понеделник, 13 юли 2009 г.

Не се връзвай на реклами - вкарват те в депресия

24 Часа - 28 стр.
Не се връзвай на реклами - вкарват те в депресия



Живеем в консуматорско общество. Телевизията и рекламите ни насаждат непрекъснато мисълта, че щастието е нещо, което се постига много лесно. Само купувайте правилните неща. Ако обаче следвате този принцип и все още сте нещастни, негласният извод е - вината е ваша.
Колкото повече телевизия гледате, толкова повече виждате хора, които са по-богати от вас. Оттам започва един порочен кръг - колкото повече завишавате доходите на реалните хора и гледате нереалистично на своя собствен като прекалено нисък, толкова повече пари харчите. Британски социолози са изчислили, че хората на Острова дават по
3 лири на седмица за всеки допълнителен час телевизия,
който гледат.
Дали пазаруването обаче ни прави по-щастливи? Едва ли, смята британският психотерапевт Ричард 0'Конър, който изследва връзката между щастиетоиконсуматорскатагледна
точка.
Всеки иска да бъде щастлив, но повечето от нас не знаят как да го постигнат. Смятаме, че това е нещо лесно, че се подразбира от само себе си. Всъщност щастието е цял набор от умения, на които трябва да се научите, обяснява британецът пред в. "Телеграф".
Донякъде това е като правенето на фокуси - ако искате да се научите да бъдете щастливи, са нужни много усилия и практика. След като се научите да жонглирате обаче - вече е лесно. Така е и с щастието - после не ви трябват постоянни съзнателни усилия, които да подобряват настроението ви. Ако се упражнявате редовно, мозъкът ви ще възприеме новите правила и ще ви бъде все по-лесно да сте щастливи.
Замислете се и върху нещо друго - колко от желаните от вас неща са ви натрапени от външни фактори - реклами, билбордове, списания, каталози, име и т.н. Ако обаче не влизате в магазините, ще избегнете много от примамките, които ви карат да купувате все повече и повече. "50% намаление!" "Разпродажба - две за едно!"
Колко всъщност спестихте? Колко изобщо може да спестите за една година, ако през цялото време следвате разпродажбите. Със сигурност сумата е значителна - може да покрие едно хубаво пътуване в чужбина или вложение във вашето здраве, смята британският терапевт.
Ричард 0'Конър дава един простичък съвет като за начало опитайте се да не купувате нищо
в продължение на една седмица. Преди да започнете експеримента, идете в супера и се запасете с най-необходимите храни, които бързо се развалят - зеленчуци, яйца, хляб. След това за
една седмица не стъпвайте в магазин,
не поръчвайте нищо по интернет или телефона. Не се хранете на ресторант. Дори не си купувайте кафе на тръгване за работа. Когато си мислите, че се нуждаете от нещо, запишете си го в списък, който ще използвате по-късно.
В края на седмицата помислете за няколко неща - изпаднахте ли в депресия? Почувствахте ли се отегчени, сприхави, разтревожени? Ако сте се почувствали така, това е било не защото наистина сте се нуждаели от нещо, а защо-
то ви е липсвал навикът да пазарувате. Купуването на неща, дори на сутрешното кафе, ни създава някаква емоция, ни кара да се чувстваме по-влиятелни. Също така ни дава малък подарък, когато сме депресирани.
По време на едноседмичната диета без пазаруване обаче също така може да сте почувствали и някои положителни емоции гордост, сила, свобода. Когато устояваме на изкушенията, ние градим волевите си качества.
А сега погледнете списъка, който сте направили, докато не сте пазарували. Колко от нещата в него наистина са ви необходими? Може да е имало и важни нужди (например останали сте без крушки), но повечето от предметите в списъка наистина са неща, без които спокойно може да минете.

Няма коментари: