сряда, 13 февруари 2008 г.

Джон Маккейн и Барак Обама са с по три победи на първичните избори

Джон Маккейн и Барак Обама са с по три победи на първичните избори

дата : 13 февруари 2008 г. 8:25 ч.

Барак Обама победи на първичните избори за президентска номинация на демократите в щатите Вирджиния и Мериленд, както и в столицата на страната Вашингтон. Тройна победа записа и Джон Маккейн при републиканците, коментира Би Би Си.
През последната седмица Обама удържа вече осем победи. В неделя сенаторът от Илинойс спечели мнозинството от гласовете на демократите в Мейн, а ден по-рано изпревари своя основен опонент Хилари Клинтън в щатите Вашингтон, Небраска и Луизиана, както и на Вирджинските острови.
За да спечели президентската номинация, кандидатът трябва да получи подкрепата на 2025 делегати на партийния конгрес на Демократическата партия, който ще се състои през август.
До вчера Клинтън имаше подкрепата на 1147 делегати, а Обама - 1124. При настоящото гласуване бе определена съдбата на 168 делегати, но разпределението им ще стане известно след окончателното преброяване на гласовете.
По прогнози на Си Ен Ен Обама вече изпреварва Клинтън. Той разполага с 1170 делегата срещу 1168 за бившата първа дама.
Социолози твърдяха, че в двата щата и окръг Колумбия Барак Обама има по-големи шансове за победа, защото там живеят голям брой афроамериканци, симпатизиращи на демократите.
Клинтън все пак се надява на победи на първичните избори в щатите Охайо и Тексас, които ще се проведат през март.
В лагера на републиканците цари по-голяма яснота. Сенаторът от Аризона Джон Маккейн има всички шансове да спечели републиканската номинация за Белия дом.
Той победи във Вирджиния, столицата Вашингтон и Мериленд и така окончателно укрепи своята преднина.
Едновременно с това голям брой привърженици има и неговият главен съперник бившия губернатор на щата Арканзас Майк Хъкаби.
През почивните дни Маккейн загуби изборите в Канзас и Луизиана, но спечели щата Вашингтон.
Някои членове на Републиканската партия призовават Хъкаби да се оттегли от борбата за номинация, за да се запази единството на партията, но за момента той няма подобни намерения.
actualno.com

Няма коментари: