събота, 9 февруари 2008 г.

ТВ2 опроверга твърдението, че СЕМ сваля рубриката на Анн-Джи

ТВ2 опроверга твърдението, че СЕМ сваля рубриката на Анн-Джи

дата : 8 февруари 2008 г. 15:32 ч.
Решението за спирането на въпросната рубрика е взето от ТВ2
Решението за спирането на въпросната рубрика е взето от ТВ2






По повод появилата се днес, 08 февруари информация, че съветът за електронни медии - СЕМ е спрял рубрика на Анн-Джи в предаването на ТВ2 - "Градски легенди", телевизията иска да заяви, че информацията е невярна.

Решението за спирането на въпросната рубрика е взето на програмен съвет на телевизията и СЕМ няма отношение към него.

По-рано информацията, съобщена от PR агенция ProFile, гласеше, че рубриката, която водеше певицата, е цензурирана от Съвета за електронни медии и заради това слиза от ефира на ТВ2.

Показателят "доверие на потребителите" се покачва

Показателят "доверие на потребителите" се покачва

дата : 9 февруари 2008 г. 11:20 ч.
Има известно подобрение в оценките на потребителите по отношение на развитието на общата икономическа ситуация в страната . Снимка: sxc.hu
Има известно подобрение в оценките на потребителите по отношение на развитието на общата икономическа ситуация в страната .






През януари 2008 г. показателят "доверие на потребителите" се покачва с 3.2 пункта спрямо октомврийското си равнище, което се дължи както на градското, така и на селското население. Това съобщават от НСИ.

Мненията на потребителите относно настъпилите промени във финансовото състояние на домакинствата през последните дванадесет месеца са по-благоприятни, като балансовият показател нараства спрямо предходното (октомврийското) наблюдение с 2.9 пункта.

По отношение на очакванията за следващите дванадесет месеца градското население подобрява прогнозите си (5.3 пункта покачване на балансовия показател спрямо три месеца назад), докато селското е по-песимистично настроено (1.2 пункта под октомврийското равнище на показателя).

През януари се подобрява и общата балансова оценка за бюджета на домакинствата (с 3.3 пункта), като това подобрение е по-силно изразено при градското население. Общо като относителен дял намаляват "затъващите в дългове" (с 2.6 пункта) за сметка на тези, които "свързват двата края" (увеличение с 5.9 пункта).

Има известно подобрение в оценките на потребителите по отношение на развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца. Очакванията им за следващите дванадесет месеца са в същата посока, като по-голям оптимизъм е регистриран при селското население.

През януари потребителите са по-оптимистично настроени и по отношение на безработицата през следващите дванадесет месеца (3.1 пункта намаление на балансовия показател спрямо октомврийското равнище). По отношение на спестяванията от юли миналата година се очертава низходяща тенденция в оценките на потребителите в контекста на общата икономическа ситуация - "подходяща/неподходяща за спестяване". Подобна тенденция има и в оценките относно предимството да се правят основни разходи за предмети с дълготрайна употреба .

Същевременно обаче анкетираните продължават да считат, че потребителските цени се покачват, като тази тенденция се забелязва от януари 2007 година. По отношение на очакванията за "инфлацията през следващите дванадесет месеца" последната анкета отчита изместване на мненията от "по-бързо" към "същото" темпо на увеличение на цените, което води до понижение на балансовия показател с 3.9 пункта.

Медийната регулация трябва да се прилага в интерес на зрители и слушатели

Медийната регулация трябва да се прилага в интерес на зрители и слушатели

дата : 8 февруари 2008 г. 17:45 ч
actualno.com


Медийната регулация трябва да се упражнява в интерес на зрителите и слушателите като медийни потребители, в интерес на структурирането и развитието на медийната среда.

Това заявява в становище Маргарита Пешева, член на СЕМ. Документът е във връзка с конкурсите за ефирни телевизии в София, Пловдив и Варна.

Според Пешева финализирането от СЕМ на телевизионните аналогови конкурси, за които към този момент не е налице свободен честотен ресурс, е неправомерно - и от гледна точка на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), и от гледна точка на държавната политика в областта на цифровизацията, която се провежда от Министерския съвет, Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и от Държавната агенция по информационни технологии и съобщения (ДАИТС).

"Като член и изпълнителен секретар на СЕМ смятам, че при възникнали нови обстоятелства, след приемането на цифровия план от МС, в условията на изтекъл мандат на трима от членовете на СЕМ и издаден указ на президента за нов член на съвета, е недопустимо да се упражнява натиск върху дейността и решенията на регулаторния орган", пише Маргарита Пешева.

Тя призовава комисията по гражданското общество и медиите към НС, както и всички народни представители, да изпълнят своето задължение съгласно ЗРТ и осъществят обновяването на СЕМ, което е трябвало да стане през ноември 2007 г.

576 по СЕМ

576 по СЕМ

Весислава Антонова
в. Капитал

Тоест повече от година и половина медийните надзорници се борят със собственото си безсилие и нежелание.
Точният брой дни, които делят регулатора от старта на тв конкурсите в началото на юли 2006, обяви членът на СЕМ Райна Николова по време на специално заседание на медийната комисия през седмицата. На него депутатите събраха всички заинтересувани от тв конкурсите страни, за да изразят позициите си за и против финализирането на състезанието. В парламента дойдоха членове на СЕМ, един представител на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), Асоциацията на радио- и телевизионните оператори (АБРО) и алтернативната Асоциация на тв операторите (АБТО).

През годините неведнъж медийната комисия се е опитвала да играе арбитърска роля при разрешаването на конфликтни медийни казуси и в крайна сметка враждуващите страни почти никога не са си тръгвали с рационално решение от парламента. Така бе и този път. Това, което за пореден път стана ясно, е, че СЕМ не може да се справи с взимането на решения, че заплетеният казус с тв конкурсите скоро няма да бъде разплетен и по всичко личи ще се запази статуквото на тв операторите, които функционират на основание на временни лицензи до провеждането на конкурс (TV2, GTV, BBT... все медии, контролирани, или консултирани, както той самият обича да твърди от рекламния могул Красимир Гергов). Справка на "Капитал" в СЕМ показва, че в България има 40 оператора с временни лицензи в 30 града в страната.

Непоносимата безизходност

"Скандалът трябва да има край, и то законен. Трябва да има решение, защото е абсурдно да няма. Не може до безкрайност да се отлага", ядоса се зам.-председателката на комисията по гражданско общество и медии и депутат от НДСВ Весела Драганова. Депутатът-актьор Андрей Баташов подкрепи колежката си с констатацията, че трябва да се промени едно основно нещо - "някой трябва да поема отговорност за решенията си".

И наистина, ако има нещо суперизнервящо в цялата ситуация, то не е войната между двата воюващи лагера за и против приключването на аналоговите тв конкурси, не е и абсурдното твърдение, че има хора в сектора, които били против цифровизацията, а липсата на достатъчно воля и професионализъм у медийните надзорници да вземат категорично решение - "ще довършим тв конкурсите защото..." или пък "няма да ги довършим, защото...".

Председателят на медийната комисия Иво Атанасов пък бе метафоричен, описвайки ситуацията на медийния пазар: "Ясно е, че айсбергът и "Титаник" ще се сблъскат, но не искаме да сме в ролята на капитана, който нищо не може да направи, нито в ролята на оркестъра, който свири, докато корабът потъва. Целта е да предотвратим подобни сблъсъци занапред", каза Атанасов и припомни, че предстоят промени в медийния закон. Той също призова да се вземе решение за конкурсите, въпреки че е станало ясно, че законът може да се тълкува по два противоположни начина.

Единственият начин да бъде преодоляно статуквото на операторите с временни лицензи, които един вид излъчват в условията на временна търпимост, е "да се премахнат дефектите на §9а, който преди време уреждаше временния лиценз на тв операторите с изтекли такива. Сега ситуацията е друга и ако не се промени или редактира този параграф, като се има предвид съвременното състояние на пазара, ще има проблеми с тези оператори и при цифровизацията", коментира членът на КРС Петър Рендов. Експерти от сектора коментираха, че при цифровия преход операторите с временни лицензи ще заемат спектъра по същия начин, както и операторите, които имат валидни лицензи, което още повече дразни бизнеса. За да бъде пресечена порочната практика временните да останат вечни, и при цифровизацията се иска воля за законодателна промяна, която ще е в полза на плурализма и равнопоставеността на пазара. Колко ще се бави тя, засега никой не се наема да прогнозира.

Допълнително напрежение внесе и решението на правителството от 31 януари, с което беше приет националният план за цифровизация. В него са включени и осемте честоти, за които са провеждат конкурсите в София, Варна и Пловдив. Ако това е мотивът за спрените конкурси, как институциите ще обяснят защо е възможно TV2 да излъчва като четвърта национална тв, след като всичките й честоти са по §9а и по официална информация от КРС също влизат в първата вълна на цифровизацията.

Сценарият на отлагането

До заседанието на медийната комисия се стигна, след като и тази седмица СЕМ не приключи конкурсите за аналогова телевизия в София, Варна и Пловдив, които бяха започнати през 2006 г. Очевидно надзорниците нарушиха решението на Върховния административен съд и собственото си решение от 22 януари, според което процедурите трябваше да бъдат финализирани на 5 февруари 2008 г. Формална причина за отлагането на вчерашното заседание се оказа липсата на председателя на СЕМ Мария Стефанова и на Мая Вапцарова, които внезапно се разболели. От дълго време в болнични е и друг член на съвета - Милен Вълков. Маргарита Пешева и Бойчо Кулински пък гласували против предварително уточнения дневен ред и така заседанието се провалило. Дори и да беше в пълен състав обаче, медийният съвет едва ли щеше да излезе с категорично решение относно тв конкурсите. Да бави решеният си явно му е по-удобно. А и медийните надзорници са царе на отлагането и в годините са отработили тактиката да взимат решения без решения. Ако нямаше болни, като причина най-вероятно щеше да бъде изтъкнат фактът, че трима от членовете на СЕМ са с изтекъл мандат, което прави решенията им лесно оборими в съда, и затова е по-добре да изчакат да бъдат назначени новите членове на регулатора. Като ги назначат пък, на тях ще им трябва поне седмица или две да свикнат и така... до следващия сценарий на отлагането. Или до следващото съдебно дело, заведено от недоволен и губещ пари тв оператор.

Номинациите за нови членове на СЕМ

Номинациите за нови членове на СЕМ
в.Капитал
Анюта Асенова ще замени Стефан Димитров като член на Съвета за електронни медии (СЕМ) от квотата на президента. Досега Асенова бе секретар на правния съвет на Първанов. Освен на Димитров, мандатите в СЕМ изтекоха и на Мария Стефанова и Лилия Райчева, и двете от парламентарната квота. От НДСВ предложиха Стефанова за втори мандат, а от БСП издигнаха говорителя на СИК Александър Александров. Очаква се двете кандидатури да бъдат гласувани следващата седмица.

Две нови предавания започват по програма “Хоризонт” по БНР на 11 февруари в понеделник

Две нови предавания започват по програма “Хоризонт” по БНР на 11 февруари в понеделник
БНР, новини в 19.00 часа
8.Новина
Две нови предавания започват по програма “Хоризонт” по БНР на 11 февруари в понеделник. От 19.05 часа за първи път ще прозвучи “Хоризонт+5”. Предаването ще се излъчва едновременно и по петте регионални радиостанции по БНР – Благоевград, Варна, Пловдив, Стара Загора и Шумен. До 21.00 часа кореспонденти и репортери ще предоставят живота в общините такъв какъвто е. В рубриката “Пари до поискване”, експерти ще разясняват как пари от еврофондовете за България ще стигнат до точния адресат и как се създава успешен проект за тяхното получаване. Второто ново предаване по “Хоризонт” е “Рок лавина”. То е посветено на вечния жанр рок и ще направи своя дебют на 13 февруари сряда от 21.00 часа. Рокът е музиката, с която всички сме израснали и оформени като личности, споделя авторът и водещият на предаването Калин Тонев.

Рекламата - някой ни плюе в супата

Рекламата - някой ни плюе в супата
в. Бургас днес и утре
Руси РУСЕВ
Ако всяка вечер по телевизията полуоблечена дама ви казва, че точно това чукане е очаквала днес, докато всъщност очаква куриер да почука на вратата й с пратка в ръце, вие общо взето оставате доста скептичен към самата реклама, защото опитът да се взаимства от рекламата на "Делонги" прави копието доста по-бледо от оригинала. Пък и мацето не става много за чукане, обаче то не го знае.
Ако Азис си показва задните части на пъпа на София, то плакатът не казва нищо, освен това, което вече знаем за него и че провокацията не стига по-далеч от онова, което наричаме дебелащина.
Ако мацка лиже автомат "Калашников", внушението не е кой знае колко оригинално, пък и двусмислието поражда въпроса кого точно визира рекламата - мацката или автомата "Калашников".
Ако по телевизията някой започне да хвали дамско бельо, паста за зъби, бутилка бира или шампоан, от който косата расте като мустаците на Йосиф Висарионович Сталин, човек започва да става подозрителен. Той може и да не го купи. Но не може и да се отърве от усещането, че всяка вечер някой му плюе в супата, докато му показват дамски превръзки, тоалетни чинии или хилави, но инак разгонени хубавици, които от километър миришат на секс, похот и водка - живо доказателство за влиянието на демокрацията върху човешкия род. Живеем в света на рекламата, но това все още не означава, че трябва да лягаме или да ставаме с нея. Хората обикновено лягат с децата си, понякога дори и с жените си.Какво ли не им се случва на хората! Но това не е нищо, това се понася Все пак.
Друг е въпросът, когато между тях се намести рекламата
стр. 1

Hidalgo за Pall Mall

Hidalgo за Pall Mall
в. Капитал
Отново след проведен конкурс Hidalgo Promotions бе определена да развива промоционалните активности на марката цигари Pall Mall. Стратегията на марката за 2008 г. предвиждат серия от активности на мястото на продажбата, както и в заведения из цяла България.
стр. 47

Мобилни билборди

Мобилни билборди
в. Капитал
Андриан ГЕОРГИЕВ
Замислете се какъв потенциал за рекламния бизнес са всичките 3.3 млрд. притежатели на мобилни телефони в света. Поради огромната клиентска база апетитите към този пазар не стихват. Проучване на Mind Commerce разкрива, че през 2012 г. той ще възлиза на 19 млрд. долара. За сравнение, прогнозите за тази година са, че приходите ще достигнат едва 1.6 млрд. долара.
Очакванията за светкавично развитие на мобилната реклама са високи, главно поради характера на самата мобилна технология. Тя предполага няколко безценни преимущества за бизнеса, като например свръхточна и изчерпателна информация за потребителските навици. Вашият оператор например знае не само на кого звъните най-често, но и колко време прекарвате в разговори и дори къде се намирате във всеки момент.
Целият този информационен поток обаче е нож с две остриета. Повечето потребители приемат тези данни за строго лична територия, където рекламите нямат място. Друга важна пречка, която все още държи рекламодателите далеч от мобилните телефони, е липсата на общи технологични стандарти. Именно поради това техните действия са ограничени и до този момент не успяват да работят с няколко безжични оператора наведнъж. Въпреки това от няколко години рекламният бизнес мисли активно как да превърне мобилните телефони в свой "трети екран" -
Следващият етап след телевизията и компютрите
На 17 януари тази година британската компания Celltick реши да не чака намирането на консенсус в областта на мобилната реклама. Тя обяви, че разполага с нов директен канал за облъчване на потребителите, прескачащ посредничеството на мобилните оператори. В основата на този модел стои софтуерът LiveScreen Media, който може да се изтегли от интернет и да се инсталира върху всяко мобилно устройство с операционна система Symbian. Celltick твърди, че версия на тази програма вече се намира на над 200 млн. телефона по цял свят. Според думите на компанията всеки месец около 35 млн. души получават реклами именно чрез LiveScreen Media. Когато те не ползват телефона си, на дисплея се появяват късчета съдържание като новинарски заглавия, борсова или спортна информация подобно на скрийнсейвър. В случай че са заинтересувани от този "капан", клиентите могат да кликнат върху рекламата и пред тях веднага ще се покаже допълнителна информация. Новото покрай LiveScreen Media е, че потребителите вече сами могат да си инсталират приложението и дори да го изпращат помежду си чрез SMS.
През декември 2007 г. една съвместна кампания на рекламната мрежа AdMob и автомобилния производител Land Rover до голяма степен разкри
Потенциала на мобилния маркетинг
Целевата аудитория се е състояла само от притежатели на iPhone в САЩ, на които са показвани рекламни банери. Три процента от хората са натиснали бутона за директно позвъняване на местните дилъри на Land Rover. Половината от тези обаждания са продължили повече от 30 секунди, а 20% са надхвърлили една минута. Кампанията е регистрирала общо 400 хил. импресии, като според TechCrunch, ако са продадени дори един-два автомобила, това прави рекламата високоефективна. В бъдеще подобни рекламни стратегии могат да се фокусират около хора с определен годишен доход, които лесно могат да се познаят по притежавания от тях мобилен телефон.
Аналитичното издание Forbes съобщава за друг маркетингов модел на компанията SnapTell. В дните преди Коледа търговецът на вино Wine Enthusiast даваше 15% отстъпка за всеки клиент, изпратил от своя телефон снимка на вестникарска реклама на производителя. SnapTell разполага със софтуер, който автоматично разпознава изпратените фотографии и връща обратно най-различно съдържание във вид на промоционална информация, видеоклип и т.н. Експерименталната идея е проста и не изисква каквито и да било усилия от страна на потребителите.
С оглед на настоящия хаос и липсата на единни стандарти в мобилния маркетинг интересните времена на този пазар тепърва предстоят. В настоящия момент се експериментира на пълни обороти с иновативни подходи, а много компании пробват компромисни варианти за потребители и рекламодатели. Като цяло обаче успехът на цялото начинание ще зависи изцяло от поносимостта на клиентите, които ще бъдат бомбардирани с реклами във всеки момент.
стр. 50

Актриса забременя в тв реклама

Актриса забременя в тв реклама
в. Труд
О, скъпа моя, колко време мина от първата целувка на „Градина"?
Година по-късно същите герои пак поставят любовта си под въпрос във втора серия на любовния сериал „Симпатия" от рекламите на „Вивател". Този път римите в стила на Шекспир завършват с репликата:
Може би защото скоро ще сме трима.
По няколко пъти всяка вечер гледаме как актрисата Десислава Векилска признава от малкия екран, че е забременяла. В действителност не съм бременна, сподели Деси.
Този път снимките бяха в домашна обстановка и не се наложи да броим стотинки, за да си платим сметката, шегува се тя. На масата пред двамата има червено вино и запалени свещи. На снимките беше доста студено, студиото беше без отопление и
високи тавани, измръзнахме, допълва тя. Но пък било забавно.
Може пък догодина да направим и продължението с детенце, допълва Владимир Димитров, който в момента репетира за постановката „Голямата печалба" в Шуменския театър.
Макар че се познават още преди снимките за първия клип през 2007 г., двамата не се виждат често - вероятно защото ги делят стотици километри. Но пък през лятото се засекли на къмпинг. Не на „Градина", а на „Смокиня".
стр. 16

Прогнозират възход на интернет

Прогнозират възход на интернет
в. Сега
1. Онлайн рекламата ще продължи да поддържа силни позиции.
2. Разпространяването на видео ще намалее.
3. Рекламирането в сайтове за социални контакти ще достигне 1.6 млрд. долара.
4. Олимпиадата в Пекин ще доведе до рекордни разходи за реклама.
5. Популярност ще набере пазаруването с плащане по интернет и вземане на стоката от самия магазин.
6. Свалянето на филми ще стане повсеместно.
7. Музикалните компании ще
измислят нов модел за пласиране на продуктите си.
8. Бизнесът ще инвестира все повече в реклама в т. нар. „social networking sites", като MySpace и Facebook.
9. YouTube ще моделира политическите пристрастия на милиони хора и ще бъде решаващ при избори (включително президентските избори в САЩ в момента).
10. Компаниите ще увеличат приходите от даунлоуд на игри, като разчитат все повече на реклами, които ще заливат потребителите със свалянето на всяка игра.
Aмериканците ще изхарчат 245 млн. долара за сваляне на филми през 2008 г. (в сравнение с 1L4 млн. долара през 2007). В резултат, услугите като iTunes, Netflix, Amazon Unbox, Movielink/Blockbuster и Vongo ще стават все по-популярни.
Музикалните компании ще потърсят нови начини за пласиране на продуктите, тъй като продажбите на CD-та очевидно замират. През 2006 г. в световен мащаб са похарчени 32 млрд.
Рекламирането 6 сайтове за социални контакти ще достигне 1.6 млрд. долара.
долара за музика, а прогнозите са за намаление до 28 млрд. тази година и до 26 млрд. до 2011 г.
Сайтовете като Facebook и Myspace ще ставят още по-популярни, а профилите в тях ще бъдат преносими. След като веднъж са създадени, те ще могат да се появяват и на други места, като онлайн визитка на даден човек.
Сред най-стряскащите предсказания е това, че YouTube ще играе решаваща роля при политически избори.
стр. 46

PR в медицината

PR в медицината
в. България плюс
д-р Станимир ХАСЪРДЖИЕВ
Каква е разликата между традиционния PR и медицинския PR?
С.Х. Специфичните разлики произтичат от това, че става въпрос за човешки живот, за човешко здраве. И колкото и да са силни търговските интереси във фармацевтичния PR и реклама, медицинската и чисто човешката етика винаги са на предна позиция. Медицинският PR е изключително специфична област, като законът в Европа, и България в това число, е доста рестрикти-вен при рекламата на лекарства. Лекарствата се разделят на две групи - такива, които се взимат по лекарско предписание и категорично е забранена рекламата им. Всъщност такива са по-голямата част от лекарствата. И останалите, т.нар. ОТС (о-ти-си), които са без лекарско предписание. При тях рекламата е разрешена с определени регулации. В тази връзка, дейността ни трябва да бъде изключително съобразена със законовите ограничения. Нашиване на интернет пространството. Но задават все пак само общите рамки, в които да се движим, без да показват начините, по които да стигнем до определена таргет група. Тук вече идва нашата работа, която е много отговорна. Подходът винаги е различен.
Освен с фармацевтичните компании, работите ли с болници, или с лекарски сдружения, например?
С.Х. Работим предимно с фармацевтичните компании, защото те могат да си позволят да плащат за PR. Разбира се, в много случаи сме работили и за болници, за различни каузи. Ето сега провежклиенти са предимно големите фармацевтични компании. При PR на фармацевтични продукти, таргет групата е доста специфична. Т.е. не е една, защото става въпрос за различни заболявания. Тя е много разнородна и по географски, и по социални показатели. Единственото обединяващо звено е някакъв проблем, заболяване, което те имат и на база това се определя таргета.
Чужд модел ли прилагате в работата или свой собствен?
С.Х. Категорично не ползваме чужд модел. Когато агенцията започна работа в края на 2003 година, ние нямаше от кого да се учим. По онова време и в Европа тези агенции не бяха достатъчно популярни. Имаше една базирана в Париж, с филиал в Лондон, която се занимаваше със специализиран фармацевтичен PR, така че се учехме в движение.
Професията на лекар помага ли ви при осъществяване на тези начинания?
С.Х. Категорично да. Да кажем, даме анти аборт кампания, преди това сме провеждали кампания за рака на маточната шийка. Бизнесът е доста специфичен.
Разкажете повече за кампаниите, които сте инициирали и провели.
С.Х. Най - грубо казано, кампаниите, които провеждаме, се разделят на такива, които са разрешени за реклама, които не са проблемни и такива с обща медицинска насоченост, т.е. не са свързани с определен продукт. В първата група попадат продукти на медицинската козметика, например. Във втората лекарства, които са забранени за реклама и които на човек, занимаващ се с конвенционален PR, нищо няма да му говори реклама на инхибито-ри на невраминидазата. А това всъщност са лекарствата срещу грип. Нашата работа е такава, че трябва да познаваме в дълбочина и заболяванията, и специфичните лекарства, за да стигнем до хората. Затова винаги в нашите екипи има и лекар, и PR, които работят ръка за ръка, за да са ефективни на този изключително деликатен пазар.
Кой от кодексите доминира във вашата работа - Етичният кодекс на пиармените или медицинската етика?
С.Х. При нас доминира кодекса за рекламата на лекарствени продукти. Това е Европейският кодекс на фармацевтичните производители, които са създали доста по-строги правила от тези в конвенционалния PR. Те много ясно определят начина, по който могат да се промотират лекарствените продукти, какви медии да се използват, правила за ползване.
Те са само по лекарско предписание. И в третата група са кампаниите, насочени към превенцията и профилактиката на здравето, също и за повишаване здравната култура на хората. Една от големите кампании с обществена насоченост, която организирахме миналата година, беше за повишен холестерол -„Високият холестерол убива". Това е състояние, което трябва да се лекува, то не минава от само себе си. Бяха проведени множество акции за изследване на хо-лестерола на хората в по-големите градове на страната. Изследва се кръвта от лаборанти и всички хора, при които беше констатиран
висок холестерол, бяха веднага консултирани с кардиолози. Смятаме, че по този начин сме били полезни за обществото, защото малко хора отиват просто ей-така да си измерят холестерола. Сега организираме кампания за ограничаване на абортите в България. Оказва се, че сме първи в Европа по брой аборти. При седем милиона население, тук годишно се правят 50 хил. аборта. За сравнение, в Румъния, в която живеят три пъти повече хора, абортите са около 17 хил. годишно. Целта на тази кампания е да се информира обществото за начините за предпазване от бременност, а по-дългосрочната цел е да ограничим броя на абортите. Съотношението сега е 10 раждания - 12 аборта, което е много. За тази кампания, основният ни комуникационен канал е интернет чрез сайта antiaborti.info. Там провеждаме своеобразен референдум какво знаят младите момичета за абортите и как се предпазват. Освен това влизаме в университетите, в дискотеките, навсякъде където са младите, за да ги информираме и предпазим. Посвещаваме и цели конкурси за красота на това, манекенки дефилират със символа на кампанията, всичко с цел да стигнем до младите момичета.
Вашите впечатления за здравната ни култура?
С.Х. В последните няколко години се наблюдава една положителна тенденция за повишаването й, най-вече сред по-образованите млади хора в големите градове, които активно търсят информация. Но все пак да имат едно наум, защото предоверяването на интернет не е много полезно, трябва да се провери кой стои зад даден сайт. Иначе в малките градове и селища, сред по-възрастните, битуват все още стари стереотипи, за съжаление. Там и информацията е по-оскъдна. Ние работим върху този въпрос като сме пуснали медицински кол център с горещи линии и ежегодно регистрираме все по-голям брой на обажданията. Услугата се наложи в процеса на работа. Хората питат за различни здравни проблеми, а здравните ни консултанти отговарят. Това далеч не значи, че здравната ни култура се е повишила, но пък е някаква стъпка в тази посока. Създадохме и т.нар. он-лайн, виртуални кабинети, също и отдел медицински промоутъри. Това са студенти последна година медицина, които активно работят и се включват в разяснителни и обществени кампании. Имаме и горещи линии за остеопороза, за грип, за хепатит, за повишен холестерол, за отслабване.
Номерата?
С.Х. Те са много и различни, но могат да се намерят на интернет сайта medcombg.com. Другият вариант е горещата ни телефонна линия на МЕД ТВ 0700 10 105 на цената на един градски разговор от цялата страна. На него отговарят здравни консултанти на всякакви здравни въпроси.
стр. 25

Странни идеи от „Български пощи

Странни идеи от „Български пощи"
в. Монитор
Методи В. МЕТОДИЕВ
курПрез изминалата седмица в медиите се прокрадна информацията, че "Български пощи" имат идеята посредством своите структури да се превърнат в нещо като туристически информационни центрове. Държавните пощи ще осигурят инфраструктурата (2986 пощенски станции в страната) за реклама на туристически продукти и дестинации, като за това специално ще бъдат оформени места в пощенските клонове.
Трябва да отбележим, че това не е първата странна бизнесидея за пълноценно използване на инфраструктурния капацитет на "Български пощи". Преди година - две управляващите на български пощи имаха невероятната идея да сключат договори с различни финансови институции за предоставяне на техните услуги в част от клоновата мрежа на пощите. Не се знае докъде стигна тази бизнесинициатива, но със сигурност от такъв тип идеи (още повече, като се има предвид материално-техническата подготовка на пощенските клонове) не могат да бъдат икономически издържани.
Разбираема е целта на ръководството на държавната структура по някакъв начин да докарат малко по-голям приход в касите на "Български пощи", но категорично това не е начинът.
Развитието на пощенския сектор, както на всеки друг държавен монопол, се обуславя от прякото и косвеното субсидиране от страна на държавата-майка. Пряко, в смисъл директни трансфери от републиканския бюджет, и косвени - посредством резервиран пазарен дял и привилегията да не плащат лицензионна такса. Благодарение на тези ex-ante предпоставки "Български пощи" съществуват в една инкубационна среда, в която имат привилегията да се отдават на такъв род несъстоятелни бизнесидеи.
Увеличаването на приходите би се случило, ако се предприемат няколко основни мерки:
§ Да се направи структурно-функционален анализ на дейността на -Български пощи". Предварителните разчети показват, че поне 35% от персонала (който в момента е около 14500 души) практически няма съществен принос в работата на пощите и може да претърпи оптимизация;
§ Да се оптимизират работните процеси посредством въвеждане и ефективното използване на достиженията на информационните и комуникационните технологии в областта на пощенските услуги. Като пример (за клоняща към нула рационалност на разходване на средства) може да се даде изграденият сортировъчен център, който практически не работи с пълния си капацитет поради някои технически причини (проблеми с оптическия четец и др.). Този център трябваше да отмени голяма част от работата по сортирането на писмата и колетите, на за съжаление значителна част от тази дейност все още се извършва на ръка. Тоест инвестират се ресурси в добра идея, но резултатите са доста противоречиви;
§ Качествено подобряване на услугите (цена, време, качество на доставка и отношение към клиента) и увеличаване на дела в други сегменти от пощенските услуги. В момента около 45% от приходите се падат на т.нар. универсални услуги, където държавният пощенски оператор има резервиран сегмент, а само 7% се падат на не универсалните пощенски услуги;
В заключение трябва да припомним, че в измененията на Закона за пощенските услуги от 2005 година изрично бяха прибавени фразите: "либерализиране на пощенските услуги, създаване на свободен пощенски пазар и лоялна конкуренция". В края на 2008 г., изтича срокът на държавния монопол на "Български пощи", а всички ние трябва да си зададем въпроса какво е бъдещето на държавната структура? Отговорът ще ни даде конкуренцията между операторите, а както историята многократно доказва - иновациите, просперитетът и качеството иа услугите в един бизнес, работещ в пазарни условия, винана страната на частния предприемач.
стр. 9

Цици и дупета нон стоп в телевизора

Цици и дупета нон стоп в телевизора
в. Телеграф
Формулата „сексът продава" е сериозно застъпена в българските реклами. Независимо дали те се представят по уличните билбордове на родината ни или се въртят в ефир по-всяко време на денонощието.
Рекламата използва сексуалния нагон на всеки един от нас като инструмент за събуждане на интерес към определен продукт. Крайната цел е да продава и обикновено залага на привлекателни модели. Голотата в рекламата вече е необходим атрибут в убеждаването на публиката. Лостове Сексът, заедно с романтиката и любовта, са най-мощните лостове в маркетинга и рекламата. Изследванията сред купувачи, веднага след като са направили своята покупка, сочат, че сексът предизвиква непосредствен интерес, успява да го задържи и пряко кореспондира с продукта в рекламата.
Сексът в рекламата влияе повече върху мъжа-купувач, отколкото върху жената-купувач. При мъжа нуждата от секс като физическа потребност е голяма, затова той е доста податлив на манипулативни рекламни техники, разчитащи на стереотипното мислене и поведение. Жената е по-склонна да бъде подкупена с романтика и любов в рекламното изображение, отколкото с открит сексуален призив.
Пирамида
Това се обяснява и с пирамидата на американския психолог Ейбрахам Маслоу.
Пирамида на потребностите 1 е понятие което психологически обяснява потребностите на човек, и теорията е следната - в тази пирамида на потребностите задоволяването на първичните потребности - глад, оцеляване, размножаване, съответно секс, е на най-долното ниво на пирамидата. Затова се счита, че за да постигне човек нещо от по-горните нива, свързано със знание, развитие на съзнанието и така нататък, трябва най-напред да са задоволени тези първични нужди. Поради тази причина сексът продава. Подобен механизъм съществува и при използване на жаждата, глада, престижа, властта.
стр. 14-15

Голям пакет зарибява маниаци

Голям пакет зарибява маниаци
в. Телеграф
Преди двете фолкфурии, от "Винпром Пещера" залагаха на елегантните форми на топ манекенки като бившата Мис България Маги Вълчанова и сестри Шехтови.
Положението е същото и при представянето на продуктите на "Макстелеком". Мъж, който грейва на синия екран или билборда. само по боксерки и предлага "наистина голям пакет". Странно, как ли родителите ще обяснят на любопитните си невръстни деца какъв е смисълът на тази реклама и защо продуктите са именно така представени.
стр. 14

Фолкдиви напиват с дини

Фолкдиви напиват с дини
в. Телеграф
Едни от най-ярките примери в родния ефир са, разбира се, незабравимите реклами на мастика "Пещера". Дори човек да не е запознат с музикалните постижения на фолкдивите Емилия и Галена, те са му известни като момичета от рекламата на мастика.
След като забелязват привлекателна блондинка, носеща дини по плажа, двамата мъже в клипа тръгват след нея, като единият покрива слабините си с вестник. "Как са напращели", казва двусмислено той, след като са настигнали блондинката на бара. "И са сочни", не му отстъпва Емилия, едната от двете попфолк звезди. Не, не става въпрос за гърдите й, а за двете дини. Следва кадър с логото на марката, а в следващия се появява и в торта звезда - Галена, сложила сутиен с динена декорация. "Друго си е сезонът на дините", отбелязва пак един от двамата мъже в клипа. Отговор на репликата няма, но клипът завършва с близък кадър на въпросния сутиен.
стр. 14

Влажен поглед за хапчета

Влажен поглед за хапчета
в. Телеграф
Поп фолк певицата с най-пищна гръдна обиколка Преслава е поредният пример в "лекия" жанр в рекламния бизнес. Гласовитата добричпийка стана лице на мастика, производство на "Винпром Карнобат". Певицата е заснела скъпо струващия рекламен клип на борда на луксозна ветроходна яхта в компанията на спиращи дъха танцьорки и 20-ина моряци.
Съблазняването не подмина и фарцемавтичните производители. "Актавис" преди време използва сексапилната Анелия, за да рекламира с влажния си , поглед своя промоция.
Фолк изпълнителката Мария дори си спечели прякор след като участва в предизвикателна реклама на известна родна бира. След като клипчето се завъртя, тя стана по-известна с произвището Мара Отварачката, което пайнерката намрази от дъното на душата си.
стр. 15

Как се чака чукане

Как се чака чукане
в. Телеграф
Певицата Камелия, някак двусмислено с влажен поглед, казва на самотник на бара "Ето тава чукане чаках". А всъщност рекламата е на алкохолна напитка.
Известна българска водка, водена от гореспоменатите принципи, също залага на секса и предизвикателните момичета. В рекламните й клипове и билбордове по предизвикателно бельо грейват Адреналинките Яна и Жана, Цеци Красимирова и още куп известни български модели.
На елемента секс заложи и Азис. Той дори може да се похвали, че скандалните му реклами са сваляни със заповед на столичния градоначалник Бойко Борисов. И не само на него.
Първо той вбеси управата с огромен билборд на паметника "Левски , промотиращ новия му сингъл. След това се появи в реклама, изобразяваща прегръдка между Китаеца и Азис, който е със силиконови цици. Целта беше реклама на "Вечерното шоу на Азис" noTV2.
стр. 15

На границата с порнографията

На границата с порнографията
в. Телеграф
Освен производителите и родните звезди печелят от цялата работа. Ако не се прочуят с песни, ще се прочуят с пищни форми и предизвикателно разголени тела.
И Катя от "Ритон" попадна в групата на звездите, разгонили рамо пред обектива. Тя направи зашеметяваща фотосесия за фирмата за дамско бельо "Триумф". По очевидни причини Катето е модел на макси линията на фирмата. Но явно това е формулата рекламата да бъде запомнена и да е успешна. Всеки от нас е запомнил преливащите от екрана и рекламни платна форми. Искаме или не, те ни се поднасят всеки ден, и то в огромни количества. Те се загнездват в съзнанието ни и остават там доста дълго време.
Може да се направим само един извод - сексът наистина продава. Това е. Остава само въпросът дали понякога рекламите не преминават границата на допустимите норми, превръщайки се в евтина порнография.
стр. 15

България се нарежда на челна позиция при онлайн резервациите за сезон 2008

България се нарежда на челна позиция при онлайн резервациите за сезон 2008
http://bgnewsroom.com/
Берлин, DW
България се нарежда на челна позиция при онлайн резервациите за сезон 2008. Това показва статистиката на един от най-големите германски портали за резервации по интернет weg.de.
И тази година германците ще останат верни предимно на класическите дестинации за лятната отпуска, коментират експертите от weg.de. Майорка, Турция и Египет са най-високо в листата на предпочитанията. От няколко години сред тях по-плахо, но сигурно си проправят път и нови курорти като България и Канарските острови, е мнението на Хайко Стец от weg.de.
"През последните годините все по-голяма популярност печелят и Канарските острови, те са една наистина надеждна дестинация.
Новото, което сега тепърва се появява е във всеки случай България.
Все повече печели почитатели тази дестинация. Това се дължи преди всичко на факта, че там в последно време се постигна много. Плажовете са благоустроени. Много хотели са изцяло ремонтирани, построени са нови хотели, затова и полетите до България са много повече и не на последно място цените са изключително конкурентноспособни."
Причината да се резервира по-често България за лятото не се дължи на рекламна кампания или нов мениджмънт, смятат от weg.de.
"Много се говори за това. Много хора, които са посетили страната и са останали доволни, говорят за България като за дестинация, че там е постигнато много с хотелите, че има много добри хотели, че са построени страшно много нови. Освен това полетите от Германия до България са много, много повече, а и цените са все още страшно атрактивни. При класическите почивки тези цени могат да се сравняват само с Турция."
Алтернативният хит за отпуската тази година изненадващо са пътуванията в самата страна. Все повече хора избират да почиват в Германия. Това важи особено за семействата с малки деца.
"Това, което все повече се резервира са пътувания в Германия. Може би е вързано най-вече с факта, че в Германия почивката не зависи от конкретен сезон. През лятото всеки има три, четири седмици отпуска и разбира се иска да лети за някоя друга страна, а за Германия тенденцията е да се резервират множество, но по-кратки пътувания. Класиката в жанра все още е седемдневната почивка. На второ място са двуседмичните почивки, но все по-популярни стават почивките от два, три, пет дни, дълъг уикенд. Затова и Германия е интересна, защото човек просто може да си пътува с колата. Предприемат се екскурзии в различни германски градове, като Берлин, Хамбург или Мюнхен."

И сега накъде?

И сега накъде?
в. Капитал
Борислав КАНДОВ
Профил
Робърт Груп е президент на Grupp Global Partners - международна компания, предоставяща консултации в управлението. Доскоро бе вицепрезидент по комуникациите на биофармацевтичната компания Cephalon, преди това заемал висши комуникационни постове в гиганти като Eli Lilly и Dow Corning Corporation. Член е на IPRA от 1987 г. и има диплома по журналистика и комуникации от университета в Южен Илинойс.
PR индустрията е изправена пред невероятно бъдеще. Тъкмо успя да извоюва по-високо място в бизнес йерархията, и се появиха нови проблеми на хоризонта. Но този път са проблеми, в чието решаване PR практиците могат да играят водеща роля и да защитят новите си позиции. Поне това е оптимистичното виждане на Робърт Груп, новия президент на най-голямата организация, обединяваща работещите в сферата на Public Relations - Международната PR асоциация (IPRA).
Като начало обаче Груп предвижда да подреди собствената си градинка. "Като всяка организация с персонално членство имаме приоритети за изпълняване през тази година - съставянето и внимателното управление на бюджета ни, набиране и задържане на нови членове, подобряване на комуникацията с членовете и т.н.", изброява Груп. Според него най-належащите въпроси пред индустрията са свързани основно с ролята на PR практиците в глобалната бизнес структура. "Ние сме подложени на силен натиск да управляваме безкраен поток от информация, има тенденция да се превръщаме в комуникационни механици. Обработваме огромни количества данни, което изисква бързото намиране на решения. [В момента] незабавната комуникация управлява процеса на взимане на решения, вместо стратегическото мислене. Това трябва да се промени", категоричен е Груп.
В България повечето практици са ангажирани само в комуникирането на стратегиите на своите клиенти. Но това не е правилно, според Груп: "Ние трябва да бъдем партньори на нашите клиенти в разработването на стратегии, които директно въздействат на фундаментални бизнес и организационни цели, като например правенето на пари, привличане на потребители, влияние върху гласоподаватели, ако щете... В индустрията казваме, че искаме директен достъп до изпълнителните директори на компаниите, за които работим и все повече PR практиците докладват директно на висшия мениджмънт. Въпросът е - какво правим с този достъп, когато вече сме го получили"
Робърт Груп често използва термина публични дипломати, за да опише основната роля на практиците такава, каквато той я разбира - използването на професията в изграждането на уважение към собствената култура на практика, както и към културите на други държави и приноса, който те имат към глобалната икономика. "Ние имаме огромни възможности за въздействие, дори вярвам, че имаме професионално задължение да сме ангажирани с публичната дипломация за постигането на глобално разбиране и уважение", казва Груп и допълва: "Имам предвид, че нашата взаимна свързаност и зависимост в глобалната икономика представлява напълно нова и предизвикателна възможност за международен диалог и взаимодействие - между отделните хора... Нашите клиенти днес изискват "взаимодействаща дипломация", която улеснява връзките между партньори и потенциални партньори, които не знаят един за друг. Тези групи могат да бъдат както в Сингапур, така и в София, на другия край на света или от другата страна на улицата."
Но освен да намира партньори бързо и лесно, бизнесът днес е изправен пред опасността също толкова бързо да си намира и проблеми. Основно благодарение на интернет, а през последните две години - и на набралото скорост зелено движение. Един от любимите цитати на Груп от китайската философия гласи: "Освен ако не променим посоката си, ще свършим там, накъдето сме се запътили". "Нашата работа е да сме убедени, че нашите клиенти и компании са се запътили в правилната посока. Корпоративната дипломация означава една компания да запечата дълбоко в практиката си ценността на взаимодействието и да взаимодейства с групи, култури, организации, дори правителства, които не е задължително да имат пряк контакт с нея, но които в края на краищата въздействат върху стабилността на бизнеса", разсъждава Робърт Груп. Както и самият той признава, за съжаление PR индустрията все още има своята тъмна страна. За нейното осветляване, Груп казва, че практиците трябва да обединят сили както със своите клиенти, така и с журналистите. "Има продължаваща тенденция парите, а не ценностите да определят взимането на решения. Сигурен съм, че всички сме срещали ситуации, при които подозрителността, егоизмът и арогантността продължават да процъфтяват. Ние в PR индустрията трябва да работим за по-високи стандарти и да водим организациите и клиентите си в същата посока", заявява президентът на IPRA.
стр. 45

Просто го направи*

Просто го направи*
в. Капитал
Борислав КАНДОВ
Когато през 2005 г. австрийската DM&B пое рекламното обслужване на Райфайзенбанк България, без да има офис в София, едно специализирано издание въведе нов, гениален термин в рекламата - creadaption. С него horizont.at обясни процеса на създаване на рекламните продукти и тяхното адаптиране за българския пазар, в конкретния случай - от Bars Advertising.
Защо
Огромна част от рекламната индустрия в България се издържа и отделя съществена част от времето си в адаптирането на чужд рекламен труд. (В една друга светлина понякога те и клиентите им стигат дотам, че да възприемат адаптирането доста сериозно - преди време веригата магазини "Фантастико" използваха историческия слоган на Wal-Mart "Винаги ниски цени. Винаги".) Procter&Gamble (най-големият рекламодател в страната) традиционно рядко използват локален криейтив. Автомобилните компании - също, както и част от банките. А тези три сегмента се сред основните двигатели на рекламния пазар.
В общия случай международните компании са тези, които използват рекламни кампании, създадени за друг пазар. Те могат да са направени за излъчване и разпространение в страна от същия регион (Румъния например) или да са част от глобална активност на компанията (роботът на Johnnie Walker е пресен пример).
Причините рекламодателят да заложи на полуготов продукт основно са две - разходи по създаването и следване на централизираната стратегия за развитието на дадената марка. Тоест не е евтино да снимаш клип във всяка държава, а и различните екипи могат да произведат различен резултат, който да не бъде в рамките, поставени от централната агенция. "Работата на агенция, част от голяма международна верига, е обвързана и с обслужването на клиентите на веригата на местния пазар. Политиката на оптимизация на разходите и последователност в комуникацията на различните пазари в даден регион са факторите, които принуждават клиентите да не залагат на локално творческо развитие пазар по пазар", обяснява директорът "Работа с клиенти" на Grey Worldwide Bulgaria Евгени Христов.
"Въпрос на политика на компанията", обяснява Теодора Тенчева, мениджърът на друга агенция, част от международна верига TBWASofia. "Често един клип или визия се разработват така, че да отговарят на изискванията и спецификите на различни страни. Това включва предварителни проучвания на консуматорските нагласи на потребителя, типажите, навиците и други. Тази практика е по-ефективна за дадена компания от финансова и координационна гледна точка", допълва Тенчева.
Асен Василев, старши бранд и PR мениджър в Toyota Balkans, обяснява, че решението дали да заложат на местен и международен криейтив се определя както от бюджета, така и от това как искат да позиционират съответния модел в страната, дори понякога и от външния вид на автомобила. "В Европа RAV 4 се продава без резервна гума, съответно и в клиповете от кампанията такава на задния капак на колата няма. Но в България по закон не можеш да регистрираш кола в КАТ без резервна гума. Затова трябваше леко да променим клипа", разказва Василев. В други случаи се използват само кадри, тъй като правата за музиката към клиповете са прекалено скъпи. И докато бюджетът за заснемане на качествен тв клип, рекламиращ автомобил, е доста голям, при визиите за печатна реклама нещата са по-поносими за българския пазар и преобладаващата част от кампаниите тук са създавани локално от New Moment New Ideas Company.
Какво
Адаптирането на чужди реклами не е сред най-приятните задачи за трудещите се в агенциите. Това е все едно да носиш чужди дрехи или да гледаш морски залез на пощенска картичка, изпратена от колегата по бюро в офиса. При адаптирането на рекламите на Bonux с леля ни Мария единственото творчество, което агенцията може да упражни е в съставянето на медиа плана за излъчването на клиповете. "Процесът на адаптиране не е любимото занимание на колегите от творческия отдел, тъй като в повечето случаи не може да даде онази удовлетвореност от работата, която мотивира и поддържа добрата творческа форма. За да използват и развиват творческия си потенциал, агенциите търсят локални клиенти, чиито задачи предполагат създаването на локални кампании. Конкурсите за обслужване на нови клиенти също са начин за развиване и демонстриране на творческите възможности", обяснява Евгени Христов.
Но и Тенчева, и Христов твърдят, че процесът невинаги е просто смяна на едни чешки/полски/румънски/английски думички с български. "Адаптацията като процес не е просто превод на текста и запис на български глас", казва Евгени Христов и продължава: "Адаптирането цели последователно и еднозначно предаване на посланието на всички пазари от региона, съобразено с местни характеристики на език, обичаи, законодателство. В този смисъл агенцията, която подготвя адаптацията, има свободата да излезе от строгата рамка на текстовете, да предложи и защити своето виждане, съобразено с правилното предаване на посланието в характерните особености."
"Адаптирането е провокация да намерим най-разбираем и близък за местния потребител и пазар изказ на една международна идея и концепция. В този смисъл философия на TBWA е да търсим развитие и приложение на глобални концепции в различни и нови комуникационни канали, като често надграждаме и ново, допълнително или различно тълкуване на централното предложение", обяснява Тенчева.
Втори вариант, при който местните агенции имат повече свобода да създават и прилагат собствен криейтив, е, когато трябва да се вместят в рамките на глобално зададена концепция. Теодора Тенчева дава пример с една от впечатляващите реклами по време на световното първенство по футбол преди година и половина в Германия. Като част от кампанията немският офис на TBWA създава в рамките на концепцията на adidas Impossible is nothing гигантската фреска с основните рекламни лица на марката (Дейвид Бекъм, Михаел Балак и т.н.), с която бе покрит таванът на жп гара, както и огромна конструкция над пътя, изобразяваща плонжиращия за топката вратар Оливер Кан. Тенчева разказва, че понякога и тук международни клиенти на агенцията се съгласяват да бъде разработен локален криейтив в случаи, когато това би предало по-вярно идеята на марката за местната публика.
По подобен начин в България работят Danone. Част от техните марки се рекламират с външни клипове, преведени на български, но за една от основните им марки - Activia, рекламите се създават изцяло от обслужващата ги агенция New Moment New Ideas Company, но в рамките на глобалната стратегия.
В резюме - за компанията от най-голямо значение е етапът на развитие на дадена марка на българския пазар. "Има много продукти в различни държави, които отговарят на различни проблеми, с които потребителите се сблъскват. В част от случаите проверяваме дали има съществуващи кампании, които можем да адаптираме, и след като марката се развие на пазара, провеждаме подробни изследвания за нагласите и очакванията на потребителите. На база на резултатите от тях заедно с рекламната ни агенция решаваме как да продължим", обяснява Дора Стрезова, маркетинг мениджър на Danone Bulgaria. Тя дава за пример "Активия", чиито кампании изцяло се планират и създават локално поради напредналия стадий на развитие на марката. На другия край е Danonino, който тепърва ще се развива и налага и на следващ етап също, вероятно стратегията за него ще се създава тук.
Светлата страна на луната
Добрата новина от креативна гледна точка е, че вече има случаи, в които на български агенции се възлага разработването на кампании, които ще бъдат използвани в други държави. Печатните реклами за Tuborg, създадени от Noble Graphics Creative Studio, се използват и в други пазари в Европа. Собственикът на марката бира - Carlsberg, през миналата година възложи на агенцията да разработи концепция за налагането на друга марка - Holsten, на пазари от бивша Югославия, Румъния и Украйна. През 2006 г. един от клиповете, които "Каменица" използваха за световното първенство по футбол в България и в Сърбия, бе по идея на Euro RSCG Sofia.
В едно интервю приживе култовият журналист Хънтър С. Томпсън разказваше как, за да вникне в стила на любимите си писатели той е преписвал книгите им на пишеща машина. С адаптирането на реклами донякъде е така - стига подложените на преработка реклами да са качествени. Така че в този процес има зрънце позитивизъм. Но не много голямо...
*Рекламният слоган на Nike - Just do it.
***
Ето как Евгени Христов описва процеса по адаптирането на международна кампания за българския пазар:
Адаптирането е свързано с пряко взаимодействие между отделните офиси на една агенция в различните страни. Кампаниите се създават в някои от водещите пазари за даден регион (най-често Полша, Румъния, Чехия). Страната, която създава кампанията, след получаване на всички одобрения от страна на клиента изпраща така наречените мастър материали до различните страни. Следва подготовка на текстовете (от сториборд), тяхното одобрение на локално ниво, подбор на гласове за аудио-/видеоматериалите, записване на българския текст с български актьори и финално подготвяне на клиповете.
стр. 46-47

Ogilvy поема Praktiker

Ogilvy поема Praktiker
в. Капитал
След проведен конкурс с участието на още две агенции Ogilvy&Mather - София, пое цялостното комуникационно обслужване на веригата магазини Praktiker. Първата задача пред агенцията е създаването на нова имиджова кампания за марката. Ogilvy Public Relations поема PR обслужването, а Ogilvy Action - btl (немедийните) проекти.
стр. 47

Заснеха специална фотосесия на дизайнерската линия мебели Bourjois

Заснеха специална фотосесия на дизайнерската линия мебели Bourjois
Actualno.com
"Модеко интернешънъл" започна 3-дневна фотосесия на новата си дизайнерска линия мебели Bourjois, информира Наско Лазаров от PR Агенция ПРофайл.
За снимките в шоурума на фирмата в столицата е ангажиран известният моден фотограф Камен Вълканов.
С изключителната си техника и професионализъм той създаде приказна феерия от форми и цветове. В уникалната фотосесия участват освен атрактивни манекени и домашни любимци, за които е предвидено специално място в колекцията.
Bourjois залага на модната еклектика и включва необарок, класика, модерен стил и етно елементи. Мебелите са дизайнерски, ръчна изработка. По-голямата част са произведени в България от висококачествени изцяло вносни материали: дамаски, плюш, кожа пони, крокодил и др., декорирани с камъни Сваровски, щраусови пера, марабу.
Собственичките Ренета Стоянова и Ваня Червенкова споделиха: залагаме на високото качество и атрактивна визия. Работим по индивидуални проекти и изпълняваме цялостни интериорни решения. По-голямата част от мебелите в колекцията са на достъпни цени за българския пазар.
Предимство са и изключително кратките срокове на изпълнение, за разлика от вносните мебели, където понякога за доставка се чака над 2-3 месеца. Интериор, изцяло издържан само в един стил често е скучен, а модният доскоро минимализъм е чужд на психологията на българина и представата му за уют, и не успя да се наложи у нас.
Смятаме, че стилът на нашите мебели, особено актуален в чужбина, ще се посрещне с интерес и у нас. С индивидуален подход всеки българин може да се почувства специален.
Bourjois включва три дизайнерски линии: класическа, бутикова (подходяща за луксозни жилища, президентски апартаменти в хотели и др.) и арт линия, с включени етно елементи от естествени кожи, африкански сувенири от тиково дърво, уникални дърворезби.
Мебелите са подходящи за всеки, който държи на артистичен и уникален интериор. Някои от линиите в колекцията са особено предпочитани за заведения и хотели.

Репортери без граници: Напрежение в българската преса

Репортери без граници: Напрежение в българската преса



"Репортери без граници" констатират, че в България "общият контекст за свободата на пресата е труден, често маркиран от напрегнати отношения със службите на полицията." Наредбата за съхранение на личните електронни данни безпокои българската преса в един труден контекст за свободата на словото.

Неправителствената организация "Репортери без граници" публикува комюнике, в което напомня на българските власти, че прилагането на европейската директива за контрол на личните данни в интернет трябва да става в рамките на хартата на основните права на Европейския съюз, съобщи за БГНЕС Атанас Чобанов от "Парижки вести".

Директивата не може в никакъв случай да оправдава перманентен и усилен контрол на електронните медии се казва в текста публикуван на сайта www.rsf.fr
Повод за изявлението е манифестацията на интернет потребители и журналисти, която се проведе на 7 февруари 2008 пред сградата на българската Агенция за телекомуникации.

Въпреки, че не може да не се спазва европейската директива от 15 май 2006, прилагането и в страните членки, процедурите и условията за достъп до данните на лицата зависят от националното законодателство.

Българската наредба от 7 януари дава достъп до тези данни на службите на полицията извън рамките на криминалните разследвания - подчертава правозащитната организация, се акцентира в съобщението от Париж.

Репортери без граници" припомнят случая от лятото на 2007, когато полицията привика и заплашва блогъри, критикуващи строителството в природен парк "Странджа". Други случаи свързани с отразяване на борбата с корупцията и организираната престъпност също свидетелстват за напрегнатата ситуация.

Няколко случаи са отразени на сайта на "Репортери без граници" за България.

Такива са атентатът срещу дома на журналиста от "Нова Телевизия" Васил Иванов, заплахите с киселина срещу журналистката от в-к "Политика" Мария Николаева заради публикацията "Кръстоносен поход срещу Странджа", както и побоят над журналиста от в-к "Експрес" Емил Иванов от униформени полицаи, охраняващи сенчестият бизнесмен Младен Михалев-Маджо, се заключава в съобщениетo.

actualno.com

петък, 8 февруари 2008 г.

News Corp. с 832 млн. долара печалба

News Corp. с 832 млн. долара печалба
в. Монитор

Медийният конгломерат News Corp. отчете увеличение на печалбата си за второто тримесечие и обяви, че не проявява интерес към наддаването за интернет компанията Yahoo, предаде ДПА. "Ние определено няма да отправим оферта към Yahoo. Не се интересуваме на този етап", заяви пред анализатори от Уолстрийт изпълнителният директор на компанията Рупърт Мърдок. Печалбата на News Corp. за второто тримесечие на 2007 г. е 832 млн. долара или 2 цента за една акция спрямо 822 млн. долара или 26 цента на акция. Приходите на медийната компания са нараснали с близо 10 процента до 8,59 млрд. долара. Подобрените резултати в поделенията за ефирна и кабелна телевизия на News Corp. отчасти са били компенсирани от по-ниската печалба на студията за телевизионна и филмова продукция. Мърдок отбеляза, че увеличението на печалбата е добро постижение на фона на икономическия спад, посочва ДПА.
стр. 21

„Вивател" се отказва от Денкова u Стависки

„Вивател" се отказва от Денкова u Стависки
в. Дневник
Лили ЧОЛАКОВА

Мобилният оператор остава като спонсор във фигурното пързаляне Мобилният оператор „Вивател" не планира да налага двукратните световни шампиони при танцовите двойки по фигурно пързаляне Албена Денкова и Максим Стависки като рекламни лица в своите кампании, съобщи източник от компанията за „Дневник". Договорът на телекомуникационната фирма с двамата спортисти е изтекъл в края на март миналата година, така че на практика “Вивател" няма основание да се рекламира чрез тях. Въпреки това от „Вивател" посочиха, че и след това двете страни са продължили сътрудничеството си на кампанийна база и не изключват евентуална съвместна работа в бъдеще. Такава беше инициативата на фирмата да подпомага финансово клуба на Денкова и Стависки „Танци на лед", в който се състезават националите Найден Боричев, Христина Василева и танцовият дует Ина Демирева и Юри Куракин. Според договора, подписан миналото лято, състезателите трябваше да носят логото на „Вивател" на тренировъчните и състезателните си костюми и да участват в рекламните кампании. Контрактът изтече в края на 2007 г. Денкова и Стависки не са активни състезатели от около година. След като в Токио спечелиха втората си световна титла, е малко вероятно да бъде подписан нов спонсорски договор с тях. Освен това в края на януари Максим получи условна присъда от 2.5 години и 5 години изпитателен срок за катастрофата, която причини през август край река Ропотамо. „Вивател" стана генерален спонсор на танцовата двойка в края на 2005 г. Първият договор, който беше с продължителност три месеца, беше подновен за още една година след триумфа на българите на световното първенство в Калгари през март 2006 г. До момента към компанията не е отправяно официално запитване за спонсорство от страна на Българската федерация по къшеи (БФК), която се ръководи от Албена Денкова. „Вивател" обаче реализира проекти, свързани с фигурното пързаляне в страната. Така например компанията вероятно ще е един от спонсорите на предстоящото световно първенство за юноши и девойки в София между 26 февруари и 2 март. От вивател" отказаха коментар какъв статут ще имат, но според Албена Денкова компанията ще се включи като партньор. „Очаквам тяхното потвърждение", заяви за „Дневник" президентът на централата. Телекомуникационната компания е един от водещите рекламодатели в българския спорт. Вече трета година тя е основен спонсор на футболния ЦСКА, на който по неофициални данни плаща по 1 млн. евро на сезон. Мобилният оператор има рекламни договори с федерациите по волейбол, баскетбол и ски. Компанията беше генерален спонсор на състезанието от Световната купа по сноуборд в дисциплината бигеър, което се състоя в София в средата на декември.
стр. 22

Агресивна реклама

Агресивна реклама
в. Кеш

Рекламните разходи обикновено спадат рязко, когато икономиката ре забави Ще бъде ли по-различно този път? Рекламната и медийната индустрия изтръпнаха, когато американското подразделение на южнокорейския автомобилостроител Hyundai обяви наскоро тревогата си за икономиката и възможността да се откаже от плановете си да рекламира в Super Bowl, големия финал на първенството на САЩ по американски футбол, което се провежда на 3 февруари. Разходите за маркетинг са измежду първите, орязвани от компаниите при спад на продажбите. Изведнъж рецесията в рекламните разходи изглеждаше неизбежна. В случая Hyundai реши да не се отказва, но купувачите и продавачите на рекламно пространство знаят, че е въпрос на време някой наистина да се откаже. Разбиващите се страни да увеличат рекламните си разходи с нови 50 млрд. долара през следващите три години, докато развитите пазари ще повишат своите само с 38 млрд. долара - за първи път нововъзникващите пазари излизат начело за такъв период. Въпреки че борсите се сриват и икономиките се клатушкат, някои хора в рекламата очакват ножът да стигне до кокала през 2009 г., а не през 2008 г. Морис Леви, главен изпълнителен директор на френската рекламна фирма Publicis Group, смята, че въпреки вероятността от рецесия в САЩ, 2008 г. ще бъде добра година за търговците на рекламно пространство. Три събития, свързани с мащабни разходи, могат да покачат с цял 1% разходите за реклама, казва той, което може отчасти да компенсира икономическата слабост. Това са президентските избори 6 САЩ, олимпиадата в Пекин и Европейското първенство по футбол. Сър Мартин Сорел, главен изпълнителен директор на WPP, друга голяма рекламна група, признава, че хората са притеснени. Неговите клиенти все още не съкращават рекламните си бюджети и той очаква 2008 г. да бъде приемлива година. За разлика от нея 2009 г. няма да има големи политически или спортни събития, случВащи се веднъж на четири години, така че тя може да бъде тежка. Новият американски президент ще започне с неприятните икономически лекарства веднага, за да изпревари междинните избори по време на мандата му, казва сър Мартин. Това също ще удари 2009 г. На вота се гласува за конгресмени и щатски губернатори и обикновено изходът не е благоприятен за партията на президента. Напълно възможно е рекламните бюджети да се окажат пс-устойчиви, отколкото преди. Това е така, защото интернет помогна за по-голямата отчетност в рекламата. Сега маркетинг директорите могат да докажат, че едно кликване върху интернет реклама осигурява продажба. Фирмите се стараят да наложат същата дисциплина и при разходите за телевизионни и други медийни реклами. "Сега, когато фирмите повишават бюджетите си, го правят по-отговорно", казва Джонатан Бернар, който отговаря за прогнозите в Zenith Optimedia, подразделение на Publicis, "и е по-малко вероятно да гледат на маркетинга като на несериозен разход, който лесно може да бъде съкратен". При икономически бум в миналото парите за реклама нарастваха доста по-бързо от ръста на икономиката и делът на рекламните разходи в брутния вътрешен продукт скачаше. Този ефект беше усетен през 1999-2000 г., когато новосъздаваните "dot-com" компании инвестираха своя новонабран капитал директно в маркетинг. Сега не е така и не се очаква разходите да спаднат много. Всъщност анализаторите са на различни мнения за разходите за реклама през 2008 г. Банката UBS очаква 5% нарастване на рекламните разходи, а конкурентът й Goldman Sachs прогнозира спад от цели 5%. Повечето анализатори обаче са съгласни с едно: основното нарастване на разходите за реклама ще дойде най-вече нововъзникващите икономики и от интернет реклама. Сега една пета от световните разходи за реклама се дължи именно на тези пазари и те участват с все по-големи суми. Цената на рекламното пространство бързо се покачи в страни като Русия и Китай, но растежът им се забави. Дори и при това положение Zenith Optimedia очаква развиващите се страни да увеличат рекламните си разходи с нови 50 млрд. долара през следващите три години, докато развитите пазари ще повишат своите само с 38 млрд. долара - за първи път нововъзникващите пазари излизат начело за такъв период. В богатите държави интернет получава нарастващ дял от рекламите - за сметка на традиционните медии като телевизията и печата. Все още е голяма разликата във времето, прекарвано от хората в интернет като дял от потреблението им на медийни услуги (около 20%) и делът от бюджетните разходи, отделяни за маркетинг в интернет (около 7.5%). Много фирми се опитват да намалят разликата, като това ще задържи интернет рекламата на устойчиво ниво по време на икономическия спад. Най-ефективният вид реклама - при търсене в интернет (реклама, която се задейства от ключова дума/фраза в заявката за търсене в интернет) - би трябвало да е най-сигурна. Наистина някои хора твърдят, че икономическият спад вероятно ще ускори преориентирането към интернет. Тревър Кауфман, главният изпълнителен директор на Schematic, наскоро купената от WPP интерактивна агенция, базирана в Лос Анжелис, казва, че един от клиентите му, голяма американска компания за продажби на дребно, възнамерява да задели за интернет повече от средствата си за маркетинг, когато икономиката забави темпа си. Интерактивността и богатството на продуктова информация превръщат интернет В най-доброто средство за краткосрочна търговия - докато телевизията е най-добра за дългосрочно изграждане на марката. При спад клиентите считат интернет рекламите за по-лесни за измерване, а оттам и по-лесни за обосноваване пред акционерите, казва Кауфман. Въпреки това рекламирането по интернет едва ли напълно ще избегне рекламната рецесията. През В някои отрасли като луксозните стоки и колите разходите за реклама ще бъдат съкратени повече, отколкото в други като праховете за пране. 2008 г. ефектът от четиригодишния цикъл на някои събития ще облагодетелства най-вече телевизията и вестниците. Освен това рекламите в интернет са изправени пред нови пречки, твърди консултантската фирма Deloitte. Те цитират неотдавнашно проучване на американските потребители, което установило, че повече от три-четвърти от респондентите считат рекламите в интернет за по-досадни от печатната реклама. Притеснени за правото си на личен живот, хората започнаха да лобират срещу проследяването на продажби в интернет, което е ключов елемент от прехвалената ефективност на онлайн рекламата. В някои отрасли разходите за реклама ще бъдат съкратени повече, отколкото в други, казва Джеймс Уокър от Accenture Marketing Sciences. Според медийни ръководители много банки, понесли тежки загуби, вече орязаха разходите си. Производителите на коли, луксозни стоки и други изделия, без които можем да минем, ще бъдат по-силно засегнати от рецесията, отколкото фирмите, продаващи стоки от първа необходимост. Барт Бехт, главен изпълнителен директор на британския производител на потребителски стоки като прах за миене на съдове и други основни стоки - Reckitt Benckiser - казва, че неговата фирма не планира да съкращава медийния си бюджет за тази година, "макар че може да рекламираме по-малко по телевизията". Наблюдавайте това пространство. *** Текст под снимка Мащабни събития като президентските избори в САЩ или олимпиадата в Пекин могат да покачат разходите за реклама с цял 1 %
стр. 35, 37

Депутати настояха решението за тв-конкурсите да се вземе по закон!

Депутати настояха решението за тв-конкурсите да се вземе по закон!
Express.bg

Акад. Людмил Стайков: Във вторник разбрах, че бацил е провалил заседанието на СЕМ. На другия ден ми стана ясно, че дори и бацилите се ориентират според пазара "Съветът за електронни медии (СЕМ), а след него и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) да вземат своите решения за финализиране на конкурсите за аналогови честоти за София, Пловдив и Варна така, както повелява законът!" Това заяви Весела Драганова, зам.-председател на парламентарната комисия по гражданско общество и медии в края на днешното й заседание. Темата му бе по молба на Асоциация на българските телевизионни оператори (АБТО) по повод скандалния факт – във вторник СЕМ не изпълни точката от дневния си ред да приключи конкурсите и да обяви победителите в тях. „Не може да се протака безкрай!”, подчерта Драганова. Председателят на комисията Иво Атанасов заяви, че и СЕМ, и КРС трябва да си вземат решенията. Регулаторите да поемат отговорност за решенията си, настоя депутатът от НДСВ Андрей Баташов, който за първи път участва в заседание на комисията. Диаметрално противоположните позиции на членовете на СЕМ се видяха и по време на заседанието. От едната страна застана доц. Лилия Райчева, който подчерта, че не разбира как един член на медийния съвет първо подписва протокол за резултатите от конкурсите, а после отказва да ги приключи и в продължение на месеци живее в условията на спрял часовник. "Конкурс означава в условията на равнопоставено състезание да се прецени кой е по-добър. А който се с тревожи от конкурсите, се страхува, че няма да ги спечели". Това заяви членът на СЕМ акад. Людмил Стайков. Той постави най-точната диагноза на медийния регулатор: „Във вторник разбрах, че бацил е провалил заседанието на СЕМ. На другия ден ми стана ясно, че дори и бацилите се ориентират според пазара.” Става дума за това, че трима членове на СЕМ не се явиха на заседанието във вторник – били болни, а на следващия ден в сайта на съвета цъфна неграмотно написана декларация, подписана от бацилоносителите, както и от други двама – Маргарита Пешева и Бойчо Кулински. Те пък спряха заседанието на регулатора под предлог, че не им харесвал дневния ред. Пред депутатите двамата не дадоха никакъв смислен отговор за поведението си, другите трима не дойдоха, явно още мъчени от бацила. Цялата драма е, че има корпоративен интерес да не се финализират конкурсите – ако това стане, операторите, които излъчват временно по параграф 9а, ще трябва да освободят честотите, тъй като точно за тях са обявени конкурсите. Обществена "тайна" е, че зад голяма част от тях стои рекламният бос Красимир Гергов. След приключването на конкурсите, операторите, които излъчват по параграф 9а от Закона за радио и телевизия, трябва да освободят честотите, заяви Весела Драганова по време на заседанието. Депутатът Румен Ангелов попита представителя на КРС свободни ли са тези честоти и получи уникален отговор от члена на комисията Петър Рендов: „По закон честотите са свободни. Ние ги дадохме, а след това си ги взехме. Няма да кажа пред толкова много хора защо си ги взехме!” ЕКСПРЕС.БГ припомня, че КРС нито може да „дава” нито да си „прибира” честоти, а само да обявява дали са свободни или не. А самите конкурси са обявени на… 10 юли, 14 и 21 септември 2006 година. СЕМ да финализира конкурсите, настоя и представителят на АБТО Любомир Павлов, който в ХХХVІ Народно събрание беше член на медийната комисия. От името на Асоциацията той поздрави правителството за приемането на плана за цифровизация, но подчерта, че тя ще бъде блокирана, ако конкурсите не приключат. АБТО подкрепя приоритетите на държавата за цифровизация, подчерта Павлов. Той припомни как СЕМ през лятото отложи финализирането на конкурсите до приемане на цифровия план от МС. Миналата седмица планът беше приет, а и тричленен, и петчленен състав на Върховния административен съд обяви за нищожно отлагането на конкурсите. „Какво чакат? Да мине Халеевата комета ли?”, попита риторично Любомир Павлов. Той изтъкна, че кандидатстващите в конкурсите са готови да приемат, че ще ползват аналогови честоти в определен срок, до влизането на цифровизацията в сила, за да не пречат на държавните приоритети. Той предложи операторите по 9а да спрат да излъчват и на заеманите от тях честоти да тръгне цифровата телевизия.

Изпълнителният директор на ТВ7 Диляна Грозданова: СЕМ е корупционен орган и трябва да се закрие

Изпълнителният директор на ТВ7 Диляна Грозданова: СЕМ е корупционен орган и трябва да се закрие
Vsekiden.com
Николай ГЕОРГИЕВ

Съветът за електронните медии (СЕМ) във вторник не финализира конкурсите за тв ефира в София, Варна и Пловдив макар, че предварително обяви, че ще го направи. Това положение не облагодетелства ли пиратските телевизии за сметка на цифровизацията? Това определено облагодетелства пиратските телевизии. Действието на СЕМ узаконява беззаконието. Погазени са принципите на законите, което ме навежда на мисълта, че където няма правила има голяма корупция. Тук много ясно се вижда, че става въпрос за защита на лични и финансови интереси. По какъв начин гражданите ще бъдат ощетени от тези действия на СЕМ? Ефирните телевизии се получават безплатно, докато разпространяваните по кабел и сателит се заплащат чрез кабелния оператор и е необходимо да си купят сателитна антена. Ефирните телевизии се приемат напълно безплатно само с обикновени антени. От друга гледна точка те се ощетяват, защото има Закон за радиото и телевизията, в който има условия за това коя телевизия каква програма да излъчва и с какво качество. Това е важно за зрителите. Конкурсът обаче не се проведе поради липса на желание от страна на СЕМ. Защо според васq се наложи Асоциацията на българските телевизионни оператори да поиска оставката на Маргарита Пешева от СЕМ? Защото Маргарита Пешева саботира провеждането на едно заседание, за което имаше кворум. За мен е учудващо как може 3 часа да се обсъжда дневен ред, който преди това се е знаел. Председателят на СЕМ е болен, той се замества от Маргарита Пешева, която вероятно е добра в игрите и прилага процедурни хватки за саботиране на заседанието и по този начин прави всичките си колеги смешни. Такова чудо не може да има! Какво трябва да се промени в сегашната дейност на СЕМ, за да не се провалят по подобен начин заседанията? Трябва да си вършат работата, защото за това данъкоплатците им плащат заплатите. За да могат поне да правят едно заседание като хората и да взимат някакви решения. Срамно е, че те 2 години и половина не завършват конкурса. Да не говорим, че в историята си СЕМ не са дали нито един телевизионен лиценз. Те трябва да работят така, че хората да не си задават въпроса защо СЕМ съществува и защо им плащат пари. Не може СЕМ да създава впечатление на гражданите, че в страната няма закони, а има голяма корупция. Ако затова съществува СЕМ, по добре е да ги няма. Необходимо ли е регулаторен орган да следи за спазването на правилата в телевизионния ефир, а не те да бъдат оставени в ръцете на самоконтрола на телевизиите? Самите СЕМ не спазват правилата. Едно от основните задължения на СЕМ беше да проведе конкурси и да издаде лицензии. Явно обаче това са хора, които не обичат конкурсите. В тази страна явно никой няма уважение към законите. Ако няма лицензионен режим, не виждам защо трябва да съществува. Аз смятам, че това е много сериозно нещо и ние, и АБТО, ще сезираме Европейската комисия, защото говорим за корупция в много големи мащаби и незачитане на законите. Как може Европейската комисия да се намеси в един такъв случай? Когато в една държава не се спазват законите, това действие е необходимо. Висш регулаторен орган най-арогантно не спазва закона и не си върши работата. Това е много сериозен сигнал към Европейската комисия, защото ние сме страна в Европейския съюз. Изглежда, че в България само глупаците играят по правилата. 07.02.2008

Хапче за сън

Хапче за сън
в. Сега
Христофор КАРАДЖОВ

Късно миналата неделя, без да искам, се включих в най-любимото и най-често осмиваното медийно забавление в Лос Анжелис: по телевизията даваха на живо полицейско преследване. Репортерски хеликоптери с мощни прожектори кръжаха над уличната разправия, докато криминални експерти си чоплеха мозъците какво ще направи виновникът, който бягаше с крадена кола. И така в продължение на няколко часа, с редовни прекъсвания за реклама. С едно изключение („Препоръчваме ви нашата застраховка срещу автомобилни кражби", ха-ха, добър удар...) всички рекламни клипове бяха на политически теми. „За"-„против" Хилари Клинтън, Барак Обама, Джон Макейн или Мит Ромни, „за"-„против" различни референдумни предложения, които в Калифорния се нарояват при всеки избор. И понеже ако човек гледа само реклами, никога няма да вземе правилното решение, в един момент дръпнах щепсела на телевизора, без да дочакам развръзката на преследването. От изборите обаче няма къде да се избяга, а и, честно казано, там взе ga си става много, много интересно Дори след т.нар. „супер вторник", в който демократите в 23 щата проведоха първичен вот, епохалната битка между Клинтън и Обама съвсем не е приключена. Клинтън засега води с малко, но Обама-манията започна да става все по-заразна, правейки реални шансовете нещата да се проточат напролет, че ако не и до лятото. Надпреварата между двамата кандидати на демократите най-вероятно ще се изостри и тонът ще загрубее значително, защото те имат сравнително малки политически различия и разчитат най-вече на мобилизацията на определени демографски групи. Обама например е подкрепян от мнозинството чернокожи американци, от белите мъже, от младите, по-образованите и онези, които искат сериозна промяна. Клинтън има на своя страна повечето жени, над 50-годишните, латино населението, по-малко образованите и онези, които залагат на опита. Очертаващата се сериозна разпра между претендентите за номинация и респективно техните поддръжници може да навреди силно на евентуалния демократически кандидат през ноември. Една продължителна война ще направи неловък, ако не и невъзможен, логичния ход, при който загубилият номинацията става вицепрезидент на спечелилия, за да се гарантира максимално силен тандем за същинските избори. Хилари Клинтън е сравнително установен кандидат и нейната подкрепа не може да отиде много нагоре, нито пък да падне твърде надолу, докато бъдещето на Барак Обама може да донесе продължаване на шеметния му възход, но и главоломно сриване. Затова не мога да прогнозирам изхода на тази надпревара, но ще заявя смело, че изборната апатия няма да е на мода в САЩ този сезон. При републиканците е като че ли по-просто, защото Джон Маккейн започна да изглежда все по-солидно. Той показа завидна енергия за 71-годишен мъж и успя да се изкатери от позицията на интересен аутсайдер до лидер в надпреварата. Аз му стискам палци заради упоритостта, макар и да не бих искал да видя отново републиканец в Белия дом. Макар че този кандидатпрезидентски сериал върви само от месец и малко, той вече донесе най-интересната надпревара от 1992 г. насам. Ами как да ти е скучно, когато се очаква първата жена, първият чернокож или първият бивш военнопленик да седне зад президентското бюро на 20 януари 2009 г.? Нищо че кварталният бръснар Николас, кипърски грък по произход, постоянно нарича всички кандидати маскари (къде ли съм го чувал това преди?) и казва, че „Америка и Русия винаги ще си правят парите на гърба на България и Гърция". Чувствам се поласкан, защото той поставя малките ни балкански държави в основата на геополитиката, и винаги му оставям добър бакшиш. Хитър е този грък. Докато във вторник течеше изборната драма, в Ню Йорк все още празнуваха неочакваната победа на „Джайънтс" в неделния „Супербоул" Дори американският футбол да не е в сферата на интересите ви, трябва да отбележа, че този мач бе наблюдаван с трескаво внимание от 100 милиона души. т.е. почти толкова, колкото ще гласуват през ноември. „Супербоул" по традиция е очакван не само като спортна битка, но и заради шоуто на полувремето, както и заради рекламите, които тази година струваха 2.7 милиона долара за 30 секунди. Рекламните агенции се опитват да представят най-добрата си продукция и от успеха или провала на слотовете им зависят доста работни места. Този път се справиха добре. Също така следя с интерес поредната битка от една друга война, която започна преди няколко дни в Силиконовата долина. Става въпрос за офертата на „Майкрософт" да купи интернет портала „Яху" и опитите на „Гугъл" да спре тази сделка. Бил Гейтс и компания избраха много агресивна стратегия, като предложиха 44.6 милиарда долара, което е с 2/3 по-висока цена от сегашната котировка на акциите на „Яху". Понеже 70% от дяловете на компанията се държат от едри инвеститори, които рядко отказват свежи пари, сделката съвсем не изглежда далечна. „Гугъл" хвърли открито ръкавицата на „Майкрософт", като обеща пълна подкрепа на „Яху". Така интернет колосът и софтуеърният гигант започнаха яростна битка за надмощие, която заслужава да бъде следена отблизо. Кой ще я спечели, може би ще определи какво ще виждате на монитора си през следващите години. Също нека не забравяме, че това се случва на фона на танца на американската икономика, който засега не включва стъпки напред, но пък заплашва да остави много настъпени партньорски палци. На фона на тези истински вълнения малко ме е срам да си кажа, че миналата неделя не можах да изтрая и щракнах отново телевизора. И точно навреме, за да видя как шофьорът на открадната кола се предаде без съпротива малко след полунощ. Веднага след това тръгна реклама, която ми препоръча най-новото хапче за сън. Авторът приема читателски мнения на ckaradjo@csulb.edu
стр. 11

Войната за “Яху”

Войната за “Яху”
в. Стандарт – Живот

Гиганти се обвиняват взаимно в опит да монополизират пазара На бизнес ринга се води поредната битка за надмощие. Малко неочаквано миналия петък компютърният гигант "Майкрософт" предложи да купи интернет портала "Яху!" за неустоимите 44,6 млрд. долара. Експерти веднага пресметнаха, че сумата превишава с 80% пазарната цена на втората по големина търсачка в мрежата. Евентуалната сделка раздразни основния конкурент на "Яху!". Бил Гейтс се опитва да получи незаконно предимство на пазара, да разшири монопола си, като сложи ръка и върху интернет, реагира незабавно "Гугъл". "Това не е просто финансова транзакция, когато една компания купува друга. Тук става въпрос за запазването на основните принципи на интернет - отвореността на системата, иновациите й", заяви Дейвид Дръмонд, вицепрезидент на компанията. Допълвайки, че "Гугъл" ще сезира антимонополните власти в САЩ. Порталът "Яху!" (Yahoo!.com) заема твърде сериозни позиции в онлайн рекламата и тъкмо от това идват апетитите към него. Месечно той е посещаван от около 137 милиона потребители. Търсачката предлага и широк диапазон от интернет услуги - онлайн новини - финансови, политически, развлекателни и научни, най-голямата в мрежата поща, чатове, хостинг, онлайн игри и т.н. Тя дава възможност за търсене на фото изображения, видео, онлайн пазаруване. "Яху!" има и две партньорски програми, насочени към агенции, занимаващи се с интернет маркетинг. Твърди се в същото време, че доста компании са заинтересовани от намаляването на пазарния дял на "Гугъл". "Майкрософт" също не крие, че сделката трябва да попречи на най-мощния портал да стане монополист в сферата на интернет търсенето и рекламата. Компанията на Сергей Брин и Лари Пейдж вече владее около 62% от търсенето, по данни на ComScore. Докато дори в случай на обединяване на "Майкрософт" и "Яху!" двете компании ще контролират заедно само 16% от търсенето. "Майкрософт" посочи, че в случай на сливане може да спестява около 1 млрд. долара на година. "Днес пазарът все повече е доминиран от един играч. Ако "Майкрософт" и "Яху" се обединят, могат да предложат конкурентен избор и да отговорят по-добре на нуждите на своите клиенти и партньорите. Смятаме, че можем да предложим на потребителите, авторите на съдържание и рекламодателите интересни решения, като същевременно се позиционираме по-добре спрямо конкуренцията в областта на онлайн услугите", коментира офертата Стив Балмър, изпълнителен директор на редмъндския гигант. Според него сделката може да бъде финализирана през втората половина на 2008 г., като преди това, разбира се, трябва да получи всички необходими разрешения от регулаторните органи. "Майкрософт" не за първи път опипва почвата да придобие "Яху!". Разговори са водени в края на 2006 г. и началото на 2007 г., но гигантът е получил отказ. Сега обаче ситуацията е променена. Според експерти предстоящите месеци ще бъдат трудни за "Яху!". Приходите на портала паднаха с 23% през последното тримесечие на 2007 г. и ръководството му преразгледа в посока надолу очакванията си за печалби. Миналата седмица изпълнителният му директор Джери Янг обяви плановете си за преструктуриране, които ще доведат до съкращаването на около 1000 работни места. Има и компании, които се страхуват от "Майкрософт". Те припомнят миналогодишните му проблеми с антимонополното законодателство и посочват, че покупката на "Яху!" ще позволи на колоса да постави под контрол голяма част от електронните адреси в системите за мигновен обмен на информацията. Както твърди и "Гугъл", "Майкрософт" може да се пробва да го измести от лидерското място, просто настройвайки своя баузер на автоматично зареждане на "Яху!". В отговор на тези предупреждения Законодателната комисия в Камарата на представителите на САЩ насрочи слушания за конкуренцията в интернет, преди да реши дали сделката няма да наруши антимонополното законодателство на страната. В изявление по повод на офертата "Яху!" посочи, че разглежда едновременно няколко предложения за изкупуване. Компанията намекна, че има купувачи, готови да заплатят повече. Сред възможните й спасители на "Уолстрийт" се спрягат AT&T, Comcast, Time Warner и News Corp. Те обаче отказаха коментар дали се интересуват от покупката. Самата "Гугъл" също спомена за възможност за обединяване на бизнеса на двете търсачки. Но какво конкретно предлага, засега се крие в тайна. В крайна сметка този корпоративен брак бе наложен от възхода на "Гугъл", които са твърде сериозен конкурент както на "Яху!", така и на "Майкрософт", коментира Би Би Си. В края на януари капитализацията на "Яху!" се оценяваше на 27,8 млрд. долара, докато пазарната стойност на "Гугъл" вече надвишава 172 млрд. долара. Така че "Яху!" няма много възможности за избор, смятат експерти.
стр. VII

Microsoft готви нови рекламни технологии

Microsoft готви нови рекламни технологии
Insurance.bg

Няколко нови метода за вмъкване на реклама във видео клиповете в интернет разработва лабораторията adCenter на Microsoft. Една от тестваните в момента системи ще анализира съдържанието на видеклипа, с цел да добави най-подходящата реклама, съобщава TechNews, цитирайки Асошиейтед Прес. Системата ще работи с високо ниво на интелигентност. Така например, ако рекламодателят иска неговото лого да се показва за няколко секунди в горния десен ъгъл на изображението, софтуерът на Microsoft ще избере фрагмент от клипа, в който активността на желаното място е минимална. В лабораториите на Microsoft се разработва и система, която ще разпознава автоматично звуковите пътеки на видеоклиповете. С помощта на този софтуер ще може да се вмъква реклама, съответстваща на тематиката на разговора между персонажите в клипа. В допълнение, Microsoft работи по комплексна система за прогнозиране на ефективността на рекламните кампании по определени ключови думи. Амбициите на софтуерния гигант към рекламния пазар не спират до тук. Специалистите на компанията тестват възможността за въвеждане на интерактивни киоски за търговия в новата си разработка Surface, които ще показват рекламни обявления. За целта от Редмънт ще разчитат на технологията на придобитата през миналата година за 6 милиарда долара компания aQuantive. Завладяване на пазара за интернет реклама, където в момента господар е Google, преследва и офертата на Microsoft към Yahoo. В края на миналата седмица шефът Стив Болмър “тропна” пред управляващия борд на интернет компанията умопомрачителната сума от 44,6 милиарда долара. Yahoo едва ли ще устои този път.