петък, 17 юли 2009 г.

БНР сменя логото u ще осигури достъп до Златния фонд чрез нов сайт

Класа - 11 стр.
БНР сменя логото u ще осигури достъп до Златния фонд чрез нов сайт

Инна ВАСИЛЕВА

Валерии Тодоров, Генерален Директор На Българското Национално Радио.
Особеното при цифровизацията на радиото е необходимостта от използването на две различни технологии за България и чужбина
- Г-н Тодоров, в деня на изборите за Народно събрание БНР представи своето ново ло2о. Защо се наложи промяна в знака на медията? - Идеята на новото лого е да даде нова визия на всички реформи, извършени през последните две години в БНР, които успяха да изведат и наложат не само програма "Хоризонт", но и другите наши програми на лидерски позиции. Новото лого създава асоциация за връзката между кирилицата и латиницата. БНР, като европейска медия, развива тези два акцента, върху които сме стъпили - от една страна, позицията на лидер в националния ефир, от друга страна - най-съвременните акценти на европейско радио.
- Какви са основните промени, които се случиха с националното радио?
- Рейтингът на програма "Хоризонт" през последните две години скочи почти двойно до 35 - 38% и успява да задържи аудиторията си с обективен тон и плурализъм на гледните точки. Направихме тотална промяна на саунда - опознавателни-те сигнали, програмните линии, музикалните направления, особено в новините. Програма "Христо Ботев" също успя да увеличи съществено аудиторията си и да излезе на пета позиция в национален ефир, което за една културно-образователна програма е изключителен успех. "Христо Ботев" впрочем е и най-големият продуцент в страната на детски предавания и предавания за деца, на радиодраматургия и музика, а в извънстудий-ните си салони за култура организира изложби на живопис, фотография... Само за две години БНР успя не само да преодолее техническото и технологичното изоставане, но и да смени целия хардуер и софтуер, по който работи, вкара в действие автоматична телефонна централа от ново поколение, нови уникални подвижни радиостанции с два вида връзки и без ограничения 6 радиуса и времетраенето на излъчване, многофункционална репортерска техника. Проблемите с компютрите и записващите устройства са забравени, нашите кореспонденти сега разполагат с възможност да предават автономно от всяка точка на страната. Покритието на националните програми от 67% надхвърли рекордните в историята на националното радио 90% с монтажа само за една година на 50 собствени предавателя, част от които развиха и мрежата на регионалните ни програми, които станаха 24-часоВи. Помните забележките към нас за покритието. Повече от 35 години БНР не беше пускало нови регионални програми, а за година и половина ние стартирахме две - Радио София и Радио Видин, която е най-модерната радиостанция в страната. Четири от регионалните ни програми са вече медийни лидери в регионите си. Влязоха в действие два нови проду-центски центъра - в Радио Пловдив и Радио Варна, подготвя се следващият - в Радио Благоевград. БНР първо в страната започна цифрово излъчване по технологията DRM година преди да бъде приет дори Законът за електронните съобщения. Всичко това се случи в условията на съкращаване на щатовете и без допълнително финансиране.
- Как се развива вашият сайт?
- Сайтът на националното радио се посещава от над 900 хиляди потребители Всеки месец. В момента подготвяме изцяло нова негова версия, която ще съперничи с мултимедийните си възможности на най-добрите в момента световни медийни сайтове, сред които са този на Би Би Си и на "Ню Йорк таймс". Новият сайт ще бъде наистина корпоративен - на главната страница ще бъдат събрани всички ресурси и ще бъдат изобразени всички възможности, които представят БНР с десетте си програми и шестте музикални състава и издателската продукция. Потребителите ще могат сами да си подреждат и плейли-сти, без да се прекъсва връзката им с останалите източници на информация в сайта - аудиото става независим раздел. Ще имат и възможност за абонамент за теми и новини чрез имейл и RSS, да изграждат свой ра-диоблог с най-предпочитаните теми или предавания. Потребителите ще получат достъп и до
музикалните архиви, до Златния фонд и до уникални колекции, като част от тази продукция ще бъде с платен достъп. Проектът все още не е видим за потребителите - ще стартира в близкия месец - месец и половина.
- Какви са акцентите в летните схеми на програмите на БНР?
- Поставяме акцент върху развлекателните и музикалните предавания. Започна ново предаване на Петър Волгин по "Хоризонт". То замени шоуто "Дим над водата" и се казва "Деконструкция". Предаването е по-интелектуално шоу. Идеята му е с христоматийни примери от литературата, киното, историята и политиката да се търсят националните проекции и да се провокира интелектът на публиката. Вече изцяло е променена вечерната музикална линия на радиото. За период от 10 месеца само в "Хоризонт" бяха вкарани 14 нови предавания, повечето от които са музикал-но-развлекателни. Заради доминирането на англое-зичната музика по молба на слушателите започнахме и нови предавания, например "Евробокс", което се излъчва веднага след "Неделя-150" и е посветено на европейската музика. Нови музикални предавания са и "Ритъмът на Земята", което се излъчва вечер от 20:00 до 21:00 часа, а през лятото става двучасово-от 19:00 до 21:00 часа. То представя различни жанрове от т.нар. уърлд музика. Във вечерната линия в сряда са застъпени интересите на младежката аудитория в предаването "Време за живот", в четвъртък сме предоставили за по-улегналата и интелектуална публика предаването "Графити по въздуха". В петък по "Хоризонт" се излъчва "Пътуване в страната на радиото", което представя съвременната българска продукция и разказва най-интересното от света на радиото, в събота вечер е предаването " Вива ла музика", което събира различни направления и жанрове в музиката, в неделя са "Каста дива" и "Зона за рок и джаз"... Това са само част от новите музикални предавания.
- Какво могат да очакват слушателите ви през есента?
- Сътрудничим си с музикалните къщи и музикалните радиостанции, например с "Класик FM", с БГ радио започваме проект, свързан със 75-ата годишнина на БНР. Радиото навлиза в този юбилей през януари 2009 г. В този период се навършват и 50 години от създаването на Детския радиохор. Той е уникален с това, че 50 години е под диригентството на своя учредител акад. Христо Недялков. Подготвили сме и филм с историята на хора...
- Дълго време в парламента се отправяха упреци, че в различните региони пробиват чужди радиостанции. Как ще се решава този проблем? - Проблемът ще остане, тъй като по границите ни се излъчва с много го-леми мощности - 3 до 4 пъти по-големи от най-мощните предаватели. Това е въпрос на честотно планиране и международно съгласуване, но вече отбелязах, че БНР предприе свои стъпки, за да се чуват едновременно с чуждите и нашите програми. Слава богу, за две години решихме проблем, за който много се изговори през последните години.
- Говори се, че цифровизацията на радиото ще се случи до 2020 г.
- Цифровизацията на телевизията и на радиото са две съвършено различни технологии. Това вносителите на закона не бяха разбрали в суматохата, в която го вкарваха. Наложи ни се с риск да създадем по-масиран конфликт да ги убеждаваме, че трябва да се вникне в двете различни технологии. Особено в тази технология, която беше избрана за телевизията -там се изпускат сроковете, закъсняваме много. Но тенденциите в радиото са други. До 2020 г. FM честотите ще си запазят водещата позиция в технологиите. Проблемите на цифровизацията на радиото са решими, когато има воля, и ние го доказахме, като стартирахме цифрово излъчване по технологията DRM. Трябваше да преборим законодателството, защото изпаднахме в параграф 22 - законодателството не го регламентира, но не го и забранява. Започнахме тези излъчвания като експериментални и получихме две временни разрешения. Проблемите на радиото очевидно ще се решават на по-късен етап с отделна разпоредба, за да се вникне в процесите, които се натрупват. За да не внасяме смут в националните планове за цифровизация, пуснахме цифров формат само за излъчване в чужбина. Особеното за радиото е, че вероятно ще се използват два цифрови формата - за страната и в чужбина.

Бил Гейтс учуден от интереса към Chrome OS

БИГ БГ - Новините Събития категория
Бил Гейтс учуден от интереса към Chrome OS



Операционната система на Google нe е съвършено нов продукт
В света има много варианти на Линукс-подобни системи и е учудващо, че хората се отнасят към Chrome OS като към нещо съвършено ново, заяви Бил Гейтс в интервю за CNET News.
Основателят на Microsoft коментира пред американския сайт последните събития от ИТ света и в частност наскоро обявената операционна система на Google.
Границите между браузърите и операционните системи все повече се размиват, допълва Гейтс. Отдавна браузърите не са просто браузъри, това е въпрос само на терминология.
Както стана ясно по-рано този месец, Chrome OS стъпва на едноименния браузър на Google, който беше пуснат на пазара през миналата година. Скорост, простота и сигурност – това са трите ключови аспекта на системата, обяви Google.
Бил Гейтс коментира и контролера за движение Project Natal, представен от компанията на изложението за игрални технологии E3. Natal обаче е предназначен не само за игри – технологията ще бъде използвана и в новите версии на Windows за управление на медийно съдържание и онлайн конференции.

четвъртък, 16 юли 2009 г.

Брутните рекламни обеми на телевизиите надхвърлят 331 млн. лева

Класа - 1 стр.
Брутните рекламни обеми на телевизиите надхвърлят 331 млн. лева

Георги ДОЙЧЕВ, изследовател, TV Plan/TNS

bTV е с най-голям дял, най-рекламирани са козметични продукти и хранителни стоки
През първото шестмесечие на 2009 г. се наблюдава спад на рекламните бюджети в телевизия в сравнение с първите шест месеца на 2008 г. Това явление е очаквано предвид оказващата влияние на икономиката, а несъмнено и на рекламната активност финансова и икономическа криза. За този спад от 15% (53 млн. лева бруто) допринесе и намалението на цените за реклама от страна на телевизиите. Твърде е вероятно регистрираният отлив да има по-голяма стойност в нетен размер, тъй като много от телевизиите, освен че намалиха своите рекламни тарифи, възприеха и практиката да предоставят бонусни излъчвания на рекламодателите. На фона на цялостния спад на инвестираните рекламни бюджети се откроява значителният ръст на детския тв канал Jetix, спортния RING.BG, филмовия Hallmark, музикалния The Voice и новинарския TV Evropa. Най-голямо увеличение на рекламни обеми регистрира Jetix, който за първото полугодие на 2009 г. е привлякъл близо 7 пъти повече бюджети, сравнено със същия период на 2008 г. Телевизията с най-голям дял - 41,7% от общия рекламен обем, за първите шест месеца на 2009 г. е bTV От гледна точка на рекламирани продуктови области в телевизия "Козметика", "Хранителни стоки" и "Напитки" запазват водещите 3 позиции от 2008 г., а традиционно силните телекоми свиват бюджетите си и отстъпват на фармацевтичните продукти. Аналогичен процес се наблюдава и при "Битова химия" и "финансови услуги" - тази година праховете за пране изпреварват банковите услуги и се позиционират на шесто място. "Туризъм", "фармацевтика" и "Битова химия" са някои от областите, чиито продукти са били по-рекламирани 6 първото полугодие на 2009 г. спрямо това на 2008 г. Секторите, които са силно засегнати от икономическата криза, като туризъм, строителство и недвижими имоти, се опитват да привлекат потребителското внимание към себе си чрез увеличение на рекламните бюджети. Рекламодателите в областите "Автомобилизъм", "Застраховки", "Издателска дейност", "Магазинна мрежа", "Телекомуникации" и "Финансови услуги" свиват своите бюджети, което се отразява в спад на рекламната активност за 2009 г. спрямо 2008 г. По-отчетливи размествания регистрираме в класацията на 30-те най-големи рекламодатели за първото шестмесечие на 2009 г. Компанията "Нестле България" излиза от четвърта на първа позиция. 1лобалният производител Procter & Gamble свива своите рекламни бюджети в телевизия и от най-голям рекламодател за първото полугодие на 2008 г. става четвърти в класацията за 2009 г. Някои от рекламодателите, които са се изкачили на по-предно място спрямо класацията за полугодието на 2008 г., са "фикосота Синтез", "Хенкел", L'OREAL, Beiersdorf, Natur Product, Bella Bulgaria, GlaxoSmithKline, Walmark. От компаниите, koumo са инвестирали по-малко средства в телевизионна реклама, най-големи са Unilever, Mobiltel, Coca Cola, "Загорка".

Въртят 276 реклами за лекарства

Стандарт - 19 стр.
Въртят 276 реклами за лекарства



276 реклами за медикаменти е одобрила Изпълнителната агенция по лекарствата през миналата година. 145 от тях са насочени към лекарите и са били подготвени за публикуване в специализирани списания или вестници. Други 88 също са били печатни, но са били предназначени за пациентите. 49 пък са били телевизионните реклами. 211 са разрешенията за провеждането на клинични проучвания на лекарства, които е издала агенцията през миналата година. 204 от тях са на чужди компании, българските са спонсорирали едва 6. Най-голяма част от изпитванията са в областта на онкологията, кардиологията, ендокринологията и гастроентерологията. 165 от проучванията се извършват в повече от една болница.

iPhone 3GS и удвоена скорост в 3G мрежата от Globul

Дарик интернет новини - Технологии
iPhone 3GS и удвоена скорост в 3G мрежата от Globul

Росица Александрова

От 31 юли Globul пуска на българския пазар новия iPhone 3GS. И въпреки че вече се знае официалната дата, все още има неизвестни - като например на каква цена ще се продава iPhone 3GS, кои варианти ще бъдат налични и дали ще има промени по специалните iPhone планове.
Новината за iPhone 3GS идва три месеца, след като Globul официално за първи път пусна и революционния iPhone 3G в България (20 март). Характеристиките на iPhone 3GS обаче са такива, че го правят два пъти по-бърз от iPhone 3G. Неслучайно в името е добавено това S - в случая идва от скорост (speed).
Броени дни след новината за пускането на iPhone 3GS в България, от мобилния оператор ще зарадват клиентите си с още една добра новина - след успешно проведени изпитания скоростта за пренос на данни ще бъде удвоена до 14.4 mbps в 3G мрежата на Globul. Тази скорост е два пъти по-висока от предлаганата от другите мобилни мрежи у нас до момента и се осъществява по технологията High Speed Package Access (HSPA).
С новите възможности на "мрежата от трето поколение" клиентите ще разполагат с по-бърз достъп до интернет, електронна поща и различни мобилни приложения - това важи както за мобилните телефони, така и за мобилните устройства за връзка с интернет през компютър. Globul ще предложи и нови 3G интернет модеми, които позволяват обем на данни със скорост от 14.4 mbps и по-висока.

сряда, 15 юли 2009 г.

Списание Business Week се продава за 1 долар

Пари - 11 стр.
Списание Business Week се продава за 1 долар



Издателят на списанието McGraw-Hill потвърди, че проучва стратегическите възможности за него
Компанията McGraw-Hill, която е издател на сп. Business Week, може да спечели само 1 USD от продажбата му. Според източници на в. Financial Times издателят на списанието с 80-годишна история е наел инвестиционната банка Evercore да го продаде. От компанията, в чието портфолио е и рейтинговата агенция Standard&Poor’s, заявиха, че само проучват стратегическите възможности за Business Week.
Финанси
Рекламните приходи на списанието са намалели с 1/3 до 77.8 млн. USD през първата половина на 2009 г., а тиражът му за същия период е 936 хил. броя. През април McGraw-Hill отчете 2.8 млн. USD оперативна печалба за първото тримесечие на информационното и телевизионното си подразделение, в което влиза и бизнес списанието. Това е спад от 76.4% на показателя.
Перспективи
Малко вероятно е Time Inc, издателят на Fortune, или Forbes да наддава за Business Week, твърдят анализатори. Според инвестиционната банка DeSilva&Phillips далеч по-правдоподобна е версията за потенциални купувачи на списанието в лицето на OpenGate Capital, който купи TV Guide, Platinum Equity, притежателя на San Diego Union Tribune и издателя Mansueto Ventures. Platinum и OpenGate отказаха коментар на подобни слухове. Цената от 1 USD, който OpenGate плати за TV Guide, е вероятната цена, която ще бъде дадена за Business Week, прогнозират от DeSilva&Phillips.
Анализаторите обаче са единодушни, че издателят на списанието ще получи минимални приходи от продажбата му. Въпреки това обаче с подобен ход McGraw-Hill ще успее да намали загубите си за тази година поне с 10-20 млн. USD.

Руският филиал на News Outdoor Води преговори за закупуване на Gallery Media

Класа - 11 стр.
Руският филиал на News Outdoor Води преговори за закупуване на Gallery Media



Основният конкурент на компанията на Мърдок обяви технически банкрут заради задълженията си
Руският филиал на компанията за външната реклама News Outdoor, която е част от News Corporation, води преговори да откупи дълга на основния си конкурент в Русия Gallery Media, предаде "Интерфакс", цитирана от lenta.ru. Агенцията се позовава на два източника, запознати със ситуацията, единият от които е близък до Gallery Media, а другият – go инвестиционната банка Jefferies International, която представлява интересите на собствениците на облигации на Gallery. Дългът на Gallery Media възлиза на 175 млн. долара и е 100% обезпечен с акции. Неотдавна конкурентът на News Outdoor обяви технически банкрут заради задълженията си. Gallery от своя страна от май преговаря за преструктуриране на дълга. Отстъпката, за която News Outdoor е готова да погаси задължението, не е оповестена. За закупуване на акциите на Gallery Media има още двама претенденти. От News Outdoor отказали да коментират информацията пред репортера на руското издание. News Outdoor е най-голямата руска компания на пазара за външна реклама в страната. През 2008 г. пазарният й дял е бил 22%, а приходите й за 2007 г. възлизат на $380 млн. Gallery Media е вторият по големина оператор на външна реклама в Русия. Най-голям акционер в нея е компанията за дялово инвестиране Baring Vostok Capital Partners, която притежава 45% om Gallery. Близо 20% от акциите й са собственост на фирмата за глобални финансови услуги Morgan Stanley, a no-малко от 10% от Gallery Media са притежавани от Европейската банка за възстановяване и развитие. През септември миналата година Рупьрт Мърдок, който е собственик на 80% от News Outdoor Russia, заяви намерение да свие бизнеса си в страната. Тогава той водеше преговори за продажбата на дела си в руския филиал на News Outdoor Group на френската група JC Decaux. Месец по-късно обаче преговорите бяха прекратени заради финансовата криза. Компанията за външна реклама News Outdoor има свои подразделения и в България, Чехия, Полша, Румъния, Украйна и Югоизточна Азия.

All Channels със златно отличие

Класа - 11 стр.
All Channels със златно отличие



Кампанията "От любов към живота. AVON срещу рака на гърдата" на All Channels получи златно отличие на международните бизнес награди Stevie, съобщиха от агенцията. Благотворителната инициатива печели втори пореден приз от конкурса за изключителни постижения в областта на PR комуникациите. В рамките на международните бизнес награди Stevie All Channels достигна до финала и с друг свой проект. Информационната кампания за борба с рака на маточната шийка "За теб и тези, които обичаш", реализирана за фармацевтичната компания "ГлаксоСмитКлайн - България", бе отличена като финалист в категория "Комуникационна кампания на годината".

Стартира разпродажбата на имуществото на в. "Виделина"

Монитор - 18 стр.
Стартира разпродажбата на имуществото на в. "Виделина"

МИЛЕН БОЯДЖИЕВ

Пазарджишкият вестник „Виделина" може да спре да излиза след броени дни. Колкото и парадоксално да звучи, зад това не стои финансовата криза, а читателско писмо. Вече има постановена присъда за публикуванeто му, от което едно семейство се почувствало обидено.До момента подкрепата си за „Виделина" са изразили Българският хелзинкски комитет, Българската асоциация на регионалните медии, „Журналисти срещу корупцията", фондация "Прозрачност без граници", комисията по етика към СБЖ, адвокатът Александър Кашъмов от фондация "Програма достъп до информация" и „Репортери без граници".На 15 юли, сряда, поредният брой на седмичника "Виделина" трябва да бъде готов за печат. Днес обаче в редакцията ще са "на тръни" в очакване на съдия-изпълнителя Никола Торнев, който ще опише имуществото, за да бъде разпродадено на търг.Издателят - Рекламно-издателска къща "Ели", трябва да плати 22 000 лева обезщетение на засегнатите от публикуваното читателско писмо Соня и Георги Варникови. Тя е бивш служител в местната община, той - експолицай в сектор "КАТ - Пътна полиция" и местното поделение на ДАИ. Семейството претендира и за съдебните разноски по делото, както и за лихвите по обезщетението и сумата застрашително набъбва на 28 500 лв. „Повече от месец сме със запорирани банкови сметки", кахъри се главният редактор на „Виделина" Валентин Ненков, който още не може да проумее, че изданието е осъдено заради... писмо на читател. Съдебната сагаВсичко започва с броя от 23 октомври 2007 г., където в рубриката "Поща Виделина" е публикувано писмо от читател, изпратено от Лондон. Негов автор е Кунка Делчева, живееща и работеща във Великобритания от близо 10 години. Читателката съобщава за серия от далавери според нея, дело на семейство Соня и Георги Варникови, извършени със забележимото участие и на брата на Соня Варникова, Иван Василев, неин бивш съпруг. Повод за писмото според читателката е съпоставката, която е направила между два материала, публикувани и в сайта на "Виделина", а именно "Пороците на местната власт. Сексскандали, строителни фараони и съмнителни сделки прославиха Пазарджик" - съвместна публикация на в. КЕШ и в. "Виделина" от октомври 2006 г., от една страна, и "Сдружение ГЕРБ в Пазарджик с първа проява в помощно училище "Иван Вазов" - от друга. Като свързващо звено в двата материала Кунка Делчева посочва Соня Варникова, чиито действия описва в писмото си. В центъра на написаното от нея Делчева поставя участието на Соня Варникова в една от най-скандалните сделки в най-новата история на Пазарджик, при която последната (според собствените й думи) получила подкуп от 30 000 лева. СделкатаВ края на 2002 г. ОбС-Пазарджик, взе решение да продаде на доспатската фирма "Нитекс" АД 7 дка земя със сгради (бивша детска градина "Детелина") в центъра на града, където купувачът трябваше да построи административна сграда и шоурум за представяне на своята продукция. С друго свое решение ОбС позволява на "Нитекс" АД да закупи и 20 дка земя в покрайнините на града, върху която пък да бъдат изградени производствените помещения на дружеството. Поради тежката икономическа ситуация в общината през този период и обещанията на "Нитекс" АД да разкрие над 250 работни места само след около година, цените, по които се осъществяват сделките, са в пъти по-ниски от пазарните за момента. В договора, подписан между Община Пазарджик и "Нитекс" АД, кметът д-р Иван Колчаков пропуска да запише заявените от купувача в писмото му за намерение ангажименти - цел на покупката, срок на изграждане, размер на инвестициите, работни места и т.н. Вместо да изпълни намерението си обаче, "Нитекс" АД само след около година и половина препродава имота от 7 дка на четири строителни фирми за цена, близо четири пъти по-висока от платената от дружеството на общината.Будят интерес и два факта, до които се добира вестникът след журналистическо разследване: първият е, че бащата на Соня Варникова стопанисва от името на "Нитекс" придобития от доспатското дружество имот поне в периода октомври 2002 г. - май 2004 г., когато плаща в общината сметките за ток на обекта. Вторият факт е, че през пролетта на 2006 г. "Нитекс" АД продава на Соня Варникова 3 от 20-те дка земя, върху които трябваше да построи производствените си халета. Де факто именно Варникова по време на сделката е служителят на Община Пазарджик, водил преговорите с доспатската фирма, констатира журналистическото разследване. Същата заема длъжността главен експерт "Международно сътрудничество" в мандата на кмета д-р Иван Колчаков и бе на негово директно подчинение. „Именно новите моменти, свързани със скандална сделка, за която "Виделина" многократно писа преди това (опитите ни да се свържем с изпълнителния директор на "Нитекс" Сергей Чаушев, след като стана ясно, че 7-те дка са препродадени, останаха неуспешни) ме подтикнаха да публикувам във "Виделина" писмото на Кунка Делчева. Както и намеренията на Соня Варникова да се намърда отново в общинската власт, този път чрез друга политическа сила", припомни Валентин Ненков, натрупал опит като общински съветник през този период и отблизо видял как стават далаверите с общински имоти - само с едно гласуване. Последва иск от страна на Соня и Георги Варникови срещу издателя на в. "Виделина" - "РИК ЕЛИ" ЕООД, за 20 000 лв. за нанесени им неимуществени вреди, страдания и болка. И скоростно съдебно решение, произнесено от съдия Невена Танкова в тяхна полза, като е уважен пълният размер на иска плюс лихвите и съдебните разноски. И всичко това въпреки свидетелските показания под клетва на Кунка Делчева, която пристигна от Англия и заяви пред съдия Танкова, че всичко, публикувано във вестника, е казано от нея и тя стои твърдо зад думите си. Съгласно решението на съдия Танкова "РИК ЕЛИ" ЕООД се явявало възложител на Кунка Делчева относно процесното писмо, съгласно чл. 49, във връзка с чл. 45 от Закона за задълженията и договорите.

АП ще получи обезщетение от интернет сайт

Класа - 11 стр.
АП ще получи обезщетение от интернет сайт



Американската информационна агенция Асошиейтед прес (АП) ще получи обезщетение по силата на извънсъдебно споразумение по съдебен процес, заведен от нея срещу сайта All Headline News (AHN), предаде БТА. Сайтът е публикувал неправомерно текстове на АП, без да я цитира. По силата на принципа за "горещата новина", възприет през 1918 г. с решение на Върховния съд на Съединените щати за спор, в който е участвала Асошиейтед прес, фактите не са обект на авторско право. Медии обаче могат да завеждат съдебни дела, ако конкуренти злоупотребяват с техни текстове, напомня АП. През февруари след обжалване на AHN съдия постанови, че принципът е валиден. АП заведе дело срещу AHN през 2008 г., обвинявайки сайта, че копира нейни текстове от други сайтове, които ги използват правомерно и по този начин става конкурент за клиентите й. AHN призна за използваните текстове и се съгласи да сложи край на тази практика, съобщи адвокат на сайта. "Асошиейтед прес инвестира стотици милиони долари в събирането и разпространението на информация по цял свят, която потребителите могат да използват и консултират срещу изплащане на абонамент", каза Лора Малоун, юридически съветник на агенцията по въпросите на интелектуалната собственост.

Руснаци искат още 1.5% от Facebook

Money.bg - По света
Руснаци искат още 1.5% от Facebook



Инвестиционната компания Digital Sky Technologies (DST), притежаваща 2% от привилегированите акции на най-голямата социална мрежа в света Facebook, е готова да вложи 100 милиона долара в 1.5% от нейните обикновени акции, пише вестник Ведомости, цитиран от БГНЕС. DST е изпратила до акционерите на Facebook, включително служителите, оферта за покупката на обикновени акции на стойност до 100 милиона долара, разкри пред изданието източник, близък до една от страните в сделката.
Съсобственикът на DST Юрий Милнер е потвърдил пред "Ведомости", че е направена оферта и ако компанията изкупи акции за цялата сума от 100 милиона долара ще притежава около 1,5% от обикновените акции на Facebook. Отчитайки по-рано придобитите акции, DST ще притежава около 3.5% от мрежата. За наличието на оферта е потвърдил пред вестника и представителят на Facebook Бренди Баркър.
Money.bg припомня, че през октомври 2007 г. Microsoft закупи 1.6% от Facebook за 240 млн. долара, като по този начин оцени компанията на 15 млрд. долара. Наскоро стана ясно, че компанията има и намерение да направи първично публично предлагане на борсата.
"Цената предложена от DST е доста по-висока от тази, която се е обсъждала миналата есен. Това потвърждава факта, че Facebook продължава да расте, но окончателното решение дали да продава акциите си или не на DST всеки трябва да вземе самостоятелно", се казва в изявление на основателя на Facebook Марк Цукерберг.

Microsoft е най-влиятелната IT компания

Класа - 22 стр.
Microsoft е най-влиятелната IT компания



След нея в класацията на Aberdeen Group се нареждат IBM u Oracle
Според класация, изготвена от Aberdeen Group за миналата година, американският софтуерен гигант Microsoft е най-влиятелната ГГ компания. Негови подгласници в челната тройка са ШМ и Oracle, съответно на второ и трето място по влияние. HP се нарежда веднага след първите три. На пето място е SAP, Dell са шести. В топ 10 са намерили място Cisco (на 7-а позиция), Salesforce.com (8-а) и Google (9-а), пише TechNews. При съставяне на рейтинга са анкетирани 1607 шефове на компании от 36 страни Новото име за миналата година в списъка топ 25 е Intel - най-големият производител на процесори в света по света. Всеки участник в проучването е трябвало да посочи три компании от ИТ индустрията, които са оказали най-голямо влияние на неговия бизнес, информира TechNews. Новото име за миналата година в списъка топ 25 е Intel - най-големият производител на процесори в света. Компанията се придвижва с десет позиции напред от 20о на 19-о място. В клуба на 25-те най-влиятелни компании влиза и китайският гигант Lenovo, който в предходната класация заемеше 43-то място. Сега Lenovo е класирана на 20-о място. В рейтинга на Aberdeen Group слабо са представени производителите на мобилни телефони. Липсват също доставчици на графични решения като AMD u Nvidia. От телекомуникационния сектор единствено гигантът AT&T е намерил място в топ 25 на най-влиятелните компании, заемайки 18-а позиция. Освен че Microsoft оглави списъка при компаниите, нейният основател Бил Гейтс се смята за най-влиятелният човек в ГГ бизнеса през последните 25 години. В списъка на CompTIA (Computing Technology Industry Association) след Гейтс се нареждат Стив Джобс и Майкъл Дел.

вторник, 14 юли 2009 г.

Христо Грозев, консултант в медийната компания Stevia Communications: Рекламните обеми ще се възстановят през 2011 г.

Пари - 1 стр.
Христо Грозев, консултант в медийната компания Stevia Communications: Рекламните обеми ще се възстановят през 2011 г.



- Господин Грозев, имате ли вече по-конкретни планове за развитието на телевизия Европа?
- Плановете ни са по-никакъв начин да не я отдалечаваме от новинарската й насоченост, а напротив - да я обогатим и развием. Начините, по които може да се случи това, са чрез по-засилено присъствие в интернет и чрез добавяне на програми, които да се превърнат в отличителен белег на телевизията. В момента разработваме една такава програма и се надяваме тя да тръгне през септември. В момента мога да кажа, че тя е нещо от рода на новинарска сатира. Жанр, който е изключително популярен във Великобритания и САЩ. В България не присъства. Ще търсим и партньорство с радиостанции. Амбициите ни са да надграждаме постигнатото до момента в телевизията, защото за съжаление най-лесно е да развалиш нещо, което работи и печели. Това не бива да се допуска. Надяваме се да имаме и втори канал, който ще бъде многопрофилен, но към момента не можем да кажем дали ще го има и кога точно. Идеята ни е той да бъде с почти 100% местна продукция.
- Имахте ли интерес и към други телевизии, как избрахте точно Европа?
- Телевизия Европа е медия с положителен финансов баланс, което е рядкост дори и за кабелна телевизия от Западна Европа. Ние направихме анализ на пазара в края на февруари тази година, когато още не бяхме сигурни в коя телевизия ще инвестираме. Той показа, че Европа се ползва с много добро име сред потребителите и те се доверяват на нейните новини. На въпро-
са на кои вечерни новини се доверявате тя беше на четвърто място след националните телевизии. Вярно е, че Европа е създадена като новинарска телевизия и през годините е успяла да запази доброто си име. Това много ни впечатли. Имахме идеи какво ново да направим в телевизията, в която инвестираме, но е много по-добре, когато имаме стабилна база, върху която да стъпим. По много параметри разбрахме, че това е правилният избор. Ние водехме преговори и с две други телевизии. Едната е ТВ7, но там загубихме сделката, защото другият купувач даде многократно по-висока цена в последния момент. Втората е Би Би Ти. Преговаряхме с Петър Манджуков, но ситуацията там беше по-различна. Оказа се, че Би Би Ти няма шанс да получи ефирни честоти и ние трябваше да изберем нещо печеливше. Естествено останахме в много добри отношения с господин Манджуков.
- С какво българският медиен пазар е привлекателен в момента за чуждестранни инвестиции?
- Никога българският медиен пазар не е бил толкова непривлекателен за чужди инвестиции, колкото в момента. Големи стратегически компании споделят за липсата на финанси, с които да инвестират в Източна Европа. Техни анализи показват, че на източните пазари общите количества реклама ще продължат да спадат и през следващите 3-4 години. Това ги кара да бъдат крайно консервативни и да прилагат параметри на оценка на потенциални инвестиции, които аз не съм виждал за всичките 20 години, откакто съм в
този бизнес. Преди година и половина в нормална сделка за покупка на медия в Източна Европа купувачът плащаше цена, която възлиза на EBITDA (печалба преди лихви, данъци и амортизации), умножена по 10, а сега стойността на подобни сделки е около 4 пъти по-ниска. Обяснението е, че се очаква спад на пазара и подобрение ще има чак след около 5 години.
- Споделяте ли тази логика предвид факта, че съвсем скоро инвестирахте в българска телевизия?
- Логиката на тези компании е основана на краен консерватизъм и на разбирането им, че медийният пазар в Източна Европа през последните години е бил балон. Ако това е вярно значи те са прави, а ние грешим. Моята лична оценка е, че следващата година ще има около 30% спад на пазара. Ще има и още една година, която ще бъде под нивата на 2008, но все пак ще е по-добре от настоящата. През 2011 г. най-вероятно ще успеем да се върнем до нивата на 2008 г. Обосновавам своето мнение с опита, който имам с криза от подобен мащаб. Става дума за руската криза от 1998 г.,
която се отрази много силно на балтийските държави и на Финландия. Те бяха в периферията на бурята, както сме ние сега.
- Кои медии пострадаха най-сериозно от кризата?
- Телевизиите пострадаха два пъти повече от радиата. Към края на годината спадът на рекламните обеми в телевизиите ще e от поря-
дъка на 30%, а при радиото процентите са около 1012. Поради тази причина то много по-лесно ще се възстанови от кризата. Голяма част от телевизиите по моя преценка ще приключат годината на минус. По отношение на своите приходи телевизия Европа разчита на плащания от страна на кабелни оператори и дистрибутори. Затова
тя не е толкова застрашена от загуби. Ако трябва да направим и преглед на това как се отрази кризата на радиопазара в други европейски държави, ще видим, че най-засегнати са Украйна и Русия. Там говорим за спад от 70% спрямо миналата година. В Унгария икономическата криза беше много дълбока и спадът на пазара е около 35%.
***
Кой е Христо Грозев
- Христо Грозев е роден в Пловдив през 1969 г. - Завършва английска гимназия там, една година учи английска филология в България, а след това заминава за Белгия. Прекарва година и половина в радио люксембург, където натрупва безценен опит в сферата на радиобизнеса. - След като се връща в България, постъпва като студент в американския университет в Благоевград. той е един от основните виновници за създаването на студентското радио в университета. През 1994 г. е нает да работи за американската
медийна компания метромедия интернешънъл. Стратегията на компанията в този период е да придобива радиа в източна европа. Грозев е техен консултант по проекти в Унгария, Русия и турция. - от 1995 г. е директор на нови радиостанции на метромедия в Русия. По-късно през 1998 г. става регионален директор за Северна европа. от 2000 г. е назначен за мениджър на цялата радиодивизия на метромедия. Под неговото ръководство са 33 радиостанции в 11 страни. През 2003 г. метромедия започва да разпродава радиата си и се фокусира върху телекомуникациите. Грозев съвместно с инвестиционния фонд Warburg Pincus (собстве-
ник и на евроком кабел мениджмънт България) изкупува руските радиа на метромедиа. Придобиват ги през 2003 г. и 3 години по-късно ги продават на френската група лагардер. През 2004 г. всички радиа на метромедия в европа са купени от ирландската верига Communicorp Group. Грозев работи за нея като директор развитие на международните пазари. той е собственик и на фирмата Radiocorp, която е била част от групата на метромедия. В момента тя е под шапката на Stevia Communications. акционери в Stevia са Христо Грозев и карл фон Хабсбург. неотдавна Stevia Communications купи 50% от акциите на българската телевизия европа.

Продават BusinessWeek заради слаби рекламни постъпления

Класа - 11 стр.
Продават BusinessWeek заради слаби рекламни постъпления



За консултант по сделката е наета инвестиционната банка Evercore Partners Inc.
Списание BusinessWeek, собственост на McGrawHill Companies, което изгуби 30% от рекламните си приходи през второто тримесечие на годината, се продава. Това твърди източник, цитиран от Bloomberg. McGraw-Hill са наели за продажбата бутиковата инвестиционна банка Evercore Partners Inc., съобщил още информаторът, пожелал анонимност, тъй като новината все още не е публична. Говорители на McGraw-Hill и Evercore, и двете базирани в Ню Йорк, са отказали коментар. Рецесията и конкуренцията в интернет се отразиха на намаляването на рекламните продажби на BusinessWeek и на конкурентите му. През април например издателите от Conde Nast оповестиха, че спират своето двегодишно бизнес издание Portfolio, след като то не покрило очакванията за печалба. "Списанията са уязвими на същия спад в рекламата, който засяга и вестникарската индустрия", коментира Том Корбет, анализатор за Morningstar Inc. в Чикаго. "Заради това средата за продажба на списания ще бъде доста предизвикателна", добави той. BusinessWeek е основано през 1929 г. и има повече от 190 души редакционен персонал според информацията, публикувана на сайта на изданието. Списанието има около 4,8 млн. читатели седмично 6 140 страни. BusinessWeek отчете 30% спад в рекламните си продажби през второто тримесечие до $43,9 млн. в сравнение с 22% понижение в индустрията според данни на Информационното бюро на издателите в САЩ. Цялостните рекламни разходи в Америка са спаднали с 12% през първото тримесечие на 2009 г., поведени от вестниците и списанията, след като автомобилните компании намалиха драстично маркетинговите си бюджети, обяви през юни Nielsen Co. Списанието, управлявано от главния редактор Стивън Адлер, бе променено през 2007 г., като към него бяха включени истории за нови продукти и раздел за лични финанси в усилие да се привлекат читатели и рекламодатели.

My Space остава лидер сред социалните мрежи

Класа - 11 стр.
My Space остава лидер сред социалните мрежи



Мрежата MySpace остава лидер сред социалните мрежи по приходи от реклама. Позициите й обаче постепенно отслабват, като анализаторите очакват до края на годината те да се редуцират с 15% до 495 милиона долара. Като цяло приходите от реклама в социалните мрежи ще намалеят с 3% до 1,1 милиарда долара до края на 2009 г., сочат данни на eMarketer за състоянието на пазара в САЩ. Преди време проучване на компанията показа 10,2% ръст и приходи от $1,3 млрд. Макар и да са изключително популярни сред потребителите, социалните мрежи тепърва ще трябва да привлекат вниманието на рекламодателите, твърди проучването, цитирано от TechNews. В същото време приходите на основния конкурент на MySpace - Faceboок, нарастват заедно с увеличаване на аудиторията на мрежата. eMarketer прогнозира ръст от 9% до 230 милиона долара през 2009 г. След две години Facebook може да задмине MySpace no приходи от реклама. През май тази година мрежата имаше 70,3 милиона потребители в САЩ, докато тези на MySpace наброяваха 70,2 милиона. Според последния доклад на iStrategyLabs броят на възрастните потребители на Facebook бързо расте, докато учениците и студентите излизат от мрежата.

Съуправителят на Медийна група ВАЦ Бодо ХОМБАХ: Правят се медии за лични цели

Труд - 1 стр.
Съуправителят на Медийна група ВАЦ Бодо ХОМБАХ: Правят се медии за лични цели



-Господин Хомбах, Медийна група ВАЦ е сред най-големите инвеститори в медийния бранш в Югоизточна Европа. Какво е положението в момента на вашите издания?
- Чувстваме се винаги така, както нашите клиенти. А положението им в момента в Югоизточна Европа не е добро. Постъпленията от реклами при вестниците и списанията съставляват над половината от приходите. Ако обаче клиентите имат финансови затруднения, тъй като банките в региона имат потвърдо поведение в сравнение с други части на Европа. то конюнктурните влияния върху рекламния пазар са далеч по-силни, отколкото ту к. Особено са засегнати изданията ни, които имат силна позиция на рекламата в областта на заетостта, но трудности има и при малките обяви. В този смисъл призивът ни е: Да укрепим наличността, да я санираме и здраво да я прикрепим към борда по време на морска буря.
- Има ли разлики в отделните страни?
- Икономическите проблеми засегнаха еднакво всички държави. Разлики има помалко при икономическите показатели, далеч по-големи са в политиката.
- До каква степен?
-Някои страни в преход имат значителни проблеми да приемат независими медии и да им отдадат значимото. Големи са опитите да се ограничи независимостта на медиите и те да се огънат. Тази тенденция е толкова силна, че се свързах с президентите от Европейския съвет, за да обърна внимание на това, че Съветът е длъжен да се занимае в голяма степен с темата за медиите, тъй като текат трудни процеси.
- Какви?
- Все повече ставаме свидетели на факта, че в медийния сектор се ангажират хора, привидно като издатели, които.нямат икономически интерес в медийния бранш, тъй като правят парите си в други области. Ангажиментът им е дотолкова, доколкото могат да използват медиите за политически или за собствени икономически цели. Това е размиване на конкуренцията, тъй като тези хора са готови да наливат милиони в медиите си. Особено силно изразена е тази тенденция в държавите, които преди две години се присъединиха към Европа (България и Румъния - б.р). Явно готовността да се възприемат общите пазарни правила и политически принципи бе далеч по-изявена при кандидатстването за членство в ЕС, отколкото сега, когато те са в ЕС.
- Споделят ли мнението ви други европейски издателства, които се ангажираха в Югоизточна Европа, че независимостта на медиите е в опасност?
-Известно ми е от други чуждестранни издатели, че сериозно обмислят изтеглянето си от този регион, тъй като не желаят подобно размиване на конкурентноспособността. Някои вече се оттеглиха.
- А вие как реагирате?
-На всичко това гледаме особено критично. Искам да разбера дали отговорните фактори в Югоизточна Европа сами виждат този проблем и имат ли намерение да променят нещата в унисон с европейските принципи за конкуренция. Не съм склонен обаче към прибързана резигнация (примиреност б. p.). Освен това сега в лицето на ЕБВР (Европейската банка за възстановяване и развитие) потърсихме силен, енергичен партньор с недвусмислени принципи. Целта на сътрудничеството ни е да подкрепяме политически и икономически независими медии в Югоизточна Европа (През април ВАЦ сключи партньорсно споразумение с ЕБВР, която се ангажира да инвестира до 40 млн. евро в подразделението на медийната група за Източна Европа б.р.).
Партньорството с ЕБВР няма нищо общо с икономическото положение на вашия източноевропейски холдинг?
- Икономическата тематика не бе на преден план. Хубаво е, естествено, че вложението на ЕБВР укрепва собствения ни капитал. Но при разговорите с президента на банката Томас Миро и с неговия предшественик Жан Люмиер ставаше дума за нещо друго. Един от основополагащите принципи на ЕБВР е подкрепата на демокрацията в Централна и Източна Европа. А кой би могъл да играе по-важна роля за развитието иа демокрацията от независимите медии, от разследващата и критична журналистика? В някои страни бяха стигнали твърде далеч при отслабването на независимите медии. Докарваха ги до абсурдниситуации, разпространяваха слухове. Засегнати бяхме и ние. Искахме да се предпазим и намерихме партньора, налагащ найстроги правила срещу корупцията и съмнителни партньорства.
-Какво може да направи ЕС за независимостта на медиите в Югоизточна Европа?
- На първо място искам да събудя по-голямо внимание към положението на медиите. От известно време поддържам оживен контакт с Хавиер Солана, който ни призова към по-голяма активност, тъй като едно демократично общество се нуждае от свободни медии. На него би му се искало да засилим ангажимента си в Албания и Косово. Ние обаче нямаме политическа поръчка. Задачата ни е независимо да информираме. През 2003 г. първи се споразумяхме с ОССЕ за принципите на редакционна независимост. Ние задължихме изданията си да съблюдават принципите на ОССЕ, които включват спазването на човешките права и изключване на насилие. Странно, но по този проект се оказахме единствени, тъй като ние дадохме на ОССЕ права, е случай че чрез нашите медии нарушим тези принципи.
Понастоящем в Европа преживяваме една досадна, несъответстваща на времето летаргия. Процеси в Югоизточна Европа, които доскоро ни се струваха твърде важни, сега се приемат безкритично, а те стесняват свободите. Би било погрешно да си затваряме устата. Аз лично не мога да си представя развитие по посока на демокрация без прозрачност и без възможност медиите да разкриват онова, което всесилните не искат да бъде разбулено. В този смисъл няма по-дисциплинираща и пречистваща функция от тази на независимите медии. И ние като чуждестранно издателство не бихме могли да бъдем заподозрени в стремеж да постигнем в тези страни нещо специфично в обастта на политиката, икономиката, камо ли по отношение на особени групи хора.
- Как се отнасят към подобно развитие немски предприятия, стъпили в региона? В Румъния, примерно, е в реда на нещата да купиш редакция.
-Не е нещо ново да се правят опити за навлизане в редакционното пространство. Не искам да омаловажавам опити за недопустимо влияние върху редакции, това би било наивно. Въпросът е дали медиите участват в подобна игра. Аз с цялата си суровост критикувам готовността им за поддаване. Преди няколко години в Румъния се разделихме с партньор, който се бе поддал на подобен натиск. Днес имаме нов, сериозен партньор, но за жалост в Румъния не бележим растеж. Сблъскваме сее конкурентни медии, които при формирането на цената имат други, освен икономически, критерии. Разчитаме на това, че на румънския медиен пазар скоро ще има повече правна сигурност и лоялност. За мен не е приключил процесът на размишления какво още да направим в Румъния.
- Дали Румъния е особено труден пазар?
- Труден пазар.
- Оплаквате се от липса на внимание по въпроса за независими медии в ЮИЕ. Изобщо ли липсва интерес в Западна Европа към региона?
- Когато бях координатор на Пакта за стабилност, темата Югоизточна Европа всяка седмица присъстваше по 15 минути в дневния ред в Съвета на външните министри. Днес темата често отсъства. Намирам го за фатално. Босна продължава да има неразрешен проблем. Съмнявам се и дали с Косово сме приключили. Много внимателно трябва да се следят процесите в Сърбия. И с новите членки на ЕС сме длъжни да поддържаме тесен контакт. Все по-заплетен става конфликтът между Македония и Гърция. От друга страна, Хърватия е учудващо стабилна и се управлява умно, но понастоящем е извън попезрението. Хърватите стават нетърпеливи.
- Имате ли кураж за понататъшна експанзия?
- Искахме да стъпим в Украйна, но засега замразихме плановете си. Доволни сме от ангажимента си в Русия и обмисляме как да се развиваме там по-нататък. Един регион, който с голяма радост открих и му възлагам големи надежди, е Виетнам. Страната показва видима готовност да се поучи от опита на Китай, но и от Европа, това е твърде интересно. Родният пазар понякога ни е тесен. Ето защо не искаме да се откажем от ангажиментите си зад граница. Там влагаме много ноу-хау и предимно необходимата независимост за честна журналистика.

Бизнесът избягва покупката на Windows 7

Инвестор - Свят
Бизнесът избягва покупката на Windows 7



Около 60% от американските компании нямат намерение да купуват новата операционна система на Microsoft - Windows 7, като някои от тях целят намаляване на разходите, а други изказват опасения за съвместимостта на системата с техните съществуващи приложения.
Windows 7 ще излезе на пазара на 22 октомври, но вече получава добри отзиви за разлика от сегашната версия - Windows Vista, пише CNBC.
Изследването установява още, че 34% от запитаните смятат да внедрят новата система до края на 2010 г., а едва 5,4% - до края на тази година.
По думите на 42% от анкетираните основната причина да избягват Windows 7 е „липсата на време и ресурси“. Това съвпада с друга част на проучването, която показва, че 35% вече са отказали обновяване или са отложили покупката, за да спестят пари.
Други 39% пък казват, че избягват покупката на операционната система заради подозрения в съвместимостта на Windows 7 с техните системи.
Проучването е проведено от ScriptLogic Corp. и в него участват над хиляда компании.

Microsoft ще пусне чисто нов браузър

bpost.bg - Свят
Microsoft ще пусне чисто нов браузър



През следващия месец софтуерният гигант ще представи бета-версия на изцяло новия си интернет-браузър Gazelle. Той няма да е продължение на Internet Explorer, а ще е разработен по коренно различен начин, като ще предложи непознати досега възможности и принципи на работа.
Според разработчиците на новия браузър потребителите ще получат с Gazelle опции, които липсват в сегашните браузъри. Изцяло нова ще е и системата за сигурност. В момента част от функциите за предпазването от зловреден софтуер на актуалните браузъри се изпълняват от операционната система. Gazelle обаче ще осигурява всичко сам.
Новият браузър ще идентифицира типа на трафика чрез собствени механизми и ще може да блокира всяко вредоносно съдържание още на входа на системата. Никой браузър в момента няма толкова всеобхватна система за защита, твърдят от Microsoft.
В момента обаче Gazelle остава само прототип. Въпреки че отваря 19 от 20-те най-популярни сайта в класацията на Alexa, има доста върху какво да се работи. Бързината на браузъра също не е завидна – за момента той е по-бавен от Internet Explorer, особено при отварянето на нови сайтове, предава сайтът CNet.
В началото на тази година Microsoft пуснаха в употреба новия, осми Internet Explorer, като на него се възлагаха големи надежди. Въпреки това дела на браузъра намалява буквално с всеки изминал ден. За шест месеца той се е смъкнал с 5,5% и в момента за първи път в историята си е на ниво под 60%.
Софтуерната компания беше уверена, че IE8 е браузърът, от който потребителите се нуждаят. Разработването на чисто нов обаче е явна индикация, че отново са ударили на камък. Можем само да чакаме до август, за да разберем дали на пазара ще се появи конкурентоспособна програма за сърфиране в интернет.

Световният интернет трафик ще се увеличи петорно до 2013 г.

Дневник - Компании&Финанси - II стр.
Световният интернет трафик ще се увеличи петорно до 2013 г.



В основата на ръста стои силният скок на видеообмена, показва проучване на „Сиско“
Потреблението на широколентов интернет и световният интернет трафик продължават да растат с бързи темпове, което се дължи на разширеното използване на интерактивни медии и резкия скок в употребата на видеосъдържание чрез различни устройства. Това показват резултатите от глобално проучване на „Сиско“ (Cisco) - Visual Networking Index (VNI). Ръстът на трафика ще бъде основно във високоскоростния интернет, видеото и цифровите услуги. Проучването обхваща периода 2008 - 2013 г. Според VNI глобалният интернет трафик ще нарасне петорно до 2013 г., като през 2013 г. той ще достигне 56 екзабайта на месец (1 екзабайт = 1 милиард гигабайта). Интернет трафикът в Северна Америка ще достигне 13 екзабайта на месец до края на периода, изпреварвайки с малко Западна Европа, където трафикът ще е 12.5 екзабайта. В Азия и Тихоокеанския регион трафикът ще стигне 21 екзабайта на месец. Близкият изток и Африка ще реализират най-бърз растеж с комбиниран годишен темп от 51%, достигайки 1 екзабайт на месец през 2013 г. В основата на прогнозите за силен ръст стоят очакванията видеообменът да превземе интернет пространството. До 2013 г. общият дял на всички видеоформати (телевизия, VoD, или т.нар. видео на поискване, интернет видео и P2P технологията, която служи за свободен обмен на файлове в интернет) ще надхвърли 90% от световния потребителски трафик. Трафикът за видеокомуникации (видеоразговори и моментни съобщения) ще се увеличи 10 пъти. Прогнозите за мобилния трафик на данни са за двойно увеличение всяка година от 2008 г. до 2013 г., нараствайки 66 пъти, като до 2013 г. ще стигне почти 64% от общия световен мобилен трафик на данни. Мобилното видео е най-бързо развиващата се категория, измерена в проучването Cisco VNI. Хиперсвързаността на потребителите (която включва активно и пасивно свързване в мрежа) също увеличава дигитализацията. Активното свързване в мрежата - слушането на онлайн музика, работата онлайн, интернет сърфирането, моментните съобщения през телефон, ще прибавят всеки ден по 6 часа в мрежа до 2013 г. Толкова ще добави и пасивната свързаност, като например DVR записите при гледане на друга програма в мрежа, онлайн съхранението на данни и др. За бума на интернет трафика допринасят и очакванията за покачванията на броя на дигиталните екрани на всички видове устройства, се посочва още в проучването. До 2013 г. площта на цифровите екрани в световен мащаб ще бъде около 1 млрд. кв. метра.
***
Прогнози:
Световният интернет трафик ще достигне 56 екзабайта на месец до 2013 г.
Общият дял на всички видеоформати ще надхвърли 90% от световния потребителски трафик
Мобилният трафик на данни ще нарасне 66 пъти между 2008 и 2013 г.
Хиперсвързаността на потребителите ще прибавя всеки ден по 6 часа в мрежа до 2013 г.
Общата площ на цифровите екрани на дигиталните устройства ще стигне 1 млрд. кв. метра

Кризата вдъхновява иновации в маркетинга

Пари - 1 стр.
Кризата вдъхновява иновации в маркетинга



Кои са трите неща, които взимате със себе си, когато излизате от къщи? Според Виолетка Минкова това са телефон, пари и ключове. Като съдружник в първата агенция за маркетингови иновации в България, единствена предлагаща блутут реклама у нас, тя знае, че именно телефонът ще бъде най-ефективното място за реклама занапред. Компанията умело използва този факт, за да наложи у нас иновативни начини за реклама.
Как работи
Блутут рекламата дава възможност за получаване на безплатно съдържание от мобилните телефони на всички, които се намират в обсега на специално разработени блутут сървъри. Магазини, молове, билбордове, спирки на градския транспорт, конгресни и концертни зали - сървърите може да бъдат разположени почти навсякъде. Технологията е изключително популярна на обществените места из големите европейски столици, а горещите блутут точки вече са неизменна част от всички мащабни световни концерти и събития. В България тези кампании са все още прохождащи, а потенциалът им предстои да бъде открит, казва Минкова. Блутут мобилните кампании тепърва ще намерят своето място в маркетинг микса, ще се превърнат в добавената стойност на рекламата, убедена е тя. Две са заблудите, които масово властват сред потребителите у нас по отношение на използването на блутут. Включената постоянно блутут функция не означава, че ще получават спам на телефоните си, и не намалява живота на батериите на мобилните телефони. Данните на големите вносители на мобилни апарати в България показват, че над 80% от телефоните, които се продават у нас, разполагат с блутут функция. За да получите рекламното съобщение, трябва да се намирате в близост до специалния сървър и просто активирате своя блутут. Най-елементарният мобилен маркетинг според Минкова е да изпратиш на потребителя рекламно лого, картинка или мелодия, разбира се - безплатно. Блутут рекламата позволява да запишем в календара на телефона дадено събитие, да изпратим на потребителя програмата на провеждаща се конференция, информация за концерти и промоционални продукти - и всичко това директно в мобилния телефон, който носите постоянно в себе си, коментира Минкова.
бъдещето
Предимствата на подобен тип реклама са огромни, казва бизнес дамата. Тя има допълваща функция към цялата рекламна и PR кампания на една фирма, но позволява много прецизно таргетиране и отчитане на резултатите след кампанията, допълва Минкова. Компаниите, които поръчват подобни кампании, са предимно клонове на международни корпорации. Въпрос на време е и българските рекламодатели
да се научат колко могат да спечелят от блутут реклама. Плюсовете са както от финансова гледна точка, така и от факта, че кампаниите са изключително гъвкави като приложение. Това е най-евтиният вариант за изключително ефективна реклама в България, твърди Минкова. Бъдещето е в ръцете на мобилните комуникации - възможностите са разнообразни и са подходящи за широк спектър от продукти. Пазарът ни все още е малък, но компаниите вече са достатъчно зрели, за да търсят и алтернативни начини да рекламират.
***
Представяне Фирмено CV
JT International стартира като проект преди 6 години. Зад него стоят виолетка Минкова и настоящият й съдружник и управляващ директор Борис Колев. Компанията е регистрирана официално през 2007 г. Няколко месеца по-късно световното издание на Бизнес Уик обявява JT International за една от най-бързоразвиващите се маркетингови агенции в Европа, а управляващият екип печели второ място за най-добри млади предприемачи в Европа за 2007 г. в едноименния конкурс на бизнес списанието.
***
Коя е Виолетка Минкова
- виолетка е само на 25 години, но вече има солиден опит в сферата на PR, рекламата и маркетинга. Българка е, но е израснала в Техеран.
- владее няколко езика -руски, английски и малко персийски.
- връща се окончателно в България, когато е в 12 клас. Дипломира се и след това записва застраховане и социално дело в УНСС. Още като ученичка се включва в програмата на Джуниър Ачийвмънт, а след като завършва започва работа там. Определя
този период от живота си като основополагащ за всичко, което й се случва след него. Благодарение на петгодишната си работа за Джуниър Ачийвмънт България като PR и маркетинг мениджър придобива ценен опит в областта на маркетинга, връзките с медиите, организация, управление и развиване на проекти. През 2006 Джуниър Ачийвмънт България печели годишната награда на Европейската комисия и JA-YE EUROPE за Best PR strategy в неправителствeната сфера, а през 2007 - Media Award. виолетка е координатор за България на образователната програма на Hewlett-Packard и JAB Отговорен бизнес,
както и програмата за предприемаческо образование Глобален пазар на Мастър Кард Европа за България. Чрез обучения като Кризисен PR, Корпоративна и социална отговорност, PR и маркетинг, обвързани с кауза и връзки с медиите от Hill&Knowton, JA-YE и Европейската комисия тя придобива ценни качества и умения, които прилага на практика, като консултира или активно участва в множество проекти. От началото на 2009 г. виолетка се присъединява като външен консултант към екипа на Braun&Partners - Good CSR за България и работи по проекти за корпоративна социална отговорност на Ю Ен Ди Пи.
***
За какво се използва блутут по света
- По време на олимпийските игри в Пекин Кока-Кола инвестира повече от 9 млн.USD в блутут платформи из олимпийското село.
- Сони Ериксон и Кристина Агилера взривиха Белгия през 2008 г. с безплатна музика и рингтонове на известната певица по белгийските улици.
- Форд Мотърс промоцираха в цяла Америка своята нова технология за гласови функции във автомобилите си през интерактивни блутут точки.
- Пепси прави най-голямата блутут кампания в Америка, като предоставя на милиони фенове възможността да теглят безплатно музика и клипове на любимите си звезди. в същото време консуматорите на напитката имат възможност да спечелят огромни награди.

понеделник, 13 юли 2009 г.

Европа е най-тежко засегната от свиването на рекламата

Класа - 11 стр.
Европа е най-тежко засегната от свиването на рекламата



Глобалните инвестиции в рекламата са се понижили с повече от 7%, като държавите в Европа са най-силно засегнати. Това сочи ново изследване на Nielsen, цитирано от prkernel. Докладът AdView Pulse разкрива, че разходите за реклама са се свили със 7,2 на сто през първото тримесечие на 2009 г. спрямо същия период на 2008 г.
Европа отбелязва най-тежкото поражение през първото тримесечие, като в Испания рекламата е по-малко с 28,2%, в Ирландия – с 21,2%, а в Италия - с 19,1%. САЩ отчита спад от 12,7%, докато инвестициите за реклама в Азиатско-Тихоокеанския регион са се понижили само с 2,3% през първото тримесечие на тази година. Индонезия отчита растеж от 19,1%, но основен принос за това имат изборите там, докато Китай е отчел слабо увеличение от 2,5%. “Ефектите от глобалната финансова криза засегнаха и световната индустрия в последното тримесечие, особено в Северна Америка и Европа“, коментира Бен ван дер Верф, административен директор на структурата Global AdView към Nielsen. „Дори Китай, където по принцип се отчита ръст в рекламата по време на китайската Нова година, бе регистрирано много слабо повишение”, добави той.
Вестниците, списанията, телевизията и радиото отчитат понижение в приходите от реклама, като печатните издания са начело на статистиката. „Отличници“ са списанията със 17,4% спад, следвани от вестниците с 9,1%. С най-голяма загуба в рекламните инвестиции – 19,9%, е автомобилният бизнес, следван от сектора на финансовите услуги - с 16,7% и модната индустрия - с 15,7%.
Въпреки мрачните данни за световния рекламен пазар, според прогноза на ZenithOptimedia, за която „Класа“ писа, глобалната реклама ще започне слабо да се възстановява през 2010 г. Анализаторите предвиждат свиването за 2009 г. да достигне 8,5 на сто, след което през следващата година индустрията да усети ръст от 1,6%. Единствената среда, която се очаква да отчете положителни резултати още тази година, е глобалната мрежа. От ZenithOptimedia прогнозираха, че разходите за интернет реклама ще нараснат с 10,1% през 2009 г. и очакват медията да формира пазарен дял от 15,1% от всички рекламни разходи до 2011 г. спрямо 10,5% през 2008 г.

Ева Лонгория рекламно лице на „Хайнекен"

Труд - 27 стр.
Ева Лонгория рекламно лице на „Хайнекен"



Сексапилната актриса Ева Лонгория (34) подписа договор да стане рекламно лице на холандския бирен гигант „Хайнекен", съобщи сайтът „Контактмюзик".
Ева се появявя в телевизионен клип, заснет по време на баскетболен мач. Актрисата е пристрастена към спорта и от две години е омъжена за баскетболната звезда Тони Паркър (27). Няколко месеца след като станаха семейство, в интернет се появи техен секс клип, от който става ясно, че звездата от сериала „Отчаяни съпруги" съвсем не е отчаяна.

Rosetta Stone ще съди Google

Инвестор - Имената на бизнеса
Rosetta Stone ще съди Google



Компанията за езикови услуги Rosetta Stone подаде в петък съдебен иск срещу Google за посегателство срещу нейната търговска марка. Според нея промяната в политиката на търсачката улеснява неразрешеното използване на търговските марки от конкуренти и софтуерни пирати.
Според Rosetta Stone условията на програмата Google AdWords са били променени през юни по такъв начин, че рекламодателите може да използват чужди търговски марки или сходни думи в рекламния текст, въпреки че не притежават правото да ги използват.
Рекламодателите, чиито реклами се появяват при търсене в Google, могат да избират ключовите думи, които водят до появата на техните реклами. Когато потребителите въведат тези ключови думи в търсачката, спонсорираните връзки от тези рекламодатели се появяват заедно с резултатите от търсенето.
Google получава заплащане от рекламодателите само в случаите когато хората кликнат върху тези линкове. Официалният говорител на Google е заявил, че компанията не е запозната с делото и не може да коментира случая, предаде AP.
Rosetta Stone твърди, че нейните съперници могат да използват чуждите търговски марки като ключови думи в Google AdWords. Когато ги включат в рекламния текст резултатите от търсенето подвеждат, а Google се възползва финансово от това.
Rosetta Stone е основана през 1992 г. и предлага софтуер за езиково обучение на 31 езика. Наскоро компанията се листна на фондовата борса в Ню Йорк и спечели силен интерес от страна на инвеститорите.
Акциите на Google поскъпнаха с 1% до 414,40 долара на борсата Nasdaq в края на петъчната сесия. Книжата на Rosetta Stone поскъпнаха с 0,5% до 26,23 долара за акция на Нюйоркската борса.

Корейски гигант поиска 30% от дела на Microsoft

Актуално - Бизнес
Корейски гигант поиска 30% от дела на Microsoft



Дръзка фирма от Южна Корея се прицели в 30% от пазара на операционната система Windows. В задаващата се битка на Давид срещу Голиат компанията TmaxSoft излиза със своята разработка Window, за която твърди, че може да бъде реална конкуренция на Microsoft Windows.
Десет хиляди души видяха по-рано този месец в Сеул първата презентация на Tmax Window под наслов "Промени бъдещето". Операционната система е подготвяна в продължение на четири години и притежава високо ниво на съвместимост с приложенията за Windows, пише technews.bg
Корейците твърдят, че тяхната разработка е по-надеждна, отколкото най-популярната ОС в света - Windows. Системата е по-лека и се зарежда по-бързо, гласи прес съобщение от компанията.
Съвместимостта с приложенията за Windows е била демонстрирана с пускане на MS Office и Internet Explorer под Tmax Window. Голяма част от присъстващите са изявили готовност да преминат към Window, тъй като системата напълно съответствала на техните потребности.
Комерсиалната версия на Tmax Window ще излезе на пазара през ноември. Дни по-рано, на 22 октомври Microsoft щу пусне дългоочакваната Windows 7. През този месец потребителите ще могат да тестват безплатно корейската алтернатива.
Tmax Window се очаква да бъде по-евтина от Windows. Системата ще работи на десктопи, лаптопи и нетбуци, както и на ATM и POS терминали.
Разработката е крайъгълен камък в софтуерната история на Южна Корея. Азиатците гледат на нея като на ключово средство за повишаване на конкурентоспосбността на националната индустрия.
Освен операционна система, TmaxSoft представи офис пакета Tmax Office, съвместим с този на Microsoft, и браузъра Tmax Scoutor, който отговаря на международните уеб стандарти и поддържа технологията ActiveX.
TmaxSoft е най-големият софтуерен разработчик в Южна Корея. Продуктите от новата линия се разработват от нейното поделение TmaxCore.
Компанията планира към 2015 година да отнеме 30% от дела на Microsoft Windows. Но дори и 10% от световния пазар на операционни системи ще генерират 4,4 милиарда долара в корейската икономика, посочва д-р Парк, президент на TmaxSoft.
Вече три десетилетия обаче никой не може сериозно да притесни Редмънт на пазара за операционни системи. Компанията има 88% дял в сектора през 2008 година, оценен на 21 милиарда долара.

Facebook създава собствена виртуална валута

Инвестор - Свят
Facebook създава собствена виртуална валута



Интересът на рекламодателите към Facebook расте бързо, като през последните шест месеца социалната мрежа е работила с 25 бранда, което е два пъти повече от миналата година. Бордът на директорите вече очаква приходите на Facebook да надхвърлят 500 млн. долара още през тази година. Ръководството на Facebook неведнъж заяви, че задържането и увеличаването на потребителите е по-важна цел от правенето на пари. Въпреки това то продължава да търси нови начини за печалба, като една от най-новите идеи разглежда потребителите на сайта като източник на приходи. Ръководството на Facebook се надява да започне да печели чрез продажбата на виртуални стоки и дори в момента тества система за виртуална валута, която ще таксува потребителите при извършването на транзакции. За Facebook намирането на алтернативни начини за разплащане ще увеличи продажбите на виртуални стоки, които са важен източник на приходи. Един от най-големите конкуренти на Facebook – социалната мрежа MySpace, също разработва своя собствена виртуална валута и платежна система. Днес стана още ясно, че спортният сайт RootZoo възнамерява да съди Facebook поради измами с кликове. Според RootZoo той е бил таксуван от Facebook за повече кликове, отколкото реално е имало. RootZoo се е рекламирал на Facebook от ноември 2007 г. до юни 2008 г. Според аналитичните програми на спортния сайт е налице сериозно разминаване между броя на кликовете от системата на Facebook и данните на RootZoo, пише Mediapost. От RootZoo обясняват в своята жалба, че са помолили Facebook за обезщетение, но компанията е отказала да се съобрази с искането или да предоставят данните от своята вътрешна система. От Facebook са заявили, че приемат качеството на кликовете като нещо сериозно и делото е ненужно и необосновано.

Три нарушения с едно "узаки"

Капитал - 35 стр.
Три нарушения с едно "узаки"

Зорница СТОИЛОВА

SIS Industries се забърка в огромна каша с рекламата на "Узаки Зорбас"
Заблуда на аудиторията, ползване на защитена марка без право на това и нарушение на Закона за здравето. SIS Industries са на път да счупят рекордите по извършени нарушение с един рекламен клип.
Казусът се заформи около новия продукт на карнобатския винпром - анасоновата напитка Ouzaki Zorbas. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи временна мярка за спиране на рекламата на питието с мотивите, че е заблуждаваща и съдържа недостоверна информация. Сигурно се сещате за тв клипа, който напомня за лятна почивка в Гърция с типичния за страната пейзаж, характерните музика, храни и напитки. Проблемът според комисията е, че сюжетът на рекламата, който е изграден изцяло върху елементи от гръцката култура и самобитност, кара зрителите да си мислят, че купуват традиционното узо, докато всъщност им продават анасонова напитка, по-близка до българската мастика. В официалното прессъобщение на КЗК това се определя като увреждащо интересите на конкурентите им на българския пазар, които произвеждат мастика, и на търговците, които внасят и продават узо.
През изминалата седмица двете страни по казуса играеха странна игра - от Комисията за защита на конкуренцията ни уверяваха, че са изпратили уведомление до SIS Industries още в понеделник, а от компанията упорито защитаваха тезата, че не са получавали официално становище от комисията. И така до редакционното приключване на броя. Маркетинг директорът на SIS Industries Весела Калчишкова обясни пред "Капитал", че не би желала да коментира нито създалата се ситуация, нито рекламната концепция на продукта, преди да се запознае с документите. От рекламна агенция Noble Graphics, създала тв клипа, също отклониха поканата за коментар и обясниха, че само маркетинг отделът на SIS Industries е оторизиран да отговаря на запитвания.
Дима Иванова, директор на пресцентъра на КЗК, уточни, че срещу SIS Industries е образувана преписка и в срок от два месеца предстои комисията да излезе с окончателно решение по казуса. Въпреки че на сайта на институцията още не е качено официално определение, от регулатора заявиха, че са поискали превантивното спиране на клипа като временна мярка срещу нарушението. До редакционното приключване на броя обаче клипът се въртеше по националните телевизии, а визии от кампанията можеха да бъдат видени по билбордове на централните булеварди.
В рекламните среди веднага тръгнаха коментари, че казусът е резултат от ожесточената борба между двата основни конкурента в сегмента на анасоновите напитки - "Винпром Пещера" и SIS Industries. Но всъщност сигналът до КЗК е бил изпратен от гръцкото посолство чрез посредничеството на външното министерство, след като при тях е постъпила жалба от страна на Съюза на гръцките производители на спиртни напитки.
Според Наредбата за определенията на видовете спиртни напитки, анасоновата спиртна напитка може да носи наименованието узо (ouzo) единствено когато е произведена в Гърция или в Кипър. От SIS Industries хитро заобикалят закона с умалителното ouzaki, като етикетът на напитката указва, че това е "средиземноморски аперитив" с аромат на анасон, полски билки, треви и семена.
Юристът и специалист по търговските марки Офелия Киркорян-Цонкова обръща внимание, че има три заявки в Патентното ведомство от страна на SIS Industries за регистриране на марката Ouzaki Zorbas от април, но тя все още няма регистрация. Тя допълва, че такава може да им бъде отказана според Закона за марките и географските означения, ако марката им се състои от регистрирано географско означение или негови производни. Гърция и гръцките производители са защитили напитката "узо" и неговите разновидности в различните територии на страната в категорията алкохолни напитки от анасонов тип и това е указано в регламент 110/2008 на Европейския парламент относно определението, описанието, представянето, етикетирането и защитата на географските указания на спиртните напитки. С други думи, никоя друга държава не може да произвежда или рекламира продукти с това наименование. Спорно е и доколко може да се използва Акрополът, който е световно признат символ на Гърция, върху етикета на бутилката на Zorbas.
Но рекламата на анасоновата напитка буди съмнение и по отношение на тълкуването на Закона за здравето, който изрично забранява пряката реклама на спиртни напитки. В становище на Съвета за електронни медии относно разпоредбите на този закон се казва, че в клиповете не може да се показват или използват напитки или бутилки, нито хора, които ги консумират. В рекламния спот на Ouzaki Zorbas героите не само танцуват около бутилката, но и питието щедро се разлива по чашите.
Независимо от това как ще приключи казусът за производителя SIS Industries, той е важен по-няколко причини. Първо, защото ни напомня необходимостта от по-прозрачни търговски практики и саморегулация в рекламния сектор, и второ, защото подчертава дебело, че в основата на всяка маркетингова активност е да бъдеш честен с потребителите си.

Не се връзвай на реклами - вкарват те в депресия

24 Часа - 28 стр.
Не се връзвай на реклами - вкарват те в депресия



Живеем в консуматорско общество. Телевизията и рекламите ни насаждат непрекъснато мисълта, че щастието е нещо, което се постига много лесно. Само купувайте правилните неща. Ако обаче следвате този принцип и все още сте нещастни, негласният извод е - вината е ваша.
Колкото повече телевизия гледате, толкова повече виждате хора, които са по-богати от вас. Оттам започва един порочен кръг - колкото повече завишавате доходите на реалните хора и гледате нереалистично на своя собствен като прекалено нисък, толкова повече пари харчите. Британски социолози са изчислили, че хората на Острова дават по
3 лири на седмица за всеки допълнителен час телевизия,
който гледат.
Дали пазаруването обаче ни прави по-щастливи? Едва ли, смята британският психотерапевт Ричард 0'Конър, който изследва връзката между щастиетоиконсуматорскатагледна
точка.
Всеки иска да бъде щастлив, но повечето от нас не знаят как да го постигнат. Смятаме, че това е нещо лесно, че се подразбира от само себе си. Всъщност щастието е цял набор от умения, на които трябва да се научите, обяснява британецът пред в. "Телеграф".
Донякъде това е като правенето на фокуси - ако искате да се научите да бъдете щастливи, са нужни много усилия и практика. След като се научите да жонглирате обаче - вече е лесно. Така е и с щастието - после не ви трябват постоянни съзнателни усилия, които да подобряват настроението ви. Ако се упражнявате редовно, мозъкът ви ще възприеме новите правила и ще ви бъде все по-лесно да сте щастливи.
Замислете се и върху нещо друго - колко от желаните от вас неща са ви натрапени от външни фактори - реклами, билбордове, списания, каталози, име и т.н. Ако обаче не влизате в магазините, ще избегнете много от примамките, които ви карат да купувате все повече и повече. "50% намаление!" "Разпродажба - две за едно!"
Колко всъщност спестихте? Колко изобщо може да спестите за една година, ако през цялото време следвате разпродажбите. Със сигурност сумата е значителна - може да покрие едно хубаво пътуване в чужбина или вложение във вашето здраве, смята британският терапевт.
Ричард 0'Конър дава един простичък съвет като за начало опитайте се да не купувате нищо
в продължение на една седмица. Преди да започнете експеримента, идете в супера и се запасете с най-необходимите храни, които бързо се развалят - зеленчуци, яйца, хляб. След това за
една седмица не стъпвайте в магазин,
не поръчвайте нищо по интернет или телефона. Не се хранете на ресторант. Дори не си купувайте кафе на тръгване за работа. Когато си мислите, че се нуждаете от нещо, запишете си го в списък, който ще използвате по-късно.
В края на седмицата помислете за няколко неща - изпаднахте ли в депресия? Почувствахте ли се отегчени, сприхави, разтревожени? Ако сте се почувствали така, това е било не защото наистина сте се нуждаели от нещо, а защо-
то ви е липсвал навикът да пазарувате. Купуването на неща, дори на сутрешното кафе, ни създава някаква емоция, ни кара да се чувстваме по-влиятелни. Също така ни дава малък подарък, когато сме депресирани.
По време на едноседмичната диета без пазаруване обаче също така може да сте почувствали и някои положителни емоции гордост, сила, свобода. Когато устояваме на изкушенията, ние градим волевите си качества.
А сега погледнете списъка, който сте направили, докато не сте пазарували. Колко от нещата в него наистина са ви необходими? Може да е имало и важни нужди (например останали сте без крушки), но повечето от предметите в списъка наистина са неща, без които спокойно може да минете.

Сайт по сайт...

Капитал - 46 стр.
Сайт по сайт...

Калина КАЛЧЕВА

Нишовите рекламни мрежи си пробиват път и в България
"Нишата не беше усвоена." Подобно е обяснението за пазарния успех на много стартиращи компании. Това е и мотивът, който кара собствениците на AutoForums.BG да създадат първата нишова онлайн рекламна мрежа у нас. Въпреки че проектът засега не е голям, появата му е добър знак за раздвижване в сферата на българската интернет реклама и е иновативен подход за българския онлайн бизнес.
Малко или много
"Нишовите медии с конкретни аудитории и достъпни цени за присъствие са наистина добро решение за по-малките фирми", смята и Жюстин Томс от Az-media, в чието портфолио присъстват доста тясно таргетирани сайтове. В това число попада и ludimladi.bg, насочен към аудитория над 55 години. Според Иван Иванов от Zed Digital Cybermark пък интересът към подобни профилирани сайтове в България е от няколко години, но процентът, който те взимат от общите рекламни бюджети онлайн, остава малък.
Проблемът, пред който са изправени подобни малки вертикални сайтове или тематични форуми, е именно че са малки. Това винаги води след себе си и трудности. "Често зад нишовите сайтове стоят хора, които ги правят за удоволствие и хоби. Те нямат представа как биха могли да публикуват реклами на сайта, нито пък как да ги остойностят", обяснява Иван Иванов от Zed Digital Cybermark.
Подобни интернет страници често остават и извън онлайн метриките, което е равнозначно на заличаване от общата интернет карта, която рекламодателите виждат. Именно затова в глобален мащаб е честа практика да се сформират рекламни мрежи от тематично подобни сайтове, които да се грижат за общите приходи. Нищо революционно, но едва наскоро подобни нишови онлайн рекламни инициативи направиха по-уверени крачки на българския пазар.
В края на май тази година се появява AutoForums.BG - рекламна мрежа, обединяваща в един канал 30 автомобилни форума. Проектът е интересен не само като обединяващ тематични медии, но и като проект, работещ с онлайн социални общности. Възможностите за директен маркетинг в такива социални мрежи са големи - включително със спонсорирани теми за въпроси към рекламодатели и т.н. Освен това подобни мрежи успяват да задържат потребителите си за по-дълго време.
Зад AutoForums.BG стои младата интернет компания User Media. Месечно порталите, включени в AutoForums.BG, отчитат 350 хил. уникални посещения и над 17 млн. импресии по данни на агенцията за проучвания на онлайн аудитория Gemius за месец май. С други думи, всеки 10-и онлайн потребител в България е посетил един от тях. Преди да се включат в рекламната мрежа, малко от тези форуми са печелили от онлайн реклама, въпреки че са атрактивен канал за тясно таргетирани маркетингови послания. Окрупняването в мрежа обаче решава проблеми като трудно управление на кампаниите, измерването на аудиторията, липса на опит в продажбите и т.н.
Амбициите на User Media са свързани не само с посредничество при продажбата на рекламни площи, но и със създаване на допълнително съдържание. Предстои редизайн на автопортала Tuning.BG (със 17 хиляди уникални посещения дневно), който наскоро бе придобит с помощта на външен инвеститор, както и създаване на тематична социална мрежа.
Прилагането на модела към други ниши е друга амбиция на компанията. Симион Патеев коментира, че в момента тече работа по подобен спортен проект - SportForums.BG, който ще е по-малък по обхват. Цялостната инвестиция по проектите на User Media до момента надхвърля 120 000 лв. Според Симион Патеев от User Media в сегашната пазарна ситуация първоначалната инвестиция може да се възвърне за около две години.
Въпреки че и спортната нишова мрежа звучи обещаващо, възниква въпросът доколко може да се повторя подобна формула върху генерирано от потребители съдържание. В крайна сметка са малко общностите, на базата на които да се изгради платформа, привличаща рекламодателите именно чрез наситеното си тематично съдържание.
Тук идва мястото на наистина тясно специализираните сайтове. Интернет има преимуществото да предлага и на специфични браншови медии достатъчно популярност, за да се самоиздържат. Такъв е примерът с 4-годишния онлайн каталог с полиграфическа тема - Polygraphy.info. Деси Тодорова, съоснователка на сайта, разказва, че проектът се издържа не само от банерна реклама, но и от платени абонаменти за достъп до богатия фирмен каталог. Така съдържанието на сайта компенсира по-малкия обхват на аудиторията му.

Социалните мрежи обедняват

Актуално - Технологии
Социалните мрежи обедняват



Приходите от реклама в социалните мрежи ще намалеят с 3% до $1,1 милиарда през настоящата година, прогнозира eMarketer за пазара в САЩ.
По-ранна прогноза на същата компания сочеше 10,2% ръст и приходи от $1,3 милиарда, пише technews.bg
Макар и да са изключително популярни сред потребителите, социалните мрежи тепърва ще трябва да привлекат вниманието на рекламодателите.
Мрежата MySpace остава лидер по приходи от реклама, но позициите й постепенно отслабват. Анализаторите очакват през тази година спад от 15% на интернет рекламата в MySpace до ниво от $495 милиона.
В същото време приходите на основния конкурент Facebook нарастват заедно с увеличаване на аудиторията на мрежата. eMarketer прогнозира ръст от 9% до $230 милиона през 2009 година.
След две години Facebook може да задмине MySpace по приходи от реклама. През май тази година мрежата имаше 70,3 милиона потребители в САЩ, докато тези на MySpace наброяваха 70,2 милиона.
Според последния доклад на iStrategyLabs, броят на възрастните потребители на Facebook бързо расте, докато учениците и студентите излизат от мрежата.

Операция "Операционна система"

Капитал - 49 стр.
Операция "Операционна система"

Калина КАЛЧЕВА

Google се прицели в най-печелившия пазар на Microsoft
Всяка нова инициатива на Google предизвиква буря от емоции в технологичната общност. Но последната (засега) вест от централата на компанията в Маунтин вю, Калифорния, направо доведе до ураган от спекулации. Водещата онлайн търсачка обяви, че работи върху създаването на своя операционна система, базирана на браузъра й Chromе. На пръв поглед най-засегнат от решението е софтуерният гигант Мicrosoft, чиито операционни системи от години господстват на пазара. Какви обаче ще са другите последствия от поредния ход на Google към глобална доминация?
Единствено интернет
Google Chrome Operating System е името на новата система, която трябва да се появи през втората половина на 2010 г. Първоначално платформата ще е предназначена само за нетбук устройства. Амбициите на Google са на по-късен етап софтуерът да заработи и на по-мощни и скъпи лаптопи и десктоп компютри. Системата ще използва Linux ядро и най-вероятно ще е безплатна за потребителите. Всъщност самият факт, че Google разработва open source платформ, не е толкова изненадващ. По-интересен е изборът на компанията да я надгради на базата на браузъра си, а не като продължение на съществуващата си мобилна операционна система система Android.
Причините за това решение се коренят в концепцията на компанията за бъдещето на компютърното потребление по принцип. Дефиницията на Google за Chrome е семпла: скорост, простота, сигурност. Тези три стълба трябва да осигурят максимално ефективен и лесен онлайн достъп. Chrome всъщност ще е само подстъп на потребителите към интернет. Всички нужни приложения, в това число имейл клиент, софтуери за обработка на данни и каквото друго се сети човек, ще са уеб базирани. Ако успее да се наложи, новата операционна система ще стимулира целия сегмент на онлайн приложения с функционалност, близка до сегашните десктоп програми.
Ползите за самата търсачка са повече от очевидни. Чрез собствена "лека" операционна система Google се надява да изгради плодотворна естествена среда за богатото си портфолио от онлайн услуги. В момента по данни на компанията 1.75 милиона корпоративни клиенти използват Google apps (уеб базиран офис пакет) и очакванията са броят им да продължи да расте. Благоприятен "страничен" ефект е, че потребителите на "захранващата" се с интернет операционна система ще прекарват много време онлайн. Повече интернет потребление означава само едно - повече пари за Google, чийто основен приход (над 90% от общия) идва от онлайн реклама.
Скрити ефекти
Моментът за поява на нови безплатни или евтини операционни системи е изключително подходящ. Една пета от всички продажби на компютри са на машини под 400 долара. Колкото по-ниска е цената на нетбук устройствата, толкова по-малка е чистата печалба за хардуерните производители. Гиганти като Acer и HP печелят от 20 до 400 долара от компютър. На практика допълнително оскъпяване заради софтуер поставя компютърните фирми пред дилемата да повишат крайната цена на лаптопите или да не печелят нищо. И двата варианта са неприемливи в битката за сърцата на все по-пестеливите заради кризата потребители.
Стагнацията на пазара накара хардуерните производители да търсят алтернативи на по-сложните, но и по-скъпи софтуерни продукти на лидера в областта - Microsoft, особено що се отнася до нетбук компютрите. Цената на Windows 7, новото поколение на най-популярната операционна система в света, вече стана причина за недоволство от страна на големите PC компании. По неофициални данни версията на "седмицата" за нетбук устройства ще струва на производителите между 45 и 55 долара.
Засега хардуерните производители, заявили, че обмислят изграждане на компютри с вградена операционна система Chrome, са Acer, Asus, HP, Lenovo и Toshiba. С други думи всички, които имат сериозно присъствие при нетбук устройствата. Google Chrome като безплатна алтернатива вероятно ще предизвика нарастване на дела на нетбук устройствата, работещи с open source софтуер, които в момента са 30% от сегмента. Естествено за сметка на Microsoft... Но и за сметка на хардуерните производители. Някои производители на чипове обаче ще усетят и негативен ефект от "бомбата" Chrome. Операционната система ще е съвместима и с архитектурата за микропроцесори ARM. Такива чипове разработват за мобилни устройства компании като Qualcomm и NVIDIA - преки конкуренти на лидера в сферата на процесорите Intel, за които се задават още трудности.
Не на последно място, много анализатори вярват, че амбициите на Google в областта на нетбук устройствата са достатъчно убедителен аргумент, за да накарат и компании, досега отбягвали този пазар, да се включат в него. След като наскоро дори Sony обяви, че ще разработва нетбук компютри, нищо чудно и Apple да навлезе в ниския сегмент.