неделя, 17 май 2009 г.

Стартира нова интернет търсачка

Expert.bg - България
Стартира нова интернет търсачка



Нова интернет търсачка стартира тази нощ, отваряйки нова страница в световната мрежа, съобщи АФП.
WolframAlpha.com е дело на британския физик проф. Стивън Улфрам, на 49 г. - известен учен, защитил докторат в Калифорнийския технологичен институт (Калтек).
Новата търсачка използва своя база данни, за да даде отговор на зададените въпроси. Това е основното й предимство пред другите търсачки в мрежата.
Според нейния създател WolframAlpha е в състояние да дава конкретни отговори на конкретни въпроси, като например: "Къде се намира Тимбукту?", "Коя е 307-та поредна цифра на числото Пи?" или пък "Колко протона има във водородния атом?".
Освен това новата търсачка ще може да обработва не само компютърен, но и човешки език, с което значително ще опрости комуникацията между компютрите и потребителите им. Досега подобни устройства съществуваха единствено в научно-фантастични произведения като "Стар трек" или "Пътеводител на галактическия стопаджия".
WolframAlpha.com е най-амбициозният проект за търсене в търсене в мрежата след като Майкрософт пусна LiveSearch с амбицията да конкурира сериозно Google.

Няма коментари: