вторник, 12 февруари 2008 г.

Всяка пета българска фирма има проблем с имитация на търговски марки

Всяка пета българска фирма има проблем с имитация на търговски марки

дата : 12 февруари 2008 г. 11:41 ч.

"20% от българските фирми реално имат проблем с имитация на търговски марки и географски означения. Това сочи експресна анкета между 50 патентни специалисти и 100 фирми със сериозни търговски марки", съобщи Мира Янова от МБМД.
Анкетата е била проведена по поръчка на Българската стопанска камара, която днес организира дискусия за защита на търговските марки в бизнеса. В нея взеха участие съдии, представители на Комисията за защита на конкуренцията, КЗП, Агенция "Митници" и др.
"Няма сектор, който да не е засегнат от кражбата на интелектуална собственост", заяви Мирчо Мирчев, ръководител на Центъра по интелектуална собственост към БСК.
Зам.-председателят на Камарата Георги Шиваров обяви мотото на дискусията "Да хлопнем вратата пред имитиаторите".
85% от анкетираните фирми знаят какво е интелектуална собственост. В същото време 50% от нуждаещите се от патентна защита са потърсили такава. 37% от фирмите признават, че не са наясно за икономическата изгода от притежаването на търговска марка и георграфски означения.
57% оценяват инфорираността си за законодателството в сферрата на интелектуалната собственост като много добра и добра, а останалите 43% - като слаба и много слаба.
46% от фирмите, нуждаещи се от защита на интелектуалната собственост, не търсят такава, защото не познават закона и неговите възможности. 48% не осъзнават ползата от защитата на интелектуалната собственост. 58% не желаят да инвестират или нямат средства да инвестират в тази посока.
Според анкетираните българското законодателство е много добро и е унифицирано с европейското. В същото време 22% посочват като слаба страна на нашето законодателство трудното преследване на нарушителите.
26% отбелязат като слаба страна дългите срокове за работа на администрацията и бавното решаване на съдебните спорове.
Анкетираните фирми и патентни специалисти са единодушни, че е необходимо по-строго прилагане на законодателството и по-добра подготовка на специалисти.
actualno.com

Няма коментари: