понеделник, 29 септември 2008 г.

Мария Игнатова, студентка в Американския университет "Станфорд": Интернет преминава в 3D формат

Класа - 2 стр.
Мария Игнатова, студентка в Американския университет "Станфорд": Интернет преминава в 3D формат

Лиана ЙОСИФОВА

Чрез новите приложения онлайн потребителите знаят какво става по света само с едно кликване
Глобалната информационна мрежа такава, каквато я познаваме, е създадена да показва само текст. Но колкото повече интернет се превръща в част от нашето ежедневие, толкова по-популярно става споделянето на снимки и видеоматериали онлайн. Затова американската фирма Сооliris създава софтуер, който позволява филмите, снимките и т.н. да се гледат в триизмерна среда. В типичен за Силиконовата долина стил компанията Cooliris « основана от 23-годишни студенти от "Станфорд" и 40 от 60-те души, които работят там, също са студенти. Една от тях е българката Мария Игнатова.
Г-це Игнатова, разкажете ни малко повече за компанията, в която работите. Кои са основните й проекти?
- Cooliris все още е нова компания на софтуерния пазар. Тя е създадена от няколко студенти от Stanford - на по 23 години. Те са започнали да разработват идеята още докато са били в училище. Мечтата им е била да създадат по-ефективен и интересен начин, за да може да се гледат снимки и видео в мрежата. Още в начален етап на зародиш студентите отиват при една от най-големите компании инвеститори в Силиконовата долина - Kleine Perkins Caufi-eld & Buyers (първоначални инвеститори и в Google u Amazon). Акционери във фонда са световнозначими личности като Колин Пау-ър и Ал Гор, бивши и настоящи мениджъри на световните IT гиганти. КРСВ решава да им гласува доверие и с тяхна подкрепа Cooliris се развива.
Един от готовите технологични продукти е Со-olPreview - приложение, което дава възможност да се види даден линк, без да се отваря. След това фирмата се съсредоточава над най-мащабния си проект -Cooliris - софтуер, чрез който се гледат онлайн медиите в 3D среда. В момента работим по лансирането на същото приложение, но внедрено в мобилните телефони, както и на ми-ниверсия, която може да се сложи във всеки уеб-сайт. В специалната ни секция Discover се слагат новините от световните мрежи като CBS, АР, Reuters, CNN и др. Чрез тъй наречените RSS ние "издърпваме" техните водещи заглавия и ги поставяме в удобен вариант за разглеждане и четене. Този софтуер позволява удобен
преглед и на световния печат - с един поглед потребителят може да разбере основните заглавия на страниците на New York Tunes, The Economist, Herald Tribune и др.
Aa си чужденец, винаги е плюс
Как започнахте работа в Cooliris и какво е отношението на американските корпорации към студентите, особено от малка държава като България?
- В Cooliris имаме следната мантра - стига да си вършиш работата добре, няма значение на колко години си, откъде си или по колко часа на ден работиш. Например голям процент от хората, които работят в компанията, са студенти от Stanford University-на възраст между 18 и 24 години. Тези стажанти понякога имат толкова отговорност и изпълняват толкова функции, колкото и някои от 30-40- годишните членове на екипа. Също-
то се отнася и до това откъде си - може да си американец, индиец, българин -няма никакво значение, стига да си вършиш работата добре. Това, че си чужденец, винаги е плюс, а не минус. Мен например винаги ме питат какво знам за интернет пазара в Европа или какви са навиците на българските уебпотребители. Това, че съм от малка страна като България, винаги е било огромьно предимство за мен!
В интервю за New York Times Бил Джой, партньор в КРСВ, казва, че именно софтуерът за филми, снимки и т.н. в триизмерна и много визуално впечатляваща среда е следващата голяма стъпка след откриването на уеббраузъра. Бихте ли аргументирали подобна теза?
- Интернет вече отдавна не е само форма на комуникация, а начин на живот... Чрез него плащате сметките си, купувате си билети за кино, театър, пазарувате си дрехи и техника, ориентирате се чрез google maps... Ho в крайна сметка уеббраузърът е създаден основно за да показва текст. С развитието на интернет снимките и видеоматериалите са прикачени към текстовата част и съвсем не са в естествената си среда. Дори и за мен денят започва с чаша кафе и задължителната проверка на пощата и профилите ми в различни социални мрежи. Затова, колкото по-популярни стават те, толкова по-важно е интернет браузърът да еволюира и да се приспособи.
Тук се появява Cooliris. Това е добавка към вашия браузър, която ви позволява да разглеждате многобройни снимки и клипове много по-бързо, ефективно и най-вече по много визуално красив начин. Нашата компания вярва, че бъдещето на интернет са онлайн медиите и че след години това ще е един от основните начини за използване на интернет.
Както и вие споменахте, все по-популярни и у нас стават социалните мрежи като Facebook и My Space. Дори по последни данни в Щатите тяхната популярност е надминала дори порно сайтовете в мрежата. Как може да се внедри подобен софтуер в тази концепция и какви са предимствата му пред обикновените галерии за снимки?
- Например социална мрежа като My Space печели много от това, че нейните потребители могат да използват Cooliris. Когато гледаш снимки в сайта, трябва непрекъснато да натискаш бутона next или previous или да се връщаш в основния албум. Въобще отнема много време, за да разгледаш снимки. Ако се използва приложението на Cooliris, всички тези кадри се нареждат под формата на стена пред вас и може за секунди да се разгледат от първата до последната - много ефикасен метод за шпиониране на вашите онлайн приятели. А ако използвате Face-book, където хората имат по около 200-300 снимки, предимствата на приложението са още по-големи. Компанията вярва, че може да правите по-интересни неща с времето си, отколкото да минавате през 100 снимки, докато стигнете до тази, която ви интересува.
Софтуерът, който сте използвали, може ли да се ползва от мобилни телефони или фотоапарати?
- След няколко дни ще пуснем версия на Cooliris, която да се ползва за телефона на Apple iPhone. В бъдеще очакваме да направим версии и за други телефони. Засега нямаме планове за разработки за фотоапарати, но пък, от друга страна, веднъж като си качите снимките на Flickr, Picasa, Kodak, Getty или други сайтове за фотоалбуми, може да използвате Cooliris. Софтуерът е изключително лесен начин за забавлеСпоред Суджаня Бумкар, изпълнителен директор на Cooliris, откриването на качествено съдържание в мрежата става все по-трудно. Ето затова той решава да създаде собствена фирма, която да улеснява хората. В момента софтуерът им Cooliris има повече от 2,5 млн. активни потребители, като около 40% са от Европа.
22
ние. Например, докато чакате метрото, може през вашия iPhone да кликнете на канала за забавления и да гледате най-забавните любителски клипчета, подобни на музикалното изпълнение Can Lee. Често посещаван е каналът и за ви-деотрейлъри.
Смятате ли, че снимките и видеоклиповете ще изместят текстовете в интернет?
- В последните няколко години това е ясна тенденция. Сайтове като You Tube, Vbox, My Space и т.н. разчитат много именно на тези форми на комуникация. Неслучайно те са едни от най-популярните в интернет. Все пак не мисля, че текстът би могъл да изчезне, но със сигурност с увеличаване на скоростта на интернет връзките интерактивните медии ще доминират във времето, прекарано онлайн.
Интересувате ли се от развитието на IT сектора в България и кои сайтове посещавате?
- Не съм имала много наблюдения над IT сектора в България, защото доскоро компютрите не бяха моят основен интерес. Попаднах неочаквано в Cooliris, но от гледна точна на един обикновен потребител съм впечатлена от развитието на интернет в България. Все още не сме на нивото на употреба в Щатите, но бързо ги настигаме. Плащането на сметки онлайн, гледането на новините и т.н. са все по-популярни. Аз лично следя новините на bTV, чета български вестници и съм голям фен на photoforum.com.
Според Бумкар два са начините за генериране на печалба от подобен род бизнес. Единият е чрез получаване на процент от печалбата на сайтове като amazon.com, които ползват приложението, а другият е чрез сътрудничество с луксозни списания като GQ и Vogue, където качеството на картината е от първостепенно значение.
***
Мария Игнатова е студентка В Американския университет "Станфорд" и работи за компания от Силиконовата долина, наречена Cooliris. Завършва 33-то училище в столицата. Бакалавьрската й степен е по журналистика, а магистърската - по международни икономически отношения. Била е стажант 6 CNN u CBS. Спомня си за този период от живота си с огромен ентусиазъм и не крие желанието си да продължава да се развива извън България. Аенят й започва със задължителната проверка на профила й във Facebook и на електронната поща. Хващаме я на път за летището на чаша горещо кафе пред любимия й бял лаптоп на Apple, за да разкаже как Internet преминава в своето 3D измерение.

понеделник, 29 септември 2008 04:14:46

Няма коментари: