сряда, 1 октомври 2008 г.

Широколентов интернет до всеки европеец до 2010-a

News.bg - Технологии
Широколентов интернет до всеки европеец до 2010-a



За мнозина ползите от влизането ни в ЕС все още са спорни, но те изглеждат относително сигурни поне що се отнася до технологиите и интернет достъпа.
По всичко личи например, че скоро широколентовият достъп до Мрежата ще стане основно право на европейските граждани, пише idg.bg.
Това твърди агенцията BBC в публикация, според която Европейската комисия ще започне проверка на комуникационните услуги в ЕС и, ако прецени, че broadband доставките са необходими за мнозинството граждани, най-вероятно ще постанови те да станат достъпни за всички.
Основания за това предположение има в ЕС регулацията, наречена Universal Service Obligations, която регламентира какви точно услуги трябва да осигуряват страните-членки на гражданите си.
Когато "използваемостта" на някоя от тези услуги премине 50% в Съюза, тя започва да се смята за "основна" и, като такава, трябва да стане универсално достъпна - за всички и навсякъде.
По принцип проверката на широколентовите услуги е планирана за по-късен период, но комисарите са решили да я изтеглят напред заради бързия растеж в broadband сегмента, който дава индикации, че споменатият 50-процентов праг ще бъде достигнат по-рано от очакваното.
Според данните на Комисията разпространението на широколентовия достъп се е утроило в периода 2003- 2007 г., като е обхванало 36% от домакинствата в ЕС и бележи среден годишен ръст от 20% - при това положение нищо чудно прагът да е почти или вече достигнат.
И ако проверката на ЕК действително покаже, че той е факт, по всяка вероятност телеком операторите във всички страни от ЕС ще бъдат принудени до към 2010 г. да осигурят интернет достъп с минимална скорост 28,8 Kb/s и в най-отдалечените райони.
30.09.2008

сряда, 1 октомври 2008 00:01:00

Няма коментари: