събота, 16 май 2009 г.

Господин шоубизнес става вестникар

Капитал - 57 стр.
Господин шоубизнес става вестникар

Константин НИКОЛОВ

Най-влиятелният човек в Холивуд Дейвид Гефън иска да купи New York Times
Не може да си случаен човек в шоубизнеса, ако си създал зведи като Eagles през 70-те, Guns'n'Roses през 80-те и Nirvana през 90-те. Дейвид Гефън се слави с безупречното си усещане за настроенията на развлекателния пазар. Едни от най-големите сделки в Холивуд са минали през ръцете на магната филантроп. Гефън обяви оттеглянето си от индустрията през есента на миналата година, което предизвика изненада дори и сред най-близките му приятели. С натрупания приличен пенсионен фонд от 4.5 млрд. долара Гефън може да си позволи да се отдаде на страстите си - изкуството, яхтите и Малибу. През последните дни стана ясно, че Гефън е намерил ново бизнес предизвикателство. Този път обаче, изглежда, става въпрос за благородна кауза, а не за печалба.
Милиардерът търси начин да влезе като инвеститор в едно от най-престижните издания в света - New York Times. Гефън е преговарял с фонда за дялови инвестиции Harbinger Partners за дела му от 19.8% във вестника, но офертата му е била отхвърлена. Експертите очакват, че много скоро магнатът ще предложи по-висока цена. Financial Times цитира близки до Гефън, според които целта му не е просто акционерно участие във всекидневника, а получаване на пълен контрол.
Дейвид Гефън спокойно може да си позволи да купи цялата Times Co., издател на New York Times и на други вестници. Пазарната стойност на групата в момента е около 1 млрд. долара, далеч по-малко от две години по-рано, когато беше 4 млрд. долара. За последното си тримесечие компанията отчете загуба от 74 млн. долара след спад на рекламните приходи с 27%. Вестникът е под здравия захват на фамилията Сълцбъргър още от 1896 г. чрез акциите й с право на глас, даващи й тотален контрол при взимането на всички решения. Но финансовата криза постави под сериозен натиск влиянието на Сълцбъргър и все повече се говори за продажба на вестника.
Засега не изглежда, че Гефън подготвя враждебна оферта, а по-скоро изчаква развитие на ситуацията. Перспективите пред Times не са много добри предвид кризата и състоянието на вестникарския пазар. Но Гефън определено не търси печалба. Либералните му възгледи съвпадат идеално с политиката на редакционния съвет на New York Times и спасението на вестника ще е основната цел на магната. Инвестицията ще има дълбок личен смисъл за Гефън, който е роден в Бруклин, Ню Йорк, и често казва, че от дете чете Times.
Но Гефън не е единственият, който се интересува от изданието. Мексиканският милиардер Карлос Слим купи дял в компанията през януари и все още не е обявил конкретните си планове. А списание Fortune разкри, че инвеститорът Скот Галуей, който е в борда на директорите като представител на фонда Harbinger, е поискал съдействие от интернет гиганта Google за подаване на оферта за Times Co, но предложението му е било отхвърлено.
Засега изглежда, че Гефън е в най-добри позиции. А и досегашната му кариера показва, че милиардерът рядко пропуска открилите се пред него възможности. Бизнесменът започва кариерата си в пощенската стая на импресарската агенция William Morris, която по-късно нарича Харвард на шоубизнеса. През 70-те години на ХХ век оглавява музикалната компания Asylum Records, която издава Eagles. После основава собствена група - Geffen Records, издавала изпълнители като Guns'n'Roses, Aerosmith и Nirvana. Продава я в началото на 90-те години. С натрупаните пари основава с приятелите си Стивън Спилбърг и Джефри Каценбърг филмовото студио DreamWorks през 1995 г., продуцирало филми като "Спасяването на редник Райън" и "Гладиатор". После го продава на Paramount Pictures, преди отново да си върне контрола над него с помощта на индийската Reliance Group. И така до миналата година, когато внезапно реши да се оттегли от шоубизнеса.
New York Times не е първият вестник, предизвикал интереса на Гефън. Преди три години той поиска да купи Los Angeles Times за немислимите днес 2 млрд. долара. За да набере нужните средства в брой, бизнесменът продаде картини от колекцията си по време на пика на арт пазара. За една от тях - "№5. 1948" на Джаксън Полък, получи рекордните 140 млн. долара. Офертата му за вестника тогава така или иначе беше отхвърлена. Но зевзеците се шегуват, че скоро само с парите от картината ще може да си купи New York Times.

Малко смешно, малко тъпо

Капитал - 42 стр.
Малко смешно, малко тъпо

Галя ПРОКОПИЕВА

Фейлетон/репортаж за нас, вестник "Класа" и Николай Бареков
Сега разбрахме защо толкова много хора не харесват журналистите и не вярват на вестниците – с тях въобще не може да се излезе наглава. Изпитахме го на нашата собствена и след известно колебание решихме да разкажем, защото тази история може все на някого да е полезна.
Като журналисти, с което все още се гордеем, доста рано бяхме застигнати от слуха, че Христо Ковачки – собственик на ТЕЦ-ове, мини и други такива, идеолог (или нещо такива) на партия "Лидер", най-често наричан в медиите просто "бизнесменът Христо Ковачки", е купил "Икономедиа" – фирмата, която издава "Капитал" и "Дневник". Проверихме, разбира се, и като се уверихме, че е толкова вярно, колкото земетресението в Хасково по Великден, прекарахме няколко седмици в любителско изследване на това откъде и с какъв интензитет се завихря Слухът. Той мина през бизнесмени, депутати, много колеги. Тъкмо бяхме започнали да се шегуваме, че ако икономическата криза задълбае нечувано, все ще си изкараме заплатите, дори ако трябва да копаем въглища в "Бобов дол", миналия четвъртък се събудихме със "сензационна новина". Четеше я по bTV Николай Бареков, с цялата си сериозност, забил поглед във вестник "Класа", където сигурно за да си докарат броя на редовете, бяха сложили и цитати на точно трима представители на "Икономедиа" (издател, изпълнителен директор, главен редактор), които казват, че не е вярно. За Бареков отричането от наша страна е "интересно", а заключението му е такова: "Засега от "Икономедиа" твърдят, че всичко това било нещо като шега... Парадоксално, но факт." В смисъл че е парадоксално да отричаме.
Намираме "Класа" и гледаме заглавие "Икономедиа" продадена на Христо Ковачки?". Въпросителен. Веднага ни засърбяха ръцете да махнем въпросителния знак. Вече толкова години пишем и редактираме текстове и сме се разбрали, че не слагаме заглавия с въпросителни, защото всъщност нищо не казват. По-лошо - показват, че сме чули нещо, ама не сме си свършили работата да го проверим и за да не отива нахалос, сме го засилили във вестника...
Междувременно "сензацията" е обиколила напред-назад и се раззвъняват всевъзможни хора. Явно за да си допроверят новината, защото журналистите са я оставили някаква наполовина. Ами не е вярно, обясняваме по телефони и мейли, докато се чудим това сега да го опровергаваме ли на всеослушание или няма смисъл, защото е толкова тъпо. От друга страна, достатъчно много вестници се изпонапродадоха напоследък и хората сигурно вече всичко очакват. (Ние самите в понеделник пак чухме, че поредният национален всекидневник е купен от бившата директорка на тотото Ирена Кръстева и се раззвънихме, но като не се потвърди новината, се разбрахме, че нищо не пишем, защото няма смисъл. Както и да е.)
Говорихме с колегите в "Дневник", с мениджъмънта и решихме да звъннем на Ковачки, да не би пък той да ги разказва тези работи и да въвежда в заблуждение. От офиса му казаха "не". Въобще не ги били търсили от "Класа" да питат, а и откъде накъде "ни свързват с "Икономедиа". В последната реплика се чете абсолютно същото чувство, каквото и ние изпитваме, като чуем да ни свържат с Ковачки. Представете си и на него какво му е. Звънят сигурно разни недоволни величия и го хокат: ти защо пишеш така за Юруков, той е наш човек; внимавай в картинката, че ще ти пуснем статия в "Уикенд"... ей такива.
ОК, за да не се обясняваме цял ден и за да свършим и някаква друга работа, решихме да опровергаем на www.dnevnik.bg, а главната редакторка на "Дневник" Велислава Попова се обърна с любезна молба към колегите от "Класа" и те да се опровергаят в следващия брой. Така си се прави. На всеки му се случва да напише някаква глупост и по принцип за да си пазят доброто име, много журналисти в много държави са се съгласили за етични кодекси с простите правила: питаш всички засегнати страни, отличаваш твърди факти от обикновени слухове, а като сбъркаш, се поправяш, защото на другия ден няма да ти вярват. Сигурно не знаете, но в България също имаме кодекс, освен това ние го спазваме още отпреди да съществува. Нищо, че вестниците на Ирена Кръстева не го признават въобще. По едно време дойде мейл от "Класа" - пълен шах. Редакторката обяснява на Велислава Попова, че имали намерение да се поправят, но понеже "Дневник" си е позволил пръв да напише, че новината за новината не е вярна (перифразираме, оригиналния отговор вижте тук), те нямало нищо да пишат. Е, това вече е журналистика от такава класа, каквато ние не владеем.
Сещаме се за bTV. Поне Бареков, ако може на другия ден със същата сериозност да изчете и нашата информация, а защо не и да се извини. От телевизията пък ни обясниха, че нямали практика да опровергават други медии. Все едно техният водещ не пропусна въпросителната и не разнесе "сензацията", при това гарнирана с личен коментар. На следващата сутрин Бареков ни обяснява, че така се правел преглед на печата и той не можел да пропусне толкова важна новина, свързана със собственост на медиа, защото много било важно собствеността на медиите да е прозрачна. Пак шах. Първо, нашата собственост си е повече от прозрачна и винаги за всякакви промени сме си казвали сами. И второ, Бареков дали е сигурен кой е точно собственик на "Класа"? И трето, пак проклетите журналистически норми казват да не се прецитира и препренася информация, за която знаем, че не е вярна. По принцип не е редно журналистите да твърдят неща, позовавайки се само на чужди цитат, без да са проверили истината - това специално в България много-много не се спазва.
bTV за разлика от "Класа" са подписали същия този етичен кодекс, така че имаме още една възможност – да се обърнем към етичната комисия (да, такава съществува и препоръчваме да се ползва колкото може повече) и да си поискаме правото на отговор. Ще го направим. Мислим, че не могат да ни откажат. Например навремето, когато "освободиха" друг един свой водещ – Иво Инджев, защото цитирал трета медиа и анононимен източник, според който президента Георги Първанов придобил едни апартаменти, тогавашният директор на телевизията Албърт Парсънс беше казал: редакционната политика на bTV не си е позволявала и няма да си позволи някакъв компромис с нарушаване на световните стандарти за журналистическа етика и морал.
И да, много е нечестно и обидно. Защото ние все пак сме в медийния бизнес и си градим името от 15 години. Ще пишем, ще протестираме, все ще опровергаем. Но ако бяхме просто някаква друга фирма, която си гледа бизнеса и не се забърква с журналистите – нямаме никакъв шанс. Ще обясняваме, че не крием камила в офиса, и никой няма да ни чуе.
Тук се сещаме за едно умозаключение на медийния магнат Рупърт Мърдок, който наред с хиляди други издатели по света в момента се опитва да намери новия бизнес модел на така наречените стари медии (вестниците в това число). В една своя статия наскоро той казва, че не друго, а самодоволството ще убие вестниците. В България самодоволството на медиите е забъркано с малко глупост, малко некомпетентост, малко малодушие – ей такива самоубийствени работи. И понеже подобно на Мърдок все пак вярваме, че има една истинска журналистика, която ще оцелее, най-сърдечно каним: ако усетите фалш, видите грешки или не дай боже, ни хванете в престъпление към собствените ни правила, пишете ни, защото сме само на един клик разстояние. На сайта ни ще намерите етичния кодекс, а това е адресът на комисиите по етика. Това само ако и вие като нас все още вярвате, че от медиите има някакъв смисъл.
*Статията е написана в множествено число не за друго, а защото разказва колективно преживяни случки и емоции.

БЕЗ РЕКЛАМА ПРОСТО ИЗЧЕЗВАШ ОТ ПАЗАРА

Банкер - 30 стр.
БЕЗ РЕКЛАМА ПРОСТО ИЗЧЕЗВАШ ОТ ПАЗАРА

Таня ДИМИТРОВА

Любомир Острев, собственик на рекламна агенция VPR advertising, пред в. „БАНКЕРЪ"
Г-н Острев, какви са според вашите наблюдения ефектите от кризата върху рекламната политика на компаниите и съответно върху състоянието на рекламния пазар у нас?
- Началото на годината беше период на изчакване и опознаване на новосъздалите се пазарни условия. Следяха се много внимателно ходовете на конкуренцията и движението на клиентите. Много от фирмите блокираха рекламните си бюджети, докато се ориентират по-добре в новата ситуация. Наблюдава се и нещо интересно на рекламния пазар - българските компании реагираха по-бързо от тези с чуждестранно участие и управление. Оказаха се по-бързи, по-гъвкави, а даже и по-смели, по-предвидливи и находчиви от чуждестранните си конкуренти. Причината може би се крие в по-сложната структура на мултинационалните компании, поради което е необходимо допълнително оперативно време, докато пристигнат нарежданията и парите от „централата". През това време българските фирми вече работеха над рекламните си кампании и одобряваха медия бюджети. Така беше през първите месеци на годината, сега нещата се по-изравниха. Чуждестранните компании наваксват забавянето си, вкараха готов, изготвен в чужбина криейтив (телевизионни клипове и визии), но смятам, че българските компании ще запазят конкурентното си предимство.
Чуха се мнения на експерти от бранша, че през тази година рекламният пазар може да се свие с около 20-25 процента. Каква е вашата прогноза?
-Телевизионната реклама е най-силният рекламен канал в България и големите бюджети са насочени именно там. Смятам, че с колкото са намалени цените на рекламата в основните тв канали, с толкова е свит и рекламният пазар. В момента става дума за около 26 на сто.
Според вас кои отрасли у нас са станали по-активни или по-пасивни в рекламата от началото на кризата?
- Противно на очакваното, наблюдавам активност от всички отрасли, включително и от най-засегнатите от кризата. Всички виждат рекламни и PR материали за продажба или отдаване под наем на недвижими имоти. Ако преди се продаваха на зелено само с табела на самия строеж, сега активно използват външната реклама и пресата. Банките рекламираха кредитите си, а сега лансират високите проценти по депозитите. Същото важи и за автомобилните компании - ако не се рекламират, как биха обявили големите си отстъпки? Общественото недоволство към мазнините и вредните добавки в сиренето пък провокира рекламна активност в този отрасъл... Може ли да се очаква спад в цените на рекламата? Ще се отрази ли това на нейното качество?
- Наистина има спад на цените на рекламните канали - телевизия, преса, аутдор. Цените на услугите в рекламните агенции обаче се запазват и това е обусловено от два фактора. Единият е, че малка част от общата сума от даден рекламен бюджет отива при агенцията. Другият е, ще го формулирам общо, че има повишени изисквания към работата на агенцията - и като срок за изпълнение на поръчката, и като постигнати резултати. Забелязва ли се пренасочване на клиентите ви от един вид реклама към друг?
- Всяка компания в зависимост от конкретния продукт, таргет и бюджет използва един основен канал, по който изпраща послания към своите клиенти, а другите са поддържащи. Това, което сега наблюдаваме на пазара, е, че намаляват броят и разнообразието на поддържащите канали и комуникацията се съсредоточава върху основния канал. Каква е печелившата рекламна политика за фирмите в този момент?
- Най-важното в този момент е да има цялостна рекламна политика и стратегия. Всяка работа на парче е потушаване на пожари и в крайна сметка не носи особен или траен ефект. Ако те няма в публичното пространство, ако не се рекламираш и не напомняш непрекъснато на хората за себе си, ще се окаже, че много скоро клиентите няма да те помнят, а в твоята пазарна ниша вече ще има други лидери. Наблюдавайте кои български компании водят активна рекламна политика днес и ще знаете кои ще са силните утре. Какви са изискванията към рекламните послания по време на криза?
- Не трябва да се набляга на послания, обвързани с кризата. Хората достатъчно се стресираха. Трябва да се изтъкват още по-целенасочено ползите, които потребителят ще получи, ако закупи съответния продукт. Не трябва да се говори общо, посланията трябва да са персонализирани, нека клиентът знае, че се говори именно на него. Не адаптирайте криейтив, правен задруги държави и пазари, направете рекламата си точно насочена към българския ви клиент. Той ще оцени това. Маркетинговата кампания на продукта против тютюнопушене „Табекс", в чиято разработка и изпълнение участвахме и ние, спечели в конкуренция с кампаниите на мултинационални фармацевтични корпорации с внушителни бюджети. Българската кампания обаче впечатли с криейтив и съответно с ръст на продажбите на продукта, защото беше съсредоточена към това какви ползи би имал конкретният човек. Какви са шансовете да бъдат привлечени клиенти, чиито джобове са изтънели?
- Без реклама не знам как може да стане. Вече трябва да се мисли помногопланово. Изтънелият джоб означава, че тези потребители минават в друг ценови сегмент, а не че те въобще вече няма да си купуват нищо. Много вероятно е да се окаже, че клиенти на продукта вече са други хора, от друга прослойка, с друго образование и с други интереси. Например, ако преди велосипедите се продаваха предимно на деца и на хора с афинитет към спорта, то сега таргет-групата може да е съвсем друга и по-многобройна. Това може би са инженери, учители, счетоводители и други, за които колата се превръща в осезаем разход или в скъпо удоволствие. Затова не бива да се спира рекламата, а да се преосмисля таргетът и посланието към него.
Можете ли да разкажете за някои интересни рекламни практики, провокирани от икономическата ситуация в момента?
- Ще дам пример как българска компания вдигна на крака цял сегмент от строителния отрасъл. Компанията е „Ролпласт Груп" АД, най-големият производител на прозорци и стъклопакети. В началото на тази година всички фирми от строителния бранш се подготвяха за кризата, производителите на прозорци съкращаваха работници, ограничиха маркетинговата си активност. Чуждестранните производители на профили за прозорци също не се чуваха и виждаха никъде. Точно в този критичен момент „Ролпласт" стартира масирана рекламна кампания в София. Като резултат повиши не само своите продажби, но и на целия сектор.
Кое е най-голямото предизвикателство пред рекламния пазар в момента?
- Да повиши ефективността си. Клиентите очакват повече активност и резултати срещу помалко пари.

Социалните мрежи събраха $2 млрд. От реклама

Сега - 46 стр.
Социалните мрежи събраха $2 млрд. От реклама



Социалните мрежи и рекламата в тях стават все по-гореща тема напоследък. По данни на eMarketer през 2008 г. разходите за реклама в социални мрежи в световен мащаб възлизат на 2 млрд. долара, което е годишен ръст от 46.4%. Прогнозата на анализаторската компания е през тази година разходите за реклама в такива сайтове да се увеличат със 17% до 2.35 млрд. долара. „Двуцифрен ръст на разходите определено звучи като добра новина във време, в което прогнозите за разходите за онлайн реклама в световен мащаб се намаляват до ниски едноцифрени увеличения", коментира Дебра Ахо Уилямсън, старши анализатор в компанията. „Само че очакваният ръст на разходите за реклама в социални мрежи през 2009 г. е половината от това, което eMarketer заложи в предишната си прогноза от декември 2007". За 2010 г. се очаква ръст на разходите от 10.9% до 2.6 млрд. долара, за 2012-та - увеличение от 10.8% до 3.18 млрд., а през 2013 г. се прогнозира да бъде достигната стойност от 3.49 млрд. долара. Въпреки това забавянето на ръста не означава лоши новини за сегмента „На пазари като Китай, Япония, Южна Корея и Русия някои социални мрежи са изградили нарастващи притоци от постъпления от продажбата на виртуални стоки на членовете си и от такси за игри или достъп до платено съдържание и услуги", коментира Уилямсън.

Бойка Атанасова, издател на в. "Български новини": Рекламата в гръцкия печат се сви наполовина

Класа - 11 стр.
Бойка Атанасова, издател на в. "Български новини": Рекламата в гръцкия печат се сви наполовина

Андриана МИХАЙЛОВА

Бойка Атанасова е сред най-търсените за коментар чуждестранни журналисти в Гърция. Тя е основател и издател на най-стария български вестник в южната ни съседка - "Български новини". Той стартира през 1999 г. В момента се чете от повече от 30 000 сънародници, списва се от 9 човека - 6 България и Гърция. Издателството има и вестник на румънски език. "Български новини" е сред традиционните участници в световните срещи на българските медии, които БТА организира. Петото издание на журналистическия конгрес ще бъде открито утре в София и ще продължи след това в Бургас и Варна. Основните теми тази година са туризъм по време на криза и цифровизацията на ефира. За форума са потвърдили присъствие рекорден брой делегати. От БТА разкриха, че въпреки кризата наши медии са се появили в Китай и В Португалия
- Има ли отражение вече финансовата криза върху вестниците, издавани извън България? Вярно ли е, че повечето от тях преминават на електронен вариант?
- От виртуална, кризата се превръща в действителна. факт е, че в Гърция, където имаше 5 български вестника, един от тях закри печатния си формат и премина само в електронен, а друг - от седмичен се трансформира в двуседмичен. Всичко това доказва, че криза на пазара вече има. Доколкото имам информация и най-големият български вестник в Америка - "Неделник", също е преминал само в електронен вариант. Всъщност, то в това е и бъдещето!
- Рефлектира ли тя Вече върху обема на рекламите?
- Да, усещаме кризата по отношение на намалелите като брой публикации за реклама. Свити са почти на половина. Смятам, че паниката е по-голяма, отколкото реалността, но все пак я има. Рекламният пазар при нас е оскъден, а пък и от България нямаме никакви рекламни постъпления - разчитаме единствено и само на гръцкия пазар. Надявам се кризата да не е много дълга. В момента сме обърнали поглед към стартиращите предизборни кампании. Гръцкият бюджет за реклама на политическите формации е 7 милиона евро, а те никога не ни забравят, тъй като българската диаспора е с право на избирателен глас в Гърция.
- Разчитате ли на абонамент?
- Не, нямаме абонамент, тъй като българите често сменят адреса си заради работата. В Гърция и Кипър има централно разпространение от фирма, която е монополист на пазара за чуждоезични издания. Чрез нея "Български новини" достига до читателите си
- Какви информации четат българите зад граница, от какво се интересуват?
- Когато стартирахме, необходимостта на пазара бе огромна - нямаше български вестник. В същото време връзката между българите и родината бе прекъсната, нямаха никаква информация за законодателството в Гърция. Дори не знаеха, че и като чужди граждани имат права в тази страна. Затова и основните теми бяха за гръцкото законодателство и възможностите за узаконяване и реализация на пазара в Гърция. Отделяхме достатъчно място на правата, които имат, на институциите, към които да се обърнат за помощ правни и практични съвети, необходими за по-лесното им адаптиране. След влизането на България в ЕС концепцията постепенно започна да се променя - разширихме тематиката, но основно продължаваме да информираме за промените в гръцкото законодателство, които касаят сънародниците ни.
- В България одит бюрото по тиражите се ползва от много малко издания? Как е в Гърция? Има ли регистър на собствеността на медиите?
- Компанията-разпроспфанител не изнася информация относно тиражите на конкурентните издания, така че всеки да може да злоупотреби с тях. Но това е тяхна политика. Що се касае до регистъра, да, има такъв и се поддържа от Министерството на печата. На петата световна среша на българските медии, организирана от БТА, ще бъде предложено създаването на информационен пул за медиите зад граница. Ще подкрепите ли подобна идея? През 2005 г., на първата световна среща на българските медии бе учредена Асоциация на българските медии по света, чиято цел бе обмен на новини чрез информационен пул. Вероятно това е продължение на идеята, но дали ще я подкрепим, мога да отговоря след като се запознаем с условията.
- Една от темите на форума е взаимоотношението между туризма и медиите. Какъв е гръцкият опит? - За всички е ясно, че медиите са основна двигателна сила във всяка сфера, не само в туризма. Популяризирането на българските дестилации е най-важното, като разбира се не трябва да гледаме на тях само през розови очила. Трябва да има постоянна обмяна на информация и идеи Например последният хит в Гърция е да се развие религиозен туризъм. Идеята на гърците е да се разработят маршрути до манастири, църкви и археологически паметници на територията и на Гърция, и на България. Проектът се казва "По стъпките на апостол Павел". И всичко това става чрез популяризиране на идеята чрез федствата за масова информация.

Мегасайт ще чисти имиджа на България

Стандарт - 42 стр.
Мегасайт ще чисти имиджа на България

Форумът започва в София и продължава на морето

БТА събира наши медии от цял свят срещу кризата
Мегасайт за България ще обсъдиха родни медии от цял свят. БТА събира журналистите на Пета световна среща. Форумът тази година ще се открие в София, а дискусиите ще се проведат в Бургас и Варна. По време на форума ще бъде представена идея за нов мегасайт, който ще обобщава информацията за родината ни и ще работи за добрия имидж на България.
Журналисти и анализатори ще умуват как да помагат страната ни да се избави от лошото си лице пред чужденците. По време на срещата ще се представи кампанията, която консолидира хиляди нашенци - тази за Белоградчишките скали.
Основната тема на форума е "Накъде в реалното, виртуалното и информационното пространство. Туризмът, високите технологии и медиите - българските аргументи срещу кризата". Българските медии по света ще разкажат как се справят в ситуация на финансов колапс, свиват ли се рекламите им, минават ли само на електронен вариант.

Lotus Connections Социалната мрежа за бизнеса и откриване на експериза

Computerworld - Lotus software - 9 стр.
Lotus Connections Социалната мрежа за бизнеса и откриване на експериза.



Какво изисква от една такава социална мрежа бизнеса? - сигурно място за съхранение на информация посредством правилно подбрани уеб 2.0 услуги или нещо друго?
Lotus Connections е софтуерът за изграждане на социална мрежа за бизнеса. Той дава възможност на всички бъдат по-иновативни и спомага по-бързото изпълнение на задачите чрез силата на динамичните мрежи от колеги, партньори и клиенти. Lotus Connections интегрира пет уеб 2.0 услуги Профили, Общности, Бързи връзки, Дейности, Влогове. A Home страницата синтезира и адаптира информацията под формата на уиджети от другите пет уеб услуги според нуждите на потребителя. Lotus Connections взима най-доброто от известните социални мрежи и го интегрира с наличните функционалности, Съхраняване на корпоративното знание. Профили, Общности, Форуми, влогове, Бързи връзки. Това са местата, където потребителят намира нужната информация. Богатите функционалности на Общностите и Форумите помагат на организацията в управлението, съхраняването и повторното използване на корпоративното знание. Профилите са централното място, отправната точка. Откриването на информация става с помощта на т.нар. „търсене през точка" или търсенето из препратките, връзките или хората служи като опорна точка за намирането на някой, който ни се струва интересен. Споделяне на информация. Лична „posting" стена и микроблогването Facebook "wall-style" функционалността, наречена "The Buzz", правят споделянето на важна информация много по-лесно и бързо. Микроблогът позволява своевременно обновяване на статуса по същия начин както във Facebook, Linkedin, Twitter. Така другите ще знаят какво правим, къде сме и по-лесно ще се свързват с нас. "The Buzz" позволява да се водят един вид дискусии на стената на даден профил и да се показват промените в същия. Управление на бизнес процесите. Дейностите, т.нар. Acticities помогат в организирането на информация и хора. Приложението улеснява проследяването на работата, отбелязвайки извършените задачи; споделянето и управлението на задачите с другите хора от екипа; откриване и споделяне на добрите практики, чрез създаване на шаблони за работните задачи. Уикита и уиджети. Уикитата имат тясна връзка с Общностите и останалите Lotus Connections услуги. Дават възможност за създаване, управление и реорганизиране на страници, "rich text editor" или т.нар. уики "markup editor1, ъплоуд и споделяне на документи. Уикитата в Lotus Connections са т.нар. Работно място или "Workspace". Уикитата са група от страници с йерархична структура. Всяка промяна в страницата може да бъде проследена, тагната или оценена. Уиджетите "подават" най-важната информация там, където е необходима. "Customization". Посредством Уики-тата Lotus Connections предлага на потребителя максимална леснота в "нагаждането" на работното пространство към нуждите. Общностите са мястото за екперимент, тъй като страницата е изцяло базирана на уиджети. Можем да драгваме и дропваме уиджети, да добавяме нови, дори и от външни източници (напр. Google Gadgets) Мобилност, свързаност. Lotus Connections уеб услугите достъпваме от BIckBerry мобилните устройства, а интеграцията с Lotus Notes, Lotus Sametime, Lotus Quickr, Linedln, SuccessFactors и др. добавят значителна стойност към предимставата и възможностите на корпоративната социална мрежа.

Джими Уейлс е звездата на Mediamixx '09

Поглед - 16 стр.
Джими Уейлс е звездата на Mediamixx '09

Надежда НЕНОВА

Фестивалът в Албена е с фокус върху бизнеса в условия на криза
Конгресът MediaMixx '09 ще се проведе тази година от 3 до 7 юни в курорта Албена в рамките на традиционния медиен фестивал. MediaMixx ще обсъди нарастващото значение на дигиталната реклама и за първи път ще представи наградата Cyber & Mobile UMbrela. За нея ще се състезават в 11 онлайн категории и 3 категории за мобилно съдържание. MediaMixx '09 ще бъде открит от създателя на популярната интернет енциклопедия Wikipedia Джими Уейлс, който ще говори за все по-бързо нарастващото влияние на световната мрежа и интернет технологиите. Той ще се спре и на нарастващото влияние на неговата интернет енциклопедия, която сега е между 10-те найпосещавани страници в глобалната мрежа. Джими Уейлс-Джимбо се съгласил да дойде в страната ни, защото разбрал, че българите не са богати, но и тук има хора, които се борят за един по-смислен разговор, по-здрав климат и по-ясна ценностна система. Уейлс се слави като един от най-скъпите и известни лектори на света, особено когато става дума за бъдещето на алтернативните медии и развитието на интернета като най-влиятелния източник на информация. Създателят на Уикипедията е последовател на идеите на Айн Ранд за капитализма и свободното развитие на пазара, както и на всеки човек според неговите способности и таланти. „Представете си един свят, където всеки човек на планетата има достъп до цялото човешко познание. Да създам и да доставя свободна енциклопедия с възможно най-високо качество до всеки отделен човек на тази планета на неговия собствен език това съм аз. Това правя. Това е целта на моя живот", казва Джими Уейлс. Създателят на най-популярната онлайн енциклопедия, която предлага над 10 милиона статии и се поддържа единствено благодарение на своите потребители, дори беше обявен за една от 25-те най-големи знаменитости в интернет според сп. Форбс. В момента Уикипедията е сред 10-те най-популярни сайта в мрежата, а Джими Уейлс многократно е обявяван за един от стоте най-влиятелни хора на планетата. Партньор на юбилейното 15-то издание на MediaMix ще бъде словенският Golden Dtum, най-големият рекламен форум в Източна Европа, а неговият президент Юри Аних ще представи най-добрите рекламни постижения в региона. През 2009г. MediaMixx осъществи важно партньорство с BANFF World Television Festival в Северна Америка и Канада. На 3 април българско жури в състав Севда Шишманова, Венелин Петков, Николай Дойнов, Милка Ганчева и Борислава Димова, проведе полуфинално гласуване в категория Investigative & Carrent Affairs PrograMS и отличи 3 програми: 1. Dispatches: Warlords next Door, 2. Iraq: The Lost Generation и 3. Massacre at Virginia Tech. В международната състезателна програма участват всички сравними събития в света, които обхващат широк спектър от телевизионни програмни жанрове. Фестивалът е международен, тъй като всички страни имат право да се състезават за BANFF награди и е с изградена репутация за честност и почтеност. Тази репутация е била създадена в продължение на много години и съществува, благодарение на качеството на своята селекция от журита. След първото му издание през миналата година, в медийните среди се наложи мнението, че MediaMixx Конгрес е необходимост за всеки, който иска да постигне успех в сферата на маркетинга, медиите и комуникациите. През 2009 MediaMixx Конгрес събира някои от най-големите световни имена в областта на медиите, рекламата, маркетинга и комуникациите. Специални гости на конгреса ще бъдат: Джонатан МакДоналд, head of Mobile, Ogilvy One Worldwide, който ще направи презентация на тема „Мобилният свят", Марио Гарсия, председател на Garcia Media Group, който me представи „Новият Свят - от Маями през Индия към Изтока" и експерти като Керстин Трикалитис (изпълнителен директор Out There Media), Альоша Раксандич (управляващ директор Pristup Skupina), Андреас Рудаш (изпълнителен директор RTL Group), Харалд Рийнер (главен маркетинг директор Vienna Insurance Group), Андреас Майерхофер (главен маркетинг директор Мобилтел), Емил Ценов (главен маркетинг директор OMV Austria), Ханс Maap (RTL Консултант, управляващ директор MabiMedia) и Генк Дулаку (Генерален Директор Vizion Plus). Дебатите на Конгреса пък ще включват някои от най-актуалните теми в сферата на медии и реклама като медийна криза ли е световната финансова криза, как да правим успешен бизнес в и чрез медии, бъдещето на печатните медии и бъдещето на телевизията. „Всички ние можем да научим много от темата 4Show ме the мопеу' (Покажи ми парите), която избрахме месеци преди кризата, от експертите и приятелите ни от повече от 12 държави и дебатите по темите за практическите приложения на кросмедийни формати. Конгресът ще бъде сърцето и шедьовърът на тазгодишния Фестивал където ще срещнем приятели, експерти в бизнеса, ще се учим и ще се вдъхновим за свежи идеи от най-добрите, както и ше правим реален бизнес. Той наистина е задължителен за всеки, който иска да постигне успех в сферата на маркетинг, медии и комуникации", казва председателят на Консултативния съвет на MediaMixx Group Руди Кобза. Руди Кобза е председател и на най-голямата рекламна групировка в Австрия, включваща Draftfcb Kobza, Lowe GGK и Alphaaffairs. Доказателство за високия му професионализъм са многобройните награди от най-големите международни фестивали в областта на комуникациите Cannes Golden Lion, Clio, Eurobest, Epica, New York, IAA, Effis и др. Председател на журито на Golden UMbrella Award за найдобри телевизионни програми ще е Любили Самарджич, който тази година ще получи специалната наградата за развитието на медиите.

„Майкрософт" и „Яху" отново преговарят

Поглед - 15 стр.
„Майкрософт" и „Яху" отново преговарят



Двете световни корпорации „Майкрософт" (Microsoft) и „Яху" (Yahoo) подновиха преговорите си за сътрудничество си в рекламната област и търсачките. Според информацията на „Уол стрийт джърнъл" (Wall Street Journal) засега няма подробности за разговорите, които започнаха в началото на април тази година. Предположенията за предмета на договора са възможността „Яху" да продава медийна реклама на сайтовете на „Майкрософт", а пък тя да слага реклама заедно с влизането в търсачката на „Яху". Според „Уол стрийт джърнъл" сделката за рекламата е част от по-голямо споразумение. Според спекулациите в медиите то ще прехвърли търсачката на „Яху" на по-големия конкурент. Така производителят на „Уиндоуз" ще съкрати разходите си и ще потърси възможност да увеличи спадналия дял на пазара на търсачки. В началото на миналата година „Майкрософт" се опита да купи „Яху". Тогава офертата беше за 40 милиарда долара. Но мениджмънтът на „Яху" отказа - и капитализацията на интернет портала рязко спадна. Напусна и генералният директор Джери Янг, който през 1994 година е един от основателите на сайта. През февруари тази година „Яху" започна вътрешна реорганизация и съкрати регионалните си отдели до два - един за Северна Америка и вторият за целия останал свят. Новият генерален директор Керъл Бартц замрази повишението на заплатите, за да намали разходите.

Рекламата по света застрашително намалява

Поглед - 15 стр.
Рекламата по света застрашително намалява

Уляна ПЕТРОВА

„ЗенитОптимедия" намали прогнозите си за 2009-а до спад от почти 7 процента
Разходите на световния пазар на реклама могат да намалеят значително - много повече отколкото бяха прогнозите в началото на тази година. Това казват от водещата корпорация „ЗенитОптимедия" (ZenithOptiMedia), която прави тримесечни предвиждания в областта на масовите комуникации. Според последните й данни тази годиш спадът в световен мащаб ще е 6,9 на сто - до 453 милиарда долара. Преди шест месеца агенцията очакваше намаление от 0,2 на сто. През 2008-а според експертите й е имало увеличение от 1 процент. Най-лошо ще е положението с вестниците, прогнозират от „ЗенитОптимедия". Те ще получат 12 процента по-малко приходи от реклама Сериозно ще намалеят рекламите и в радиоканалите и списанията. Малко по-добре ще е в телевизионните канали - намаление с 5,5 процента основно заради по-ниските цени. Единствено делът на интернет рекламата ще расте макар и със забавени темпове до 12,1 на сто. Причините според последната прогноза на корпорацията са свързани основно с финансовите резултати на рекламодателите. Така че рекламният пазар едва ли ще започне да се възстановява докато компаниите търпят загуби заради световната криза Британският вестник „Файненшъл таймс" (Financial TiMes) коментира, че прогнозата на „ЗенитОптимедия" доста се различава от предвижданията на другите големи световни агенции. „Груп М" (Group M), която принадлежи на WPP, очаква намаление на разходите за реклама през тази година от 4,4 процента, докато Aegis, собственост на Carat, определя цифрата на 5,8 на сто. Сравнително оптимистично изглеждат нещата в Китай и Индия - а най-зле ще е в Япония, казват от „ЗенитОптимедия". Преди три месеца очакванията за Източна Европа бяха за ръст от 1,5 процента - сега вече става дума за сериозен спад от 13,9 на сто. Големите съкращения на рекламните разходи се очакват в Русия, Украйна, Унгария и Турция. В Западна Европа медийните собственици ще загубят 6,7 на сто от приходите си от обяви - като най-голямото намаление ще е във Великобритания и Испания. Радикалният спад ще е в Япония - с общо 38 процента в сравнение с 2008 година. Джонатан Бърнард, който отговаря за прогнозите в „ЗенитОптимедия", очаква, че световният рекламен пазар ще отбележи през 2010 година скромно нарастване в повечето държави с изключение на Северна Америка. На континента и през тази година намалението на рекламните приходи ще е значително - 83 на сто от обема им. Латинска Америка според прогнозата се оказва „найиздръжливия" регион. Там намалението на рекламните разходи ще е от 2 процента, а в Бразилия очакванията са за увеличение от 7 процента. „ЗенитОптимедия" е дъщерна фирма на четвъртата по големина в света рекламна агенция „Паблисиз" (Publicis). Тя прави проучванията си на 79 рекламни пазари и е подготвила прогнози до 2011 година. Започнала е да прави анализи в областта през 1997 година Данните се събират поотделно за вестниците, списанията, телевизиите, радиата, външната реклама, кината и интернет за отделните държави.

Еманципацията на ICANN

Капитал - 44 стр.
Еманципацията на ICANN

Калина КАЛЧЕВА

Еврокомисарят Вивиан Рединг поиска регулаторът на интернет домейните да е наистина международен
Преди не чак толкова много години интернет приличаше на колониална територия. Първият, стъпил на нея, получаваше правото и отговорността да уреди еднолично досадните въпроси като регулация, навигация и т.н. Точно по такива исторически причини раздаването и управлението на домейните от първо ниво попада в ръцете на САЩ - най-напредналата държава по отношение на мрежата в края на ХХ век. За срок от около 10 години обаче интернет населението стана 2 милиарда души, а онлайн бизнесът се превърна в глобално икономическо явление. С други думи, виртуалната провинция е твърде значима, за да бъде оставено стопанисването й само на една страна, била тя и САЩ. Или поне така разсъждават международните организации, които оказват все по-сериозен натиск за еманципиране на регулаторния орган, занимаващ се с домейните - ICANN.
Един ги владее
Комуникацията между сървър и компютър се извършва чрез адреси, които се изписват с цифри. За улеснение са измислени и имена на нормален език, които да им съответстват. Домейн от първо ниво е суфиксът след името на даден сайт като .fm, или .org. В тази категория влизат националните домейни ( ccTLD) като .bg, .ru и комерсиалните генерични ( gTLD)- .com, .net и т.н. Докато първите се "начисляват" за раздаване на една организация за всяка страна, вторите са обект на търговия от много компании. Без DNS (Domain Name System) системата, която помни имената на всички съществуващи и увеличаващи се с всяка секунда сайтове, интернет би спрял да съществува. Организацията, която се грижи да избегнем подобен сценарий, се нарича ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Това е неправителствена структура, създадена през 1998 г. в Калифорния. Дотогава грижите по раздаването и съхраняването на имената на домейни са били изпълнявани предимно от Джон Постел от Университета на Южна Калифорния чрез друга организация, съществуваща и до днес - IANA ( Internet Assigned Numbers Authority). След създаването й ICANN сключва договор с министерството на търговията на САЩ и поема тези функции.
Като неправителствена организация домейн регулаторът влиза в юрисдикцията на калифорнийския съд, а веднъж годишно представя доклад и пред министерството на търговията. Почти от създаването на ICANN започват спорове за правото на една държава (в случая САЩ) да администрира толкова важна област еднолично. В последните години международният натиск за либерализиране на регулатора е особено силен. Въпреки това САЩ не се отказват от прякото си участие в ръководството на ICANN, тъй като смятат, че организацията има нужда от контрол по прозрачността и отчетността на решенията. През 2006 г. САЩ и ICANN подписват ново споразумение - Joint Project Agreement, което изтича на 30 септември 2009 г.
Кой ще ги владее
Заради на този нов краен срок в последните месеци международната общност настоява за нова посока в развитието на ICANN. Вивиан Рединг, еврокомисар по информационните технологии, вече изказа твърдото си желание за такава промяна. "В дългосрочен план е неубедителна тезата, че правителството на една-единствена държава ще контролира интернет, използван от стотици милиони хора в държави по целия свят", казва Рединг.
Какво предлага обаче еврокомисарят като алтернатива на ICANN? Според нея трябва да се създаде нова международна структура - "G12 за интернет", която да съблюдава дейността на регулатора. В нея ще участват по двама представители от Северна Америка, Южна Америка и Европа и Африка и общо трима за Азия и Австралия. Председателят на борда на ICANN също ще участва в комисията, но без право на глас. Тази организация ще бъде подопечна на абсолютно независима съдебна структура. По думите на Рединг подходящ надзорник е ООН , но подобен преход едва ли ще се случи достатъчно бързо. Не трябва да се забравя и че самата работа на ООН среща затруднения поради трудния консенсус между всички членки. Друг предлаган вариант е ICANN да премине под егидата на Международният телекомуникационен съюз.
Исканията на Вивиан Рединг са подплатени от дългогодишните критики на много анализатори по отношение на механизма за взимане на решения в ICANN. Томас Ленард, анализатор от консервативния think tank iGrowthGlobal, коментира, че ICANN е уникална структура, защото работи на практика без регулация в ежедневната си дейност, а в същото време взима решения с огромен икономически и социален отзвук в целия свят. ICANN е критикуван и че забавя ръста на пазара, като не позволява навлизане на нови комерсиални домейни освен съществуващите 21. Тази забележка е по-скоро неоснователна, защото регулаторът започна процедура по либерализиране условията за запазване на нов gTLD домейн. Всъщност е по-вероятно пазарът да пострада от неконтролируемо регистриране на нови суфикси. Самият бизнес не реагира единодушно на предложените от Рединг промени. Някои организации, сред които и NetChoice, сдружение на онлайн потребители и търговски асоциации, смятат, че истинското развитие за ICANN е преминаване към браншови тип организация, а не въвеждане на още повече държавна намеса, била тя и международна. Интернет обаче е твърде сериозна структура, за да бъде експериментирано с бъдещето й. При поредния спор за съдбата на мрежата преди 2 години Винт Сърф, един от бащите на интернет, много точно коментира, че колкото и да е важно повече хора и страни да имат роля в толкова големи решения, американското правителство в досегашната си работа не е навредило на развитието на мрежата. Напротив, осигурило е стабилност и защита.
Най-вероятно обаче след 30 септември ролята на САЩ наистина ще бъде ограничена. ICANN е постигнала значително подобрение в проблемните сфери, отчетени преди 2 години. Друг е въпросът, че както коментира Томас Ленард, фактът, че организацията се представя по-добре, не означава, че връзката с министерството на търговията на САЩ трябва да бъде прекратена. Напротив, демонстрира ролята на споразуменията с американското правителство за работата на ICANN. Разумното и постепенно включване на повече страни в регулирането на ICANN е необходимо, но по-важното в крайна сметка е DNS системата да остане работеща и стабилна, тъй като вече е доказано, че мрежата се развива успешно и при сега съществуващите правила.

Google нахлува в света на малките лаптопи

Капитал - 43 стр.
Google нахлува в света на малките лаптопи

Асен ГЕОРГИЕВ

Мобилната операционна система с отворен код Android може да дебютира на нетбук пазара преди края на годината
Слуховете в интернет се разнасят със скоростта на горски пожар в Калифорния. С други думи - твърде бързо. Още повече, когато става дума за логично и предсказуемо събитие, каквото е обединяването на евтини лаптопи (т.нар. нетбуци) с мобилната операционна система на Google, наречена Android. Първите спекулации по темата се появиха още в края на миналата година, когато технологичните наблюдатели събраха две плюс две и предположиха, че скоро на пазара ще се появят миникомпютри, въоръжени с гугълската операционна система с отворен код. Основните аргументи за това бяха и все още са два. Още през миналата година представители на популярната интернет търсачка неколкократно загатнаха, че имат намерение да разширят приложението на Android, който е предназначен за умни мобилни телефони, към различни по вид преносими устройства. По-важният аргумент в полза на подобен ход обаче е примамливата възможност производителите на нетбуци да намалят още цената на и без това евтините компютри, инсталирайки безплатната операционна система.
Няма дим без огън
Прототипи на нетбук с интегрирана операционна система Android се разработват в лабораториите на всички по-големи производители на компютри в света - HP, Dell, Asus, Acer и т.н.. И докато те са по-скоро потайни, MSI вече имат готово устройство, което смятат да покажат на технологичното изложение Computex през юни.
През миналата седмица обаче технологичните сайтове бяха залети с информацията, че щатският компютърен гигант Dell също разработва нетбук с Android. Горещият слух тръгна от софтуерната компания Bsquare, която се занимава с приспособяване на софтуер. Тя разпространи съобщение, което накара много хора да мислят, че Dell е най-близо до премиерата на андроиден нетбук. От Bsquare излезе официална информация, че нейни специалисти приспособяват версия на Adobe Flash Lite за нетбук на Dell, който ще работи с Android. Съвсем скоро след това от Dell не само отхвърлиха подобно твърдение, а и в прав текст заявиха, че Bsquare са допуснали грешка, като са споменали името на компанията. Скоро след това въпросният документ бе свален от сайта на софтуерната фирма.
Въпреки това изпълнителният директор на Bsquare Брайън Кроули коментира пред технологичното издание engadget, че интегрирането на Adobe Flash технологията с функционалността на Google Android платформата в целия обхват от нетбук устройства ще позволи на търговците, сглобяващи компютри, да посрещнат високите очаквания на крайните клиенти в този нов сегмент. И добавя: "Докато нетбук и неттоп (евтин настолен компютър, предназначен за работа в интернет) пазарният дял расте, нашата Adobe Flash Lite версия за Android е само един от софтуерните продукти, които ще предложим на големите фирми, сглобяващи компютри."
И въпреки че все още няма официално потвърждение от голям производител, че планира скорошен дебют на нетбук с Android, вече има два модела на Asus Eee PC (701 и 1000H), които използват мобилната операционна система. Тя беше пригодена за работа с тях от компютърни ентусиасти. Това упражнение показа, че в основата си Android става за нетбуци, лаптопи и дори за персонални компютри. Според експерти в бранша въпросът кога операционната система ще се появи на пазара за подобни устройства зависи само от стратегическото решение, което трябва да вземат мениджърите в Google. Чисто технически миграцията може да се случи преди края на годината, но има и други фактори, които биха забавили процеса до началото или средата на 2010 г.
Междувременно се появи първият официално демонстриран нетбук с Android. Той обаче не идва от голям играч на компютърния пазар, а от неизвестната китайска фирма Skytone. Минилаптопът се казва Alpha 680 и не може да се похвали с хардуерна мощ - въоръжен е с 533 MHz ARM (Advanced RISC Machine) 11 базиран процесор, 7-инчов дисплей, 128 MB RAM памет и т.н.
Появата на първия прототип
на нетбук с Android повдига няколко въпроса относно бъдещия успех на подобна концепция. На първо място дали въобще операционната система, подкрепяна от Google, си заслужава и кой ще я използва. Все още е рано да се отговори на този въпрос, но при всички положения, за да има успех на нетбук и евентуално лаптоп пазара, тя първо трябва да се докаже като успешна при мобилните телефони. Основните плюсове на Android са два: тя е базирана на Linux, т.е. с отворен код е и е безплатна, и, от друга страна, е уеб центрична. Тоест може да служи като медиатор между евтиния хардуер и могъщите онлайн приложения. Отворен стои въпросът и как ще реагира мастодонтът при операционните системи Microsoft, който разполага с богат арсенал от пазарни и не чак толкова пазарни оръжия, за да притиска производителите на компютри да работят с него.
Евтини нетбуци с Android биха могли да създадат съвсем нов пазарен сегмент. По всяка вероятност те ще използват слаби ARM базирани процесори, което ще повиши значително животът на батериите им. Успоредно с това ще имат достатъчно големи дисплеи, позволяващи безпроблемно четене и сърфиране, както и уеб центрична операционна система, правеща работата с различни онлайн приложения достъпна. И ако трябва да продължим с предположенията, тези устройства ще струват доста по-малко от днешните нетбуци, което ще рече между $200 и $250. Не знам за вас, но аз бих си купил нещо подобно...

Дистанционно управление

Капитал - 40 стр.
Дистанционно управление

Весислава АНТОНОВА

Приет бе и последният закон, който подрежда медийния пазар според плана на БСП и ДПС
Окончателно, без изгледи за промяна.
Такава би била политическата прогноза за времето над телевизионния свят. В пленарната зала на Народното събрание този вторник имаше разгорещени спорове. Депутатите приемаха на второ четене Закона за публичното радиоразпръскване (ЗПР). Поне докато не минат изборите и не започне да работи ново правителство. Отсега играчите на медийния пазар възлагат надежди за законови промени.
Въпреки че в пленарната залата имаше 166 депутати, дебатът, предшестващ приемането на ЗПР, реално се водеше основно между петима-шестима от тях. При това цели пет часа и половина. С две-три почивки между тях, за да се печели време за последни лобистки пазарлъци. Докато шепата депутати спореха, колегите им преглеждаха пресата, решаваха кръстословици, водеха разговори по GSM-ите си и очевидно не им беше до закона, който се обсъждаше. Друг е въпросът колко от тях въобще разбират какво пише в него и колко важeн е той и за телевизионния бизнес, и за зрителите.
И с просто око бе очевидно, че по предварително измислен извън парламента сценарий скандалният закон за публичното радиоразпръскване след кратки схватки ще бъде приет с мнозинство, съставено от депутати на БСП и ДПС. Както се и случи.
Въпреки че замисълът на ЗПР е да осигури излъчването на държавните БНТ и БНР при цифровизацията на ефира през 2012 г., в крайна сметка той се оказа многофункционален. Намира работа на депутати, които след този парламент ще останат без работа, урежда интересите на търговските оператори, дори подменя услужливо в интерес на различни компании текстове във вече приетите Закон за радиото и телевизията (ЗРТ) и Закона за електронните съобщения (ЗЕС).
Тъжната равносметка е, че за пореден път интересите на няколко компании надделяха при гласуването на закона над публичния интерес.
Депутатите на "Атака", РЗС на Яне Янев и "Напред" на Красимир Каракачанов не бяха на заседанието. Това направи приемането на закона още по-безпрепятствено с гласовете на мнозинството от БСП и ДПС. Управляващите успяха да прокарат всички текстове, които им осигуряват контрол не само над създаването на нова Национална компания "Обществено цифрово радиоразпръсване" и изграждането на нова преносна мрежа заради цифровото разпръскване на държавните медии, но и мнозинство в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за пет години напред.
В крайна сметка самата процедура по одобрението на закона, чийто вносител е лично премиерът Сергей Станишев, беше изключително кратка и експресна. Вероятно, когато четете този текст, ЗПР вече ще е обнародван в Държавен вестник.
Последни ползи
Законът осигури възможност на bTV и "Нова тв" да разпространяват по шест свои програми чрез общо петте търговски мултиплекса, които ще бъдат изградени по време на първата и втората фаза на цифровизацията. Това обаче, изглежда, не е съвсем задоволително. Особено за bTV. Медията на Рупърт Мърдок влезе в конфликт с конкурентите си от "Нова тв". Между двете четения на ЗПР бе вписан текст по идея на консултантът на MTG (собственик на "Нова тв" и каналите "Диема") Силва Зурлева, вкарано от депутатката от НДСВ и зам.-председател на медийната комисия Весела Драганова, според който се ограничава правото на собствениците на телевизии да качат повече от шест свои програми на мултиплексите след двата етапа на цифровизация.
Това антимонополно ограничение скара депутатите лобисти и очевидно силно притесни освен bTV и TV2 и ВВТ, които написаха писма до председателя на Народното събрание, че се противопоставят на въпросния текст. Изразител на позициите им стана депутатът Радослав Илиевски от БСП, който успя да убеди колегите си това ограничение да отпадне, защото било "неаргументирано" и противоречало на "конституционно гарантираната свободна стопанска инициатива". На практика аргументите на Илиевски представляваха компилация от писмата на трите тв канала - bTV, ТВ2 и ВВТ, които се обявиха срещу антимонополния текст.
"Сега е времето всеки да си поеме отговорността - да реши дали да гласува за bTV и ВВТ, или да гласува за целия народ", коментира Весела Драганова. Официален консултант на bTV и TV2 е Красимир Гергов. Преди около месец ефирната честота в София, на която се излъчваше ВВТ, беше преотстъпена на TV7, ръководена от близката до ДПС бивша шефка на Ирена Кръстева. Играчите на пазара и депутати от НДСВ смятат, че bTV е против този текст именно заради бъдещата си продажба, която може да я постави под една шапка с други тв канали и така да й осигури монополна позиция на пазара и при цифровизацията. Ако го има ограничението за шест програми, бъдещият тв конгломерат от няколко тв канала няма да може да качва повече програми на мултиплексите. "Махането на този текст е защита на частни интереси. Естествено, на когото му е накърнен интересът, ще напише писмо до парламента в последния момент", допълни Драганова.
НДСВ бе и против предвиденото в закона публично-частно дружество, което да изгради нова мрежа за цифрово разпространение на програмите на БНТ и БНР. Срещу участието на частни лица в компанията се обявиха и депутатите от опозицията. Весела Драганова на няколко пъти призова от трибуната колегите си да не вкарват частни интереси в закона. По думите й БСП и ДПС искат да си осигурят влияние в медиите и след края на мандата си, но следващото мнозинство със сигурност щяло да промени закона.
Въпреки протестите на НДСВ и опозицията в крайна сметка БСП и ДПС одобриха дружеството, в което частният дял може да бъде до 50%, а държавата може да участва и с непарична вноска, включително апорт на недвижими имоти. Ще бъде създадена и нова държавна компания, която ще притежава лиценза за разпространението на програмите. В кулоарите на парламента се коментира, че за неин председател се спряга името на Иво Атанасов. В нейния управителен съвет трябва да участва министърът на финансите, а останалите членове ще се назначават от президента.
С последния параграф в новия закон БСП и ДПС решиха да увеличат състава на КРС от пет на девет членове. Трима от новите комисари ще бъдат избрани от парламента, а един - от президента. Те трябва да встъпят в длъжност на 1 юли (четири дни преди парламентарните избори) и ще са в КРС до 2015 г. Така реално властта си осигурява влияние в телеком регулатора дълго след края на мандата на това управление.
Румен Ангелов от РЗС определи като ненужно изграждането на новата мрежа, която ще струва на данъкоплатците 1 млрд. лв. Според него ремонтът на съществуващата предавателна мрежа ще излезе на държавата не повече от 80 млн. лв. Ангелов определи повечето от текстовете като лобистки, а Иван Иванов (ДСБ) нарече целия закон смущаващ.
Предизвестена развръзка
Преди изборите се очаква и другата важна развръзка. След не повече от две седмици КРС ще издаде аналоговите разрешителни на компаниите, подали документи за регионални аналогови ефирни честоти. Така поне аналоговата страница на пазара ще бъде затворена. Директивата пред КРС е до изборите да избере и компанията, която ще изгради мултиплексите в първата и втората фаза на цифровизацията. Шестте компании, допуснати до конкурс, бяха обявени тази седмица (виж карето). В четвъртък бе първото заседание на експертната комисия, сформирана в далекосъобщителния регулатор, която ще разглежда документите на кандидатите. Комисията се състои от седем членове, включително председател, определени с решение на КРС. В нея има един юрист, двама представители на Съвета за електронни медии (СЕМ) - по информация на "Капитал" това са Анна Хаджиева от парламентарната квота и Бойчо Кулински от президентската. Предвиден е и един участник от Държавната агенция "Национална сигурност", останалите членове на комисията са експерти от КРС.
Законът за публичното радиоразпръскване е последният от серията закони, които подготвят сериозното пренареждане на телевизионния пазар покрай цифровизацията на тв сигнала. Всъщност "подготвят" не е точната дума, защото те в голяма степен предрешават какво ще се случи през следващите месеци. Единственото неизвестно в тази история е Конституционният съд. Той е сезиран от опозицията да се произнесе срещу определени текстове в законите. Така точно преди изборите кашата на медийния пазар може да стане още по-гъста и лепкава и да изостри напрежението в сектора.
***
Кандидати
Кандидатите за двата мултиплекса:
"Българска телекомуникационна компания" АД (БТК) - бившият държавен телекомуникационен монополист.
"Интерактив медиа сървисиз" ООД – доставчик на интерактивни услуги. Собствеността в нея е разделена между Христо Тучев и ЮМС АД. Компанията разработва формати като телевизионна лотария, Call TV продукции, праймтайм шоута, новини и др. IMS развива дейността си на територията на България, Сърбия, Македония и Латвия.
"Йостерайхише рундфункзендер ГмбХ и ко КГ" (ORS) управлява техниката за радио- и телевизионно разпръскване в Австрия. Дружеството е създадено през 2005 г. след отделянето на техническата инфраструктура от Австрийското радио и телевизия (ORF). Днес 60% от компанията се държат от ORF, останалите 40% са собственост на банковата група "Райфайзен" (Raiffeisen). ORS все още е кандидат да придобие от БТК преносната мрежа НУРТС.
"Техно ентъртейнмънт" ООД - "Техно България" е официален дистрибутор за страната на водещите производители на професионално телевизионно, звуково и далекосъобщително оборудване Thomson Grass Valley, Panasonic Broadcast, Solid State Logic, Snell & Wilcox, Vinten и над петдесет други големи компании. Тя е собственост на Константин Каранов (има консултантски договор и с ORS за България) и съпругата му Анелия.
"Хану Про България" ЕАД - "Ханну про" (Hannu Pro) е латвийска компания за интегрирани медийни системи, действаща в Балтийския регион. Фирмата е част от латвийската група "Силикон" (Silicon Group). "Ханну про" е специализирана в създаването на аудио-визуални технологии и е представител на 50 водещи световни компании за аудио-визуално оборудване и софтуер за балтийските републики.
"Тауърком България" ЕАД – собственик на компанията е адвокатът Божидар Банков, който притежава адвокатско дружество "Банков - Абаджиева - Репуц".
Кандидати за аналогови лицензи:
В Комисията за регулиране на съобщенията са получени 407 заявления от 16 кандидати за получаване на аналогови телевизионни лицензи. Исканията са от собствениците на:
"Евроком" - Пловдив, ТВ2, ВВТ, Re:TV, Ви Ти Ви, ТВ7, "МСат", телевизия "Европа", "Р.Д.-ТВ", "България кабел тв", "Статис", "Евроком национална кабелна тв", "Телекабел", СД "Вис Виталис - Самарски и сие", "Михайлов тв", "Агенция Нова - М".

„ХЮЛЕТ-ПАКАРД" НА ЛОВ ЗА КОМПАНИИ

Банкер - 39 стр.
„ХЮЛЕТ-ПАКАРД" НА ЛОВ ЗА КОМПАНИИ



Американската „Хюлет- Пакард Къмпани", един от световните лидери в сферата на информационните технологии, ще се отправи на лов за придобивания. Тя е „предизвикана" от офанзивата на мултинационапната комуникационна компания „Сиско Систъмс Инкорпорейтид" към пазара за компютърни сървъри. Това обяви агенция „Блумбърг" на 7 май 2009 година. Според анализатора от „Кауфман Брадърс" Шоу By потенциалните мишени на „Хюлет-Пакард" включват „НетАп Инкорпорейтид", „Броукейд Къмюникейшънс Системс Инкорпорейтид" и „Джунипър Нету- ' ъркс Инкорпорейтид". Придобиването на някоя от споменатите компании би помогнало на „ХюлетПакард" да разшири своя мрежов бизнес. „Навлизайки в него, „Сиско Систъмс" на практика обявява война на „Хюлет-Пакард", добави By, който препоръчва закупуването на акции на последната. „Хюлет-Пакард" има стабилен мрежов бизнес и е нормално да иска да го разширява", каза още той. „Сиско Систъмс" ще се изправи официално срещу „Хюлет-Пакард" през юни тази година, когато ще пусне на пазара т.нар. унифицирана компютърна система, включваща едновременно сървъри и мрежово оборудване. „Хюлет-Пакард" ще бъде наш конкурент, но просто един от многото, които имаме", заяви изпълнителният директор на „Сиско" Джон Чембърс. „Хюлет-Пакард" има богат опит в закупуването на компании и в интегрирането им към своя собствен бизнес", смята Шанън Крос от „Крос Рисърч Груп" в Ню Джърси. Още през март 2009 г. изпълнителният директор на „Хюлет-Пакард" Марк Хърд заяви на конференция, че компанията ще предприеме „дисциплиниран" подход към придобиванията. От 2005 г., когато Хърд пое кормилото й, тя е придобила общо 31 фирми, сред които и един от щатските технологични лидери „Илектръник Дейта Систъмс" (И Ди Ес) срещу 13.2 млрд. долара. Говорителят на „Хю1 лет-Пакард" Дейвид Шейн обаче се въздържа да назове имена на компании, към които ще се насочи гигантът. Коментар отказват и всички изброени компании, макар че още през март 2009 г. изпълнителният директор на една от тях - „НетАп", Даниел Варменховен заяви в интервю, че би желал последната да остане независима. Предизвикателството, пред което изпълнителният директор на „Хюлет-Пакард" Марк Хърд е изправен сега, е да увеличи годишните продажби на компанията (118 млрд. щ. долара) въпреки най-големия срив в търсенето на персонални компютри в историята. Доставките на персонални компютри, които генерират около една трета от общите приходи на компанията, обаче вероятно ще намалеят с 12% на годишна база през 2009 година. Според проучване, изготвено от „Гартнър Инкорпорейтид", пък световните инвестиции в технологии ще се свият с 3.8% на годишна база - до 3.2 трлн. щ. долара. Същата агенция добави, че през 2008 г. компаниите по света са похарчили общо 53.1 млрд. долара за закупуването на сървъри, като „Хюлет-Пакард" е била втора сред водещите производители след „Интернешънъл Бизнес Машийнс Инкорпорейтид".

Ще отлетят ли още служители от „Майкрософт"?

Банкер - 39 стр.
Ще отлетят ли още служители от „Майкрософт"?



Най-големият в света производител на компютърен софтуеър - американската компания „Майкрософт Корпорейшън", ще привърши по-рано от очакваното съкращенията на 5000 служители и дори може да прибегне до още. Това обяви американската информационна агенция „Блумбърг" на 5 май 2009 г., цитирайки главния изпълнителен директор на компанията Стив Балмър. „Ще продължим внимателно да следим влиянието на икономическата криза върху компанията и ако е необходимо ще прибегнем до още действия за ограничаване на разходите, включително и допълнителни съкращения на работна ръка", заяви Балмър в електронно писмо. „Вероятно това ще са още 3000 души, с които компанията ще се раздели до средата на следващата година", добави говорителят Лоу Гейос. Съкращенията са на всички нива, половината от застрашените са в Съединените Щати, а другата половина - в чужбина. Съкращаването на първите 1400 служители, повечето от които в САЩ, завърши на 22 януари тази година. „Майкрософт" обяви въпросните съкращения през януари 2009 година. Мярката има за цел да намали разходите на компанията с 1.5 млрд. щ. долара на година. Първоначално софтуерният гигант смяташе да приключи процеса до 2010-а, но реши да го ускори, за да внесе максимална яснота сред служителите си. Към края на март 2009 г. работната ръка на компанията наброяваше общо 95 029 души.

петък, 15 май 2009 г.

Не отписвайте ТВ рекламата

сп. BusinessWeek - 63 стр.
Не отписвайте ТВ рекламата



Икономиката остава в окаяно състояние. Съставните ТВ рейтинги на големите ефирни мрежи падат отново. (Или все още.) Очаква се общите рекламни разходи в САЩ да спаднат тази година средно с 6% до 10% - зависи на кого вярвате. Такъв е спадът на тазгодишните авансови договаряния - този любопитен соииален и бизнес ритуал
всеки май, на който се сключват сделки за преобладаващата част от 11-цифрената сума, която ще бъде изхарчена за ТВ реклама през следващата година. Поради реалността и увлечението на потребителите към всичко дигитално, може разумно да се очаква, че това ще бъде годината, през която ще настъпи катастрофа и за разходите за телевизионна реклама. Първоначално и аз го направих.
Сега бях убеден в друго. "Не съм задължително оптимист за телевизионния модел, но не мисля, че си отива - твърди анализаторът от Wachovia Securities Марси Ривикер. -Може да се окаже много по-издръжлив, отколкото очакват хората." Позволете ми да отведа мисълта на Ривикер една крачка напред: обзалагам се, че авансовите договаряния за тв реклама ще минат по-добре, отколкото почти всеки очаква. А големите ефирни телевизионни мрежи -плюс-минус CBS, ABC. Fox u NBC, на чиято кабелна мрежа CNBC сътрудничи - в крайна сметка ще притежават по-голям дял от общия рекламен пазар през 2009 отколкото миналата година.
Несигурността на настоящия момент ражда широко различаващи се очаквания за тазгодишните договаряния. (През 2008 мрежите и рекламодателите сключиха сделки за реклами на стойност около $9.2 млрд., с 5% повече от 2007.) Бързо проучване на анализатори от Уолстрийт, които следят тези неща, разкрива една прогноза, че предварително договорените разходи ще спаднат с 25%, и друга, според която могат да намалеят само с около 5%. (Тук не включвам кабелните мрежи, които се очаква да се справят по-добре от големите ефирни оператори.) Не казвам, че всичко ще е иветя и рози за големите мрежи след тазгодишните преговори. Но ако общите рекламни разходи в САЩ се свият с около 10%, а тези за телевизиите - с около 6%, те печелят пазарен дял. Не че рекламодателите искат да на-помпат разходите си за ефирни телевизии. Те просто се отдръпват от другите медии по-бързо и ще продължат да го правят. Защо? Три основни понятия: ограниченост, познатост и страх.
Авансовите договаряния са обгърнати в доста непрозрачност. Пазарлъците стават в прословутите изпълнени с дим задни стаи, никоя от която няма шпионки за любопитния външен наблюдател. ТВ мрежите поддържат огромни присъщи преимущества. Те все още притежават ефирните си честоти и все още стриктно контролират ограниченото ефирно време. Ефирните телевизии си остават
крайъгълният камък в рекламните планове на повечето компании.
Въпреки че почти всеки рекламодател говори за пробване на нови средства за прокарване на посланията си, тези компании могат да поемат само толкова от новото. Проучване сред главни маркетингови директори от водещи компании, проведено от търговска група в сектора, разкрива, че през 2009 те планират да похарчат едва 10% от рекламните си бюджети за цифрови медии, което не е много различно от 2008. Собствени данни на рекламния наблюдател TNS Media Intelligence показват забележителна стабилност в класацията на най-големите ТВ рекламодатели за 2007 и 2008. Почти нито една голяма компания няма да наруши азбучното правило да харчи по радикални начини. А и кой отговарящ за рекламен бюджет ще пробва радикални ходове днес, когато всеки знае, че един провал ще коства работата му? Това е среда на удобните полуфабрикати и никоя друга рекламна форма не е толкова позната на рекламните директори като добрия стар 30-секунден спот. Което ни довежда до страха. Страх от опитване на нов подход в трудни времена. Страх от пропускане на възможността да вкараш рекламите си в най-горещите предавания и да загубиш от най-върлия си конкурент, защото е вдигнал залога на предварителните договаряния, а ти не си. факторите, които ще доведат до по-добри от очакваните преговори за мрежите, трудно биха могли да се смятат за облагородяващи, но във времена като сегашните подозирам, че тв директори са по-загрижени за резултатите, отколкото за причините за тях.

Плащаме за ангажирани зрители

сп. BusinessWeek - 60 стр.
Плащаме за ангажирани зрители



Когато рекламната агенция Crispin Porter + Bogusky поиска да сложи VW костенурка от 1964 в рекламите на Jetta седан 2009 и на всъдехода Tiguan, шефът на отдел маркетинг във Volkswagen Тим Елис знаеше, че директорите в Германия ще проявят скептичност. Ами да, те бяха объркани от 45-годишната костенурка на име Макс, която говореше с немски акцент в реклама, предлагаща съвременни нови коли. Но Елис реши, че може да успокои шефовете си с нови данни, измерващи до каква степен са ангажирани зрителите с една реклама. Германците се размекнали, когато им казал, че е 75% по-вероятно зрителите да обърнат внимание на рекламите с Макс, отколкото без него. Маркетинг шефовете отдавна търсят по-добра информация за това колко внимателно хората гледат телевизионни програми и реклами. Рейтингите на заангажираността им дават по-добра представа дали рекламата работи и дали е подходяща за едно или друго шоу. Не всеки мисли, че оценките са определящи за програми в прайм тайма. Но директорите на различните отрасли са убедени, че поне половината от най-големите 100 рекламодатели в САЩ през тази година ще искат телевизиите да използват рейтингите за определяне цената на рекламното време. "Това е почти като ценови гаранции за това колко добре върви рекламата ни" - твърди шефът на отдел "Маркетинг" във Ford Motor Джеймс фарли. Години наред рекламодателите разчитаха на рейтингите на Nielsen, които измерваха главно дали телевизорът е включен, но не и дали хората не спят пред него, хапват в кухнята или сърфират в нета. През 2004 изследователската компания LAG започна да пита зрителите доколко добре помнят някои програми и реклами. И колкото повече могат да си спомнят зрителите и да кажат какво са харесали, толкова по-висок е рейтингът. През 2005 и 2006 няколко рекламодатели като Toyota започнаха да правят първите сделки с телевизиите, за да обвържат рекламните цени с популярността на програмите.
ВСЕ ОЩЕ БЕЗ СТАТУТ НА ТВЪРДА ВАЛУТА Подобно на много компании и Ford намали бюджета за телевизионната си реклама. Шефът на маркетинга фарли има огромен интерес да направи така, че всеки рекламен долар да повлияе върху потенциалните купувачи. На пръв поглед компанията Ford няма особена причина да рекламира в шоуто "Мръсни номера" с Майк Раули. Според Nielsen шоуто има слаб рейтинг. Но когато излезли резултатите за ангажираност на вниманието, най-силно погълнати от шоуто се оказали шофьори на камиони на възраст между 18-49 години, т.е. именно възрастта, от която се интересува Ford. Ако рекламодателите обичат подобен вид рейтинги, директорите на телевизиите не са ги възприели изцяло. Те казват, че имат нужда от повече тестове и изпипване на подробностите. "Рейтингите се оказват нещо много полезно за рекламодателите - твърди Алан Вюрцел, президент на изследователската и медийна групировка в NBC Universal. - Ho те не са достигнали етапа да могат да заменят традиционните рейтинги на Nielsen като твърда валута за ценни сделки." Все още не. С натиска от страна на рекламодателите за онази отчетност, каквато са свикнали да получават в глобалната мрежа, телевизионните рейтинги в крайна сметка ще преобразят играта по договарянето между телевизиите и рекламодателите.

Кевин Робъртс, главен изпълнителен директор на Saatchi&Saatchi за света: Хората искат вдъхновение и забавление, не просто информация

Дневник - Компании&Финанси - VII стр.
Кевин Робъртс, главен изпълнителен директор на Saatchi&Saatchi за света: Хората искат вдъхновение и забавление, не просто информация

Зорница СТОИЛОВА

Кевин Робъртс е главен изпълнителен директор за света на рекламна агенция Saatchi&Saatchi, част от една от най-големите комуникационни групи Publicis Groupe. Истинска звезда в света на маркетинга, той е автор на култовата поредица книги "Марките на любовта - бъдещето отвъд търговските марки" и "Ефектът от марките на любовта: да спечелиш потребителската революция". Под неговото ръководство Saatchi&Saatchi постига забележителни глобални финансови резултати, а преди да се присъедини към рекламната агенция, той заема ключови позиции в четири международни водещи компании - Gillette, Pepsi Co, Procter&Gamble и Lion Nathan. Кевин Робъртс ще бъде лектор на Marketing Innovation Forum 2009, организиран от вестник "Капитал" на 28 май в София.
- Винаги сте вярвали във важната роля на емоциите в бизнеса и маркетинга. Кои са другите елементи, които носят стойност за марките?
- Концепцията на "Марките на любовта" е, че те не принадлежат нито на компаниите, които ги произвеждат, нито на търговците, които ги продават. "Марките на любовта" принадлежат на хората, които ги купуват. Да се откажат от контрола си върху брандовете звучи като анатема за повечето компании. Но това е необходимо условие за успех сега.
- Казват, че рецесията прави хората по-малко лоялни към марките и по-недоверчиви. Какво бихте посъветвали рекламодателите, за да превърнат своите потребители в лоялни?
- Лоялността има значение повече от всякога в този турбулентен свят, в който марките не могат да приемат доверието на потребителите за даденост. Трудно е да си подсигуриш доверие сега. Времето, когато цената, качеството и стойността на един продукт бяха важни за създаване на доверие, отмина. Сега те са основите, на които се гради една марка във всяка категория. Целта, която трябва да преследваме, е да създадем "Лоялност Отвъд Разума", отвъд цената, отвъд характерните черти и да създадем безценна стойност за потребителите. Това изисква смесица от последователно, функционално, конкурентно представяне и качество, комбинирано с емоционална автентичност, и малко магия.
- Мислите ли, че рецесията ще промени поведението на потребителите? По какъв начин?
- Няма правила в новата "потребителска република". Хората искат вдъхновение и забавление, не просто информация. Искат да бъде ангажирани и въвличани, а не да им се казва или крещи. В новата "потребителска република" консуматорът е господар и той знае разликата между добрата цена и голямата стойност. Той знае, че човек невинаги се влияе от другите. Марките не могат да бъдат неискрени и потайни. Потребителите обичат да сравняват стойност, особено когато начинът им на живот е поставен под въпрос.
- Как емоциите ще повлияят на покупките на потребителите сега, във времена на криза? Очаквате ли страх и паника да блокират потребяването?
- Реалността ни е такава, че ще ни се наложи да се научим да живеем според средствата, с които разполагаме; а това е нова концепция за всеки под 35-годишна възраст. Трябва да избягваме паническото минаване от една крайност в друга, когато планираме комуникациите и маркетинговите си усилия и вместо това да се фокусираме върху доставянето на безценна стойност за потребителя. Всеки ден. И навсякъде. Посткатастрофичният свят ще бъде движен от постоянство, автентичност, доверие, любов и нови идеи.
- Обикновено компаниите първо орязват маркетинговите си бюджети по време на икономическа рецесия. Какво бихте посъветвали рекламодателите, за да ги убедите да не го правят?
- Победителите ще бъдат онези, които престъпят йерархията, търговските марки и старите модели и започнат да вървят по пътя към новата "потребителска република". Това е времето, в което можем да направим една марка "марка на любовта" и да й осигурим тотално превъзходство. Сега е времето марките да се отделят от тила и да отнесат конкурентите номер 2, 3 и 4.
- Изглежда, че телевизията има най-голям дял в маркетинг микса на рекламодателите и се твърди, че тя е най-ефективна по време на рецесия. Коя е най-важната медия според вас?
- Написах книга, която се казва "Сисомо - бъдещето на екран". Звукът, гледката и движението не са просто инструменти и технологии. Те свързват екрана с емоцията. Ако очите са прозорец към душата, то екранът е прозорецът към сърцето. Скорошно изследване сочи, че 47% от британските мъже и 35% от жените биха се отказали от секс за 6 месеца срещу 50-инчова плазма HDTV. Добре дошли в ерата на екраните! Хората могат да гледат каквото си искат, където искат и както искат.
- Днес повече от милиард хора са онлайн - свързват се, създават, търсят, учат се, споделят и пазаруват. Още един милиард идват след тях. Сисомо концепцията вдъхновява стойностни нови формати и истории, характери и приключения. Тя привлича потребители, идеи и креативност.
Маркетингът, развлеченията и технологиите се трансформират. Границите между медиите и рекламата, съдържанието и продуктите, създателя и производителя, публиката и критиците се топят. На обикновения човек, който не се занимава с маркетинг, не му пука за концепцията "дигитално съдържание". На него му пука само какво има на екрана и дали това му е интересно по някакъв начин. Телевизията си остава силна, но най-важната медия всъщност е екранът сам по себе си, без значение от устройството - мобилен телефон, iPod, телевизор...
- Казвали сте в други свои интервюта, че всичко, което знаете за маркетинга, сте го научили по време на работата си в P&G? Как бихте обяснили невероятния успех на Procter&Gamble по целия свят?
- P&G се фокусира неуморно върху изграждането на марки, които подобряват живота на хората. Миналата година те инвестираха 2.2 млрд. в проучвания и развитие, повече от всяка друга компания за продукти за дома и лична грижа. Те винаги търсят начин да се свързват и развиват. И освен това залагат много на маркетинга.
- Един от най-често задаваните въпроси в рекламния свят сега е дали кризата ще промени креативността и по какъв начин - по-добри идеи или по-малко и по-слаби идеи?
- Рекламодателите ще трябва да се променят. В Saatchi&Saatchi вярваме, че новият свят няма да се върти около информацията и знанието (те са минималните залози), а около идеите. Векът на Идеята е пред нас, защото потребителите настояват на иновациите, стабилността, преобразяването и промяната, които ги карат да се чувстват по-сигурни и щастливи. За да създадат "Лоялност отвъд Разума", агенциите ще трябва да престанат да бъдат режисьори и да се превърнат в свързващо звено, да създават "марки на любовта", не търговски марки. Вярваме в клиентите си и вярваме в простите човешки истини. Креативната работа, която тръгва от основата на всичко това, ще премине през всеки труден период.
- Случвало ли ви се е да вземате трудни решения в Saatchi&Saatchi заради кризата?
- Ние сме внедрили култура на "грозната победа" в Saatchi & Saatchi. Всички ние поемаме отговорността за всеки един момент. Фокусираме се върху същността на нещата и обръщаме защитата в атака и вместо да стоим да чакаме да отмине бурята, ние се изправяме срещу икономическата ситуация смело. "Грозна победа" е термин, прилаган исторически както в спорта, така и в политически кампании и в бизнеса. Когато стане трудно и тежко, успехът зависи от това да се фокусираш върху основните неща, да се концентрираш върху базовите умения, да работиш здраво, да вземаш трудни решения и да запазиш претенциозните, експериментални, хубави-за-гледане игри за друго време. Да контролираш онова, което може да се контролира, с други думи. Става дума за това да бъдеш упорит и решителен, да останеш фокусиран, оптимистичен, гъвкав и 100% позитивен. Отрязахме разни срещи, отстранихме някои преразходи и установихме тридневно правило. Ако един проблем не може да бъде разрешен в рамките на 24 часа, ми го пращат на мен. Аз им давам отговор за 24 часа и те трябва да го приложат в рамките на следващите 24 часа.
- Какъв тип рекламни идеи работят във времена на свиваща се икономика?
- Велики идеи. Те винаги печелят. В сърцето на голямата идея е истината. Потребителят винаги разпознава и реагира на нея.
- Намирате ли някакви позитивни ефекти от трудната икономическа ситуация?
- Станахме по-креативни, издръжливи и по-фокусирани. Докато рекламните бюджети в България си остават на същото равнище и падат в много други държави, ние се наслаждаваме на това предизвикателство. Преоткриването е ключът. И това е част от живота. Нашата агенция в София прави именно това. Миналата година се преместихме в нов офис, направихме страхотни нови попълнения, усъвършенствахме подхода си и спечелихме нови клиенти. Досега през тази година сме спечелили 6 или 7 пича (конкурс за рекламен бюджет на рекламен език). "Грозната победа" е първо и преди всичко за победата.
- Казвали сте, че вярвате, че великите истории могат да бъдат разказани само с няколко думи. Коя е най-вълнуващата история, която сте чували или разказали напоследък?
- Стар мой приятел от училище, Филип Сайкамор, е топ съдия във Великобритания. По време на вечеря миналата седмица той ми разказа за инцидент, който се случил същия ден по-рано. Един съдия ставал все по-нетърпелив заради несръчността на нов адвокат, който се явявал пред него. След около час неговото търпение преляло, той подал един плик на секретаря на съда да го предаде на адвоката. Бил маркиран като "Шестте П-та". А вътре било написано: "Подходящата подготовка предпазва от побесняване поради позорно представяне."

Бари Хиленбранд, американски журналист: Малко драматизъм в медиите не вреди, за да осъзнаят хората реалността

Дневник - 13 стр.
Бари Хиленбранд, американски журналист: Малко драматизъм в медиите не вреди, за да осъзнаят хората реалността

Драгомир ИВАНОВ

По покана на американското посолство през седмицата у нас беше известният журналист Бари Хиленбранд, работил за списание "Тайм" в продължение на 34 години. Той е ръководил бюрата на изданието в Лондон, Токио и Рио де Жанейро, бил е кореспондент в Персийския залив, отразявал е и централната политика във Вашингтон. В София Хиленбранд участва в дискусия за журналистическата етика. Разговаряме с него за ролята и отговорностите на медиите в ситуация на икономическа криза, както и в предизборна кампания.
- Светът днес говори за глобални кризи - климатични промени, световна рецесия, мексикански грип. Доколко това се дължи на медиите и как те влияят на общественото възприемане?
- Всички медии се задвижват от кризи. Не знам дали е добро или лошо, но това е реалността. Днес сме свидетели на интересно развитие, защото практически можем да имаме криза на всеки половин час - т.е. електронните медии да съобщават за някакво глобално бедствие по няколко пъти на ден. Докато вестникът излиза само веднъж в рамките на 24 часа, но може да публикува актуални съобщения в своето електронно издание. Това по някакъв начин изостря усета за критичност. Друг въпрос е дали в крайна сметка имаме достатъчно време да разсъждаваме върху кризата, какви са важните въпроси в нея, да представим малко повече допълнителна информация.
- Не са ли склонни обаче медиите към малко повече драматизъм?
- Да, донякъде кризите може би се представят по-драматично, но не би могло да бъде другояче. Вижте например икономическата криза - тя е напълно реална и сериозна. Ето ви личен пример: сега съм в пенсия, но когато работих, печелих добре и всеки месец спестявах пари в банковата си сметка. Заради тази криза загубих близо една трета от всичко спестено. Ако бях загубил още една трета, може би трябваше да съм на улицата и да прося. Това са напълно реални неща. Не мисля, че сме пресилили икономическата рецесия, както и състоянието на околната среда. Нужно е да бъдем в известна степен драматични, за да могат хората да осъзнаят реалностите. Ако медиите не ги накарат да разберат и схванат случващото се, то кой друг? Преди дни български студент ме попита - какво правим, когато в изборите например няма нищо интересно? Ето, това е проблем. Трябва да бъдем заинтригувани от политиката, защото полиците са хората, които се опитват да разрешат трудностите. Не е лошо да има малко драма.
- А къде е мястото на сензациите?
- Търсенето на сензации е цената на свободната преса. Да, сензациите не са типът журналистика, която аз и вие харесваме, но какво можем да направим? Единственото да се опитаме нашата сериозна преса да изглежда по-интересна, нищо друго.
- Къде минава разделителната линия между търсенето на сензации и вдигането на паника? В случая с мексиканския грип опасността беше като че ли преувеличена.
- Действително рискът беше донякъде преувеличен. Но погледнете въпроса от друга страна: ако изведнъж заразата се разпростре върху целия свят и не сме обърнали достатъчно внимание - медиите и здравните власти са проспали риска, - какво би се случило? И кой би поел отговорността за това?
- Преди месец например бях в Африка и в неформална среда разговарях с няколко американски дипломати. Те ме попитаха защо вие, пресата, не направите повече, за да спрете войната в Ирак? Аз не съм сигурен как бихме могли да спрем войната в Ирак, но знам, че медиите са очите и ушите на гражданите, на избирателите. Те могат да вършат неща, които другите не могат. Ние носим отговорност пред хората и не трябва да им спестяваме нищо.
- В България предстоят избори. Каква е ролята на медиите в такава ситуация?
- Първата задача на медиите е да гарантират, че изборите ще се проведат свободно, демократично и честно. Понякога е трудно, друг път не толкова. Другото правило е да представяме сбита и балансирана информация за случващото се. Често ние разказваме по 24 часа в денонощие - кой печели, кой губи, кой какво е казал. Но обикновеният човек не може постоянно да гледа телевизия. Нашата задача - особено на отговорната преса - е да показваме безпристрастно и съвестно какво се случва и да оставим избирателите сами да решат кого да подкрепят.
- В Америка при избори се отделя твърде много време на социологическите проучвания, отколкото за действителното състояние, за програмите и принципите на кандидатите. В кандидатпрезидентската кампания само 19% от историите се отнасяха до икономиката, а близо 40-50% се занимаваха с механизма на кампанията, вместо да се анализират думите и посланията.
- Преди време в. "Вашингтон пост" въведоха прекрасен метод за оценяване на политическите изявления, базиран на образа на Пинокио. Те използваха оценки като "1 Пинокио", "2 Пинокио,", "3 Пинокио", което беше забавно, но в същото време показваше доколко думите на политиците заслужават доверие. Разбира се, политическите изявления никога не са чиста лъжа или пък стопроцентова истина, но работата на журналистите е да отсяват кое е вярно и кое - не.
- До каква степен медиите могат да участват и в механизмите на властта?
- Първостепенният наш дълг е да отделяме истината от неистината в една кампания, и то по обективен начин. Спомняте си например миналата година, когато Хилари Клинтън, тогава кандидат за демократическата номинация за президентските избори, разказа как по време на посещение със съпруга си (тогавашният президент Бил Клинтън) в Босна през 1996 г. са попаднали под обстрел на летището в Сараево. Медиите обаче разкриха, че реално не е съществувала никаква заплаха за президентската двойка, а хора от делегацията въобще не си спомниха за подобен инцидент. Ето, медиите имат право на това. От друга страна, е нужно ясно разделение между новинарските и коментарните материали. Сигурно и в България мнозина се ядосват, че всички вестници са свързани с определени политически или бизнес интереси. Но при всички медии е така. Погледнете американската и европейската преса. Вестник "Уолстрийт джърнъл" години наред изразяваше в своите коментари силно консервативни икономически и политически възгледи (сега, след придобиването от Рупърт Мърдок, вероятно още повече), но новинарските му страници винаги са били много обективни и безпристрастни.
- А каква е практиката в САЩ, има ли ефективен контрол върху манипулациите от медиите?
- В САЩ въобще няма централен медиен контрол, тъй като конституцията казва, че Конгресът не може да приема никакъв закон, възпиращ свободата на пресата. Дори и "Сикрет сървис" (службата за охрана на президента) не си позволяват да издават пропуски на журналисти. Принципно правителството няма право да издава журналистически пропуски. Няма нито една национална медийна организация, която да контролира журналистите. Съществуват няколко национални журналистически асоциации, но аз за 34 години стаж не съм бил член на нито една от тях, нито съм имал нужда от това. Ако вие сте гражданин, засегнат от моя статия, никога няма да се обърнете към журналистическа организация. Единственият начин е да отидете в самата редакция. В последните години се случиха няколко скандала с журналисти от влиятелни издания, които си позволиха да напишат абсолютно измислени материали. Това доведе до още по-задълбочени проверки на информацията и по-сериозна подготовка на статиите. В "Ню Йорк таймс" например за първи път в историята на журналистиката беше назначен обществен редактор (public editor), един вид омбудсман. Всяка неделя той пише специална колонка, в която изразява критиките на граждани и външни лица към вестника. Така функционира отчетността на медиите пред обществото. Наскоро и омбудсманът на в. "Вашингтон пост" написа, че отнема много време, докато читателите получат отговор на писмата си до редакцията. Много често ние, журналистите, имаме много по-високи критерии към другите хора, отколкото към нас самите. И това е реален проблем.

„Нямаме новина“: „Дневник“ не е продаден

Дневник - 1 стр.
„Нямаме новина“: „Дневник“ не е продаден



На това място щяхме да публикуваме текст за преносимостта на мобилните номера - виж в. Дневник - стр. 2), но заради усилено тиражираните слухове за смяна на собствеността на „Дневник“ и компанията, която го издава, сме длъжни да уверим нашите читатели и партньори, че: Вестник „Дневник“ не е продаден нито на Христо Ковачки, нито на близки до властта бизнесмени. Сделка за продажба на „Икономедиа“ (издател на „Капитал“ и „Дневник“ и една от малкото медийни групи в България с прозрачна собственост) не само няма, но и такава не е обсъждана. След повече от три седмици „кулоарно“ разпространение на слуховете за продажба вчера те бяха публикувани във в. „Класа“ под въпросителното заглавие „Икономедиа“ продадена на Христо Ковачки?“. Забележителното в нея е, че въпреки категоричното опровержение от издателя Иво Прокопиев, изпълнителния директор на „Икономедиа Бисер Боев и главния редактор на „Дневник Велислава Попова на т.нар. информация анонимният журналист, написал материала, настоява на своето.
По този повод бихме искали да обърнем внимание само на няколко факта:
• От първия си брой преди повече от осем години „Дневник работи по стандартите на добрата журналистическа практика, която не допуска манипулативно поднасяне на информацията, т.е. отречените факти да се публикуват като въпросително твърдение.
• Като бизнес медиа знаем колко чувствителна територия са материалите, свързани с продажба на компании. Наясно сме и, че ако някой разпространява невярна информация за сделки, това не е случайно.
• Когато правим проверка за смяна на собствеността, тя минава през справка в Търговския регистър, фирмени дела и други документи, които могат да докажат промяната или свързаност с нови юридически лица. Ако сделката не е регистрирана, за да съобщим за нея, се изстрана или от свързани лица. В случая с „Икономедиа“ замесеният „купувач“ Христо Ковачки въобще не е търсен за коментар. Пред „Дневник“ самият той каза: „Не съм търсен от вестник „Класа“. Аз също съм чувал този слух. Нямам обяснение защо ме свързват с „Икономедиа“. На този етап нямаме интереси да купуваме медии и да инвестираме в тях.“
И във вътрешния правилник за работата в „Дневник“, и в Етичния кодекс на българските медии, който сме подписали, сме поели ангажимент, че 1.1.2. Няма да публикуваме информация, за която знаем, че е невярна. 1.1.4. Ясно ще разграничаваме фактите от коментарите и предположенията. 1.2.1. Ще публикуваме ясна и достатъчно забележима поправка, щом бъде доказано, че е публикувана неточна или подвеждаща информация, и ще се извиним, ако е необходимо. Вестник „Класа“ не е подписал Етичния кодекс, но реакцията му в тази ситуация е показателна за журналистическите стандарти, по които работи (вижте отговора).
Aко трябва да перифразираме един сутрешен тв водещ, в тази история „нямаме новина.

Отговор от вестник "Класа"

Дневник - 11 стр.
Отговор от вестник "Класа"



Вестник "Класа" беше готов да тиражира опровержението Ви в утрешния си брой. С изненада установих обаче, че един час преди да ме потърсите по телефона (14.00 часа на 14.05.), Вашето опровержение "Вестник "Дневник" не е продаден" се появи във Facebook, а малко след това и на сайта на ръководения от Вас всекидневник.
Считам, че когато една медия е засегната от друга и търси право на отговор, то тя не го прави през Facebook, нито на собствена територия.
В писмото си до мен от вчера - 14.05.2009 г. - Вие цитирате Етичния кодекс на българските медии, който сте подписали и изразявате становище, че реакцията на "Класа" ще е показателна за това какви правила в журналистиката следваме.
Ние под Етичния кодекс на българските журналисти не сме се подписвали, но в замяна на това твърдя, че работим професионално. В нашата публикация не сме цитирали никого неправилно, поради което считам, че не е необходимо да занимаваме читателите ни с подробности около продажбата на вестник "Дневник".
В случай че пуснем невярна информация, съм готова да действам в рамките на журналистическата етика, като за целта ще Ви отделим необходимото място на страниците на "Класа" за опровержение.
На този етап обаче не виждам нищо некоректно в работата на репортерите от медията, на която съм главен редактор.
С уважение, Неда Попова Главен редактор на вестник "Класа"

19 са номинираните за вторите EFFIE

Класа - 11 стр.
19 са номинираните за вторите EFFIE



19 рекламни кампании са номинрани в четирите категории за наградите за ефективност в рекламата EFFIE България 2009. Това съобщиха организаторите от Асоциацията на рекламните агенции (АРА).
В категория "Стоки" за приз ще се състезават зимна кампания 2008 на "Активиа", изготвена от New Moment New Ideas Company за "Данон Сердика" и имиджовите кампании за "Морени" и "Сушард сенсейшън имаджин", и двете изработени от Ogilvy & Mather Sofia за "Крафт фуудс България". Същата агенция участва в тази категория и с номинация за лансираща кампания на замразени баници "Белла". За приз в "Стоки" ще се борят още кампанията Nirvana за "Нестле айс крийм България", изработена от Huts JWT, "Новата Емека" на MAG Advertising с клиент "фикосота синтез", New Renault Lagunа VIP test-drive на "Публисис МАРК". Номинирани са още продуктова интернет кампания на "Рийдърс дайджест" от Zed digital Суbermark и "Спечели 111 мечтани футболни награди на ден", изработена от Graffiti BBDO Sofia за "Куадрант Бевъриджис/PepsiCo Inc.". В категория "Услуги" за приз ще се състезават пет кампании. Това са "Въжеиграч" на УниКредит Булбанк, "Двучасов кредит" на същата банка, изработена от "Грей България", "Депозит 8%" на New Moment New Ideas Company c клиент ОББ, "Еврошанс - отвори очи, виж късмета", изработена от MAG Advertising за "Евробет" и M-tel Homebox за Мобилтел, изработена от "Демнер, Мерличек и Бергман София". Следващата категория е "Корпоративни комуникации". Номинирани в нея са две кампании - "Globul Green/Направи стария си телефон полезен. Рециклирай!" с автор Ogilvy & Mather Sofia u клиент Космо България Мобайл и "Пикадили без найлонови торбички" на Graffiti BBDO Sofia. Три са номинациите в категория "Социална, медийна, политическа". Това са кампаниите "Да почистим природните паркове" с клиент WWF на Ogilvy & Mather Sofia, "Забранена любов" на Graffiti BBDO Sofia за "Нова телевизия - първи частен канал" и "Малки откриватели" с клиент Санома Блясък България на агенция МсСапп Erickson Sofia. Призовете ще бъдат връчени на галацеремония в София на 20 май.

Ейдън Уайт, генерален секретар на Европейската федерация на журналистите: Интернет подпали криза в медиите

24 Часа - 26 стр.
Ейдън Уайт, генерален секретар на Европейската федерация на журналистите: Интернет подпали криза в медиите

Васил С. СОТИРОВ

Континентална среща във Варна ще търси пътища за оцеляване на качествената преса
Ейдън Уайт е ирландец, член на Националния съюз на журналистите от Великобритания и Ирландия. Работи за няколко вестника в Англия. Завършил е Националната школа за обучение на журналисти и Харлоу колидж. От 1987 г. е генерален секретар на Международната федерация на журналистите, по-късно поема и Европейската.
Днес във Варна започва 3-дневна годишна среща на Европейската федерация на журналистите. Домакин на високия форум е Съюзът на българските журналисти. Представители на професията от почти всички страни на континента ще обсъдят повсеместното тревожно състояние на медийния бранш и последиците, които кризата в информационния сектор има за самите устои на демокрацията на континента, смятан за нейна люлка.
- Г-н Уайт, какви ще бъдат основните теми на предстоящата европейска журналистическа среща във Варна?
- Варненската среща на лидерите на европейските журналисти идва в часа на истината за самата журналистика. Медиите в цяла Европа са в истински пожар от проблеми и кризи. Ще спомена само няколко: икономическата рецесия, политическия натиск върху журналистите, падащото обществено доверие в ролята на медиите в обществото.
В епицентъра на кризата е бурното навлизане на интернет и на новите информационни технологии. Те разрушават традиционните медийни пазари и революционизират начина, по който журналистите упражняват своята професия. Никога досега журналистите не са били под толкова мощен натиск
Медийните компании загубиха възможностите за големи печалби и затова режат драстично редакционните разходи. Все по-малко пари се влагат в подготовката на журналистите, в разследващата журналистика (а ние добре знаем какви средства изискват добрите професионални разследвания), все повече и повсеместно се влошават условията на труд на нашата професионална гилдия.
В почти всички страни традиционните медии -вестници, списания, радио и телевизии, правят съкращения, а резултатът е срив на журналистическите стандарти и загубата на хиляди работни места. В много европейски медии работодателите прибягват към услуги на колеги на свободна практика или на граждански договори, лишават ги от синдикална и професионална защита.
- Наистина ли са толкова черни краските на кризата в медийната сфера?
- Реалността е очевидна: всички медии са потърпевши от прехвърлянето на рекламните приходи и консуматорския интерес към интернет. В тежко положение са дори водещи европейски медии - Би Би Си в Англия, „Монд" във Франция, „Ел Паис" в Испания.
Как да се справим с разрастващата се криза - тази тема ще бъде в центъра на дискусиите във Варна. Представените там журналистически асоциации от цяла Европа имат различна история и традиции, но всички са сериозно загрижени за бъдещето на качествената журналистика и за последиците от професионалния упадък за демократичния плурализъм в обществото.
- Какви пътища се търсят да излезе журналистиката от „черната дупка"?
- Европейската федерация на журналистите обсъжда с политическите лидери и правителствата какво могат да направят те в отговор на негативните последствия от кризата в медиите за качеството на демокрацията. Срещали сме се с лидерите на трите основни европейски политически групи и всички те са съгласни с нас, че медийната криза на континента трябва да влезе в дневния ред на бъдещия Европарламент и новата Еврокомисия, която ще замени сегашната още тази година.
Ние сме убедени, че е време за нов и сериозен диалог с властите и правителствата за бъдещето на медиите. Искаме да ги съхраним за демокрацията, но без да жертваме независимостта на журналистиката. Въпросът е: има ли нужда от нови структури и от какви, за да запазим информационния плурализъм?
- Не мислите ли, че в Източна Европа медийната среда все пак е по-различна, отколкото в Западна?
- В Източна Европа медийната криза все още не се усеща с такава дълбочина, но тя ще дойде и там, още повече че остават сериозни нерешени проблеми. Неотдавнашно проучване на обществените електронни медии в региона показа, че те са на ръба на оцеляването в почти всички новоприсъединени към ЕС страни.
В много случаи това се дължи на местните политически партии и лидери, които проявяват голяма склонност да упражняват контрол върху медиите. Те все още се опитват да ги превърнат в политически рупори вместо в обществени контрольори на властниците, от каквито всяка демокрация има нужда, за да оцелее.
В същото време нуждата от качествена журналистика в тази част на Европа е по-голяма от всякога. Надига се вълна от нетолерантност, расизъм, миграция, което означава, че медиите трябва да бъдат много внимателни в подхода си към социалната проблематика. Те трябва да не дават поводи за възникване на междуобщностни конфликти и омраза. Журналистиката е призвана да бъде професионална и отговорна.
- А какво пречи да е така?
- Ами това е много по-лесно на думи, отколкото на дело, когато има медии, които абдикират от етичната и социалната си отговорност да разпространяват информация за общественото благо.
Днес схващането, че сензационността се продава, може да вдигне тиража с няколко хиляди броя, но това ще бъде мимолетно. Залагането на знаменитости и на риалити шоу може временно да увеличи аудиторията, но демокрацията изисква от масмедиите нещо по-задълбочено и по-значимо.
Ето защо Европейската федерация на журналистите започна нова кампания -Инициатива за журналистическа етика - с цел да се стимулира широк национален и регионален дебат за бъдещата роля на медиите в Европа.
Инициативата предполага дискусии с правителствата и политическите водачи, с лидерите на гражданското общество, а не на последно място и вътрешен дебат в журналистиката за това как трябва да работим и към какви стандарти се стремим.
- ВАЦ стана първата медийни група в Европа, която преди 2 г. сключи споразумение с Европейската федерация на журналистите. То се прие нееднозначно в професионалната гилдия. Какви са резултатите от това уникално сътрудничество?
- Ние работим с шефове на електронни медии, с издатели, главни редактори, както и със самите журналисти. Всички, които сме ангажирани в този отрасъл, сме заинтересовани за бъдещето му и търсим нови канали за комуникация, за да посрещнем предизвикателствата, пред които така тревожно сме изправени.
На тази основа започнахме специална дискусия с германската медийна група ВАЦ която е широко представена на Балканите и в други източноевропейски страни, включително и България. Сключихме с нея споразумение и на съвместни ежегодни срещи обсъждаме как да действаме заедно за преодоляване на проблемите и предизвикателствата, които бъдещето ни поставя.
Стремим се към подобни споразумения и с други издателски групировки, използваме доброто си сътрудничество с водещи европейски медии с цел да гарантираме оцеляването на журналистиката. Убеден съм, че в близките години ще станем свидетели на още по-широко сътрудничество вътре в рамките на нашия отрасъл.
Вече всеки признава, че не става въпрос за преходна буря. В медиите стават дълбоки промени и ако те искат да оцелеят в новата медийна обстановка, това ще изисква доста кураж от всички, заети в отрасъла, загърбване на предразсъдъците, новаторско мислене и воля за защита на качеството, етиката и честността в информационния бизнес.