събота, 4 октомври 2008 г.

2 млн. лева струва екотелевизията VTV

Поглед - 16 стр.
2 млн. лева струва екотелевизията VTV



Два милиона лева е първоначалната инвестиция за новата екотелевизия VTV. Притежател на регистрацията на медията е дружеството „Котрон" ЕООД, собственост на „Ви Веста холдинг" ЕАД, зад която стои бизнесменът Виктор Серов. VTV започва разпространението си от днес по кабел, сателит и интернет и ще се излъчва 24 часа. Името на медията е съкращение на „Вест ТВ", но от ръководството държат на слогана „Виж, това е важно". Профилът на VTV е екология и цялата програма на телевизията ще бъде посветена на темата за опазването на околната среда, устойчивото развитие и възобновяемите енергийни източници. Програмната схема на VTV предлага сутрешен блок - „Това те засяга", ековести на всеки кръгъл час. Централната емисия новини ще бъде от 20,30 ч. и ще се води от Виктор Ангелоев. От понеделник до четвъртък от 21,00 ч. ще се излъчва публицистичната рубрика „Анализът", в която ще се редуват като водещи Татяна Буруджиева и Александър Маринов. В петък Антоний Гълъбов пък ще обобщава случилото се през седмицата в предаването „Синтез". Издателят Иван Гранитски ще води предаването за култура „Бялата лястовица". VTV е договорила поредица документални филми с „Уърлд уайд ентъртейнмънт", „Хистъри ченъл", „Риджмънт ентъртейнмънт", които за първи път ще бъдат показани на българския зрител. Бившата водеща на БНТ и депутат от НДСВ в предишния парламент Милена Милотинова е директор на VTV. Главен мениджър е Ани Илинчева - дългогодишен програмен директор на държавната медия и шеф на Военния телевизионен канал. Новините ще бъдат ръководени от Нина Спасова, позната отново от БНТ.
събота, 4 октомври 2008 04:19:12

Националисти в потреблението

Капитал - 40 стр.
Националисти в потреблението

Мила МИНЕВА

Или каква е идеологията зад етикета made in Bulgaria
Подведени от отварянето на пазарите, често сме склонни да си мислим, че потребителите се глобализират заедно с тях и вкусовете им пътуват толкова бързо, колкото и стоките. И всеки път се изненадваме, когато открием, че това съвсем не е така. Всъщност потреблението е поредното убежище на национализма. Малко след влизането на България в ЕС няколко социологически агенции правят анализ на потребителското поведение, а медиите съобщават, че дори и европейци предпочитаме български стоки. Според данните на "Алфа рисърч", по-малко от 4% от хората избягват да купуват български стоки. Още по-любопитният феномен в потребителското поведение е национализмът на диаспората.
Българите в чужбина издирват със страст български стоки като луканка, сирене и лютеница. Ентусиазмът им не рядко ги отвежда в гръцки или турски магазини, където те щастливо откриват стоките на своето детство. Има хиляди онлайн магазини, които са готови да задоволят това търсене, а може би един от най-известните сред българите в САЩ е сайтът malincho.com, който продава всичко от подправки и бонбони "Виолетки" до мартеници и кремове за лице. Форуми на българите в Германия си разменят
Адреси на ресторанти и магазини за български продукти
а в Испания откриването на български ресторант в съседен град е достатъчна причина за емигрантите да предприемат дълго отлаганото пътуване до него.
"Иска ми се вафла "Мура", че да ми стане хубаво на душата, ама пътят до БГ е дълъг. И боза няма откъде да си купи човек. Ако си ходите по родните места, моля, пийте по една боза и за мен. Мерси!" Молбата е на българка емигрантка в Германия. Едва ли можем да наречем тези хора националисти в потреблението. Те са по-скоро мечтатели, които носталгично си припомнят вкусовете на своето детство.
Ако се опитаме да погледнем по-отблизо мотивите на хората да купуват български стоки, ще видим, че те са най-разнообразни. Мнозинството от тях смятат, че българските стоки предлагат добро качество и изгодна цена. "Българските дрехи са пъти по-качествени от турските и китайските, които заливат пазара", твърди един ентусиазиран потребител на български продукти. Наистина всичко зависи от сравнението, важното е, че зад подобен избор в случая има съвсем рационални мотиви. Огромното мнозинство от хората купуват български стоки, просто защото това е най-доброто съчетание на качество и цена, което могат да си позволят.
Сред потребителите на български стоки обаче има една неголяма група - 12.8%, която остава встрани от вниманието ни засега. Това са истинските националисти в потреблението. Те избират българските стоки не защото са по-евтини или по-качествени, не защото нямат друг избор, а защото
Искат да насърчат родното производство
Националистите в потреблението живеят главно в София и областните градове.
По-вероятно е да открием представителите на тази група сред хората с личен доход между 200 и 700 лв., сред служещите, а не сред безработните. Пенсионерите също имат достойно присъствие в тази компания. Може би защото не могат реално да участват с труда си в местното производство (както са го правили години наред), те са избрали консумацията на български стоки като заместител.
Дали обаче това не означава, че описваме група, която бавно напуска социалната сцена. По-скоро не. Наистина най-голям процент сред националистите в потреблението са хората над 61 години, но следващата най-голяма възрастова група е на хората между 18 и 30 години: 19.4%. Дядо и внуче споделят сходна потребителска нагласа, а това е сигурен знак, че българското ще бъде още дълго модерно. И ако това е интересно за производителите на български стоки и рекламните компании, които ще продължат да ни заливат с реклами в националистически ключ, то един друг аспект в поведението на тази група е по-интересно за обществото като цяло. И това са
Политическите нагласи
на националистите в потреблението.
Едва ли би било изненада за някого, че много от тях биха избрали "Атака" за свой представител в парламента. И все пак това не е първият им избор. Най-голяма популярност има ГЕРБ, а СДС и ВМРО се радват на по-голямо одобрение сред тях, отколкото сред хората като цяло, въпреки че остават под 4% бариера. Накратко, вотът им леко клони към дясното и може би това е причината да дават по-ниски оценки от българите като цяло на президента; все пак, генерално, неговата постоянна игра с патриотични символи и националистически настроения му осигурява по-скоро положителна, отколкото отрицателна оценка. И за да не остане грешно впечатление, втората най-любима партия след ГЕРБ е не дясна, а БСП. Националистите в потреблението се оказват отвъд лявото и дясното, но не и отвъд политическото. Те гласуват повече и се чувстват представени от съществуващите политически партии в по-голяма степен от българите като цяло. Така че национализмът няма скоро да си отиде нито като потребителско поведение, нито като политическа идеология. И все пак важно е, че националистите в потреблението едва ли ще избират радикални, дори и националистически, алтернативи. Това, което откриваме в тази малка група, е появата на един различен тип национализъм.
Всъщност днес да си националист в потреблението е модерно навсякъде. Така твърди Саркози отдясно, призовавайки французите към икономически национализъм и отбрана на "френските" стоки и производства. От ляво еколозите ни призовават да купуваме местни продукти, за да намалим вредните емисии.
Националистите в потреблението ни показват как национализмът може да се практикува прагматично. Вместо да стоим в ступор пред националните светини, можем да се ангажираме със съвсем дребни, но реални практики: да избираме български продукти, а не само славни исторически дати. Ако изобщо ни пука, но националистите в потреблението ни показват един със сигурност смислен начин да ни пука. А най-съществената промяна, която могат да предизвикат, е откриването на прагматичен проект, макар и облечен в националистическа символика.
събота, 4 октомври 2008 03:27:22

Да изригнем като за последно

Капитал - 43 стр.
Да изригнем като за последно

Борислав КАНДОВ

Рекламната индустрия отчита огромен ръст на инвестициите, но за 2007 г.
Мениджърите на големите, международни рекламни агенции с представителства в България вероятно гледат отчетите на местните офиси и не вярват на очите си
Предвижданията за ръста, който рекламният бизнес ще генерира в региона, рядко надхвърлят 17-18%. Но ако се съди по данните за приходите на най-големите рекламни компании в България, тези прогнози са силно, много силно занижени. През 2007 г. най-големите 50 рекламни компании отчитат приходи от продажби в размер на 688.775 млн. лева, с цели 39.3% повече, отколкото през 2006 г. Само шест от включените в топ 50 агенции отчитат спад в приходите. Дали обаче 2007 г. няма да се окаже последната безгрижна година за индустрията?
Добре дошли в глобалния свят
Все по-задълбочаващата се финансова криза в САЩ през тази седмица вече настигна съвсем реално и Стария континент. Но дори и без нея част от рекламните агенции и техните клиенти усещат, че нещо в родния пазар не е както преди. Без да уточнява за кои компании става въпрос, управляващият директор на McCann Erickson Александър Тороманов казва, че приходите на част от клиентите се разминават с техните планове и това удря по рекламните бюджети. Въпреки добрите резултати, които групата McCann Erickson (едноименната рекламна агенция и медиа агенцията Universal McCann) отчита през 2007 г., Тороманов е убеден, че това няма да се повтори през настоящата година. "За съжаление бюджетите на много клиенти са само част от това, което бяха през 2007 г.", казва той.
На подобно мнение е и София Пенева, управляващ директор на Graffiti/BBDO. "През 2008 г. ръстът на пазара ще бъде под нивата от 2007 г.", смята Пенева и обяснява, че официалният мониторинг на агенциите, следящи пазара може и да показва, че се излъчват повече клипове, но "телевизиите имат по-ниска от заложената гледаемост от началото на 2008 г. и се налага да излъчват компенсации". ( Компенсациите представляват допълнителни излъчвания на рекламни клипове, които тв каналите пускат, когато не са достигнали предварително заложен рейтинг (процент от населението, гледащо телевизия). Например, ако дадена компания е сключила договор за излъчване на реклами в конкретен часови пояс или целева група при гарантиран рейтинг от 4.1%, а се окаже, че този пояс е успял да привлече едва 3.8%, тогава телевизиите излъчват допълнително реклами на компанията като компенсация.
Graffiti BBDO е една от агенциите, които отчитат спад в приходите през 2007 г. "Факт е, че оборотът ни е спаднал, но печалбата ни се е повишила", казва София Пенева и обяснява, че за разлика от повечето агенции те получават от клиентите си само възнаграждението за собствения си труд. В общия случай през агенциите минава целият бюджет на един клиент, но огромната част от него след това отива в подизпълнители, докато при Graffiti това не е така.
Втората притеснителна за индустрията тенденция, която описва София Пенева, е, че "през втората половина на 2008 г. част от клиентите започват да поорязват бюджетите си". Това е доста странна тенденция, тъй като традиционно периодът от юли до декември е по-силен за рекламодателите и тогава се инвестира по-голяма част от годишните бюджети. Пенева обяснява това с вероятно "надценяване на бюджетите" от страна на клиентите или с оптимизиране на разходите от тяхна страна.
Критично настроен към резултатите за 2008 г. е и Добромир Дочев, съсобственик на медиа агенцията Zenith Advertising and Communication (ZAC). Според него резултатите от 2007 г. няма да се повторят "поради по-голямата конкуренция главно в областта на телевизията, която най-вероятно ще доведе до задържане на цените на рекламите в тях. Освен това икономическата обстановка ще бъде трудна, което ще се отрази върху по-бавното нарастване на бюджетите на мултинационалните компании - основните "донори" на най-големите агенции в бизнеса".
През 2007 г. ZAC, която управлява медийните бюджети на компании като Coca-Cola и SIS Industries, е постигнала впечатляващ ръст от над 44%, който се дължи на привличането на "няколко така наречени малки клиенти с годишни бюджети от порядъка на 100 000 - 300 000 евро, увеличение на инвестициите на съществуващите клиенти", както и на прехвърлянето на някои клиенти от други фирми на Дочев. Една такава е Tchapp Media, за която Дочев обяснява, че представлява международната Mediaedge: CIA и обслужва компании, които са й клиенти на международните пазари.
Милион по милион...
На противоположното мнение е управителят на четвъртата най-голяма рекламна компания в страната - Publicis MARC Group, Николай Неделчев. "Нормално е да има такъв ръст основно поради две причини", коментира той. Според него първата е, че все още тук не са достигнати стойности, които са нормални за развитите пазари. "Ако се вземе критерият рекламни пари на глава от населението, ние сме в пъти по-назад от страни като Германия, дори и от Румъния", обяснява Неделчев. Втората причина според него са повечето пари, с които разполагат потребителите, "независимо дали са техни или са банкови кредити".
Не по-маловажна причина за нарастването на пазара е и ниската цена на достъп до рекламно време и площи. По думите на Екатерина Тупарева, управител на класираната на трето място сред най-големите компании за 2007 г. Ogilvy & Mather, цената за достигане на 1000 души чрез тв реклама е една от най-ниските в Европа. "Достъпността на тв рекламата дава възможност на компании с не толкова големи бюджети също да се рекламират", казва Николай Неделчев.
"През последните години пазарът нарастваше минимум с 25% на година. Какво ще се случи сега много зависи от това дали кризата ще ни застигне. Ако това се случи, първите, които ще пострадат ще бъдат банките и застрахователните дружества. Едва след това, при по-продължителна криза, може да пострадат и потребителските стоки", коментира Тупарева. Тя също като Неделчев обяснява нарастването на пазара с известната икономическа стабилност през последните години, която доведе и до навлизането на нови компании на пазара и повишаването на покупателната способност на потребителите.
Тупарева е оптимистично настроена за крайния резултат през 2008 г. и смята, че "кризата ще се отрази на пазара през 2009 г.". На същото мнение е и Добромир Дочев: "Икономиката ни така или иначе е повлияна от глобализацията и решенията, които се вземат на международно ниво, директно рефлектират върху политиката на нашите клиенти тук, в България. За съжаление очаквам негативни тенденции през 2009 г. за нашия бизнес."
Как ще реагират в състояние на криза компаниите в България е трудно да се прогнозира. "Във време на криза никой не иска да инвестира в бъдещо развитие и гледа да поддържа сегашния си бизнес. Но това много зависи от политиката на всеки отделен клиент", казва Тупарева и допълва: "При последната криза през 1997 г. се наблюдаваха и двата подхода", а именно орязване на маркетинговите бюджети срещу тяхното поддържане, макар и за сметка на цените на продуктите.
***
Как е съставена класацията
Данните, използвани в тази класация, дават информация само за приходите на компаниите. Те обхващат само фирми, регистрирани в националния класификатор с рекламна дейност и седалищe в София. Това обяснява липсата на агенции като Noble Graphics Creative Studio (регистрирана в Димитровград).
При разглеждането им трябва да се има предвид, че често приходите на едни компании, например медиа агенциите, и тези на други, например медиа шоповете, се дублират. Спецификата на бизнеса е такава - клиентът предоставя на медиа агенцията бюджета си за управление и така се създава един поток на приходи. Но когато тази агенция пазарува рекламно време и пространство, тя прехвърля суми по сметка на даден медиа шоп, който вече е закупил това време или пространство от съответния тв канал, радиостанция, печатна медиа и т.н., и така този приходен поток се дублира.
Още една особеност, която трябва да се има предвид, е, че често компаниите регистрират фирми сателити с цел намаляване на данъчната тежест или заради специфично изискване на даден клиент. Различни международни фондации например имат изисквания към регистрациите на контрагентите си или пък се обявяват конкурси за комуникационни кампании, в които могат да участват само фондации.
Кой къде и защо
В класацията, която публикувахме през 2007 г., най-фрапиращите данни бяха на медиа шопа "Пиеро 97", част от мрежата на рекламния бос Красимир Гергов. Тогава заради пререгистрация на дружеството бяха публикувани значително по-ниски приходи за 2006 г. (малко над 30 млн. лева), които впоследствие се оказаха 73.214 млн. лева. През 2007 г. компанията отчита огромен ръст от над 84% до 134.758 млн. лева. Така тя се откъсва далеч напред пред втория в класирането - New Moment New Ideas Company. Групата (съставена от New Moment New Ideas, медиа агенцията MediaS SMV и PR агенцията New Moment PR) отчита приходи в размер на 63.880 млн. лева, или 37.2% ръст спрямо 2006 г.
На трето място се изкачва Ogilvy & Mather. По думите на Екатерина Тупарева увеличението в приходите им през 2007 г. се дължи основно на съществуващите клиенти на агенцията. "BAT въведоха нови марки на пазара, Kraft Foods пък увеличиха сериозно пазарния си дял, а "Белла България" имаха много рязко увеличение на бюджетите", разказва Тупарева.
При медиа агенциите се забелязва липсата на две от тях в сравнение с предишното издание на класацията, което ни затрудни да закръглим броя им на 20. Иначе най-сериозен ръст отчита Initiative Media Club, които се изкачват от 14 на осма позиция.
За сметка на изчезващите медиа агенции тези на пазара на външна реклама се увеличават. Но на първо място отново остава News Outdoor Bulgaria (също част от мрежата на Гергов; общо агенциите, смятани за част от неговата сфера на влияние, са генерирали приходи в размер на 199.667 млн. лева) с ръст от 37.9% до 8.786 млн. лева. Общо приходите на топ 20 агенции за външна реклама е нараснал с 44.9% до 51.715 млн. лева. Тук отново заради спецификата на изготвяне на данните отсъства един голям играч - "Булмедиа", която е регистрирана в Своге.
И така, големият въпрос остава - ще се окаже ли 2007 г. последната безоблачна година пред рекламната индустрия? Той засега остава без еднозначен отговор. Всичко зависи от това до каква степен глобалната криза ще се отрази на българските и на международните компании, които имат бизнес и в страната. Едно странично събитие, от което също ще можем да направим изводи за бъдещето на рекламния пазар, е предстоящата продажба на bTV. Но дори и 2008 г. да премине добре, през 2009 г. явно ще се очаква нещо невиждано в страната - спад на рекламните инвестиции.
събота, 4 октомври 2008 03:28:28

Бой за барабани

Капитал - 46 стр.
Бой за барабани

Борислав КАНДОВ

За 15-и път нова Европа мери рекламните си постижения на фестивала Golden Drum
Ти с кого ще пътуваш, има ли място при вас, кога тръгвате, хайде, ще се видим по пътя.
Дни преди началото на рекламния фестивал Golden Drum това са част от репликите, които можете да дочуете от телефонните разговори на част от българските рекламисти. За седмицата между 5 и 10 октомври те ще се пренесат на словенското крайбрежие, за да видят как стоят техните работи на фона на останалите от региона на нова Европа и евентуално да видят някоя и друга интересна презентация. А такива тази година няма да липсват.
Траяска Романиа маре!*
Тази година руските агенции успяха да изпреварят румънските, които традиционно са най-активните участници на Golden Drum, макар и само с две заявки повече - 251 руски ще се борят с 249 румънски предложения. Ще бъде любопитно дали румънският офис на McCann Erickson ще успее за трети път да спечели приза "Златна роза", който се дава на най-добрата агенция за годината.
На този фон 72-те български заявки стоят малко скромно, още повече че те са по-малко, отколкото на предишното издание на Golden Drum (кои агенции участват - виж в таблицата). Да се надяваме, че тази година родните рекламисти са заложили повече на качеството, отколкото на количеството. За съжаление няма да видим две от най-силните кампании, които се състезаваха (и печелеха награди) на родния ФАРА това лято - "Аномална България" на Ogilvy & Mather и "Първо сме хора, после сме различни" на студио "Ентусиазъм".
Първата добра новина, касаеща българските агенции тази година, е, че кампанията Elevating Bar на агенция DeConi за марката скоч Famous Grouse е допусната до втория кръг на състезанието при медийните кампании. В журито на тази категория е и Емил Захариев, криейтив директор на New Moment New Ideas Company.
Виж легендите
За разлика от миналата година, когато организаторите определено бяха претупали избора на лектори, които да изнесат презентации пред публиката, този път списъкът е впечатляващ. Присъстващите ще могат да видят легенди като Джон Хънт, световен криейтив директор на TBWA, Ерик Вервроген, президент и изпълнителен криейтив директор на една от най-награждаваните рекламни агенции - TBWAParis, Боб Мур, главен криейтив директор на Publicis USA, регионалната легенда Адриан Ботан, преди криейтив директор на румънския офис на McCann Erickson, а сега регионален криейтив директор на агенцията за Централна и Източна Европа, и др.
След края на ФАРА тази година част от членовете на журито коментираха, че има доста неща, които могат да се представят добре на Golden Drum. Да видим дали техните прогнози ще се сбъднат.
*Да живее Велика Румъния - от румънски.
+Развитието на фестивала можете да следите всекидневно на capital.bg/adblog
***
Текст под снимка
„Пространство за игри“ е темата на Golden Drum тази година
събота, 4 октомври 2008 03:29:16

Напред и нагоре

Капитал - 48 стр.
Напред и нагоре

Андриан ГЕОРГИЕВ

Идентичността на блоговете се размива, но това не пречи на тяхната популярност
Днес ще бъдат публикувани около 1 млн. статии в блогове по света. Това показва последният доклад на сайтът technorati.com, който хвърля светлина върху състоянието на глобалната блогосфера през 2008 г. Technorati е търсачка с фокус върху блоговете. Всяка година сайтът публикува данни от собствени проучвания в интернет. Тазгодишното изследване включва 133 млн. блога, а над хиляда активисти от цял свят са взели участие в анкетата на Technorati. Няколко бързи факта - две трети от тях са мъже, половината живеят в Северна Америка, а 12% се определят като корпоративни блогъри. Глобалната блогосфера се състои от милион и половина души, които пишат поне една статия на седмица, разкрива Technorati. Или почти колкото населението на София.
Що е то
Всъщност все по-трудно става да се определи какво е блог. Вече не е задължително да сте регистрирани на blogger.com или wordpress.com, за да се наречете блогър. Самата идентичност на този тип сайтове се размива, коментира за "Капитал" Маршал Къркпатрик, водещ автор на технологичния ReadWriteWeb. Те заемат горещото място между "традиционните статични сайтове" и страници като Twitter, където може да публикувате своите мисли с изпращането на един sms. В сайтове за социални контакти като MySpace, Facebook и FriendFeed също има възможност за лично изразяване и организиране на дискусии. Тези общности изместват поддържането на блогове, смята Къркпатрик. До този момент обаче тяхното влияние остава неизследвано, тъй като страниците все още не се отчитат в доклада на Technorati. Автори като Дънкан Райли от inquisitr.com коментират, че горепосочените сайтове представляват нормалната еволюция на традиционните блогове и те не бива да се разглеждат като заплаха. Нещо повече - утвърдени и популярни сайтове заимстват характерните черти на блоговете. От Technorati дават пример с 95 от топ 100 на американските вестници, които поддържат блогове.
Обратното също е валидно - променя се дизайнът на блоговете, като вдъхновение се черпи от традиционните медии - най-вече списания. Последният пример е Mashable, където на първата страница вече не се публикуват пълните текстове, а само част от тях с линк към пълната статия. Промяната има и изгодна страна - увеличава се пътят на посетителите до тяхната цел, а оттам импресиите и рекламните приходи. Най-вероятно това е тенденция, която ще бъде следвана от още повече блогъри. Още едно интересно продължение на блогването е vlogging, или редовно публикуване на видео. Според Къркпатрик гледането им ще става все по-популярно, но изготвянето на клиповете ще си остане ограничена територия. Все пак тази медия е доста специфична, убеден е авторът на ReadWriteWeb.
А ти колко печелиш
Експертите на Technorati наблюдават следната зависимост - достатъчно е да привлечете 100 хил. посетители месечно, за да изкарвате по $75 хил. годишно. Маршал Къркпатрик коментира, че числата са завишени. Според него това е резултат от ограничения брой проучени блогове, а изкарването на пари от онлайн реклама изобщо не е толкова лесно. Писането отнема много време и не възнаграждава всеки ентусиаст с лоялна аудитория, допълва още той. Но пък някои автори добиват такава популярност, че подобно на Крисчън Ландер подписват договор за издаване на книга с хонорар от 300 хил. долара, пише International Herald Tribune.
Почти половината от запитаните в анкетата на Technorati отговарят, че получават пари от блогване. В същото време едва 28% използват банерна реклама. Това означава, че има още много пространство за растеж, отбелязват от онлайн изданието VentureBeat. Четирима от петима блогъри обсъждат в интернет марки или правят преглед на продукт. Бизнесът далеч не изпуска този факт - една трета от запитаните блогъри са били помолени от различни компании да препоръчат дадена марка. Интересно е тяхното мнение за традиционните медии - 20% са убедени, че вестниците ще изчезнат от пейзажа в следващите десет години.
Последната прогноза едва ли ще се реализира, но е факт, че днес блоговете са навсякъде. Дори кандидатите за президент на САЩ поддържат собствени. Както пише Ричард Макмейнъс, основателят на ReadWriteWeb, светлото бъдеще на блоговете ще настъпи в деня, в който сутрин се осведомите за спортни новини от интернет вместо от вестника. За много от нас този ден вече е настъпил.
***
Текст под снимка
Милион и половина души от цял свят публикуват в своя блог поне веднъж седмично
събота, 4 октомври 2008 03:29:36

Поставят билборд реклама на мъжа

Класа - 26 стр.
Поставят билборд реклама на мъжа

Стефан ГАЛИБОВ

Международният проект по идея на Венцислав Занков
е на главните кръстовища в София
Пропорционално на увеличаващите се задръствания в София, времето, прекарвано по кръстовищата на големите булеварди, също нараства. Така имаме възможност да разглеждаме на спокойствие краката на момичето от рекламния постер на известна марка кафе или да прескочим мислено до тропически остров от билборда на туристическа компания.
От 22 септември до 6 октомври между рекламите за прах за пране и нов мобилен телефон в центъра на българската столица се настаняват едни по-особени билбордове. Като визия те са маскирани като поредната реклама, но всъщност представляват авангардна експозиция, част от международния творчески проект по идея на художника Венцислав Занков All About Him ( Всичко за мъжа). Нестандартната фотоизложба е проект на Goethe - Institut България и вестник "39грама". Първоначално идеите на участниците бяха представени в интернет, а във финалната фаза са избрани 14 топ визии по темата за мъжа, които са разположени на кръстовището на булевард "Цар Освободител" и булевард "Васил Левски" (срещу клуб "Ялта"), както и по протежение на булевард "България" - на "Несторов"; улица "Нишава", булевард "Гоце Делчев" и булевард "Тодор Каблешков". Авторите на концептуалните идеи за съвременното състояние на мъжа използват популярните средства за комуникация, пропаганда и реклама (онлайн медии, печатни медии и телевизия), за да провокират общественото съзнание. В проекта се включват 50 артисти от 12 страни. Освен по булевардите на града, нерекламните билбордове бяха изложени със съдействието на столична дирекция
"Култура" на открито на едно от най-оживените публични места в София -в градската градинка пред Народен театър "Иван Вазов". Онлайн гласуването на страницата на проекта в интернет определи и наградата на публиката -Щефан Боненбергер за работата му Holly Imagination.
За голямата награда "Венцислав Занков" (1000 евро) са номинирани работите на ферхат Йозгюр от Турция с Felt Like A Prophet Today (Днес се почувствах пророк), Хайми Фенихел от Израел с Horror Vacui (Страх от празното) и на българката Рада Букова с Dominique in Hamburg (Доминик в Хамбург). Проектът "Всичко за мъжа" ще завърши с връчване на наградата за съвременно независимо изкуство "Венцислав Занков" и отпечатване на каталог на произведенията на участващите в кампанията артисти, които ще бъдат представени на специално събитие в Гьоте институт скоро след края на билборд кампанията.
Любопитното е, че за пръв път толкова активно се използва градското пространство за представяне на артистични идеи, предадени със средствата на съвременното изкуство. Художниците показват нерекламни артистични визии, които интерпретират съвременния свят през понятието "мъж". Разработени бяха всевъзможни вариации по темата - от скандални и абсурдни сцени, в които главата на мъжа е светнала като електрическа крушка, до отражението на сина в женското съзнание на майка му, избягала от модата да си направи пластична операция, за да може детето й да я познава, като я види. Художниците имат амбициозната цел чрез средствата на пропагандата и рекламата да постигнат арт ефект в съзнанието на градския човек. Затова се разчита на преобръщането на клишета и стереотипи за мъжа, извадени директно от масовото съзнание, и по този начин се разбива потребителското мислене и култура, като се пренасочват в художествено разбиране за мъжа в началото на 21-ви век.
Уникалното значение от проекта на Венцислав Занков е смелостта за пръв път в България някой да се осмели да внесе в една изцяло комерсиална, агресивна, безапелационна рекламна среда, каквато е уличната, чужди на индустрията визуални арт интерпретации на лични преживявания.
Текст под снимка
Централните столични кръстовища са завладени от нов вид билбордове.
Текст под снимка
"Днес се почувствах пророк"- Ферхат Иозгюр, Турция.
Текст под снимка
Мой партньор - мой приятел"- Леонарда Видан, Хърватия.
Текст под снимка
"Човек (мъж) под леглото" - Сузане Гребен, Германия.
Текст под снимка
Венцислав Занков позира на "Портрет на мъж с тениска 38" - Любомир Армутлиев, България.
събота, 4 октомври 2008 03:44:53

По-структуриран интернет

Капитал - IT Software - 22 стр.
По-структуриран интернет

Асен ГЕОРГИЕВ

Семантичните технологии са на път да сложат ред в информационния хаос, който днес цари в глобалната мрежа
Ако зададете на Google въпрос от типа „къде да отида на почивка", най-много да получите линк към страницата на добър психиатър - никак не е прието хората да си „говорят" с машините по „човешкия начин". Това обаче скоро може да се промени. Семантичните технологии са ключът към революцията в общуването с компютрите. Целта им е проста - информацията, която съхраняваме, да бъде по-добре подредена и свързана помежду си, за да можем да намираме по-лесно това, което търсим 8 огромния океан от информация, наречен интернет. Вече повече от десет години идеята за изграждане на семантични мрежи (Semantic Web) се обсъжда усилено в изследователските среди. В Европа и САЩ има десетки научни програми, 6 които се инвестират стотици милиони долари за развитието на тези технологии. Основен поддръжник в начинанието е самият Тим Бърнърс Лий - създател на най-разпространената услуга в интернет - World Wide Web, u неговата организация W3C (World Wide Web Consortium). След като през последните години бе обявена стандартизацията на програмни езици и бе скицирана рамка за бъдещото развитие на семантичните мрежи, през януари W3C публикува спецификации на езика SPARQL, чрез който ще се правят запитвания (заявки) към семантични мрежи. Налагането на SPARQL е третата сериозна стъпка към създаването на солидна основа за развитието на семантичните технологии. Предишните две бяха създаването на механизма за описание на ресурсите RDF (Resource Definition Framework), който служи за добавяне на метаданни в отделни документи или уебстраници и онтологичния език OWL (Web Ontology Language), който надгражда RDF. SPARQL позволява да се извличат данни от разпределени източници и може да служи като среда за интегриране на разнородни информации. Тим Бърнърс Лий твърди, че значението на SPARQL за семантичните мрежи е както това на SQL за релационните бази данни.
На практика
„Основната идея на семантични технологии е компютърът да има по-високо ниво на разбиране на информацията, за да може да прави повече неща автоматично", обяснява Атанас Киряков, управител на „Онтотекст" - изследователска лаборатория към „Сирма груп", част от която наскоро бе закупена от инвестиционния фонд NEVEQ. Те. идеята на този етап не е да научим компютрите да „говорят" с нас, а no-скоро да могат да изпълняват повече полезни функции, като им позволим да разбират информацията, с която боравят. За иелта трябва просто да им я предоставим на „компютърен" език (RDF). „Онтотекст" работи със семантични технологии от години и е реализирала няколко много успешни проекта. Голяма част от разработените от компанията технологии намират приложение в т.нар науки за живота - биоинформатика и биомедицина, разказва Атанас Киряков. „Интересен и важен за нас проект беше в една от големите фармацевтични компании - AstraZeneca. Там внедрихме пълния си спектър технологии, семантични бази данни, за да интегрираме информацията от различни източници и да обработим текстовите документи (клиничните изследвания), за да направим по-ефективно търсенето", допълва той. Доказателство за универсалността на семантичните технологии, създавани от „Онтотекст", е и дейността на българско-британската компания Innovantage, която вече няколко години използва разработки на „Онтотекст" за откриване и анализ на обяви за работа в онлайн пространството на Великобритания. Компанията е джойнт венчър между „Онтотекст" и Innovantage, a благодарение на технологиите, интегрирани от българското изследователско звено, при всяко търсене се разглеждат повече от 600 хил. обяви за работа, публикувани в различни сайтове. По-важното е обаче, че семантичните технологии спомагат да се избегне дублирането на едни и същи обяви, твърди Киряков.
Потенциално приложение
Семантичната мрежа се възприема като следващо ниво в развитието на World Wide Web системата. И докато изграждането на глобална семантична мрежа изглежда no-скоро като добро пожелание за бъдещето, вече съществуват отделни приложения (като тези, споменати no-горе), които работят, използвайки базови семантични технологии. В момента пазарът за такива приложения според анализаторската компания Gartner е от порядъка на 1 млрд. долара. Атанас Киряков пък смята, че към днешна дата обемът на продажбите в тази сфера се движи в рамките на 300 млн. долара. Съществуват крайно оптимистични прогнози, според които пазарът на семантични технологии ще достигне 50 млрд. долара през 2010 г., но те не изглеждат много убедителни. Според Gartner след две години ще се харчат около 10 млрд. в глобален план - прогноза, която също изглежда малко преувеличена, но не и нереална. Реално погледнато, интеграцията на семантични технологии не е евтина работа. Според добре запознати с материята експерти инвестицията на една международна компания с няколко хиляди служители започва от 200 хил. долара. Подобни системи обаче са много полезни за големите корпорации, защото спомагат за по-добрия обмен, структуриране и търсене на информация. За да изживеят своя бум в световен мащаб, семантичните технологии трябва да послужат като основа за комерсиални продукти. Със сигурност има няколко сфери, в които би могъл да се реализира подобен пробив. Подобрените интернет търсачки, които ще могат да отговарят на конкретни въпроси, са само една от тях. Основният проблем обаче в момента е прибавянето на метаинформация към съществуващите документи и сайтове. Потенциално приложение семантичните технологии могат да намерят и в семантичните бази данни, базирани на знание (Semantic Knowledge Database). Вече има два такива примерни проекта и това са Twine u Freebase. И двата приличат до голяма степен на свободната енциклопедия Wikipedia, но Twine е насочена към персоналните семантични бази данни, a Freebase е по-скоро смислов еквивалент на Wikipedia. Създаването на интернет търсачки, базирани изцяло или отчасти на семантични технологии, определено е сферата, която привлича интереса на онлайн аудиторията. Опити в тази насока вече се правят с Hakia u Powerset. Идеята е търсенето в тези енджини да се възползва от семантичните технологии и потребителите да могат да задават въпроси, на които да получават смислени отговори. За момента и двете инициативи са no-скоро далеч от крайната цел. Въпреки това обаче интегрирането на семантични технологии в процеса на търсене при всички положения ще донесе положителни резултати в дългосрочен план. А само след няколко месеца ще можем да видим подобен проект на местно ниво, защото „Онтотекст" и „Hem Инфо БГ" разработват търсачка, която ще индексира българското уебпространство. „Бета версията й трябва да се появи до около три месеца", споделя Атанас Киряков.
събота, 4 октомври 2008 04:51:22

Kalendar.bg стартира в уеб пространството

ntv.bg - Новини Новини категория
Kalendar.bg стартира в уеб пространството



Kalendar.bg е новата интернет страница, която "Нова телевизия" стартира в уеб пространството. Тя е част от проекта www.novatv.bg, който ще бъде онлайн през октомври и ще съдържа основна част от продукцията на телевизията.
Сайтът kalendar.bg е кръстен на едноименната информационна емисия, и съответно има новинарски профил - новини в текст, снимки и видеоформат, както и анализи, коментари, интервюта, коментари на читателите на страницата към отделните новини и интервюта в реално време с лицата на телевизията, анкети и архивни материали, метеорологична прогноза.
Място в новият сайт намират също новини в текст, снимки и видео, изпратени от зрителите на „Нова”.
Новинарският сайт ще съдържа на първо място новините, създадени от репортерите на „Нова телевизия”, както и предаванията „Здравей България”, „Темата на Нова”, „На четири очи”, „На чисто”...
Ще се предават текстове и материали – снимки и видео, изготвени на базата на информация от други източници - информационните агенции, интернет страници и др.
Рубриките са ориентирани около основните новинарски жанрове с акцент върху новините от страната, има международни и спортни новини, информации за туризъм, стил на живот, любопитни събития, култура и изкуство.
Kalendar.bg търси възможности за създаване на рубрики с коментари и анализи, както и на евентуални лични или тематични колони за определени теми и постоянни коментатори и постоянни автори. Целта е да се представя и лична позиция, която понякога може да бъде и спорна или разделяща общественото мнение.
03.10.2008 г.
събота, 4 октомври 2008 00:01:00

Yahoo спасение

Капитал - 49 стр.
Yahoo спасение

Калина КАЛЧЕВА

Нова рекламна платформа на Yahoo ще подпомага продажбата на банерна реклама
"Платформата ще е за 2009 г. това, което е било радиото за 1924, телевизията за 1947 и интернет за 1993", написа гръмко изпълнителният директор на Yahoo Джери Янг в корпоративния блог на интернет гиганта по повод новия рекламен продукт на компанията.
Платформа Yahoo Apt играе по тънката струна на онлайн издателите, като им обещава по-добри приходи и връща фокуса към банерната реклама, традиционно силна страна на Yahoo. Проектът е пореден опит за решаване на проблемите на компанията, след като сътрудничеството с Google при рекламата в интернет търсачките, е на път да се провали.
Apt финална версия
Yahoo Apt (която смени две имена - AMP и АPEX) се опитва да даде решения на част от основните затруднения при работата с банерна реклама. Най-интересните и важни функционалности на платформата са: статистики за ефективността на рекламата според различни фактори - позиция, големина и т.н., "наддаване" в реално време за продаваните площи и възможност за таргетиране на рекламното съобщение, което е основно изискване на повечето рекламодатели днес. Освен това потребителите на Apt ще могат лесно да управляват бюджети и срокове, да продават реклама в трети сайтове, да участват в партньорски мрежи и т.н. Именно затрудненията при изчисляване на по-сложните съотношения цена - полза и липсата на фокус към тясна група на рекламното съобщение в сравнение с рекламата в онлайн търсачките, са основните проблеми на онлайн пъблишърите, които продават банери.
Yahoo Apt е базирана в голяма част на друг софтуер за аукциони на онлайн реклама - RMX Direct, когото купи през 2007 г. Възможността за географско таргетиране на рекламните съобщения е осигурена чрез вградената технологията за локално търсене Whereonearth. Yahoo разполага с голям обем персонална информация от съществуващите потребителски профили, която ще се използва за фокусиране на рекламата спрямо поведенчески нагласи, демографски, финансови и прочее критерии. Въпреки че в момента Apt ще работи само с банерна реклама, е възможно платформата да се развие и като посредник при продажбата на промоционални съобщения при онлайн търсене.
Ние сме с Yahoo
Първоначално платформата ще бъде използвана от два регионални вестника - San Francisco Chronicle и San Jose Mercury News, а до няколко месеца се очаква още 782 издания да се включат в проекта. За рекламодатели и рекламни ангенции, както и за партньори извън САЩ, Yahoo Apt ще е достъпна през 2009 г. Според Уилям Дийн Сингълтън, вице изпълнителен директор на MediaNews Group Inc. и председател на Associated Press, досега типичният вестник е продавал повече от половината реклама на сайта си на много занижени цени, защото не е имало възможност за тясно таргетиране на реакламните съобщения. Ако се окаже успешен, проектът наистина би бил революционен, защото в момента тенденцията е все повече рекламодатели да се насочват към реклама в онлайн търсачките за сметка на банери. Според анализаторската фирма eMarketer до края на 2008 г. в САЩ онлайн рекламата в търсачките (реклама, позиционирана при генерираните отговори на запитвания) ще е в размер на 10.4 милиарда долара, което е два пъти повече от очакваното представяне на банер рекламата. Ръстът на банерната реклама е намалял с 6% за първата половина на 2008 г. според Nielsen Online. Wall Street Journal пише, че очакваният растеж за годината при рекламата с онлайн карета е 15% - от 4.5 милиарда за 2007 г. до 5.2 през настоящата година.
Контекст
В същото време друг онлайн гигант - AOL, представи подобна на Yahoo Apt рекламна платформа посредник - Platform A, която позоволява на рекладоматели да управляват бюджетите си, да наддават за площи в сайтовете на AOL и партньорите им и т.н. Така че се очертава силна конкуренция за "спасяването" на сайтовете, генериращи съдържание и продаващи рекламни площи.
Завръщането на Yahoo към традиционно силната им страна - банерната реклама, е в момент, когато сделката между търсачка номер 2 и лидерът Google за позициониране на реклама при търсенето е нападана като монополна. Двете компании яростно защитават споразумението, за което има спекулации, че ще бъде атакувано от Министерството на правосъдието в САЩ като нарушаващо антитръстовото законодателство. Преди дни дори се появи уебсайт, поддържан от Google, който да представи "истината" за сделката и аргументи в нейна полза, който да отговори на 2 страници на Microsoft, които пък нападат начинанието.
Съвсем скоро се очаква Yahoo да стъпи и на българския пазар за онлайн реклама в партньорство с Инвестор.БГ.
събота, 4 октомври 2008 03:29:49

Yahoo спасение

Капитал - 49 стр.
Yahoo спасение

Калина КАЛЧЕВА

Нова рекламна платформа на Yahoo ще подпомага продажбата на банерна реклама
"Платформата ще е за 2009 г. това, което е било радиото за 1924, телевизията за 1947 и интернет за 1993", написа гръмко изпълнителният директор на Yahoo Джери Янг в корпоративния блог на интернет гиганта по повод новия рекламен продукт на компанията.
Платформа Yahoo Apt играе по тънката струна на онлайн издателите, като им обещава по-добри приходи и връща фокуса към банерната реклама, традиционно силна страна на Yahoo. Проектът е пореден опит за решаване на проблемите на компанията, след като сътрудничеството с Google при рекламата в интернет търсачките, е на път да се провали.
Apt финална версия
Yahoo Apt (която смени две имена - AMP и АPEX) се опитва да даде решения на част от основните затруднения при работата с банерна реклама. Най-интересните и важни функционалности на платформата са: статистики за ефективността на рекламата според различни фактори - позиция, големина и т.н., "наддаване" в реално време за продаваните площи и възможност за таргетиране на рекламното съобщение, което е основно изискване на повечето рекламодатели днес. Освен това потребителите на Apt ще могат лесно да управляват бюджети и срокове, да продават реклама в трети сайтове, да участват в партньорски мрежи и т.н. Именно затрудненията при изчисляване на по-сложните съотношения цена - полза и липсата на фокус към тясна група на рекламното съобщение в сравнение с рекламата в онлайн търсачките, са основните проблеми на онлайн пъблишърите, които продават банери.
Yahoo Apt е базирана в голяма част на друг софтуер за аукциони на онлайн реклама - RMX Direct, когото купи през 2007 г. Възможността за географско таргетиране на рекламните съобщения е осигурена чрез вградената технологията за локално търсене Whereonearth. Yahoo разполага с голям обем персонална информация от съществуващите потребителски профили, която ще се използва за фокусиране на рекламата спрямо поведенчески нагласи, демографски, финансови и прочее критерии. Въпреки че в момента Apt ще работи само с банерна реклама, е възможно платформата да се развие и като посредник при продажбата на промоционални съобщения при онлайн търсене.
Ние сме с Yahoo
Първоначално платформата ще бъде използвана от два регионални вестника - San Francisco Chronicle и San Jose Mercury News, а до няколко месеца се очаква още 782 издания да се включат в проекта. За рекламодатели и рекламни ангенции, както и за партньори извън САЩ, Yahoo Apt ще е достъпна през 2009 г. Според Уилям Дийн Сингълтън, вице изпълнителен директор на MediaNews Group Inc. и председател на Associated Press, досега типичният вестник е продавал повече от половината реклама на сайта си на много занижени цени, защото не е имало възможност за тясно таргетиране на реакламните съобщения. Ако се окаже успешен, проектът наистина би бил революционен, защото в момента тенденцията е все повече рекламодатели да се насочват към реклама в онлайн търсачките за сметка на банери. Според анализаторската фирма eMarketer до края на 2008 г. в САЩ онлайн рекламата в търсачките (реклама, позиционирана при генерираните отговори на запитвания) ще е в размер на 10.4 милиарда долара, което е два пъти повече от очакваното представяне на банер рекламата. Ръстът на банерната реклама е намалял с 6% за първата половина на 2008 г. според Nielsen Online. Wall Street Journal пише, че очакваният растеж за годината при рекламата с онлайн карета е 15% - от 4.5 милиарда за 2007 г. до 5.2 през настоящата година.
Контекст
В същото време друг онлайн гигант - AOL, представи подобна на Yahoo Apt рекламна платформа посредник - Platform A, която позоволява на рекладоматели да управляват бюджетите си, да наддават за площи в сайтовете на AOL и партньорите им и т.н. Така че се очертава силна конкуренция за "спасяването" на сайтовете, генериращи съдържание и продаващи рекламни площи.
Завръщането на Yahoo към традиционно силната им страна - банерната реклама, е в момент, когато сделката между търсачка номер 2 и лидерът Google за позициониране на реклама при търсенето е нападана като монополна. Двете компании яростно защитават споразумението, за което има спекулации, че ще бъде атакувано от Министерството на правосъдието в САЩ като нарушаващо антитръстовото законодателство. Преди дни дори се появи уебсайт, поддържан от Google, който да представи "истината" за сделката и аргументи в нейна полза, който да отговори на 2 страници на Microsoft, които пък нападат начинанието.
Съвсем скоро се очаква Yahoo да стъпи и на българския пазар за онлайн реклама в партньорство с Инвестор.БГ.
събота, 4 октомври 2008 03:29:49

Един масаж и за шефа

Капитал - 78 стр.
Един масаж и за шефа

Вера ДЕНИЗОВА

Антистрес терапията на работното място може да носи печалби
В офиса нахлува група младежи, облечени с еднакви тениски. Настъпва оживление - време е за седмичния масаж. Той отнема само около 15 минути на служител, но пък ефектът му е дълготраен. Освен работоспособността офис масажът подобрява и атмосферата на работното място.
Осъзнали тези предимства на услугата, двама млади предприемача решават да я превърнат в свой бизнес в България. Това са Золтан Трон, управител на фирма Office Relax, и Калин Ангелов, собственик на компанията Bodylife. В момента за тях работят по около десет служители, а от офис масажа, който предлагат, се възползват около 60 компании седмично. Все още обемите на бизнеса им са сравнително малки, тъй като услугата не е особено популярна. Ръстът на приходите им обаче е над 100% на година.
Началото - като скрита камера
"Когато стартирахме, клиентите бяха доста по-скептични към това, което им предлагаме. Случвало ми се е дори да ме попитат дали това не е скрита камера", обяснява Калин Ангелов. Сега има около 30 фирми, които са се абонирали за услугата на Bodylife, като на седмица специалистите правят около 200 масажа. Самият Ангелов е завършил кинезитерапия и сега обучава новите си служители.
"Имах клиенти от държавната администрация, които идваха в моя салон. Обемът на работата им обаче след присъединяване на страната ни в ЕС се увеличи и започнаха да ме посещават все по-рядко заради липсата на време. Една вечер реших, че масажът може да отива при клиентите, вместо те да идват в салона. Регистрирах фирма и наех хора", разказва за началото Ангелов. Започва с почти нулеви инвестиции. След старта в продължение на няколко месеца работят само с една компания - списание "Къщата". Сега предприемачът сам търси клиенти, но обяснява, че все още голяма част от компаниите го посрещат с недоверие в началото на разговорите.
Унгарецът Золтан Трон също е завършил кинезитерапия в София. При едно пътуване в Германия разбира какво представлява услугата масаж в офиса и решава, че може да приложи този бизнес модел в България. Първоначално инвестира около 20 хил. лв. в бизнеса си - за столове за масаж, за автомобил и рекламни материали. Фирмата му е на пазара от година и половина, но вече работи на печалба. Най-големият разход е за заплати - около 50% от приходите. Не поддържа офис или масажно студио.
"Нашият офис е вашият офис", пояснява Трон. Той също споделя, че намира първия си клиент с много обикаляне и търсене. "Около 95% от компаниите, при които се презентирахме в началото, ни посрещаха с недоверие и дори със смях", допълва управителят на Оffice Relax. Сега за услугата му са абонирани около 30 компании.
Кой иска масажи
Преди около година и половина Христо Христов, мениджър човешки ресурси на компютърната фирма "Стемо", решава да въведе офис масажа в софийското подразделение на компанията.
"Сега в програмата са включени около 150 наши служители. Споделят, че така се повишава работоспособността им", твърди Христов. Той допълва, че масажът става част от пакета с допълнителни социални придобивки, които фирмата осигурява на своите служители.
"Така те разбират, че компанията мисли за тях. Подобни инвестиции се възвръщат под формата на по-добра мотивация и лоялност към компанията", убеден е той.
"Интересът към нас расте, а част от клиентите ни вече сами ни намират", обяснява Золтан Трон. Неговите наблюдения са, че най-много поръчки има в началото и в края на годината. Най-мъртъв откъм работа е летният сезон. В момента във фирмата му работят седем души, а някои от тях още са студенти.
"Търсим още хора, тъй като поръчките скоро ще започнат да надхвърлят капацитета ни", добавя унгарецът. Той обяснява, че философията му за развитие на фирмата е "Бързай бавно".
"Ако се запази същият темп на нарастване на бизнеса, ще съм доволен. Защото, ако всички фирми изведнъж решат, че искат да се възползват от услугата ни, няма да можем да предложим същото добро качество."
Във фирмата на Калин Ангелов работят 10 души. Той обяснява, че заплащането е на процент от оборота - така служителите му имат по-голям стимул да работят добре и да търсят нови клиенти. В момента работят почасово и със СПА центрове. Набират клиенти и през сайт за поръчка на подаръци. Наблюденията на Ангелов са, че след като някой поръча подобна изненада за свой служител, след това цялата фирма им става клиент. Собственикът на Bodylife обяснява, че до пет години планира да има около 100 служители и всеки от тях да прави по 20 масажа на ден.
Цената на отпускането
Масажните салони и фриленсърите не са конкуренти, твърдят хората от фирмите за офис масаж. Причината е, че те не предлагат класически масаж, а по-скоро релаксираща и отпускаща процедура, при която дори не се налага клиентът да се съблича. Пречка за тях са по-скоро непрофесионалистите на пазара, които развалят имиджа на услугата "масаж".
Ценообразуването зависи от броя на служителите във фирмата клиент, от продължителността на масажа и от това дали е заплатена месечна такса (за 4 посещения) или фирмата няма абонамент. За 15-минутен масаж на Office Relax цената на човек е 6 лв. без ДДС. За над 40 процедури услугата е 5.50 лв. на човек. В Bodylife такса масаж за група от 5 до 15 служители за 4 процедури е 32 лв. на човек. За група от 100 души с абонаментен договор за 4 посещения - 22 лв. на човек за четири посещения.
Заплащането в бранша също е плаващо и зависи от това колко добър професионалист е масажистът, както и от изработените часове. Според Ангелов средната заплата е около 1000 лв. на човек.
***
Стрес терапия за милиарди
Има нещо общо между компании като Ford Motor, American Airlines, AT&T, American Express и Google. И това е фактът, че всяка от тях ползва масажа като тайно оръжие за мотивация на служителите си. Това не е случайно. Мениджмънтът на компании, които са създали програми за терапия с масаж на работното място, са забелязали, че след 15-минутен сеанс подчинените им стават по-бодри и креативни. Всъщност бизнесът преоткрива това, което атлетите знаят от години - масажът подобрява конкурентността, тъй като намалява стреса. А последният е основната причина за намалената продуктивност в офиса. Така в корпоративния западен свят масажът отдавна не се приема като лукс, а по-скоро като необходимост и като начин да привлечеш повече качествени кадри на своя страна. Услугата е широко разпространена и в Англия, Япония, Германия и др. А компании като Deutsche Bank и British Gas например предлагат на своите служители като допълнителни екстри масаж, йога или медитация.
Според Американската асоциация за масаж и терапия в страната годишно се харчат между 6 и 11 млрд. долара за отпускащи и лечебни процедури. Почти половината възрастни американци са си правели масаж през последната една година. Около 35% пък са получавали масаж като подарък или като част от програма за терапия на работното място. Към момента има над 88 хил. сертифицирани масажисти в САЩ, а за голяма част от тях това не е основната им работа.
Средната годишна заплата на подобен специалист, който работи по 15 часа на седмица, е 30 хил. долара. В сравнение със заетите на пълен работен ден медицински работници сумата е с близо 2 хил. долара по-висока.
Добре печелят и терапевтите във Великобритания. Там масажът също е едно от най-популярните стрес лечения. Около 30% от населението на Острова са били клиенти на масажните салони в последните пет години. А в страната годишно се харчат между 2.4 и 3 млрд. лири за масаж. Терапиите, свързани с лечение на стреса сред служителите, струват около 11 милиарда британски лири на работодателите на Острова. Много компании там отдавна са осъзнали факта, че активната грижа за наетите повишава продуктивността им.
***
Текст под снимка
Щастливи служители - доволни работодатели.
събота, 4 октомври 2008 03:42:28

26% ръст на трафика на спортните сайтове

Класа - 11 стр.
26% ръст на трафика на спортните сайтове



Интересът към Олимпийските игри в Пекин и началото на футболния сезон в САЩ доведе през август до ръст от 26% на трафика на спортните сайтове, посещавани от работното място, сочат данни на Nielsen Online, цитирани от Ройтерс.
Броят на уникалните посетители, които влизат в спортни сайтове от своите офиси, нараства до 42,3 млн. спрямо 33,4 млн. през същия месец миналата година.
Създаденият специално за Игрите в китайската столица сайт на NBC Universal е посетен от 20% от активните интернет потребители на работа, или малко над 13,8 млн. уникални посетители. Те са оставали по-дълго, като се прекарвали средно по 57 минути и 7 секунди на него. Yahoo Sports е номер 1 онлайн спортна дестинация, що се отнася до достъп от служебното място, като е привлякъл 18,7 млн. посетители, над два пъти повече от миналата година.
На второ и трето място се нареждат ESPN на Walt Disney u FOX Sports на MSN c 11,9 млн. и 7,7 млн. посетители съответно. Друга причина за нарастването през август е ръстът на жените посетители. Броят на уникалните посещения от жени нараства с 37%, спрямо повишение от 21 на сто при мъжете.
събота, 4 октомври 2008 03:30:00

петък, 3 октомври 2008 г.

Драми тресат Би Ти Ви

168 Часа - 35 стр.
Драми тресат Би Ти Ви

Бисерка БОРИСОВА

Обвити в слухове и догадки, от медията си тръгват хората, които я направиха номер 1
В Би Ти Ви вече нищо не е същото. И никога няма да бъде. Девет години след като взе лиценз за първа частна национална телевизия у нас, медията е неузнаваема. И като програма, и като кадри. Код „Промяна"! Пълна и на всички нива. Един по един с телевизията се разделят хората, които я изстреляха на върха на зрителския интерес. Тръгват си шефове, водещи, журналисти, продуценти. Почти до един обвити в.мистериозни слухове и догадки. Ухажваната доскоро от всички медия сега е притисната до стената от кабелни оператори, които най-безцеремонно отрязаха програмата й. И над всичко тегне сянката на неизвестността. От Голямото събитие. Защото Би Ти Ви е вече и на тезгяха за продан, а времето никак не работи в нейна полза. Така погледнато, никак не е странно, че новината за напускането на Люба Ризова не можа да се пребори за място по първите страници на вестниците. Според изтеклата информация несменяемата до момента шефка на новините и един от най-властимащите хора в телевизията вече е в дълга шестмесечна отпуска, след края на която поема по друг път. Ризова щяла да е зам. главен редактор на нестартиралото още списание „Идеалист". За негов директор се спряга Стефан Гамизов - човекът, изрекъл доста остри слова по адрес на президента Първанов, премиера Станишев и въобще на целия ни политически елит Това вече е странно, нали? Защото такива дръзки неща в подопечените на Ризова новини отдавна не сме гледали. Прокрадват се само в скечовете на „Комиците" и „Шоуто на Слави". Неминуемо хората, които следят отдавна и медийния, и политическия живот, ще се запитат защо си тръгва Люба Ризова. Според предварителната информация изданието „Идеалист" трябвало да стане „пресканал за политически новини". Носят се митове и легенди за заплатите на списващите ги. Но журналистите с дългогодишен стаж отдавна са наясно каква е съдбата на такива издания в ерата на „Бит брадър" и „Мюзик айдъл". Тогава? Едва ли някога ще има отговор, който да удовлетвори любопитството на всички. През последните години упорито се шуми в медийното пространство, че собственикът на Би Ти Ви - американският милиардер Рупърт Мърдок, искал телевизията да се очисти от „феодалите" в нея. Случайно или не, но щом тръгнаха тези слухове, с влиянието си в медията се раздели един голям рекламен бос. Пак случайно или не, но след това с Би Ти Ви под една или друга форма се разделиха и всички, набедени за хора на споменатия рекламен бос. И отново по тази линия за някои фронтмени на телевизията като че ли настъпиха тежки времена. Винаги, когато в медията са идвали, а после са си тръгвали видни фигури, е имало коментари. От „онези", по-особените. Спомняте ли си например кога и чрез какъв конкурс Би Ти Ви получи лиценза си за първа частна национална телевизия? Имаше тогава един медиен орган НСРТ, а сред членовете му бе и медийната съветничка на тогавашния премиер Иван Костов Нели Огнянова. Почти веднага след като Би Ти Ви получи лиценза, Огнянова стана член на управителния съвет на телевизията! Естествено всичко това породи съмнения за конфликт на интереси, за „чистоплътността" на избора и дали Командира не праща свой верен войник в първата частна национална телевизия в България. По същото време за национален лиценз кандидатстваше и Нова телевизия. Шеф в медията беше Люба Ризова. Просто дребна любопитна подробност, но... Ризова се превърна в един от
най-важните фактори в Би Ти Ви. Преди нея в йерархията обаче бе Светлана Василева. По време на конкурса за лиценза Василева представляваше „Триада къмюникейшънс" на рекламния бос Краси Гергов. С отиването си в Би Ти Ви тя стана „дясната ръка" на тогавашния шеф на медията Албърт Парсънз. В екипа влезе и Вики Политова. От всички тях в момента остана само Политова, а преместването на Василева в кабелната „Фокс лайф" до ден днешен е загадка. Говори се, че друга „видна дама" в Би Ти Ви й била спретнала „преврат", за да заеме мястото й. Дали е било така, едва ли някога ще се разбере, защото Василева доказа, че не е от хората, които биха вадили „кирливи ризи". Със заемания пост в телевизията се раздели изненадващо и първият й изпълнителен директор Албърт Парсънз. Той пое ръководството
на някакво новосъздадено телевизионно подразделение в „Нюз корпорейшън Европа", което щяло да работи „за разширяване на телевизионната мрежа на компанията на Стария континент и най-вече в Централна и Източна Европа". Мястото на Парсънз зае Вики Политова. Рокадата стана по време на скандала с напускането - или смятаното направо за „уволнение", на журналиста Иво Инджев. Скандалът около Инджев се заформи, след като в свое предаване той зададе въпрос дали оръжейният и енергиен бос Петър Мандужков е подарил апартамент на президента Георги Първанов. Журналистът скоростно се раздели с Би Ти Ви след тази своя дързост, а - случайно или не, го последва и Парсънз. Наследничката му Политова моментално отрече, че между двата случая има връзка. После вече нищо не можеше да учуди никого. От телевизията си тръгнаха наследникът на Иво Инджев - Иван Бедров, програмната директорка Евелина Кирилова, маса топрепортери, пиари. Обикновен процес на реформи ли е това? Или Би Ти Ви влиза в „зоната на здрача"? Или пък излиза от нея?
На тези въпроси може би скоро ще знаем отговорите. Ако наистина се осъществи обявената вече продажба на телевизията От медията успокоявали служителите си, че каквото и да стане, „мениджърският екип" и след продажбата ще е същият. Е, явно няма да е. Дори сега не е. Едно е ясно. В Би Ти Ви наистина е даден код „Промяна". Но дали това не е и код „Червено"? Всички знаем какво би означавал този код. Знаем го от киното. Само дето във филмите при такива случаи често има хепиенд, а в действителността - много рядко.

петък, 3 октомври 2008 05:08:40

Nokia придобива e-mail доставчик

Insurance.bg - Компании
Nokia придобива e-mail доставчик



Не се съобщават подробности по сделката
Водещата финландска телекомуникационна компания Nokia обяви, че ще придобие канадската OZ Communications, водещ доставчик на решения за обмен на текстова информация за мобилни потребители.
Сделката ще осигури на клиентите на най-големия производител на мобилни телефони в света лесен и бърз достъп до популярни услуги за имейл и чат като AOL, Gmail, ICQ, Windows Live Hotmail, Windows Live Messenger and Yahoo. Засега обаче и двете компании не съобщават финансовите параметри на сделката.
OZ Communications е софтуерен партньор на водещи телекоми и мобилни доставчици като AT&T, Sprint, Telus, KPN, Telefonica, Samsung, Motorola, Sony Ericsson и други.
02.10.2008

петък, 3 октомври 2008 00:01:00

Microsoft плаща на потребителите да търсят с нейни програми

Insurance.bg - Компании
Microsoft плаща на потребителите да търсят с нейни програми



Опитвайки се да спечели по-голям дял на пазара, компанията отново изразходва значителни средства
Най-големият производител на софтуер в света от известно време насам “подкупва” потребителите, за да увеличи своя дял на пазара за онлайн търсене.
Microsoft е безспорният световен лидер на пазара за компютърни операционни системи, а игралната конзола на гиганта Xbox 360 заема второ място по популярност в света, отчитайки отлични хардуерни продажби. Компанията дори се опитва да подобри репутацията си, използвайки интересни реклами.
Единствената слабост на софтуерния гигант са неуспешните му усилия да бъде лидер и в онлайн пространството, съобщи TechNews, цитирайки dailytech.com. Microsoft си е поставила за цел един ден да стане силен конкурент на Google на пазара за интернет търсене, но засега тя дори не може да се сравнява с остарялата платформа на втората по големина търсачка Yahoo, която изостава на светлинни години от Google.
И всичко това е така, въпреки масивните инвестиции на Microsoft в нейните онлайн отдели. И в момента, опитвайки се да спечели по-голям дял на пазара за онлайн търсене, компанията отново изразходва значителни финансови средства, но този път тя ги дава на самите потребители.
Преди време софтуерният гигант започна да дава кеш на хората, които използват неговите програми за търсене, но много анализатори мислеха, че тези действия на компанията ще приключат бързо.
Въпреки очакванията обаче, Microsoft продължава да разширява плана си за кеш срещу ползване на програмите й за търсене. Най-новата версия на стратегията на компанията е поощрението Search Perks, което застава до промоциите от изминалите месеци Live Search Club, Search and Give и Live Search Cashback.
В последната си промоция обаче Microsoft действа малко по-различно – потребителите не трябва да използват само Live Search, но и браузъра Internet Explorer, което означава лоши новини за привържениците на Firefox. За да участват в промоцията, потребителите трябва да си свалят една малка програма. Те обаче няма да могат да си я свалят или да разгледат истинския сайт на Search Perks, ако използват браузърите Firefox или Opera.
Веднъж инсталирана, програмата следи търсенията на потребителите и им дава по един билет за всяко търсене. Използващите я могат да получат до 25 билета за един ден. През април следващата година потребителите ще могат да осребрят билетите срещу награди или да дарят парите за благотворителност. Все още компанията не е обявила какви ще бъдат наградите.
От Microsoft обмислят дали да отворят кампанията си и за потребителите на Firefox, но за момента смятат, че няма достатъчен интерес към промоцията от страна на феновете на браузъра с отворен код. Според изявлението на Microsoft, Search Perks засега ще остане ограничена промоция, но е възможно компанията да разшири достъпа до нея и за други браузъри и операционни системи в зависимост от потребителския интерес.
Анализаторите не могат да кажат дали последният опит на Microsoft да убеди потребителите да използват нейната търсачка ще има по-голям успех от предишния. След промоцията CashBack пазарният дял на гиганта на пазара за търсене се увеличи за кратко, но като цяло след време падна дори повече отпреди. В момента пазарният дял на Microsoft е само 8.3%, докато Yahoo разполага с 19.6%, а Google с 63%.
От Microsoft казват, че това тяхно усилие е само част от онлайн инициативите на компанията, сред които са включени подобряване на качеството на търсене и улесняване на търсенията. Но дори от софтуерния гигант признават, че програмите им за печелене на кеш от потребителите не са постигнали сериозен успех.
Новата програма Serch Perks е достъпна до края на тази година или докато 250 000 души се регистрират. От Microsoft обаче съобщиха, че е възможно да удължат програмата до месец април. Висши служители на компанията са убедени, че в крайна сметка парите ще променят нагласата на хората.
02.10.2008

петък, 3 октомври 2008 00:01:00

Мъжете си почиват в интернет

News.bg - По света
Мъжете си почиват в интернет



Силният пол си почива, сърфирайки в интернет.
В същото време жените се разтоварват с общуване в кръга на семейството, установи проучване на компанията The Leading Edge, проведено в Австралия. За да подготвят своя "индекс на щастието", изследователите са анкетирали над 8500 жители на континента във възрастовия диапазон от 18 до 64 години, съобщава Ройтерс, цитирана от techNewsbg. Австралийците откриват щастието след почивка, но не и при физически упражнения. Повечето мъже са заявили, че се чувстват щастливи по време на сърфиране в интернет, при онлайн игри и ползване на социални мрежи от рода на Facebook. Този вид отмора обаче е предпочитан само от 39% от жените. Над половината от жените, или по-точно 55%, са признали, че щастие за тях е общуването в семейния кръг, докато подобен отговор са дали 45% от мъжете. Освен това жените значително повече се радват на домашните любимци. Пийването с приятели може да зарадва 38% от мъжете и 28% от жените, установява още проучването. Дамите се чувстват щастливи също при четене на книги, хранене и когато получават подаръци. Мъжкият пол изпитва подобни удоволствия много по-рядко. 48% от мъжете и 40% от жените се наслаждават на близкото общуване с друг човек, като авторите на изследването не уточняват дали общуването включва и сексуален контакт. Проучването развенчава някои митове. Така например, само 30% от анкетираните са признали за щастие при покупка на нова дреха или обувки. Оказва се също, че романтичните отношения и сексът радват повече родителите, отколкото хората без деца.
02.09.2008

петък, 3 октомври 2008 00:01:00

YouTube с подобрена аналитична приставка

News.bg - У нас
YouTube с подобрена аналитична приставка



Google "подари" на YouTube приставка, с която регистрираните ще могат по-точно да проверяват популярността на видеоклиповете им, съобщава HiComm.bg. Новата приставка с аналитична функция носи името Hot Spots. Който е регистриран във видео портала и качва клипове, вече ще може, с помощта на графика, да проверява, колко дълго време останалите потребители гледат видеото - дали го гледат до края или в един момент го спират. Новата приставка може да бъде особено интересна за производителите на клипове, които вече ще могат да редактират продуктите си, за да увеличат популярността им. Освен това услугата ще може да бъде ползвана както от корпоративни клиенти, така и от обикновени потребители. Hot Spot показва на потребителя и къде се намира неговия клип по популярност, на фона на останалите. Ще бъде измервано и как точно зрителите превъртат напред или назад съдържанието на клипа. В последно време YouTube има все по-голям успех сред интернет потребителите си и за кратко време подобрява качеството на услугите, които предлага: Ъплоуд лимитът нарасна от 100 MB на 1 GB и все повече клипове в портала имат високо качество.
02.09.2008

петък, 3 октомври 2008 00:01:00

Google овладя социалните мрежи

сп. BusinessWeek - 19 стр.
Google овладя социалните мрежи



Методът за оценяване на влиятелните хора разширява рекламния бизнес на търсачката
От Хедър Грийн, BusinessWeek
Представете си, че една цифра определя вашата влиятелност. Тя ще взима предвид различни фактори -колко хора познавате, колко често разговаряте с тях, колко те ценят мнението ви. Резултатът ви ще се сравнява с този на останалите хора по света и може би ще се нарича вашето Google число. Очаква се компанията да патентова технологията си за оценяване на най-влиятелните хора в социалните мрежи MySpace и Facebook. Google ще прилага същия подход, спечелил й господстващото място сред онлайн търсачките. Ако идеята проработи, компанията най-сетне ще превърне рекламите в социалните мрежи в печеливши.
От търсачката отказаха да обсъдят проекта си с BusinessWeek. Той е основан на същия принцип като PageRank - алгоритъма, чрез който Google определя кои уеб страници да се показват в списъка с резултати от дадено търсене. Новата технология ще следи не само колко приятели имате във Facebook, а и колко приятели имат вашите приятели. Наличието на много познати ви прави наистина влиятелен човек. Системата ще изучава и колко често пишат хората на сайтове-те на приятелите си. Тя ще оценява доколко човек успява да внуши на познатите си да прочетат дадена новина или да гледат някой видеоклип. Как ще се отрази това на рекламите? Представете си баскетболни фенове, които прекарват много време в четене на страниците на приятелите им. Профилите
им вероятно ще показват, че се интересуват от спорт. Някои могат да са и във фен групата на Коби Брайънт или да оставят съобщения за мачове, които наскоро са играли или гледали. Използвайки днешните стандартни методи за реклама, Nike например би платила на Google, за да качат някоя екранна реклама на страницата на феновете или да ги покажат сред "спонсорираните линкове" при търсения на новия вързани с баскетбола.
Технологията ще позволи на Google да следи отблизо интересите на тази група фенове, да види с кои други общности те контактуват. И най-важното - да научи кои членове привличат най-голям интерес с обновяването на профила си или чрез качване на нови снимки. Nike от своя страна ще разшири обхвата и ще увеличи насочеността на рекламите си, а търсачката ще получава солидно възнаграждение за рекламните услуги. Ако Nike реши да рекламира нов модел баскетболни маратонки, съвместно с Google me ще могат да наместят някоя интерактивна баскетболна игра само на страниците с профилите на най-влиятелните в общността, защото ще знаят, че именно там играта ще привлече вниманието на максимум потребители. Тъй като новата технология оценява връзките между отделни групи, Nike ще насочи рекламите и към по-широка общност. "Бих дал добри пари, за да покажа някой видеоклип пред човек, който ще го сподели с други", казва Йън Шафър, изпълнителен директор на фирмата за онлайн реклама Deep Focus.
За Google оценяването на влиянието не е сложна задача. Досега колосът сред търсачките не успяваше да спечели особено от проектите си със социалните мрежи. През 2006 компанията обеща да плати на MySpace, собственост на News Corp., $900 млн. в рамките на три години срещу правото да качва реклами на сайта. "Висшите служители на Google бяха разочаровани от проекта, смъкнал брутните им маржини с 1.5%", твърди Джефри Линдзи, аналитик към Sanford Bernstein. В документите за патента компанията признава, че някои от старите им подходи не са успешни. "Благодарение на новата техника Google ще се превърне в Google на социалните медии", отбелязва Шафър от Deep Focus.

петък, 3 октомври 2008 05:29:11

Опасните сайтове

Политика - 17 стр.
Опасните сайтове

Михаил КОНСТАНТИНОВ

Следите в Интернет остават, време е това да разберат u някои хора у нас
Имаше навремето една кннга на Павел Вежннов "Следите остават". По нея през 1956 г. направиха и филм - аз лично съм го гледал и даже си спомням някои неща. Та в този филм сред група бдителни български дечица от небето падна ключ. И по този ключ децата разкриха опасни империалистически шпиони. Наивно-милиционерски беше филмът, както бяха наивно-феберейски и американските му аналози, в които бдителни американски скаути разкриваха опасни съветски шпиони. Следите, обаче, наистина остават. Доскоро на адрес www.opasnite.net63.net в мрежата се намираше сайтът, известен по името "Опасните", който подлуди България и още повече ще я подлудява. Информацията в сайта, и особено в раздела му "Челюсти", беше наистина скандална и засягаше лица на самия връх на държавата - президент, премиер, шефовете на ДАНС. Сайтът, обаче, беше анонимен. Никой там не застана с името си като издател или като автор. А по принцип анонимните сигнали имат далеч по-малък ефект от явните. Появиха се впрочем данни за обвързаност на сайта с виден оръжеен търговец и с пребития журналист от "Фрогнюз" Огнян Стефанов. И двамата обаче отрекоха. Два грандиозни скандала произлязоха от мистерията с "Опасните" - трескавото търсене в ДАНС на "къртицата", изнесла информация, и зверския опит за убийство на Огнян. В момента, когато пиша това, скандалът е само в началото си. Колко глави и на какво ниво ще отнесе този скандал (в преносен и буквален смисъл), предстои да видим. Но ако и сега не ни изхвърлят от Евросъюза, ще трябва капи да фъргаме до небето.
Навсякъде по света спецслужбите газят законите, но рядко го правят толкова глупаво, колкото българските служби. Докато ДАНС с необяснима наивност търси кой е изнасял класифицирана информация от службата (то вече и това се знае, ама нейсе), не се намери един умник да се сети, че ако информацията е класифицирана, то поне известна част от нея ще да е вярна. А щом е така, то нещата в държавата са наистина ужасяващи. Като в държавата Уганда по времето на диктатора Иди Амин, само без канибалството. Засега. Какво направиха родните служби с опасния сайт? Ами, затвориха го. Просто и ясно, по ленински. Явно не бяха чели романа на Вежинов, че и филма не бяха гледали - препоръчвам им ги. Ако бяха повече чели и гледали, щяха да знаят, че в Интернет следите остават. Остават примерно в кеша на Google. Остават на твърди дискове в безброй компютри, остават на меки дискове в кутийки и пликче-
та, остават на флаш-памети и в електронни пощенски кутии, остават в други сайтове (включително огледални), в блогове и лични страници... Така че да закриеш сайт, особено скандален, е нещо като да закриеш слънцето - може, ама за малко. И после ставаш за смях. Ама за дълго. Сайтът "Опасните" е възстановен и всеки може да го намери на адрес www.opasnite.eu, а и другаде. Всичко съществено и по-скандално е там. И тук вече ще стане интересно. Докато старият сайт беше анонимен, засегнатите не бяха длъжни да реагират публично, за да защитят честта и доброто си име. Защото на анонимки по принцип не се отговаря. Но новият сайт се поддържа от Асоциацията на свободното слово "Анна Политковская" и от физически лица, които не са анонимни. И сега засегнатите ще трябва да реагират. Може не всички, но тези на висока държавна длъжност - ще трябва. Защото те представляват държавата. Може да не им пука за личната чест и достойнство, може просто да ги нямат. Но да не реагират - нямат право. В публикациите на сайта са засегнати видни държавни и служебни лица. Тези господа или трябва да дадат под съд организаторите на възстановения сайт "Опасните" за уронване на честта и достойнството в личен и обществен план, или да се наредят на опашка пред кабинета на главния прокурор, та белким договорят някоя сделчица с правосъдието. Че в панделата животът не е лек, хеле пък за бивши ченгета. Този филм поне би трябвало да са го гледали. Само преди 25 години и 9 месеца, на 1 януари 1983 г., се роди Интернет, макар че опити за това имаше още през далечната 1969 г. И следите там, в Интернет, остават. От тогава светът не е същият и България в частност не е същата. Ама съвсем, съвсем не са същите. И е добре тази информация някак да понавлезе в главите им. Защото иначе ще има да берат доста ядове. Че и ние, нормалните хора - покрай тях. България натрупа много неща за реШаване и много мръсотия за отмиване. Кликата на Живков и физическите убийци на големия български писател Георги Марков трябва да бъдат официално разобличени и останалите живи -вкарани в затвора. Изродите, пребили разследващия журналист Огнян Стефанов - също. Защото не винаги и не често, но идва време разделно. Да останеш българин, или да си смениш вярата. Да останеш човек, или децата ти да се срамуват от теб. Ако оставим убийците на Георги Марков и Огнян Стефанов ненаказани, те утре ще разбият и нашата врата. А и дори когато вече ни няма, ще дойдат с лигавите си муцуни при децата ни. Ще го допуснем ли? Сега е времето да ги спрем. Разделното.
***
Текст под снимка
Откакто има Интернет, светът и България съвсем не са същите. Наивно е ДАНС да се бори срещу информацията в мрежата, като затваря сайтове.

петък, 3 октомври 2008 04:01:28

четвъртък, 2 октомври 2008 г.

Рекламисти се събират за Експо 2008

АВТОРА - Статии
Рекламисти се събират за Експо 2008



Тазгодишното издание на българското рекламно изложение "Реклама Експо" ще се състои между 6 и и 9 октомври 2008 г. в НДК. За първи път, в рамките на форума, ще отвори врати демонстрационен център, посветен на нестандартните приложения в дигиталния широкоформатен печат.
Акцентът в 18-тото издание на "Реклама Експо" ще падне върху темата за външната реклама и актуалните тенденции в нейното представяне. Под мотото "J - Point of view" ще бъде обърнато на внимание на дигиталните технологии и възможностите, които предоставят те в областта на рекламата.
Изложението ще бъде съпроводено от голям брой презентации, семинари, конкурси. В рамките на събитието ще бъдат връчени и Годишните награди на "Реклама Експо".
Българското рекламно изложение "Реклама Експо" се провежда от 18 години насам, традиционно през месец октомври в Националния дворец на културата. Основната цел на форума е да покаже най-добрите постижения в областта на рекламата, графичния дизайн и визуалните комуникации.
01.10.2008

четвъртък, 2 октомври 2008 00:01:00

100 бъдещи журналисти, PR-и и книгоиздатели тази година в СУ

News.bg - У нас
100 бъдещи журналисти, PR-и и книгоиздатели тази година в СУ



Качествената обща култура е в основата на качествената журналистика.
С тези думи деканът на факултета по Журналистика и масова комуникация на СУ доц. Тотка Монова откри новата академична година.
С пожелание за успех и хубави и ползотворни студентски години доц. Монова приветства близо 100-те нови студенти на факултета.
В момента в най-старата сграда на Софийския университет се обучават близо 1 300 бъдещи журналисти, PR-и и книгоиздатели. Тази година обаче, броят на новопостъпилите студенти беше значително намален.
Днес беше първият академичен ден за близо 30 журналисти, 30 PR-и и 20 книгоиздатели редовно обучение.
01.10.2008

четвъртък, 2 октомври 2008 00:01:00

Експерти искат ограничаване на рекламите на детски храни

News.bg - У нас
Експерти искат ограничаване на рекламите на детски храни



Експерти от Националния център по опазване на общественото здраве обсъждат мерки за ограничаване на рекламите на храни за деца, съдържащи големи количества мазнини и захар.
Предстои да бъдат обсъдени всички препоръки на Европейския парламент за борба със затлъстяването, приети на 24 септември.
Това заяви доц. Стефка Петрова, ръководител на направление „Храни и хранене" в Националния център по опазване на общественото здраве, цитирана от health.bg.
Освен ограничаване на рекламите на някои храни за деца, евродепутатите препоръчаха намаляване на ДДС върху плодовете и зеленчуците, ангажиране на производителите на храни с подобряването на техния състав, посочването на пълна информация за съдържанието и енергийната стойност на продуктите върху етикетите.
„Не мога да кажа дали у нас може да се намали ДДС върху плодовете и зеленчуците. Мерките, гласувани от Европейския парламент не са задължителни, те имат препоръчителен характер. Предстои те да бъдат обсъдени с експерти от Министерството на здравеопазването." - коментира доц. Стефка Петрова.
По данни на Световната здравна организация над 50 на сто от пълнолетното население в Европа страда от наднормено тегло или затлъстяване. Над 22 милиона деца в европейските страни страдат от наднормено тегло, а други 5 милиона - от затлъстяване.
01.10.2008

четвъртък, 2 октомври 2008 00:01:00

Станишев искал да следят медиите

Експрес - 1 стр.
Станишев искал да следят медиите

Иван ТРОПАНКЕВ

Скандална "Галерия" в ДАНС, не е премиерът, президентът е, твърдят депутати
Скандалът с ДАНС придобива гигантски размери. Оказва се, че в разработка "Галерия" агенцията е следила телевизии, вестници, журналисти, издатели. "Галерия", защото всяка картина съответства на отделна медия. Това се разбра вчера в парламента след инфарктно заседание на вътрешната комисия. Служители от агенцията са съобщили на срещата с депутатите онзи ден, че разработката е направена по искане на премиера. Те разказали, че шефът им Петко Сертов ги събрал на оперативка в началото на юни т. г. и им казал: Разговарях с министър-председателя Сергей Станишев. Той е много притеснен от зачестилите негативни публикации в медиите, посветени на правителството. Колеги, трябва да проверим кои среди формират тези настроения Така отговорните за разработката служители от ДАНС оправдали съществуването на разработката "Галерия". Всичко това се разбрало на заседанието на вътрешната комисия вчера следобед, съобщи пред "Експрес" депутатът Атанас Атанасов. Той разказа, че членовете на комисията получили протокол от срещата в ДАНС след дълги пререкания с ръководството. След като го прочел, един от депутатите от опозицията, присъствал на срещата, попитал защо липсва пасажът с обясненията на агентите за Сертов и Станишев. Въпросният депутат, чието име Атанасов запази в тайна, си записвал на самата среща и прочел съответния пасаж. Ръководството на парламентарната комисия отрекло да е манипулирало протокола. Тогава се разбрало, че той бил воден от служителка на ДАНС и в него са били изпуснати неудобните обяснения. Отстраненият временно от длъжност шеф на дирекция "Сигурност" Владимир Писанчев и Светлин Йовчев, главен директор на контраразузнаването, наистина са дали подобно обяснение на срещата, потвърдиха пред "Експрес" и други депутати,присъствали на срещата. Те обаче предупредиха,че на тези твърдения не бива да се вярва безрезервно. Самият Сертов отрекъл да е имало такова нещо. Той бил разпоредил разработка, която да установи откъде изтича информация от ДАНС. Защо обаче тази разработка се е превърнала в разследване на почти всички български медии, никой не обяснил. Писанчев и Йовчев дори не могли да кажат коя точно е изтеклата класифицирана информация, заради която се извършва проверката. "Питайте Сертов", отговаряли те. "Най-вероятно разработката е направена за изнудване на политици, министри и журналисти" предположи пред "Експрес" бившият военен министър и бивш шеф на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Николай Свинаров. При проверката предния ден в ДАНС депутатите видели дебела повече от педя папка с подробна информация, справки и стенограми от разговори, водени от журналисти от най-известните български медии, включително и от "Експрес", потвърди Борислав Българинов. "Извършени са недопустими неща не е спазен законът. смятам, че прокурату рата трябва да се намеси", възмутен бе депутатът от Народен съюз. Опозицията поиска: незабавно разработката да дойде в секретната секция на парламента По този повод във вътрешната комисия също е имало огромен скандал. Председателят Минчо Спасов отказвал да подложи на гласуване такова решение. Най-накрая с гласовете на мнозинството предложението било отхвърлено. Междувременно тръгна и подписка сред депутатите за създаване на анкетна комисия, която да разнищи кой използва ДАНС като политическа полиция. Елиана Масева, която също бе на срещата, но напусна по-рано, каза: "Подслушвани са почти всички медии. Това, което разбрах от колегите, след като са били в ДАНС и са се запознали с материалите, ме смущава. Разбрах, че т.нар. дело, предоставено на колегите, е от вида информационни дела. Завеждането на! информационно дело означава, че се обхваща оперативно цял един сектор от обществения живот." Защо заради публикации на клюки в някакъв анонимен сайт трябва да се разследват българските медии, никой от ДАНС не е могъл да обясни. Информационно дело са завежда тогава, когато няма конкретен адресат за проучване. Например определя се нещо, в което е публикувана информация с елемент на секретност, според тайните служби, и после се правят всякакви проучвания и; справки .Целта е да се стигне до подозрителното "зърно", което после може да прерасне в; конкретно разследване срещу лице под формата на дело за оперативна проверка и в още по-висшия вариант за разработка. Ако при нея се намерят доказателства за нарушаване на законите, едва тогава се сезира прокуратурата и тя, се включва в разследването. В едно информационно дело (преди се наричаха литерни) могат да се отделят различни сектори на интерес в поддела. И така да се обхване цял сектор от обществения живот. Информационните дела в практиката на нашите тайни служби обаче fee използват обикновено за натиск над хора, попаднали в тях, без да са уличени публично и съдени В ДАНС в момента работи отдел от около 40 !души, който се нарича "Открити източници", същия го имаше и в НСС. Агентите там обработват предимно информация от медиите. Преди да се създаде този отдел в контраразузнаването, там имаше отдел за работа с чужди журналисти, които предимно работеха по българските. Шефът на вътрешната комисия Минчо Спасов нагорещи допълнително обстановката, като призна, че е "впечатлен" от случай, при който пострадал от клевета държавен служител се оплакал в ГДБОП. Там започнали разработка срещу журналиста, написал "клеветническата" статия. По-късно от БОП са се отървали от разработката, като са прехвърлили на ДАНС Не е ясно защо оклеветеният не е завел съдебно дело по гражданския ред и защо ДАНС и ГДБОП са ce ангажирали със случая. От повече че от година делата за клевета ca частно-правни спорове и държавата няма право да ангажира ресурс в решаването им. Независимо срещу кого е насочена клеветата, никой "няма предимство и никой не може да ползва държавен ресурс, за да разследва някаква клевета, излязла във вестниците срещу него", коментирай Спасов. Той уточни, че стартирането на преписката е започнало в ГДБОП, но не знаел точно за какво. Спасов смята да обсъди този въпрос с вътрешния министър Михаил Миков. Междувременно в парламента се заговори за нови уволнения в ръководството на ДАНС. БСП вече отписали нарочения Владимир Писанчев, който временно е отстранен от поста. Според червени депутати следващият, който щял да отгърми, бил Светлин Йовчев, главен директор на контраразузнаването. 'Те са едни кирки", образно се изрази за тях. Татяна Дончева в кулоарите на парламента. Причината Йовчев да е готвената нова жертва в ДАНС е, че Писанчев посочил него като човека, който му разпоредил да действа. Още след посещението в агенцията преди ден Дончева обяви,че Светлин Йовчев не е успял да обясни откъде е дошло нареждането за проверката на телефонните контакти на депутати и журналисти. "Търсят изтичане на класифицирана информация, а не знаят коя е тази информация и е много интересно как биха казали откъде тя е излязла от самия ДАНС", каза Татяна Дончева. На висок глас Дончева разказваше в парламента, че лично Румен Петков бил "уредил" интервюто на Писанчев във в. Труд , а ръката му държал" Иван Драшков, съобщи електронният вестник ЕКСПРЕС. БГ. Според висши социалисти Драшков бил последният човек на Петков, останал в ДАНС, а Дончева "му крои шапка". Както става ясно, силите в агенцията за сигурност са 50:50. В единия лагер, зад който стои Дончева, е самият Сертов, за когото депутатката не спира да твърди, че не бил нарушавал закона. В другия е заместникът му Драшков плюс още 329 служители, пише още ЕКСПРЕС.БГ. Независимият Яне Янев поиска оставката на Драшков от парламентарната трибуна вчера. Драшков отвърна тутакси, че може да се види с него в съда, ако си е позволил да каже нещо по-остро. "Яне Янев няма какво да го обсъждаме, той е ясен на цялата държава какво представлява", поясни Драшков. Депутати от БСП и от опозицията казаха, че на този етап Драшков е непоклатим. Отстраняването му ще означава война между премиера и президента която Столетницата няма да допусне. Подозрително всеки ден държавнийт глава или негови протежета предупреждават, че трябва да се спре ровичкането в службите. "Аз лично съм за това да има контрол на базата на принципите, на базата на правилата, които самите парламентаристи са изработили и могат да усъвършенстват. Но отново ще подчертая, никакъв индивидуален досег с тези масиви с информация", предупреди в Свищов вчера Георги Първанов. Според някои депутати "Галерията" не е работа на Станишев, а на президента Първанов - Гоце, който чрез своите хора в ДАНС искал да натисне медиите. Затова и всячески се стараел да спре по-нататъшното ровене в агенцията.

четвъртък, 2 октомври 2008 02:45:41

ТИР-ове рекламират България по света

Монитор - 18 стр.
ТИР-ове рекламират България по света

Светлана ЛАМБЕВА

Кутии за мляко, сокове и опаковки за хляб също ще влязат в агитационната кампания
Държавната агенция по туризъм (ДАТ) започна преговори с превозвачи за реклама на българския туризъм върху тировете от международния транспорт. Според шефката на агенцията Анелия Крушкова така успешно можем да привлечем вниманието например върху златните ни съкровища, съобщи "Янтра днес". До края на годината ДАТ започва рекламна кампания на България върху кутиите за мляко, натурален сок и хартиените опаковки за хляб. С това 4 милиона потребители от Централна Европа ще бъдат подканени да посетят България, докато пазаруват. Облепването на един камион ще излезе около 1000 лева, а рекламата върху храни ще струва около 30 000 евро, са изчислили от ведомството. 5 млн. лева е годишният бюджет на ДАТ за реклама. Като обидна, срамна и недостатъчна определи сумата хотелиерът Стефан Шарлопов от съюза по балнеология и спа туризъм. Той посочи, че България няма единен национален туристически продукт. От ДАТ го подкрепиха. Като резерв за развитие на туризма Шарлопов посочи лечебните минерални води и ловния туризъм. Според него румънските, украинските, руските и скандинавските туристи са резерв пред родната туристическа индустрия. Индийските туристи и европейските пенсионери могат да влеят средства в туризма ни, каза още Крушкова." 100 млн. пенсионери живеят в Европа - демонстрира познания тя.- 40 на сто от тях никога не са пътували и това са потенциални туристи за нас. Годишно 7 млн. индийци пътуват в чужбина. До 2020 г. се очаква те да нараснат до 30 млн. Проблемът при тях е, че 44% са вегетарианци."
Ръст от 17,03% на туристите за този летен сезон отчетоха още от ДАТ. Прогнозите до края на годината са за растеж до 20%. 1,654 милиарда евро са тазгодишните приходи в туризма, което е с 12,3 на сто повече от миналата година.

четвъртък, 2 октомври 2008 04:37:42

Спряха "Ню Йорк сън"

Монитор - 18 стр.
Спряха "Ню Йорк сън"



Световната финансова криза взе първата си жертва сред печатните издания. Американският всекидневник "Ню Йорк сън" бе спрян от печат преди 2 дни. Седем години след създаването си като консервативна алтернатива на "Ню Йорк таймс", вестникът пусна последния си брой на пазара на 30 септември. Главният редактор Сет Липски публикува обръщеие към служителите си, с което им се извинява, че усилията му да осигури финансиране на изданието са се провалили. Той допълни, че решението за закриване не е било лесно, но е взето въз основа на реалистична оценка. Въпреки високите приходи от реклама през поспедните три години те не са достатъчни да компенсират понесените загуби.

четвъртък, 2 октомври 2008 04:38:22

Безплатен вестник глътна 20 млн евро и фалира

24 Часа - 16 стр.
Безплатен вестник глътна 20 млн евро и фалира



Безплатният вестник ДАГ в Холандия фалира, а последният му брой излезе вчера. Това съобщиха собствениците - телекомуникационното дружество Ка Пе ЕН и вестникарското издателство Пи Си ЕМ. ДАГ се появи за първи път на пазара през май 2007 г. като четвърти безплатен вестник, разпространяван в страната. Излизаше в тираж от 380 000 броя, но последно трупаше j всекидневно загуби в размер на 100 000 евро, пише германският в. ТАЦ. ДАГ не успя да спечели достатъчно ; ; рекламодатели. В началото на септември пък излезе ; I последният брой и на датския безплатен в., Нихедсависен". Преди старта на ДАГ разговори са водени с милиардера Марсел Боекхорн. В крайна сметка той започнал да издава „Де Перс", а Пи Си ЕМ - ДАГ. И двата опита и завършиха с фиаско. В ДАГ са потънали общо около 20 млн. евро за 2007 и 2008 г.

четвъртък, 2 октомври 2008 03:56:53

Топ 25 на най-влиятелните хора в интернет

News.bg - Технологии
Топ 25 на най-влиятелните хора в интернет



Списание BusinessWeek публикува списък с 25-те най-влиятелни хора в глобалната мрежа.
Той се оглавява от шефа на Microsoft Стив Балмър.
Второто място се пада на ръководителя на Mozilla Мичъл Бейкър, а третото - на директора на интернет-аукциона Amazon Джеф Бизъс.
След тях се нареждат основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин, както и директорът на търсачката Ерик Шмит, следват инвеститорът Джеф Клавие и собственикът на бизнес-инкубатора Y Combinator Пол Греъм.
В класацията попадат и основателят на Apple Стив Джобс, създателят на китайската Alibaba Group Джак Ма, медийният магнат Рупърт Мърдок и "бащата" на Wikipedia Джими Уейлс.
Списъкът се завършва от шефа на Yahoo Джери Янг.
Електронното издание ЛентаРу, цитирано от HiComm.bg, отбелязва, че позициите в рейтинга на BusinessWeek са условни.
Авторите на класацията са дали на всеки от присъстващите в нея "професия", в която той няма равен.
Така например Стив Балмър е "търсачът", Мичъл Бейкър - "маршалът", а Бизъс е "новаторът".
Мърдок получи титлата "великият могул", Джери Янг е "боецът", а Уейлс е "господарят на думите".
01.10.2008

четвъртък, 2 октомври 2008 00:01:00

Google ще патентова интелигентен телефон

News.bg - Технологии
Google ще патентова интелигентен телефон



Интернет гигантът Google подаде заявка за патент на мобилен телефон с повишена интелигентност, съобщи techNewsbg.
Описаната технология ще позволи на телефона да оценява качеството на сигнала и цената на услугите, за да предложи на потребителя най-изгодния оператор.
У дома телефонът ще се свързва към безжичните Wi-Fi мрежи, а на улицата - към клетъчните мрежи.
Когато е включен, хендсетът периодично ще проверява за достъпни оператори и ако открие по-изгодни условия за свързване, автоматично ще превключва към по-евтината мрежа, без да прекъсва разговора.
Засега не е известно дали телефонът ще може сам да извършва тези действия или ще е необходимо използване на мрежа от централни сървъри.
Потребителите ще могат да настройват различни параметри на телефона, като стойност на позвъняване, ширина на канала, скорост на свързване, качество и надеждност на връзката.
Част от предлаганите възможности се използват и в момента.
01.10.2008

четвъртък, 2 октомври 2008 00:01:00

Рязък спад за акциите на Google заради грешни поръчки

Класа - 7 стр.
Рязък спад за акциите на Google заради грешни поръчки



Срив на акциите на ин-ернет компанията Google бе причинен от "грешни поръчки", които американската фондова борса Nasdaq обяви, че отменя, предаде вчера АР. Минути преди закриването на търговията акциите на търсачката поевтиняха рязко с 10% и се продаваха за 341,43 долара. По-късно цената на акциите при закриването скочиха с 5% до 400,52 долара.

четвъртък, 2 октомври 2008 04:11:26

Нова технология вкарва рекламите във всяко тв предаване

Класа - 10 стр.
Нова технология вкарва рекламите във всяко тв предаване



Нова технология, разработена от калифорнийската компания "Кийстрийм", позволява да се смесват реклами с телевизионни програми и тогава човек вече няма да може да избяга от тях, като превключва бързо каналите, съобщиха В. 'Таймс" и в. "Дейли телеграф". Новата технология се нарича "автоматично поставена покриваща реклама". Тя използва сложна компютърна програма, която намира свободни места, като синьо небе или празни стени във видеокадрите, където се пускат лого или съобщения на различни компании. Американската технология понастоящем се изпробва в кадри от телевизионните новини, излъчвани в уебсайта на британската телевизия ITV Local. Ако
онлайн изпитанията са успешни, рекламите, от които няма да има спасение, ще бъдат смесвани с програмите на ITV Технологията търси моменти във
видеокадрите с достатъчно големи сегменти, за да вмести в тях неподвижно лого. Всичко това става напълно автоматично, обясняват експертите.

четвъртък, 2 октомври 2008 04:16:14