петък, 26 юни 2009 г.

Maтиас фон Финтел, секретар на Немския съюз на журналистите: Свободата на печата е под натиск

Поглед - 11 стр.
Maтиас фон Финтел, секретар на Немския съюз на журналистите: Свободата на печата е под натиск

Уляна ПЕТРОВА

В Интернет качеството на отделните издания заплашва да изчезне скоро
- Господин фон Финтел, какви са признаците на световната медийна криза, които обсъди на годишната си среща във Варна Европейската федерация на журналистите?
- Аз самият отговарям в нашия съюз за сключването на колективните трудови договори, за правата на журналистите от медийния сектор, за работещите в частните радио и телевизионни канали, както и киното. Така че имам много ясна представа какви са признаците на кризата в този сектор. Основното нещо е, че свободата на печата е под натиск. В целия свят, както и в държавите от Европа - така и в недемократичните страни от различните континенти. Силата на свободните медии е заплаха за властващите в политиката и икономиката. В нашата страна например през последните години германското правителство се опита няколко пъти да осъществи контрол над журналистите чрез секретните служби. Така че натискът върху свободните медии е налице в Германия, както във Франция или Великобритания. Вторият признак виждам в липсата на читатели за класическите медии - и това не е само финансов, а структурен проблем. Така е във всекидневниците, седмичниците и списанията - и това води до загуба на работни места. Едновременно с това намаля и рекламата в класическите медии. Рекламодателите с нарастващ успех имат все по-нарастващо влияние над съдържанието в медиите. Което отново е голяма заплаха за свободната журналистика. Третият признак е концентра-циятав сектора. Така че печатните .медии, електронните и интернет медиите ще бъдат скоро обединени в едно. Това е следващата стъпка - когато
вестниците ще се качат в световната мрежа. И това ще става с един и същ редакционен екип - така ще се загубят работни места. Следва загубата
на качествата на отделните ме-дийни сектори. Примерът са всекидневниците - с техните по-дълги материали като анализи или човешки истории, ре-
портажи и най-вече разследвания. Според мен това ще изчезне.
- Какво е конкретното проявление на кризата във вашата страна?
- В Германия има силна медийна концентрация - особено във вестниците. Имаме два случай през последните години. Единият е покупката на местни вестници от „Дю Мон" (Du Mont) и вторият е на компанията „Мадсак" (Madsack), които взеха издания на Аксел Шпрингер (Springer). Те станаха третата и петата най-голяма медийна компания в Германия. На второ място е интегрирането на съдържанието и интегрирането на журналистическите дейности - за които вече говорих. Така че един журналист трябва да „улови" новината, да я напише, да направи снимки, да добави звукова картина - и накрая да я качи в Интернет. Така за еднакви работни часове се върши няколко пъти повече. Това е по-голям стрес - за по-малко пари и нарушени професионални права. Това в нашата страна е последната проява на медийната криза.
Инструментът на директната демокрация
Медиите са инструментът на директната демокрация. Защото те осъществяват на практика правото на лично мнение, казва секретарят на Немския съюз на журналистите. Според него свободната преса - която не се Влияе от политиката и икономическите интереси, е основното
условие за граждански права. И ако го кажем накратко - продължава той, за нас, в Германия, това е основното, върху което се фокусираме при постигането на колективните трудови договори - не само в областта на медиите, а за всички работещи.

Европа без интернет реклама

Поглед - 9 стр.
Европа без интернет реклама

Уляна ПЕТРОВА

На местните пазари се очаква сериозен спад, американците са по-добре
През тази година на европейските пазари за интернет реклама се очаква сериозен спад, зад океана нещата са по-добри. Според европейския клон на Бюрото за интерактивна реклама (IAB Europe) там където, пазарите се развиват бързо, е възможно съществено намаляване на растежа в сравнение с 2008-а. Организацията се занимава с европейската ди-гитална и интерактивна рекламна индустрия и има 23 стра-ни-членки, представени с над 5 хиляди свои компании.
През миналата година пазарът на европейската интернет реклама е нараснал с 20 процента до 12,9 милиарда евро. В Америка цифрите са били 10,6 на сто и съответно 16, 6 милиарда евро - или до 23,4 милиарда долара. От бюрото казват, че 2008-а е била една от най-лошите години за всички рекламисти по света. В сегмента на онлайн медиите са били засегнати даже и десетте най-развити пазара, в които са 92 процента от рекламите. Шест от тях са отбелязали ръст от по-малко от 20 на сто - което всъщност е под средните показатели за индустрията.
Най-голямо увеличение на приходите имат малките пазари. Пример е Полша, където онлайн рекламата се е нараснала с 60 процента до 253 милиона евро. В Словения цифрата е още по-впечатляваща - 77 процента, или 19,6 милиона евро.
В Холандия - която е предишен първенец по приходи, за миналата година рекламата в интернет е само с 9 на сто повече през 2008 година. Така изглеждат и другите европейски пазари, които се считат за раз-вити.намаление във Франция -18,5, Великобритания, Германия и Швеция -19, Италия - 20 процента. Преминавайки „бариерата" Белгия отчита ръст от 21 процента, а Дания и Норвегия стигат 22 на сто. Първенец изглежда - според Бюрото за интерактивна реклама, Испания със своите 26 процента ръст на онлайн рекламата.
Увеличението й се дължи на търсенето в интернет мрежата - което се оказва най-стабилният формат в Европа. Сравнено на годишна база то е с 26 на сто повече през миналата година. Именно търсенето докарва 43 процента от рекламните приходи в 19 от изследваните от IAB Europe държави на континента. Те са отчели 5,6 милиарда евро от тази реклама.
Извън десетте най-големи рекламни пазара в сектора на Стария континент малките отбелязват изненадващо развитие. Тази година Бюрото за интерактивна реклама за първи
път представя в своя доклад още три европейски държави -Хърватия, Унгария и Румъния. Засега България не е включена в отчетите на IAB Europe.
Според президента и изпълнителен директор на Бюрото за интерактивна реклама Алън Хойрокс общата картина в Европа е с тенденция за нарастване. Но той твърди, че цифрите показват, че миналата година е била доста тежка за онлайн рекламата. Единственият ръст идва от търсенето в мрежата и малките обяви - което означава, че този сектор всъщност е пострадал сериозно от кризата.
За възстановяването му е необходима не само креативност, но и инвестиции, сочат от IAB Europe. От Бюрото се надяват да получат и помощ от Европейската комисия, която също е заинтересувана от развитието на независимите медии на континента.

Димитър Димитров: Пазарът ще се прегрупира

Поглед - 8 стр.
Димитър Димитров: Пазарът ще се прегрупира

Надежда НЕНОВА

У нас кризата просто ще отеква още поне година и половина
- Г-н Димитров, какво се случва в момента на рекламния пазар?
- Рекламният пазар е драстично свит, за съжаление. Той е като приказката за зъбните колела - като се завъртят големите, малките полудяват. В САЩ ръстът на рекламите е паднал с 15 %, което означава, че тук спадът ще бъде поне двойно по-голям.
- Как ще се отрази този спад на медиите у нас?
- На малките медии - зле. Възможно е профилираните медии, но със сериозна аудитория, ще оцелеят. Възможността за по-малките и профилираните медии е в тяхното обединение и продажбата на рекламното време в пакет. Например Би Би Ти може да продава в пакет с ТВ7, да се допълваме. Да, наистина цената на рекламата драстично ще падне, но трябва да се оцелее, а после може да се мисли за нормализиране на цените.
- Рекламодателите показват ли отношение към предстоящата цифровизация на ефира или се интересуват единствено от днешния ден, т.е. от ефективността на рекламата си в наличните телевизии?
- Дали ефирът е цифров или аналогов е без значение. В момента, да речем, има 100 телевизии. Част от тях ще минат на цифрово излъчване в национален ефир. Другите ще си останат както са. Какво би могло да се промени? Какво значение би могло да има за рекламното послание. Има едно понятие в живота „естествен подбор". И на мен ми е мъчно за фирма, която произвежда на месец 10 чифта обувки, но големите компании се налагат брутално и малката фирмичка естествено отпада. Може би малките телевизии няма да успеят да се справят, освен ако не са уникални с нещо както е Би Би Ти. Рекламодателите могат да се съобразяват единствено с най-ефективното пласиране на кампаниите си. Те няма защо да се интересуват от начина на излъчване на една телевизия, ако тя е достатъчно популярна.
- С какво е уникална Би Би Ти?
- Не го казвам, защото аз работя тук, а защото действително първа съобщава новините и дава най-пълна и точна информация. Когато стана последното земетресение, около минута и половина след него по Би Би Ти се излъчваха вече подробности. Нито една комерсиална телевизия не си прекъсна филма или течащо-
то в момента предаване, не дадоха информация дори като текст в лента, най-вероятно заради опасения, че може да имат проблеми с рекламодателите. Би Би Ти наистина е телевизия на зрителите, работи за тях и наистина няма кой да я конкурира поне за сега.
- Ще направи ли промени в телевизията новият собственик Ирена Кръстева?
- Не вярвам да направи генерални промени в телевизията. Щом се е нагърбил да купи такава голяма медия (ние сме на 30-то място по рейтинг при 180 налични тв канала, според
изследванията на GARB), трябва да си си направил много точна сметка. Никой няма да си купи телевизия, само за да каже: Имам си телевизия. Особено хора като новите ни собственици. Предишният собственик г-н Манджуков е изключително умен бизнесмен и със сигурност продажбата не предвижда промяна в профила на медията. Той е много интелигентен мъж, в когото най-много харесвам това, че знае какво иска. Едва ли такъв човек би се лишил от телевизията, ако не се е почувствал достатъчно удовлетворен от това, което е постигнал като медийно присъствие и не е оставил създаденото от него в добри ръце.
- Пречи или помага неясната собственост на медиите па рекламните постъпления?
- Когато гледам bTV и Нова тв не си задавам въпроса кой е собственикът на тези телевизии. И едва ли някой се интересува от това. Предполагам, че е редно да се знае, но едва ли зрителите се интересуват от това. Особено в провинцията. Там просто си гле-
дат телевизия. А дали някой знае на кого е БНТ? Тя би трябвало да е на общество-то,което пък ще рече - на държавата. А дали е така, не знам.
- До преди година бяхте маркетинг директор на БНТ. Можете ли да обобщите защото приходите от реклама в държавната медия са толкова ниски и не може да бъде оползотворено дори свитото рекламно време, предвидено в закона?
- Основната причина е във факта, че парите идват от държавата. Буквално държавата им ги дава. При нас идват след много здраво тичане и ухажване на рекламодателите. Увещаваме ги и ги гоним с месеци. Един клиент три месеца го гоня нон стоп и още не съм се отказал. В БНТ биха се отказали след третото обаждане или в момента, в който ми кажат „не". Тук не, защото ако не ги взема от рекламодателя, няма откъде да дойдат. Там парите са готови. Никой не се напряга много, за да ги получи. Съчувствам много на генералният директор г-жа Пръ-мова, защото за всичко, което се случва в телевизията отговорността е нейна.
- Бихте ли се върнал отново в БНТ, въпреки че бяхте уволнен от Пръмова заради ниски постъпления от рекламата?
- Болно ми е за телевизията, а и за хората, които работят там. Бих се върнал винаги в БНТ, ако ме поканят, защото само с приказки нещата не стават. Смятам, че мога много да помогна в тази област, особено в този момент на финансова криза във всички сектори на икономиката.
- Ще бъде ли безболезнено за БНТ преминаването й към цифрово разпространение?
- Можем само да гадаем, но държавата има всички инструменти, за да го наложи и да проследи реализирането му. В крайна сметка БНТ е телевизия на държавата. Тя трябва да излъчва парламентарните дебати, предаванията за малцинствата и т.н. Нищо не пречи на държавата да го реализира безболезнено.
- Как ще се развие медии-ния пазар до края па годината?
- Медиите ще стават все по-агресивни, а рекламодателите - все по-предпазливи. Те са предпазливи по обективни причини. Когато има криза, първото нещо, от което всеки се лишава е рекламата. След това започват да се лишават от хората. Разбирам, че все повече компании съкращават екипите си, което означава, че с рекламата вече са приключили.
- Изборите няма ли да окажат влияние върху кризата?
- Винаги, когато се сменя някакво ръководство някъде обаче, се отразява зле на събитията вътре в субекта. Когато се сменя ръководството на БНТ обикновено рекламодателите се отдръпват. Когато се сменя ръководството ще има прегрупиране на пазара.
***
Димитър Димитров е роден на 11 юли 1955 г. в София. Завършил в Техническия университет и „Маркетинг, реклама и бизнес комуникации" в УНСС. От 1996 г. до юни 2008 г. работи в отдел „Маркетинг и реклама" на БИТ. От 2004 г. бе шеф на дирекцията в държавната медия. От юли 2008 г. е рекламен мениджър на Би Би Ти.
***
Другите за него
Снежка Симеонова
Митко е един чудесен човек. И като колега е удоволствие да работя с него. Дълги години е работил 8 рекламните отдели на други телевизии и има изключително богат опит. Ние имаме предимството да използваме опита му в нашата телевизия.
Иво Драганов
Много добър професионалист. И нещо изключително рядко срещано качество - той е маркетинг директор, който разбира от програма. Знае, че програмата праВи телевизията гледана, а не служи за запълване на рекламни паузи.

Имат ли бъдеще БНТ и БНР

Поглед - 1 стр.
Имат ли бъдеще БНТ и БНР

Надежда НЕНОВА

Икономистът Красен Станчев иска те да бъдат приватизирани
ПОГЛЕД започва обществена дискусия за съдбата на държавните медии. В няколко по-
редни броя седмичникът на СБЖ ще представи мненията на изявени обществени фигури за съдбата на държавните телевизия и радио. Ще търсим
отговори на въпросите трябва ли държавните медии да станат частни, доколко въобще е обосновано тяхното съществуване в този им вид и оправда-
ни ли са милионите на данъкоплатеца, които отиват за субсидирането им.
„Генезисът на националните обществени медии не предполага да са застъпник на демокрацията. Идеята за тях възниква по време на Втората световна война, като съвършената пропагандна машина - в Италия по времето на Мусолини, в Съветска Русия по времето на Ленин и е използвана много добре от Хитлер и Сталин, а и след това. В САЩ, със същото се занимава президентът Рузвелт, с неговите прочути радио-предавания. Държавната медия е манипула-тивна. Дори в момента Би Би Си - развила се като отговор на немската пропаганда по време на войната и смятана за образец за подражание - продължава да изпълнява освен информационни, и манипулативни функции и е доста стопански неефективна и съвсем не обективна, когато се осветяват британски и европейски политически проблеми", каза за ПОГЛЕД председателят на управителния съвет на Института за пазарна икономика Красен Станчев
Картината, описана от него е следната: „Достатъчно е да се погледне как функционира СЕМ, как функционира парламентарната медийна комисия, как функционират БНТ и БНР, за да се добие ясна представа, че продължават да работят по стария модел, наложен от дикта-торските и тоталитарни режими."
Съществуването на държавните медии БНТ и БНР се оправдава с техния обществен характер, дефиниран в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ).
Тези критерии обаче са валидни както за БНТ и БНР, така и за останалите радио и телевизионни оператори с политематич-на програма. Официално в СЕМ са регистрирани 27радиа и 7 телевизии като обществени оператори. Част от тях са собственост на общини и държавни университети, но има и такива, които са частна собственост и задоволяват някаква обществена необходимост, която съществува въпреки държавните обществени медии.
Например новините на bTV са
с най-висок рейтинг и следователно изпълняват по-добре функцията по осигуряване на достъп до информация, отколкото тези на БНТ.
„Държавните радио и телевизия трябва да се приватизират. Няма нужда от такъв държавен бизнес, както няма нужда и от много други държавни предп-
риятия. При тези двете предприятия обаче има повече аргументи „за" приватизацията на телевизията, отколкото при повечето държавни предприятия,
които са свързани с някаква форма на ефективност и използване на чужди пари за несвойствени цели на правителството. Причината е, че рано или късно всяка една държавна медия се превръща в инструмент за манипулация", каза Красен Станчев.
През 1998 г. еврокомисарят по телекомуникациите Мартин Бангеман разви тезата, че обществените медии вече са изчерпали своята роля и функциите на основни информационни, публицистични и коментарни източници и тяхната роля се изпълняват от търговските телевизии. Тази теза предизвика публичен дебат, в който обаче надделяха привържениците на националните обществени телевизии, които въпреки всичко смятат, че само обществения оператор би могъл да защити обществения интерес.
„Нито в Европа, нито където и да било по света съществува такова неща като „обществен интерес". Обществото се състои от отделни хора, които имат някакви интереси и всяка личност или група от личности може да стане техен изразител. Общественият интерес обаче няма и по принцип не може да има, защото реално съществуват само частни интереси. По аналогичен начин е невъзможно съществуването на обществен интерес, когато се говори за определен тип телевизионни или радио програми, защото общуването, комуникацията е тук и сега, потреблението на продукта (новината, представлението) е строго индивидуално; определението на комуникациите като „масови" подвежда, смята Станчев.
В ЕС утвърждават идеята, че независимите радио и телевизия в дуалистичната система на обществени и търговски електронни медии представляват основен елемент на демокрацията и част от европейската политическа и културна идентичност.
ГЛАСЪТ НА ИКОНОМИСТА
В Красен Станчев
Какво точно е влиянието на държавните медии върху поведението на избирателите може да се изследва и да се прецени точно какВа е опасността и какъв сегмент от гласоподаватели е повлиян, но това вече е просто
предмет на интересно социологическо изследване. Ако следващият парламент има желание да съдейства за демокрацията, трябва да промени законите и цялата система за финансиране и управление на медиите.
Първообразът да държавните медии радио и телевизии е в средновековните деспоти от азиатски тип, например в монопола на наместниците на императора да издават дадзибао. В централноазиатските страни на бившия Съветски Съюз днес така функционира и пресата. Идеите по тази тема в днешна България са повлияни от Русия, в частност от това, че за господата Първанов и Сганишев, Путин е роле-ви модел за политическо поведение". В Европа обществените оператори са наследници на държавните електронни медии, дълги години монополисти на този пазар. След либерализацията на пазара е имало очаквания, че обществените оператори са на до-изживяване и постепенно функциите им ще се поемат от търговските оператори. Практиката в отделните страни на ЕС обаче не доказва тази тенденция. „Има само обективни причини, които мотивират приватизацията, т.нар. практика на ЕС е израз демократически дефицити и има същите мотиви като дадзибаото в средневековен Китай или по времето на Мао, кот-ролът върху пресата и телевизиите в Киргизстан, Казахстан и Русия", заявява Станчев. „Законите се променят. Българските управляващи гледат кой е най-лошия модел по света и го прилагат. Няма схема на приватизация, измислена по света, която да не беше приложена у нас. В случая с държавните медии и изобщо може би най-добрият вариант е чрез фондовата борса,"
Красен Станчев обаче не смята, че ще е трагедия, ако БНТ и БНР не бъдат приватизарани: „Опасността от налагането на държавните медии, се крие единствено във факта, че всеки, който е на власт ги използва за партийни цели. Това обаче не е трагедия, не е краят на света. Има алтернативи."

Андре Андреев, дизайнер: Сексът е най-скучният път от стоката go потребителя

Политика - 25 стр.
Андре Андреев, дизайнер: Сексът е най-скучният път от стоката go потребителя

Чавдар ЦОЛОВ

- Господин Андреев, колко далече е Сиатъл, където живеете от 13-годишен, от Перник, където сте роден? Какво е различното в Щатите, което прави възможно човек само на 24години, да стане световен дизайнер - да управлява рекламата на MTV и прави слотовете на спортните гиганти?
- За съжаление, Сиатъл е твърде далеч от Перник. В Щатите човек може да се реализира в зависимост от уменията и упоритостта си. В България повечето хора успяват заради това какви са родителите им или защото имат връзки. Много по-добре е да си създадеш собствено име като идваш от нищото. Нямаше да стигна до тук, ако бях останал в България.
- Как се разви кариерата ви в САЩ?
- Преди да отида в Щатите вече се интересувах от дизайн, защото баща ми беше дизайнер. В Сиатъл се записах в гимназия, в която имаше програма за обучение по дизайн. След това кандидатствах в няколко училища по изкуствата. Едно от тях, Калифорнийския колеж по изкуствата ми даде най-голяма стипендия и няколко години по-късно вече имах диплома от там. След завършването ми се преместих от Сан Франциско в Ню Йорк, за да започна работа в MTV. Скоро след това започнах да преподавам в Pratt Institutes което ми помогна работата в MTV. Две години аз и моят бизнес партньор Дан Ковърт създадохме наша марка облекла и напуснах MTV.
- Разкажете ни нещо повече за творческия ви тандем с Дан Ковърт.
- Срещнахме се като студенти по графичен дизайн в Колежа по изкуствата в Калифорния. Бяхме съквартиранти и в началото изобщо не се понасяхме, но за сметка на това си искахме професионални съвети. Така в един момент открихме, че като екип ще са много по-силни отколкото поединично и станахме неразделни. Някъде тогава открихме каква забава е дизайнът. Майсторството е в това да направиш нещо да изглежда добре, въпреки че то в действителност не е. Заради самото удоволствие от създаването започнахме да правим надписи за тениски и обложки за музикални албуми, за без пари или на загуба. След, това се преместихме в Ню Йорк и започнахме работа в MTV. Дан спечели конкурс за лого на годишните музикални награди, а аз трябваше да заснема клип за призовете. Хрумна ми моделите да плуват под вода, но тъй като повечето изглеждаха така все едно всеки миг ще се удавят, се наложи да нарежем клипа на много къси кадри. Не след дълго основахме собствено студио. Ако бяхме останали в MTV, щяхме да се занимаваме с мениджмънт, а не с дизайн. Продължихме да правим неща безплатно, очаквайки да ни потръгне. И ни потръгна.
- Правили сте много неща без пари, работили сте на загуба. Какво ви мотивира?
- Принципно работим за клиенти, които ни плащат, но това не е достатъчно удовлетворяващо. Да кажем -Deloitte плащат много, за да видят идеята си реализирана. А като работим без пари, всъщност правим това, което ни харесва.
- Когато напуснахте MTV и основахте студиото си Dress Code, бяхте ли убедени, че ще си намерите клиенти?
- Ако се опиташ да не мислиш за парите, мисля, че парите ще дойдат. Независимо какво правиш, стига да обичаш това, което правиш, парите ще дойдат рано или късно.
Още повече че ние не знаем какъв е нашият път. След шест месеца може да сме извън бизнеса, а може и да сме компания с 20 човека екип. Но не се знае.
- Обичате да рискувате и да се захващате с неща, които са напълно нови за вас.
- Интересното е, че всъщност не се налага да си експерт в дадена област, за да създадеш нещо. Това е страхотно. Повечето графични дизайнери показват много изпипани и лъскави работи. Но първото нещо, което направиш, няма да е така добро. Няма да ти е лесно да го направиш, ще имаш трудности. А на мен много ми харесва да показвам точно тези работи. Защото те показват усилието, което си вложил.
- Вие бяхте гост на първия мегафестивал "Sofia Design Week" в София. Ние, българите все по често си задаваме въпроса :"Къде сме", И така: "Къде сме ние в областта на дизайна?"
България тепърва трябва да си създава име в света на дизайна. Но Sofia Design Week беше фантастично начало. Освен това бях доста впечатлен от книгата на Андриан Нечев, посветена на българския дизайн. Инициативи като тази ще привлекат вниманието и постепенно ще повишат имиджа на страната.
- Според списъка на вашите клиенти, сте оставили отпечатъка си върху реклами на Nike, MTV, MTV2, MTV Tr3s, Deloitte. Xlarge, Adobe, Kent State University, AIG A, Art Directors Club, Berlin Cameron United, Photolibrary, Comedy Central, Cry Havoc, Definitive Jux Records, LigbtBox, Fila, CMT, Gen Art Изпускаме ли нещо -например българска марка?
- Тепърва ще работим с клиенти в България.
- Какво е най-важно за лесното възприятие на едно рекламно послание? Дайте ни рецептата - кой е най-краткия път към публиката?
- Най-краткият и най-скучният начин да достигнеш публиката е сексът. Той обаче не е най-оригиналният и с най-дълготраен ефект.
- Къде в скалата на получените от вас награди поставяте първата - отвертката? Защо отвертка?
- Тя е най-ценна, защото не беше награда за първото място. Бях много разстроен тогава, защото не станах номер 1. Това ме накара да работя още по-здраво и запази у мен този глад за победа.
- Какви други награди сте получавали?
- Art Directors Club Young Guns, BDA/Ргомах Gold, ID design distinction. Това са най-важните. Нашите работи са публикувани във всички авторитетни списания за дизайн в САЩ.
- Защо нямате кола - не можете да намерите правилното дизайнерско решение за вас ли?
- Нямам, защото обичам да се возя в метрото или да карам колело. В Ню Йорк човек няма нужда от кола Въпреки това обичам работата на дизайнерския екип на Alfa Rомео.
- Кои са любимите ви рекламни послания?
- Една от любимите ми работи е логото на FedEx. He са много хората, които осъзнават символа, който се крие под повърхността при преплитането на буквите Е и X. Това е много интелигентен дизайн и ме кара да се усмихвам, когато го показвам на хората.
- Написахте книга какви са стъпките към професионалния дизайн, сега какво следва? С какво ще се захванете?
- Всеки няколко месеца сядаме с Дан и планираме в каква посока искаме да вървим. Сега много ни вълнува идеята да правим повече игрални филми, да пишем сценарии за тях. След като написахме книгата Never Sleep, бихме искали да продължим да издаваме и още книги и да ги пълним с наше съдържание. За нас това е най-вълнуващото. Принципно работата на графичния дизайнер е да направи нечий чужд продукт да изглежда красиво. А ние искаме всичко да сме измислили - от съдържанието до опаковката.

Николай Бареков, водещ на „Тази сутрин" по btv: Имам нужда от малка промяна, може да замина за САЩ

Класа - 11 стр.
Николай Бареков, водещ на „Тази сутрин" по btv: Имам нужда от малка промяна, може да замина за САЩ

Михаил АНДРЕЕВ

Тази сутрин" събира по 3-4 хиляди човека на изнесените си предавания в страната
- Как ще коментираш поведението на медиите в предизборната обстановка? Има ли разлика с вота за европарламент например? Адекватно лп се държат? - Няма нещо, което да си заслужава коментар, засега. Медиите са адекватни съобразно възможностите, защото голяма част от политиците бойкотират изборите и медиите. Няма кой знае какви извращения тази кампания.
Нали се очакваше, че ще бъде мътна о кървава предизборната обстановка?
Да, но не е. Политиците подхождат страхливо към тези избори поради две причини. Първо - много се страхуват от вота на избирателите. Отнася се за всички - и за ГЕРБ, и за БСП, и за останалите. Второ -страхливи са, защото не знаят какво ще стане след изборите - социолозите заплашват, че в парламента ще влязат 7-8 партии. Следователно ще им се налага да правят невъзможни коалиции. По-скоро тази кампания минава под знака на страха - да излезеш на дебат, да отидеш в медиите, да кажеш нещо съществено за опонента си.
- Това ли е причината по медиите да се въртят треторазредни политици?
- Да, или пък изборите се изместват с PR. БСП пуска клипче за Иван Костов, герберите отиват в Банкя и бойкотират кампанията на БСП. С такива повърхностни факти се занимаваме 4-5 дни. Целта на политиците е да изместят истинския дебат.
- Трябваше ти да водиш дебата Станишев-Борисов? Виновен ли си, че не се състоя?
- Чувствам се донякъде жертва, макар че е смешно да го казвам - вече съм няколко години в играта. Стана ясно, че дебат няма да има. Абсолютно погрешно Бойко Борисов реши, че от него ще загуба Напротив, само би спечелил. Основният проблем на Борисов е, че не е разпознат като единствена алтернатива на БСП. От друга страна, Сергей Станишев държи словесният двубой да се състои, но победата му не е гарантирана. Единствената полза ще е за гражданите. От липсата на дебат губят обаче не само избирате-
лшпе, но u демократичният модел у нас. Това са поредните избори, в които няма дебати. За разлика от франция. Германия, Америка, Румъния и Русия, у нас стана традиция да няма такъв словесен дуел.
- Защо журналистите са жертва на политиците?
- Защото сме най-лесната жертва. Политиците са на принципа "на кривата ракета космосът й пречи". Когато имат проблем, особено управляващите, обясняват на избирателите - ние работим много добре, но медиите изкривяват света. Този мач го гледахме много пъти. - Заради конфликта с Борисов ли се самоопределяш като "жертва"?
- Не, първо няма конфликт между мен и него. Второ - не съм жертва, казах го на майтап. Това беше най-лесният начин да няма дебат - да се нахвърлиш върху журналист. Има две работещи тактики да няма дебат: единият е - двете страни непрекъснато да се разминават. Другият е, когато политиците започват да се грижат за всички медии. bTV покани Борисов и Станишев, а след това започва едно говорене - дайте да го направим по всички телевизии. Нали се сещате какво извращение ще стане, когато тръгнат да обикалят като палячовци Нова тВ, БНТ, bTV? Затова се прави нещо много просто -организираш един дебат
и избираш най-голямата медия, каквато е bTV, за да те гледат 3 млн. човека. Може и така - отиват щабовете на двете страни и казват: "Разбрахме се диспутът да бъде след 20 дни. Ще го направим в Пловдив, на площада. Който иска, да го снима".
- Наскоро в. "Класа" публикува изследване на ТВ ПЛАН ТНС, според което аудиторията на сутрешните блокове наистина иска да гледа политици. Как си го обясняваш?
- Навремето трябваше да обяснявам на колегите, че рейтингът ни няма да падне, като каним политици. 8 г. по-късно се радвам, че средата се е развила дотам, че политиците да увеличават гледаемостта. Най-предпочитаните ни предавания тази година са били по време на гостуванията на Станишев и Борисов. Стигнаха до 10%. Това е много. Хубаво е и политиците да видят тези изследвания. Хората гледат Борисов и Станишев не защото много ги харесват, а защото искат да научат какво ще направят с държавата. Кой друг да им даде отговорите?
- Не е ли мираж вече конкуренцията между сутрешните блокове - БНТ 1 ви иззе модела на изнесените предавания, а Нова тВ промени тотално формата си?
- Изнесените предавания са моя идея, която съм защитавал пред ръковод-
ството на bTV Доволен съм, че колегите от БНТ взеха тази инициатива. Има обаче съществена разлика между нашето предаване и останалите-където и да отидем, събираме по няколкосто-тин човека на живо. В Хасково, Берковица, Велинград имаше по 3-4 хиляди. Другата разлика е, че даваме думата на хората. В Пловдив политиците бяха подложени на унищожителна критика. Това е патентът ни и не го правим само по избори. Нова тв си смени профила на сутрешния блок. bTV останахме сами, донякъде подкрепяни от колегите от БНТ1, които са млади, но се развиват добре. За пръв път ще си позволя да кажа, че наистина се чувства празнина. Като цяло пада нивото на журналистиката.
- Обвиняваха те, че следваш модела на поведение пред екрана на Георги Корита-polu.
- Да, имаше такива твърдения, но с него много се различаваме. Учил съм се от Коритаров, а и той от мен. Разпитваше ме кое как се прави, когато бях 6 ТВ "Европа". Абсолютно случайно след това се събрахме по едно и също време в ефир. С него сме като два вола, които орат на една нива. Между другото Коритаров ми липсва. Както и на доста хора.
- А Милен Цветков?
- Харесвам го като журналист, но е далеч от това, което аз и Жоро правим.
Вярно ли е, че след парламентарния вот може да не се занимаваш повече с телевизия?
Шансовете са 50 на 50. Няколко пъти отлагах пътуване 8 чужбина, което трябва да се случи през втората половина на годината. Ще ходя в САЩ на стаж за няколко седмици, но и ще практикувам. А след това, както се казва: "Я камилата, я камиларят". Не съм решил за себе си дали искам да се занимавам още с телевизия. Вътрешно не съм убеден, че ми се продължава по този път. Искам промяна.
- Защо искаш да се махнеш от ефира точно сега?
- Човек трябва да слезе, когато е на върха. А пък и наистина не се чувствам уверен за посоката. Загубих ориентирите, искам да остана насаме със себе си. Ще взема решението по-късно.
- Изборите могат ли да му по&шяят?
- Не. Нещо драматично ли ще се случи на тях?
- Имаш ли оферти от други медии?
- Винаги съм имал, и то много хубави. Но bTV ми е дала много повече, отколкото аз на нея Така че нито едно предложение не може да ме отклони от bTV
- Ти от неудобните журналисти ли си?
- Много са удобните, както и неудобните журналисти. Не смятам, че трябва да се лепят такива етикети. Това обикновено го прави най-лумпе-низираната публика. Има едни хора, за които един политик е Бог, а другите са тотални боклуци. И ние, журналистите, също се делим на такива.
- Бойко Борисов ли е за теб политикът Бог?
- Не, той е абсолютно нормален политик, много ха-ризматичен и човек, който се учи от грешките си.
- bTV стартира инициатива, в която лицата на медията ще отговарят на въпроси онлайн. Един от тях към теб е - просто харесваш ГЕРБ или си фен на Бойко Борисов? - Много подкрепях Бойко Борисов, докато беше 4 г. в МВР. Той беше първият, който разчепка коруп-ционните схеми и организираната престъпност, показа, че в МВР може да се работи ефективно. Ако той е имал симпатията ми по някое време, то е точно заради това, което направи в МВР. Въпреки всичко Борисов беше първото позитивно явление във вътрешното ведомство от много време насам. Продължавам да го твърдя.
- Докъде е границата между журналист и политик? Не трябва ли да има дистанция?
- Прекалено съм над нещата, за да си позволя да имам близка или далечна дистанция с Бойко Борисов, Сергей Станишев или с когото и да било. Познавам ги от години. Поставил съм си като дистанция това, че не мога да направя, както много други колеги - бяха журналисти, след това PR-u на партии, говорители на правителства, а после се върнаха. Откакто се помня, аз съм журналист. Ако реша да стана говорител на следващото правителство, после няма да се връщам в журналистиката. Това вече ще е нелепо.
- Защо?
- Човек, докато е журналист, може да си позволи много нешд. Много по-лесно е, не е на държавна или партийна заплата. Ако сляза от журналистиката за известно време, ще се занимавам пак с нещо подобно, за да мога да се върна.
- Упрекваха те, че си неформален говорител на ГЕРБ...
- Това са стари обвинения. Навремето тиражираха, че съм получавал едва ли не покана да бъда говорител на партията. На тези спекулации няма смисъл да се отговаря, нека си говорят каквото искат. Свикнал съм с едно -за мен се говори страшно много. Това ме радва. Както казват американците, по-добре на хората в устата, отколкото в краката.
- Казваш, че Слави е "политически алхимик", подкрепяйки кандидатурата за мажоритарен кандидат на неизвестно момиче. Докъде известните тв лица могат да използват насъбраната енергия срещу властта? - Няма никакви забрани. Слави отдавна си е извоювал мястото на институция в България. Пример са и Волен Сидеров, Божидар Димитров, Бойко Борисов - все хора, които прекрачиха от политиката в телевизията и от телевизията в политиката. Слави има право на свой политически проект, който даже закъснява. Ако беше избързал, сега щеше да бъде новото явление Бойко Борисов. С мажоритарния кандидат Слави тества настроенията в страната. Ако опитът е успешен, прогнозирам, че съвсем скоро политиците ще се сдобият със сериозен конкурент в негово лице.
Започва кариерата си преди повече от 10 г. 6 пловдивското радио "Канал Ком" като спортен репортер. По-късно е водещ в ТВ "Европа", където го забелязват продуцентите на bTV и го канят в сутрешния блок на първата частна национална тв у нас. Пред "Класа" Бареков коментира защо по традиция няма предизборен дебат между партийните лидери и защо може да се откаже от ефира след парламентарния вота.

Закриха пиар отдела на СУ

Монитор - 8 стр.
Закриха пиар отдела на СУ



Академичният съвет на Софийския университет на вчерашното си заседание закри отдела "Връзки с обществеността" на СУ. Това се посочва в съобщение до БТА от Камен Ковачев, досегашен началник на отдела. В него се отбелязва, че "с това решение се прекратява дейността на най-стария ПР-отдел в сферата на образованието, който е и един от първите ПР-отдели в България".

Microsoft срещу всички останали

Businessweek - 1 стр.
Microsoft срещу всички останали



Битката за цената на Windows 7 се изостря, хардуерът поевтиня
Microsoft пуска през октомври версия на операционната си система Windows, но е на нож с производителите на компютри заради цената на новия софтуер. Изходът от битката ще има силен ефект върху разходите и възможностите на наличните за потребители и корпорации компютри. Microsoft разчита на Windows 7 да сложи край на редовните оплаквания от пълната с дефекти Windows Vista. Макар предварителните отзиви за новия софтуер да са отлични, много производители поставят под въпрос предлаганите цена и опции. Microsoft смята да иска около $50 за версия на начално ниво на Starter Edition -около три пъти повече, отколкото получава за най-евтината версия на Windows в момента. В Starter Edition ще липсват ключови елементи като висока защита и графики, но Microsoft планира да иска още $50 за ъпгрейд към по-усъвършенстваните версии на Windows 7. Производителите настояват Microsoft да намали таксата. Гигантът отказва. "Изглежда, че Microsoft обръща повече внимание на собствената си рентабилност, отколкото на разширяването на пазара", казва Джанф-ранко Банци, главен изпълнителен директор на тайванския производител на компютри Acer. Microsoft отказа да обсъжда ценообразуването. Главният изпълнителен директор Стивън Балмър
вече заяви, че новият софтуер ще бъде "най-добрата версия на Windows за всички времена".
Броят продадени компютри намалява всяка година, а средните продажни цени падат бързо. Това принуждава Microsoft, Intel, Hewlett-Packard u Dell, които някога поделяха печалбите от един бързо растящ пазар, да се борят жестоко за всеки долар. При лап-топите, някога най-печелившия сегмент, средните цени се сринаха до $788 от почти $1420 през 2004, според изследователската агенция IDC. Сега, за първи път в историята, средният ноутбук е по-евтин от средния настолен компютър. През 2008 спадът на цените се ускори заради растящата популярност на евтините нетбукове, предназначени основно за проверяване на имейл и сърфиране. Продаващи се за под $400, те представляват една пета от всички единични продажби.
Сблъсъкът между Microsoft и производителите на компютри е за това кой печели и кой губи, когато печалбите изтъняват. Компютърните компании обикновено плащат $60- $150 за Vista, но могат да използват по-старата Windows ХР за около $ 15 за нетбу-ка. Acer, HP и останалите често имат само около $20 печалба от продажбата на нетбук за $400. Ако Microsoft вдигне цената на операционната система за такива
машини на $50, производителят трябва или да вдигне цените, или да се прости с печалбите си.
Цената на Windows може да на-расне no-рязко за други машини. Microsoft съобщи на производителите на компютри, че струващата $50 Starter Edition ще се предлага само за нетбук с размер на дисплея под 10.2 инча и чипсет, с който не може да се играят повечето игри и да се гледа видео. По-големите нетбукове ще трябва да
използват Windows 7 Home Premium, което ще добави $200 към единичната цена на машината, подчертава Майк Абари, старши вицепрезидент в поделението на Sony за персонални компютри Vaio. Това ще напомпа крайната цена на средна машина с 50%, или от $400 на $600.
Microsoft е раздвоен. Ако занижи цените на Windows 7, може да навреди на приходите и печалбите. Ако запази цената висока, производителите на компютри биха се насочили към алтернативи като безплатната операционна система Linux. Google предлага друга възможност. Търсачката разработваше операционната система Android, първоначално предвидена за мобилни телефони от най-висок клас. Но софтуерът може да се адаптира за ноутбук и производителите няма да плащат за него предварително въпреки често възникващите разходи по програмирането. Продавачът №1 на мобилни компютри Acer обяви през май, че започва да продава нетбук под Android това лято.
И Microsoft, и производителите мечтаят потребителите да харчат повече пари за компютри. Това лято HP, Acer u Toshiba ще опитат да изкушат купувачите да преминат към по-скъпи, стилни лаптопи. Идеята е да се предлагат машини с блясъка на МасВоок Air на Apple на около половин цена. Ноутбуковете ще се продават за $600-$900, но ще са с по-дълготрайна батерия, по-големи дисплеи и клавиатури и с повече възможности от нетбука.
Въпреки всичко производителите предпочитат да предлагат широка гама компютри, включително евтините машини, за които потребителите се тълпяха миналата година. Те казват, че Microsoft трябва да свали цената за Windows 7, за да запази пазарния сегмент бързо растящ. "Логично е да имаме сходни планове - призовава Ланци от Acer. - Ако програмите ни са различни, ще е много трудно."

Google извади следващ коз

Businessweek - 1 стр.
Google извади следващ коз



Търсачката планира удар no Yahoo u Microsoft c ултра-таргетирани банери. Ще захапят ли рекламните агенции?
Въпреки големия си успех в продажбата на текстови реклами до резултатите от търсенето, Google отказа да купува и продава радиоспо-тове, зацикли и проектът й за тв реклама. Пострадаха и основните реклами на Google в търсачката -шестпроцентовият ръст на приходите за първото тримесечие, макар и по-добър от този на много компании в условията на рецесия, е далеч под двуцифрените си стойности от изминалите години. В преследване на нов растеж гигантът отново удвоява усилията си да грабне по-едър къс от най-големия пазар, на който не доминира: рекламите в сайтове, пъстрите банери и видео-спотове, носещи над една трета от $40-милиардния онлайн рекламен сектор. "Google спечели битката в търсенето, така че цялото й бъдеще е в банерите", казва Джей Сиърс, изпълнителен вицепрезидент за стратегически продукти и бизнес развитие в ContextWeb.
Google се сблъсква с тежко предизвикателство. Yahoo! u MSN на Microsoft имат огромна преднина в банерите, защото могат да поместват реклами на собствените си вътрешни страници, като Yahoo Finance и MSN Money. A Google се надява да слага повече реклами на сайта си YouTube и на хиляди партньорски сайтове - от малки блогове до The New York Times.
РЕКЛАМИ + КУПУВАЧИ
Най-растящите банери, наричани реклами с представяне, позволяват
на рекламодателите да използват анализи на данни и технологии за проследяване на потребителите, за да насочат рекламите си по-тясно към вероятни купувачи. Те измерват броя на кликванията, така че рекламодателите плащат само ако рекламите водят до продажби. Google проучва възможност да приложи математическото си магьосничество, за да направи банерите още по-ефективни. Идеята е те да се превърнат в полезно познание вместо визуален хаос. "Това е като търсенето - да свързваш хората с информацията, която искат", уточнява Сергей Брин, съосновател и президент по технологиите на Google.
В резултат Google ще демонстрира това лято може би най-мощното си оръжие: преработена версия на рекламната борса, която получи след придобиването на Doubleclick срещу $3.2 млрд. миналата година. Рекламните борси са
като фондови борси за онлайн реклами. Сайтовете обявяват рекламна площ на търг, а агенциите, въоръжени с демографски и поведен-чески данни за хората, които посещават тези сайтове, наддават за поместването на реклами от кампании на своите клиенти. Yahoo, Microsoft и други също въртят такива борси. Досега системите за публикуване на реклами на Google u DoubleClick използваха различен софтуер, така че агенциите съчетаваха различни програми, за да поместват, проследяват и измерват ефекта от рекламите. В обновената борса те ще използват и двете системи, което ще улесни купуването на реклами. В същото време Google притиска уеб издателите, които досега се въздържаха да обявяват първокласни рекламни площи на борсата от страх, че биха ги превърнали в евтина стока. В замяна Google най-вероятно ще предостави на издателите повече контрол при ценообразуването и определянето кой да наддава за съответната площ.
Освен това компанията ще улесни рекламодателите и агенциите да купуват реклами по-лесно и бързо: когато площ с определена цена и аудитория подхожда на рекламодатели, определени за конкретна реклама, спотът тръгва автоматично. "Борсата ще позволи на Google да успее с банерите - подчертава
Майкъл Хайес, изпълнителен вицепрезидент и управляващ директор по дигитални медии в рекламната агенция Initiative. - И да обърне бизнес модела с главата надолу."
Борсата е част от главната цел на Google да създава скъпи и сложни за управление банери толкова лесно, че и най-малката фирма да ги използва. "Концепцията на Google е да увеличи тортата за всички", пояснява Нийл Моън, директор на Google no визуални продукти. Миналата есен например компанията въведе безплатна секция за изграждане на банери, която позволява на всеки да използва прости градивни елементи, за да създаде реклама.
Около 80% от използващите секцията не са купували преди банерна позиция. Марк Лодж, отговарящ за онлайн рекламите на Wilshire Grand
Hotel в Лос Анджелис, е ползвал само реклами в търсачки. Но под натиска на Google бързо създал една елементарна реклама и я пуснал на сайтовете на търсачката. "Получихме страхотна възвръщаемост -по-добра от текстовите реклами в Google", признава Лодж.
НАПУСКАЩИ ШЕФОВЕ
В същото време Google иска да докара на борсата повече големи сай-тове, които носят големите приходи от банери. Връзките на DoubleClick c най-крупните издатели със сигурност ще помогнат. "Google е изключително важен за нашата стратегия", казва Кърт Хехт, президент на поделението за технологично развитие на VivaKi, дъщерна структура за медийна и онлайн дейност на рекламната агенция Publicis Groupe.
Борсата няма да промени статуквото отведнъж. "Тъй като изискват нова нагласа от страна на агенциите и издателите, борсите ще се наложат постепенно", отбелязва Майк Уолрат, основател на борсата на Yahoo - Right Media. "Банерите все още са рижавото доведено дете на рекламните им инициативи", казва Роб Литърн, главен изпълнителен директор на СРМ Advisors, която помага на рекламодателите да подобрят онлайн кампаниите си.
Според запознати тъкмо заради това ред шефове в рекламата напуснаха Google последните два месеца, защото виждат повече възможности другаде. Последният напуснал през май бе Дейвид Розенблат, президент на начинанията на Google в банерните реклами и бивш главен изпълнителен директор на DoubleClick. "Банерите ще бъдат голям бизнес за нас - контрира Сергей Брин. - Те не са просто експеримент."

Европейски брандове ползват социалните медии

Businessweek - 1 стр.
Европейски брандове ползват социалните медии



Cadbury, Vodafone и Volkswagen ухажват клиентите си чрез Twitter, YouTube и Facebook
Британският сладкарски гигант Cadbury реши да популяризира новото си десертно блокче Creme Egg Twisted и се обърна към социалните медии. "Операция сладост" подканва клиентите във Великобритания да проследят десертите Twisted из цялата страна чрез информации, изпратени чрез микро-блог сайта Twitter. Cadbury после избрала 10 "суперагенти", които използват онлайн подсказки за "сладостите". Оборудвани с фотоапарат Flip от Cadbury, me заснемат своите находки и ги качват в YouTube. И печелят точки за генерирането на най-голям трафик чрез видео и туитове. Агентът с най-много точки до средата на юли ще грабне $33 000. Такава популярност не се купува с пари, нито Cadbury е единствената европейска марка, експериментираща със социални медии. Мобилният оператор Vodafone ползва Twitter като инструмент за маркетинг и клиентско обслужване. Британската компания за потребителски продукти Unilever събира онлайн общества, насочени към целевите клиенти на марката, насърчавайки тийнейджърки и млади майки да създават оригинални материали от уеб филми до нови идеи за продукти.
Компании като Cadbury установяват, че Twitter, YouTube u Bebo са евтини и ефективни начини за реклама. Създавайки забавна онлайн среда, фирмите привличат мощна армия посланици, чиито туитове и видео са по-ефективни от която и да е 30-секундна тв реклама. Швейцарската Nestle тества Twitter Pulse, който позволява на фирмите да хващат потока разговори през Twitter, свързан с техните марки, и да го публикуват в мрежата. За промоцията на плодовата й напитка Juicy Juice в САЩ Nestle поддържа реклама на банер в ред родителски сайтове.
И Vokswagen поддържа рекламен банер, който твърди, че анализира скорошните туитове на отделния човек и след това му препоръчва най-подхо-
дящата кола. Британският безжичен гигант Vodafone експериментира с няколко инициативи. Миналия ноември компанията стартира Vodafone Live Guy, онлайн търсене на съкровище, при което участниците използват онлайн приложения като Twitter, Facebook, Google Picasa u YouTube, за да проследят Live Guy -талисмана на Vodafone, и да спечелят един от лаптопите Dell Inspiron Mini на Vodafone, снабден с безжична и мобилна широколентова свързаност. Оттогава британското подразделение на Vodafone даде ход и на други начинания. То пусна прило-
жения за Twitter u Google Maps, за да рекламира премахването на таксите за европейски роуминг, позволявайки на клиентите да туитват там, където отиват на почивка тази година. Туитовете след това се нахвърлят на карта Google в реално време.
Подобно състезание на Vodafone във Великобритания е Taxi Grand Prix. Съвпадаща със състезанията от формула 1, онлайн играта следи 10 таксиметрови шофьори в реално време, докато те се надпреварват да направят същия брой обиколки като пилотите от Гран При.
Vodafone спонсорира и отбора на Макларън във ф1. Участниците избират финално двама таксисти, проследявайки как се представят чрез графики и актуализиране на информацията в Twitter в реално време.
Наскоро Vodafone Холандия използва Twitter, за да вдигне шум около състезанието Vodafone Mobile Clicks (съвместно с Vodafone Великобритания). Надпреварата е насочена към стартиращи безжични компании, свързвайки информацията за състезанието в Twitter със специално създаден сайт
(www.vodafonemobileclicks.com). Vodafone използва Twitter да повиши и интереса към свои основни продукти като НТС Magic, базиран на мобилната платформа Android на Google. "Тъй като дава възможност за диалог, Twitter е великолепен канал за сближаване с клиентите. Това е бъдещето", посочва говорителят на Vodafone Group Дан Баушър.

Китай спря достъпа до Google

Пари - 10 стр.
Китай спря достъпа до Google



Достъпът до интернет търсачката Google беше блокиран късно снощи в Китай. Това е поредното правителствено посегателство върху услугите на компанията, пише FT. Опитите за влизане в Google.com и пощенската услуга Gmail започнаха да се провалят към 21.00 ч местно време от различни компютри в Пекин. Уебсайтовете обаче бяха достъпни чрез прокси сървъри. Обикновено това е знак за наличието на интернет цензура. Услугите на Google можеха да се ползват след около 2 часа. Блокирането се тълкува като предупреждение, след като Google отказа да ограничи достъпа до чужди сайтове чрез Google.cn. Комунистическата партия в Китай обвинява компанията, че предоставя на потребителите линкове към порнографски материали.

Експериментират индивидуализиран вестник

Класа - 14 стр.
Експериментират индивидуализиран вестник



Вестниците се съпротивляват на предсказанията, че печатното слово отмира. Настъпи времето на "индивидуализираните новини". С цял набор базирани на ин-тернет технологии потребителите днес могат да правят свой подбор на новини (които могат да четат на компютърния си мони-тър, джобно дигитално
устройство или да разпечатат на домашния принтер), при това в добавка с талони за отстъпка при пазаруване от местни търговци.
"Сега има два вида съдържание. Или ти го избираш, или е подбрано за теб. Идеята тук е човек да си прави лична селекция на новините, предлагани под всякаква вид платформа, по всяко време", казва Питър Вандевантьр, вицепрезидент на отдел
"Целеви продукти" в базираната в Денвър компания "Мидия нюз груп", която притежава 54 вестника в 11 щата. Той създава термина "индивидуализираните новини" след години на търсене пред предизвикателство, заплашващо целия вестникарски бранш.
"Експериментите с индивидуализирания вестник на "Мидия нюз" и "Вашингтон таймс" открива нова възможност за предоставяне на индивидуално ориентирани новинарски продукти, заплащани от клиентите по изгоден начин. Седемдесет ръководители от новинарския бранш участват в Конференцията за индивидуализираните новини, включително представители на "Ню Йорк таймс", "Вашингтон пост", "Лос Анджелис таймс", Асошиейтед прес, "Политико" и "Ганет".

четвъртък, 25 юни 2009 г.

WPP: Световната реклама ще се свие повече от очакваното

Дневник - Компании&Финанси - V стр.
WPP: Световната реклама ще се свие повече от очакваното

Никола ГЕОРГИЕВ

Развиващите се пазари може да подпомогнат сектора
Глобалните разходи за реклама ще се свият с 5.5% през 2009 г., повече от първоначалните очаквания, и ще претърпят нов спад и през следващата година. Това е прогнозата на един от световните лидери в индустрията WPP, представена по време на най-големия форум за работещите в бранша - Международният рекламен фестивал в Кан. Очакванията за съживяване на индустрията са свързани с развиващите се пазари, като от компанията възлагат най-големи надежди на страните от групата БРИК - Бразилия, Русия, Индия и Китай. Нов, по-драстичен спад в разходите за реклама предвижда агенцията. Предишната прогноза на компанията беше за свиване от 4.4% на годишна база, като ревизираният спад се очаква да докара глобалните разходи за периода до 417 млрд. долара. Стабилизирането на пазара трябва да започне през 2010 г., като от WPP предричат нов спад от 1.4% на годишна база до стойност от 411 млрд. долара. Движението на стойностите по региони е показателно за изместване на фокуса на рекламодателите в условията на икономическа криза. Развитите икономики се очаква да претърпят едновременно най-драстичните негативни промени и най-дългия период за възстановяване в процентно изражение. Рекламният сектор на най-големия пазар, този в САЩ, се очаква да отбележи спад от 4.3% до края на годината и нови 6.5% за 2010 г. Докато зараждащите се пазари отчитат по-малки приходи в сектора в абсолютна стойност, то характерно за тях е и постоянното им увеличение независимо от свиващото се потребление.
Прогнозата на WPP определя 15 държави от разглежданите 70 като растящи пазари през 2009 г., а за 2010 г. броят им трябва да достигне 33. В този списък не фигурират утвърдените дестинации като САЩ, Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия или Япония.

MySpace уволнява две трети от служителите си извън САЩ

Инвестор - Имената на бизнеса
MySpace уволнява две трети от служителите си извън САЩ



Социалната мрежа MySpace, която е собственост на информационната империя News Corp., обяви, че планира да закрие поне четири от офисите си извън САЩ, както и да съкрати поне две трети от служителите си в чужбина.
Решението отразява трудностите на MySpace в борбата с основния конкурент – Facebook - на чуждите пазари, както и острия спад в приходите от реклама, смятат анализатори. Така компанията продължава съкращенията, след като преди няколко дни обяви, че ще уволни около една трета от американските си служители.
Според прогноза на еMarketer от месец май MySpace ще реализира приходи от реклама в размер на 25 млн. долара на външните пазари през тази година. Това е малка част от планирания общ приход от 520 млн. долара, който се очаква за 2009 година, съобщава NY Times.
Ако прогнозите излязат верни, MySpace ще отчете спад в приходите си, които за 2008 година достигнаха 605 млн. долара.
За сравнение, миналата година Facebook постигна приходи от 250 млн. долара, а тази се очаква увеличение до 300 млн. долара. Около 70 от тях трябва да дойдат от реклама извън САЩ.

Reuters се действали на борсата, синдикатите в AFP стачкуват

Класа - 11 стр.
Reuters се действали на борсата, синдикатите в AFP стачкуват



Канадско-британският гигант опростява корпоративната си структура, французите се борят за оцеляването на агенцията Канадско-британският информационен гигант Thomson Reuters сваля акциите си от търговия на борсата в Лондон. В тази насока се предвижда делистването и от американската борса Nasdaq. Целта е да се намалят разходите и да се улесни управлението, съобщи Би Би Си. Ако това се случи, то акциите на Reuters ще могат да бъдат търгувани "само" на две борси - 8 Ню Йорк, и в Торонто. Акционерите трябва да се произнесат по казуса на 7 август. Според официалната информация делистването от двата пазара е и Свързано с опростяване на корпоративната структура. Информационната група съобщи, че целта й е да обедини двойната си структура, създадена, след като през април 2008 г. Reuters бе купена от канадския й конкурент Томсън Thomson Corp. Главният изпълнителен директор на компанията Том Глосър уточни, че двойната структура е била предвидена, за да се запазят инвеститорите след сливането. В момента обаче дялът на британските акционери е едва 5 процента. Глосър подчерта ангажимента на компанията към лондонския й офис, където работят над 5000 души. Като част от операцията се предвижда обратно изкупуване на акции до 500 млн. долара. Според един от големите акционери в Thomson Reuters - ValueAct Capital, които имат 12 млн. акции, делистването от Лондон е свързано с това, че там книжата на компанията се търгуват на по-ниска цена. Това от своя страна се отразявало и на инвеститорите в САЩ и Канада, което намалявало интереса към компанията. Reuters е основана от родения 6 Германия Паул Юлиус Ройтер 6 Лондон през 1851 г., припомня ДПА, цитирана от БТА Reuters Telegram Company, става публична за пръв път през 1865 г., а на борсата в Лондон книжата й се търгуват от 1984 г." Ангажиментът ни към клиентите, служителите и други акционери в Обединеното кралство и Европа не се променя от мястото, на което търгуваме акциите си", заяви още Глосър. Плановете на компанията нямало да засегнат бизнеса, финансовата й позиция или нейните 50 000 служители. По същото време служителите на агенция AFP вчера спряха за три часа работа, за да участват в митинг и да връчат петиция в Министерството на културата в "името на независимостта и оцеляването", предадоха световните агенции. 15 000 французи, сред които" 2500 журналисти и много политици от опозицията, се подписаха срещу "всяка промяна на статута, която би довела или до превръщането на AFP в правителствена агенция, или тя да бъде предоставена изцяло или отчасти на частни компании". Синдикатите от агенцията подчертават, че нейният президент и главен изпълнителен директор Пиер Лует възнамерява да превърне AFP в "национална агенция с публични капитали". Те твърдят, че новият статут ще открие пътя за приватизация. Съюзът на синдикатите планираше за по-късно снощи да Връчи същата петиция, придружена с подписите, в Националното събрание и в Сената.
***
Гърция остана 24 часа без новини след спирането на вестник
Гърция остана без новини за деноношие (до 17 часа вчера), след като внезапно спря един от водещите всекидневници в страната. 24-часовата протестна акция обхвана всички радиа, телевизии, интернет сайтове и ежедневници, предаде Франс прес, цитирана от БТА Реакцията на гръцките медийни служители е резултат от затварянето на пресгрупата "Елефтерос типос", в която работят 450 журналисти. Решението за прекратяване на дейността й и влизането в процедура на ликвидация бе взето на събрание на акционерите в петък. Идеята за протеста е на влиятелните съюзи на редакторите 6 Атина и в Солун. "Елефтерос Типос" е с десни убеждения и излизаше от 1983г. През 204)6 г. беше купен от бившия председател на организационния комитет на Олимпийските игри Яна Ангелопулос-Даскалакис, съпруга на корабопритежателя Тео Ангелопулос. Вестникът направи информационен сайт, а скоро след това се сдоби и с радио, но тиражът му не успя да надхвърли 10 хиляди. През 2006 г. "Елефтерос типос" бе четвъртият всекидневник в Гърция със среден тираж над 37 000.

Спад на интереса към рекламния фест в Кан

Класа - 11 стр.
Спад на интереса към рекламния фест в Кан



Организаторите на рекламния фестивал в Кан, който се провежда от 21 до 27 юни, очакват значителен спад в посещаемостта, информира Reuters, цитирана от PR Kernel. Основната тема на форума е развитието на сектора в условията на криза, но според анализатори, тя ще бъде изместена от тази за дигиталната реклама, която отбелязва повишено влияние на фона на общия спад в рекламата. Този сегмент е каналът, който има най-големи перспективи за развитие, независимо от свиването на маркетинговите разходи и рекламните съобщения. Прогнозира се общ спад на приходите в индустрията от 8,6% през 2009 г., а за определяния като "светлина в тунела" сектор - скок от 6,9% за същия период.

Фалира атински вестник

24 Часа - 26 стр.
Фалира атински вестник



Вестник "Елефтерос типос", получил европейската награда за най-добър дизайн, бе закрит. Решение за прекратяването на дружествата взеха управителните съвети на вестника и на радиостанция "Сити".
Според огласеното решение двете дружества вече са в ликвидация, но финансовите задължения към работници и служители ще бъдат изплатени. В знак на протест и съпричастност към колегите си гръцките журналисти обявиха 24-часова стачка. Протестната демонстрация в Атина стигна до парламента.

„Епъл“ продаде 1 млн. броя от новия iPhone само за 3 дни

Дневник - Компании&Финанси - II стр.
„Епъл“ продаде 1 млн. броя от новия iPhone само за 3 дни

Велизар УЗУНОВ

Стив Джобс се е върнал на работа в понеделник
Технологичният гигант „Епъл“ (Apple) е продал над 1 млн. бройки от новия „Айфон“ (iPhone 3GS) само за първите три дни, в които той е на пазара, предаде агенция „Блумбърг“. Това обяви изпълнителният директор на компанията производител Стив Джобс в първия си работен ден след дългото отсъствие от групата.
Новият модел беше официално пуснат за продажба на 19 юни. Компанията заяви, че софтуерът за новото устройство е бил свален от 6 млн. потребители. Огромният интерес към дебюта на последния „Айфон“ поставя „Епъл“ в челна позиция сред производителите на така наречените смартфони (smart phones), смята анализаторът на „Крос рисърч“ Шанън Крос. Данните от проучване на агенция „Блумбърг“ сочат, че продажбите на компанията за второто тримесечие на си място в понеделник. От „Епъл“ многократно коментираха, че въпреки отсъствието си от компанията Стив Джобс е останал сериозно обвързан с дейността й. В събота в. „Уолстрийт джърнъл“ съобщи, позовавайки се на свои източници, че Джобс е претърпял трансплантация на черен дроб преди два месеца. При неговото оттегляне акциите на компанията отчетоха леко понижение. В крайна сметка обаче книжата на „Епъл“ се повишиха с над 60% от началото на годината в резултат от добрите й продажби и продължаващото представяне на нови продукти. След новината за успешния дебют на „Айфон“ те се покачиха с нови 1.5%. Сред инвеститорите обаче все още остават опасения относно здравословното състояние на Стив Джобс, като много от тях си задават въпроса дали той ще остане движещата сила на „Епъл“. „Джобс определено е лицето на компанията“, коментира Джефри Фидакаро, анализатор за Susquehanna Financial Group. „Опасенията около здравето му обаче остават актуални. Не е ясно каква ще е ролята му, след като той се завърне окончателно“, допълни той. годината ще достигнат 8.13 млрд. долара. „Новият „Айфон“ печели вота на потребителите“, каза в изявление Стив Джобс. Той напусна компанията по здравословни причини в началото на годината, а завръщането му беше насрочено за този месец. „Интересът към устройството е по-голям от всякога“, допълни той. Джобс е бил на работното

вторник, 23 юни 2009 г.

Новият iPhone влезе в продажба

Сега - 15 стр.
Новият iPhone влезе в продажба



Apple пуснаха в продажба следващата версия на придобилия световна популярност мобилен телефон iPhone. Тя се казва iPhone 3G S и това съвсем не е случайно, защото в общ план новият модел е нещо като подобрена версия на стария, без някакви революционни промени.
Една от най-забележителните новости е по отношение на вградената камера. Тя вече е 3-мегапикселова, с автофокус и фокус с посочване. Последното значи, че потребителят може да докосне избрана част от кадъра, за да насочи фокуса точно там. Новата камера има и възможност за заснемане на видеоклип във VGA резолюция с 30 кадъра в секунда. Ползващият устройството може да реже от вече заснетото видео в самия телефон, след което да го качи във YouTube. Снимките и видеоклиповете вече могат да се пращат на приятели и през MMS. Всички тези функционалности отдавна са налични в модели на други водещи производители и по-скоро могат да се причислят в графата "догонване на конкуренцията".
В същия параграф ще запишем и гласовото набиране, но в допълнение към него има още една интересна функция. При просвирване на музика, ако "попитате" телефона какво свири в момента, би трябвало той да ви прочете името на песента в слушалките. Гласовите команди засега поддържат над 15 езика.
Цифровият компас пък е нововъведение, от което може би ще се възползват приложенията за навигация от следващо поколение, за които упорито се говори. Засега той се интегрира в Google Maps менюто на iPhone, като автоматично завърта картата в посоката, в която вие гледате. Компасът се ползва също и самостоятелно.
3G S е и доста по-производителен. Apple твърдят, че абсолютно всяка функция се изпълнява поне 2 пъти по-бързо в сравнение с варианта 3G, като в официалното съобщение се поставя специален акцент върху визуализацията на 3-мерни графики за мобилни игри, както и работата с електронната поща. Също така подобрение е постигнато и по отношение на консумацията на енергия. Макар в режим на изчакване очакваното време за работа да е същото (около 300 часа), новият модел изглежда изхабява по-разумно енергията при използване на Wi-Fi модула си, както и при просвирване на аудио и видеофайлове, където се постига удължаване на възможната работа с между 25 и 50%.
iPhone 3G S ще се предлага с бял или черен корпус, във версии с 16 и 32 гигабайта вградена памет.

Бягство в Мрежата

Сега - 14 стр.
Бягство в Мрежата

Христо БЛАЖЕВ

Младите превърнаха интернет в основен източник на информация, изхвърляйки в кошчето на десктопа "скучните" традиционни медии
Кога за последно сте виждали по улицата младеж с вестник в ръка? Сигурно доста отдавна. Ако пък кажете, че сте забелязали такъв днес или вчера, то най-вероятно става дума за наемник на възраст 18-30 г., който раздава на минувачите предизборни обещания под формата на печатни издания. Истината е, че съвременните български младежи не четат вестници, все по-често не гледат телевизия, а радиото използват само като източник на музика. И въпреки това те са далеч по-наясно за всичко случващо се по света и у нас. Нужната информация, разбира се, те си набавят от интернет, който завзема все по-голям дял от времето и вниманието им.
Неотдавна екип от СУ реши да направи изследване именно за промяната в начините на информиране сред младите. Проучването, озаглавено "Новите млади и новите медии", водено от проф. Ивайло Дичев и доц. Орлин Спасов, се базира на над 100 интервюта и 10 фокус-групи, осъществени с представители на поколението на 18-30-годишните.
Изводите от тяхната работа са еднозначни - животът на съвременните млади е центриран около интернет. Практически голяма част от тях поделят наравно времето си между виртуалния и реалния свят. Същевременно те все повече се отдръпват от традиционните медии - печат, телевизия и радио. Последните често са характеризирани като "скучни", защото излъчват едно унифицирано неадресирано послание, предназначено за всички. А съвременните млади са твърде индивидуалистично настроени, за да се примирят с ограничаване в кръга на масовата информация.
Основен начин на информиране в мрежата е чрез препращане на линкове. С тази практика приятелските кръгове постигат бързо научаване на новите и важни неща в областите, които ги интересуват. Все по-очевидно става нежеланието на младите да четат дълги текстове, а традиционните анализи, характерни за печатните издания, са считани за ненужни. Информацията е ценна като есенция, в максимално кратка и ясна форма, по възможност дори ограничена до картинка или кратък видеоклип. Върху тази основа младите вече добавят свои коментари, които обогатяват информацията не с официални меродавни тълкувания, а с богатство от гледни точки. Ясно забележимо е предпочитанието към използване на информационни агенции с "чисти" новини,
за които се счита, че са минимално повлияни от редакторска намеса.
В резултат на тези промени в предпочитанията традиционните медии са заплашени не само от икономическата криза, а и от осезаем спад на аудиторията. Според проф. Дичев основен потърпевш е телевизията, която все повече губи позиции на основен източник на информация, приемайки се най-вече като форма на забавление. Една новинарска емисия например може бързо да бъде разделена на кратки клипчета, които ще достигнат поотделно и онлайн до младите, но малцина от тях ще изгледат всички новини. Същевременно никой от тях няма да обърне внимание на рекламите, които са главни източници на приходи. Типичен пример за подобно разделяне беше участието на Соломон Паси в предаване по RE:TV, когато видеоотрязък на репликата му, че в блоговете се пишат простотии, обходи българските сайтове за часове, докато единици останаха хората, направили си труда да изгледат цялото предаване.
В малко по-добро положение според изследването са печатните медии. Част от младите все още разчитат на тяхната информация, но само ако тя им е предоставена онлайн.
Любопитно е и как промяната в начина на информираност променя младите. Според изводите на изследването все повече от тях декларират, че не четат книги. Това явление обаче не бива да се тълкува само в негативен аспект. Тези нагласи отразяват създаването на един принципно различен начин на информиране. Той включва не задълбочаване в един проблем, а обратното - бързото му оглеждане от всички страни. Експертите от СУ са стигнали до извода, че истината за младите се мери не с потъването и съзерцанието, а обратно - с бързината на скоковете, които могат да се развият по повърхността на нещата.
Младите получават купища фрагментирана информация, но това не е недостатък. Напротив, така те добиват умения, недостъпни за по-възрастните поколения, които не са израснали с интернет. Съвременните младежи могат да сглобяват информациите, да намират неподозирани връзки между привидно различни новини, а най-важното е, че успяват да извлекат нужната им информация от наглед неизброим хаос от възможности. Според учените това е генерална промяна - досега хората са получавали информация, която други са искали те да получат (например цензурата през социализма), а сега младите сами решават какво желаят да научат и как да го постигнат.
Разбира се, тази свобода си има и своите недостатъци. Експертите коментират, че информирането единствено чрез познати сайтове или линкове от приятели крие опасност от ограничаване в определен кръг новини. Забелязва се една нова граница - търсенето само на информация, която е пряко нужна, което ограничава възможността да се научи нещо различно.
Друг отчетен процес е, че младите вече не са само пасивни приематели на информация, а напротив - те активно създават такава. Най-наболелият пример са печално известните клипчета на биещи се деца, които често разбунват духовете в обществото. Проф. Дичев посочва, че възможността да се снимат и споделят важни неща е хубаво нещо, но проблемът е, че малките все повече се насочват към "създаване" на подобни ситуации именно с цел заснемането и качването им. Това включва организиране на сбивания, атаки над бездомници, напивания и прочие неприемливи от обществена гледна точка действия, които се заснемат и качват в Мрежата именно с цел бунтуване срещу нормите и самоизтъкване. Присъствието във виртуалното пространство е като участие в тълпа - то снижава моралния контрол и под маската на анонимността задръжките падат далеч по-лесно.
Друг очевиден процес на създаване на съдържание е поддържането на блог. Налице е преходът от онлайн дневници към осъзнаване като нов тип медия. Това включва публикуване на материали на език, който не може да бъде използван от традиционна медия, но се харесва от младите. Често блогърите успяват да стигат първи до новините, а в последно време и да публикуват информации, които традиционните медии отказват да сторят поради вътрешни техни причини. За сметка на това аматьорски клипчета, направени от присъствали блогъри, се появяват бързо в нета и практически всички потребители виждат събитията, които иначе остават скрити поради конюнктурни интереси. Не може да не се спомене появата на блогърски текстове по страниците на печатните медии или в цитати по телевизията, което е показателно за признаване на тяхната тежест и значение.
Подобно е положението и с политическата онлайн агитация. Въпреки усилията на традиционните партии да стигнат до младите, било чрез самоизтъкване, било чрез охулване на противниците, наблюдението показва, че най-гледаното клипче с политическо участие е всъщност откъс от предаването "Господари на ефира", в което Иван Костов се подхлъзва и пада на улицата. Според експертите това е показателно за деполитизацията на младите, които имат доминиращ интерес към забавните неща, към които традиционното разбиране за политика не спада.
В заключение може да се каже, че животът и информирането на съвременните млади е вече изцяло в техните ръце. Традиционните медии в качеството си на посредник или обяснител на събитията губят тежестта си. За да запазят своята позиция, те трябва да се променят. Как и дали ще има ефект - само бъдещето ще покаже.
***
Текст под снимка
Животът на съвременните млади е центриран около интернет.

Войната на големите медийни босове

Пари - 20 стр.
Войната на големите медийни босове



Напук на всички скандали около името на Силвио Берлускони италианският премиер не изглежда особено обезпокоен. През последните седмици той беше подложен на интензивни разследвания от страна на чуждестранни журналисти и обвини за неволите си Рупърт Мърдок. Това обаче не е причина усмивката да слезе от лицето му.
интереси
Берлускони се опита да спре публикуването на свои снимки във вилата си на остров Сардиния. Заяви, че това е незаконна намеса в личния му живот, но чуждестранните медии приемат поведението му като проява на неприязън към свободния печат. Берлускони е убеден, че най-добрата защита е нападението. Миналия месец неговият външен министър определи критична статия в британския бизнес всекидневник Файненшъл таймс, който държи акции от Икономист, като слаба и непочтена журналистика. По-рано този месец самият
Берлускони обвини чуждестранната преса, че служи на левоцентристката опозиция. Нападна вестниците, собственост на Рупърт Мърдок, и по-специално Таймс, заради силно критичните материали, които публикуват в последно време. Атаките срещу мен от последните седмици са плод и на международни маневри, като един от организаторите им вероятно е Рупърт Мърдок, обясни на журналисти италианският премиер.
Враждата
Австралийският медиен магнат със сателитната си телевизия SKY от доста време е основен конкурент на Апенините на тв империята на фамилията Берлускони - Медиасет. Враждата между тях не е от ден или два. В началото на миналата година двамата влязоха в спор помежду си заради правата за излъчване на футболните мачове от Серия А. Според експерти от Апенините общата стойност на италианския пазар на футболни тв права се изчислява на повече от 1 млрд. USD. Притежаваната от Мърдок телевизия Скай Италия държи правата за излъчването на мачовете, но правителството на Берлускони прие закон, който цели да облагодетелства Медиасет.
Критиците
Освен с Мърдок Берлускони влезе в пререкания с редица чужди медии. Вестник Джорнале, притежаван от брата на Берлускони, определи писанията за премиера в чуждестранната преса и по-специално във Великобритания, Франция, Германия и Испания като отрова и лъжи. Някои италиански посланици оказват натиск върху медии, настроени враждебно към Берлускони. Посланикът в Мадрид писа на всекидневника Паис, за да изрази недоволство от „системната кампания за уронване престижа на Италия”. Въпреки това самият Берлускони и неговите поддръжници отказват да се занимават лично с критиците. Чуждите кореспонденти се оплакват, че често им е невъзможно да си уговорят интервюта с министри от кабинета. Берлускони съди много медии, включително Икономист. Той разполага с цялата власт, която му дават личното богатство, големите дялове в медиите и в издателския бизнес, както и контролът върху комерсиалните
телевизии и влиянието върху държавните средства за масова информация. На 13 юни той отправи призив към италианските бизнесмени (който по-късно оттегли) да не рекламират в италиански медии, критикуващи него и правителството.
***
Състояние Медии
- Освен министър-председател на Италия и собственик на футболния клуб Милан Берлускони притежава и медийната група Mediaset. - Преди няколко дни местният вестник Република съобщи, че медиите от холдинга на Берлускони не са пострадали сериозно от кризата.
- Спадът на приходите от реклама за телевизиите на Mediaset са 10% през първите 4 месеца на годината. За сравнение тези в обществените телевизии РАИ са паднали с 20%. - Едни от най-сериозните рекламодатели на Апенините - телекомуникационните компании, са увеличили с 5 млн. EUR разходите за реклама в Медиасет.

Пикадили с награда за реклами

Пари - 20 стр.
Пикадили с награда за реклами



Кампанията Пикадили без найлонови торбички, създадена и реализира-
на от рекламна агенция Graffti BBDO София, влезе в три от най-големите уебфорума за реклама в света - AdsOfTheWorld. com, AdForum.com и scaryideas.com. След като спечели сребърна награда Effe за ефективност на рекламата, кампанията на Пикадили получи признание и от независимите специалисти, отговорни за селектирането на най-интересните рекламни визии, които да бъдат показани на изброените сайтове. Само AdsOfTheWorld.com, който е най-голямата рекламна онлайн общност в света, събира над един милион уникални потребители месечно. Сайтът е полезен както за рекламни професионалисти, така и за всеки, който обича забавната реклама.

Реклами се сменят според пола

Новинар - 30 стр.
Реклами се сменят според пола



Скоро крайпътните билбордове в Сингапур ще рекламират радиални гуми или отпускащо пътешествие в зависимост от това дали покрай тях минава мъж или жена, съобщава сайтът Попгаджет. От сингапурската Агенция за наука, технология и изследване съобщават, че до края на 2009 г. ще бъде въведена програма за разпознаване пола на потребителите. Комбинация от формули и алгоритми ще прави разлика между мъжете и жените, спрямо което рекламите на билборда ще се сменят.

Ирина Кънева, собственик на агенция Ай Пи Ар консултинг: Ново оживление на PR пазара ще има наесен

Пари - 1 стр.
Ирина Кънева, собственик на агенция Ай Пи Ар консултинг: Ново оживление на PR пазара ще има наесен



- Госпожо Кънева, какво е състоянието на PR пазарa в момента?
- Сравнително устойчиво е на фона на общото свиване на разходи. PR оптимизира маркетинговите усилия на всяка компания и дори при по-намалени обеми вече се припознава като дейност, необходима за оцеляване и по-нататъшно развитие. Все още мисля, че има потенциал по отношение на използването на интернет пространството, което се очертава като изключително ефективно средство за PR. Наблюдаваме бърза конвергенция на медиите всички радиа са в интернет, телевизионните предавания си водят сайтове и блогове и в реално време също са в интернет. Това прави PR още по-атрактивен, тъй като разширява възможностите за въздействие.
- Първите 6 месеца на годината бяха трудни. Какво да очакваме до края на годината?
- Мисля, че летните месеци ще са още по-трудни, а наесен процесите ще въз-
върнат своя ритъм. Причините за това са няколко. Първо, заради глобалните икономически процеси, които няма как да ни отминат. На второ място е лятото - обичайно време за почивки, което допълнително снижава активността на бизнеса и на администрацията. Като трета причина бих определила факта, че освен „кризисно”, това лято е и изборно за България. Изборът на нов парламент и сформирането на ново правителство са свързани с определени очаквания за промени от гледна точка на бизнеса, на администрацията и на всички граждани. Това намалява усещането за предвидимост най-вече при бизнеса и той е склонен да изчака какви ще бъдат промените в политическия регламент, особено в контекста на общата криза. Нормално е в такова време компаниите да са по-предпазливи в действията и да изчакат с конкретните си планове. Очакванията ми са да има есенно оживление, когато ще имаме по-голяма яснота за процесите, за които говорим.
- По време на криза с какво най-много се отличава силата на PR?
- PR е най-оптимизиращият елемент в маркетинговите схеми и мениджърското управление, особено в условия като сегашните. Тази дейност може многократно да увеличи ефекта и да умножи вложените пари в определена дейност, идея или услуга. Налагането на определена логика в масовото съзнание е процес с много по-траен ефект, отколкото например рекламните послания, които въздействат моментно, емоционално. В този смисъл по време на криза добрият PR е панацея, тъй като хората искат не само да се информират, но и да намират отговорите на конкретни въпроси, като например на въпроса защо. Сега повече от всякога компаниите и администрациите трябва да обясняват и популяризират действията и решенията си, защото общественото мнение е изключително чувствително и внушаемо.
Добрата компания си личи по поведението си в криза.
- Какво трябва да направи една компания, за да избегне нуждата от кризисен PR?
- Първо да уточним, че кризисният PR е нещо различно от PR по време на обща криза. Най-изпитана рецепта срещу кризисни ситуации е PR да е част от всекидневието на компанията, да е стратегически позициониран и да се „прави” непрекъснато. За съжаление у нас това все още не се осъзнава достатъчно. В практиката си имам често случаи, когато трябва „по спешност” да комуникирам нещо. Неслучайно в професионалния жаргон наричаме кризисния PR „ефекта на пожарогасителя”, тъй като обикновено го свързваме с „гасене на пожари” в публичното пространство. За да бъде устойчива една компания на подобни състояния и те да не се отразяват върху общия й имидж, най-ефикасното спасение е проактивният PR. Антикризисният PR е управляем, останалото се контролира трудно. Кризисният PR не е нищо повече от това да се окажеш неподготвен в определена ситуация. Ето защо мениджърите трябва да се готвят, и то непрекъснато.
- Как се отразяват изборите на PR пазара?
- Нормално е по време на избори този пазар да се „оживи”. Политическият PR си остава „висшият пилотаж” в професията, защото най-трудно се „продават” идеи и обещания! Независимо дали са нови или вече употребени, но неразбрани. Тук специалистите трябва да имат специфични комплекси знания, за да устоят на напрежението и на различните похвати на конкурентите. Битката за вота и начина, по който се води, винаги е функция от колорита на националния характер. За последните близо 20 години наблюдаваме процес на „роене” и поява на множество партии и сдружения. Това поставя политическия PR у нас в
доста сложна ситуация -голяма конкурентна основа върху сравнително малка избирателна активност. Знаете, че в най-развитите демокрации участниците в предизборните надпревари се свеждат най-често до две големи сили. Това позволява и по-мащабни, помпозни и запомнящи се кампании. Тази година за първи път българските специалисти тестват уменията си в необичайна ситуация, а именно два вота за година. Резултатът определено бе една сравнително по-предпазлива първа кампания, осезателна липса на открити дискусии и диспути на кандидатите. Бяхме свидетели основно на билбордни кампании, в много редки случаи на площадни изяви, а някъде дори отсъствие на всякаква кампания. Към момента за втория вот се усеща раздвижване на телевизионните клипове и донякъде опити за политически дискусии, които обаче се надявам в останалите две седмици да са по-запомнящи се и силни.
***
Представяне Профил на агенцията
- Ай Пи Ар консултинг е основана в началото на 2007 г. Агенцията консултира проекти и компании в сектори като телекомуникации, енергетика, право, образование, строителство, туризъм, международни и национални про екти по ФАР, структурни фондове.
- Собственик и управител на Ай Пи Ар консултинг е Ирина Кънева - носител на приза на БДВО PR на годината 2000, чието име се
свързва с мащабни кампании като търга за втори GSM оператор в България; междудържавните газови преговори от 1998 г.; конкурсите за двете частни национални телевизии -bTV и Нова телевизия, както и за частни радиостанции и мн. др. - На фирмата се доверяват много клиенти и администрации, сред които Комисията за регулиране на съобщенията, Дирекция Управление на средства от еврофондовете на Министерството на финансите, търговска верига Технополис, консултантска фирма Интеграл и др.

понеделник, 22 юни 2009 г.

Интелигентни разработки премахват откровените абсурди в онлайн рекламата

IT Forum - 9 стр.
Интелигентни разработки премахват откровените абсурди в онлайн рекламата

Александър ГЛАВЧЕВ

Технология за следене на погледа и Възможностите, които тя предоставя, бе показана на семинар, организиран от HiLab - член на организацията Digital Spaces Living Lab (DSLL). Събитието бе част от наскоро обявената й програма за ежемесечни технологични събирания и демонстрации.
Засега у нас подобни разработки изглеждат много екзотично, докато 6 западните страни успешно се използват от хора с вродени или придобити нарушения в двигателната и нервната система - на практика те имат възможност да обшуват само с очи. Разбира се, това далеч не е основното приложение на демонстрираната от HiLab разработка, но пък определено звучи най-хуманно, тъй като има потенциала да предостави на хора с увреждания възможност да живеят по-пълноценно.
Технологията, която позволява да се следи погледът на човек, намира комерсиално приложение 6 "изпробването" на реклами (как те се възприемат от потребителя и дали той правилно приема заложеното в тях послание). Съшо така с нейна помош може да се анализира и подобри използваемостта на уеб сайтовете - посредством информацията от движението на очите може да се определи кое е най-интересното и атрактивно съдържание.
Принципът е следният - тъй като човешкото око е устроено така, че може да възприема цветен и фокусиран образ само в много малка област от полезрението, то прави голям брой неволеви движения към различни
части от наблюдавания обект. Усещането, че виждаме пълноценна картина, всъщност е измамно и се създава след обработка на информацията 6 мозъка, като на практика включва сглобяване на много изображения. Този принцип позволява на машината, която следи погледа, да бъде изключително точна - времето, през което човек гледа определено нещо, недвусмислено показва повишен интерес към него.
Преди няколко месеца на семинар на един от големите световни разработчици на софтуер за бизнес интелигентност SAS, организиран от SAGA Technology, бе представено едно изключително интересно решение за набиране на данни за ползването на уеб сайтове. При него специално написан Java ckpunm следи движенията на мишката, тъй като е известно, че много хора поставят курсора върху мястото, което в момента четат или дори селектират интересни абзаци от текста. Ключовите думи от търсачката или даже непопълнен докрай формуляр за регистрация също дават парченца ценна информация. Събраните данни могат да се използват за представяне на точно определен продукт, съвпадащ с интереса на конкретния човек, като сайтът би могъл да бъде направен така, че да изведе пред очите му съответната реклама или нужното съдържание още при следващото опресняване. Това е изключително мощен маркетингов инструмент, тъй като позволява много прецизно насочване на рекламата, без да натрапва на клиента излишни предложения.
Лабораторията HiLab също предлага подобна разработка, но за нейния директор доц. д-р Морис Гринберг интересът на българските фирми към този род технологии засега е no-скоро слаб. Подобно отношение е странно предвид претовареността на интернет пространството с рекламни послания, понякога стигащи до откровени абсурди - отваряне на нови прозорци (т.нар. pop-ups) или закриване на текста, тъй като някои банери се „активират" и „разтягат" по екрана, ако потребителят попадне с курсора върху тях. А в момента анализаторските компании по света се надпреварват да предричат възход на онлайн рекламата - веднъж поради световната криза и свиването на бюджетите и втори път поради естественото нарастване на потреблението на глобалната мрежа.
Според Гринберг целта на част от изследванията, които HiLab провежда, е да създава по-съвършени интерактивни интерфейси. По неговите думи се очаква конкуренцията в тази област да бъде много висока, тъй като това са системите на бъдещето, в което машините ще могат да възприемат перфектно речевите и физиологичните послания на хората. Подобно развитие най-вероятно ще доведе до постепенна промяна на сегашното разбиране и възприемане на компютъра като кутия с мишка и клавиатура и ще разшири броя на възможните начини за въвеждане на информация. Някои от тях ще са посредством по-естествени за човека методи на комуникация, което пък би позволило на машините да анализират поведението на хората. Разбира се, това са no-скоро бъдещи, макар и вероятно не чак толкова далечни технологии.
DSLL е първата „жива лаборатория" в България, създадена в София през есента на 2008 г. от консорциум от фирми и академични партньори, с основен фокус върху дигиталните медийни технологии. От ноември 2008 г. организацията е пълноправен член на European Network of Living Labs (ENoLL). Една от основните идеи на „живите лаборатории" е привличането на потребителите в процеса на създаване на продукти, която според Гринберг е директно свързана с дейностите по изследване на ползваемостта.

неделя, 21 юни 2009 г.

RING.BG стартира с парти снощи

Телеманиак - Новини
RING.BG стартира с парти снощи



Снощи в столично заведение представители на Българския спортен елит, медии, партньори и приятели се събраха да отпразнуват новия старт на спортната телевизия на България.
Днес, 19 юни петък от 19:00 часа РИНГ ще се преименува на RING.BG и тотално ще смени визията си. Промяната на медиата стартира на 01 юни, с показването на новото лого и част от новата опаковка, а от днес старата визия на РИНГ ще изчезне, за да се появи изцяло новият спортен канал на България – RING.BG.
Снощи в Toba&Co представители на българския спортен елит, медии, партньори и приятели на RING.BG бяха сред първите, които видяха новата визия на канала. Гостите бяха предизвикани и да премерят сили в различни спортни дисциплини – джаги, тенис, голф и други. Новият слогън на медиата е: „Спорт му е майката!” и партито бе подчинено и премина изцяло в този стил.
Едно от лицата на RING.BG – Сибила Янева, приветства гостите, а изпълнителният директор на телевизията - Ивайло Гюров, анонсира накратко новата политика, целите и амбициите, които телевизията си е поставила от тук нататък.
Партито уважиха както хора от спорта – президентът на БФС, Борислав Михайлов; шефът на ПФЛ, Вальо Михов; финансистът на Левски, Константин Баждеков; бившите футболисти Илия Груев, Гошо Гинчев и др., така и представители на телевизионния бизнес у нас – продуцентите от Globul Films, Джуди и Маги Халваджиян; продуцентите от Old School, Радо Тушев и Мая Маргоевска; Димитър Митовски от SIA Advertising и много други приятели и партньори на единствената спортна телевизия в България – RING.BG.

Положителните реклами не са ефективни

Money.bg - По света
Положителните реклами не са ефективни



Независимо, че рекламните клипове и обяви по правило се основават на култивирането на прости и положителни емоции, специалисти от Университета на Минесота и Калифорнийския университет са установили, че този начин на подаване на информация не винаги е ефикасен за привличане на вниманието на потребителите.
Изследователите са разгледали отношенията към различна по емоция реклама и са установили, че не винаги хората са благосклонни към жизнерадостните обяви.
Потребителската реакция на дадено търговско предложение зависи от съдържащото се в нея ниво на психически ресурси, позволяващи оптимално да се оценят и разберат основните плюсове и минуси на стоката.
Когато купувачите са заинтересувани от предложението, мозъкът "включва" психичните ресурси за обмисляне на покупка, защото ефективната реклама трябва да съдържа по-сложни емоции, отколкото "плакатен оптимизъм" - например чувство на носталгия, тревога или вина.
Според психолозите успешното търговско предложение трябва да съдържа не просто положително настроение, а вълнуващи емоции, способни да повлияят на решението на купувача, отбелязва БГНЕС.
Макар оптимистичната реклама да бъде по-убедителна, тя не въздейства на заинтересуваните от продукта клиенти, твърдят авторите на проучването.

С ефективност към креативност

Капитал - 38 стр.
С ефективност към креативност

Борислав КАНДОВ, Зорница СТОИЛОВА

За по-малко от година Ogilvy успяха да спечелят награди за най-креативна и най-ефективна агенция
Въпреки че индустрията се развива, пред нея стоят дълбоки проблеми според директорите на Ogilvy&Mather Sofia
Според китайския календар 2009 г. е година на Бика. Ако българският рекламен пазар си имаше собствен календар, 2009-а щеше да бъде годината на Ogilvy.
В рамките на по-малко от 12 месеца те успяха да спечелят приза "Агенция на годината" на креативния фестивал ФАРА и да си тръгнат с най-много награди (две златни и една бронзова) от второто издание на фестивала за ефективност Effie Bulgaria.
Подобен дубъл се случва рядко, тъй като ефективните кампании невинаги са най-креативни и обратното. Но Ogilvy успяха да го направят.
Ние продаваме
Управляващият директор на агенцията Екатерина Тупарева не е изненадана от този резултат. Развитието на агенцията се случва по план от години насам и сега просто дава резултати. "Преди около шест години си направихме един наш бранд одит. Искахме да видим какво е нашето позициониране на пазара. Този анализ показа, че ни възприемат като агенция, която постига резултати. Не най-креативната, дори да ни се иска, а точно тази, която постига резултати. Просто нямаше награди Effie в България, които да отбележат колко сме добри в постигането на резултати", разказва Тупарева.
Тя напомня, че неслучайно надписът, който стои над всеки офис на Ogilvy, гласи "We sell, or else" (от англ. "Ние продаваме, иначе..."). "Затова за нас е суперважно, че сме взели награди точно на този фестивал", казва Тупарева.
Тя обяснява, че качествената промяна в нещата, които агенцията прави, е дошла след години натрупване на успешни кампании, тъй като "повечето хора, които работят в маркетинг отдели (може би много хора ще се засегнат), не се чувстват готови да рискуват. А това убива креативността, защото всяка креативност носи риск." Според нея това важи и в момента. Затова чак сега, след като имат натрупан достатъчно ресурс, те могат да си позволят да правят неща, които "да показват отношение към обществото. Защото, за да работиш за някой про боно, трябва да си финансово силен и стабилен. Това отнема ресурс, особено ако искаш да го правиш добре. Ако искаш да правиш неща, които показват креативност, няма какво да се лъжем, за големите клиенти трудно се правят много креативни неща", признава Екатерина Тупарева.
Зелена агенция
Една от кампаниите, които им донесе златна награда, бе в подкрепа на усилията на WWF за почистване на природните паркове в страната. Агенцията се гордее с този проект, тъй като "това се случи година и половина преди да се заговори за боклука като такъв в България, защото сега темата е много модерна и някак си имаме отношение, докато това беше в един период, в който медиите не обръщаха внимание на този проблем. Най-малкото защото не беше станал конфликтът в София и Бойко Борисов и Станишев не се бяха сблъскали на този тепих", разказва Левена Лазарова, директор на Ogilvy PR.
С подобна кампания пак за WWF, но за повишаване на информираността за проблема с глобалното затопляне агенцията обра наградите на креативния фестивал ФАРА през септември 2008 г. Другата им златна награда Effie дойде за корпоративна кампания за мобилния оператор Globul за рециклиране на стари телефони. Така Ogilvy започва да се налага на пазара като най-зелената агенция. Това има своето обяснение - от дълги години Ogilvy си партнира с WWF в целия свят. Директорът на Ogilvy PR в България Левена Лазарова разказва, че преди по-малко от месец е стартирала платформата Ogilvy Earth, на която агенциите от международната верига качват цялото си ноу-хау в областта на зеления маркетинг. "Идеята е да ориентира рекламодателите и клиентите какво да правят и как да позиционират марката си, така че да получат резултат и прибавена стойност", обяснява Лазарова.
Екатерина Тупарева подчертава, че въпреки популярността (поне в България) на работата им за WWF "най-големите кампании на Ogilvy на екологична тематика са за British Petroleum, Unilever, за големите клиенти на Ogilvy по принцип. Малко или много е лесно да работиш за природозащитна организация, друго е да работиш с British Petroleum на тема екология."
Нови времена, нови модели
Със задълбочаването на икономическата криза големите рекламодатели по света започнаха да търсят и изпробват нови начини за повишаване на ефективността при работата си с рекламните агенции. Coca Cola и Procter & Gamble експериментират с модел, базиран на постигнатите резултати: в началото на кампанията се поставя точно определена цел и ако агенцията успее да я постигне, получава допълнително възнаграждение. Ако не клиентът плаща само разходите по кампанията, но агенцията няма печалба.
Оказва се, че Ogilvy вече работят с някои свои клиенти по този модел. Екатерина Тупарева посочва, че с Heineken работят по него от три години насам. "Ние си даваме сметка ,че ако не направим най-доброто, нашият бизнес е един от най-несигурните. Днес го имаш този клиент, като остане недоволен, го нямаш. Моделът на заплащане не променя начина ни на работа", казва тя.
Изпускането на лошата кръв
В интервю за "Капитал", след като станаха "Агенция на годината" на ФАРА, Тупарева каза, че един от сериозните проблеми, произтичащи от бурния ръст на българския пазар, е липсата на качествени хора, които да работят както в маркетинговите отдели на рекламодателите, така и в рекламните агенции. Сегашното свиване според нея ще има позитивен ефект върху индустрията и ще даде възможност на компаниите "да погледнат ефективността на собствените си хора и ефективността на портфолиото си и да махнат хората, които не се справят."
Според Левена Лазарова по-малките бюджети изискват по-креативни и запомнящи се идеи. Тя казва, че те и преди кризата са се опитвали да убеждават клиентите си в това, но едва сега твърденията им получават по-сериозно внимание.
А това нас, потребителите на рекламни кампании, може само да ни радва. Стига клиентите да се вслушат в съветите на агенциите си. А и в знаците на свиващия се пазар - в несигурни време е необходимо да се потрудиш доста по-сериозно, за да убедиш някого да ти даде парите си.