петък, 12 декември 2008 г.

Съдът реши: Без шпиони в слушалката

Новинар - 2 стр.
Съдът реши: Без шпиони в слушалката

Велислава ПАНОВА

МВР вече няма да има право да следи с кого си говорите по мобилния телефон или на кого пращате SMS. Това стана, след като петчленен състав на Върховния административен съд отмени решението на тричленен състав на ВАС вчера. Съдът отмени чл. 5 от атакуваната наредба 40 на МВР и ДАИТС.
Решението подлежи на обнародване в „Държавен вестник” и в отменената част влиза в сила от деня на обнародването. Според наредбата за нуждите на оперативно-издирвателната дейност предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи или услуги, осигуряват на дирекция „Оперативно-техническа информация” при МВР пасивен технически достъп чрез компютърен терминал до съхраняваните от тях данни.
Наредбата противоречи на правото на всеки гражданин на зачитане на неговия личен и семеен живот, на неговото жилище и тайната на неговата кореспонденция, а намесата на държавните власти в ползването на това право е недопустима.
Съдът е категоричен, че националните правни норми следва да съблюдават това правило и да въвеждат разбираеми и ясно формулирани основания както за достъпа до данни от личния живот на гражданите, така и за процедурата за тяхното получаване.
Много съм доволен от решението, коментира за "Новинар" адвокат Александър Кашъмов от Фондация "Програма достъп до информация". Той обясни, че сега предстои да се реши какво ще даде гаранция на хората, че те няма наистина да бъдат следени и техните лични разговори няма да бъдат шпионирани.
Това може да стане само ако техниката, ползвана до сега, се унищожи, заяви още Кашъмов. Всеки, който смята, че е бил обект на следене, може да се обърне към съда и да поиска да се разсекрети информацията, събирана за него.
Магистратите приеха, че нормата не поставя никакви ограничения по отношение данните, до които се разрешава достъпът чрез компютърен терминал, а изразът „за нуждите на оперативно-издирвателната дейност” е много общ и не дава гаранции, че личният живот на гражданите е неприкосновен.
Наредбата бе издадена от бившия вътрешен министър Румен Петков и председателя на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения Пламен Вачков и на практика даваше възможност за тотално следене на Интернет трафика и телефонните разговори.
Очаква се догодина да влезе в сила друга наредба, според която службите ще имат достъп до електронните пощи на хората и до SKYPE и ICQ. Ако и това решение бъде атакувано в съда, след влизането му в сила ще остане само задължението на Интернет доставчиците и на мобилните оператори да пазят данните в срок от една година, но без да ги предоставят на МВР.

Банерите са отживелица

Икономически живот - 19 стр.
Банерите са отживелица



Сега, към края на годината, ситуацията изглежда даже по-лоша, а рецесията заплашва да намали още повече печалбите на телевизионните мрежи. Дали това ще ускори преориентирането на рекламодателите към интернет или и там рекламите ще намалеят? Това е основният въпрос, на който се опитват да намерят отговор анализаторите от Economist.
Все пак виртуалното пространство се е променило значително от 2002 г. досега. Между 2000 г. и 2002 г. по време на рецесията в дотком сектора разходите за интернет реклами в САЩ са намалели с 27%. Тогава портали като Yahoo! и MSN се кичеха с ярки и безвкусни банери. Сега все още ги има, но те вече заемат едва 20% от бюджетите за онлайн реклами. Повече от половината от парите за реклама сега отиват към Google и конкурентните търсачки, които поставят малки рекламни текстове до резултатите от търсенето по ключова дума, а рекламодателят плаща само когато потребителят кликне върху тях. При рекламирането на търговски марки мултимедийните реклами, които съдържат анимация, звук, видеоклип или интерактивни функции, завземат сериозен дял от банерите. Те дават възможност ползвателите да реагират с кликване и по този начин може да се разбере до каква публика е стигнала съответната реклама, както и до колко потребители.
Всичко това намалява несигурността на резултата от вложените в реклама пари и те вече се считат за разходи по продажбата. Това е една от причините, поради която секторът на онлайн рекламите ще пострада много по-малко от другите реклами.
Българските наблюдатели на интернет пазара не са съгласни, че рекламните форми в интернет, които са по-близки до офлайн версиите, ще намаляват. „Какво означава „бане-рът е отживелица", възмущава се Иван Иванов. - Това е все едно да кажеш, че телевизионните клипове са отживелица. Банерите през следващите няколко години ще бъдат използвани в пълна сила от рекламодателите в България. Аз много внимателно следя резултатите от банерните кампании и те не са се променили, откакто има интернет реклама. Банерът работи както преди 10 години." Венцислав Костов отчита, че има увеличаване на дела на нестандартните форми, но ба-нерната реклама, която може да се съпостави с офлайн рекламата, не намалява. „Моите наблюдения са, че все още не може да се говори за тенденция за изоставяне на банерната-реклама. Рекламодателите продължават да настояват да виждат своята реклама, съпоставима с тази на офлайн носителите", уточнява Венцислав Костов. Наблюденията на Стоян Георгиев показват, че през последните две години заедно със стандартната премиум реклама на импресии навлизат и перформанс форми, като РРС (pay per click) и РРА (pay per action). „Всъщност миксът от премиум реклама и перформанс реклама може да бъде най-ефективен за рекламодателите. От 2007 година започнаха да се използват по-често и нестандартни форми", обобщава Стоян Георгиев. Според Economist онлайн рекламирането все повече се стреми да създаде в съзнанието на хората
всичко накуп - разпознаване, предпочитание и лоялност към марка или продукт едновременно. За пример се посочва мултимедийната реклама на компанията от хранително-вкусовата индустрия Kraft, в която образът на анимационния герой Yummy предизвиква разпознаване на търговската марка, а с едно кликване се отваря рецепта, която предизвиква обмисляне, с второ кликване се появява купон за отстъпка в цената, а с още едно - игра, която може да бъде споделена с приятели. Ето защо мениджърите по продажбите защитават своите бюджети за онлайн рекламиране, тъй като те обединяват ефектите от телевизионната и печатната реклама.
Друга причина за оптимизъм според Рандал Ротенберг, цитиран от Economist, е, че интернет рекламирането превръща в отживелица предишното разграничение между разходите за реклами: тези, вложени в реклами, които не са адресирани директно до определено лице и само правят продукта или търговската марка „разпознаваеми" и подтикват потребителите към „обмисляне", коСнимка YAHOO гато планират покупките си. И от друга страна, рекламите, които използват неконвенционални стратегии за изграждане на „предпочитание" и „лоялност", а те обикновено включват промоции или купони за отстъпка в цената. Индустрията е умерено ентусиазирана относно две нови форми на интернет рекламирането. Първата е видеорекламата. Досега никой не е намерил начин да рекламира вътре в онлайн клипове в голям мащаб. YouTube, който Google купи за $1.65 млрд. преди две години, е „огромен успех по отношение на крайния потребител", казва шефът на Google Ерик Шмит. Той смята, че въпреки че YouTube показва 5 млрд. видеоклипа на месец, приходите от реклама на портала са незначителни. Сайтът експериментира с текстови „подложки' вътре в клиповете и спонсорирани видеоматериали за конкретни термини, които се търсят, но това е още началото. „Ако само можехме да програмираме тази революционна промяна," шегува се Лари Пейдж -един от създателите на Google.
Рекламите във видео-сайта Hulu, който е джойнт венчър между NBC Universal на Зукер и медийния гигант News Corp, изглежда се продават добре. Hulu се различава от другите видео сайтове по това, че показва само професионално направени видеоматериали като програми и филми от NBC, Fox, MGM и Warner Brothers. Урокът, който би могъл да се извлече, е, че Проблемът не е във формата а във факта, че голяма част от онлайн съдържанието и особено това в YouTube е създадено от потребителите. Търговските марки внимават да не се поставят рекламите им до аматьорски клипове, тъй като те могат да бъдат досадни и даже оскърбителни. Опасността от такъв проблем при професионално направените материали е значително по-малка. Ротенберг казва, че онлайн видео рекламите са се увеличили от 1% на 3% от всички интерактивни реклами в САЩ през първата половина на годината.
Другата надежда е в рекламите на социалните уебсайтове като MySpace и Facebook. Те експериментират с разнообразни рекламни формати, въпреки че нито един от тях все още не се е оказал много успешен. Тяхната голяма слабост е, че потребителите влизат в тези сайтове, за да установяват социални контакти, а не за да пазаруват (както в голяма степен това се прави при търсачките). А най-голямата им сила е, че потребителите прекарват много време в тях. Преди две години 11% от прекараното в интернет време бе в двата уеб портала Yahoo! и MSN. Сега техният дял е паднал до 5%, а 5% от времето, прекарано онлайн, е в YouTube и Facebook.

Рекламата в Интернет на печалба от кризата

Икономически живот - 18 стр.
Рекламата в Интернет на печалба от кризата



Около 2,8 млн. българи в момента са потенциални потребители на интернет рекламата, тъй като толкова са българите, които ползват поне веднъж на ден световната мрежа по данни на Gemius SA -най-голямата агенция за проучвания на интернет аудиториите в Централна и Източна Европа. Обнадеждаващи са и резултатите от проучването на една от най-големите американски компании за маркетингови изследвания Synovate, която от десетина години работи и на българския пазар. Те показват, че проникването на интернет сред домакинствата е 36%, а до 3-4 години ще достигне 50%, което при сегашните демографски показатели ще представлява около 3.5 млн. души. Това на практика е най-голямата потребителска аудитория, която ще може да бъде атакувана от различни рекламодатели.
Бъдещето на маркетинговата индустрия е в web пространството, категорични са анализаторите от фирмата за маркетингови проучвания eMarketer, цитирани от британското седмично списание Economist. Тяхната прогноза е, че online рекламирането ще пострада от кризата много по-малко, в сравнение с другите видове реклама. Основание за този оптимизъм според интернет анализатор на Morgan Stanley е фактът, че глобалната мрежа претърпя истински фурор през последните няколко години. В България също се споделя подобен оптимизъм, макар и доста по-предпазлив. Аргументът на българските експерти е, че кризата няма да повлияе много върху интернет рекламата, защото бюджетите за онлайн кампания са много по-малки от тези за други електронни медии - телевизия и радио. Растежът на този пазар ще се запази и дори е възможно да засили темповете си, а българските анализатори дори смятат, че до 1-2 години делът на рекламните инвестиции у нас, предназначен за мрежата, ще достигне до 15% -колкото е в развитите страни. „За тази година очаквам ръст над 60% спрямо миналата година, а догодина може би няма да има толкова голям ръст, но приходите ще се запазят спрямо тазгодишните", прогнозира Венцислав Костов, управител на компанията за интернет маркетинг „Httpool България".
Не толкова оптимистично е настроен Иван Иванов, управител на Zed digital Cybermark, който отбелязва, че от 12 години насам през най-активните досега месеци ноември и декември приходите от реклама в интернет са най-ниски и едва ли общо за цялата го-
дина ще достигнат толкова висок ръст. „До момента не се забелязва отдръпване на бюджетите, а по-скоро известна предпазливост", уточнява Иванов. Според него традиционно силните играчи в мрежата като мобилните оператори, банките и автомобилните фирми ще запазят силните си позиции.
Стоян Георгиев, мениджър маркетинг и реклама в „Уеб Медия Груп", също споделя мнението, че световната финансова криза няма да засегне интернет пазара. Той дори прогнозира, че бюджетите за онлайн реклама ще се увеличат, а основната причина за това е възможността ясно да се профилира аудиторията, която интересува рекламодателя, а това означава, че дори и по-малки, бюджетите може да се разпределят по-ефективно. И което е най-важно за рекламодателя - обратната връзка е бърза и лесна, защото се извършва автоматично, без човешка намеса. „Когато има оптимизация на рекламните бюджети във време на криза, която настъпва в България, ще се предпочита интернет не само заради по-добрата цена, но и заради по-оптималното разпределяне на бюджета върху публиката. Рекламите по интернет намират много по-точно публиката в сравнение с телевизията и радиото", обобщава Венцислав Костов. На същото мнение е и Иван Иванов, който дори смята, че основното преимущество на интернет рекламните кампании е във възможността да се реагира по-бързо във времето - да се пускат и спират по всяко време в зависимост от бюджетите, които за всички рекламодатели във време на криза са максимално прецизирани. През следващите две години рекламодателите напълно ще осъзнаят ползите от интернет рекламата, което коренно ще промени обемите и структурата на самия пазар. До момента за интернет се отделят бюджети, равностойни на тези за радиото, но в близките 5 години може да се очаква те да достигнат парите, предназначени за печатните издания, прогнозират анализатори. Друг съществен момент в надпреварата за привличане на рекламодатели е да се преобърне тяхната нагласа, че с пренасочване на рекламата от към онлайн платформите, каквито са web сайтовете, ефектът ще е по-голям. Затова в момента медиашоповете започват разяснителна кампания. „Това е ролята на рекламните агенции, за да бъде убеден рекламодателят от ползата на интернет рекламата и мисля, че те са готови за това. А онези, които не са, ще загубят", обобщава Венцислав Костов. В крайна сметка в условията на финансова и икономическа криза маркетинговите мениджъри трябва да станат по-гъвкави и да се прицелват към идеалното сечение - със свити разходи да преследват по-голям ефект.

Медийни прогнози 2009

сп. BusinessWeek - 63 стр.
Медийни прогнози 2009

Джон ФАЙН

Не се изненадвайте, предсказанията са тягостни
Да напишем ли още един прогнозен коментар, поемайки риска да изглеждаме късогледи, безразсъдно смели и наивни? Да, ще се осмелим. Докато медийният свят е зает още с онова, което би донесла 2008, ето част от нещата, които могат да се случат догодина.
Ще се влоши, преди да се подобри.
Маркетолозите ще използват спада, за да скалъпят (и свият) рекламните бюджети. Поне едно от неотдавнашните медийни придобивания, финансирани главно със заемни средства - като тези за Tribune, Univision, Clear Channel, Star Tribune от Минеаполис (списъкът е дълъг), ще завърши с банкрут. Някои от първите сто вестника на пазара ще спрат да излизат или ще намалят обема си и ще се превърнат в нещо като всекидневник.
Онлайн рекламата може да падне.
Харченето на средства за онлайн рекламиране ще бъде по-ниско от очакваното за 2009. Тези, които предричат силно увеличение на рекламите в социалните мрежи, ще са дълбоко разочаровани. Но капацитетите, работещи за организации, които достигат брутна печалба, равняваща се на малка част от приходите в MySpace, продължават да изглеждат като ударени с мокър парцал, след като малко преждевременно обявиха, че социалната мрежа на News Corp е свършена, макар че нейният блясък е помръкнал отдавна.
Медийната собственост ще се консолидира. Тя ще се подклажда от играчи, скътали пари, и от международни фирми, които търсят да купят евтино американски активи. Шведската Bonnier Group, купила през 2007 18 списания от Time Inc., ще разшири присъствието си. Напълно неизвестни в САЩ международни играчи ще инвестират в традиционни и онлайн медии.
Time Warner ще обяви една от двете си големи сделки, след като прибере милиарди от раздялата си с кабелното си подразделение:
сливането на някои активи с NBC Universal и ли закупуването на Scripps Networks Interactive, които притежават и HGTV, и Food Network. (Залагам на Scripps.)
Отдръпването на рекламите ще удари големите тв мрежи. Шоу-програми с ниски бюджети ще се излъчват в най-гледаното време. Мълвата говори, че Голямата четворка сред телевизиите може да се се превърне в Голямата тройка, но това няма да се случи през 2009.
Ревизионизмът на Мърдок ще пусне корени. News Corp. ще вложи наличните си $6 млрд. в следващата голяма придобивка, но няма да въодушеви инвеститори и наблюдатели. Ще последват порой от коментари, че акциите на компанията не се котират добре, и водопад от въпроси дали Рупърт Мърдок има някаква ясна стратегия.
Ще има мъничка промяна как списанията отчитат тиражите си от арбитъра - Одиторското бюро по тиражите. Настоящите правила позволяват само дигитални репродукции на печатни списания да се смятат за бройки. Промяната ще позволи на списанията да броят за тираж и по-широк обхват от платени дигитални издания - ще последва цяла лавина от сорта.
Радиостанциите ще демонстрират нов формат, насочен към градските жители между 30 и малко над 40 години, ангажирани с работата си и децата. Те ще покажат изненадващо добри рейтинги на няколко пазара. Този малък триумф ще е помрачен от продължителните спадове в приходите и продължаващите тревоги относно големите нива на дълга.
New York Times Co. ще продаде About.com, за да спечели време за водещото си издание. Опитът на компанията да привлече шефа на General Electric (и настоящ коментатор на BusinessWeek) Джак Уелч в The Boston Globe ще се провали.
Ражда се нова медийна индустрия - тези медии ще бъдат създадени от уволнените журналисти през 2008 и 2009. Това подготвя сцената за епични битки със съществуващите играчи през 2010 и след нея.

Лобисти за биогорива спечелиха приз за анти PR

Дневник - 6 стр.
Лобисти за биогорива спечелиха приз за анти PR



Фирми, лобиращи за повишаване на употребата на би-огорива, спечелиха в сряда вечерта европейската награда за антилобиране. Призът е организиран от четири влиятелни неправителствени организации, които имат за цел да направят процеса на ло-бирането в ЕС по-прозрачен. „Победителите“ в непрестижното съревнование са три компании - испанската „Абенгоа биоенерджи“, малайзийската „Палм ойл кънсил“ и бразилската УНИКА. Те успяха да си навлекат гнева на организаторите със стремежа си да обърнат в полза умножаващите се необорими доказателства за това как биогорива-та всъщност покачват цените на храните и допринасят за обезлесяването на планетата и с това, че въпреки изследванията са продължили да заливат пресата с новини как те ще помогнат срещу глобалното затопляне. Трите компании бяха обвинени в подвеждаща информация с цел европейските медии да продължават да предават желаното от тях послание на аудиторията. Според организаторите, цитирани от EUObserver, „и трите компании са преувеличавали прогнозите за нивата на вредните газове, които могат да бъдат намалени благодарение на използването на биогорива“. Така например „Абенгоа биоенерджи“ е използвала в своя реклама цитат от природозащитната асоциация Европейска федерация за транспорт и околна среда, че етанолът, получен от захарна тръстика например, е единственото решение в борбата с „пристрастеността на обществото към петрола“. От федерацията обаче реагираха много остро, като заявиха, че никога не са правили подобно изказване. Организацията в действителност е известна с критичното си отношение към европейските усилия за увеличаване на употребата на биогорива, които според нея са претекст за избягване на мерките за засилване на енергийната ефективност на автомобилите, коментира И Пи ЕС. Сред номинираните за антипрестижната награда бяха и PR компаниите „Джи плюс кънсълтинг“ и „Аспект кънсълтинг“ за негативната роля, която са изиграли в руско-грузинския конфликт от това лято чрез оказваното от тях влияние върху обективното му представяне. „Джи плюс“ работи за руските държавни интереси още от 2006 г., а Грузия нае „Аспект“ през 2007 г., за да „достигне до западната аудитория“. По време на конфликта и двете агенции се опитваха да представят събитията в полза на държавите, за които работят. Успоредно с наградата за най-лошо лобиране беше връчен и призът за конфликт на интереси. Той беше даден на финландската евродепутатка Пий-Нора Каупи, която е била член на икономическата и финансова парламентарна комисия. Според организаторите тя нееднократно е оказвала натиск за облекчаване на регулациите за банковия сектор, като същевременно има споразумение от следващата година да заеме поста директор на Федерацията на финландските финансови услуги.

Рекламирай по време на криза

сп. BusinessWeek - 18 стр.
Рекламирай по време на криза

Камелия ИВАНОВА

JT International, призьор на BusinessWeek за най-млади европейски предприемачи, инвестира в нов тип реклами в България
Work hard, party hard е мотото на компанията JT International u това не е изненада, след като средната възраст на екипа е 21 години. Една година след като фирмата спечели конкурса на BusinessWeek за най-млади европейски предприемачи, се оказва, че младостта, ентусиазмът и оптимизмът са гаранция за успех дори в България. "Обичаме да се забавляваме - казва главният изпълнителен директор Борис Колев, завърнал се току-що от купон във Враца по повод 8 декември. - Но когато работим, сме професионалисти докрай, друг е въпросът, че хората не-винаги го възприемат."
Въпреки че неговата компания за маркетинг и PR услуги вече си е извоювала място на българския и международния пазар, много от родните мениджъри, с които Колев разговаря за бизнес, са склонни да не го приемат достатъчно сериозно заради факта, че е на 20 години. Когато работи с компании извън България, Колев се радва на уважение, защото малиина на тази възраст имат работещо бизнес начинание. Балканският манталитет, уви, е нещо различно. Бизнесът на JT International върви напред, макар че преди няколко месеца се оттегля основният партньор на Борис - Биляна Христова. Тя решава да се дипломира в специалност икономика в Софийския университет и да основе своя компания, насочена към организиране на събития. "Имахме различен поглед върху това как да се развива JT International и пътищата ни се разделиха", споделя Борис. Друг професионалист заема нейното място - Виолетка Минкова, бивш маркетинг и PR на фондация Junior Achievement. "Тя е сред най-сериозните практици в бранша", признава Борис.
ХАПЧЕ СРЕЩУ БЕЗИЗХОДИЦА
Настъпват трудни времена, но за младата компания това е възможност да се наложат и иновативни стратегии и технологии. "Все още мисля, че кризата не е чак толкова реална, колкото е 6 главите на хората", коментира Борис. Някои от клиентите на JT International вече свиват бюджетите си за реклама средно с 20-30%. "И грешат: в момент на криза рекламата става по-евтина", категоричен е студентът предприемач. Според него, когато конкурентите отказват да рекламират, това е чудесна възможност именно вашата реклама да бъде забелязана.
От около година JT International инвестира над 100 хил. лв. в стратегия за blue tooth marketing. Това са устройства, които разпращат рекламни съобщения на хората, минаващи покрай тях. Идеята ще се реализира с финландската компания Bluegiga Technologies, която предоставя хардуера за специалните билбордове, а част от софтуера е разработка на JT International. Начинанието е представено на различни компании и рекламни агенции у нас, но първата мащабна кампания предстои. Големите фирми все още се колебаят, може би защото мисленето на мениджърите в България не е достатъчно разчупено, за да пробват нови технологии, а и финансовата криза е добро извинение. Тази реклама е и по-евтина от билбордовете с около 15%. Според проучване в софийското метро от 1000 човека само 40 имат включена blue tooth функция на своя телефон. Но когато се постави надпис, приканващ минувачите да активират тази функция, за да получат например поздравителна картичка, 40 на всеки 100 го правят доброволно. Потенциалът за подобен директен маркетинг е добър, особено след като всеки човек може да избере и да не приеме рекламното съобщение. Така посланието достига до онези, които искат да му обърнат внимание, дори от любопитство. Компаниите лесно биха измерили ефекта от рекламната си кампания, преценявайки доколко хората са заинтересувани от продукта им.
"На олимпиадата в Пекин Coca-Cola използва този похват, като разпраща брандирана информация за всички събития в спортната столица. Това дава тласък на мобилната реклама и тя набира инерция по света, доказвайки, че е в пъти по-ефективна от останалите", твърди Борис. За първи път той вижда подобна реклама в центъра на Лондон и се впечатлява. След което се среща с британската рекламна агенция, която я предлага, и започва работа по проекта.
ОЩЕ ИДЕИ
Заедно с Jobs Tiger компанията разработва приложение за телефон, което ще позволява на потребителя всеки ден да получава най-актуалните обяви за работа, прогноза за времето и друга полезна информация. Тя ще бъде разпространявана в метрото и се очаква да има голям успех сред младите хора. Друга цел на JT International е да въведе в България и аромамаркетинга. Близо 70% от възприятията идват от слуха и обонянието на човек и това се оказва по-въздействащ начин за привличане на интереса от визуалните рекламни послания. Правени са експерименти в Япония, където в киносалони заедно с рекламата на даден парфюм се разпръсква и ароматът му. Ефектът е значителен.
Най-силното звено на JT International остава IT отделът, който разработва уеб програми и корпоративен софтуер, като редовните клиенти са 15 български компании. "Най-сериозните приходи идват именно от тази дейност", отбелязва Борис.
Текст под снимка
Не се страхувам да рискувам, споделя Борис Колев.

Рекламирай по време на криза

сп. BusinessWeek - 18 стр.
Рекламирай по време на криза

Камелия ИВАНОВА

JT International, призьор на BusinessWeek за най-млади европейски предприемачи, инвестира в нов тип реклами в България
Work hard, party hard е мотото на компанията JT International u това не е изненада, след като средната възраст на екипа е 21 години. Една година след като фирмата спечели конкурса на BusinessWeek за най-млади европейски предприемачи, се оказва, че младостта, ентусиазмът и оптимизмът са гаранция за успех дори в България. "Обичаме да се забавляваме - казва главният изпълнителен директор Борис Колев, завърнал се току-що от купон във Враца по повод 8 декември. - Но когато работим, сме професионалисти докрай, друг е въпросът, че хората не-винаги го възприемат."
Въпреки че неговата компания за маркетинг и PR услуги вече си е извоювала място на българския и международния пазар, много от родните мениджъри, с които Колев разговаря за бизнес, са склонни да не го приемат достатъчно сериозно заради факта, че е на 20 години. Когато работи с компании извън България, Колев се радва на уважение, защото малиина на тази възраст имат работещо бизнес начинание. Балканският манталитет, уви, е нещо различно. Бизнесът на JT International върви напред, макар че преди няколко месеца се оттегля основният партньор на Борис - Биляна Христова. Тя решава да се дипломира в специалност икономика в Софийския университет и да основе своя компания, насочена към организиране на събития. "Имахме различен поглед върху това как да се развива JT International и пътищата ни се разделиха", споделя Борис. Друг професионалист заема нейното място - Виолетка Минкова, бивш маркетинг и PR на фондация Junior Achievement. "Тя е сред най-сериозните практици в бранша", признава Борис.
ХАПЧЕ СРЕЩУ БЕЗИЗХОДИЦА
Настъпват трудни времена, но за младата компания това е възможност да се наложат и иновативни стратегии и технологии. "Все още мисля, че кризата не е чак толкова реална, колкото е 6 главите на хората", коментира Борис. Някои от клиентите на JT International вече свиват бюджетите си за реклама средно с 20-30%. "И грешат: в момент на криза рекламата става по-евтина", категоричен е студентът предприемач. Според него, когато конкурентите отказват да рекламират, това е чудесна възможност именно вашата реклама да бъде забелязана.
От около година JT International инвестира над 100 хил. лв. в стратегия за blue tooth marketing. Това са устройства, които разпращат рекламни съобщения на хората, минаващи покрай тях. Идеята ще се реализира с финландската компания Bluegiga Technologies, която предоставя хардуера за специалните билбордове, а част от софтуера е разработка на JT International. Начинанието е представено на различни компании и рекламни агенции у нас, но първата мащабна кампания предстои. Големите фирми все още се колебаят, може би защото мисленето на мениджърите в България не е достатъчно разчупено, за да пробват нови технологии, а и финансовата криза е добро извинение. Тази реклама е и по-евтина от билбордовете с около 15%. Според проучване в софийското метро от 1000 човека само 40 имат включена blue tooth функция на своя телефон. Но когато се постави надпис, приканващ минувачите да активират тази функция, за да получат например поздравителна картичка, 40 на всеки 100 го правят доброволно. Потенциалът за подобен директен маркетинг е добър, особено след като всеки човек може да избере и да не приеме рекламното съобщение. Така посланието достига до онези, които искат да му обърнат внимание, дори от любопитство. Компаниите лесно биха измерили ефекта от рекламната си кампания, преценявайки доколко хората са заинтересувани от продукта им.
"На олимпиадата в Пекин Coca-Cola използва този похват, като разпраща брандирана информация за всички събития в спортната столица. Това дава тласък на мобилната реклама и тя набира инерция по света, доказвайки, че е в пъти по-ефективна от останалите", твърди Борис. За първи път той вижда подобна реклама в центъра на Лондон и се впечатлява. След което се среща с британската рекламна агенция, която я предлага, и започва работа по проекта.
ОЩЕ ИДЕИ
Заедно с Jobs Tiger компанията разработва приложение за телефон, което ще позволява на потребителя всеки ден да получава най-актуалните обяви за работа, прогноза за времето и друга полезна информация. Тя ще бъде разпространявана в метрото и се очаква да има голям успех сред младите хора. Друга цел на JT International е да въведе в България и аромамаркетинга. Близо 70% от възприятията идват от слуха и обонянието на човек и това се оказва по-въздействащ начин за привличане на интереса от визуалните рекламни послания. Правени са експерименти в Япония, където в киносалони заедно с рекламата на даден парфюм се разпръсква и ароматът му. Ефектът е значителен.
Най-силното звено на JT International остава IT отделът, който разработва уеб програми и корпоративен софтуер, като редовните клиенти са 15 български компании. "Най-сериозните приходи идват именно от тази дейност", отбелязва Борис.
Текст под снимка
Не се страхувам да рискувам, споделя Борис Колев.

СЕМ иска спешна среща с медии и регулатора КРС

Класа - 11 стр.
СЕМ иска спешна среща с медии и регулатора КРС



Във връзка с продажбата на НУРТС (Национално управление "Радио и телевизионни системи") от страна на БТК СЕМ предлага среща преди празниците с председателите на КРС, ДАИТС, министъра на транспорта и съобщенията и генералните директори на БНР и БНТ. Това решиха надзорниците на извънредно заседание вчера. Срещата ще бъде с оглед защита на обществения интерес и ангажимента на държавата за разпространение на програмите на БНР и БНТ. Преди дни стана ясно, че телекомът иска да продава НУРТС, което държи 800 предавателя в страната.
Междувременно стана ясно, че на 9 декември 2008 г. с решение на петчленния състав на ВАС е оставено в сила решението на СЕМ от 13 март 2008 г. за отмяна на телевизионните аналогови конкурси за София, Варна и Пловдив. Жалбата на ТВ7 е отхвърлена. Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

четвъртък, 11 декември 2008 г.

Доц. Д-p Маргарита Пешева, председател на СЕМ: Поправките в медийния закон не зачитат плурализма

Класа - 11 стр.
Доц. Д-p Маргарита Пешева, председател на СЕМ: Поправките в медийния закон не зачитат плурализма



Едно от първите решения на СЕМ, след като отново станахте негов председател, бе да направите мониторинг на "Неделя 150" по БНР и на "Панорама" по БНТ. Означава ли това, че най-накрая съветът затяга изискванията върху държавните медии?' СЕМ реши да проведе мониторинг по отношение на плурализма на мнения и гледни точки в публицистичните и новинарските предавания на БНР и БНТ, като обществени оператори.
Съветът не е правил такъв мониторинг от 6 г. Важно е да се проследи как в обзорните предавания "Неделя 150" и "Панорама" се представят различните идеи. В този смисъл регулаторът ще се стреми не да цензурира БНР и БНТ, а да изисква от тях да представят на обществото всички възможни гледни точки по определен проблем.
Доц. Георги Лозанов наскоро предложи частните медии, включително и печатните, да кандидатстват в държавен фонд, който да финансира обществени проекти. Одобрявате ли тази идея? финансирането на обществените медии отдавна е нерешен въпрос, защото регулаторната рамка, която предвижда двете обществени медии да се финансират чрез такси, не сработи. Предложението на доц. Лозанов е възможен вариант за действие. Този въпрос изисква законодателно уреждане. Но да не забравяме, че прякото финансиране на двете обществени медии от бюджета може да се разгледа от ЕК като форма на държавна помощ и страната ни да бъде санкционирана за това. Наскоро ЕК разреши на френската обществена телевизия държавна помощ но същевременно й забрани да излъчва търговско слово.
Работата на СЕМ не е особено прозрачна дори за гилдията. Ще промените ли нещо?
Дейността на съвета наистина може да е повече публична. Като председател на органа вече полагам усилия в тази посока -от всяко заседание ще има през съобщение, много по-активен ще бъде и професионалният диалог с неправителствения сектор. В Директивата за аудиовизуалните медийни услуги се обръща специално внимание на корегулацията, (на професионалните връзки и взаимодействия с влиятелни за сектора организации като АБРО, например.
СЕМ току-що спечели окончателно делото пред ВАС за аналоговите ефирни тв конкурси в София, Варна и Пловдив. Как ще комен тирате? Не бих си позволила да коментирам решението н а ВАС.
Удовлетворена съм обаче, че Темида потвърди позицията на СЕМ да отмени решенията за старт на тези конкурси поради оттеглянето на честотния ресурс за тях от страна на КРС и предвиждането на тези честоти в плана на МС за първия етап на настъпващата цифровизация. По този казус няколко пъти в съвета съм внасяла мотиви за отрицателен вот. В тях съм се позовавала на изисквания на медийния закон, които не бяха спазени. Ето защо тази конкурсна процедура изначално беше опорочена.
Цифровизацията вече закъснява. Как ще й повлияе финансовата криза?
Да, цифровизацията вече закъснява, тъй като според плана на Министерския съвет първият етап трябваше да се осъществи в средата на тази година. Да се надяваме, че до края на 2008 г. ще бъде приета регулаторната рамка. Това ще бъде чудесен коледен подарък за медийната среда като цяло и за регулаторния орган в частност. Дали обаче финансовата криза ще повлияе на цифровизацията, не се наемам да гадая.
Медийният закон отново се поправя, а СЕМ излезе със свои предложения.
Какво ви притеснява?
СЕМ участва активно в консултационния процес за измененията и допълненията на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) във връзка с цифровизацията. Внесохме становище пред медийната комисия в парламента, в което изразяваме несъгласие по няколко важни въпроса. По отношение на законовите гаранции на обществения интерес регулаторната рамка трябва да гарантира свободата на избор на зрителя в качеството му на медиен потребител, да защитава медийния плурализъм. По отношение на ролята на обществения оператор БНТ в цифровата среда законът трябва да съдържа правила и гаранции за програмната, техническата и финансовата независимост на БНТ като обществена телевизия. СЕМ предлага на законодателя още веднъж внимателно да прецени ролята и правомощията на СЕМ като регулатор по съдържанието в цифровия преход. СЕМ трябва да проведе конкурсна процедура за тв програми, предназначени за цифров пренос, защото само той е компетентен да прецени как те да се разпределят, за да бъде максимално защитен общественият интерес. КРС като регулатор по
инфраструктурата не може да прецени доколко се гарантира програмното многообразие и се защитава плурализмът. Новият законопроект не съдържа никаква регламентация и на допълнителните услуги, специфични за цифровото разпространение като видеото по заявка, например. Той не разграничава и новите фигури на разпространение на тв съдържание и създава предпоставки за вертикални концентрации. В този смисъл СЕМ смята, че този законопроект не зачита в достатъчна степен обществения интерес и не създава условия за формирането на плуралистична медийна среда. Но законодателят вече предложи нова философия - според внесените поправки от Иво Атанасов СЕМ ще изпълнява активна роля при лицензирането на тв програми, предназначени за цифров пренос и при избора на техния вид и профил.
Одобрявате ли идеята един оператор да притежава трите мултиплекса по време на първия етап от цифровизацията? Като изхожда от европейските правни предписания, СЕМ смята, че въвеждането на законово правило за предоставяне на всички цифрови капацитети за разпространение на едно предприятие за три мултиплекса за първия етап на цифровизацията е грубо нарушение на европейските норми и предписания. Тази позиция на законодателя вече се ревизира, в поправките на Закона за електронните съобщения, доколкото зная, е разписан държавен мул-типлекс за нуждите на БНТ, който ще гарантира обществения интерес.
А увеличените правомощия на председателя на СЕМ?
Съветът смята, че те застрашават неговата независимост като колегиален и колективен орган. Това е в противоречие с разпоредби в медийния закон. Надяваме се, че тези поправки ще бъдат преосмислени.
От 2002 г. СЕМ не е актуализирал списъка със събитията от обществена значимост. Съгласни ли сте с твърденията, че регулаторът е виновен и е позволил на кабелни оператори без национален обхват като "Диема" да купят Европейския шампионат по футбол 2008? СЕМ вече активно работи по процедурата за приемането на списък на събития, които имат важно значение. В един от етапите тя предвижда публично обсъждане. Вероятно то ще се случи още в началото на следващата година. Що се отнася до спортните права, там нещата са по-сложни. СЕМ няма законови правомощия да се намесва в търговски преговори.
Езикът на омразата е сред основните в медиите. Как ще коментирате предложението на ДПС да се увеличи наказанието за насаждане на етническа омраза? Такъв текст вече има в Наказателния кодекс, но с по-кратки срокове. Решаването на проблема с недопускането на език на омразата в радио- и тв програми изисква не толкова нова регулаторна рамка, колкото по-широко публично обсъждане какво означава език на омразата в медиите. Обществото не е готово да санкционира онези предавания или водещи, които налагат език на омразата или подбуждат към расова, религиозна или етническа ненавист. Когато СЕМ през 2003 г. заличи регистрацията на телевизия "Ден" именно заради подбуждане на такава ненавист, действието му беше изтълкувано най-вече като упражняване на цензура и задушаване на свободното слово. Въпреки това и днес смятам това решение за правилно.

Microsoft потвърди интерес към частично поглъщане на Yahoo

Expert.bg - Международни
Microsoft потвърди интерес към частично поглъщане на Yahoo



Генералният директор на Microsoft Стив Балмър е подтвърдил, че корпорацията е заинтересована от частично поглъщане на Yahoo, съобщава Франс Прес.
За подобно намерение на Редмънд някои водещи медии съобщиха преди една седмица, но новината мина в графата слухове, поради липса на официално изявление на която и да е от двете страни.
Балмър е подчертал, че купуването на бизнеса с търсене на Yahoo би било изгодно и за Microsoft, и за самата Yahoo. Той е изразил също желанието си подобна сделка да се осъществи колкото се може по-бързо, посочва TechNews.
Шефът на Microsoft обаче е отрекъл в момента да се водят каквито и да е преговори между двете компании.
Междувременно, Microsoft съобщи за назначаването на ветерана от Yahoo Ки Лу за ръководител на поделението за търсене и рекламни технологии. 40-годишният специалист ще се отчита директно на Стив Балмър.
Вече близо една година Microsoft и Yahoo не могат да се разберат за сделка, която е желана от Редмънд, с оглед на интернет амбициите на софтуерната корпорация, и изглежда напълно логична, предвид затрудненията, които изпитва Yahoo в последно време.
Първоначално Microsoft предложи 47,5 милиалрда долара за акциите на Yahoo, но интернет компанията сметна тази сума за подценяваща. По-късно Microsoft излезе с оферта само за бизнеса с търсене на Yahoo, но до договорка отново не се стигна.

Конкурентите на Google привличат инвестиции

Актуално - Свят
Конкурентите на Google привличат инвестиции



Конкурентна на Google търсачка получи 20 милиона долара, предаде Лента.ру.
Компанията Time Warner и бившият изпълнителен директор на Motorola Ед Зандер инвестираха 20 милиона в търсачката Kosmix.
Предимството й пред Google е в по-голямата гъвкавост на търсенето, което позволява намирането на резултати дори при неточно формулиран въпрос.
Освен това Космикс предлага намирането на отговори по тематични подраздели. Посещаемостта на търсачката в момента достига 11 милиона потребители на месец.
Получените допълнителни средства администрацията възнамерява да инвестира в подобряването на механизма на търсачката.

Натискът на акционерите върху Yahoo! се усилва

Дневник - Компании&Финанси - III стр.
Натискът на акционерите върху Yahoo! се усилва



„Айвъри инвестмънт мениджмънт“, която притежава 1.5% от капитала на технологичния гигант Yahoo!, призова шефовете на компанията да сключат сделка с „Майкрософт“. Все повече акционери подкрепят идеята, която първоначално инвеститорът активист Карл Икан не успя да постигне. „Майкрософт“, която се беше отказала от поглъщането на Yahoo!, се върна на масата за преговори и сега иска да изкупи само част от бизнеса на компанията.

Yahoo уволнява в САЩ, наема в Източна Европа

Пари - 11 стр.
Yahoo уволнява в САЩ, наема в Източна Европа

Анелия ХРИСТОВА

Компанията ще освободи 1500 от скъпите си служители
Yahoo ще съкрати 1500 от скъпоплатения си персонал в САЩ, което е 10% от служителите. В същото време компанията ще продължава да наема евтина работна ръка от Източна Европа, Индия и Югоизточна Азия, където ще прехвърли някои от операциите си. Yahoo планира да спести на бюджета си 400 млн. USD със съкращенията, които ще засегнат най-сериозно отделите по финанси и кадри. Възможно е дори броят на освободените да надхвърли 1500 души. По-рано финансовият директор на Yahoo съобщи, че компанията ще предприеме втора вълна на съкращения през 2009 г., ако не се подобри икономическата ситуация в света.
Продължават и спекула* циите за частично поглъщане на Yahoo от Microsoft. Миналата седмица шефът на софтуерната корпорация Стив Балмър потвърди интереса на Microsoft към бизнеса с търсене на Yahoo, но отрече да се водят каквито и да е преговори. От друга страна, името на ексшефа на телекомуникационния гигант Vodafone Арун Сарин е спрягано и като най-вероятния заместник на главния изпълнителен директор на Yahoo Джери Янг.
***
Мозайка
> Джери Янг да напусне Yahoo през януари.
> Друг кандидат за неговата позиция на върха на интернет компанията е бившият шеф на AOL Джон Милър.
> Последната вълна съкращения беше през февруари тази година, когато компанията освободи 1300 служители.

сряда, 10 декември 2008 г.

Тиражът на „Градски вестник“ ще се гарантира от независим одитор

Дневник - Компании&Финанси - II стр.
Тиражът на „Градски вестник“ ще се гарантира от независим одитор

Албена БОРИСОВА

Тиражът на безплатния „Градски вестник“, издаван от „Икономедиа“ (в чието портфолио са „Дневник“ и „Капитал“), през 2009 г. ще бъде одитиран от независима компания, съобщи председателят на управителния съвет на Одит бюро по тиражите (ОБТ) Димитър Йорданов (търговски директор на „Икономедия“). На независима проверка ще бъде подложено и безплатното издание „БГ меню“. Въпреки че в ОБТ членуват 13 издателства, за 2008 г. само три от тях представиха данни за одитираните тиражи на свои заглавия - „Икономедиа“, „Голдън пейджис България“ и „Програмата Медия груп“. Одитите на изданията са направени от „Грант Торнтън България“ и „Глобал одит сървисиз“, които са наети от ОБТ. За разлика от предходни години „Санома Блясък България“ не е подложила изданията си на одит. Издателството не е прекратило членството си в ОБТ, но е предпочело да не плаща за проверка на тиражите, уточниха от организацията. Вероятната причина за това е безразличието на рекламодателите и други големи издатели към удостоверяването на реалния тираж на всички печатни издания, коментира Чаба Панкотай, управител на „Програмата Медия груп“ (издател на „Програмата“). Според него е смущаващо, че седем години след създаването на ОБТ в България, все още твърде малко компании членуват в него. Дори да не се сравняваме с държави като Австрия и Германия, за пример може да служи Румъния, където одит бюрото също е създадено през 2001 г., но в момента в него членуват над 200 издателства, които имат над 400 периодични заглавия, коментира Панкотай.

НА РАБОТНА ДИСКУСИЯ ВЧЕРА ЕКСПЕРТИ РЕШИХА, ЧЕ КОРЕГУЛАЦИЯТА НА РЕКЛАМАТА ЩЕ БЪДЕ НАЙ-ЕФЕКТИВНА У НАС

Класа - 11 стр.
НА РАБОТНА ДИСКУСИЯ ВЧЕРА ЕКСПЕРТИ РЕШИХА, ЧЕ КОРЕГУЛАЦИЯТА НА РЕКЛАМАТА ЩЕ БЪДЕ НАЙ-ЕФЕКТИВНА У НАС



Браншът е готов да се самоконтролира, смята Жанет Захариева, главен юрисконсулт на bTV
Методът на корегулацията в рекламата би бил най-ефективен в България. Около това разбиране се обединиха вчера експерти на работна дискусия, организирана от Асоциацията на българските радио- и тв оператори (АБРО) и институт "Отворено общество" (ИОО). Корегулация се осъществява, когато ако действащият саморе-гулативен орган не си върши работата добре, регулаторът може да му отнеме функциите и да ги изпълнява вместо него, уточни медийният експерт доц. Нели Огнянова.
Законът е добър за определяне на общите принципи на регулацията на търговските послания. Всяка индустрия трябва да си създаде етични правила, които да правят рекламите й не само законни, но и морални и неподвеждащи. Това заяви Ели Герганова, председател на Обществения съвет за саморегулация
(ОСС). Тя каза още, че България е една от малкото страни в Европа (заедно с Литва и Кипър), в която саморегулацията все още не действа. Герганова предложи Холандия като подходящ образец за саморегулация от страните - членки на ЕС, който България може да следва. Медийният закон в скандинавската страна изисква от всеки оператор (независимо частен или обществен) да стане член на действащия орган за саморегулация и да приеме етичния му кодекс, ако иска да рекламира.
Общественият съвет за саморегулация е предложил до края на май в България да бъде приет етичен кодекс за рекламата и да се създаде комисия, която да следи за спазването му. Преди това обаче трябва да е ясна дефиницията на саморегулацията и отношението между нейните органи и регулаторите. Експертите смятат, че саморегулацията трябва да е формулирана така, че законът да има последната дума и медиите да бъдат включени в процеса на национална саморегулация.
Рекламният бизнес у нас вече е на ниво, в което може да достигне до саморегулация, заяви Жанет Захариева, главен юрисконсулт на bTV Тя посочи за пример рекламите на спиртни напитки и тълкуването на закона за здравето в тях.
Успешният преход към цифрова телевизия чрез регулаторна рамка, отговаряща на Директивата за аудио-визуални медийни услуги (ДАМУ) на Европейската комисия, е сред основните приоритети за следващата година на СЕМ. Това каза председателят на съвета доц. Маргарита Пешева. Тя допълни, че сред акцентите на надзорниците е запазване на водещата роля на СЕМ при лицензирането на програмите, обвързаното лицензиране на новите програми и мултиплекси и избор от СЕМ на вид и профил на програмите, които ще бъдат разпространявани чрез цифровите платформи.
Модератори на срещата бяха Гриша Камбуров, изпълнителен директор на АБЮ, и Ася Кавръкова от ИОО. Дискусията бе последната от петте, по повод въвеждането на Директивата за аудио-визуални медийни услуги в националното ни законодателство. Срокът за адаптирането на текста е до декември 2009 г.

Стартира кампания за отговорна консумация на алкохол

Класа - 11 стр.
Стартира кампания за отговорна консумация на алкохол



Производителят на висококачествени алкохолни напитки Diageo стартира кампания за отговорна консумация на алкохол под мотото "Празнувай отговорно! Консумирай умерено! Никога не карай пил!". Очакваме да достигнем до I млн. българи с това послание, заяви търговският директор на Diageo България Николай Младенов. Той добави, че кампанията ще има цикличен характер и ще продължи и през следващата година. Комуникационните канали, които ще бъдат използвани за нея, са радио, интернет, печатна и външна реклама. Инициативата включва и разпространението на 25 хил. картички в 300 заведения, където се консумира алкохол. Освен това на най-оживените кръстовища в София ще бъдат раздаде-
ни 10 хил. бутилки минерална вода преди коледните празници (15-21 декември). Бутилките са със специално разработени етикети, върху които са изписани основните послания за отговорна консумация и за неупотреба на алкохол от непълнолетни, бременни жени и шофьори. Успоредно с това Diageo ще продължи съвместната си инициатива с Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България за злоупотребата с алкохол на работното място. Брошурата на тази кампания заедно с постери, подложки за чаши, листовки, както и визитни картички на таксиметрова компания "Вие пиете-Ние караме", ще бъдат изпратени до над 400 водещи фирми в България с над 400 хил. служители общо.

Две трети от компаниите в ЕС имат сайт

Класа - 7 стр.
Две трети от компаниите в ЕС имат сайт



Средно 64% от компаниите с 10 или повече служители в ЕС са имали уеб-сайт към януари 2008 г. спрямо 63% година по-рано, сочат данни на Евростат. Делът на компаниите със сайт варира значително между страните членки, като с най-висок дял са Дания (87%), Швеция (86%), Холандия (85%) и Финландия (82%). Само в Румъния (27%), България (33%), Латвия , Португалия, Кипър и Унгария по-малко от половината от предприятията имат сайт. В България 72% от компаниите със сайт предлагат продуктов каталог или ценоразпис на него, 23% са с опция за онлайн поръчки или резервации, 18% рекламират работни места или може да се кандидатства за тях, а 10% имат възможност за онлайн плащане.

Прокуратурата обвини Красимир Гергов

Дневник - 5 стр.
Прокуратурата обвини Красимир Гергов



Собственикът на рекламни агенции Красимир Гергов е бил обвинен за подкуп и му е наложена гаранция от 1000 лв. Това съобщи вчера ръководителят на пресслужбата на Върховната касационна прокуратура Николай Марков. Става дума за 425 хил лв. под формата на два записа на заповед, които според обвинението са дадени през 2004 г. от Гергов на бившия генерален директор на БНТ Кирил Гоцев, за да не сключи договор с руската фирма „Видео интернешънъл“ (това е договорът, който даваше право единствено тази фирма да продава рекламното време и по него Гоцев беше проверяван от прокуратурата).
Според Красимир Гергов информацията се тиражира отново по поръчка на Кеворк Кеворкян. „Този човек изнудва и тормози всички, включително и вас. и като пишете за това, той ще получи, каквото иска. Трябва да има морал, аз съм публична личност, но не съм престъпник и няма защо с мен да се занимава полицията. има само един запис на заповед, който Кеворкян си стиска и с него разиграва всички“, заяви Гергов. историята започна през пролетта на 2005 г. По случая имаше три прокурорски проверки след сигнал от бившия главен редактор на „Дума“ Евгений Станчев, а писма до обвинителите изпрати и Кеворкян, който пръв огласи съществуването на записите на заповед, след като „Всяка неделя“ беше свалена от ефир. В началото на април за първи път по случая започна официално разследване, което до вчера беше срещу неизвестен извършител.

„Билборд" взема рекламата върху трамваи и тролеи

Труд - 35 стр.
„Билборд" взема рекламата върху трамваи и тролеи



„Билборд" беше избрана за ексклу-зивен рекламен оператор върху транспортните средства на „Столичен електротранспорт", съобщиха от компанията вчера. На 5 декември дружеството е сключило договор за ползване на външните части на до 246 превозни средства, от които до 168 трамвайни мотриси и до 78 тролейбуса. Договорът е в сила до края на 2010 г.
С подписването на контракта дружеството поема ангажимент и за изработването, монтажа и демонтажа на всички рекламни материали от трамваите и тролеите.
Вчера акциите на „Билборд" поевтиняха с 0,67% до 2,96 лева.

Пет наши отбора искат да участват в Imagine Cup 09

Expert.bg - България
Пет наши отбора искат да участват в Imagine Cup 09



Три отбора от Американския университет в България и два от Техническия университет-София са се регистрирали за участие в най-голямото технологично състезание за студенти - Imagine Cup. То ще се проведе през юли 2009 г. в Кайро, а наградният фонд е над 200 000 долара.
Основната тема на състезанието тази година е "Представете си свят, в който технологиите помагат за разрешаването на най-сериозните проблеми, пред които сме изправени днес".
Организацията на обединените нации (ООН) е идентифицирала някои от най-големите предизвикателства, пред които е изправено човечеството в Целите на хилядолетието за развитие. Те могат да се използват като отправни точки за разработване на проекти от страна на състезателите.
Участниците в Imagine Cup 09 имат възможността да се състезават в девет категории: Софтуерен дизайн, Вградени системи, Разработка на игри, Роботика и алгоритми, ИТ предизвикателство, MashUp, Кратък филм, Фотография, Дизайн.
Категорията Софтуерен дизайн има локален финал, който ще се проведе в София през май 2009 г. Квалификационните кръгове за всички останали категории се провеждат онлайн.
Победителят от локалния финал в категория Софтуерен дизайн и класиралите се в квалфикационните кръгове на останалите категории участват на световния финал на Imagine Cup.
Състезанието се организира от Майкрософт и се провежда за седма поредна година, като в него участват студенти от цял свят.
Imagine Cup насърчава младите хора да използват въображението и креативността си за създаването на технологични иновации, които могат да променят света.
Българските студенти - победители от миналогодишното състезание, ще имат възможност да тестват и доразвият проекта си в лабораториите на Майкрософт с помощта на екип софтуерни инженери
Българските студенти - победители от миналогодишното състезание, ще имат възможност да тестват и доразвият проекта си в лабораториите на Майкрософт с помощта на екип софтуерни инженери
От петте български отбора, които са се регистрирали за участие, три ще се състезават в категория Софтуерен дизайн, един в категория Разработка на игри и един в Роботика и алгоритми.
След успеха на българският отбор от Техническия университет-София на световния финал на Imagine Cup 08, който се проведе през юли тази година в Париж интересът към състезанието е още по-голям. Надявам се креативността и отличната подготовка на българските студенти да има помогнат и този път да се класират за световния финал през 2009 г. и да спечелят, коментира Кирил Изов, мениджър "Академични програми" в Майкрософт България.
От Майкрософт припомнят, че българският отбор "Атлас" от Техническия университет-София, който участва на световния финал на Imagine Cup 08 в Париж през юли тази година, спечели престижна награда.
Студентите представиха своя проект "Софтуер за откриване на горски пожари и изсичания на дървета" пред 2 независими журита в първи кръг, в който участваха още 110 отбора от цял свят, и спечелиха специалната награда на Майкрософт - The Engineering Excellence Achievement Award.
Тя се присъжда на проект, който има потенциал да бъде доразвит и реализиран и от който би имало безспорна полза за обществото.
Наградата за българските студенти включва посещение в централата на Майкрософт в Редмънд през април 2009 г., където те ще имат възможност да тестват и доразвият проекта си в лабораториите на Майкрософт с помощта на екип софтуерни инженери.

вторник, 9 декември 2008 г.

Основателят на OgilvyOne идва в София за рождения ден на Нетинфо

Нетинфо - България
Основателят на OgilvyOne идва в София за рождения ден на Нетинфо



На 11 декември компанията организира дискусия, в която експерти и популярни личности ще представят своята визия за бъдещето по пет значими за обществото теми
Основателят на OgilvyOne - подразделението за интерактивен маркетинг на международната рекламна агенция Ogilvy & Mather, Патрик Колистър пристига в София за рождения ден на Нетинфо. Колистър, експерт в областта на комуникациите, е специалният гост-лектор на дискусия за бъдещето, организирана от компанията по повод нейната 10-годишнина. Той ще говори за новите правила в общуването между компании и потребители. На 11 декември Нетинфо кани експерти и популярни личности да представят своята визия за бъдещето по пет теми, които засягат непосредствено съвременния начин на живот - медиите, гражданското общество, средствата за забавление, социализация и информираност, образованието и екологията.Темите отразяват дейността и ценностите на компанията и са избрани заради обществената им значимост. В дискусията своята визия за бъдещето ще представят:Медии: Радосвет Радев, основател и собственик на Дарик радио; доц. Георги Лозанов, медиен експерт;Гражданско общество: Нели Огнянова, експерт по медийно право; Андрей Райчев, социолог; Явор Иванов и Станислав Божков - създатели на svejo.net; Образование: Явор Джонев, Фондация за развитие на образованието,образователен проект znam.bg; доц. Сергей Иванов, ректор на НБУ;Забавление, социализация, информираност: Андрей Арнаудов,продуцент и ТВ водещ, и децата от предаването "Това го знае всяко хлапе"Екология: Константин Иванов, представител на World Wildlife Fund за България; Петър Сеизов, консултант по устойчиво развитие в denkstatt България.На форума ще бъдат представени и резултатите от онлайн референдума, организиран от Нетинфо на сайта 10godini.Нетинфо. Въпросите получиха общо над 7000 отговора, а авторите на 10-те най-оригинални и интересни мнения ще бъдат специални гости на събитието. Рожденият ден на Нетинфо ще завърши с музикално шоу с участието на 10-те най-добри български диджеи.

Две пийпълметрии си поделят интернета у нас

Дневник - Компании&Финанси - V стр.
Две пийпълметрии си поделят интернета у нас

Андриан Георгиев

Вече почти година Gemius и Nielsen Online измерват българската аудитория в интернет. От своя страна медия планьорите използват тези данни, за да убедят бизнеса да рекламира в ин тернет. Нито една от двете фирми не се е наложила, тъй като те изследват различни сайтове. „Дир.БГ“ и „Нет Инфо.БГ“, двата най-големи издателя на съдържание, работят екслкузивно само с една метрика, съответно Gemius и Nielsen Online. В това време другите големи уебкомпании като „Инвестор.БГ“, „Дарик“ и „Икономедиа“ (изда тел на „Дневник“) ползват услугите и на двете метрики. Според медия агенциите двата източника на данни не объркват тяхната работа. „Единственият проблем е в отделянето на допълнително време за съпоставка на данните за най-големите играчи на пазара - „Нет Инфо.БГ“ и „Дир.БГ“, казва Пламен Ка-лиников от втората по големина медия агенция „Аргент“. „За нас данните от [Gemius и Nielsen Online] са по-скоро информативни и ги използваме, за да сверим собствените си знания“, каза Иван Иванов от другата голяма медия агенция Zed digital Cybermark. Ползата от данните е най-вече за рекламодателите. „С тях може лесно и бързо да се планира интернет кампания при зададена специфична целева група. Възможно е дори с дадената целева група да се види кои сайтове най-много са посещавани от нея или къде се припокрива аудиторията“, обясни Мария Панайотова от Първа инвестиционна банка. Традиционно банковият сектор е сред най-големите рекламодатели в интернет наред с телекомите. Въпросът подготвени ли са рекламните специалисти за работа с данните на Nielsen Online и Gemius е деликатен в интернет сектора. „Мисля, че по-скоро още не са, затова и е нужно да се посещават тренингите, които организират Nielsen Online и Gemius“, отговори Петър Симеонов. Засега секторът гледа на Nielsen Online и Gemius като на необходима стъпка в развитието на интернет бизнеса. Очаква се тази година приходите от интернет реклама да достигнат 18 млн. лв., което е ръст от 50%. Съвсем скоро Nielsen Online и Gemius ще видят конкуренция в лицето на Google Ad Planner. Това е безплатен инструмент за планиране на рекламни кампании онлайн. Ad Planner използва опита на Google в събирането на статистическа информация за потребителите в интернет. На базата на тези данни приложението изчислява в кой сайт е най-подходящо да сложите своята реклама, така че да постигне най-голямо въздействие.

Практиката да се стартират скъпоструващи кампании, без предварително да бъде тестван криейтивът, ще намалява

Пари - 28 стр.
Практиката да се стартират скъпоструващи кампании, без предварително да бъде тестван криейтивът, ще намалява

Боряна НИКОЛАЕВА

В условията на световна финансова криза бюджетите на компаниите за реклама се оптимизират максимално и се залага на изследвания за ефективността на посланията. Финансовата криза укроти нарастващия от няколко години апетит за нови притежания, подплатен от очакванията за продължаващо увеличаване на доходите или взимане на кредит, коментира за в. Пари Диана Попски. Вкусът към живот на кредит не е изчезнал, но темпът на растежа на желанието за живот на кредит се поуспокои, казва тя. В този период на настъпващ относителен реализъм рекламните послания започват да отразяват променените настроения. Възможна грешка са липсата на реализъм и продаването на илюзии, които скоро ще бъдат разпознати, смята Попски.
Отражение
Вече става ясно, че рекламните бюджети ще бъдат намалени. От една страна, компаниите, опериращи на световните пазари, са под натиск за съкращаване на разходите. Местните компании, от друга страна, са изложени на психологическия натиск от несекващите световни новини за фалити, сливания, изкупувания и съкращаване на персонала и са склонни да се презастраховат, като също намалят разходите.
Предполагам, че към средата на годината ще има корекция вследствие реалния обем на пазарите. Ако потреблението не спадне с очаквания темп, което е вероятно, ще настъпи успокоение и ще се види възстановяване на бюджетите, отделяни за реклама, прогнозира Попски. Това, което е неизбежно, е да се увеличи натискът за доказване на ефективността на инвестираните в реклама средства. Практиката да се стартират скъпоструващи кампании, без предварително да бъде тестван криейтивът, ще намалява. За да бъде оправдан рекламният бюджет, предварителното проучване за очакваното въздействие на кампанията върху изгражданата връзка
с потребителите и продажбите ще става норма.
Реакция
Посланията, които изграждат връзка на потребителите с рекламираната марка и продават, са извлечени от контекста на живота, надеждите и стремежите на хората, към които тази реклама е насочена. Въздействат послания, асоцииращи се с хубавите моменти и преживявания, коментира за в. Пари Диана Попски. Позоваването и показването на трудностите, изпитанията, които също са част от живота на таргет групата, усилват и повтарят преживяването на отрицателните емоции у потребителите и в крайна сметка ги отблъскват. Хората не обичат да гледат подобни реклами, не ги харесват и по асоциация не харесват и рекламирания продукт. Успешни са посланията, които събуждат мечтите и надеждите. Хората с желание се идентифицират с това, към което се стремят, емоциите са силни и така представените марки стават предмет на желание.

Диана Попски, основател на агенция Arbitrage: Ad-Lovers предпочитат българските продукти

Пари - 28 стр.
Диана Попски, основател на агенция Arbitrage: Ad-Lovers предпочитат българските продукти



Нестандартните послания са ценни, защото се открояват от общия рекламен шум и хващат вниманието на потребителя. нестандартните канали може да бъдат атрактивни и с евентуална ценова ефективност
> Продължават ли българите да са подвластни на рекламата?
- Интересно е, че хората, които на рационално ниво се влияят от рекламите, стават все повече. Наричаме ги ad-lovers. Те се отличават с това, че обичат да гледат реклами, намират ги за забавни и полезни. За юли - август 2008 г. броят на тази група е около 1 млн. българи над 12 години. Това е със 17% повече от стойностите, регистрирани за същия период на миналата година. Този процес е съпътстван от бавното, но стабилно намаляване на хората, отбягващи рекламите (ad-averse). От 2006 г. насам тази група е намаляла с повече от 15% и сега е представена от малко повече от 600 000 души.
има ли нещо, което отличава хората, обичащи реклами?
- Като цяло няма особени разлики в демографско отношение. Когато разглеждаме начина им на живот обаче, виждаме доста разлики. Представителите на групата пътуват в чужбина четири пъти по-малко. За сметка на това пък водят доста по-активен живот тук. Те излизат по-често, хранят се навън и поръчват храна за вкъщи. Любителите на рекламите ходят повече на концерти, театър, спортуват и работят повече. През свободното си време обичат да слушат музика и да се занимават с градинарство или да четат книги. Любима музика за 40% от тях е попфолкът, следван от българската естрада. Разлики можем да намерим и в отношението им към пазаруването и продуктите, присъстващи на пазара. Този тип хора изразяват по-силно предпочитание към българските продукти. Те обичат разнообразието от марки и старателно се информират за възможностите на пазара, преди да направят избор. Обичат да пазаруват и признават, че често купуват повече неща от това, което са планирали. Освен като консуматори ad-lovers са важни за бизнеса и като лидери на мнение. Почти 60% споделят, че техните познати се допитват до тях, когато си купуват нещо.
> Ако са толкова атрактивна група, кой е най-добрият начин да стигнем
до тях?
- Медийните навици на хората, податливи на реклама, се променят доста динамично. Увеличение наблюдаваме при всички електронни медии, като за периода юли - август 2008 над 95% от ad-lovers са гледали телевизия. Телевизията определено си остава най-използваната медия, но най-голямото увеличение регистрираме при часовете, прекарани в интернет. За последните 12 месеца потреблението на интернет при ad-lovers е скочило с повече от 40%. Ползването на радио сред тях също се е увеличило със завидните 18%.
Данните са от панела на Arbitrage, национално представителен, с участието на 4200 души
***
за Arbitrage основната дейност на агенцията е да прави пазарни проучвания и проучвания за ефективност на рекламата. това се прави преди и след провеждане на дадена кампания. въздействието на криейтива се оценява в пет аспекта - привличане на внимание, харесване, емоционална връзка, имидж, намерение за покупка и избор на рекламираната марка.
***
Визитка
> Диана Попски основава агенцията Arbitrage през 2002 г.
> непосредствено преди това е прекарала осем години в американския корпоративен свят, но преосмисля своите ценности и се връща в българия, за да запази индивидуалността и независимостта на духа си, както сама споделя.
> нейното призвание е да стига до дъното на нещата и да изясни защо са точно такива. Професията й - да проучва потребителите и пазара.

Кризата няма да удари женските списания

Пари - 27 стр.
Кризата няма да удари женските списания

Христиана ДИМИТРОВА, боряна НИКОЛАЕВА

до края на 2009 г. в България се очакват още поне три нови лицензни издания на популярни на Запад женски заглавия
Финансовата криза вече е неоспорим факт, който намира място в пресата, в телевизията и като цяло във всички медии. Но докато мъжката половина взима всичко това на сериозно, никой не обръща внимание на ежедневните малки кризи. Те са емоционални, често със стихиен характер и са присъщи на нежния пол. Жените намират много начини да се утешават - традиционната шопинг терапия, задълбочени разговори с близки хора или освобождаване на нервите във фитнеса... В такива ситуации дамските списания се нареждат сред най-верните приятелки на жените. Vogue, Elle, Cosmopolitan са част от предпочитаните и утвърдени издания. Оригиналните корици привличат като магнит не само в Италия, Франция, САЩ. Българските жени все повече се изкушават да купуват списания, а пазарът им у нас търпи бурно развитие.
Harper’s BAZAAR
Това e най-старото, излизало без прекъсване, модно списание в света. Първото издание, появило се през 1867 г. в Ню Йорк, се превръща в моден пътеводител за милиони жени по света. Oще с излизането на пазара то е ориентирано към жените от средната и висшата класа. Вече 140 години списанието разкрива на нежния пол как да бъдат модерни, независими, комуникативни. За да остане на върха, Harper’s BAZAAR работи с най-големите имена във фотографията и модата, а зад страниците му се крие железен екип. Една от най-известните му главни редакторки е Гленда Бейли, която отговаря за американското издание. У нас списанието стартира през октомври тази година, а на пазара вече може да се открие брой втори. Издатели в България са Санома Блясък.
Elle
Когато се говори за женски списания, в класацията на най-обичаните попада именно то. Elle се издава в 38 страни (включително България) и всеки месец доказва как се прави наистина успешно издание. Първият брой на списанието излиза във Франция през 1945 г. От 1984 г. започва да развива международните си издания и в момента се чете от 23 милиона жени от Европа, Северна и Южна Америка, Азия и Африка. Тиражът в САЩ е над един милион, в Русия - 220 000, а в Китай - около 450 000. Във Франция Elle е седмично издание, което се продава в тираж над 350 000. Неговите читателки са от различни възрастови групи, но според проучванията най-често това са жени около 35 години. На корицата му се появяват всеки месец звезди от класата на Мадона, Дженифър Лопес, Никол Кидман. Освен с блестящи фотоси списанието привлича вниманието с откровени интервюта, увлекателни статии и често пъти с отговорни социални кампании. У нас Elle се издава от 2005 г., отново от Санома Блясък.
Vogue
Модната библия, стилният диктатор - няма жена, която да не се изкуши от това списание. Всепризнато като лидер на пазара на дамски издания по света, Vogue стабилно е стъпило върху крехките рамене на женската суета. Артър Търнър и Хари Маквикар създават Vogue през далечната 1892 г. в Ню Йорк. През 1909 г. младият издател Конд Наст (1873-1942) купува изданието и го трансформира в престижно списание за мода, стил. Днес Vogue разкрива света на модата, нейните безкрайни трансформации и удовлетворява безкрайните желания на жените. Издава се в страни като Италия, Великобритания, Бразилия, Япония и др. Фактор, който допринася за световната слава на изданието, е неговата главна редакторка в Щатите Ан Уинтър. Тя присъства на всички важни модни събития, а нейна запазена марка са тъмните големи очила, оригинална прическа и лице, рядко разкриващо емоции. Благодарение на железния й стил на работа Vogue достига невиждани тиражи и показва, че едно модно списание винаги може да бъде различно.
Cosmopolitan
Световноизвестното списание е пъстра смесица от всичко, което вълнува женските сърца, а неговата аудитория са преди всичко младите дами. Издава се на 38 езика и се разпространява в повече от 100 страни. По страниците му намират място темите за секса, здравето, модата и мъжете. То е по-скоро ориентирано към даването на съвети и отговори на най-пикантните женски въпроси. Според проучване в България от юли 2007 г. 19.7% от градското население, което чете модни и женски издания, разлиства
Cosmopolitan. След него са българското Жената днес с 11.4% и лицензионното Grazia с 8.7%. Според Ани Младенова, която е главен редактор на Cosmopolitan, фактът, че изданието е с утвърдено световно име, помага за успеха на българския пазар. 24% от четящите девойки между 15 и 20 години всеки месец си купуват списанието.
В България
Пазарът на женски списания ще продължи да се развива активно и през следващата година, коментира за в. Пари Поля Александрова, гл. редактор на сп. Грация. До края на 2009 г. се очакват още поне три нови лицензни издания на популярни на Запад женски заглавия. Възможни са и промени в периодичността на вече съществуващи списания (от месечни на седмични, от двуседмични на месечни и т.н.), но трудно може да се предвиди дали това ще се случи в рамките на 2009 г., добавя още тя. В България ще продължат да влизат и нови модни и козметични марки, които ще търсят подходящи възможности за реклама. Все още женските списания са прекалено различни едно от друго, за да говорим за спиране и изчезване на марки. Най-вероятно онези женски списания, които бяха силни през 2007 и 2008, ще продължат да бъдат лидери и през 2009 г., което ще се дължи на успешните им формули и на интереса на аудиторията,
а не на някаква инерция, казва Александрова. Логично е новите заглавия да отнемат част от читателската и рекламната аудитория на старите, но няма да има пълно пренасочване на аудиторията. По-скоро се очаква читателската група да се увеличи.
Прогнози
Според Александрова за пренасищане още не може да се говори, тъй като въпреки привидно подобната тематика женските списания се различават едно от друго и всяко си има своята таргет група. Проблем може да има само по отношение на екипите, които биха правили тези списания, тъй като основен проблем в последните години е липсата на подготвени кадри. С други думи, съществува дефицит на редактори и дизайнери, което в крайна сметка се отразява на качеството на продукта. Възможно е доказани световни марки да се провалят в България именно заради този проблем. Това вече се е случвало в други държави, така че няма да е прецедент. Грация ще запази лидерската си позиция и през 2009 г. като единственото списание на пазара, което продава 100% от тиража си. Непретенциозната му формула и приятелско отношение му осигуряват широка група от читатели, най-голямото предимство на които е, че са постоянна аудитория.

Бюджетите се пренасочват към таргетирани кампании

Класа - 11 стр.
Бюджетите се пренасочват към таргетирани кампании



Любомир АЛАМАНОВ, управляващ директор на APRA Novelli
финансовата криза и нейното отражение е изключително интересен от комуникаиионна гледна точка въпрос и има много интерпретаиии. На първо място така наречената криза е по-скоро психологично състояние. Тя е породена от срутване на една имагинерна реалност, продължава като истерия и силно се надявам да не завърши с катастрофа. Няма да се учудя и да е стартирала като ПР кампания. В подобни моменти част от компаниите се поддават на паниката и съкращават разходите си, като започват от комуникационните си бюджети. Това обаче ще е пагубно, защото ще изчезнат от общественото полезрение, което ще доведе до спад в продажбите. Има и компании, които мъдро продължават да инвестират в комуникациите си и това ще им помогне да останат стабилни на пазара. Мога да кажа дори, че това вече е факт - компаниите започнаха да пренасочват бюджетите си от разточителни рекламни присъствия към точно прецизирани и таргетирани комуникационни кампании. Изникват обаче и няколко интересни въпроса например: Какво щеше да стане, ако световната криза не присъстваше в нито една медия? Щеше ли да има криза тогава? Дали тя щеше да остане само локален трус в няколко щата, или все пак щеше да прехвърли океаните?
Преди месец гледах сърцераздирателен 15-минутен репортаж в централната новинарска емисия на една от големите български ефирни телевизии. В него се разказваше как вследствие на кризата от еди-кое си предприятие ще бъдат уволнени 20 човека. Материалът беше въздействаш и сигурно е разтърсил доста зрители, които обаче не предполагат, че точно това предприятие е трябвало да бъде затворено още преди 10 г. След още един подобен репортаж тези хора вече са убедени, че жестоката финансова криза не само е налице, но и е изключително опасна. В това е силата на медиите. Независимо от това съдбата пак ще си направи шега и именно медиите ще пострадат първи заради истерията по кризата, която те създават - привлечените от медиите рекламни бюджети са първото нещо, което ще намалее, и най-вероятно ще има сериозни разговори между рекламните и редакционните отдели след 1 януари.
Има обаче клиенти, които са разумни и стабилни компании и трудно се поддават на паника. Има и нови клиенти, които вече разбират същността и ползата от дългосрочни инвестиции в комуникациите. Все пак да не забравяме, че криза или не, масовият потребител няма да спре да пие безалкохолни напитки, да храни децата си, да използва компютри и принтери. Тези пазари ще продължат да се развиват и ще са основата на подема на икономиката в бъдеще. Ако кризата се разглежда от гледна точка на кризисните комуникации, най-важното е да не се загуби здравият разум. "Останете спокойни. Разсъждавайте разумно. Забравете емоциите." Това е на кориците на всички учебници по кризисни комуникации, и това са съветите, които даваме на всички клиенти. Емоционалните изблици не са помогнали, а още повече са приложими в бизнеса. Като цяло в момента добрите ПР компании имат много ангажименти. Смятам даже, че т. нар. криза ще има и един страничен ефект. След края й клиентите, усетили продуктивността на нерекламната комуникация, ще продължат да инвестират в ПР агенциите. Те ще са разбрали, че на цената на 4 излъчвания на рекламен спот по национална телевизия, могат да бъдат реализирани добри и прецизни комуникационни кампании. Сега е моментът, в който ще се разбере кои агенции работят професионално и кои - не. Агенциите, членове на БАПРА (Българската асоциация на ПР агенциите), ще продължат все така да работят професионално и няма да имат проблеми. Техните клиенти са стабилни компании, а не инвестиционни измамници, изправени пред колапс. За останалите компании не мога да съм сигурен. Пожелавам им успех. Използвам случая да поканя по-малките компании да се замислят относно различни видове обединения. Ние си партнираме с няколко малки агенции и резултатите са окуражаващи. Ако трябва да обобщя, никога не трябва да се спира да се комуникира, особено по време на криза. Независимо дали с конвенционална реклама, дали с btl активности или с по-сложни форми на ПР кампании, комуникацията с целевите групи не трябва да спира. Може да се пренасочат бюджети, може да се редуцират медия плановете, но ако компаниите изчезнат от публичното пространство, ще бъдат забравени. Затова и ПР агенциите са толкова важни в подобни времена и ще са един от най-добре развиващите се сектори през следващата година. А идват избори...

Tribune Co. е на ръба на фалита

Класа - 11 стр.
Tribune Co. е на ръба на фалита



Концернът отбеляза 19% спад на рекламните приходи през тази година
Медийният концерн The Tribune Company, който включва вестници като "Лос Анджелис таймс", "Чикаго трибюн" и няколко телевизионни канали, е на ръба на фалита, съобщи "Уолстрийт джърнъл". Компанията най-вероятно ще поиска да бъде поставена под защитата на закона за фалитите. Медийният гигант е изправен пред опасността да няма достатъчен приток на капитали, както изисква споразумението с облигационерите, но все още не е ясно дали ще потърси защита от фалит, пояснява "Ню Йорк таймс". Според публикациите компанията вече е наела инвестиционната банка Lazard за финансов съветник и юридически консултант. Анализатори обаче твърдят, че наемането на консултанти може да е само "за всеки случай" или да е тактика за пазарене. Съкращенията на служители и тиражи Миналия декември Tribune стана притежание на милиардера Самюел Зел. Изкупуването се оцени на 13 млрд. долара заедно със задълженията на компанията. Оттогава тя се опитва да се справи с дълга си, което доведе до съкращения и продажба на подразделението "Нюздей". Освен дълга, причина за финансовите затруднения на концерна е и 19%-ният спад 6 приходите от реклама тази година. Читателите и рекламодателите продължават да се пренасочват към интернет, а компаниите съкращават разходите си за реклама заради икономическата криза. Tribune притежава 23 телевизионни станции, бейзболния отбор "Чикаго Къбс" и 12 вестника, от които два са сред осемте най-големи в страната по тираж. Към 30 септември "Лос Анджелис таймс" е имал тираж 6 делничните дни от 739 хил., а "Чикаго трибюн" - 542 хил. През октомври концернът обяви, че до две години възнамерява да се откаже от абонамента си за агенция Асошиейтед прес. Групата търси купувач за "Чикаго Къбс", стадиона на отбора и дела на компанията в регионална спортна кабелна мрежа. Очакваше се продажбата да се реализира преди последния бейзболен сезон. Тя обаче бе отложена от различни фактори, включително заради затегнатия кредитен пазар. $ 124 млн. загуба През октомври Tribune Co. отчете тримесечна загуба от 124 милиона долара, а нейният президент и генерален директор Сам Зел заяви, че "финансовият и икономическият климат са изключително трудни". В резултат на това продажбите на вестници са спаднали с 2 на сто. През ноември рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" намали с два пункта оценката си за медийната група до ССС. Анализаторите прогнозираха, че чрез продажба на активите си Tribune може да не събере достатъчно ликвидности, за да си изплати дълговете до равнище, на което да избегне неизпълнение на задълженията си.

Уляна Пръмова, генерален директор на БНТ: Колегията ще реши какво да правим с агентите на ДС

Дневник - 10 стр.
Уляна Пръмова, генерален директор на БНТ: Колегията ще реши какво да правим с агентите на ДС

Албена БОРИСОВА

На 26 ноември комисията по досиетата публикува имената на 37 сътрудници на бившата Държавна сигурност в БНТ, сред които много от знаковите имена в телевизията през годините. Още същия ден управителният съвет на БНТ осъди с декларация присъствието на екран и на ръководни постове на бившите агенти. В следващите дни обаче не стана ясно какви реални последици ще има за хора от списъка.
Г-жо Пръмова, след огласяването на сътрудниците на бившата Държавна сигурност в БНТ ръководството излезе с осъдителна декларация, но имаше ли реални последици от нея?
- Ръководството на БНТ има принципна позиция, че такива хора не бива да бъдат на екран и на ръководни позиции. След огласяването на първия списък, защото се очаква да има още един и след Нова година, аз поисках становище от колегите от телевизията. Законът няма лустрационен характер, на базата на който да вземем мерки, нито пък сме съдници, за да кажем кой е добро и кой лошо ченге. Така че това е въпрос на принципна позиция, а и всеки от тези хора би трябвало сам да реагира и сам да каже, ако иска, за какво става дума. Нещата не са никак приятни, никак лесни, защото става въпрос за хора, а в телевизия като БНТ става въпрос и за натрупвания. Тези хора ти си познавал, работил си с тях. Но въпреки всичко мога да кажа личното си мнение - далеч не искам да деля ченгетата на добри и лоши. Аз винаги под ченгета съм разбирала доносници. За мен не е все едно кой какво е правил. Всички тези хора имат място под слънцето в България и имат право да работят, но не смятам, че тези, които са доносничели, трябва да си приписват авторитет и да бъдат ментори в обществото, нито пък да налагат своя модел на журналистика или своя морал на младите журналисти, защото това е изключително покваряващо.
В предаването „Референдум“ по БНТ стана въпрос, че от Иван Гарелов например са се учили много журналисти.
- Гарелов е един професионален журналист, не мога да го отрека. Но не бих искала да коментирам когото и да било поотделно. Такъв човек би ли могъл да остане на екран, да бъде репортер или редактор?
- Зависи от него и от медията. Аз не мога да взема нито еднолично, нито административно решение. Очаквам колегията да вземе това решение, затова и правим допитването. Тази информация отрази ли се на работния процес и на доверието към БНТ?
- БНТ е на първо място по доверие от всички институции. Освен това тези хора вече не са в БНТ. Те са работили тук, защото тя е била единствената телевизия. За мен е хубаво при това огласяване да се проведе разговорът за журналистиката ни - за качеството й, за нейната обективност. Аз лично не смятам, че сега нещата са много добри в това отношение. Има и манипулативна, и платена журналистика и това в никакъв случай не е по-морално от другото, вършено от ченгетата. Според вас до кои нива трябва да стигне разкриването на сътрудниците на бившата ДС? Трябва ли да се знае, ако и сред собствениците на медии има агенти?
- Ако някой иска да направи сравнително точен исторически анализ на нещата, би трябвало всичко да се отвори. Защото сега на лъжичка, на порции, не се получава ясна картина. За мен лично би било любопитно да разбера икономическия интерес, който стои зад тези хора и който ги движи. Този икономически интерес обяснява много неща - и появата на нови медии, и тяхното поведение, и тяхната политика, и влиянието им в обществото, и връзката им с политическата класа. Тоест публичността на собствеността е важна?
- Навсякъде в Европейския съюз прозрачността в медиите е правило. Яснотата на капитала е важна, защото медиите формират общественото мнение и трябва да е ясно кой зад кого стои. При нас това все още го няма, а е вредно за обществото. Тръгнали ли сме в посоката на Европа, ще трябва да спазваме всичките й правила, а не само тези, които ни изнасят. А имат ли място като събеседници и гости в предавания агентите?
- Зависи от темата на предаването. Тези хора не може да бъдат заключени вкъщи и върху тях да тегне анатема. Напротив -добре е да се чуе какво те могат да разкажат, да се види тяхното мислене. Затова пак казвам - всеки от тях има място в тази държава, въпросът е къде. Ако този човек има своята работа или бизнес, нека работи, но в медиите нещата са малко по-различни и според мен тази зависимост от миналото рефлектира и в днешните бизнес взаимоотношения. Смятате ли, че има много прикрити агенти?
- Аз самата имах различни мнения за някои хора, които сега се оказаха в списъците. Дори съм изненадана да прочета някои имена сред огласените. Например това на Валентин Стоянов, който ми е приятел. Защото във всичките тези години под ченге се разбираше само едно
- доносник. Че този човек ще напише нещо гнусно за теб. Вие търсели ли сте данни за себе си?
- Не съм. Няма и да го направя. Много е възможно да имам и други приятели, които са се занимавали с това, но не искам да изпадам в подобно положение. Необходимо ли е всички медии да излязат с обща позиция спрямо сътрудниците на ДС?
- Водила съм подобни предварителни разговори с моите колеги от Съюза за национални електронни медии (в него членуват БНТ, БНР, „Дарик“, БТА, „Нова телевизия“ и Би Ти Ви). Скоро имаме годишна среща, на която ще обсъдим този въпрос. Като цяло оставам с впечатление, че хората не обичат да дискутират темата. Убедена съм, че всичко трябваше да бъде разкрито още в самото начало. Може би нещата и икономически щяха да тръгнат по друг начин, ако това беше направено. А сега се размиха и нямат ефект за обществото освен за междуличностни разправи и реванш. Как се отразява навлизането на големите международни компании на българския телевизионен пазар?
- Конкуренцията се проявява най-силно при спорта. Но този проблем не е само в България. Цената на правата на УЕФА за последните 5 години се вдигна с 500 процента. Сега се разигра подобна драма и с правата за олимпиадата през 2014 г. и след това, защото Европейският съюз за радио и телевизия, който купуваше правата от МОК, не можа да извади 1 милиард евро за тях. Само за 4 години един международен мач от 20 хил. евро стигна 100 хил. евро. Такива са например световните квалификации на националния отбор. Няма час програма, който да струва 2500 лв., колкото е държавната субсидия за БНТ. Един хубав, сравнително нов филм струва десетина хиляди лева. Българските филми също не са евтини. Да не говорим за цените на външните продуценти или цената на техниката. Телевизия не се прави без пари. Като се прибави и икономическата криза, и свиването на рекламните бюджети, е ясно защо идва идеята за обществен фонд, за който да кандидатстват всички медии с обществени проекти. Но ние такъв фонд за десет години не направихме, така както не направихме и фонд за кино, каквито има в почти всички европейски държави. Предстои и цифровизация, ще има ли проблеми според вас?
- Цифровизацията е труден и скъп процес, тя трябва да се програмира и да се планира независимо от икономическата криза. Тя е европейско изискване, което, ако не изпълним, може да ни изправи пред проблем, както с други неизпълнени задължения. Да не говорим, че не може да бъде направена в последния момент. Цифровизирането на програмите е доста по-бавен и тежък процес, отколкото изграждането на мрежа. Цифровизацията на програмите на БНТ, филмопроизводството и бъдещите програми би струвала около 118 млн. лв. за шест години. Планът е готов от миналата година, но не са предвидени средства за прилагането му. Според мен трябва да има задължително разделение между собствеността на мултиплекса и управлението на мрежата и собствеността на програмите. Не смятам, че подобна концентрация на влияние в медиите е полезна и здравословна. Да не говорим, че това е строго специфична дейност и няма нищо общо с правенето на програма. Също не смятам, че и трите мултиплекса трябва да се изграждат и притежават от една и съща фирма.

Липсата на регулиране прави интернет успешен

БИГ БГ - Новините
Липсата на регулиране прави интернет успешен



ДАИТС обяви предложения за ефективна саморегулация
В България от близо 10 години интернет е телекомуникационна дейност, която не се регулира и не подлежи на лицензиране. Досега в голяма степан успехът на интернет индустрията бе заложен в стратегията на „неправителственото регулиране”, каза Пламен Вачков, председател на ДАИТС, на състоялата се през седмицата кръгла маса „Съдържание и интернет – взаимодействие между правоносители и интернет доставчици”.
Авторското право може да бъде както двигател, така и пречка пред свободата на изразяване, заяви още Вачков. То е нужно за запазване на творческия потенциал и за защита на икономическите интереси на носителите на права. От друга страна, чрез ограничаване на достъпа до съдържание и информация, авторското право може да има негативно въздействие върху свободата на изразяване, образование и развитие, смята председателят на ДАИТС.
Той обяви няколко стъпки, които производителите и доставчици на услуги, от една страна, и държавата, от друга, трябва да предприемат, за да се осигури ефективна интернет саморегулация. Обществените организации, сдружения, производителите и доставчиците на услуги е добре да маркират вредното и незаконно съдържание в интернет, за да се улесни неговото филтриране. Нужни са програмни и технически средства на достъпни цени, с помощта на които родителите да могат да определят опасните области за техните деца.
Пламен Вачков предложи още да бъдат предприети действия за разработване на системи за определяне на възрастта на потребителя. Той лансира и идеята да бъдат информирани потребителите за опасностите за тяхната лична неприкосновеност и за тяхната отговорност като създатели на съдържание, преди да започнат да използват конкретна интернет услуга.

понеделник, 8 декември 2008 г.

Мадона стана лице и на Louis Vuitton

Дневник - 32 стр.
Мадона стана лице и на Louis Vuitton



Марк Джейкъбс, световноизвестният дизайнер и креативен директор на Louis Vuitton, обяви, че новата рекламна кампания за сезона пролет-лято 2009 на луксозната марка с Мадона е създадена благодарение на новия език на бизнеса - SMS. Пред Women’s Wear Daily той разказва, че решението да покани Мадона за пролетно-лятната кампания на LV догодина било взето веднага след шоуто й в Париж. „Бях развълнуван, направо поразен от изпълнението й.“ Още на следващата сутрин й изпратил съобщение по телефона с покана. Пет минути по-късно получил отговор: „ С удоволствие.“ В резултат на това кратко електронно общуване на бял свят идват фотографиите, които ще се появят по рекламните страници на списанията от февруари догодина. На тях кралицата на попа се намира в опушено френско бистро, което не е изненада -известна е слабостта на Джейкъбс към всичко, свързано с Франция и особено с Париж. Според дизайнера най-ценното на тази сесия е, че в нея не става дума толкова за рекламни изображения, колкото за фотографски портрети.
Снимките на сесията са били един ден, като работата не е минала необезпокоявана от папараци. Фотограф е Стивън Майзел и това е първата кампания на луксозната марка от шест години насам, в която отсъстват фотографите Мърт Алас и Маркус Пигот. „Тя е еднакво убедителна и като поп икона, и като жена. Нейна беше идеята за мрежестите чорапи и вдигнатия крак на стола. Това, което винаги ме е изумявало, е нейната нестихваща енергия“, обяснява Джейкъбс.
понеделник, 8 декември

Ново радио проби със сила в София

Труд - 6 стр.
Ново радио проби със сила в София

Соня СПАСОВА

Своеобразен двубой в радиоефира стана в четвъртък рано сутринта в София.
На честота 93,9 мегахер-ца, където от май 2007 г. вървеше музикалното радио „Мелъди", изведнъж се появи нова медия - К2.
Известно време двете станции излъчваха едновременно, като сигналът ту на едната, ту на другата ставаше по-силен. И двете радиа твърдяха, че другото е незаконно.
Накрая предавателят на К2 се оказа по-мощен, а „Мелъди" се прехвърли на друга честота - 93,4 мега-херца. Там пък доскоро вървеше радио „Хит 7".
Зад програмата К2 стои „Радио Вива" ООД, а неин мениджър е журналистката Илиана Беновска.
„Няма да сваляме правителството. Смятаме да говорим с хората - за любовта, за децата, ще правим политематично радио", обещава радиожурналист-ката.
Притежател на програмата „Мелъди" е едноличното дружество „Гео Ад-вайзърс", а негов консултант е Васил Димитров.
Спорът между двете страни се влачи повече от година и половина в съда.
На 20 ноември обаче излезе решение на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), според което излъчването на „Мелъди" трябва да бъде спряно незабавно, а предавателят им да се запечата. Но понеже до 4 декември радиото продължавало да работи, от К2 решили да действат сами и включили своя предавател.
На следващия ден, петък, от КРС обявиха, че са предприели всички необходими мерки, за да спрат „Мелъди".
Все още има висящи съдебни спорове между „Гео Адвайзърс" и „Радио Ви-ва", но до приключването им право да излъчва на 93,9 мегахерца има „Радио Вива" АД, уточниха от КРС вчера. „Този радио-цирк е доказателство за беззаконието в България, но не от страна на съд и прокуратура, а от страна на институциите, които трябва да спазват законите", каза още Беновска.
„Ще съдим Комисията за регулиране на съобщенията за пропуснати ползи, ще съдим и „Радио Вива" АД за това, че използва името К2, което ние вече сме регистрирали", заплаши от своя страна Васил Димитров, цитиран от БНР. До 2005 г. на честота 93,9 от 1993 г. вървеше радио „Вива", а по-късно и „Хот ФМ".
в. Труд – стр. 6-7
понеделник, 8 декември

Wikipedia навлиза в нова ера

News24bg - Международни Международни категория
Wikipedia навлиза в нова ера



Организацията Wikimedia Foundation, която развива онлайн енциклопедията Wikipedia, получи от Stanton Foundation безвъзмезден заем в размер на 890 000 щатски долара. Парите ще бъдат използвани за модернизация на потребителския интерфейс на Wikipedia.
Специалистите от Wikimedia Foundation ще трябва да определят какво именно в софтуера на популярната интернет услуга отблъсква хората, както и какво затруднява публикацията на нови статии, или редакцията на вече съществуващи материали. След това откритите проблеми ще бъдат отстранени с помощта на гранта от Stanton Foundation.
Очаква се в проекта да бъдат включени редица експерти, които са професионалисти в своите области, но не се отличават с особено добра компютърна грамотност, пише hicomm.bg. Припомняме, че онлайн енциклопедията Wikipedia стартира през 2001 година. Към момента тя включва статии на 250 езика. През март тази година в Wikipedia беше написана десетмилионната статия.
07.12.2008
понеделник, 8 декември

В централните новини

сп. Мениджър - 132 стр.
В централните новини

Превръщайте цифрите в истории

Това е един от начините бизнесът да привлече вниманието на публиката, смята Даниела Казанджиева, зам. главен редактор на в. „Стандарт"
ДАНИЕЛА КАЗАНДЖИЕВА е зам. главен редактор на в. "Стандарт". През 1998 г. започва работа като репортер в регионалното издание на "Стандарт" за Пловдив. През 2001 г. е изтеглена в софийската редакция като завеждаш отдел "Икономика". Зам. главен редактор е от 2007 г.
***
Знаете ли как работят медиите? Как определят кое е важно и кое не в целия информационен поток? Какво разбират те под етика? Имат ли любимци? А врагове? Защо не пуснаха точно вашето прессъобщение? Някои от отговорите на тези въпроси знаете. За други вероятно се досещате, трети са ви съвсем непознати. Точно затова водим тази рубрика. В нея известни икономически журналисти разказват неща от кухнята. Обясняват как трябва и как не трябва да се държат хората от бизнеса, за да влязат в централните новини, и то с хубавите неща, които правят. Убедени сме, че колкото повече медиите и мениджърите знаят един за друг, толкова по-добре ще се разбират.
***
- Какво трябва да направи една компания, за да влезе в новините?
- Естествено, да създаде новина. Да обяви инвестиция, нови работни места, нов продукт, бонуси за клиентите, да направи нещо значимо за града или региона, където е базирана. Или пък да попадне в топ 10 на данъкоплатците. Разбира се, може да влезе в новините и със скандал - далавери, скрити данъци, нечисти сделки, приватизация под масата, връзки със съмнителни бизнесмени. Сексскандалите, които са сред най-често използваните компромати в западните медии, у нас все още не са много популярни.
- Как бизнесменът трябва да се готви за интервю? Какво ще му
препоръчате, за да привлече вниманието на публиката?
- Да говори цветно, или както вестникарите казват - в заглавия. Да облича цифрите в истории. Да коментира обществено значими проблеми, политическата и икономическата ситуация, както и слабостите в държавата и законите. Да дава препоръки за решаването им. Да не се страхува да споделя опита, философията си и дори моменти от личния си живот. Да не отклонява провокативните въпроси, а да се опитва да им отговаря. И да разкаже история за първия си милион. Родният бизнес трябва най-сетне да разбере, че това не е страшно и въпросът "Откъде е първият ви милион?" ще виси като гилотина над главата му, докато не се изговори. И вместо да мънка гузно, когато някой журналист се осмели да му зададе този въпрос, да вземе пример от Рокфелер. Неговата наивна история с ябълките се дава за пример и на децата.
- Откъде най-често научавате новините от бизнеса?
- От вестници, от списания, от разговорите с различни хора, от интернет, от информационните агенции. По-рядко от телевизията.
- Има ли прессъобщения на компании, които стават за публикуване?
- Има и такива. Има много добри пиари, които наистина правят чудеса за компанията и за имиджа на шефа си. Но има и друг тип пиари, които са вредни за фирмите си. Понякога дори се чудим как доскорошни журналисти, станали пресаташета, правят такива глупости, все едно че никога не са били от другата страна. Най-лошото е, когато започнат да се изживяват като цензори и редактори. Дори шефът им да е казал нещо интересно и цветно, те искат то непременно да отпадне от интервюто. Като че ли ако човекът е интересен, той не може да е добър бизнесмен. Или пък може би непременно държат да се месят, за да оправдаят пред шефа си заплатата, която получават. Това обаче много дразни журналистите и те дори предпочитат да не пуснат информацията, вместо да позволят така грубо да им се месят в работата.
- Притесняват ли се бизнесмените да говорят конкретно и в цифри?
- Някои - да. Но това показва, че искат да скрият нещо. Когато един бизнесмен цитира цифри, това дава убедителност на интервюто му.
- Добре ли е журналистите и бизнесмените да са в близки отношения и какви рискове крие това?
- Да работят заедно - да, но да са в много близки отношения не е добре. Както хирурзите не искат да оперират близък човек, така и журналистите не биха писали за много близък бизнесмен. Колкото по-приятелски стават отношенията, толкова повече
се притъпява перото. Но колкото по-дълго са работили заедно, толкова по-голямо е доверието, че журналистът разбира какво му говори бизнесменът. Ако следиш развитието и кариерата на един предприемач, можеш да обясниш много връзки и тенденции.
- Чували ли сте репликата „Аз мога да купя всеки журналист " и как ще я коментирате?
- Надежда Михайлова влезе в учебниците с репликата "Нахранете журналистите". Бизнесмените също го правят. Много от тях си осигуряват медиен комфорт по този начин.
- Разкажете случай, в който човек от бизнеса ви изкара от релси.
- Дразнещо е, когато някой бизнесмен иска да каже нещо, но не смее. Тогава говори заучени фрази и бяга от въпросите. Това си личи, хората го разбират. Сещам се за случай с един шеф на стъкларски завод, който дойде в редакцията, защото беше недоволен от една публикация. Всъщност беше се уплашил какво щял да каже за изнесените факти собственикът на предприятието, който живее в чужбина. Около два часа повтаряше, че нито дума в публикацията не е вярна, без да даде и едно доказателство в подкрепа на твърдението си. Само сипеше хули срещу журналистите, които нищо не разбирали и били много продажни. Предложихме му право на отговор, но той не пожела да се възползва. Така и не разбрах защо всъщност ми изгуби времето.
- Кои са 3-те неща, които бизнесът не трябва да прави в контакта с медиите?
- Да се държи високомерно и нагло. Да се крие под полата на пиарите си. Да дава интервюта едновременно на няколко конкурентни медии.
сп. Мениджър – стр. 132-133
неделя, 7 декември