петък, 13 февруари 2009 г.

Развитието на рекламата и PR-а

БНТ - Денят започва – сутрешен блок 6:45 ч.
Развитието на рекламата и PR-а



Ричард Лининг, член на Борда на международната PR-асоциация International Public Relations Association (IPRA);
Проф. Дон Стакс, преподавател в университет в Маями;
Филип Шепард, президентът на Европейската федерация на марките, президент на IPRA за 2007 година


Водещ: В София днес и утре ще се проведен конференция на Международната асоциация на връзки с обществеността.
Филип Шепард: Мисля, че много от проблемите са причинени от лоша комуникация, от неизказани тайни и връзките с обществеността могат да се окажат силен партньор в преодоляването на това в комуникационните послания. Едното нещо, което наблюдаваме днес е разбира се, изключителната роля на медиите като цяло и начинът, по който те могат да променят цялата концепция на преместване на публичността от един ден в следващ. Връзките с обществеността играят много важна роля в реализацията на всичко това.
Репортер: През последните години рекламата и PR-ът не спират да се борят за определящото се място в правенето на добър имидж.
Истина ли е, че PR-ът вече има водеща роля спрямо рекламата?
Филип Шепард: Истината е, че те вървят ръка за ръка. Както сме забелязали през годините, има възход на PR-а и западане на рекламата. Виждаме и промяната на начина, по който се прави реклама и драстичната промяна в печатните медии, в телевизията, в рекламата, в интернет. Виждаме възхода на PR-дейностите, блоговете и другите неща също в интернет. Мисля, че динамиката на тези две неща се променят през цялото време. Но разликата често, според мен, е също и в разбирането, което самите хора имат за медиите. Едното, което знаят е, че са платили за съобщение. Другото може да бъде малко по-завоалирано, по-различно и повече насочено към конкретната аудитория.
Репортер: Най-честият пример, който PR-специалистите посочват за правенето на различна PR-стратегия е тази използвана в предизборната кампания на президента на САЩ Барак Обама.
Фон Стакс: Там се вижда как се стига до аудитория, до която преди не сте могли. Добрата страна е, че имате възможността да изпращате колкото се може повече съобщения. От друга страна обаче, сега трябва да се внимава тези съобщения до кого точно достигат.
Репортер: Имайки предвид промяната на канала на комуникация, какво влияние ще окаже това върху предизборните кампании?
Фон Стакс: Тактиката, която следваме е да достигнем до много, много специфична аудитория - хора, на които можем да изпратим конкретни послания. Обама обаче е много добър в това. Обама си сегментира аудиторията и изпраща подробни интернет съобщения към тези хора.
Ричард Лининг: Той накара хората, които го подкрепят да привлекат други, да вложат пари. Сега той трябва да ги възвърне, трябва да създаде усещането сред публиката, че те са замесени във взимането на решение, че не са просто наблюдатели на неговия успех, а всъщност са въвлечени в този процес. В демокрацията това е най-тежкото нещо, което трябва да се направи.
Репортер: Интернет общуването безспорно зае своето водещо място в новия начин на правене на добър PR. Всички известни личности, независимо от сферата, в която се изявяват, имат свои секции в интернет за така необходимата обратна връзка с аудиторията им. Идеята е не просто изпращане на съобщения, но и начинът, по който тези послания се получават.
Ричард Лининг: Бъдещето е да направим едно обещание. Обещанието е поглеждайки назад към историята, че връзките с обществеността има социална отговорност, с други думи – ние сме заинтересовани от влиянието, което едно послание има.
Репортер: PR-специалистите си признават, че голямото предизвикателство пред тях е да възвърнат способността си да раздават доверие.

Деликатно равновесие в тв рекламата

Монитор - 18 стр.
Деликатно равновесие в тв рекламата

Светла КАРОЛЕВА

Ако се загледате в рекламните блокове, които вървят по националните ефирни телевизии, ще забележите, че големите рекламодатели продължават да атакуват потенциалните си клиенти с нови клипове. Мобилните и телекомуникационни оператори, банките, световните брандове не са намалили разходите си за реклама.
Особен спад в рекламния тв пазар от началото на годината не се забелязва, съобщиха за "Монитор" от агенцията БАРС. Няма отлив на рекламодатели, големите по традиция стартират кампаниите си по предварителни медия планове, обясниха специалистите. Агенцията, която обслужва "Райфайзен банк", е автор на имиджов клип, който в момента върви по националните телевизии. След време от банката предвиждат и нова кампания, която ще рекламира депозите.
Дори и в условията на криза, рекламните бюджети на банките са съобразени с пазарната ситуация, коментират специалисти. БЕЛЛА България, която е член на Асоциацията на рекламните агенции, в момента също атакува пазара с няколко клипа за продуктите си.
Раздвижването на пазара започна, след като bTV намали рекламните си тарифи с 26 на сто през януари. Основните промени в общите условия на телевизията са три: включване на новата детска целева група 6-11, за която bTV гарантира рейтинги, добавяне на условие за предплащане на схеми при смяна на тарифа, което е валидно при липса на непокрити задължения от предходни месеци. Добавен е и нов елемент - интегрирани предложения. Екипът на bTV изработва за клиентите си разнообразни специални оферти, които ще оправдаят инвестицията им. Интегрираните предложения могат да се състоят от различни комбинации от тематични спонсорски заставки, кратки клипове, шапки реклама, оформление на декор, промо-анонси и др. Телевизия "Планета" пък обявява 100% бонусни излъчвания през март. Фактът, че все повече рекламодатели предпочитат да рекламират в "Диема", "Диема фемили" и "Диема 2" се обяснява с новата рекламна политика на Нова тв. Пакетите с оферти на медията включват задължително реклама и в диемите.
Трите национални ефирни телевизии са загубили от годишния си пазарен дял за сметка на профилираните кабелни телевизии, сочат пийпълметричните данни на агенция TV Plan/TNS от края на 2008 г. Зрителите все повече се насочват към специализирани канали и тази тенденция ще се запази. Телевизиите със специфичен профил като новинарски, филмов, спортен, научнопопулярен и документален, музикален печелят все повече доверието на българските зрители. Големите губещи в TOP 15 освен ефирните телевизии са FOXlife, GTV, СКАТ, Диема 2, NKT Evrokom, Fen TV, AXN. С увеличение на пазарния дял са Диема, Диема Фемили, TV2, JETIX, Eurosport, Hallmark. Единствени без промяна в пазарния дял е ТВ Европа.

БГ туризмът с нови клипове

Монитор - 18 стр.
БГ туризмът с нови клипове

Лияна ПАНДЕЛИЕВА

След години на тежки спорове за рекламните послания в туризма най-успешният слоган, създаван досега, се оказа творчество на председателя на Държавната агенция по туризъм (ДАТ) Анелия Крушкова: "България - незабравимо усещане близо до вас".
Доклад на Световната туристическа организация (WTO) предвиди, че в близките няколко години поради глобалната криза хората ще увеличат вътрешния туризъм за сметка на далечните пътешествия. Така новата рекламна серия се появява в най-правилния момент. От ДАТ започнаха с излъчването на зимни клипове, изработени от агенция "Едита". Тяхната стойност възлиза на 45 хил.лв. и са предвидени само за нашия пазар.
Посланията предлага онова, което българските потребители ценят най-много: усещането за уют, добра храна и задушевното настроение. Под акомпанимента на композицията "Вода" на Елица и Стунджи се виждат ярки, динамични и типично български кадри. Водещото е динамиката и усещането за полет.
Следващата рекламна атака, предвидена и за международните пазари, е от четири клипа - три продуктови - за еко и селски туризъм, културен туризъм, балнео и СПА, както и един общ имиджов клип на страната, всеки по 30 сек. Те се изготвят от агенция "Идо стил" и общата им стойност е 493 хил.лв.
Музиката към всеки от тях е написана от Виктор, известен като дуетна половинка на Стоян Михалев. Звученето може да бъде определено като фолклорно, без да е народна песен.
Тези рекламни послания са предвидени за излъчване за CNN, Eurosport, румънския и руския пазар. У съседите е планирано да се излъчваме до 31 юли, докато в Русия ще сме на екран целогодишно. Стойността на тези излъчвания възлиза на 2,4 млн.лв.
Имиджовият клип на страната ни ще стартира по време на световното първенство в Банско през март. От ДАТ са закупили рекламно време по "Евроспорт" на стойност почти 596 хил.лв. за излъчването на имиджовия клип. В посланието на рекламата е заложена концепцията за кръговрата. 30-те секунди представляват разказ за едно денонощие в България, като освен природни, национални, исторически и други емблематични места е предадена и емоцията на лицата на хората. Подредени един след друг, клиповете представляват филмче, което показва страната ни като интересна и привлекателна и през четирите сезона.
В подкрепа на вътрешния туризъм още от края на миналата година за радиата у нас са изготвени 7 различни по звучене послания, които звучат от ефира на "Фокус", "Дарик", "Фреш", "Витоша", "Радио 1", както от шестнадесет регионални радиа. Те отново са подчинени на слогана "България - близо до вас."

Facebook реши съдебен спор с $65 млн.

DeltaNews - Пари Световен бизнес категория
Facebook реши съдебен спор с $65 млн.



Сайтът за социални контакти Facebook плати $65 млн., за да прекрати съдебен спор. Сегашният изпълнителен директор на компанията Марк Зукерберг е обвинен, че е откраднал идеята за сайта от компанията ConnectU, пише Guardian.Делото, заведено срещу Зукерберг от трима негови бивши състуденти, е застрашавало стабилното развитие на компанията.Въпреки че двете страни са се били договорили да пазят подробности около спора в тайна, адвокатската кантора, представляваща ConnectU, е обявила сумата по споразумението през януари, пише още Guardian, цитиран от Investor.bg.
Фактите
До вчера много детайли не са били известни. Адвокатите на двете страни са стигнали до там, че са поискали от съдиите да помолят представителите на медиите да напуснат залата. Въпреки това след края на делото юридическата кантора Emanuel Urquhart Oliver & Hedges е обявила в съобщение, че е спечелила дело срещу Facebook за $65 млн. Искът Искът срещу Facebook е бил внесен в съда през юли и първоначално изглеждаше, че ще бъде отхвърлен, пише изданието. Собствениците на ConnectU твърдят, че Зукерберг, който е един от основателите на сайта, е откраднал идеята, технологията, дизайна и бизнес плана за проекта, докато са били студенти в Харвард. ПредисторияFacebook стартира дейност през февруари 2004, докато ConnectU - три месеца по-късно. Въпреки това последният днес има по-малко от 100 хил. членове, докато Facebook - 150 млн. ConnectU завежда делото още през 2004 г. Споразумение
Съдебното споразумението е базирано на предполагаемата стойност на Facebook след сделката с Microsoft, при която втората придоби 1.6% от сайта за $240 млн. Това оцени Facebook на около $15 млрд., но документите, използвани в съда, показват, че Facebook никога не се е смятал за толкова скъп и вътрешно е използвал значително по-ниска сума от $3.7 млрд. за оценка на компанията. Това прави по $8.8 на акция, в сравнение с $35.9 на акция, които Microsoft е платил и на които е основана сумата за споразумението. Според него Facebook се е съгласил да плати $20 млн. в брой и 1.25 млн. акции на обща стойност $45 млн. на базата на оценката на Microsoft. Тази сума обаче е само $11 млн. според собствената оценка на Facebook.

Google бяга от патентна битка с Apple

Expert.bg - Международни
Google бяга от патентна битка с Apple



Една от основните критики към смартфона G1, работещ с операционната система Android на Google, e липсата на поддържка на мултитъч технологията. На премиерата му миналата година на всички направи впечатление, че той не реагира на всички онези смешни движения на ръцете, с които потребителите си общуват с неговия конкурент iPhone. Доказано е, че екранът на G1 и Android могат да поддържат мултитъч, така че не беше ясно защо Google и HTC (която прави G1) не са приложили тази технология за разпознаване на жестове. Вече има едно обяснение, което обаче повдига повече въпроси, отколкото дава отговори, съобщава TechNews. Според VentureBeat, Apple просто е поискала от Google да не интегрира мултитъч способности в нейната мобилна платформа Android за G1, независимо че сензорният екран на телефона може да ги поддържа. Говори се, че информацията идва от член на екипа на Android, който е казал, че Google се е съгласила с искането на Apple. Решението на Google очевидно е предизвикало огромно облекчение сред екипа на Android, който се притесняваше, че един по-твърдоглад подход би могъл да въвлече Android в объркана патентна битка, която да забави пускането на G1 с месеци, ако не и с години. Майкъл Гартенберг, вицепрезидент по стратегия и анализ в Interpret LLC намира смисъл в това Google да се съобрази с желанията на Apple, поне за известно време. "Apple има няколко патента относно концепцията за мултитъч, свързани с телефони", каза Гартенберг. "Но не по-малко важно е да се отбележи, че докато Apple си съперничи до известна степен с Google в тази област, от друга страна Google е важен партньор за Apple относно iPhone и в други области." Наред с други неща, Google направи усилие да форматира много от услугите си специално за iPhone и съвсем наскоро направи безпрецедентната стъпка да лицензира софтуера Exchange на Microsoft, така че да може да предостави синхронизация в реално време на контакти и календари за iPhone. Подходът на Google се отличава рязко от този на Palm, която интегрира мултитъч способности в най-новия си смартфон Palm Pre. Способността да реагира на жестове на ръката помогна той да стане един от хитовете на шоуто за потребителска електроника през миналия месец. Но Palm (в която работят много бивши служители на Apple) може да се сблъска със съдебен иск от страна на Apple. Дори ако последната реши да не си търси правата в съда, ситуацията вероятно ще охлади отношенията между двете компании. Очевидно Google не желае това да се случи между нея и Apple. Мултитъч способността, представена за пръв път от Apple на iPod touch и iPhone, се оказа огромен фактор за настоящ и бъдещ успех. Движенията са толкова интуитивни и ефикасни, че се превърнаха в нов стандарт за интерфейс на смартфони. Това е поне една от причините, поради които Palm рискува да си навлече гнева на Apple. Като има предвид какви са взаимоотношенията на Google с Apple, Гартенберг смята, че Google може да успее да сключи сделка за интегриране на мулитач в бъдещи телефони на базата на Android. "Подозирам, че ако Google са загрижени за този проблем и искат да внедрят технологията, те ще измислят някакви лицензионни условия, за да се случи това", каза Гартенберг.

Съдят Google в Милано

сп. BusinessWeek - 52 стр.
Съдят Google в Милано

Марк СКОТ, BusinessWeek

Кой е отговорен за планината материали, генерирани от потребителите и качвани 8 интернет? Това е въпросът, чийто отговор ще търси съдебният процес на 18 февруари в Милано, засягаш, четирима мениджъри от Google. Мъжете, включително главният юрист на търсачката Дейвид Дръмънд, са обвинени в клевета и нарушаване на личната неприкосновеност по повод публикуването на обиден клип на видеосайта на Google през 2006. Ако бъдат осъдени, очакват ги до 36 месеца в затвора. Google отхвърля обвиненията и защитава мениджърите. Делото повдига тревожни въпроси и за отговорността на интернет компаниите, като социалната мрежа Facebook и дъщерната компания на Google за видеоматериали YouTube, за съдържанието, слагано на сайтовете им от външни лица. Досега те бяха отговорни за материали, намерени чрез техните инструменти за търсене, а не за материали на трети страни. Но в миланското дело прокурорът франческо Каяни ще поддържа тезата, че компаниите носят отговорност за всички материали онлайн, дори да не знаят, че са там. Той обвинява
конкретни лица от Google, a не самата компания. Това е първият съдебен процес, в който се търси наказателна отговорност на физическо лице за предполагаеми нарушения от страна на компания на нормите за защита на данните.
ИЗНЕНАДА И ШОК
"Изненадани и шокирани сме", признава Тревър Хюз, изпълнителен директор на Международната асоциация на работещите в сферата на личната неприкосновеност (IAPP). Тя не участва в процеса, но го следи отблизо. Италианското дело, което бе отложено от очаквания старт на 3 февруари, визира триминутен филм, качен в италианския сайт на Google Video през 2006. Във видеоклипа се вижда как четирима тийнейджъри от Торино дразнят момче със Синдрома на Даун. След като получи две оплаквания за съдържанието, Google съобщи, че е премахнала клипа в рамките на 24 часа. Но италианските власти, които не отговориха на обажданията ни във връзка с материала, са категорични, че клипът изобщо не е трябвало да бъде качен. Google призна, че клипът нанася обида. И заяви: "Искрено съчувстваме на жертвата и семейството му. Радваме се, че в резултат на нашето сътрудничество хулиганите В клипа бяха идентифицирани и наказани."
Отговорен ли е интернет гигантът за всички материали на видеосайтовете му? Според американското и европейското право доставчиците на интернет като AOL не носят отговорност, защото не са собственици или създатели на данните. Вместо това те се определят като канали, предаващи информацията, като я хостВат, без да добавят редакция или да я съхраняват. "Ако нямат представа за обидния материал и не редактират публикациите, интернет доставчиците са защитени", обяснява Луис Принс, юрист в лондонската кантора по медийно право Harbottle & Lewis.
НЕЯСНА ПРАВНА СФЕРА
Но телекомуникационните наредби, на които се основава такава защита, са писани години преди скорошната експлозия материали, генерирани от потребителите. Сега е налице неясна правна сфера около Google и компания прилича ли повече на интернет
доставчик, или на традиционен доставчик на съдържание, отговорен за материалите, които разпространява. Google попада във втората категория, включваща медии като вестниците и списанията. И подлежи на преследване по италианските закони (както и във всички други юрисдикции по света) за нарушаване защитата на данните, свързани със съдържание, генерирано от потребителите. "Не виждам съществени разлики между европейското и италианското законодателство по тези въпроси", заявява Роко Панета, партньор в италианската правна кантора Studio Legale Panetta u бивш служител в Италианска служба за защита на данните. Google не за първи път е обвиняван, че е no-скоро доставчик на съдържание, отколкото интернет доставчик. През 2006 белгийската издателска група Copiepress осъди гиганта за изваждане на защитени с авторски права заглавия в услугата си Google News. Следващата година медийният конгломерат Viacom заведе дело срещу Google за $ 1 млрд. за "масивно умишлено нарушаване на авторските права" във връзка с пиратско съдържание, качвано в YouTube. Делото все още се гледа. А през 2008 френският търговец на дребно Louis Vuitton спечели процес срещу търсачката във франция за нарушаване на търговска марка, свързано с рекламната система AdWords на Google. Google обжалва пред Европейския съд в Люксембург. ЛИПСВА ОРЪЖИЕТО Google отказа коментар по делото в Милано, но медийните репортажи съобщават, че четиримата мениджъри са Дръмънд, бившият главен финансов директор Джордж Рейес, глобалният съветник по лична неприкосновеност Питър флайшър и Арвинд Десикан, отговаряш за Google Video в Европа. Никой от тях не е в Италия, но процесът може да продължи без присъствието им, посочват източници. Не е ясно защо италианският прокурор е нарочил четиримата, тъй като те не са пряко ангажирани с обидния клип. Хюз от IAPP смята, че ще е трудно да се докаже умисъл без улики, свързващи мъжете със случая. "Липсва оръжието - коментира той. - Прокурорите трябва да докажат, че мениджърите са знаели за клипа, което не е така." В крайна сметка процесът в Милано е сигнал към мениджърите на другите компании и техните отговорности. Повечето дела за защита на личните данни са повдигани срещу корпорации, но има закони, особено в Европа, които търсят наказателна отговорност от физическите лица. "Усеща се известно самодоволство, че наказателни санкции никога няма да бъдат използвани - посочба Хюз. - Италианското дело е повод за размисъл."

Подписано бе първото Европейско споразумение за сигурността на децата в Интернет

Шуменска заря - 6 стр.
Подписано бе първото Европейско споразумение за сигурността на децата в Интернет



Седемнадесет водещи интернет компании подписаха за първи път Европейско споразумение за подобряване на сигурността на малолетните и непълнолетните лица, които използват сайтове за социални контакти, съобщи Рапид. Това са Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani.it, Google/ YouTube, Hyves, Microsoft Europe, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Skyrock, StudiVZ, Sulake/Habbo Hotel,YahoolEurope, nZap.lu. Споразумението, подписано на 10 февруари в Люксембург в рамките на организирания от Европейската комисия "Ден за по-безопасен Интернет", ще предостави натийнейджърите възможност за справяне с опасностите, с които те биха могли да се сблъскат онлайн, като кибертормоз или разкриване на лична информация.
"Комисията приветства първото Европейско споразумение в областта на мрежите за социални контакти. То представлява важна крачка към по-безопасното използване на сайтове за социални контакти в Европа от страна на нашите деца", посочи Вивиан Рединг, еврокомисар по въпросите на информационното общество и медиите.
Сайтовете за социални контакти се превръщат във все по-значим социален и икономически феномен, привличащ 41,7 милиона потребители в Европа и променящ начина, по-който комуникираме в Интернет. Използването на мрежи за социални контакти в Европа се е увеличило с 35 на сто през последната година, като до 2012 г. се очаква то да нарасне повече от два пъти, достигайки 107,4 милиона потребители. Най-големите сайтове за социални контакти в Европа за първи път обединиха своята позиция и признаха отговорността си, както и евентуалните рискове за техните малолетни и непълнолетни потребители. Сред тях са кибертормоз (оказване на тормоз в онлайн среда или чрез текстови съобщения по мобилни телефони), сприятеляването (когато възрастен се сприятелява с дете с намерение за извършване на сексуално посегателство) и рискованото поведение като разкриване на лична информация. Тяхната цел е ограничаване на рисковете чрез няколко мерки.
Предоставяне на лесен за използване и достъпен бутон за сигнализиране на злоупотреба, с който с едно кликване на потребителите се предоставя възможността да сигнализират за неподходящ опит за контакт или поведение на друг потребител. Автоматично класифициране като "лични" на всички пълни интернетпрофили или списъци с контакти на потребители, регистрирали се като малолетни и непълнолетни. Това ще затрудни установяването на контакт с тях от страна на злонамерени лица. Непозволяването да се извършва търсене в личните профили на потребители под 18-годишна възраст (малолетни или непълнолетни) в рамките на самите сайтове или чрез търсачки. Гарантиране на видим и лесен достъп по всяко време до опциите, свързани с личната информация, така че потребителите да могат лесно да разберат дали само приятелите им или целият свят могат да видят качваната от тях информация онлайн. Предотвратяване на достъпа до услугите им за потребители, нена-вършили необходимата възраст. До април 2009 г. сайтовете за социални контакти ще информират Европейската комисия за собствените си политики на сигурност и как ще прилагат на практика тези принципи. Европейското споразумение е резултат от обсъжданията в създадената от Европейската комисия през април 2008 г. Работна група по въпросите на мрежите за социални контакти. В тази група се включиха сайтове за социални контакти, неправителствени организации и учени.

Twitter може да таксува фирми, ако ползват сайта с търговски цели

Дневник - Компании&Финанси - II стр.
Twitter може да таксува фирми, ако ползват сайта с търговски цели

Андриан ГЕОРГИЕВ

Twitter е сайт за публикуване на кратки съобщения до 140 знака. Най-често те отговарят на въпроса „Какво правя в момента?“. Услугата е безплатна и достъпна за всички. Писането до Twitter непрекъснато набира популярност - потребителите на сайта само в САЩ са 1.9 млн. по данни на ComScore. През 2008 г. имаше слухове, че социалната мрежа Facebook иска да придобие Twitter за $500 млн. Покрай успеха на сайта по света се появиха всякакви клонинги. Най-известното българско подобие е edno23.com. Всичко щеше да е страхотно, ако приходите на Twitter не бяха нулеви. На сайта няма реклама, той няма бизнес модел. Инвеститорите не са доволни и искат по-скоро да видят Twitter да печели. Затова компанията трескаво търси начини за капитализиране на своите милиони потребители. Съоснователят на сайта Биз Стоун заяви тази седмица, че Twitter може би ще взима такса от фирмите, ползващи портала за връзка с клиентите. Засега компаниите и отделните хора ползват безплатно Twitter. Реакциите не са еднозначни. Представител на Dell е заявил пред brandrepublic.com, че ако услугата стане скъпа и сложна, вероятно компанията ще пише другаде. Миналия декември именно от Dell коментираха, че директната комуникация на Twitter е докарала допълнителни $1 млн. приходи на компютърния производител. Това се дължи на големите възможности за маркетинг на сайта. Например хората, абонирани в Twitter за съобщенията на Dell, получават спешни известия за промоционални продажби на компютри. Все още няма данни колко ще струва на фирмите да пишат в Twitter и от кога.

Отварят нова борса в интернет

Експрес - 5 стр.
Отварят нова борса в интернет



"Джобспейс" е новата трудова борса, която започна работа в интернет.
Хората, които търсят работа, си подават CV, а работодателите избират кадри, съобразно изискванията си. Достъпът до информацията се плаща само от бизнеса. Новата платформа действа по модела на социалната мрежа, която свързва хора със сходни интереси. Нейната база данни вече разполага с_600 досиета.'Според Йордан Караколев борсата осигурява защитата на данните. Тя планира да работи активно с университетите и дори с чуждестранни работодатели. Вече има първите поръчки за IT специалисти в Индия. Статистиката показва, че 41 % от хората в градовете търсят работа чрез интернет.

58% от търсещите запознанства онлайн са лъгани

Класа - 22 стр.
58% от търсещите запознанства онлайн са лъгани



Около 58% от необвързаните европейци, които са си уреждали срещи онлайн, са били лъгани на някакъв етап от комуникацията, сочи проучване на Logitech. Начело на класацията са италианците с цели 72%, следвани от германците с 58%, французите с 56% и англичаните с 55%. При холандците само 48% от хората са били излъгани от .потенциалния партньор, който се е представил за по-различен, отколкото е в действителност. Проучването показва, че най-често срещаните лъжи при виртуалните запознанства в Европа са свързани с външния вид и привлекателността, последвани от теглото. Споаред проучване на Logitech по-голямата част от запитаните европейци (54%) са се съгласили,
че ако видиш човека, преди за излезеш на среща с него, и не ти хареса, можеш да си спестиш загубата на време и взаимното разочарование. 45% от англичаните и германците са споделили, че това би ги накарало да преодолеят мързела си и да се съгласят да отидат на среща. Един от трима французи и италианци също са съгласни с това твърдение.

Безконтролното следене в интернет е на „един глас“ одобрение

Дневник - 6 стр.
Безконтролното следене в интернет е на „един глас“ одобрение

Юлиана КОЛЕВА

През Закона за електронните съобщения се прокарват текстове на ръба на конституцията
Независимо дали промяната в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), разрешаваща безпроблемен достъп на МВР до данните от интернет трафика, се е прокраднала в окончателния вариант на проекта след процедурно нарушение или не, ако разпоредбата бъде одобрена днес в пленарната зала, оборването й ще стане много трудно. Така коментираха вчера политици и експерти поредния опит за лесен достъп на вътрешното министерство до историята за телефонната и интернет комуникацията. Ако отхвърлената от Върховния административен съд (ВАС) практика за нерегламентирано поискване на данните, предвиждана доскоро в Наредба 40, бъде пренесена в закона, той може да бъде обжалван само пред Конституционния съд или да се търси вето на президента. Политици обаче прогнозират, че нито държавният глава ще блокира закона, нито ще е лесно да се отмени текстът като противоконституционен. Днес парламентът трябва да гласува на второ четене и поправка в ЗЕС, разширяваща правомощията на Комисията за регулиране на съобщенията, които според експерти също противоречат на конституцията (виж карето). Скандалът за новия опит на МВР да си осигури лесен достъп до данните започна тази сряда, когато се оказа, че в окончателния доклад на транспортната комисия сред законите, по които ще се напише наредбата за съхраняването и достъпа до данните, е включен Законът за МВР. Както в сряда, така и по време на вчерашните дебати по текста депутати, участвали в заседанието на транспортната комисия на 22 януари, заявиха, че са гласували бъдещата наредба да се съобрази само с три закона - за специалните разузнавателни средства, за защита на личните данни и Наказателно-процесуалния кодекс. Стенограмата от дискусията в края на януари също показва това. „В Закона за МВР се предвижда оперативно-издирвателната дейност да се извършва както в случаите на застрашена национална сигурност, така и при заплаха за обществения ред. По-широка категория от обществен ред няма - така всеки ще може да рови из данните за когото си пожелае“, обясни шефът на групата на БНД Борислав Ралчев. Депутати коментираха, че истинският инициатор на поправката е МВР. „Нелепост е да се твърди, че висшият законодателен орган трябва да се съобрази с решение на ВАС. Суверенна воля на парламента е да прецени какво ще приеме, а съдилищата изпълняват приетото“, заяви зам.-председателят на транспортната комисия Камен Костадинов (ДПС). Ако се съди по вчерашните коментари в парламента, текстът в полза на МВР има реален шанс да бъде одобрен днес. Теоретично БСП и ДСП разполагат със 115 гласа. Групите, които дадоха знак, че ще гласуват „против“ -НДСВ, СДС, ДСБ, БНД, движение „Напред“ и независимите депутати, събират общо 114 гласа. Те не могат да разчитат на 11-те депутати от „Атака“, които обявиха, че напускат парламента и не присъстват на заседанията.

четвъртък, 12 февруари 2009 г.

С 20% се повишават базисните цени за външна реклама в София

Инвестор - България
С 20% се повишават базисните цени за външна реклама в София



С 20% се повишават базисните наемни цени за преместваемите съоръжения, разположени върху общински терени в Столичната община. Това реши комисията по стопанска политика на Столичния общински съвет по предложение на главния архитект на София Петър Диков. Съветниците одобриха предложението на Диков за определянето на месечни наемни цени за разполагането на рекламни съоръжения на територията на Столичната община. Цената за рекламен елемент до 4 кв. м в идеалния център ще е 60 лева на кв. м. месечно. За разполагането на рекламни елементи в широкия център ще се плащат по 50 лв. на кв. м, ако той е до 4 кв. м, по 40 лв. на кв. м - за до 9 кв. м, по 30 лв. на кв. м - за до 12 кв. м.

Приходите от онлайн реклама може да се увеличат с 40% тази година

Дневник - Компании&Финанси - IV стр.
Приходите от онлайн реклама може да се увеличат с 40% тази година


Приходите от онлайн реклама може да се увеличат с 40% тази година
Представителите на големите български онлайн медии прогнозираха 30-40% ръст на своите приходи от реклама през тази година. Това стана вчера по време на дискусията „Интернет -въпроси и отговори“, организирана от агенцията за проучване на аудиторията в интернет Niеlsen Online и софтуерната компания Netage. В срещата участваха рекламни специалисти и представители на най-големите рекламодатели в интернет. Последните месеци на 2008 г. са били слаби за бранша. За сметка на това в началото на февруари онлайн медийните групи отчитат активизиране на рекламодателите. Виктор Пенев, изпълнителен директор на „Нет. инфо.БГ“, смята, че в средата на тази година ситуацията ще се промени към по-добро. Специалистите прогнозираха, че ръстът няма да дойде от традиционната банерна реклама, а по-скоро от продажба на кликове. На пазара ще навлязат нови по-ефективни и нестандартни формати. Участниците в дискусията прогнозираха и повече реклама, ориентирана към действие от страна на потребителя. Световната финансова криза е довела до свиване на разходите за реклама, но в България тя ще доведе по-скоро до известно забавяне на годишния ръст на онлайн рекламата. Според неофициални данни за миналата година приходите от онлайн реклама са 18 млн. лв. „В интернет в България имаме около 3 млн. души, очевидно подценени като използване“, каза Владимир Жеглов от „Дир.БГ“. Той добави, че за тези 3 милиона се отделят едва 3% от общите разходи за реклама. През 2009 г. нейният дял може да достигне 6% от общия медиен рекламен микс, прогнозира Виктор Пенев. През 2009 г. ще се промени профилът на интернет потребителите, отбеляза Евгени Блажев от Webground Media Group. Посетителите ще стават все по-възрастни, тъй като повечето млади хора вече са онлайн, допълни Блажев. Според Блажев 2009 г. ще бъде годината на онлайн съдържанието. „Много от традиционните медии ще обърнат по-голямо внимание на генерирането на интернет съдържание“, заяви Владимир Петков от „Икономедиа“ (издател на в. „Дневник“ и в. „Капитал“). Това е необходима промяна, защото според Иван Иванов от медия агенцията Zed digital Cybermark трябва да се обръща повече внимание на уникалното съдържание онлайн. Освен това „медиите трябва да се фокусират повече върху потребителите. Това ще доведе до по-голяма аудитория и по-щастливи рекламодатели“, смята мениджърът на Cybermark.

Между 30% u 50% ръст в онлайн рекламата у нас

Класа - 11 стр.
Между 30% u 50% ръст в онлайн рекламата у нас



Онлайн рекламата в България ще расте между 30% и 50% през 2009 г. Тоба прогнозираха Виктор Пенев, изпълнителен директор на "Нетинфо", Владимир Жеглов, собственик на dir.bg, Жюстин Томс, управител и съсобственик на уеб агенция ABC Design & Communication и Евгени Блажев, изпълнителен директор на Webr-gound на дискусията "Интернет през 2009 г. - въпроси и отговори", организирана от Nielsen Online u Netage. "Онлайн рекламата ще расте, но това не означава, че секторът не е в криза", каза Жеглов. Той набеляза и причините - спадане на общите рекламни бюджети на компаниите, криза в рекламните агенции, предизвикана от закъснели плащания. Жюстин Томс също обяви, че очаква увеличение на приходите с 40-50%, но в сравнение с високия темп на ръст за 2008 г., ще има забавяне..В резултат на това ще започнат да се търсят по-ефективни комуникационни канали, какъвто е интернет, смята тя. Владимир Жеглов припомни, че в световен мащаб се очаква спад в разходите за реклама и че се променят и прогнозите за разпределението на търговските послания в медиите. Собственикът на dir.bg цитира данни от проучване на ZenithOptime-dia от декември 2007 г., според което през 2008 г. глобалната мрежа ще има 3,41% дял на медийния пазар, докато при телевизията делът ще бъде 64%. Тогава експертите са прогнозирали през 2010 г. делът на интернет да е 7%, а на телевизията да се запази 63%. В последната прогноза от октомври 2008 г. обаче стойностите са променени - от ZenithOptimedia очакват 5% пазарен дял за глобалната мрежа през 2009 г. и 61% за телевизията.
"Дисплей рекламата започва да си изживява времето, ръст очаквам при по-новите, нестандартни формати", прогнозира изпълнителният директор на "Нетинфо" Виктор Пенев.
Според него скокът при онлайн рекламата ще е различен за отделните й разновидности и интернет медиите трябва да съдействат на рекламодателите ефективно и евтино да постигнат целите си.
Проблеми пред бизнеса Липсата на правила в сектора допускат незаконно съдържание и не позволяват да се откроят реалните играчи на пазара, допълни Жеглов.
Проблем пред сектора е и глобализацията и по-точно темповете, с които "Гугъл" агресивно навлиза на локалните пазари. "Ако в нормални условия локалните медии владеят 90-95% от пазара, с намесата на играчи като "Гугъл" или "фейсбук" тази цифра може да падне наполовина само за една година", обясни Жеглов.
***
Текст под снимка
Виктор Пенев, изпълнителен директор на „Нетинфо" (вляво), Владимир Жеглов, собственик на dir.bg и Жюстин Томс, управител и съсобственик на уеб агенция ABC Design & Communication.

Милена Атанасова стана шеф на БДВО

Монитор - 18 стр.
Милена Атанасова стана шеф на БДВО



Българското дружество за врьзки с обществеността се сдоби с нов председател - Милена Атанасова. Кандидатурата й бе гласувана с пълно мнозинство по време на последното му общо събрание. Тя поема поста от заемащия го през последните две години Асен Асенов. Атанасова специализира в областта на съби-тийния мениджмънт и в биографията й на пи-ар мениджър фигурират фирми като "Кмюни-короп" (най-голямата радио група у нас), "Хи-гия" и "Фикосота Синтез". Завършила българска и чешка филология във факултет „Славянски филологии" на СУ „Климент Охридски" и психология във ВТУ „Св. Кирил и Методий".

Google сваля сметките за ток

Стандарт - 28 стр.
Google сваля сметките за ток



Нова технология може да включва уредите на по-тънка тарифа
Сметките ни за ток може драстично да намалеят с помощта на Google. Това ще стане с "умни мрежи". Те са софтуер, който предпазва мрежата от пренатоварване и намалява консумацията на електроенергия. Той ще "казва" на уредите ви вкъщи, като съдомиялната например, да се включи в 2 часа през нощта, за да работи на нощна икономична тарифа. Технологията може да бъде използвана и в хибридните автомобили за намаляване на разхода на батериите. С безплатния софтуер на компанията PowerMeter във всеки един момент потребителят ще има достъп до данните за потреблението си и може да изчисли разхода на ток в дома си или за бизнеса си. Програмата на практика обработва данните, които "умни" електромери събират от вградените чипове в електроуредите, сборува харча им, след което прави подробен отчет. Изследванията показват, че когато хората знаят във всеки един момент колко електричество потребяват, спестяват от 5 до 10% от месечното си потребление. Тази система ще намали разходите и на електрическите компании. Сегашната електропреносна мрежа изисква периодично отчитане от служители на компаниите. Тези разходи ще бъдат спестени с "умните мрежи". От Google смята да усъвършенстват PowerMeter, за да бъде максимално полезен.

сряда, 11 февруари 2009 г.

Максим Бехар стана председател на Асоциацията на ПР агенциите

Дарик интернет новини - Свят
Максим Бехар стана председател на Асоциацията на ПР агенциите



Максим Бехар бе избран за председател на Българската асоциация на ПР агенциите на нейното годишно общо събрание. Той е един от ветераните в българския ПР бизнес, притежава и управлява M3 Communications Group, Inc. от създаването й през 1994 година.
Бехар поема поста от Любомир Аламанов, един от управителите на APRA, а за заместник-председател на Асоциацията беше избран Александър Дурчев от All Channels Communications.
БАПРА е създадена през 2001 година, в нея членуват агенциите Янев и Янев, All Channels Communications, AMI Communications, APRA, IntelDay Solutions, MARC Communications, M3 Communications Grouр, Inc. u United Partners.
„Приемам този избор като огромна отговорност и предизвикателство да обединя още повече българския ПР бизнес. В него работят прекрасни професионалисти и само постигнатите общи цели могат да направят пазара по-добър и по-благосклонен към нас. Ето защо сега най-важната ни задача е да поканим всички ПР компании, които отговарят на условията на нашия устав, да се присъединят към Асоциацията”, каза Бехар след избирането си.
Максим Бехар е един от лидерите на българския ПР бизнес, работил е по стотици важни корпоративни и политически проекти. Той е първият българин, член на Международната ПР асоциация IPRA, и все още е единственият представител на страната ни в Public Relations Society of America. Бил е два мандата председател на Българския форум на бизнес лидерите, член е на десетки местни и международни бордове, между които на Атлантическия клуб в България и на българския клон на американската организация Junior Achievement. Той е и почетен консул на Република Сейшели в България.

Саботират „Фокус" в конкурс за честоти

Труд - 5 стр.
Саботират „Фокус" в конкурс за честоти



Грешка при регистрацията на информационна агенция „Фокус" в Търговския регистър можеше да доведе до дискредитирането й в конкурс за радиочестоти, оплакаха се вчера от медията. Става дума за добавянето на думата „реклама" към предмета на дейност на агенцията. В момента „Фокус" кандидатства в конкурс за регионални радиостанции в Ямбол, Търговище и Разград. Лепването на етикета „рекламна дейност" е основание организаторите да декласират медията от надпреварата. Станала е „ясна фактическа грешка", било оправданието на шефката на Агенцията по вписванията Даниела Митева. Тя лично се ангажирала да помогне дейността на дружеството да бъде възстановена в законовия й вид. „Вярвам, че грешката се дължи на 20% индивидуална глупост и на 80% умишлен саботаж", коментира възмутен вчера пред „Труд" шефът на „Фокус" Красимир Узунов. Снощи Митева уволни две свои служителки, които променяли данни в имотни партиди.

Mozilla се уплаши да не стане монополист

InfoBulgaria.info - Икономика
Mozilla се уплаши да не стане монополист



Mozillа не желае да бъде монополист на пазара за браузъри, така както това се случи на Microsoft с нейния Internet Explorer.
Притеснени сме от възможността да се превърнем в монополист, не искаме да убиваме никого, споделя в интервю за PC Pro архитектът на Firefox Майк Конър.
Наскоро пазарният дял на браузъра с отворен код превиши 20%. Това е твърде далеч от 90-те процента, които имаше Internet Explorer в най-добрите си дни.
Въпреки това Майк е притеснен от нарастващата популярност на Firefox. Той допуска в перспектива браузърът да добие монополен статут, дефиниран в САЩ като притежаване на 2/3 дял от пазара.
В някои страни Firefox има над 50% пазарен дял и е особено популярен сред компютърните ентусиасти. Така например, 80% от потребителите на социалната мрежа Digg.com сърфират в уеб през Firefox, твърди Конър.
Безсилни сме да предотвратим нарастването на популярността на Firefox. Когато достигнем 66.6%, ще трябва да измислим нещо, казва полушеговито Майк Конър.
Все пак той вярва, че пазарните сили няма да позволят Firefox да достигне доминантната позиция, която имаше Internet Explorer. Вероятно хората ще използват различни браузъри в зависимост от техните специфични предпочитания, прогнозира Конър.
Архитектът на Firefox категорично е отхвърлил идеята на Европейската комисия Firefox да се предлага в пакет с Windows.

Телевизията - традиционната медия, която запазва силните си позиции в САЩ

Инвестор - Свят
Телевизията - традиционната медия, която запазва силните си позиции в САЩ



Докато интересът към печатните издания в САЩ продължава да намалява, телевизията демонстрира учудващо силни позиции, сочи анализ на Nielsen Media Research.
Освен че американците прекарват рекордно дълго време онлайн, гледайки видео, времето прекарано в гледане на телевизия също не е по-малко, сочат резултатите от проучването, цитирано от Wall Street Journal.
Защо обаче вестниците губят читатели, а гледаемостта на телевизия е толкова висока?
Според изданието потребителите все повече отбягват вестници и книги, защото текстовите формати са по-голямо бреме за тях. Ясно личи предпочитанието им към напълно филмирано съдържание, което не изисква нищо друго освен пасивното им внимание.
Популярността на видео формата е подсилена допълнително от успеха на YouTube. През декември близо 100 млн. зрители в САЩ са изгледали 5,9 млрд. видеоклипа в сайта по данни на comScore.
Според информация на Nielsen средностатическото домакинство в САЩ се състои от 2,7 души и притежава 2,9 телевизора. През третото тримесечие на миналата година американците са гледали месечно 142 часа телевизия, с пет часа повече в сравнение със същия период на предходната година. Използването на интернет е било с час и половина повече спрямо година по-рано - средно 27 часа на месец.
Други ключови резултати показват, че 31% от онлайн времето съвпада с времето, което американците прекарват пред телевизора. Освен това голям е интересът към видеото, което може да се гледа на мобилен телефон. В рекламната общност вече започва да набира популярност словосъчетанието „трите екрана“: телевизия, интернет и мобилни устройства.
Книгоиздателите също започат да съзират предимстава на видеото. Миналата седмица издателството HarperCollins публикува своята първа „видео книга“, презентация на Джеф Джарвис, автор на книгата „Какво ще направи Google?“ Предимството на видео версията, дори и това да е само филм, в който авторът е застанал пред камерата и чете, е, че не изисква вдигане на тежки предмети, каквите могат да бъдат книгите, коментира Wall Street Journal.

БТК доставя безплатна музика на своите ADSL абонати

Дневник - Компании&Финанси - II стр.
БТК доставя безплатна музика на своите ADSL абонати



В опит да конкурира популярността на пиратските сървъри и торент тракерите БТК представи своя сайт 4fun. bg. Там хората могат безплатно да слушат над 100 хил. песни от каталога на Universal Music. Така сайтът се превръща в най-големия български онлайн музикален магазин. Само абонатите на ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) могат да слушат и свалят неограничено количество песни от един жанр. За 4 лв. месечно те ще могат да теглят отново неограничено музика, но от всички жанрове. Останалите интернет потребители могат да чуят 30 секунди от всяка песен. Според данни на БТК нейните клиенти на широколентов достъп до мрежата тип ADSL са около 260 хил. души. За да теглят песни, те трябва да се регистрират на 4fun.bg. До 6 месеца сайтът ще стане достъпен и през мобилен телефон, заяви Александър Димитров, търговски директор на БТК. В момента на сайта няма българска музика, но от теле-кома изразиха намерение скоро да качат такава. Освен това посетителите на 4fun.bg могат безплатно да играят онлайн на Counter Strike 1.6 и Condition Zero. Те са достъпни за всички, които са закупили и инсталирали лицензни копия на игрите. По-късно БТК ще добави на сайта музика и игри от други световни и местни издатели.
Международният конгломерат Vivendi е издател на Counter Strike и Condition Zero 1.6. Гигантът със седалище в Париж е също собственик на Universal Music, един от четирите най-големи музикални издателя в света. Това е първият подобен проект между Universal Music и доставчик на интернет в региона, заяви Ричард Абдалиан, вицепрезидент на дигиталния отдел на гиганта за Северна, Централна и Източна Европа. Той заяви, че скоро DRM може да отпадне от музиката на 4fun.bg. „Важното е, че първо предложихме безплатен достъп до музика“, допълни Абдалиан. За да ползват услугите на 4fun.bg, хората трябва да имат операционна система Windows. Музикалното съдържание е защитено от DRM (Digital Rights Management) - стандарт за контрол на авторските права. Свалените аудиофайлове са във формат .wma. Може да се пускат на още два компютъра и само на музикални плеъри, поддържащи DRM. „Инициативата е много добра. Тя показва мислене в правилната посока“, коментира Теодор Захов, председател на Сдружението за електронни комуникации. „Ще видим дали този модел ще се наложи в бъдеще“, допълни Захов.

Аларма на Facebook ще пази децата

24 Часа - 24 стр.
Аларма на Facebook ще пази децата

Йовка ДИМИТРОВА

17 водещи интернет компании се задължиха вчера да засилят защитата на потребителите на социални мрежи от педофили и друг кибер тормоз.
Те подписаха с благословията на Европейската комисия в Люксембург споразумение за сигурността на непълнолетните потребители, които използват сайтове като Facebook, Myspace, YouTube и YahoolEurope.
Договорът предвижда до април в сайтовете да се поставят бутони за "сигнализиране на злоупотреба", чрез които с едно кликване да се алармира за тормоз от друг потребител.
Освен това профилите на всички малолетни и непълнолетни автоматично ще се класифицират като лични и достъпът до тях ще бъде ограничен. От търсачките ще бъдат изключени имената и личните данни на юзърите под 18 г., а потребители под 13 г. няма да могат да се регистрират в социалните мрежи, или поне това ще става много трудно.
Компаниите ще информират Брюксел до пролетта как технически ще изпълнят ангажиментите.
Според еврокомисията в ЕС в момента има 42 млн. активни ползватели на социални мрежи, а до 2012 г. те ще надхвърлят 107 млн. 52% от полските и 34% от британските ползватели на интернет и мобилни телефони са били жертва на т. нар. „кибер тормоз".
Данни за България няма. Като злоупотреби се определят подигравки, обиди, заплахи, пускане на слухове, клевети, сексуални предложения и др., получени по електронна поща, в дискусионните форуми и чат съобщенията.
Останалите компании, подписали споразумението са: Arto, Bebo, Dailymotion, Giovani.it, Hyves, Microsoft Europe, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Skyrock, StudiVZ, Sulake/Habbo Hotel, и Zap.lu.
Според някои източници единственият български сайт, проявил интерес, е Aha.bg, но те са се оттеглили в крайната фаза на преговорите.

вторник, 10 февруари 2009 г.

18 700 рекламисти са съкратени в САЩ през декември

Дневник - Компании&Финанси - V стр.
***



18 700 рекламисти са съкратени в САЩ през декември
Над 18 700 души са загубили работата си в рекламния сектор в САЩ само през декември, съобщи „Адвъртайзинг Ейдж“. Така съкратените работни места за индустрията от началото на рецесията през декември 2007 г. се изчисляват на 65 100. Рекламата, маркетинговите услуги и медиите са освободили персонал през декември. Единствено онлайн медийните компании и уеб-порталите са наемали хора. От началото на рецесията медийните компании в САЩ са съкратили общо 41 000 работни места, или 4.6% от своя персонал. Рекламните и маркетинговите компании са освободили 24 100 позиции, или 3.1%.

Международна конференция PR З.0 в София

Дневник - Компании&Финанси - V стр.
***

Международна конференция PR З.0 в София

София ще бъде домакин на международен PR форум, организиран от Международната асоциация за връзки с обществеността IPRA в петък. Как се комуникира успешно с потребителите по време на криза и как се променя PR в дигиталната среда ще бъдат сред основните теми. Сред гост-лекторите са президентът на Европейската федерация на марките Филип Шепърд и политическият консултант и съветник в кампанията на Барак Обама Джим Лофтус. Причината събитието да се проведе тук е, че за пръв път в 50-годишната история на организацията президентският пост на IPRA ще се заеме от представител на Централна и Югоизточна Европа в лицето на Мария Гергова, изпълнителен директор на PR агенция „Юнайтед партнърс“.

Цифровизацията на телевизионния ефир - апетитна хапка за милиони

Пари - 21 стр.
Цифровизацията на телевизионния ефир - апетитна хапка за милиони

Боряна НИКОЛАЕВА

Конкуренцията между кабелните оператори и ефирните телевизии ще се изостри
Цифровизацията на телевизионния ефир в България трябва да стане факт през 2012 г. Водени от необходимостта за спазване на тези срокове, в петък депутатите приеха на второ четене промени в Закона за радио и телевизия (ЗРТ), които целят улесняването на процеса. Темата за цифровизацията е една от най-спорните в сферата на медийния бизнес. Тромавата система, която бави реформите, е една от причините за неясното бъдеще на цифровата телевизия в България. Както пред бизнеса, така и пред потребителите стоят много въпроси, които все още не са намерили еднозначен отговор.
Конкуренцията
По най-груби сметки след цифровизацията на телевизионния ефир ще има 24 национални ефирни програми и около 40 регионални, коментира за в. Пари Гриша Камбуров, изпълнителен директор на АБРО. Това прави около 44 безплатни ефирни програми, които се получават само след една първоначална инвестиция от 70 лв.,
без месечни такси и други условности. Постепенно населението, което не може да си позволи да заплаща месечни такси от по 20 лв. на съответния кабелен оператор, ще предпочете безплатната цифрова телевизия, смята Камбуров. Реално след около година ще сме свидетели на доста изострена конкуренция между различните платформи за разпространение -ефир, кабел и сателит. На различно мнение са представителите на кабелните оператори.
Цифровото ефирно разпространение не е заплаха за кабелните оператори, коментира за в. Пари Димитър Радев, изпълнителен директор на КейбълТел. Нашата сила е в предлаганите разнообразни услуги и качественото обслужване. Ако на някой потребител му се повреди сет топ боксът, няма да има към кого да се обърне за помощ, допълва той. В най-развития в това отношение пазар - Великобритания, потребителите на кабелните и сателитните оператори не само не намаляват, но и се увеличават. Проблем според Радев е не цифровизацията на ефира, а пиратството на кабелните услуги. Ефирното разпространение на програмите ще предлага ограничен брой предимно политематични канали, докато кабелните оператори предлагат и специализирани продукти, което е техният коз, казва Радев.
Потребителите
Вече стана ясно, че предимствата на цифровата телевизия са безспорни - в пъти по-добро качество на сигнала и по-голямо разнообразие на предлаганите програми. Част от населението обаче ще трябва да смени и приемниците си. За „стари” телевизори може да приемем тези, които няма да имат възможността да приемат наземна цифрова телевизия - т.е. нямат цифров тунер. Потребителите имат две възможности - да си купят или нов телевизор, или сет топ бокс, който да преобразува сигнала, казва Камбуров. Това устройство струва около 70 лв., но до момента няма държавна стратегия за неговото осигуряване, дори и за хората в неравностойно положение. С измененията на ЗРТ се вменява задължение на Министерския съвет да изготви стратегия. Едва тогава ще станат ясни ангажиментите на държавата за осигуряване на такива устройства. Още повече че предстои да разберем ще има ли информационна кампания за цифровата телевизия, в какъв мащаб и кога ще стартира, допълва Камбуров. В цяла Европа се правят мащабни акции, които популяризират предимствата на цифровата телевизия и подпомагат населението да направи своя информиран избор между различните платформи.
***
сроковете
> Приетите изменения на ЗРТ трябваше да бъдат факт преди повече от година.
> Забавянето в сроковете е изцяло по вина на администрацията и се дължи на липсата на ясна политическа воля, коментира Гриша Камбуров.
> в един момент измененията поеха своя законодателен път, без да минат през широко обществено обсъждане.
> Промените бяха претупани и в комисията, и в пленарната зала, където се приеха за 30 минути в присъствието само
на 102 народни представители.
> това рефлектира негативно върху качеството и ефективността на приетите текстове и скоро може да се окаже проблем, за който да получим не само порицание, но и санкции от ЕК.

Мобилната реклама расте

Пари - 21 стр.
Мобилната реклама расте



рекламите по мобилните телефони се превръщат в тенденция на рекламния пазар, сочи доклад на LimboGfK. Според документа 33% от потребителите в Америка са получили мобилни рекламни съобщения през четвъртото тримесечие на 2008 г. За тези с iPhone цифрата е още по-голяма -41%. във Великобритания около 55% от рекламодателите планират да увеличат бюджета си за мобилна реклама през следващите 6 месеца. една трета от потребителите са реагирали на тях „по някакъв начин”.

Mediamixx '09 ще си сътрудничи c Golden Drum

Класа - 11 стр.
Mediamixx '09 ще си сътрудничи c Golden Drum

Инна ВАСИЛЕВА

В рамките на медийния пазар ще бъдат поканени 100-те топрекламодатели 6 България
Юбилейното 15-то издание на фестивала Mediamixx, което ще се проведе от 3 до 7 юни в курорта Албена, от тази година ще си сътрудничи с най-големия рекламен форум в Източна Европа -словенският Golden Drum. Това съобщи вчера Руди Кобза, председател на Консултативния съвет на фестивала. В рамките на Mediamixx '09 президентът на Golden Drum Юри Апих ще представи презентация за най-добрите рекламни постижения в региона. В рамките на българския форум ще се осъществят и финални гласувания за канадския телевизионен форум Banff, като у нас ще бъдат представени номинациите 6 категория "Разследвания и новинарски програми". Изпълнителният директор на Mediamixx Group Георги Кузмов съобщи, че тази година форумът ще си партнира още с Нюйоркския телевизионен фестивал и с MIPTV в Кан - международен пазар за копродуииране, финансиране и продажби на аудиовизуално съдържание. Нова концепция на пазара Новият директор на фестивала - Миглена Тодорова обяви променената концепция на традиционния за събитието пазар. Амбицията на организаторите е той да бъде пресечна точка на медиите и рекламата, където да бъдат представени новите тенденции, тарифи, модели. Медийният пазар в рамките на Mediamixx '09 ще събере на едно място медиите и медийните агенции, които да презентират комуникационните канали и условията, в които рекламодателите могат да намерят ефективен подход и канал за връзка с аудиторията си. Тодорова оповести още, че тази година на фестивала ще бъдат поканени 100-те топ рекламодатели на нашия пазар, които ще оценяват потенциала за комуникиране на марки в българските медии. В рамките на традиционния конгрес, който също е част от фестивала, тази година ще се проведат панелни дискусии с теми "Медийна криза ли е Световната финансова криза?", "Как се реализира успешен бизнес в медийния сектор?" и "Как се реализира успешен бизнес чрез медиите". Около 50 експерти в областта на медиите от Източна Европа, Русия и Турция, сред които Адреас Рудас, главен изпълнителен директор на RTL Group, Германия, Румен Янчев, шеф на "Булстрад", България, основателят на Fashion TV Михаел Адам, ще бъдат лектори на фестивала. Награди и категории
Както "Класа" вече писа, на 15-тия юбилеен форум Mediamixx '09 ще бъдат раз-
дадени и новите награди Cyber & Mobile Umbrella за интернет и мобилна реклама. Освен това ще бъде връчен и приз за най-добри крос медийни формати Platinum Umbrella. Вече са ясни и новите категории, за които ще бъдат връчени призовете.
Уеб категориите са 11 на брой - за корпоративен уебсайт, уебсайт на марка или продукт, микросайт, продуктов или промоционален сайт и/или уебсайт на събитие, сайт за електронна търговия, най-ефективна онлайн рекламна кампания на марка или продукт, най-креативна такава, онлайн рекламна кампания на медиен продукт, онлайн обществена или социална кампания, най-добър банер, онлайн маркетинг/електронни информационни бюлетини и интерактивен инструмент. Мобилните категории са 3 на брой - мобилна рекламна кампания, мобилно приложение и мобилен сайт.
***
Текст под снимка
Председателят на Консултативния съвет Руди Кобза (вляво), фестивалният директор Миглена Тодорова, изпълнителният директор на Mediamixx Group Георги Кузмов и членът на Консултативния съвет Алекс Бауер

Франция плати рекламите на световното

24 Часа - 39 стр.
Франция плати рекламите на световното

Младоците ни на квалификации

По личното нареждане на Никола Саркози френските телевизии спряха рекламите по време на световното първенство по ски. Всички слотове са изкупени от държавата, за да могат феновете спокойно да гледат състезанията. Това се прави за първи път в историята. Организаторите смятат да направят квалификации за мъжките гигантски слалом и слалом заради многото записани. Това обаче не се отнася до Килиан Албрехт, който е в елита на техническата дисциплина. Стефан Георгиев е на кантар, но младите ни състезатели вероятно ще трябва да минат през ситото. При жените обаче едва ли ще има подобно нещо за Мария Киркова. Вчера спускането за суперкомбинацията успяха да завършат Стефан Георгиев и Никола Чонгаров. Стефан остана на повече от 4 секунди от победителя Аксел Лунд Свиндал, като направи няколко грешки в края на пистата. Това предизвика недоволството му. Чонгаров пък кара прекалено предпазливо и изостана на повече от 6 секунди. Георги Георгиев бе четвърти стартов номер заради точките си в тази дисциплина, но в крайна сметка не завърши. Самият той си призна, че прекалено много е разчитал да влезе в топ 20 на спускането, за да може да се представи още по-добре в слалома. Точно в този курорт Гого направи пробив в световната купа, като спечели 10 точки. Битката за първото място в суперкомбинацията се очакваше с огромен интерес заради отличното представяне на световния лидер в слалома Жан-Батист Гранж. Той завърши на минимална разлика от Аксел Лунд Свиндал и Боде Милър, а в техничната дисциплина е една класа над тях. Доста добро представяне имаха и балканците, като в челото са Надко Зрънчич-Дим от Хърватия и Рок Перко от Словения.

3 милиона българи вече в нета, протести почват от форумите

24 Часа - 18 стр.
3 милиона българи вече в нета, протести почват от форумите



По последни данни около три милиона българи имат достъп до интернет, като средната възраст на тези потребители вече е 29-30 години. Това каза доц. Орлин Спасов, ръководител на катедрата Радио и телевизия във факултета по журналистика и масова комуникация на СУ на кръглата маса Гпасът на младите.bg, организирана от евродепутата Метин Казак.
Доц. Спасов уточни, че 60 на сто от потребителите на интернет у нас са съсредоточени в петте големи града. Той отбеляза, че под понятието "млади хора" не бива да се разбират само студентите, а българите от 18- до 35-годишна възраст.
В днешното информационно общество все повече се говори за живот без старост, много от българите на средна възраст ходят облечени като младите хора и използват техния жаргон, каза доц. Спасов.
Според него тези промени все повече са характерни и за потребителите на интернет, които вече не са само предимно млади хора.
Доц. Спасов отбеляза, че е много добре, че у нас има сега серия от сериозни дискусии по темата за интернет след гражданските протести през януари.
Преподавателят от СУ постави и въпроса откъде в интернет се зародиха тези протести. Той посочи, че в публичното пространство имало три версии -от "Шоуто на Слави", от форума bgmama или от социалната мрежа Facebook.

Две нови награди на медийния фест в Албена

Труд - 6 стр.
Две нови награди на медийния фест в Албена



Две нови награди ще има от това лято на медийния фестивал в Албена. Те ще са за най-добра мобилна и интернет реклама, и за най-добри крос медийни формати. Запазват се отличията „Златен чадър" за тв програми, за радиопрограми и за печатни медии. За 15-а поредна година специалистите в областта на медиите и рекламата ще се съберат на морето. Престижният фест ще е от 4 до 6 юни и ще мине под знака на световната финансова криза. Мотото на международния фестивал „Медиамикс" е „Покажи ми парите". Ще се дискутира как кризата влияе на средствата за масова информация и как се печели от тях. Това лято в Албена ще дойдат участници от цяла Източна и Югоизточна Европа.

Днес е Международният ден за безопасен интернет

Нова телевизия - Календар - информационна емисия 09:00 ч.
Днес е Международният ден за безопасен интернет



5.Новина
Днес е Международният ден за безопасен интернет. За шеста поредна година милиони хора по света едновременно ще отбележат деня посредством обучителни и информационни програми в мрежата. В 50 държави ще могат да се видят хиляди онлай и офлайн дейности, обучаващи ни как да използваме глобалната мрежа безопасно. У нас ще се проведе дискусия в рамките на националната кампания „Децата безопасно в интернет”. На нея за първи път ще бъде показан и клип, наречен „Нека да има контрол”. Неговата цел е повече родители да получат информация за това какви са опасностите за децата им в глобалната мрежа и как могат да ги предпазят. За повече информация може да посетите сайта на Националния център за интернет безопасност www.safenet.bg.

понеделник, 9 февруари 2009 г.

Максим Бехар, шеф на МЗ Communications Group, Inc: PR пазарът ще се свие с 10-15%

Класа - 11 стр.
Максим Бехар, шеф на МЗ Communications Group, Inc: PR пазарът ще се свие с 10-15%
Андриана МИХАЙЛОВА

Защо последните години са рекордни за PR бизнеса у нас, г-н Бехар? Две са основните причини -бумът на строителството и инвестициите, както и ниските данъци - никъде няма 10% корпоративен данък и 5% данък дивидент. Предизвика се глад от комуникационно обслужване. Това допринесе за укрепване на съществуващите PR компании и за създаването на много нови. Какво ще се случи през 2009 г. в условията на криза? Пазарът ще се свие с 10-15% през тази година, въпреки че има компании, които рязко намаляват рекламните си бюджети и ги приливат в PR. Банките и компаниите, които се занимават с бързооборотни стоки, обаче знаят, че всяко евро, вложено в подготовка за кризата, се връща стократно. Това са компании, които никога няма да редуцират бюджетите си. Но да не забравяме, че рецесията още не е дошла у нас. Дано фактът, че не сме толкова силно зависими от международната икономика, смекчи кризата. Държавата има големи резерви, може да си позволи да направи падането ни по-меко. Има ли български фирми, които инвестират в кризисен PR? Не, почти няма български компании. Местният бизнес е много малък, за да инвестираш в кризисен PR. Ако международна компания увреди имиджа си у нас, има риск да го увреди и в целия свят. Българските фирми ни търсят дни след като кризата е настъпила - не по-рано от 4-5-ия ден, след като вестниците са пълни с истории. Даже у нас има едно абсурдно виждане -собственикът на компанията се обажда на главния редактор. Защо някои препоръчват по време на криза рекламните бюджети да се трансформират в пиарски? Зависи от случая, не винаги това е валидно. Има банки, които по време на криза, не можейки да се справят с PR похвати инвестират много пари в реклама. Не бих казал, че трябва да се ограничат рекламните бюджети. Трябва да се действа интелигентно, креативно, етично и почтено. Усеща ли се вече редуциране на събитийния мениджмънт? Събитийният мениджмънт беше много голямо перо от бизнеса на всички PR компании и тази година ще намалее драстично. Това води и до проблеми на всички подизпълнители - кетъринг компании, озвучшпели, оператори, фотографи и т.н., които верижно ще изпитат проблем. Ще оцелеят ли малките компании в условията на рецесия? Не, много проекти са стопирани, а много компании вече оптимизират разходите си. Според мен на пазара ще останат не повече от 10-15 големи агенции, които имат финансовия ресурс да оцелеят и по-големи възможности за маневра. Ако консултираш 30 клиенти и от тях останат 20, лесно ще реорганизираш компанията си. Ако обаче имаш един клиент, нямаш резерви. PR бизнесът е изключително динамичен. Има ли отлив на клиенти от традиционните медии? От 15 г. съм в този бизнес и като бърна картинката назад -той се е променил неузнаваемо, защото основните потребители са друго поколение. Да, наистина в него непрекъснато влизат нови термини, нови идеи. Модерните комуникации го промениха изцяло. Все повече клиенти, особено международните, обръщат внимание на онлайн медиите. Местните пък, които имат нужда от добро позициониране, не разчитат толкова на интернет. България е възрастна държава като средна възраст на населението и то е традиционалист - предпочитани са вестниците. В САЩ например думата "пресконференция" не съществува, новината се пуска по агенциите. Но това е рефлексия на медиите, като не отидат на 5 пресконференции, 6-а няма да има. Този дребен факт показва тренда в САЩ и Великобритания, двете държави, които диктуват PR модата в света - разчита се на бързата комуникация и онлайн медиите, са много влиятелни. У нас този баланс е 50 на 50. Но до 10 години и в България ще се промени. Само консерватизмът на потребителя ли пречи у нас да се прилагат модерните PR комуникации или медиите не са узрели? Не, така е в цяла Европа, която е извън Великобритания. Тъй като САЩ е родината на този бизнес, е нормално там да се налагат тенденциите успешно. В Белгия и Холандия също онлайн медиите са леко по-назад от печатните, но настъпват с геометрична прогресия. Не може да се прогнозира какво точно ще се случи. Никой преди 5 г. не можеше да предположи, че face-book ще помете всичко. Кои са най-честите грешки на клиентите по отношение на комуникативните стратегии? Основната грешка, е когато се опитват да пестят пари. И обикновено това е за сметка на елементарните неща. Все едно да отидеш при евтин зъболекар - след седмица пак ще ти се наложи да ползваш услугите му. И така, докато се решиш да посетиш скъп зъболекар, си изразходвал много енергия, пари и собственото си здраве. Една от най-честите грешки е тази - ако трябва да даде 100 единици за кампания, клиентът се опитва да даде 60 единици. Тези пари са хвърлени на боклука. Редовно се орязват бюджетите за изработка на покани. Има неписано правило, че ако трябва да поканиш 100 човека, трябва да раздадеш 200 покани. Т.е. когато пестиш от дребните детайли, може да загине целия ти проект. Друга грешка е, че се опитват да използват подизпълнители от различни места, за да оптимизират бюджета си и използват PR компанията само за консултация. Категорично отхвърляме подобни действия, защото отговаряме за цялостното събитие. Защо не се занимавате с политически PR? Защото смятаме, че географската ни ширина е такава, че често политиците ни приемат много дълбоко и лично участието на PR специалисти. Така е в цяла Южна Европа - когато една PR компания е обвързана с кампанията на политическа сила, тя редовно се отъждествява политически с тази партия. Казва се: "Той е от ляво или от дясно", а аз не искам да ни лепват политически етикети. А и комерсиалните ни клиенти не биха били щастливи да участваме в политически кампании. В Скандинавия мои колеги без никакви скрупули работят веднъж за ляво, веднъж за дясно ориентирана партия и всичко е прозрачно и етично. Тук винаги има съмнения. Нашият бизнес е публичен и е лесно отъждествим с политическите сили. Затова не е добра идея да работим с политически сили в България. Кой е фактическият политически PR у нас в момента? По-скоро това са самите политици и техните щабове. Срещам се с много политици от различни нива, включително и от Европарламента и смятам, че голяма част от тях нямат доверие на техните PR консултанти. По-скоро ги имат за хора, които им носят чантите, последните дума почти винаги имат политиците. *** ВИЗИТКА Максим Бехар управлява МЗ Communications Group, Inc., Водеща компания за връзки с обществеността. Два мандата е председател на Българския форум на бизнес лидерите (2001 -2007) и на Българо-полския бизнес клуб. Бехар е почетен консул на Сейшелските острови у нас, член е и на Атлантическият клуб 6 България. В края на седмицата той ще бъде сред модераторите на срещата за Югоизточна Европа на IPRA в София, посветена на дигиталната революция и промените в PR бизнеса.

неделя, 8 февруари 2009 г.

1 година "M Blog" !!!



Снимка: • Sandra •

Журналистите не са врагове на бизнеса

сп. Мениджър - 86 стр.
Журналистите не са врагове на бизнеса

Цветелина ПЕТРОВА

По-добре интервюто да е на живо, отколкото по интернет, убеден е Евгени Гаврилов, зам. главен редактор на в. „Пари"
- Господин Гаврилов, какво трябва да направи една компания, за да влезе в новините?
- Трябва да произвежда новини, независимо дали те са добри или лоши. През цялата изминала година освен замърсен въздух над София "Кремиковци" например не спираше да произвежда и новини, предимно лоши. Затова тази компания
не слизаше от страниците на вестниците, от емисиите на радиата и телевизиите и от електронните издания. За съжаление, както и в другите области на живота, и в бизнеса, ако произвеждаш лоши новини, шансът ти да попаднеш в медиите е по-голям.
Разбира се, всяко правило си има изключения. Ще дам пример с вестника, в който работя през последните години - в. "Пари". В него търсенето на добрата новина, стремежът да се покаже положителният опит на компаниите се е превърнал в редакционна политика. За трета поредна година вестникът прави национална класация "Гепард". Това е рейтинг на най-динамично развиващите се компании в страната.
Освен това правим отделни рейтинга и за различните региони на страната. Тези класации придобиват все по-голяма популярност. Оказа се, че в България наистина има много предприемачи и мениджъри, които въпреки трудните условия
успяват да правят добър бизнес. Тези хора като правило не обичат много да се шуми около тях. Вероятно и затова добрите новини по-трудно си пробиват път.
Работил съм и в издания, където само споменаването на името на някаква фирма се е смятало за скрита реклама. Това според мен невинаги е правилна политика.
- Как бизнесменът трябва да се готви за интервю? Какво ще му препоръчате, за да привлече вниманието на публиката?
- Общуването с журналистите е умение, да не кажа изкуство. Естествено, то се владее в различна степен от различните хора. Интервюто е двустранен процес. За да се получи, и двете страни трябва да са добре подготвени и да са
в час по темата. Опитът ми показва, че в повечето случаи, щом става дума за компетентност и подготвеност, проблемите и неловките ситуации се раждат от журналистите. Това с още по-голяма сила важи за една такава специфична област, каквато е бизнес журналистиката. Все пак обаче вие питате за бизнесмените. Много е важно според мен, като бъде поканен на интервю, бизнесменът да не съзира в журналиста противник, а човек, който може да му бъде полезен.
Иначе подготовката зависи от темата. Смятам, че ако си добър професионалист в съответната област, кой знае каква подготовка за интервю не ти е необходима. Разбира се, изключвам някакви данни от статистиката, с които може да подкрепиш собствените си тези. Освен това бъдете сигурни, че има много хора от бизнеса, които са интересни събеседници не само в областта, в която работят. С тях може да се говори и
за спорт, музика, кино, театър. За да привлече вниманието на публиката, всеки интервюиран бизнесмен така трябва да отговаря на въпросите, че да покаже, че плува в собствени води. Той трябва да е оригинален в отговорите си, но не и да оригиналничи. Има хора, които те заливат с дъжд от думи, но после се оказва, че тези думи не казват нищо и не оставят никаква следа.
- Откъде най-често научавате новините от бизнеса?
- Сега източниците на информация са неимоверно повече в сравнение с преди години. В днешните условия съвсем логично най-бързо новините се научават от специализираните сайтове. Проблемът е, че информациите в тези сайтове понякога си приличат като две капки вода. Това е така, защото в много случаи се действа по линия на най-малкото съпротивление. Когато в дадена редакция се получи информация, заслужаваща внимание, къде от липса на време, къде от немарливост и неопитност, не се прави нищо за нейното обогатяване и за търсенето на различната гледна точка.
Появиха се и други източници на информация, на които досега по различни причини не сме обръщали достатъчно внимание. Такива са например финансовите отчети на компаниите. Те могат да кажат много, стига човек да умее да ги чете и да знае какво търси.
- Има ли прессъобщения на компании, които стават за публикуване?
- Много компании осъзнаха необходимостта и ползата от назначаването на пиар специалисти. Това даде възможност на доста колеги да минат от другата страна на барикадата. Веднага си личи, когато получиш прессъобщение от човек, който е
дишал редакционен въздух. Просто той знае какво им трябва на журналистите и се стреми да подготви съобщението почти готово за публикуване. И обратното, когато пиарът е бил чиновник, той трудно може да избяга от чиновническия стил. Обикновено тогава новината е в последното изречение на прес-съобщението.
- Притесняват ли се бизнесмените да говорят конкретно и в цифри?
- Зависи. Ако цифрите и фактите са в тяхна полза, не можеш да им затвориш устата понякога. Падат и
обичайните оправдания за фирмена тайна и заплахата от конкуренцията. Притесненията идват, когато цифрите притискат бизнесмена до стената. Човешко е.
- Добре ли е журналистите и бизнесмените да са в близки отношения и какви рискове крие това?
- По-скоро бих говорил за коректни отношения. Прекалената близост понякога може да бъде опасна и вредна и за двете страни. У нас все повече се говори за корпоративна култура. Тя освен всичко друго означава и правила. Според мен най-добре е отношенията бизнесмени - журналисти да се градят върху някакви правила, били те и неписани.
- Чували ли сте репликата „Аз мога да купя всеки журналист " и как ще я коментирате?
- Честно казано, не съм я чувал. Мисля, че приказките за корумпираната журналистика са силно преувеличени.
- Разкажете случай, в който човек от бизнеса ви изкара от релси?
- Общо взето, съм уравновесен и спокоен човек или поне създавам такава представа за себе си. Освен това съм и доста тежичък. Така че е много трудно някой, пък било то и бизнесмен, да ме изкара извън релси.
- Кои са трите неща, които бизнесът не трябва да прави в контакта с медиите?
- На първо място да не гледа на журналистите като на пощенска кутия. Защото рано или късно ефектът на пощенската кутия
се връща като бумеранг върху бизнеса. На второ място всеки топ мениджър не бива да нарушава регулярността на срещите с медиите. Ако тези срещи са редовни, печелят и двете страни. Преди време имаше един шеф на железниците, Ангел Димитров. Беше обявил, че всяка сряда от дванадесет до един на обед ще се среща само с журналисти и че през това време ще отговаря на всякакви въпроси. Той беше толерантен и почтен към журналистите и те му отвръщаха със същото.
И трето, да не мислят, че журналистите са хора, които живеят само от коктейл на коктейл и чакат поредния новогодишен календар и бележник.
И още нещо. Като бъде поканен за интервю, да не избягва личната среща с журналиста и да праща отговорите на въпросите по интернет.
***
ЕВГЕНИ ГАВРИЛОВ е зам. главен редактор на в. "Пари". Завършил е журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Започва кариерата си във в. "Работническо дело". Бил е репортер и зав. отдел във вестниците "Дума", "Република"и "Новинар".

Година на проглеждането

сп. Мениджър - 80 стр.
Година на проглеждането



Наблюдения и размисли за ролята на господин Пачино в утвърждаването на пиара, за правилните хора и 2000-те лева начална заплата
в СВЕТА ИМА финансова криза. У нас има от 20 години. Повсеместна. Затова не сме и притеснени (да благодарим на правителството). По време на криза бизнесът изживявал катарзис. На пазара оставали най-добрите (така поне пишат вестниците напоследък). Казват, че по време на криза не трябвало да си сменяш работата (последните си отивали първи), а освен това се увеличавала безработицата. "(Добър ден.) Няма хора." Популярен бизнес поздрав на всяко едно събиране с повече от един работодател. Тази мантра се повтаря и на всеки един бизнес форум през последните няколко години. Тези, които говореха езици, си заминаха, останахме тези с компромисите
(макар и с образование). За да влея малко от прословутия български позитивизъм, ще ви кажа, че според мен хора има. На последния конкурс за работа за една позиция кандидатстваха 135 души (агенцията ни All Channels се занимава с пиар). Вярно, че днес тази специалност е мноооого модерна. (Благодаря ви, г-н Пачино, за страхотната ви роля във "Всички мои познати".) Интервю-ирахме 5-ма. Наехме само 1. На повърхността причините за тази разтърсваща редукция са много -от креативните CV-та (прилежаща снимка от купон, на която кандидатът се е посочил със стрелка "Ееей, това съм аз"), през нереалистичните очаквания ("Един приятел работи в една международна компания и получава 2000 чисто"), през нереалистична представа за себе си и опита си, та до откровено неадекватното представяне от типа "дошъл съм да се понауча и планирам след половин година да замина за Щатите (да бера ягоди)". Оказва се, че на 135 слепи има един едноок (навярно знаете тази стара българска история). Тогава разбрах, че тая мантра, която пеем пред клиенти на презентации: "Най-големият актив на нашата компания са нашите хора", не е съвсем вярна. Най-големият актив са правилните хора. (Благодаря на късмета, че срещнах всеки един от колегите си.) Сега да се опитаме да погледнем под повърхността на айсберга, където ще се опитам да пофилософствам само върху втората крачка от човешкото развитие (след създаването на полезни навици през първите седем години) -образованието и по-точно неговата еманация в университета (събрала всичките позитиви и негативи на предходните форми). Завършил съм СУ. Поучих в Австрия. Последните 6 години водих пиар практикум в НБУ. Сякаш придобих някаква, макар и смътна картина на българската образователна система. Тези 6 години наблюдавах еволюцията на поколението след моето - на раслите в демокрация и интересна форма на капитализъм. Започвах лекциите си по един и същ начин: "Здравейте. Защо решихте да учите пиар?". През 6-те години се запази едно и също съотношение на отговорите: 1/3 - "не знам", 1/3 - "защото ми е интересно", 1/3 - мъждукащи контролни пламъци (като в газов бойлер, ако завъртиш копчето -работи, ако не - си тлее). "С какво искате да се занимавате, като завършите (или преди това)?" Константа: "Ами, то работа няма. Всички искат опит, а аз откъде да го намеря!?", "Ами, то всичко става с връзки" и т.н., и т.н. Подобно е положението и в СУ. Пълна бъркотия. От една страна - "Хора няма", от друга - "Трябват опит или връзки", от трета -"Сега завършвам, искам 2000 лв.". Подобно на почти всяка една дейност в тази държава, и в образованието нещата сякаш стават по схемата "Има една работа да се свърши" - "Дай да направим екшън план" - "Дай да отчетем резултати" (благодаря на всички български политици, че ги има). Както моята агенция, така и тези на колегите в бранша, така и всяка една по-голяма институция, която желае да комуникира със своите публики, се нуждае от добри пиар специалисти. Пиарът е сериозна и отговорна професия (няма значение, че тази абревиатура и нейните вариации у нас се използва за щяло и нещяло). Ние се нуждаем от готови кадри, които с малко fine tuning* да навлязат в работата. Как да стане това, когато при подбора в университетите все още влизат млади хора с пост-ком клишето "Учи, мама, за да не работиш". А по време на следването учебната програма е съобразена с академичния опит на университетските преподаватели (с целия респект към техния университетски опит). През 6-те години задавах още един въпрос: "Знаете ли какво е пиар?". Тук пак е мястото да благодаря на г-н Пачино и всички знайни и незнайни холивудски герои. Честно да ви кажа, това е въпросът, който и аз си задавах в СУ почти до четвърти
курс. След това започнах работа. "Като ви гледам какви инженери ще излезете оттук - казал преподавателят от УАСГ (Университет по архитектура, строителство и геодезия),
ме е страх да отида на лекар." Мисля, че този въпрос (особено когато си го задаваш почти до края на следването) води до по-горе споделените хронични изрази на апатия и безпомощност на младите хора. Това е апатията и безпомощността на цялата образователна система да вдъхне смисъл в тези 4-5 толкова важни години, като създаде кадри, готови да поемат живота и професията си в ръце.
Тук е и причината ние, както и много наши колеги, да предпочитаме да наемаме неопитни, незавършили още университет таланти, които да обучим - от елементарните трудови навици до тънкостите в професията. Доста скъп и бавен процес, който обаче често дава добри резултати. Да, вярно, средната възраст в бранша е около 25 години и често на ключови позиции дори в международни компании можем да видим
стряскащо млади хора. Такъв е (д)ефектът на растежа. Дотук, ще кажете, нищо ново. Новото е, че следващите месеци ще трябва да работим в условията на "световна" криза, комбинирана с година на "български" избори. Манна небесна за част от колегите, шок за цялата икономика. Година, в която едни ще търсят със свещ еднооките, други ще церят незрящите. Подобно на целия български бизнес, и ние сме свикнали да се оправяме сами. Докато чакаме световната криза да катализира бавните и мъчителни процеси на трудовия пазар у нас, ние ще инвестираме в професионализма на нашия екип. Защото след катарзиса остават най-приспособимите.
***
АЛЕКСАНДЪР ДУРЧЕВ е основател и един от собствениците на пиар агенция All Channels Communication. Завършил е връзки с обществеността в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и има следдипломна квалификация от Американския университет в България. От 2006 до 2008 г. е представител на консорциума от Eficom, Американския университет в България и All Channels Consortium, който изпълняваше комуникационната стратегия на Представителството на Европейската комисия в България.

Ideas Room

сп. Мениджър - 78 стр.
Ideas Room

Приказка без думи

Добре дошли в Ideas Room. Тази рубрика се води от екипа
на рекламна агенция Saatchi & Saatchi. В нея разказваме за
най-популярните криейтив техники в рекламата
ТОЗИ МЕСЕЦ ще ви разкажа приказка. Или по-точно ще ви я покажа. Ще ви открия как да говорите за плюсовете на един продукт, без дори да ги изричате. Техниката е "Кажи го в картини" (Say it with pictures). Тя е не само много предизвикателна, но и наистина работеща. Самият израз е доста объркващ (да го кажеш, но пък не с думи, а с картина), но определено изразява много точно същността.
Целта на "Кажи го в картини" е създаването на визия, която изключително точно да предаде главната идея на рекламата. Да показва издръжливостта на батериите, дълготрайния аромат на парфюма, мекотата на дрехата, но... без думи.
За да се постигне това, първоначално много ясно трябва да се изясни посланието, което ще се отправя. Дали това е ползата от продукта, негова важна характеристика или пък проблем, който той решава. Най-важното е фокусът да пада
върху визуалната част. И без клишета като "усмихнати лица" и "щастливи клиенти". Те просто не работят! След като визията бъде създадена, може да се добави и текст, но отправната точка не е той, а визуализацията. Доста съществен въпрос при тази техника е каква визия да се използва - снимка или рисунка? Счита се, че читателите предпочитат снимки, тъй като те им се струват много по-достоверни и реални. От друга страна, илюстрациите са по-уместни, когато концепцията е абстрактна, прекалено скъпа за заснемане или идеята се основава на анимационни образи. В днешно време не е рядкост и съчетаването им. Съвременните технологии предлагат достатъчно възможности, чрез които да се вдъхне ново значение на много от визиите независимо от вида им. Трите примера този месец са отявлени приказки в картина. Те говорят без думи и казват всичко точно и ясно. Първите два са на прясно мляко Ammerland Dairies и дезодоранта Ахе. При тях недвусмислено е показан ефектът от употребата на продукта - пристрастяването и привличането са по-силни от всичко. Третата рекламна визия ми е любима. Тя е на телевизионния канал 11 News Channel и умело демонстрира, че да гледаш е истинско преживяване. Буквално ставаш очевидец на най-важното от деня. И този месец запретнахме ръкави, за да покажем, че "Мениджър" е списанието с "най-много мениджъри, събрани на едно място", използвайки техниката "Кажи го в картини". Мислихме за местата, на които практиката оживява, за символите на безкрайността, за всичко, обединяващо мениджърите и техните познания. Накрая се спряхме на заседателна зала, но не просто зала, а най-голямата в България - тази на списание "Мениджър

Полезната истина

сп. Мениджър - 76 стр.
Полезната истина



Когато сваляш момиче в бара, едва ли започваш с това, че хъркаш. По подобен начин стоят нещата в рекламата и в пиара
СРАВНИТЕЛНО КРАТКАТА златна епоха на развитието на рекламата и пиара е маркирана от многобройни и
еднообразни дискусии за това дали те казват истината, или лъжат и до каква степен успяват да манипулират потребителите. Из целия този була-мач от осмислени мнения, разумни доводи, безумни крайности и демонстративен страх от сянката едва ли има по-ценна идея от тази за "полезната истина", лансирана съвсем неотдавна. В общи линии идеята е следната: в много случаи е налице съществена разлика между чистата истина и полезната истина. Чистата истина е повече философска категория, а това в комуникационната практика означава да се каже всичката правдива и налична информация за продукта или компанията. Полезната истина е тази, която ги представя по изгоден едновременно за комуникатора и за потребителя начин. За всички е ясно, че в рекламата и в пиара съществува нормален и общоприет обем истинна и позитивна информация, има и предвидимо количество данни, за които не се говори. По този начин специалистите вършат работата си - да представят своите клиенти в най-добра светлина. За целта ни най-малко не е необходимо да се лъже, а просто да се комуникира частта от информацията, която върши работа. Примери много. "Макдоналдс" не рекламира калорийните стойности на своя "Биг Мак", но прави информацията за това достъпна - в сайта си, в специални информационни материали и други. Пък и съществуват хора, които въобще не искат да ги знаят. Когато се организира промоция на нов модел спортен автомобил, съвсем естестве-
но е да се демонстрира за колко секунди ускорява от 0 до 100 км/ч (това е полезна истина), а не колко харчи. Ако обаче става въпрос за малък градски автомобил, информацията за разхода на гориво автоматично става приоритетна. Всичко останало може да бъде разбрано от описанието на техническите характеристики на модела или от разговор с дилъра. А и в крайна сметка никой не купува мощен автомобил с очакването, че ще пълни рядко резервоара, нали? Рекламите на шоколад показват колко е вкусен, което не е лъжа, разбира се, но не казват, че от него се дебелее. Едва ли обаче има човек в по-цивилизованата част на тази планета, който да не е наясно с този "страничен ефект". В един пресрилийз, в който се съдържа информация, че компанията вече е на първо място по пазарен дял в бранша, не е и няма как да бъде включено мнението на конкурентите по този въпрос. Но нищо не пречи на журналиста да го потърси.
С полезната истина боравят и други професии, а и всички ние в личния си живот. Работата на адвокатите е именно такава - да представят истината по начин, позволяващ делото да бъде спечелено. На интервю за работа се очаква кандидатът да говори за своята квалификация и успешни проекти, а информацията за това, че пуши по кутия на ден, е оставена за по-нататък. Ако въобще се стигне до "по-нататък". Когато сваляш момиче в бара, едва ли започваш с това, че хъркаш например. Макар че тези качества са емпирично доказуема истина, нормално е да предпочетеш да (по)кажеш други не по-малко истинни неща. В зависимост от таргета -мускули, ръст, чувство за хумор, познаване на творчеството на Хабермас, умения за връзване на дръжка от череша с език и прочие. При това е значително по-полезно да се занимаваме с полезната истина, отколкото с безполезната. Няма измама, такова явление съществува. Тя вирее в немалка част от книгите за популярна психология и самоусъвършенстване и приема формата на това, което хората искат да чуят и прочетат за себе си. Без значение дали авторът наистина смята така, важното е книгата да се харесва и купува. И в много случаи в рекламата и в пиара безполезната истина битува под формата на насочени към комуникатора химни и възхвали колко му е модерна производствената база или какъв Харвард е завършил изпълнителният директор, без да става въпрос каква полза от това ще има редовият потребител. А и в крайна сметка по отношение на цялостната идея за истинността не е зле да се отбележи, че съвременната реклама все повече се отделя от идеалите си за информационна достоверност, без все пак да къса връзката с тях. Обратното е патология. В една северна страна например след мъглив процес на разсъждение едни хора са достигнали до неубедителното прозрение, че тъй като нещата трябва да бъдат представяни такива, каквито са в действителност, в рекламата на дамски превръзки течността трябва да бъде червена, а не синя. Всъщност именно поради всичко това можем да твърдим, че рекламите и пиар действията на добре управляваните и уважавани компании почти никога не лъжат. Не поради чисто алтруистични подбуди, а просто защото не се налага. Първо, чистата лъ жа или просто несъответствието между комуникация и факт рано или късно ще бъдат установени, това не е като да откраднеш вафла от супермаркета. А това в дългосрочен план би имало доста неприятни последици. Иначе казано - цената на това да бъдеш хванат е неоправдано висока. Второ, няма защо да се лъже, след като със същия успех може да се спести част от истината и да се представи само полезната част от нея - тази, която ще подобри имиджа и ще повлияе положително върху продажбите. При това трябва да признаем, че реалното "поведение" на компанията или марката на пазара говори много повече, отколкото това, което казват - чрез рекламата или пиара. А също и поемането на пълната отговорност за това, което тя казва или прави - преднамерено или не. А каква част от истината дължат рекламистите и пиар специалистите на потребителите, е друг въпрос. Това зависи много от продукта (особено когато става въпрос за лекарства), от начина на употреба, от профила на таргета, от това какви са техните очаквания. Но е факт, че колкото и неприятно да е това за някои потребители и регулаторни органи, рекламата и пиарът не разполагат с време и място да изложат цялата налична информация, съответно не е реалистично да се изисква това от тях. Това е още един довод - така или иначе не може да се представи цялата истина, което дава основание да правим достояние само най-полезната част от нея. Рекламите, публикациите и събитията са съставени от поредица от алтернативи - какво да покажем и за кое няма да стигне времето, какво да кажем и как да го кажем. Затова дали отсъствието на пълната истина може да се смята за нещо, срещу което трябва да се борим, зависи от това дали в крайна сметка е налице заблуда или друг вид вреда. Или потребителско решение, което иначе не би било взето, колкото и мъглива да изглежда тази формулировка. Между другото със същия успех можем да твърдим, че има разлика между чистата лъжа и полезната лъжа. Например на новите електронни табла на спирките на градския транспорт в София е изписано кое превозно средство след колко време ще дойде.
Така: трамвай 12 - след 10 минути. Надписът лъже, ако трамваят всъщност дойде след 7 минути, а също и ако дойде след 15 минути. Само че в първия случай пътниците на спирката ще са доволни (полезна лъжа), докато във втория - изнервени, което едва ли ще работи за добрия имидж на градския транспорт. Тази лъжа изгражда доверие. По същия начин стоят нещата в рекламата и в пиара - хората нямат нищо против лъжата, която прави те да получават повече, отколкото им е било предварително обещано. И в крайна сметка категориите истина и лъжа в съвременните корпоративни комуникации са дотолкова объркани, че пренебрегването на размишленията около тях и усилването на здравия разум в супермаркета са най-добрият начин ние като потребители да се чувстваме спокойни. Въобще истината в пиара и особено в рекламата достатъчно често е нещо, което едва ли има смисъл да бъде установявано като факт. Дори
Сът Джали* признава, че това, дали рекламата казва истината или не, е последното нещо, по което тя може да бъде преценявана. А Карел Чапек от висотата на своята остроумна публицистика казва, че в ежедневието истината
въобще не се радва на добра репутация. Използваме твърденията "благородна лъжа" и "жестока истина", но не и "благородна истина", "жестока лъжа" дори и само заради това, че заприличват на "метално желязо". Освен това този, който говори истината, обикновено го приемат за без-церемонен, безпощаден, зъл или невъзпитан.
И ако разтегнем тези идеи до крайност, можем да си стиснем ръцете на следното съждение. Хубаво е, че в корпоративните комуникации истината се определя от действителността, но още по-хубаво щеше да бъде, ако действителността беше функция на истината, която виждаме в рекламите

Хубав криейтив, ама български

сп. Мениджър - 72 стр.
Хубав криейтив, ама български



Защо нашите реклами все още догонват чуждите - и като идеи, и като реализация
ЯBHO Е, че човек има съдба, от която не може да избяга. И се сеща за това всеки път, кога-то нещата не се случват така, както ги планира, както ги очаква. Преди около 6 месеца напуснах рекламната агенция, в която работих през последните почти 6 години. С ясното намерение да не се занимавам повече с реклама. Но съдбата е определила друго - да се занимавам все повече с реклама. Участвах като фрийлансър в много рекламни проекти, водих курсове по реклама, консултирах рекламни агенции... Явно 10 години в рекламния бранш превръщат времето в съдба.
Защо започнах с това на пръв поглед доста несвързано с обявената тема встъпление? Защото, оказва се, всяка реклама също си има съдба. Може би не така ясно различима като човешката. А по-скоро някаква колективна съдба, в която се преплитат рекламираният продукт или услуга, очакванията на неговия създател и/или производител, въображението на рекламистите, които е трябвало да вземат малко "маркетингова кал", да я замесят, оформят и заедно с рекламодателя да й вдъхнат живот. Рекламата живее, ако успее
да разбърка емоциите на хората - на английски, както обикновено, звучи по-добре - to stir emotions. В противен случай рекламата просто "съществува"; да разбърка емоциите не означава непременно всички да се юрнат да купуват. По-скоро, възприемайки рекламата, хората трябва да решат искат ли това, което се рекламира, или не, чувстват ли го близко до своите представи, готови ли са да му позволят да стане част от начина им на живот.
Съдбата на повечето реклами е просто да просъществуват известно време и след това да изчезнат, често пъти повличайки и продукта със себе си. Други пък успяват не просто да го направят много популярен и продаваем, но дори и го надживяват, защото хората се сещат за рекламата и забравят за продукта. Все едно да си тананикаш мотив от известна опера, но да не се сещаш нито за името й, нито за
горкия композитор... Е, има ли оптимален вариант, ще се запитате с право вие. И може ли да го "забъркаме" тук, в България? И ето че стигаме до същината на тази статия - ако очаквате, че мога да формулирам подобен отговор в едно изречение - надценявате ме! Но пък подценявате великата сила, която ви кара да обяснявате, че "...на мен по принцип рекламите не ми влияят, щото те са за балъците, а аз съм тарикат...". И в същото време хладилниците ви, гардеробите и тоалетните ви шкафчета са пълни с около 80% рекламирани в медиите продукти. Значи дори сравнително тъпите като замисъл и слабите като реализация реклами си вършат работата.
Защо все пак толкова често българските реклами минават и заминават? И хората или просто не ги забелязват, или като се сетят за тях, инстинктивно посягат с ръка, сякаш да намерят дистанционното на телевизора или копчето на радиото, за да се отърват от тях? Защо продължават да ги делят на български и чужди, като сегрегацията обикновено е в полза на последните? Защо почти винаги с рекламите тук нещата се получават като в известния руски лаф "Хотели как лучше, получилось как всегда..."*?
И не ме приемайте като лисицата, на която гроздето й било кисело. Да, чистосърдечно си признавам, че и аз съм правил реклами, които просто са съществували; да, знаел съм през цялото време, че нещата не се правят така, и въпреки това от един момент нататък просто не съм се намесил, за да ги променя. И, ДА, отлично знам, че всичко е било компромис с разбиранията ми, с професионализма ми и че рекламата ако не е навредила на продукта, то не му е и помогнала... Но, честно казано, ако очаквате някой рекламист да отрече тези нелицеприятни неща (е, официално, предполагам, че така ще стане), това е все едно да получите клетвена декларация от проститутка, че е обичала всеки свой клиент! И все пак обикновено не съм се примирявал с посредствеността от първия път, ей така, защото просто е трябвало да се отбие номерът. Не, почти никога не съм осакатявал рекламата, ако външни фактори не са го налагали. И, НЕ, не смятам, че поначало така им се пада и на потребителите, и на рекламодателите.
Всъщност според мен причини те българските реклами да изглеждат твърде "нашенски" може да се съберат на пръстите на едната ръка, т.е. те са общо пет. Не твърдя, че те са "истинските" или "фундаменталните" - просто те най-често са ми правили впечатление като "причинители" на посредствени и лошо реализирани реклами. Една част от тях са по вина на рекламодателите, които обикновено се стремят да се наложат, да изнудят, да покажат своето его. Друга част са камъни, които са се натрупали в градината на рекламистите - било заради тяхната претенция на творци, било заради алчността им, или дори защото клиентът просто е успял да им скъса нервите. Често пъти вината за скапаната реклама като венерическа болест се е прехвърляла от клиент на агенция и обратно като топче за пинг-понг - не се шегувам, кожните лекари наистина употребяват това сравнение. Така че, независимо към коя група принадлежите - опитайте следващия път в рекламния секс да вложите малко предпазливост и доза чувства - може пък скоро българските реклами да станат по-добри!
** As soon as possible - възможно най-бързо. е далече от световните образци
Невъзможно кратки срокове Обикновено се случват по вина на клиента, но не са редки и случаите, в които рекламната агенция успява да ги скъси още повече. Симптомите са горе-долу следните - в последния момент клиентът възлага на рекламната си агенция да направи "гениална" реклама, но "за вчера". Ако не сте чували до момента английската абревиатура ASAP** -е, това е най-често срещаният срок, в който работят рекламистите. Честно казано, ако някой маркетинг мениджър и досега ми каже, че разполагам с дълго време, за да направя реклама - има огромен шанс да ме трогне, да ме учуди и да ме амбицира. Работата в условия на напрежение, че времето е кратко или практически изтекло, просто прави реакцията на българските рекламисти доста базова - те просто рефлективно изхвърлят някакво браншово клише - понякога е успешно, но като цяло рискът е прекалено висок. Нещата са като при ястието -
полуфабрикат за микровълнова - може и да е много вкусно, но в повечето случаи е вредно и отвратително на вкус. За сметка на това човек свиква с него, защото просто няма избор. Не, няма майтап - обикновено рекламите се правят така. Даже и други трикове от микровълновата практика са приложими почти на същия принцип - ако на гаджето от снощи са му останали от бързите спагетки, тази вечер ще ги претоплим пак - може някой да оцени несравнимо пластмасовия им вкус. Така е и с правенето на реклами у нас - ако нямаме време, просто поглеждаме какво ни е останало от последния конкурс или от клиент, който е отхвърлил някоя идея. Трябва ли също така да казвам, че липсващото време се отразява не само на идеята, но и на планирането на самата кампания, на качеството при реализацията и на бюджета. А трилионите измрели мозъчни клетки и нервни окончания изобщо трудно могат да бъдат калкулирани. Зле формулирано или неясно задание
Като малък много обичах приказките. Имах една много любима, руска, казваше се
"Отиди не знам къде, донеси не знам какво". Откъде да знам тогава, че тази приказка ще се превърне в моя професионален кошмар. Но е факт, че повечето клиенти не знаят какво точно искат, рекламирайки. Или поне не знаят какво точно трябва да е основното, което рекламата им да каже, за да увеличи престижа и продажбите им. Ако считате, че рекла мистите получават от рекламодателите ясни, точни и обмислени от мозъчни тръстове задания - значи сте гледали прекалено много филми за Джеймс Бонд. И две седмици в рекламна агенция са ви напълно достатъчни, за да се побъркате напълно. Не познавам нашенски клиент, който да пропусне да отбележи в заданието си към рекламната агенция, че "продуктът му е най-добрият на пазара и на най-добрата цена". И след това да не ви се сърди, че всъщност вие не приемате насериозно твърденията му, че именно това е неговото "уникално предложение за продажба". Но ако повечето реклами на български продукти ви се струват еднакво обясняващи ви именно тези неща и вие просто ги подминавате - то е, защото всички в един глас ви обясняват, че "продуктът X е абсолютно уникален" - точно както и всички останали, които ви предстои да подминете днес... Вариант на този симптом е и директното желание на клиента или предложението на агенцията да бъде "адаптирана" (разбирайте открадната) някоя чужда реклама. Да оставим моралната страна на въпроса -просто резултатът е анцуг Adibass или телефон Pavasonic.
Недостатъчният бюджет И докато предните две причини за леко вкиснатия мирис на повечето нашенски реклами е симптом и на други места по света (макар и все пак, съдейки по резултатите, добре овладян), на средното пръстче на ръката задължително трябва да поставим характерния и патологичен скръндзърлък, когато стане дума за рекламен бюджет и по-точно за перото "Реализация". Съгласен съм, че пазарлъкът е характерен за нашите географски ширини и любима на мнозина търговска практика. Но съм склонен да твърдя, че тя влияе пагубно върху крайния резултат на всяка реклама. Тук просто няма защо да ви давам примери, вие и сами ги виждате всеки ден около себе си. С материали за кочина обикновено човек трудно прави развъдник за пауни - просто му трябват повече площ, по-добри майстори. И не се притеснявайте, че познавате актьора от последния клип на някакво
кисело мляко и сте го виждали с пу-ловерчето, с което е в рекламата. Няма грешка - най-вероятно рекламодателят е отказал да плати за друго и човекът просто е трябвало да се снима с това, което вие познавате от кучешката полянка...
„Творческото" самочувствие на българския рекламодател
Далеч съм от мисълта, че рекламодателят не бива да бъде въвлечен - рационално и емоционално - в процеса на създаване на рекламата. Но в България "въвличането" почти винаги се превръща в характерната ситуация от сферата на услугите "който плаща, поръчва музиката". Клиентът винаги желае да покаже своето творческо превъзходство на рекламната агенция. И обикновено тя с охота му предоставя тази възможност. Резултатът е налице -рекламата показва някакви излъс-кани и ухилени полуидиоти, които се щурат в кръг около грамаааден продукт и изпитват
непропорционално щастие от произволно сетивно съприкосновение с него. Не са единици и случаите, в които рекламната агенция задължително трябва да направи главен герой жената, любовницата, детенцето или домашния любимец на шефа. Легендарен е случаят с един шеф на държавна организация за спортни залагания, който направи своето куче рекламно лице. Изобщо желанието да се твори е присъщо на всеки човек. Но тъй като обикновено се отнасям с огромно уважение към професионализма във всяка дейност, в повечето случаи не си позволявам да давам съвети на клиентите си как да правят своите продукти -освен ако изрично не бъда помолен за мнение. Не това обаче е обикновено случаят с рекламодателите - те винаги желаят да се позабавляват срещу парите, които плащат на своята агенция - естествено, за своя собствена сметка. Свръхегото на рекламните агенции Наистина не на последно място много от българските реклами в крайна сметка се получават не особено атрактивни и заради своите преки създатели - рекламистите. Често пъти тези доста емоционални
хора са толкова претрупани или изнервени, че в желанието си да постигнат разумен компромис със своите собствени виждания и очакванията на клиента успяват да създадат реклама, която е разбираема само за тях и очарования от ентусиазма им клиент. Това, което след много инфарктни часове може би им се струва гениално хрумване, често пъти финишира в
смешка тип "заводска". И комбинирано с намесата на клиента и ограничения от него бюджет, съставлява около 80% от рекламната продукция в България. Класически в това отношение са станали телевизионните клипове, в които ролята на рекламна агенция е била поета от продуцента на клипа. Особено застрашени са агенциите, които получават награди от рекламни фестивали и смятат, че всяка следваща поръчка трябва да бъде преди всичко стъпка към следващата им награда. А не към пазарния успех на рекламодателя, който им е поверил своето представяне почти изцяло.
Но нека завърша позитивно - в последно време все повече рекламодатели и рекламисти осъзнават, че качеството на идеите и умерената доза перфекционизъм дават по-добри резултати. Не върху егото им, а директно върху продажбите. Ще спомена няколко телевизионни реклами като най-показателен пример за това как българската реклама може да стане комуникационен и пазарен хит - клиповете на "Балканска скара "Леки", промоцията на маргарин "Калиакра" ("Кажи, баба, тенкю"), част от рекламите на "М-тел" и др. показват, че осмислянето на българския контекст в модерните категории на търговската реклама може да бъде с изключително успешни резултати. Голямото предизвикателство според скромното ми мнение не е самото "раждане" на идеята. Защото потенциалът на българските рекламисти е огромен - най-важното е и рекламисти, и рекламодатели да "позволят" на тази идея да стигне до аудиторията; да прекрачи прага на техните комплекси, опасения и дребнави сметки. Тогава ще различаваме българските и чуждите реклами, давайки своите симпатии на родните.