събота, 16 февруари 2008 г.

Големи световни компании ще се борят заедо срещу климатичните промени

Големи световни компании ще се борят заедо срещу климатичните промени

дата : 15 февруари 2008 г. 11:59 ч.
Подписалите декларацията компании поеха ангажимент да насърчават клиентите си да имат по-съобразено с екологичните норми поведение








12 големи световни компании, след които "Сони", "Найк", "Нокия", "Алианц" и "Хюлет-Пакард", подписаха днес в Токио декларация, с която поемат ангажимент да се борят срещу глобалното затопляне, като заявиха, че работата на правителствата в тази област не е достатъчно ефективна.

"Няма съмнение, че климатичните промени са един от най-важните проблеми на нашето време", заяви генералният директор на "Сони" Хауърд Стрингер, който бе гост на срещата, наречена "Среща на високо равнище на спасителите на климата 2008", на която присъстваха и представители на другите 12 компании.

"Правителствата се интересуват повече от днешните, а не от утрешните проблеми", каза още Стрингер, като допълни: "трябва да действаме сега".

Подписалите декларацията компании поеха ангажимент да насърчават клиентите си да имат по-съобразено с екологичните норми поведение, да продължат усилията за намаляване на вредните газови емисии, да увеличат прозрачността в тази област и да накарат и други компании да се присъединят към декларацията.

actualno.com

Средният доход на домакинствата през декември 2007 г. е бил 844 лв.

Средният доход на домакинствата през декември 2007 г. е бил 844 лв.

дата : 15 февруари 2008 г. 12:27 ч.
За сравнение - средният доход на домакинствата е към декември 2006 г. е бил 681.82 лв. Снимка: sxc.hu







Средният доход на домакинствата през декември 2007 г. е бил 844.75 лв., изчисли Националният статистически институт.

За сравнение - средният доход на домакинствата е към декември 2006 г. е бил 681.82 лв., предава агенция Фокус.

Паричният доход средно на домакинство в края на миналата година е бил 777.49 лв. (при 591.23 лв. през декември 2006 г.).

769.26 лв. е средният разход на домакинство в края на миналата година (при 632.49 лв. в края на 2006 г.).

Средните разходи за храна и безалкохолни напитки през декември 2007 г. на домакинство са били 300.64 лв.; за алкохол и тютюневи изделия - 39.12 лв.; за облекло и обувки - 29.23 лв., за жилище, ток, вода и горива - 90.58 лв., за здравеопазване - 29.02 лв., за транспорт - 41.89, за телекомуникации - 31.23 лв.

Според статистиците средно на човек се падат по 9.7 кг изяден хляб.

actualno.com

Кристина Патрашкова със свое предаване по ТВ2

Кристина Патрашкова със свое предаване по ТВ2

дата : 15 февруари 2008 г. 15:35 ч.
Кристина Патрашкова до скоро оглавяваше културния отдел на вестник







Две нови предавания подготвя за зрителите си ТВ2 от месец март. "Параграф BG" с Георги Любенов, което ще се излъчва на живо всяка събота от 12:00 часа, и "Истории с Патрашкова", което ще се излъчва всяка неделя от 17:30 часа.

Отговорен редактор и продуцент на "Истории" е Георги Тошев. В неделния ден зрителите на ТВ2 ще могат да видят необичайни истории за известните, поднесени по нестандартен начин. Автор и водещ на предаването е Кристина Патрашкова, която доскоро оглавяв аше културния отдел на вестник "24 часа".

"В предаването ще представяме любопитни истории, с коментари, сблъсък на различни гледни точки, конфликти, културни и лайф стайл събития, ъндърграунд, отвъд политиката, неочаквана гледна точка към известните личности и събития", обяснява Кристина Патрашкова.

"Ще имаме постоянни рубрики, снимани в стила на документалните филми, които ще разкриват неподозирани истини за популярни личности и ще се дискутират нетрадиционни истории, които вълнуват обществото", допълва Георги Тошев.

"Истории с Патрашкова" е поредното ново предаване в ефира на ТВ2. Стремежът на телевизията, на този етап, е да наблегне на своята програма през уикенда. "През месец март ще започнем да излъчваме по 12 часа оригинална програма през събота и неделя, без повторения.

Първоначално бяхме планували такова развитие чак през май месец, но бързата скорост, с която се развиваме и желанието на зрителите ни за още и още ни кара да ускорим процеса. А и по последни данни сме най-бързо развилата се телевизия в България, което ни задължава да не се отпускаме", коментира Борислав Чучков, програмен директор на ТВ2.

Предаванията на Георги Любенов и Кристина Патрашкова започват да се излъчват в началото на месец март по ТВ2.

actualno.com

Системи с отворен код ще се конкурират на мобилния пазар

Системи с отворен код ще се конкурират на мобилния пазар

дата : 15 февруари 2008 г. 18:01 ч.
Някои от устройствата вече са на пазара и ще са пряк конкурент на мобилните телефони. Снимка: sxc.hu








Битката между консорциум от 32 компании и алианс около "Google" за превъзходство при мобилните платформи стартира в Барселона тази седмица.

LiMo Foundation, обединяваща софтуерни компании като "McAfee" и "Purple Labs" и гиганти като "Samsung", показа 18 нови хендсета на световния мобилен конгрес в каталунската столица, предава TechNews.bg.

Някои от устройствата вече са на пазара и ще са пряк конкурент на мобилните телефони, базирани на гугълската платформа "Android".

От своя страна, компаниите от лагера на "Android", като производителите на чипове "Texas Instruments" и "Qualcomm", започнаха да представят прототипи на хендсети, базирани на мобилната платформа на Google. Дати за пускане на пазара обаче не бяха обявени.

Обещанието, с което идват и двете операционни системи, основани на софтуера с отворен код, е, че ще позволят на разработчиците бързо и свободно да добавят нови приложения. Всеки, който иска да създаде нови приложения за конкурентните платформи на Microsoft, Palm, Research In Motion (RIM) или Symbian, трябва да плати лицензионни такси.

Тази отвореност на Android и LiMo може да спомогне за ускоряване на интегрирането на Интернет в мобилните телефони. Започналият процес вече кара много производители на хендсети, мобилни оператори и софтуерни компании да се обръщат към производителите на чипове, за да осигурят поддръжката на новите функции.

Организацията LiMo, която е съставила своето име от Linux и мобилни телефони, стартира дейността си през миналия февруари с цел да създаде мобилна платформа, която да позволи на повече устройства да работят заедно.

Също през миналата година и Google започна да работи над своята платформа Android, заедно с индустриални партньори от алианса OHA (Open Handset Alliance).

Инициативите се застъпват в много отношения, което се дължи на броя на компаниите, участващи и в двете организации. Такива са "LG Electronics", "Motorola" и "Samsung", както и производителя на чипове Texas Instruments. Общо, в LiMo членуват 32 компании, а в OHA - 34. Броят на членовете и на двете организации продължава да нараства.

Съществена разлика е това, че "Google" представя Android на своите партньори като изцяло завършена операционна система, докато при LiMo различните членове на организацията вграждат свои компоненти и ги свързват помежду си.

Оборудваните с LiMo хендсети, показани в Барселона, включват модели на "Motorola", NEC, "Panasonic Mobile Communications" и "Samsung". Всеки от тях съдържа само части от все още еволюиращата платформа.

Някои анализатори са скептично настроени, че която и да е инициатива ще може да окаже значително влияние върху мобилния пазар. Това би означавало мнозинството устройства да използват една от двете системи, което е трудно постижимо на един сегментиран пазар.

Може би най-голямото препятствие пред двете инициативи е "Nokia". Финландската компания контролира 40% от пазара на хендсети и разчита само на операционната система Symbian, част от която е нейна собственост.

Другата голяма пречка се нарича "Microsoft", тъй като софтуерният гигант стига до повече телефони, отколкото LiMo. Освен това "Microsoft" разполага и с по-голяма общност от разработчици.

actualno.com

75% от бургазлии са против "Бургас-Александруполис"

75% от бургазлии са против "Бургас-Александруполис"
дата : 15 февруари 2008 г. 20:09 ч.
actualno.com



В неделя в Бургас ще се проведе референдумът за нефтопровода "Бургас-Александруполис".

Въпросът, на който ще отговарят жителите на общината е: "Одобрявате ли изграждането на петролопровода "Бургас - Александруполис" с трасе на тръбопровода и с инсталации, разположени на територията на община Бургас?". Гласуващите трябва да изберат една от двете бюлетини - "да" или "не".

Близо 60% от избирателите в Бургас заявяват намерение да гласуват в неделя, показва представително за общината проучване на агенцията "Алфа рисърч" по поръчка на в. "Дневник".

Социолозите са констатирали силно консолидирано обществено мнение против строежа на петролопровода - около три четвърти от жителите на общината, и висока мотивация да се изрази гражданска позиция при ясното разбиране, че резултатите от допитването нямат задължителен характер.

От "Алфа рисърч" прогнозират, че заради високата мобилизация е възможно дори реалният резултат от допитването да достигне съотношение 4:1 против "Бургас - Александруполис".

Най-силните аргументи против нефтопровода са свързани с опасенията за околната среда, които се подсилват от липсата на информация. Избирателите казват и че нямат яснота какви са и кой поема гаранциите за сигурността на хората и природата.

Към тези притеснения се добавя и мнението, че тръбата ще се отрази отрицателно на туризма, а същевременно ползите от съоръжението за Бургас са неясни.

Един от най-значимите аргументи на привържениците на проекта (че той ще подпомогне местното икономическо развитие) се приема от малка част от хората, отбелязват социолозите.

Другата базова теза на защитниците на нефтопровода - че в Бургас и сега има много по-опасни предприятия, се споделя от всеки втори избирател, но това е още една причина за противопоставяне на проекта.

Въпреки че резултатите от допитването няма да имат задължителен за централната власт характер, то бе предшествано от активна кампания. Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Калин Рогачев призова бургазлии да гласуват с "да" за петролопровода.

Инвестицията в проекта ще надхвърли 1 млрд. долара. Международната проектна компания, която ще изгражда тръбопровода, ще има гаранционен фонд в случай на разлив, аргументира се Рогачев.

"Ползите за България и специално за хората са доста големи при изпълнението на проекта за нефтопровода. Време е да се спре с безсмисления ропот. Опасност от апокалиптични картини няма, но са големи възможностите да изтървем изгодите", каза още Рогачев, който представи параметрите на проекта на няколко срещи в черноморския град с кметове, общински съветници, представители на неправителствени и екологични организации, студенти, граждани.

Дни преди референдума в специална декларация ГЕРБ обяви, че изграждането на петролопровода "Бургас - Александруполис" не е обосновано не само в екологичен, но и в икономически аспект и е рисково за бюджета на държавата.

Никое правителството и мнозинство нямат право да се държат високомерно и пренебрежително към въпросите, поставяни им от българските граждани, пише в декларацията, в която се посочва, че насроченият в Бургас референдум и позицията на хората от общината не са регионален, а национален въпрос.

Задругата на Yahoo

Задругата на Yahoo

в. Капитал

Андриан георгиев



Един ден беше достатъчен за мениджърите на онлайн компанията Yahoo, за да отхвърлят предложението за сливане с Microsoft и да започнат преговори с друг потенциален партньор - технологичния гигант AOL. По този начин най-голямата дотком сага от няколко години насам получи нов тласък и даде на анализаторите много нови насоки за спекулации. В първото действие софтуерният мастодонт Microsoft подаде оферта за закупуване на Yahoo на стойност 44.6 млрд. долара. Дръзкият ход на редмъндския гигант бе обмислян от борда на директорите на онлайн компанията в продължение на седмица. Предложението за създаване на

нов интернет гигант

беше открито насоченo срещу Google, които с всеки изминал ден затвърждават позицията си на глобален лидер в сферата на онлайн търсенето и таргетираната реклама. Поради това най-гръмогласни в реториката срещу евентуалното сливане бяха именно мениджърите на Google. В крайна сметка от Yahoo отхвърлиха предложението с мотива, че сумата от 44.6 млрд. долара дълбоко подценява тяхната стойност. Последва моментален отговор на Microsoft, които обявиха готовност да продължат с опитите въпреки провала на първоначалните преговори. Според анонимен източник, цитиран от лондонския The Times, акционерите на Yahoo са пожелали допълнителни 12 млрд. долара, или общо по 40 долара за всяка ценна книга.

В този момент в интригата се вляха още няколко сюжетни линии. В същата статия на The Times се посочва, че в отчаян опит да се защитят от изкупуване, мениджърите на Yahoo са се обърнали за помощ към ветерана AOL, компанията на милиардера Рупърт Мърдок News Corp. и дори Disney. В онлайн пространството отдавна витаят слухове за евентуално сливане на втората по големина търсачка с AOL, но за пръв път това се дискутира открито. Сред мотивите в полза на евентуалната сделка фигурират непрекъснатият спад на печалбата на Yahoo през последните две години и

все по-силната конкуренция

от страна на Google. Заради лошите финансови резултати пак през тази седмица онлайн пионерът съкрати около 1000 свои служители.

От своя страна AOL също се намира в сложна ситуация, тъй като неговият собственик Time Warner обяви плановете си да раздели компанията на две. По този начин бизнесът с онлайн съдържание и реклама ще се отдели от предоставянето на достъп до интернет. Американското издание International Herald Tribune цитира свой източник, според който, след не особено продуктивното сливане на Time Warner с AOL от 2001 г. конгломератът е станал много предпазлив при правенето на големи покупки. Интересното е, че от 2005 г. насам сред акционерите в AOL фигурира не кой да е, а Google с дял от 5%. Това означава, че при евентуална сделка мнението на онлайн търсачката номер едно също ще има голяма тежест.

Вестник Wall Street Jornal пък съобщава за друг голям играч с апетити към позападналия интернет портал - Рупърт Мърдок. Според източници на всекидневника, запознати с преговорите, News Corp. обмисля планове дали да не обедини Yahoo с Fox Interactive Media, под чийто чадър вече се намират големи онлайн проекти като MySpace, Photobucket и други подобни. Един от обсъжданите варианти пред сформиращия се съюз е да си партнира с Google в онлайн търсенето предвид отсъствието на реална конкуренция в тази сфера.

До този момент все още нищо не е официално потвърдено. Седмица по-рано и AOL, и News Corp. отричаха да имат интерес към втората по големина търсачка в света. Със стесняването на перспективите пред Yahoo пък една сделка с Microsoft не изглежда чак толкова невъзможна или поне за някои акционери. Един от тях е Бил Майер, мениджър в Legg Mason и втори най-голям акционер в Yahoo. Той подкрепи предложението на Microsoft, но при по-голяма цена. От технологичния блог Mashable коментират, че това, от което се нуждае Yahoo най-много в момента, вероятно не е корпоративен пазител, а по-скоро нова тактика за борба срещу тоталната доминация на Google. От BusinessWeek пък тълкуват раздвижването от страна на Yahoo като пазарлък с Microsoft да увеличи стойността на своята оферта. Едно е ясно - все още е рано да се каже кой ще излезе на подиума пред журналистите и ще се смее последен.

Бъдеще без СЕМ

Бъдеще без СЕМ

в. Капитал
Весислава Антонова


Законът за ентропията гласи, че всяка система се стреми към своето саморазрушение.

През последните години Съветът за електронни медии като че ли упорито се опитва да изпълни предсказанието на този закон. Бягане от отговорност, близо двегодишно влачене на обявени конкурси за аналогови ефирни тв лицензи, тотална непрозрачност на дейността - вие си изберете. Но всички тези бездействия на регулатора могат да доведат само до един изход - тъжният край на органа. Също по подобие на предшественика му - Националния съвет за радио и телевизия, който си отиде след преврат от страна на управляващите, неспособни да контролират членовете му. След като през 2006 г. обяви (май без да иска) конкурсите за раздаване на тв лицензи в София, Пловдив и Варна, съветът така и отказва да ги доведе докрай. Подробен отчет за дейността си органът, финансиран от държавния бюджет, не е публикувал от 2006 г.

Освен с раздаването на лицензи СЕМ влиза в медиите основно с промените в състава си - почти винаги поради изтичане на мандат и никога (освен веднъж) поради несъгласие със случващото се в органа. Тогава медиите се надпреварват да описват политическите договорки за преразпределяне на местата в регулатора. Комбинации, които често са като игра на табла. Само дето на местата на точките по заровете са логата на политическите партии и според партията се местят пуловете. Да припомним, че в Решение 21/1996 на Конституционния съд е забранено като противоконституционно обвързването на партия с номинациите за регулатора. В Закона за радио и телевизия пък пише, че СЕМ е независим специализиран орган, който регулира радио- и телевизионната дейност чрез регистрирането или издаването на лицензи за осъществяване на радио- и телевизионна дейност и чрез упражняването на надзор само върху дейността на радио- и тв операторите за спазване на закона. В дейността си СЕМ се ръководи от интересите на обществото, като защитава свободата и плурализма на словото и информацията и независимостта на радио- и тв операторите. И това правителство обаче, както и предходните са развълнувани много повече в СЕМ да има баланс на трипартийната коалиция по отношение на кандидатурите, а не те да са експерти в медийната област.

Един от възможните конструктивни изходи от ситуацията вече е приложен успешно в редица европейски държави - обединяването на програмния регулатор (СЕМ) с техническия такъв (Комисията за регулиране на съобщенията, КРС).

Регулация по европейски

Проблемите на Полша започват още оттам, че министър-председателят може да освобождава председателя на регулатора. Националният съвет за електронни медии (НСЕМ) в Полша се води независим регулаторен орган, който по закон трябва да защитава плурализма на медиите, свободата на словото и интересите на аудиторията. Състои се от пет членове, двама се избират от долната камара на Полския парламент, един от Сената и двама от президента за мандат от 6 години. Полският закон за радио и телевизия постановява, че НСЕМ трябва да съгласува решенията си за промените в медийните закони и държавната политика в областта с министър-председателя на страната. В последните години обаче регулаторния орган търпи сериозни критики заради силната му политическа зависимост от управляващата коалиция. Повечето от настоящите му членове нямат значителен (някои - дори никакъв) опит с медиите, въпреки че това е ясно посочено изискване в медийния закон.

Но надежда за промяна има. В Полша има предложение да се слеят Департаментът по електронни комуникации (телекомуникационния регулатор) с НСЕМ, тъй като медиите и телекомуникациите стават все по-хомогенни. Един бюджет, общи решения и намаляване на бюрокрацията. Засега обаче няма конкретни действия в тази посока. Твърди се, че сливането ще ускори процеса на дигитализация и идеята се подкрепя от медийни компании, телекомуникационни оператори и политици.. Там няма ясно разделение на регулаторите и собствениците на медии. Тоест може хем да си регулатор, хем да притежаваш телевизия. В херцогството не съществува самостоятелен регулаторен орган, който да обхваща цялостната дейност в областта. Независимата Комисия за електронни медии в момента е единственият "почти истински" регулатор в областта на медийната политика, като се изключи правителството. Тя има право да дава и отнема лицензи. Членовете й се избират с декрет от Великото херцогство на Люксембург. Един от членовете се избира с номинация от Прессъвета - органът за регулация на печатните медии. Комисията за електронни медии взима решения съвместно с Националния програмен съвет и Консултативната медийна комисия. Правителството възнамерява да предложи обединяването на тези медийни комисии в една независима регулаторна власт, която да отговаря както за лицензионния процес, за неговия мониторинг и да има правомощията да налага санкции.Единствено в Обединеното кралство има пример за регламентирана и модерна регулация на медиите. Въпреки, че в зората на създаването си OFCOM бе наречен суперрегулатор заради множеството функции, които обедини (виж карето), продължава да е емблема за регулиране на медийния и телекомуникационен пазар в ерата на цифровизацията. Издържа се от такса излъчване, лицензионни такси и различни видове административни такси. Британският регулатор е независим от държавния бюджет. "Регулацията във Великобритания е част от гражданското общество, всичко е на една ръка разстояние от държавата. Членовете на OFCOM задължително не трябва да са свързани с властта и политиката. Конкурсите за свободните места са отворени, публични и всеки може да кандидатства", обяснява успеха на британския регулатор медийният експерт Джон Прескът Томас.В България промяната на медийната регулация е вече много очевидно нужна. Цялата й структура, задачи и, уви, хората в нея са останали в миналия век. Те не могат да се справят с днешните предизвикателства на медийния пазар, а на хоризонта се задават нови, и то доста сериозни. Предстоящата цифровизация е много добър шанс телевизионният пазар да бъде подреден по нов и по-смислен за зрителите и бизнеса начин. Сегашната система на медийна регулация обаче е толкова безнадеждно объркана, че не подлежи на никакви реформи. Тя просто трябва да се направи отново и в това няма нищо лошо - ще спечелят всички, без сегашния СЕМ, който през последните години сам обезсмисли съществуването си.

Пример за икономическа зависимост пък е причината ЕК да стартира процедура срещу Люксембург

"Европейската комисия казва - трябва да има независими и функциониращи регулаторни органи. Няма общ европейски стандарт как да изглежда органът, защото Европа е много различна и дефинициите за независима медийна регулация са прекалено широки и са различно приложени. Европа е единна единствено за това, че е добре да се приложи най-добрата и ефективна практика на регулация, като тази във Великобритания, например", коментира Суркулия.

Остров на стабилността

В Европа вълната на конвергентни органи, заместващи два или повече свои предшественика (с отделна компетентност за медии, телекомуникации, IT, а в отделни страни като Италия и Великобритания - и за печат), започна от Италия (AGCOM) през 1997 г. Следват Финландия (FICORA), по-късно Швейцария - конвергентният регулатор (OFCOM/BAKOM) има функции по отношение на телекомуникациите и електронните медии. През 2001 г. на мястото на два съществуващи секторни регулатора в Босна и Херцеговина се учредява нов единен орган (СRA). И Словения създава такъв независим орган през същата година, както и Австрия (KommAustria), но конвергенцията там е в рамките на публичната администрация и е част от по-сложни преобразувания.

Практиката в Източна Европа показва, че в областта на регулацията все още всичко се контролира от държавата. Европейската комисия обаче препоръчва на страните - членки на ЕС, да развиват функциониращи и независими регулатори. Според Елена Суркулия, експерт по европейско медийно право: "Смисълът от медийната регулация е, че при нея не трябва да има политически натиск и политиците не трябва да имат нищо общо с медийния орган. Регулаторите трябва да имат прозрачни реакции и ясна схема на финансиране." В началото на годината ЕК постанови наказателни процедури заради отсъствието на независимост на медийната регулация в Белгия, Полша, Люксембург и др.

Райна Николова - член на СЕМ: Не е хубаво да създаваме професията "член на регулатор"

Райна Николова - член на СЕМ:

Не е хубаво да създаваме професията "член на регулатор"

в. Капитал


Кои са предимствата на един общ регулатор?


- Преимуществата на общ надзорен орган са, че в условията на динамично развиващите се нови информационни технологии държавата, в лицето на такъв орган, може да бъде по-ефективна в действията си. На едно място пристигат и се фокусират проблемите, свързани с аудио-визуалното съдържание, съобщителните технологии и икономическите условия на медийния пазар и от същото това място произлизат решенията на създадените казуси. Но трябва да бъдем наясно, че конвергентният орган задължително предполага друг надзорен орган на обществените оператори по отношение на тяхното управление, програмни функции и финансиране, който може да бъде външен за медиите орган или вътрешен за тяхната структура.

Ще се появи ли скоро в България нов регулатор, в който ще влизат хора по компетентност, експерти в дадена медийна област, които ще могат да вземат по-бързи и ефективни решения?

- Ефективността на медийната регулация не е единствено зависима от превръщането на състава на надзорния орган в "клуб на медийните мъдреци". Разбира се, не е хубаво да създаваме условия за възникването на професията "член на регулатор" и удобно да преместваме едни хора от водния в медийния регулатор например. Тази тенденция не е особено уместна, защото липсата на експертност провокира по-голяма зависимост от външни влияния. Следователно трябва да се стремим към постигането на баланс.

Трябва да си даваме сметка, че даже и при въвеждането на най-добрите образци и правни норми, ако не се придържаме към определени стандарти в регулацията като компетентност, оперативност, ефективност, бързина в работата и вместо това единствената ни цел е да отлагаме решаването на проблемите и да заобикаляме задълженията си, без да даваме отчет, винаги такъв тип поведение ще бъде обречено.

Възможен ли е момент, в който членовете на медийния регулатор да не се номинират от политически партии?

В Германия в някои провинции е приет т.нар корпоративен модел. Според него членовете на регулатора се излъчват от сдружения с идеална цел. Но това означава гражданското общество да е по-силно от партиите.

Високи стандарти

Високи стандарти

в. Капитал

Британският медиен и телекомуникационен регулатор Office of Communications (OFCOM) работи от началото на 2004 г. Той замести пет други органа и притежава компетентност по отношение на телекомуникациите, електронните медии и някои аспекти на печата. Вместо 128-те правомощия на закритите регулатори според британското медийно законодателство (обновено 2004 г.), регулаторът има вече 263. ОFCOM е публичен субект (корпорация) и се ръководи от борд (колегиален орган от девет членове), регламентиран със закон - Office of Communications Act от 2002 г. В борда се включват председателят, директорът, двама изпълнителни членове и петима мандатни членове (назначени с различен срок на мандата - три, четири или пет години). Членовете на борда се назначават от изпълнителната власт. Обществената реакция на назначенията е спокойна (за разлика от българската). Назначават се известни фигури от регулацията, университети или големи компании в сектора. Председателят на борда е лорд, професор по икономика и декан на бизнес факултет в Лондон. Директорът е юрист с опит в телекомите или друга от регулираните сфери. Медиите и журналистиката също са представени - в борда е имало директорка на новинарска редакция в частна телевизия, както и професор по журналистика. Членовете задължително не трябва да са свързани с властта и политиката. Конкурсите за свободните места са отворени, публични и всеки може да кандидатства. Към борда са създадени комисии и експертни тела (по съдържанието, потребителски съвет, съвет на регионите, съвет за проблемите на възрастните хора и хората с увреждания) и е предвидена администрация от 1100 души, включително в регионални офиси. Органът регулира съдържанието на комуникацията, определя услугите и многообразието им, следи за спазването на законите и др.

Тепърва ще видите напрежение

Тепърва ще видите напрежение

в. Капитал


Ако ви се струва, че органът, натоварен с регулацията на тв и радиопазара - Съветът за електронни медии (СЕМ), в последно време е поставен под огромно напрежение, нищо не сте видели. Огромните политически и икономически интереси в сектора винаги са въздействали по един или друг начин на съвета. Но нито политиците и бизнесмените, нито членовете на СЕМ са били изправяни пред толкова голямо предизвикателство като цифровизацията на сектора. Тя ще преначертае картата на влияние и ще преразпредели потоците от рекламни инвестиции от досегашните три основни канала към (евентуално) над 30 медии, които ще могат да излъчват с национален обхват.

А последните действия на регулатора показаха, че съветът в този си вид, състав и начин на попълване е абсолютно неспособен да се справи със ситуацията и да се опази от корпоративните влияния. СЕМ мотае обявените конкурси за аналогови ефирни тв и радиочестоти вече почти две години, опита се незаконно да ги прекрати и отказа да се съобрази с препоръките на административната прокуратура за скоропостижно разрешаване на проблема. Преди седмица съветът за пореден път безочливо пренебрегна този въпрос и пак отложи края на конкурсите.

Като че ли най-малкият проблем на този фон е липсата на публичен отчет за работата на финансирания с пари на данъкоплатците съвет през последните две години.

Нуждата от промяна е въпиюща и не е от вчера. СЕМ е неспособен да се справи със сегашната медийна ситуация, камо ли с цифровизираната такава. Което ощетява зрителите и пречи на нормалната конкуренция в телевизионния бизнес. Поне на този, който не е част от наложеното от рекламния могул Красимир Гергов статукво, печелещо от хаоса в момента.

Един от възможните ходове е обединението на съвета с Комисията за регулиране на съобщенията. Не че и тя не се е забърквала в обслужване на корпоративни интереси, но при една реформа, вече под погледа на Европейската комисия могат да бъдат положени необходимите усилия това да не се случва

Любовта между фотография и живопис ражда уникати

Любовта между фотография и живопис ражда уникати
в. Новинар
Милена БОЙКОВА-ТЕРЗИЙСКА
Чехът Ян Саудек и италианецът Гуидо Даниеле създават нови светове чрез боите и обектива
Симбиозата между изкуствата вече не изненадва никого. Малцина са обаче майсторите в сродяването на фотография и маслена живопис. Съживяването на черно-бели снимки с пъстрия свят на боите е приключение, което може да доведе до интересни резултати. Едни от най-известните артисти, работещи по тази техника, са чешкият фотограф Ян Саудек и италианският художник Гуидо Даниеле.
Фотографията не лъже. Тя е честна и обича светлината. Живописта е полет на въображението, облечен в цветове. Връзката между двете ражда нов вид изказ. Прочутият Ян Саудек става известен най-вече с тази комбинация. Скандални и нежни, перверзни и невинни, творбите му винаги привличат вниманието.
Баналното се превръща в екзотично
мелодраматичното - в брутално. Повечето му работи сякаш разказват истории. Фокусираните мигове и тела ухаят, стряскат, крещят, смеят се и плачат. Сексуалните фантазии излизат на повърхността, кичът се плъзга по ръба и отстъпва място на изкуството. Иронията и абсурдът прекрачват границите на реалността и властно дефилират в образите на невинни девойки и разплути жени, нежни жестове и перверзни пози.
Модерен автор, стъпил на странната платформа от Рубенсови форми и съвременна безсрамност, Ян Саудек има тежко детство, минава през лагери по време на Втората световна война, учи се от самия живот. Автобиографията му е написана под формата на дневник, в който разказва за видените трупове през войната, за първия си контакт с жена, за първата си фотокамера, за
първите емоции от творчеството на Кафка и Боб Дилън
Славата му нараства в последните десетилетия, появяват се имитатори. Познат е по целия свят. Преди 7 години Чешкият център представи негова изложба у нас. През декември миналата година пък фотографиите му бяха "разиграни" с актьори в Чешкия национален театър. С подписите под творбите си авторът препраща към 19-и век, въпреки че ги е сътворил в края на 20-и. Това е още един странен маниер на Ян, който доближава своята образност към старите образци.
Успешното и оригинално комбиниране на масленото живописване и фотографията е характерно за изкуството и на Гуидо Даниеле. Неговият свят обаче е коренно различен от този на Саудек.
Техниката е еднаква, но посланията са различни
Изказът на италианеца е много по-естетски и “морален”, отколкото предизвикателствата на Ян. Голите женски тела не са ситуирани в унизителни пози, а са в центъра на обожание. На фокус тук не е болката, а радостта от красотата.
Гуидо Даниеле живее в Милано. Между 1972 и 1974 г. е бил в Индия. Оттогава започва и увлечението му към хиперреалистичното рисуване, като използва в художествените си творби различни техники. Прави сценография за реклами, рисува огромни задкулисни пана, някои от които по 400 кв. м, за артистични и рекламни снимки, телевизионни програми. От началото на 90-те се посвещава и на
боди пейнтинг за артистични акции
за рекламни клипове и модни дефилета.
Женското тяло е център не само на фотографско-живописните му работи, но и в боди арта. Изложбите му предизвикват не само сетивна възхита, но и поставят важни екологични проблеми пред човечеството. В последните години обаче художникът предпочита като “платно” за произведенията си не човешкото тяло, а “камерния” размер на ръката. И в дланите събира цялата природа.
Да събереш джунглата в ръка
Представете си огромни слонове и орли, побрани само на една длан. Гуидо Даниеле предизвиква възторг по света с новата си техника – чрез боди арта да се рисува върху човешка ръка. Италианецът е нарекъл това изкуство handimals (от англ. hand - ръка и animal - животно). Хиперреализмът на майстора е толкова съвършен, че разлика въобще няма. Сякаш пред очите оживяват истински представители на екзотичната фауна – орелът е разперил крилете си, змията е извила глава, бухалът се е втренчил, а котката е наострила уши. Един одухотворен зоопарк, истинска джунгла, събрана в ръцете на художника и неговите модели. Дърветата, сътворени от бои и ръце, се разлистват по пръстите, дланите са глави на зебри и коне. Това е не само изкуство, но и начин да се фокусира вниманието върху опазването на природата и застрашените животински видове. Вместо да прави шумни акции, художникът “алармира” за проблема чрез красотата на творбите си. Толкова реални, колкото и заобикалящия ни свят. Толкова нежни, колкото мечтите ни. И толкова важни, колкото живота.
стр. 16-17

Любовта е лудост

Любовта е лудост
в. Капитал
Десислава НИКОЛОВА
Дали невероятните способности на българските мъже 8 леглото са мит? Или пък продавачите на фармацевтични продукти за справяне със сексуалните комплекси за малоценност са станали по-добри?
Отговорите на тези два въпроса все още са нееднозначни. Фактите обаче са, че все повече българи посягат към рафтовете с медикаменти за "целодневен секс", за засилване на половата активност или пък поръчват "дискретна доставка" на хапче от сексшоповете. Очевидно потребителите на подобен вид продукти стават и все по-заможни, защото от миналата седмица в България се появи и най-скъпото лекарство за стимулация на ерекцията в света - на американския концерн Ely Lilly. Пазарът е достигнал не само нивата на платежоспособно търсене, но и едни от най-главоломните ръстове във фармацевтичния сектор-250% увеличение на продажбите спрямо 2006 г., или общо близо 250 хиляди опаковки с поне две таблетки. 2007 г. бележи бум и при търсенето на хранителни добавки, стимулиращи либидото, както и в производството им в България. Абсолютно неконтролируемият онлайн пазар на сексмагазините предлага 66 100 възможности за поръчка на лекарства и добавки от всякакъв произход на чист български език.
Ако се направи кратък преглед на продажбите на лайфстайл медикаменти, продуктите за отслабване водят класацията по стойност, сочат данните на глобалния анализатор на фармацевтичния пазар IMS Health. След тях се нареждат шестте следени продукта срещу еректилна дисфункция (проблеми с ерекцията) и противозачатъчните с 9 млн. лв. оборот през 2007 г. Прогнозите са, че това е само началото на големия бум.
Табанът на Възможностите
В световен мащаб най-продаваните лекарства при проблеми с еректилната дисфункция са три оригинални продукта, резултат на дългогодишни клинични проучвания. Те са на световните концерни Pfizer, Bayer и Ely Lilly. Десет години след изобретяването на първото хапче - това на Pfizer, маркетинговата стратегия на трите гиганта продължава да робува на една изначална грешка. Продуктите им са регистрирани като лекарства, които помагат на по-възрастни и болни мъже да изживяват сексуално удоволствие и да бъдат полово активни поне едно денонощие. Проблемът е, че става въпрос за медикаменти, които се купуват само с рецепта по лекарско предписание. По този начин покупката става трудна за онези, които биха искали да използват хапчето единствено за удоволствие. А пазарът нараства именно в тази посока. Именно сексхапчетата са най-често фалшифицираните продукти в световен мащаб и най-поръчваните по интернет. С изключение на САЩ обаче рекламата на медикаменти, предписвани от лекар,
е забранена и компаниите са принудени да търсят всякакви други начини, за да наложат своите продукти за масова употреба.
Пациенти или жертви на рекламата
Основните маркетингови активности, които производителите на подобни хапчета имат право да провеждат, са обучения, конгреси и конференции за лекари и фармацевти. Последното световно клинично проучване за еректилната дисфункция, което се популяризира на подобни форуми, е от 2002 г. То сочи, че един на 10 мъже на възраст над 21 години има смущения при ерекция и това засяга 55 млн. души в световен мащаб. Проблемът се появява при 2% от мъжете под 40-годишна възраст, при 25% от тези над 65 и 75% при тези над 75 години. Клинично доказа-
но е, че болест еректилна дисфункция не съществува. "Затрудненията в леглото са симптом или отражение от други болести - високо кръвно налягане, сърдечно съдови проблеми, диабет, затлъстяване, психични проблеми", коментира андрологът доц. Филип Куманов.
Многобройните заболявания, които предизвикват полова немощ, водят след себе си и кохорта разнородни медици, които всъщност и предписват самите медикаменти. Това са специалисти по вътрешни болести, андрология, урология, ендокринология, сексология и психиатрия. Може и да звучи като шега, но само през последната година бяха проведени десетина научни конференции и прессъбития по проблемите на ерекцията при българския мъж, които си приличат като две капки вода - и като лекторски екипи, и като медицинска експертиза и се различават единствено по препоръчвания медикамент, описанието на неговите свойства и ефект и по това, че въпросният продукт се води за най-ефективен. Което естествено поставя въпроса за мотивацията на лекарите.
Открий три разлики
Трите медикамента на световните концерни са от една и съща лекарствена група - т.нар. орални инхибитори на фосфодиастераза 5. "Именно затова в световен мащаб в маркетинговите активности се търсят разликите във формулите. Продуктът на Pfizer е най-познатата марка, нарицателно за полова мощ, този на Bayer е по-селективен и безопасен от него, а на Lilly има най-продължително въздействие", коментира Теодора Петрова, директор на Bayer-Schering - България. Освен по формулите трите продукта се различават и по формата на хапчето и цвета, които са запазена марка. Ценовата война между продуктите ги позиционира във високия сегмент - в границите от 15 до 23 лв. за хапче, в зависимост от броя им в една опаковка.
Проблемът с цената стоеше най-отчетливо пред Ely Lilly. Медикаментът има регистрация в България от 2003 г., но учудващо до момента не се продаваше. В света лекарството е с минимум 10% по-скъпо от конкурентите си в същата група и беше невъзможно да пробие на българския пазар, отбелязва Христо Трунчев, регионален мениджър на Lilly. В годините на вакуум обаче нелегални вносители успяваха да снабдяват аптеките с опаковки от медикамента, предназначени за Гърция и Румъния.
След бума на продажби, предизвикан от активизирането на конкурентите, и масираната рекламна кампания на българското лекарство трибестан, Lilly преосмислили стратегията си. „Регистрирахме само най-голямата си опаковка - с 12 таблети, които могат да се продават и поотделно. Така една бройка струва 20 лв. и продуктът се вмества успешно в ценовия коридор, наложен от конкурентите", коментира мениджърът на тези продукти Теодор Ячев.
Четиридесетгодишен, с костюм и куфарче
Според единственото за България маркетингово проучване по темата, проведено от Bayer, най-честият клиент на подобни продукти е мъж около и над 40 години. „Бизнесмен или високопоставен служител с над средните доходи. Обобщено - с костюм и куфарче", отбелязва Теодора Петрова. Според нея малко от клиентите вземат подобни хапчета при проблем - повечето търсят свръхизява, повече удоволствие. „Този пазар се движи от егомотивацията на мъжете", допълва Петрова. Според нея и колегите й има и известна сезонност при продажбите - пикът е през лятото, преди и около Коледа и в средата на февруари, когато се празнува Свети Валентин.
„Независимо от мотива обаче при покупката мъжете много се притесняват. Изчакват да няма опашка в аптеката или говорят с много тих глас", коментира Милко Велчев, мениджър "Лайфстайл продукти" във Pfizer -България. Според Георги Руйчев, мениджър „Лекарства без рецепта" в „Софарма", често и жените купуват продуктите. Веднъж решили да опитат, клиентите обикновено пробват и останалите лекарства в групата, след което избират кое им действа най-добре.
Готови на всичко тъй като продуктите на трите концерна са с рецепта. Не е разрешена и свободната им продажба. На хартия, т.е. в лекарствения закон, това ограничение важи. "Добрата страна на медала е, че никой не контролира свободните им продажби в аптеките", отбелязва Теодор Ячев. Забраната за реклама обаче си остава проблем за фирмите, които трябва да проявяват изобретателност при маркетинговите и PR активности.
Засега само от Lilly се въздържат да коментират активностите си. Иначе конкурентите им отдавна са направили своите марки познаваеми и в България. В случая с Pfizer става дума за адаптация на глобалната им стратегия. "Запазена марка на фирмата е изображението на тигър, което публикуваме в мъжките списания", отбелязва Милко Велчев.
Фирмата, която провокира сериозния ръст на този сегмент от пазара, обаче определено е Bayer. Компанията използва всички възможности за маркетиране - работа с лекарите, намаления на цените в аптеките, мащабни образователни кампании и дори оригинални светски събития. Едни от най-активните и продължителни немедийни кампании през 2007 г. бяха именно по поръчка на Bayer. Агенция All Channels направи редизайн и обнови структурата на вече съществуващия интернет сайт по въпроса. В центъра на София беше монтиран специален брояч на сексуално задоволените, които отчиташе посетителите в сайта. Звезди от поп и фолк сцената говориха пред медиите откровено за своите интимни изживявания, а в най-модерните столични заведения бяха разлепени стикери с пламъци. Стартира и кампания за раздаване на картички „ерекциометри" на мъжете.
Вдигни самолета във въздуха
Безспорно най-облагодетелстван от гледна точка на своя статут е българският продукт на билкова основа трибестан, който се продава без рецепта. Той е изобретен през 70-те години на миналия век, за неговото действие има множество клинични проучвания и е добре познат. През 2007 г. обаче производителят „Софарма" реши да се намеси по-активно в преразпределянето на най-бързоразвиващия се фармацевтичен пазар и да възроди марката.
Според Георги Руйчев това не е било трудно, тъй като има разлика с останалите продукти срещу еректилна дисфункция и те не са преки конкуренти. „Докато трите световни концерна произвеждат таблети с моментално действие, които подпомагат акта и не действат допълнително на организма, българският продукт работи с натрупване от минимум седмица, но подобрява либидото и хормоналния баланс за дълго", казва Руйчев. Именно заради статута на лекарство без рецепта при трибестан е напълно приложим пълният маркетинг микс, който „Софарма" демонстрира през миналата година. „Започнахме с тв реклама, билбордове и радиореклама плюс листовки за пациента в аптеката, шоукарти, реклама в пресата", отбелязва Руйчев. По думите му компанията е организирала научни конференции, търговски промоции, обучение на фармацевти и е работила директно с лекарите. Ефектът очаквано беше най-високият ръст в продажбите на опаковки в сегмента -120%.
Най-запомнящ се и коментиран беше рекламният клип на продукта, чийто основен герой беше пилот. Той въведе нов идиом за ерекция в българския език - вдигам самолета, а неговата рекламна фраза се оказа по-силна и въздействаща от слогана на кампанията - „С трибестан добрите дни са повече".
***
Масова култура
Две са хранителните добавки, подпомагащи либидото, които по данни на фармацевтичните компании са се продавали в аптеките. Това са кама сутра и камагра на българската фирма „Борола". По неофициални данни те са с общи продажби от близо 250 хил. лв. Тези и много други добавки обаче могат да се поръчат с „дискретна доставка" по интернет, могат да бъдат купени 8 сексшоповете. Фармацевтичните фирми нямат нищо против продажбите на добавки извън аптеките, но са притеснени, че под щанда могат да се разпространяват нерегламентирано техни лекарства или пък фалшификати с марките им.
стр. 70 – 71

Небето е границата

Небето е границата
в. Капитал
Борислав КАНДОВ
Пазарът на тв реклама продължава да лети нагоре през 2007 г.
Борсите падат, лихвите се качват, а пазарът на недвижими имоти забавя ръста си. Нищо от това обаче не може да повлияе на рекламните приходи от телевизиите.
Според данните на агенцията за маркетингови изследвания „Маркет Линкс" през 2007 г. в реклама в десетте проследени тв канала са били инвестирани общо потресаващите 566.735 млн. лева. Това е ръст от 62% в сравнение с 2006 г., когато инвестициите са били в размер на 349.604 млн. лева.
Този огромен скок се дължи както на ръста на пазара, продължаващ вече 10 години поред, така и на включването на още две позиции в извадката на „Маркет Линкс" (преди агенцията следеше осем канала). Но въпреки това е достатъчно да погледнем данните за приходите на bTV и „Нова тв", за да видим, че пазарът обективно се разраства. Приходите на bTV са нараснали с 81% спрямо 2006 г. до 291.613 млн. лева, а на „Нова тв" - с 55% до 172.050 млн. лева.
Мониторингът се извършва на база официалните тарифи на тв каналите, като от посочените суми не са извадени комисионите на рекламни агенции, медиа шопове и рекламодатели, купуващи директно рекламно време, както и бартерните договори и отстъпките за обем, които са обект на договори между телевизиите и нейните клиенти. Прието е от официалните суми да се вадят от 10% до 50%, за да се придобие приблизителна представа за реалните приходи от рекламна дейност на тв каналите.
Единствената от включените в извадката медии, която отчита спад на приходите от реклама, е БНТ, чийто „Канал 1" е привлякъл с 2% по-малко инвестиции в сравнение с 2006 г. На фона на цялостния ръст на пазара спадът всъщност е доста по-голям. В защита на медната трябва да се отбележи, че тя е силно ограничена от Закона за радио и телевизия в количеството реклама, което може да излъчва -15 минути на денонощие срещу 12 минути на час, но не повече от 15% от ефирното време за 24 часа за търговските оператори. През 2007 г. нямаше и голямо спортно събитие, което да донесе допълнителна аудитория и приходи на държавната телевизия. Но оправданията свършват дотук и нататък проблемите идват от уменията на екипа да създава и продава адекватни медийни продукти.
По традиция компаниите запазват по-голямата част от бюджетите си за реклама за последното тримесечие на годината. Тогава се отчитат и най-резките скокове и добри резултати за тв каналите. Пак тогава се осъвременяват, тоест повишават, и рекламните тарифи на медиите, на което повишение следва да се отдаде част от ръста за годината. Логично каналите стартират най-амбициозните си проекти по това време. За двете частни национални телевизии през този сезон това бяха Survivor 2 за bTV и „Островът на изкушенията" по „Нова тв".
Интересно, но получилата по странна схема през есента ефирен лиценз в София ВВТ не регистрира рязък скок в рекламните приходи. Впечатление правят и по-слабите резултати на кабелните телевизии през декември - месецът, в който шопинг манията обзема населението, точно преди коледните празници. Явно рекламодателите предпочитат да влеят тези бюджети в тежката битка, която водят за вниманието на потребителите в националните медии.
Състоянието на тв пазара в България е такова, че наистина небето е границата за ръста в рекламните инвестиции. Проникването на интернет пълзи бавно, аудиторията на видеоигрите също не расте с гигантски темпове и вечеря пред телевизора все още е най-твърдата семейна традиция. През 2008 г. ни очакват и две грандиозни мероприятия - европейското първенство по футбол и олимпийските игри в Пекин, които ще привлекат вниманието на рекламодателите. Амбициозни риалитита също ще атакуват ефира -Music Idol 2 (bTV) и „Пей с мен" („Нова тв"). Така че ръстът на рекламния тв пазар е повече от гарантиран. Единственото, за което трите национални телевизии могат да се притесняват, е какво ще правят през... 2012 г., когато (уж) трябва да приключи процесът по цифровизация и към bTV, „Нова тв" и „Канал 1" да се добавят още трийсетина канала, които ще се борят за цифровото си оцеляване.
***
ПАЗАР
567 млн. лева е приблизителният обем на инвестициите в телевизионна реклама през 2007 г.
***
Ръст
62% е ръстът спрямо 2006 г., като той се дължи донякъде на няколко нови медии, включени в извадката
***
Дял
51% е делът на bTV от пазара на тв реклама срещу 30% за „Нова тв" и едва 6% за „Канал 1"
стр. 47

Сестри Круз посегнаха към ретрото

Сестри Круз посегнаха към ретрото
в. Монитор
Кристина СТАМБОЛОВА
Флорални мотиви и висока тапия бележат втората колекция за Mango, която пуснаха Пенелопе и Моника
Сестрите Пенелопе и Моника Круз пуснаха втората си колекция за испанската марка Mango. За разлика от дебютната им линия, вдъхновена от рокаджийския винтидж стил, сега двете артистични дами се обръщат най-вече към романтиката на цветята.
Колекцията им пролет-лято, която подготвяха в продължение на пет месеца, се състои от общо 38 тоалета и очертава три различни тенденции.
Едната тема е намигване към ретрото от 70-те и романтиката на флоралните мотиви, втората е с официални рокли за червения килим в пулсиращи от яркост цветове. Третата тема е издържана в „калифорнийски" стил с поли с волани и едри щампи. Ексклузивната колекция включва също няколко модела дънки, обувки, очила, диадеми и шапки.
Още при представянето на първата си линия миналото лято, двете фатални брюнетки не скриха извора си на вдъновение. " Почерпихме някои идеи от книгите и киното през 50-те и 60-те, други - от тоалети, с които сме виждали нашите любими звезди на улицата или по премиери и коктейли",заявиха те тогава. Откакто откриха втората си „специалност", Пенелопе и Моника използват всяка премиера и официален повод, за да разходят гордо собствените си тоалети и така да им направят допълнителна реклама.
***
Втора специалност
Стартът на дизайнерското увлечение на двете смугли красавици (едната актриса, а другата - модел) започна преди няколко години. Тогава те се пробваха с линия бижута и чанти за японската марка Samantha Thavasa. В разгара на миналото лято музата на Алмрдовар и по-малката й сестра изумиха фешън спецовете с първата си колекцията за Mango. Лимитираната серия дрехи, издържана във винтидж и ретро шик, се разграби като топъл хляб. Красивите испанки станаха и рекламни лица на колекцията и изгряха в есенните каталози на марката. Сега те красят пролетните брошури, а втората им колекция дава сигурна заявка да повтори, ако не и да задмине успеха на първата.
***
Мъжката колекция
Топмоделът Йон Кортахена, испанец от баски произход, бе избран за лице на мъжката пролетно-лятна колекция на "HE by Mango". Това е първата линия за господа, която пуска марката, след като за 12 години се бяха оттеглили от тази пазарна ниша. Дрехите в кежуъл стил са в предимно пастелни цветове - бяло, бежово, сиво, синьо и каки. Изкуствено състарените платове, памукът и найлонът са водещите материи.
***
Лимитираната колекция включва и линия аксесоари.
стр. 28-29

Принцесата хулиганка

Принцесата хулиганка
в. Стандарт
Людмила ПЪРВАНОВА
Латинка Петрова се превърна в най-актуалната екшън героиня заради хитовата тв реклама на "М-Тел хоумбокс". Вместо да плете пуловери и да разменя рецепти за туршии с приятелки, щурата дама кара булдозер, разпределя жици, кърти стени и дупки и крещи диво под тежестта на огромна бормашина. "Бабата много ме кефи", "Жената е супер", пишат тийнейджърите в интернет сайтове, но тя не се обижда. Драго й я, че децата я познават на улицата и я спират за автографи. "Радвам се, че извиках: "Жива съм" на онези, които отдавна не са ме виждали", смее се ветеранката от Сатиричния театър. Латинка попада в рекламата случайно след кастинг. Трябва
да се превъплъти в отегчена телефонистка
В суматохата обаче си е забравила очилата и вместо да прочете текста, който й дават, импровизира, като пуска няколко технически лафа, чути тук и там."Постфактум разбрах каква е скритата мисъл на "М-Тел". Ние се прощаваме със старото гише и вечните седящи зад него лели. Позволих си да кажа: С това бюро ще ме изпратите, когато дойде времето, защото 40 години тук се виеха опашките за телефони. Някои не дочакаха. Пред мен се жениха, размножаваха, караха и събираха, с рушвети децата си отгледах... А сега тези дяволи от "М-Тел" измислиха не три в едно, а куатро - мобифон, телефон и интернет".
Самата Латинка си служи с компютър - нещо непонятно за нейното поколение. Справя се с помощта на дъщеря си Л инда. Синът Мартин пък е физик в най-голямата лаборатория за ядрени изследвания във Ванкувър. Когато заминавал за чужбина, й подарил книга как за 24 часа да се научи да работи с електрониката. Сега си пишат писма всеки ден. "Всичко тръгна от рождения ми ден на първи януари. Навърших 64 и започнаха публикации, че на тези години правя шпагат и циганско колело препускам с бясна скорост с разбрицания си автомобил по пътищата на родината. Коя съм аз ли? Аз съм Ана Бижуто в премиерата на Пътуващия театър "Луда нощ по френски" - вечната икономка, която събира, разделя, интригантства. Аз съм и позабравената шантавелка от "Двойникът" с Тодор Колев. Аз съм любовницата на шефа на проектантската организация на Никола Рударов в "Адио Рно". Любопитстват от телевизии, радиа и вестници. Когато съдбата реши да те посочи, няма спиране. И обратното - когато реши да те скъта в ъгъла, няма измъкване"
Да се родиш на знаковата дата е предопределение свише. Бъде ата актриса пропищявав първия ден на военната 1944 по време на евакуацията в прекрасното село н кюстендилския балкан Горна Ковяща. Това са местата, където Майстора е рисувал нейните предци. Родът й е стар, търговски, на преселници са от Прилеп. Чувството за хумор наследява от баща си, който бил шоп с положителен знак. "Беше финансист в София и непоправим бохем. Почина на %, подиграва-ш е се дори със смъртта. "Откъде ще ми помни тя адреса. Такива велики хора си отидоха, аз просто съм забравен!". Тази нестандартност предава и на дъщеря си. Латинка никога не се ядосва, не чупи чиниибитовите проблеми прескачас усмивка, съзнавайки, че след години няма да ги има нито проблемите, нито самата нея. Не се на-тъжава и когато пропада първия път на приемните изпити във ВИТИ 3. По сцените е от 16-годишна, но така и не стига до рецитирането, защото се явява с народна песен от тракийско-татарско време. Пее, та се къса да покаже глас, и професор Филип Филипов й посочва вратата с думите: "Сбъркали сте, "филии Кутев" е през площад "Славейков" от другата страна".
Нахаканата мома заминава за Мон-тана в театъра. Липсата на рамо я държи будна, пробива със самобитност. При втория щурм на Мелпомена, влиза във ВИТИЗ в звездния клас на Методи Андонов и проф. Стефан Сърчаджисв. С нея са Стефан Данаилов, Илия Добрев, Меглена Караламбова, Стефан Мавродиев, Милен Пенев, Продан Нончев. 'Ти трябва да се учиш да играеш стерва (лека жена)", казваше ми Сърчаджи-ев. Все се виждах фея, принцеса, благородничка, а ми даваха роли на хулиганки
заради тембъра на гласа ми. Стъргата на живота ме научи да се самоуважавам и да внимавам за мярката и за културата на езика". Още след първата си роля в кюстендилската трупа в "Калпаците" на Панчо Панчев нафуканата дебютантка идва в София на националния преглед на българската драма и театър. Получава наградата за най-добра женска роля и тази на комсомола. Всичките пари от тях изяжда с колеги в ресторанта на Сатирата под формата на свински крачета.
Тогавашният министър на културата Павел Матев я вижда на сцената на Народния. "Невероятно е, че се раждат такива таланти, трябва да им дадем шанс", казва той. И ето че Латинка прави обществен дебют в Сатирата в "Щръклица". Ролята й в първите представления се изпълнява от Невена Коканова. Една сутрин голямата актриса позвънява на вратата на колежката си и пада на едно коляно с розичка в ръка: 'Ти си най-добрата в тази пиеса. На мен ми се налага да замина в Щатите на лечение. Моля те, ела да играеш на мое място!". Годината е 1981-ва. Венчето вече се бори с коварната болест, която по-късно отнема живота й. Има и срещи е Тодор Живков. Още при завършването на ВИТИЗ той се поява на абсолвентския бал. След обществения дебют Първият я кани на танц и пита има ли роли, да подшушне ли нещо на някой режисьор? В джоба на шушляка й пъхат номера на петолъчката. Колеги, свидетели на трансфера, я нави-ват да се обади. Това значи жилище, кола. Не се възползва. "Имам патриархално възпитание. Не бях приспособяема към онова време, което се виеше в глутница. И реших, че сам юнак на коня е по-добре.Латинка Петрова 29 години е на щат в Сатирата. 9 от тях в началото е "на тру-пчета". Прави концерти с Кольо Анастасов, Парцалев, Мутафова. Що се касае до разпределение, получава стена от гърбове. "Много си добра, но си рогата, не се сешваш от хората, с които зависиш", упрекват я приятелите й. "И както казва Парцалев, "остаряхте млади от чакане". Мирно чакахме да минат величията и своя шанс, а той все не идваше. Едните бяха народни артисти, а всички ние бяхме в графа "и други". Това поболя много хора, отказаха се от професията. Но аз продължих, защото, както се пее, "да бъдем други вече късно е". Вече знаех, че съм комедиантка и мястото ми е там".
Латинка Петрова си остава някак не-дооценена, в сянката на звездите. Напуска Сатирата на 55. Артистите в театъра вече са със статут на наемни работници, за участие получават по 40 лева. Остава в шпагат между комфорта да си получава заплатата, без да работи, и възможността да се бори за петте лева, но сама. "Смятам, че това е по-достойно от другото", отсича Латинка. И написва авторския си спектакъл 'Така не става". С колежката си Елена Кънева и до днес обикалят провинциалните театри с него. Играят го 250 пъти.Вторият й авторски cпектакъл е "Надежда има". "Връщам парите" пък е моноспектакълът - ретроспек-ция на живота й, в който изпълнява песни от "Златният кос". "Борбата на всеки един, който е в крак с времето, започва от ставането сутрин. Възглавницата ми е чиста, затова спя спокойно. Парите не стигат, но в халтура не влизам и поне имам щастливо семейство", казва актрисата. С мъжа й Красимир Джонгалов са ас-трални близнаци, защото е роден също на първи януари. Среща го в театъра -тя играе в "Женитба", а той е оперен певец от състава на радиото. Завършил е Художествена академия, резбар е и носи брадичка като на Рафе Клинче от "Иконостасът", ефектът е поразителен. Така тенорът от спектакъла се оказва бъдещият й мъж. Мисълта за безпаричието никога не е притеснявала двамата Козирози. Латинка е сменила седем автомобила, все на старо. Първата ла-да й откраднали, така и не я намират. После попада на таралясник "единственият жив свидетел от убийството на Кенеди". Има завиден търговски нюх -купува го за 50(H), а го продава за 5000. Друга кошница пък продала преди години на колегата си Христо Гърбов. който тогава също се скитал немил-не-драг. Щуротиите на сцената са прелестни, когато на тези години можеш да си тийнейджър, щурав и нестандартен. убедена е Латинка.
"филмите запечатват мига, а театърът е нещо живо, чувстваш взаимната любов, която прелива, и това е великото усещане. Затова гърмим по сцените. 11е знам мисия ли е или карма, или нещо, което ще те убие. Нали всеки си отглежда собствения килър. Благодаря на онова нещо. което ме поддържа в кондиция и че енергията в мен е така заложена, че да издържи на още предизвикателства. Вършех това, което Бог ми е дал като призвание. Като че ли комедиантът има много по- п, ii.r живот от драматичния артист Защото сълзите свършват, а чувството ти (а хумор - не. Поне докато си читав".
стр. 22

Залепиха доброволец за тавана

Залепиха доброволец за тавана
в. Експрес
Българският екип на Хенкел "Лепилни технологии" залепи доброволеца Радостин Неделчев за тавана със секундното лепило Loctite. С тази демонстрация производителят на високотехнологичните лепила доказа, че широко коментираната реклама на Loctite, в която човек виси надолу с главата, защото обувките му са залепени за тавана със секундно лепило, въобще не е преувеличение. Смелият доброволец, който се занимава с дистрибуция на лепила, искал да се убеди в качеството на Loctite и затова се включил в експеримента по време на изпитания на пределните възможности на секундните лепила от марката. Демонстрацията мина успешно и дори се оказа, че рискът за живота на Радостин не е бил толкова голям и подвигът не е чак толкова чутовен, защото силата на течния Loctite позволява за тавана да се залепи човек, доста по-тежък (90-100 кг) от самия него.
стр. 4

Трансформират топмодел в София Лорен

Трансформират топмодел в София Лорен
darik.net
Новата рекламна кампания на марката Guess залага на фотомодела Line Gost, която е превърната в копие на София Лорен.
Най-известната италианска актриса в света е пресъздадена в рекламата на марката Guess, дело на канадския фотограф и певец Браян Адамс. Той е автор на рекламните снимки за пролет-лято 2008.
Някои от снимките са римейк на черно-бели фотографии от кампании на марката в миналото. Новата рекламна кампания на Guess е реализирана в малко италианско селце. Топмоделът Line Gost танцува и се превъплъщава напълно в София Лорен.
„Много съм ентусиазиран от сътрудничеството си с Браян Адамс. Следя фотографската му кариера от доста време насам и просто чаках подходящия момент, за да работим заедно. Този проект не само отдава чест на една икона в модата, от която се вдъхновявам непрекъснато, а и връща нашите кампании към корените им. Още от 80-те години търсехме повод да предложим отново атмосферата на първите кампании на Guess", каза Пол Марчано, главен изпълнителен директор и вицепрезидент на Guess.
15.02.2008

Effie през пролетта, ФАРА - наесен

Effie през пролетта, ФАРА - наесен
в. Капитал
Управителния съвет на Асоциацията на рекламните агенции (АРА) взе решение рекламният фестивал ФАРА през тази година да се проведе от 3 до 6 септември отново в курортния комплекс Албена. За да бъде внесен баланс в усилията на агенциите да се представят добре и на фестивала за рекламна ефективност Effie Bulgaria, асоциацията реши той да се провежда през пролетта, като второто му издание ще бъде чак през април 2009 г.
стр. 45

APRA ще работи за БИАД

APRA ще работи за БИАД
в. Капитал
Новите собственици на прословутия клуб БИАД в столицата избраха APRA Porter Novelli за агенцията, която да поеме комуникационното обслужване на клуба. Освен за връзките с медиите APRA ще разработят и цялостна стратегия за развитието на клуба, включваща и мащабна рекламна кампания. Съсобствениците на агенцията Томислав Цолов и Любомир Аламанов имат 20% дял от „Миг груп А" част от която е БИАД.
стр. 45

Певицата Ани Лозанова във „Форт Бояр"

Певицата Ани Лозанова във „Форт Бояр"
в. 24 часа
Паола ХЮСЕИН
Певицата Ани Лозанова става лице на Би Ти Ви в средата на март, тъй като е една от участничките във ..Форт Бояр".
Риалити шоуто, снимано в укрепен замък на самотен френски остров в Атлантическия океан, ще бъде излъчено другия месец. В него ще участват по 4 отбора от България, Сърбия и Турция.
Сред нашите участници е и Мартин Захариев, който сега се изявява във „Великолепната шесторка". Затворен в замъка е и Краси Ванков, който прави предаването „Рекордите на Гинес" по Би Ти Ви.
Всеки отбор е съставен от по четирима души - двама мъже и две жени.
Сред българите има още хора на изкуството - един се занимава с изобразително изкуство. Друг дори е надарен с два таланта - има световна спортна титла, но се проявява и в скулптурата и иконописта. В състезанието участва медия директор в рекламна агенция, както и човек, работил с едни от най-големите имена в Холивуд. Имай спортисти, които са натоварени със силовите предизвикателства във форта. Един от тях е студент от Националната спортна академия, но има и треньори със солидна практика.
След като всички препятствия бъдат преминати, участниците стигат до подземие, пълно със златни монети и пазено от тигри. Печелят сума, равностойна i на монетите, които успеят да заграбят с ръце.
Фортът е построен през XVII век. Висок е 20 м, широк е 31 мие дълъг 61 м. Бил е военно съоръжение по времето на Наполеон. По-късно е бил и затвор. От 1988 г. френската продуцентска компания ALP (Adventure Line Productions) започва преустройството му в тв студио.
стр. 20

Доц. Нели Огнянова, експерт по медийно право: 2007 година показа предимствата на блоговете

Доц. Нели Огнянова, експерт по медийно право: 2007 година показа предимствата на блоговете
в. 24 часа
Паола ХЮСЕИН
- Г-жо Огнянова, вие сте сред интернет утописти-те, които твърдят, че новите медии тотално ще променят известните ни медии,както и медийната среда изобщо. Защо мислите така?
- Имам големи очаквания, времето ще покаже дали са утопични. Виждам новите форми на съдържанието в мрежата, а и числата показват динамиката в основните източници на информация. Бързата информация все повече идва от интернет. Сравнете печатната и електронната версия на един всекидневник. Електронната версия може да има сноп връзки към разнообразни източници и гледни точки. Има форуми. Има видео. Може да се обновява в течение на деня като новинарски сайт. Вестникът, приключен вчера, не може да е основен източник за тези, които търсят актуалната информация, съобщението за края на класическите медии е преждевременно, те имат своите читатели, но цялостната медийна картина има нови баланси.
- Интернет скептиците обаче са на мнение, че нито една от новите медии не е станала по-популярна от традиционните не само у нас, а и по света. Най-добрите нова медии засега са електронните варианти на традиционните.
- Успехът на електронните версии е успех именно на новите медии. Разликите между печатните и електронните версии стават все повече на брой и все по-съществени. Електронната версия пази динамиката на новините, коментарите и анализите, има архив, мога да работя с информация за период от години, има координата „време".
Електронната версия на вестника ми дава думата - или по-скоро аз си я вземам. Извън контрола на редколегията, извън политиката на изданието дори, независимо дали това ще се хареса на големите рекламодатели.
От гледна точка на бързата информация 2007 година показа предимствата на влоговете. Големите пожари, наводнения, политически събития на годината бяха отразени най-отблизо, най-многостранно и най-напред точно там. Например пожарите в Калифорния. Дори борбата с тях се управляваше чрез новите медии. Докато печатното издание ги отразява едва на другия ден, когато събитието отдавна се е развило.
Електронните версии имат милиони читатели всеки ден и трафиците растат много стръмно, а тиражите не. Това е точно заради предимствата на електронните издания. Затова световните издания отварят онлайн версиите за свободендостъп, като търсят нови бизнес модели - така постъпи скоро „Ню Йорк таймс".
- Кои са новите медии?
- Разпознават се по това, че са цифрови и интерактивни, обикновено в мрежата, без това да е задължително. Не знам да има изчерпателен каталог на новите медии,защото това са бързо променящи се конвергентни форми, основани на различни технологични решения. Вижда се - на основата на пресата идват електронните издания, към електронните издания има блогове, напоследък и видеоблогове. Европейският съюз формулира като приоритет развитието и разнообразяването на творческото съдържание онлайн, очаквам много бързо развитие на онлайн медните и в България. По света вече има казуси, когато блогове излъчват резултати от мачове примерно в реално време, въпреки че някоя телевизия е платила, за да ги показва. Имат ли право?
- Наистина за отразяването на едно спортно събитие телевизиите придобиват специални права и в бизнеса със спортни права. В САЩ вече активно се използва т.нар. лайф-блогинг - отразяване на различни събития на живо. Именно там са се опитали да ограничат отразяването на значими спортни събития от влоговете, защото се смята, че това нарушава отстъпени вече права на медиите. Идеята за регулиране на лайф-блогинга не е достигнала до нас. Това е добре, защото интернет не следва да бъде аналогично регулиран като телевизията.
- Как реално може да се забрани на някого да не публикува в блога си примерно резултати от мач?
- Има американски случаи - например на баскетболен мач блогър е отразявал 11 пъти динамиката на резултата. Електронните медии, които имат права за отразяване на събитието, са се опитали да му забранят друг път да прави същото. Това е рефлекс на по-бавните медии по отношение на по-бързите. Точно така пресата се е отбранявала срещу радиото, радиото срещу телевизията, сега телевизията срещу интернет. Трудно се забранява на един човек да пише от мястото на събитието и не вярвам скоро правото да предвиди санкции.
- Възможно ли е да има право на отговор в интернет?
- Съветът на Европа е опитал да изготви такава препоръка от гледна точка на плурализма на мнения. Когато има публикация на един сайт и възражение срещу нея, да задължи собственика на съответното електронно издание да публикува поправката или другата гледна точка. Но доколкото няма институция, овластена да контролира съдържанието в интернет, трудно е да се натовари, да речем, сегашен регулатор за радио и тв да се занимава и със съдържанието на сайтовете в интернет. Вероятно там, където за телевизията има регулиране, за мрежата ще има саморегулиране.
стр. 15

четвъртък, 14 февруари 2008 г.

Палежи в няколко датски града след публикуваната карикатура на пророка Мохамед


Палежи в няколко датски града след публикуваната карикатура на пророка Мохамед


дата : 15 февруари 2008 г. 9:44 ч.

Автомобили и контейнери за смет бяха подпалени тази нощ в няколко датски града, съобщи ДПА.
Подпалено бе и училище в предградията на Копенхаген. Властите обвиняват за палежите младежи от имигрантски семейства.
Говорител на правителството заяви, че главният мотив за тях е усещането сред младежите, че полицията ги тормози, но не е изключено някои от престъпленията да са свързани с повторното публикуване на една от карикатурите на пророка Мохамед във водещи вестници тази сряда.
Вестниците обявиха, че карикатурата е публикувана отново в защита на свобода на изразяване, след като властите разкриха заговор за убийството на нейния създател Курт Вестергаард.

actualno.com

Ромни подкрепи Маккейн. Клинтън печели в Ню Мексико

Ромни подкрепи Маккейн. Клинтън печели в Ню Мексико

дата : 15 февруари 2008 г. 7:49 ч.

Мит Ромни, който се оттегли от надпреварата за президентската номинация на Републиканската партия в САЩ, подкрепи официално Джон Маккейн, предаде Асошиейтед прес.
Бившият губернатор на Масачузетс призова 280-те делегати, чиято подкрепа спечели, да гласуват на националната конференция за Маккейн, който отпътува специално за Бостън, за да приеме лично поддръжката на своя бивш съперник във вече нефункциониращия му предизборен щаб.
Ромни заяви, че за него е чест да окаже пълната си подкрепа на Маккейн. Хилари Клинтън е спечелила партийните събрания в Ню Мексико на 5 февруари, стана ясно, след като бяха обявени официалните резултати от гласуването.
Забавянето на резултатите беше причинено от ръчното преброяване на 17 000 допълнителни бюлетини, които бяха необходими заради неочаквано големия брой избиратели.
Досега не беше ясно кой ще получи подкрепата на последния делегат от щата. С него Клинтън събира общо 14 делегати срещу 12 за Обама.
actualno.com

Брюксел иска да удължи защитата на авторсикте права на музикантите

Брюксел иска да удължи защитата на авторсикте права на музикантите

дата : 14 февруари 2008 г. 14:30 ч.

Европейската комисия предвижда да продължи срока за защита на авторските права на европейските изпълнители от музикалната индустрия на 95 г. вместо досегашните 50 г., съобщи европейският комисар по вътрешния пазар Чарли Маккрийви.
"Имам намерение да представя предложение за удължаване защитата на правата на европейските изпълнители от 50 на 95 г.", съобщи комисарят.
"Не виждам основателни причини един композитор да се ползва със защита на авторските си права през целия си живот и 70 г. след това, а авторските права на един изпълнител да бъдат защитавани само в продължение на 50 г., което често не покрива целия им живот", оправда решението си той.
Целта е предложението да бъде прието от Комисията преди лятото на 2008 г.
actualno.com

Млади хора се целуваха в защита на Иракли

Млади хора се целуваха в защита на Иракли

дата : 14 февруари 2008 г. 19:50 ч.

Най-природозащитната целувка в историята на Свети Валентин се опитаха да организират млади хора в защита на българската природа.
За да спасят Иракли, каквато е целта на мероприятието им, някои от тях не спряха да се целуват в продължение на 15 минути на студа пред Народния театър. Това стана след специално отброяване и даден сигнал. Случайни минувачи се подписваха на специално определени за целта места в защита на Иракли. Други просто танцуваха под ритмите на музиката, звучаща на площада. Купонът на природозащитниците протича в добро настроение и сред всеобщата подкрепа на гражданите. Това е едно от многото събития, които ще организират младите любители на природата, които се заканиха, че не с бой, а с любов ще се борят за постигането на целите си.
actualno.com

Бойко Борисов сравни свободата на изразяване със сергия под наем

Бойко Борисов сравни свободата на изразяване със сергия под наем
Mediapool.bg
Кръстьо ПЕТРОВ

След вдигането на почти всички такси, кметът поиска и платени митинги Българският хелзинкски комитет (БХК) обвини столичния кмет Бойко Борисов в опит за нарушаване на основни човешки права заради предложението му за въвеждане на такса за митинги в София. Сумите, които лидерът на демократичната, по собствените му думи, партия ГЕРБ, предлага да се плащат за изява на обществени позиции, тръгват от 750 лева. Толкова ще струва използването на пространство до 600 кв.м. за не повече от 4 часа. За един ден сумата става 1500 лева, а ако митингът продължи до 3 дни, изразяването на мнение върху терен публична общинска собственост ще струва 3750 лева. Борисов смята да смъкне най-много от най-популярното място за митинги в София пл. “Ал. Невски”. Там за 4 часа митинг ще се плаща по 1150 лева. “Партиите трябва да плащат, тъй като при политическите мероприятия се затруднява движението и придвижването на хората. По този начин искаме да съберем повече пари в общинския бюджет. Средствата ще отиват за подобряване на инфраструктурата – от изграждането на детски градини до строителство и ремонти на улици”, коментира пред вестник “Труд” Борисов. Според БХК с това кметът и лидер на ГЕРБ грубо нарушава конституцията и международните пактове, по които България е страна. Организацията заяви, че ако подобни правила бъдат въведени, те ще бъдат атакувани пред съда и в последствие премахнати. “Основанието за тези предложения е, че общината има разходи, когато гражданите и техните организации провеждат своите митинги и събрания и следователно те трябва да бъдат покрити. С други думи, авторите на идеята разглеждат ползването на градска площ за изразяване на мненията на гражданите като вид услуга, подобна на отдаването на тротоари за сергии или на билдбордове за реклама. Нима свободата и демокрацията, които не могат да съществуват без свободното изразяване на мнения, са вид платена услуга?”, се казва в декларацията на неправителствената организация. Според БХК ако “подобен начин на мислене” (на Борисов - б.ред.) се превърне в действащи правила, “грубо” ще бъдат наруши основни граждански и политически права на хората. Те влизат в пълно противоречеие с чл. 39 и чл.43 от конституцията, които въвеждат без ограничение права за всеки гражданин на мирно събрание и свободат на изразяване на мнение. Тези права са защитени и от Международния пакт за гражданските и политическите права, както и от Европейската конвенция за правата на човека. Единственото условие, при което могат да бъдат забранявани митинги са, ако заплашват националната сигурност и обществената безопасност. “Съвършено ясно е, че въвеждането на такса, която едни ще могат да платят, а други не, нито е необходимо в едно демократично общество, защото ограничава демокрацията, нито обслужва националната или обществена сигурност. Ще имат свобода тези, които могат да си платят и няма да я имат тези, които най-много се нуждаят от това, гласът им да бъде чут – бедните и онеправданите. Тези правола са напълно дискриминационни”, се казва още в становището на БХК. Любопитно съвпадение е, че в четвъртък партията на Бойко Борисов пусна декларация в подкрепа на референдума за Бургас – Александруполис, в която се заявява следното: “В програмата на ГЕРБ водещ фактор е човекът и неговият глас. Дали обаче гласът на хилядите граждани, които протестираха бе чут от управляващата коалиция? Не!”. Все още не ясно дали от ”хилядите” протестиращи граждани в Бургас са искани пари за упражняване на това им право, защото пречат на движението. Откакто Бойко Борисов е кмет на София предложенията за скок на таксите станаха често явление. Очаква се през тази години таксата за строителни разрешителни да оформи 30-кратен скок спрямо началото на 2007 година. Предвижда се увеличение с 20 процента на услугите от общинската данъчна администрация, както и скок с между 20 и 50 процента на местните данъци. 14.02.2008

Австрийски топ рекламисти идват за годишния форум на АРА

Австрийски топ рекламисти идват за годишния форум на АРА
в. Класа

Двама от най-известните австрийски рекламисти са рдили участието си на XII годишен форум на на рекламата, организиран от Асоциацията на рекламните агенции (АРА). Над 250 рекламисти, рекламодатели и ме-дийни експерти ще се съберат на 26 февруари в зала 6 на НДК. Изпълнителният директор на виенския клон на BBDO Алфред Коблингер ще изнесе лекция на тема "На кого му пука за креативността - по-важно е рекламата да продава." Рудолф Кобза, председател на една от най-влиятелните агенции в Австрия - Draftfcb Kobza, също ще сподели опит с българските си колеги. Събитието ще бъде открито от председателя на Управителния съвет на АРА Красимир Гергов. Иво Георгиев от inves-tor.bg ще изнесе лекцията "Най-ефективни начини за реклама в интернет". "Взаимоотношенията рекламодател - рекламна агенция. Гледната точка на рекламодателя" пък е темата на Ралица Скорчева от Maxxium. Телевизиите bТV TV2, GTV, "Диема" и Fox TV готвят презентации за форума. Участниците ще се запознаят и с най-интересните събития по време на миналогодишните издания на Московския международен рекламен фестивал и словенския Golden Drum. стр. 11

Сесия по стратегическо медия планиране в София

Сесия по стратегическо медия планиране в София
в. Класа
Християн НЕМСКИ

Испанци представят световните тенденции пред български експерти Актуалните световни тенденции в стратегическото медия планиране ще бъдат представени от Media Planning Group (MPG) България, част от шестата по големина комуникационна група в света Havas. Събитието, под надслов М2Р Session, ще стартира в 18,30 часа на 18 февруари в столичния хотел "Хилтън". Специални лектори на семинара ще бъдат испанците Ернан Санчес, изпълнителен директор на медия отдела към Havas Media Intelligence, и Алберто Кантели, изпълнителен директор в клоновете на Havas в Северна, Централна и Източна Евро- па. И двамата специалисти ще разискват ролята на медийните агенции в откриването на нови и ефективни начини за комуникация. Авторитет- ните гости ще коментират и актуални практики, които се ползват в областта на стратегическото планиране. В презешпацията си "Да успееш в света на новите комуникации" една от темите, които Ернан Санчес ще засегне, е свързана с това как една компания може да е успешна в света на новите комуникации. Основно внимание ще бъде обърнато на революцията в днешните информационни и комуникационни технологии и начинът, по който този процес влияе върху изграждането на все по-успешни и нетрадиционни практики за общуване в медийната сфера. Според Санчес чрез точната комуникация различните брандове стигат по-бързо до своите потребители. Алберто Кантели пък ще фокусира вниманието на аудиторията най-вече върху нарастващата роля на медийните агенции през последните десет години и ще проследи тяхното развитие от тогава до днес. От българска страна се очаква засилен интерес на водещи фирми в областта на маркетинга и рекламата, както и представители на бизнеса и медиите у нас. *** Havas Group Международната компания Havas Group се състои от три основни оперативни зВена. Първото от тях е базираната В Ню Йорк глобална мрежа за рекламно обслужване и маркетингови решения Euro RSCG. В другата подгрупа Влиза интернационалната Media Planning Group c централен офис В Барселона. Тя се занимава само със стратегическо медия планиране и купуване. Havas притежава и агенция за маркетингови услуги Arnold Worldwide, която се намира в Бостън. През 2006 година Media Planning Group обедини всичките си агенции с представителства в 93 държави (включително и България) под общото име Havas Media. Дейностите на Havas Media включват: MPG (глобална медия верига), Arena (агенция, разработена за целите на различни индустрии и комуникационни услуги), Media Contacts (c основна дейност в сферата на онлайн и дигиталните услуги), Havas Sports (спортен маркетинг) и В6 Integrated Entertainment (услуги за забавления, които се предлагат от отделни марки). Сред клиентите на Media Planning Group България са фирми като "Порше", "Байер", "Екопак", "Еврофутбол", Билла", "Майкрософт", "Девин" и др. *** Испанските лектори Ернан Санчес е изпълнителен директор на Havas Media Intelligence. Основните проекти, които ръ-ководц са свързани с изследвания и създаване на техники, които се прилагат при намирането на иновативни решения в процеса на задълбочено разбиране на потребителя. Ернан и екипът му разработват глобални стратегии за клиентите на MPG, използвайки уникалната методология на веригата Concert, фокусирана върху консуматора, пазара, марката и техните интеракции. Санчес разработва и иновативни комуникационни и бизнес решения. Преди да стане част от екипа на HAVAS Media, е работил за Taylor Nelson So-fres, AC Nielsen и Roche . Алберто Кантели е изпълнителен директор на Havas Media Intelligence за Северна, Централна и Източна Европа. От 2001 до 2005 г. отговаря за международното разширяване на групата. Преди да се присъедини към Havas Media, е работил за Banco Espanol de Credito u Andersen or Gruppo Formula Spa. стр. 11

Дарик радио ще търси думите на годината

Дарик радио ще търси думите на годината
в. Дума

Дарик радио и Нескафе Зв1 започват от 18 февруари първия по рода си национален конкурс "Думи на годината". Под заглавие "Думите на годината: от А до Я" медията и "неочаквано добрата комбинация" ще търсят последователно "дума на седмицата", "дума на месеца" и "дума на годината". Всеки понеделник част от популярното предаване на радиото Дарик кафе ще бъде минирадиофилм под името "3 неочаквани думи в очакван радиофилм". Автор на радиофилма ще бъде водещият на Дарик радио Драгомир Симеонов, който ще представя по един модерен и тийн-ориентиран начин всички нови думи, появили се в езика ни. "Дума на седмицата" ще бъде определяна в предаването "Кой говори" всеки петък. Веднъж месечно Дарик радио ще определя "дума на месеца". В края на годината ще бъде изготвена годишната класация под категории като "дума на годината", "нова дума на годината", "най-безсмислена дума", "най-креативна дума" и т.н. стр. 24