понеделник, 13 юли 2009 г.

Rosetta Stone ще съди Google

Инвестор - Имената на бизнеса
Rosetta Stone ще съди Google



Компанията за езикови услуги Rosetta Stone подаде в петък съдебен иск срещу Google за посегателство срещу нейната търговска марка. Според нея промяната в политиката на търсачката улеснява неразрешеното използване на търговските марки от конкуренти и софтуерни пирати.
Според Rosetta Stone условията на програмата Google AdWords са били променени през юни по такъв начин, че рекламодателите може да използват чужди търговски марки или сходни думи в рекламния текст, въпреки че не притежават правото да ги използват.
Рекламодателите, чиито реклами се появяват при търсене в Google, могат да избират ключовите думи, които водят до появата на техните реклами. Когато потребителите въведат тези ключови думи в търсачката, спонсорираните връзки от тези рекламодатели се появяват заедно с резултатите от търсенето.
Google получава заплащане от рекламодателите само в случаите когато хората кликнат върху тези линкове. Официалният говорител на Google е заявил, че компанията не е запозната с делото и не може да коментира случая, предаде AP.
Rosetta Stone твърди, че нейните съперници могат да използват чуждите търговски марки като ключови думи в Google AdWords. Когато ги включат в рекламния текст резултатите от търсенето подвеждат, а Google се възползва финансово от това.
Rosetta Stone е основана през 1992 г. и предлага софтуер за езиково обучение на 31 езика. Наскоро компанията се листна на фондовата борса в Ню Йорк и спечели силен интерес от страна на инвеститорите.
Акциите на Google поскъпнаха с 1% до 414,40 долара на борсата Nasdaq в края на петъчната сесия. Книжата на Rosetta Stone поскъпнаха с 0,5% до 26,23 долара за акция на Нюйоркската борса.

Няма коментари: