събота, 14 юни 2008 г.

Tu cu този, който има значение!

Капитал - 44 стр.
Tu cu този, който има значение!

Зорница СТОИЛОВА

Философията на партизанския маркетинг се опира на диалога с отделния потребител
Много маркетолози създават своите стратегии на абсурдното предположение, че хората се питат: „Кои сте вие? Какви продукти или услуги предлагате? Кога сте отворени? Къде се намирате?"
Единственият истински въпрос, който стои в главите на хората, е „Защо трябва да ми пука", пише бащата на guerilla маркетинга Джей Левинсън. В българските условия партизанският маркетинг все още се споменава плахо и затова решихме да обясним каква е същността на този подход и какво приложение намират похватите му.
Guerilla концепцията използва нетрадиционна система от маркетингови решения, която разчита на малък бюджет, маркетинг от уста на уста и директни, агресивни послания, за да постигне традиционните бизнес цели. Това, в което инвестират „партизаните" обаче, е време, енергия, въображение и информация.
Умеетели да разказвате истории Guerilla маркетингът не използва фокус групи, за да планира стратегия, защото той се интересува от отделния човек. Ето защо според партизанската философия успешните компании не са тези, които разказват истории за себе си. Нито са тези, които казват всичко на всеки.
А тези, които се обръщат към своя потребител като към личност и му разказват история за самия него. Често, особено в България, кампаниите се опитват да спечелят вниманието по-скоро на медиите, отколкото на потребителите, което невинаги е печеливш ход. Избягвайки съзнателно традиционните рекламни канали и следвайки повелята, че всеки човек е център на социална мрежа, „партизаните" често излизат на улицата. Така например любима практика на шведската верига за мебели Ikea е да облича елементите на градската среда във веселите десени на своите продукти - влаковете и автобусните спирки се превръщат в уютни всекидневни, а уличните пейки и кошчетата за боклук стават цветни и по-приветливи.
А американската агенция Crispin, Porter + Bogusky бяха направили доста забавна кампания за автомобилите Mini, като закрепиха върху огромни SUV-ове по едно Mini c надпис „А вие как ще се забавлявате през уикенда?". Според guerilla философията компаниите винаги трябва да казват истината на своите потребители, но истината, облечена в атрактивна визия и вълнуваща история.
Така например, когато швейцарска здравна фондация се опитва да привлече вниманието към проблема със затлъстяването сред децата, се спира на откровения факт-слоган „Всяко пето дете е със свръхтегло". За да предизвикат хората да реагират обаче, те създават креативна guerilla кампания, която незабавно грабва вниманието - стикери те със страшната констатация са залепени върху детски колела и училищни чинове, проектирани специално със седалки със свръхразмери.
Условието посланията на guerilla кампанията винаги да бъдат директни и подадени по нетрадиционен начин често ги прави шокиращи и агресивни. В САЩ например, за да принудят шофьорите да намалят скоростта в жилищните квартали, са били поставяни картонени макети на малки деца в реални размери, които отдалеч изглеждат досущ като живи.
Български „партизани"
Опитахме се да потърсим и отговор на въпроса защо не можем да дадем примери с креативни български guerilla кампании. „Практиката показва, че ако оставим настрана декларациите, повечето ресурс си остава впрегнат в класически модели", коментира ситуацията на българския пазар Пенко Минев, управител на агенция Strata. „И аз също" поведението на българските рекламодатели не прави услуга никому, но „така е по-лесно" да се постъпва, обяснява той и липсата на нетрадиционни местни кампании. Любомир Чонос от студио „Ентусиазъм" пък дава друго обяснение: „Повечето български маркетолози са се удавили в Котлър."
Според философията на партизанския маркетинг той е най-приложим и ефикасен за малкия бизнес, който не разполага с голям маркетингов бюджет и следователно по-трудно може да си позволи реклама в традиционните медии. Което теоретично би трябвало да прави guerilla похватите широко приложими в българските условия.
Предимствата на guerilla кампаниите пред традиционните методи на комуникация са очевидни според Пенко Минев от Strata и те са еднакви във всички държави без значение на локалните особености. „Все пак повече резултати, постигнати с по-малко усилия, интересни, но не самоцелни комуникационни решения, фокусирани в продажбите - звучи толкова общовалидно, естествено и желано", обобщава той и е трудно да се ограничи в географски район. „За мен guerilla маркетингът е игра. Грабва ти вниманието изненадващо, директно на улицата, провокира те и накрая се оказва това, което най-малко си очаквал", казва Орлин Карагьозов, крией-тив директор в btl агенция Clockwork. Според него основното предимство на партизанските похвати е, че ти дават повече възможности и начини да предадеш посланието си. Според Любомир Чонос от студио „Ентусиазъм" пазарът на стоки и услуги в България все още е твърде млад и не е изчерпил ресурсите на традиционните медии. „Възпитанието и културата и на продаващи, и на потребители все още се формира и тепърва ще дойде моментът на нетрадиционните похвати", обяснява той. И обръща внимание, че на развити пазари с традиции е необходимо да избягаш от традиционното мислене, за да бъдеш конкурентен, докато при нас то още работи. Орлин Карагьозов от Clockwork се съгласява, че клиентите и рекламисти-те все още се учат, и добавя, че „може би самата аудитория не е готова да възприеме по-провокативната комуникация".
Една от малкото guerilla идеи със спорен успех беше реализирана именно от агенция Clockwork преди старта на третия сезон на тв сериала Lost no канал AXN, когато в София бяха разпространени плакати, наподобяващи некролози на популярните актьори от поредицата с надпис „60 дни без". Орлин Карагьозов разказва, че идеята на AXN е била кампанията да е ниско-бюджетна, но да достигне до много хора и да действа манипулиращо. С две думи, класическа guerilla задача.
Ако изхождаме отново от дефинициите на партизанския маркетинг, където атрактивните, различните и дори шокиращи идеи са базисни, то като успешна guerilla кампания може да бъде определен казусът със скандалния билборд на Азис и Китаеца при старта на „Вечерното шоу на Азис" по TV2. Трикът на мениджмънта на телевизията беше съвсем прост - поставяне на няколко скандални визии на ключови места в София и страната, изчакване на ответната бурна реакция от страна на местната управа и след това доволно потриване на ръцете от постигнатия PR ефект - безплатна реклама във вид на публикации в медиите. Целта на една guerilla кампания е да постигне максимални резултати с минимум инвестирани средства, но българските рекламодатели и ре-кламисти все още не са се научили да говорят персонално със своите потребители.
събота, 14 юни 2008 06:49:50

Актавис събра най-добрите пиари

Телеграф - 10 стр.
Актавис събра най-добрите пиари



Първа среща на Европейската асоциация на комуникационните мениджъри (ЕАСО) се проведе в София.
Домакин на събитието беше водещата фармацевтична компания у нас "Актавис", а участие взеха най-добрите български специалисти по корпоративни комуникации и бранд мениджмънт. Срещата беше посветена на добрите български практики в комуникацията и успешното налагане на бранд на българския пазар. Лектори бяха Радослава Ганозова, която е мениджър "Корпоративни комуникации" на "Актавис" и колежката й от "Крафт Фуудс" Иванка Джолева -Миниоти.
EACD до момента е организирала няколко подобни срещи, фокусирани върху локалните предизвикателства, свързани със силния бранд. Целта на тези събития е професионалистите в бранша да обсъдят своя опит и знания и да се запознаят с визията на асоциацията по отношение на корпоративните комуникации.
***
Текст под снимка
Най-добрите български специалисти по корпоративни комуникации и бранд мениджмънт се събраха на срещата на EACD в София.
събота, 14 юни 2008 08:11:16

Максим Бехар: Истинските звезди могат и без имиджмейкър

Новинар - 12 стр.
Максим Бехар: Истинските звезди могат и без имиджмейкър

Ирина ГИГОВА

Политиците говорят повече глупости и вършат по-големи поразии от Иван Айдъла, твърди известният PR експерт
МАКСИМ БЕХАР е един от най-изтъкнатите PR специалисти в България. В неговата професионална равносметка фактът, че агенцията му МЗ Commu-nications Group повече от 15 години работи честно и лоялно, има особена стойност. След 20-30 години ще бъде лесно да си почтен, казва той. В началото на прехода обаче беше почти подвиг. Миналата година екипът на Бехар бе обявен за най-добра PR агенция в света, а след престижната „Steves Award" сякаш над теб остава единствено... небе. Но експертът продължава да търси не-утъпкани пътища в бизнеса и нови лица, които да произведе в звезди. Неотдавна той се срещна със скандалния Иван Ангелов от „Мюзик айдъл", в когото неговите хора съзряха, че „има хляб". На звездни теми разговаряме и сега.
- Г-н Бехар, какви са измеренията на понятието „звезда" в България? Съгласен ли сте с твърдението, че у нас няма истински звезди, тъй като сме малка страна с нисък стандарт и тесен пазар?
- Мисля, че в България няма „звезди" по съвсем друга причина: няма критерии за звезди. За звезда минава някой, който е попаднал за няколко дена във вестниците - това е феномен, който аз наричам „попал в газету". Истинските звезди у нас на практика са Светлин Русев или Нешка Робева. Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев, Тодор Колев, пък дори и Стефан Данаилов - най-добрите актьори, които България някога е имала. Валери Петров или, лека му пръст, Радичков. Групи като „Щурците" или „Сигнал". Те нямат нужда от PR агенция или консултант. Докато една голяма вълна от фолк и поп изпълнители, за които никой не би предположил, че съществуват, станаха известни, попадайки в предавания като „Биг Брадър", защото ги показваха по телевизията. Когато те свършиха, бяха известни още месец-два и се почувстваха нещастни и отритнати, затова поискаха отново да са известни, да са в медиите. А как, когато не са направили никога нищо в живота си, освен че случайността ги е извадила на екрана?! Истинската звезда е човек, който умее нещо, и поради това много други хора го обичат. Но трябва да умееш.
- Може би всяко общество си заслужава идолите, както си заслужава и политиците?
- Звездите - дали ги има или няма - са следствие и от ценностната систмема на един народ. Преди 20 години, когато се срути една система, се срутиха и всички ценности, но на тяхно място не дойдоха нови. В началото на 90-те не беше ясно кое е по-ценно - да бъдеш честен, или да продадеш нелегално това-онова и да спечелиш някой лев. Сякаш се оказа, че може би не е толкова хубаво да си честен, щом така си оставаш беден. Подобни открития сигурно са били болезнени за поне 7 милиона българи. И в един момент в това безценностно време израснаха някакви уж авторитети, които се харесваха, защото бяха своего рода бунтари и говореха или пееха неща, които 50 години бяха забранявани. В известен смисъл и младежът Иван от „Мюзик айдъл" 20 години по-късно е същата еманация на едно поколение, което си мисли нещата, които той казва. Това пак е израз иа протест. Поколението не псува, не обижда, а в същото време ври и кипи вътрешно. И когато се появи някой и каже онова, което и ние си мислим, мнозина започваме да го харесваме.
- Според вас като имиджмейкър
имаше ли други интересни „обекти" сред участниците в шоуто „Мюзик айдъл"?
- Иван ми се стори най-артистичен, най-нестандартен. От всички други ми беше почти все едно кой ще спечели. Въпрос на 2-5%. Дали ще е Нора или Тома - важно е за Нора или Тома. Обаче тяхната разпознаваемост за голямата публика не е толкова силно изразена. Според мене беше от значение тя да види един по-различен образ. Не казвам, че съм привърженик на простотиите на Иван. Но има политици и бизнесмени, които говорят по-големи глупости и вършат по-големи поразии, държат се много по-нагло, обаче ние не го забелязваме, защото го правят с усмивка и с едни дълги, сложни изречения. Какво по-некултурно от това този, когото си избрал и на когото си делегирал права, да те излъже?! Нима това не е по-арогантно, отколкото Иван да напсува от екрана? Смятам, че ако сега направят конкурс за артистично пеене, той ще спечели безапелационно, ако гласува жури, което разбира от музика и не се стряска като ощипана госпожица, ако някой псува. В крайна сметка това е състезание за талант, а не за етикет или кристално чист български език. Пак повтарям, не съм от фен дру-жинката на Иван, но съм привърженик на всичко нестандартно и кадърно.
- А имат ли шанс талантлвите новаци от „Пей с мен" извън контекста на дуета с известен изпълнител?
- Нормално е един тотален аматьор, макар и избран в предаването по някакъв критерий, да бъде засенчен от известния певец, с когото си партнира. Много от тези аматьори имат шанс да станат професионалисти, обаче трябва да бачкат много и това е процес с години. Времето на самото шоу е твърде кратко.
- Тоест звездите трябва да се създават, а не просто да се „откриват", така ли?
- Според мен те не се раждат, а стават такива с много труд и професионални умения, колкото и да звучи изтъркано. Всъщност „професионализъм" е ключовата дума.
Обичам и в другия си бизнес с корпоративни клиенти да поема никому неизвестни компания или продукт и след 1 година, като направим маркетингово проучване, да се окаже, че всеки знае за тях. (Между другото така беше с думата мол - феноменален случай, който според мен един ден ще бъде в учебниците по PR. От 10 души екип само двама-трима настоявахме тя да влезе в българкия език, другите бяха против. Година по-късно всеки знаеше какво е мол. Имаше актьори в ролите на Кирил и Методий, които официално приеха думата в нашия език, имаше и кукла Моли, която обикаляше търговския център да промоцира името, но дори и аз не съм очаквал толкова бързо то да бъде възприето.) Това е нещо, което обичам да става и с артистите, с които работим - за кратко време хората да ги запомнят. Но трябва да могат. Защото, ако имаш недостатъци, прекаленото появяване и реклама ги изтъкват.
- Споделяли сте, че доста трудно се работи с личностите от родния шоубизнес. Защо?
- Защото край тях има цяла армия от хора, които им казват: ти си страхотна, ти си велик, ти така, ти онака!... Тогава става това, което наричам човек да си повярва и да се вземе на сериозно. И в един момент, като го има всеки ден във вестниците, той казва: „Чакай малко, ти какво ме съветваш?! Аз знам как стават тия работи: написаха, че имам нови обувки, че гаджето ми е заминало за Антил-ските острови - ето, всички пишат за мене!" С хора на бизнеса, които ясно разбират позиционирането на своя продукт, аз имам аргументи, обаче с личностите от сцената и политиката имам... трудни аргументи. Въпреки че и сред тях се срещат такива, с които сме имали прекрасен синхрон и сме работили много добре.
- Коя смятате за най-успешната си кампания, свързана с хора от артистичния свят?
- Вярвам, че тя предстои! Много бих искал да си направим наш лейбъл със собствени изпълнители, които да промо-цираме. Не крия интереса си един ден на направим нещо общо с Азис, когото смятам за изключителен шоу мен. Вие сте първите, на които ще кажа, че имахме дълъг разговор с него на тая тема. Удиви ме, че има огромно желание да попива, да учи нови неща, да се развива и да има различни „роли". И това си личи във вечерното му шоу. Той има 5 роли на седмица, докато примерно Слави играе само Слави. Бих му помогнал да е още по-свеж и нестандартен, защото Азис е бранд в България. Не е малко всеки, ден да вадиш продукт, всеки ден да си пред камерите. А той има страхотна реакция пред камера. Същия рефлекс притежава и Бойко Борисов в интерес на истината. Някои си го имат вродено, на други им личи, че ние сме ги учили...
- Като стана дума - давате ли съвети и на нашите политици?
- Бих се предпазил от термина „съветвам ги", но дискутираме различни теми с много от политиците по върховете. Смятам, че колкото повече добре подготвени, цивилизовани, можещи, отговорни политици - независимо дали отляво или отдясно — толкова по-добре за страната! И във всички разговори се опитвам да им кажа: обещаете ли нещо, трябва да го изпълните, иначе ви е спукана работата. Ако сега все още минава, през 2012 или през 2015 година няма да мине!
събота, 14 юни 2008 07:55:00

Tullamore Dew c международен приз за маркетинг

Класа - 11 стр.
Tullamore Dew c международен приз за маркетинг



Tullamore Dew беше отличена с наградата International Marketing Award. Тя бе дадена на церемонията по връчването на годишните призове All Ireland Marketing (AIM), оценяващи ефективността на маркетинговите кампании в Ирландия. International Marketing
Award се дава като признание на фирми, постигнали големи успехи в износа на продукти и услуги. За 2007 година Tullamore Dew е отчела ръст от 20% в продажбите, което я е превърнала в най-бързо развиващата се марка ирландско уиски в света. "Тази награда е изключителна чест за Tullamore Dew и когато видяхме големите възможности на световния алкохолен пазар, започнахме да ги преследваме фокусирано и амбициозно", заяви Ан 0'Лиърли от Сап-trell&Cochrane International, част от чието порт-фолио е и Tullamore Dew.
събота, 14 юни 2008 06:41:06

MySpace с нов дизайн

АВТОРА - Новини
MySpace с нов дизайн



Социалната мрежа MySpace ще се сдобие с нов дизайн от следващата седмица. Причина за промяната е стремежът на страницата да привлече повече потребители.
Това ще бъде най-мащабното преорганизиране на интернет адрес, правено някога, съобщиха от MySpace.
Като част от новия дизайн, сайтът ще смени началната си страница, начина за персонализиране на профила, търсачката, както и опциите на MySpaceTV.
"Това е много повече от нов дизайн. Това ще бъде промяна на начина, по който хората комуникират със сайта", съобщиха в официално излявление от My Space.
Стартът на новия дизайн на MySpace ще бъде даден на 18 юни, като се очакват много допълнителни промени през лятото.
13. 06. 2008 г.
събота, 14 юни 2008 00:01:00

Още креативни guerilla кампании...

Капитал - 45 стр.
Още креативни guerilla кампании...



Ако 6 България трудно можем да изброим креативни guerilla кампании, то по света партизаните са буквално навсякъде - превземат градското пространство и надничат от всеки ъгъл. Американската компания за кафе Folgers поздравява нюйоркчани с огромна димяща чаша кафе, разположена в средата на улицата. Всъщност всичко е оптична измама, защото Saatchi & Saatchi трансформират обикновена улична шахта, така че да заприлича на чаша кафе. А надписът гласи „Хей, град, който никога не спи! Събуди се! Folgers". Рибен ресторант в Индия пък разпръсква гигантски мидени черупки по плажа в Мумбай, във вътрешността на които вместо истински миди откриваш надпис „Търсите морска храна? Spar Seafood Festival". А в Италия една сутрин ренесансовите статуи ос-ъмват с противогази на лицата. Идеята, разбира се, е да се напомни на хората колко сериозни проблеми причинява замърсяването на въздуха. Случва се обаче партизаните да се подхлъзнат в креативните си идеи - Microsoft например разгневи нюйоркчани, като рекламира своя Мрз плеър Zune c гърмяща музика от автомобили посреднощ.
събота, 14 юни 2008 06:50:27

В очакване на по-функционални сайтове

Капитал - 49 стр.
В очакване на по-функционални сайтове

Калина КАЛЧЕВА

Съществуват една малка група хора, които не асоциират Пърл* с перли или едноименната марка парфюми. За тях това е обектно ориентиран език за програмиране.
Останалите жители на Земята автоматично игнорират темите, свързани с код, разработка на уеб-сайтове и програмиране. Но истината е, че промените в света на споменатата малка група хора се отразяват на изгледа и
функционирането на най-бъро разрастващата се комуникационна среда - ин-тернет. Затова обявената нова версия на HTML - един от най-разпространените езици за създаването на уебстраници, е нещо, което засяга всички нас повече, отколкото сме предполагали. Кога обаче HTML 5 ще бъде интегриран в уеббраузърите, още не е съзвсем ясно.
За един език HTML (HyperText Markup Language) се наложи в средата на 90-те като най-разпространения програмен език, с който са направени повечето уебстраници. В момента се използва версия HTML 4.01, ко-ято съществува от почти десетилетие. Това обаче далеч не означава, че единствено тя господства в сърцата на уебразработ-чиците или пък че максимално отговаря на променящите се изисквания към страниците. Желанието за по-чист код доведе до появата на стандарт, наречен XHTML (Extensible HyperText Markup Language), който дебютира през 2000 г. Той представлява преформу-лировка на HTML според правилата на XML -метаезика, който служи за изграждането на нови езици и за описване на информацията.
Така или иначе голяма част от потребителите на структурни езици не изневериха на „чистия" HTML, а освен това и бра-узърите не подпомогнаха налагането на новата версия и използването на новите възможности, които тя предлага. Така през 2004 г. се ражда идеята за пета голяма преработка на HTML езика. Инициаторите са WHATWG (Web Hypertext Application Technology Working Group), които се отделят от регулаторната организация за стандартизация W3C (World Wide Web Consortiun), разочаровани от бавната й работа. Три години по-късно двете организации все пак обединяват сили в работата по новата версия на езика след намеса от страна на Opera Software, Apple и Mozilla Foundation.
В работната група по проекта се включи дори и Microsoft.
Цедите
Основните цели са две: да се създаде един функционално подобрен стандартен структурен език за създаване на сайтове и да се изгради набор от приложен интерфейс за програми. Първият публичен работен вариант бе представен на 22 януари 2008 г., но прогнозите са, че работата ще отнеме още години, докато W3C обяви HTML 5 за препоръчителен стандарт.
Новостите в сравнение с HTML 4 са включването на видео- и аудиоеле-менти, което беше основен проблем при досегашните варианти, RSS feed като част от описанието на страницата и управление на грешките при синтаксиса. Добавени са нови елементи за по-лестно структуриране на страниците - header, footer, aside и т.н. Най-забавящ работата е опитът на работната група да се разгледат всички грешки, които в момента съществуват под различните браузъ-ри, за да ги изчистят автоматично в новата версия на езика. Въпреки това основните проблеми пред HTML 5 са други - бавното внедряване на формата от различните браузъ-ри и желанието им за до-минация над интернет в бъдеще.
Браузърите Използването на HTML, CSS (Cascading Style Sheets), който е език за описание на стилове, и XML, Javascript, събирателно известни като Ajax, за създаването на мултимедий-ните уебприложения, обаче вече е ограничено от специфичната им функционалност. Това даде преимущество на фирмени разработки като Adobe Flash и Silverlight на Microsoft, които представляват приложен софтуер, предназначен за създаване на интерактивни мултимедий-ни приложения.
Евентуалното бързо приемане на новия HTML 5 обаче би променило статуквото. Тук здравословната пазарна конкуренция може би ще подпомогне новата версия на популярния структурен език, защото гигантът Google реши да предприеме необходимото, за да ограничи влиянието на технологични конкуренти върху утрешния изглед на мрежата. Преди година бе създаден Google Gears (който отскоро се нарича просто Gears) - система с отворен код, в която са интегрирани HTML 5 стандартите. Тя може да се ползва и офлайн като приставка за различни браузъри. Целта е да се постигне по-добра платформа за писане на код за програмистите, и то отворена. Yahoo също представи свой плъ-гин BrowserPlus, който да конкурира Adobe Flash.
Apple е друг играч, който няма полза от това притежаваните от Adobe и Microsoft платформи за създаване на мулти-медийни приложения да станат доминиращи. Сай-тът на компанията е изработен изцяло с Ajax, a бра-узърът Safari е базиран на отворените стандарти. Освен това Apple подкрепя и проекта за отворен софтуер Webkit, който представлява основа и на Safari.
***
Следващата версия на програмния език HTML трудно си проправя път към потребителите
***
Първият публичен работен вариант на HTML 5 бе представен на 22 януари 2008 г., но това не е финална версия.
събота, 14 юни 2008 06:53:29

Yahoo! ще публикува реклами на Google

Класа - 2 стр.
Yahoo! ще публикува реклами на Google



Най-големите интернет компании в съюз, Microsoft аут от онлайн играта
Американската интернет компания Yahoo! подписа Вчера споразумение да помества на страниците си за търсене реклами на Google. "Ще ги публикуваме заедно с резултатите от тьрсачката, както и на някои уебстраници в САЩ и Канада", обявиха от Yahoo!. Сделката ще увеличи възможностите на Yahoo! да постигне иелта си за значително увеличение на потока от оперативни средства. Споразумението може да донесе 800 млн. долара годишно към продажбите на Yahooo! 'Това дава на Google огромно стратегическо предимство", коментира Джефри Линдзи, анализатор от San-ford Bernstein. Според него този ход може изцяло да затвори пътя на Microsoft до онлайн пазара.
Двете интернет компании обаче ще отложат прилагането на сделката до октомври, за да дадат време на министерството на правосъдието на САЩ да я разгледа
Председателят на антитръстовата подкомисия в Сената на САЩ посочи, че депутатите "внимателно ще разгледат" сътрудничеството между Yahoo.'u Google. Адвокати по антитръстови въпроси заявиха, че споразумението между интернет гигантите вероятно няма да създаде проблем с антимонополните регулаторни органи в страната, предаде Ройтерс. Сенаторът демократ от Уинсконсин Хърб Кол обаче изтъкна, че "сделката предизвикВа сериозни опасения за нарушаване на конкуренцията". "Последиците за рекламните компании и потребителите може да са големи и дават основания за внимателен преглед", посочи още Кол в комюнике. Информацията за споразумението с Google дойде, след като Yahoo! съобщи, че софтуерната компания Microsoft официално е прекратила преговорите за придобиване на интернет фирмата. В началото на май Microsoft оттегли офертата за купуване на Yahoo! на стойност от 47,5 млрд. долара, но двете страни продължиха преговорите за частично придобиване, което обхваща само тьрсачката на Yahoo!. Според Ройтерс Yahoo! И Microsoft са сложили край на шансовете за евентуална сделка, след като интернет компанията позволи на най-големия си конкурент Google да продава рекламно съдържание на сайта й.
След като Yahoo! u Microsoft излязоха с отделни съобщения, показващи "истинска пропаст" между тях след края на "агонизиращи преговори", акциите на Yahoo! се понижиха с 10 на сто. Книжата на Microsoft се покачиха с повече от 4 на сто, тъй като инвеститорите си отдъхнаха, че компанията няма да плати прекалено висока цена за сделка, смятана от много за рискова. Според източници Yahoo! е отказала и последната оферта на Microsoft, която е предполагала придобиване на 16% от интернет компанията на цена от 35 долара на акция, заедно с придобиване на бизнеса й за интернет търсения, което не се вписвало в стратегията
на Yahoo!. Тази оферта за закупуване на миноритарен дял предполага цена на акция, по-висока в сравнение с офертата за цялостно придобиване на цена от 47,5 млрд. долара, или 33 долара на акция.
От Microsoft търдят, че са все още отворени за алтернативна сделка. От Yahoo! пък коментират, че Microsoft категорично е заявила, че Вече не се интересува от цялостно придобиване дори и на първоначално предложената цена от 33 долара на акция.
От този факт обаче недоволни останаха акционерите на Yahoo!, включително милиардера Карл Айкан, които многократно убеждаваха Yahoo! да приеме предложението на Microsoft. Айкан дори поиска отстраняването на изпълнителния директор на компанията Джери Янг.
Според анализатори Yahoo! u Microsoft вече едва ли ще пристъпят към нови преговори.
"Явно е краят", казва Дерек Браун, анализатор от Cantor Fitzgerald. "На последните си преговори те говориха за съвсем различни визии както за сделката, така U за бъдещето."
Очаква се Microsoft скоро да потърси други възможности за придобиване, тъй като все още не се е отказала от целите си за пазара на онлайн реклама. "Microsoft ще продължава да опитва", казва Тоун Тран, анализатор от Morningstar. Според него "Yahoo! е един от най-популярните интернет сайтове и няма друг с толкова много трафик. AOL може би е една възможност, която може би не е толкова скъпа.
***
Текст под снимка
В мрежата вече се появиха варианти на новия сайт.
събота, 14 юни 2008 06:15:59

Интернет рекламата в САЩ изпреварва телевизионната и печатната

Класа - 2 стр.
Интернет рекламата в САЩ изпреварва телевизионната и печатната



Общите разходи за реклама в САЩ са нараснали с 0,6% през първото тримесечие на годината в сравнение със същия период на 2007 г., показват данни на компанията за маркетингови проучвания TNS.
Изнесените данни очертават една тенденция, в която ръстът на разходите за банерна реклама в интернет изпреварва сериозно този на разходите за телевизионна реклама и реклама в печатните медии.
Независимо от факта, че бележи спад в сравнение с двуцифрения ръст, отчитан през 2007 г., нарастването на разходите за банерна реклама в интернет изпреварва растежа в почти всички категориите, включени в проучването на TNS.
Разходите за банерна реклама бележат стабилен ръст от 8,5% на годишна база през първото тримесечие, докато за същия период разходите за телевизионна реклама се увеличават само с 1,5%, а средствата, изразходени за реклама във вестници, намаляват с 5,2%.
Разходите за реклама в кабелни телевизии и външна реклама бележат ръст от 4,1% и 2,5%, респективно. .
Опасенията за настоящите икономически условия и поведението на потребителите оказват своето влияние на рекламния пазар през първото тримесечие.
След обещаващ старт на
годината разходите за реклама намаляват осезаемо през март, а предварителните резултати за началото на второто тримесечие показват малък напредък в сектора.
В процентно отношение разходите за реклама бележат най-голям растеж при подкатегории като неделните списания (+17,1%) и локалните радио мрежи (+12,0%).
Разходите за реклама в синдикирани телевизии нарастват с 11,2%, подпомогнати от повече програмни часове и по-слаба зависимост от стачката на сценаристите.
Десетте най-големи рекламодатели през първото тримесечие на 2008 г. са отделили общо 4,425 млрд.
долара за реклама, което представлява увеличение с 1,6% на годишна база.
Класацията се оглавява от Procter & Gamble, която запазва водещата си позиция след 15-процентно увеличение на разходите за реклама до 836,4 млн. Pepsi Co успява да влезе в класацията под номер осем, след като увеличава разходите си за реклама с 39% до 334,4 млн. долара.
Десетте водещи категории по отношение на рекламата са шразходили общо 17,399 млрд. долара през
първото тримесечие, което е намаление с 1,8% на годишна база. Категорията на финансовите услуги остава на първо място с 2,235 млрд. разходи за реклама.
събота, 14 юни 2008 06:16:25

петък, 13 юни 2008 г.

Yahoo реши: Рекламно сътрудничество с Google!


Yahoo реши: Рекламно сътрудничество с Google!

дата : 13 юни 2008 г. 6:51 ч.



След месеци преговори Yahoo обяви късно вечерта на 12 юни, че ще сключи споразумение, което ще позволи на конкурентния портал Google да продава част от рекламното му пространство, свързано с получаваните от търсенето резултати, съобщава Ройтерс.
Споразумението с Google слага край на преговорите за закупуване на Yahoo от Microsoft, които продължиха около две години, но не доведоха до сделка. При оттеглянето на офертата си, Microsoft предлагаше цена от 47,5 млрд. долара за контролния пакет в Yahoo, но интернет компанията отхвърли сумата и каза, че тя подценявала истинската й стойност.

В отделни изявления на Microsoft и Yahoo от 12 юни става ясно, че двете фирми не са успели да договорят дори и частична сделка, както се допускаше през последния месец, и са се примирили с изхода от разговорите. Акциите на Yahoo моментално загубиха 10% от стойността си, тъй като пропаднаха надеждите за сливане с Microsoft. При софтуерния гигант обаче, имаше покачване на стойността на акциите с 4%, тъй като неговите инвеститори най-накрая се успокоиха, че парите им няма да бъдат вложени в сделка, която се смята за доста рискова.

От Yahoo обявиха, че са се споразумели с Google да позволят на доминиращия рекламния пазар в интернет портал да поставя част от своите реклами в търсачката на Yahoo. Това щяло да им донесе 800 млн. долара приходи годишно.

Привържениците на Google вече доволно потриват ръце и твърдят, че компанията е постигнала споразумение от стратегическо значение, не на последно място и защото е отрязала засега домогванията на Microsoft до онлайн пазара. Google и Yahoo, които са съответно номер едно и номер две в бизнеса с интернет търсачки, ще могат да си разменят рекламно пространство и да го предлагат на онези рекламодатели, които са готови да плащат повече пари.

За да избегнат преследване от страна на антимополните органи в САЩ, двете компании ще подпишат споразумение, в което няма да дават ексклузивитет една на друга, т.е. ще има възможност и за други пазари играчи да се включат в споделянето на реклами. Решението е резултат на три и половина месеца проучване как да се обвържат без да предизвикат интереса на министерството на правосъдието във Вашингтон (което следи за ненарушаване на конкуренцията във всички сектори на икономиката).

Но перспективата за комбиниране на двете водещи фирми в бизнеса с търсачките и рекламата веднага предизвика недоволство. Към протестите на цял куп потребителски организации в САЩ, на 12 юни се присъединиха и законодатели на Капитолия. Сенаторът демократ Хърб Кол, председател на антитръстовата комисия в сената, се закани, че предстои "обстоен преглед" на сделката.

Главният изпълнителен директор на Google, Ерик Шмид, отхвърли опасенията и каза, че споразумението им не се различава от подобни, сключени в много сектори на икономиката между конкуренти, решили да си сътрудничат. "Решението да се показват реклами си е решение на Yahoo, а не на Google", лаконичен бе Шмид.

Yahoo отхвърли последното предложение на Microsoft, при което 16% от акциите на интернет портала трябваше да станат собственост на софтуерната компания на цена от 35 долара за акция. От Yahoo просто казаха, че намеренията на Microsoft да сложи ръка само върху търсачката им не се връзвали с плановете на Yahoo за растеж.

В Microsoft, където до последния момент се надяваха на алтернативна сделка, включваща ако не изкупуване, то поне сътрудничество, планираха чрез Yahoo да успеят да ускорят навлизането си на пазара на интернет реклама и да се конкурират с Google, не само в търсачките, но и в предлагането на нови продукти - софтуерни решения онлайн.

На 8 юни Microsoft даде ясно да се разбере, че повече не се интересува от изкупуването на Yahoo, дори на цената от 33 долара за акция (47,5 млрд. долара като цяло), която предложи последно.

Споразумението с Google едва ли ще успокои акционерите на Yahoo, в т.ч. милиардера Карл Айкан, които натискат ръководството на компанията да договори сделка с Microsoft. На няколко пъти, в остри атаки срещу мениджмънта на Yahoo, Айкан поиска отстраняването на съоснователя и главен изпълнителен директор Джери Янг.

След съобщаването на новината от 12 юни анализаторите вече не очакват, че Yahoo и Microsoft ще се опитат да преговарят отново и твърдят, че най-после е сложен край на близките до агония боричкания между двете компании. Но този окончателен провал помежду им със сигурност няма да сложи край на страданията им.

Очаква се Microsoft съвсем скоро да потърси друг обект за изкупуване, защото няма да се откаже от плановете си да се намеси на онлайн пазара. Вярно е, твърдят експерти, че Yahoo беше доста апетитна хапка за софтуерния гигант, тъй като генерира огромен трафик, какъвто никой друг не може да предложи, освен разбира се Google. Възможност за Microsoft, макар и по-скромна, е AOL (притежавана от "Тайм Уорнър"), която ще им струва и доста по-малко пари.

А в Yahoo духовете няма да се успокоят преди да приключи насроченото за 1 август общо събрание на акционерите, където се очаква жестока офанзива от страна на Айкан, подкрепена и от други акционери. Финансистът се е заканил да помете сегашния борд на директорите и да постави там свои хора.

Но дори и победа на Айкан в битката може да не означава край за сътрудничеството с Google. Даже е малко вероятно. Въпреки че е горещ привърженик на сделка с Microsoft, милиардерът не изключва като възможност и рекламното коопериране с Google.

Савина Гаврилова е маркетинг мениджър на „Германос Телеком България"

Кеш - 52 стр.
Савина Гаврилова е маркетинг мениджър на „Германос Телеком България"



Савина Гаврилова е новият Маркетинг мениджър на "Германос Телеком България". Тя се присъединява към компанията през октомври 2007 г. като бранд мениджър. Според нея "Германос" е пазарен лидер и ще продължи да залага на смела и инова-тивна маркетингова комуникация."
Преди да влезе в екипа на "Германос" Савина Гаврилова е работила по реализиране на маркетинговата и PR стратегия на Банка Пиреос България в периода 2006-2007 г.
Опитът й в сферата на маркетинга включва изследване на потребителските нагласи и разработване на програми за лоялност към марката в "Нестле България" през 2004-2006 г. По-рано тя е била част от екипа на рекламна агенция Eurapel Communications.
Савина Гаврилова е магистър по Международни
отношения от ЮЗУ "Неофит Рилски". Специализирала е Международно право в Брюкселския Свободен Университет.
"Германос Телеком България" ЕАД е част от гръцката група компании Germanos. "Германос Телеком България" стартира първата професионална верига магазини за телекомуникационни продукти и услуги в България през 2000 г., като с това даде началото на организираната търговия с технологични продукти в страната. Веригата е специализирана в предлагането на продукти и услуги в сферата на телекомуникациите - мобилни телефони, пълна гама аксесоари и всички услуги на GLOBUL, собственост на COSMOTE SA.

петък, 13 юни 2008 05:53:39

Българи с шанс за "Оскар" в рекламата на Cannes Liens

24 Часа - 30 стр.
Българи с шанс за "Оскар" в рекламата на Cannes Liens



Рекорден брой участници във форума на Лазурния бряг, който 55 г. събира законодателите в бранша.
Българи имат шанса да държат в ръцете си оскарите за реклама на най-престижния фестивал в бранша -Cannes lions.
Представител за страната ни тази година е Вестникарска група България.
Родни агенции са подали проекти в категория "Преса" със Save Trees и с двапродукта в категория "Медия" - Turn the plane on и The best days.
Форумът, който от 55 г. събира законодателите в бранша, започва на 15 юни и ще продължи до 21 юни.
Дни преди старта организаторите му отчитат рекорден брой регистрации - над 28хил. от 85 страни. Коетоес 10,2% повече в сравнение с 2007 г.
За пета година Cannes Lions отчита рекорден брой участия на Лазурния бряг -сигурна индикация, че агенциите и клиентите искат да покажат своите творчески постижения на най-високо ниво.
Особено впечатление прави новата категория "Дизайн" . Като първо участие в тазгодишния конкурс изводите за тази категория са оптимистични -1100 регистрации.
Според очакванията голяма активност показаха преуспяващите региони като Среден изток, Китай, Русия и Индия.
Текст под снимка
Шефът на Вестникарска група България Аксел Шиндлер и директор-реклама Мелания Рашева представиха Cannes Lions пред български рекламисти.

петък, 13 юни 2008 05:25:37

Работодателят: Най-новият бранд

сп. BussinesWeek - 25 стр.
Работодателят: Най-новият бранд

Татяна ЯВАШЕВА

Успешните бизнес лидери в България реализират с 24% по-висока печалба от съперниците си
След като Нийл Армстронг и Едуин Олдрин стъпиха на Луната през 1969, президентът на САЩ Ричард Никсън посещава НАСА и вижда една жена да чисти. "Какво правите тук, където всичко е високи технологии?", попитал искрено учуден той. "И аз съм щастлива, че нашите астронавти бяха на Луната. Но вместо да говоря за това, аз чистя", отвърнала тя и продължила да лъска пода. Тази случка може и да е измислица, но звучи добре, понеже илюстрира колко важно е усещането на всеки служител за значимостта на личния му принос към организацията, в която работи.
Компаниите хвърлят средства и усилия в рекламата на продукти и марки. Но малко от тях обръщат Внимание какъв е работният климат, как служителите се чувстват и доколко са ангажирани към всичко, свързано с фирмата. Не всички работодатели си дават сметка какви послания отправят самите те като... потенциални работодатели.
Международната компания за консултиране в областта на човешките ресурси Hewitt Associates изследва външния и вътрешния имидж на работодателя като бранд в Централна и Източна Европа през 2007. Външната гледна точка е на хора с мнение за компанията като място за работа, без да са били част от нея. Още по-важно е работодателят да е наясно какво ангажира наетите служители към ценностите и бизнес целите, какво те харесват на работното си място и дали смятат, че фирмата спазва обещанията, поети към тях. Хората на наемния труд също отправят сигнали навън за бранда като работодател.
ЦЕНАТА НА ДОБРОТО ИМЕ
Една от най-характерните черти на добрите работодатели е, че те реализират с 24% по-голяма от конкурентите си печалба. Тази цифра е индикатор колко ценно е да се изгражда дългосрочна ангажираност у служителите. Ползите не свършват дотук. Текучеството на персонала при най-добрите работодатели е с 15% по-ниско от средното, годишно те получават четири пъти повече кандидатури за работа и средният брой дни отсъствие е с 45% по-нисък (4.8 вместо 7 дни в годината).
Пет български компании бяха отличени от проучването "Най-добрите работодатели 2007/2008" на Hewitt Associates. Най-висока оценка като място за работа имат "Телерик", "ГлаксоСмитКлайн", "Колиърс", "Макдоналдс" и "Асарел-Медет". В изследването са обхванати близо 120 000 служители и над 3000 топмениджъри и специалисти в областта на управлението на хората от 600 компании в 12 страни. То показва, че най-добрите работодатели със силно ангажираните си екипи имат повече успех -и за постигане на набелязаните бизнес цели, и за привличане, задържане и мотивиране на кадрите.
"Ако дойдете в офиса на "Телерик", няма да разпознаете мен или другите трима съдружници - не ходим в костюми, нямаме собствени кабинети и секретарки", предупреждава изпълнителният директор Светозар Георгиев. Но "Телерик" е жив пример, че в бизнеса няма невъзможни неща. Компанията стартира през лятото на 2002 като начинание на четирима състуденти и колеги - Васил Терзиев, Бойко Яръмов, Христо Косев и Светозар Георгиев. За по малко от 6 години тя се превърна в основен играч на световния пазар за софтуерни модули и приложения за платформата Microsoft.Net. "Телерик" е изцяло българска фирма с централа в София и офис в Бостън. В момента в софийския офис работят 150 души, а в САЩ - 9 души.
Според една притча, когато попитали двама каменоделци с какво се занимават, единият отговорил, че дяла камъни, а другият -че строи катедрала. Нашите служители знаят, че "строят катедрали", така регионалният директор на "ГлаксоСмитКлайн" за България Илиана Паунова обяснява успеха на фармацевтичната компания като работодател. Кой ли собственик на фирма не мечтае да изгради идеалната компания. Сънят става реалност, когато са налице сериозен финансов успех и растяща през годините печалба, престижен бранд, но и ангажирани служители. Този прост баланс най-трудно се постига.
ПРОФЕСИОНАЛИЗМЪТ
Работодателите е нужно да знаят какво точно се случва на пазара на труда, за да реагират правилно. Текучествотo на кадрите е голямо, u mo не само 6 България. Компаниите в Румъния в началото на тази година регистрират, че 45% от персонала е сменил работното си място. У нас този процент не е толкова внушителен, но проблемът отдавна тежи и на българските работодатели. Защото намирането на нов служител отнема време и средства, той трябва да се обучи, а в зависимост от работата става продуктивен от 6 месеца до година и половина. Текучеството е свързано с много щети, често означава и загуба на бизнес - докато се намери подходящ заместник, който да достигне нивото на продуктивност на предшественика, подчертава Светла Симидчиева от Hewitt.
Когато брандът като работодател има престиж, по-лесно се привличат кандидати за работа. Не се ли ползва с добро име, работодателят лесно губи хората, обобщава експертът Ирена Бояджиева. Така например неангажираните към фирмата служители са по-податливи на хедхънтинг. Ловците на професионалисти действат така: обаждат се по телефона и "продавaт картофи", без да се интересуват дали човекът отсреща яде картофи. Проучване на BusinessWeek България сред работодатели показа, че за "главата на един топспециалист" компанията хедхънтър получава 25-35% от годишната му работна заплата.
Мотивът за смяна на работата е различен при всеки. За любителя на конните спортове е от значение не толкова фирмата, колкото наличието на конна база край града. Понякога хората просто се поддават на предложението да сменят работата си без особен мотив. Другаде атмосферата е толкова невротична, че служителят е убеден как от това няма по-зле. Но ако компанията предлага добри възможности за развитие, защо той да търси друга работа?
За студентите заплащането, кариерното израстване и възможностите за допълнително обучение са водещи при решението кой работодател да бъде избран. Младите все повече се стремят към фирми, видими по билбордове и реклами, но работодателите невинаги отговарят на високите им очаквания. Особено ако се надяват, че както в Google и техният нов шеф е изградил нещо като Googleplex на Западния бряг: увеселителни къщички с фитнес уреди, стаи за масаж, роял, маси за билярд и футбол на маса...
Днес на пазара на труда добрите кадри сякаш изчезнаха, отчитат мнозинството специализирани агенции. Хората на наемния труд в България имат увереност, че лесно могат да намерят нова работа, без да се изискват кой знае какви специални умения. Те се чувстват много мобилни. Това спокойствие е функция на пазара, тъй като в момента той позволява и на немного опитните да сменят фирмата.
МАГНИТ ЗА НАЙ-СПОСОБНИТЕ
Компаниите все по-осезаемо разбират, че служителите държат ключа към успеха, фирмите няма да устоят на натиска на пазара, ако не се ползват с доверието на своите хора. Затова е и войната за таланти -изисква се не само да откриеш надарените, но и да ги отгледаш. Според Рита Верес от Hewitt Унгария много компании не са наясно кои точно са конкурентите им в битката за най-способните. Някои работодатели пък са склонни да плащат високи заплати на т. нар. звезди, което често е лишено от бизнес смисъл.
По-важно е да различиш истинския талант и да знаеш как да го управляваш. Защото талантът има най-голям принос за развитието на компанията, обяснява Светла Симидчиева.
Преди години в тютюнопреработвателна компания правят нови трудови договори. Стандартна точка в тях е образованието. Управителят на фирмата решава, че това изискване трябва да отпадне от договора, понеже там работят и хора без висше образование, особено ценни за дружеството.
КОГА КАМЕРИЕРКАТА Е СПЕЦИАЛНА
Служителите са чувствителни към това как ръководството се отнася към тях, как се взимат решенията и как те достигат до самите тях. Когато топмениджърите осъзнаят, че е важно какво хората мислят за фирмата, те наистина могат да я превърнат в привлекателно място за работа. Как става това? Бляскавият хотел "Риц Карлтън" в Турция е истински оазис на лукса и разкоша. Именно там добре са разбрали връзката между бранда като търговска марка и бранда като работодател. Специалното отношение и към клиента, и към мениджъра, и към камериерката е издигнато в култ. Къде другаде ще чуете, че "дами и господа обслужват дами и господа"? Престижната марка в комбинация с добрия имидж на работодателя дава още по-голяма тежест на бранда. Но въпросът не е да се формулират гръмки принципи, а те да бъдат следвани всеки ден, напомня Ана Атанасова от Hewitt. Иначе служителите не приемат своите началници за бизнес лидери. Често в мощни компании хората не вярват на най-големите шефове, защото не са ги виждали очи в очи. Служител в мултинационална компания обяснява: "Нашият генерален директор е като неидентифициран летящ обект - всички мислят, че съществува, но никой не го е виждал. Появата му в завода е толкова вероятна, колкото и на летяща чиния в двора."
***
КАКВО ДА ЗНАЕ РАБОТОДАТЕЛЯТ, ЗА ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В БРАНД
■ Ангажираността към компанията се предава отгоре надолу.
■ Работодателят трябва да разбира нуждите на служителите си, в противен случай създава омагьосан кръг от очаквания.
■ Ако служителят не знае целите на компанията, няма как да ги следва.
■ При неспазване на договорите, сключени при постъпването в компанията, се губи доверието в работодателя.
■ Ако е добре направена, бонусната система работи. В повечето случаи обаче служителите не са съвсем наясно, ако направят нещо качествено, как то ще бъде оценено.
***
Престижната марка в комбинация с добрия имидж като работодател носи още тежест на бранда
***
Текстове под снимки
Васил Терзиев (Вляво) и Светозар Георгиев, изп. директори на "Телерик": Грижим се за хората и те дават най-доброто от себе си
***
Илиана Паунова, "ГлаксоСмитКлайн": Понякога трудните ситуации каляват екипния дух
***
Светла Симидчиева, Hewitt: Когато губи хора, бизнесът губи пари

петък, 13 юни 2008 06:28:55

Google взе награда за комуникации

News.bg - Технологии
Google взе награда за комуникации



Най-голямата интернет търсачка Google спечели наградата "Принцът на Астурия" за комуникации за 2008 г., оповести журито за наградата, цитирано от Франс прес.
Търсачката Google, смятана за най-добрата в историята на световната мрежа, позволява на милиони потребители в целия свят да имат достъп до света на познанието и информацията по изключително бърз и организиран начин, отбеляза журито.
Наградата, придружена от 50 000 евро, ще бъде връчена официално през октомври от испанския престолонаследник принц Фелипе.
Миналата година тя бе присъдена на научните списания "Сайънс" и "Нейчър", а през 2006 година - на сп. "Нешънъл джиографик".
Тази година Google измести в надпреварата 24 кандидата за отличието, сред които фотоагенцията "Магнум" и телевизия ВВС.
12.06.2008 г.

петък, 13 юни 2008 00:01:00

Срив за секунди

сп. BussinesWeek - 52 стр.
Срив за секунди

Борис СПИРИДОНОВ

Интернет, ефирните медии и блогърите мигновено информират за всяко сътресение в големия бизнес
Престижът на марката и компанията се гради бавно и методично, но може да бъде сринат за часове. Възстановяването на доброто име е мъчителен процес, който изисква съобразителност, постоянство, но преди всичко честност. Ясно е, че най-известните и разпознаваеми компании не са от най-харесваните. Примерите са десетки. Христоматиен е случаят с Coca-Cola, която през 1999 отчете $60 млн. загуба, след като американски ученици се оплакаха, че са получили пристъпи на повръщане, гадене и тремор след употребата на нейни напитки. Ярък пример в този дух е и най-голямата верига за бързо хранене McDonald's. Преди години тя бе яростно критикувана заради "нездравословната храна", която предлага. След обвинения в лошо обслужване последваха дела на служители срещу компанията заради неспазване на трудовото законодателство и занижаване на пенсионните и здравните осигуровки. Тези дела струваха на McDonald's стотици милиони долари в извънсъдебни споразумения. Някои дела продължават. Но компанията се взе бележка и предложи много по-здравословни храни в ресторантите си и въведе драстични промени в правно-трудовите си отношения.
Атаката срещу гиганта за бързо хранене дойде след съдебни искове за понесени вреди от тютюнопушенеmo, заведени срещу американската цигарена индустрия и най-вече срещу колоса Philip Morris, която днес е част от конгломерата Altria Group. Именно тези дела създадоха прецедент в световната практика потребителите да атакуват компаниите в съда. Досега изплатените от тютюневата индустрия компенсации по заведените срещу нея искове възлизат на космическите $250 млрд.
Въпреки че Microsoft е сред най-реномираните компании в света заради нейната визия, ръководство и финансови постижения, мнозина смятат, че тя е "корпоративна акула", която иска да бъде монополист на софуерния пазар. Справедливо или не, ЕК досега й наложи глоби за 1.68 млрд. евро заради отказа да разкрие важната за конкурентите й информация за патентования си програмен код и нарушаване на антитръстовото законодателство на ЕС.
В книгата си "От добра до световна слаба" изследователят Джим Колинс посочва, че са необходими седем години и половина на една фирма, за да измине пътя от "добра" до "прочута". Особено актуален става проблемът с престижа и репутацията на компаниите.
Последните пет години 79% от водещите глобални компании в техните сектори са изгубили лидерските си позиции. И никоя не е застрахована от подобно развитие на събитията.
***
Текст под снимка
McDonald's плати стотици милиони долари в извънсъдебни споразумения

петък, 13 юни 2008 06:45:55

Надеждни ли са анкетите онлайн

сп. BussinesWeek - 58 стр.
Надеждни ли са анкетите онлайн

Бърт ХЕЛМ, BusinessWeek

Бизнесът обича евтините и бързи допитвания. Но честните отговори не са гарантирани
Повечето социолози, проучващи политическите нагласи, използват телефона като старо изпитано средство. А големите компании или маркетинговите им консултанти предпочитат интернет. За Microsoft, McDonald's u General Mills преимуществата на сондажите онлайн са очевидни: допитваш се до много хора бързо и евтино. Традиционното телефонно интервю остава на заден план, тъй като все повече хора използват мобилни телефони.
Но резултатите от онлайн допитванията невинаги са точни, а понякога се различават значително. "фирмите, които купуват тези анкети, си казват: "Цената е добра, а фирмата ми гарантира, че изследването е представително - посочва Джон Кросник, професор по политология от Stanford University, който последните осем години изучава ефективността на допитванията. -Да се твърди, че те са надеждни, е все едно да се каже, че "може да се направи кола от мукава." Procter & Gamble например налагат по-стриктни указания за онлайн анкетите.
От 30-те години на миналия век, когато Джордж Галъп тръгва от врата на врата, опитвайки да предвиди кой кандидат е по-вероятно да влезе в Белия дом, компаниите използват лично и телефонно интервю, за да научат кои са клиентите им и какви продукти искат. Много проучвания използват принципа на случайни номера от телефонните указатели или на известни номера. За да се даде правдоподобно отражение на мнението на по-голям брой хора, методът изисква представителна извадка от няколко хиляди души. И огромен персонал, който да звъни по телефоните или да посещава лично анкетираните.
ЯСНИ ПОЛЗИ
Преди десетина години агенции като Harris Interactive u YouGov обещаха, че ще намалят цените на допитванията наполовина, като прехвърлят повече бизнес и политически проучвания към мрежата. На фирмите това им хареса. "Винаги ще използвам онлайн анкетирането, освен ако не се визира много възрастна аудитория", твърди Бенджамин Малбон, директор счетоводно планиране в рекламната агенция Bartle Bogle Hegarty, която проучва какви са реакциите към новата козметична линия за мъже на Unilever -Axe.
Онлайн допитването има и ясни преимущества, понеже респондентите могат да избират кога да отговорят и колко време да отделят на всеки въпрос. Затова е по-вероятно да се получат по-смислени и искрени отговори. Компаниите могат да задават и по-деликатни въпроси (като "Колко пъти се къпете?"), защото анкетираните не са изправени пред себеподобни и отговарят искрено. Критиците посочват един основен проблем с онлайн проучванията: макар и големи, групите респонденти рядко представляват общата картина. Според проф. Джон Кросник те не са представителни. Хората участват, понеже са примамени от подаръци, талони за намаления или пари в брой.
Вярно, далеч no-евтино е, отколкото да се набира персонал, който да звъни на хиляди хора, но пък изкривява извадката, тъй като анкетираните участват заради наградите. "Всъщност това са клубове за допитване на общественото мнение", подчертава Гери Лангър, директор проучвания в тв ABC News. Той пояснява, че няма да излъчи резултати от изследване, ако не е направено по емпиричен път. Освен това резултатите могат да се различават драстично от една онлайн фирма до друга. P&G цитира случай, в който фирма за онлайн проучвания на общественото мнение заявила, че потребителите смятат една концепция за атрактивна, но в допитването, проведено седмица по-късно, те открили, че одобрението е "под средното".
НАДЕЖДНОСТ
Как фирмите коригират липсата на представителна извадка? Те или избират подклас, най-добре подхождащ на цялото население, което искат да обхванат, или преценяват резултатите, като разчитат на мнението на непредставителни групи, умножавайки отговорите по много пъти, на принципа, на който действат и телефонните допитвания. И приемат, че анкетите индентифицират всички проблеми, специфични за дадена целева група.
Въпреки очевидните недостатъци онлайн проучванията ще стават по-надеждни с времето. И клиентите го изискват. P&G вече настояват фирмите да демонстрират, че анкетираните представляват широка и крайно представителна група. Джоан Люис, която оглавява проучванията в нея, държи те да са представителни и някои компании се съобразяват с това. Една от тях е Knowledge Networks, извършваща проучвания за Novartis, ESPN u WalMart. За да направят по-представителна извадка, те се обаждат на хора на случаен принцип и ги канят да участват в редовни онлайн проучвания. Методът предлага най-доброто от двата начина: статистическата тръпка на телефонното допитване и гъвкавата онлайн форма.
***
Интернет проучванията се превръщат в "клубове по допитване", защото компаниите предлагат награди на анкетираните

петък, 13 юни 2008 06:49:32

Инвестор.БГ очаква 2,5 млн. лв. приходи за 2008 лева

Старозагорски новини - 8 стр.
Инвестор.БГ очаква 2,5 млн. лв. приходи за 2008 лева



До края на 2008 г интернет пазарът в България ще генерира около 18 млн. лв. (нето) приходи от реклама, от които 2,5 млн. лв. ще са нетните приходи на Инвестор.БГ АД.
Това прогнозира на пресконференция днес изпълнителният директор на компанията Любомир Леков.
Така интернет групата очаква да постигне дял от около 15% към края на настоящата година спрямо 12,5% в момента.
Целият пазар на интернет реклама в България през 2007 г. е бил около 12 млн. лв. нето, като е нараснал с 60% спрямо постигнатите година по-рано 7,5 млн. лв., съобщи още Леков.
За 2007 г. дружеството отчита приходи от продажба на услуги в размер на 1,446 млн. лв., което е ръст от над 130% спрямо предходната година.
12.06.2008

петък, 13 юни 2008 07:45:44

Заработи и български "Май спейс"

Политика - 28 стр.
Заработи и български "Май спейс"

Виктория ВИКТОРОВА

Данните на участниците в dotbulgaria.com се пазят в строга конфиденциалност
Уебсайтове от този тип възникват като университетски мрежи, които първоначално са били достъпни само за студенти
Най-посещаваните сайтове в световен мащаб от няколко години насам са т.нар. социални мрежи. Те се характеризират с големия си обхват от приложения, екстри и възможности. Там не само можете да се покажете пред света с лична фотография и творби, но можете да завържете бизнес и приятелски взаимоотношения. Абсолютно всички живи български и чуждестранни групи, изпълнители и различни видове известни личности имат регистрация в поне един такъв сайт - без значение дали myspace.com, facebook.com или българския им вариант dotbulgaria.com.
До преди около месец българинът нямаше къде да обменя своите интереси и идеи на родния си език, тъй като myspace.com, facebook.com и другите подобни на тях сайтове нямат български клон или еквивалент. Това обаче се промени съвсем наскоро, когато в българското виртуално пространство се появи dotbulgaria.com. Тя е първата българска социална мрежа за обмен на бизнес и интелектуална информация, идеи и професионално общуване и вече е достъпна за всички. Сайтът предлага на потребителите комбинация от най-добрите възможности за общуване, познати от световните социални мрежи. Данните на участниците в dotbulgaria.com се пазят в строга конфиденциалност и никога по никакъв повод няма да бъдат предоставяни на трети лица, гарантира управата на БГ социалната мрежа. Часове след активирането на dotbul-garia.com в нея се включиха над 300 потребители, сред които Ники Кънчев, Любо от "Те", Азис и неговият продуцент Радослав Парушев. В сайта можете да "срещнете" доста български журналисти, PR и рекламисти, както и много известни бг личности.
Искаме да направим едно място в интернет, в което не само да се обменят телефони, а на което да има интелектуален обмен. Искаме на сайта да има хора които да обменят картинки или любими изпълнители какъвто е моделът на MySpace a в същото време те да участват в различни групи, както е във Facebook, разясняват създателите. Според тях в този бизнес всичко ще се развива в геометрична прогресия - тоест тези 300 души ще доведат още 3 хиляди. Сред родните конкуренти на dotbulgar-ia.com е zip.bg. Разликата между двата сайта обаче е, че zip.bg е затворен сайт (за регистрация в него трябва покана от друг потребител). Dotbulgaria.com е отворен към всеки и идеята е да остане такъв за винаги. Създателите обещават страшно много услуги. Като за начало регистрираните потребители могат да видят телевизионната програма през профила си." Искаме, когато човек отвори началната си страница, той да отваря своя живот", заявява ръководството. Конкуренция Една от най-лютите теми и конкуренции в интернет пространството в момента е тази между най-големите социални мрежи. Те са MySpace и Facebook. Основните разлики между тях са възможностите, които предоставят на потребителите си. MySpace позволява на потребителите пълен контрол върху профила си - визия, добавяне на почти безкрайно количество клипове и картинки, използване на flash интерфейс за навигация. При Facebook е обратното - визията там е строго определена. Тази мрежа обаче залага на множеството групи и допълнителни забавления, които предлага - например възможностите за създаване на викторини, които показват от коефициента на интелигентност на попълващия до такива, които показват колко бира може да изпие. Друго предимство на Facebook са групите, които може да се създават. Те са обединени на общи интереси на различните участници в тях - например любим футболен клуб, музикант и т.н. MySpace След старта на първия по рода си Frienster през 2002 г., няколко служители от създалата го компания eUniverse видели потенциала му и решили да изкопират повечето въведени характеристики, но да въведат и много нови, като създадат един още по-добър социален сайт. 10 дни по-късно се появила първата версия на MySpace и тя функционирала напълно адекватно. Изцяло завършена инфраструктура от финанси, човешки ресурси, технически експертизи, широколентови честоти и капацитет на сървъра били на разположение на сайта, така че създателите не са имали технически затруднения със стартирането. "Настроенията" в myspace.com са малки иконки с емоции, които се използват, за да представят конкретното душевно състояние на потребителя. Тази екстра беше добавена през юли 2007. Полетата за свободна изява и мултимедия дават възможност всеки да напише каквото пожелае за себе си, а има и секции " Интереси" и " Подробности", където се споменават зодията и семейния статус. Под полето с приятелите на потребителя има секция за коментари. Регистрираните в сайта имат възможността да изтрият от своя профил който коментар пожелаят, както и да се изисква одобрение, преди публикуването на коментара. Потребителите могат да добавят в профила си песен или клипче, което да се активизира, когато някой отвори тяхната страница. Всеки може и да пуска т.нар. "бюлетини", което са нещо като съобщения, които всички в списъка с приятели виждат. Има и "групи", което позволява на група от хора да споделят обща страница и кутия за съобщения.
Долната възрастова граница за регистрация е 14 години. Профилите на лица на 14 и 15 години автоматично са с настройка "лични", което ги прави видими само за хора, включени в списъка с приятели. Facebook получава своя старт на 4 февруари 2004 г. Сайтът със свободен достъп е, собственост и се поддържа от компания със същото име. Потребителите могат да се присъединяват мрежи, организирани по град, работно място, училище и регион, за да се свържат и да общуват с други хора.
Марк Цукерберг създал Facebook докато бил все още студент в Харвард. За да членуваш в сайта, в началото било нужно да си студент в Университета, но впоследствие се разраснало и до колеги в други учебни заведения. По-късно условието станало да си студент, където и да е, после - да си гимназист, а най - накрая - без значение какъв си, стига да имаш навършени 13 години. Версията на facebook за гимназисти се появява на 2 септември 2005 г. и Цукерберг го нарича "следващата логична стъпка". В началото училищните мрежи изискват покана, за да се присъединиш, но това било само за първите 15 дни от създаването му. В края на годината повече от 2 000 колеги и над 25 000 гимназисти от 7 държави, сред които САЩ, Канада и Англия, имат регистрации в мрежата. Повече от 70 милиона потребители редовно посещават профилите си там. Правопропорционално на популярността си, facebook неизбежно се сблъсква и с някои пречки. В няколко държави, като Сирия и Иран, той е блокиран. Личното пространство и сигурността също са проблем, за който многократно са внасяни мерки.
***
текст под снимка
Myspace.com предлага огромен брой възможности и услуги за социални контакти.

петък, 13 юни 2008 05:40:56

Първа българска реклама във Facebook

Класа - 11 стр.
Първа българска реклама във Facebook



Агенцията за интернет маркетинг Zed digital Cybermark публикува първата българска реклама в международната социална мрежа Facebook. Кампанията се реализира за автосалона Renault Symbol с партньорството на медийната агенция "Пиеро 97". Тя стартира на 9 юни т.г. и ще продължи до края на месеца, като в нея ще вземат участие няколко водещи български сайта.
"За нас е изключителен успех, че за пореден път реализираме кампания чрез комуникационни канали, неизползвани до този момент в България. Рекламата на Renault във Facebook е поредното доказателство за нашия успех в разработването на нови канали", сподели Иван Иванов, управляващ директор на Zed digital Cybermark. Той поясни още, че проектът е продължение на стремежа на компанията да достигне до нови територии в мрежата.
Zed digital Cybermark e първата българска агенция за интернет маркетинг, създадена през 2000 г. Тя е разработила досега няколко кампании за клиенти като Sony, "фикосота синтез", Orbitel. В портфолиото на агенцията са и Hewlett Packard, Renault Nissan Bulgaria, Nestle, DSK Asset Management, JetFinance, Gamier, Vichy, Globul, Nivea и др.

петък, 13 юни 2008 05:13:29

четвъртък, 12 юни 2008 г.

Декор за парти: винили, билбордове, приятели

Днес + - Любопитно
Декор за парти: винили, билбордове, приятели



На 13 юни за няколко часа - от 18.00 часа до 22.00 часа в галерия Дебют ще бъде изложбата на Мария Ландова. Заглавието е „„НО” - Декори за рожден ден“, а материалът, с който авторката работи - рециклиран винил /рисунки върху secondhand винили/.
Ето какво казва самата авторка за нестандартния си проект:
„Очевидно става дума, по-скоро за театър, отколкото за изложба, дори само защото ще се състои в една вечер.
НО не и за онзи митичен театър „НО”, а за симпатич-НО, сантиментал-НО, театрал-НО, бутафор-НО и трогател-НО събитие, каквото е кръглата годишнина, която някои наричат мавзолей-НО - юбилей.
Събитието има функционал-НО, концептуал-НО и екелогич-НО значение за мен.
Функционал-НО: Това е начин да събера на чаша вино, по повод 50-тия ми рожден ден, моите хора – роднини, приятели, колеги и ученици, на едно важно за мен място – галерията на Художествената гимназия.
Концептуал-НО: Това е опит да осмисля не драматич-НО, а самоиронич-НО и отстранено-НО, какво всъщност се случи с/в мен за тези 50 години.
Екологич-НО: Защото „рециклирането на билбордове” е жест за визуална и емоционална екология. Срещу агресията в рекламата и в живеенето ни въобще.
Трогател-НО; Сантиментал –НО; НО-сталгично
Годишнината е добър повод да се върна в детството – моето „най-добро”място (навярно и за това цял живот работя с и за деца).
Екстериор-НО & Интериор-НО
Превръщанията на екстериор-НО-то в интериор-НО и обратното движениe, разбира се, винаги са ме вълнували. Струва ми се, че в това е мистерията на човешкия живот и формулата на развитието. Усвояваш външното, превръщаш го във вътрешно присъща ценност и после я проектираш отново навън, независимо в каква форма.
Билборд-НО & Лич-НО
Всяка вечер, докато се прибирам в къщи, маршрутът ми преминава край десетки билбордове. Запомням тези, които са оригинални и онези, които са дразнещи. Но никога не помня продуктът който те рекламират. Просто не съм устроена потребителски (това, естествено, е от ЕГН-то).
И винаги имам желание да ги надраскам. Да рисувам върху тях фриволности, да пиша глупости или да се обясня в любов на мъжа ми.
Представих си ретро-рисунките на ретро-лицата на моите съученици от 1965 и как ТЕ биха стояли върху билбордове. Какво биха могли да рекламират? Навярно сини и червени връзки, дунапренени панделки или „100% ТЪГА - природен продукт, без консерванти и подсладители“
Акрил-НО & Винил-НО
Някъде по средата – еднакво отдалечени, но и еднакво провокирани от билбордовете, и от графитите - са моите рисунки с акрил върху винил.
Използвах употребени винили от рекламни продукти, заиграх се буквал-НО с буквите.
Мазките с акрил върху винила остават следа като върху мушама. Напомнят за изрисуваните мушамяни чергила, онези наивни декори с каубои, мускулести моряци и цицорести русалки по срелбищата и въртележките от невинните панаири на детството.
Любопит-НО
Всички винили са рисувани за петдесет минути. Нали ставам на 50. Ще трябва да се състезавам с времето.”
Мария Ландова
Галерия Дебют е на бул. Васил Левски 62.
11.06.2008

четвъртък, 12 юни 2008 00:01:00

Онлайн рекламата в САЩ расте въпреки кризата

Insurance.bg - Новини
Онлайн рекламата в САЩ расте въпреки кризата



25% е увеличението през първото тримесечие
Обемът на онлайн рекламата в САЩ през първото тримесечие на 2008-ма е нараснал с близо 25%, спрямо същия период на миналата година, установи нов анализ на IDC, цитиран от TechNews. Неблагоприятната икономическа ситуация в страната не е оказала съществено влияние на пазара, посочват експертите.
В стойностно изражение, приходите от онлайн реклама за периода възлизат на 7,1 милиарда долара, докато една година по-рано са били $5,7 милиарда.
Лидер на пазара за онлайн реклама продължава да бъде Google, който е увеличил пазарния си дял с 1,7% до 24,8%. Темповете на ръст на приходите на гиганта в търсенето обаче се забавят.
Конкурентът Yahoo има 11,2%, а на трето място е eBay с 9,4% дял от пазара. Microsoft и America Online заемат следващите позиции с дялове съответно 7,1% и 5,1%.
IDC очаква американският пазар на онлайн реклама да расте с 15-20% през следващите тримесечия на годината. В същото време приходите от офлайн реклама ще намалеят със 7%, прогнозират анализаторите.
11.06.2008

четвъртък, 12 юни 2008 00:01:00

Златни медали печели световният сайт на Стела Артоа

Актуално - Свят
Златни медали печели световният сайт на Стела Артоа



Глобалният уеб сайт на бирата "Стела Артоа" (Stella Artois), част от портфолиото на световния бирен гигант "ИнБев", спечели осем световни златни отличия, сред които и за "Най-добър потребителски ориентиран сайт", съобщиха от фирмата на 11 юни.
Сайтът www.stellaartois.com е бил награден по време на последното издание на Нюйоркския фестивал за иновации в рекламата, част от престижната организация International Award Group (IAG). Фестивалът отличава най-добри постижения в рекламата, използваща нетрадиционни инструменти и нови медии.
"За нас е изключително признание организация от такъв калибър да отличи уникалния сайт на "Стела Артоа", с който толкова много се гордеем," признава Нийл Генън, глобален бранд мениджър на "Стела Артоа". По думите му, това е поредното завоевание на марката по пътя на успеха и популярността, на които тя се радва от страна на онлайн общността.
С особен възторг на тазгодишното издание на наградите в Ню Йорк са били посрещнати трите основни елемента на www.stellaartois.com, казват още от фирмата. Специално създаденият за сайта кратък филм на име La Bouteille ("Бутилката") е революционно решение за навигация и определено нещо, което не може да се види в традиционните рекламни блокове.
Le Courage ("Куражът") отправя предизвикателства към посетителите на сайта в онлайн среда да се информират и забавляват с това как е била произвеждана бирата "Стела Артоа" в далечното минало, а Le Passage ("Пътят") е интерактивен исторически разказ за пивоварната в Льовен, Белгия, създаден по спомените на нейния основател.
И трите филма от сайта са получили награди в редица категории, като тези за най-добър протребителски ориентиран сайт, за алкохолни напитки, за най-добра интегрирана рекламна кампания, за корпоративна информация (за "ИнБев"), както и за най-добър дизайн.
Многонационален екип, подбран от представителствата на Lowe Worldwide в Стокхолм, Лондон и Южна Африка, създава и разработва уебсайта през септември 2007 година. От пускането му сайтът се радва на десетократно нарастване на броя на посетителите си в сравнение с предишната си версия, като всяко посещение продължава средно до 6 минути, забележително по-дълго от стандартните за индустрията 5 секунди.
"Стела Артоа" е един от световните брандове на "ИнБев". За 2007 г., марката е продала 10 млн. хектолитра бира по света.
11.06.2008

четвъртък, 12 юни 2008 00:01:00

Задник онлайн

Сега - 11 стр.
Задник онлайн

Христофор КАРАДЖОВ, Лос Анжелис, специално за в. „Сега”

"Прави ли ни Гугъл глупави?" - крещи сп. "Атлантик мънтли" (http://www.theatlantic.com) от последната си корица. Уважавам априори изданието, което излиза непрекъснато от 1857 г. насам. Но когато видях този брой, отначало сметнах, че редакторите някак си са пуснали кьорфишек с бомбастично заглавие и малко мисъл.
Материалът (Is Google Making Us Stupid? What Internet is doing to our brains) обаче напълно си заслужава четенето. Статията е достъпна безплатно на сайта на списанието, затова препоръчвам да отидете директно при източника. Някои моменти в нея ме накараха да се замисля и искам да ги споделя с вас.
Авторът Никълъс Кар твърди, че огромният обем информация, достъпен днес за всеки, който има компютър, връзка с интернет, елементарна грамотност на английски - дори това вече не е задължително - и достатъчно желание, започва да променя механизмите на човешкото мислене
Да, четете правилно - самият ни начин на мислене се променя само защото имаме тази огромна библиотека на разположение. Хората, казва Кар, все по-малко се задълбочават в текстовете и вместо това скачат от едно нещо на друго.
Мисленето ни става все по-афористично, писането - телеграфно, а търсенето на информация - съкратено, нетърпеливо. Дълбокото зачитане в някакъв текст става трудно, защото имаме огромно разнообразие от материали, които ни разсейват непрекъснато. Освен това бързината и техническата лекота на съвременната комуникация започват да се отразяват върху формата и съдържанието й. Имаме все по-малко желание да се задълбочаваме в нещо, което можем да приключим бързо-бързо.
Подобни песимистични наблюдения не са от вчера. Кар дава интересен пример с Ницше, който променил стила си към по-пестелив и сбит, когато към края на живота си спрял да пише на ръка и започнал да чука по клавишите на пишеща машина. Не съм специалист по темата, въпреки че преди години издържах с "отличен" (от втори опит) изпита си по немска класическа естетика при професор Исак Паси. Но съм съгласен, че писането на ръка е доста по-различно усещане от пишещата машина и съвсем далеч от създаването на текст с компютър, където триенето не е проблем изобщо. Аз чаткам по клавишите доста по-бързо, отколкото мога да наредя нещо, подлежащо на разчитане с химикалката си, но пък ми се струва, че точно заради това ръкописът е доста по-дисциплиниращо упражнение от компютърописа.
Когато започвах да правя дисертация преди десетина години, ми се налагаше да влача килограми книги и научни списания от библиотеката, да изчитам всичко от игла до конец и да изписвам нужните препратки една по една. Сега всичко това ми е достъпно онлайн, мога да копирам нещата директно и май четенето ми наистина е станало по-повърхностно, макар и доста по-обхватно.
С две думи, напълно съм съгласен с подозренията за промяната в стила ни на мислене и изразяване паралелно с развитието на информационните технологии, споделени в този интересен материал на сп. "Атлантик". Освен собствения опит имам обилни наблюдения от децата си и студентите си, които имат определени затруднения да прекарат известно време насаме с някой по-дълъг текст. Сигурен съм, че повечето от вас също имат мнение по въпроса.
За много хора, от друга страна, използването на съвременните информационни технологии представлява психологическа бариера, която не се преодолява толкова лесно. Ето например Барак Обама определено е от поколението, което се чувства далеч по-комфортно в ерата на "Гугъл", "Фейсбук" и есемесите, отколкото Хилари Клинтън (за Джон Макейн да не говорим). Кампанията на Обама успя да използва възможностите на интернет и мобилните телефони максимално определено най-добре от всички кампании, които съм виждал досега. Клинтън се опита, но не можа да постигне същия ефект, макар че и двамата са изтеглили консултантите си от същото тесте. В крайна сметка личността на кандидата е определяща за стила на всяка кампания.
Битката за по-добри търсачки в интернет продължава, защото успехът носи сериозни бизнес дивиденти. Трудно е да отвориш брой на в. "Уолстрийт джърнъл" или "Файненшъл таймс", без да попаднеш на материал за това какви усилия се влагат в разработването на "по-интелигентни" методи за търсене на информация онлайн. Самите "Гугъл" се хвалят, че в разработването на техните алгоритми са вложени няколко хиляди години труд на програмисти, затова са с гърди пред конкуренцията. "Йаху" не се отказват от участие в тази доходоносна надпревара заедно с "Майкрософт", "Америка онлайн" и няколко десетки по-малки компании. Интересуващите се могат да прочетат повече за последните технологически развития на следните сайтове (не претендирам за изчерпателност, защото това е невъзможно): http://www.searchengineshowdown.com, http://www.searchenginejournal.com или http://www.searchenginewatch.com . Сигурен съм, че битката за надмощие между интернет търсачките ще води до все по-бързи начини да свалим повече информация за по-кратко време. Колкото до задълбоченото четене, това си е най-вече проблем на читателите, нали?
А иначе интернет е пълен със забавни примери за забежките на човешката психология
Наскоро в. "Филаделфия инкуайърър" отпечата в изданието и пусна на уебстраницата си реклами на авиокомпания "Дери еър" (http://flyderrie-air.com ), която "продава" билетите си според теглото на пътниците. Страницата е направена много убедително и дава пълна "информация" колко ще платите според маршрута и теглото си. В края с дребен шрифт обаче е разкрита истината. Всъщност става дума за рекламен трик на издателите на вестника, които си правят забавен експеримент, за да видят доколко са ефективни кампаниите им за различни продукти. Авиокомпанията "Дери еър" е фиктивна, разбира се, и е омофон на доста популярната в Америка френска дума derriere, която значи "задник".
Въпреки очевидността на тази шегичка в. "Филаделфия инкуайърър" писа, че сайтът е получил няколко хиляди сериозни заявки за билети още първата седмица. Както съм чувал да казват програмисти зевзеци, истинската глупост винаги ще надцака изкуствения ум (Real stupidity trumps artificial intelligence every time).

четвъртък, 12 юни 2008 06:22:29

сряда, 11 юни 2008 г.

Черепи върху водката

Стандарт - 2 стр.

Черепи върху водката


Дамаджаните с ракийка и шишетата с водка ще заприличат на цигарените кутии. Здравни експерти настояват върху разфасовките с високоградусни напитки да се залепят "некролози", подобни на тези върху папиросите. Идеята е стряскащи надписи да предупреждават любителите на чашката за вредите от прекомерното количество погълната огнена вода. Здравните експерти искат по етикетите на бутилките с ракия, водка или уиски да греят послания от сорта на "Алкохолът нарушава развитието на младежите" и "Злоупотребата с него води до сериозни заболявания". За това настоява Националната програма за предотвратяване на злоупотребата с алкохол. Разчитаме производителите да ни съдействат, каза за "Стандарт" д-р Маша Гаврилова, шеф на отдел "Опазване на общественото здраве" в Министерство на здравеопазването. По думите й собствениците на пивоварни ще бъдат призовани да правят реклами, в които да залегнат предупреждения за умерено пиене или забрана за консумация от непълнолетни. Д-р Гаврилова настоява производителите да ограничат рекламите за продукцията си.
Тв рекламата на ракии, водки, уиски или мастика не могат да бъдат забранени. Вместо да завършват с послания като "Мека топлина", "Удоволствие на кристали" или "Продължавай напред", кратките ленти могат да приключват с "Пий с мярка" или "Консумирай разумно". Това разказаха пред "Стандарт" медийни експерти. По думите им това е европейска практика, която ние можем да въведем. Междувременно рекламодатели, рекламни агенции и медии си стиснаха ръцете да изработят етичен кодекс за рекламата. Така те заедно ще измислят и разпишат правилата, по които ще работят занапред. Бизнесът и рекламните агенции например могат да се разберат да не "облъчват" с тв реклами децата под 10 г., да не правят клипчета за нездравословни храни като супи на прах, чипсове, вафли или съмнителни лекарства. Обществен съвет по саморегулация на рекламата се събира във вторник, за да се договори кой ще умува над новите правила. На сбирката са поканени медийни шефове, председателят на парламентарната комисия по медии Иво Атанасов, директорът на СЕМ Мария Стефанова, шефът на КЗП Дамян Лазаров и колегата от КЗК Петко Николов. От новите правила ще спечели зрителят, категорични са експерти. Причината е, че все пак бизнесът ще сключи джентълменски споразумения за работа помежду си.
Доскоро България бе единствената страна от ЕС без обществен съвет по саморегулация. Румънците например имат такъв от 6 години. Новата структура няма предварително да цензурира рекламите. Тя обаче ще може да ги спира и сваля от
ефир, ако прецени, след жалба от зрители или конкуренти.
Големите фирми в бранша са на път да си стиснат ръцете и да заработят по новите правила. По-малките компании пък, които искат да рекламират продуктите си в национален ефир, се опасяват от вятъра на промяната. Вие сте големи и можете да си позволите да работите така, а ние - не, контрирали те. От СЕМ приветстваха обществения съвет, тъй като се очаква той да въведе професионални стандарти в рекламата

Дамян Лазаров, шеф на Комисията за защита на потребителите:Сваляме лъжливите ленти, глоба 10 бона

Стандарт - 2 стр.
Дамян Лазаров, шеф на Комисията за защита на потребителите:Сваляме лъжливите ленти, глоба 10 бона

Надя ПАНКОВА

- Г-н Лазаров, има ли подадени жалби от български потребители за фалшиви реклами?
- Имаме много сигнали, разбира се. Най-често потребителите алармират за така наречените подвеждащи реклами - например праха за пране не изпира така, както показва рекламата. Това са най-честите сигнали. Хората масово се жалват и от клиповете за кремове, лосиони и дезодоранти. Имаме много оплаквания за игри или продукти с промоция, която обаче се оказва невярна и клиентът е бил подлъган. Например ако към определен продукт има промоционална цена, а той се продава по-скъпо. Всеки недоволен клиент може да се обърне към нас и веднага проверяваме рекламата.
След това сигнализираме СЕМ, а с моя заповед рекламата се спира и агенцията, която я е изработила, или рекламодателят могат да бъдат глобени. Санкциите са по 10 000 лева.
- Успявате ли да покриете целия рекламен пазар, все повече реклами се пренасят и в интернет?
- Не, за съжаление пазарът е толкова обширен, че никога не може да покрием 100% от него. Мониторингът ни върху рекламния сектор обаче е разделен много ясно. През лятото приоритет са именно рекламите за имоти, почивки
с отстъпки на морето, кремове, лосиони. Всичко, което може да подведе потребителя.
По празниците, знаете, Коледа и Великден българинът има традиция да пазарува бяла и черна техника. Тогава най-често имаме сигнали за подвеждащи рекламни промоции. И съответно наблюдаваме пазара в този сектор. В момента строго следим бума на рекламите на имоти и апартаменти. Показват ви по телевизията лъскав блок, красиви алеи, кокетно апартаментче. А после ви продават съвсем друго. Но докато сградата няма акт 16, не може да преценим дали рекламата подвежда. При такива случаи трябва да се изчака. С рекламата на "Хилд", която обещава светло бъдеще, пак се наложи да изчакаме, докато не се оплакаха потребители, тъй като не беше доказано, че тя е подвеждаща. При друг тип оплаквания като стоки за бита, дезодорант или прах за пране сме много експедитивни.
- Възможно ли е рекламодателят, чийто продукт е подвеждащ, да промени рекламата си и да я пусне пак без глоба?
- Не може, тъй като дори да промени факта, че дезодорантът ви действа не 24 часа, а само 6 например, той реално предлага нова стока. Така че ние си спираме рекламата и когато се промени, гледаме отново дали подвежда клиента.
Всеки, който се оплаче от рекламиран продукт или ако той не отговаря на описанието си, може да се обърне към нас и спираме рекламата!

сряда, 11 юни 2008 04:21:25

Yahoo привлича 76% от онлайн купувачите

Класа - 11 стр.
Yahoo привлича 76% от онлайн купувачите



Търсачката развива нови проекти за подобряване на имиджа
Продукти на Wal-mart достъпни в интернет портала, той сключва договор с Havas Digital
Yahoo се връща отново към онлайн рекламите, които винаги са били нейната сила, пише Advertising Age. Този път търсачката се е спряла на необикновен издател - Wal-mart. Най-големите в света магазини за търговия на дребно отдавна работят с Yahoo като рекламодател. Сега обаче интернет компанията е сключила договор с Walmart.com, който позволява на сайта да използва обширната рекламна платформа на Yahoo, за да презентира новите си оферти на онлайн потребителите.
Освен това Yahoo е единственият портал, на който ще бъде разрешено да препродава продуктовата гама на световната верига магазини. Интернет медията ще "публикува" рекламите индивидуално на базата на информация, получена от Wal-mart.com, за най-търсените продукти от потребителите, съобщи Тод Тенеси, старши вицепрезидент на издателската мрежа на Yahoo. Търсачката има вече подобен договор със световноизвестния търговски сайт eBay. Чрез него и Walmart.com, както и чрез портала за продажби на Yahoo рекламите на компанията ще достигнат до 76% от онлайн купувачите на дребно.
Новите проекти на интернет компанията имат за цел да подобрят нейния имидж, след като месеци наред във фокуса на общественото внимание бяха само отношенията й с гиганта "Майкро-софт". Въпреки усилията на Yahoo да разпространи новините за настоящите си сделки с редица фирми -магазините Wal-mart, CBS и рекламната агенция Havas Digital, специалистите, които следят развитието на комйанията, все още остават по-заинтересовани от статуса на Yahoo no отношение на корпорацията на Бил Гейтс. "От "Майкрософт" казаха, че искат партньорство с нас и ние сме готови да им го дадем", обясни на среща с репортери от New York Times Сю Декер, генерален директор на Yahoo . Тя каза още, че не иска да оставя Впечатлението, че Yahoo се отдалечава от визията си на търсачка и се фокусира върху рекламирането. По-скоро компанията използва предимството на натрупания си опит, за да навлезе поефективно в конкурентната среда. "Търсачката е предвестникът на това... Тя е до голяма степен част от нашата визия и ние настояваме да сме водещи не само в тази област, но и в рекламирането", поясни генералният директор на Yahoo.
Търсачката сключи договор и с Havas Digital, рекламната агенция, чиито клиенти са от ранга на Air France, Nike и Danone. Havas Digital ще използва Yahoo's Right Media като основно място, на което да рекламира услугите си.
Друг проект на Yahoo
ще включва публикуването на цели клипове или откъси от шоута на CBS. Тази инициатива на интернет компанията обаче е малко закъсняла, понеже подобна роля изпълняват вече повече от 300 сайта, сред които са големите портали YouTube u MSN.

сряда, 11 юни 2008 04:01:01

вторник, 10 юни 2008 г.

Euronews отбеляза 15-годишнината си с нов дизайн


Euronews отбеляза 15-годишнината си с нов дизайн

Телевизия euronews отбеляза своята 15-годишнина с цялостна нова визия на програмата.
В сътрудничество с агенцията FFL Paris, новинарският канал извърши стратегическо обновление на своята търговска марка.

Цялата визия на телевизията е променена - ново лого, нов девиз, нов цялостен изглед, нова идентичност на програмите, нова уеб-страница и нова рекламна кампания за комуникация без редакторска намеса.

Арабският ще стане осмият пълноправен език на euronews, като услугата ще бъде стартирана от екипа през юли 2008 г.

Другите езици, на които излъчва канала, са: английски, немски, испански, френски, италиански, португалски и руски.

Новото лого на euronews е във формата на кръг, а новият девиз на канала - PURE, отразява основните му ценности - честност, цялостност, неутралност и прозрачност в излъчваните материали.

"Дължахме това на себе си: да позиционираме марката, да заявим кои сме и да осмислим със средствата на комуникацията онези ценности, които правят euronews по-успешен от конкурентите му по света.

Един новинарски канал не възприема европейския зрител като пасивен консуматор, а като гражданин, способен сам да си състави мнение. Ние сме единственият сериозен канал, насочен към възрастните. Ние сме новинарски канал без конкуренция и без его", заяви президентът на euronews Филип Кайла.

Информационният канал се приема по целия свят от над 200 милиона домакинства в 130 страни по кабел, сателит или чрез наземно разпространение.

Програмите се излъчват и чрез мобилните оператори на 20 европейски страни (3G, VOD), по ADSL/високоскоростни интернет мрежи в 30 страни и на живо на борда на самолетите на големите авиокомпании.

Десислава Бошнакова, собственик на PR агенция ROI Communication: PR е дълъг процес, не се прави на парче

Пари - 20 стр.
Десислава Бошнакова, собственик на PR агенция ROI Communication: PR е дълъг процес, не се прави на парче

Боряна НИКОЛАЕВА

Компаниите трябва да работят за превенция от кризи, а не за тяхното овладяване впоследствие
***
Фирмена визитка
► ROI Communications е бутикова PR агенция, създадена през 1998 г.
► Освен с пълно комуникационно обслужване на своите клиенти екипът на ROI се занимава с издаване на книги в областта на връзките с обществеността и провеждането на тренинг програми.
***
В последните години сме свидетели на непрекъсната поява на нови PR агенции. Сякаш тази професия стана много модерна. Въпреки че за нея се говори доста напоследък, все още има неизказани и неизяснени аспекти относно същността на тази дейност, причините за нейното развитие и прогнозите за бъдещето й.
Агенциите
Щом има работа и клиенти за всички нови играчи, които се появиха на тази сцена, значи това явление е нещо нормално, коментира за в. Пари Десислава Бошнакова. Пазарът е този, който регулира. Естествено има разлика в качеството на обслужването, която е продиктувана от факта, че не всички са наясно какъв смисъл влагат в понятието PR. Агенциите, които са от дълго време на пазара, познават добре своите клиенти и се грижат качествено за тяхното комуникационно обслужване, могат да бъдат спокойни за бъдещето си, коментира Бошнакова.
Недоразуменията
Неточното разбиране за професията PR поражда редица недоразумения и дори усложнения за работата на самите агенции. Много често идват клиенти, които казват „Пусни ми един PR!” и под това разбират единствено публикации в медиите. PR се грижи за добрия имидж и комуникациите на клиента, той не е еднократно действие, а целенасочен и продължителен процес. Медиите са само една от възможностите да говориш, но не са единствената. За тази цел се организират събития, семинари и не на последно място като канал за комуникация се използва интернет с неговите огромни възможности.
Интернет
Смешно е и е невъзможно която и да е медия да се конкурира с глобалната мрежа по скорост на споделяне на информацията. На въпроса дали интернет ще изпревари останалите медии на рекламния, PR и медийния пазар, Десислава Бошнакова отговаря, че всичко е в ръцете на традиционните медии. Ако те не намерят правилния начин да отговорят на предизвикателството и не потърсят възможност да изградят връзка, чрез която да се допълват, са обречени на неуспех. Всекидневниците трябва да наблягат повече на детайлите и разглеждането на събитията в дълбочина. Интернет е бърза медия, която не е подходяща за четене на дълги неща. Повечето сайтове на чуждите издания са намерили правилния подход да съобщават кратки новини, без да копират съдържанието на вестника, а на хартиения носител да разглеждат събитията в дълбочина. Много важно нещо, на което трябва да наблегнат печатните медии според Бошнакова е връщането на младата аудитория към вестниците.
Слуховете
Хората трябва да осъзнаят, че интернет вече далеч не е място, където само можеш да се забавляваш. Напоследък сме свидетели на редица примери относно това как умишлено пуснати слухове и непроверени информации в интернет пространството може да доведат до редица проблеми. А българинът обича слуховете - винаги му е било много по-лесно да повярва на слух, отколкото да потърси сам информация. Управлението на слухове е цяла наука, то си е майсторлък, казва Бошнакова.
Кризисен PR
Специалистите казват, че главният въпрос относно кризисния PR е кога ще се случи кризата, а не дали ще я има изобщо. Никой не е застрахован и всеки може да пострада. В България има добре подготвени специалисти за овладяване на кризи, твърди Бошнакова, но все още компаниите не осъзнават достатъчно добре нуждата от изработване на стратегия за действие при кризисни ситуации. А те се овладяват много по-лесно, когато човек е подготвен за такива моменти. Вече е световна тенденция кризисните PR да работят за превенция от кризи, а не за тяхното овладяване.
***
За нея
► Десислава Бошнакова е сред първите, получили специализирано PR образование в България.
► Преподавател е в НБУ.
► Автор е на редица специализирани статии, издател на книги за Public Relations.
► Активно участва в изграждането на PR общността у нас и е абсолютно убедена, че добрата теория помага в практиката.
***
Текст под снимка
Неточното разбиране за професията PR поражда редица недоразумения и дори усложнения за работата на самите агенции, смята Десислава Бошнакова

вторник, 10 юни 2008 06:21:18

Красен Кралев, председател на борда на директорите на MAG Communications: Още 10 години телевизията ще е лидер на пазара

Пари - 21 стр.
Красен Кралев, председател на борда на директорите на MAG Communications: Още 10 години телевизията ще е лидер на пазара

Боряна НИКОЛАЕВА

Търсят се алтернативни форми на външна реклама
► Господин Кралев, кои са големите ви клиенти?
- В момента основните ни усилия са върху работата по Леденика, Петрол, Евроинс, Пума. SUN media обслужва още Uniqa, Hayat Chemical, Alpha bank. Всички проекти са предизвикателство, защото клиентите ни се борят за челно място в своите пазари. Нямаме право на грешки. Всичките ни кампании до момента, смея да твърдя, са успешни.
► Кои са основните ви конкуренти?
- Не мога да кажа, че има конкуренция. В България има десетина комуникационни агенции, които работят на световно равнище. Знаете правилото, че не можеш да имаш двама клиенти от дадена индустрия. Така че има място за всички на пазара. Опитваме се да избягваме балканските взаимоотношения и начин на конкуриране. Има взаимно уважение, има зачитане територията на останалите колеги и смятам, че ние сме по-скоро партньори, отколкото конкуренти. Хората от бранша са изключително интелигентни, ерудирани и с тях лесно може да се върви напред.
► Как изглежда рекламният пазар в България през последните години?
- Рекламният сектор се развива изключително добре. Има повишение на инвестициите в рекламата. Най-добре се развива интернет пазарът, който има ръст от 60 до 100%. Разликата е голяма, защото няма агенция, която прецизно да измерва ръста на пазара специално за интернет и за външната реклама, която също се развива изключително бързо. Ръстът й е между 20 и 40%, въпреки че там се забелязва насищане на пазара, защото вече няма толкова свободни места за билбордове. Това, което е постигнато като разгръщане на мрежата, е стигнало почти максимума си, търсят се алтернативни форми за външна реклама.
► Такива са?
- Покривната реклама, големите конструкции по магистралите, които предстои да се развиват. Там има свободна ниша, която се запълва много бързо. А телевизионната реклама има ръст около 30%. Най-бавно напредва пресрекламата. Тя расте с около 10%, което се дължи основно на списанията. Според мен това идва от факта, че голяма част от младите хора не четат вестници, а ползват за тази цел онлайн изданията. Интернет се развива за сметка на ръста на вестниците.
► В момента в България коя е медията, която привлича най-много рекламодателите?
- Телевизията е безспорен лидер. Тя ще остане и в бъдеще номер 1 поне в близките 10 години, следвана от външната реклама и интернет. Най-големият ръст е в интернет, защото той е най-неразвит като пазар за България.
► А вестниците?
- Изключително интересно е какво ще се случи с този пазар. Според мен те са стигнали до ниво, откъдето няма как да падат по-надолу. Трябва да разберат, че за да останат на пазара, е задължително да наблегнат на онлайн изданията си.
► Почти няма вестник, който да не поддържа свой сайт.
- Да, вестниците имат сайтове, но трябва да се развиват. Струва ми се, че по-голямата част от издателите подценяват онлайн изданията и не обръщат същото внимание като на печатния носител. Електронното издание трябва да има друг характер, да има скоростта за поднасяне на информация като радиото, да се използва възможности за визуализация, каквито има телевизията. В по-голямата си част сайтове правят копия на броя на вестника от същия ден. Нямам предвид това. Имам предвид един пълноценен сайт, който да използва всичките възможности на интернет. Който се справи с това предизвикателство, той ще остане на пазара.
► Ще продължи ли навлизането на чужди рекламни агенции у нас?
- Тенденция в цял свят е 4-5 мегакомуникационни корпорации да властват на даден пазар и България не прави изключение. От 1994 г. част от по-големите международни рекламни агенции са представени у нас - със собствени компании или с български филиали. Много трудно можеш да оцелееш на пазара без подкрепата на големите международни корпорации. Хубаво ще е все пак да запазим българските компании и да продължим да сме сред лидерите в бранша.
► Как повлия на българския рекламен пазар появата на българската фондова борса?
- Не съм забелязал досега да е повлияла по някакъв начин. Компаниите, които участват на борсата, сякаш не са узрели за нуждата от качествени комуникационни услуги. Българските инвеститори и предприемачи все още изостават от начина на мислене на западните си колеги. Забелязва се, че български компании, които привлякоха западни мениджъри, качествено промениха подхода си към публичните комуникации и към маркетинга. А това неминуемо води до по-добри резултати.
► Какви са очакванията на българските мениджъри към една агенция за пълно комуникационно обслужване? има ли разминаване в изискванията им и това, което могат да получат?
- Те не познават силата на продукта, който ние предлагаме, и затова не го търсят толкова активно. Но тези, които са прозрели смисъла от него, само могат да спечелят. Директният маркетинг например не е развит достатъчно в България. Там има свободни ниши и потенциал за развитие, но още няма специализирани в тази насока компании. Може би защото бюджетите не са толкова големи. Същото важи и за PR индустрията - на пазара има не повече от 10 агенции, които поддържат прилично ниво на комуникациите. Все още бюджетите, които компаниите отделят за PR, не са достатъчни, за да поддържат високо ниво на тази индустрия. Парите за директна реклама продължава да са много повече.
***
Електронното издание на вестника трябва да има скоростта за поднасяне на информация като радиото, да използва възможности за визуализация, каквито има телевизията
***
Текст под снимка
Българските инвеститори и предприемачи не са осъзнали докрай ползата от публичните комуникации и маркетинга, казва Красен Кралев

вторник, 10 юни 2008 06:24:18