четвъртък, 26 юни 2008 г.

Замесиха българите в скандална реклама

Класа - 11 стр.
Замесиха българите в скандална реклама

Християн НЕМСКИ

Историята на шивача Хенри предизвика разнопосочни дебати сред родните рекламисти
"Защо никога не бива да си купувате ризи, ушити от българин?", пита рекламата на австралийската марка за ризи Herringbone. Тя спечели сребърен медал в категорията "Преса" на фестивала Cannes Lions, завършил през уикенда.
Криейтивът е дело на австралийския клон на агенция M&S Saatchi., създадена през 1995 г. от братята с еврейски произход Морис и Чарлс Сачи.
Текстът към печатната визия на Herringbone гласи: "Ризите, шити на ръка, са толкова добри, колкото ръцете, които ги шият. Ето защо точно Хенри Бувоа е нашият главен шивач. С обиколка на ръката 6 см, само тя е подходяща да ушие риза с не по-малко от 11 347 шева, които свързват нейните 19 части.
Хенри е от франция, нация с малки и фини ръце. Известни са с изтънчени дейности като гравиране и свирене на флейта. Тази генетична предпоставка показва защо французите са прочути със създаването на фини модни облекла, а не например със зидарска дейност.
Ето защо българите не са известни със своите шивашки умения, тъй като пръстите им са дебели като салам. Никога не купувайте риза, шита от българин. За най-фини детайли винаги купувайте ризи, правени от шивачи с малки ръце. На света няма шивач с по-малки ръце от нашия Хенри."
Кампанията има и 3-минутен телевизионен вариант, в който обаче не се споменава и дума за "бездарието" на българина, а се показва житейската история на шивача с миниатюрни ръце Хенри.
Скандалната реклама предизвика гневни коментари в интернет пространството от български рекламисти. "Не съм запознат с идейната концепция на рекламата, но не е редно една компания да се подиграва с честта на цяла нация по този дискриминационен начин", коментира пред "Класа" управителят на Saatchi&Saatchi България Милин Джалалиев. Той вече е написал имейл до екипа на M&S Saatchi в Австралия и Азия относно тяхната позиция в рекламата, но още не бил получил отговор. Джалалиев подчерта, че за негова радост Saatchi&Saatchi и М&С Saatchi нямат нищо общо помежду си като организации, иначе не би бил горд да работи в подобна фирма. Освен това той призова българската рекла-мистка гилдия да пише до криейтив директора на агенцията в Сидни Бен Уелш - welshb@mcsaatchi.com.au.
Гневен от "шивашката" реклама е и творческият директор на агенция Leo Burnett Sofia Светослав Тодоров. Според него австралийците са решили да си изберат екзотична и непозната за тях нация и да я обиждат на воля. "Искали са да направят аналогия с филма "Борат", но опитът на M&S Saatchi се е оказал много слабо попадение. Щом точно този криейтив е взел награда в Кан, ясно е какви са представите на западняците за реномето на българина", допълни Тодоров. Той също се опитал да се свърже с австралийците, но без резултат. Шефката на рекламна агенция "График Дизайн Студио" Мария Маслева, която бе на фестивала, също коментира, че примерът е показателен за лошото мнението на чужденците към българите.
Според криейтив директора на агенция "Графити ББДО София" Деян Шиваров пък се обръщало прекалено голямо внимание на въпросната реклама. "Всички нации си имат изграден стереотип за останалите -например американците били дебели, немците нямали чувство за хумор и т.н. Така че за мен това впрягане е малко излишно от наша страна", каза той. Шиваров уточни, че като цяло не е особено впечатлен от печатната визия на Herringbone и не била достойна за приз от феста на Лазурния бряг.
Според някои от експертите рекламата е обидна и непочтена. Според Закона за защита на потребителите непочтена е всяка реклама, която съдържа елементи на дискриминация или накърнява човешкото достойнство.

четвъртък, 26 юни 2008 04:43:09

Няма коментари: