сряда, 13 февруари 2008 г.

Любовта наистина е сляпа


Любовта наистина е сляпа


дата : 13 февруари 2008 г. 12:33 ч.


Най-важната водеща новина, която трябва да знаете !

Любовта наистина е сляпа, поне що се отнася до вглеждането в други хора, твърдят американски изследователи, цитирани от Ройтерс.
Специалисти от Калифорнийския университет са установили, че влюбените студенти по-рядко обръщат внимание на привлекателни представители на противоположния пол. Романтичните чувства към партньора явно правят околните по-малко атрактивни за влюбения човек.
Изглежда любовта действа по специфичен начин и изтласква от съзнанието мисълта за странични изкушения, обясняват авторите на изследването, обхванало 120 хетеросексуални студенти. "С една дума - любовта поставя наочници на хората", казва Марти Хаселтън от изследователския екип.
В рамките на изследването на студентите били показани снимки на привлекателни хора от противоположния пол. Те трябвало да посочат "най-горещите" сред тях, след което да напишат есе или за партньорите си, или за хора по избор.
Студентите били помолени докато пишат да не мислят за обектите от снимките, както и да поставят отметки в полето, ако през съзнанието им все пак премине мисъл за тях. Изследователите установили, че доброволците, избрали да пишат за своите партньори, се сещали за привлекателните хора от снимките шест пъти по-рядко от студентите, които предпочели да пишат за случайни лица.
По-късно, когато били подканени да си спомнят за "сладурите" от фотографиите, се оказало, че влюбените студенти са запомнили много по-малко подробности за физическите качества на привлекателните непознати. БТА

actualno.com

Няма коментари: