събота, 28 юни 2008 г.

Българското общество се разбунтува срещу рекламата-подигравка с нацията ни

дата : 27 юни 2008 г. 12:03 ч.
Днес българската рекламна агенция "Saatchi & Saatchi - България" изпрати по една фино бродирана риза от българска национална носия на сътворилите обидната реклама. Снимка: БГНЕС



Обидната реклама на ръчно изработените ризи, която представя българите като нация без финес и изтънченост, вече предизвика бурна реакция в българските он-лайн форуми за реклама и сериозен обществен отзвук в България. Към австралийската агенция вече валят писма по електронната поща, в които българи изразяват възмущението си.

Днес българската рекламна агенция "Saatchi & Saatchi - България" изпрати по една фино бродирана риза от българска национална носия на австралийския клон на рекламна агенция "M&C Saatchi" и на компанията "Herringbone", които правят обидни заключения за българите.

Двете австралийски фирми ще получат и писмо, в което българската агенция ги призовава да върнат получената на Рекламния фестивал в Кан сребърна награда за тази реклама и да се извинят за нанесената обида.

В рекламата, озаглавена "Защо никога не бива да си купувате ризи, ушити от българи?", чрез текст и визия се прави сравнение между "малките ръце" на шивача на компанията и "ръцете на българите, чиито пръсти са като големи салами".

"Факт е, че рекламите често използват метафори, сравнения, преувеличения, дори черен хумор, за да може по оригинален начин да се подчертаят основните характеристики на рекламирания продукт. Но е недопустимо в една реклама да се накърнява достойнството на цяла една нация и да се погазват морално-етичните норми, при това като се използват нереални факти и визии", каза Милин Джалалиев, изпълнителен директор на "Saatchi & Saatchi - България".

"Австралийската рекламна агенция "M&C Saatchi" няма никаква връзка с рекламната верига "Saatchi&Saatchi", нито с българското й представителство", уточнява той.

"Твърденията на австралийската агенция могат лесно да бъдат опровергани, като припомним дългогодишните традиции на страната ни в текстилната промишленост още от времето на Добри Желязков и фабриката му в Сливен, открита през 1836 г. Можем и да споменем многото световни марки, като Versace, Joop, Boss, Rollmann, Benetton, Tom Tailor, които шият продукцията си у нас.

Но не това е нашата цел. Ние се противопоставяме на непрофесионалния принцип, по който е създадена тази реклама с невярна, подвеждаща и унизителна за цяла една нация информация. Искаме създателите й да спрат използването й, да се извинят и да се откажат от получената награда", допълва Милин Джалалиев.

"Предполагам, че целият бранш у нас е учуден как журито на престижен фестивал, като този в Кан, е допуснало такова нещо. Колкото и артистичен и свободолюбив да е светът на рекламата, никой не бива да забравя, че има морални граници, които не бива да бъдат преминавани", изрази възмущението си Джалалиев.

Упс

Капитал - 39 стр.
Упс



Президентът застреля PR агенциите със странно обвинение, но те ще опитат да извлекат някаква полза от нелепата ситуацияА
Изказването на президента засегна PR гилдията, но зад него останаха скрити по-важните проблеми за финансирането на политическите кампании.
Фотограф: Анелия Николова
Ако вярваме на Георги Първанов (да, за някои сигурно е трудно - все пак помним историите за Гоце, лова и други подобни, но нека за момент се престорим), излиза, че парите, които се перат в политиката, са най-много 20 млн. лв. Толкова са приходите за 2006 г. на 20-те най-големи PR агенции, които според държавния глава са силно замесени в този процес.
Преди седмица от ефира на bTV Първанов заяви, "че голяма част от парите, изпрани в политиката, минават именно през PR агенции". Тези му думи буквално шокираха представителите на един не особено голям бизнес, който на всичкото отгоре се занимава много повече с търговска отколкото с политическа комуникация.
Изказването на Първанов предизвика гневната реакция на три професионални обединения в бранша - Международната асоциация на PR специалистите IPRA, Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО) и Асоциацията на имиджмейкърите ИМАГИНЕС. Единствен отговор на техните отворени писма обаче остана публикуваното на сайта на президентството в интернет съобщение, че се предлага въвеждането на публичен регистър не само за PR агенциите, но и за рекламните, социологическите и лобистките агенции, които работят за отделни партии.
Когато президентът заговори...
"Изказването на президента трябва да се квалифицира като PR гаф", категорична е в позицията си Аня Павлова, управител на агенции CNR Communications и председател на асоциация ИМАГИНЕС. Всъщност това е общото настроение сред PR специалистите, които "Капитал" потърси за коментар. Деница Сачева, управител на PR агенцията IntelDay Solutions и член на управителния съвет на IRRA - България, дори квалифицира нападката на държавния глава като "неумело заяждане на Първанов със Сергей Станишев", от което най-малкото става ясно, че "президентът, както повечето политици, не знае какво е PR".
В PR средите се коментира още, че може да става дума и за "изпускане на нервите", "случайно изпусната фраза" или "подадена грешна информация". Допълнително напрежение предизвикаха и кръстосаните през различни медии вътрешни обвинения между практиците, че в действителност има агенции, които са по-близки до властта от други. "Дори и да предположим, че с изказването си президентът е имал предвид една точно определена агенция, за която всички знаем, че приоритетно и по правило печели всички държавни поръчки и проекти на държавната администрация, то тогава обвинението на президента пак е издишащо, защото в случая не става дума за пране на пари, а за корупция", обяснява Деница Сачева.
Елена Вълчева, директор на PR агенция "Янев&Янев", която дълги години работеше с НДСВ, е на мнение, че изказването на президента не може да засегне гилдията професионално, но "ние реагирахме за да не излезе, че някой си измива ръцете през PR".
В едно обаче професионалистите в бранша са единодушни - думите на Първанов са изместили фокуса от истинския проблем - а именно произходът на парите в политиката.
Политиката пере най-добре
"Казусът трябва да се върне в рамките на обществената дискусия за финансирането на политическите партии, за изразходването на средствата по време на избори, за по-строг контрол на Сметната палата...", смята Моника Йосифова, управител на PR агенция Active Group, една от най-активните в сферата на политическия PR. Тя реализира втората предизборна кампания на президента, а в момента работи с премиера Станишев и още няколко министерства. Съвсем наскоро спечели и две награди на конкурса на БДВО за постижения в областта на PR - "PR кампания на държавна институция" за информационна кампания на Министерството на финансите за европейските фондове "Бъдете активни" и "PR кампания на политическа организация" за участието в изборите за представители в Европейския парламент за НДСВ. Active Group (преди PR Media) работеше сериозно и с правителството на Симеон Сакскобургготски.
Според Моника Йосифова дейността на PR и рекламните агенции е видима и прозрачна, а парите, които влизат през тях, са с ясно предназначение - реализирането на медийна кампания - и лесно могат да се проследят дори през мониторинговите данни на пийпълметричните изследвания.
Димитър (Джими) Найденов, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация, който през годините е бил имиджмейкър на различни политически партии (СДС, НДСВ), обяснява обаче, че нарушенията се предполагат още в самото законодателство. Той твърди, че ниските допустими прагове за пари в политическите кампании не стигат дори за логистиката и е обществена тайна, че се харчат значително по-големи суми от позволените. "Въпросът обаче не е в лимита, а в произхода на парите", смята Найденов и добавя, че това, което трябва да се проверява, е дали парите, с които политическите партии плащат на имиджмейкърите не идват от нечисти сделки. Мръсните пари се превръщат във висок рейтинг, после в електорални гласове, а те пък се преобразуват във власт и се изпират в нови пари - това е опасната схема, по която се движат средствата в политиката според него.
Аня Павлова от асоциация ИМАГИНЕС е на същата позиция. "Президентът има шанс да покаже как се проверяват политически пари, като провери например парите на своите спонсори или като посъветва партиите, преди да получават дарения в какъвто и да било вид да разберат произхода им", обобщава тя.
Този черен, черен PR
Скандалът, който предизвикаха думите на Първанов, разкри още един сериозен проблем, а именно, че в България все още липсва разбиране и яснота какво е PR и каква е същността на неговата дейност. "Все пак се радвам, че това изказване предизвика дискусия за това що е PR, коментира Деница Сачева, управител на IntelDay Solutions (един от последните й политически ангажименти беше кампанията на Мартин Заимов за кмет на София), и продължава: "Крайно време е професията да престане да се приема като синоним на популизъм, а PR специалистите - като медийни лобисти."
Моника Йосифова от Active Group смята, че появата на хора, които прокарват нечии корпоративни, лични или партийни интереси, а се наричат PR-и, както и липсата на закон за лобизма в България стават причина за повсеместното смесване на понятията. "На мен идеята за публичен регистър за политически кампании ми харесва, но просто трябва да се разграничи много ясно дейността на PR от лобистката дейност", казва тя.
Димитър Найденов също дава сполучлив пример как се възприема работата на специалистите по връзки с обществеността. "Разбрахме онзи ден със страшно много подробности и детайли как президентът и премиерът са се сдобрили - кой [бил] нервен, кой спокоен, кой с каква вратовръзка...", разказва той. Според преподавателя по пресжурналистика така се създава илюзията, че обществото знае какво се случва в държавата, докато всъщност решенията се взимат на тъмно, без публичност. "Представата на политическите елити за PR за съжаление е [свързана точно] с ризата, вратовръзката и как ми изглежда прическата", отбелязва Найденов.
Въпреки, че са разочаровани, изказването на президента няма да откаже специалистите в бранша да се занимават с политически комуникации. Но има и такива, които не искат да практикуват политически PR, защото го считат за мръсна работа, в която освен всичко друго няма толкова много средства, колкото се предполага. Казусът "Първанов - PR практиците" в крайна сметка се превърна в повод за обсъждане на добрите и лошите практики в бранша. На 15 юли по повод годишнината от приемането на Етичния кодекс на PR практиците те ще се съберат, за да поговорят за стандартите в професията и за изводите от скандала.
Така поне от изказването на президента ще има някаква полза. Иначе то щеше да бъде поредната политическа ала-бала, която само разлайва кучетата, без да променя нищо.
събота, 28 юни 2008 04:43:00

Рекламата - за един по-красив град

Капитал - 40 стр.
Рекламата - за един по-красив град



Билборди, пизи, ракети, калкани, транспаранти... Бизнесът с външна реклама има много оръжия, с които да стреля по потребителите, но очевидно не достатъчно. От известно време по строителните скелета около фасадите на столичните кооперации могат да се видят гигантски реклами. Появата им е следствие на нов тип партньорство между бизнеса и собствениците на сградите.
Общественополезен труд
Формулата е следната. Фирма за външна реклама се заема да извърши възстановяване на фасадата на стара централна сграда в лошо състояние, като поеме всички разходи по ремонта, а в замяна получава безвъзмездно правото да постави скеле с мрежа, която едновременно да предпазва минувачите от падане на строителни материали и да служи като рекламна платформа. Собствениците на кооперацията получават финансиране на строително-ремонтните дейности, компаниите за външна реклама разполагат с атрактивна рекламна площ, която да предлагат на своите клиенти, а общината е спокойна, че опасните сгради са обезвредени.
Според Мартин Димитров, мениджър "Развитие" в агенцията за външна реклама Metropolis Outdoor Media Group, това е форма на социална дейност чрез публично-частно партньорство. Димитър Самодумов, генерален директор на конкурентната фирма Megaboard - България, част от австрийската инвестиционна компания "Соравия", се съгласява: "Опцията е проста - или сградите остават в този трагичен вид, или се намира някой да спонсорира санирането."
"Ние категорично считаме, че това е една положителна практика при липсата на финанси и у собствениците, и у общината", коментира арх. Росица Пангарова, началник-отдел "Преместваеми съоръжения и реклама" към Столичната община. Хората, обитаващи ремонтираните сгради, са настроени повече от положително към партньорството си с рекламните фирми, защото в повечето случаи те не могат да си позволят възстановяването на сградата със собствени средства. Домоуправителят на наскоро ремонтирана жилищна сграда на Орлов мост, пожелал да запази анонимност, е на мнение, че това е единственият възможен изход от ситуацията, в която те са задължени от общината по Закон за устройство на територията да поддържат фасадата си в необходим външен вид.
В условията на неработеща наредба за външната реклама разрешения на фирмите, които се занимават със саниране на сгради срещу правото да извършват рекламна дейност, се издават по реда на Закона за устройство на териториите, а в него има три члена, които указват дейността им. Димитър Самодумов, управител на компания Megaboard - България, която извършва ремонтите на шест сгради в София в момента, коментира, че спирането на наредбата от действие ги поставя "малко в ситуация да не знаем какво точно да правим". Той обяснява: "Когато имаш правила, работиш, когато правилата са неясни, работата е трудна." Той обяснява, че за да получи разрешение за поставяне от общината, трябва да подготви художествен проект на фасадата, план за безопасност, да има нужните сертификати за скелетната конструкция, която ще постави и договор за съгласието на етажните собственици.
(Не)изгодна инвестиция
Според рекламоразпространителите те извършват санирането на сградите, следвайки по-скоро обществения, отколкото своя бизнес интерес. В много от случаите е необходима подмяна и на инсталациите, канализацията, покривните пространства и това допълнително оскъпява инвестицията. Участниците на пазара твърдят, че ремонтите им струват между 60 000 и 200 000 лева в зависимост от характера на строителните дейности. Димитър Самодумов от Megaboard България е категоричен: "Нито една фирма, която се занимава с външна реклама, не може да се издържа само от приход от реклама при саниране на сгради, но неправилният подход към такова нещо може да й донесе огромни финансови и имиджови проблеми."
Мартин Димитров от Metropolis Outdoor Media Group също е на мнение, че 12 месеца, което е максималният допустим от закона срок за престой на рекламната мрежа според Наредбата за външна реклама, е твърде кратък период за възвръщане на инвестицията и това е допълнителна дейност, от която компанията не може да печели много.
Megaboard България изчисляват рекламните тарифи според стойността на работата си по обекта, разходите по кредитирането на фирмата и стандартна комисиона за рекламна агенция. Така рекламодателите трябва да им заплатят между 2500 и 7000 евро на месец, за да поставят своето послание, а точната сума зависи от цената на ремонта на самата сграда.
За да използват максимално сроковете за престой на рекламната мрежа, фирмите обикновено ги държат до края на разрешените 12 месеца, въпреки че ремонтните дейности видимо са приключили по-рано. Димитър Самодумов не вижда противоречие с текста на наредбата: "Законът изисква, когато имаш скеле, то задължително да бъде обезопасено с мрежа. След като разрешителното за скелето ми е за 12 месеца, ако то стои 12 месеца, значи мрежата ми трябва да стои 12 месеца." Той добавя, че строителните дейности не могат да се считат за приключили, докато не се извърши финалното боядисване на сградата, което пък се прави непосредствено преди демонтирането на скелето.
Арх. Росица Пангаров от дирекция "Градоустройство и архитектура" коментира ситуацията: "Безспорно е, че бизнесът ще иска рекламата да стои повече, а собствениците ще искат по-бързо да свърши ремонтът. Истината е някъде по средата." Според нея общината се старае да контролира този процес, като изисква от компаниите за външна реклама да представят подробен план-график за вида и сроковете на извършваните строително-монтажни работи. И добавя: "Ние можем да дадем указания, да изискаме информация, но не можем пряко да контролираме, защото това са отношения между собствениците и рекламоразпространителите или фирмата изпълнител."
"В самото начало, както към всяко нещо в България, се подходи с известно недоверие", разказва Мартин Димитров от Metropolis Outdoor Media Group как са реагирали хората първоначално на тяхното предложение да ремонтират сградите, защото са имали предубеждения за качеството на ремонта. Ако с добре свършената си работа спечелят доверието на хората, агенциите за външна реклама може и да успеят да внесат малко ред в рекламния хаос в столицата.
събота, 28 юни 2008 04:43:33

Сексскандалът като най-успешният маркетинг

Експрес - 14 стр.
Сексскандалът като най-успешният маркетинг

Гергана КОСТОВА, Филип ДАНАУИ

Манекенки се рекламират чрез Бербатов, други пък пропищяха от сексманиаци
фолкпевицата Виолета била най-стилната мацка. А колегата й Джордан го ударила любовта в буквалния смисъл - докато си карал колата, му се на-тресла.
Андреа пък получила пръстен с диаманти, докато се плацикала край яхта в Слънчев бряг. Ако след тази информация знаете за кого става дума, но не се сещате за нито; една тяхна песен - очевидно PR специалистите им са си свършили работата и са прегърнали философията "важно е за тях да се говори, без значение какво".
Как се фабрикуват но-, вини за т.нар. БГ звезди и дали на Запад този филм вече не са го гледали преди много, много време. И дали гръцките и сръбските хитове, които нашите фолкзвезди си приписват, са единственото, което крадат от чуждите си колеги? Преценете сами. Кой не е гледал домашното порно на Памела Андерсън и Томи Лий, с когото наскоро пак се; събра, кой не е чувал за него?
Легендарните горещи сцени със спасителката на плажа и вечната й любов скандализираха света преди цяло десетилетие и двойката беше най-обсъжданата тема дълго време. Вероятно заради засиления хорски интерес са се повишили и доходите им, как смятате?
А сега - ето го и родният пример - Галена. Излишно е да разказваме надълго и нашироко за онова клипче във ваната, в което секси брюнетката, известна до този момент като Галя Динята, демонстрираше колко е добра и извън леглото. Кой, кога и как пусна пикантното клипче, до ден днешен не е много ясно. Версията за бившия приятел - герой в клипа, самата Галена или нейна приятелка си имат достатъчно много "за" и "против". Едно обаче е сигурно -след като видеото, заснето с мобилен телефон, обиколи всички интернет сайтове и присъстваше в GSM-a на всеки втори мъж, на Галя й тръгна друг прякор, свързан с френските й маниери.
А хонорарът й скочи тройно. Написа и песен, че нямала "нищо общо с лошите момичета, изобщо", която стана хит заради момента "по; действителен случай". Че сексът продава, и то добре, е видно и от един съвсем скорошен случай
- фолкпевицата ДесиСлава и нейните голи снимки. Не че досега палавата блондинка не е показвала почти всичко от себе си пред редица мъжки списания, в клипове или по време на участието си във VIP Brother. Ho друго си е да я видим гола-голеничка, при това в банята. Някак си по-лично идва, все едно си правите private party. Пък и "Пей с мен" току-що е свършило, а Деси отново не е спечелила. Друго си е да говорят повече за теб, отколкото за победителите Миро и Дивна. Наистина проявата не беше чак толкова смела, колкото тази на изключително примерната героиня от "Сексът и градът" Кристин Дейвис, която само месец преди премиерата на пълнометражния филм лъсна в доста интимни кадри. Докато прилага на практика това, от което Шарлот би почервеняла от срам само при споменаването на думата със "с" за френска ласка. Дори и скромничкаша Глория лъсна без бельо чак да не повярваш на очите си. Скандалната снимка, в която ясно се вижда как примата на попфолка е "забравила
да облече интимността си, обиколиха набързо жълтата преса.
Повечето мнения по темата бяха, че това е чист колаж, а самата Глория се закани да съди папарака, дръзнал да я снима там, където не трябва. Истината обаче е, че този неволен пиар съживи позалязващата й кариера.
Преди 4 години, когато Джъстин Тимбърлейк не беше чак толкова известен, а Джанет Джексън се чудеше как по-гръмовно да се върне на голямата сцена, една гола гърда им реши проблема. Малката сестричка на Джако я оголи, след като новият поп принц разпори костюма й по време на шоу на MTV. Привидният гаф се случил заради "неизправност в сценичния костюм", оправда се Джъстин. Тази неизправност обаче
предизвика международен отзвук, глоба от половин милион долара за
телевизионната , компания CBS, която го излъчи, и нова мода в скандалното пове-! дение. Преди 2 години Нина Николина също разкри част от прелестите си на сцената на раздаването на музикални награди. А фолкпевицата Андреа се усети за хитрия трик чак преди месец, когато на светско събитие платът на роклята й седеше по-трудно върху гърдите, отколкото около тях. Новата надежда на "Пайнер" изглежда е най-постоянната
в помпането на PR скан-далчета - съвсем наскоро около нея се завъртя и друг "горещ" скандал. Имала профил в сайта gepime.com
в който си общувала о хора с цел секс. От друга страна, русата певица се вманиачи в популяризирането си чрез половинката си Кубрат Пулев, който пък се изявява като боксьор. Той дори й подари луксозен джип BMW X5, като в замяна поиска ръката на любимата си. По-късно обаче Андреа се изпусна пред журналисти, че всъщност джипът е купен отчасти с парите от старата й кола. Преди да срещне любовта в лицето на Кубрат, блондито се заигра и с мъжа на колежката си Алисия. За целта бяха разпространени общи снимки на Андреа и Валери Божинов, направени с телефон. В тях липсваше нещо пикантно, но появата им се изтълкува сякаш между двамата е имало нещо повече. Един от най-големите таблоиди в Англия - "Сън", отново оплете звездата на българския национален отбор Димитър Бербатов в сексскандал. Първо беше манекенката и стилистка Теди Велинова, която отрече да е влизала в интимност с футболиста, а след това нейна замест-ничка се оказа еротичният модел и танцьорка Даниела Арнауг. Тя не само че призна авантюрата си с Бербо, но и показа като доказателство палавите SMS-и, които си е разменила с нападателя на Тотнъм. От цялата история обаче всички си направиха заключението, че красавицата се бори за световна слава, а като предпоставка за това бе осъмването й в леглото на спортната звезда. Типично по холивудски и нашите известни личности могат да се оплачат от свои фанатични фенове. Обичайният начин е един и се наблюдава при повечето от тях - SMS-и с не-цензорни съдържания, заплахи и преследвания по концертите им. "Получавам много гадни SMS-и от някакъв непознат, явно луд или сексманиак
Чак ме е срам да ви го прочета", оплака се фолк-дивата Бони неотдавна. Съдържанието на еротичното съобщение било: "Здравей Бони, сънувах нещо, което искам да ми се сбъдне, сънят беше следният... Искам да седнеш... и да ти изпия натуралния сок..." Звездата е възмутена от отношението на "фена": "Ужас! Как може човек да си позволява такова нещо!? Опитах се да го отрежа, но той продължава."
Доколко този случай е истински или пиар, нека да попитаме Рени, която първа въведе практиката в рекламирането си със заплашителните съобщения.; Тя дори твърдеше, че вече се движи с бодигард заради по-голяма сигурност. Сред най-фрапиращите SMS-и, които прочете пред журналисти, беше следният: "Правиш грешки, защото искаш да съм ти гадже, да се ожениш за мен, бебета да се родят", а авторът на посланието е някой си Любчо. Въпреки нападките на фена си, Рени бе категорична, че няма да сменя жилището и квартала. Наистина такова решение би било доста налудничаво, особено когато го правиш в името на собствената си реклама.

Саркози спира тв реклами

Сега - 8 стр.
Саркози спира тв реклами



Френският президент Никола Саркози готви забрана за излъчване на реклами по обществените телевизионни канали, предаде Ройтерс. В парламента вече е внесено предложение, според което от 1 януари 2009 г. няма да се излъчват реклами в национален ефир след 20 часа. От декември 2011 г. те ще бъдат напълно изключени от тв програмите. Предстои Националното събрание да гласува проекта.
Забраната на реклами ще лиши обществените телевизии от основните им източници на доходи. Саркози обаче смята, че подобна мярка би „освободила телевизията от влиянието на корпорациите". Той предлага обществените канали да бъдат финансирани от нововъведени такси, които ще плащат телекомуникационните компании и частните телевизии. ЕС, телекомите и рекламодателите остро разкритикуваха идеята, която Саркози обяви още в началото на годината.
Румънските депутати пък единодушно приеха законопроект, според който медиите трябва да излъчат еднакво количество положителни и негативни новини, предаде АФП. Те смятат, че преобладаващото количество негативни новини има вреден ефект върху човешкото здраве.
Организацията „Репортери без граници" остро разкритикува законопроекта. „Той просто е неприемлив за страна-член на ЕС. Само държави като Китай или Северна Корея все още имат такива ретроградни закони, напълно субективни и лишени от смисъл", твърдят от организацията.
***
Текст под снимка
Френският президент Никола Саркози обяви още през февруари т.г. намерението си да спре рекламите в държавните медии.
събота, 28 юни 2008 05:15:04

Вътрешен клиент

Капитал - кариери - 4 стр.
Вътрешен клиент

Елена КЛИСАРСКА

Компаниите стимулират служителите си да потребяват създаваните от тях продукти
Неотдавна работниците в един обувен завод в Габрово получиха месечното си възнаграждение в обувки. Съобщението за тази акция прозвуча като неприятен спомен за отминалото десетилетие.
В днешно време тенденцията вече е друга - компаниите предлагат на хората си произвежданите от самите тях продукти и услуги не вместо заплати, а като бонус към тях. Тази практика е показателна за новото разбиране на перспективно мислещите работодатели за техния персонал - за тях служителите вече не са просто подчинени, а вътрешни клиенти, не по-малко важни от външните. И отношението към тях е не по-малко специално.
Всъщност тази нова политика спрямо собствения персонал не е обикновен имиджов или социален жест. Тя е добре премерена бизнес инвестиция - сравнително евтина (в нея са вложени минимални разходи и усилия), но с висока възвращаемост. Защото, ползвайки като клиент продукта или услугата, която самият той произвежда, служителят по-лесно забелязва неговите или нейните недостатъци, започва да възприема далеч по-сериозно своята работа и полага повече усилия за качеството на крайния резултат. Огромен е и чисто психологическият ефект - вътрешният клиент започва да се чувства наистина част от корпоративния организъм и със сигурност отговаря на вниманието с по-голяма лоялност и всеотдайност. Той спонтанно се превръща в "рекламен агент" на своята компания в обществото и изгражда положителния й имидж като работодател.
В зависимост от сектора, в който работят, както и от продукта или услугата, която предлагат, компаниите прилагат най-различни техники за спечелване на вътрешните клиенти. Най-масови са тези практики в сферите на телекомуникациите, банките и потребителските стоки. Може би защото някак си няма логика служител на един мобилен оператор или на една финансова институция и неговото семейство да бъдат клиенти на други или работещ в завод за определени хранителни стоки да си ги купува от другаде.
Телекомуникации
И трите мобилни оператора имат специални оферти за своя персонал. В "Глобул" например посрещат всеки нов служител с подарък - мобилен телефон и SIM карта. Картата позволява безплатни разговори в рамките на мрежата на компанията и разговори към останалите оператори до определен лимит. След изтичане на изпитателния срок служителят може да закупи от фирмен магазин на преференциални цени два телефона със SIM карти, които дават право на безплатни разговори в мрежата на "Глобул". Назначените на постоянен договор могат да си купят и телефонни апарати на безлихвен лизинг. Работещите повече от година и половина в организацията имат правото и на още един мобилен телефон с отстъпка.
По думите на Лилия Владимирова, ръководител секция "Възнаграждения и администриране на персонала" в "Глобул", през 2007 г. 90% от заетите в компанията са се възползвали от отстъпките при закупуване на мобилни телефони. Преференциалните условия при покупка на телефон на лизинг са били предпочетени от 30% от служителите.
В "М-Тел" всички служители могат да купят мобилни телефони, мобилен интернет и VMC устройства на преференциални цени. При постъпването си те получават безплатно телефон и служебна SIM карта. Лимитът на разговорите зависи от заеманата позиция. След шестмесечния пробен период работещите в компанията могат да купят още три служителски карти без месечна такса и с преференциални цени на мобилните услуги.
"Всички служители поне веднъж са се възползвали от някоя от тези възможности", казва Миглена Узунова, директор "Човешки ресурси" на компанията. Според нея всички преференциални схеми и допълнителни награди оказват положително влияние върху мотивацията на служителите, както и върху тяхната ангажираност към компанията. "Целта на подобен подход е нашите колеги да се чувстват в по-голяма степен емоционално обвързани с компанията, като не само създават, но и ползват нейните продукти и услуги и ги препоръчват на своите семейства и приятели", добавя Узунова.
Потребителски стоки
Би било неестествено в дома на служител на "Нестле България" да ви почерпят например с шоколадови бонбони от Своге. Компанията предлага своите продукти при преференциални условия във фирмен минимаркет. Там пазаруват най-вече работещите в предприятието и членовете на техните семействата, макар че магазинът обслужва и външни за завода хора. В местата за почивка и в стола фирмените напитки и продукти също са на преференциални цени. Мостри от произвежданите шоколадови изделия могат да бъдат консумирани безплатно в стаите за почивка във фабриката.
По различни поводи като Коледа, Великден, 8 март, Деня на детето, годишнина на определена марка "Нестле България" редовно подарява на своите служители комплекти с бонбони, шоколади, вафли, шоколадови десерти, напитки и специалитети, кулинарни продукти, други храни и зърнени закуски. Младите родители пък ползват безвъзмездно бебешките продукти на компанията, докато детето навърши една година.
Работещите в "Нестле" получават безплатно мостри от новите продукти в момента на тяхното лансиране на пазара. Бонус храни се раздават и във връзка с други инициативи. Националната седмица за борба със затлъстяването например е била повод на всички служители да се предостави възможност да получават безплатна зърнена закуска с мляко и плодове. Поради големия интерес инициативата е продължила цял месец. "Ние приемаме предоставянето на фирмени продукти на служителите като важен мотивиращ фактор", обобщава Аделина Костова, директор "Персонал" в компанията.
"Кока Кола" няма нужда от конкретен повод, за да прави подаръци. Нейните работници и служители получават по един стек от продуктите й безплатно всеки месец. Количеството се увеличава за Великден и Коледа. "На територията на компанията всеки гост или служител може да консумира напитките от портфолиото ни в неограничени количества", допълва Даниела Миховска, мениджър "Човешки ресурси" на "Кока Кола България".
Служителите на "Данон" купуват продуктите на компанията с 30% намаление. Това става в стола на фирмата в количество, достатъчно за всяко семейство. За Великден и Коледа компанията подарява на всеки работещ в нея кошница с различни продукти. Според Емилия Фотева, мениджър "Човешки ресурси" на фирмата, "предлагането на продукти на преференциални цени се оценява високо от служителите".
Персоналът на "Хенкел България" също ползва продукти на фирмата при преференциални условия. Във вътрешнофирмения Henkel Shop те се продават по цени на едро без ДДС. За целта един път месечно всеки служител получава актуална листа от продукти, по която може да направи поръчка. "Служителите редовно се възползват от този бонус", твърди Ваня Панамска, HR мениджър на компанията.
Банков сектор
Ако работите в кредитна институция и ви трябва заем за жилище или за обучение, нормално е първо да потърсите възможности при собствения си работодател, преди да се интересувате от офертите на конкуренцията. Също толкова нормално е банката да предложи на собствените си служители по-добри условия, отколкото на външните клиенти.
Най-голямата банка в страната - Уникредит Булбанк, например стимулира служителите си да ползват нейните продукти, защото така те могат сами да се убедят в техните ползи и по-добре да ги представят на клиентите. Става въпрос за ипотечни и потребителски кредити, овърдрафти и кредитни карти. Лихвеният процент по кредитите е значително по-нисък и срокът за погасяването им е по-дълъг. Овърдрафтите са сред най-изгодните и атрактивни предложения.
"Интересът към тези условия е голям, тъй като те улесняват покупката на имоти, стоки или услуги за лично или семейно ползване", пояснява Елина Даскалова, експерт по човешки ресурси във финансовата институция. Всеки служител на Уникредит Булбанк вече се е възползвал поне от един от продуктите на банката, а повечето дори от няколко.
Всички компании, които обслужват своите служители като специални клиенти, са категорични: усилията си струват, защото доволните вътрешни клиенти със сигурност ще гарантират на фирмата си повече и по-доволни външни клиенти.
събота, 28 юни 2008 05:00:37

В търсене на българския Facebook

Капитал - 52 стр.
В търсене на българския Facebook



Систематизирането на информацията в интернет е тежка задача, с която се сблъсква всеки уеб потребител. Съществуват най-различни варианти за решаване на този проблем - копиране на линкове в текстов файл, прибавяне на страница в "паметта" на браузъра, следене на специфични източници чрез RSS технологията и т.н. При всички положения обаче ясно се очертава една тенденция: масовият потребител все по-трудно се справя със систематизирането на информацията, докато технологичните хора намират, използват и съхраняват ежедневния поток от данни далеч по-успешно.
Платформа без аналог
Информационното наводнение в интернет отваря една сравнително нова бизнес ниша. Целта на българската компания Interactive Media е да се намести в нея, като улесни и подреди онлайн живота на масовия потребител. За да реализират това свое намерение, специалистите на фирмата повече от година и половина разработват интернет платформа, наречена FAVIT. През изминалата седмица компанията получи нов тласък на своя проект от рисковия фонд NEVEQ, който оперира в Югоизточна Европа. Според Константин Петров, управляващ съдружник в NEVEQ , тя "няма аналог" по света и именно с това е успяла да привлече вниманието и парите на технологично ориентираното инвестиционно дружество. Проектът, който след около два месеца, ще бъде завършен, представлява съвкупност от най-добрите инструменти, които в момента се намират в различни социални мрежи и уеб дестинации, твърди Константин Петров. В платформата са интегрирани добре познати функционалности, с които потребителите вече са се сблъсквали: свързаност на групи от хора по интереси, както е във Facebook; съхраняване на текстова, адио- и визуална информация в уебсреда, подобно на уебтопа jooce; потребителско генерирано съдържание като в новинарския сайт digg и т.н.
"FAVIT е завършена платформа, която "събира" услугите в глобалната мрежа на едно място, лесна е за употреба, ползва местния език, а и не изисква от потребителя да променя навиците си в използването на интернет. FAVIT дава възможност на масовия потребител да "консумира" интересното за него уеб съдържание, да комуникира и да общува с други потребители на базата на споделени интереси", допълва Константин Христов, изпълнителен директор на Interactive Media. Представителите на инвестиционния фонд и софтуерната компания описват новата платформа като различен, лесен за използване продукт, който скоро ще бъде достъпен за около 80 млн. интернет потребители (по данни от 2006 г.) на територията на България, Русия, Румъния, Турция, Гърция, Полша, Чехия, Словакия, Украйна и Естония. Официално проектът ще бъде стартиран в България след около осем седмици, а в рамките на десет месеца трябва да се появи и в останалите държави, при това локализиран на съответните езици.
По принцип инвестицията на NEVEQ и Interactive Media не е учудваща, тъй като
Интересът към социалните мрежи
и рекламата в интернет нараства лавинообразно през последните няколко години. Има две основни причини за това - намаляващите рекламни приходи при конвенционалните медии и нарастващото влияние на онлайн маркетинга, от една страна, и огромните маси потребители, които се групират около различни по вид социални мрежи - от друга. През миналата година дори софтуерният гигант Microsoft навлезе в тази сфера, закупувайки 1.6% от популярната социална мрежа Facebook за $240 млн. Все още обаче не е изяснен точният бизнес модел на подобни онлайн общности, който да превърне наличните потребителски маси в купчини долари. За момента се залага основно на класическа реклама, която поради ред особености, трудно се вписва в социалните мрежи. В резултат на това проекти от типа на Facebook не печелят толкова, колкото биха могли. Една от причините за това вероятно е, че повечето хора не са склонни личната им информация да бъде използвана, за да ги облъчват с таргетирани рекламни послания.
Въпреки всичко това целта на NEVEQ е чрез новата си инвестиция в Interactive Media да помогне на компанията да печели именно от онлайн реклама. Според Константин Христов платформата FAVIT ще предостави по-големи възможности за изпращане на платените послания до потребителите и ще е възможно съчетаване на реклами с различни промоции. Не е изключено към платформата да се интегрира и система за е-търговия, но това зависи от настроенията на самите потребители, коментира Константин Христов.
Колкото - толкова
На този етап конкретният размер на инвестицията на NEVEQ в Interactive Media не е оповестен. "Ще съобщим сумата на по-късен етап, защото технологията е нова и е търговска тайна колко се влага в нея", каза управляващият съдружник в NEVEQ Константин Петров, но подчерта, че парите са достатъчни, за да може Interactive Media да довърши своя проект, както и да увеличи бизнес и технологичния си ресурс. Със сигурност се знае, че вследствие на инвестицията ще се създаде ново дружество, в което NEVEQ ще притежава около 50%. Знае се също така, че към седемте служители, които към момента работят в Interactive Media, ще се присъединят още поне 15, като част от новите хора ще отговарят пряко за развитието на FAVIT извън пределите на България.
Инвестицията в компания, чийто основен проект е косвено свързан със социалните мрежи, е ход, който се вписва в дългосрочната стратегия на NEVEQ, коментира за "Капитал" Михаелена Дамянова, мениджър инвестиции във фонда. "Това е първата крачка, чрез която се целим в масовия потребител на регионален принцип. Обмисляме варианти след нея да бъдат реализирани още проекти, насочени към масовия потребител в глобален мащаб и към създаването на подобни интернет платформи за корпоративни клиенти или други специфични групи", допълва тя.
събота, 28 юни 2008 04:55:46

Nokia заложи на безплатното

Капитал - 57 стр.
Nokia заложи на безплатното



Финландският гигант придобива операционната система Symbian и я пуска за всичкиК
Отвореният код е бъдещето, твърди изпълнителният директор на Nokia Оли-Пека Каласвуо
Когато става дума за мобилни телефони, в съзнанието на повечето хора отчетливо изплува едно име - Nokia. Четири от всеки десет продадени апарата носят марката на финландския гигант. Когато обаче става дума за мобилен софтуер, името е друго - Symbian. Въпросната операционна система за преносими устройства може и да не е толкова популярна, колкото Nokia, но с нея работят около 60% от смартфоните на планетата. Логичен е въпросът какво ще стане, ако двете компании се обединят. Особено след като въпросната сделка вече е факт. През седмицата Nokia обяви, че става пълен собственик на Symbian, след като до момента държеше 48% в компанията.
Гигантът плати 264 млн. евро за акциите на досегашните си партньори в съдружието - Sony Ericsson, Ericsson, Panasonic, Siemens и Samsung. След сделката Nokia ще създаде фондация с идеална цел - Symbian Foundation, която ще предлага софтуерната платформа на разработчици и компании, без да иска пари за това. Новата организация е подкрепена от операторите Vodafone, AT&T и NTT DoCoMo, както от най-големите производители на мобилни устройства в света: Nokia, Sony Ericsson, Motorola, Samsung Electronics и LG Electronics. "Визията ни е да станем най-широко използваната софтуерна платформа на планетата", заяви Найджъл Клифърд, изпълнителен директор на Symbian.
Заплахата на Google
Новината за сделката съвпадна с 10-ата годишнина от създаването на операционната система Symbian, която първоначално беше собственост на британската компания Psion. Очакванията са, че оттук нататък Nokia ще увеличи инвестициите си в мобилната платформа, за да отговори на нарастващата заплаха от страна на интернет компанията Google, която разработва своя операционна система за телефони под името Android. Други играчи, които могат да разклатят хегемонията на Symbian, са iPhone на Apple и BlackBerry на компанията RIM, които са сред най-продаваните смартфони в света и използват свои собствени операционни системи.
Symbian от своя страна наистина се нуждае от инвестиции, тъй като напоследък отзивите за нея не бяха добри - най-вече заради ниската скорост на работа. Междувременно Мicrosoft хвърля "луди пари" за развитие на своята платформа Windows Mobile. Колосът вече спечели за клиенти някои производители като китайската HTC. Системата на софтуерния гигант от Редмънд обаче не е безплатна и според анализатори цената, която Microsoft иска за лиценз, е 14 долара на всеки апарат.
В стремежа си да се наложи Nokia де факто ще предлага Symbian без пари на свои конкуренти, които ще могат да интегрират платформата в своите телефони. Финландският гигант обаче се надява, че това е единственият начин да се противопостави на другите играчи. Използвайки отворен код, Nokia ще намали разходите си по разработката на Symbian до минимум. Включването на независими инженери, които ще пишат различни програми и игри, би трябвало да направи телефоните със Symbian далеч по-привлекателни за клиентите, отколкото досега.
Въпреки това бизнес моделът на Symbian е подложен на сериозно съмнение. Главният изпълнителен директор на Nokia Оли Пека Каласвуо беше директно запитан как компанията му ще "прави пари" от вече безплатната система. "Като продаваме повече телефони. Отвореният код просто ще направи апаратите ни по-търсени", коментира Каласвуо пред Financial Times. Според Греъм Титърингтън от анализаторската компания Ovum стратегията на Nokia ясно показва все по-значителната роля на софтуера за телефоните, които все повече ще залагат на процесорна мощ и голяма памет. Компютърни гиганти като IBM и Sun Microsystems също пуснаха продукти с отворен код и спечелиха, като предлагаха поддръжка и други услуги за тях, коментира International Herald Tribune. Защо и Nokia да не успее?
Само нагоре
Ходът на Nokia идва точно навреме, тъй като смартфоните са най-бързо разрастващият се сегмент от индустрията. През 2007 г. продажбите им са се увеличили със 72% до 35.5 млн. бройки, сочат данни на консултантската компания Canalys. Същевременно обаче мобилните оператори призоваха производителите да намалят броя на различните софтуерни системи, за да се ускори въвеждането на нови услуги и продукти. Главният изпълнителен директор на Vodafone Aрун Сарин дори поиска операционните системи за преносими устройства да са "две или най-много три". Подобни призиви от страна на индустрията ясно показват защо има смисъл Nokia да инвестира в Symbian. Дори и платформата да се разпространява без пари.
събота, 28 юни 2008 04:56:43

Тръгна цензура онлайн

Сега - 46 стр.
Тръгна цензура онлайн



Три пъти повече хора през миналата година са арестувани за публикуване на политическите си възгледи в своите блогове спрямо 2006 г., сочат данни от годишен доклад, подготвен от W1A (World Information Access).
Документът показва, че от 2003 г. насам 64 души са били арестувани за публикуване на политически становища в блоговете си, пише redorbit.com. Над половината от тези случаи са регистрирани в Китай, Египет и Иран.
Според Фил Хауърд, доцент по комуникации в Университета на Вашингтон, докладът показва, че тези места са най-опасните за свободомислешите блогъри.
„Истинският брой на арестуваните блогъри вероятно е много по-висок, тъй като арести в Китай, Зимбабве и Иран остават неотразени в международните медии", изтъква Хауърд.
Но полицейските задържания на блогъри заради публичното обявяване на мнение са се увеличили и в Обединеното кралство, Франция, Канада и САЩ.
Според данните от отчета всички блогъри общо са излежали 940 месеца затвор през последните 5 години, разкриват анализаторите. През петилетката средната присъда за журналист е била 15 месеца.
„Много държави имат политически блогъри, но в някои страни преследват и журналистите", коментира Хауърд. „Все повече граждани си позволяват да изразяват себе си онлайн и биват наказвани за това".
Най-леката отчетена присъда е била няколко часа, а най-дългата - 8 години. Арестите на 9 от 14-те известни блогъри на Египет се случиха през 2007 година на местни избори. През 2005 пък иранският блогър Можтаба Саминеджад е арестуван, защото е публикувал информация за арестите на други блогъри.
„Някои хора блогват относно арестите си веднага щом бъдат освободени от затвора", обясни Хауърд. Очевидният ръст в броя на арестите на радетелите за свобода на личността и на интернет словото показва, че блогването е спечелило политическо влияние в целия свят, посочва докладът. Цифрите доказват и че полицейските задържания се увеличават в моменти на „политическа несигурност", каквито са времената около парламентарните избори или при масови протести и стачки. Според анализа много нации, вероятно около 30, са наложили технологични ограничения на това, което хората могат да правят онлайн. В държави като Китай ситуацията е доста сложна, защото блогването се приема за форма на протест.
събота, 28 юни 2008 05:27:15

Епохата на Бил

Класа - 13 стр.
Епохата на Бил



Основателят на Microsoft си тръгва точно в момент, когато компанията е изправена пред нови предизвикателства за бъдещето си
Вчера беше последният пълноценен работен ден на един от работещите в компанията Microsoft. Но напускането му няма да бъде отбелязано по дежурния корпоративен начин - с речи, шампанско и торта. Ще го изпратят световните медии, които обявиха "края на епохата", защото този служител е Бил Гейтс. Омръзнала ли му е работата в офиса, или се е уморил да става рано, но така или иначе оттук нататък той няма да ходи на работа всеки ден и ще се заеме с благотворителност заедно със съпругата си Мелинда.
Гейтс остава обаче председател на Съвета на директорите. В началото Гейтс ще се появява в офиса един път седмично, после един път в месеца, а после още no-рядко - трудно е да се разделиш с компания, в която си изкарал 33 години. В този един ден от седмицата той ще работи по проекти с Крейг Мънди и Рей Ози, които отговарят за software strategy responsibilities.
Не мисля, че Бил може да отстъпи на 100% от Microsoft - той е част от ядрото на компанията, и Microsoft е част от него, казва Скот ди Валерио, бивш заместник-шеф на софтуерния гигант, който подаде оставка през миналия октомври.
Макар че Microsoft може да се похвали с несравними приходи и печалби, бъдещето му поражда съмнение, тъй като много нови съперници са се прицелили в неговото господство. Големият въпрос е дали без Бил Гейтс начело компанията ще стане обект на нападение от, изглежда, най-силния претендент за лидерската й роля -Google.
Ръководството - в ръцете на Стив Балмър
Сега отговорността за вземане на решения пада върху главния изпълнителен директор и съосновател на компанията Стив Балмър.
Акциите на най-големия в света производител софтуер спаднаха с 22% тази година, продажбите на Windows софтуер се забавят, а опитът да се купи Yahoo! завърши с фиаско. В същото време Google се разширяват и изпреварват Microsoft в оползотворяване на възможностите на интернет. "Пенсионирането" на Гейтс ще остави неговия приятел от колежа Балмър в окото на бурята - под натиска за възраждане на цените на акциите на компанията.
Съдия номер 1 е пазарът, а пазарът не се е възстановил, казва пред Блумбърг Джейн Шнорек, анализатор в базирана в Минеаполис компания, която управлява инвестиции за $100 млрд. Съживяване на акциите "Съживяването" на акциите ще е голямото предизвикателство, което ще тества способността на Балмър да превземе бизнеса с онлайн-реклами-те, който е за $65,2 млрд. Но този шанс значително намаля в последния месец, след като Microsoft u Yahoo не можаха да се споразумеят.
Според анализатори Балмър и топ-мениджърите на компанията ще изостанат значително, ако не намерят бързо нова стратегия, факт е, че базираната в Редмънд, Вашингтон, фирма за онлайн бизнес е единствената в Microsoft, която отчете загуби от 228 млн. долара за последното тримесечие. В същото време нетните приходи на Google са нараснали до 1,31 млрд. долара.
Според говорителя Том Пила, докато Microsoft вижда Web рекламата като ключов приоритет, все по-големите усилия на компанията за разработване на софтуерни приложения "притежават изключителни възможности."
А сега накъде
През 1987 г. Microsoft надмина Lotus corp. и стана най-големият производител на софтуер за 1987 г., а Гейтс -най-младият милиардер, едва на 31 години. Той направи компанията публична и разви първата операционна система и програма за обработка на текст. Днес Windows е 95% от световните персонални компютри - на над 1 млрд. компютъра. Изглеждаше лесно на пръв поглед, а парите от това течаха непрекъснато...Така че да защитим Балмър сега - той остава в компанията, когато всичко това свърши и той трябва да търси нови пътища, за да се развива и върви напред, коментират анализаторите.
Вариантите на Балмър са в посока на видеоигрите, цифрови музикални плейъри и уебтърсачките. Докато ХЬох играта най-сетне стана печеливша след шест години на загуби, музикалната джаджа на Microsoft - Zune устройството, не е много печеливша.
Най-важната задача сега е борбата с Google, смятат експертите. Делът на Microsoft на пазара за интернет реклама в САЩ, който е за 21,1 млрд. щатски долара, намаля до 6,7% през 2007 г. от 9,6% през 2004 г. В същото време Google завоюва два пъти повече пространство, тъй като делът му се увеличи над два пъти - до 28,4% спрямо 13,1%.
Google съперничеството
През май Microsoft предложи на Yahoo сделка за $33 акция, или 47.5 млрд. долара. Но не успяха да се споразумеят - Yahoo отхвърли тази оферта в полза на партньорството с Google. "Те трябва да бъдат конкурентоспособни", казва Майк Холанд, президент на базираната в Ню Йорк "Холанд & Ко", която управлява над 4 млрд. долара, включително и акции на Microsoft u Google.
"Рискът е, че не успяха", добавя той.
В същото време говорителят на Microsoft обяви, че компанията очаква отлична финансова година. Приходите почти са се удвоили за последните 6 години и Microsoft е раздал на инвеститорите над 100 млрд. долара. Компанията е платила дивиденти от 11 цента на акция тримесечно и още $66.4 милиарда в акции от 2004 г. насам.
Гейтс и Балмър, които се срещат в колеж в Харвард, преди Бил Гейтс да стартира с Microsoft, са топакционе-рите. Двамата заедно държат 13% от капитала.
"В много случаи тези двама мъже имат различни цели", казва анализаторът на софтуерния пазар Роб Хелм. Опасенията за резултатите в краткосрочен план са по-малки в сравнение с това как ще се позиционира стратегически компанията, отбелязва той.
събота, 28 юни 2008 05:13:56

четвъртък, 26 юни 2008 г.

Реални пари от виртуалното пространство

168 Часа - 15 стр.
Реални пари от виртуалното пространство

Анна УОЛФ

Секторът на интернет рекламите печели от световната финансова криза, очаква се 20% доход за 2008 .
Интернет рекламата е сектор, който не само не е застрашен от глобалната световна финансова криза, а дори обратното - отбелязва рекорден ръст. Според международната агенция за пазарни проучвания IDC разходите за интернет реклама се очаква да нараснат с 15 до 20 процента за 2008 г., въпреки че индустрията като цяло се свива с около 7 на сто. Приблизително такава доходност се очаква и от вложение в акции на най-големите публични дружества в този бранш. Като се има предвид и все още неразработвният капацитет на рекламите през мобилни телефони, инвеститорите могат спокойно да заложат, че компаниите от сектора едва ли ще отчетат спад в печалбите в следващите години. Компаниите, които ще извлекат най-голяма полза от
променящите се навици на потребителите, се разделят в няколко групи.
Първата - и може би най-известна от тях, са интернет търсачките Техен плюс е, че компаниите плащат за рекламите си на принципа „плащане след клик". За разлика от традиционните медии, където няма никаква гаранция, че клиентът просто не е прескочил съответната страница на вестника или е сменил каналите по време на рекламната пауза, при този метод компанията заплаща само при изразен интерес на потребителя. Това важи в особена степен в условията на глобална финансова криза, която принуждава мениджърите да търсят по-висока и гарантирана ефективност срещу разходите си. Феноменалният гигант „Гугъл" определено доминира в тази ниша, а най-силни негови конкуренти са Yahoo! и Microsoft c портала MSN. Акциите на Google Inc. се търгуват на фондовата борса Nasdaq пo 562,38 долара. Пазарната капитализация на компанията е 176,64 млрд. долара - двойно повече от Брутния вътрешен продукт на България за 2007 г., изчислен по паритет на покупателната способност. За първото тримесечие на 2008 г. общите приходи на дружеството надминават 5,186 млрд. долара, а нетната печалба възлиза на малко над $1,307 млрд.
Наскоро Google сключи споразумение с конкурента си Yahoo! за продажба на реклами, свързани с търсенето на потребителите. Това вбеси другия им съперник -
Microsoft, който твърди, че чрез договорената сделка интернет гигантът ще завземе 90% от тази пазарна ниша и ще получи властта да определя цените. Каквото и да решат антимонополните регулатори за случая, трудно може да се каже, че „Майкрософт" са в ролята на чиято и да било жертва. Макар че е известна най-вече със софтуерните си приложения, компанията има силни позиции и в интернет рекламата. Акциите й се търгуват на фондовата борса Nasdaq по 28,46 долара, а пазарната й капитализация надвишава дори тази на „Гугъл" - тя възлиза на 265,06 млрд. долара. За първото тримесечие на 2008 г. нетните печалби на дружеството бяха 4,388 млрд. долара, а общите приходи -14,454 млрд. долара. Пазарната капитализация на третия основен конкурент в тази група - Yahoo! Inc. e 31,52 млрд. долара, а книжата му се продават по 22,91 долара. Общите приходи за първото тримесечие на 2008 г. достигнаха близо $1,818 млрд., а нетната печалба възлезе на малко над 542 млн.

петък, 27 юни 2008 08:17:07

Ели Герганова, председател на Обществения съвет по саморегулация на рекламите: Ще предизвикаме реакция в Европа за „шивашката" реклама

Класа - 11 стр.
Ели Герганова, председател на Обществения съвет по саморегулация на рекламите: Ще предизвикаме реакция в Европа за „шивашката" реклама

Соня СТАМБОЛИЙСКА

Етичният кодекс на гилдията трябва да заработи до края на годината
Общественият съвет по саморегулация на рекламите ще се намеси ли В казуса със скандалната австралийска реклама, която съветва да не се купуват ризи, шити от българи, защото са им дебели пръстите?
- Естествено. Такива случаи трябва да получат широко обществено покритие и реакция на засегнатата индустрия. Европейската асоциация за стандарти в рекламата има механизми за обсъждане на сигнали от държави, за неща, които са се случили в други държави. Така че Управителният съвет на Обществения съвет по саморегулация на рекламата ще обсъди възможностите за отзвук. Ще използваме всички начини, за да предизвикаме реакция на това съобщение, от което никак не сме доволни. Трябва да бъдем чувствителни за всички онези текстове, независимо къде се появяват, но касаят България и българската индустрия.
Съветът ще създаде Национален кодекс за саморегулация в рекламата. Какво точно ще представлява той?
- Кодексът е доброволно избран набор от правила, към които рекламната индустрия ще се съгласи да се придържа. Това са усилията на индустрията да постави търговската комуникация в етични морални рамки. Целта е регулаторът да има по-малко територия за санкции. Кодексът няма да измества закона. Саморегулацията е буферна зона, която позволява на бизнеса да осигури защитата на потребителя. Тя е по-гъвкав механизъм от закона, който е добър в определяне на общите рамки, но е труден за приложение в конкретни случаи, В рамките на съвета ще има комисия, към която ще се пренасочват всички сигнали и оплаквания на бизнеса и потребителите за нарушение на закона и етичния кодекс. Комисията ще включва специалисти от рекламата и бизнесмени. На нарушителя ще бъде дадена възможност да прилага допълнителни доказателства пред апелативната комисия. Ако той обаче доброволно не се съгласи да промени или спре съответното рекламно съобщение, тогава въпросът ще бъде отнасян към регулатора. А търговските послания на големите алкохолни марки, които имат силно изразен сексуален подтекст, ще ги регулирате ли?
- Да. В никакъв случай не бихме искали прелестите на женското тяло да бъдат преекспонирани В полза на търговската комуникация на която и да е марка. Законът позволява, ако някой се почувства засегнат или обиден от тона или моралността на една реклама, да подаде оплакване в Комисията на защита на потребителите. В момента тя отговаря за това. Процесът за защита на консуматора по този път е сложен, защото дефиниция за почтеност в закона няма, но ще има в етичните правила. Те ще бъдат достатъчно специфични, за да може бързо, лесно и обективно да се каже кое е етично или не. Ще налагате ли ограничения, глоби?
- Засега не сме мислили по този въпрос. Има държави, в които обществените съвети са постигнали споразумения с регулаторите и го правят, философията ни обаче е, че трябва да тръгнем от най-простия модел на саморегулация. Той обаче ще се развива.
Различните медии ще подлежат ли на различни мерки за регулация?
- Не, кодексът ще бъде общ. Той ще касае онези морално-етични страни на бизнеса, които са общи за всички видове индустрии. В хода на саморегулацията ще стимулираме всички отделни индустрии да имат и свои си кодове от етични правила.
Как потребителите ще алармират за оплакванията?
- Когато кодексът бъде приет от индустрията, тогава ще се създадат звена, готови да откликват на оплакванията. Ще направим разяснителна кампания. В Румъния през първата седмица след обявяването на функционалността на съвета са били подадени 1200 сигнала. Вярно, че и сега в Комисията за защита на потребителя и в Комисията за защита на конкуренцията се приемат подобни сигнали, но държавната администрация нито има ресурса да отговори, нито гъвкавостта да ги реши бързо. Затова бързаме. До края на тази годината трябва да сме изработили и одобрили текстовете, да сме предложили и съгласували звената и до началото на 2009 година да имаме вече функциониращ механизъм.
***
Визитка
Ели Герганова е дългогодишен управител на "Диаджео България", клон на най-голямата фирма за спиртни напитки в света. Герганова е председател на Обществения съвет по саморегулация на рекламата. Има опит в областта на международната търговия, фармацевтичния и цигарения бизнес.

петък, 27 юни 2008 05:00:32

"Старбъкс" и "Моторола" са сред компаниите с най-лошо управление

Класа - 22 стр.
"Старбъкс" и "Моторола" са сред компаниите с най-лошо управление



На първо място е "Сън микросистемс", чиито акции за последната година се сринаха с 40% Електронното издание 24/7 Wall St подреди най-зле управляваните големи компании в Щатите, след като станаха ясни техните корпоративни резултати за първото тримесечие на финансовата година. На непрестижното първо място се нареди "Сън микросистемс". Акциите на компанията вървят надолу от няколко години насам. Имаше период на леко покачване, когато Джонатан Шварц стана изпълнителен директор, но този ход не оправда очакванията. "Сън" направи няколко доста скъпи придобивания, а приходите не се покачиха. Компанията промени борсовия си код и заложи на PR кампания, но каквото и да прави, резултатът е загуба на пазарна позиция. За последната година акциите са поевтинели с 40% и и изглежда, че Ай Би Ем и "Дел" вече почти са я изхвърлили от играта. Втората позиция е за "Сиърс холдинг", чиито акции са се обезценили с 55% за последните 12 месеца. Коментарът на Moody's е, че компанията просто не може да се справи с конкуренцията на "Уолмарт" и "Таргет". Производителят на медицинска техника "Бостън сайентифик" също прави грешка след грешка, като една от най-фаталните според анализаторите е придобиването на "Гидант" през 2006 г за цена 27 млрд долара. В момента компанията има дългове от 7,3 млрд долара, които трябва да изплати или да бъде продадена на части. Преди сделките за придобиванията акциите се търгуваха на 40 долара, а този месец са на около 14 долара. Номер 4 по лошо управление е "Старбъкс". Проблемите започнаха през 2007 г. и продължиха, докато основателят Хауърд Шулц не се върна на поста изпълнителен директор. Тази една година колебанията на Шулц му костваха много. Преди време той се хвалеше, че "Старбъкс" ще имат 40 000 заведения в цял свят -. днес компанията едва успява да се справи с обектите си в САЩ. На пета позиция е мобилният оператор "Сприт", на шеста - магазините "Сиркуйт сити". "Моторола" също е сред класираните заради грешната стратегия на мениджърите да разчитат само на един добър продукт. С годините моделът Razr поостаря, конкурентните компании разработиха подобни продукти и дори по-добри. В края на 2006 г. акциите се търгуваха на 26 долара, а този месец на около 9 долара. На 8-о място е Ай Ем Ди, 9-и са Ей Ай Джи. В продължение на две десетилетия застрахователна компания беше водеща в световен мащаб. Но през последните години направи няколко лоши инвестиции. Равносметката е, че акциите са спаднали от 73 на 32 долара за една година. Последната позиция е за "Пфайзер".
***
Текст под снимка
Американската кафе верига ще открие първите си обекти у нас до края на 2008 г.

петък, 27 юни 2008 05:11:50

СЕМ глоби Нова тв и bTV с по 2000 лв.

24 Часа - 4 стр.
СЕМ глоби Нова тв и bTV с по 2000 лв.



СЕМ глоби bTV и Нова тв с по 2000 лв, тъй като са прекъсвали новини и публицистика с реклами, което е забранено по закон. Двете части на централната емисия на bTV „Новините" са били разделяни с реклама. Грешката на Нова тв е в предаването „На 4 очи" с гост президентът Георги Първанов. Водещата му задава въпрос, след което обявява, че отговорът ще бъде след рекламите.
Заради зачестилите случаи СЕМ ще пише становище и на 10 юли ще го качи на сайта си за обсъждане.

петък, 27 юни 2008 05:26:12

Императорът сдаде трона

Политика - 21 стр.
Императорът сдаде трона



Стив Балмър ще бъде новият силен човек на "Майкрософт"
Дипломира се по заслуги, а не защото е завършил семестриално
Децата му няма да наследят милиардите
„Майкрософт" е понесъл най-тежките глоби за налагане на монопол в света
На 27 юни (петък) Бил Гейтс официално се оттегля от активната си позиция на ръководител в Microsoft, c което ще ознаменува края на цяла една епоха, не само за компанията, но и за целия необятен свят на високотехнологичната индустрия.
Бил Гейтс е роден на 28 октомври 1955. Семейството му е заможно и има дълги години опит и връзки в бизнеса и политиката - неговият прадядо е бил кмет, дядо му е бил вицепрезидент на националната банка, а баща му Хенри Гейтс е известен адвокат. Гейтс показва своите възможности още в началното училище, където изненадва преподавателите си със своите научни познания и особено с математическите си възможности. Родителите му виждат неговия талант и решават да го пратят в частното училище "Лейксайд", като искат той да развие своята заложба там. Тази тяхна стъпка има голямо значение за Бил Гейтс, защото именно там той се среща за първи път с компютрите. През 1968 година преподавателите в "Лейксайд" решават да запознаят учениците си с компютърната материя. По това време компютрите били доста големи и доста скъпи за финансовите възможности на едно училище. Компютърът, който се намирал в "Лейксайд", бил "DEC PDP-10", собственост на General Electric. Бил Гейтс, Пол Алън и няколко други ученика от "Лейксайд" (много от тях по-късно са назначени в "Майкрософт" за програмисти) веднага станали неразделни с компютъра Те стояли в залата, в която се намирала машината, цели дни и нощи, като пишели програми, четяли компютърна литература и правели всичко, което да увеличи познанията им в компютърната наука. Но това скоро започнало да им създава проблеми те не пишели домашните си работи, понякога не влизали в час и прекарвали цялото си свободно време пред компютъра в сградата на училището. (Имало точно определено време, което се давало от дадена фирма, през което даден компютър можел да се използва от училището - учениците изразходвали това време само за наколко седмици.) В края на 1968 в Сиатъл била създадена "Компютър Сентър Корпорейшън". Тази фирма предоставила на училището още време, през което може да се използва компютърът. Но скоро това й донесло проблеми, защото учениците започнали да тестват сигурността на системата, като по този начин предизвиквали нейното забиване няколко пъти. През 1968 Бил Гейтс и Пол Алън основали "Лейксайд Програмърс Груп". Те искали да намерят начин да използват компютърните си умения в реалния свят. Тяхната първа възможност била резултат от причината, заради която били изхвърлени от списъка на "Компютър Сентър Корпорейшън". През 1969 "Компютър Сентър Корпорейшън" започнала да изпитва финансови проблеми, като фалирала през март 1970. Затова "Лейксайд Програмърс Груп" трябвало да намерят друг начин да си осигурят още време, през което можели да използват компютъра. Младите ученици искали да намерят начин да продължат да развиват таланта си. Възможността им дошла с "Информейшън Сайънс Инкорпорейтид", които наели учениците да направят разплащателна програма. Като награда им се предоставя още време за ползване на училищния компютър и за първи път получават доходи. Същевременно те работят и върху програма, която представлява училищен каталог. Младите програмисти търсели всяка възможност да изкарат някакви доходи от прогамиране. Още един техен успех бил с компанията TRW, която наема Бил Гейтс и Пол Алън да оправят бъг в системата им, който бил подобен на този в " Компютър Сентър Корпорейшън". От този момент те двамата започнали да се утвърждават като сериозни програмисти и вече искали да създадат своя собствена софтуерна компания. През 1973 Бил Гейтс бил приет в Харвардския университет. Започнал да учи, но отново, както в" Лейксайд", след като открил компютърния център в" Харвард", забравил за учението. Бил и Пол поддържали връзка дори далеч един от друг. Те обсъждали често идеята да създадат своя компания. След края на първата учебна година в" Харвард", през лятото двамата започнали да работят в" Хъниуел". След края на лятото Пол Алън започнал все повече да настоява да създадат софтуерна компания, но Бил Гейтс не можел да бъде достатъчно сигурен в техния успех, за да прекъсне обучението си в "Харвард".
През декември 1974 Алън бил на път към Гейтс, когато се спрял в един магазин. Това, което видял вътре, променило техния живот завинаги. На корицата на списание "Популар Електроникс" имало снимка на "Altair 8800" и заглавие под него "Първият комерсиален микрокомпютър" . Той занесъл списанието на Гейтс и те видели в този микрокомпютър своя голям шанс, знаейки, че той щял да има нужда от програми, с които да работи. След няколко дни Гейтс се обажда на MITS ("Микро Инстрюментейшън Енд Телеметри Систъмс"), създателите на "Altair 8800". Той им казал, че двамата с Пол са създали версия на BASIC, която може да работи на техните компютри. Това било лъжа, те дори нямали написан един ред с код, защото не притежавали "Altair 8800", но MITS не знаели това и били доста заинтересовани от тяхното творение. Затова Бил и Пол започнали да работят върху BASIC, както били обещали. Съставянето на кода било поверено на Бил Гейтс, а Пол Алън подготвял емулация на "Altair" на "PDP-10". След осем седмици те били готови и Алън трябвало да отиде до MTTS, за да тества творението им. Когато Пол сложил програмата в " Altair", той за първи път се докосвал до този компютър. Ако емулаторът, който той бил направил, или част от кода на Гейтс не работела, тяхното начинание щяло да завърши с провал. За негова радост това не се случило, защото програмата работела перфектно. Първо компютърът извел съобщението "мемогу size?" Пол въвел "7К." след това написал "Print 2+2." и за негова радост компютъра изписал "4". MITS решили да купят правата върху BASIC от двамата програмисти. В този момент Бил видял, че има доста големи възможности в софтуерния бизнес, и прекъснал обучението си в "Харвард". Той и Пол Алън създали компанията "Майкрософт" през лятото на 1975, когато Бил Гейтс бил едва на 19 години. Компютърната хегемония започва.
През 1977 г. ръководството на Харвардския университет удостоява Бил Гейтс с диплома "поради неговите особени заслуги.
***
Текст под снимка
Служителите на "Майкрософт" още не вярват, че светът ще животът ще продължи и след Бил Гейтс

петък, 27 юни 2008 05:38:25

Приходите от онлайн реклама в Русия стигат $1 млрд. до 2010 г.

Insurance.bg - Новини
Приходите от онлайн реклама в Русия стигат $1 млрд. до 2010 г.



Приходите от онлайн реклама в Русия ще се увеличат пет пъти и ще достигнат 1 млрд. долара до 2010 г., съобщи агенция Блумбърг, цитирайки прогноза на Google. В страната има около 75 хил. компании, които рекламират продуктите и услугите си в мрежата. Според прогноза на Министерството на комуникациите персоналните компютри в страната ще станат близо 40 млн. тази година спрямо 31 млн. за миналата. Броят на интернет потребителите пък ще нарасне до 46 млн. от 35 млн. през 2007 г.
Google е на второ място по пазарен дял в Русия след Yandex с 28% пазарен дял. Търсачката има около 100 служители в Москва и Санкт Петербург, но не планира да отваря офиси в други градове в страната.
26.06.2008

петък, 27 юни 2008 00:01:00

Всеки трети на Земята ползва чат - програми

Политика - 28 стр.
Всеки трети на Земята ползва чат - програми

Виктория ВИКТОРОВА

ICQ, Skype, MSN u още много други софтуерни приложения правят възможна глобалната комуникация
|игновеното изпращане на съобщения и чатовете са технологии, които правят възможна моменталната текстова комуникация между двама или повече участници в Интернет или в някоя от формите на вътрешна мрежа (позната като интранет). Важно е да се разбере, че това, което разделя чата и програмите за мигновено изпращане на съобщения от технологии като и-мейл, е очевидната за потребителя синхронизация на комуникацията. Чатът се осъществява в реално време - право пред очите ви.
Някои системи позволяват изпращане на съобщения на хора, които в момента не са на линия ( т. нар. „офлайн съобщения"), като по този начин се премахва голяма част от разликата между програмите за мигновено изпращане на съобщения и електронната поща. Повечето услуги за мигновено изпращане на съобщения включват моментално известие или отговор, групови разговори, услуги за конференция (включващи глас и видео), влизане в разговор и прехвърляне на файлове. Програмите за мигновени съобщения позволяват ефективна и резултатна комуникация, благодарение на моменталното получаване на известие или отговор. В определени случаи мигновеното изпращане на съобщения включва допълнителни екстри, които го правят още по-популярно. Такива са възможността да виждаш този, с когото общуваш чрез използването на уеб-камера например, или да говориш директно и безплатно по Интернет. Възможно е също така да запазиш разговора за следващо разглеждане.
ICQ
ICQ (чете се „Ай Си Кю") е компютърна програма за комуникация, осъществяваща мигновено изпращане на съобщения. Създадена е първоначално от израелската компания „Мирабилис". Програмата стартира през ноември 1996. Името ICQ е игра на думи (омофон) и е фонетично съзвучна с английската фраза „I seek уо" (" Аз те търся"). ICQ е основана от Яйр Голдфингър, Арик Варди, Сефи Виджис и Амнон Амир.Обединили се под идеята за компания, която да предложи нов начин за комуникация чрез Интернет, те правят бързо задълбочено проучване на световната мрежа и наблюдават всекидневно растящия брой на новите сървъри в Интернет. Осъзнават, че хората сърфират, теглят, четат, търсят в тъсачките, но пропускат нещо много съществено. Милиони хора са свързани в глобална мрежа- Интернет, те са свързани, но не помежду си. Липсващата част била технология, която щяла да позволи на Интернет потребителите да се локализират в мрежата посредством уеб сървъри и да правят комуникационни канали един с друг, с които комуникацията щяла да бъде лесна. Те създват тази пионерска за онова време технология и отварят цяла нова индустрия. През ноември 1996, само четири месеца след създаването на „Мирабилис", първата версия на ICQ, бива пусната в Интернет. Потребителите били малко, но много скоро щели да станат хиляди и милиони. Потребителите препоръчвали продукта на свои приятели, те - на други и това довело до един от най-големите рейнтинги по сваляне за стартираща компания в историята на Интернет. Програмата позволява изпращането на текстови съобщения и линкове, конферентни връзки, пренос на файлове, поздравителни картички и др. Потребителите на ICQ се идентифицират от номера, наречени UIN. ULN се разпределят за всеки нов потребител като поредни (макар че се носят слухове, че има празнини в серията). На новите потребители в момента се дават номера, много по-големи от 100 000 000, а по-малките (шест цифри или по-малко) са обявени на търг в eBay от потребители, регистирали се по време на зараждането на програмата.
Skype
Skype (чете се „Скайп") е софтуерна програма, която позволява на потребителите да проведат както текстови, така и телефонни разговори през Интернет. Обажданията към другите потребители на услугата са безплатни, докато разговорите към стационарни и мобилни телефони имат определена такса. Допълнителните екстри включват мигновено изпращане на съобщения, трансфер на файлове и видео конференции.
Програмата е създадена от предприемачите Никлас Зенстрьом, Янус Фрийс и екип от софтуерни разработчици със седалище в Талин, Естония. Скайп групата си има своите седалища и в Люксембург, както и офиси в Лондон, Талин, Тарту, Прага и Сан Хосе, Калифорния. Скайп претърпява светкавичен растеж в популярността си откакто бива пусната. ЕЬау я купуват през септември, 2005 г. за сумата от 2,6 милиарда долара.
■ Други
Windows Live Messenger е програма за мигновено изпращане на съобщения, активна за операционните системи Windows XP, Windows Server 2003, Windows Vista и Windows Mobile. Тя е пусната на пазара на 13 декември 2005 г. Програмата се свързва към Майкрософтекия онлайн съветник за съобщения. Корпорациите могат и да интегрират своите Сървъри за комуникация на живо и активните си директории с мрежата в полза на своите клиенти. Други основни програми за мигновено изпращане на съобщения са AOL Instant Messenger (съкратено „AIM"), китайското QQ, Yahoo Messenger, Jabber, eBuddy и др.
***
Текст под снимка
Благодарение на програми като Скайп, вече може на минимална цена да общуваме с близките си по мобилния им телефон, без значение къде се намират.

петък, 27 юни 2008 05:44:22

Смениха шефове в БНТ

Труд - 6 стр.
Смениха шефове в БНТ



Дузина рокади по шефските места на БНТ утвърди преди ден управителният съвет на „Сан Стефано" 29. Освободен е шефът на дирекция „Маркетинг и реклама" Димитър Димитров. Неговото място заема Ани Димитрова. Главен редактор на отдел „Общество" става Роберт Ковачев (досега оглавяван от Александър Авджиев), а на „Култура и образование" - Невена Андонова. В Канал 1 ще бъде създаден нов отдел „Външни, съвместни и регионални програми", чиято дейност ще е свързана с подобряването на комуникацията и по-ползотворна работа с външните и съвместните продукции на телевизията. Негов шеф ще е Емилия Иванова, която досега оглавяваше „Телефон на зрителя". Неин подчинен ще е доскорошният началник Сашо Авджиев.

четвъртък, 26 юни 2008 05:03:01

"Фрийдъм хаус": СЕМ е политически зависим

Експрес - 5 стр.
"Фрийдъм хаус": СЕМ е политически зависим



Съветът за електронни медии (СЕМ) в България има репутацията на орган, който е зависим политически.
Това се казва в годишния доклад "Държави в преход 2008" на американската неправителствена организация "Фрийдъм хаус" за страните в преход. Анализът обхваща 29 страни от Централна и Източна Европа. Българската част от него е подготвена от анализаторите Рашко Доросиев и Георги Ганев.
Според доклада държавните радио и телевизия са недостатъчно независими от властта, тъй като се управляват директно от Съвета за електронни медии, чиито 9 членове се назначават от парламента и президента. Въпреки че СЕМ не е под контрола на правителството, бюджетът му се определя от парламента, пише още в доклада.
"Лицензирането на частни електронни медии е задача на СЕМ от 2001 г. насам, когато съветът бе поставен под парламентарен контрол През 2005 г. парламентът одобри Стратегия за развитието на радио и телевизионната дейност, но лицензирането още не е стартирало. Това доведе до несигурност в сектора на електронните медии в страната", се подчертава в доклада. Преди около година, на 2 юли 2007 г., СЕМ
скандално отказа да финализира обявените конкурси за аналогови тв честоти за София, Пловдив и Варна. От това решение на медийните надзорници и до този момент се възползват телевизиите на червения олигарх Красимир Гергов, които вече години продължават да излъчват без лиценз. До нищо не доведе и решението на състав на Върховния административен съд (ВАС) от 28 септември 2007 г, с което решението на СЕМ за отлагане на конкурсите бе обявено за нищожно. През февруари т.г. медийните надзорници отново отказаха да приключат конкурсите за ефирните тв честоти. А на 11 март ги спряха окончателно. Според доклада на "Фрийдъм хаус" реформите в новите страни, членки на Европейския съюз, се забавят. Някои държави като Словакия, Словения, Полша, Унгария и Румъния регистрират слабо понижение в класацията, докато България показва слабо повишение.

четвъртък, 26 юни 2008 04:19:08

Замесиха българите в скандална реклама

Класа - 11 стр.
Замесиха българите в скандална реклама

Християн НЕМСКИ

Историята на шивача Хенри предизвика разнопосочни дебати сред родните рекламисти
"Защо никога не бива да си купувате ризи, ушити от българин?", пита рекламата на австралийската марка за ризи Herringbone. Тя спечели сребърен медал в категорията "Преса" на фестивала Cannes Lions, завършил през уикенда.
Криейтивът е дело на австралийския клон на агенция M&S Saatchi., създадена през 1995 г. от братята с еврейски произход Морис и Чарлс Сачи.
Текстът към печатната визия на Herringbone гласи: "Ризите, шити на ръка, са толкова добри, колкото ръцете, които ги шият. Ето защо точно Хенри Бувоа е нашият главен шивач. С обиколка на ръката 6 см, само тя е подходяща да ушие риза с не по-малко от 11 347 шева, които свързват нейните 19 части.
Хенри е от франция, нация с малки и фини ръце. Известни са с изтънчени дейности като гравиране и свирене на флейта. Тази генетична предпоставка показва защо французите са прочути със създаването на фини модни облекла, а не например със зидарска дейност.
Ето защо българите не са известни със своите шивашки умения, тъй като пръстите им са дебели като салам. Никога не купувайте риза, шита от българин. За най-фини детайли винаги купувайте ризи, правени от шивачи с малки ръце. На света няма шивач с по-малки ръце от нашия Хенри."
Кампанията има и 3-минутен телевизионен вариант, в който обаче не се споменава и дума за "бездарието" на българина, а се показва житейската история на шивача с миниатюрни ръце Хенри.
Скандалната реклама предизвика гневни коментари в интернет пространството от български рекламисти. "Не съм запознат с идейната концепция на рекламата, но не е редно една компания да се подиграва с честта на цяла нация по този дискриминационен начин", коментира пред "Класа" управителят на Saatchi&Saatchi България Милин Джалалиев. Той вече е написал имейл до екипа на M&S Saatchi в Австралия и Азия относно тяхната позиция в рекламата, но още не бил получил отговор. Джалалиев подчерта, че за негова радост Saatchi&Saatchi и М&С Saatchi нямат нищо общо помежду си като организации, иначе не би бил горд да работи в подобна фирма. Освен това той призова българската рекла-мистка гилдия да пише до криейтив директора на агенцията в Сидни Бен Уелш - welshb@mcsaatchi.com.au.
Гневен от "шивашката" реклама е и творческият директор на агенция Leo Burnett Sofia Светослав Тодоров. Според него австралийците са решили да си изберат екзотична и непозната за тях нация и да я обиждат на воля. "Искали са да направят аналогия с филма "Борат", но опитът на M&S Saatchi се е оказал много слабо попадение. Щом точно този криейтив е взел награда в Кан, ясно е какви са представите на западняците за реномето на българина", допълни Тодоров. Той също се опитал да се свърже с австралийците, но без резултат. Шефката на рекламна агенция "График Дизайн Студио" Мария Маслева, която бе на фестивала, също коментира, че примерът е показателен за лошото мнението на чужденците към българите.
Според криейтив директора на агенция "Графити ББДО София" Деян Шиваров пък се обръщало прекалено голямо внимание на въпросната реклама. "Всички нации си имат изграден стереотип за останалите -например американците били дебели, немците нямали чувство за хумор и т.н. Така че за мен това впрягане е малко излишно от наша страна", каза той. Шиваров уточни, че като цяло не е особено впечатлен от печатната визия на Herringbone и не била достойна за приз от феста на Лазурния бряг.
Според някои от експертите рекламата е обидна и непочтена. Според Закона за защита на потребителите непочтена е всяка реклама, която съдържа елементи на дискриминация или накърнява човешкото достойнство.

четвъртък, 26 юни 2008 04:43:09

Почти само мъже ползват мобилния интернет

Insurance.bg - Новини
Почти само мъже ползват мобилния интернет



Трафикът на данни е нараснал с 30% през май спрямо март
Над 88% от потребителите на мобилен интернет са мъже. Това сочи нов доклад на Opera Software, разработчик на едноименния браузър, цитиран от TechNews.bg.
През месец май от мобилния браузър Opera Mini са се възползвали 14,7 милиона потребители. Това е ръст от 23% в сравнение с март на настоящата година.
С около 30% пък се е увеличил обемът на предаваните данни през май спрямо март, за да достигне 43,2 милиона мегабайта.
Обемът на данните е малък, поради използването на специален алгоритъм за оптимизирано представяне на уеб страниците. Без тази технология мобилният трафик през Opera Mini би бил многократно по-голям - 288 милиона мегабайта.
24.06.2008

сряда, 25 юни 2008 00:01:00

Хаос в Yahoo!

News.bg - Технологии
Хаос в Yahoo!



Компанията Yahoo! преживява кадрова криза.
От началото на годината са напуснали поста си 114 ръководители от различни нива.
Масовото бягство на ключови фигури продължава и по мнението на аналитиците то значително ще отслаби позициите на Yahoo! на Интернет-пазара.
Според изданието TechCrunch, което се позовава на служители на ръководни длъжности в Yahoo!, изпълнителният директор на компанията Джери Янг от седмица е в неизвестност, не отговаря на телефонните обаждания и не съобщава къде се намира.
Сега компанията се ръководи от президента на Yahoo! Сю Декър.
Миналата седмица стана известно, че от компанията си отиват Джеф Уайнър - вице-президент наYahoo! Network Division, Усама Файад - ръководител по обработка на данните, и Джеръми Заводни - един от ключовите разработчици.
Напускат също Ки Лу - изпълнителен вице-президент, който отговаря за технологиите на търсенето и рекламата на Yahoo!, Брад Гарлинхайс - старши вице-президент, и Виш Махиджани - също старши вице-президент.
След като стана известно за новата вълна от напуснали топ-мениджъри, цената на акциите на Yahoo! падна с 3,3%.
Според аналитиците бягството на такова количество ключови фигури ще се отрази крайно негативно на положението на компанията в бъдеще.
„Тези събития ще създадат нестабилност сред сътрудниците, които са подчинени на напусналите мениджъри. Мисля, че това ще стане критичен момент за Yahoo!", смята Колин Гилис, аналитик от Canaccord Adams.
По информация на TechCrunch от януари 2008 г. постовете си в Yahoo! са напуснали 114 ръководители от различни нива, без да се смятат редовите сътрудници.
В същото време според Wall Street Journal Yahoo! планира да проведе поредната реорганизация, за да обедини отделите си, отговарящи за електронната поща, търсачката и главния портал, в единна организация.
Решението за тази реорганизация идва от президента на компанията Сю Декър.
Очаква се, че тя ще подобри координацията между сервизите на компанията и групите за глобална продажба.
Представителите на Yahoo! обаче отказват всякакви официални коментари.
Както пише TechCrunch, "сегашната ситуация в компанията може да се характеризира като хаос".
25.06.2008

четвъртък, 26 юни 2008 00:01:00

Хаос в Yahoo!

News.bg - Технологии
Хаос в Yahoo!



Компанията Yahoo! преживява кадрова криза.
От началото на годината са напуснали поста си 114 ръководители от различни нива.
Масовото бягство на ключови фигури продължава и по мнението на аналитиците то значително ще отслаби позициите на Yahoo! на Интернет-пазара.
Според изданието TechCrunch, което се позовава на служители на ръководни длъжности в Yahoo!, изпълнителният директор на компанията Джери Янг от седмица е в неизвестност, не отговаря на телефонните обаждания и не съобщава къде се намира.
Сега компанията се ръководи от президента на Yahoo! Сю Декър.
Миналата седмица стана известно, че от компанията си отиват Джеф Уайнър - вице-президент наYahoo! Network Division, Усама Файад - ръководител по обработка на данните, и Джеръми Заводни - един от ключовите разработчици.
Напускат също Ки Лу - изпълнителен вице-президент, който отговаря за технологиите на търсенето и рекламата на Yahoo!, Брад Гарлинхайс - старши вице-президент, и Виш Махиджани - също старши вице-президент.
След като стана известно за новата вълна от напуснали топ-мениджъри, цената на акциите на Yahoo! падна с 3,3%.
Според аналитиците бягството на такова количество ключови фигури ще се отрази крайно негативно на положението на компанията в бъдеще.
„Тези събития ще създадат нестабилност сред сътрудниците, които са подчинени на напусналите мениджъри. Мисля, че това ще стане критичен момент за Yahoo!", смята Колин Гилис, аналитик от Canaccord Adams.
По информация на TechCrunch от януари 2008 г. постовете си в Yahoo! са напуснали 114 ръководители от различни нива, без да се смятат редовите сътрудници.
В същото време според Wall Street Journal Yahoo! планира да проведе поредната реорганизация, за да обедини отделите си, отговарящи за електронната поща, търсачката и главния портал, в единна организация.
Решението за тази реорганизация идва от президента на компанията Сю Декър.
Очаква се, че тя ще подобри координацията между сервизите на компанията и групите за глобална продажба.
Представителите на Yahoo! обаче отказват всякакви официални коментари.
Както пише TechCrunch, "сегашната ситуация в компанията може да се характеризира като хаос".
25.06.2008

четвъртък, 26 юни 2008 00:01:00

Съд решава бъдещето на Facebook

News.bg - Технологии
Съд решава бъдещето на Facebook



Продължителната съдебна битка на основателя на социалната мрежа Facebook Марк Цукерберг и неговите състуденти от Харвард стигна до федералната зала в Сан Хосе, предаде technewsbg.
Съдебните спорове може да имат решаващи последствия за бъдещето на фирмата.
Предмет на спора е дали ConnectU, мрежа за запознанства, създадена от някои от състудентите на Цукерберг от Харвард, може да поднови споразумението, което е имала с Facebook.
ConnectU предяви претенции, че основателят на социалната мрежа е откраднал идеите и кода й, за да основе компанията си.
Членовете на ConnectU твърдят, че са намерили ново доказателство по делото.
Facebook иска да въведе в сила споразумението, условията на което не бяха разкрити.
Всъщност, голяма част от този случай си остана забулена в мистерия.
Потенциалните рискове от ситуацията са огромни за популярната социална мрежа.
"Най-лошият сценарий е Facebook да не разполага със собствен код.
Това би довело до катастрофални щети", твърди Ерик Голдман, доцент в Юридическия университет на Санта Клара и директор на юридическия институт по високи технологии към същия университет.
"Най-трудният възможен вариант е да се стигне до борба за съществуването на Facebook", допълва Голдман, цитирана от redorbit.com.
Юридическата драма се корени в предприемаческите занятия на студенти от Харвард през далечната 2003 г.
Тя започна в бостънския федерален съд и се пренесе в Сан Хосе.
Наскоро Facebook засенчи MySpace като най-популярен сайт-социална мрежа в света, според изчисления на comScore.
Базираната в Пало Алто компания привлече 123,9 млн. уникални посетители през май, което е близо три пъти повече от 47,2 млн. потребители на сайта година по-рано. MySpace следва Facebook със 114,6 млн. потребители.
Летящият старт на Facebook предполагаше списание Forbes да опише Цукерберг като най-младия самостоятелно създаден милиардер.
Макар цената на частната компания да е обект на спорове, стратегическата инвестиция на Microsoft в края на 2007 се базира на установена цена от $15 млрд.
Но Цукерман беше преследван от твърдения, че е откраднал идеите и кодана харвардските си колеги, създали ConnectU, уебсайт за срещи.
А друг бивш колега на Цукерман от Харвард, софтуерният предприемач от Силициевата долина Аарон Грийнспан, предяви съдебен иск срещу търговската марка на Facebook с аргумента, че той пръв е използвал термина "Facebook" като характеристика на портала, който той е създал.
25.06.2008

четвъртък, 26 юни 2008 00:01:00

Българи правят многоезична социална мрежа в интернет

Дневник - Компании&Финанси - I стр.
Българи правят многоезична социална мрежа в интернет

Даниела СТЕФАНОВА

Фондът NEVEQ инвестира в разработката на платформата
Четвъртата инвестиция на фонда за рисков капитал NEVEQ (New Europe Venture Equity) е в разработката на уникална интернет платформа, наречена „Фейвит" (FAVIT). Това съобщиха управляващият съдружник на фонда Константин Петров и изпълнителният директор на „Интерактив медиа" (Interactive Media), компанията - създател на софтуера, Константин Христов. От инвеститора не съобщиха размера на средствата, но обясниха, че ще се използват за доизграждане на платформата и разрастването на екипа. Засега с разработката на „Фейвит" се занимават 7 души, но екипът ще нарасне с още 15 дизайнери, уебпрограмисти и специалисти по мениджмънт на потребителски общности, и ще бъде изцяло базиран в България. „Компанията е млада, но потенциалът й е огромен, а инвестицията ще бъде достатъчна за следващите 3-4 години", каза Петров. По думите му пазарното проучване на фонда е показало, че системата няма аналог в света. „Ако популярните вече социални мрежи свързват един потребител с друг, ние свързваме потребителя с един източник на съдържание“ , обясни Петров и допълни, че след инвестицията в семантичните технологии, с които се занимава „Онтотекст" (звено на „Сирма"), фондът прави първа крачка към социалните и информационните мрежи, които са актуалният тренд в интернет. Бизнес моделът на платформата предполага издръжка от реклама, но не в чист вид, а комбинация от реклама и промоции. „Фейвит" дава лесен достъп до съдържание в уеб според индивидуалните нужди и интереси. Насочен е към масовия клиент, който ще може да намира, събира и подрежда на едно място важната за него информация, и то на родния си език. „Първата голяма пречка пред масовия потребител е езикът, особено за хората над 30-годишна възраст, които остават встрани от технологиите", каза Христов. Затова фокус на "Интерактив медиа" е бързо растящият интернет пазар в Югоизточна Европа от близо 80 млн. потребители, на който според Христов липсват Web 2.0 услуги, особено на местния език. В момента платформата все още е в процес на разработка. В края на септември ще е готов българският „Фейвит", а до десет месеца ще заработят и локалните платформи в Румъния, Турция, Гърция, Русия, Полша, Чехия, Словакия, Украйна и Естония.
***
Фондът вече е направил три инвестиции
NEVEQ започна дейността си през 2007 г. с капитал от 22.5 млн. евро. Досега е инвестирал 3 млн. долара в портала за пътнически услуги lessno.com и 5 млн. долара в българо-американското дружество FinAnalytica, което разработва софтуер за оценка на инвестиционния риск. Инвестицията в третия проект -семантичните технологии, разработвани от „Онтотекст", не беше обявена. Фондът все още не е изчерпал капитала си и има възможност да направи още няколко инвестиции, каза мениджърът по проектите Михаелена Дамянова.

четвъртък, 26 юни 2008 04:49:37

Facebook тръгва и на български език?

Класа - 11 стр.
Facebook тръгва и на български език?



Интерфейсът на социалната мрежа Facebook може да бъде преведен на още 55 езика. Сред тях освен българския са и испански, холандски, латински, чешки, гръцки, сръбски, норвежки, румънски, турски, македонски и няколко африкански и азиатски езици.
Всеки, който има желание да се включи в начинанието, може да го направи, като добави приложението към профила си и започне да дава предложения за преводите, пише сайтът vision-forweb.coM. Ако някоя дума все още не е преведена, он-лайн преводачите могат да дадат предложение, а потребителите да го гласуват дали е подходящо или не. Може да се добавят и коментари с лични мнения за преводите. Към момента в инициативата са се включили 22-ма преводачи, някои от които живеят в България, други - в чужбина. Процесът включва три основни етапа - превод на речника към Facebook, превод на текста в сайта и тестване и потвърждаване на превода.
От 55-те добавени езика само 13 са минали на второ ниво. Все още има езици, на които не е направен и един превод. Такива са естонският, казашкият, санскрит и други. Повечето са все още в първа фаза, с около 50% превод на речника. Най-активните общности са турската и унгарската -с над 50% свършена работа във втора фаза. Най-вероятно те ще преминат в трета фаза, следвани от испанския и уелския. Засега има 21 пуснати езикови версии, от които - италианска, испанска, френска, немска, чешка, китайска, руска.

четвъртък, 26 юни 2008 04:45:55