събота, 23 май 2009 г.

В името на дизайна

Капитал - 38 стр.
В името на дизайна

Борислав КАНДОВ

Art Directors Club стартира дейността си в България
"Всичко е дизайн. Всичко!"*
Но не всичко в дизайна се изчерпва с носенето на черни дрехи и очила с дебели рамки (черни, естествено). Нито със създаването на рекламни визии, корпоративни лога, дрехи, автомобили.
Това е една от основните идеи зад Art Directors Club, почти 90-годишна организация, обединяваща хора, работещи в сферата на визуалните комуникации и творчество - арт директори в рекламни агенции, графични дизайнери, типографи, аниматори, художници, фотографи, всички, които по някакъв начин допринасят за визуалната среда, в която живеем.
На 27 май официално ще стартира дейността на Art Directors Club Bulgaria (ADCB). Макар че идеята за създаването на на организацията датира от няколко години, работата по стартирането й започна през ноември 2008 г. За модел на ADCB е избрана структурата на американската организация. "Това ще бъде сдружение на личности, не на компании", казва Велина Мавродинова, управител на "Студио Ентусиазъм" и един от катализаторите на процеса (вижте всички членове на управителния съвет в карето). "Целта ни е ADCB да се превърне в широка общност", допълва тя.
"ADCB не е алтернатива на съществуващи организации в страната. Няма нищо общо нито с Асоциацията на рекламните агенции, нито със Съюза на художниците в България", обяснява Чавдар Кенаров, криейтив партньор в Noble Graphics. "Искаме да съберем на едно място както хора от комерсиалната страна на визуалната комуникация, така и хора от арт частта - художници, илюстратори и т.н. Надяваме се тази общност да комуникира по-силно помежду си, да работят по-добре заедно и всичко това да доведе до развитие на визуалната комуникация в България", допълва той.
Правилата на ADC са изключително либерални. Например всеки навсякъде може да стартира местен клуб, обяснява Мавродинова. Също така, въпреки че акцентът на организацията е върху хората, компании също могат да стават членове. За целта са предвидени специални, корпоративни членства, които са разделени на три типа - златно, сребърно и бронзово с включени различни нива на достъп до събитията и базата данни на ADCB. Но годишните такси за трите са различни - съответно 5000 лв., 3000 лв. и 1500 лв., и доста по-високи от тези за персоналното членство (100 лв.).
Едно от най-важните събития за ADC навсякъде по света е годишният конкурс, на който се награждават най-добрите постижения от изминалите 12 месеца. Наградените произведения в глобалния конкурс обикалят света във вид на изложба, отворена за посетители. ADC има и "Зала на славата", в която веднъж годишно се правят допълнения. ADCB също стартира подобна "зала" с 10 легендарни имена за българския графичен дизайн (виж карето). На 27 май в Националната галерия за чуждестранно изкуство ще бъде открита изложба с работи на тези 10 души. "Стори ни се нелепо да стартираме, без да отдадем почит на тези преди нас. Доста от тях са адски непопулярни в България, но с много постижения и изключително известни по света", обяснява Велина Мавродинова.
*Легендарният дизайнер Пол Ранд пред студенти през 1995 г.
***
Управителен съвет на ADCB
Георги Василев (rizn)
Милена Вълнарова (formout)
Тоня Горанова
Илия Груев (моаре)
Емил Захариев (new moment)
Ивайло Златков (банда)
Чавдар Кенаров (noble graphics)
Велина Мавродинова (ентусиазъм)
Цвятко Остоич
***
ADCB Зала на славата
Александър Денков
Александър Поплилов
Асен Старейшински
Борис Ангелушев
Васил Йончев
Иван Кьосев
Илия Бешков
Олга Йончева
Стефан Кънчев
Христо Нейков

Създателят на любовта

Капитал - 36 стр.
Създателят на любовта

Борислав КАНДОВ

Кевин Робъртс доказа, че емиоциите продават
Мартин Линдстрьом: Марките са под огромно напрежение
Създайте марка за рецесията
Какво могат да направят компаниите, за да превърнат днешните заплахи във възможности
Маркетинг по време на криза
Правилата за писане на журналистически текст гласят, че първото изречение трябва да грабва вниманието на читателя. Но как да напишеш интересно, грабващо изречение за човек като Кевин Робъртс...
Доста трудно се пишат портрети на хора като изпълнителния директор за света на Saatchi&Saatchi. От една страна, той е изключително популярно име. От друга, как да събереш постиженията и идеите му на една страница? Затова решихме да се спрем на две (според нас) ключови истории, описващи Кевин Робъртс - един от двамата лектори на тазгодишния Marketing Innovation Forum, организиран от "Капитал" (виж карето).
Shoot’em up*
Не се оставяйте неизменният черен тишърт да ви подведе - Кевин Робъртс няма типичната за рекламист биография. Кариерата му започва от другата страна на барикадата. Започва през 1969 г. като бранд мениджър в козметичната компания Mary Quant. Следва тригодишен престой в Gillette, а след това прекарва седем години като маркетинг мениджър в най-големия рекламодател в света - Procter&Gamble. След това, от 1982 г. до 1989 г., той преобръща Pepsi Co., като през последните две години е президент и изпълнителен директор на канадския клон на компанията. До 1996 г. е изп. директор на алкохолната компания Lion Nathan, а през 1997 г. влиза в рекламния бизнес като изп. директор на Saatchi&Saatchi.
Може би най-легендарната случка, свързана с Кевин Робъртс, датира от времето му в Pepsi Co. Канада. Там Pepsi в цялата си история са били след Coca Cola по обем на продажбите, общо 105 години. На една конференция Робъртс държи реч в защита на свободната конкуренция и заявява смело, че компанията му ще изпревари Coca Cola. На срещата присъства и министър-председателят на Канада по това време, Браян Мълруни. За да подчертае казаното, по време на речта си Робъртс изкарва вендинг машина на конкурентите и я разстрелва с автоматично оръжие. Всички залягат и се крият, настава лека паника. Години по-късно Робъртс признава, че автоматът е бил зареден с гумени куршуми, а във вендинг машината са поставени малки взривове, които да възпроизведат реалистично ефекта от истински патрони. Но по-важното е, че Pepsi Co. успява да изпревари Coca Cola.
"Рисковано? Да. Глупаво? Възможно е. Запомнящо се, вдъхновяващо? И още как", коментира Робъртс случката в личния си сайт.
Да перем, да перем
Бранд мениджърите по света имат едни и същи страхове. Един от тях е превръщането на продукта им в обикновен артикул, попадането му в зоната, в която конкуренцията се води от цената, а не от престижа на марката или привързаността на потребителите към нея.
Класически пример за такъв пазарен сегмент са праховете за пране. Всички те вършат една и съща работа, което не оставя много поле за креативност в посланията към купувачите. Не и според Робъртс.
През 2004 г. той публикува книгата си "Марките на любовта: Бъдещето отвъд брандовете". В нея Робъртс дава широка гласност на убеждението си, че бъдещето е за тези, които успеят да докоснат и да се обвържат емоционално с потребителите си. Книгата и идеите на Робъртс оказват голямо влияние върху рекламната индустрия, а с течение на времето и върху начина, по който Saatchi&Saatchi функционира.
Но за това по-късно. Един от най-интересните примери за успеха на концепцията за "марките на любовта" е прахът за пране Tide. Той отговаря на всички условия, за да бъде такава марка - дълга история, лидерска позиция на пазара, легендарна опаковка. А през 2006 г. - и съвсем реална опасност от превръщането й в артикул.
Мениджърите от Procter&Gamble се доверяват на Робъртс и променят изцяло начина, по който комуникират с потребителите на Tide. Вместо да съберат стандартни фокус групи, екипът влиза в живота на аудиторията си, говори с нея в обичайната й околна среда, вкъщи, в магазина и т.н. Така от прах за пране Tide се превръща в средство, позволяващо на жените да се съсредоточат върху важните неща в живота.
Тази промяна може да се види и на българския пазар. Ако си спомняте, една от последните големи кампании на Tide беше посветена на "супермайките". Друг продукт на Procter&Gamble - пелените Pampers, също промени комуникацията си и не говори за сухота и здравина, а за това как помага на децата да растат по-добре.
Така постепенно платформата, която Робъртс създава, и неизчерпаемата му енергия превръщат поверената му агенция в една от най-успешните на пазара. През есента на 2006 г. агенцията изненадващо спечели обслужването на веригата магазини JC Penney на стойност 450 млн. долара. Любопитното в случая е, че за да участва в конкурса на JC Penney, агенцията се отказва от състезанието за доста по-големия бюджет на Wal-Mart, който има нелоши шансове да спечели. Въпрос на емоции...
*От англ. "стреляй смело"
***
MIF 3
Кевин Робъртс е един от двамата лектори, които ще участват на третото издание на организирания от "Капитал" Marketing Innovation Forum. Събитието ще се състои на 28 май в залата на Националната опера. Темата на презентацията му е Winning Ugly (в свободен превод "да печелиш грозно, на всяка цена").
Когато поема Saatchi&Saatchi през 1997 г., агенцията губи клиенти и талантливи служители. Само за няколко години Робъртс успява да я превърне в една от най-успешните на пазара.
Освен него на сцената ще излезе и Мартин Линдстрьом, международен брандинг консултант и автор на книги (BrandSense, Buyology и други) със статут на гуру. Наскоро той бе обявен от сп. Time за една от 100-те най-влиятелни личности на света. Повече подробности за събитието и за запазване на места можете да видите на miforum.eu.

Да се стопиш за месец

Капитал - 45 стр.
Да се стопиш за месец

Деси НИКОЛОВА

Пазарът на продукти за вталяване надхвърли 25 млн. лв.
Два милиона опаковки с лекарства и хранителни добавки и стотици хиляди кремове и гелове за вталяване са продадени само през миналата година в аптеки и супермаркети.
Въпреки това здравната
статистика сочи, че всеки трети българин е с наднормено тегло.
Борбата за тънка талия в парично изражение е над 25 млн. лв. през 2008 г. по изчисления на участниците на пазара. Въпреки мащаба си пазарът в аптеките миналата година се е свил в сравнение с 2007 г. с около 9%. Масираните кампании на най-новите продукти за отслабване през тази пролет обаче са на път да увеличат търсенето в сегмента за отслабване.
През последните два месеца се появиха куп нови продукти. Добавки, които обещават моментален ефект, заливат пресата и телевизията. Опитът за стопяване на килограми е почти задължителен за началото на лятото и се рекламира масово по всички възможни начини, което пък е рецепта за успех дори по време на криза, смятат представителите на фармацевтичните и козметичните фирми.
Всички свалят килограми
Лекарите имат точен профил на пациентите с излишни килограми в зависимост от възрастта. Между 18 и 25 години се търсят продукти с бърз ефект, тъй като клиентът се нуждае от малка редукция на теглото. Между 25 и 35 години потребителите искат да редуцират килограмите и да задържат трайно постигнатото. След 30 години при много жени метаболизмът се забавя и те по-трудно намаляват килограмите и ако полагат усилие, искат по-продължителен ефект. Точно в тази възраст обаче са и най-големите поражения в резултат на йо-йо ефекта от многобройните и недотам ефикасни методи за отслабване. Между 35 и 45 години жените, които са основните отслабващи, най-често търсят медикаментозно лечение за потискане на чувството на глад, намаляване на желанието за хапване на шоколад и сладко и за ускоряване на метаболизма. След тази възраст освен наднорменото тегло се появяват и проблеми с високи нива на холестерола, кръвното налягане и кръвната захар и пациентите се ориентират към продукти, които да намалят или предотвратят болестите.
За разлика от лекарствата добавките могат да се рекламират. И така слогани от типа природен продукт, номер едно по продажби, изместват въпроса кой точно и при какви условия ги произвежда и оттам - какъв е ефектът от тях. Фирми с европейски сертификати за производство се конкурират в тази сфера с неизвестни производители и вносители от цял свят, тъй като съставът на добавките не се контролира. Пазарът разцъфтява и около 300 вида добавки през миналата година са с продажби над 17 млн. лв. само в аптеките. Според Марин Пенков, управител на „Мирта медикус“, продуктите за отслабване съставлява 23% от общия пазар на добавки. Лидер в тази категория са добавките от серията „Вита Голд“.
Най-продаваните добавки се рекламират като универсални и подходящи за всяка възраст. В тази категория влизат не само хапчета, но и сиропи, капки, кафета, дъвки и чайове за отслабване.
Неравната битка с целулита
В категорията на стягащите кремове има два вида потребители. „Едните търсят много бързи резултати и шок лечение за около две седмици. Другите се грижат да прекрояват силуета си систематично, като съчетават локалното въздействие с правилно хранене и спорт“, казва Евгения Костова от L'Oreal, в чието портфолио е марката Vichy.
Кристина Кирилова, продуктов мениджър в Beiersdorf - България (Nivea), отбелязва, че младата кожа се бори предимно с целулит, жените, които са раждали или са претърпели хормонални проблеми - с намаляване на обиколката в проблемните зони, а при по-зрялата кожа се коригира отпускането. „Колкото по-кратък е срокът, в който се рекламира видим резултат от действието на антицелулитните, стягащи и отслабващи гелове, толкова повече се купува продуктът“, казва тя.
Вносителите са категорични, че ефект няма как да има с едно намазване. Още повече че повечето клиенти не полагат грижи за тялото си през цялата година, а предимно в началото на летния сезон. Затова компаниите се ориентират към производство на все по-бързо действащи продукти с комбинирано действие - срещу целулит и за отслабване. Друга постоянна тенденция е, че компаниите с масови марки се опитват да доближат продуктите си до най-новите формули на високия клас козметика. При последните пък има нова мода дермокозметичните компании, чиито продукти се продават само в аптеките, стъпиха на пазара на добавки и разработиха добавки за пиене, които да засилят действието на кремовете. Продажбите на добавката в комбинация с гел от серията на Galenic например направи бум на пазара, независимо от цената й, която е над 50 лв. Причината е в природните съставки на добавката, клиничното изпитване на действието и... телевизионната реклама.
„Продуктите, които се търсят, почти не се променят с годините, тъй като те се борят с едни и същи проблеми - целулит и намаляване на обиколката на ханша. Разликите между различните производители са активните съставки, времето, за което започват да действат, и с колко сантиметра намаляват обиколката. Най-важните фактори при избор на продукт са рекламата и препоръката на продавачконсултант или фармацевт“, коментира Кристина Кирилова.
Сит и слаб
В морето от над 300 продукта за отслабване всъщност има само четири лекарства, всички останали са хранителни добавки. Два от медикаментите потискат центъра на глада в мозъка, а другите два влияят върху мастната обмяна и не позволяват на мазнините да се задържат в организма. Само един от продуктите, който в момента влезе на пазара, е без рецепта. Тези, за които не се изисква лекарско предписание, са привилегировани, защото лекарственият закон им разрешава да се рекламират. „Купувачите се влияят силно от това. Но акцентът при продажбите на продукта ни alli e работата с фармацевтите, тъй като клиентите търсят консултация най-често от тях. Така лекарството беше първият ни продукт в България, който беше изцяло продаден един месец преди официалното му представяне на пазара“, казва Димитър Манолов от GlaxoSmithKline.
В момента Abbott, чието лекарство е с рецепта, предлага пълна програма за борба със затлъстяването, разработена за хора с излишни килограми, под името „Моделина“. Тя включва цялостна промяна на начина на живот и невъзвратим спад в теглото, което обаче се извършва под лекарски контрол. Подобни кампании провеждаше през годините и Roche. Тъй като швейцарската компания не продава медикаменти без рецепта, тя преотстъпи на GlaxoSmithKline правата си върху продукта с по-ниска концентрация. Медикаментът с по-висока концентрация продължава да е с рецепта и се продава от Roche. На пазара е регистриран и продукт на Zentiva, който е генерично копие на лекарството на Abbott след изтичането на патента му.
Според Десислава Райчинова в България хората похапват обилно, кухнята е сравнително тежка, а силната воля за ограничаване на храната е дефицитна. Затова в групата на хранителните добавки се търсят най-много продуктите, които потискат апетита, и тези, които елиминират излишните мазнини, като най-често в състава им се включват растителни екстракти, L-карнитин, кофеин, които подпомагат разграждането на мазнините или създават усещане за ситост.
Готови на всичко
Всъщност българските потребители не обичат да чакат дълго, бързо сменят продуктите и невинаги си вземат и лекарствата до края на курса. „Клиентите очакват незабавен, бърз резултат, максимално в рамките на един месец. Предпочитат да закупят само една опаковка. Все още не са информирани, че при хранителните добавки е необходим по-дълъг период на прием за максимална ефективност“, коментира Нели Василева, управител на „Селекта“, вносител на Lierac, Nuxe и др. Десислава Райчинова, регионален мениджър на Walmark, обаче смята, че все по-малко стават потребителите, които вярват на препаратите „чудо“ и обещания от типа „ще свалите 6 килограма за 6 дни“,
и напоследък ориентацията е към по-утвърдени и ефективни продукти. Сред търсените напоследък добавки започват да се появяват и комбинации от продукти тип 2 в 1. „Става въпрос за продукти, които повлияват както наднорменото тегло, така и повишеното кръвно налягане, жлъчно-каменните проблеми, нервното напрежение, проблемите със ставите, повишения холестерол“, отбелязва Марин Пенков.
Има сравнително ясно разделение за цената, която са готови да платят. Според Десислава Райчинова най-търсени са добавките с цена около 20-25 лв. за опаковка от 30 таблетки. Марин Пенков отбелязва, че отслабването освен здрав, до голяма степен е и мода. Затова потребителите са готови да платят и добавки на цена над 30 лв. Често обаче в сегмента на добавките цената няма връзка с качеството.
Според Димитър Манолов от GlaxoSmithKline Consumer Healthcare най-предпочитаната ценова категория е 11-20 лв., като около 5% от потребителите са готови да платят над 50 лв. за клинично доказан продукт. Именно във високата ценова категория са позиционирани лекарствата.
В категорията на вталяващите кремове дамите искат резултат. Затова са готови да платят много висока цена, независимо дали става въпрос за масова марка, дермокозметика или селективните брандове, които се продават във веригите за парфюмерия и козметика висок клас.

Залезът на независимата преса

Поглед - 16 стр.
Залезът на независимата преса

Надежда НИКОЛОВА

По време на криза концентрацията на медии продължава и съответно независимите, малки медии намаляват. След кризата се очаква още по-голямо напрежение, заради борбата за контрол над медиите", каза френският журналист Мишел Диар на годишната среща на федерацията на европейските журналисти във Варна
Според него концентрацията на медиите създава проблеми с авторските права, разпространението на информация и качествената журналистика
В повечето европейски страни няма ограничение за собствеността на медийния пазар. Това означава, че в изданията на големите европейски медийни групировки циркулират едни и същи материали.Медиите в цяла Европа са в истински пожар от проблеми и кризи, заяви и генералният секретар на Международната федерация на журналистите Ейдън Уайт. „Ще спомена само няколко: икономическата рецесия, политическия натиск върху журналистите, падащото обществено доверие в ролята на медиите в обществото. Медийните компании загубиха възможностите за големи печалби и затова режат драстично редакционните разходи. Все по-малко пари се влагат в подготовката на журналистите, в разследващата журналистика, все повече и повсеместно се влошават условията на труд на нашата професионална гилдия. В почти всички страни традиционните медии -вестници, списания, радио и телевизии, правят съкращения, а резултатът е срив на журналистическите стандарти и загубата на хиляди работни места", каза той. Проблемът с изчезването на независимите издания обаче е по-голям за журналистите, отколкото за обществото. В Турция например пет икономически групировки владеят целия медиен пазар. Между тях съществува нег-
ласно споразумение, когато един журналист бъде уволнен от медия, собственост на една от тях да не бъде назначаван на работа никъде другаде.
Медийната концентрация е проблем, чието развитие трябва да бъде отговорно отчетено. Мащабите са впечатляващи, особено в САЩ. „Уолт Дисни" купи Capital city/ ABC c прилежащите й 10 телевизионни станции, 21 радиостанции и значителни дялове в кабелни телевизионни мрежи. „Таим Уорнър" погълна TBS и още няколко популярни кабелни системи. През 2000 г. се създаде медийният конгломерат AOL/ „Таим Уорнър", който притежава цялостно (от производството до разпространението) много медийни продукти и услуги като вестници, списания, кни-гоздаваяе, радио, телевизии, кабел, музика, кино и Интернет. и макар напоследък тези мегаконг-ломерати да имат финансови проблеми на интернационално равнище, те произвеждат, разпространяват и продават съдържание, което може да доведе до своеобразна програмна унификация. Предвижданията са „Комкаст", „Нюзкорп" и „Таим Уорнър" да останат единствените конкуренти на световния пазар. Налице е формирането на нов „нов информационен ред", който интензивно се развива през последното десетилетие. Още през 1994 г. Комитетът на министрите в Съвета на Европа е приел документ „За мерките по осигуряване на прозрачност на средствата за масова информация". В него е записано следното: „плурализмът и разнообразието на средствата за масова информация имат важно значение за функционирането на гражданското общество, а концентрацията на медиите на национално и международно ниво може да има не само позитивно, но и пагубно въздействие върху плурализма и разнообразието на медиите, което да оправдае мерките, предприемани от правителството." Най-необходимото условие за демокрацията според европейските министри е прозрачността на медиите, за да могат всички да си изградят мнение за информацията, идеите и мненията, разпространявани от тези медии. Проблемът със собствеността и прозрачността на управление съществува и 15 години по-късно. Оказва се обаче, че и при ясна собственост медиите са силно зависими, особено в условията на силна медийна концентрация.
Всъщност вече изобщо не може да се говори за реална конкуренция и разнообразие в съдържанието на европейските медии. От една страна медийната концентрация има обективни предпоставки - оптимизиране на финансовите бюджети, които на свой ред също така обективно водят до централизация на оборотните капитали в сферата на масовите комуникации, поява на конкуренция между медиите на качествено ново ниво и формиране на мощни информационно-финансови групировки със специализирани корпоративни интереси. Под концентрация се разбира най-често монополизация, т.е такава икономическа организация за даден бранш, която позволява на един от участниците в пазарните отношения да налага своите корпоративни икономически цели както на контрагентите си, така и на обществеността като цяло. Същинската концентрация в медийната сфера, обаче, не може да се подведе под горното определение. Според Международната федерация на журналистите концентрацията в медиите се извършва в разнообразни форми: 1.влагане на капитала в организации и дейности по цялата верига на медийната сфера - от създаването на информацията до разпространеието й, а също така навлизане на чужди капитали; 2. количествено разрастване на отделна медия; 3. развитие на телевизионно и радио- разпространение, на телевизионни канали и периодични печатни издания чрез изкупуване на малки, независими медии или създаване на нови и 4. съчетаване на медии с други дейности. У нас „Нова Българска медийна група" на Ирена Кръстева в момента прилага третия вариант на концентрация и има всички шансове да се превърне в монополист на пазара. Все още не е открито печелившото оръжие в битката срещу медийния монопол. В САЩ основно средство са антитръстовите закони, във Франция, Великобритания, Норвегия има специални законодателни актове. В Германия действа федерален закон за монополите със специални положения, позволяващи осъществяването на контрол върху медийните обединения и не позволява един собственик да притежава повече от 30 % от медийния пазар. В Канада също има определяне на пазарни дялове. В Ирландия не съществуват никакви ограничения. В България в Закона за радиото и телевизията само два члена плахо визират антимонополизма

Вестниците са „измиращ вид"

Поглед - 15 стр.
Вестниците са „измиращ вид"

Уляна ПОПОВА

естнщите са измиращ вид", обяви американският сенатор Джон Кери, който е шеф на сенатската Комисия за комуникации, технологии и интернет. Депутатът от щата Масачусетс, който беше съперник на предишния президент Джордж Буш на изборите през 2004 година, е твърдо убеден, че „Като средства за предаване на информация в съвременността хартията и мастилото са вече остарели, те са затъмнени от мощността, ефективността и технологическото изящество на световната мрежа."
Изказването на Джон Кери не е изненадващо, защото само преди седмица прес секретарят на Белия дом Робърт Гибс съобщи, че от федералния бюджет няма да бъдат отпуснати никакви средства в помощ на изданията, които банкрутират.
А те в Съединените щати -както и навсякъде по света, не са малко. В Америка много вестници и списания търсят начини да намалят разходите си като съкращават журналисти и технически персонал, качват страниците си в Интернет - като редакторите едновременно пишат, снимат и отговарят за саундтрака на репортажите си. Трети се опитват да увеличат цената на изданията и обединяват кореспондентските пунктове в чужбина. Основната причина в условията на глобалната икономическа и финансова криза са намалелите приходи от реклама.Традиционните средства за масова информация в Америка през тази година ще загубят 5 процента от парите, които получават от рекламодатели, съобщи местната компания за анализи „Боръл асошиейтс" (Borrell Assciates). В сегмента на интернет рекламата - чийто ръст през последните години се измерваше в двуцифрени числа, очакваният спад е около 13 процента. Рецесията ще има дългосрочен ефект за всички рекламни формати. Бизнесите ще правят по-малко разходи, ще променят маркетинговите си стратегии и ще орязват своите рекламни бюджети. Дори след като икономиката се възстанови, рекламният пазар няма да се оживи бързо и някои от секторите изобщо няма да се върнат към успешните си периоди от миналото десетилетие. Това ще бъде един много дълъг период на съвземане на медиите", казва Кип Касино, вицепрезидент на „Боръл асошиейтс". Според него традиционните медии в момента са стигнали до нива, които са най-ниските за последните десет години. Сенатор Кери изрази съжаление за бъдещата смърт на водещи печатни издания и отбеляза, че според него най-оптимистични са перспективите на онлайн журналистиката. Той официално обяви, че представителите на властта трябва да развиват контактите си с електронните издания. Но заедно с това Джон Кери се журналистиката. Явно причината е намаляването на членовете на редакционните екипи - при което на един човек се налага да се заеме с няколко функции. Още повече, че рекламодателите се насочват най-вече в рекламите като онлайн видео. Засега това е ограничен сектор, но той набира инерция, защото е ефективен по отношение на разходите, с които се рекламират марки и продукти.

Твърде виртуални

Капитал - 40 стр.
Твърде виртуални

Калина КАЛЧЕВА

"Никога няма да се безпокоите за информацията си, защото е на сигурно място при нас." Това е част от слогана на онлайн информационното хранилище на АОL – Xdrive. Всъщност беше, защото в началото на годината се оказа, че "сигурното място" е пред закриване. В последната година над 25 подобни проекта затвориха врати - Upline на Hewlett-Packard, Image Station на Sony и др., като предизвикаха съмнения дали виртуалните услуги не са твърде виртуални.
Евтиното е скъпо
Информационните хранилища (cloud storage), насочени към крайни клиенти, набраха популярност преди няколко години (някъде в периода 2005-2006) заедно с бума на цифровата фотография и зората на социалните мрежи. За да наложат марката си и пробият в претъпканата пазарна ниша, тези сайтове започнаха да се рекламират агресивно и за кратко време привлякоха много клиенти. Най-често популяризирането им ставаше чрез предлагане на някои базови услуги напълно безплатно.
Сайтът, за който стана въпрос в началото - Xdrive, например предлагаше 5 гигабайта безплатно място и 50 гигабайта срещу 9.95 долара месечна такса. Според експерти от този бранш, цитирани от PC World, месечният разход за съхранение на 1 терабайт (1000 гигабайта) данни излиза около 100 долара. Проста сметка показва, че ако услугите на даден сайт са само или преобладаващо платени, подобни проекти са рентабилни. Те обаче не работят изцяло по модела на месечен абонамент. Така в началото на 2009 г. Xdrive, заедно с още едно онлайн хранилище на AOL за запазване на снимки прекратиха работа. Според компанията проектите не са могли да оправдаят съществуването си от финансова гледна точка.
Кърт Шерф, анализатор в Park Associates, коментира, че твърде много компании са се захванали със съхраняването на чужда информация на сървърите си, а това е начинание, в което няма чак толкова много пари. Особено при положение, че потребителите очакват подобни услуги да бъдат предоставяни безплатно. В стремежа си да оцелеят, някои компании се осмелиха да вземат непопулярни мерки - наскоро Kodak се отказа от безплатните си услуги за съхранение на снимки на сайта си Kodak Gallery и предпочете да работи с по-малко, но пък плащащи клиенти.
Странично начинание
Всъщност онлайн хранилищата на информация биха могли да са добра странична услуга към друг основен източник на печалба. Yahoo например поддържа от около 10 години услугата BriefCasе, която предоставяше за свободно ползване 10 мегабайта на всеки абонат на email услугите й. Но докато в края на 90-те 10 мегабайта може и да са били достатъчно памет, сега са почти смешни. Именно поради тази причина Yahoo се отказа от неадекватната днес услуга.
Успешен пример как съхраняването на снимки може да е допълнителна услуга демонстрира PhotoWorks (звено на American Greetings - сайт за подаръци и картички). То не се издържа от месечен абонамент, но и не се фокусира върху съхраняването на данни. Целта на сайта е да привлича потребители, които покрай качването на снимки да купуват стоките на American Greetings.
Много сайтове се опитват да печелят, като въвеждат такса върху евентуални продажби на качените снимки. Digital Railroad - един от големите сайтове за професионални фотографи, обаче буквално се изпари в небитието в края на октомври 2008 г., опитвайки се да следва този бизнес модел. Потребителите му имаха по-малко от 24 часа, за да прехвърлят ценните си данни. Сървърите на сайта веднага бяха претоварени от хора, опитващи се да спасят поне част от вложения труд, а няколко медийни партньори за една нощ останаха без източник на илюстрации. Конкретната причина за провала бе лошо управление на поддържания от инвестиционен фонд сайт. Отзвукът от случилото се нанесе значителни поражения върху потребителското доверие към подобен вид услуги.
Подценяването на хардуера също се оказва грешка - сайтовете, насочени изключително към backup на данни, го изпитват все по-явно. В последните години цените на външните харддискове толкова поевтиняха, че могат да излязат с оферти от порядъка на 10 цента за гигабайт.
За съжаление грешките на cloud storage проектите не се свеждат само до недомислен бизнес модел. Най-важното за всички виртуални хранилища (и особено работещите с корпоративни клиенти) е да бъдат надеждни. Когато миналата година виртуалната услуга на Amazon - S3, спря да функционира за няколко часа, поредица от сайтове и приложения на свой ред бяха засегнати - сред тях попадна и суперпопулярната в момента микроблогинг мрежа Twitter. Естествено информацията е защитена с backup и се възстановява, но големите корпорации обикновено не желаят да рискуват с това.
Печалният опит на много услуги, насочени към крайни потребители, прави големите бизнес клиенти още по-мнителни. Например гигантът Google разработва и предлага платени бизнес онлайн базирани приложения с функционалност, подобна на Office пакета на Microsoft, от няколко години. Въпреки това, едва 1.3% от приходите на уебкорпорацията през 2009 г. ще бъдат от абонамент за тези услуги, твърдят анализаторите от Stanford C. Bernstein. Засега Google не е привлякла към инициативата и голям клиент (с над 100 000 служители), а партньорството с General Electric, обявено преди две години, е на път да не се състои. Явно десетилетието на масово разпространен cloud computing ще е най-рано следващото.
Следващата фаза
Социалното взаимодействие е основното нещо, което може да спаси подобен род услуги на потребителския фронт. Прогнозата обаче е мъглива - според анализаторите iSupply до 2013 г. потребителите на подобни услуги ще бъдат 729 милиона... или пък 445 милиона. А ако слуховете се окажат верни и до края на годината Google сериозно подпомогне прехода от хардуер към виртуализация чрез мащабен собствен продукт в областта (който ще се казва Gdrive по непотвърдена информация), тогава тези предвиждания могат да се окажат съвсем грешни. Зависи доколко сайтовете ще успеят да осигурят повече допълнителна полза, защото надеждността, изглежда, въобще не е най-голямата им сила. Отговорност носят и потребителите - докато всеки е готов да плати за външен харддиск, не са много тези, склонни да плащат за виртуално хранилище.

Ти изкуствен интелект ли си?

Капитал - 39 стр.
Ти изкуствен интелект ли си?

Андриан ГЕОРГИЕВ

Един непринуден разговор с новата търсачка Wolfram Alpha, която може да отговори на някои въпроси, зададени от човек
Нов вид интернет търсене ще отчита вкусовете и нагласите на потребителите
Трябва още
Новата интернет-търсачка Cuil трудно би била заплаха за гиганта Google
Попитай интернет
Компанията, която стартира наистина работеща семантична търсачка, вероятно ще стане следващият Google
- Добре ли си?
- Good (Добре - англ.ез.) е презиме в САЩ. Един на всеки 7837 души се казва така;91% от тези хора са бели.
Горе-долу по този начин Wolfram Alpha отвръща на нормални човешки въпроси - с лавина от статистически данни. Ако изобщо намери отговор.
Новата търсачка, набедена за "убиец на Google", официално стартира в началото на тази седмица. Тя носи името на своя създател - английския физик Стивън Волфрам. Той публикува първата си научна статия на 16 години и е създател на Mathematica - компютърна система за алгебрични изчисления. Тя е в основата на алгоритъма, по който работи Wolfram Alpha. Оттук идват солидните очаквания, насочени към търсачката, носеща логото на Wolfram Research.
Заслужава ли си?
Wolfram Alpha е различна от Google. При търсене тя не показва линкове към уебсайтове, а готови страници с информация. Екипът на Волфрам е създал на ръка огромна база данни. Тя включва милиарди частици знание, въведени от учените на език, разбираем за компютрите. Търсачката се взира с лупа само там, а не в целия интернет, както прави Google. На базата на тези данни машините могат да правят логически връзки, така че да изкарат адекватен резултат. За своите изчисления Wolfram Alpha използва 63-ият най-бърз суперкомпютър в света.
Предвид биографията на Волфрам, сега в архива на търсачката преобладават статистическите данни и математическите формули. Иначе казано, Wolfram Alpha няма ви каже кога ще приключи финансовата криза, но може да ви информира за конкретна поредица от човешкия геном. Не очаквайте препоръка от Wolfram Alpha къде да вечеряте довечера или къде да почивате лятото. Може да разберете какво е разстоянието от Мумбай до Барселона и колко време ще отнеме пътуване със самолет. Wolfram Alpha не разказва като Wikipedia, тя не извежда мнения, а само факти.
Търсачката не е заплаха за Google. Най-малкото ще й трябва по-добро име. Софтуерът й също се нуждае от подобрение, тъй като сега търсачката често не разбира какво точно я питате. Забравете за въпроси като "има ли извънземни" и "жив ли е Елвис". Изглежда, Wolfram Alpha ще се цели в академичните кръгове, които смятат, че ровене из Wikipedia няма да покаже коректни данни. Предимството на търсачката е, че има висококачествен каталог с проверена научна информация. Има и грешки, но те са простени, тъй като Wolfram Alpha функционира от няколко дни. Например стара информация за безработицата в щата Ню Йорк.
Експанзия не се прави така
Условията за ползване на търсачката вече предизвикват спорове. Създателите на Wolfram Alpha са записали, че държат авторски права върху всички намерени резултати. Нещо повече, те изискват да им припишете заслуги, ако използвате информация, получена чрез онлайн софтуера. Според спорните правила публикуването на много линкове към резултати от търсения на Wolfram Alpha трябва да се отплаща с цитиране на източника. Ако тези ограничения не се премахнат, творението на Стивън Волфрам вероятно го чака краткотрайна слава. За сравнение - Google ви позволява да ползвате нейната търсачка, както искате, стига да не нарушавате законите. Без приписване на заслуги. Освен това източниците, от които Wolfram Alpha черпи знание, също биха могли да коментират рестриктивните условия и претенциите за авторство.
Засега Wolfram Alpha няма бизнес модел. В началото ще извежда рекламни банери, твърди аналитичното издание Forbes. Може би ще стане по-интересно, когато повече външни програмисти се възползват от алгоритъма и базите данни на Wolfram Alpha. Тогава можем да очакваме много специфични приложения, базирани на нейния компютърен интелект. Например търсачка, вградена в сайт с туристическа информация.
Алгоритъмът на Wolfram Alpha непрекъснато ще се подобрява. Търсачката се учи от хората, които задават въпроси. От другата страна на мрежата учените ще продължават да попълват запасите от данни. Отсега обаче е ясно, че Wolfram Alpha има още да учи, докато се превърне в убиец на Google.
***
Ето как отговаря Wolfram Alpha в момента:
- Здравей.
- Здравей, човек.
- Знаеш ли френски език?
- Надявам се да науча много езици, но засега знам само английски.
- Къде се намираш?
- Живея в интернет.
- Къде съм аз?
- [Показва града, където се намирам, и името на моя интернет доставчик]
- Как е времето?
- 24 градуса по Целзий, с частична облачност. [има подробности за скоростта на вятъра и т.н.]
- Да бъдеш или да не бъдеш...
- ...това е въпросът.
- (2 +2) - 4?
- 0.
- Какъв е отговорът на Живота, Вселената и всичко останало?
- 42.
- Можеш ли да танцуваш?
- Не.
- Защо пилето пресече улицата?
- За да премине на отсрещната страна.
- Ще замениш ли Google?
- Wolfram Alpha не знае как да отговори на вашия въпрос.
Ние обаче вече знаем отговора - не.

Бързи, смели, ефективни

Капитал - 37 стр.
Бързи, смели, ефективни

Зорница СТОИЛОВА

Ogilvy и Graffiti BBDO си тръгнаха с най-много награди от рекламния конкурс Effie
всички статии от този автор
Въпреки кризата, заявките за участие в Еffie България се увеличават
"Силните идеи са силни на всички фронтове", развълнувано обяснява Таня Казакова, бивш управител на рекламната агенция DM&B Sofia. Причината - току-що е получила златна награда на конкурса за рекламна ефективност Effie България 2009 за кампанията за лансиране на услугата за фиксиран телефон и домашен интернет MTel Home box, която е по-позната на всички със симпатичната леля, която "пробива дупчици" и "прокопава каналчета", за да ви прекара телефон.
По мнението на самите рекламисти конкурсът Effie е по-малко субективният рекламен фестивал, защото измерва резултатите, които постигат кампаниите. Учредени от Американската маркетингова асоциация през 1968 г., наградите за рекламна ефективност се проведоха в България за втори път, организирани от Асоциацията на рекламните агенции (АРА). В тях участваха както рекламни агенции, така и рекламодатели, а кампаниите се оценяваха от жури в два етапа по пет показателя. Най-голяма тежест при оценките имат постигнатите резултати на кампанията, следвани от медийната и творческата стратегия за реализирането й и целите, които са поставени в началото.
"Според мен наградите Effie са най-ценните в рекламната индустрия, защото рекламата е преди всичко за ефективността, за да постигнеш определени резултати", коментира Красимир Папазов, директор отдел "Връзки с клиенти" в рекламна агенция Ogilvy и член на журито на фестивала.
Големите победители на вечерта обаче бяха рекламните агенции Ogilvy и Graffiti BBDO Sofia, които си тръгнаха с най-много награди в отделните категории. Ogilvy спечелиха две златни награди в категориите "Корпоративни комуникации" и "Социална, медийна, политическа реклама". Любопитното е, че и двете им кампании, които получиха големите награди на вечерта, бяха на "зелена" тема – едната е за популяризирането на инициативата на Световния фонд за дивата природа WWF "Да почистим природните паркове", а другата - за кампанията на мобилния оператор GLOBUL "Направи стария си телефон полезен. Рециклирай!"
С две сребърни и една бронзова статуетка от награждаването си тръгнаха и Graffiti BBDO/Sofia. Кампанията им за производителя на безалкохолни напитки Pepsi Co Inc. "Спечели 111 мечтани футболни награди на ден" получи среброто в най-оспорваната категория в конкурса "Стоки". Другото сребърно отличие агенцията спечели за насърчаването на употребата на екологични пазарски чанти за многократна употреба – кампания на веригата супермаркети "Пикадили" в категорията "Корпоративни комуникации". А рекламната кампания за старта на българския сериал "Забранена любов" донесе и третата награда на Graffiti.
"Прави впечатление фактът, че в най-конкурентната откъм брой подадени заявки категория - "Стоки" (23 подадени заявки), няма присъдена златна награда", коментира пред "Капитал" Грета Колева-Хикова, ръководител отдел "Комуникационни консултации" в Graffiti BBDO. Тя обяснява това, от една страна, с комплексната среда на сектора, но от друга, с оскъдната информация, която са предоставили участниците, и с липсата на аргументи, които доказват, че именно кампанията е довела до добрите пазарни резултати.
Въпреки че не във всички категории бяха присъдени златни отличия, членовете на журито са по-скоро доволни от второто издание на конкурса за ефективност. Невена Цекова, маркетинг директор на автомобилния вносител "Тойота Балкани", беше сред оптимистите. "Убедена съм, че фестивалът Effie ще се превърне в ключов фактор за развитието на рекламния бизнес в България", беше категорична тя.

Червено и черно

Капитал - 20 стр.
Червено и черно

Люба ЙОРДАНОВА, Иван МИХАЛЕВ

Предизборната кампания започна с малко смислени послания и много негативен PR
всички статии от този автор
Скандалният сайт boykostov.org е регистриран на сървър на софийската фирма "Спейс.бг" ЕООД. Първата регистрация е от 23 април, като Азер Меликов е посочен и като създател, и като лице за техническа поддръжка на сайта. По-късно регистрацията е променена на името на Иван Петров. Това показа проверка за историята на домейна, извършена специално за RE:TV. Най-лесният начин да се провери кой реално стои зад сайта, е като се види кой е платил за неговото създаване. Обикновено плащанията за запазване на домейни се извършват с кредитна карта или по банков път. И в двата случая остават следи за поръчителя на сайта. Възможността за такава проверка е по-малка, ако плащането е в брой.
"Капитал" се свърза със собственика на хостинг компанията Борис Жогов, който се съгласи да извърши проверка по какъв начин е било извършено плащането за домейна. Ден по-късно той заяви, че за сайта е било платено в брой в офис на фирмата.
В същото време "Капитал" откри още един регистриран домейн със същото име - boykostov.com. Той е регистриран също на 23 април, като в графата собственик е вписано името А. Борисов. Най-вероятно това е фалшиво име, защото всички останали посочени данни в регистрацията също са фалшиви. Хостинг компанията, на чийто сървър е регистриран домейнът, е сливенската "Хост България" ООД. Оттам заявиха пред "Капитал", че домейнът е платен от техен клиент, но не могат да разкрият самоличността му.
Промоция "две в едно" в столичен супермаркет – оттам тръгва предизборната реклама срещу Бойко Борисов, спечелила завидно медийно и обществено внимание през последните дни.
Идеята е на гравитиращия между "Атака" и "Коалиция за България" лидер на "Нова зора" Минчо Минчев, а творческата реализация – на едни по думите му "много талантливи момчета". Резултатът – трансформиращ се образ на столичния кмет, подсилен с предупреждението "Ако подкрепиш Бойко, получаваш Костов". Клипът завършва с друго негативно послание: "Ако те спечелят, България губи." Целта на кампанията е ясна – да срине доверието в политическия опонент, вместо да убеди избирателите в силните страни на собствената партия.
Номерът с трансформиращия се образ на Бойко Борисов в този на Иван Костов беше приложен не само върху телевизионната аудитория. Същият клип беше тиражиран и в интернет чрез специално създаден за целта сайт boykostov.org, който се рекламира чрез банери в цялата мрежа. Проверка на RE:TV установи, че въпросният сайт е регистриран на името на Азер Меликов, експерт по информационни технологии в политическия кабинет на Сергей Станишев и член на борда на "Информационно обслужване". При регистрирането на boykostov.org Меликов е посочен като създател, администратор и лице за техническа поддръжка на сайта. По-късно името е променено на Иван Петров. Най-вероятно такова лице изобщо не съществува. То е посочено, за да не може да се открие истинският регистратор на домейна.
Съветник на Станишев - инициатор на кампанията?
Азер Меликов е съветник на министър-председателя Сергей Станишев по въпросите на IT сектора. Преди да стане част от политическия кабинет на премиера, той работеше в международния отдел на БСП - структурата, от която започна кариерата и на самия Сергей Станишев. По-интересното е, че по поръчение на премиера Меликов беше назначен за председател на управителния съвет на държавната фирма "Информационно обслужване" АД, която беше избрана за преброител на бюлетините в предстоящия вот.
Ако е вярно, че той е купил скандалния домейн, то тогава скандалът е наистина голям. От една страна, то би било пряко доказателство, че хора от най-близкото обкръжение на министър-председателя (вероятно със знанието на самия Станишев) участват в подла кампания за дискредитиране на неговите политически врагове. От друга, това би хвърлило тежка сянка на съмнение върху безпристрастността на фирмата преброител в предстоящите избори, които по всичко изглежда, че ще бъдат най-ожесточените в цялата история на прехода. Още повече че "Информационно обслужване" е фаворитът на ЦИК и за преброител на парламентарните избори.
На този етап няма начин с журналистически средства да се провери дали посоченото в регистрацията на сайта име Азер Меликов е вписано от самия него. Има теоретична възможност друг човек да е запазил домейна на негово име. Точно това опитаха да внушат от партията "Нова зора", когато RE:TV разкриха името на поръчителя. Лидерът й Минчо Минчев заяви на няколко пъти, че това е инсинуация, породена от вътрешни интриги в "Коалиция за България". Внушението е, че враговете на Станишев вътре в БСП или коалицията се опитват да го дискредитират, като вписват нищо неподозиращия Азер Меликов в регистрацията. Тази версия обаче издиша по много причини. Ако беше така, едва ли авторите на негативната кампания срещу опозицията щяха да сменят впоследствие името на собственика с измисленото лице Иван Петров. Тоест, ако целта е била да бъде ударен Станишев, защо ще се правят опити да се прикрива името на съветника му от регистрацията на сайта?
Друго косвено доказателство срещу подобна хипотеза е фактът, че има регистриран още един подобен сайт - boykostov.com. Този домейн е бил запазен на същата дата, на която е бил регистриран и boykostov.org - 23 април. В неговата регистрация е посочено друго фалшиво име - А. Борисов. Теоретичната възможност двама души независимо един от друг да стигнат до идеята за регистрация на сайт с едно и също име (но различно разширение) е сигурно едно на един милион. Любопитен детайл е, че boykostov.org е регистриран на сървъра на софийска хостинг компания, докато сайтът близнак boykostov.com се поддържа от фирма със седалище в Сливен (виж карето).
Необяснимо, но факт
Мистерията около кампанията се засилва и след няколко прости сметки колко би струвала една подобна инициатива. Ясно е, че партия като "Нова зора", която по думите на Минчев се издържа само от оскъдна субсидия, членски внос и "дребни" дарения, не би могла да финансира такава мащабна кампания. Партията действително се води парламентарно представена, след като влезе в сегашното Народно събрание в коалиция с "Атака", и получава 20% от тяхната субсидия. Тоест приходите на "Нова зора" от държавна помощ възлизат на скромните 59 хил. лв. на тримесечие, като тези за 2009 дори не са пристигнали все още, сподели Минчев. Отчет на дарителите на "Нова зора" в Сметната палата между другото липсва.
Сумата, която Минчо Минчев посочва за цена на кампанията, варира в различните му изказвания. Пред "Капитал" той обяви, че "Нова зора" са предвидили общо 150 хил. лв. за предстоящите избори, в интервю за RE:TV посочи, че 160 хил. лв вече са изхарчени за кампанията по медиите, а във в. "Стандарт" се спря на 120 хил. Това означава, че в продължение на една година партията е спестявала почти всичките си приходи, за да финансира рекламата срещу Бойко Борисов. "Харчили сме в рамките на бюджета и нищо не сме превишавали", категоричен е Минчев.
Планирането и закупуването на медийно време е струвало на "Нова зора" всъщност близо 222 хил. лв., съобщиха за "Капитал" от медия агенция Argent, която до 16 май е имала договор с партията. В тях не се включва дизайнът на кампанията, както и нашумелия интернет сайт, изготвени от друга фирма (навярно "талантливите момчета"). Пред RE:TV блогърите Огнян Младенов и Асен Генов предположиха, че стойността на негативната кампания достига шестцифрена сума.
Главният засегнат Бойко Борисов поиска от името на партията си ДАНС да провери източниците на финансиране на "Нова зора" и подаде жалба до Централната избирателна комисия за Европейски парламент, Съвета за електронни медии и прокуратурата за нарушение на изборния закон. Според ГЕРБ в рекламата се използва образът на Бойко Борисов без негово съгласие, а твърденията в нея са неверни и манипулативни.
Анонимният подател
От Argent разказаха, че първоначалният дизайн на кампанията не е отговарял на изискванията на телевизиите, радиата и ежедневниците, тъй като не е бил ясен авторът на посланието. След като медиите отказват да публикуват и излъчат анонимната кампания, "Нова зора" добавя логото си. Целевата група, която партията на Минчо Минчев е искала да достигне с кампанията си, е била от 35 до 55-годишни и специална група от 18 до 35-годишни телевизионни и интернет потребители.
"Не съм човек, който съгласува нещо с когото и да било", отговаря Минчо Минчев на въпроса дали кампанията на "Нова зора" е била предварително уточнена с партньорите им от БСП. Партията на Минчев, който официално признава, че е бил "само консултант" на Държавна сигурност, е част от "Коалиция за България" както за европейските, така и за парламентарните избори. "Никога не сме се интересували от лична облага, ние сме хора на една кауза", обяснява Минчев слабия интерес на поддръжниците си към места в новия парламент. От червената партия също се разграничиха от антирекламата. Самият премиер Сергей Станишев обаче даде многозначителни отговори на журналистическите запитвания по темата. Премиерът заяви, че кампанията "върши добра услуга на обществото за намеренията - на гърба на г-н Борисов в управлението да се върне Иван Костов и да се възстанови цялото статукво от времето 1997–2001 г.". На друго място той добави: "БСП не води тази кампания. Но аз лично като гражданин и като политик смятам, че БСП има мисия да не позволи връщането на страната назад в годините 1997-2001."
Тактиката негативните послания на управляващите срещу нейните конкуренти да се скриват зад паравана на някоя малка партия не е нова. На миналия вот НДСВ използваше рекламното време на партията на Евгений Бакърджиев БДС "Радикали", за да излъчи клипове срещу "Коалиция за България". На президентските избори в Боливия през 2002 г. израелската компания GCS (която между другото съветва и БСП от началото на годината) предлага на клиента си Гонсало де Лосада да започнат негативна кампания срещу един от опонентите, като атаките трябва да дойдат от представители на други партии, а не от тази на Лосада. По този повод представител на GCS коментира по-късно, че това е бил "начинът избирателите да разберат за корупционното минало на опонента".
Далеч от истинска кампания
Мненията доколко успешна е тази кампания са разнородни. Някои PR експерти не са убедени, че идеята й е постигната, други виждат в нея дори заговор срещу БСП. "Ясно е, че във всяка кампания трябва да има ярък враг. "Нова зора", в скоби БСП, са може би единствените, които си изобразяват врага. Обикновено обаче този, който измисля негативна кампания, сам пада жертва от нея", коментира за "Капитал" PR експертът Нери Терзиева. Според социолога Румяна Бъчварова обаче достатъчно е тази кампания да повлияе на 1-2% от избирателите, за да постигне резултат. "Негативните кампании са опит да се постигне политически резултат с неполитически средства. Фактът, че те се използват в момента, показва, че не се разчита изборите да се спечелят по честен начин с ясни политически цели", смята Румяна Бъчварова.
Фактът, че антирекламата срещу Бойко Борисов и Иван Костов успя да привлече внимание, сам по себе си говори за нивото на предизборните послания. "Гражданите са изключени. Кампаниите са егоцентрични, поради което хората им обръщат гръб. Това вероятно ще се пренесе и в изборния ден", коментира Нери Терзиева. Тя не вижда нито свежи идеи нито обръщения и визия, съобразени с избирателите. Връзката с електората губи дори БСП. Облечени в червени екипи на автопилоти, социалистите обясниха, че политиката е като състезание на Формула 1, затова пистата и болидът ще са символите на тяхната кампанията. "Баба Минка от Цалапица обаче обикновено пита какво е болид. А баба Минка изобразява 80 на сто от тази партия", обяснява нагледно грешката на червените Нери Терзиева.
Друг е въпросът, че партиите вече нарушиха закона за изборите, който сами гласуваха. Предизборни плакати и билбордове се появиха далеч преди официалния старт на кампанията, а партийни концерти озвучаваха парковете още от април. Някои политически формации пренебрегнаха в агитационните си материали и задължителния по закон надпис, че купуването на гласове е нарушение. Лидерът на ДПС Ахмед Доган пък се обърна към електората си на турски, въпреки изискването кампаниите задължително да се водят на български език. Санкции срещу тези нарушения обаче не са предвидени в закона.

Онлайн рекламата поскъпва тихомълком

Сега - 46 стр.
Онлайн рекламата поскъпва тихомълком



Преди дни изтече информацията, че от Google едностранно са вдигнали цените за реклама, както и са въвели нови условия за оптимизацията на съдържанието на уебсайтове. С промените глобалният лидер в търсенето въвежда разделение в тарифите си според субективния фактор „качество на съдържанието". Това означава, че търсачката индексира т. нар. quality pages, които ще плащат по-малко за реклама, а ако вашият сайт не попадне сред тях, ще се охарчвате с повече пари. Това е поредният опит на Google да оптимизира рекламната си система, доколкото най-разпространената рекламна добавка към сайтове -Google Adsense, все повече става обект на машинации от потребителите с цел генериране на приходи. Според коментарите обаче новите условия на Google представляват злоупотреба с монополното положение на компанията, която се поставя в ролята на съдник кое съдържание е качествено и кое не е.

петък, 22 май 2009 г.

Слънцето над риалити форматите залезе

Пари - 4 стр.
Слънцето над риалити форматите залезе

Боряна НИКОЛАЕВА

Инвестициите в скъпи продукции зависят от рекламния пазар. За момента той все още е нестабилен
Тhere’s no business like show business!* Освен че тази максима се превърна в заглавие на филм от далечната 1954 г., тя важи с пълна сила и днес. През последните няколко години телевизии и продуцентски къщи изградиха стабилно партньорство помежду си, подкрепено със солидни приходи от реклама и зрителско гласуване. Настъпилата криза леко стопи ентусиазма в този бизнес и даде повод на медии и продуценти да се замислят за бъдещето. Спадът на приходите от реклама, който е основна предпоставка за инвестиции в риалити предавания и скъпи шоупрограми, направи и двете страни по-предпазливи. Продуцентите обединиха сили и заявиха своите искания пред телевизиите -минимум 30% външна продукция и актуализиране на Закона за радио и телевизия. Телевизиите приеха резервирано исканията им и за радост на жадния за зрелища зрител обявиха, че ще продължат да инвестират в скъпи риалити формати.
Инвестициите
Всяка медия сама преценява дали приходите й позволяват да инвестира в скъп риалити формат в обстановката на икономическа криза, коментира за в. Пари Весела Димова, директор Продажби в bTV. Телевизиите дължат на зрителите качествена програма и при одобрени програмни бюджети няма нищо лошо в това да се инвестира в програма, допълва Димова. Не е оправдано зрителят да бъде поставен в положение сам да инвестира средства във формати, определени като благотворителни, където са вложени повече пари от събраните чрез зрителски sms-и. Според продуцента Евтим Милошев кризата се отразява както на телевизиите, така и на производството на риалити формати. Рекламните бюджети са по-малки и е логично да се смята, че приходите от риалити предавания ще бъдат по-малки.
Рекламата
Тя е сериозно засегнат от икономическата криза сектор, защото най-често се съкращават маркетинг бюджетите в компаниите. Независимо от това сериозните компании знаят какво прави рекламата за тях и запазват инвестициите си, макар и с намаление, споделя Димова.
Обединяване
Може би именно кризата подтикна продуцентите да създадат асоциация, която да обедини техните интереси, коментира за в. Пари Ренета Викторова, зам.-директор Програма в bTV. Очевидно се чувстват несигурни на пазара, въпреки че средата, която bTV създаде още преди 9 години, е доста стабилна и партньорска за тях. По закон външните продукции трябва да бъдат минимум 10%. В началото на годината телевизионните продуценти се обединиха в организация, като едно от основните им искания беше този процент да се увеличи до 30.
Смятам, че това е крайно, тъй като качеството на продукциите, които предлагат продуцентите, а не количеството е водещият регулатор на телевизионния пазар, казва Викторова. Ако извадят конкурентна програма, не виждам проблем телевизиите да излъчват и 50% българска външна продукция. В друга насока е мнението, което Нова телевизия изрази. Фактът, че продуцентите създават своя действаща гилдия, е форма на зрелост на пазара ни. Тепърва предстои да седнем на една маса и да изработим правила, които да удовлетворяват и двете страни и да работят в полза на зрителите, коментираха от телевизията.
Продуцентите реагират изключително адекватно към ситуацията, много по-гъвкави са в решенията, които предлагат, а зрителите гледат все повече телевизия, защото по време на криза тя се оказва най-достъпната форма на забавление.
*Няма по-добър бизнес от шоубизнеса.

Телевизиите имат 30 пъти по-голяма печалба от продуцентските къщи

Пари - 4 стр.
Телевизиите имат 30 пъти по-голяма печалба от продуцентските къщи



Ако една медия вложи 7 млн. лв. в предаване, тя ще очаква печалба от 70 млн.
Кризата не се отразява на телевизионния бизнес, така както е в други сектори на икономиката като строителството например. Това коментира за в. Пари Иван Христов, водещ на Мюзик айдъл и основател на продуцентска къща Междинна станция. Инвестициите, които една медия прави в скъп и мащабен риалити формат, са напълно оправдани дори и в този момент, защото тя не може да си позволи да изгуби аудиторията си.
Ситуацията
В България продуценти в истинския смисъл на думата няма, допълва той.
Продуцентските къщи са изпълнителни продуценти. Бюджетът се дава на 100% от телевизиите и външните продуценти трябва с него да направят съответното предаване. Печалбата на телевизията е около 30 пъти по-голяма от тази на продуцентската къща, защото тя печели от продажба на рекламно време, а на продуцента му се плаща от телевизията. Ако една телевизия, образно казано, вложи 7 млн. лв. в предаване, тя ще очаква печалба от 70 млн.
Прогноза
Тъй като телевизиите и производството на скъпи формати са зависими от рекламния пазар, трябва да се търси умерен растеж оттук нататък.

70 печатни издания и 10 български телевизии има зад граница

Класа - 11 стр.
70 печатни издания и 10 български телевизии има зад граница

Андриана МИХАЙЛОВА

70 печатни издания -вестници и списания, 30 радиопредавания, 10 тв канала и 40 български сайта поддържат емигрантите ни зад граница. Това съобщи Динко Драганов от Държавната агенция за българите в чужбина на Петата световна среща на българските медии, организирана от БТА. Драганов допълни, че се поддържа регистър на родните медии в чужбина, но няма статистика как те се променят.
Сред най-новите са сайт на общността ни в Катар и в ОАЕ. От агенцията предложиха да създадат и поддържат платформа, чието съдържание да се пълни от журналистите извън България.
До 3 месеца ще събираме предложения за създаването на сайт на българските медии в чужбина, предложи генералният директор на БТА Максим Минчев. Работни групи ще координират работата на представителите в Америка, Европа и Украйна.
Новите медии ще погълнат традиционните, заяви доц. Георги Лозанов на дискусия за бъдещето на медиите. Според експерта класическите средства за комуникация ще станат бутикови, а поколението на хартиената преса ще изчезне.
В новите медии има критически нагласи и по-голяма свобода на словото. Лозанов обясни, че вече у нас има виртуално гражданско общество и Facebook u You Tube са новата форма на гражданска активност. Издателят на "Нова дума" в Испания Йосиф Давидов пък е категоричен, че бъдещето на вестниците е в издаването на местни, областни, етнически, специализирани и безплатни хартиени издания.

Ogilvy и Graffiti BBDO си поделиха статуетките EFFIE 2009

Класа - 11 стр.
Ogilvy и Graffiti BBDO си поделиха статуетките EFFIE 2009

Инна ВАСИЛЕВА

С приз си тръгнаха още "Демнер, Мерличек и Бергман", McCann Erickson и Камен Георгиев
НА ЦЕРЕМОНИЯ ПО ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ ЗА ЕФЕКТИВНОСТ НА РЕКЛАМАТА
По три статуетки за ефективност на рекламата EFFIE 2009 спечелиха агенциите Ogilvy Sofia u Graffiti BBDO Sofia на официална церемония в столичния Sofia Live Club в сряда вечерта. Конкурсът се провежда за втори път у нас и е организиран от Асоциацията на рекламните агенции (АРА).
Победителите
С два златни приза и един бронзов бяха отличени Ogilvy Sofia. Злато в категория "Корпоративни комуникации" агенцията спечели за кампанията си "Globul Green/ Направи стария си телефон полезен. Рециклирай!" с клиент "Космо България
мобайл". През първите 4 месеца на кампанията са били изпълнени 77% от годишните й цели за събрани количества мобилни телефони и аксесоари за рециклиране. Със златна Effie Ogilvy бе наградена и в категория
"Социална, медийна, политическа" за кампанията "Да почистим природните паркове", изработена за "WWF - световен фонд за дивата природа - Дунавско-Карпат-ска програма България". Агенцията си тръгна и с една бронзова статуетка за лансираща кампания на замразени баници "Белла" в категория "Стоки".
Призовете на Graffiti BBDO са два сребърни и един бронзов. Сребро агенцията получи в категория "Стоки" за кампанията "Спечели 111 мечтани футболни награди на ден" за марката Pepsi, както и в категория "Корпоративни комуникации" за "Пикадили без найлонови торбички", изработена за "Пикадили". Graffiti BBDO получи бронзова статуетка в категория "Социална, медийна, политическа" за кампанията "Забранена любов" за Нова телевизия - Първи частен канал. В категория "Стоки" злато не бе присъдено. Сребърен приз нямаше за "Услуги". В тази категория златото грабна "Демнер, Мерличек и Бергман София" за кампанията M-tel Home-box с участието на актрисата Латинка Петрова с рекламодател "Мобилтел". Бронзова Effie в "Услуги" спечели Камен Георгиев за "Въжеиграч", изработена за УниКредит Булбанк. Сребърен приз в категория "Социална, медийна, политическа" спечели агенция McCann Erickson Sofia заради кампанията "Малки откриватели" за National Geographic Kids България с рекламодател "Санома блясък България".
За конкурса
Водещи на тържествената церемония бяха Димитър Павлов и Маги Желязкова. Наградите в категория "Стоки" връчи изпълнителният директор на Асоциацията на рекламните агенции (АРА) Мариана Браишарова. "Получихме 48 заявки в четири категории. За да преминат във втори кръг кампаниите трябваше да получат положителна оценка от 60% от журито", припомни регламента тя. За "Услуги" призовете бяха раздадени от Марчела Абрашева, изпълнителен директор на TNS BBSS и член на журито на конкурса. Тя заяви, че това е най-трудната категория. Наградените в "Социална, медийна, политическа" получиха статуетките си от маркетинг директора на Мтел Александър Гагов, а за "Услуги" наградите връчи Невена Цекова, маркетинг директор на "Тойота Балкани" и член на журито.

Да стреляш в целта

Икономически живот - 19 стр.
Да стреляш в целта

Спас СТАМБОЛСКИ

Пазарът на платформи за таргетирана реклама набира скорост и в българското интернет пространство
Подобно на продукти от военната индустрия, които са специализирани да обстрелват много точно предварително зададените мишени, рекламата също има нужда от своите „оръжия", за да достигне до онзи кръг от потребители, които имат постоянен интерес по определени теми. Точно от такива потребители се интересуват най-много рекламодателите.
В маркетинга това оръжие е таргетираната ил и т.нар. нишова реклама. Макар да не е новост за телевизиите и за печатните издания, в интернет тя тепърва започва своя бурен възход. Навлиза и в България. Както ракетите с топлинно насочване, така и този нов тип реклама много точно открива своята група (цел) от потребители, която безспорно е най-търсена от рекламодателите, защото така те попадат точно в целта.
На тази философия - да стрелят право в целта, залагат от User Media. През седмицата те представиха нов продукт в областта на таргетирния маркетинг - AutoForums.bg. Както се разбира от името, групата обединява 26 форума за автомобили по марки, интереси, тунинг, Формула 1 и др. В групата влизат и две от големите интернет автоборси, а в момента текат преговори за привличане на нови партньори. „Така се получава консолидирана група от хора, които се интересуват по-интензивно от всичко, свързано с високите скорости, поддръжката, покупката и други дейности около автомобилите", каза Симион Патеев, управител на User Media.
Вариантите
По принцип три са най-популярните засега методи даден потребител в интернет да получи рекламно съобщение, което се предполага, че е най-близко до неговите моментни или по-дълготрайни интереси.
Първият е поведенчески, при който в зависимост от това какво прави потребителят (дали търси имот, заведение, услуга или нещо друго) се съставя профил на интересите и въз основа на тях в дадена интернет страница му се предоставя реклама, която е близка до тези интереси. Допълнителна възможност е таргетирането по пол и възраст.
Вторият вариант е представяне на търговско съдържание посредством ключови думи, какъвто е принципът на AdWords. Например ако в една статия от новинарски сайт се говори за сладкарски изделия, в полето за реклама се появяват текстови линкове с няколко компании, които предлагат подобен тип продукция.
Третият вариант е нишовото преразпределение по интереси, на който залагат от User Media. Техният модел е нов за България и представлява показване на рекламно съдържание в специализирани интернет форуми, които са обединени под общ тематичен обхват - автомобилите
„Идеята за създаване на обединена платформа за рекламиране в автомобилни форуми се породи от моето увлечение към колите, както и на моя сътружник Орлин Тодоров , уточни Симион Патеев. Изчисления на компанията показват, че групата има около 100 хил. уникални посещения всеки ден, които генерират по 1.2 млн. импресии. Регистрираните потребители са приблизително 350 хил. души, а аудиторията е 90% от мъже.
Патеев съобщи, че вече разработват нов продукт - автосоциална мрежа, базирана на автомобилните форуми. Целта на проекта е да бъдат обединени интернет клубовете по интереси по подобие на рекламната платформа. Според управителя на User Media на този етап форумите нямат развита функционалност, която да предлага на потребителите възможност да качват профили, снимки и видеоматериали на автомобилите или свои собствени, както и да добавят приятели от същия или от други форуми, както е в другите социални мрежи като Facebook например.
„В областта на нишовия маркетинг имаме още две инициативи", подсказа за плановете си Патеев. Те са насочени отново към потребителите на интернет клубовете по интереси. Единият проект ще обхване студентските форуми на различни вузове, сайтовете pomagalo.com, diploma.bg. Очаква се тази мрежа да генерира между 15 и 30 хил. уникални посещения на ден. Другият проект е за спортни форуми - на футболни клубове като „Манчестър Юнайтед", „Арсенал", „Ливърпул", „Интер" и други. След като бъдат създадени тези
продукти, те ще бъдат обособени в отделни сайтове.
Стартът
„В последните шест-осем месеца нашата компания инвестира предимно в стартирането и развитието на бизнеса, вкл. и за софтуерна разработка, интернет хостинг, сървъри и др. техника", споделя Патеев. По думите му, за да стартира проект с подобен мащаб, са необходими между 15 и 20 хил. лв. първоначален капитал. На този етап обаче компанията желае да запази своята независимо, като евентуално партньорство може
да се търси, след като се видят резултатите от дейността през следващите няколко месеца.
С конкретни икономически измерения на инициативата Патеев не пожела да се ангажира, тъй като според него успехът до голяма степен зави от бюджетите на клиентите, които все още не знаят за този продукт. Компанията води преговори в момента с различни рекламни агенции и дори се ангажира да провежда обучение относно функционалността на платформата. Заради това, а и най-вече заради икономическата криза е още по-трудно да се определи какъв ще бъде пазарният дял на компанията в близко бъдеще. Клиентите, които Патеев очаква да проявят интерес към AutoForums, са фирми, които се занимават с внос и продажба на авточасти и автоаксесоари, вносители на автомобили, пътна помощ, сервизи и др.
В момента сред рекламодателите на UserMedia са Shell и някои фирми за автоключове, автоелектроника и др. дейности, свързани най-вече със сигурността на автомобила. По думите на Патеев петролната компания рекламира при тях, „за да опипа почвата", аотактивния сезон, който започва през септември, ще се водят преговорила бъде продължено сътрудничеството.
Конкурентите на новата рекламна платформа все още се въздържат от подробни коментари и анализи, но смятат, че мрежи за интернет реклами KaToAutoForums.bg може да спечелят по-широка подкрепа, ако се насочат към рекламиране на продукти и услуги, които са предназначени за всички, свързани по някакъв начин с автомобилите - като застраховате-ли, собственици на авто-къщи и резервни части, сервизи и др. Възможен е конфликт на потребителите и той може да се появи, когато дадена марка автомобили реши да налага бран да си в цялата група от сайтове, в които влизат и форуми на конкуренти производители. Според Патеев това е въпрос на стратегия на самите рекламодатели, на които се предлага възможност да избират къде точно да бъде отправено посланието им.
Конкурентите
И ако нишовото преразпределение по интереси е все още новост за интернет пазара, то поведенческото таргетиране вече има натрупан опит. Едни от пионерите на този модел в България са собствениците на портала за електронна поща mail.bg. „Трябваше да фрагментираме аудиторията си и да маркираме хората с различни интереси. Първият модул, който изкарахме, беше в сътрудничество със сайта за имоти Largo.bg. Той се базираше на проучвания, чрез които установихме, че най-малко 2 месеца един потребител активно търси имот. След това той е проследяван на двете рекламни площадки - mail.bg и largo.bg", обясни началото на инициативата Ани Великанова, директор маркетинг и продажби в компанията „Мейл.БГ". По думите й много бързо е станало ясно, че около 10% от аудиторията са проявили интерес към сделки с имоти. Това е дало основание да се предложи тази таргетирана група от потребители на специализирани дружества и институции, свързани с недвижимите имоти - банки, строителни компании и др.
Подобен модул е направен и в topsport.bg, който е на базата на проявен системен интерес към спортно съдържание. Той е разработен съвместно от „Уеб медия груп" и „Мейл.БР* и установява, че преобладаващите потребители на topsport.bg са мъже (60%) на възраст между 18 и 49 години. „Този подход на поведенческо таргетиране по пол и възраст е най-често използван от mail.bg, тъй като всеки потребител, който се регистрира, оставя при нас и ЕГН-то си, в случай че загуби своята парола. Тези данни обаче не се разпространяват на трети лица, защото компанията е регистрирана като оператор на лични данни", уточни Великанова.
„В Etarget се занимаваме с текстова реклама на принципа на AdWords, като се таргетира по ключови думи", заяви управителят на компанията за България Атила Урбан. Той уточни, че в момента компанията работи у нас с около 200 водещи сайта. Сред най-ефективните клиенти на Etarget за изпращане на рекламно съобщение са сайтовете със съдържание. „Разполагаме с автоматична система за четене на статиите, като на потребителя в рекламното пространство се показват най-релевантните реклами, свързани с ключови думи. Ако в момента се разглежда статия, която е за застраховане, в рекламния блок се появяват резултати с ключова дума „застраховане", обобщи Урбан. Праедимството на AdWords е, че този принцип дава възможност на рекламодателя да определя посланието си чрез ключовите думи. След като това стане, рекламното послание отива директно в някоя статия от базата с данни, в която присъстват ключовите думи, посочени от клиента.
Урбан сподели, че в момента се разработват варианти на текстова реклама във видеоклипове, които се разпространяват чрез портали в българското интерент пространство.
Текст под снимка
Предимството на новата интернет платформа е, че в една мрежа са обединени най-големите автофоруми в България и рекламодателите могат от едно място да излъчат рекламната си кампания във всички сайтове

Д-р Стивън Уолфрам, основател на WolframAlpha: Изчислителят на отговори

Икономически живот - 13 стр.
Д-р Стивън Уолфрам, основател на WolframAlpha: Изчислителят на отговори

Даниела ДАНЧЕВА

Стивън Уолфрам е роден на 29 август 1959 г. в Лондон в семейството на евреи бежанци, емигрирали от Вестфалия в Англия през 1933 г. Баща му Хуго е бил романист, а майка му Сибил - професор по философия в Оксфордския университет. Женен е за математичка и имат три деца
Кариерата на изявения английски учен физик и математик, откривател, автор и бизнес лидер д-р Стивън Уолфрам е белязана от поредица оригинални и значими постижения във физиката на елементарните частици, космологията, клетъчната автоматика, теорията на сложността и компютърната алгебра. Той е създател на софтуерната програма Mathematica, която се използва за решаване на системи уравнения, построяване графики на функции и геометрични фигури и е сърцевината на новата онлайн търсачка Wolf ramAlpha, която стартира официално на 18 май, като предизвика логично Вълнение както сред специализираните среди, така и сред интернет потребителите.
Самият Уолфрам даде най-точно определение за новия си продукт: „Този уебинструмент може да промени начина, по който използваме интернет. Целта ни е да направим специализираното знание достъпно за всеки, навсякъде, по всяко време."
Някои побързаха да нарекат WolframAIpha конкурент и даже „убиец на Google, въпреки че създателят му отрече това и заяви, че ще търси сътрудничество с вече съществуващите он-лайн търсачки. За разлика от традиционните търсещи системи безплатната програма WolframAIpha изчислява отговора, а не препраща към линкове на вече съществуващи сайтове или файлове. Информацията се обработва от няколко милиона алгоритъма, след което на потребителя се предоставя отговор на зададения въпрос. Данните често се представят във вид на таблица, графика или диаграма.
В сайта WolframAlpha.com може да сравните например брутния вътрешен продукт на две държави, да видите положението на Международната космическа станция в момента, да изчислите съдържанието на витамин А в 250 г картофи или да намерите отговор на въпрос като каква е скоростта на най-бързия автомобил в света. Търсачката е способна да решава и уравнения. Според създателите на системата тя може да отговаря на въпроси, свързани с наука, технологии, кулинария, бизнес, музика и други области на човешкото знание. Засега обаче WolframAIpha е достъпна само на английски език.
Детето чудо Стивън, който получава образованието си в колежите „Итън" и „Сейнт Джон" в Оксфорд и в Калифорнийския технологичен институт, известен още като „Калтек", често е определян като дете чудо. Първия си научен доклад за физиката на елементарните частици публикува, когато е едва 15-годишен, а на 20 години защитава докторска степен по теоретична физика в „Калтек". Ранната му научна работа е предимно в областта на физиката на елементарните частици,квантовата теория и космологи-ята и включва резултати, някои от които сега са класика. Започнал да използва компютър през 1974 г., Стивън бързо става лидер в сферата на тогава зараждащото се създаване на компютърни изчислителни програми, а през 19/9 г. започва разработването на SMP - първата модерна компютърна алгебрична система, която пуска в комерсиална употреба през 1981 г. и която всъщност представлява нуле-
вата версия на по-късната му разработка, наречена Mathematica.
Отдаден на науката
Като признание за ранната му работа в областта на физиката и създаването на компютърни програми през 1981 г. Уолфрам става най-младият носител на наградата MacArthur Fellowship. В края на същата година тръгва по нова, амбициозна посока, насочена към разбиране на произхода на сложността в природата. Първата му идея била да използва компютърни експерименти, за да проучи поведението на прости компютърни програми, познати като клетъчни автомати, и започва да прави това през 1982 г., достигайки до серия от изумителни открития за произхода на сложността. Уолфрам продължава работата си в тази насока и докъм средата на 80-те години на миналия век открива много фундаментални връзки между компютърните изчисления и природата. Работата му води до широк кръг от приложения и дава фундаменталните научни основи за начинания като разработването на теорията за сложността и за изкуствения живот. Самият той използва идеите си за разработване на нова система за генериране на произволни числа и на нов подход към изчисляване с компютър на динамика
на флуидите (и двете широко използвани сега).
След работата си по проучване на сложните системи през 1986 г. Уолфрам създава първия изследователски център, а през 1987 г. -първото списание в тази област Complex Systems. Следва много успешната му академична кариера -първо в „Калтек", след това в Института за академични изследвания в Принстън и накрая като професор по физика, математика и компютърни науки в Университета на Илинойс.
Промяна на парадигмата
От 1992 до 2002 г. Уолфрам работи върху книгата си, озаглавена „Един нов вид наука" (А New Kind of Science), която представлява емпирично изследване на много прости изчислителни системи. Освен това в нея се привеждат доводи, че поради фундаментални причини точно този вид системи, а не традиционната математика са необходими, за да се моделира и да се разбере сложността в природата. Заключението на Уолфрам е, че вселената е цифрова по природа и се движи по закони, които може да бъдат изобразени като прости програми: клетъчна автоматика. Той предсказва, че разбирането за това в научните среди ще има особено важно и революционно въздействие върху физиката, химията и биологията и в повечето научни сфери като цяло, откъдето идва и заглавието на книгата. Публикуването й на 14 май 2002 г. е посрещнато с възторжени акламации и се смята, че поставя началото на промяна на парадигмата от историческо значение в науката, а дебелият 1200 страници труд веднага става бестселър.
ЩЕДРОСТ
Награда от $25 000 предложил Уолфрам през май 2007 г. за този, който докаже, че конкретната машина на Тюринг (първия виртуален компютър) с две състояния на главата и трибуквена азбука е универсална (или опровергае това). Машината на Тюринг е абстрактно изчислително устройство, описано от английския математик Алън Тюринг през 1936 г., което той използва, за да даде първото точно определение на понятието алгоритъм. Машината се използва при доказването на основни резултати 8 компютърните науки, най-вече в областите изчислимост и сложност на алгоритмите, както и в математическата логика. 20-годишният студент от Бирмингамския университет Алекс Смит, изучаващ електротехника, веднага се заловил за работа. Свеждайки задачата до еквивалентна, но по-проста, той доказал универсалността на "Уолфрамовата" машина и получил наградата.
ОСНОВОПОЛАГАЩАТА MATHEMATICA
В края на 1986 г. Уолфрам започва да разработва компютърната алгебрична система Mathematica, чиято първа версия е пусната на 2 юни 1988 г. Програмата веднага е приветствана като голям успех в областта на компютърните програми. През 1987 г. основава компанията Wolfram Research, Inc., която продължава да работи по програмата и я предлага на пазара. В момента Уолфрам е мажоритарен акционер 8 компанията. През следващите години популярността на Mathematica бързо нараства, а Уолфрам се утвърждава като световен лидер в софтуерната индустрия с отлични постижения както в технологиите, така и в бизнеса, след като през 1988 г. е напуснал академичните среди. Втората версия на Mathematica е пусната през 1991 г. Уолфрам продължава да работи по усъвършенстване на софтуера и се занимава с научи изследвания. Надграждайки над разработките си от средата на 80-те години и притежавайки Mathematica като полезен инструмент в ръцете си, той бързо прави редица важни открития, които до 1995 г. го довеждат до разработването на една принципно нова концептуална рамка, а остатъка от 90-те години той прекарва в приложението й не само към нови видове въпроси, но и към много от съществуващите фундаментални проблеми във физиката, биологията, компютърната наука, математиката и други области. И досега Уолфрам е персонално отговорен за наблюдаването на всички аспекти от функционалния дизайн на системата Mathematica.

Мрежа обединява автофорумите

Дневник - Компании&Финанси - VIII стр.
Мрежа обединява автофорумите

Калина КАЛЧЕВА

Mладата дигитална интернет компания (създадена в края на 2008 г.) User Media представи първия си проект - AutoForums.bg. Това е нишова онлайн рекламна мрежа, обединяваща в един канал 25 автомобилни форума. Дневно порталите, включени в AutoForums.bg, отчитат 100 хил. уникални посещения и над 1200 хиляди импресии. Новата нишова мрежа обаче привлича рекламодателите най-вече с възможността за тясно таргетиране на рекламата в целеви потребителски групи. Друго преимущество на форумите е, че потребителите им са лоялни, а средният престой в даден сайт е 10 минути. Броят на участниците в подобни онлайн общества се увеличава непрекъснато. По данни на User Media за 5 месеца ръстът на посетителите e 20%. Потребителите харесват този формат, защото им предоставя актуална информация по специфични проблеми
и в същото време поле за комуникация и социално взаимодействие. Нишовата мрежа предлага два формата на онлайн реклама - таксувана на импресии или на клик. Самите кампании могат да се управляват чрез софтуер в реално време. От май 2009 г. аудиторията на AutoForums.bg ще се отчита месечно от метричната агенция Gemius. Като част от работата си с форумите User Media планира и редизайн, както и добавяне на нови функционалности на някои от тях. В момента компанията подготвя още един проект за нишова реклама, този път обединяващ специализираните спортни форуми - за футбол и т.н.
Въпреки огромната си популярност онлайн потребителските общества все още не са усвоени като рекламен канал. Досега единствено форумите, насочени към женска аудитория, успяха да привлекат рекламно присъствие.

Microsoft оглави листа за най-добри работодатели

Монитор - 22 стр.
Microsoft оглави листа за най-добри работодатели



Снимка: cache.daylife.com/Щатският софтуерен гигант Microsoft е най-доброто място за работа в Европа. Това показа проучване на института Great Place to Work, съобщи германският бизнес вестник Financial Times Deutschland. Компанията оглави челната десетка в категорията за фирми с над 500 служители. На второ място в престижната листа се нареди Impuls Finanzmanagement. Германската компания е и най-добрият работодател в бундесрепубликата. В топ три влезе и световно известната търсачка Google. Сред първите 10 в класацията са още технологичния гигант Cisco, производителят на хигиенни продукти Fater, химичният производител 3M, соларната компания SMA Solar Technology, Accenture, SAS, E.ON, В проучването са участвали над 1350 компании от 16 държави.

Кампанията за евровота превзе YouTube и Twitter

Монитор - 30 стр.
Кампанията за евровота превзе YouTube и Twitter



Рекламни клипове по MTV. Хумористични видеоклипове в YouTube, послания в Twitter - институциите и кандидатите се опитват да влязат в крак с времето, за да убедят младите да гласуват на европейските избори, надявайки се да ограничат въздържането от гласуване, от което те толкова много се страхуват, предаде АФП. Сред различните офанзиви от последните седмици е започналото в началото на май излъчване от ЕП на видеоклипове в YouTube само няколко седмици преди вота в 27-те страни от ЕС между 4 и 7 юни. Политическите групи в ЕП не остават назад, като освен видеоклиповете с ясно изразено образователно съдържание използват и комикси, за да се опитат да модернизират имиджа на бездушната бюрокрация, с който се свързва Европа. Един от клиповете под формата на трейлър на филм на ужасите показва млада руса жена, която крещи неистово и тича в коридор на фона на всяваща ужас музика. (За справка виж линка www.youtube.com/ user/EuropeanParliament.) Последваха още три други клипа. Единият от тях показва как същата руса жена нахлува в избирателната секция, пуска бюлетина в урната и излиза, тичайки. Веднага след нея влиза маскиран наемен убиец в стил филма "Писък". "Винаги има време да отидете да гласувате", се казва в посланието, излъчено в края на клипа.Другите два клипа, в които привидното съдържание също не съответства на финалното послание, показват банда обирджии, които отиват да гласуват, или група колоездачи, които прекъсват състезанието, за да се отправят към избирателните секции."Целта е да се привлече интересът на младите, които прекарват доста време в интернет, за да запомнят те, че ще има избори. Надяваме се, че след това поне част от младите ще бъдат по-заинтересувани от изборите за ЕП", обяснява говорителка на Европарламента. Сърфирайки върху тази вълна, френският клон на Европейския парламент на младите - асоциация, която насърчава участието на младите хора в политиката, разпространи пет предизборни клипа. Целта им е да илюстрират областите, в които се намесва парламентът. В един от тези клипове млад мъж и млада жена се запознават, докато изхвърлят боклук в контейнерите. Посланието на клипа е: "Разделно събиране на отпадъци, околна среда - вашите европейски депутати вземат решения, които променят вашето ежедневие."Тези инициативи не са изолиран случай. Европейската комисия поде в началото на април заедно с MTV кампания, за да се опита да мобилизира хората под 25 години, които най-често не гласуват. На европейските избори през 2004 г. броят на негласувалите надмина 50%, но негласувалите от хората между 18 и 24 години бяха 77%. Според проучване на общественото мнение от началото на годината избирателната активност в сегашните избори се очертава да бъде слаба. Само 34% от европейците са сигурни, че ще отидат да гласуват. А най-несигурната група е тази на студентите.За да намери изход на този проблем, кампанията, подета от ЕК и MTV, предлага телевизионни предизборни клипове по темата: "Хей, Европа, чуваш ли ме?". Тези клипове могат да се гледат и в интернет на сайта www.caneuhearme.eu. ЕП неотдавна откри и свой канал в сайта за социализиране Twitter, използван с успех от Барак Обама по време на кандидатпрезидентската му кампания. Кандидатите за европейски депутати се опитват да се адаптират към това ново средство за комуникация, което е на голяма почит сред младите.

сряда, 20 май 2009 г.

Интернет убива вестниците и ражда нов вид новинарски бизнес

Класа - 11 стр.
Интернет убива вестниците и ражда нов вид новинарски бизнес



Надпреварата е напрегната, но Сан Франциско има голям шанс да стане първият американски град без всекидневник, пише сп. "Икономист" в анализа "Възраждането на новините", цитиран от БТА. Основаният през 1865 г. "Сан франсиско кроникъл" съкращава и без това намаления си персонал, опитвайки се да не бъде закрит.
Днес повечето отрасли са в тежко положение, но само няколко са в толкова лошо като новинарският бизнес. Най-зле е ситуацията в Америка, където много вестници дълго време се радваха на спокоен живот, защото бяха местни монополисти, но от началото на 2008 г. и във Великобритания вече спряха около 70 местни издания. А при тези, които оцеляха, рекламите намаляват, журналисти остават без работа.
Кризата е най-дълбока в англосаксонските страни, но е засегнала целия богат свят: влиянието на интернет, подсилено от рязкото намаляване на рекламите, съсипва класическия всекидневник.
Като съдържание вестникът е пакет от информация, който съществува, за да привлича погледа ви към рекламите.
Интернет обаче е предпочитан повече от рекламодателите, тъй като новините във виртуалното пространство могат по-често да се осъвременяват и прецизират.
Изходът за новинарските компании днес е да намерят бизнес модел, който да работи онлайн.
Някои вестници, като "Файненшъл таймс" и "Уолстрийт джърнъл", които имат над един милион абонати в мрежата и които неотдавна обещаха да разработят система за микроплащания за отделни статии, вече взимат пари за достъп до публикациите си.
Ще ги последват и други: Рупърт Мърдок, собственикът на "Уолстрийт джърнъл", очаква и останалите му издания да станат платени.

Парите за реклама в медиите падат наполовина

Труд - 6 стр.
Парите за реклама в медиите падат наполовина

Соня СПАСОВА

Парите за реклама в медиите ще паднат поне наполовина през тази година в сравнение с 2008 г. Това прогнозира вчера собственикът на радио „Дарик" Радосвет Радев. Той е сред участниците в Петата световна среща на българските медии, която се провежда в Златни пясъци.
По думите му, докато годишно за реклама в родните медии се инвестират 250-300 млн. евро, то сега щяло да е прекрасно, ако средствата стигнат 150-170 млн. евро.
Българските медии са пожалени поради предстоящите два вота - приходите от политическата реклама са като спасителна патерица, добави Радев. Той обаче обясни, че през тази година се очаквало печалбата на „Дарик" от политическа реклама да намалее с 45% в сравнение с 2007 г.
С около 25% по-малко реклами има и в печата в Испания, скачат само приходите за интернет изданията, допълни издателят на българския вестник „Нова дума" там Йосиф Давидов. Собственикът на „България сега" в САЩ Светлозар Момчилов контрира, че въпреки кризата постъпленията в изданието му не спадали.

Microsoft инвестира още

Пари - 20 стр.
Microsoft инвестира още

Христо ЛАСКОВ

Софтуерният гигант Microsoft ще инвестира нови 800 млн. USD в българското образование за следващите 4 години. Това каза за в. Пари управляващият директор на компанията за България Огнян Киряков. В средата на седмицата Microsoft отпразнува 10 години присъствие у нас. Досега са инвестирани над 1.5 млн. USD в страната ни само по 2 направленияобразование (1 млн. USD по програмата Партньори в познанието за периода 2003-2008 г.) и още 500 хил. USD в социални проекти (телецентрове, изграждани съвместно с Държавната агенция за информационни технологии и съобщения). При откриването на офиса през 1999 г. в Microsoft България работят 5 души. В момента работят 50. Можем само да си пожелаем да продължим да се развиваме със същите темпове, коментира Киряков. Партньорите на компанията у нас са над 800
компании, като най-новото направление на развитието на гиганта е OEM дистрибуция (дистрибуция на продукти за производители на оборудване). Преди седмица софтуерният гигант подписа договор с българското представителство на Асбис, които ще предлагат Windows, Office и други продукти на компанията. До края на годината се очакват още такива споразумения. Microsoft България се доказа като едно от подразделенията на компанията в Централна и Източна Европа с постоянен ръст, твърди Киряков.
Според него следващата година на българския пазар ще се предлага новата операционна система Windows 7 (която най-вероятно ще се появи още по коледните празници на 2009 г.), мобилна операционна система Windows Mobile 7, нов офис пакет, нови услуги в областта и още много други.

Лидерът на БСП: Задай въпрос, ще ти отговоря лично

Земя - 3 стр.
Лидерът на БСП: Задай въпрос, ще ти отговоря лично



„Задай въпрос и ще ти отговоря лично!" Това пише на обновения сайт stanishev.bg на лидера на БСП Сергей Станишев, който той представи вчера. Пред журналисти премиерът отговори на въпрос на посетителя на блога „Кой ще спечели изборите?" „Българските граждани ще го решат, но според мен Коалиция за България" написа Станишев. „Левицата представи една много силна листа за евродепутати", каза той. По думите на Станишев е важно личностите в нея действително да защитават българските интереси в Европейския парламент, както са вършили това и досега. За съжаление много от депутатите в ЕП се занимаваха с негативна пропаганда срещу България, коментара той. По думите му евродепутатите на Коалиция за България може да свършат най-добра работа за страната ни. Правителството започва пилотен проект „Компютър вкъщи" за обучение за работа с компютри и купуване на персонален компютър за 10 000 деца, съобщи Станишев. Инициативата е за децата от 9 до 12 клас от социалнослаби семейства с доходи от 220 до 440 лв. 40 % от средствата за компютри ще бъдат осигурени от правителството чрез ваучери, а останалата част ще бъде поета от родителите на разсрочено плащане, уточни премиерът и допълни, че кабинетът вече води преговори с банки. Образованието е един от приоритетите ни, подчерта Станишев и припомни, че правителството е оборудвало интернет кабинети в 3170 училища и че мрежата е включена в повече от 2900 училища в страната.

„Гугъл“ тества формула за недоволни служители

Дневник - 8 стр.
„Гугъл“ тества формула за недоволни служители



Изправен пред сериозен кадрови проблем, породен от напускането на множеството хора на ръководни длъжности, американският интернет гигант „Гугъл“ реши да подходи строго научно, за да предотврати задаващата се криза. Верни на духа на компанията, нейните специалисти по човешки ресурси, подкрепени от психолози и математици, са създали и в момента тестват формула, благодарение на която ще могат да влизат в главите на своите служители и да предвиждат следващия им ход, разкрива „Уол стрийт джърнъл“. На базата на образованието, опита, способностите им, които се групират и изчисляват по специален начин, може да се види дали служителите се чувстват удовлетворени от работата и условията в компанията, като може да се стигне дори дотам, че чрез тази формула може да се предвиди дали даден служител ще поиска да напусне още преди самият той да е осъзнал това си желание и да започне да обмисля подобен ход. След като чрез това математическо нововъведение, за което от „Гугъл“ отказват да дадат повече подробности, бъдат идентифицирани хората, които се смятат за подценени, съответно благодарение на получения резултат ще бъде взето и решение как те да бъдат стимулирани - чрез увеличаване на заплатата, подобряване на условията, творчески стимули и др., за да не напуснат.
Въпреки че от „Гугъл“ отказват да съобщят точния брой на напусналите го хора, водещи инженери, компютърни специалисти, търговски и изпълнителни директори на отдели напуснаха гиганта заради загубената според тях възможност да влияят на неговото развитие и отидоха да работят за сайтове като АОL, „Фейсбук“ и „Туитър“.

Защо онлайн маркетинг?

Дарик интернет новини - Бизнес
Защо онлайн маркетинг?

Даниела Ковачева

Ефективност е най-важният критерий, с който днес планираме маркетинговите си стратегии. Интернет е най-модерната и бързо развиваща се платформа, към която са насочени надеждите на професионалистите за по-добро измерване на потребителското доверие. Семинарът по онлайн маркетинг на списание Net и ABC Design&Communication е възможност да научите повече за техниките и тактиките на успешните онлайн кампании, за предизвикателствата пред уеб планирането.
Специален гост лектор на семинара ще бъде Ейса Бейли (www.asabailey.com) - експерт по вирусен маркетинг. Кариерата му в интернет започва още през 1996 г., когато се заема с дизайн на уеб страници. Първият сайт, който създава с комерсиална цел, е на The Register.co.uk - международно списание за ИТ технологии. От тогава се занимава с планиране и осъществяване на онлайн кампании, реклама, режисиране на видео и дизайн на продукти за много водещи марки. Негови клиенти стават Ню йоркските офиси на Saatchi & Saatchi и Grey Worldwide.
В събитието ще вземат участие и водещи специалисти и експерти в сферата на онлайн маркетинга от България Венци Костов (httpool.bg), Александър Варов (mail.bg), Милко Георгиев (buzzdash.bg), Веселин Ангелов (Gemius Bulgaria), Маргарита Боева (Nielsen online), Жюстин Томс (ABC Design & Communication).
Там също така ще имате възможност да се запознаете с най-новите световни тенденции в онлайн маркетинга и рекламата, както и да научите повече за непознатите работещи решения. Датата на събитието е 9 юни от 10.00 до 18.00 ч. в зала „Мусала" на хотел „Хилтън", София. Допълнителна информация може да откриете и на следния адрес: www.onlinemarketing.netmag.bg.

Тръмп съди журналист, че го нарекъл милионер

Новинар - 8 стр.
Тръмп съди журналист, че го нарекъл милионер



Американският магнат Доналд Тръмп е подал съдебен иск срещу журналист заради това, че го определил като милионер, а не като милиардер, съобщи Нюз.ру. Богаташът е завел дело за многомилиардни компенсации за уронване на репутацията и бизнеса му срещу журналиста от "Ню Йорк Таймс" Тимъти О`Брайън, автор на книгата „Нацията на Тръмп: изкуството да бъдеш Доналд”. В нея въз основа на собствени източници О`Брайън изчислява богатството на Тръмп на 150-250 млн. долара. Именно тези цифри са разгневили магната, който в понеделник в интервю определи състоянието си на 5 млрд. долара.

"Тайм Уорнър" навлезе на българския тв пазар

Новинар - 7 стр.
"Тайм Уорнър" навлезе на българския тв пазар



Медийният гигант „Тайм Уорнър” придоби 31 процента от акциите на американската компания „Сентръл Юропиън Медиа Ентърпрайзис” (СМЕ), съобщиха вчера международните агенции. Цената на сделката е 241,5 млн. долара.
СМЕ, която беше собственост на Роналд Лаудер - наследник на козметичната компания „Есте Лаудер”, има основни дялове в много електронни медии в Централна и Източна Европа, включително и в България.
Миналата година СМЕ купи 80 процента от българските ТВ2 и спортния канал „Ринг ТВ” за рекордната сума от 172 млн. долара. Двете телевизии се сочеха неофициално за собственост на рекламния бизнесмен Красимир Гергов. След сделката Гергов пое поста консултант на СМЕ по медийните въпроси в България.
След приключването на сделката „Тайм Уорнър” ще влезе в управлението и на „Нова ТВ” в Хърватия, „ТВ Нова Синема” и „Нова Спорт” в Чехия, ПРО ТВ и „ПРО ТВ Интернешънъл”, „Акаса”, ПРО Синема, МТВ в Румъния, „Маркиза” в Словакия, „Поп ТВ” и „Канал А” – Словения и „Студио 1 плюс 1 Интернешънъл” и „Кино” в Украйна.