неделя, 21 септември 2008 г.

Мобилтел нападна остро КРС

Computerworld - 19 стр.
Мобилтел нападна остро КРС



„КРС влезе в картел с БТК. Г-н Москени се отмята от подписа си, а г-н Божков му адвокатства", твърдят от оператора
От Мобилтел са бесни на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и лично на председателя му Веселин Божков, който е представил пред операторите „драстични мерки срещу двама от тримата играчи на пазара на мобилни комуникации в страната, като така нелоялно е подкрепил единствено и само групата на БТК. Предложените мерки са в противоречие с решението на КРС от януари 2008 г. и биха довели до незаконно преливане на сериозни средства от Мобилтел и Глобул към БТК", твърдят от Мобилтел.
От оператора са решени да сезират Европейската комисия и ще пристъпят към обжалване на решенията, основани на пазарните анализи на КРС, 6 случай че мерките, предложени от КРС, останат във вида, в който са били представени на тримата най-големи играчи.
От Мобилтел твърдят, че 4 месеца след като е подписал новия договор за взаимно свързване между БТК и другите мобилни оператори, новият изпълнителен директор на БТК Бернар Москени е поставил ултиматум на Мобилтел и Глобул за едностранно намаляване на цените за терминиране. „С това писмо г-н Москени заяви публично намерението на БТК да злоупотребява с монополното си положение и едностранно и незаконно да нарушава споразумението за взаимна свързаност."
Всъщност според постигнатото в началото на 2008 г. споразумение Мобилтел и Глобул са се съгласили да свалят цените 3а терминиране с 35% до
средата на годината, като така обаче отговарят и на препоръките на Европейската комисия. Според Мобилтел двата мобилни оператора са осигурили същата подкрепа и за въвеждане на преносимостта на мобилните номера.
От компанията (част от Telekom Austria Group) смятат, че мобилното терминиране и преносимостта са само единият от двата идентифицирани проблема на телеком пазара. „ В същото време предложените мерки по отношение на фиксирания оператор са в пълен синхрон с осигурения пазарен и регулаторен комфорт на все още действащия монополист", твърдят от Мобилтел. Според тях Мобилтел и Глобул са поставени под неоправдан натиск от страна на БТК, при това „с услужливата подкрепа на КРС". „Точно в дните, в които изтича ултиматумът на БТК, председателят на КРС г-н Божков покани на съвместна среща Мобилтел, Глобул и БТК, на която беше представена частична информация относно изготвените пазарни анализи от страна на КРС", твърдят от мобилния оператор. Според тях регулаторът е „размотавал" М-Тел За получаването на допълнителни номера, а фиксираният оператор е получил „пълен комфорт по отношение прекомерно високите си потребителски цени, безпрецедентно разрешение за сливане с Вивател, одобрение на съмнителна система за разходите и други подобни политики, които позволяват Задържането на пазарен дял от 97% и елимирането на конкуренцията на фиксираните пазари."
„Ако икономическата логика на всеки монополист е да се стреми да запази господстващото си положение на всяка цена, то най-възмутителното в случая е, че КРС подкрепя подобна политика и дори недвусмислено показва, че е влязла в съюз с монопол на фирма. Това е безпрецедентно поведение. В категорично противоречие на изконната си роля КРС представя на операторите мерки, изготвени едностранно и защитаващи целенасочено определени интереси. Опасявам се, че тази нелоялна защита на монополните интереси ще бъде представена като благо 3а обществото", коментара изпълнителният директор на Мобилтел Йозеф Винацер.
От М-Тел заявиха, че осигуряват национално покритие на фиксираните си услуги M-Tel HomeBox, OfficeBox u VoiceBox. „От 23 септември те стават достъпни и в най-малките и отдалечени населени места в страната", твърдят от оператора. Според компанията фиксиран телефон и постоянен достъп до интернет вече ще могат да се използват дори на места, където изграждането на кабелна инфраструктура е малко вероятно или невъзможно, конкурирайки по този начин услугите на БТК.
Активирането на всяка от услугите отнема броени минути, като при сключване на договор клиентите получават безплатно устройството, необходимо за ползването им. Всеки клиент говори от стационарния си телефон към всички фиксирани и мобилни мрежи в България, както и към международни номера, според М-Тел, на изключително конкурентни цени, при това без първоначална такса За разговор. Месечните такси включват много безплатни минути 3а разговори към фиксирани мрежи и към избрани мобилни номера.
20.09.2008
неделя, 21 септември 2008 03:37:28

Няма коментари: