петък, 3 октомври 2008 г.

Microsoft плаща на потребителите да търсят с нейни програми

Insurance.bg - Компании
Microsoft плаща на потребителите да търсят с нейни програми



Опитвайки се да спечели по-голям дял на пазара, компанията отново изразходва значителни средства
Най-големият производител на софтуер в света от известно време насам “подкупва” потребителите, за да увеличи своя дял на пазара за онлайн търсене.
Microsoft е безспорният световен лидер на пазара за компютърни операционни системи, а игралната конзола на гиганта Xbox 360 заема второ място по популярност в света, отчитайки отлични хардуерни продажби. Компанията дори се опитва да подобри репутацията си, използвайки интересни реклами.
Единствената слабост на софтуерния гигант са неуспешните му усилия да бъде лидер и в онлайн пространството, съобщи TechNews, цитирайки dailytech.com. Microsoft си е поставила за цел един ден да стане силен конкурент на Google на пазара за интернет търсене, но засега тя дори не може да се сравнява с остарялата платформа на втората по големина търсачка Yahoo, която изостава на светлинни години от Google.
И всичко това е така, въпреки масивните инвестиции на Microsoft в нейните онлайн отдели. И в момента, опитвайки се да спечели по-голям дял на пазара за онлайн търсене, компанията отново изразходва значителни финансови средства, но този път тя ги дава на самите потребители.
Преди време софтуерният гигант започна да дава кеш на хората, които използват неговите програми за търсене, но много анализатори мислеха, че тези действия на компанията ще приключат бързо.
Въпреки очакванията обаче, Microsoft продължава да разширява плана си за кеш срещу ползване на програмите й за търсене. Най-новата версия на стратегията на компанията е поощрението Search Perks, което застава до промоциите от изминалите месеци Live Search Club, Search and Give и Live Search Cashback.
В последната си промоция обаче Microsoft действа малко по-различно – потребителите не трябва да използват само Live Search, но и браузъра Internet Explorer, което означава лоши новини за привържениците на Firefox. За да участват в промоцията, потребителите трябва да си свалят една малка програма. Те обаче няма да могат да си я свалят или да разгледат истинския сайт на Search Perks, ако използват браузърите Firefox или Opera.
Веднъж инсталирана, програмата следи търсенията на потребителите и им дава по един билет за всяко търсене. Използващите я могат да получат до 25 билета за един ден. През април следващата година потребителите ще могат да осребрят билетите срещу награди или да дарят парите за благотворителност. Все още компанията не е обявила какви ще бъдат наградите.
От Microsoft обмислят дали да отворят кампанията си и за потребителите на Firefox, но за момента смятат, че няма достатъчен интерес към промоцията от страна на феновете на браузъра с отворен код. Според изявлението на Microsoft, Search Perks засега ще остане ограничена промоция, но е възможно компанията да разшири достъпа до нея и за други браузъри и операционни системи в зависимост от потребителския интерес.
Анализаторите не могат да кажат дали последният опит на Microsoft да убеди потребителите да използват нейната търсачка ще има по-голям успех от предишния. След промоцията CashBack пазарният дял на гиганта на пазара за търсене се увеличи за кратко, но като цяло след време падна дори повече отпреди. В момента пазарният дял на Microsoft е само 8.3%, докато Yahoo разполага с 19.6%, а Google с 63%.
От Microsoft казват, че това тяхно усилие е само част от онлайн инициативите на компанията, сред които са включени подобряване на качеството на търсене и улесняване на търсенията. Но дори от софтуерния гигант признават, че програмите им за печелене на кеш от потребителите не са постигнали сериозен успех.
Новата програма Serch Perks е достъпна до края на тази година или докато 250 000 души се регистрират. От Microsoft обаче съобщиха, че е възможно да удължат програмата до месец април. Висши служители на компанията са убедени, че в крайна сметка парите ще променят нагласата на хората.
02.10.2008

петък, 3 октомври 2008 00:01:00

Няма коментари: