четвъртък, 2 октомври 2008 г.

Експерти искат ограничаване на рекламите на детски храни

News.bg - У нас
Експерти искат ограничаване на рекламите на детски храни



Експерти от Националния център по опазване на общественото здраве обсъждат мерки за ограничаване на рекламите на храни за деца, съдържащи големи количества мазнини и захар.
Предстои да бъдат обсъдени всички препоръки на Европейския парламент за борба със затлъстяването, приети на 24 септември.
Това заяви доц. Стефка Петрова, ръководител на направление „Храни и хранене" в Националния център по опазване на общественото здраве, цитирана от health.bg.
Освен ограничаване на рекламите на някои храни за деца, евродепутатите препоръчаха намаляване на ДДС върху плодовете и зеленчуците, ангажиране на производителите на храни с подобряването на техния състав, посочването на пълна информация за съдържанието и енергийната стойност на продуктите върху етикетите.
„Не мога да кажа дали у нас може да се намали ДДС върху плодовете и зеленчуците. Мерките, гласувани от Европейския парламент не са задължителни, те имат препоръчителен характер. Предстои те да бъдат обсъдени с експерти от Министерството на здравеопазването." - коментира доц. Стефка Петрова.
По данни на Световната здравна организация над 50 на сто от пълнолетното население в Европа страда от наднормено тегло или затлъстяване. Над 22 милиона деца в европейските страни страдат от наднормено тегло, а други 5 милиона - от затлъстяване.
01.10.2008

четвъртък, 2 октомври 2008 00:01:00

Няма коментари: