-мент - финансова система, политически и държавни институции, партии, медии...
- Как „Жената днес" успява да поддържа читателската си публика толкова години? С какво печели пред останалите десетки женски списания, които заливат пазара?
- За една 64-годишна марка не е трудно да има лоялна аудитория. Още повече че това е списание за четене, не за прелистване, а такива много на нашия пазар няма. Тайната е още в адаптивността на „Жената днес" и способността й да се обновява. А също и в широкия кръг класни автори - ние сме много взискателни към качеството на текстовете. Впрочем „Жената днес" е не само списанието на поколения български жени, но и мъже. Нямате представа колко мъже са ми казвали, че „Жената днес" е било любимото им списание - с най-хубавата хартия за фунийки.
- Издател на 4 списания, главен редактор на „Жената днес", продуцент, автор и водещ на тв предаване... Не ви ли идва в повече натоварването?
- Честно казано, идва ми. Но какво да направя, като съм максималист?! Интересно ми е постоянно да усвоявам нови неща и да разширявам хоризонта си. Обаче мога и да се отказвам с лекота, ако изгубя интерес към нещо или го сметна за изчерпано като опитност. Вече не поглеждам с гняв назад, каквото и да ми се случи. Гледам само напред и си прощавам за всичко.

ПР във време на криза

Поглед - 17 стр.
ПР във време на криза



ного книги са изписани за ПР в кризисни ситуации, но всички те засягат проблемите за управление на компанията, когато тя е в криза. Днес повечето компании у нас говорят за криза, но кризата е криза, която не зависи от тях. Кризата идва отвън и оказва влияние на компаниите на българския пазар.
И както гласят хиляди мъдрости, кризата е полезна за всяка индустрия и компания. Защо? Защото по време на криза се мобилизират силите и се търсят нови решения и подходи, за които иначе, когато всичко върви по мед и масло, няма време.
Кризата ще се отрази и по друг начин на ПР - ще се съсредоточат усилията върху наистина ефективните проекти и кампании, тези, които помагат на организациите да постигат своите бизнес цели, а не които просто й осигуряват присъствие в медийното пространство. Защото е много хубаво да се пише и говори за теб, да влагаш средства и енергия това да се случи, но когато няма ефект от това, започваш да се чудиш защо го правиш. Е, сега в тези смутни времена, когато не знаем защо правим нещо иначе казано, когато нямаме очакваната възвръщаемост от вложените средства, просто няма да го правим. За разлика от рекламата, която може да се спре (но не е препоръчително), която може да ползва клипа от миналата година, ПР не може да бъде ползван многократно. Трябват нови идеи, адекватни на настоящата ситуация. Тук се крие и опитимизмът на хората в индустрията, че в кризата ПР няма да загуби позиции и бюджети. И в това има много логика. Ако искате хората да знаят какво правите, вие трябва да ги информирате. Не може да извадите съобщението за медиите от миналата година и да го пуснете. Трябва ви ново. А и не можете да спрете да комуникирате, а комуникирате ли, някой трябва да управлява тези комуникации и това е ПР. Така че кризата си е криза, но без ПР не може да мине дори и кризата.
Кризата обаче ще направи така, че клишетата да се променят. Това е и красотата на кризата - показва ни, че старите техники трябва да се попроменят, за да могат да постигат предишните резултати. Клишетата не вършат работа в кризисна ситуация, защото тя променя статуквото. Говори се, че за всеки човек има само три мотивиращи фактора - страх, дълг и любов. Но когато човек се страхува, търси информация как да се справи с проблема. И тук идва връзката между страха и ПР. Страхът не може да бъде движеща сила в ПР, но ПР трябва да се погрижи хората, да получат точна, вярна, навременна и адекватна информация, така че да се справят със страха си. Липсата на информация поражда усещане за страх, несигурност и слухове, от които нито една организация няма полза.

Все по-малко реклама в нета

Поглед - 15 стр.
Все по-малко реклама в нета



Пазарът на рекламата В интернет пространството за Съединените щати намаля за първи път от 2001 година. Спадът е с 5 процента според изследването на компанията Ай Ди Си (IDC), което предварително беше оповестено от „Нетуърк уърлд" (Network World).Според анализаторите намалението, което се отчита през първото тримесечие на новата финансова година - която в Америка започва на 1 септември, може да се окаже много по-лошо през следващите три месеца. Самите Ай Ди Си признаха, че предварителната им прогноза за годишно увеличение на пазара на интернет рекламата в Щатите от 10 процента е „твърде оптимистичен" - и затова компанията ще го преразгледа. През последното тримесечие на миналата финансова година в Амери-
ка разходите за реклама практически не се увеличаваха. Приходите от обявления и медийна реклама съответно намаляха с 18 и 7 процента. Експертите посочват, че все пак има светлина в тунела, и очакват, че бавното възстановяване на пазара ще започне през втората половина на тази година. Според експертите на Ай Ди Си най-Вероятно е през 2009-а интернет рекламата в Америка да спадне с около пет процента през първото тримесечие. А прогнозите за вторите три месеца са още по-лоши, твърдят медийните наблюдатели от компанията.

Детелина Стаменова оглави „Космополитън"

Поглед - 13 стр.
Детелина Стаменова оглави „Космополитън"



Детелина Стаменова е новият главен редактор на българският „Космополитън". Тя е дългогодишен член на редакцията на изданието и преди да заеме този пост, бе зам. главен редактор. Детелина сяда на стола на предшественичката си Ани Младенова. „Много съм щастлива, че оглаВих редакцията на най-продаваното
женско списание в България. „Космополитън" не е просто списание, а философия за живота, която споделям", обясни Стаменова. Преди да стане част от екипа на списание „Космо", Детелина е работила в НВО България, „Орфей мюзик" и радио „Тангра".
„Космополитън" се издава в 58 страни. Издател на родния
вариант е „Санома Блясък България" („Блясък", „Журнал", „Максимум", „Стори", „Тя!", „Моето дете", „Нешънъл джиографик", NG kids, модните издания „Ел" и Harper's BAZAAR, както и на онлайн изданията www.nationalgeographic.bg, www.cosmopolitan.bg, www.bliasak.bg и www.rozali.com).

Камера? Работи. Клапа? Снимаме!

Капитал - 56 стр.
Камера? Работи. Клапа? Снимаме!



Премиерата на екшъна "Умирай трудно 3" в България преди 13 години съвпада с европейската. Рекламата за нея тече повече от месец, първото излъчване трябва да е на 20 ноември. Остава един ден, но лентата още не е дошла в страната, а премиерата е пред провал. В крайна сметка оригиналът идва в 18 часа вечерта на предния ден. Чакат го трима преводачи и дузина актьори, които предварително са си разпределили работата. За пет часа преводът е готов, а до седем сутринта озвучаването е приключило. Така вечерта готовата лента без проблеми се излъчва в киносалоните.
Зад този инфарктен случай стоят хората от видеостудио "Доли медиа студио", основано преди 17 години от предприемача Добромир Чочов. Първоначално Чочов, който е инженер по професия, започва да тиражира видеокасети на процъфтяващите по онова време частни видеотеки. Техническите му познания му осигуряват конкурентни предимства и студиото му започва да работи с големите разпространители - "Ади видео" и "Александра видео".
С годините бизнесът на кварталните видеотеки замира, идва бумът на кабелните телевизии. Работата на Чочов нараства в пъти. Студиото му, за което тогава ползва собствения си апартамент в "Лозенец", е все по-търсено и за различни продукции на БНТ, bTV... Днес фирмата му има 27 служители, а през 2007 г. оборотът на компанията е минал 3 млн. лева.
За да отговори на все по-големите поръчки и нови изисквания към услугите, преди две години Чочов изтегля заем от ПИБ в размер на 1.1 млн. евро, с който финансира строежа на собствен медиен комплекс с аудио-, видео- и Dolby студиа и апаратна зала. Предприемачът предвижда да открие студиото си в средата на годината. Като една от грешките си отчита нежеланието си в началото на кариерата да обработва и превежда реклами.
С подобна дейност се занимават обаче други подобни компании. Като например основаната преди 15 години медийна компания "Графити студио". Според изпълнителния му директор Стефан Ковачев тъкмо преводът и адаптирането на реклами е най-големият източник на приходи за студиото, тъй като "тези продукти изискват висока добавена стойност към тях".
Бизнес моделът е прост: офисът на компанията е под наем, под наем ползва и студиата на "Балкантон", които според Ковачев все още предлагат най-добри условия в България. "Графити" предпочита наема, тъй като насочва инвестициите си в подобряване на самата база. "Най-голямото перо в разходите ни е подновяването на техниката в студиата, с които работим, и нейната профилактика. Когато искаш да си най-добрият в бранша, просто трябва да инвестираш в техника", казва Ковачев.
Бизнес моделът на "Кламер дизайн студио", което не се занимава с адаптиране на филми и реклами, а със самото им заснемане, пък е обърнат на 180 градуса. Двамата съсобственици Георги Манов и Гани Георгиев ръководят бизнеса си от малък офис. И смятат, че най-много пари си струва да инвестират не в модерна техника, а в изпълнителите. "Най-важното в този бизнес е да имаш хора, на които да разчиташ. Не можеш да поемеш сериозен ангажимент, ако няма гръб, на който да се облегнеш - ако нямаш технически персонал, актьори, режисьори", казва Георгиев. И твърди, че дори клиентите са по-склонни да дадат повече пари за наем на техника и студио, отколкото за хонорари. Затова "Кламер дизайн
студио" се опитва да бъде алтернативно видеостудио и да гарантира качество, като предпочита да извърши не само заснемането, но и цялостната обработка на видеата.
Годишно компанията заснема около 15 клипа, по всеки от които се работи по около 10-15 дни, а самото заснемане е в рамките на 20 часа. "Това е най-ефективното решение и за нас, и за клиентите", твърди Манов. Според тях рекламите, заснети в България, струват между 50 и 100 хиляди лева, някои достигат дори цената от 150 хиляди лева. А тяхната услуга е от по-скъпия ценови клас.
Предприемачите са убедени, че в следващите години обемът на поръчките им ще расте. От една страна, виновна за това ще е цифровизацията на телевизиите. "Няма канал, който да не се нуждае от обработка на продукцията", казва Чочов. От друга страна, точно във времена на стагнация и икономическа криза повече телевизии ще заложат на преводни програми, а това е добре добре дошло за студиата за видео- и аудиообработка.

Белгийска компания стъпва у нас с безплатен седмичник

Класа - 11 стр.
Белгийска компания стъпва у нас с безплатен седмичник



Втората по големина белгийска медийна компания "Россел медия" стъпва на българския пазар с безплатен седмичник. Първият брой на "Анонс" ще се появи на 16 март със 100 000 тираж. Четири от неговите страници ще бъдат посветени на спорта, ще има много здравни и лайфстайл рубрики. Издателите му отделят и място за безплатни малки обяви, както и на игри и подаръци. "Анонс" ще се издава всеки понеделник от новосъздадената група "Росел Медия България" ЕАД. Първоначално безплатния седмичник ще се разпространява в София, а след това се предвижда да навлезе и в по-големите градове на страната. Концепцията на седмичника е по подобие на най-известното издание на белгийската медийна група - "Влан", който излиза от 1962 година. 47 години по-късно вестникът е лидер сред безплатните вестникарски заглавия в Белгия с 3 милиона читатели седмично, 800 000 посетители месечно на интернет страницата и около 60 000 малки обяви седмично.

Онлайн рекламата се индивидуализира на фона на кризата

Expert.bg - Международни
Онлайн рекламата се индивидуализира на фона на кризата



Онлайн рекламата пострада от световната икономическа криза почти толкова, колкото и рекламата в печатните и електронни медии, но сега някои от най-важните играчи се връщат на терена, пише ДПА.
Гигантът Гугъл (Google) започва да прилага рекламна схема, която използва технология за проследяване на движението в мрежата, за да изчисли интереса на потребителите и да насочи индивидуализирани реклами към конкретния потребител.
Асоциацията на онлайн издателите съобщи, че разработва три нови рекламни формата, предназначени да се преборят с нарастващата склонност на "сърфистите" в интернет просто да игнорират рекламните банери, които би трябвало да носят основната част от приходите.
Досега рекламите на Google работеха по два начина. Според единия на потребителя се представят реклами, които са сродни на понятието, въведено в търсачката. Другият метод използва програма, която автоматично анализира съдържанието на уебсайтовете и предлага реклами, които са близки до него.
Новата система на Google ще индивидуализира рекламите, но това има и предимства, и недостатъци.
"Вярваме, че е наистина ценно да можете да виждате реклами за нещата, които ви интересуват", пише в официалния блог на Google вицепрезидентът по продуктовия мениджмънт на компанията.
Методът на Google обаче използва бисквитки (cookies), за да проследи "пътя" на потребителите в интернет, което веднага води до спорове за поверителността на личното пространство.

Измисли си враг

Капитал - 36 стр.
Измисли си враг



Ако не сте ползвали GPS-и, вероятно никога не сте чували за TomTom. Това e холандска компания за автомобилни навигационни системи. Тя произвежда както GPS устройства, така и софтуер. Напоследък TomTom наистина се прочу, защото се оказа първият производител на Linux базирани продукти, срещу когото Microsoft завежда дело за нарушаване на интелектуална собственост. Защо обаче делото срещу холандската компания е важно?
Казусът
Искът на Microsoft бе подаден в края на февруари 2009 г. и е свързан с 8 патента, два от които т.нар. FAT (File Allocation Table). Tова е разработка на Microsoft, внедрена още в Windows 95, и е предназначен за управление на системата от файловете. Хорацио Гутиерез, завеждащ отдела по интелектуална собственост на Microsoft, твърди, че компанията му повече от година е опитвала да започне преговори с TomTom относно дължимите лицензионни такси. Tой добавя, че предприетите действия не са насочени срещу операционната система с отворен код Linux. Всъщност към настоящия момент Microsoft няма никакво намерение да напада Оpen Source концепцията, камо ли неоснователно. Напротив - само 10 дни преди иска срещу ТоmTom гигантът от Редмънд подписа партньорско споразумение с Red Hat за постигане на по-голяма съвместимост между софтуера им за виртуализация. В началото на 2008 г. Microsoft обяви и стратегия за "отваряне" на продуктите й към конкурентни формати.
Естествено, що се отнася до отношения между Microsoft и Оpen Source обществото, конспирационните теории разцъфтяват. Стивън Вогън от ComputerWorld например спекулира, че делото срещу TomTom е част от план за придобиване на холандската компания, която е сред европейските лидери в сектора. Конспиративната теория обаче е малко вероятна за толкова голяма компания, която би загубила много от негативна публичност. Освен това Microsoft e в навигационния бизнес от десетилетие (чрез Microsoft Street&Maps) и печели от лицензионни такси върху патенти, които притежава.
Хорацио Гутиерез всъщност твърди, че при желание от страна на TomTom могат да бъдат започнати извънсъдебни преговори. Проблемът е, че холандската компания в момента е в тежко финансово състояние. За четвъртото тримесечие на 2008 г. TomTom отчете 989 милиона долара загуба покрай придобиването на компанията за картографски софтуер Tele Atlas.
Дори и делото да е проблем само между двете компании, има много кандидати, които са готови да се намесят в защита на TomTom.
Винаги готови
Лидерите на Open Source обществото побързаха да се обявят против делото. Брус Перенс, който е авторът на актуалното определение за Open Source, окачестви казуса като кампания за всяване на страх, несигурност и съмнение от страна на Microsoft. "Не вярвам в искрените усилия на Microsoft [относно обвързването с Оpen Source]", добавя той.
По-умерен в изказванията си е Джим Землин, изпълнителен директор на Linux Foundation. "В момента жалбата на Microsoft срещу TomTom е въпрос между тях. Ако делото по някакъв начин е насочено срещу Linux, имаме екосистема от ефективни ресурси, за да се защитим", бе неговият коментар.
Всъщност Linux Foundation би имала само полза от евентуална атака от страна на Microsoft срещу продуктите й. Основната ударна сила на Open Source винаги е била ядрото от ентусиасти - било то компании или хора, работещи за каузата. След като Microsoft обяви, че ще отвори продуктите си за Оpen Source формати, основният (чисто психологически) аргумент за привличането на поддръжници изчезна. Linux на практика остана без враг, който бе заменен от най-обикновен пазарен конкурент. Във време на финансова несигурност естествено се увеличава интересът към безплатни или евтини Open Source продукти. Дори и така обаче Linux не надвишава 1% пазарен дял при операционните системи (по данни на Мarket Share), въпреки че колко реално е той е трудно да се измери. Все по-малко компании могат да отделят част от човешкия или финансовия си ресурс за работа по платформите с отворен код. Както пише Роб Ендерле от ITBusinessEdge: "Лидерите на Оpen Source трябва да намерят начин да мотивират войските си." Така че малко публичност не би била излишна.
Патенти в развитие
Други поддръжници на Linux виждат в случая с TomTom възможност за решаване на казуса със спорните патентни права върху файловата система FAT. В случая TomTom е обвинена в нарушаване на патент относно записването на файловете с по-дълги имена. FAT се е наложил като стандарт, използван от производителите на USB памет и SD карти, въпреки че веднъж беше оспорен и отменен от американското патентно бюро. По-късно обаче Мicrosoft успя отново да си върне част от патентните права върху него.
Друг от патентите, за които става въпрос, е за използването на навигационна система в автомобил. Според представители на Open Source движението може да се докаже, че подобни устройства са били използвани, преди да постъпи молбата за патент от страна на Microsoft. В тази връзка често бива цитирано и съдебното решение In re Bilski от 2008 г., според което бизнес методи, които са оценени като абстрактна идея, не подлежат на защита като патент.
Патентното право, що се отнася до технологиите, често е осъждано като неефективно поради иновационната природа на сектора. Нищо чудно сегашното дело да стане повод за изясняване на практиките в тази насока.
Очевидно Open Source общността се готви за битка, в случай че не се постигне извънсъдебно споразумение между Microsoft и TomTom. Що се отнася до патентите под въпрос: докато съдът не отреди друго, те са валидни и съответно за тях вероятно ще трябва да се плаща.

НУРТС не се продава. Засега.

Капитал - 35 стр.
НУРТС не се продава. Засега.



Цифровизацията на телевизиите в България може да се провали още преди да е започнала. Първоначално стратегически инвеститор с интерес към дигитализацията получи подкрепата на правителството. После купи от БТК почти всички аналогови тв и радиопредаватели в страната. Няколко месеца по-късно обаче, когато държавата трябва да даде почти формално зелена светлина на сделката, ситуацията се обръща на 180 градуса. Позицията на правителството изведнъж се втвърдява и, изглежда, то ще се бори докрай срещу първоначалния си избраник.
Именно заради забавените реакции на държавата при премахването на последните административни пречки БТК реши да отложи сделката с австрийската компания ORS (Oesterreichische Rundfunksender) за продажбата на Национално управление "Радио- и телевизионни станции" (НУРТС). Още в петък (6 март) телекомът е изтеглил документите си от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) във връзка с продажбата на НУРТС на ORS, обясниха от телекома.
По-рано тази седмица Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) пък обяви, че се нуждае от още четири месеца, преди да реши да даде зелена светлина на продажбата. "Съществуват сериозни опасения, че след планираната сделка новият собственик ще предлага на по-високи цени услугите, които предоставя понастоящем НУРТС. Предвид реалната възможност НУРТС да не попада под регулацията на КРС в бъдеще [ако не бъде определено като предприятие със значително въздействие върху пазара] то за комисията е налице основание да започне задълбочено проучване по случая", мотивира действията си КЗК.
Няма време
През декември миналата година БТК реши да продаде НУРТС на австрийското предприятие ORS. Двете страни не съобщиха параметрите на сделката, но според източници от сектора ORS е купила мажоритарен дял от предприятието срещу 80 млн. евро. Австрийската компания обяви също, че ще вложи 100 млн. лв. в модернизиране на радио- и тв ретранслаторите на БТК.
В момента в България само НУРТС може да излъчва аналогова телевизия и радио в национален мащаб. Заради това електронните медии и мобилните оператори са принудени да ползват нейните съоръжения там, където нямат свои. Сред тях са големите телевизионни канали БНТ, БНР, "Нова телевизия" и TV2. С други думи, ORS получава сигурен пазар, където на практика НУРТС няма конкуренция. Мрежата включва 800 точки в цялата страна, включително сателитния телепорт в Плана планина и експерименталния мултиплекс* до София. По данни от декември 2008 г. в обособеното предприятие работят около 500 души.
Сделката за НУРТС е особено важна за прехода към дигитална телевизия, който трябва да завърши през 2012 г. Телекомуникационни експерти коментираха, че въпреки остарялата си инфраструктура НУРТС най-бързо може да премине към излъчване на цифров сигнал, особено в сравнение с новостартиращи компании. Освен това на много места нейните предаватели доставят най-доброто възможно покритие. Така че собственикът на НУРТС (който и да е той) ще има най-голямо предимство, когато започне изграждането на дигиталните мултиплекси. Забавянето на сделката може да застраши реализирането на цифровизацията в срок в България.
Законът гласи
(5) Предприятие или свързано с него лице по смисъла на Търговския закон, на което е издадено разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър за осъществяване на електронни съобщения чрез електронни съобщителни мрежи за наземно цифрово радиоразпръскване, няма право да изгражда електронна съобщителна мрежа за пренос на радио- и телевизионни програми.
По закон НУРТС задължително трябва да излъчва обществените БНТ и БНР. От КРС се очакваше да прехвърли лиценза със задълженията към новия собственик ORS. Телекомуникационният регулатор забавя решението си по сделката, но тя не се разваля, коментира представител на телекома. "Избягваме ситуация, в която КРС решава да прехвърли лиценза на ORS, а КЗК отменя или отлага сделката. Тогава трябваше да спрем излъчването на телевизиите и радиата", допълва Павел Велчев, директор "Външни отношения, регулация и конкуренция" в БТК. Сега двете компании ще "направят допълнителни анализи на бизнес средата и последващо изясняване на детайлите по сделката". ORS не се отказва от плановете си да създаде своя дъщерна фирма в България - ББС (Bulgarian Broadcasting Services), с оглед на бъдещите й намерения на нашия пазар (виж 35 стр.).
Самата ORS е 60% собственост на австрийската обществена телевизия ORF и 40% - на Raiffeisen Group чрез Medicur Sendeanlagen. Купувачът на НУРТС строи инфраструктурата в Австрия, която излъчва цифрова телевизия.
Играчи на пазара и експерти в ресорните ведомства ДАИТС (Държавна агенция по информационни технологии и съобщения) и КРС не бяха изненадани от решението на БТК да изтегли документите по сделката. Източник на "Капитал" коментира, че на австрийската ORS са обещавали неща, които очевидно няма как да се случат след обнародването на Закона за електронните съобщения (ЗЕС) в сегашния му вид. Според него очевидно ORS са били накарани да вярват, че могат да кандидатстват за излъчване на цифрова телевизия, но според новия ЗЕС това е невъзможно. Причината е, че 60% от австрийската компания са на телевизионната компания ORF (производител на съдържание), което противоречи на нормативния акт. Според сегашния закон австрийците не могат и да пренасят сигнал.

За пореден път Стив Балмър, изпълнителният директор на Microsoft , е заявил интерес към сделка с Yahoo

Сега - 46 стр.



За пореден път Стив Балмър, изпълнителният директор на Microsoft , е заявил интерес към сделка с Yahoo, касаеща бизнеса с търсене на интернет компанията, съобщи CNBC, цитиран от TechNews.
Карол Барц обаче, която пое управлението на Yahoo от Джери Янг, засега не откликва на опитите за започване на диалог от страна на Майкрософт, според анонимните източници на CNBC.
В понеделник се появиха информации, че Карол Барц ще обяви тази седмица план за реорганизации. Дамата, която преди това направи кариера като шеф в Autodesk, е намекнала за очакваните промени пред своите подчинени.
Същевременно Yahoo оперира без шеф по сливанията и поглъщанията (М&А), което не предполага скорошни сделки. Постът е овакантен от Джералд Хор-кан, вицепрезидент по корпоративна стратегия, който се оттегли от компанията, според Уолстрийт Джър-нъл.
Хоркан се беше посветил миналата година на сделката с Майкрософт, която така и не се осъществи. Мениджърът напусна Yahoo преди няколко седмици, но все още не е назначен негов заместник.

Нокиа инсталира Скайп в телефоните си

Сега - 46 стр.
Нокиа инсталира Скайп в телефоните си



Компанията Skype се договори за заводско инсталиране на своята програма за интернет разговори в мобилните телефони на Nokia, предаде Лента.ру.
Най-големият световен производител на мобилни телефони ще започне да инсталира Skype в някои от моделите си в третото тримесечие на 2009 г. В частност Skype ще се инсталира на телефоните от серия N, включително на представения като мобилен компютър N97.
Версия на Skype за мобилни телефони вече съществува, но тя предоставя ограничени възможности на потребителите. Повечето мрежови оператори са против използването на Skype на мобилните телефони, опасявайки се от спад на печалбите, ако потребителите разговарят безплатно или срещу неголямо заплащане през интернет.
Представителите на Skype от своя страна твърдят, че печалбата ще се увеличи при използването на тяхната програма, тъй като потребителите ще започнат да използват повече интернет услугите на оператора.
Ежедневно на обаждания от мобилен Skype до друг мобилен се провеждат около милион минути разговори. Извършените позвънявания вече достигат 300 милиона минути.

Google пуска гласово търсене

Класа - 22 стр.
Google пуска гласово търсене



Интернет гигантът Google добавя нова услуга Google Voice, която позволява телефонните обаждания до абоната да се прехвърлят и съхраняват в неговата електронна поща-
Всяка информация 6 тези гласови съобщения може да бъде открита с помощта на гласова търсачка, подобно на търсенето на ключова дума в писмата. Новата услуга е разработена от компанията за уеббазирани комуникационни платформи Grand Central Communications, която Google придоби в средата на 2007 г. Google
Voice предоставя на клиентите единен телефонен номер, който ще препраща получените обаждания към домашния, служебния или мобилния телефон по желание на клиента. Към момента услугата е в бета версия и е достъпна само в САЩ.
Гласовата услуга Google Voice използва също така и технологията за разпознаване на реч, която позволява автоматично разшифроване на гласовите съобщения и превръщането им в текстови. Съобщенията след това могат да бъдат препратени като e-mail или sms.
Компанията обяви също така, че старшият вицепрезидент Тим Армстронг ще напусне групата, за да оглави най-големия доставчик на интернет и медийни услуги в САЩ-AOL.

12 компании се присъединиха към бизнес лидерите у нас

Класа - 22 стр.
12 компании се присъединиха към бизнес лидерите у нас



Сред новите членове на БФБЛ са "Ърнст енд Янг" България, "Еврофутбол", "Хюлет-Пакард" - България, "Адрес Недвижими имоти" и др.
12 нови организации се присъединиха към Българския форум на бизнес лидерите (БфБЛ) в четвъртък вечерта. Сред новите членове на престижната организация са "Адрес Недвижими имоти", Англо-американско училище в София, Българоамериканска кредитна банка, 'Ърнст енд Янг" - България, "Еврофутбол", "ХюлетПакард" България, "Джей Ти интернешънъл" - България, Нова телевизия, "ПрайсуотърхаусКупърс" - България, "Хил интернеипзнъл" - България, хотел "Метрополитън" - София, и "Шенкер".
Някои от новите мениджъри идват от клонове на техните компании в чужбина, като Джон Мистакидис, управляващ съдружник за страната на 'Ърнст енд Янг" - България, Ираван Хира, управляващ мениджър на "Хюлет-Пакард" - България, Ясухиро Накаджима, назначен за генерален мениджър на "Джапан табако интернешънъл" за България и Хелмут Шуейгофер, мениджър на "Шенкер" за страната. Ирина Цветкова пък поема предизвикателствата, които съпътстват и новата й длъжност на управляващ съдружник на "ПрайсуотърхаусКупърс" - България", а Ирина Жотева е вече управляващ съдружник на "Хил интернешънъл" ООД България. Представени бяха и новите мениджъри на "Адрес Недвижими имоти" - Цветелина Тасева, на "Еврофутбол" - Мариела Замфирова, на Българо-американска кредитна банка - Мария Шейтанова, на Англо-американското училище в София - Джеймс Лехи. Той обяви, че за трета поредна година училището ще дари пълни 4-годишни стипендии на талантливи български ученици. Кампанията ще бъде официално обявена на 18 март, когато ще бъде представена подробна информация на интернет страницата на училището. Хира, новият генерален директор на "Хюлет-Пакард" - България, потвърди намерението на компанията да продължи да подкрепя развитието на българското образование в сферата на технологията, както и да бъде гарант за етично поведение в бизнеса си в България.
"С удоволствие посрещаме новите лидери в семейството на етичния бизнес на Българския форум на бизнес лидерите. Пожелаваме успех на всички в новите предизвикателства и вярваме, че те ще постигнат много успехи и ще продължат да допринасят за развитието на българското общество, правейки бизнес отговорно и прозрачно", каза Мария Шишкова, председател на форума.
БфБЛ обединява над 220 български и международни фирми, извършващи дейност в България. Организацията е първата бизнес общност в страната, занимаваща се с въпросите на бизнес етиката и корпоративната социална отговорност.
***

Интернет стана на 20 години

Стандарт - 47 стр.
Интернет стана на 20 години



Трите W-та от световната мрежа World Wide Web (WWW), без които днес нито един чатър не може, станаха на 20 години. Те се родиха в централата на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) в Женева, припомни АФП.
През март 1989 г. младият британския специалист по информатика Тим Бернърс Лий предава на шефовете си документ, озаглавен "Управление на информацията: предложение". В него Лий иска да бъде създадена мрежа, с която учените от цял свят да поддържат връзка и да обменят от разстояние резултатите от своята работа. Хората от ЦЕРН определили проекта като "неясен, но вълнуващ" и дали зелена светлина. Така се ражда Хипертекст Трансфер Протокол ("http"), езикът, на който разговарят компютърът клиент и сървърът, а през октомври 1990 г. е създаден първият интернет навигатор, който почти не се различава от използвания днес.

петък, 13 март 2009 г.

Такса "Внимание"

сп. BusinessWeek - 57 стр.
Такса "Внимание"


След десетилетие експерименти компаниите все още търсят надежден начин да лъскат онлайн брандовете си. Според проучванията повече от 1 на 1000 души кликват на банерите. И, което е по-важното, рядко остават дълго, за да асимилират брандовото послание. Бившият мастит шеф от Медисън авеню Мат Фрийман иска да промени това статукво. Компанията му Betawave разработва способи да увеличи кликванията на посетителите и да поиска заплащане от рекламодателите не само за всяко кликване или показване, но и за вниманието, отделено от госта в сайта. Концепцията не е тествана, но е предизвикала оживление. Миналия декември няколко компании за рисков капитал вложиха $22.5 млн. в Betawave. "Мат е много напред", твърди Шон финегън, директор дигитална дейност в Starcom Media Vest, която купува реклами за Coca-Cola, Procter & Gamble, Nintendo. Рекламният бизнес бил изненадан, когато фрийман напуснал поста си като шеф на Tribal DDB Worldwide през юни, за да поеме малката фирма GoFish. Tribal е сред най-успешните компании, създали онлайн рекламите. Но GoFish продала реклами на няколко детски сайтове като Miniclip, където децата си играят с аватари. Да, GoFish е позната като рекламна мрежа с добра репутация сред рекламодателите, търсейки по-евтина алтернатива на сайтове, ръководени от Disney u Nickelodeon. Ho бе потънала в дългове, акциите й се търгуваха в директно договаряне и компанията губеше много време. Фрийман, който я преименува на Betawave, твърди, че поел работата, защото видял нереализирания потенциал. "GoFish бе като корона в тоалетна", спомня си той. Дори аудиторията не била нещо специално - деца между 6 и 17 години и майки. 25-те млн. души, които се спират на сайтобете на Betawave всеки месец, прекарват средно по 15 мин. при всяко влизане срещу 9 мин. във Facebook, според компанията Comscore. Тази "привързаност" към сайта подтикна компании като Kellogg, Hasbro u Nintendo да купуват реклами. Фрийман знае, че компаниите искат повече доказателства, че рекламите им действат. Рекламодателите казват: "Защо плащам за достигане до аудиторията, когато ми трябва вниманието на хората?" Ето защо Фрийман ще внесе промени не само при кликвани-ята върху рекламите, но и за това колко дълго хората прекарват в една страница и колко дълго си взаимодействат с бранда. За да се случи това, Фрийман взима идеи от телевизията - рекламодателите могат да вплитат продуктите и посланията си в самите предавания. В средата на февруари той стартира Betawave ТВ. В основата си това е видеоплеър, като подобни нему могат да се намерят в много сайтове.
За първия си експеримент фрийман избрал Рейвън Симоне. Тийн звездата от Disney ще участва в клип и ще дава насоки за стила, одобрявайки някои продукти. Зрителите ще бъдат насочвани към WeeWorld, където ще разкрасяват аватара на Симоне. Рекламодателите също биха плащали в зависимост от броя на хората, които се логват, от изиграните игри или комбинация от двете. Засега фрийман е привлякъл вниманието.

БТК може да се откаже от сделката за тв кулите си

Класа - 3 стр.
БТК може да се откаже от сделката за тв кулите си

Даниела СТЕФАНОВА

Промените в Закона за електронните съобщения смениха позицията на телекома
Отказът на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да се произнесе по-бързо по сделката за продажбата на Националното управление "Радио и телевизионни станции" (НУРТС) на БТК е на път да откаже и телекома от продажбата, научи "Класа" от източници, близки до оператора. Вчера БТК разпространи до медиите официална информация, според която заради забавянето на антимонополния регулатор да разгледа сделката е изтеглила внесените в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) документи. От телекома смятат решението си за правилно предвид четирите месеца, необходими на комисията за проучване на намеренията на австрийската компания ORS, купувач на НУРТС. Двете страни по сделката ще направят допълнителен анализ на бизнес средата в България, за да решат окончателно съдбата на продажбата. Според тях е в интерес на българското общество в цифровия преход да участва стратегически инвеститор като ORS. Главната причина за изтеглянето на документите от телекомуникационния регулатор са промените в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), свързани с цифровизацията на телевизионния ефир в България, коментират запознати със сделката. Според новите текстове КРС ще избира с конкурс компаниите, на които да издаде лицензи за цифрови мултиплекси за ефирни телевизии. Законът раздели функциите на оператора на пренос на сигнал и на оператора на мулти-плекс, пъе. на програми. Текстовете казват, че ако кандидатът вече има разрешение за цифрово излъчване на сигнал през мрежа, той няма право да бъде оператор на мултиплекс. По този начин се елиминират от участие БТК и ORS, защото телекомът вече притежава от 2004 г. лиценз за цифрова телевизия на територията на София, обясни за "Класа" източник от телекома. В момента БТК е единственият оператор на телевизионни програми по цифрова наземна технология (DVB-T стандарт), по чийто канал се излъчват пет електронни медии. Забраната ще засегне и ORS при евентуална сделка за НУРТС и прехвърляне на лиценза за мрежата. Освен това компанията разполага с аналогична на НУРТС (само че цифрова) мрежа в Австрия. Законът забранява изрично предприятие или свързани с него лица, които са оператори на цифрови телевизионни програми, да участват в конкурс за оператори на мрежи за пренос на радио- и тв програми. Това пък е пречка за базираната във Виена ORS, която е част от австрийската телевизия ORF. От КРС коментираха за "Класа", че сделката би направила ORS монополист на пазара.
***
Държавата продава "златната" си акция
Държавата ще продаде за I лев "златната" си акция 6 БТК през юни на собственика на дружеството AIG, обяви вчера транспортният министър Петър Мутафчиев. Тогава изтича петгодишният срок на давност на акцията след приватизацията на телекома, който дава право на вето на правителството по важни решения за дружеството. Според устава на БТК акцията е от втори клас (преференциална) и е с номинал I лев. Тя дава право на един глас в общото събрание, право на Вето при някои решения, право при избор на членове на Надзорния и Управителния съвет, право на дивидент, право на ликвидационен дял и др. Акцията се изкупува обратно по искане на притежателя или на дружеството. Държавата упражни на два пъти ветото й - във връзка с решението на общото събрание на акционерите на БТК да се обособят имотите на телекома в отделно дружество и за продажбата на НУРТС.

Блогърите - тези умни, "странни" хора

Про&Анти - 5 стр.
Блогърите - тези умни, "странни" хора

Доц. д-р Любима ЙОРДАНОВА, политолингвист

Какво бихте казали, ако прочетете следния текст: "Би ли изключил тази ламперия отзад, че Акробатът ми умира при опит за print? Опитвам се да запазя като пдф разговора." Странен текст, нали? Необичаен. И най-важното - неразбираем за повечето хора. Все още. А ако случайно срещнете автор, който нарича себе си "Зелен Бетон", или друг, който пише за себе си като за "Комитата"? А ако прочетете твърде истинния за много българи текст: "Струва ми се, че избираме врагове, а не представители, защото, като "се намърдат", се държат все едно сме им направили нещо." Или срещнете в нета автор, който си е измислил никнейм "Балтазар Иванович" и мисли за себе си като за "синеок негър със северняшка кавалерийска униформа". Така го представя и приложената снимка. Странно, нали? На друга територия сме. Да, така е. На територията на блогърите в Интернет, тези умни, странни за повечето от нас хора, които имат толкова необичаен начин на общуване помежду си. Просто си пишат, вместо да разговарят, по телефона например. Разговарят през интернет, през националните граници. Обсъждат заедно проблем. В обсъждането се включват и други хора. Спорят, в спора се ражда истината. Мнения различни, но не срещнах несдържано поведение, просто аргументи "за" и "против" в търсене на някакво решение на дискутирания проблем. Мрежата е място за социални контакти. Тя е за всички. И за конкретната личност, където тя свободно може да изрази мнението си. И да го защити с аргументи. Наблюдавах бързината, с която се развиваха идеите и вземаха решения, паралелно с бързината на присъединяване на нови блогъри към инициативата, появата на лотото на "България е наша", текстовете на протеста и редакцията им, банерите, видеоклиповете като доказателствен материал, които допълваха снимките от януарския мирен протест през 2009 г., почти мигновените публикации за конкретното събитие и анализи, което едва ли би било възможност без интернет. Какво представлява блогосферата Самите блогъри я схващат като общество със свой характер, предимства и проблеми. Какво обхваща блогосферата? Всички: блогове, канали, форуми и инициативи в интернет. От своя страна блоговете са: професионални или лични, забавни, тематични - например политически и др. Тази класификация ще продължи да се уточнява. Особено ми хареса възприемането на блогосферата от самите блогъри едновременно като модел, генерална репетиция и бъдещ "мозъчен тръст" на гражданското общество. Блогосферата е тази, която трябва да приучи политиците да се вслушват в гласа на гражданите, не на партийните членове, а именно на гражданите без партийна значка или членска книжка. Така смятат част от блогърите и мисля, че са прави. Всъщност именно наличието на блогосферата с най-различните й прояви ще укрепи гражданското общество и ще му даде живителни сокове, за да се развива. И у нас. Блогърите и традиционните медии Според блогърите блоговете не са коректив на медиите, а тяхно естествено продължение. Разбира се, отваря се и една скоба, че мнозинството от младите хора търсят информация и анализи в мрежата. Много от тях имат списък с RSSи на доверени автори и ги следят редовно. На този етап телевизията и вестниците се проверяват само за бързи новини и "за да се посмеем как са изкривили нещата". Такова е мнението на блогърите. Традиционните медии, било то електронни или не, се подчиняват на медийната политика в държавата въобще, на политиката на самата медия и на редакционната политика. Т.е. който и да е материал минава през няколко сита на цензура. Най-страшна от всички е, разбира се, автоцензурата. Като контраст, блоговете са форма на изразяване на личността. Там пише конкретният човек, пише за това, което е видял, и това, което е преживял. Затова той пише от първо лице. Защото има своята свобода на изразяване на мнение независимо от редакторска намеса и медийна политика. Блогърите и обществото Обществото очаква от блоговете да бъдат независими и неконтролируеми, като тези характеристики се възприемат често като еквивалент на обективността. Веднага се прави уговорката, че колкото корумпирани журналисти има, толкова и поръчкови блогове могат да се намерят. Колкото до контрола върху блоговете, той се оказва непостижима задача, защото четирите власти, които биха искали да подчинят действията на блогърите, не разбират какво става в блогосферата, защото не участват в процеса. Възприятията на политиците за блогърите като поредната неприятна мода, която ще отмине, имат за своя причина често пъти и възрастовата дистанция. Много сполучливо блогърите се определят като деца, а политиците - като старци без междинно поколение. Веднага следва уточнението, че "старостта" се свежда до начина на мислене. "Ние сме децата с идеалистична представа за обществото и желание за промяна. Те са старците с опита и ръце, вкопчени в лостовете на властта." И по-нататък: "Можем да работим заедно, ако те пожелаят да слязат при нас. Тогава ще им помогнем да продължат напред, защото ще видим пропукване в остарелите им разбирания. Ако не, ние бързо ще се качим при тях." Засега, в найсмелите възприятие по отношение на блогърите, те се възприемат като ресурс, който трябва да се използва. Защото обичайното възприятие е насмешка, породена до голяма степен от самото неразбиране на онова, което се извършва в блогосферата. Незнанието винаги среща негативната реакция, която варира от боязънта до тоталното отричане.
Образът на блогърите? Жизнени, предизвикателни, с не много уважение, млади, яки и привлекателни. Млади хора, които често се задържат много пред компютъра, пишат много и не се срещат с хората на живо. Заедно с това следва твърдение, че повече от популярните блогъри са над 35 години, защото, за да пишеш авторитетно, се иска и опит. Седенето вкъщи също не е съвсем точно, защото в блог може да се пише навсякъде. Дори в София се множат кафенетата и ресторантите с безжичен интернет. Увеличават се и хората, които не се разделят с лаптопите си. В края на изложението бих искала да цитирам един надпис, който видях на новата сграда на Университета в Хайделберг - "На живия дух". Дух в смисъл - ум. Струва ми се, че колкото повече хора в България свикнат да черпят информация от интернет и колкото повече медиите стават поръчкови, особено по време на политически кампании, толкова повече блоговете на сериозните блогъри ще увеличават читателите си за търсене на обективна информация и анализи.

Google увеличи преднината си в търсенето

Insurance.bg - Новини Събития категория
Google увеличи преднината си в търсенето



Услугата постигна 8% ръст на американския пазар
Google вече контролира над 72% от американския пазар на търсене в интернет, сочат последни данни на Hitwaise, цитирани от TechNews. За една година делът на лидера се е увеличил с 8%, достигайки 72,11% към края на февруари.
Второ място в класацията на Hitwise държи Yahoo, чийто дял е намалял от 20,60% през февруари 2008 до 17,04% една година по-късно.
Челната тройка допълва Microsoft с дял от 5,56% в интернет търсенето. Популярността на нейната услуга е намаляла с 20% в САЩ през последните 12 месеца.
На четвърто място е търсачката Ask.com, която през февруари е обслужила 3,74% от заявките на американския пазар.
Всички останали търсещи машини, следени от Hitwise, имат общ дял 1,56%.
Нараства броят на дългите търсения, които използват четири или повече думи, сочи статистиката на Hitwise. Така например, заявките за търсене с 6 думи са се увеличили с 8%, а тези с 8 думи – с 20%.
Най-голям е броят на търсенията с две и три думи, които имат съответно 23,47% и 21,68% от общия брой заявки.
Същевременно се наблюдава бум в търсенето по думи, свързани с икономичеката криза. "Безработица", "ипотека", "обезщетения за безработица", "банкрут" и други са сред най-често използваните при търсене в интернет през последните месеци.

Интернет тв дръпна напред

сп. BusinessWeek - 61 стр.
Интернет тв дръпна напред



Ще унищожи ли интернет кабелната телевизия? Този абсурден преди година-две въпрос изведнъж придоби тежест особено за кабелните оператори. Бариерата пред интернет-базираната телевизия някога изглеждаше основно технологична. Днес тя е no-скоро въпрос на договаряне по бизнес въпроси. Кабелната телевизия ще присъства в живота ни дълго, както и сателитните и кабелните услуги на Verizon
Communications u AT&T. Но много скоро те ще изпитат конкурентния натиск на мрежата.
В последно време наличността на тв програми онлайн - нови и стари - рязко нараства. Има обаче два сериозни проблема. Предаванията се пръскат между десетки сайтове без централизиран програмен гид. А уеб материалите са основно проектирани за гледане на компютърен дисплей. Но хората, инвестирали в големи телевизори и качествени звукови системи, предпочитат да гледат телевизия по... телевизията. В отговор на това производителите на битова електроника добавяха интернет възможности към игрови конзоли, TiVo gekoge-ри и към самите телевизори, въпреки че нито един отделен продукт не може да покаже повече от частица от всички съществуващи предавания.
Сега софтуерът с отворен код Вохее предлага по-цялостно решение и на двата проблема. Лесно се инсталира на Мас или PC, работещо nog Linux (разработва се и версия за Windows), и предлага нещо като фиксиран програмен гид към много от видеоматериалите в интернет. Това вече е стъпка напред в сравнение с ровенето за желаната програма сайт по сайт.
Цялото предложение става още по-интересно, когато програмата се инсталира на Apple TV - дигитален декодер, позволяващ да гледате на широкоекранния си телевизор видеоклипове, които сте заснели сами, както и материали, купени от iTunes. Apple TV е с дистанционно, даващо възможност лесно да изберете програми от програмния гид на Вохее. Инсталирането на Вохее на Apple TV изисква известна техническа грамотност, но е интересно изпитание на концепцията. След като трудностите с инсталирането останаха зад гърба ми, Вохее определено улесни гледането на интернет Видео по телевизора ми. Въпреки това изборът от налични предавания далеч не приближава пакета, който получавате и с най-базовата кабелна услуга. Съдържанието на Вохее е комбинирано от 20 уеб сайта, сред които ABC, CBS, Comedy Central u CNN. Предаванията се излъчват както бихте ги гледали, ако посетите оригиналния им сайт. Рекламите, ако са включени в уеб оригиналите, са запазени. За съжаление наскоро се наложи Вохее да свали материали от Hulu.com, някои от най-добрите в мрежата, по настояване на партньорите производители - News Corp. u NBC Universal. Останалото съдържание е меша-вица откъм избор и на видео качество. Предложенията на CBS варират от текущи епизоди на "От местопрестъплението" до стари серии на "Зоната на здрача". С бързата ми Verizon FiOS връзка качеството на видеото на CBS се приближава до това на ефирна телевизия със стандартна резолюция. И далеч не е толкова добро като на кабелна програма с висока резолюция, но е приемливо на голям екран. Обратно, видеоматериалите от CNN (селекция от кратки клипове от актуални новини и някои по-дълги репортажи) имат мъглявата ви-зия на клипове за мобилен телефон. Малцина, естествено, са готови да отрежат кабелната си връзка на секундата. Сторят ли го, ще се сблъскат с най-големите недостатъци на Вохее и уеб видеото като цяло: липса на материали с ефирно качество в реално време. Това не е проблем за повечето предавания, защото видеорекордерите ни отбиха от идеята, че програмите трябва да се гледат, когато се излъчват. Но си е проблем за спорта, новините и специалните събития - програмите от типа на спорта no ESPN и други кабелни канали, които нямат ефирна алтернатива. Живото видеоизлъчване си остава предизвикателство заради изискванията, които поставя пред мрежата. Когато текат Оскарите или Супер купата, трафикът би сринал всеки сайт, опитващ да предостави алтернатива на кабела. Но качеството и разнообразието на тв предавания в интернет трябва да се подобри занапред. Изместването на тв програми към нета, а оттам към широкоекранните телевизори е неизбежно. Студиата и кабелните компании ще защитават бизнес моделите си, но със софтуери като Вохее е възможно поне да хвърлиш поглед на алтернативата.

Следите в интернет остават

Пари - 20 стр.
Следите в интернет остават



Приблизително едно на всеки четири семейства в САЩ е станало жертва на кражба на лични данни.
Това стана ясно по време на Technology and Innovation Day на Microsoft, който се проведе преди седмица в Брюксел. Тази тревожна статистика показва доколко потребителите са изложени на опасност, коментират анализатори. Какво обаче се разбира под кражба на лични данни?
Видове
Освен във финансов аспект, а именно кражба на номера на кредитни карти потребителите могат да
станат жертва на много други видове нахлуване в личното им пространство.
С все по-голямото навлизане на интернет в ежедневието ни количеството информация, което споделяме за себе си, става все по-голямо и навлиза все повече в личното ни пространство.
Любими спортни отбори, музика, интереси - всичко това може да бъде намерено за нас в интернет под една или друга форма. Социалните мрежи, личните ни пощи - всички те знаят какво предпочитаме, което е огромно оръжие както за маркетинговата индустрия, така и за недоброжелатели.
Развитие
С увеличаването на потребителите на мрежата заплахите пред нас се увеличиха, коментира Томас Майръп, директор по интернет политика за Европа, Близкия изток и Африка на Microsoft. Именно
опазването на личната информация е едно от най-големите предизвикателства пред всички в момента, казва той. Всеки човек трябва да има свое собствено място, в което личната му информация да бъде неприкосновена, твърди Жан-Марк Дино, анализатор в CRID. И всеки сам определя какво точно е лична информация за него, тъй като това може да бъде доста разтегливо понятие, добавя той. Промени
Всичко това налага промени във всички програми, които използваме. Така например в един от най-новите браузъри на пазара Google Chrome се появи и режим Инкогнито, благодарение на който потребителите не оставят следи от сърфирането си в интернет. Подобно приложение ще има и в Internet Explorer 8 на Microsoft. А това е само началото.

Рекламирай мобилно

сп. BusinessWeek - 22 стр.
Рекламирай мобилно



Представете си, че спестявате месечната сметка за мобилен телефон срещу съгласието да получавате реклами на GSM-a. В Обединеното кралство британската компания Blyk! вече предлага безплатни разговори и sms към всички оператори на младежите между 16 и 24 години срещу правото да ги облъчва с таргетирана реклама. Е, безплатни са първите 43 минути и 217 sms месечно, но без договор и месечна такса. Blyk! предвижда за една година да достигне до 200 000 потребители и вече крои планове за Германия, Испания и Белгия. Ще се случи ли в България? "Може би да, може би не", коментира Александра Дойч, представител на рекламната агенция Out There Media. Заедно с нея най-големият мобилен оператор у нас с 5.4 млн. абоната М-Тел стартира банерна реклама, която ще бъде излъчвана през мобилния портал Vodafone live!. C други думи, когато сърфирате през телефона, ще се появява рекламно петно, върху което, ако кликнете, получавате безплатно изтегляне на трейлър или информация за последните голове от днешния кръг на футболното първенство. Статистиката е неопровержима: от 6 млрд. население по света 4 млрд. притежават мобилен телефон. У нас проникването на GSM-ите е 137%. Аргументите в полза на
мобилната реклама са, че тя е директна (потребителят достига до рекламата, браузвайки в телефона си), таргетирана (знае се към кого е насочена - мъже, жени, възраст), икономична (по-евтина от традиционните медии), измерима, интерактивна (чрез клика на потребителя), персонална, сегментираш. Blyk! се хвали, че генерира 29% отговор на рекламните си съобщения - бомбастичен резултат в сравнение с традиционните медии. Според изследвания в световен мащаб мобилната реклама ще генерира до $24 млрд. приходи за 4 години. Out There Media подела например кампания във Великобритания за популяризиране на "Спектър на утехата" с Джеймс Бонд. Мотото "Виж трейлър с Джеймс Бонд и спечели нов Сони Ериксон С902" предизвикало 320 уникални посещения, а 70% от тях си изтеглили краткото видео. По време на европейското футболно първенство някои потребители получавали безплатно видео с головете срещу получаване на реклами от спонсора на шампионата Карлсберг. Продажбите на бирения колос се вдигнали главоломно. Опитът на местна почва също дава страхотни резултати. От 17 до 31 декември 2008 М-Тел рекламира десет вида лаптопи. Срещу 145 000 излъчвания във Vodafone live! u 4500 л8. компанията утроява продажбите си спрямо предишния месец. Данните на оператора показват, че 500 000 абоната ползват портала Vodafone live!. Най-известните тематични канали са интернет, музика, спортове, игри, чат, новини. 61% от абонатите са мъже. 74% се намират в платежоспособната възрастова граница между 16 и 45 години. Пикът на посещенията в мобилния интернет канал е към 19 часа. Цените на банерите варират почти двойно в зависимост от това дали са статични или анимирани. 2000 лв. стигат за 80 000 излъчвания в най-гледаната директория, 5000 струва премиум статичен банер, 10 000 - анимиран. Ако искате да таргетирате женската аудитория, пригответе 5000, за мъжете сумата е двойна. По думите на гуруто Джонатан Макдоналд, участвал в проекта на Blyk!, GSM-ume са седмата медия и имат най-висока степен на проникване. Според него ключово за мобилната реклама е дали хората ще я допуснат до своето лично пространство, каквото е телефонът. "Основното е какво ще получат в замяна", категоричен е Макдоналд. По думите му рекламата се е превърнала 6 досадник. "Докато вечеряш, някой започва да маха ръка и иска да му обърнеш внимание. Рекламата трябва да се превърне в канен гост", убеден е той. Най-важният въпрос е какви стимули ще получат абонатите, така че рекламните банери да не бъдат отъждествявани с досадните рорир и спам имейлите. И дали 500 000 потребители ще заинтригуват капризните рекламодатели.

четвъртък, 12 март 2009 г.

За Coca-Cola най-важно е щастието, McDonald's пуска промоционални цени

Класа - 11 стр.
За Coca-Cola най-важно е щастието, McDonald's пуска промоционални цени



Безалкохолният гигант срещна най-стария и най-младия човек 6 Испания в нов клип
Тежките икономически условия и намаляването на потребителските разходи предизвикват креативното мислене на реклемистите. И докато някои се обръщат към екзистенциалните теми в живота, други залагат на баналната, но сигурна формула - промоционални оферти с по-ниски цени. В новата антикризисна рекламна кампания на Coca-Cola, наречена Encounter ("Среща"), безалкохолният гигант събира най-стария и най-младия жител на Испания. Спотът е създаден от рекламна агенция МсСапп Erickson Madrid и аржентинския режисьор Анди фогуил и пресъздава срещата на 102-годишния Жозеф и новородената Аитаца. Старецът влиза в родилната зала, за да предаде на бебето своето послание - да открие това, което ще я направи щастлива, докато има време, защото то се изплъзва много бързо. Според Жозеф фактът, че момиченцето се ражда по време на криза, само ще го направи по-силно, а в живота се запомнят само най-хубавите моменти. Coca-cola се появява в края на видеото - на тържеството в дома на новороденото и във финалната заставка. Като реакция на финансовата криза McDonald's стартира кампания, в която представя нови, промоционални цени, предаде Marketing Interactive. Целта на рекламите е да убеди потребителите, че в промоцията няма уловка и че качеството на храните е по-високо от стойността им. Стратегията е разработена за McDonald's от DDB Hong Kong. Тя ще се реализира в тв спотове, които ще представят реалната, висока цена на продуктите на компанията. "Искахме да подчертаем, че поне в McDonald's клиентите всъщност получават повече от това, за което плащат", коментира Джефри Гембьл, творчески директор на рекламната агенция. Въпреки тежките икономически условия веригата ресторанти отчете скок от 1,4% в продажбите си за февруари, предаде Ройтерс. Освен това акциите на компанията се повишиха с 1,2%. McDonald's Corp. регистрира по-6исоки продажби, въпреки че февруари бе с един ден по-кратък в сравнение с 2008 г.
Стратегически подход
Заради стабилните си постъпления McDonald's Corp. оповести и че няма да съкрати спонсорския си бюджет за 2009 г. въпреки финансовата криза. Компанията планира да разработи стратегически подход за своите проекти, като организира нови програми и събития, с които да представи продуктите си по различни начини, каза Йохан Джерво, вицепрезидент на глобалния маркетингов отдел на фирмата. "Ще предстаВим нов модел и посредством него ще правим по-малко, но по-качествени неща", добави той. McDonald's, която е една от най-популярните марки на планетата, изхарчи между 125 и 130 милиона долара за спонсорски програми през 2007 г., което я поставя на 12-о място в Северна Америка според IEG. През 2008 г. веригата ресторанти стана и глобален спонсор на Олимпийските игри в Пекин.

Мениджмънт по време на криза

Дневник - 2 стр.
Мениджмънт по време на криза

Никола ГЕОРГИЕВ, Татяна ПУНЧЕВА

Има един лесен начин за справяне с кризата - компаниите да спрат да работят, с което икономиката ще изчезне, а с нея и кризата. Разбира се, шегуваме се. Истината е, че дори в условията на криза повечето фирми няма да спрат да работят, а техните мениджъри - да ги управляват. В подобни трудни времена обаче ролята на управлението става все по-важна. Бъдете проактивни Компаниите трябва да са проактивни, а не реактивни на кризата. С тези думи Ян ван дер Оорд, съдружник и вицепрезидент на консултантската компания A.T. Kearney, очерта основната стратегия, която трябва да се прилага. Оорд представи във вторник вечерта на мениджъри на български компании няколко съвета, които да им помогнат да преодолеят по-лесно икономическата буря. Навременната и точна реакция от страна на корпорациите може сериозно да подобри показателите на компанията, но не и да предотврати ефектите от кризата върху нейното представяне, допълни той. В момента повечето български компании са реактивни, което означава, че се оставят на течението, чакайки последния момент за действие, смята Оорд. Правилният проактивен подход включва на първо място планиране на възможните сценарии за развитие на бизнеса предвид пазарната конюнктура и ясната им комуникация с инвеститорите и кредиторите, посочи консултантът. Според Оорд адекватната оценка може значително да помогне на компаниите да се възползват и от изникващите заради кризата възможности. Важен момент се явява преструктурирането и рефинансирането на задълженията. Преструктурирането на дълга изисква парични средства, но за целта могат да се потърсят и партньори в лицето на дялови инвеститори, които вече имат желание да инвестират дори срещу миноритар-но участие, смята Оорд. Ако преди една година всички оценки на компании и активи бяха силно завишени, те вече се нормализират и дори са сравнително атрактивни, допълни той. Какво мислят българските мениджъри Голяма част от тези препоръки под една ли друга форма вече се прилагат от българските мениджъри, стана ясно от дискусията след презен-тацията на консултантите от A.T. Kearney. Според Огнян Траянов, президент на „ТехноЛо-гика“, преструктурирането на всяка компания е задължително по време на криза. По думите му изграждането на „екосистема от партньори“, подобряване на събираемостта на вземанията, управлението на риска и диверсификацията на рисковете са от съществено значение за ограничаване на ефектите на кризата. Някои компании пък се справят с кризата чрез фокусирането върху нови ниши. Според Андреас Майерхофер, главен директор маркетинг към „Мобилтел“, осигуряването на нови приходи чрез навлизането на нови пазарни ниши са ключови в момента. Преодоляването на проблемите с падащите обороти и печалби и с наличието на оборотни средства зависи изцяло от комплексния подход на мениджърите, коментира за „Дневник“ Мартин Паев, финансов аналитик (CFA) и управител на българската консултантска компания „Сортис инвест“. Сега е моментът компаниите да се вгледат навътре в себе си, обратно на досегашната практика на разширяване на позиции и пазари, смята Паев. Според него това обаче не трябва да засенчва стратегическото мислене, за да не се изпуснат перспективни ниши за развитие и огромните възможности за консолидация, които ще се отворят с кризата. Трябва да се търси и баланс между дейности, генериращи високи приходи, но ниска печалба, и такива с много висока рентабилност, но с ниски обороти. „Мениджърите са наясно, че при нужда могат да се разделят с част от бизнеса си чрез продажба, ликвидация или пренасочване на средства. Продажбата на активи и дейности обаче много от тях по-скоро възприемат като последния възможен вариант за оптими-зация“, поясни Паев. Оптимизацията на финансовите потоци също е ключова, но достъпът до средства вече зависи не само от кого ще бъдат потърсени те, но и как, смята Паев. „Ясно структурирана стратегия и план за развитие, с конкретни мерки за работа в условията на криза, както и добрият мениджмънт могат да спечелят скептичните в момента банки и инвести-тори“, каза той.
***
Ян ван дер Оорд, съдружник и вицепрезидент н„аП Aр.Tо.а Kк eтaиrnвeнyи:ят
подход включва планиране на възможните сценарии и ясната им комуникация с инвеститорите и кредиторите. “
***
13 съвета на AT Kearney за оцеляване в икономическата буря
1. Използвайте находчиво разходите за маркетинг - работете съвместно с рекламната си агенция.
2. Нарушете класическите правила за ценообразуване -насочете се към пазарни сегменти, на които търсенете няма да се намали и има перспектива да се повишават цените.
3. Подходете творчески към взаимоотношенията с клиентите - привлечете такива с висок потенциал. верига за създаване на стойност.
5. Рационализирайте изследователската"и развойната" дейност, без да задушавате иновациите - променете обхвата на изследователските и развойните проекти, без това да засегне растежа и бъдещата рентабилност.
6. Намалете дирек"тните разходи за доставчиците да участват в открити и прозрачни анализи, което може да доведе до намаляване на общата цена. нуждите и елиминирайте излишната консумация.
8"Подходете безпощадно към производството - отговорете си на въпросите: Използваме ли правилните методи за производство? Трябва ли да го консолидираме? Можем ли да го прехвърлим в страни с по-ниски разходи? Трябва ли изобщо да останем в този бизнес?
9. Избягвайте ефекта на доминото при намаляването на административните и общи разходи - разработете стратегия за аутсорсинг; търсете агресивно нови доставчици; преструктурирайте и обединявайте.
10. Отключете хиляди (милиони!) левове от паричния поток -чрез подобряване на организацията компаните могат да освободят повече парични средства за растеж и инвестиции.
11. Проектирайте балансирана организация - работете по-находчиво, по-евтино и в по-големи мащаби. да се подобри резултатът на вашия бизнес.
13. Бъдете"находчиви, схватливи"и бързи - комбинацията от нови стратегически очаквания и оперативна сила ще определят кои ще са печелившите и кои - губещите.

Сватбен филм за бракуване

Труд - 21 стр.
Сватбен филм за бракуване



„Булчински войни" е филм за две красиви млади жени, които от приятелки се превръщат в съпернички, защото насрочват сватбите си в един и същ ден. За тях това означава война, а за зрителите - боза. Не всеки човек е психически подготвен за близка екранна среща с представители на жанра „романтична холивудска комедия с поука и няколко падания". В ролите на двете недоволни и воюващи бъдещи булки са Кейт Хъдсън и Ан Хатауей. И двете имат невероятния късмет все още да минават за добри актриси при положение, че лошите филми с тяхно участие са повече от тъпите светски „изяви" на Парис Хилтън за една седмица. А тя има много „изяви" за седмица.
Тази година Хатауей дори имаше повод да завиши още повече самочувствието и хонорара си - номинация за „Оскар" за главна женска роля за „Рейчъл се жени".
Но да се върнем на „Булчински войни". Ако мислим за този „сватбен екшън" не като за автентично кино, а като за подходящо рекламиран и опакован продукт, който трябва да бъде изконсумиран от определена таргет-група, тогава всичко е наред. Все пак това си е индустрия. В този контекст приходите от продадени билети за филма в САЩ досега са 57 милиона долара.

Нова социална мрежа проговори български

Всичко за семейството - 11 стр.
Нова социална мрежа проговори български

Андрей ХАДЖИВАСИЛЕВ

Тя дава шанс да поддържате контакт с всички познати и приятели, с които нямате време за среща "на живо"
Социалните мрежи като място за общуване навлязоха още преди 2-3 години във всекидневието на хората по света, но у нас истинският бум тепърва предстои. Доказателство за това е и новият проект, стартирал в родното Интернет пространство преди броени дни - сайтът www.Narod.bg.
Това е място в Мрежата, където всеки може да общува виртуално, в реално време, със свои приятели и близки, да споделя снимки, видео и Интернет връзки. По функционалност и възможности "Narod.bg" не отстъпва на водещите в света онлайн социални мрежи, а предимството му е, че съдържанието и интерфейсът са изцяло на български език. Въведени са и всички наши градове, училища и университети.
В днешния забързан свят социалната мрежа "Narod.bg" ни позволява да поддържаме пълноценни връзки с всичките си познати и приятели, с хората, с които ни е приятно да общуваме и искаме да поддържаме контакт. Изчезва необходимостта информацията (снимки, видео, записи и т.н.) да се изпращат на всеки поотделно. Публикуваш само на едно място, но всичките ти познати виждат какво си направил, ако,разбира се, си разрешил това да стане. И обратно, само на една-единствена страница виждаш всичко, което се е случило и е било важно за приятелите ти.
Регистрацията и използването на "Narod.bg" са безплатни. Регистрираните потребители могат да поканят своите приятели също да се присъединят и да възстановят стари познанства, като открият съученици или колеги от предишна месторабота, съмишленици по интереси и т.н. А може да откриете дори и мен:) Приятно браузване!
Събуждането с музика е лесно и полезно
Вера ДАЧЕВА
Мелодията подберете според позата, в която спите, съветват учени, които освен това твърдят и че лежешном се учи по-добре, отколкото на стол зад бюрото
Ставането рано сутрин е крайно неприятна работа, особено ако трябва да привикваш и с преминаване към лятното часово време, което ще стане точно след две седмици. За да преодолеете по-безболезнено пренастройването на биологичния часовник и за да започвате деня, изпълнени с енергия, ще ви помогнат съветите на френския психолог Пиер Давийо. Изучавайки връзката между характера на човека и позата, в която спи, той е разработил куп полезни съвети, свързани с повишаване на качеството на съня. В тях е
включил и няколко музикални" препоръки за събуждане.
Психологът предлага на онези, които са свикнали да спят по корем, да се събуждат с арии от класически опери, а на спящите по гръб - с попизпълнения. Ако спите свити на кравай, или прегърнали възглавницата, най-добре е на зазоряване в стаята ви да звучат весели детски песнички. Завивате ли се презглава, то идеално ще ви разсънят италианските канцони.
Всъщност, не е задължително да програмирате с отложен старт уредбата, радиото или телевизора. След като анализирате коя е най-присъщата ви поза за сън, подберете и подходящата за нея мелодия от паметта на будилника или мобифона. Другият вариант е веднага след като се "излюпите" от постелята, да си пуснете препоръчителната музика. Така ще усетите бърз прилив на енергия и ще се разсъните. Независимо как се будите сутрин, е добре да знаете, че докато сте в хоризонтално положение, умът ви работи по-добре. Дарън Липшщки, австралийски неврофизиолог, е стигнал до извода, че легне ли, човек става по-умен и с лекота се справя даже с най-сложни математически задачи. Той експериментирал с 20 доброволци и установил, че лежешком те намирали решенията много по-бързо, при това тези решения се появявали в мозъка им внезапно. Причината е, че когато човек размишлява в хоризонтално положение, в кръвта му попада голямо количество норадреналин - хормон, който активизира работата на централната нервна система, повишава вниманието и способността за запаметяване и анализиране на информация. Следователно, когато учите лежешком, го правите много по-успешно.

Microsoft откри център за иновации в ТУ

Класа - 22 стр.
Microsoft откри център за иновации в ТУ



Център за иновации, който е съвместен проект на Microsoft- България и Технически университет-София, отвори врати вчера, в рамките на Деня на иновациите, който се провежда от Microsoft-България за трета поредна година. В центъра ще се провеждат лабораторни упражнения и обучения, както и повишаване квалификацията на преподавателите. В него те ще имат възможност да разработват проекти, базирани на най-новите платформи и технологии на Microsoft. Същевременно от Microsoft обявиха и старта на глобалната програма Microsoft BizSpark за България. Целта й е подпомагането на стартиращи технологични компании. Включването в програмата е безплатно, а членството в нея продължава 3 години. През този период компаниите, участващи в програмата, имат достъп до софтуерни решения и платформи, техническа поддръжка, осигурена от компанията, осигуряване на публичност и осъществяване на контакт с потенциални партньори, клиенти и инвеститори. При прекратяване на членството в програмата или след изтичане на тригодишния период компаниите заплашат еднократна такса от $100. Присъстващите на Деня на иновациите се запознаха и с възможностите за подпомагане на технологични проекти и стартиране на собствен бизнес с финансиране от европейски фондове.

сряда, 11 март 2009 г.

Цифровата реклама е по-скъпа от традиционната

Класа - 11 стр.
Цифровата реклама е по-скъпа от традиционната



Цифровата реклама е много по-сложна и това я прави по-скъпа от рекламата в традиционните канали. С това твърдение Американската асоциация на рекламните агенции (АА-АА) постави под въпрос някои от основните разбирания за онлайн рекламирането, пише "Адуийк". Изненадващото проучване е направено от Джо Бъртън, изпълнителен вицепрезидент и главен оперативен директор на McCann Worldgroup за Сан Франциско. Според него обаче по-високата цена на дигиталните послания се компенсира от многото допълнителните ползи, които рекламодателите могат да извлекат от този вид реклама. Изследването е публикувано под заглавието "Пътеводител на рекламиста в разбирането на икономиката на цифровите реклами и медийни услуги, сравнени с традиционните" и е достъпно и на сайта на АААА. "Липсата на разбиране на цифровото пространство е единствената и най-голяма пречка в комуникацията между рекламните агенции и техните клиенти", обяснява Бъртън избора на темата. За да осъществи проекта си, рекламистът разговаря с 25 експерти в различни маркетинг дисциплини, като добавя мнения и на хора от ръководството на рекламните холдинги WPP, Omnicom u IPG. Бъртън събира данни и анализи от още 25 анализатори, автори и създатели на реклами. В книгата са посочени някои основни причини цифровата реклама да е по-скъпа. Първо, изработването й е много по-трудоемко, а дигиталните кампании са по-динамичци. Затова понякога се налага да се променят в своя ход. Според Бъртън за дигиталните послания се изисква и повече креативност, и по-големи ресурси за медия планиране и купуване. Аргумент в полза на по-високите цени е още фактът, че изработването на дигитална кампания изисква повечето работа по производството да се извършва със собствени ресурси, докато традиционните реклами се осъществяват чрез външни източници (т.нар. "аутсорсинг").
Това означава, че цифровата реклама изисква използване на вътрешни ресурси и наемане на експерти като дизайнери, планьори и програмисти. Изработването на дигитални търговски послания изисква още размиване на границите между медии, продукция и креативни услуги. Това са допълнителни разходи за агенциите, които обикновено разделят тези функции. Според книгата на Бъртън цифровата реклама обаче е по-доходоносна, защото може да бъде таргетирана, проследена и измерена. Тези допълнителни нейни възможности за рекламодателите компенсират по-високата й цена. Авторът дава и практически съвети към агенциите - да образоват маркетинг партньорите си за различните икономически подходи, които се прилагат при цифровата реклама и да ги съветват да избягват синдрома на "лъскавата нова играчка".

Марша Силвърмен е PR на годината

Класа - 11 стр.
Марша Силвърмен е PR на годината



Марша Силвърмен, директор на Ogilvy Public Relations Worldwide, бе провъзгласена за "Професионалист на годината" на наградите на PRWeek за 2009 г. PRWeek определя Силвърмен като лидер, отбелязвайки в статия, че откакто тя пое ръководна роля в агенцията през 2002 г., Ogilvy реализира най-големите си победи и приходи. "Когато започнах работа в Ogilvy не мислех дали тази кариера може да предложи големи възможности на една жена", коментира тя. "Тогава просто запретнах ръкави и се потопих в професията, която все още ме вълнува и предизвиква", продължи тя. По време на 27-те години, в които Силвърмен работи в PR гиганта, Ogilvy PR е увеличила тройно приходите и персонала си на територията на САЩ. Инициативите на Марша Силвърмен доведоха до присъствие на агенцията в Азия, отварянето на нови офиси в Буенос Айрес, Карачи, Милано и Тунис. Тя обаче съсредоточи своите усилия и на територията на САЩ, а наскоро получи и признание от Washington Business Journal, предаде Design Taxi.

България остава без ефирна телевизия

Класа - 11 стр.
България остава без ефирна телевизия



България може да остане без ефирна телевизия. Предупреждението е на най-голямата неправителствена медийна организация у нас АБРО (Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори). Поводът е влизането вчера 8 сила на измененията на Закона за електронните съобщения. Те, заедно с промените в Закона за радиото и телевизията, поставят основите на нормативната уредба, свързана с преминаването от аналогово към цифрово телевизионно излъчване.
"Въпреки положените усилия от страна на АБЮ и изложените разумни аргументи, основани на богатата европейска практика, се прие законодателство, което вместо да осигури плавен преход от аналогово към цифрово тв излъчване, създава реална опасност от следващата година населението да бъде лишено от възможността да получава ефирна телевизия", пише в становището на организацията.
В него се казва още, че съгласно приетите текстове, държавата спира аналоговото излъчване на тв сигнали, без да е взела необходимите мерки за достатъчно развитие на цифровите мрежи, така че да е гарантирала възможността цифровият сигнал да достига и бъде приеман от значителна част от населението. Практиката в страните - членки от ЕС показва, че аналоговите телевизии се спират само ако на 95% от населението е осигурено приемането на цифрови сигнали. Опасността големи части от населението да останат без никакъв телевизионен сигнал нарушава основни конституционни права на българските граждани да бъдат информирани и да разпространяват мнението си свободно.
"Ако целта на закона е била да осигури плурализъм чрез стимулиране на допълнителна конкуренция, то тя не е постигната. Получава се точно обратното - ограничава се достъпът на българските граждани до безплатната ефирна телевизия, която е техен основен способ за информираност", категоричен е изпълнителният директор на АБЮ Гриша Камбуров. Според него особено страшно е това да се случи през XXI век в страна - членка на Европейския съюз, негативните последици от което сериозно ще разклатят дълго градените демократични устои на обществото.

Българите пазаруват най-малко през интернет в Европа

Монитор - 10 стр.
Българите пазаруват най-малко през интернет в Европа

Лияна ПАНДЕЛИЕВА

Въпреки удобствата на пазаруването в мрежата българите продължават да използват картите си предимно за теглене на пари от банкоматите.
Високата степен на недоверие и страх от измами спира най-много българските потребители да пазаруват по интернет. Това става ясно от доклад на Европейската комисия, която отчита, че от всички европейски държави българите харчат най-малко през мрежата. От друга страна обаче активното навлизане на кредитните карти у нас започна да се случва едва през последните четири-пет години и затова е разбираемо защо и културата на този тип пазаруване все още не е широко застъпена. Езиковата бариера също е причина за невисоката активност на сънародниците. Затова Меглена Кунева, еврокомисар за потребителите, се ангажира да отстрани много от пречките за развитието на електронната търговия, по-специално за трансграничните покупки.
Българите най-често използват картите си за резервация на самолетни билети и хотелски услуги. Въпреки това техният брой е едва 3% от всички пълнолетни граждани. Дори Румъния е с 4% население, разчитащо на световната мрежа за пазаруване. За сравнение делът на европейците, които разчитат на интернет за различни покупки, е достигнал 33%.
Въпреки това през 2007 г. близо 85 млн. лв. са платени по интернет от българи, а ръстът спрямо предходната година е бил 60%. За последните три години ръстът на издадени кредитни карти от български банки на наши граждани бележи ръст от 200% на година. Увеличиха се и ко-брандираните карти, които позволяват на потребителите да получават преференциални цени за често използвани услуги. Такива са картите, свързани с мобилни оператори, както и специална за пътуващите с националния превозвач "България ер".
Слабо познаване на правилата за пазаруване по интернет, множеството сайтове фантоми, подвеждаща реклама на търговци, които се намират неизвестно къде по света, са част от опасностите, с които се сблъскват неинформираните потребители. За българите е опасно не толкова да използват кредитните си карти онлайн, колкото как ги използват. Системите за разплащане са колкото елементарни, толкова и задължаващи човек да бъде информиран и да разбира къде предоставя пароли и номера на документи.
У нас най-сигурният начин за разплащане по мрежата е сайтът "Ипей". Най-стабилното място в световната мрежа си остава PayPal, които гарантират връщането на парите дори в случаите, когато поръчаната стока не пристигне на адреса ви и търговецът проявява инат да ви върне парите, включително и разходите за транспорт.
За 2008 г. изразходваните средства за покупки на стоки и услуги с карти Visa, издадени в България, са се увеличили със 127% и са на обща стойност 291 млн. евро, обяви Никос Кабанопулос, вицепрезидент на Visa Европа. Транзакциите за покупка на стоки и услуги като процент от всички изразходвани средства от картодържателите са се увеличили с 96%. През 2008 г. броят на картите Visa у нас е достигнал 1,93 млн. карти.

Оператори дължат на СЕМ над 1 млн. лв.

Дневник - 5 стр.
Оператори дължат на СЕМ над 1 млн. лв.



Над 1 млн. лв. за лицензионни и регистрационни такси дължат 30 радио и телевизионни оператори на Съвета за електронни медии. Парите ще бъдат търсени чрез Агенцията за държавни вземания. От влизането в сила на таксите през 2006 г. досега са събрани около 1.6 млн. лв. Междувременно Асоциацията на радио и телевизионните оператори (АБРО) предупреди, че ефирните програми може да спрат преди да е изградена цифровата мрежа.

10 съвета към върха

24 Часа - 16 стр.
10 съвета към върха

Максим БЕХАР

С българските политици нещата не са чак толкова сложни, колкото изглеждат на пръв поглед...
Пиар съветници, тежки нощни консултации, гъсти облаци цигарен дим, докато се обсъжда пиар кампанията на някой министър? Нищо подобно. Това го има само по филмите.
Българските политици имат много повече характеристики, които ги обединяват, отколкото ги разделят. Първата обща черта е, че те - с малки изключения - са политици, които са се изградили сами. Изключения, разбира се, са царят и донякъде шефът на парламента Пирински, които от десетки години са публични личности и са готови да бъдат политици.
Втората: всички те, дори и опитните, се водят от златното правило, че колкото по-често се появяваш
някъде - било в медии, на опашка за лифта на ски пистата или просто в магазина, специално „пипнат", гримирай и подготвен, толкова по-нагоре ще се появиш в рейтинговата стълбица на социолозите.
Трето: някои от тях са убедени в нещо, с което никога няма да се съглася. Вярват, че на медиите трябва нещичко да се плати, за да са по-благосклонни към тях. За всичките си немалко години в бизнеса никога не
на медия, за да е по-позитивна към него, нито пък съм виждал медия или просто журналист да си иска...
И накрая. Общото между всичките десет политици е, че нито един от тях не слуша съветите на своите пиарконсултанти и е сигурен, че знае повече от тях как да се усмихва, въобще дали да се усмихва или не, как да се облича и в коя камера да гледа, докато правят интервю с него. Което си е белег на днешното - все още - преходно време. Нищо повече.
Как PR-ът вижда политиката? "24 часа" се обърна към Максим Бехар, шеф на МЗ Communications Group и председател на асоциацията на PR агенциите, с молба да анализира публичния образ на 10 политици и държавници с най-висок рейтинг и да даде съвети какво да променят. Топдесетката на политиците е по проучване на "Галъп" от януари.
***
Георги Първанов
Малко по-свободно и агресивно
За много хора и от много години той е безспорен лидер като разпознаваемост, лидер, изльчващ толерантност, компромис и равновесие. Като всички български политици и той е "самоизградил се" както в жестовете си, маниерите си, така и в леко загадъчната си усмивка. Естествено е да има най-висок рейтинг - в посткомунистическа България няма президент, който да не е имал най-висок рейтинг. Облича се строго и семпло, определено му липсва малко по-свободно и агресивно-смело поведение, присъщо на южняшката кръв на българина.
***
Бойко Борисов
По-често да се усмихва
Контрапункт на президента не само на едни евентуални бъдещи избори, но и като поведение, изразни средства и послания. Облекло -каквото си поиска. Речник - какъвто си поиска. Усмивка - когато си поиска... Говори ясно и просто, с къси изречения и без много обяснения. Винаги леко напрегнат, което му отрежда визуалната роля на зает човек, всяка секунда вземащ важни решения. Доста добре подбран гардероб в зависимост от обекта, който открива, или -според мен - в синхрон с настроението, с което се събужда. Това го прави много естествен. Със сигурност му трябва повече и по-често да се усмихва и да показва, че стои над дребните неща и че вярва в България.
***
Стефан Данаилов
Лъскав костюм не му отива
Носи на гърба си тежкото бреме да е познат на всички поколения и да не го приемат сериозно като политик, защото не е, а и да го наричат с артистичния му прякор: Добре е, че не играе ролята на политик, а се опитва да се докаже, че е човек на конкретните решения. Излъчва повече прагматизъм, отколкото позитивизъм. Има шанс на всички избори с всяка една партия и по всяко време, за всеки парламент. Облича се доста старомодно, защото разбира добре, че ако си сложи лъскав костюм и папийонка, както би прилягало на артист, ще изглежда смешно и неразбираемо лустросан. Малко по-конкретни послания и повече борбеност няма да му навредят със сигурност.
***
Меглена Кунева
Да слага джинси през уикенда
Типичният политик от Брюксел. Елегантна, тиха, понякога едва забележима, винаги с благ изказ и добре подредени изречения. Когато е в сърцето на ЕС, със сигурност е една от тях, въпреки че се облича доста по-добре от средния стандарт в помпозната сграда в белгийската столица. Когато е в София, е очевидната интелектуалка, с тази разлика, че не играе ролята на всезнайко, а се опитва внимателно да се вслуша във всеки, с когото разговаря.
Има невероятното умение бавно и спокойно да прокарва тезите си. Малко по-фриволно джинсово облекло за уикендовите си публични прояви ще я "разкраси още повече" и ще я доближи до тези, които ще трябва да гласуват през юни за нея.
***
Сергей Станишев
Да се раздели с угрижения вид
Ами... знае две и двеста. От строгото облекло, леката усмивка само в края на устните до изтърканите джинси и неопреновия костюм в лодката, препускаща в бързеите на планинската река. Премина уникален политически тренинг и научи много от двамата си по-опитни партньори в правителството - царя и Доган. Наистина има способност да взема елементи от публичните маниери и на двамата, но само елементи и в същото време да си остане автентичен - както с усмивката си, така и с презрителните понякога реплики към столичния кмет. Сгреши, когато се опита самоцелно да надговори тв водеща съвсем наскоро, но пък предаването беше добър опит за предстоящите избори, в които той ще има доста основна роля. Трябва да се раздели с угрижения вид и да вдъхва повече кураж.
***
Ивайло Калфин
Излъчва колебливост, но му отива
Типичен дипломат особено на фона на нестандартния си предшественик. Излъчва често нерешителност и колебливост, но пък това е част от професията му. Винаги толерантен и готов да общува с усмивка, в повечето от случаите със сигурност не дежурна. Хората биха го нарекли "благ човек", ако го анализират по снимки или по тв участия, но със сигурност трудният му икономически ресор му дава възможности и да показва по-твърд характер. Има стилен гардероб, доста видимо променен през последните 4 г., а и самата му фигура и постът му предполагат да остави джинсите непокътнати за дълго време. Излъчва доброта и компромис, със сигурност е добре подготвен да се явява публично и да говори по много въпроси.
***
Даниел Вълчев
Добре влиза в кожата на "голям ученик"
Политик с много добро чувство за хумор и усет към хората, с които разговаря. Твърде често играе ролята на "голям ученик" и тя доста добре се възприема от тийнейджърите, пък и от техните родители, които от години чакат министър, който да може да говори на "ти" с техните деца. Това обаче не е евтин трик от негова страна, а добре изразена демонстрация на свършена работа. Той или съветниците му обичат да измислят неща, които по дефиниция веднага попадат във всички медии. Стилът му е леко небрежен. В начина на говорене, но и като жестове понякога несъзнателно копира своя царски патрон и лидер на партия. Нужна му е още no-голяма категоричност в посланията особено когато показва характер.
***
Георги Пирински
Леко да разчупи желязната маска
Единственият действащ политик в България, когото нищо не може да учуди. Той е готов да приеме всяка една ситуация и да реагира хладнокръвно. Без значение дали си порязва по невнимание пръста, докато бели портокал, или пред парламента има бурен протест с искания за оставки. Зад желязната маска на лицето му се крие неимоверно голям опит и стопроцентова увереност, че щом трябва да постигне нещо, знае как да го направи. Дори и на този висок пост, на практика втори в държавата, предпочита да стои една крачка встрани от камерите и да не става център на внимание за щяло и нещяло. Много стилно облечен, винаги с тъмните и леко убити цветови съчетания. Малко чувство за хумор и по-широка усмивка само ще го направят по-достъпен, ще го сближат с избирателите и ще стопят леда между него и тези, които му опонират.
***
Цветан Цветанов
"Сако, връзка" - за баланс на Борисов?
Нов играч на политическата сцена и - поне засега, - обречен да бъде в сянката на неформалния си лидер; за да си остане формалният "номер две"'. Светкавично бързо натрупа опит да излиза умело от заплетени ситуации, използвайки цял набор от дълги и почти нищо незначещи изречения. Винаги е стегнат и делови, като че ли току-що излиза от оперативка в бившето си министерство. И въпреки че тонът му е мек и неагресивен, нямам спомен да съм го видял поне веднъж усмихнат на екрана, докато спори с опонентите си, В същото време усмивката не слиза от лицето му, докато разговаря с т.нар. симпатизанти. Леко небрежен в облеклото, но винаги във формата "сако/връзка", може би за да балансира подчертано небрежно-спортната линия на лидера си, с когото се появява заедно поне в 90 на сто от публичното си време. Има какво да научи както в риториката, така и в боравенето с конкретните аргументи по време на медийни политически дебати.
***
Меглена Плугчиева
Лека стъпка, делови образ
Доскоро леко неизвестна и недотам медийно разпознаваема, тя с лекота влезе в политиката и съвсем ненатрапчиво започна да си гради образ на делова и много разбираща жена. Такива жени не са чак толкова много в българската политика - да влизат с лека стъпка, без много фанфари, да показват желание да вникнат във всеки проблем и, ако може, веднага да го разрешат. Присъствието и държанието й вдъхват спокойствие, в тях няма и капка поза или фалш, а убитите цветове на облеклото свидетелстват, че желанието за показност подчертано липсва. Трябват й малко повече решителност и ясни послания, за да стане ясно разпознаваема и запомняща се.

Интернет – най-великото изобретение за последните 30 години

Днес + - Общество
Интернет – най-великото изобретение за последните 30 години



Автомобилът, двигателят, химикалката, памперсите и датското сирене са отговорите на въпроса „Кои са най-великите изобретения на всички времена?“, зададен на група офис служители в неформално проучване, съобщи Investor.bg, цитирйки New York Times.
Подобен въпрос е бил зададен на група от осем съдии от Wharton School, част от University of Pennsylvania, само че те са били помолени да вземат за отправна точка не зората на човечеството, а света преди 30 години. Отговорите, естествено, са били съвсем различни.
В проучването интернет е бил посочен като най-значителната иновация от последните три десетилетия, следван от компютрите, мобилните телефони и имейла.
Ето и списък с най-великите иновации за последните 30 години, класирани от съдиите:
1. Широколентов интернет
2. PC и преносими компютри
3. Мобилни телефони
4. Електронна поща
5. ДНК тестове и определяне на ДНК последователност
6. Визуализация чрез магнитен резонанс
7. Микропроцесорите
8. Оптични фибри
9. Офис софтуер
10. Лазерни операции
11. Софтуер с отворен код
12. Светодиоди
13. Екраните с течен кристал
14. GPS устройства
15. Електронна търговия
16. Компресиране на медия файлове
17. Микрокредити
18. Използване на слънчева енергия за производство на ток
19. Мащабни вятърни турбини
20. Социални мрежи

Фил Молиньо, управляващ директор на „Сони” за Централна и Източна Европа:

Дневник - Компании&Финанси - VII стр.
Фил Молиньо, управляващ директор на „Сони” за Централна и Източна Европа:



Въпреки кризата в България има много възможности за развитие
- Г-н Молиньо, как се отразява кризата на пазара на електроника в момента?
- Финансовата криза поставя всички в много предизвикателна ситуация. Естествено за всички предстои преструктуриране и оптимизиране на разходите и „Сони” не прави изключение. Мога да кажа обаче, че ние имаме един солиден бранд имидж, включително и в България, който ще ни помогне в тази трудна ситуация.
- Какво очаквате да се случи в следващите месеци и дали ще станат факт песимистичните прогнози за спадове от 50-60% на пазара на техника в Европа?
- Не мисля, че ще се сбъднат толкова лоши прогнози. „Сони” е много силна марка. Ние произвеждаме хардуер, софтуер, притежаваме още „Сони мюзик”, „Сони Eриксон” и в този смисъл сме различна компания. Сега добавяме и нова стойност към крайния продукт-обслужване на клиента. Смятам, че целият този пакет към крайния потребител ще увеличи потребителското търсене. В момента е много трудно да се предвиди какво точно ще се случи в следващите 2-3 години. Промени обаче със сигурност ще има и това, което трябва да направим, е да се синхронизираме с тях. Ние разполагаме с много иновативни инженери и с целия този пакет, който подготвяме, ще преодолеем трудностите.
- Как оценявате пазара в България?
- В България има много възможности за развитие. „Сони” инвестира в страната и ще продължава да го прави. Миналата година открихме регионален кол-център със седалище в София, който е за 14 страни от региона. Целта ни е да се предложи едно по-добро обслужване на крайния клиент, защото ние смятаме, че нашият ангажимент към него не се изчерпва в момента на продажбата, а трябва да се предложи една много по-широка услуга. Не сме спрели инвестициите си и в маркетинг и реклама. Открихме и обновен „Сони център”, в който е заложен нов начин на предлагане на продуктите.
- Какви инвестиции предвиждате още в страната?
- Инвестициите ни през
2008 г. спрямо 2007 г. бележат 50% ръст. През 2009 г. нашата стратегия е да инвестираме в развитието на „Сони центрове”. Планираме да отворим три нови магазина и търсим възможностите за още няколко.
- Къде планирате да бъдат другите магазини?
- Планираме по един във Варна, Пловдив и Стара Загора. Всички те ще бъдат на добри локации. Приходите от „Сони“ центровете се увеличават с 20%
- По принцип в България електрониката се продава в т.нар. мултибранд магазини, в които се предлагат много марки. Защо залагате на изграждането на монобранд магазини, каквито всъщност са „Сони“ центровете?
- В т.нар. мултибранд магазини начинът на излагане и търговската площ не позволяват продуктите да се покажат във взаимодействаща си среда. Освен това самото обслужване не може да подчертае всички ползи за потребителя. В момента имаме 66 „Сони“ центъра на територията, за която отговарям. Интересното не само за региона, но и за Европа е, че в условията на не-растящ пазар, какъвто е в момента, ние наблюдаваме в региона 20% ръст на приходите от „Сони“ центровете. Това е доказателство, че концепцията е успешна. Крайният клиент е умен и оценява факта, че ние сме му създали една среда, която го ангажира с продуктите.
- Различен ли е профилът на потребителите, които посещават „Сони“ центровете?
- Няма особена разлика между профила на клиентите на „Сони“ центровете и мултибранд магазините. „Сони“ центровете обикновено са локализирани в централните части на градовете, какъвто е центърът в ЦУМ. Те привличат доста посетители, защото им позволяват да видят пълния спектър от продукти „Сони”.
Освен това се предлагат и различни възможности за предварителни заявки, възможности за инсталиране у дома, както и консултации преди и след покупката. В този смисъл пазаруването в тях е наистина едно завършено изживяване.
- Колко процента от продажбите ви минават през тези центрове?
- В Централна и Източна Европа в момента са около 20% от общите продажби на „Сони”. Очаквам в следващите 2-3 години те да бъдат 25-28%.