събота, 1 март 2008 г.

IPTV навлиза на пазара с предимства, но и предпазливо

IPTV навлиза на пазара с предимства, но и предпазливо

дата : 29 февруари 2008 г. 17:08 ч.
автор : Иван Ватхов, Ехpert.bg
Най важното за IPTV е, че за разлика от еднопосочния път на сателитната, наземната или кабелната телевизия, тя може да превърне зрителя в директен участник в комуникацията











Бъдещето на телевизията и най-вече нейното разпространение може да се окаже тясно свързано с развитието на интернет технологиите, благодарение на IPTV, става ясно от проведения в София семинар на тема "IPTV - пазарни възможности и тенденции", организиран от водещата глобална компания за пазарни проучвания, консултантски услуги и събития в областта на информационните технологии, телекомуникациите и потребителската електроника IDC.

На форума бяха дискутирани възможностите и стратегиите за развитие на IPTV в региона на Централна и Източна Европа, включително и в България. Доставчици в тази област, като Ericsson, S&T, EMC и Intracom, представиха своите IPTV решения, съобразени с нуждите на българските телекомуникационни оператори.

IP телевизията е базирана на широколентов достъп (broadband access) до интернет, чрез който се осигурява както доставката на телевизионно излъчване до потребителите на нета, така и възможност за по-голяма интерактивност, включително обратна връзка.

В добавка към програмата излъчвана от традиционните телевизионни оператори и препредавана до клиентите от доставчиците на интернет, услугата може да предложи огромно по обем съдържание, което да обогати иначе донякъде ограничените възможности на телевизионерите.

Най важното за IPTV е, че за разлика от еднопосочния път на сателитната, наземната или кабелната телевизия, тя може да превърне зрителя в директен участник в комуникацията (т.е. връзката става двупосочна).

Представители на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) коментираха по време на семинара в София съществуващия регулационен режим у нас, който, оказва се, не поставя никакви пречки пред развитието на IPTV. Съгласно приетия и вече действащ в България Закон за електронните съобщения, фирмите желаещи да предоставят услугата IPTV трябва само да уведомят КРС и не подлежат на какъвто и да е регистрационен режим.

Динамичното развитието на широколентовия достъп беше посочено като основа и стимул за развитието на цял пакет от нови услуги, IP VPN, VoIP, видео при поискване (video on demand), видео конференции, видео наблюдение, игри в мрежа и др., в това число и IPTV.

По данни на IDC, изнесени на семинара в София, проникването на широколентовите услуги сред населението в региона на Централна и Източна Европа е било между 4 и 13% през 2007 г., като България се нарежда в горната половина на този диапазон.

Експерти от IDC посочиха, че стартът на IPTV услугата в повечето страни от региона (с изключение на Словения през 2003 г.) е през 2006 г., като за България класическа IPTV услуга се предоставя едва от миналата година.
Прогнозите на анализаторската компания за динамичен растеж в бъдеще се дължи, според Джошуа Буд, програмен мениджър телекомуникации в IDC CEMA, предимно на нуждата от предоставяне на нови услуги от операторите поради спад на приходите от гласови услуги и базова интернет свързаност, и поради новото потребителско търсене - всичко през един канал, на всякакъв вид устройство, навсякъде и по всяко време.

IPTV технологията предоставя възможности, надхвърлящи традиционната платена телевизия - интерактивност, таргетирано съдържание и реклами, лесно предоставяне на много нови услуги, контрол на потребителя върху гледаното съдържание, управление от разстояние и други.

Анализаторите разгледаха българския пазар от гледна точка на потенциала на IPTV като алтернатива на услугите за платена телевизия. Като основни предпоставки за успех бяха посочени географското покритие, качество на мрежата, управление на съдържанието и конкурентни оферти за платена телевизия за крайните потребители.

Според участниците в конференцията, операторите са изправени пред предизвикателството да разяснят пред крайните потребители разликата между IPTV и интернет телевизия, за да могат успешно да се позиционират на този пазара.

Съществува сериозна разлика между интернет телевизията и IP телевизията, смята Александър Въгларов, изпълнителен директор на "Вестител", който представи възможностите за масово навлизане на IPTV в България. Фирмата е една от първите, които започнаха да предлагат услугата и вече е обвързана в договор с някои от най-големите доставчици на интернет в страната.

Докато при интернет телевизията се използва световната мрежа, IP телевизията се базира на собствена мрежа, изградена и поддържана от оператора, предлагащ услугата. Чрез мрежата въпросният оператор може да осъществява контрол на качеството на услугата, достигаща до крайния потребител.

Друго отличие се открива в областта на контрола върху съдържанието, какъвто предлага IP телевизията. При интернет телевизията такава възможност не е налице. Основна разлика между двата типа телевизии е фактът, че крайният продукт, предаван по интернет телевизията, се приема на персонален компютър, докато при IP телевизията телевизионният приемник също може да бъде средството за достигане до потребителя.

България посреща L’Europeo

България посреща L’Europeo

дата : 29 февруари 2008 г. 15:57 ч.
L'Europeo пише за история, политика и култура



На 15 април, вторник, българският медиен пазар ще посрещне най-новото периодично издание - L'Europeo ("Л'Еуропео"). Списанието е единствено по рода си в Европа, излиза 6 пъти годишно и всеки негов брой е посветен на специална тема.

L'Europeo пише за история, политика и култура, представя факти, събития и личности, свързани с различи периоди от света, човека и обществото. Най-прочутите личности в най-заплетените истории. Защо е по-лесно да купиш генерал, отколкото да се сражаваш с него?!

Защо загубата на девствеността у Мадона е най-големия напредък в кариерата й?! Защо шегите с царете никога не са безопасни?! По израза на Сократ "Говори ми да те видя!" изданието има амбицията да говори на своите читатели. Спорт, изкуство, мистерия, пари, секс, черна хроника - това са само част от интересите на неговите страници.

Главен редактор на българската версия на L'Europeo е Калина Андролова, която казва: "В България съществува културен дефицит. L'Europeo е списание, което би могло да го запълни, защото е адресирано към широк кръг читатели, за които познанието започва с любопитството. Списанието създава усещане за книга, то е като храна за духа и ума".

L'Europeo е първото европейско издание, което публикува най-драматичните страници от "Хладнокръвно" на Труман Капоти. И единственото списание, за което Джон Стайнбек някога е писал. Автори в L'Europeo са Джорджо Армани, Паоло Конте, Ориана Фалачи, Алберто Моравия, Васко Роси.

"L'Europeo e училище за италианска журналистика", казва главният му редактор в Италия Даниеле Проти и допълва - "защото от самото начало през 1945 г. в редакторския му екип работят "звездите" на други издания, като Камила Чедерна или Джорджо Бока.

Както и други големи имена на итиалианската журналистика, които винаги са работили за L'Europeo - Ориана Фалачи, Лина Колети, Оресте дел Буоно, Томасо Бетсоци". Освен със своите текстове, теми и разработки, списанието залага и на сериозна фотожурналистика. Сред големите имена на неговите фотографи е скандалният Оливиеро Тоскани (Benetton) и любимият папарак на Федерико Фелини - Тацио Сечиароли.

В България L'Europeo ще излиза от издателство QM Media (Кю Ем Медиа), което добавя към своето портфолио още едно списание, при това с колекционерски авторитет. След успешната история на българската Bravacasa, списанието за мъже Max, което през януари отбеляза първата си година у нас с телевизионно шоу в ефира на Нова телевизия и след силния старт в България на списанието за жени Amica, QM не се съмняват в посоката на своята последна инициатива.

"L'Europeo ще бъде провокативно четиво. Това е списание, което не можеш да подминеш безпристрастно. И списание, което не се изхвърля. Бях много учудена, когато за първи път видях стар негов брой да се продава на цената на нов в един ред с последните броеве на всички останали издания. Това се случи в Италия.

Направих коментар пред продавача, а той обиден отговори "Но как, не знаете ли, това е L'Europeo?! Сигурна съм в успеха на медията у нас", споделя издателят Кристиана Великова. Главен редактор на списанието у нас е Калина Андролова, икономист и философ по образование. Пътят й на журналист преди година я отвежда в Max, където Калина разработва почерка си в поредица от политически материали.

Първият брой на L'Europeo на български се очаква на 15 април.

GARB се разсърди на БНТ

GARB се разсърди на БНТ

Очаква се следващата седмица държавната телевизия да си избере доставчик на пийпълметрични данни

Фотограф: Георги Кожухаров
Откакто медийният пазар в България работи с два вида различни данни за рейтинга на тв програмите, предоставяни от две различни конкурентни агенции - TNS/TV Plan и GfK Audience Research Bulgaria (GARB), в сектора определено не е спокойно.

Все пак доскоро на медийния пазар имаше привидно затишие и всички играчи - потребители на пийпълметрични данни (медии, рекламодатели и рекламни агенции) кротко очакваха развръзката и водеха разговори помежду си какъв е полезният им ход. Който е да бъде създадено "Общо индустриално сдружение" (Joint Industry Committee - JIC), което вече няма да е с идеална цел, както сега Комитетът на потребителите на пийпълметрични данни, а чисто търговско. Неговата идея е да обедини всички заинтересувани страни на пазара, които да са собственици на данните за телевизионните рейтинги.

Зрителите на този медиен мач пък често броят точките за и против GARB и TNS/TV Plan чрез броя на клиентите им. И ако приемем, че това е част от критерия, по който една агенция да бъде обявена за доминираща на пазара, това е TNS/TV Plan, която към момента има повече клиенти, но пък GARB работи за основния конкурент на bTV, "Нова тв" и TV7.

През седмицата едно писмо на GfK Audience Research Bulgaria (GARB), изпратено до БНТ и до някои медии, създаде смут в медийния сектор. GARB протестира срещу условията на конкурса, обявен от държавната телевизия за осигуряване на анализи на пипълметрични данни. Агенцията е недоволна от няколко условия в конкурса. Според официалното съобщение на БНТ "участниците може и да не произвеждат данни, а само допълнително да ги обработват. Панелът, използван в България, трябва да е съставен от повече от 900 домакинства. Базата данни от пипълметричния панел трябва да е активна повече от две години". Участниците в конкурса на БНТ можеха да подадат документи за участие в конкурса на телевизията до 26 февруари тази година. "GARB би могъл и с удоволствие би реализирал този договор или би участвал в конкурса, както бе направено миналата година и конкурсът беше спечелен от GfK/Теlecontrol (*GARB е дъщерно дружество на швейцарската GfK/Telecontrol - бел. ред.), ако сега обявената процедура за възлагане на малка обществена поръчка се провеждаше при спазване на закона. Поради рестриктивните условия по документите за участие, зададени от БНТ, GARB обаче е практически изключен", твърди в писмото изпълнителният директор Джордж Лукс. Той заявява още, че няма да допусне данните "да бъдат обработвани от трета страна и да бъдат доставяни на БНТ, щом GARB не може да гарантира тяхната безпристрастност и обективност. Според Лукс GARB е професионално отговорен за данните си и затова може да ги предоставя единствено директно... "И понеже правилата на този конкурс на БНТ изглежда да са в разрез с европейската практика на безпристрастни и прозрачни конкурси, GARB смята да отнесе въпроса до европейските органи за контрол на медиите и конкуренцията", завършва заканително писмото.

Срокът за участие в конкурса на БНТ изтече и нито GARB, нито TNS/TV Plan са подавали документи за доставчик на данни. "Имаме един кандидат в конкурса за доставка на рейтингови данни. Наистина документи не е подавала нито една от двете пийпълметрични агенции - GARB и TNS. Поведението на GARB е странно. Вместо да се жалват, трябваше да участват в конкурса. БНТ и досега прекупуваше данни от друга агенция, след като прекрати договора си с GfK преди година. Този модел на получаване на данни ни излиза по-евтин", коментира пред "Капитал" маркетинговият директор на БНТ Димитър Димитров. Той обясни, че вероятно през следващата седмица държавната телевизия ще е готова да обяви резултатите от конкурса, но не пожела да обяви името на единствения кандидат.

От GARB пък категорично заявиха, че "GfK/Теlecontrol е твърдо решен да продължи телевизионните изследвания в България при всички случаи, като е инвестирал допълнително средства за подобряване качеството на панела. От компанията обясниха, че съжаляват, "ако конкурсът продължи с настоящите несправедливи условия". БНТ обаче едва ли ще обяви нов конкурс, така че по всичко личи, че следващата седмица държавната телевизия ще има нов доставчик на пипълметрични данни.

в. Капитал

Понякога промяната е хубаво нещо

Председателят на IPG за Австрия Руди Кобза:

Понякога промяната е хубаво нещо

Когато растете толкова бързо, имате нужда от много добри новоизгряващи таланти
Фотограф: Георги Кожухаров
Профил:

Руди Кобза е президент на най-голямата рекламна група в Австрия, включваща марките Draftfcb Kobza, Lowe GGK и Alphaaffairs. Агенциите му печелят редица награди в Кан, Ню Йорк и Порторож. Lowe GGK е единствената австрийска агенция, спечелила Golden Lion за телевизионна реклама в Кан. Кобза е член на Съвета на Международната рекламна асоциация на Австрия и е участвал в журита на национални и международни конкурси. През 2007 г. председателства фестивала Golden Drum в категорията "Кампании".
Сравнено със Западна Европа, развитието на рекламната индустрия в България може да се опише само по един начин - взрив.

Това, което най-много впечатлява чуждите специалисти, когато се запознаят с българския пазар, е двуцифреният ръст, който се отчита тук всяка година. След това идва свалянето на градуса на емоциите до нормалните нива, когато те видят креативната част от бизнеса.

Впечатлението на Руди Кобза, един от най-интересните и успешни австрийски рекламисти, не е по-различно. "Тук е пълно с енергия", казва той с неприкрито впечатление. Още повече че за австрийските компании България винаги е била гостоприемно място.

Не толкова позитивно е отношението му към продуктите, които се създават тук обаче. "Виждал съм доста различни стандарти на пазара. Виждал съм както много добра работа, така и посредствени неща. Но така е навсякъде", казва Кобза. Според него ключово за развитието на пазара е намирането на талантливи хора, които да поемат увеличаващото се количество работа. "Мисля, че когато растете толкова бързо, имате нужда от много добри новоизгряващи таланти. Да намерите правилните хора. Да се развиваш толкова бързо, това е трудното в ситуацията тук", разсъждава Кобза.

През последните две години основните позитивни коментари към продуктите на българските агенции след националния фестивал е, че качеството на изпълнение на рекламните продукти се подобрява все повече. Това се потвърждава и от Руди Кобза. "Що се отнася до качеството на изпълнение, мисля, че регионът е супер, много добър. Творческият директор в моята агенция (DraftFCB+Kobza - бел. ред.) преди работеше за друга компания, която правеше кампании за MTel (Demner, Merlicek&Bergamnn - бел. ред.) и имаме много приятели тук", обяснява Кобза. Освен качественото впечатление все пак и ценовият фактор оказва влияние върху предпочитанията на външните агенции, продължава той и допълва, че още едно предимство на компаниите тук е, че внасят по-различен стил в работата на международните си колеги. "Мисля, че това е голям шанс за България да стане интернационален пазар", оптимистичен е австриецът.

За малко повече от 20 години Кобза успява да се превърне от собственик на малка агенция в председател на може би най-успешната австрийска комуникационна група. Три от четирите агенции в групата са създадени от него, а четвъртата - Lowe GGK, се присъединява към структурата впоследствие. Любопитното е, че той е председател и на самите агенции, но работата му е изградена така, че да не се получават конфликти между тях. Последният успех на групата е спечелването на първо и трето място в класацията за креативна ефективност, изготвяна от австрийското списание Bestseller. Забавното в случая е, че на второ място са техните най-големи конкуренти Demner, Merlicek&Bergamnn. "Откакто започна това годишно подреждане, те винаги печелеха. Винаги бяха на първо място. Но понякога промяната е хубаво нещо", казва Кобза с искрено забавление в гласа.

Според Кобза това, което прави една идея добра и ефективна, "вече не е само проблем на копирайтъра и арт директора. Да решиш коя медиа ще използваш също е част от креативната работа. Как да построиш архитектурата на цялата кампания също е въпрос на креативност. Така че креативността вече не е само да напишеш добър слоган, а е повече въпрос на това как играеш с целия медиамикс", казва рекламистът.

Основната причина за посещението на Руди Кобза в България бе обявяването на реформирания (отново) медиен фестивал в Албена - Mediamixx, като голямата новина е, че Кобза е станал съдружник във фестивала с досегашния му собственик Георги Кузмов. Негова цел ще бъде "да направим фестивала наистина голям и международен. Ще поканим много чужди лектори, ще имаме интернационална програма. Каквото са Кан и Golden Drum за рекламата, това ще бъде фестивалът за медиите. Той ще се разпростира от Западна Европа, Балканите, Близкия изток, до Крим и Русия", обяснява Кобза. Освен това ще има и силна конгресна част, в която ще се разискват проблемите и възможностите за развитие на различните типове медии.

Една от причините, поради които Кобза е решил да се включи в начинанието, е убеждението му, че в следващите три до пет години "България ще се превърне в международен пазар". По отношение на рекламната индустрия, очакванията му са, че основният източник на иновациите ще идва от медиите. Доставката на съдържание по интернет и през мобилните устройства ще бъде "главната движеща сила, която ще оказва влияние върху работата на агенциите. Трябва да се измислят все по-прости идеи, които да бъдат еднакво ефективно предавани независимо от типа медиа", заключава Руди Кобза.

в.Капитал

"Наркомрежа" тръгва с уникална PR акция

"Наркомрежа" тръгва с уникална PR акция
в. Експрес
Телефонът звъни. Мъжки глас казва: Ще получите пратка, и затваря. Ден покъсно в редакцията пристига кашонче с прилежно опакована като по филмите "дрога" - пудра захар като кокаин и бонбони, имитиращи екстази. Малко преди колегите от ,крими отдела да се задействат, установяваме, че става дума за уникалната PR акция на Диема по повод премиерния сериал "Наркомрежа". Култовата поредица тръгва на 10 март и ще върви в праймтайма - 20.00 ч., от понеделник до петък.
стр. 33

Да се возиш на кредит

Да се возиш на кредит
в. Капитал
Банките и автомобилните вносители са рекламни шампиони в пресата за 2007 г.
Лъскавите издания продължават да са основния генератор на ръст в пресрекламата
Небето е границата
Дяволски добри депозити, лихви на Хитър Петър*, стил, скорост, бързина и автомобили с характер.
Ако ви се струва, че от една година насам от вестниците преливат от реклами на кредити, депозити и нови автомобили - прави сте. Двата сегмента от пазара на пресреклама са най-бурно развиващите се през 2007 г. Две банки държат първите две места за най-голям ръст в сравнение с 2006 г. - Unicredit Bulbank (115%) и Piraeus Bank (102%). "Развиваме се по-бързо, по-динамично и увеличението на рекламния ни бюджет е нормално следствие от това", обяснява Мая Хайрабедян, маркетинг директор на Piraeus Bank.
И докато те са сравнително малки рекламодатели в печатните медии, единственият нов член на челната десетка - Обединена българска банка, също отчита впечатляващо нарастване от 74%.
В пресреклама през 2007 г. са били вложени общо 153.195 млн. лева според мониторинга на агенцията за маркетингови изследвания TNS/TV Plan, срещу 138.519 млн. лева през 2006 г., или ръст от 10.6%. Мониторингът обхваща около 110 заглавия (броят им варира, особено при по-малките месечни издания). Трябва да се има предвид, че данните са изчислени по официалните тарифи на съответните медии и не включват отстъпките за количество, комисионите на рекламните агенции и рекламодателите и бартерните договори. В сумите не са включени рекламите на игри, лотарии, тв канали и радиостанции, вестници, списания, издателска дейност, благотворителни организации, социологически и рекламни агенции. За да се придобие по-реална представа за вложенията в пресреклама, обикновено се вадят между 10% и 50% от официалните стойности.
Телеком спад
Най-силно впечатление правят резултатите на голямата тройка телекомуникационни оператори. При MTel и преди се е отчитал спад на инвестициите в рамките на 8-10%, но резултатът на другите две компании е изненадващ. БТК са свили инвестициите си в пресреклама (бюджетът е общ за БТК и Vivatel) с 28% до 5.513 млн. лева, а Globul с цели 35% до 3.838 млн. лева. "Намалените бюджети за пресрекламата са тенденция в последните няколко години. Това е за сметка на засиленото рекламно присъствие в интернет и т.нар. нови медии", коментира директорът "Корпоративен маркетинг" в Globul Петя Стоянова.
Друга причина за тези големи разлики могат да бъдат и различните отстъпки, които големите рекламодатели получават. Техният размер обаче си остава търговска тайна, споделена само между медиите, агенциите и техните клиенти.
До известна степен отрицателните резултати на големите рекламодатели се компенсират от навлизането на нови компании в топ 50. Една от тях е "Кимимпекс ТЛ", по-известна като веригата магазини 2be, които през есента стартираха масирана рекламна кампания. Австрийската Uniqa, която придоби мажоритарен дял от застрахователно дружество "Витоша", също е сред новите имена в класацията с бюджет от малко над 500 хил. лева. Общо 50-те най-големи рекламодатели разпределят помежду си общо 42.2% от всички рекламни инвестиции в печатните медии.
Нов модел, нов бюджет
Въпреки доброто представяне на сегмента на автомобилните вносители двата най-големи рекламодателя в него - Renault Nissan Bulgaria и Moto Pfohe, отчитат спад на вложенията си, съответно -3% и -31%. Но увеличените бюджети на конкурентите им помагат на сегмента да свали от първото място този на телекомуникационните компании с общ дял от малко над 11% (17.384 млн. лева) от рекламните инвестиции в преса, срещу 8% или 12.372 млн. лева, които операторите са вложили в реклама на корпоративния си имидж. "Инвестициите ни в реклама зависят от конкретни [промоционални] събития", казва Вили Дичева от маркетинг отдела на "София Франс ауто" и добавя, че увеличените рекламни бюджети основно са заради лансирането на много нови модели на пазара. Мария Василева, маркетинг мениджър на "Нисан България", също обяснява, че отпускат допълнителен бюджет за реклама основно когато промотират нови автомобили. До 2009 г. те предвиждат да представят 26 нови модела, което ще се отрази и върху рекламните инвестиции на компанията в бъдеще.
След бурното развитие на сектора сред топ 10 продуктови групи влизат и агенциите за недвижими имоти, макар и с едва 2% дял, или близо 1.7 млн. лева инвестиции в пресреклама.
Ако трябва да съдим за 2008 г. по първите два месеца от нея, и през тази година банките и автомобилните вносители ще продължат да инвестират сериозно в пресреклама. При мобилните оператори поне като размер на бюджетите ситуацията ще бъде относително спокойна. Поне според Петя Попова. "Очаквам пазарът [на мобилни услуги] да върви към сегментиране, което ще се отрази и на рекламната политика на операторите. Не очаквам сериозно увеличение на бюджетите за 2008 г.", смята директорът "Корпоративен маркетинг" в Globul.
Малко позагубилите се производители на бира вероятно ще се активизират в началото на лятото, преди и по време на Европейското първенство по футбол. Малко по-късно и те, и всички основни спонсори на олимпийските игри също ще бъдат сред често срещаните имена в печатните медии.
Заглавия на реклами, съответно на Първа инвестиционна банка и СИБанк.
стр. 44 - 45

CME: Продължаваме да търсим ТВ канали за продан на Балканите

CME: Продължаваме да търсим ТВ канали за продан на Балканите
investor.bg
Листнатата в САЩ медийна компания Central European Media Enterprises (CME) продължава да проявява интерес към покупката на телевизионен канал в редица държави на Балканския полуостров, казаха от компанията за Investor.bg.
По думите на директора корпоративни комуникации Романа Томасова компанията за момента няма конкретни планове за пазара в България.
Тя обясни, че стратегията на CME предвижда да оперира един от водещите ТВ канали в страната, какъвто в момента в България не се продава.
„Не бихме стартирали с малък канал, който след това да развиваме и налагаме”, каза тя.
По думите й така са започнали в някои държави като Чехия и Румъния, където след промените са спечелили лиценз за излъчване и са създали силна телевизионна марка. В момента компанията притежава пет канала в северната ни съседка.
Запитана дали CME би проявила интерес към установяване на партньорства с местна телевизия на някои от пазарите в региона Томасова каза, че компанията има такава практика. „Именно това е и начинът, по който стартирахме в някои от страните. Установихме партньорство с местна компания, която след това придобихме”, коментира тя като добави, че акционерите на CME обаче държат да притежават мажоритарен дял в такива партньорства.
Романа Томасова допълни, че телевизионният пазар на Балканите е много интересен и компанията продължава да проучва различни възможности за придобивания. Като пример тя посочи страните от бивша Югославия, които въпреки че не са част от ЕС, привличат вниманието на компанията.
„Имаме операции в Хърватска и Словения, затова смятаме, че можем успешно да влезем и на други пазари от бивша Югославия и да търсим синергия между дейностите ни в този регион.”
От компанията заявиха, че за момента не проявяват интерес към пазара в Гърция, докато Турция представлява особен интерес.
Компанията искаше да придобие турската телевизия ATV-Sabah, но не може да участва в конкурса, тъй като турското законодателство забранява чужда фирма да притежава в турска медия дял, по-голям от 25%. В крайна сметка конкурсът бе спечелен от останалия единствен участник – турският Calik Holding, който плати 1,1 млрд. долара за телевизията.
В края на миналата година стана ясно, че Calik Holding преговаря със CME, както и с немската RTL Group, за продажбата на дял от 25% в ATV-Sabah.
В Централна и Източна Европа CME присъства на пазара в Чехия, Хърватска, Румъния, Словакия, Словения и Украйна. Тя има планове и за пазара в Русия, където също може по-скоро да търси възможни партньорства отколкото директни изкупувания.
Вчера CME, която е листната на Nasdaq и на борсата в Прага, съобщи за 39% увеличение на приходите си за 2007 г. до 840 млн. долара.
29.02.2008

ADGate отвори вратата към свободната комуникация

ADGate отвори вратата към свободната комуникация
dnesplus.com
Единствената по рода си онлайн рекламна медия ADGate постави началото на мащабна рекламна кампания, насочена както към потенциалните рекламодатели, така и към потребителите.
Залагайки на най-важното си качество - коректността, екипът на ADGate изпрати на 500 подбрани фирми писма по пощата, в които мениджърите откриха своя индивидуален „ключ” за рекламата в ADGate.
Основната идея е чрез този ключ (ламинирана карта с уникално потребителско име и парола) да се предостави на рекламодателя максималната свобода на решенията и действията относно провежданата рекламна кампания или маркетингово проучване.
Целта е да се сведе до минимум участието на посредник в комуникацията между рекламодател и потребител и да се постигне саморегулация на посланията от страна на рекламодателя.
Въвеждайки в системата своите уникални име и парола, всяка една фирма ще има пълен достъп до информацията за потребителите, регистрирани в портала.
Други екстри, на които ще се радват VIP клиентите на ADGate са възможността за самостоятелно таргетиране на потребителите по избрани критерии, лесно калкулиране на стойността на всяка една услуга(VIP клиентите получават правото на 10% отстъпка от цената), както и проследяване на резултатите от протеклата кампания/проучване.
„Нашата главна цел е чрез тази иновативна идея да повишим ефективността на интернет рекламата, оправдавайки средствата, вложени в нея и в същото време – да подобрим качеството на комуникацията между двете страни.” – Мирослав Данов, криейтив директор на ADGate.
Другата насока, в която работи екипът на рекламния портал е привличането на нови потребители, защото както е казал Мечо Пух „Колкото повече-толкова повече”, а в случая – колкото повече потребители – толкова повече индивидуални мнения и толкова по-обективна статистика за рекламодателите.
В сайта на ADGate стартира онлайн играта ADGame, чрез която амбициозният екип на медията ще провери интелигентността и съобразителността на своите настоящи и нови потребители. Играта се състои от 100 въпроса, за чиито отговори се изисква както логическо мислене, така и богата обща култура.
Наградата за най-бързия и умен участник е мобилен телефон с GPS система NOKIA 6110 Navigator. Втора и трета награда са съответно iPod Nano и Bluetooth Handsfree.
29.02.2008

Всеки ресторант със своя телевизия

Всеки ресторант със своя телевизия
в. Банкер
Мариян ТОМОВ
Познавачи и анализатори на медийния и рекламния пазар, дал Господ. Но се оказва, че и хора, които не са чак толкова на „ти" с бранша, успяват да намерят „дупчици" за заобикаляне на Закона за радио и телевизия. Дори ресторантьор у нас може да излъчва собствена телевизионна програма в заведенията си без лиценз, стига да разполага с подходящо оборудване. Веригата „Хепи" например напълно свободно разпространява „Хепи тв" в ресторантите си в цялата страна. Доходоносната ниша отдавна са напипали и от „Бус медиа", чиито екрани са монтирани в автобуси на столичния градски транспорт. Двайсет на сто от „автобусната" медия държи Теодор Михайлов, който е сред основателите на движението „Гергьовден". А иначе рекламодателите, които горят от желание техен клип да се върти в градския транспорт, трябва да минат през офисите на рекламната агенция „Пиеро 97", 30% от която са на Красимир Гергов. Единствено там могат да се договорят условията за цената и времето на излъчване на рекламните кадри.
И двете телевизии нямат издадени лицензи за разпространение. В чл.З на Закона за радио и телевизия пише, че радио- и телевизионната дейност се осъществява от оператори въз основа на регистрации или лицензи, издадени по описания в норматива ред. Според чл.2 (ал.1) обаче разпоредбите от същия закон не се прилагат „за радио- и телевизионни програми, създавани с цел разпространение само в една сграда". В конкретния случай локалното разпространение на програмите е налице. „Малката" подробност е, че заведенията на „Хепи" са „пръснати" из цялата страна, а екраните на „Бус медиа" са в 200 автобуса. Експертът по медийно право Нели Огнянова е на мнение, че телевизионната програма на една организация с много регионални офиси може да се излъчва свободно (без да е необходим лиценз). Но е задължително предаваната информация да е с корпоративна насоченост или да се отнася само до дейността на държавни органи или юридически лица и техниката за предаване да е тяхна собственост (чл.2, ал. 2). И „Хепи тв", и „Бус медиа" разполагат със собствена техническа база. Така че, по думите на Нели Огнянова, „трябва да се изследва служебният характер на телевизиите - тоест дали излъчваната програма се прави с корпоративна цел". Ако изключим клиповете, по-скоро с рекламна за самите медии и заведения насоченост („Хепи"), през останалото време се излъчват музикални клипове и реклами, които достигат свободно до разнородна и съвсем немалка аудитория. От Съвета за електронни медии заявиха, че казусът ще бъде разгледан, като преди това програмната схема на двете телевизии ще бъде обект на наблюдение. А иначе в регулатора смятат, че ако не изцяло, то поне в основната си част Законът за радио и телевизия трябва да се пренапише. Отговорността с ремонта му обаче се прехвърля между СЕМ, Комисията за регулиране на съобщенията и парламента. Членове на съвета изтъкват, че нежеланието се подбужда най-вече от отделни личности, които умеят само да критикуват, но не и да вършат работа. Те визират заместник-минис-търа на културата Явор Милушев, който демонстративно не дойде на конференцията на 21-22 февруари в „Златни пясъци", където подробно бе обсъдена тази тема.
стр. 16

Високосни промоции

Високосни промоции
в. Дневник
Доста компании се възползват от 29 февруари - този необичаен ден в календара, за да обявят специални промоции. Вестник „Ню Йорк таймс" отбелязва по този повод, че това е толкова естествено, колкото и готовността на дамите, на които им е омръзнало да чакат предложение за брак от любимия, да вземат нещата в свои ръце. Самата дата, възможна на четири години, предразполага към решителност. Тази година ще изобилстват промоции на жабешка тема (на английски високосна година е leap year, а глаголът leap - скачам, се асоциира с жабата), а екзотични коктейли ще се добавят към менютата само за един ден.
Не липсват обаче и рекламни кампании за продукти като пица или овлажнител, чиято връзка с 29 февруари не е съвсем логична и дори е малко пресилена.
Някои фирми пък ще предлагат намаления на стоките само народените на любопитната дата. Сред ресторантите, които ще уважат рождениците този петък, са американските „Бостън маркет" и „Мортън'с". „Това е просто забавна промоция на марката. Искаме да създадем малко по-специална атмосфера за тези, които имат възможност да празнуват само веднъж на четири години", коментира за изданието Роджър Дрейк, говорител на веригата „Мортън'с". Според сайта www.leapyearday.com само в САЩ има поне 200 000 души, родени на 29 февруари.
Ако някой от тях се чувства пренебрегнат, този петък може да се възползва от офертата на пицариите „Папа Джонс", които предлагат безплатна пица на родените на високосната дата. „Винаги следим календара и се възползваме от интересни съвпадения, за да промотираме продуктите си", казва Крис Стърнбърг, говорител на „Папа Джонс". През миналата година компанията използва целия рекламен потенциал на тройното съвпадение на цифрата 7 в 7 юли, 2007. Хотелите в Атлантик сити и авиокомпанията „Върджин Америка" също имат специални промоции на по-ниски цени този петък. Алън Адамсън от „Ландор", фирма за проучвания, свързани с корпоративните марки, предупреждава, че компаниите трябва внимателно да преценят дали рекламна кампания, организирана около 29 февруари, би подхождала на имиджа им. „Тази дата е една от малкото в календара, които не са преекспонирани." Според него веселяшки продукти, като снаксове например, може да се рекламират високосно, но някак си не върви да свържеш с 29 февруари застрахователни, финансови или медицински продукти.
стр. 14

петък, 29 февруари 2008 г.

Gucci е най-желаната луксозна марка


Gucci е най-желаната луксозна марка


дата : 28 февруари 2008 г. 12:18 ч.

Италианската марка Gucci е най-желаната марка за потребителите в света, ако парите не са проблем за тях. Така твърди изследване за луксозните марки в света на международната компания Nielsen.
Според него един от всеки петима потребители на лукс предпочитат Gucci пред която и да е друга марка. На второ място в класацията са марките Chanel и Calvin Klein. После идва Louis Vuitton. Giorgio Armani е на четвърто място, а на пето е Christian Dior. Шеста в класацията е марката Versace.
Преди две години в същата класация Gucci и Armani бяха на първо място. Сега обаче марката Armani е отстъпила две места.
През последните години Gucci брандира с марката си най-различни луксозни продукти - като се започне от парфюми и слънчеви очила и се стигне до аксесоари и бижута.
Изследването показва обаче и спецификите в регионалните вкусове към лукса - в Китай например предпочитат най-вече Chanel, в Русия - Christian Dior, а след това - Versace и Prada.
В Хонконг и Филипините са луди по Louis Vuitton. Японците пък поставят на първо място Hermes.
Доста любопитно е мнението за лукса на американците, тъй като повечето казват, че ако парите не са проблем за тях, не биха си купили никакви луксозни марки. Подобно пренебрежително отношение имат и холандците и норвежците.
В света най-големите потребители на продукти с луксозни марки са жителите на Хонконг и на Обединените Арабски Емирства. В Хонконг, повече откъдето и да било, се пазаруват продукти с марката Gucci.
25 на сто от изследваните потребители в света твърдят, че купуват луксозни марки, защото предлагат много по-качествени от стандартните продукти. 60 на сто пък го правят за социален статус и имидж.
В действителност най-купуваните луксозни марки в света са Calvin Klein, Ralph Lauren и Diesel, тъй като са най-достъпни, пише още проучването.
Според него повечето от потребителите на лукса в света твърдят, че предпочитат родните пред чуждите марки, затова и италианците отдават предпочитание например на MaxMara и Prada.
35 на сто от запалените по лукса казват, че биха си купили маркови мобилни телефони. Затова и Prada и Armani направиха мобилни телефони със своите марки, заключава изследването.

В Интернет изтекоха лични данни на 140 хиляди клиенти на Хюлет-Пакард


В Интернет изтекоха лични данни на 140 хиляди клиенти на Хюлет-Пакард


дата : 29 февруари 2008 г. 7:48 ч.


Пощенски и електронни адреси, телефонни номера и фамилии на близо 140 хиляди клиенти на една от най-големите в света компютърни компании Хюлет-Пакард в Япония са изтекли в Интернет, съобщи ИТАР-ТАСС.
Ръководството на компанията заяви днес, че инцидентът останал незабелязан от 13 до 20 февруари.
През тези дни чрез сайта на компанията всеки потребител на Интернет е можел да получи безпрепятствен достъп до личните данни на клиентите, които от 31 януари до 18 февруари са се регистрирали за участие в различни промоции, семинари или са попълвали анкети.
Хюлет-Пакард вече е изпратила уведомителни писма за инцидента на всички засегнати клиенти. Ръководството на компанията твърди, че не е получавало оплаквания за незаконно използване на личните данни.

Медиите показват лош политически PR, смятат социолози


Медиите показват лош политически PR, смятат социолози


дата : 29 февруари 2008 г. 10:03 ч.


"Честно казано, вече ми се струва не просто изтъркано, недопустимо да разделяме ляво - дясно. Смешно е да се говори за залитането на БСП на дясно".
Това каза политологът Татяна Буруджиева за предаването "Коритаров Live" на Нова телевизия, предава агенция Фокус.
"БСП наистина е в процес на трансформация. Но не може трансформацята на дясното да не засегне и лявото", категорична бе тя.
Буруджиева определи публикуването в медиите на данни на социологически агенции от различно време като лошо PR хрумване.
"Няма повод да се пишат такива заглавия, защото един въпрос с едни цифри в никакъв случай не говорят за теднедция. Българинът не е прост човек и крайно време е политиците да престанат да го третират като такъв", категорична бе тя.
Лидия Йорданова, директор на НЦИОМ, също заяви, че това е недомислено и неосъзнато.
Изваждането в медиите на данни на агенция на "Алфа рисърч" от месец януари, отпреди вота на недоверие, според нея, оставя впечтлението, че социолозите отново лъжат.
"Съпоставят се несъпоставими неща. Струва ми се, че много рано започва предизборната кампания", каза Йорданова.
По отношение на трансформациите в левицата, директорът на НЦИОМ заяви, че БСП не се срива и съвсем различна е представата на избирателите за БСП

"Компании" е новото предаване в ефира на EBF|Икономика ТВ

"Компании" е новото предаване в ефира на EBFИкономика ТВ

дата : 29 февруари 2008 г. 13:04 ч.


Вчера стартира новото предаване "Компании"по EBFИкономика ТВ. Предаването ще се излъчва два пъти в месеца в четвъртък от 17:30 часа , а повторението ще бъде от 23:30 часа.
''Компании" е съвместна продукция на EBFИкономика ТВ и Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите в България. Предаването представя на инвеститорите и обществеността специализирана информация за компаниите на капиталовия пазар в България.
Гости на "Компании"ще са представители на висшия мениджмънт на дружествата, които споделят добрите практики в областта на корпоративното управление. Предаването предлага на аудиторията и новини от капиталовите пазари, която включва промени и проекти за промени в нормативната уредба, както и информация за значими събития.

ПИБ с награда за най-добро клиентско обслужване на "Банки, Инвестиции, Пари"


ПИБ с награда за най-добро клиентско обслужване на "Банки, Инвестиции, Пари"


дата : 28 февруари 2008 г. 15:02 ч.


Първа инвестиционна банка бе отличена с награда за най-добро клиентско обслужване на Шестото международно финансово изложение "Банки, Инвестиции, Пари" в Пловдив.
Наградата се връчва за първи път в историята на изложението, а Първа инвестиционна банка бе избрана от многочленно жури.
Удълженото работно време (седем дни в седмицата), високият професионализъм и любезното отношение, с които Първа инвестиционна банка се отличава при работа с клиенти са водещ мотив за присъждане на наградата.
Банката многократно е получавала високи оценки за работа с клиентите. За четвърти път от своето създаване Банката е с номинация в категорията най-добро клиентско обслужване. През 2002 г., 2003 г. и 2006 г. ПИБ беше наградена с приза "Банка на клиента" в конкурса на в. "Пари".

Обявяват конкурс за рисунки върху капучино


Обявяват конкурс за рисунки върху капучино


дата : 28 февруари 2008 г. 15:53 ч.



На 15 март от 17.00 ч. ще се състои за първи път в България конкурс за рисунки върху капучино в кафене "Онда".
Участниците ще се състезават в две категории - за професионалисти и за любители. Всеки ще има на разположение до пет минути да изработи своето произведение с предварително предоставените от домакините от "Онда" материали - мляко и кафе. Поканени за присъствие са журналисти, специалисти и любители на кафето и кафе културата.
Голямата награда за победителите в двете категории ще бъдат екскурзия до Италия - за любителите, и парична награда в размер на 300 лв. - за професионалистите.
За завоювалите второ и трето място също са предвидени подаръци. Майсторите на рисуваното капучино ще бъдат оценявани от взискателно жури с представители на организаторите.
Първите желаещи да се включат в конкурса вече заявиха своето участие на електронен адрес konkurs@kafene.bg. Задължително условие за регистрация на участниците е да изпратят снимка на своя авторска творба върху капучино. Регистрацията ще продължи до 13 март.
Идеята за конкурса е заимствана от изкуството "Лате арт", което набира все повече популярност по целия свят. Ежегодно се провеждат обучителни курсове и състезания както в Италия, родината на капучиното, така и в други страни по цялото земно кълбо.
"Целта на този конкурс е да се повиши познаването на кафе културата у нас и да се представи един нов поглед към приготвянето на кафе, което е не просто технология, а своеобразна форма на изкуство", смятат организаторите

БНР започва ново общо предаване на шест радиостанции


БНР започва ново общо предаване на шест радиостанции


дата : 28 февруари 2008 г. 16:11 ч.


БНР започва ново тричасово предаване на шест радиостанции точно в 00.00 часа на 3 март.
В общ диалог се включват Благоевград, Варна, Пловдив, Стара Загора, Шумен и програма "Христо Ботев".
В "Заедно след полунощ" разговорите с гостите в студиото и със слушателите ще са за духовността и културното многообразие на страната, за живота в българските градове и села, за гражданското общество.
Всяка нощ една от програмите ще бъде домакин в националния ефир на честотите на програма "Христо Ботев", а слушателите от цялата страна могат да се включат чрез телефон 0 700 18 508 на цената на един градски разговор.
Първото издание е посветено на Националния празник - 3 март, и темата за свободата.

Диляна Кръстева стана маркетинг мениджър на Concord Papier Ltd

Диляна Кръстева стана маркетинг мениджър на Concord Papier Ltd
в. КЕШ

Диляна Кръстева е новият маркетинг мениджър на Concord Papier Ltd, която е част от Antalis. Antalis e най-голямата група за търговия с комуникационни материали и хартии в Европа.От юни 2004 г. Кръстева работи по различи проекти в областта на маркетинга, PR и рекламата. Разработва програми за вътрешни и външни маркетингови комуникации, организира PR дейности, събития и рекламни кампании за множество клиенти от различни области на бизнеса. От началото на 2007 г. се е занимавала с проекти за интернет маркетинг. Работила е като маркетинг мениджър на www.Mobilebulgariacom -най-посещавания сайт за мобилни комуникации, проект на МЗ Communications Group. Две и половина години е работила за марката French Connection в България. Завършила е НБУ със специалност "Връзки с обществеността в масовите комуникации". Владее английски, испански и руски. стр. 58

Глобалната реклама стигна 450 млрд. долара

Глобалната реклама стигна 450 млрд. долара
в. Дневник

Разходите за реклама в световен мащаб през 2007 г. достигнаха 450 млрд. долара. Това показва проучване на Европейския институт за аудио-визуални и телекомуникационни технологии (Idate). Нарастването на инвестициите в различните медии за годината е средно 5.2%, като въпреки продължаващото лидерство на телевизията и пресата растежът в интернет е значително по-ускорен - 32.4%. Печатът и тв каналите заедно привличат три четвърти от рекламните бюджети, макар че вестниците остават без съществена промяна спрямо предходната година (с ръст 0.8%). Северна Америка и Западна Европа остават най-силните пазари, като съществен ръст отбелязват Източна Европа и регионът на Тихоокеанска Азия. Очакванията за 2008 г. са Китай да се превърне в четвъртия най-голям рекламен пазар в света, изпреварвайки Германия, а през 2010 г. Русия да премине от миналогодишното си 14-о място на 6-а позиция. Прогнозите за интернет пазара са рекламните бюджети, насочвани към мрежата, до 2009 г. да достигнат 76% от обема на рекламата през 2006 г., като за същия период инвестициите в телевизия ще се вдигнат с 16%, а за пресата - с 9.5%. Ако очакванията за растежа на рекламните приходи онлайн се изпълнят, до 2009 е възможно интернет да изпревари радиото и да стане номер 3 в общата класация на най-печелившите медии. Разходите за реклама на мобилните телефони все още са доста ниски и привличат едва 1% от инвестициите в реклама. С 3.25 млрд. мобилни потребители в световен мащаб обаче потенциалът на този сегмент е огромен, смятат авторите на изследването. стр. V

Мария Стефанова - И.Д. шеф на СЕМ до 1 април

Мария Стефанова - И.Д. шеф на СЕМ до 1 април
в. Дума

На свое извънредно заседание, проведено вчера, Съветът за електронни медии избра Мария Стефанова за изпълняващ длъжността председател на СЕМ със срок до 1 април 2008 г. Стефанова беше избрана с 6 гласа "за" и един "въздържал се". СЕМ и партньорите от BBC World Service Trust организират семинар на тема "Актуални аспекти на прехода от аналогово към цифрово разпространение в Европейския съюз". Семинарът ще се състои на 4 и 5 март в Боровец. стр. 5

Д-р Николай Палашев: PR-ът у нас все още е в пелени

Д-р Николай Палашев: PR-ът у нас все още е в пелени
в. Класа
Елиана МИТОВА

Д-р Николай Палашев представя довечера новата си книга "Ла създаваш реалности" в Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии (СВУБИТ). Трудът се появява с логото на издателство "За буквите - о писменехь". Авторът, един от водещите специалисти no PR и корпоративни комуникации, проследява психологическите аспекти на комуникационния инструментариум, работата и отношенията с медиите и регулирането на комуникационните процеси. Николай Палашев е автор на поредица от научни статии по въпросите на медиите. Преподава по дисциплината "Корпоративни комуникации" в СВУБИТ и в СУ "Св. Климент Охридски".
***
Д-р Палашев, в кризисни ситуации лъсват като на длан всички негативни страни на родния PR. Защо се получава така? - Ще припомня случая със закъснелите обяснения, които МВнР разпространи непосредствено след атентатите от 11 март в Мадрид. От външното ни ведомство не можаха да съобщят максимално бързо и достатъчно точно има ли българи сред пострадалите, кои са те, в какво състояние се намират. Научихме го от испански източници. Закъснението внесе голяма доза негативна стойност в информацията. Защото неизвестността е едно от най-страшните неща по отношение на комуникациите. В случая трябваше да се приложат модерни комуникационни методи, които да осигурят възможно най-бързата и най точната информация за населението. Типичен пример, когато PR-ът не в състояние да се справи с предизвикателствата, които ни предлага информационното общество. Причините за това са комплексни. На първо място - липсата на добро професионално образование. С това обаче вече не можем да се оправдаваме. Защото и българската наука вече предлага достатъчно познания, на които специалистите по комуникации да стъпят на здрави основи. И по този начин една кризисна ситуация не да се задълбочава, а да се преодолява бързо и ефективно. Според вас, достатъчно ли във висшите ни училища се застъпва комуникацията, като теория? - Когато става дума за комуникации и информация "лабораторията" е улицата. Само там може да се тества доколко един специалист наистина е подготвен, дали познанията, които е усвоил, са реално приложими, дали комуникационните модели и ефективността на комуникационните канали работят или не. А що се отнася до кризисните комуникации, отговорите на въпросите, свързани с тях, е абсурдно да се търсят единствено между четирите стени на научните кабинети. Как корпоративните комуникации обясняват ниското доверие, с което се ползват нашите политици? Дали те не са способни да дадат решения на наболелите социални проблеми, или има и нещо друго? - Според мен има! И това е липсата на разбирането, че провеждането на професионална комуникационна дейност е гарантът за това, идеята да стигне до гражданите, и да бъде разбрана, да бъде припозната като полезна. Ако не бъде разбрана, няма да бъде приета! А ако не бъде приета, политикът просто няма да я осъществи и ще загуби доверие. И вместо хората да му предложат съпричастността и помощта си за реализиране на идеята, те просто прилагат добре познатата пасивна съпротива. Така умира и най-добрата идея. Във всеки случай днес може да говорим за нарушена комуникационната връзка между политиците и избирателите. Къде според вас се корени магията на добрия PR и комуникации? - Магията е в това да се говори ясно и разбираемо. Вече и у нас се забелязват добри комуникации в сферата на политиката. На последните избори наред с негативите, свързани с манипулиране на общественото мнение и купуването на гласове, имаше и добри примери. Да кажем, в предизборната кампания на сегашния кмет на община Карлово Найден Найденов. Тя бе изградена на базата на пълното изключване на всякакъв вид конфронтация и негативизъм. Хората разбраха, че им се предлага нещо, което е в тяхна конкретна полза. Кампанията представи кандидата като човек, който може да свърши работа. А електоратът иска точно това - някой да решава проблемите. Подобна бе и кампанията на кмета на Смолян Дора Янкова. Тя самата е много комуникативен човек, който великолепно разбира ролята на общуването. Кампанията й бе изградена на базата на реалната перспектива, която кандидатът предлага за общината. Нямаше обещания за необозримото бъдеще. Всичко се базираше на реално свършеното през първия мандат. Тоест ние можем да управляваме добре, но ако не го обясняваме добре, ако не го съобщаваме добре на хората, сме обречени на неуспех! Иде пролет, ще има наводнения. Какво трябва да направят управляващите и съответните специалисти по комуникации в институциите и в общините? - Да си организират комуникациите предварително. Да обяснят какво могат да преодолеят и какво не - защото в крайна сметка всички сме хора, а стихиите са по-силни от нас. За да бъдат наясно гражданите във всеки момент къде могат да са най -критичните точки и какво ги застрашава. Когато хората чуят предварително тези обяснения, те ще помислят какво самите те могат да направят, за да си облекчат положението. Един ще предложи -имам трактор, къде да отида с него? Друг - имам кофа, какво да правя с нея? Това е всъщност част от онова, което наричаме гражданско общество. Правенето на комуникации не е просто, за да ги има, а за да постигнем една-единствена цел - да си направим живота по-добър. стр. 26

bTV онлайн 24 часа в денонощието

bTV онлайн 24 часа в денонощието
в. Класа
Християн НЕМСКИ

92 хил. посетители на ден минават през обновения сайт на частната телевизия Двойно са се увеличили посетителите нa новия сайт на bTV -92 хил. души влизат на ден на адрес www.btv.bg. Досега сайтът на телевизията бе посещаван от 45 000 потребители на денонощие. В момента общият брой импресии или всички кликвания върху уеб страницата и нейните линкове е 540 000 за денонощие, разясни Христо Стоев, интернет мениджър на телевизията. Една от причините за интереса е, че програмата на тв канала вече може да се гледа онлайн в реално време. Засега това е възможно само за територията на България. Услугата се предлага напълно безплатно, а единственото изискване, което трябва да направи потребителят, е да се регистрира чрез име и парола. "Нашата телевизия реши да даде възможност на зрителите да гледат програмата на bTV онлайн в отговор на нарастващите изисквания на своята аудитория и увеличаващия се брой на интернет потребителите у нас", разясни Маргарита Александрова, директор отдел "Проучвания". На XII форум на рекламата в НДК преди дни тя допълни, че проектът е разработен съвместно с компанията E-Card. Според Александрова излъчването на bTV на живо в други портали е абсолютно незаконно и медията ще предприеме всички мерки, за да предотврати пиратското й разпространение във виртуалното пространство. Зрителите, които живеят в чужбина, могат да гледат телевизията онлайн, както и досега през сайта www.neterra.tv, който държи правата за излъчване на програмата на телевизията в чужбина. Сайтът е с нова, олекотена визия, което спомага за по-бързото намиране на желания подсайт или информация. На уеб адреса на най-гледаната телевизия у нас вече е качена и допълнителна секция с богат видео архив на новините, публицистичните предавания и развлекателните програми. Интернет феновете могат да намерят и голямо количество снимков материал и информация за отделните издания и техните водещи, както и любопитни факти за всички сериали и филми, които вървят в ефира на медията в момента. Сред нововъведенията е и присъствието на рубриката "Аз, репортерът", в която всеки потребител може да публикува свои материали и снимки. В линка "Новини" посетителите могат да обменят мнения и коментари относно актуални обществено-политически проблеми и събития. В най-скоро време на интернет страницата на bTV се очаква и стартирането на линковете към двете нови предавания "форт Бояр" и "Ясновидците". Приключенското състезание ще се завърти в ефира на 20 март. Шоуто за екстрасенси с водещ Николай Георгиев, познат от играта "Руска рулетка" по Канал 1, ще започне на 25 март. стр. 11

четвъртък, 28 февруари 2008 г.

12-и международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ



12-и международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ
Снимка: Божидар Тахмисян
bgnes.com


За своя 12-годишен живот СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival) се превърна в най-мащабното международно киносъбитие в България, както и в един от ключовите фестивали в Югоизточна Европа. През 2007 фестът се нареди сред 50-те топ фестивала на сп. „Варайъти”, което достойно представя страната ни по целия свят. Започнал като тематичен мюзик фест, преминавайки през 12-те си издания, Купонът на годината вече е събитие със сериозни заявки и пред най-взискателните зрители, защото представя актуалните тенденции в световното кино и най-новото от българското кино пред света. От 1997 г. досега на фестивала са показани над 1200 игрални и документални филма. Сред над 700-те гости са утвърдени имена като Вим Вендерс, Фолкер Шльондорф, Катя Рийман, Карл Баумгартнер и Файт Хелмер (Германия), Алън Паркър, Питър Грийнауей, Тери Джоунс, Тони Палмър и Дейвид Макензи (Великобритания), Андрей Кончаловски, Карен Шахназаров и Бахтиар Худойназаров (Русия), Иржи Менцел, Ян Сверак, Ян Хржебейк и Петр Зеленка (Чехия), Емир Кустурица (Югославия), Кшищоф Зануси (Полша), Отар Йоселиани (Грузия), Аньес Варда, Зигфрид и Жак Дорфман (Франция), Асумпта Серна (Испания), Бент Хамер и Уни Страуме (Норвегия), Джафар Панахи и Бабак Паями (Иран), Джери Шацбърг, Майкъл Уодли и Лех Ковалски (САЩ), Мика Каурисмаки (Финландия), Фридрик Тор Фридриксон (Исландия), Лоне Шерфиг (Дания), Корнел Мундруцо (Унгария), Горан Маркович, Горан Паскалевич, Радивое Андрич, Душан Милич, Сърджан Каранович и Сърджан Драгоевич (Сърбия) и много други. Международният София Филм Фест (Sofia International Film Festival) членува в Европейската координация на филмовите фестивали, Асоциацията CentEast на ключови филмови фестивали в Централна и Източна Европа, има свое място в календара на ФИПРЕССИ (Международната асоциация на филмовата критика), както и покана за членство във FIAPF (организация на най-авторитетните кинофестивали в света). Фестивалът се организира от Арт Фест със съдействието на Столичната община, Министерството на културата и Националния дворец на културата, с подкрепата на програмата МЕДИА на Европейската комисия, Националния филмов център, национални и чуждестранни културни институти и спонсори. „А днес накъде” на Рангел Вълчанов ще открие 12-то издание на София Филм Фест на 6 март в Зала 1 на НДК. Продължението на култовия „А сега накъде” ще бъде показано в един и същи ден със специалната прожекция на създадения преди 20 години филмов хит. 12-ият София Филм Фест ще се състои от 6 до 16 март 2007 в София с допълнителна програма от 17 до 23 март в София. Пловдивското издание на фестивала е от 6 до 16 март, а „София Филм Фест на брега” в Бургас – от 13 до 21 март. Програмата съдържа около 100 игрални, 30 документални и 60 късометражни филма. На 12-ия София Филм Фест ще пристигнат над 150 чуждестранни гости. Част от тях ще дойдат специално за петото вече традиционно издание на програмата София Мийтингс, което отново ще събере европейския елит във филмовата индустрия. Проектите за втори игрални филми ще бъдат представени публично пред специално поканена аудитория от ръководители на фондове, продуценти, дистрибутори, представители на институции, журналисти. Родните и балканските филми ще бъдат прожектирани пред специално поканени фестивални директори и селекционери. И тази година “София Мийтингс” ще се проведе основно във Военния клуб. Проектът се организира съвместно с Националния филмов център и с подкрепата на програма МЕДИА на Европейската комисия, Ню Бояна Филм и Столична община. /БГНЕС 27.02.2008

Започна международното финансово изложение "Банки, инвестиции, пари"


Започна международното финансово изложение "Банки, инвестиции, пари"


дата : 27 февруари 2008 г. 14:34 ч.


С конференция, посветена на европейските фондове, в Пловдив започна шестото издание на международното финансово изложение "Банки, инвестиции, пари".
Тема на конференцията е "Капацитетът на публичния и частния сектор за усвояване на европейските фондове: предизвикателства пред българските общини и финансовите институции".
Финансовият форум се организира от акционерното дружество "Е-21", издател на списание "Банки, инвестиции, пари", и е под патронажа на министърът на финансите Пламен Орешарски.
Страна-партньор тази година е Белгия. Участници в изложението са повече от 30 компании от 15 сектора, сред които застраховането, банкирането, здравното и пенсионното осигуряване.
В приветственото си слово по време на откриването, Пламен Орешарски подчерта, че очаква на форума да бъдат обсъдени проблемите във финансовия сектор и да се вземат решения, които да се превърнат в добри практики в бъдеще.
Надявам се конференцията да допринесе за популяризацията на реалните възможности за участие в планирането и изготвянето на проекти, финансирани от фондовете на ЕС, каза още министърът.

Само една трета от французите одобряват Саркози


Само една трета от французите одобряват Саркози


дата : 27 февруари 2008 г. 21:26 ч.


Един от всеки трима французи счита, че действията на президента Никола Саркози вървят в правилна посока, 61% считат противното.
Това сочи ново проучване на общественото мнение, потвърждаващо главоломното падане на рейтинга на държавния глава.
В анкетата на CSA, която ще се появи в утрешното издание на седмичника "Вальор актюел", се вижда, че Саркози е изгубил 4 пункта от положителните становища, а отрицателните са се увеличили с 9 пункта.
Около 55% от французите смятат, че действията на премиера Франсоа Фийон са в добра посока, което е 6 пункта повече в рамките на един месец, а 32% не одобряват работата му (един пункт по-малко).
Сегашните резултати за Саркози са най-ниски откакто той бе избран за президент на страната преди 10 месеца

По неприкосновеност на онлайн пространство сме последни в ЕС

По неприкосновеност на онлайн пространство сме последни в ЕС
в. Пари

Гражданите на съседна Гърция се оказаха най-свободни в интернет България е сред четирите страни от ЕС, чийто онлайн пространство е сред строго наблюдаваните. Това показва проучване за неприкосновеността на личното интернет пространство през 2007 г., изготвено от организацията Privacy International. Другите държави са Литва, Франция и Дания. Сред държавите членки на общността най-лошо е положението по отношение на наблюдението в интернет във Великобритания. Според авторите на доклада то може да се сравни с това в страни като Русия, Малайзия, Китай, Сингапур, Тайван, Тайланд и САЩ. От включените в изследването 47 държави най-висока оценка за неприкосновеност на личното пространство в интернет е получила Гърция, чиито граждани могат да се радват на достатъчна защита срещу злоупотреби. Тази категория е третата от седем, в които са разпределени всички страни. В първите две обаче не попада нито една от 47-те държави. По мнение на експертите показателите за неприкосновеност на личното онлайн пространство ще продължат да се влошават. ЕС предвижда законодателна линия, според която данните за контакти трябва да се показват за период от 6 месеца, но без да се разкрива тяхното съдържание. ЕК вече наложи тази линия в 8 от 27-те държави членки на ЕС.
стр. 10

WWW

WWW
в. 24 часа

Правителството в Атина се опитва да разгроми появилите се съмнителни блогъри в интернет, които с разпространяваната от тях информация насаждали настроения сред обществеността. Гръцки вестници твърдят, че "политици подхранвали тази "лумпенизирана" информация. Те били свързани със съмнителната мрежа press.gr. Властите са започнали да разследват тази мрежа, тъй като били потвърдени данните, че блогьр излъчвал новини в самия парламент. Канадското военно командване е инструктирало войниците да не поместват лична информация на уебсайтове за социални контакти като "Фейсбук", тъй като това може да ги превърне в мишена за терористични групи като "Ал Кайда". Във вътрешен документ войниците са посъветвани да не поместват свои снимки в униформи и да не разкриват каквито и да било военни връзки онлайн. Активисти на "Ал Кайда" следят "Фейсбук" и други сайтове за социални контакти, предупреждава вътрешната инструкция. Пакистанският регулаторен орган свали ограниченията, наложени на YouTube заради антиислямския клип, който се появи в него, съобщи Асошиейтед прес. Същевременно Пакистан отхвърли обвиненията, че е прекъснал достъпа до тази страница в много държави през уикенда. "Ние не сме хакери. Защо бихме направили подобно нещо?", заявява Шахзада Алам Малик, ръководител на пакистанската телекомуникационна компания. Според него проблемите на YouTube вероятно са причинени от неизправност някъде другаде. стр. 26

Бензиностанции ЕКО спонсорират първенството

Бензиностанции ЕКО спонсорират първенството
в. Труд

Пети спонсор на професионалния футбол в България уреди Валентин Михов, шефът на Профилигата и представител на медийния концерн „Спорт файв". На официална церемония вчера той сключи договор с бензиностанции ЕКО. Веригата се присъединява към трите основни спонсора на шампионата -бира "Ариана", "Еврофутбол" и "Хюндай". Генерален е застрахователният холдинг Ти Би Ай. "Нашето спонсорство, е инвестиция за популяризиране на бензиностанциите ЕКО, които в последните години станаха мрежа с национално покритие и потребителите ги предпочитат заради качествените горива", коментира Янис Поликандриотис, изпълнителен директор на ЕКО-България. Веригата от 50 бензиностанции, рекламирани от популярния актьор Краси Радков, готви футболни промоции за клиентите и награди за отличниците в първенството. "По отношение на спонсорите сме почти като в Европа", каза Валентин Михов. И се аргументира с усмивка: "Имаме водеща пивоварна, водеща автомобилна марка, а сега и водеща петролна компания, защо автомобилите без гориво не вървят..."
*** Текст под снимка Валентин Михов и Янис Поликандриотис, шеф на ЕКО-България, подписаха спонсорски договор и представиха първата топка с логото на ЕКО. стр. 30

ПРОФЕСИИ Имаш ли идея за реклама?

ПРОФЕСИИ Имаш ли идея за реклама?
в. Вяра – стр. 10

Копирайтърът отговаря на този въпрос всеки ден Лесно ли се продава хладилник на ескимос? Зависи колко пъти му се повтори рекламата. Коя е любимата ви рекламна реплика? "Ооо, Пепи"? "Ето го батко, бе", "Кажи, баба, тенкю" или може би "Три в едно. Неочаквано добра комбинация"? Тези и много други слогани са се превърнали в част от градския фолклор и живеят почти самостоятелно като поздрав или закачка. Те са толкова забавни, че не е необходимо да ги чуете 100 пъти, за да ги запомните. Хората, виновни за появата им, се наричат копирайтъри и работят в творческите отдели на рекламните агенции. Копирайтърите измислят рекламните текстове. В това число попадат не само слогани, но и рутинни текстове в дипляни или информация, която трябва да бъде систематизирана, за да влезе в някоя брошура или рекламно приложение. За създаването на една реклама копирайтърът работи съвместно с дизайнер, който пък отговаря за цялостната визия на продукта. Тази професия е комбинация между лов на идеи, доза вдъхновение и емоция", казва Кирил Кацаров, копирайтър в BBМ - Advertising. Според него всеки човек си има различен начин да стигне до творческо хрумване. За тази професия е необходимо естествено човек да е адаптивен, креативен, да реагира бързо и адекватно.

Трябват настървение и страст

способност да се покаже максимумът с минимум усилия.
Иначе най-важното качество си остава чувството за хумор, защото смешният слоган винаги привлича, допълва Кацаров. Работата на копирайтъра представлява 30% коригиране на текстове, 30% измисляне на цялостна рекламна стратегия, 20% четене на информация и писане на различни рекламни текстове, 20% адаптации на текстове, 10% срещи с екипа за обсъждане и подхвърляне на идеи, 10% срещи и разговори с клиенти, 5% наблюдаване на производство от всякакъв тип, обобщава Елена Георгиева от Ideo Saatchi&Saatchi. В нейната сметка процентите са повече от 100, защото според нея и натоварването в тази професия е повече от 100%.

Как минава един работен ден?

Обикновено започва с кафе, клюки, второ кафе, обяд, трето кафе, време за размисъл, брейнсторминг (техника, при която се нахвърля списък с първите хрумнали думи и идеи във връзка с поредната задача), още малко време за размисъл, една-две презентации. На следващия ден същото, казва Елена Дончева, копирайтър в BBM - Advertasing. Понякога е необходимо копирайтърът да проследи на място фотосесия или снимки на клип - много по-лесно е да се коригира нещо в процеса на работа, отколкото по-късно да се променя готов продукт. Поне веднъж седмично се прави среща на целия екип, ангажиран с конкретния проект. За да ставате за копирайтър, е задължително да сте

Перфектен в граматиката и правописа

Ето защо много често в изискванията си работодателите поставят условието кандидатът да е завършил българска филология. "Копирайтърите трябва да имат усет към писането, за част от тях то е хоби, други пък имат дори издадени книги", казва Силвия Донкова, мениджър "Човешки ресурси" в рекламната агенция Publicis Marc. Предишен опит като журналист, а и във всяка професия, свързана с творческо писане, би бил предимство", казва Иглика Касабова от рекламна агенция MAD. "Една диплома по PR или реклама също е от полза, но по-важно е да следиш тенденциите в рекламата, за да не се повтаряш. Практиката ми на копирайтър ме накара да осъзная, че е хиляди пъти и половина по-значимо да работиш в бранша, за да научиш нещо", категорична е Елена Дончева.

Няма да можете да работите, ако не сте на "ти" с английския и с компютрите. Всеки допълнителен език е плюс. Преговорите с чуждестранни клиенти се водят на английски. На този език са и повечето реклами, които копирайтърът адаптира. Тази професия не съответства на конкретна университетска специалност, само се доближава до някои. Затова се налага агенциите да привличат и млади таланти с нестандартно мислене, които да обучат. "Неотдавна в MARC взехме един такъв джуниър копирайтър, който се оказа един нешлифован диамант", казва Силвия Донкова. Преди да реши, че иска да се занимава с реклама, момчето нямало нищо общо с този бранш, дори било с техническо образование. Явило се на конкурса и показало изненадващо добри резултати. Креативното мислене е на първо място в тази професия, затова при интервюто за работа обикновено кандидатите трябва да се справят с конкретна творческа задача. На Елена Дончева от ВВМ например възложили да рекламира себе си. Копирайтърът е рядка професия и талантливите хора се ценят както в България, така и по света. Заплатите са над средните и варират в зависимост от опита и от агенцията. Обикновено копирайтърите получават между 400 и 1500 лв. на месец.

Според хората в бранша

Търсенето на копирайтъри ще се увеличава с разрастването на рекламния пазар. Вече дори съвсем малки компании и производители се замислят за популяризиране на дейността си. Традиционно големите рекламодатели пък - алкохолната, автомобилната, хранителната индустрия, банковите и застрахователните институции, увеличават бюджета си за реклама. Особеното при търсенето на копирайтъри е, че то е по-скоро вътрешно, т.е. в самата гилдия на рекламистите. "Рядко до добри позиции се стига чрез обява в пресата или в електронен сайт за търсене на работа. По-често някой бивш колега се сеща за теб и ти предлага да започнеш в неговата компания, изкушават те с по-добри условия и ти се съгласяваш", казва Кирил Кацаров. В търсенето на копирайтъри често големите рекламни агенции използват агенции за headhunting (лов на глави), но предимно за хора с опит, които вече са се доказали. "Повечето хора, захванали се с реклама, остават в бранша и само се въртят между агенциите. Рекламистите сменят агенцията средно на три години", твърди Силвия Донкова. Потенциални работодатели са български и международни, големи и малки рекламни агенции.

Олимпийското спонсорство гони $1 млрд.

Олимпийското спонсорство гони $1 млрд.
Money.bg

Международният олимпийски комитет предвижда да привлече от спонсорство над $1 млрд. по време на четиригодишния период, който ще има за кулминация лондонската Олимпиада през 2012 г. Както пише автор на Financial Times, за пръв път в историята ще бъде надхвърлена бариерата от $1 млрд., което потвърждава, че Олимпиадата се превръща във водещо маркетингово средство за мултинационалните компании. Програмата на МОК „Олимпийско партньорство" бе създадена през 1985 г. и тогава разполагаше с $96 млн. За четирите години подготовка за Олимпиадата в Пекин през август, 12 спонсора, включително Coca-Cola, Visa и Samsung са платили общо $866 млн. в кеш и стоки и услуги, за да получат правото да свържат имената си с Олимпиадата. Ръководител на маркетинговата комисия на МОК е Герхард Хайберг, 68 годишен норвежец. Той съобщава, че за периода 2009 - 2012 г. МОК вече си е осигурил девет водещи спонсора и е в преговори с Johnson & Johnson американската компания да стане десетият. Успехът на програмата до този момент е добра новина както за Лондон 2012, така и за зимната Олимпиада във Ванкувър 2010: всяка от игрите разполага с приблизително половината от сумите, набирани за „четирилетката". Освен това зимните и летните Олимпийски игри поотделно си търсят спонсори. Хайберг е потвърдил, че преговори за спонсориране на Олимпиадите се водят и с руския газов гигант Газпром, вероятно следващата среща между МОК и Газпром ще е през март. Нито една от страните не бързала със сключване на споразумение, макар руските държавни монополисти да са заявили интереса си. Спонсорството на държавната Газпром повдигало етични въпроси, които още се дискутирали, но Хайберг е оптимист. Русия през миналата година получи честта да е домакин на зимната Олимпиада през 2014 г. в Сочи на Черно море. Олимпийските съревнования се провеждат като цяло на арени без реклама. Но световните спонсори на Олимпиадата печелят съществени права, сред които правото да използват логото на Олимпиадата в рекламни кампании. В момента към „Олимпийско партньорство" се числят също така френската IT компания Atos Origin, американския конгломерат GE, китайският производител на компютри Lenovo, застрахователната компания Manulife, веригата за хранене McDonald's, марката часовници Omega и Panasonic, производителя на електроника. На изображението: италианецът Дорандо Пиетри финишира на маратона по време на Олимпиадата в Лондон от 1908 28.02.08

Google инвестира в оптика под океана

Google инвестира в оптика под океана
insurance.bg

Ново трасе ще свърже Лос Анджелис с Япония Интернет гигантът Google се присъедини към консорциум за изграждане на оптично трасе по дъното на Тихия океан. Това е първата подобна инвестиция на компанията, която разкрива амбиции за нещо повече от онлайн присъствие в мрежата. Наред с Google, в проекта ще се включат индийската компания Bharti Airtel, сингапурската SingTel и базираният в Хонконг мрежов оператор на оптични връзки Pacnet. Изграждането на трасе с дължина 6200 мили ще струва 300 милиона долара, информира TechNews. Транстихоокеанският трафик нарасна значително в резултат на технологичното партньорство между САЩ и Азия, особено в аутсорсинг контрактите между Силициевата долина и Индия. Освен консорциумът около Google и други играчи ще прокарват оптика през океана по линия на три проекта. Сред тях са Verizon, AT&T и телекомуникационни компании от Югоизточна Азия. Земетресението в Тайван от декември 2006 година даде предупредителен сигнал за компаниите, че са им необходими алтернативни маршрути. Тогава 90% от комуникациите на региона излязоха от строя, а загубите се изчисляват на милиарди долари. Кабельт в проекта, привлякъл и Google, ще слезе на 600 метра под океана, за да свърже Лос Анджелис и японския град Чикуру. Компанията Pacnet ще контролира две от петте оптични двойки, всяка от които ще има пропускателна способност до 960 Gbps – еквивалентна на 15 милиона едновременни гласови съединения. Очаква се новото трасе да увеличи капацитета на транстихоокеанските връзки с 20%. За Google участието в проекта е възможност да реализира нови услуги на ниски цени. 27.02.2008

Ръст в употребата на мобилен интернет

Ръст в употребата на мобилен интернет
27.02.2008
MobileBulgaria.com:

От Sony Ericsson съобщават за голям ръст в мобилната употреба на Интернет, като се позовават на независимо проучване. Резултатите от него показват, че през последните 6 месеца, ползвайки телефоните си, до глобалната мрежа са достигнали 44% от потребителите на възраст между 16 и 24 години. Проучването твърди, че на ден те прекарват средно около 12 минути в Интернет. Повече от 1/4 от младите хора вече имат телефони с 3G възможности - ръстът за последните две години е 12%.

Брюксел наказа Мicrosoft с рекордна глоба от 899 млн. EUR

Брюксел наказа Мicrosoft с рекордна глоба от 899 млн. EUR
в. Пари
Мария ГЕОРГИЕВА

Санкцията се налага, защото гигантът не успя в продължение на 3 години да изпълни исканията на ЕК Софтуерният гигант Microsoft беше глобен с рекордните 899 млн. EUR. Компанията е първата от 50 години насам, която ще трябва да си плати за неспазването на антитръстово решение, коментира Нели Кроес, еврокомисар по въпросите за конкуренцията. Тя изрази и надеждата си последната глоба да сложи край на несътрудничеството на американската група. Начало Още през 2004 г. корпорацията беше осъдена за злоупотреба с доминиращата си позиция на пазара за компютърни операционни системи и беше призована да осигури пълна и точна техническа информация, с която да даде възможност на конкурентите си да развиват продукти, работещи с Windows. Наказания Настоящата глоба се отнася за несътрудничеството на компанията в периода юни 2006 - октомври 2007 г. Предходните години бяха покрити от предишно наказание от 280 млн. EUR.
Детайли
► Ако компания не плати наложена й от ек глоба, достъпът й до европазара може да бъде затворен. Досега няма случай да не е платена глоба, наложена заради неспазване на евроразпоредбите.
► Платените глоби постъпват в общия бюджет на ЕС, който не се увеличава със сумата им, но се намаляват вноските на държавите членки в бюджета.

Рекламата в нета стигна 45 млрд. USD

Рекламата в нета стигна 45 млрд. USD
в. Пари

Обемът на световния пазар на интерактивна, в това число интернет реклама през 2012 г. ще удари 147 млрд. USD в сравнение с 45 млрд. USD през 2007 г. Очакваният ръст за разглеждания период е 23.4%. това се посочва в изследване на консултантската компания Kelsey Group. Заделените разходи за интернет реклама значително ще надвишат фиксираните бюджети за традиционната реклама. До 2012 г. анализаторите прогнозират, че делът на разходите за реклама, насочена към интерактивния пазар, ще достигне 21% от целия рекламен пазар. През миналата година по данни на Kelsey Group в глобалния рекламен пазар са се завъртели повече от 600 млрд. USD, а най-новите прогнози са през 2012 г. разходите за реклама да скочат до 707 млрд. USD. Обемът на интернет рекламата, постъпила в САЩ за предишната година, се изчислява на 21.1 млрд. USD. За година този пазар е нараснал с 25%, което означава, че на него се падат приблизително 50% от целия пазар на интерактивна реклама в света. стр. 11

сряда, 27 февруари 2008 г.

Българските ваканционни имоти – все по-малко търсени


Българските ваканционни имоти – все по-малко търсени
дата : 26 февруари 2008 г. 14:43 ч.



По-малко купувачи и по-малко предлагане на ваканционни имоти е имало в България през втората половина на 2007 г. в сравнение със същия период на предходната година, съобщиха от българския филиал на "Colliers International".Пазарно проучване на компанията е показало, че предлагането на този вид имоти се е увеличило едва със 16% през второто шестмесечие на миналата година. Своеобразният спад е изненадващ на фона на значителния скок в предлагането за цялата година (декември 2006 - декември 2007 г.), което е нараснало със 170% в планинските курорти и с 65% по брега на Черно море.От "Colliers" смятат, че световната кредитна криза дава отражение, демонстрирано най-видно в отдръпването на купувачи от основните целеви пазари за нашите ваканционни имоти - Великобритания и Ейре. В същото време нова вълна купувачи, този път от Русия, Украйна, Румъния и скандинавските страни, донякъде е компенсирала загубата на клиенти на двата острова.Търсенето от своя страна се променя към по-високия сегмент завършени имоти, с повече стаи и високо ниво на допълнителни услуги, а това е нещо което не бе от толкова голямо значение за британци и ирландци.През втората половина на 2007 г. се е стеснил и диапазонът на продажните цени, като средните нива в планинските курорти са 1210-1420 евро/кв.м. Най-ниските средни цени са наблюдавани в Пампорово, а най-високите - в Разлог, който е най-близкият град до Банско.Най-ниските средни цени в морските курорти са регистрирани в Каварна (1020 евро/кв.м), а най-високите в Созопол (1425 евро/кв.м).Що се отнася до пазара на жилищни имоти в София, той е останал относително стабилен като ръст на цените през второто шестмесечие на 2007 година. Най-големите увеличения на цените на апартаментите в столицата са регистрирани в кв. Иван Вазов, където средното покачване е било 33% за периода. Следва кв. Лозенец с 29% увеличение.Цените в района около Докторския паметник остават най-високи в жилищния сегмент в София - над 2000 евро/кв.м.Сред все още развиващите се квартали с продължаващо активно строителство, в Манастирски ливади цените са се покачили с 25%, достигайки нива над 1000 евро/кв.м. Квартал Гоце Делчев остава най-скъпият от наблюдаваните райони в развитие, със средна цена от 1144 евро/кв.м, сочи проучването на "Colliers". Като цяло цените на имоти в строеж са с 20% по-ниски отколкото на завършените жилища.Наемите на жилищата също са се покачили през втората половина на 2007-ма, но с по-бавни темпове отколкото цените за продажба. Това означава, че печалбата от закупуването на имот за отдаване под наем като инвестиция зависи повече от нарастващата цена на имота, а не толкова от приходите от наем, твърдят от "Colliers".

Забраняват кинокадри с цигари в САЩ


Забраняват кинокадри с цигари в САЩ


дата : 27 февруари 2008 г. 11:37 ч.


"Дай ми огънче...Вече не пуша. И освен това мисля, че тук е забранено. Мислиш ли, че рискувам да ме експулсират заради това?Подобна сцена в американски филм скоро няма да може да бъде гледана от млади зрители.
Кампания, лансирана от щата Ню Йорк, предвижда забраната да бъде наложена на всички филми, гледани от лица под 18 години. Здравните организации в САЩ са във възторг. Джонатан Полански работи за една от тях. Според този преподавател в Университета в Сан Франциско киното е най-могъщата сила, създаваща пушачи в света: "В САЩ 127 филми, излезли на екран тази година, показват пушачи, което прави две трети от американската продукция.
80 % от филмите, номинирани за наградата "Оскар", показват пушачи. Филмите са нещо като рекламна витрина на големите тютюневи компании. И така е от началото на киното. Когато гледаме класическите филми, се питаме какво би бил филм като "Казабланка" без цигари. Ето защо следва да се запитаме и как американски компании производители на цигари като "Лъки страйк", "Честърфилд", "Кемъл" се окуражили кино-индустрията, за да се пуши във филмите? Ето как: те са плащали в брой на актьорите във филмите, за да им правят реклама във филмите, по списанията и по радиото през 20-те и 40-те години."
Излиза, че актьорите все по-рядко ще подръпват от цигарата на екран. Според Йожен Орензи, критик в "Кайе дю Синема" забраната е в духа на времето. Цигарата е символ, който ще си остане най-вече в уестърните. "От доста време нещата се промениха.
Относно цигарата в киното могат да се кажат много нещата - това е означавало чар, но и злост. Това е друг начин да се артикулира жест. Априори никой не е имал нещо против цигарата.
В киното от 80-те и 90-те години цигарата вече идва да каже нещо. Ето го лошият, ето злодеят...Обществото вече не е "пушещо". В Америка пушат повече. Тоест ако някой пуши, той е вече "престъпник". Киното вече предвижда ограничения срещу пушенето. И обратното, насърчават се филми, които разясняват вредата от пушенето. Информацията е на РФИ.

Модните фирми печелят най-много от производство на аксесоари


Модните фирми печелят най-много от производство на аксесоари


дата : 26 февруари 2008 г. 17:15 ч.


Производството на аксесоари е най-печелившата дейност за фирмите от света на модата. Това обяснява и защо многобройни фирми, които по-рано произвеждаха само дънки или пуловери, се лансираха в тази сфера.
Така твърди изследването "Fashion & Luxury Insight", в чието изготвяне участва и миланският университет "Бокони". В проучването са взети предвид бюджетите на най-важните фирми от сферата на модата, които се котират на борсата.
Проучването стига до извода, че производителите и дистрибуторите на кожени изделия, бижута, часовници, очила, копринени продукти и луксозни куфари и чанти от рода на Samsonite, Tod's и Timberland регистрират най-високата стойност, измерваща отношението на печалбите спрямо оборота - 21%.
На второ място са производителите на бижута и часовници - 17 %. На трето място са фирмите, произвеждащи продукти за разкрасяване - 13 %. Сред тях са например компании като L'Oreal и Clarins. Пак 13 % регистрират и фирмите, занимаващи се с продажба на мода на дребно като Gap и Stefanel.
На четвърто място с 12 % се нареждат компаниите за спортно облекло, сред които са Adidas и Puma, както и финансовите конгломерати от рода на Christian Dior и Poltrona Frau.
После идват фирмите, произвеждащи само облекло като Valentino Fashion Group и Mariella Burani -10 %. 8 % пък регистрират компаниите за очила.
Изводът на изследването е, че фирмите за аксесоари имат и най висок процент възвръщаемост на инвестициите - 25. Средният процент за фирмите от сферата на модата е 15. Този за фирмите за очила пък е едва 6.