събота, 27 септември 2008 г.

Война за риалити рекламите

Поглед - 16 стр.
Война за риалити рекламите



В първата седмица от големия старт на риалити програмите „Сървайвър", „Бит Брадър 4" и „Денсинг старс", Нова тв и bTV се надпреварват да се хвалят с рейтингите си. Целта е да се привлекат рекламодателите, които, естествено, ще отидат в най-гледаното шоу, без значение от цената на рекламния спот за него. Първа се похвали Нова тв с началото на „Биг Брадър 4", който удари в земята конкуренцията от bTV. Във вторник обаче „Денсинг старс" отвърна на удара, като дръпна аудиторията към себе си, а в сряда „Сървайвър" взе цели 22% от аудиторията и остави само 10 на сто на съквартирантките в Нова тв. Според предварителните прогнози, добили видимост в рекламните тарифи, най-гледано трабва да е „Сървайвър" (9975 лв. за 30 сек рекламен спорт), следва го „Денсинг старс" (8265 лв. ) и накрая е „Биг брадър" (7500 лв.). Засега съотношението е запазено, но кой ще дръпне аудиторията и съответно приходите от реклама, ще стане ясно най-рано след седмица. Кой какво гледа Стартът на „Биг брадър 4" бе повече от убедителен. 16,8% среден рейтинг и 41,8% пазарен дял сочат данните на пийпълметричните агенции за началото на „Големия брат". В същото време конкурентно „Денсинг старс" има едва 11,8% среден рейтинг и 29,2% среден пазарен дял. Измерването на агенцията GFK е в национален мащаб за възрастова група 3+. Чувствителна е разликата в резултатите на двете предавания при най-активната зрителска аудитория (18-49 години) -15 е средният рейтинг на „Биг брадър 4", а 8 на предаването „Денсинг старс", съответно пазарните дялове на телевизиите са 45,7% на Нова телевизия и 26,7% на bTV. Според източници от Нова тв тенденцията е „Биг брадър" да се гледа повече от жени и деца, докато мъжете се хвърлят на „Сървайвър". Дали тийнейджърите, които са голямата цел на рекламодателите ще залитнат към „Денсинг старс" или ще заложат по-познатите риалитита, все още е загадка. За изненада на всички още от вторите епизоди позициите в предпочитанията на публиката бяха напълно разменени. Още на втория ден „Денсинг старс" привлече с 326 000 зрители повече в сравнение с конкурентното шоу. Рейтингът му бе 16,5% и 40,9% дял, докато „Биг брадър" отбеляза 12,07% рейтинг и 29,9% дял. 18,85% от жените на възраст 25-54 г. са гледали танцуващите двойки, а същата таргет група за „Биг брадър" е отчела рейтинг 14,09%. Най-големия си удар продуцентите от „СИА Адвъртайзинг" и Нова тв понесоха при старта на „Сървайвър". Средният рейтинг на двучасовия старт на най-успешното риалити шоу нас е 22,34% и дял 55,4%. По същото време със съквартирантите са се забавлявали 10,8%. В този интервал предаването на bTV са гледали 1 644 000 зрители и двойно по-малко - Нова тв.
При жените двете части на „Сър-вайвър" отбелязват среден рейтинг 21,36%, а при аудитория 18-49 г. средният дял на шоуто достига 54%. Засега играчите са двама на един, но само времето ще покаже реално кой какво гледа. Очакванията са след втората седмица трите риалити програми да се сдобият с твърда аудитория и тогава рекломодателите ще могат да хвърлят целия си капацитет в телевизиите. За първата седмица рекламите са се движили според предварителните разчети за септември без изменение нито в структурата на блоковете, нито в приходите от продажба. И bTV, и Нова тв излъчват в праймтайма си четири рекламни блока от по пет минути.
Очакванията на рекламодателите В следващите няколко години развитието на тв програмите в България ще продължава да се крепи на риалити формата, показват анализите на специалистите и данните от пийпълметричните изследвания. Ползваните от bTV изследвания на ТНС/ ТВ план например показват, че през февруари тази година двете най-гледани програми на телевизията са „Великолепната шесторка" и „Мюзик айдъл". В същото време Нова тв почти катастрофира с шоуто „Пей с мен". Въпреки това утвърдените формати категорично се радват на голям интерес у нас. „В европейски мащаб програми като „Биг брадър" се изчерпват след 7 или 8 издания, което обяснява защо у нас предаването продължава да се следи с голям интерес", коментира в началото на годината изпълнителната директорка на Нова тв Силва Зурлева. Рекламният бранш обаче е настроен за промени. От една страна, е сключването на двете мащабни сделки през юли за продажбата на ТВ 2 от Роналд Лодер за 172 млн. долара и на Нова тв от MTG за 620 млн. евро. Сами по себе си те вещаят промени не само в телевизионния, но и в рекламния бизнес. Очакванията са вследствие засилването на конкуренцията да се скъси дистанцията между първия (bTV) и втория (Нова тв), което ще изостри борбата за привличане на рекламни средства, твърдят в рекламните среди. „В момента се очаква и силният есенен сезон с голяма конкуренция за аудитория да даде своето отражение върху цени и рекламна политика за 2009 г.", казват рекламодателите. В същото време обаче настъпиха промени и в самите програми. Разместванията сред продуцентите предизвикаха скептицизма на рекламните агенции. Напускането на Нико Тупарев от „СИА Адвъртайзинг" постави екскомпанията му в позиция да започва от нулата пред рекламодателите. „Денсинг старс" пък е съвършено нов за България формат, чийто успех е трудно да се предвиди. Единствен Евтим Мило-шев има доказано стабилни позиции в битката за големия рекламен залък.
събота, 27 септември 2008 05:30:24

Излезе първият учебник по корпоративни комуникации

Класа - 26 стр.
Излезе първият учебник по корпоративни комуникации



Първият учебник по корпоративни комуникации вече е на книжния пазар. Той излиза, след като PR-ите у нас сметнаха за престижно да се представят като специалисти в област, която едва от две години е и академична дисциплина. Авторът на учебника е д-р Николай Палашев. "Въведение в корпоративните комуникации" излиза с логото на издателство "За буквите - О писменехъ" и е с предговор от проф. Стоян Денчев, ректор на Висшето училище
по библиотекознание и информационни технологии. Книгата може да бъде полезна не само на специалистите по комуникация, а и на студентите, които изучават "Корпоративни комуникации" засега само в два университета в България. Усвояването на един толкова тънък занаят би бил полезен не само на PR-ите, а и на рекламисти, мениджъри, автори на политически речи, маркетоло-зи. В учебника се засягат и проблеми, с които тепърва ще се сблъсква политическият ни живот като лобизма и създаването на образ на една идея.
събота, 27 септември 2008 04:56:36

Евтино ли продадохме БТК?

Капитал - 24 стр.
Евтино ли продадохме БТК?



Минат - не минат няколко месеца и се появява повърхностен коментар в стил "навремето продадоха БТК за жълти стотинки", или "подариха я за 200 милиона". Всяка специализирана човешка дейност, включително оценката на големи компании, е сложна, изисква много познания и професионализъм, но ние сме свикнали да гледаме мача по телевизията и да философстваме, че сме по-добри от треньора на националния отбор.
Колко получи държавата за БТК?
Държавата не получи "200 милиона", както несериозно се говори. Сделката имаше няколко основни компонента:
1. Купувачът плати 280 млн. евро (230 за бюджета и 50 за увеличение на капитала на самата компания), но не за 100%, а за 65% от акциите. Така оценката за цялата БТК надхвърля 430 млн. евро.
2. Купувачът пое ангажимент да инвестира 400 млн. евро за 5 години. Но реално досега инвестициите са 697 млн. евро.
3. Поради забавилата се сделка държавата на два пъти изтегли значителен дивидент в своя полза в размер на 117 млн. лева, както и увеличи продажната цена след преговори с 20 млн. евро.
4. 35% от акциите бяха продадени на борсата в началото на 2005 г. срещу компенсаторни инструменти с номинал над 624 млн. лева.
5. "Златната акция", която остана в ръцете на държавата, вероятно струва милиони евро. Тя дава възможност да се контролират инвестиционните и социалните ангажименти на купувача, препродажби и др. В момента държавата блокира продажбата на имоти именно благодарение на "златната акция".
6. Купувачът плати за третия GSM лиценз 54 млн. лева над споменатите 280 млн. евро. Ако някой смята, че цената е ниска, ще припомня, че наскоро нямаше кандидати на търга за нов GSM лиценз.
7. След преговори беше въведена "клоу-бек" клауза в размер на 10%.
Както се обявява при подобни сделки, "общият икономически ефект" от сделката е почти 1.5 милиарда евро.
Висока ли беше продажната цена?
Не, цената не беше много добра и никога не съм твърдял обратното. С три важни уточнения:
1. Основен принцип на пазарната икономика е, че стоката в дадения момент струва толкова, колкото някой е готов да плати за нея. Да сме били приватизирали по-рано.
2. След активна кампания в световните телекомуникационни среди и българските и чуждестранните медии проведохме абсолютно прозрачна и открита конкурсна процедура, към която проявиха интерес трима участници и спечели този с най-високата цена.
3. При сделката нямаше никаква корупция или други нарушения.
Още през лондонските си години (1997 - 2001 г.) многократно твърдях, че БТК трябваше да се продаде 5 - 10 години по-рано на много по-висока цена. До средата на 90-те години може би щеше да струва милиарди, включително заради по-дългосрочния си монопол. Но нищо не се случваше. Дойче банк беше избрана за приватизационен консултант през 1997 г. и работи до 2004 г. Нищо чудно това да е най-дългата сделка в нейната практика. През 1999 г. гръцката ОТЕ предложи 600 милиона долара за 51% от БТК заедно с GSM лиценз. Правителството умува цели 16 месеца и накрая отхвърли офертата. Резултатът? До 1990 г. БТК беше един от модерните телекоми в Източна Европа с най-висок процент абонати. През 2002 г. вече бяхме силно изостанали. България остана последната държава с напълно държавен телеком - дори Армения, Сърбия и Македония отдавна ги бяха приватизирали.
Как постъпи AIG - моментът има огромно значение
Може да сте забравили, че нашумялата напоследък AIG, сегашен собственик на БТК, през 2002 г. също участва, но с цена около 180 милиона евро (плюс още 50 милиона за увеличение на капитала). Тогава AIG се класира трета (последна). Няколко години по-късно AIG купи БТК, но за около 3.5 пъти по-висока цена. Наистина ли смятате, че най-голямата американска застрахователна компания е глупава? Ако БТК е била толкова атрактивна през 2002 г., защо AIG (или някой друг) не е предложила още 50 - 60 милиона и да спечели? Защото става дума за сравнение между домати и дини.
• Преди 10 години барел петрол беше под 10 долара, после се покачи над 140 и после падна до към 90. Всеки ли продавач през 1998 г. е бил некадърен и всеки ли купувач през 2008 г. неразумен?
• От 2002 до 2007 г. борсовите цени на повечето европейски телекоми се покачиха от 3 до 5 пъти. Може да се каже, че цената на БТК се повиши по-бавно. Който е купил много по-ликвидните акции на France Telecom например, е спечелил повече от купувача на по-рисковата и нереформирана БТК. Политическите скандали настрана.
• След 2001 г. повечето български активи поскъпнаха много повече от стойността на БТК. Борсовият индекс SOFIX нарасна от 70.45 през юни 2001 г. до 1952.40 за шест години. Компенсаторните инструменти също за определен период поскъпнаха няколко пъти. Цената на жилищата се покачи в пъти, а на някои терени още повече. На този фон купувачът на БТК даже се е "набутал". В каквото и да беше инвестирал в България през 2002 г., май щеше да спечели повече до 2007 г., нали?
Има критици, които твърдят, че "само жиците в земята на БТК стрували 200 милиона". Прочетете старите вестници. Кой днес ще носи отговорност за "експертни" твърдения от рода на "Булгартабак" струва 600 - 900 млн. долара" или "през 1997 г. цена от 100 млн. долара за "Химко" е ниска". Не знаем колко струват старите жици във века на оптиката и интернет. Но ние не продавахме жици, а действаща компания с огромни активи, но и със стотици милиони задължения. Сега знаем, че "само сградата на "Лиймън брадърс" в Ню Йорк струва милиард", но това не попречи голяма част от бизнеса на бившата елитна банка заедно със сградите и хората да бъде купен горе-долу за толкова преди няколко дни. Като е толкова атрактивно, защо нямаше други купувачи? Джордж Сорос, емблематичен успешен инвеститор за последните десетилетия, точно това пробва - рискува да купи акции на "Лиймън брадърс" в неподходящ момент и загуби няколкостотин милиона долара за кратко време. А тази седмица колко струва БТК?
През последните седмици на световните финансови пазари се разви криза, непозната на съвременните поколения. Фалират или се разклащат банкови и застрахователни гиганти. И на българската борса индексът спадна с над 55% от максимума. Ако след последните сривове на световните пазари AIG реши аварийно да продаде БТК, познайте от три пъти дали ще получи обратно цената от 2007 г. За сведение - в момента пазарната капитализация на 100% от БТК (и то заедно с "Вивател") е едва около 738 млн. евро при ниска ликвидност. За какви милиарди говорим?
Какво се случи след приватизацията на БТК?
1. Над половин милиард лева (с дивидентите) влязоха в бюджета и фискалния резерв. С част от средствата например косвено се повишиха пенсиите, а с друга част се изплати порция от външния дълг, от което България отново спечели.
2. Кредитният ни рейтинг веднага се повиши заради сделката. Което още веднъж потвърждава, че тя е проведена по всички правила на пазара.
3. Политическата и управленската енергия на правителството и Агенцията за приватизация се насочи от вечната сага с БТК към други важни за страната ни сделки.
4. Вместо вечно да се занимава с БТК, Комисията за регулиране на съобщенията успешно проведе много конкурси, включително за UMTS - мобилна телефония от трето поколение.
5. БТК реализира сериозни инвестиции за цифровизация, модернизация и високоскоростен интернет. Днес компанията е много по-ефективна.
6. Появи се третият GSM оператор. Конкуренцията понижи рязко цените на телефонните услуги, от което спечелиха милиони български граждани. Помните ли колко много от нас нямаха мобилен телефон през 2002 г.? А по какви тарифи плащахме?
7. БТК беше листвана и има най-високата пазарна капитализация на борсата. Това значително раздвижи капиталовия ни пазар след 2005 г.
8. Сделката за 35% оползотвори рекордно количество компенсаторки. Така чрез реституцията спечелиха десетки хиляди граждани. Една от причините миноритарният дял да се продаде скъпо е точно наличието на стратегически инвеститор с ясна инвестиционна програма.
А ако не бяхме приватизирали БТК?
1. Вероятно и до днес политиците щяха да спорят дали приватизацията на БТК има почва у нас. За справка - "Булгартабак".
2. Може би печалбите на държавната БТК щяха да намалеят. За справка - "България ер" преди приватизацията.
3. Кога щеше да се появи трети GSM оператор? А UMTS? Какви щяха да бъдат цените на телефонните услуги?
4. Щяха ли няколкостотин хиляди души да ползват високоскоростен интернет?
5. В държавни ръце БТК щеше ли да оптимизира числения си състав и да повиши ефективността? Едва ли.
Какво стана с "клоу-бек" клаузата?
Тази клауза в опростен вид означаваше следното: Ако купувачът продаде своя дял на печалба, държавата ще получи 10% от горницата. По този начин не трябваше просто да ревнуваме колко много се е повишила цената на БТК след 2002 г., а да се надяваме на максимално повишение, за да получи държавата максимални допълнителни приходи. Държавата трябва да си получи дела от печалбата. Не приемам, че в приватизационния договор е имало пропуск. БТК си смени за втори и трети път собственика след края на мандата на правителството на Симеон Сакскобургготски. Други хора са дали разрешения за това и разполагат с повече информация. Убеден съм, че Агенцията за следприватизационен контрол ще извърши необходимите действия с нужната настойчивост.
Като професионална обида приемам хвърляните в публичното пространство твърдения, че в сделката има корупция или пък че продавачите били свързани с купувачите. Няма нито един международен анализатор, медия или институция, които да са поставили под въпрос прозрачността или целесъобразността на сделката. Точно обратното, приватизацията на БТК беше индикатор дали реформите в България изобщо могат да се случват.
Продажбата на БТК беше структуроопределяща стъпка към модернизацията на страната и беше полезна за България. И други хора са пробвали да я извършат, но не са успели - вероятно не им е стигнал политически кураж или професионална компетентност. Може би затова толкова яростно ни пречеха да си свършим работата. Ако с днешните си знания можех да се върна в 2002 г., с чиста съвест бих направил абсолютно същото.
*Авторът е министър на държавната администрация и административната реформа
събота, 27 септември 2008 04:24:37

Накарай ме да те обичам!

Капитал - 46 стр.
Накарай ме да те обичам!



"Преди 20 години питахме потребителите дали са доволни от продуктите и услугите, които предлагаме. Сега това не ни е достатъчно, защото доволните потребители не са задължително лоялни потребители", усмихва се Яман Акалин.
Той е директор "Потребителски преживявания" за Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка в маркетинговата агенция Synovate и е в България заедно със свои колеги от различни представителства на компанията по света, за да представи нови тенденции и инструменти в областта на маркетинговите изследвания.
Емоционални решения
Яман Алакин е убеден, че ключът към успеха е да спечелиш сърцето на потребителя и да умееш да управляваш взаимоотношенията си с него. Той съветва компаниите да не подценяват емоционалните фактори, които движат консуматорите при желанието им за покупка, когато определят в какво да инвестират време и средства. Защото "можеш да се разграничиш от конкурентите си чрез реклама, но това не е достатъчно. Трябва да контактуваш с потребителите си, защото само така можеш да ги накараш да купят отново, да купят повече, да купят други продукти на твоята компания и да ги препоръчат на свои приятели и познати". Това е разликата между доволния и лоялен потреб
Специалистите в маркетинговите изследвания наричат местата, където се срещат консуматор и компания, точки на допир и ги анализират внимателно, защото именно чрез тях производителят може да заздрави връзката си с потребителите на своите продукти или услуги. Или напротив, те да повлияят негативно върху бизнеса му. Атмосферата в магазина, обслужването, достъпността на уебсайта, разпространението или корпоративната социална отговорност - от Synovate съветват компаниите да контролират всяко едно от тези места, където потребителят получава представа кои са те и с какво се различават от останалите, и най-важното - да установят кое от преживяванията оказва най-голямо влияние върху клиентите им.
Пазарни бариери
Изследвайки емоционалните и рационалните мотиви на потребителите, специалистите в Synovate измерват емоционален пазарен дял, тоест цялостното възприемане на бранда от потребителите и тяхната привързаност към него и го съотнасят към реалната пазарна ситуация, за да изчислят обективната стойност на бранда. Хюсеин Тапинч, регионален директор "Брендинг и комуникационни практики" в Synovate за Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка, нарича влиянието, което пазарът оказва върху готовността и предпочитанието на потребителите към определен продукт или марка, ефект на физическите бариери. И дава пример: "Отиваш в магазина, за да си купиш Coca-Cola, но се оказва, че няма, и ти я заменяш с Pepsi, въпреки че си почитател на другата марка."
С други думи, физическите бариери са всички елементи на маркетинг микса, които в даден момент могат да се окажат пречка за построяването на стабилни взаимоотношения с потребителите. Тапинч обяснява, че тяхната задача е да разработят списък с всички възможни бариери, да питат респондентите кои от тях биха оказали влияние върху техните решения и да очертаят ясна картина на рекламодателите - не само кои са потребителите им, но и къде точно ги губят, при кой от конкурентите им отиват и колко ще им струва този пропуск.
За Илияна Захариева, началник-отдел "Маркетинг и корпоративни комуникации" в Пощенска банка, измерването на обективната стойност на марката е от ключово значение за компанията, защото й предстои процес на смяна на бранда Пощенска банка с Eurobank EFG. Ребрандирането е част от стратегията на групата за постепенно налагане на бранда Eurobank EFG във всички пазари, на които присъства. "За да бъде тази смяна успешна, е необходимо внимателно да бъдат изследвани нагласите на публиките, да се проучи познаваемостта на бранда и позитивните асоциации, добавящи стойност към продуктите и услугите на банката", допълва тя.
В областта на маркетинговите изследвания взаимоотношенията между компанията и потребителите много напомнят за човешкото общуване. Дълготрайните връзки се базират по-скоро на емоциите, отколкото на рационалните решения, а успехът им зависи и от умението да слушаш какво ти казва другият.
събота, 27 септември 2008 04:35:35

Телекомуникациите изровиха томахавките

Банкер - 28 стр.
Телекомуникациите изровиха томахавките

Стефан САВОВ

Студената война, която от доста време се води в телекомуникациите, окончателно премина в открита конфронтация. Колкото и парадоксално да изглежда, от едната страна на барикадата се изправиха заклетите конкуренти „Мобилтел" и „Глобул", докато от другата се строиха БТК с дъщерния си мобилен оператор „Вивател" редом с Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Арбитър в спора явно за пореден път ще е Европейската комисия. след като на 24 септември се разбра, че и тя е била сезирана за конфликта.
„Собственикът на „Мобилтел" - Mobilkom Austria Group, внесе нота в Брюксел, с която изразява своята загриженост за състоянието и бъдещото развитие на българския телекомуникационен пазар. Преди три години, когато стъпихме тук, имахме сериозен опит в работата с регулатори и бяхме наясно, че има монопол при фиксираните услуги. Сега, след серия от събития, решихме отново да се обърнем към Европейската комисия заради неравнопоставеното третиране на участниците на пазара", заяви главният изпълнителен директор на първия български GSM-оператор Йозеф Винацер.
Накратко в документа се описва ситуацията в българския телекомуникационен сектор, посочва се липсата на баланс при регулацията и се изказват опасения за подкрепа на търговската политика на БТК от страна на КРС, което компрометира обективността на взетите оценки и решения на държавната институция. Дебело се подчертава фактът, че за мобилния пазар, който е силно конкурентен, се налагат драстични мерки, докато за фиксирания, при който 97% се държат от бившия държавен телеком, се предприемат козметични мерки.
Подкрепата от страна на „Глобул" също не закъсня. Броени часове след пресконференцията на „Мобилтел" от втория GSM-оператор обявиха: „Като компания, която подкрепя конкуренцията на българския телекомуникационен пазар, заявяваме, че в последните месеци се наблюдават засилваща се непредвидимост и нестабилност на телекомуницационната регулаторна среда в България, включително и в резултат на определени действия и бездействия на КРС. Следим със загриженост намеренията на регулатора да променя правилата на пазара и да прилага практики, отличаващи се от стандартите на Европейския съюз и които могат да бъдат интерпретирани в полза на отделни участници в него. С действията си КРС показва необяснима ангажираност с добре развития и конкурентен пазар на мобилни услуги в България за сметка на пазарите на фиксирани телефонни услуги и широколентов достъп до ИНТЕРНЕТ, където все още БТК е фактически монополист, и са измежду най-неразвитите пазари в Европейската общност." Реакцията на двете компании, разбира се, съвсем не е спонтанна. Причината е чисто икономическа и зад нея прозират най-вече опасенията за загуба на пазарен дял, респ. и на доста пари. Само преди броени дни стана известно, че мобилният оператор на телекома - „Вивател", ще стане част от БТК, като сливането получи и благословията на КРС. По този начин скоро на българския пазар ще се появи нов играч с нова търговска марка, който ще има възможност да предлага на клиентите си единна услуга, т.е. пакети с комбинирани например GSM и фиксирана телефония, както и високоскоростен ИНТЕРНЕТ. При това положение, като се вземат предвид техническият потенциал и покритието, с което БТК разполага, със сигурност може да се каже, че в сферата на мобилните услуги ще настъпят сериозни сътресения. В момента „Вивател" държи 12% от пазара срещу 50% дял на „Мобилтел" и 38 на сто на „Глобул", но след година ситуацията може да е коренно различна.
„Ние не се опасяваме от конкуренция, а от злоупотреби. При предоставянето на фиксирани и мобилни услуги има определени правила, които трябва да се спазват. Сега конкурентите ни предлагат от 600 до 1000 безплатни минути за разговори от едната компания към другата. А ако и ние решим да го направим, е необходимо да платим по около 36 лв. на БТК за всеки подобен пакет", твърди Винацер. Едва ли на „Мобилтел" й отива кой знае колко да се жалва от монопол, като се знаят позициите, които фирмата имаше на пазара преди появата на „Глобул" през 2001 година. Не може да се отрече обаче, че в обвиненията й срещу телекома има голяма доза истина. Само за последните три години Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) установи осем случая за господстващо положение на БТК на пазара - непредоставяне на мрежата й на други далекосъобщителни оператори, нарушаване на конкуренцията при достъпа до ИНТЕРНЕТ и т.н. Наложените от антимонополното ведомство глоби възлизат на милиони левове, но май значим ефект от тях досега няма. С решение от 16 септември 2008-а от КЗК дори настояха Комисията за регулиране на съобщенията да промени годишния си доклад за състоянието на телекомуникационния пазар и да отрази дисбалансите, които се наблюдават в него.
Впрочем БТК си позволи още едно сериозно „провинение", предизвикало гнева на останалите играчи. В началото на 2008-а, заедно с „Мобилтел" и „Глобул", бе подписано споразумение, което предвиждаше до средата на 2009 г. да бъдат намалени с 40% цените за терминиране (б.а. - за пренасяне на обажданията между фиксирана и мобилни мрежи). „Това бе доста трудна цел и за нас, тъй като нормалната европейска практика е намалението за година да е около 15 процента. Въпреки това се съгласихме заради препоръките на Европейската комисия", обясни Николай Кичев, директор „Взаимоотношения с оператори и регулации" в „Мобилтел". Но само четири месеца след договорката БТК постави ултиматум на конкурентите си за едностранно намаление на цените за терминиране. Ето как стоят нещата днес. За всяко обаждане от GSM към стационарен телефон БТК получава по 3.07 евроцента на минута за пренасянето на сигнала в собствената си мрежа. По данни на КРС за същата услуга в Швеция се плаща 0.18 евроцента, в Ирландия и Гърция - по 1 евроцент, в Румъния, Полша, Германия и Испания - под 1.5 евроцента, а най-скъпо е в Литва - 3.5 евроцента. За терминиране обаче от фиксирана към мобилна мрежа в България се плаща по 16 евроцента на мобилните оператори. Ако продължим още малко с числата, ще видим, че средните такси за взаимна свързаност в Европейския съюз за този тип пренасяне е 9.67 евроцента за минута, а за терминирането от GSM към стационарен телефон е 1.12 евроцента. С други думи, ако се направи сравнение между тарифите, излиза, че в Евросъюза прехвърлянето на глас към мобилна мрежа е около осем пъти по-скъпо, отколкото към фиксирана, а у нас - около 5.2 пъти. И нито „Мобилтел", нито „Глобул" има от какво да се оплачат, след като получават далеч повече, отколкото са средните тарифи на Стария континент.
„Главният изпълнителен директор на БТК Бернард Москени иска еднакви тарифи, но да се прехвърли разговор в стационарна мрежа е много по-лесно. Освен това е смешно да се твърди, че те ни осигурявали печалби, тъй като приходите ни от обаждания на техни абонати са едва 2.5% от общите. Реално те печелеха добре от нас, след като допреди три години давахме пари за използването на инфраструктурата им", изтъква Йозеф Винацер. Времето за офанзивата на „Мобилтел" не бе подбрано случайно. През следващата седмица се очаква експерти на Европейската комисия да посетят страната ни и да се срещнат с мобилните и фиксираните оператори, за да съберат данни за регулярния си доклад за сектора. От „Глобул" не скриха, че техни представители вече са посетили Брюксел и са представили позицията на компанията по основни въпроси на регулаторната политика в тази област в България. Шумотевицата, която се вдига, без съмнение ще даде отражение и върху действията на КРС, която пък трябва да подготви своя анализ за състоянието на телекомуникациите у нас. „Ако Европейската комисия не го одобри, може да наложи вето. И вярваме, че това ще стане, тъй като не се вземат мерки за нарушаване на положението на една компания като монополист", отбелязват от „Мобилтел". За потребителите също не е маловажно какво ще последва оттук нататък. Тенденцията е цените да продължат да падат, което неминуемо ще свие още досегашните печалби на играчите на пазара. Затова и споровете между тях, както и борбата за клиенти ще се ожесточават все повече. В този смисъл любопитните моменти в надцакването между мобилните оператори тепърва предстоят. Сили и средства очевидно няма да се жалят.
***
Текст под снимка
Главният изпълнителен директор на „Мобилтел" Йозеф Винацер и директорът „Взаимоотношения с оператори и регулации" Николай Кичев влязоха в открита конфронтация с Комисията за регулиране на съобщенията.
събота, 27 септември 2008 06:08:45

Facebook скъсява преднината на MySpace

Класа - 22 стр.
Facebook скъсява преднината на MySpace



Сайтът за социални контакти Facebook скъси преднината в посещаемостта на MySpace, съобщи АфП. Делът на посещенията на MySpace спадна до 67,5% от 75% преди година според Hitwise. В същото време Facebook постигна 50% увеличение на посещенията си, с което вече посреща 20,5% от посетителите на сайтове за социални контакти. Междувременно третият в класацията MyYearBook постигна увеличение от над 100%, с което държи малко под 2% от посещенията.
събота, 27 септември 2008 04:53:20

петък, 26 септември 2008 г.

ББТ ще се излъчва с нова програмна схема и визия

Информационна агенция “Фокус” - Общество
ББТ ще се излъчва с нова програмна схема и визия



София. Балкан Българска Телевизия (ББТ) ще се излъчва с нова програмна схема и визия, която е съобразена с модните тенденции на информационните телевизии. Това каза на пресконференция прокуристът на телевизията Кирил Гоцев, предаде репортер на Агенция “Фокус. Гоцев каза още, че ББТ е единствената българска телевизия, която имала почти 100 % собствена продукция. Телевизията ще има изцяло нови лого, мото, електронна визия и насока. Председателят на управителния съвет на ББТ Петър Манджуков обясни, че основната идея на телевизията няма да се промени и тя ще продължи да излъчва публицистичните си предавания. Освен това той добави, че медията трябва да влезе в разкритията на медийния пазар, тъй като досега е била игнорирана от него. Той каза още, че отсега нататък ще се набляга на бързината на доставяне на новини и директната връзка с картина в ефир. Новините на ББТ вече ще се излъчват през половин час.
Филипа ТОДЕВА


петък, 26 септември 2008 13:48:01

Moody's влоши оценката си за България

Стандарт - 10 стр.
Moody's влоши оценката си за България



Кризата свива чуждите кредити към България
Една от най-големите международни кредитни агенции понижи оценката си за България. Moody's понижи перспективата за кредитния рейтинга на страната от положителна на стабилна. Самият кредитен рейтинг се запазва на ВааЗ. Коментари, че рейтингът на страната може да бъде понижен, се появиха наскоро, след обявяване на данните за намаляване на преките чужди инвестиции. Според Moody's перспективите за подобряване на макроикономическата атмосфера в страната през следващите 18 месеца са се влошили. Причина за това е високият дефицит по текущата сметка на платежния баланс и забавянето на световния икономически ръст заради кредитната криза. Според Moody's международните банки ще намалят отпусканите кредити към България, което може да доведе до спад на икономическия растеж. Бързият ръст на кредитите е основната причина за големия дефицит в текущата сметка на платежния баланс, който е над 20% от БВП. Външният частен дълг на страната пък е на изключително високо ниво, малко над БВП на страната, фактът, че България още не е във валутния механизъм, който предхожда въвеждането на еврото, прави подобрението през следващите месеци още по-трудно, а подкрепа от ЕЦБ малко вероятна, смятат от Moody's. Част от позитивните неща в доклада са коментарите за намаляването на държавния дълг и големият бюджетен излишък.
***
Текст под снимка
Световната финансова криза ще стигне до България, но на по-късен етап, каза главният изпълнителен директор на австрийската Дексиа Комуналкредит банк Райнхард Платцер (вдясно)
петък, 26 септември 2008 04:40:27

Изникна трети основател на Google

Днес БГ - Технологии и наука
Изникна трети основател на Google



Лицето Хюберт Ченг разпространи видеообръщение, в което се представя за трети основател на интернет компанията Google, редом с милиардерите Сергей Брин и Лари Пейдж, съобщи Technews.
Ченг твърди, че се е запознал с двамата основатели на най-голямата търсачка в интернет през 1997 година, когато е учил в Нюйоркския университет. Това е станало със съдействието на професор Раджив Мотвани от Станфордския университет.
Мотвани е знаел, че Ченг работи върху представяне на уеб страници във вид на граф (абстрактна структура, която представя връзките между отделните елементи на дадено множество - бел.ред.) и смята да приложи този математически модел в интернет търсенето.
Ето защо професорът е решил да запознае Ченг с Брин и Пейдж, които са се интересували от тази тема. Тримата са разработили съвместно механизъм за търсене и бизнес модел.
Освен това са измислили име на компанията, начертали са план за развитие на Google и са проектирали системната архитектура, твърди Ченг. По настояване на баща си обаче Ченг е прекратил партньорството с Брин и Пейдж, за да се фокусира върху завършване на образованието си.
По-късно, през 2002 година, той се е опитал да се свърже с шефовете на Google, но безуспешно. Видеообръщението на кандидата за трети основател на Google засега не е коментирано нито от компанията, нито от професор Мотвани.
25.09.2008 г.
петък, 26 септември 2008 00:01:00

Google дава $10 млн. за добри идеи

Insurance.bg - Компании
Google дава $10 млн. за добри идеи



В конкурса може да участва всеки, ще спечелят най-загрижените за хората и планетата
Google обяви конкурс за добри идеи, които да бъдат полезни за света или поне за много хора. За осъществяването на най-добрите през февруари ще бъде разпределен фонд от $10 млн. Това съобщиха от компанията по случай десетия си рожден ден.
Създателите на най-популярната търсачка в интернет се водят в благородното си начинание от разбирането, че много добри идеи по света не могат да бъдат изпълнени по финансови причини. Пред CNN говорителят на Google обясни, че всеки, който има някаква идея - голяма или малка, проста или сложна, може да я сподели с компанията. Важното е да води до положителни промени в живота на хората. Срокът е 20 октомври, а адресът - www.project10tothe100.com.
Комисия ще избере с помощта на ползващите търсачката петте най-добри проекта и ще раздаде парите. От Google намекнаха, че най-успешни в конкурса могат да бъдат предложенията, които ще направят образованието по-достъпно, ще осигурят храна и покрив за бедните, ще подобрят световната екосистема или ще дадат път на нови екологични източници на енергия.
25.09.2008
петък, 26 септември 2008 00:01:00

Първи трайни успехи на видеорекламата в интернет

Инвестор - БГ новини
Първи трайни успехи на видеорекламата в интернет



С 67-те процента от американските интернет потребители, които вече поне веднъж месечно гледат видеореклама в интернет, сегментът е успял да достигне нужната му критична маса, смятат от анализаторската компания eMarketer.
„Смятаме, че до 2012 г. четирима от всеки петима интернет потребители ще гледат видеореклами, а това означава, че такъв тип реклама ще има навсякъде“, коментира Дейвид Хейлърман, старши анализатор в компанията, който е изготвил доклад на тема „Фактори за растежа на видеорекламата“.
По негови прогнози тази година общо 129,5 млн. американски интернет потребители ще са гледали видеореклама тази година, а до 2013 г. броят им ще достигне 183,3 млн.
25.09.2008 г.
петък, 26 септември 2008 00:01:00

Yahoo щурмува Google

сп. BusinessWeek - 54 стр.
Yahoo щурмува Google

Робърт ХОФ

Компанията готви дебюта на Apex -новата си система за онлайн рекламиране
Септемврийски ден в централния офис на Yahoo в Силиконовата долина. Свит в стола си, Джери Янг изглежда като смачкан изпълнителен директор, какъвто всъщност е. Заради спадналите приходи и забавения растеж на продажбите, акциите на портала потънаха под $19 - най-ниската стойност за последните пет години и с 40% по-малко спрямо месец май, когато Microsoft предложи да откупи Yahoo за $47.5 млрд.
Сега вбесените акционери отново искат главата на Янг. В конферентната зала той изведнъж заговаря за скорошния дебют на амбициозната им система за онлайн рекламиране. "Залогът е голям - казва Янг. - Това наистина е бъдещето на рекламата."
Apex е начинание на живот и смърт. Повече от всеки друг проект тази рекламна система може да е последният шанс на Янг да внесе обрат в злата участ, настигнала компанията, която той съоснова през 1994 с приятеля си от Stanford University Дейвид фило. Връхна точка в маратонските усилия на стотици инженери, Apex (Advertiser Publisher Exchange) бе представена на тазгодишното издание на Рекламната седмица в Ню Йорк. Целта й е да улесни купуването и продаването на екранните онлайн реклами (картинните и видеобанерите, от които идват основните приходи на повечето сайтове). В сърцевината на системата стои свободен онлайн пазар, който ще дава възможност на издателите (Yahoo и мрежовите й партньори, включващи и 748 вестника) да обявяват наличните празни рекламни пространства на уеб страниците си на едно общо и ясно организирано онлайн табло. Рекламодателите ще могат да използват анонимните данни за посетителите на страниците, за да ориентират рекламите си към най-обещаващите купувачи в конкретен район - например реклами за миниванове за омъжени жени между 31 и 40 в Чикаго и околностите. Така с едно действие издателите ще достигат до потенциалните купувачи в Yahoo и всичките й партнъорски сайтове.
Голямата надежда на Янг е, че заради по-доброто насочване на рекламите, по-обширния обсег и по-улесненото купуване рекламиращите ще плащат повече. Една от амбициите на Yahoo е да помогне на възможно повече уеб страници (особено на "изостаналите" и без видима търговска стойност) да въведат ценови листи, по-близки до тези на Google в страниците им с резултати от търсения. A Yahoo ще започне да запълва празнината, зейнала между очакваните от Google $16.2 млрд. приходи срещу нейните $5.6 млрд. за тази година. Някои вестници вече наложиха на част от уеб страниците на Yahoo двойно и тройно по-високи цени от тези на самия портал. Cox Newspapers отбелязаха в Атланта допълнителен брутен приход от $1 млн. за тази година от продажба на реклами в Yahoo чрез 8ъзмо)кността да достигнат до повече местни потребители, което привлече и по-мащабни инвестиции. Apex ще автоматизира този процес, като ще позволи на тези рекламни партньори да продават реклами на много повече уеб страници на Yahoo. Вицепрезидентът по дигиталните медии на Сох Аеон Левит твърди, че компанията смята да пренасочи целия си бизнес с екранните онлайн реклами, за които 6 момента се използва секцията DoubleCUck на Google. Напоследък Yahoo е съсредоточила усилията си върху Apex заради неяснотите около рекламната сделка с онлайн търсенето с Google за $800 милиона годишно, която е подложена на строги проверки от антимонополните регулатори. Ако тя се разпадне, Янг ще трябва да разчита още повече на екранните реклами, за да убеди акционерите, че отказът му да сключи сделка с Microsoft не е бил грешка. Конкурентите на Yahoo също развиват подобни проекти. Догодина се очаква Google да разшири платформата си за обмен на онлайн реклама DoubleClick, която среща рекламните купувачи и продавачи. "Искаме да съчетаем научния подход на търсенето със съществуващия днес естетически подход към онлайн реклами-
рането", пояснява Дейвид Розенблат, служител на Google. Microsoft също се надява да разшири обхвата си при онлайн рекламирането през 2009.
СВЕТЪТ НА WEB 2.0 Yahoo ще трябва да се доказва. Последният й софтуерен проект - системата за рекламиране Panama - бе отлаган неколкократно и не отне от преднината на Google. Да не забравяме, че Yahoo винаги е била най-силна в това да изгражда нов тип публика, а не в създаването на революционни технологии. Всъщност ключова част от Apex е изградена върху технология за обмен на реклами, развита от Right Media - фирма, която Yahoo купи през 2007. Основният въпрос е дали Yahoo ще се възроди като технически мощна компания, която да конкурира вездесъщите техничари на Google, Microsoft, Facebook и куп още фирми, постепенно отмъкващи нейната публика и рекламни партньори. "Трябва да изградим рекламна система в света на Web 2.0", убеден е Янг.
Порталът работи no Apex от края на 2006. Нещата поеха надолу; напрежението около новите рекламни инициативи, обвързани с технологиите, пролича през юни 2007; шефът на отдела за продажби на реклама Уенди Милард напусна и се прехвърли в Martha Stewart Living Omnimedia. B рязко изявление за пресата Yahoo заяви, че браншът се променя, а това налага друг тип умения. По-късно Милард заклейми няколко неназовани рекламни мрежи, които продавали рекламни материали "сякаш продават свинско месо". Същия месец напусна и главният изпълнителен директор Тери Семел, чието място зае Джери Янг. Следващите няколко месеца Yahoo планира да покаже Apex на рекламните компании, агенциите и множеството търговски сайтове, като накрая стигне и до всички форми за онлайн рекламиране, в това число тър-сачките и рекламите за мобилните устройства. Междувременно екранните онлайн реклами забавиха ход успоредно с икономическия спад. "Yahoo опитва да навлезе в сферата на онлайн рекламите точно когато залязват", казва Джефри Линдзи, анализатор от Bernstein Research. Джерли Янг настоява, че Yahoo ще успее в дългосрочен план. Но неговото време изтича.
петък, 26 септември 2008 05:16:30

Гласуваха поправки срещу контрола в Интернет

Политика - 10 стр.
Гласуваха поправки срещу контрола в Интернет



Пакетът от поправки за електронните комуникации, който бе одобрен късно във вторник на заседание на Либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) и подкрепен от всички три големи политически групи, съдържа достатъчно гаранции, за да бъдат разсеяни опасенията за систематичен контрол на трафика по мрежата.
Евродепутат Биляна Раева (НДСВ-АЛДЕ) се изказа в защита на потребителите пред своите колеги на заседанието на либералите. Тя изрази силната си подкрепа за включване на гаранции, които изрично споменават, че доставчиците нямат отношение към следеното на трафика. Биляна Раева настоя компетентните органи да са единствените, които да могат да разграничават " законно от незаконно" съдържание, както е досега, (поправка 177 в доклада на евродепутат Малкълм Харбър, ЕНП-ЕД Великобритания)
„За да може да се създаде добре функционираща борба със системното нарушаване на авторските права и най-вече с разпространяването на детска порнография, е необходимо да се гарантира сътрудничеството на доставчиците на интернет услуги с компетентните органи", подчерта евродепутат Раева. Тя подкрепя и поправка номер 192, в която изрично се споменава, че сътрудничеството на доставчиците с компетентните органи не може да доведе до "систематично наблюдение на употребата на интернет от страна на потребителите".
През изтеклата седмица, група граждани изразиха своите притеснения относно евентуалното приемане на текст в ЕП във форма, която би нарушила значително правата и свободите на гражданите ползващи интернет. Основното притеснение е, че такъв текст за правата на потребителите и неприкосновеността на личните данни ще доведе до систематично наблюдения на трафика по интернет мрежата, установяване на връзка между Ай Пи адресите и крайните потребители, както и разпространение на информация, съдържаща лични данни. Някои от писмата говорят за сбъдване на описаното от Джордж Оруел в " 1984" тотално контролирано и наблюдавано общество. В Европейския съюз обаче има достатъчно добре развита система за контрол над законодателството.
Още на 2 септември европейският орган за защита на личните данни излезе със становище. В него подробно са описани основните елементи от доклада на евродепутат Харбър, които са "чувствителни" и биха създали юридическа несигурност и евентуална възможност за безнаказан засилен контрол над мрежата.
Документът създаде вълна от дебати във всички политически групи в ЕП. Вследствие бяха приети два-
та пакета компромисни поправки, които всеки гражданин свободно може да види на страниците на Европарламента.
Евродепутатите гласуваха подобрения доклад за защита правата на потребителите
и неприкосновеността на личните данни в електронните комуникации, според който те трябва да имат улеснен достъп до законно съдържание, което да могат да разпространяват, както и да могат ползват законни
приложения и услуги по техен избор.
Правото на потребителите да бъдат информирани -преди подписването на договора - за прилаганите цени и за възможни ограничения на достъпа до определени
услуги или съдържание, наложени от доставчика (например ограничаване на достъпа през мобилни телефони до услуги за разговори чрез интернет, предлагани от Skype и други VOIP оператори/услуги), ще бъде значително засилено.
Доставчиците трябва само да "информират" своите клиенти за евентуална опасност от нарушаване на авторските права, без да има непрекъснат мониторинг на трафика (поправка 191).
В поправка 192 изрично се споменава, че в никакъв случай не може да се стигне до "систематично наблюдение на индивидуалния трафик в мрежата".
В друга поправка, 193, се засилват правата на потребителите, като изрично се споменава, че доставчиците трябва да гарантират минимално качество на услугите и^юбър достъп от страна на потребителите до желаното от тях съдържание.
Така докладът ще подобри защитата на потребителите като допринесе за по-добра прозрачност и срав-нимост на цените, по-добра информираност на потребителите относно правата и задълженията по техните договори, по-добро качество на услугите, информираност за легалността на достъпната информация и услуги, както и за по-добро използване на единния номер за европейско спешно повикване 112 чрез електронни комуникации, като Skype например. Обмисля се създаване на единен номер 116 за изчезнали деца.
***
Текст под снимка
Докладът на Малкълм Харбър /на малката снимка/ предизвика сериозни опасения сред потребителите на интернет за контрол на трафика по мрежата.
петък, 26 септември 2008 04:44:32

Пускат гласов интернет

Политика - 28 стр.
Пускат гласов интернет



Инженери от индийската лаборатория на IBM са започнали да тестват системата Spoken Web. Тя ще направи интернет достъпен за хората, които не могат да четат и да пишат, както и за тези, които изобщо са били лишени от достъп до мрежата, предаде lenta.ru.
В основата на Spoken Web лежат технологиите VoiceXML и HSTP (Hyper Speech Transfer Protocol), позволяващи да бъде създаден аналог на уеб в телефонната мрежа.
Работейки със Spoken Web, ползвателят влиза в специални гласови сайтове, всеки от които е с уникален адрес. Както и обикновените сайтове,така и гласовите са с препратки към други и предоставят различна информация.
В мрежата се работи чрез гласови команди или чрез комбинация от телефонни бутони. Ползвателите получават достъп до гласовия уеб като позвънят на специален номер.
IBM пуска първия проект Spoken Web съвместно с индийски телефонни оператори.
Не е известно дали услугата ще се предлага и извън Индия
петък, 26 септември 2008 04:51:19

четвъртък, 25 септември 2008 г.

Звезден рейтинг и за Би Ти Ви

Труд - 38 стр.
Звезден рейтинг и за Би Ти Ви

Ваня ЕМИЛОВА

Резултатът в телевизионната риалити война, която се вихри от понеделник на малкия екран, е 1:1. След като при старта си „Биг брадър 4" поведе в надпреварата за по-високи рейтинги, във вторник шоуто „Танцуващи звезди" по Би Ти Ви е имало доста по-висока гледаемост. Предаването, в което се изявиха седем звездни дами, е привлякло с 326 000 зрители повече в сравнение с живото предаване по Нова тв, съобщиха от медията на Мърдок. Числата показват 16,5% за звездите срещу 12,07% за „брадърките". Пикът на зрителския интерес към шоуто на БиТиВи е бил между 21 ч и 21,15 ч (тогава танцуваше актрисата Нети), когато предаването са гледали близо 1,4 млн. зрители. Жените между 25 и 54 г. са били най-активни пред екраните. „Танцуващи звезди" е с рейтинг 18,85%, а „Биг брадър 4" с 14,09%.
В предаването за танцуващи дами актрисата Виолета Марковска и нейният партньор получиха най-високата оценка от журито - 28. Нешка Робева не само че даде на Вили най-високата възможна оценка -10, но предложи и да й даде уроци по художествена гимнастика. 21-годишната актриса се просълзи от вълнение. Нети също се разплака, но заради недоброто си (според нейната представа) изпълнение. Въпреки това зае второто място във временното класиране сред жените.
Фолкпевицата Галена, която спечели една от най-ниските оценки от журито, веднага след изпълнението си замина на участие в Димитровград и не успя да се появи на сцената на финала на шоуто. Четирите звездни двойки, събрали най-малкоточки от журито и най-малко гласове от зрителите, ще танцуват отново утре вечер, а двете, събрали най-малко зрителски гласове, ще напуснат шоуто. След втория епизод, вчера в официалния сайт на „Танцуващи звезди" dancingstars.btv.bg зрителите са отбелязали рекордните 10 000 посещения само за един ден.
***
Текст под снимка
Хомосексуалната Даниела вече успя да се сближи с Наталия. Двете се докосват и галят по ръцете.
четвъртък, 25 септември 2008 06:00:53

44% от семействата в страните от Централна Европа ползват интернет

Expert.bg - Потребителски стоки и услуги
44% от семействата в страните от Централна Европа ползват интернет



Около 44% от семействата в страните от Централна Европа имат достъп до интернет при средно ниво за ЕС от 54%. Това показват резултатите от изследване относно достъпа до интернет и технологии в този регион на Милуърд Браун Институт, поръчано от D-Link, доставчик на цялостни мрежови решения за корпоративния сектор, малкия и средния бизнес, както и за крайни потребители. В сравнение със средното потребление на интернет в Европейския съюз, страните от Централна Европа регистрират занижени показатели. Чехия демонстрира най-добри резултати, като 52% от домакинствата в страната имат достъп до интернет. Много по-лоша е обаче ситуацията в Унгария, където този процент пада до 42, както и в Полша, която е последна в тази класация с 38 %. Концепцията за универсален интернет достъп за домакинствата е реализирана най-пълно в Скандинавските страни и Холандия, където почти 80% от населението е свързано с мрежата. Болшинството от интернет връзките, ползвани от домакинствата в страните от Централна Европа, могат да бъдат класифицирани като широколентови. Свързаността към мрежата чрез модем е все по-малко популярна в региона - само 3% от домакинствата в Чехия използват този тип връзки към интернет; в Унгария и Полша тази цифра е съответно 5 и 8%. В последните две държави най-често срещания достъп до Интернет е чрез ADSL: в Полша ADSL акаунтите са близо 38% от всички интернет връзки, а в Унгария това число стига до внушителните 48%. Най-популярният начин за интернет достъп в Чехия е посредством локални и градски безжични мрежи - 27% от всички връзки. Достъпът до мрежата през кабелен оператор е също често срещано явление: 19% в Чехия, 27% в Полша и 30% в Унгария. Ръстът на ползването на интернет в Централна Европа обуславя и развитието на домашните безжични мрежи. Данните от изследването за D-Link показват, че в Полша и Чехия близо 15% от домакинствата с връзка към интернет ползват домашна мрежа с безжичен маршрутизатор. В Унгария безжичните технологии не са толкова популярни, като само 5.5% от семействата, свързани с интернет, имат конфигурирана Wi-Fi мрежа вкъщи. Изследването, поръчано от D-Link, третира и въпроса с наличието на електронни системи в дома. Чехия води класацията за най-много закупени настолни компютри - близо 53% от семействата притежават домашен компютър, други 42% разполагат с мултимедия плеъри, 15% - с преносими компютри, а 8% от населението на страната притежава видео конзоли за игри. От друга страна Полша е начело при покупките на телевизори от следващо поколение - 11% от домакинствата в страната притежават HD или HD Ready приемник; следват Чехия и Унгария съответно с 4 и 3%. Унгарците водят при изполването на интернет/IP камери в сравнение с останалите държави в региона. Според изледването на компанията, компютърните игри са най-популярни в Чехия като почти една трета от населението (28%) редовно играят на персоналните си машини. В Унгария този процент е 18, а в Полша 14. Конзолите за видео игри са по-малко популярни и в трите страни - само 5% от чехите, 2% от унгарците и 3% от поляците използват подобни устройства. D-Link Technology Trend е изследване, което се провежда на всеки 3 месеца и третира възприемането на новите технологии от страна на домакинствата в Централна Европа. Изследването се поръчва от D-Link и се извършва от института Милуорд Браун в Полша, Чехия и Унгария. Провежда се на базата на директен контакт с представителна извадка за населението над 15 години на всяка една от страните.
24.09.2008
четвъртък, 25 септември 2008 00:01:00

Google отхапва от пазара на Apple и BlackBerry

Монитор - 16 стр.
Google отхапва от пазара на Apple и BlackBerry



Най-голямата интернет компания в света - Google, тайванският производител High Tech Computer Corporation (HTC) и T-Mobile, която е дъщерна фирма на немския оператор Deutsche Telekom, представиха в сряда смартфона Gphone. Той работи на базата на операционната система Android, която е създадена от Google. Експертите предполагат, че към 2011 г. Gphone ще завземе 10 на сто от пазара на смартфони, който сега се контролира от платформата Simbian и ще се конкурира с iPhone и BlackBerry.
Информацията, че Google работи над собствен телефон, се появи в края на миналата година след пускането на платформата Android. Стойността на показания тази седмица Gphone засега не се уточнява, но експертите го оценяват на повече от 200 долара. Новият смартфон силно напомня на Apple iPhone. Той има сензорен екран с разширение 480х320, подвижна клавиатура, 3,1 пегапикселова камера, GPS, 8 гигабайта памет и тежи 159 г. Новият телефон поддържа мрежата 3G и работи под операционната система Android.
Освен това Gphone позволява потребителите да изпълняват няколко задачи едновременно. Например да гледат YouTube и да редактират страницата си в сайта Facebook. Едно от най-необичайните приложения е Tune Wiki - музикален плейър, който позволява да се синхронизира мобилно караоке с текстовете на песните от видеоматериалите на YouTube.
Google се стреми да измени пазара на смартфони и ще бъде сериозна конкуренция на Apple и BlackBerry според експертите в бранша, предаде kommersant.ru. Очаква се първите апарати да се продават от началото на октомври.
четвъртък, 25 септември 2008 05:08:22

„М-Тел" и „Глобул" с жалби срещу КРС

Труд - 10 стр.
„М-Тел" и „Глобул" с жалби срещу КРС



Масирана атака срещу Комисията за регулиране на съобщенията предприеха от вчера „М-Тел" и „ГлоБул". Двата мобилни оператора вече са алармирали Европейската комисия, че Комисията за регулиране на съобщенията работела в интерес на БТК и налагала ограничения на всичките й конкуренти. „Ведомството на Веселин Божков работи антипазарно и е необходима намесата на Брюксел", твърдят GSM операторите. В края на месеца се очаква посещение на експерти от Еврокомисията, които да се запознаят с хаоса в телекомуникационните регулации у нас, твърдят от двете компании.
На силно конкурентния мобилен пазар се налагат драстични мерки, а за крайно монополизираните фиксирани телефонни услуги, където БТК е с дял от 97%, няма рестрикции, заяви главният изпълнителен директор на „М-Тел" Йозеф Винацер. КРС едностранно променя предварителни договорености и превръща бизнес средата в България в непридвидима. Това може да рефлектира върху инвестиционните ни планове, заявиха със специално становище и от „ГлоБул.
четвъртък, 25 септември 2008 03:34:37

сряда, 24 септември 2008 г.

М-Тел е в еврокласацията за корпоративна отговорност

Монитор - 14 стр.
М-Тел е в еврокласацията за корпоративна отговорност



М-Тел ръководена от Йозеф Винацер е единственият мобилен оператор сред 10-те компании, класирани на националния тур от конкурса „Европейска награда за корпоративна отговорност 2008" - Иновации за по-добър свят, обявиха вчера на пресконференция организаторите от Европейска независима консултантска група и М.С.ТРИТОН. Това е първият за България конкурс, представящ концепцията за Корпоративна отговорност - CSR (Corporate Social Responsibility). Победителят ще получи наградата си в началото на ноември. До 31 октомври 2008 г. 10-те най-добри фирми, отличени на националния тур от конкурса, ще бъдат поканени на допълнително интервю за повторна оценка.
сряда, 24 септември 2008 03:15:14

Microsoft купува повторно акциите си за $40 млрд.

Монитор - 15 стр.
Microsoft купува повторно акциите си за $40 млрд.



Microsoft разкри намеренията си да похарчи 40 млрд. долара за повторното закупуване на своите акции от инвеститори. Това е най-големият подобен план в историята, съобщи БГНЕС, позовавайки се на информация на BBC. Анализаторите считат, че планът е опит на софтуерния гигант да използва свободните си средства, за да увеличи цената на акциите си, която спадна с близо 30% тази година.
Hewlett Packard и Nike също обявиха подобни големи програми за повторно закупуване на акциите си. Производителят на персонални компютри ще купи обратно акции на стойност 8 млрд. долара, а планът на Nike е за 5 млрд. долара. Microsoft съобщи, че планът за обратно закупуване на акциите показва "доверието в растежа на компанията в дългосрочен план и нашия ангажимент да върнем капитал на нашите акционери". Анализаторите считат, че Microsoft се надява чрез този план да увеличи цената на акциите си, която спадна тази година отчасти заради провалената сделка от 47,5 милиарда долара за закупуване на интернет портала Yahoo.
сряда, 24 септември 2008 03:16:52

Телефонни палати стават молове

Стандарт - 14 стр.
Телефонни палати стават молове



Хазартни босове се точат за сградите в София и Пловдив
2000 имота на тезгяха и 5000 души на улицата до три години. Това се случва с БТК четири години след скандалната приватизация на компанията. Кабинетът "Сакскобургготски" хариза 65% от телекома срещу смешната сума от 230 млн. евро на "Вива венчърс". Сега AIG, която придоби акциите след няколко рокади в собствеността, ще получи многократно по-големи приходи само от продажбите на телефонните палати. Става въпрос за огромни сгради в центъра на градовете, които бяха гордостта на социализма, както и за множество почивни станции. Вчера общото събрание на компанията гласува отделянето на дружеството "БТК Имоти", което бе идея още на предишните собственици, но се реализира чак сега. Дали продажбите не са свързани с финансовата криза в централата на AIG? През миналата седмица финансовият гигант обяви, че се нуждае спешно от финансова инжекция за 70 млрд. долара. След като не можа да си набави сумата, компанията бе национализирана от Националната банка на САЩ. Представителите на AIG в надзора на БТК отказаха коментар по темата.
Палатата на ул. "Гурко" на пъпа на столицата е най-апетитният имот на БТК
Фото "Стандарт"Телефонните палати в големите градове ще се превърнат в молове и казина. Много от тях ще бъдат срутени, за да бъдат построени бизнес сгради и небостъргачи на апетитните терени. Това прогнозират брокери, след като стана ясно, че БТК слага на тезгяха 2000 апетитни имота. Те се отделят в дружество, за да могат да се търгуват по-лесно. Преди да започнат продажбите обаче, трябва да се изчистят отношенията с "Български пощи", където двете дружества са съсобственици.
Продажбите няма да повлияят съществено на имотния пазар у нас, твърдят експерти от бранша. Атрактивни ще са тези сгради, които са в големите градове и с добра локация. Те ще се продадат лесно, защото са атрактивни като терени, обясниха брокери. В момента обаче пазарът, особено в големите градове, е гладен за парцели. Затова тези продажби ще са капка в морето и няма да променят цените.
Безспорно най-голям интерес ще има към палатата на ул. "Гурко" на пъпа на столицата. Още преди две години, когато тръгнаха първите слухове за разпродажбата на имоти на БТК, стана ясно, че родни бизнесмени са готови да броят 60 млн. евро за сградата.
Интерес със сигурност ще има и към палатата в Пловдив. Още преди две години се заговори, че сградата ще става хотел. Апетитите за билдинга, който е на пъпа на Пловдив, са големи. Сградата, която се намира на метри от хотел "Тримонциум", се оценява на десетки милиони заедно със земята под нея. Тя може да се преустрои в огромно казино и други зали за атракции и забавление. От нея става и отличен търговски център, особено като се има предвид, че общината планира коренно преустройство на централния площад. Новият собственик обаче ще бъде задължен поне още няколко години да не пипа последния етаж, където е разположена техниката на телефонната компания. Все още не е ясно и как ще се разреши проблемът със собствеността върху постройката, защото половината от нея е притежание на "Български пощи".
сряда, 24 септември 2008 02:38:10

Сайт „Опасните" спрян от авторите

Труд - 3 стр.
Сайт „Опасните" спрян от авторите



Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) не е спирала интернет сайта „Опасните", подчертаха от агенцията вчера, потърсени за коментар. Сайтът, за който пресата писа, че се списва от журналиста Огнян Стефанов по поръчка на бизнесмена Младен Мутафчийски, бил спрян от авторите му на 4 септември.
По това време антимафиоти от ГДБОП и агенти на ДАНС разследваха сайта по сигнал, че на него са качвани класифицирани информации. В анонимната интернет страница по-рано бяха публикувани няколко скандални материали срещу известни личности.
В хода на разследването било установено, че "Опасните" е базиран на американски сървър и е безименен. Спецченгетата разкрили, че информациите на него се качвали от компютърен специалист, който работел в информационната агенция „ фрог нюз". Той бил засечен, докато използва безжичен интернет в мола на бул. "Стамболийски" и качвал с флаш памет материали на страницата. Спецченгетата получили разрешение от съда да контролират телефоните му. В един момент той получил обаждане какво да публикува в сайта. По-късно той направил и грешка, като се включил за секунди от дома в сайта, казаха източници от ДАНС. Антимафиотите проследили обаждането и установили, че отсреща е синът на Огнян Стефанов. При последвалите събедвания със спецполицаи гнян Стефанов признал, стои зад сайта, обявиха вчера пред „Труд" участници в разследването. Според тях той лично затворил впоследствие сайта и пуснал в него извинението към читателите, което гласеше: „Опасните" изчерпаха своя ресурс на доверие, а някои от статиите нарушиха добрия тон и ние считаме, че е време да спрем...Извиняваме се на всички засегнати и обидени от нашите материали. Искрено съжаляваме за причиненото им неудобство в личен и професионален план. При необходимост бихме компенсирали имуществените щети на потърпевши от публикациите.
сряда, 24 септември 2008 02:59:00

вторник, 23 септември 2008 г.

Росица Донкова, управляващ директор за България на Action Global Communications: В България се гледа на PR като на безплатна реклама

Пари - 26 стр.
Росица Донкова, управляващ директор за България на Action Global Communications: В България се гледа на PR като на безплатна реклама

боряна НИКОЛАЕВА

- Госпожо донкова, вие обслужвате предимно международни клиенти. Осъзнали ли са българските компании нуждата от PR услуги или няма как да си ги позволят?
- Мисля, че са в състояние да си ги позволят, тъй като бюджетите, давани за PR услуги, са много по-ниски от тези, които се хвърлят за реклама например. Според мен у нас все още не е осъзната нуждата от наемането на агенции или дори само на формиране на вътрешен отдел или назначаване на специалист, който да се занимава с PR. Повечето български компании натоварват с тази дейност секретарката си или HR специалиста. За съжаление PR все още се приема като безплатна реклама. В последните 2-3 години нещата се променят в положителна насока, най-вече от страна на медиите. Доскоро колегите журналисти често възприемаха подаването на информация от наша страна като вид реклама. Естествено много зависи какво съдържа тази информация - рекламен текст ли е, или има новинарска стойност. Ние работим професионално с нашите клиенти и смятам, че това, което правим с цел поддържане на фирмената им репутация, има информационна стойност за аудиторията.
- Какви други заблуди относно професията витаят в обществото?
- Вероятно една от заблудите е, че повечето хора възприемат професията за изключително лесна и дори повърхностна. Смятат, че е достатъчно само да имаш много контакти. Те се създават лесно, но трудно се запазват. Оптимистично е, че вече се осъзнава необходимостта да има звено, отделно от рекламния отдел, защото едното не може да замени другото.
Предизвикателството в нашата професия е да бъдеш полезен както за клиента си, така и за обществото - да поднасяш информацията така, че тя да има стойност. За разлика от рекламния бизнес, който е по-агресивен, при нас нещата стоят по различен
- млн. EUR са приходите на веригата за първите 6 месеца на 2008 г., което е с 13% повече от тези за същия период на миналата година
начин. Отговорността спрямо клиентите е огромна. Необходима е изключителна коректност и позоваване на фактите - една объркана цифра може да провали съответната компания. Ние сме длъжни да познаваме бизнеса на клиентите си изключително добре, да знаем всичко за него. Трябва да умеем да предвиждаме динамиката на пазара, потенциалните опасности, да знаем и силните и слабите му страни. Изграждането на доверието между една агенцията, клиента и медиите е сложен и дълъг процес. Най-добрата референция за нас са нашите клиенти и дългогодишното ни партньорство с тях. За нас е много важно, че повечето компании от нашето порт-фолио са ни дългосрочни клиенти. В България например обслужваме British Airways от 10 години.
- един PR се грижи за това да изгражда позитивен имидж на компанията, за която работи. Как самите PR специалисти могат да подобрят имиджа на собствената си професия?
- Има асоциация, която е създадена и работи в тази насока. През последните 2 години се наблюдават промени в положителна посока. Съзнанието на хората се променя трудно. Може би причините за това са свързани и с миналото, когато тази професия се е наричала пропаганда. Ние държим да поднасяме коректно информацията и тя да бъде разбирана правилно. Това спомага за поддържане на диалога между компанията и аудиторията, в който медиите са независим посредник и коректив.
- Какви са най-осезаемите предимства на това
да бъдеш част от международна верига?
- Най-вече всекидневният контакт, който имаме помежду си, и опитът, който можем да ползваме при обслужването на международни компании. Това, че мога с един телефонен разговор да получа отговори на въпроси, които не мога да намеря в нашата практика, защото професията у нас е твърде млада. Факт е, че повечето компании предпочитат комуникацията да бъде централизирана. Това е едно от основните предимства на международната верига, защото ние може да предложим комуникация в няколко държави, която да е последователна и правилно таргетирана. Разбира се, имаме свободата да избираме подхода и стратегията, които са най-подходящи за местния пазар, защото
за разлика от рекламния бизнес в PR кампаниите не могат да се адаптират 1:1. Пазарите и манталитетът на хората в различните държави са строго специфични и подобно действие би обрекло комуникацията на неуспех. Не може да се очаква, че една кампания или комуникационна стратегия, създадена в Западна Европа, може да има същия успех в Дубай например.
- Кои са основните проблеми и новите тенденции, които стоят пред PR пазара у нас?
- Нова тенденция може би е фактът, че сериозните компании обръщат все по-голямо внимание на служителите си и работят за създаване на програми за вътрешната комуникация. Те осъзнават нуждата от подобни програми, които да мотивират служителите
им и да ги направят съпричастни към общата организационна цел и култура. Оказва се, че доста сериозен проблем е липсата на добре подготвени кадри, и всяка сериозна организация се стреми да запази служителите си. Все повече се правят и кампании за корпоративна социална отговорност. Тук също има какво да се желае, защото хората в България са прекалено вглъбени в битовите си проблеми и подобни начинания им се струват твърде далечни и чужди.
- Каква е вашата прогноза за развитието на PR бизнеса у нас?
- Както за цял свят, така и за България ще има ръст в сектора. Прогнозираният процент за миналата година беше 15%, а за тази ще бъде още по-висок.
***
Компанията
- Action Global Communications е международна верига от PR агенции, създадена през 1971 г. с централен офис в Кипър
- В настоящия момент веригата притежава повече от 44 PR агенции с представителства предимно в Централна и Източна Европа, Азия, Близкия изток и Северна Африка
-Във веригата работят повече от 350 PR специалисти -Action Global
Communications е PR агенция на British Airways в 33 държави вече над 30 години.
- От 2003 г. е отговорна за корпоративния PR на OMV в 15 държави и от 2008 г.осъществява PR програмите на Boehringer Ingelheim в 16 държави в Европа.
- Офисът на агенцията в София е създаден през 1998 г. и е собственост на централата. В момента агенцията е една от водещите в своята сфера в страната, специализира-
на единствено в областта на връзките с обществеността. Action Bulgaria притежава и правата за представителство на Weber Shandwick, един от трите най-големи комуникационни холдинга в света. - Портфолиото от клиенти на Action Bulgaria включва компании като British Airways, OMV, Logitech, Indesit Company, Банка Пиреос България, British American Tоbacco, Unilеver, Voestalpine - австрийска
компания с производство в областта на стоманодобива, и Boehringer Ingelheim - една от водещите фармацевтични корпорации в света.
- Тази година групата Action Global Communications беше отличена с наградата Най-добра международна PR компания в света по време на престижния конкурс на CNBC за Международните награди за недвижими имоти, организиран в Лас Вегас.
вторник, 23 септември 2008 03:28:16

Европа залага на интернет реклама

Пари - 27 стр.
Европа залага на интернет реклама



Онлайн рекламата в Европа става все по-привлекателна ниша за рекламодателите, става ясно от проучване на European Interactive Advertising Association. Ръстът, който е отчетен в този сектор, стига внушителната цифра от 80%. Междувременно 82% от запитаните рекламодатели съобщават за спад на интереса към другите типове реклама. 40% от тях предпочитат печатната, а 39% залагат предимно на телевизионната. Преди 2 години едва 17% от рекламодателите определят онлайн рекламата като наложителна, съобщава сайтът Brand Republic. Тази година процентите достигат 38. Две трети от компаниите, участвали в анкетирането, са на мнение, че онлайн рекламите
имат положително влияние върху имиджа на техните продукти. 28% от тях са банери, а 35% са реклами, показващи се при резултатите от търсенето. Голяма част от рекламодателите са склонни да инвестират по-големи бюджети в подобни реклами. Изследването показва, че докато другите медии страдат от намаляване на рекламните обеми, интернет продължава да привлича все по-голяма част от бюджетите. Доказателство за ефективността на тези реклами е фактът, че все повече мениджъри отчитат положителното влияние на интернет върху имиджа на техните компании, казва Алисън Фина, директор на European Interactive Advertising Association.
вторник, 23 септември 2008 03:29:32

Уолстрийт Джърнъл пуска своя социална мрежа

Пари - 27 стр.
Уолстрийт Джърнъл пуска своя социална мрежа

Боряна НИКОЛАЕВА

Джърнъл Къмюнити е името на мрежата, където читателите могат да обсъждат различни теми и да задават въпроси към изданието
Социалните мрежи са явление, което са радва на все повече почитатели по цял свят. На Запад и по-специално в САЩ те вече са доказали своето място в света на медиите и дори в рекламния бизнес. Социалните мрежи се използват като алтернативен канал за разпространението на реклами и новини. Едни от най-далновидните и доказани имена в бизнеса са осъзнали нуждата и плюсовете на този тип нови медии и предприемат решителни действия в тази насока.
Напук на кризата и трусовете, обзели борсите в САЩ и в цял свят, бизнес изданието Уолстрийт Джърнъл смени дизайна на онлайн версията си и пусна на 16 септември раздела Journal Community. Ключовата услуга Journal Community е социална мрежа за въпроси на читатели и дискусионни групи по различни теми. Тя позволява да се срещат потребители на сайта Уол-стрийт Джърнъл със сходни вкусове и професии. Дискусионните групи може да обсъждат различни теми, свързани с отраслите, за които пише вестникът. Освен
това тази услуга позволява на читателите да задават въпроси и да коментират всеки материал на изданието. Journal Community е открита само за потребители, регистрирани с истинските си имена.
стратегия
Безспорно това е стъпка, която цели да запази силните позиции на изданието и да засили връзката с читателите. Според много медийни експерти именно пренасянето на съдържанието на печатните издания в интернет и подсилването на интерактивността им са предпоставките, които може да им гарантират оцеляване. През последните
месеци сме свидетели на много съкращения, намаляване на тиражите и спад в рекламните бюджети на редица американски вестници, затова обединяването с интернет може само да бъде от полза на вестниците и списанията.
Приходи
Социалните мрежи са инструмент, който в последните години донесе сериозни приходи от реклама, а и позволи на създателите си да натрупат солидно богатство. Последният актуален пример за това е създателят на може би най-популярната такава мрежа в момента Facebook. Той се казва Марк Цукърбърг и е само на 24
години. Тази година обаче се радва на състояние от 1.5 млрд. USD и дори попадна в класацията на сп. Форбс за 400-те най-богати хора на планетата. Самият Facebook неотдавна беше оценен на 15 млрд. USD от софтуерния гигант Май-крософт.
У нас
Eдин от първите подобни проекти у нас стартира през май. Той е собственост на Максим Бехар и се нарича dotbulgaria.com. Разбира се, тези мрежи се увеличават с всеки изминал ден, което е поредното доказателство за интереса към тях.
вторник, 23 септември 2008 03:30:18

Мониторинг Ивайло Богомилов, изп. директор на Market Test: Телевизиите са най-големият потребител на медийни изследвания в България

Пари - 28 стр.
Мониторинг Ивайло Богомилов, изп. директор на Market Test: Телевизиите са най-големият потребител на медийни изследвания в България

Боряна НИКОЛАЕВА

Още в началото на разго вора ни Ивайло Богомилов пожела да направи уточне нието, че медийните про учвания нямат нищо общо със социологията, а само с математиката и статисти ката. Ако има недоволни от тези проучвания, проблемът може да е във формулирането на въпросите и в анализа на отговорите, а не само само в данните, допълва той. Обвинения от страна на медиите винаги има, защото първото място е само едно и всички искат да бъдат на него. Трябва да се отбележи, че медиите са профилирани и всяка има своето място в съответната таргет група, не може всички да се поставят наравно.
360 градуса
Изследванията на медиите, които прави Market Тest, са лицензни и се извършват по единна методология Target Group Index (TGI). Собственик на лиценза е една от най-големите изследователски организации в света Kantar Media Research. Когато един потребител участва в изследването, от него се събира информация за това какво чете, гледа и слуша, по колко време на ден, поради какви причини и т.н. По този начин се създава 360 градуса поглед върху поведението му. Принципът, от който се ръководи това изследване, се нарича Информация от един източник. Въпросите, които се задават, са едни и същи във всички държави, в които оперира TGI. Те са събрани в книжка и времето, което респондентите имат, за да попълнят отговорите, е около седмица. Оказва се, че за повечето от тях е удоволствие да участват в подобни проучвания.
достоверност
Данните са достоверни и никой не би си позволил заради България да
компрометира цялото си изследване. Всички резултати се изпращат в централата на TGI в Лондон и много често се използват от компании като AXN или HBO, които имат намерение да навлизат на нови пазари, казва Богомилов. В западните пазари хората приемат много по-лично участието в такива анкети и го смятат за свой личен дълг, убедени, че това ще помогне за подобряването на медиите и услугите. В България все още е трудно хората да изразят толкова ясно обществената си позиция и невинаги се съгласяват да участват, казва Богомилов. Няма логика да се предоставят недостоверни данни, защото по този начин се подвеждат рекламодателите и се разваля репутацията на съответната агенция, допълва той.
От уста на уста
Освен всички медии, които следим напоследък отдаваме значение и на една нова, много популярна напоследък медия, ако може така да се нарече - осведомяването от уста на уста. Това е твърде силен канал и колкото и странно да звучи, има начин да бъде проследен. Задават се въпроси от сорта на: с колко хора разговарят, за какви продукти, доколко могат да бъдат убедителни. От тези проучвания стигнахме до извода, че има хора, които умеят доста убедително да влияят на другите около тях, а мнението им се превръща в безплатна реклама, на която събеседниците им са склонни да вярват, казва Богомилов.
В медийните проучвания вече се набляга не само на това коя програма се гледа
или кой вестник се чете, а и от какви хора и поради какви причини. Много често се оказва, че дадена телевизионна програма се гледа заради някой друг от домакинството. Когато жените са вперили поглед в сериали, мъжете са принудени да правят същото и обратното, когато мъжете гледат футбол, дамите нямат друг избор. Не бива да се забравя и фактът, че много от рейтинговите предавания се гледат, защото аудиторията не намира подходяща алтернатива. Ако погледнем новите програмни схеми на всички национални телевизии, ще забележим, че те наблягат все повече на реалити форматите и тези, които не ги харесват, нямат голям избор с какво да сменят канала. За телевизиите трябва да е ясно, че когато излъчват един
и същ тип предавания по едно и също време, не може да разчитат на висок рейтинг.
Позиции
Все още телевизиите акумулират най-високи рекламни приходи. Засега те са медийният лидер у нас и най-големият потребител на изследвания. Пресата също в последно време все по-често поръчва подобни проучвания. При тях се наблюдава ръст на приходите, особено при лицензните списания. В чужбина едно издание или програма поръчва по няколко изследвания с цел да подобри стратегията и политиката си. Тук медиите не си купуват дори и едно, а ако все пак го направят, целта им е да видят дали попадат в челните места на класацията. Ако не намерят мястото си там, решават, че
класацията не е достоверна, и дори не се опитват да анализират резултатите и да потърсят възможности за подобряване на позициите си. Непознаването на материята и липсата на добре подготвени кадри са причините, които водят до неразбирането, казва Богомилов.
Тенденции
На фона на телевизията, която запазва позициите си, и на интернет, който набира все по-голяма скорост, радиото е медията, която се радва на по-малко внимание. Трите му основни функции са да информира, да забавлява и да разтоварва. Всичко това има своите заместители, което отслабва позициите на радиото. Интерактивността и селективността на интернет са най-големите му предимства.
***
Текст под снимка
Препоръката се превръща в силно рекламно оръжие, казва Ивайло Богомилов
***
Прогнози
Има все по-силно навлизане на интернет
Телевизията ще има предимно развлекателни функции, а новинарските ще преминат в полето на интернет нараства обемът на интерактивната външна реклама
Хората ще търсят все повече позитивни новини и забавна информация. Това оправдава и интереса към жълтите вестници
***
Визитка:
-По образование ивайло Богомилов е инженер по електроника, но още по време на следването си започва да се занимава с изследвания в областта на медиите и мониторинг на рекламата.
- инженерството остава само негово хоби и от 1994 г. кариерата му се развива в сферата на маркетинговите и медийните проучвания.
-Бил е преподавател в НБУ изследване на медиите - и в м3 College.
***
Koмпанията
- Ивайло Богомилов е изпълнителен директор и акционер в маркет тест ад.
- Маркет тест съществува от 1995 г. и се специализира в пазарни проучвания.
- другият възможен тип проучвания е изследване на общественото мнение, по-познат като социологически изследвания.
- Проучванията на мар-кет тест са ад-хок - които се правят по поръчка на клиент и резултатите стават негова собственост, и syndicated - правят се регулярно, а данните са собственост на агенцията.
вторник, 23 септември 2008 03:30:47

TBWA спечели EFFIE с кампания за „Нисан“

Дневник - 16 стр.
TBWA спечели EFFIE с кампания за „Нисан“



Рекламната агенция TBWA спечели европейските златни отличия за ефективност EFFIE с кампания за Нисан Qashqai. Проектът, който вече има отличия за креативност, беше избран от международното жури заради финансовите резултати от него. Кампанията е дело на офисите на агенцията в Париж и Лондон. Миналата година фирмата беше отличена на европейския фестивал за проект на „Адидас“ по време на световното първенство по футбол през 2006 г. Агенцията има общо 12 отличия от EFFIE.
вторник, 23 септември 2008 03:05:31

London School of PR открива филиал в Пловдив

Дневник - 17 стр.
London School of PR открива филиал в Пловдив



Една от най-престижните школи за PR обучение в България - London School of PR (LSPR), открива свой филиал в Пловдив. Обучението започва на 15 октомври, когато е началото и на петия курс на школата в България. Причината за откриването на новия офис е големият интерес към програмата на училището. „Знанията, които курсистите получават при нас, са приложими и адекватни за всяка бизнес среда, включително и за България, където има специфични особености на пазара“, обясниха от екипа на LSPR. Решението да се отвори нов офис в Пловдив дошло, след като от цяла Южна България имало достатъчно много заявки и запитвания от кандидати. Програмата в Пловдив е запазена като формат и структура, а преподавателите, избрани от централата в Лондон да водят отделните модули, са български и чужди специалисти в сферата на интегрираните маркетингови комуникации. Курсът е с продължителност 15 седмици и ще се провежда в офиса на Lingvista Language Solutions. Изборът на страна, където да се доразвива веригата на LSPR, обикновено следва следните критерии: развива ли се икономиката; съществува ли развиващ се business-to-business пазар; има ли в момента високообразована група от млади професионалисти, които искат да научат повече за комуникациите; има ли липса на добре структурирани съвременни курсове по PR. Директорът LSPR Джон Далтън ще води лично три от ключовите модули, предвидени в програмата. Ще има и специални практически семинари извън основната програма, които са посветени на връзките с медиите, публичните комуникации и PR в сферата на туризма. Курсът на обучение е практически и се базира предимно на професионалния опит на преподавателите, а не единствено на теоретични постановки. Школата цели да даде цялостна представа и да изгради точна оценка за предмета на дейност на PR, така че хората да могат да взимат правилното решение за това как да използват услугите на PR. Акцентът е върху новите методи и канали на комуникация, ролята на електронни PR и на новите социални медии. Курсът и изпитите в България ще се провеждат паралелно на български и на английски, а при успешно полагане на изпитите студентите получават диплома от LSPR, която е одобрена и сертифицирана от Международната асоциация на професионалните PR преподаватели.
вторник, 23 септември 2008 03:06:21

Какво е рекламата за детето

Труд - 10 стр.
Какво е рекламата за детето



Съвременните деца са първото поколение, което расте на фона на постоянното въздействие на рекламите. И въпросът как влияе това на детското съзнание е малко изучен. Самите възрастни не могат да определят дали рекламите са повече полезни, или са вредни. Има поне три причини, поради които производителите на реклами все повече се ориентират към подрастващото поколение. Първо, детето има собствени джобни пари и често само прави покупки под влияние на рекламата. Второ, хлапето формира в себе си потребителски навици. И трето, детето лесно може да се повлияе от предпочитанията на родителите, когато ходят заедно на пазар. Но има и по-дълбоки механизми на въздействие на рекламите върху развитието на децата.
Променят се нашите желания.Рекламата е способна да сформира у нас несъществуващи потребности. Ако например твоето дете не знае за съществуването на някоя видеоигра, спокойно ще си играе с наличните до момента, в който не види рекламата по телевизията. След~това хлапето трудно ще се радва на обичайните игри.
Вкусовете ни стават други.Рекламите показват това, което е истински красиво, всичко останало е вторстепенно, със съмнително качество и не заслужава вниманието ни. И ние даже не забелязваме, как неволно следваме тези призиви, как рекламата формира у нас естетически предпочитания.Да, рекламата може да ни повлияе, но от нас зависи до каква степен. За това родителите са длъжни да разберат, че могат да научат децата си да се отнасят критично към всяка пропаганда. Най-лесният начин е да им покажете, че не всичко, което показват по телевизията, е добро. За целта направете „Контролна покупка". Изберете заедно няколко от рекламираните покупки и дайте на малкия „експерт" да ги оцени. Така детето навреме ще разбере, че при едни случаи рекламата е само трик, а в други -истина. Твоята цел е да научиш хлапето самостоятелно да анализира получената информация. По-често се шегувайте с рекламните примери. Помни, че родителите могат да възпитат правилното отношение на детето към рекламата. Научи го да не вярва на думите, съмнявай се в искреността на посланията. И не забравяй, че добрата книжка или задушевният разговор са по-увлекателни от виртуалните играчки.
вторник, 23 септември 2008 02:36:56

Популярността на Google расте

News.bg - Технологии
Популярността на Google расте



Най-голямата търсачка в интернет е увеличила аудиторията си през месец август.
Заявките за търсене в Google от потребители, базирани в САЩ, са нараснали с 1,1% (11,7 милиона), за да достигнат 7,4 милиарда, съобщава comScore, цитиран от techNewsbg.
Това означава дял от 63% за компанията на Сергей Брин и Лари Пейдж, което е ръст от 2% спрямо предходния месец.
Основните конкуренти на Google бележат спад през отчетния период.
Делът на Yahoo намалява от 20,5% през юли на 19,6%, формиран от 2,3 милиарда търсения, или 4% по-малко от предходния месец.
Спадът в дела на Microsoft е от 8,9% на 8,3%.
През нейната търсачка са обработени 977 милиона запитвания през август, което е със 7% по-малко от броя през юли.
Челната петица на търсачките допълват Ask Network с дял от 4,8% и America Online с 4,3%.
Най-висок ръст бележи Ask, при която броят на търсенията е нараснал със 7%. През август търсачката е обработила 569 милиона заявки.
Увеличение в търсенията, макар и с 1%, бележи AOL, достигайки 504 милиона.
Общият брой на търсенията през всички системи в САЩ е нараснал с 1% през август и достига 17,2 милиарда, сочат данните на comScore.
22.09.2008 г.

Пребит е главният редактор на “FROG NEWS”, съобщиха от пресцентъра на МВР

Дарик радио - Новини 09:00 ч.
Пребит е главният редактор на “FROG NEWS”, съобщиха от пресцентъра на МВР



1.Новина
Пребит е главният редактор на “FROG NEWS”, съобщиха от пресцентъра на МВР. Снощи около 22.50 часа на бул.”Петко Каравелов” 38 в София, пред ресторант “Кипарисите” в безпомощно състояние е намерен 54-годишният Огнян Стефанов - главен редактор на електронното издание “FROG NEWS”. Сигналът в полицията е подаден от съпругата му, която го придружавала. Тя разказва, че на излизане от ресторанта по пътя към автомобила им, той бил нападнат от четири неизвестни лица, облечени с тъмни дрехи и шапки.
Пострадалият Огнян Стефанов е настанен във ВМА с опасност за живота разкъсано-контузни рани на главата, счупени крайници, неконтактен.
Случаят се разследва от Четвърто Районно полицейско управление.

вторник, 23 септември 2008 09:11:22

В мрежата се генерират милиардери в зелено

Пари - 22 стр.
В мрежата се генерират милиардери в зелено



Новаторите, издигнати на гребена на вълната от бума на интернет потреблението, са натрупали общо 109.7 млрд. USD
Високоплатеният изпълнителен директор в Оракъл Марк Бениоф е от хората, които не спят на лаврите си. През 1999 г., на върха на тогавашната си кариера, той казва в едно интервю, че занапред ще работи за себе си, а не за друг “кучи син милиардер”. Е, сега и той вече е такъв - тоест, милиардер.
ако не тече - капе
Гениалното прозрение на Бениоф е, че и от дребен бизнес може да се натрупат големи пари. Нишата е управлението на връзките с клиенти. По онова време всеки бизнес, в който трябва да се прибягва до компютър, за да се управляват отношенията с клиенти, преживява дълго и скъпо първоначално изпитание. Трябва да се купи адаптиран софтуер, да се плати за хардуер, на който да се качат програмите, а след това да се изсипват още пари в сметките на софтуерната компания за инсталиране и за абонаментна поддръжка.
Спасение
За мениджърите на компании с голям капитал това не е проблем, те могат да похарчат няколко милиона долара, без да им мигне окото, но развиващите дребен бизнес биха се озовали зад борда. Затова Бениоф създава компанията Salesforce.com, която предлага нов начин за управляване на връзките с клиенти. Неговият продукт е по-прост и по-евтин от адаптирания софтуер. Предоставяйки услуги по
мрежата - чрез което се избягва етапът инсталиране и се спестяват услугите по поддръжката, компанията му взема от всеки клиент скромна месечна такса от 50 USD.
Първите стъпки
Salesforce започва да печели с доста по-малки клиенти, казва Андрю Уолдек, съдружник в консултантската фирма Innosight, специализирана за иновации. Малкият бизнес не е привлекателен за големите доставчици, защото те нямат изгода да го обслужват. Подхранвайки базата си от дребни клиенти обаче, Salesforce непрекъснато подобрява продуктите и възможностите си.
Нахлуване
Скоро фирмата започва да навлиза и в зоната на средните и големите компании. Към 2004 г. нейните услуги се ползват от фирми като Cisco, Staples и Advanced Micro Devices.
Според сп. Форбс състоянието на Бениоф през 2008 г. е 1.2 млрд. USD. Той влиза в списъка с общо 34 души от най-богатите в света, които дължат успеха си предимно на уебсайтове или услуги онлайн и чието нетно състояние възлиза на 109.7 млрд. USD. Продуктите на повечето от тях буквално стряскат пазара.
Да видиш нишата
Общо качество на стряскащите уебпазара нововъведения е това, че задоволяват нуждите на пренебрегваните потребители. За да намери една такава група, Пиер Омидиар просто си спомня за хобито на годеницата си. Тя колекционира кутийки за бонбони от типа “тик-так” и трудно намира места, където да купува или да продава екземпляри от колекцията си. Компютърният програмист Омидиар създава
уебсайта eBay, който да върши тази работа вместо дамата на сърцето му. Таксата за регистрация на колекционери е 25 цента и скоро му се налага да наеме някого, който да отваря прииждащите в дома му чекове. Според Уолдек сайтът
еBay е намерил начин да намали разходите по транзакциите и да създаде пазар на евтини обекти на колекциониране, с които хората дотогава не са имали възможност да търгуват. След милиони търгове за всякакви невероятни предмети сега Омидиар
е още един от милиардерите, създадени от световната мрежа. Сп. Форбс оценява състоянието му за 2008 г. на нетната сума 7.7 млрд. USD. В списъка на уеббогаташите компания му правят някои негови бивши подчинени. Първият, когото Омидиар някога
е наел на пълен работен ден в еBay - Джефри Скол, притежава през 2008 г. нетно състояние от около 3.6 млрд. USD, а бившата изпълнителна директорка на компанията Маргарет Уит-ман е горда собственичка на 1.3 млрд. USD.
Сп. Форбс
***
Текст под снимка
Създателите на виртуалния мастодонт Google загърбват академичните занимания заради практиката -за второто тримесечие на 2008 г.
вторник, 23 септември 2008 03:26:17

От дребен бизнес и игри се събират и добри пари

Пари - 23 стр.
От дребен бизнес и игри се събират и добри пари

1. Сергей брин Нетна сума: 18.7 млрд. USD Google

2. Лари Пейдж Нетна сума: 18.6 млрд. USD Google
Сергей и Лари се запознават в докторска програма по компютри в Станфордския университет. Брин е емигрант от русия, Пейдж е израснал в Мичиган. и двамата са синове на професори. напускат училище, за да започнат с фирмата си Google през 1998 г. в нает гараж. Първоначално финансиран от Станфордския университет, основните спонсори са кавитарк рам Шрирам и Андреас фон Бехтолсхайм. Първоначално са финансирани от Станфордския университет, основните спонсори са кавитарк рам Шрирам и Андреас фон Бехтолсхайм. наемат опитния техничар Ерик Шмид през 2001 г., за да изпълнява операциите. Брин е президент по технологиите, Пейдж се занимава с продуктите. разширява рекламния бизнес в сферите на телевизията, мобилните телефони, различни онлайн дейности. купуват видеопорта-ла YouTube за 1.65 млрд. USD през 2006 г. През лятото на 2008 г. главната квартира на компанията в Маунтин вю, калифорния, започва да се захранва с енергия от соларни панели, което е част от плана “да не се нанасят щети”.
3. Джефри безос Нетна сума: 8.2 млрд. USD Amazon
Един от пионерите в уебиндустрията, оцелял от спукването на дот-ком балона. Листва компанията на борсата през 1997 г. и от търговия с книги разширява дейността й с онлайн търговия с хиляди продукти. След десет години книгите още заемат голям дял в продажбите на виртуалния универсален магазин, достигащи 14.8 млрд. USD. компютърният специалист работи в хедж фондове, след като се дипломира в Принстънския университет през 1989 г. напуска ги преди 30-ия си рожден ден, за да продава книги онлайн от един гараж в Сиатъл. Построява база и полигон на площ от 300 хил. акра в тексас за комерсиалния си проект за пътуване в космоса Blue Origin.
4. Пиер омидиар Нетна сума: 7.7 млрд. USD еBay
компютърният програмист, роден във Франция, основава онлайн аукциона eBay през 1995 г. Днес над 1 млн. души го ползват като първичен или вторичен източник на доходи. отстъпва поста изпълнителен директор на Маргарет Уитман през 1998 г. и остава президент. Активен блогър, филантроп. Чрез Omidyar Network финансира малки предприятия в развиващи се икономики, спонсорира организации с идеална цел. Дарява 100 млн. USD на университета тафт, чийто възпитаник е, през 2005 г.
5. ерик Шмид Нетна сума: 6.6 млрд. USD Google
кадър на Google, в последните няколко години купува уебвидеосайтове (YouTube), поддържа хостинг за бло-гъри (blogger.com), разработва софтуер за пре-зентации (Tonic Systems, Zenter). рекламата си остава двигателят на машината за печалби с 99% дял в продажбите. Шмид се дипломира като електроинженер в Принстънския университет, защитава докторат в калифорнийския университет в Бъркли. работи в Bell Labs, после в Xerox. развива Java технологии в Sun Microsystems през 1980 г. нает през 2001 г. от Лари Пейдж и Сергей Брин за главен изпълнителен директор на тяхната компания.
6. Джефри Скол Нетна сума: 3.6 млрд. USD еВay
Първи президент на Ebay и първи нает на пълен работен ден служител на компанията. Сега е втори по размер на дела си акционер в нея. вече не участва в работата й, занимава се с филантропия и кино. изпълнителен продуцент на “неудобна истина” - документален филм за глобалното затопляне с участието на бившия вицепрезидент
Ал Гор. Създаден от компанията на Скол Participant Productions, филмът спечелва два оскара през 2007 г. Джефри Скол е работил на бензиностанция в торонто, преди да вземе MBA диплома от Станфордския университет през 1995 г.
7. Ши Юджу Нетна сума: 2.8 млрд. USD ZTgame
най-богатият жител на Шанхай. Бакалавър по математика от академичната люлка на китайската софтуерна индустрия - университета Дзейджиан. компанията му Zhuhai Giant Hi-Tech Group, създадена през 1991 г., печели голяма популярност благодарение само на една видеоигра, но фалира под тежестта на огромен дълг заради 70-етажен небостъргач, останал само на хартия. неотдавнашното му завръщане към игрите чрез онлайн доставчика ZTgame съживява репутацията му на предприемач. игрите на ZTgame са по-скоро за възрастни, маркетингът на компанията е неконвенци-онален. наскоро тя се листва на борсата NYSE Euronext. Почти половината от състоянието на Ши Юджу идва от вложения във финансовите институции China Minsheng Banking and Huaxia Bank.
8. Хироши Микитани Нетна сума: 2.6 млрд. USD Rakuten
интернет предприемачът управлява онлайн магазина Rakuten - уебдестинацията, заемаща шесто място по популярност в Япония, вече около 10 години. През 2007 г. обновява бившата сграда на Сони в токио и премества там главния офис на компанията си от скъпия квартал ропонджи. Мики-тани казва, че прави пари в движение, дори от това, че дава на своите 2500 служители безплатна храна на работното място. През 2008 г. Rakuten започва електронна търговия в тайван и Микитани смята до 3 години виртуалните магазини на компанията му там да станат 3000.
вторник, 23 септември 2008 03:26:36

М-Тел “отваря” магазини на франчайзинг

Монитор - 8 стр.
М-Тел “отваря” магазини на франчайзинг



От днес под името "М-тел Партньори" стартира нова кампания на М-Тел за насърчаване на предприемаческия дух в областта на продажбите. Тя обхваща два проекта.
Първият от тях дава възможност на всички мотивирани, инициативни и независими хора с бизнеснюх да станат търговски представители на компанията.
Вторият е ориентиран към тези, които желаят да сключат франчайзинг договор за управление на М-Тел магазин.
Бъдещите търговски партньори на М-Тел не само ще проявят своята инициативност, креативност и управленски умения, но ще имат възможността индивидуално да управляват своите приходи. Програмата е своеобразно продължение на установените успешни партньорски отношения през последните три години с Handy, Technopolis и М-Свят.
Дизайнът на М-Тел магазините, които ще се отварят на принципа на франчайзинга, ще са със специално разработен дизайн, дело на британската Checkland Kindleysides. Това е компанията, осъществила интериорни решения за корпорации като Rolls-Royce, Vodafone, Levi's и др.
"Като неоспорим лидер ние винаги ще търсим нови начини да достигнем до клиентите и да бъдем по-гъвкави към изискванията на пазара. С "М-Тел Партньори" ние ще станем още по-ефективни и ще подадем ръка на инициативните и предприемчиви хора у нас, които желаят да изградят успешен бизнес", каза Андреас Майерхофер, главен маркетингов директор на Мобилтел.
вторник, 23 септември 2008 03:25:01

Siemens продава дела си в Fujitsu

Монитор - 16 стр.
Siemens продава дела си в Fujitsu



Концернът Siemens обяви намерението си да продаде своя дял в смесената компания с японската Fujitsu - Fujitsu Siemens Computers, специализирана в производството на лаптопи, съобщава Reuters позовавайки се на германския ежедневник Euro am Sonntag.
Fujitsu е заинтересована да запази подразделенията на смесената фирма, занимаващи се с обслужването. След сделката с Siemens тя ще се опита да продаде клоновете, ангажирани с доставките до крайните клиенти. Възможно е те да бъдат купени от китайският производител на компютри Lenovo.
Siemens и Fujitsu продължават преговорите и ако през 2009 г. договорът между тях не бъде развален, то той ще бъде продължен с още 5 години.
вторник, 23 септември 2008 03:42:02