събота, 1 ноември 2008 г.

За модата, архитектурата и още нещо....

Капитал - 43 стр.
За модата, архитектурата и още нещо....

Велислава АНТОНОВА

Печатният пазар от тази седмица Вече е по-голям с три нови списания - Harper's Bazaar, Casaviva u „Auto motor und sport - За дами". В началото на ноември ще излезе и четвърто -архитектурното Abitare.
Пазарът на списания и без това е един от най-населените. По различни данни от издатели и Националния статистически институт списанията на българския пазар са между 500 и 600.
„Според мен в България все още не сме стигнали фазата на пренасищане на пазара, защото списанията са медиа, която по дефиниция е таргетирана. Повече списания показват по-добре силата на тази медиа. Колкото повече богатство на издания има, толкова повече хора ще четат списания, а това ще помогне на развитието на бизнеса", убеден е изпълнителният директор на „Санома - Блясък България" Димитър Друмев (компанията издава ELLE, Cosmopolitan, National Geographic, Story, както и българските издания „Максимум", „Блясък" и др.).
Факт е, че списанията вече са
водещи при генерирането на големи рекламни приходи. Тази тенденция е видима още от 2007 г. Тогава месечните списания станаха основният двигател на растеж на пазара. А през първата половина на 2008 г. почти изравняват пазарния дял на всекидневниците - съответно 37% за списанията срещу 38% за новинарските издания, ако се съди по данните на TNS/TV Plan за приходите на печатните издания от реклама за първите шест месеца на годината. Секторът очевидно ще продължи да е силно конкурентен, като се има предвид, че през следващата година издателите не възнамеряват да се ограничават в лансирането на нови проекти.
Модни закачки
Вероятно ти се е случвало, докато трескаво преместваш закачалките в модните магазини в по-големите български градове, да попаднеш на по-особена закачалка с прозрачен калъф, през който прозира първият брой на новото модно списание Harper's Bazaar. Това е част от кампанията за промотиране на изданието, което според издателите му от „Санома - Блясък" се позиционира като „модната библия
на пазара". Списанието попада в най-конкурентния сегмент на пазара - на женските списания. Фокусът при разпространението на Harper's Bazaar са по-големите градове, защото по традиция там се реализират повечето списания. Първоначалната реакция на рекламодателите към изданието е положителна и от първия брой се вижда, че целта на издателите му са луксозните модни марки. Любопитно е доколко Harper's Bazaar ще си създаде лоялна аудитория. „Формулата ни за успех е страхотна ви-зия, страхотни текстове и много вдъхновение. Списание, което е ориентирано към жената, която вече знае и може, а има и средствата, т.е. ние няма да казваме на хората как да живеят, но можем да им бъдем една много добра компания", обяснява главната редакторка на Harper's Bazaar Катерина Запрянова.
Предизвикателство за женската аудитория и рекламодателите е и новото автомобилно списание за жени - „Auto motor und sport - За дами" като част от портфолиото на популярното автомобилно списание Auto motor und sport, което излиза в България вече повече от две години. Женският вариант на изданието ще излиза четири пъти в годината самостоятелно, но при положително възприемане от пазара и рекламодателите издателите са готови да променят формулата на издаване. Първоначалният тираж на „Auto motor und sport - За дами" е 12 хил. с цена 4.95. „Подобно списание би било интересен рекламен канал, защото има една особеност при покупката на автомобили, която ние наблюдаваме - дамите са много сериозен фактор при вземане на решение в семейството. Те избират цвета на колата, избират марката и модела дори", коментира старшият продуктов и PR мениджър в Toyota Balkans Асен Василев.
Увеличи се и конкуренцията на Bravacasa, „Наш дом" и „Идеален дом", след като из-
дателство Attica media (Grazia, Joy, Playboy, Maxim и ОК) преди седмица пусна на пазара новата си марка списание за интериорен дизайн Casaviva. Първият брой на италианското лицензно издание в България излезе на промоционална цена 3.95 лв.
Само за архитекти
В началото на ноември издателство QM (Arnica, Max, Bravacasa, l'Europeo и др.) ще лансира първия брой на италианското списание за архитектура и дизайн Abitare. „Вече имаме опит със специализирани издания, които са именно в строителния сектор. Имайки предвид и Bravacasa, която е изключително добро списание, мисля, че чак сега имаме издателската култура да правим сериозно лицензно издание за архитектура. Смятам, че нишо-вият пазар е подценяван не защото няма достатъчно Ь2Ь издания, а защото с много малки изключения се правят аматьорски. Доброто Ь2Ь (от бизнеса за бизнеса) списание се прави много тежко, става дума за познания, нужна е здрава работа и наистина не е лъжица за всяка уста", коментира издателят Кристияна Вели-кова. Тя е убедена, че Abitare се появява навреме. „Започнаха да се случват интересни неща, като например едно смислено събитие, проведено скоро в София -Софийската архитектурна седмица, на която хората не си загубиха времето, напротив. Тази есен за пръв път български архитекти представиха свои работи на Биеналето във Венеция", каза Великова.
Пазарът на списанията е прекалено наситен в някои области, като женските или мъжките списания например, а в същото време има ниши, които все още не са заети от никого. Нормално е за големите играчи да навлизат в областите, които носят най-много пари, но правилната логика в този бизнес би трябвало да е търсене на неразработените ниши, вместо да се сблъскваш с големите играчи.
събота, 1 ноември 2008 05:00:43

Ричард Лининг, член на управителния съвет на IPRA: PR-итe трябва да предоставят на репортерите пакет от информация

Капитал - 45 стр.
Ричард Лининг, член на управителния съвет на IPRA: PR-итe трябва да предоставят на репортерите пакет от информация



Колко важен инструмент в PR професията е пресрилийзът?
Има три специфични функции. Да изрази основните неща, които искаш да кажеш, и да ги каже по начин, който е заинтригуващ. Пресрилийзът е средство за таргетиране, начин, по който мислиш за хората, с които искаш да комуникираш. И трето, това е информация, която определя дневния ред на дадена организация, защото казва: това са нещата, за които искам да говоря, и това са аспектите, които ме интересуват.
Кои са най-важните елементи за добър пресрилийз?
Трябва да е актуален, да е таргетиран прецизно и да бъде доставен навреме. Как е еволюирало прессъобщението от началото си през 1906 до днес? Аудиторията вече е много сегментирана. PR професията трябва да отговори на тази тенденция, ако иска историите й да бъдат публикувани. Универсалният пресрилийз не върши работа, ако искате да насочите съобщението си към определен вестник, трябва да разберете каква история търси конкретният журналист. Пресрилийзът е таргетирана информация. Другата промяна дойде с развитието на технологиите. Някога прессъобщението' беше парче хартия, което трябваше да бъде доставено. Първо се промени системата на дистрибуция, после дойде редът
на телефоните, факсовете и най-накрая, разбира се, имаме интернет. А какво е бъдещето на прессъобщението?
С развитието на технологиите журналистът има възможност сам да достига до информацията, която го интересува. Освен това той търси цялостна, готова история, защото се намира под огромен натиск да произвежда такива. PR-me не могат да контролират информацията, която се появява в интернет. Затова те трябва да предоставят на репортерите пакет от информация, в който има всичко - например аудиоинтервю с изпълнителния директор на компанията, видеонюз рилийз, фотографии, допълнителна информация за организацията, съобщение за онлайн пресконференция в това и това време. Трябва да има и критични истории какво казват другите за организацията, защото това създава усещането за откритост и обективност. Това е типът информация, който има бъдеще.
събота, 1 ноември 2008 05:01:54

Максим Бехар, журналист: РЕКЛАМАТА КУПУВА медии, пиарът ги печели

Поглед - 18 стр.
Максим Бехар, журналист: РЕКЛАМАТА КУПУВА медии, пиарът ги печели

Надежда НЕНОВА

- Г-н Бехар, разшири ли се вече понятието „пиар" и в България, или все още у нас означава само „връзки с обществеността"?
- За мен „пъблих рилейшънс" е бизнес. Не може да бъде професия, не може да бъде длъжност, не може да бъде позиция. Има позиции, които се наричат „пиар консултанти", „пиар съветници" или шефове на пиар отдели, но „пъблик рилейшънс" като понятие е бизнес и в него има десетки други бизнеси - има графични дизайнери, консултанти и мениджъри. Това е един от най-динамично развиващите се бизнеси в света в момента. Дори, според мен, голяма част от промените, които се случиха в България, са благодарение на този бизнес. Има стотици дефиниции за това какво е „пиар", но аз лично харесвам две от тях. Едната е: „Да правиш добро и другите да знаят за него", а другата, която е доста по-точна в чисто прагматичен, бизнес план е: „Да създаваш новини, никой да не знае, че ти си ги създал тези новини и медиите и потребителите да са доволни от тях, защото тези новини всъщност са истински". И тук вече е огромната отговорност на нашия бизнес да бъде честен, почтен, точен, обективен. Една лъжливо подадена информация от пиар агенция може да подведе ужасно много хора.
- Много компании обаче май предпочитат да изградят свой вътрешен пиар отдел, а не да наемат пиар агенции.
- Има различни схващания дали един вътрешен пиар отдел може да замести пиар компания. Според мен не може. Вътрешният пиар отдел може да има само координиращи функции. Най-големите корпорации в света, които могат да инвестират гигантски пари във вътрешни пиар отдели, всъщност
наемат външни пиар агенции, защото, първо, не могат да имат опита на една пиар компания. Ние работим с над 50 клиенти едновременно в момента, т.е. имаме тотален поглед върху пазара. Знаем какво се случва, какво искат различните клиенти. Можем да бъдем много по-креативни, по-интересни и необичайни с всеки един наш клиент, защото имаме разнообразие от хора. Докато един вътрешен пиар отдел, когато трябва да измисли пиар стратегия, може да я направи за една година, за втора година, но за третата година пак ще трябва да повтори.
- В повечето компании обаче сякаш смятат, че пиар се прави без пари. Защо е така?
- Защото всичко в България само допреди 20 години беше без пари. Здравеопазването беше без пари, обучението беше без пари, зъболекарите бяха без пари, дори вестниците бяха почти безплатни. Нормално е да битува това схващане, главно сред българските компании. И ние имаме клиенти, които казват: „Ама това ли е твоята консултация? Еми аз ще си го направя сам!" Не можеш да си го направиш сам. Можеш ли сам да застанеш пред огледалото и да си поправиш зъбите? Не можеш. Всяко нещо си изисква задълбочени познания и сериозен професионален екип, защото изисква много творчество и бърза реакция. Всичко това се плаща.
- Повечето бизнесмени като че ли бъркат „връзки с обществеността" с„връзките"?
- Много добре познавам тази психология. Ако някой се обади на свой приятел журналист и му плати на ръка, за да публикува нещо, не се нарича „приятелски пиар", а корупция. В крайна сметка медиите са независими, те са основен играч в демокрацията, а свободата на словото е най-голямата свобода от всички възможни свободи, които могат да съществуват. Никой няма право нито в бизнеса, нито в политиката да разчита, че може да се обади или да плати на някого, за да публикува статия за него. Това нещо могат да го преценяват само издателят, главният редактор и редакционният екип. От 15 години съм в бизнеса, много хора ме познават, а аз познавам сигурно 90 на сто от журналистите в България, но за тези 15 години никой не може да каже, че някога съм му се обадил за моя бизнес. Никога не съм си позволил да ми мине през главата, както и на целия ми екип, че може да поискам от някой издател или журналист да публикува конкретен материал. В България това все още може да се случва, но след 10 години вече няма да е възможно. Както не е в Америка, във Великобритания.
- Преди половин година обаче президентът Първанов обвини всички пиар агенции в този тип непочтени действия и в пране на пари...
- Не беше етично президентът да споменава нашия бизнес пиар в контекста пране на пари. Ако той или някой друг е имал предвид някакъв конкретен случай, той трябваше да бъде казан. Прането на пари във всички развити демокрации се окачествява като много голямо престъпление и си има съответните органи, които се занимават с него. Смятам, че президентът каза нещо, което не трябваше да казва, и пиар общността реагира съвсем адекватно. Според мен не може в нашия бизнес да има пране на пари. Няма как да го има. За 15 години не съм видял начин как може това да се случи".
- Вероятно е имал предвид нерегламентирани финансови отношения между пиар агенциите и медиите.
- Може би леко наивно ще прозвучи, но не вярвам това да се случва. Бил съм повече от 20 години в журналистиката и ако някой си беше позволил да ми предложи нещо, сигурно щях да го изритам с шутове по стълбите. Не мога да си представя лицето на този политик или на този журналист, който ще работи по такъв начин. Журналистиката е една много свята и свободна професия, която изразява твоето мнение. Ако аргументът за мнението ти са едни пари в
плик, тогава цялата професия отива на кино. Вече не си журналист, а просто платен дописник. Има си отделно пиар публикации, обозначени като такива, които обаче вече спадат към частта реклама. И тук е основната разлика между рекламата и моя бизнес - рекламата купува медии, пиарът ги печели. Трябва с творчество, идеи и новаторска мисъл да спечелиш медиите и да ги убедиш, че продуктът на твоя клиент е най-добрият. Журналистът обаче трябва да сравни няколко продукта и да направи обективен анализ.
- За да си добър пиар, нужно ли е да имаш опит като журналист?
- Зависи. При мен така се случи, че минах от журналистиката в този бизнес. Ако един човек е творчески настроен и интелигентен, не е задължително да е минал през медиите. Има само едно нещо, което е задължително за пиар експерта. Той трябва да знае какво се случва в самата медия. Той трябва да знае кога се взимат решенията, кой ги взима, какви са крайните срокове за подаване на публикация, как ще изглежда една снимка в пресата, как ще изглежда в списание. Когато пиша един текст, не виждам монитора, а виждам читателя си там. А моят читател е журналистът. Журналистическият опит е ценен, но е само една добра основа, не повече от 5 %. Оттам нататък трябва да имаш мениджърски способности, творческа нагласа и да си амбициозен.
- При корпоративния пиар резултатите са видими, за разлика от политическия...
Напротив. В политиката резултатите са много по-видими. Ако работиш за една кметска кампания, кмета или го избират, или не го избират и всичко се вижда веднага. Политическият пиар обаче е странна амалгама от законите на корпоративния пиар и отношенията между различни хора вътре в една политическа сила, както и между хора от различни политически сили. Гледам да не се занимавам много с политически пиар, поради причината, че се намираме на тези географски ширини. В цяла Южна Европа, ако една компания работи за определена политическа сила, то за хората тази компания принадлежи на политическата партия. Докато в Северна Европа е съвсем различно - там всичко е просто бизнес.
***
ДРУГИТЕ ЗА НЕГО
Нери Терзиева:
Максим е абсолютното олицетворение на свободата на избор. Той превърна образованието си в професия, професията - в успех, а успеха щедро раздава на другите. Винаги е бил прекрасен журналист. Беше любимият ми чуждестранен кореспондент в „По света и у нас". Той е и прекрасен пиар. Максим е максимален.
Валери ЗапряноВ:
Максим беше много добър журналист и затова стана много добър в пиара. Навреме разбра, че медиите могат да движат обществото и по друг начин - чрез пиара. Свързват ни много дни работа и много дни веселие. Аз имам едно правило - не оставям работата си за утре, защото мога да я свърша и вдругиден. Докато при Максим всичко става навреме.
***
МАКСИМ БЕХАР е роден на 10 декември 1955 г. 8 Шумен. Той е журналист, бизнесмен и пиар експерт. Управлява МЗ Communications Group, Inc., Водеща компания за Връзки с обществеността. Имал е два мандата като председател на Българския форум на бизнес лидерите (2001-2007) и на Българо-полския бизнес клуб. Максим Бехар е почетен консул на Сейшелските острови в България, член на десетки управителни съвети на Влиятелни организации, между които и Атлантическият клуб в България.
събота, 1 ноември 2008 03:44:03

Вестник под особен надзор

Капитал - 46 стр.
Вестник под особен надзор

Иван МИХАЛЕВ

Само два месеца след появата му на пазара безплатният вестник „19 минути" вече успя да се забърка в скандал, който може да коства сериозни
финансови санкции за неговия издател „БАЛ Медия" АД.
Изданието предизвика гнева на банковата общност и БНБ с поредица от публикации, чиято кулминация беше в сряда, 29
октомври, когато вестникът излезе със заглавие на първа страница „Закъсва ли ДСК?". В статията не е посочен автор и не са цитирани никакви източници. Вместо това е направена компилация от публикации в други медии, която завършва с няколко реторични въпроса, които звучат меко казано двусмислено.
След дълго умуване как да реагира БНБ реши да извика в петък изпълнителния директор на „БАЛ Медия" АД, за да му връчи акт за административно нарушение. Това означава, че за пръв път от въвеждането на валутния борд може да бъде приложен чл. 152 от Закона за кредитните институции, който дава правото на БНБ да налага финансови санкции на медии, които разпространяват информации, уронващи доброто име на банка и доверието в нея (виж карето). Текстът повтаря почти изцяло чл. 99 от стария Закон за банките, който беше написан след вълната от банкови фалити през 1996 г. и влезе в сила с въвеждането на валутния борд.
И в предишни години е имало случаи на фриволни публикации за една или друга банка, но те бяха отминавани само с писмени предупреждения от страна на БНБ. Сега обаче експертите й смятат, че случаят е по-различен. Не само заради световната финансова криза, която повишава „чувствителността" към подобни публикации, но и поради факта, че това не е първото подобно заглавие на „19 минути". Преди това вестникът написа в заглавие, че „Първа инвестиционна банка" е загубила 1 млрд. лева на борсата. Малко след това имаше подобна статия и за СИБанк, собственост на белгийската КВС bank.
„Ние нищо не сме твърдели, а само сме задали въпрос. Не мисля, че сме нарушили някой закон", коментира главният редактор на „19 минути" Борис Ангелов пред „Капитал" и добави, че никой не е забранил на вестниците да задават въпроси. „Много добре знаем какви текстове има в закона, но не смятам, че сме злепоставили някого", добави той.
От „Банка ДСК" заявиха, че все още обмислят дали да съдят издателите на вестника за претърпени щети от публикацията. Междувременно Асоциацията на търговските банки изпрати протестно писмо до няколко институции, включително прокуратурата и ДАНС. Банкерите протестират срещу „зачестилите случаи в последните седмици на отпечатването на статии от безплатно разпространявания вестник „19 минути", в които се представя невярна и безпочвено негативно насочена информация за определени банки, която е възможно да предизвика загуба на доверието към тях, с всички отрицателни последици от това".
***
Закон за кредитните институции
Чл. 152.
(2) Който разпространява невярна информация
или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея, ако деянието не съставлява престъпление, се наказва с глоба от 2000 до 5000 лв., а при повторно нарушение -от 3000 до 10 000 лв.
(3) Ако нарушението по ал. 2 е извършено чрез средство за масово
осведомяване, глобата е от 5000 до 10 000 лв., а при повторно нарушение - от 8ооо до 20 000 лв.
(4) Ако нарушителят по ал. 1 или 3 е юридическо лице, се налага имуществена санкция, както следва:
1. в случаите по ал. 1 - в размер от 20 000 до 70 000 лв., а при повторно нарушение
- от 50 000 до 100 000 лв.
2. в случаите по ал. 3 - в размер от 50 000 до 200 000 лв. а при повторно нарушение
- от 80 000 до 250 000 лв.
***
Текст под снимка
За първи път от борда насам БНБ обмисля глоба за вестник
събота, 1 ноември 2008 05:02:14

3,1 млн. лв. от билбордове

Експрес - 5 стр.
3,1 млн. лв. от билбордове



Над 3,1 млн. лв. са постъпили в държавния бюджет за миналата година от билбордове, пресметна премиерът Сергей Станишев от парламентарната трибуна. Той направи сметката в отговор на депутатско питане и недоволство, че рекламните пана по магистралите пречат на движението, защото разсейват водачите и намаляват видимостта. Разполагането на билбордове е позволено от Закона за движение по пътищата, обясни премиерът. Изискването е рекламите да са разположени на 1500 м от пътни възли на магистрали и най-малко на 3 м от пътя, уточни Станишев. Той допълни, че за миналата година са издадени 4898 разрешения за поставяне на билбордове. Междувременно вчера пък от столичното кметство обявиха, че започват акция по разчистване на плакатите и обявите от електрическите стълбове.
събота, 1 ноември 2008 04:12:58

Microsoft сформира коалиция срещу имейл измамите

Актуално - Общество
Microsoft сформира коалиция срещу имейл измамите



Коалиция за повишаване информираността на потребителите от цял свят относно измамите с имейли за фалшиви лотарии сформираха Microsoft, Yahoo, Western Union и Африканската банка за развитие.
С общи усилия членовете на групата ще обучават интернет потребителите как по-добре да се защитават срещу заплахите, на които са изложени онлайн, стана ясно на пресконференция във Висбаден, Германия, съобщава technews.bg.
Измамите с фалшивите лотарии в Интернет са често срещана форма на мошеничество с предварително плащане на парични суми срещу обещания за големи награди от лотарии.
Официални лица от правораздаващите органи изразиха загриженост, че кибер престъпниците ще повишат активността си, за да се възползват от хора, които са притеснени или засегнати финансово от глобалната икономическа криза.
"Тази онлайн заплаха се отличава от други, които се опитват да използват софтуерен код или атакуват компютри. Лотарийните измамници не разчитат на софтуер, а на надеждата на техните жертви. Измамите могат да бъдат толкова изобретателни и примамливи, че интернет потребителите просто не знаят на кого могат да вярват", каза пред TechNews.bg Тим Крантън, асоцииран главен адвокат по световните програми за интернет безопасност на Microsoft.
"Microsoft обявява коалицията с Африканската банка за развитие, Yahoo и Western Union с цел да помогне за подобряване на общото доверие в интернет", допълни Крантън.
Формирането на коалицията за борба срещу лотарийните измами в интернет съвпада с изнасянето на резултати от проучване по поръчка на Microsoft на подобни проблеми в Дания, Франция, Германия, Италия, Холандия, Испания и Великобритания.
От 4930 интервюирани потребители, 113, или 1 на всеки 44, са потвърдили, че са загубили пари от интернет измами в последните 12 месеци, като индивидуалните загуби се движат от по-малко от 100 евро до над 7000 евро. 27% от участниците смятат, че вероятно ще станат жертва на лотарийна измама в интернет и това ще им струва пари, показва още изследването.
Повече от половината, 51% от анкетираните, са признали, че имейлите с лотарийна измама са ги накарали по-неохотно да пазаруват в интернет. 36% пък на мнение, че интернет измамите ги плашат да използват въобще интернет. Лотарийните измамници често използват и представят неправомерно утвърдени и надеждни компании, за да добавят автентичност към техните измами, изпращайки имейли от тяхно име.
Огромното количество електронни съобщения, които те изпращат по целия свят, преминавайки множество национални граници, затруднява определянето на истинския брой на техните жертви.
За да помогнат за решаването на този проблем и идентифицирането на престъпниците, жертвите на лотарийни измами, които използват имената и услугите на компаниите от коалицията, трябва да съобщават на местните полицейски служби. Интерпол ще се свърже с правоналагащи агенции, за да ги информира за инициативата и да предостави насоки за събиране на важна информация.
Жертвите ще бъдат поканени да пратят копие от полицейския доклад за престъпление до съответния член на коалицията, след което всяка компания ще може да предприеме собствено вътрешно разследване в опит да идентифицира тенденции и общи схеми, от рода на множество измамни имейли, произхождащи от един географски регион.
Жертвите на лотарийни измами могат да съобщават за такива случаи като изпращат съобщения за извършено криминално престъпление на специално откритите за тази цел адреси с подобрена защита.
Адреси, на които коалицията приема съобщения за измами:
African Development Bank
security@afdb.org или
African Development Bank
Security Unit
BP 323 1002
Tunis Belvedere
Tunisia
Microsoft
lotfraud@microsoft.com или
Report Lottery Fraud
Microsoft Corp
One Microsoft Way
Redmond, WA 98052-6399
USA
Western Union
spoof@westernunion.com
Yahoo!
http://antispam.yahoo.com/phishingtips
31.10.2008
събота, 1 ноември 2008 00:01:00

Бил Гейтс: Презареждане

Капитал - 47 стр.
Бил Гейтс: Презареждане



Създателят на софтуерния колос Microsoft основава загадъчна технологична компания
"Мистериозната нова компания на Бил Гейтс." Това заглавие, появило се в новооткрития технологичен блог TechFlash преди десетина дни, хвърли в размисъл за анализатори и феновете на технологичния свят. При това напълно основателно - един от най-влиятелните хора в технологичния и софтуерен свят стартира на чисто ново бизнес начинание след повече от 30 години успешно управление на гиганта Microsoft. Новината, която отприщи поредица от предположения и спекулации относно дейността на новата фирма, се появи на 22 октомври. Зад нея стоят създателите на горепосочения блог - трима журналисти с богат опит в технологичната сфера - Тод Бишъп, Джон Куук и Ерик Енджълмен.
Искрата на любопитството
провокира публикации по темата, които започнаха да се появяват лавинообразно в някои от най-големите технологични сайтове. Блогът на авторитетното списание Wired пое щафетата броени часове след появата на вълнуващата новина. Последваха го ReadWriteWeb, BusinessSheet, Telegraph, Wallstreetpit, а новинарският портал Slashdot допринесе за още по-буреносното разпространение на любопитното откритие.
Общото между всички публикации е силният недостиг на конкретни данни за новосформираното дружество. За момента се знае, че новата компания се казва bgC3, има си лого и запазена марка, а централният й офис се намира близо до дома на милиардера в Къркланд. Според информация на TechFlash новият офис е пълнен с технологични продукти на Microsoft. В документите за регистрация на фирмата е записано, че тя ще бъде think tank, което може да се тълкува широко - от "научни и технологични услуги", през "индустриални анализи и изследвания" до "дизайн и разработване на компютърен хардуер и софтуер", коментира Маршал Киркпатрик от изданието ReadWriteWeb.
Свободните интерпретации относно дейността на новата компания продължиха през следващите дни. Появиха се статии и постинги в блогове, които изказват различни предположения. За момента обаче бъдещата дейност на третата организация (след Microsoft и Bill and Melinda Gates Foundation), създадена от най-богатия човек в технологичната индустрия, е обвита в мистерия.
Това ли е следващият голям бизнес на Бил Гейтс?
Според приближени до софтуерния гуру отговорът е "не", пише технологичният блог TechFlash. По-скоро това е компания, която ще подпомага филантропските начинания на Бил Гейтс, отколкото да се занимава с комерсиална дейност. Холдинговото дружество с регистриран офис в Къркланд вероятно ще разработва революционни идеи в сферата на науката и технологиите. Това обаче не означава, че задължително ще се родят други компании, които да развиват добрите хрумвания, коментира запознат с темата източник на TechFree. Напълно възможно е идеите да намерят приложение в дейността на Microsoft или в проектите на благотворителната организация Bill and Melinda Gates.
Според държавните регистри на САЩ компанията е създадена още през март под името Carillon Holdings, но впоследствие е преименувана в bgC3. Промяната се случва едва десет дни след като Бил Гейтс напуска поста си в Microsoft в началото юли. Тогава милиардерът каза, че смята да се отдаде изцяло на организацията си Bill and Melinda Gates Foundation и да остане "на работа" в Microsoft, но на непълно работно време, занимавайки се с определени проекти и дейности.
Въпреки това обаче Бил Гейтс винаги е твърдял, че ще подкрепя технологии и научни открития, които биха могли да допринесат за бъдещото развитие на човечеството. Тази благородна кауза донякъде обяснява появата на новата компания. Към момента едва ли някои си представя, че Бил Гейтс ще започне да изгражда нова софтуерна или технологична империя от нулата. И все пак погледите на анализатори, журналисти и ентусиасти определено са вторачени в bgC3 в очакване на следващия ход, който мистериозната компания ще направи.
събота, 1 ноември 2008 03:41:59

Успехът и заплахата на Wikipedia

Капитал - 48 стр.
Успехът и заплахата на Wikipedia



Как стои въпросът с достоверността на най-голямата онлайн-енциклопедия в света?
Влиянието на онлайн енциклопедията Wikipedia върху представите на интернет потребителите за света и върху мрежата като цяло е огромно. От една страна, защото каквото и да търсим онлайн, най-отгоре излиза съответната статия в Wikipedia. От друга защото всички я ползват за (първоначално) набиране на информация. Знанието, събрано в онлайн енциклопедията, много често намира място в медиите и така практически влияе на всички - дори и на тези, които поради една или друга причина пребивават предимно офлайн.
Успехът на проекта
на първо място се обуславя от бързото информационно развитие на съвременния свят. Откритията, промените и зараждащите се идеи са толкова многобройни, а процесът по осъвременяване на данните - толкова интензивен, че всяка хартиена енциклопедия ще е безвъзвратно остаряла, още преди да излезе от печатницата. Единствената алтернатива е знанието да се съхранява онлайн, където може да се обновява буквално за минути и така да отразява почти в реално време променящия се свят.
И тъй като информацията по света е много и разнообразна, то и хората, които я събират, трябва да са многобройни и с различна сфера на компетентност. На практика, за да се напишат няколко милиона статии по всякакви теми, са необходими буквално милиони хора. Подобен брой служители, които да работят по създаването на енциклопедия, е абсурден.
Решението е моделът на Wikipedia, при който всеки може да променя всяка статия. Сътрудничеството на големи групи потребители, които редактират един и същ материал многократно, докато неговото съдържание удовлетвори всички, е причината за успеха на онлайн енциклопедията.
Разбира се, Wikipedia е свободна за четене и се издържа от дарения. Не показва реклами по страниците си, въпреки че приходът от тях би бил главозамайващ. Причината за това е проста - Wikipedia е общество от доброволци, които по своя инициатива и безвъзмездно спомагат за разпространението на знанието. Много от тях биха обърнали гръб на проекта, ако фондацията, която стои зад енциклопедията, започне комерсиална дейност. Подобна съдба има с испанската версия на Wikipedia, която се е разцепила на два отделни проекта.
Моделът очевидно работи - досега има над 2.6 млн. статии на английски, а общо на всички езици са над 10 млн. Регистрираните доброволци са няколко милиона, а броят на редактиралите една или друга статия е в пъти по-голям.
Можем ли обаче да й вярваме?
Скептиците казват, че енциклопедия, в която всеки може да пише, каквото си иска, не може да е достоверна. Скептиците обаче грешат - още през 2005 г. специализирано изследване доказва, че съдържанието на Wikipedia е било достоверно, поне колкото това на енциклопедия Britannica (Nature 2005;438:900). На практика може да се очаква то да е дори по-обективно, защото неточностите във Wikipedia живеят много кратко.
Всъщност едва 11% от статиите са били жертва на вандализъм (Commun of the ACM 2008;51:68), което (учудващо) не е голям проблем, защото веднага се намира някой, който да поправи разрушения текст. "Шегаджиите" са толкова малко, че дори не се налага въвеждане на задължителна регистрация за тези, които искат да променят съдържанието. Донякъде това е така, защото създаването на енциклопедично знание не е приоритет на необразовани и мързеливи хора. Трудолюбивите и образованите пък съграждат, а не рушат. По този начин Wikipedia се превръща в един вид самозащитаваща се система.
Истина или достоверност
Две основни правила гарантират достоверността на Wikipedia. Първото е човек да не пише за свои изследвания или за себе си. Очевидно, за да се избегне конфликта на интереси. Второто правило е свързано с достоверността на съдържанието. Според него вярно е това, което е потвърдено от други източници. Последните са градирани от научни статии (най-достоверни) до материали в медиите. Желателно е източниците да са на английски език.
Всъщност "истината" на Wikipedia се основава на консенсус. Тя не трябва да бъде доказвана експериментално или емпирично. Достоверно е това, което може да бъде потвърдено (по възможност) от множество източници. На теория подобно допускане е разумно, защото колкото повече хора считат нещо за истина, толкова статистически е по-голяма вероятността, то "наистина да е истина".
Моделът обаче не е съвършен. Статията в Wikipedia казвала за някой си Jaron Lanier, че е режисьор и няколко други неверни неща. Г-н Lanier променял няколко пъти съдържанието, поправяйки грешките. Броени минути по-късно, той отново бил обявяван за режисьор и т.н. Допълнително статията била маркирана като "несигурна", защото той бил редактирал в нея.
Ситуацията се променила, след като Lanier публикувал текст във влиятелния технологичен сайт Edge.org, където обяснил, че е създал само един кратък филм преди 10 години и това не го прави режисьор. След като вече имало надежден източник, Wikipedia реагирала според "новата" достоверна информация и я отразила.
Истината на Wikipedia е консенсусна, тоест субективна. Ако много хора смятат, че небето е зелено и го пише в edge.org, то тогава се очаква това да пише и в енциклопедията. За добро или зло подобен подход е единственият възможен. А и несъмнено в повечето случаи общата субективна истина съвпада с обективната такава.
И все пак в някакъв смисъл Wikipedia подменя разбирането ни за истина като факт от обективната действителност. Това може да бъде много опасно. Например, обективно погледнато, нацизмът е човеконенавистна доктрина. Хитлер обаче успява да замени истината с общонароден консенсус, че всъщност националсоциализмът е човеколюбив и с нежна душа. Според Wikipedia обаче жертвите на Втората световна война са 72 милиона души...
събота, 1 ноември 2008 03:42:24

WiFi на стероиди

Капитал - 49 стр.
WiFi на стероиди



САЩ се готвят да разрешат високоскоростен безжичен интернет в късовълновия обхват
Абсолютна празнина в природата не съществува. Такава обаче ще се появи в радиочестотния спектър на САЩ в началото на 2009 г., когато по план трябва да се премине от аналогово към цифрово телевизионно излъчване. Така наречените бели петна в ефира вече години са ябълката на раздора между няколко технологични гиганта, които искат да ги използват за разпространение на високоскоростен интернет, и телевизионните компании, които се опасяват, че това ще влоши предаването на съществуващите сигнали. В края на миналата седмица регулаторът FCC (Федералната комисия по комуникациите на САЩ) даде знак, че по-скоро се отнася положително към навлизането на нова технология, която би осигурила безжична интернет връзка за милиони хора на по-ниски цени.
Интернет за масите
Разпръскването на телевизионен сигнал в САЩ трябва да премине от аналогов към цифров формат през февруари 2009 г., което ще освободи много честоти в спектъра между 150 и 700 мегахерца. И тъй като късите вълни са с голям обхват, чрез тях може да се предава евтин и качествен широколентов интернет на дълги разстояния без нужда от скъпа оптична опорна мрежа. Очевидно ползите за крайните потребители и технологичните корпорации биха били огромни. По-рано тази година част от радиочестотния спектър, който предстои да бъде освободен, бе продаден на търг именно за нуждите на интернет доставчиците. Тогава големите телекоми AT&T и Verizon Wireless получиха лицензи за честоти над 700 мегахерца, където се намираха досегашните телевизионни канали между 52 и 69.
The White Space Coalition, обединение от големи технологични компании (сред които Google, Microsoft и Dell), лобира за освобождаването и на останалите "бели полета", които да се използват без лицензиране. Или както казва съоснователят на Google Лари Пейдж, целта е създаване на "WiFi на стероиди". Според изследване на коалицията през 2009 г. всяка от 210-те телевизионни компании в САЩ ще има между 15 и 40 неизползвани канала за предаване, където биха могли да се наместят новите безжични интернет магистрали. Всичко би било чудесно, но подобно предаване на интернет сигнал може да създаде проблеми на останалите устройства, ползващи честотния спектър - мобилни телефони, безжични микрофони и т.н. В началото на 2008 г. няколко големи технологични компании (Motorola, Philips, Microsoft и Adaptrum) предоставят на FCC тестови прототипи на устройства, които евентуално да осигурят интернет чрез "белите полета" в ефира, без да блокират или да оказват влияние върху чужд сигнал. За целта се използват технологии за идентификация на спектъра и отчитане на географския източник на сигнала. За съжаление при тестовете устройствата дават смесени резултати и интерференция с някои безжични микрофони. Това е причината големият производител на микрофони Shure Inc. остро да нападне технологията и да обяви пред медиите, че внедряването й би довело до абсолютен хаос.
Въпреки че към момента няма напълно надеждна разработка, иженерните експерти на FCC заключват, че ако се проектират правилно, подобни устройства могат да работят без проблем и че демонстрираните прототипи са задоволителни. От Google пък защитиха технологиите, като предложиха допълнителни методи за разчитане и прихващане само на определен сигнал. Ако FCC разреши използването на "белите петна" в бъдеще, вероятно голяма част от технологичните компании ще инвестират милиони в "доизчистване" на механизма.
За "белите петна" и Доли Партън
Проектът за интернет предаване в свободните честоти предизвика дебат, който може да се мери по ожесточение с кандидатпрезидентската надпревара. Асоциацията на радиоразпространителите (The National Association of Broadcasters) се изправи твърдо против инициативата и в последните месеци (с наближаване на окончателното решение на FCC, което ще бъде взето на 4 ноември) предприе истинска лобистка война. Официалните опасения на асоциацията, както и на производителите на безжични микрофони са, че използването на "белите полета" за безжичен интернет ще влоши сериозно много от вече съществуващите услуги. В небивалия отпор се включи дори Асоциацията на телецърквите (National Religious Broadcasters), която също анатемоса инициативата. От GE Healthcarе - подразделението на General Electrics, което се занимава с производство на медицинска апаратура като ултразвукови апарати и т.н., също предупредиха, че може да има проблеми с работата на оборудването им. The National Association of Broadcasters намери най-неочаквана подкрепа в лицето на... кънтри певицата Доли Партън, която също изпрати официално писмо с опасенията си по повод въвеждането новата технология.
За иновацията
Окончателният изход от свирепия дебат обаче е близо - на 4 ноември FCC ще гласува официалната си позиция. Най-вероятно тя ще е в подкрепа на новата технология, но с някои допълнителни изисквания за нейното подобрение. Миналата седмица Кевин Мартин, председател на FCC, защити използването на спектъра за интернет услуги. Той каза, че никой не трябва да подценява потенциала, който новите технологии могат да дадат на обществото.
По-интересно обаче е дали честотите, които евентуално ще бъдат предоставени за интернет предаване на дълги разстояния, ще подлежат на лицензиране, или всеки ще може да ги използва свободно. И двете перспективи имат своите предимства и недостатъци - първата би донесла сериозни приходи на правителството, но от друга страна, ще означава диктат на големите телекомуникационни мрежи, втората би стимулирала пазарната конкуренция и може би би донесла максимално изгодни за потребителите условия на ползване.
Така или иначе до 4 ноември остават броени дени. Ричард Уит, експерт от Washington Telecom and Media Counsel, обобщава, че решението може да преобърне начина, по който се предава интернет в САЩ, и че времето за дебат и теоретични разработки е приключило. Сега е време за действие.
събота, 1 ноември 2008 03:43:55

Продавачът на истории

Капитал - 44 стр.
Продавачът на истории

Зорница СТОИЛОВА

Всъщност PR специалистите са тези, които вдъхновяват, създават и продават големите корпоративни приказки на нашето време - за това как Nokia от скромен фабрикант за хартия се превърна в световен производител на телекомуникационния пазар, как IKEA създаде у хората манталитета на купувачи в супермаркет по отношение на мебелите - те се изхвърлят, щом им мине времето, или как Coca-Cola и McDonalds's се превърнаха в религия, в култура на консуматор-ското общество. Един от най-важните инструменти в тяхната професия е прессъобщението, чрез което бизнес историите стигат до хората и което тази седмица навърши цели 102 години.
В дългия си път на съществуване пресрилий-зът е бил и най-обичаният, и най-мразеният документ в медийния свят, но неговата история и еволюция са показателни не само за развитието на дейността PR, a и за промените в човешкото общуване въобще. За начина, по който хората си разменят информация и говорят помежду си.
Началото
Историята на прессъобщението започва на 28 октомври 1906 г. с една... железопътна катастрофа. Петдесет души загиват, когато чисто новият влак на компанията Pennsylvania Road се разбива в подпора на мост и трите му вагона падат в поток край Атлан-тик сити, Ню Джърси. Същият следобед Айви Лий, човекът, смятан за баща на модерния PR и първият истински професионалист в тази област, успява да убеди ръководството на компанията да изпрати до медиите официално съобщение, в което да разкаже случилото се, преди да се разпространят и публикуват слухове и други версии на историята във вестниците. Пак по негово настояване от Pennsylvania Road осигуряват специален транспорт за репортери и фотографи, който да ги отведе до мястото на трагичния инцидент.
The New York Times толкова се впечатлили от иновативния подход на
корпоративни комуникации, че публикуват първия пресрилийз дословно (виж илюстрацията). В следващите няколко седмици и вестниците, и важни публични фигури се надпреварват да хвалят железопътната компания за честността й. Каквато била и целта на Айви Лий - да насърчи откритата комуникация между бизнеса и обществеността.
Еволюцията
Днес, слд повече от сто години, когато питаме PR практиците за важността на прессъобщението в тяхната работа, д-р Десислава Бошнакова, управител на ROI Communication и преподавател по PR в Нов български универсиет, е категорична: „PR професията ще умре, ако го няма." Тя обяснява, че пресрилийзът е философия на общуване с медиите, която се изменя с развитието на технологиите и с промяната на навиците на общуване.
Добрите практики на писане на съобщение до медиите предполагат, че то трябва да носи послание, да удовлетворява нуждите на този, до когото е адресирано, и да привлече благосклонно медийно внимание към продуктите и услугите на компанията, която го изпраща. „Много колеги го приемат като формалност, а всъщност, ако е добре написан, пресрилийзът е отражение на това, кое то клиентът иска да види като заглавия във вестниците на следващия ден", коментира Деница Сачева, управител на PR агенция IntelDay Solutions. Тя обръща внимание, че всяко лрессъобщение цели да насочи интереса на журналистите към конкретна история и да я изведе на преден план в дневния ред на медиите.
Не случайно репортерите биват критикувани, че се ползват твърде много от информацията в нюз-рилийзите, публикуват съобщенията безкритично и произвеждат безплатна публичност за компанията, която ги изпраща. От друга страна обаче, те се считат за полезен начин медиите да научават за нови продукти и услуги или предстоящи събития, които представляват интерес за тях. „По света се смята, че един пресри-лийз е толкова по-успешен, колкото по-голяма част от него влезе в жур-
налистически материал непроменена", казва Десислава Бошнакова, но уточнява: „Има различни правила и структури на писането. Всеки съблюдава това, което клиентът има като изградена практика. Пресрилийзът трябва да бъде написан информативно, в него не трябва да има реклама и не бива да звучи помпозно." Тя разказва още, че любимата й практика на писане на съобщения до медиите е японската. Там нюз-рилийзите са шаблон на петте най-важни въпроса кой, какво, кога, къде и защо и следват именно формата на въпрос и отговор.
Бъдещето
Прессъобщението не само не е изчерпало функциите си на полезен инструмент в PR професията, но се усъвършенства постоянно, за да отговори на нуждите на променящата се медийна и бизнес среда. „Пресрилийзът е еволюирал много в технологичен аспект - вече имаме видео- и аудиосъобщения до медиите, както и под формата на текст, който пост-ваш в интернет. Но съдържанието също еволюира", твърди Деница Сачева от IntelDay Solutions и добавя: „Не може вече да се работи с универсално прес-
съобщение, трябва да се търси индивидуален подход и решение към различните издания, а също така да се изследват нуждите на журналистите."
PR професията не подценява и влиянието на социалните мрежи и комуникацията в интернет и отговаря на тези тенденции с ново поколение съобщения, наречени social media releases. Те са допълващ инструмент, който се възползва от възможностите за разнообразна информация, които осигурява интернет, като предлагат много линкове към полезни сайтове, видеозаписи, RSS връзки (система за излъчване на информация, която позволява получаване на новини в реално време, т.е. на момента, в който са публикувани на даден сайт), и т.н.
Самите компании също започват да се отнасят по-внимателно към официалните съобщения, които разпращат до медиите, и ги съобразяват с етичните си практики и стандарти за социално отговорно поведение. Така например вече почти година частната национална телевизия bTV е прекратила стандартната практика да се разпечатва прес-информация и да се раздават преспапки по време на събития в изпълнение на политиката си за борба с климатичните промени. „Предпочитаме събитията да са впечатляващи и да оставят траен спомен у колегите журналисти, а есенцията изпращаме впоследствие по имейл. За сметка на това PR отделът на bTV всеки ден изпраща минимум две прес-съобщения по имейл, а все по-често и само линкове към текст и видео в нашите уебсайтове и ftp сър-вър", обяснява Петя Терзиева, директор „Маркетинг комуникации" в bTV. И добавя, че имат и друго важно изискване по отношение на официалните си съобщения - да бъдат максимално стегнати откъм съдържание - чисти факти с минимум прилагателни, така че да се открои новината и прессъобщението да е наистина полезно за журналистите.
Изчистената, проста форма на съобщението, което се връща към изначалната си функция да предаде открито послание към публиката, е бъдещето, твърдят специалистите, но то хвърля мост и към принципите, залегнали в основата на науката за комуникации. А те се четат в думите на бащата Айви Лий: „Кажи истината, защото рано или късно публиката ще я узнае. И ако тя не харесва това, което правиш, промени политиките си, така че да ги съотнесеш към това, което хората искат."
събота, 1 ноември 2008 05:01:10

ОЩЕ ЛОШИ НОВИНИ ЗА „ЯХУ!"

Банкер - 38 стр.
ОЩЕ ЛОШИ НОВИНИ ЗА „ЯХУ!"



Откакто изпадналата в затруднения „Яху!" (Yahoo!) отхвърли през февруари офертата на „Майкрософт" (Microsoft), за сливане с която се предлагаха по 31 щ. за една нейна акция, нещата за нея непрекъснато се влошават. Намаляват нейните ИНТЕРНЕТ реклами, а те са основният източник на приходи за „Яху!". Съюзът с основния конкурент на компанията -тьрсачката „Гугъл" (Google), изчаква одобрение от антимонопол-ните власти. Междувременно цената на акциите на „Яху!" вече падна под 13 щ. долара едната. Дълго време най-ценното съкровище в империята на „Яху!" бе нейното поделение в Япония, в което тя притежава 34% дял. То има господстваща позиция на печелившия местен пазар и на 30 септември обяви ръст в приходите и печалбите си за изминалата финансова година. Но даже това „бижу" вече губи блясъка си.
Миналия месец „Яху! Япония" призна, че сайтът й за онлайн търговия е претърпял срив на сигурността - през лятото е бил наводнен от мошенически опити за включване на нейния адрес, като са използвани около 1.5 млн. имена на ползватели. След като са въвели валидни потребителски имена, престъпниците са използвали чужди акаунти, за да продават фалшиви луксозни стоки. Сайтът за търговия на „Яху!" е най-големият в страната. В него по всяко време могат да се намерят около 16 милиона артикули, а миналата година в него са сключени сделки на стойност 6.5 млрд. щ. долара.
Над 7 млн. души плащат на „Яху! Япония" месечна такса, за да използват услугите, които предлага, включително и сайта за търговия. Освен това фирмата прибира по 10.5 йени за всеки включен артикул плюс комисиона от 5.25% върху продажната цена. Когато ползвателите започнали да се оплакват за това, че плащат такса за измамни сделки и че са им продадени фалшиви стоки, компанията първоначално отрекла, че съществува такъв проблем, и твърдяла, че ползвателите трябва да си плащат. Тъй като измамата не може да се изключи напълно, фирмата в началото не забелязала нещо нередно, твърдят нейни служители.
Миналия месец компанията призна за съществуването на проблема и се съгласи да върне на ползвателите сумите, които са платили във връзка с мо-шеническите сделки. „Яху! Япония"твърди,че не знае как толкова много имена на ползватели са били откраднати, но предполага, че информацията е изтекла от друг уебсайт, и съветва клиентите си да си сменят паролите. Сривът на сигурността е ужасна новина. Ползвателите вече може да не желаят да използват сайт, на който нямат доверие и не могат да разчитат, че ще защити информацията за тях. Освен това „Яху! Япония" има и други тревоги. Конкурентът „Гугъл" го настига, ръстът на приходите забавя темпа си, а мениджърите напускат и отиват при конкурентите. През последните шест месеца цената на акциите на компанията са паднали с 50 процента.
събота, 1 ноември 2008 03:54:58

Европа иска да е водеща в интернет

Сега - 46 стр.
Европа иска да е водеща в интернет



Според доклад ЕС е на добри позиции в информационната революция
Eвропа би могла има водеща роля при следващото поколение интернет. Доклад на Европейската комисия показва, че ЕС се намира в добра позиция да се възползва от тенденциите на информационната революция.
През следващите години ще се засили влиянието на мрежите за установяване на социални контакти, окончателно ще се премине към бизнес услуги онлайн и мобилни услуги въз основа на GPS и мобилна телевизия. Ще се развиват и интелигентните етикети, пише TechNews.
Европа ще може да се възползва от тази тенденции поради политиката си за подпомагане на отворени и конкурентни телекомуникационни мрежи, както и за защита на правото на личен живот и сигурност.
Комисията стартира публична консултация за политиката и отговорите на частния сектор във връзка с новите възможности. Докладът разкрива също нов индекс за развитието на широколентовия достъп (BPI), който сравнява националните постижения чрез ключови измервания като скоростта на широколентовия достъп, цената, конкуренцията и обхвата. Швеция и Холандия са
първи в европейската
класация
за широколентов достъп, която допълва по-традиционния индекс, използван досега от телекомуникационните регулатори. „Уеб 3.0 означава безпрепятствени по всяко време и на всяко място бизнес, забавления и установяване на социални контакти по бързи, надеждни и сигурни мрежи", заяви Вивиан Рединг, комисар по въпросите на информационното общество и медиите.
„Означава и край на разделението между мобилните и фиксираните линии. Европа има необходимите знания и умения и капацитет на мрежите, за да бъде лидер при тази трансформация. Ние трябва да гарантираме, че Уеб 3.0 ще бъде създаван и използван в Европа", добави тя.
Европейските потребители все по-често имат достъп до по-бърз и по-евтин интернет: половината от тях са имали широколентов достъп със скорост, по-висока от 2 мегабита
за секунда (Mbps) в края на 2007 г., което е два пъти по-бързо в сравнение с преди една година и позволява също телевизия по интернет.
Широколентовият достъп обхваща 70% от населението в селските райони на 27-те държави-членки на ЕС, с което се доближава до общия обхват (93%). През последната година покритието с широколентов достъп на селските райони в ЕС-25 се е увеличило с 8-процентни пункта.
Това означава, че ползването на
новото поколение
интернет вече
е започнало
и потенциалът за европейската икономика е ясен. Базираният на интернет професионален софтуер също се очаква да нарасне с 15% в световен мащаб през периода 2006-2011 г.
Приложенията, основаващи се на нови технологии, ще се нуждаят от повсеместно покритие с интернет. Безжичното взаимодействие между машините, превозните средства, уредите, сензорите и много други устройства ще се извършва през интернет.
Мрежата вече направи възможни електронните карти за пътуване и ще позволи на мобилните устройства да обменят данни за плащане от информационни табла. Според предвижданията подобна технология ще присъства в повече от един милиард телефони до 2015 г.
Това ще бъдат ключови възможности за бизнеса в ЕС, при условие че се инвестира достатъчно във високоскоростен широколентов достъп.
***
Текст под снимка
Уeб 3.0 означава безпрепятствени по всяко време и на всяко място бизнес, забавления и установяване на социални контакти по бързи, надеждни и сигурни мрежи.
събота, 1 ноември 2008 04:22:40

Сделката между Yahoo и Google пред провал?

Класа - 22 стр.
Сделката между Yahoo и Google пред провал?



Общо двете компании държат над 80% от пазара за търсене в мрежата
До средата на следващата седмица Google Inc u Yahoo Inc може да обявят, че се отказват от планираното партньорство, съобщи Wall Street Journal, като се позовава на източници, запознати с темата. Двете компании засега не са успели да постигнат споразумение с щатското Министерство на правосъдието относно стартирането на партньорство при рекламата при търсене. По-рано този месец компаниите казаха, че са решили да отложат въпросната сделка, която сключиха през юни, заради продължаващите дискусии с регулаторните власти, като тогава се очакваше отлагането да продължи не повече от месец. "Когато през юни обявихме рекламното си споразумение с Yahoo, решихме да отложим старта му до октомври, за да дадем време на регулаторните органи да проучат детайлите. Тъй като още ги обсъждаме с Министерството на правосъдието, се съгласихме на кратко отлагане, докато това обсъждане не приключи", гласеше съобщение на Google отпреди три седмици. Споразумението, което позволява на Google да продава реклама за някои от рекламните площадки на Yahoo, срещна сериозни критики от страна на рекламодателите, които се опасяват, че това ще доведе до повишаване на цените. Пазарният дял на Google при търсенето в интернет нарасна до 63% през август,
докато този на Yahoo се сви до 19,6%, а на Microsoft Corp падна до 8,3%, по данни на comScore Inc. Обявената през юни сделка се възприе като опит да се попречи на Microsoft да придобие Yahoo, като му доне-
се допълнителни 800 млн. долара годишни приходи.
След среща в четвъртък с представители на Министерството на правосъдието обаче е възможно двете компании да решат да се откажат от съвмест-
ните си планове или . да обявят решение в последния момент, ако се стигне до такова, до следващата седмица, отбелязва WSJ. По думите на говорител на Yahoo, разговорите между двете компании продължават и те ще работят с регулаторите. Представителят на Google Адам Ко-бачебич също съобщи, че продължават "дискусиите в дух на сътрудничество" с министерството, като добави, че споразумението ще допринесе за конкурен-тоспособността и на двете фирми. Междувременно Yahoo е в напреднали преговори с Time Warner Inc за закупуването на съдържанието и рекламните операции на подразделението й AOL.
събота, 1 ноември 2008 04:19:53

петък, 31 октомври 2008 г.

Кои са най-дебилните реклами? Направо ви е бедна фантастиката...

News24bg - Любопитно Любопитно категория
Кои са най-дебилните реклами? Направо ви е бедна фантастиката...

Силвия СЛАВОВА

Такааа. Та за рекламите ми е думата. Всъщност то това не са и реклами, това си е направо жива подигравка с многомилионната аудитория! Сяда човек вечер пред телевизора - след цял ден мъки, работа, стрес, високи технологиии... и що да види?! Изтипосали, моля ви се, леля ви Мария да си разправя кретенизмите с маниер на провинциална даскалица и да трови атмосферата до такава степен, та човек да не може да си изконсумира кюфтетата на спокойствие! То не бяха различни сценарии, то не бе чудо! Първо беше ханджийка, чийто съпруг се жалва, че са им "откраднали чаршафите", та стана нужда да гледаме и някакъв дългокосмест маймун, дето го запомнихме като "мъжа полуидиот на леля Мария". Но талантът на сценариста не познава граници и ограничения! Последваха етюди в кварталната бакалия, за да се стигне накрая до безумното погребение, на което хората си приказват за прах за пране, сервизи, твърда вода и котлен камък. Ние, бедните, драги и нещастни зрители разбираме, че праховете за пране не са Бог знае колко благодатна тема, предполагаща дълбоки размисли и страсти, но от това плямпало леля Мария наистина ни дойде до гуша. Лично аз съм дала кървав обет: ако пипна точно този прах за пране - да ми изсъхнат ръчичките! И това - благодарение на... ама леля Мария, разбира се! Следваща по тъпота и почти толкова безумна, колкото творчеството на леля Миче, е рекламата с дебилното семейство на Райфайзен. Първоначално се насладихме на някакви момци, които имитираха играчки-кученца и си клатеха главите като олигофрени. Това трябваше да вмени на драгия зрител мисълта, че няма нищо по-лесно от това да се вземе кредит от въпросната банка. Добре де, ама в тая банка да не би да работят само някакви малоумни кретенчовци, които само клатят глави в знак на съгласие? Щото ако е така, да ходим още сега да си вземем по едно чувалче с мангизи, а? И след това се появи семейството. В началото поне говореха... Ето, срещат приятели, с които не са се виждали от 10 години, но за какво мислите си говорят? Ама как, за кредити, разбира се! Толкова е реалистично, че чак ти идва да се разплачеш. После някой титан на мисълта измъдри продължението - семейството се хвърля по улицата върху нечии мебели и пръхти и мучи някакви нечленоразделни звуци, които трябва да илюстрират радост. На последно място, но не и по значение искам да спомена онази висша форма на идиотизъм с кървавите плюнки, дето трябваше да я търпим месеци наред, преди да я цензурират. Представяте ли си - вечеря, мусака, романтика и хоп - кървави храчки и окапали зъби! Bon appetit, би казал Ванката Звездев. Не е за подценяване и оня диалог между двамата кретеноиди, които се разправят относно качеството на сигнала, предлаган от един кабелен оператор. Някакъв пъпчив юноша (демек продавача) разяснява на един чичко защо трябва да си пусне сигнал от точно определен доставчик, защото само той предлагал нещо си, наречено "ейч ди" и това давало възможност да се гледа телевизия "с висоооко качество". Ако беше жив Моканина, би изплакал: "Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже..." Няма да споменавам в детайли всички онези знайни и незнайни маникюристки, които не отиват на работа без да си пъхнат в чантата по един препарат за миене на чинии, та да има какво да предлагт на клиентките си и да им обясняват защо са им груби ръцете. Или пък всички онези козметични продукти, които съдържат така ценните за кожата екстракти от краставици, ориз, грозде, манго, папая, киви, диня, пъпеш, кашмир... Чакам с нетърпение деня, когато ще мога да се насладя на копринената мекота на поредния шампоан, дължаща се на количеството тюрлюгювеч, съдържащо се в него! Та такива ми ти работи, драги зрителю, остани с нас и след рекламите!
30.10.2008

петък, 31 октомври 2008 00:01:00

Франция осъмна без преса

News24bg - Международни Международни категория
Франция осъмна без преса



Почти всички национални вестници във Франция липсват тази сутрин от павилионите, тъй като голяма част от работещите в печатните медии стачкува. "Почти няма национален вестник, който да може да бъде купен тази сутрин – те или изобщо не са отпечатани, или не са разпространени", посочи служител в компания за разпространение на печата.
По павилионите може да се види единствено икономическият всекидневник "Еко" и то предимно в провинцията, тъй като там се печата в регионални печатници, добави той.
Стачката е в знак на протест срещу план за преструктуриране на отрасъла, в резултат на което ще бъдат съкратени 350 от около 3000 работни места.
30.10.2008

петък, 31 октомври 2008 00:01:00

Закачките на банковите слогани

InfoBulgaria.info - Икономика
Закачките на банковите слогани



Във време, когато банките полагаха огромни усилия за да направят продуктите си по-продаваеми, техните маркетингови отдели вълшебстваха над слогани, призвани да създадат сред клиентите впечатлението, че банките и застрахователите са вечно ценни като диамантите, пише INSURANCE.BG. В разгара на световната финансова криза, когато песимизмът в сектора надделява, става ясно, че много от фалиралите компании са работели под възможно най-лъжливите корпоративни девизи в света. Под натиска на кризата много от тях хлопнаха врати - като се започне от застрахователния гигант American International Group (AIG) ("Силата да си тук") и инвестиционната банка Lehman Brothers ("Там, където мечтата се превръща в реалност") и се стигне до фалиралата ипотечна IndyMac ("Можете да разчитате на нас"). И макар всички тези "чудовищни манипулатори" да се намират в САЩ, тенденцията се разпространи из целия сват. В Индия банката на "милиард усмивки" ICICI бе принудена да опровергава слухове за масово изтегляне на депозити, а Исландия трябваше експресно да спасява третата си по активи банка Glitnir, която макар да определяше себе си като "бърза, умна и педантична", се сблъска с криза на ликвидността. В същото време много от банките изпълниха абсолютно точно това, което обещаваха в рекламите си. Например финансовите компании от Бенелюкс в своите слогани даваха зловещо предупреждение, че скоро ще им трябва финансова помощ. Банка Deхia предупреждаваше за това, че "краткосрочната перспектива няма бъдеще", а Fortis питаше: "днес тук, а утре къде?". Но от времето, когато Enron прикани света "попитай защо", нито един друг слоган не се оказва толкова пророчески. Имаше и банки, които решиха да направят буквално това, което обещаваха в рекламните си послания. Например Countrywide се представяше като "банка, която действително намира начини да издава кредити". (Когато обаче дължителите й вече не можеха да погасяват кредитите си компанията бе придобита от Bank of America). Ипотечната Fannie Mae, която в момента е под контрола на държавата съвършено нищо не скриваше от публиката, когато посочваше "Докато расте американската мечта, растем и ние", – намеквайки какво ще се случи, ако светът загуби доверието си в Америка. Но никой не можа да се приближи до Washington Mutual, чийто слоган ("Охо-хо!") трябваше да бъде разчетен като явно предупреждение за инвеститорите за алчната й склонност към рисковани операции. Е! Никой не може да каже, че не сме били предупредени!
30.10.2008

петък, 31 октомври 2008 00:01:00

Yahoo! с нови социални функции

News.bg - Технологии
Yahoo! с нови социални функции



Американският интернет гигант Yahoo! представи нова платформа за разработчици на социални приложения, наречена Yahoo Open Strategy (Y!OS), предаде HiComm.bg. Тя е предназначена за създаване на нови услуги, работещи на база на портала Yahoo!. Представители на компанията очакват благодарение на Y!OS да се появят нови приложения, които ще направят сайта Yahoo! подобен на такива социални мрежи, като Facebook и MySpace. От компанията обаче имат намерение да избегнат редица грешки, допуснати от традиционните социални мрежи, като например обезпечаване безопасността на данните. Платформата се състои от три основни елемента. Това са интерфейсът за програмиране, езикът Yahoo Query Language и набор от инструменти за създаване на приложения.
30.10.2008

петък, 31 октомври 2008 00:01:00

Microsoft готви онлайн офисен пакет

News.bg - Технологии
Microsoft готви онлайн офисен пакет



Microsoft отдавна планира да пусне продукт, който да съперничи на Google Docs, съобщава PCworld.bg. На конференцията PDC 2008 корпорацията демонстрира уеб версии на Word, Excel, PowerPoint и OneNote, които ще излязат заедно с пакета Microsoft Office 14. В един от клиповете се показва, как двама души редактират един OneNote документ - единият с обикновена версия на програмата, другият чрез уеб интерфейс. В друга демонстрация пък няколко души работят с електронна таблица в реално време. Копията на документите в интернет и на локалните компютри могат автоматично да се синхронизират с помощта на технологията LiveMesh, което ще избави потребителя от необходимостта да следи за съответствието на версията на един документ на различните компютри. Корпорацията съобщава, че новият офисен пакет ще се разпространява чрез услугата Microsoft Office Live. Ще има две версии на Office Web - безплатна (с реклама) и платена (без реклама). От Microsoft не съобщават за кога е планирана следващата версия на MS Office, но вероятно това ще се случи след появата на Windows 7, тоест в началото на 2010 г.
30.10.2008

петък, 31 октомври 2008 00:01:00

Дебнат с кого чатим в Skype, следят и мейла

24 Часа - 4 стр.
Дебнат с кого чатим в Skype, следят и мейла

Калина ВЛАЙКОВА

Така ще разкриват престъпления
Кой на кого изпраща имейл, ще могат да следят занапред борците с престъпността. За тях вече няма да са тайни и събеседниците в популярните интернет чатове като Skype и ICQ например.
Това реши парламентът вчера с одобрени на първо четене 2 проекта за промени в закона за електронните съобщения.
С тях депутатите задължават всички интернет доставчици да пазят тази информация 12 месеца. Тя може да бъде изискана при разследване на престъпление или заплаха за националната сигурност, е записано в проекта на МС.
Според шефа на вътрешната парламентарна комисия Минчо Спасов тази формулировка отваря прекалено широко вратата МВР да се рови в електронната кореспонденция на гражданите. На косъм мина неговото предложение тази информация да се предоставя само със съдебно решение за разкриване на тежко престъпление.
Не се знае кой от двата варианта ще одобрят депутатите при окончателното гласуване.
МВР ще научава адреса, от който е изпратено дадено съобщение, до кого е, кога и колко дълго е продължила връзката. Съдържанието му обаче няма да се разкрива. Подобна практика съществува от години в същия закон по отношение на разговорите и SMS-ите по мобилните телефони.
Телефонните компании ще са длъжни при поискване да предоставят номера на абонати за ежегодна актуализация на указателите, записаха депутатите.
Шефът на комисията за регулиране на съобщенията вече ще има 6-годишен мандат. Досега бяха 5.
Драстични глоби за мобилни оператори, които не спазват европейския таван за роуминг услуги, предвиждат избраниците. При първо нарушение компаниите ще плащат до 2 млн. лв. При второ сумата скача двойно.

петък, 31 октомври 2008 04:50:36

четвъртък, 30 октомври 2008 г.

ММ ТВ пуска сериал

Телеграф - 11 стр.
ММ ТВ пуска сериал



Музикалната телевизия "ММ" ще завърти моден сериал в новата си програмна схема.
Медията сменя генерално концепцията си и вече няма да бъде ориентирана основно към пуберите, а към активните работещи млади хора, и по-специално към жените. Затова залагат и на сапунката "Топдизайнер", която е носител на наградата Peabody и е трикратно номинирана за награда Emmy. Моделката Хайди Клум е в главната роля заедно с дизайнера Майкъл Крос и модния редактор на Elle Нина Грация. Те са жури, което оценява творбите на млади дизайнери, а голямата награда в конкурса е представяне на собствена модна линия по време на New York Fashion Week.

четвъртък, 30 октомври 2008 03:52:06

Благо рекламира и мултивитамини

Тема спорт - 24 стр.
Благо рекламира и мултивитамини



Футболистът на Славия Благой Георгиев не се тревожи особено от критиките, с които е залят заради изявите му във вътрешното първенство. Халфът реши да запълни свободното си време с участие в телевизионна реклама. Ексцентричният играч бе ангажиран от марка мултивитамини. Той вече засне първите кадри от клиповете, които ще се завъртят в телевизионния ефир. Територията съвсем не е непозната за Георгиев. Преди няколко месеца той бе избран за лице на модна къща „Андрюс". Плакатите и билбордовете с костюмирания Благо бяха често срещани из София.

четвъртък, 30 октомври 2008 05:49:33

ДАТ представя екшън план за реклама на България

Класа - 6 стр.
ДАТ представя екшън план за реклама на България



До две седмици ще бъде готов екшън план за справяне с кризата, обеща вчера на пресконференция по повод проучване на маркетингова агенция "Ноема" за лято 2008 г. председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова. Според нея България трябва да извлече дивиденти от кризата като евтина и популярна туристическа дестилация. Изборът на туристите за ваканция ще бъде към по-бедни дестилации, въпросът е как страната ще се възползва от това, каза тя.
Крушкова обясни, че е имало разногласия с бранша по отношение на структурирането на въпросите в анкетата, тъй като данните на туристическия бранш и държавата отново се разминават. Корекциите ще бъдат направени за предстоящото зимно изследване. Основните критики са по отношение на продължителността на престоя, на обхвата и финансовия ресурс, оставени в страната.
Проучването на "Ноема" показва, че българите са похарчили средно 200 евро за 5 дни през лятната си почивка в страната с по 30 евро допълнително на ден без пакет. Изследването за пръв път обхваща българските пътувания по морските и планинските курорти.

четвъртък, 30 октомври 2008 03:45:02

Обама атакува ефира на САЩ с „инфоклама“

Дневник - 9 стр.
Обама атакува ефира на САЩ с „инфоклама“



Претендентът за Белия дом на демократите Барак Обама вчера вечерта трябваше да направи 30-минутно телевизионно обръщение към американските избиратели, с което окончателно да затвърди водещата си позиция в предизборната надпревара, пише в. „Таймс“. Амбициозната „инфоклама“, или информационна реклама, както медиите в САЩ нарекоха видеоматериала, бележи и връхната точка в безпрецедентно разточителната рекламна кампания на сенатора от Илинойс. Видеоматериалът се очакваше да бъде излъчен в най-гледаното вечерно време едновременно по три национални телевизионни канала - Ен Би Си, Си Би Ес и „Фокс“, както и по MSNBC, испаноезичния канал „Юнивижън“ и две кабелни телевизии, насочени специално към афроамериканска аудитория. Според щаба на Обама общата стойност на рекламния клип е надхвърлила 3 млн. долара, превръщайки демократа в първия кандидат за президент през последните 16 години, разполагащ с достатъчно средства за подобно разточителство. По данни на в. „Ню Йорк таймс“ рекламният клип представлява колаж от кадри, в които типични представители на различните социални слоеве в САЩ говорят за проблемите си, а Обама обяснява стратегията си за подобряване на ситуацията в страната. По думите на сътрудник от щаба на демократа видеоматериалът ще съдържа и откъси от реч на Обама, заснета на живо по време на негов митинг в щата Флорида, провеждан едновременно с излъчването на „инфокламата“.

четвъртък, 30 октомври 2008 03:28:48

Темида поряза София за пари от реклама

Стандарт - 6 стр.
Темида поряза София за пари от реклама

Сияна СЕВОВА

Части от общинската наредба за рекламата в столицата паднаха под ударите на Темида. Софийският административен съд отмени текстa, с който общината искаше да събира пари за право на рекламна дейност в частни имоти. Сега кметството не взема нищо от билбордове и пана в дворове и по калканите. Столичният общински съвет е превишил правомощията си, не може да ограничава гражданите в тяхната собственост, гласи обаче заключението на съда. Още с приемането на наредбата през февруари тя бе атакувана от две рекламни асоциации, но след това те оттеглиха възраженията си. Няма да обжалваме, защото наредбата като цяло е приета от съда, коментира главният архитект Петър Диков. До две седмици общинският съвет щял да поправи текстовете, които не съответстват на законите. Заради влизането на наредбата в съда обаче кметството не можа да събере предвидените в бюджета 10 млн. лева от реклама.

четвъртък, 30 октомври 2008 05:03:50

Скоро ще има Интернет връзка и от космоса

InfoBulgaria.info - България
Скоро ще има Интернет връзка и от космоса



Американската аеро-космическа агенция NASA и Google обединяват усилията си за създаването на технология за Интернет достъп и от космоса, съобщават редица онлайн информационни източници. Двете организации са започнали съвместна разработка на "стандартизиран космически Интернет", който евентуално да замени еднократното радио оборудване (one-times radio equipment), което се използва още от 1970 г. насам.
Проектът, кръстен "Междупланетен Интернет", ще бъде изтестван за пръв път още през следващата година на борда на международната космическа станция. Ако изпитанията се окажат успешни, то скоро след това космонавтите ще могат да общуват със земята по съвременния и вече обичен за всички ни начин.
В интервю пред сайта Technology Review, вицепрезидентът на Google, Винт Сърф, разкрива и по-дългосрочната цел на проекта - разработката на общоприети стандарти за връзка при евентуални междупланетни полети. По неговите думи, преди всичко трябва да се решат два съществени проблема на космическите комуникации. Първият е неизбежното забавяне на сигнала заради огромните разстояния (например когато Марс и Земята са в най-близките позиции една до друга сигналът пътува между тях цели 3,5 мин. - в едната посока). Другият е въртенето на планетите, което ще изисква от приемо-предавателното оборудване постоянна автоматична настройка - още нещо, което също ще трябва да се разработва тепърва
29.10.2008

четвъртък, 30 октомври 2008 00:01:00

Google, Yahoo и Microsoft ще отстояват човешките права

Expert.bg - Международни
Google, Yahoo и Microsoft ще отстояват човешките права



Най-големите компании в интернет - Google, Yahoo и Microsoft - подписаха споразумение, което регламентира действията им в случаи, когато властите се опитват да ограничават правото на потребителите за свобода на словото или изискват разкриване на лична информация за клиентите.
Вместо сляпо подчинение на властите, трите големи ще проверят доколко изискванията към тях съответстват на местните закони и ще отклоняват запитвания, които третират твърде широко закона, пояснява TechNews.
Споразумението препоръчва също така исканията на чиновниците да се приемат в писмена форма с указани име и длъжност.
Трите компании са се обединили около виждането, че правата на човека трябва да се оценяват преди вземането на решения за предоставяне на услуги.
Правозащитниците обаче са разочаровани от приетото споразумение. Документът, подписан от Google, Yahoo и Microsoft не забранява конкретни действия, като например разкриване на лична кореспонденция на потребителите. Друг упрек е, че много от ключовите пунктове в договора могат да се тълкуват по различен начин.
29.10.2008

четвъртък, 30 октомври 2008 00:01:00

Windows 7 - опростена версия на Vista или нова операционна система?

Дневник - Компании&Финанси - VIII стр.
Windows 7 - опростена версия на Vista или нова операционна система?

Мариана АСЕНОВА

Едва ли някой ще отрече, независимо от чувствата си към „Майкрософт“, че най-очакваната първа официална презентация в рамките на тазгодишната конференция за професионалисти Professional Developers Conference (27-30 октомври) беше тази на новата операционна система Windows 7. Този първи официален поглед на pre beta версията обяснимо поизмести вниманието от другите теми на конференцията. Най-малкото на журналистите, които отразяваха събитието на място в Лос Анджелис и имаха възможност лично да пробват новата операционна система (OS). И да оценят възможностите поне на етапа, на който е.
Големият въпрос след представянето във вторник, който анализаторите задават сега, е нова операционна система или опростена версия на Vista е Windows 7. Въпрос, който едва ли ще получи окончателен отговор, преди продуктът да се появи официално на пазара. Ако спази всички обявени срокове, нещо, което не се случи с Vista, „Майкрософт“ ще трябва да представи тестовата версия в началото на следващата година, което означава, че бета тестовете трябва да започнат най-късно средата на декември. Съответно пазарните варианти трябва да са в продажба в началото на 2010 г. Е, дотогава имат думата анализатори, разработчици и журналисти, имали шанса да видят как работи т.нар. М3 вариант (или Milestone 3). Ако се опитаме да обясним, с думата Milestone, чието преносно значение е „важно събитие“, и съответните числа 1, 2, 3 се индексират предварителните варианти на системата, които са завършени в някакъв етап.
Тук е моментът да маркираме напълно различния подход, който прилагат от „Майкрософт“ в процеса на представяне на Windows 7 в сравнение с операционната система Vista. Тези, които се интересуват от технологии, си спомнят, че една немалка част от проблемите на Vista дойдоха от решението на „Майкрософт“ да провежда етапите в разработката на системата при пълна гласност и прозрачност. В продължение на две години едва ли не всеки ден онлайн циркулираха новини и обещания за възможностите на Vista. Което най-малкото създаде свръхочаквания у бъдещите потребители и обяснява поне донякъде последвалата доза разочарование от системата. И макар че от старта в края на януари 2007 г. досега са продадени повече от 180 млн. лиценза, в „Майкрософт“ са решени да не повтарят грешката с голямото обещание и „малкото“ изпълнение.
Сега подходът е напълно различен. Политиката на мълчание, която до този момент беше характерна за конкурентите от „Епъл“, за добро или зло вече е част от стратегията и на „Майкрософт“. Затова и интересът към първото официално представяне тази седмица надхвърли очакванията. Още повече че топ представители на гиганта от Редмънт на практика обещаха новата OS да е побърза и по-лесна за използване от гледна точка на крайния потребител. Известно е, че една от основните критики към предшественичката Vista е именно във високите системни изисквания. Като минимум говорим най-малко за процесор 800 мегахерца и памет 512 мегабайта. Да не говорим, че според специалистите поносимият минимум, който трябва да си осигурите за Vista, е процесор поне 1 гигахерц и 1 гигабайт RAM. И без гаранция, че няма да ви дразни ниската скорост на работа...
Паралелите с Vista се налагат от пръв поглед. Ако човек си направи труда да чуе основната реч на Стивън Синофски (да, същият вицепрезидент на „Майкрософт“ и шеф на OS отдела, който забрани технологичния блог на разработчиците) или да разгледа скрийншотове (има качени на много места), ще види, че на пръв поглед десктопът на Windows 7 е съвсем като на Vista. Start менюто и таскбарът (лентата, на която виждаме всички активни задачи) във версията, показана в Лос Анджелис, изглеждат напълно като при предшественика си. При по-внимателен поглед обаче се виждат и някои от доказателствата, че от „Майкрософт“ наистина планират да въведат „по-приятелски“ настроени към потребителите характеристики. Като същия този таскбар, който изглежда познат, но който е нов и позволява преглед на всички отворени прозорци от едно приложение. Или, по друг начин казано, ако сега сме отворили три Word документа и на таскбара ги виждаме всеки поотделно, в новата OS потребителят ще вижда само един прозорец и ще ги преглежда и избира само с плъзгане на мишката върху иконата. Сега тази опция е много по-ограничена. Потребителят ще може и постоянно да добавя икони на лентата със задачи, а оттам да влиза в тях с един клик на мишката.
Още една важна и често употребявана функция е опростена в новата OS и е сведена до 2-3 движения. Като например свързването в безжична мрежа. Когато потребителят е в обхват на подобна мрежа, на екрана светва икона. С един клик излиза списък на наличните мрежи. С втори потребителят избира мрежата и въвежда парола (ако такава се изисква).
От „Майкрософт“ твърдят още, че с новата операционна система са решили и друг проблем, за който Vista отнася упреци, а именно съвместимостта с външни устройства. Новото решение се казва Device Stage - централизирано приложение, което управлява и събира информация за всички периферни устройства - от мобилен телефон, през MP3 плеър до цифрова камера и принтер. Въпросите, които анализаторите със сигурност тепърва ще задават, не са един и два. Като започнем с това, че все още не знаем в колко версии ще се появи Windows 7 на пазара, нито колко ще струва и стигнем до болезнения въпрос, засегнат и в този материал - ще има ли публично тестване на бета версията? Защото всеобща е оценката, че една от най-големите грешки, допуснати от „Майкрософт“ с Vista, е пускането на прекалено много версии към прекалено много хора... Колкото до маркетинга, вече е публично известно, че компанията от Редмънт до този момент е инвестирала 300 млн. долара, за да привлече големи имена, представители на различни професии.
Като рапъра Фарел Уилямс, писателя Дийпак Чопра, комедианта Джери Сийнфилд и, внимание, съоснователя Бил Гейтс. А посланието е повече от ясно - Windows 7 е за всички. Да видим.

четвъртък, 30 октомври 2008 04:04:35

Toshiba u Sony отчитат рязък спад на печалбата

Класа - 22 стр.
Toshiba u Sony отчитат рязък спад на печалбата



Печалбата на японската корпорация Sony Corp. за второто тримесечие е намаляла с цели 72% заради поскъпването на йената, неутрализирало силните продажби на телевизорите с плосък екран и конзолите PlayStation 3.
Японската компания Toshiba съшо обяви 99% спад в оперативната печалба за тримесечието заради слабостта на една от основните и дейности -производството на чипове памет.
Sony отчете чиста печалба от 20,8 млрд. йени за периода юли-септември, което е спад със 71,8% спрямо 73,7 млрд. йени за същия период на миналата година.
Toshiba, чиито акции са поевтинели с около 59% от началото на годината, съобщи оперативна печалба от 707 милиона йени през юли-септември, спрямо 61.3 милиарда йени печалба година по-рано и 7.3% спад в продажбите до 1.88 трилиона йени. Компанията обяви нетна загуба от 26.9 милиарда йени срещу печалба от 25.0 милиарда йени преди година.
Слабото търсене на чипове доведе и до забавяне на Fujitsu, което се съчета със спад на продажбите на PC и твърди дискове и премахна намалението на разходите в сървърните и ИТ услуги. Хроничният спад в потреблението на чиповете памет доведе до понижение на тримесечна печалба и на най-голямата компания в сектора, корейската Samsung Electronics, както и на Hynix Semiconductor.
Целият сектор на производството на памет е изправен пред съкращения на разходите и консолидация. Основна причина е забавянето на световната икономика, заради която намалява търсенето на NAND флаш памет, използвана в музикални плейъри като iPod на Apple и цифрови фотоапарати.

четвъртък, 30 октомври 2008 04:05:15

сряда, 29 октомври 2008 г.

Успехът в медиите: Интернетът се жени за вестника

Money.bg - България
Успехът в медиите: Интернетът се жени за вестника



За спад в тиражите на вестниците признават български издатели и водещи журналисти. Основната причина е мощното навлизане на Интернет в общественото ежедневие. Друг важен аргумент е покупателната способност на българина, която непрекъснато спада.
В момента най-търсени са печатните издания между 20 и 50 стотинки, заявява за Moneybg главният редактор на „Икономически живот" Георги Вулов. Той смята, че днес едно печатно издание задължително трябва да има своя Интернет страница.
Примерите в това отношение са много - например „Уолстрийт джърнъл", издание което развива както печатна, така и интернет форма, всяка от които има своя идентичност. По този начин се увеличава шансът за привличане на рекламодатели, които според водещите журналисти все повече се насочват към Интернет изданията. Вулов смята, че интеграцията между Интернет изданието и печатната форма е бъдещата гаранция за успех.
Икономическите теми, въпросите за свободното време и туризма стават все по-атрактивни, споделя главният редактор на Moneybg Димитър Събев. За съжаление родните издания, свързани с туристическата тематика, залагат на преводни материали, което формира фалшива реалност за читателската аудитория.
Все още не е отшумяла тенденцията медиите да се използват като плоско оръжие за налагане на политически решения и икономически интереси, смята Димитър Събев и посочва за пример как български бизснесмен си е купил медия, която е пуснала материали срещу него.
Читателският интерес се повишава при негативни събития, убедени са главният редактор на Finance.news.bg Явор Римски и главният редактор на News.bg Милослав Йосифов. Финансовата криза провокира читателите и интересът към икономическите издания нарасна, заяви Явор Римски.
Криминалните събития също продължават да бъдат привличат голяма аудитория. Хората изпитват нужда да се обединят от някаква кауза - например случая с полицая в Бояджик, който се противопоставя на група роми, които искат да разкъсат националния трибагреник, случая с граничаря в Бургас, който е стрелял по нарушител, коментира Милослав Йосифов.
Той е получил много обаждания от хора, които са поискали да бъде открита сметка на полицая от Бояджик, за да му помогнат. Общото журналистическо мнение е, че хората се дразнят от политици и депутати и вероятно това няма да се промени и за в бъдеще.
Не само у нас тиражът на печатните медии пада.
Световната финансова криза удари и американската преса. Тиражите на най-големите американски вестници са паднали драстично през последните 6 месеца, информира АФП.
Тиражите на 507 ежедневника в САЩ са намалели средно с 4,64%, от общо 40 млн. до 38 млн. броя.
"Ню Йорк Таймс", "Ню Йорк Дейли", "Вашингтон Поуст" и "Лос Анджелис Таймс" са сред най-големите и най-популярни вестници, чийто тираж е паднал - на "Ню Йорк Таймс" с 3,58%, на "Лос Анджелис Таймс" - с 5,20 %, на "Ню Йорк Дейли" - с цели 7,16%.
В "Лос Анджелис Таймс" дори обмислят съкращаване на персонала с 10%. Тиражът на вестника е слязъл до очевидно незадоволителните за огромна държава като САЩ 625 421 броя дневно.
Рекордьор в спад на тиража сред големите издания е "Чикаго Трибюн" - със 7,75%.
Единствените вестници, чийто тираж се задържа и дори бележи известен растеж, са "USA Today" и "Уолстрийт Джърнъл" - с по 0,01% и при двата. За да оцелеят, регионални вестници като "Бъфало Нюз", "Нюздей", "Тайм-Юнион" и други обмислят размяна на статии и фотографии.
Негово величество читателят поставя своите изисквания и рано или късно налага своите теми на медиите и политиците.
28.10

сряда, 29 октомври 2008 00:01:00

Край на агитацията с високоговорители на коли

Дума - 3 стр.
Край на агитацията с високоговорители на коли



Извършването на политическа агитация с помощта на автомобил, снабден с високоговорител, се забранява. Това реши вчера комисията по околна среда към Столичния общински съвет, след като одобри промени в наредбата за обществен ред и сигурност, предаде сайтът "За града". Нормативният документ предстои да се разгледа в още няколко комисии, преди да влезе на сесия на СОС. Предвидената максимална санкция за нарушения по новата наредба е 5000 лева.
Общинарите решиха да забранят и разгласяването на търговска или рекламна информация чрез моторно превозно средство, като дадоха за пример рекламирането на циркове.
Екокомисията внесе като промяна и забрана за провеждане на автомобилни състезания, каквито се правят на детелината на Околовръстния път при Бояна. При одобрение на текста ралита ще могат да се организират само на специално обособени и определени места тип писти - и то след разрешение по съответния ред, определен в закони и общински наредби.
Освен да заключват вратите на блоковете домоуправителите ще трябва и да осигурят монтирането на аларми на мазетата, гласят други промени в наредбата. С нов член в наредбата се забранява нощуването, изграждането на бивак, катун или други такива лагери на открито, внасянето на боклуци, постоянното домуване в столичните паркове.

сряда, 29 октомври 2008 03:33:35

Microsoft влиза в нова ниша – на онлайн програмирането

Инвестор - БГ новини
Microsoft влиза в нова ниша – на онлайн програмирането



Мicrosoft ще пусне нова услуга, насочена към компаниите, които искат да използват центровете за обработка на данни на фирмата за разработване на собствените си приложения. Идеята на групата е тази възможност да се предлага онлайн срещу определен наем, съобщава Ройтерс.
Услугата, базирана на идеята за „cloud computing“ („компютърни технологии в облаците“, при които се използват уеб базирани ресурси), позволява работата с всички видове приложения чрез интернет, така както би бил провеждан процесът и ако са инсталирани локално на твърдия диск на компютъра на потребителя.
„Това е метаморфоза на нашия софтуер. Метаморфоза на стратегията ни“, е казал Рей Ози, технически директор на компанията, по време на представянето на тестова версия на „Windows Azure“ - платформата, която позволява на трети страни да качват, управляват и съхраняват приложения, предназначени за работа в интернет.
Microsoft вече интегрира онлайн услуги за повечето от традиционните си софтуерни продукти, инвестирайки милиарди долари в изграждането на огромни центрове за обработка на данни, оборудвани със стотици сървъри и системи за съхранение.
Сега най-големият софтуерен производител в света иска да отдаде тези мощности на други компании, които да могат да се възползват от тях, без да правят инвестиции в собствени центрове.
Според изследователската група IDC разходите за услуги от типа „cloud computing“ ще се утроят спрямо сегашните си нива до 2012 г., когато ще достигнат 42 млрд. долара.
28.10.2008

сряда, 29 октомври 2008 00:01:00

Ползването на Интернет развива човешкия ум, сочи изследване

ЕКСПРЕС.БГ - Общество
Ползването на Интернет развива човешкия ум, сочи изследване



Интернет променя начина, по който функционира човешкият мозък, като развива способността му да взема оперативни решения и да обработва огромни обеми информация. Това, обаче, се случва за сметка на такива фини умения, като способността да се различават нюансите на изражението на лицето, пише британският в. "Таймс", позовавайки се на резултатите от ново научно изследване.
Според данните от изследването, мозъците на изследваните доброволци са били много по-активни, докато са сърфирали в Интернет, отколкото докато са чели книги.
Най-стимулирани от Интернет по време на експеримента са били онези зони на мозъка, които контролират процеса на вземането на решения и комплексното мислене. Частите, които отговарят за абстрактното мислене и съпричастието, на практика не са били засегнати. Според Гари Смол, директор на Центъра за изследване на паметта и стареенето в Калифорнийския университет, който е ръководил изследването, интензивното използване на дигиталните технологии може да доведе до дълготраен еволюционен прогрес.
"Младите хора израстват заедно с тази технология, техният мозък е много по-податлив и пластичен, отколкото на представителите на по-възрастните поколения. Следващото поколение, както предполага Дарвин, ще се приспособи към новите условия. Онези, които се справят добре с тези технологии, ще получат преимущество - те ще постигнат по-голям икономически успех и тяхното потомство ще бъде по-добре обезпечено", твърди Смол.
28.10

сряда, 29 октомври 2008 00:01:00

вторник, 28 октомври 2008 г.

Кризата дава тласък на професионалните социални мрежи

Инвестор - БГ новини
Кризата дава тласък на професионалните социални мрежи



Професионални социални мрежи като LinkedIn и Xing набират все по-голяма популярност насред икономическата криза, тъй като хората търсят съвет и работа, използвайки своите онлайн контакти, пише Financial Times.
LinkedIn успя да се противопостави на кризата и на предупрежденията от инвеститорите в ранния етап от своето развитие, като набра 22,7 млн. долара, което оцени компанията на 1 млрд. долара.
Към юни бизнес мрежата е привлякла 53 млн. долара. В последната фаза на набиране на средства участват нови стратегически инвеститори като Goldman Sachs, McGraw-Hill – издател на Business Week и германската софтуерна група SAP.
„Мрежата изживява бум в момента“, казва Дан Най, изпълнителен директор на LinkedIn. В момента общият брой на членовете е 30 млн.
Трафикът на LinkedIn в световен мащаб се е увеличил със 123% на годишна база през третото тримесечие, сочат данни на изследователската група Nielsen.
Сайтовете за подбор на персонал като Monster, Careerbuilder и Yahoo!HotJobs са регистрирали повишение от 42% в посетителите за същия период.
„Финансовите услуги са един от нашите най-бързо развиващи се сектори“, казва Най, като активността – честота и продължителността на посещенията – се е повишила с 50% през август и септември.
Кризата е благоприятна за бизнес мрежите, защото хората заделят повече време за кариерата си, казва председателят и изпълнителният директор на Xing, Ларс Хинричс.
От Xing съобщават за ръст в приходите от 86% до 9,18 млн. евро през третото тримесечие. По-голямата част от приходите постъпват от членовете с платен абонамент, които са 500 хил.
Групата, която генерира приходи и от партньорства в сферата на рекламата и електронната търговия, отчита ръст в печалбата преди лихви, данъци, отчисления и амортизации (EBITDA) от 53% до 3,71 млн. евро.
От LinkedIn не разкриват финансова информация, но казват, че бизнесът е печеливш и реализира ръст в приходите от над 100% на годишна база през 2008 г.
Това откроява бизнес мрежите от останалите онлайн мрежи. Основателят на Facebook Марк Цукерберг наскоро заяви, че ръстът в приходите няма да е водещ приоритет на социалната мрежа в следващите три години.
Джеф Глас, партньор в компанията Bain Capital, която ръководи последния етап от финансиране на LinkedIn, казва, че не се притеснява от това, че мрежата е оценена на 1 млрд. долара, защото компанията е достигнала относителна зрялост и разполага с разнообразие от източници на приходи като абонамент, реклама и подбор на персонал.
„Краткосрочните колебания на пазара не променят нашите изгледи за дългосрочни възможности“, казва Глас.
От самото начало, този бизнес не е бил създаден, за да генерира бързи пари, казва той. „От помощ е това, че LinkedIn разполага със средства, с които да устои на бурята.“
27.10.2008 г.

вторник, 28 октомври 2008 00:01:00

Спортни вестници направиха асоциация

Дума - 24 стр.
Спортни вестници направиха асоциация



Шест големи спортни вестника от Европа и Южна Америка създадоха асоциация. В нея влязоха "Екип" (франция), "Гадзета дело спорт" (Италия), "Лансе" (Бразилия), "Оле" (Аржентина), "Марка" (Мадрид, Испания) и "Мундо Депортиво" (Барселона, Испания). Създадената асоциация има за цел да обединява усилията на вестниците и да координира техните действия с "официалните органи", пише "Марка".

вторник, 28 октомври 2008 04:18:21

Общественият канал във Франция остава без реклами

Дневник - 16 стр.
Общественият канал във Франция остава без реклами



Френското правителство одобри оспорван законопроект за електронните медии, който предвижда премахване на рекламите от обществената телевизия. Спотовете ще бъдат поетапно спирани от началото на 2009 г. до края на 2011 г. Липсата на рекламни постъпления ще бъде компенсирана от данъци върху оборота на телекомуникационните оператори и върху приходите от реклама на частните телевизии. Реформата предвижда също и нов начин за назначаване на президенти на обществени електронни медии, което предизвика безпокойство сред опозицията и профсъюзите. По идея на президента Никола Саркози президентите на обществените електронни медии ще се назначават за пет години от правителството.

вторник, 28 октомври 2008 02:28:26

София е домакин на медиен форум за Югоизточна Европа

Дневник - 16 стр.
София е домакин на медиен форум за Югоизточна Европа



Вторият медиен форум за Югоизточна Европа ще се проведе на 5 и 6 ноември в София. Организатори на събитието са Организацията на медиите в Югоизточна Европа (SEEMO), фондация „Конрад Аденауер“ и медийната група ВАЦ. На форума ще присъстват издатели, собственици и управители на медии, медийни експерти, преподаватели по медии и комуникации, директори на медийни образователни центрове, главни редактори и водещи журналисти от Югоизточна и Централна Европа.

вторник, 28 октомври 2008 02:28:38

Наистина ли няма смисъл от проучване на удовлетвореността*

Дневник - 16 стр.
Наистина ли няма смисъл от проучване на удовлетвореността*

Диана ПОПСКИ, управител на агенция за маркетингови проучвания „Арбитраж“ (Arbitrage)

Опитът с методиката Net Promoters Score
Традиционните проучвания на удовлетвореността просто не работят, те не измерват това, което компаниите наистина имат нужда да знаят." С тези силни думи Фред Райхелд лансира теорията, че само със задаването на един въпрос се получава единственият най-надежден показател за управляване на лоялността на клиентите и произтичащия от нея растеж. Въпросът е: "Бихте ли препоръчали компания Х на свои приятели", а показателят е наречен Net Promoters Score (NPS). Наистина ли само измерване на склонността на клиентите да препоръчат компанията е достатъчно, за да се управлява тяхната лоялност? През август тази година проведохме проучване за "Евроком кабел", в което съчетахме две изследвания - измерване на Net Promoter Score и изследване на удовлетвореността и лоялността. Резултатите не потвърдиха теоретичния модел на Net Promoters Score.
Какво твърди Net Promoters Score:
• Препоръката е най-надеждният показател на лоялното поведение
• Удовлетвореността не е показател на лоялното поведение
• Промотърите са лоялни ентусиасти, а злословниците -недоволни клиенти, активно разпространяващи лошото си мнение
• Една компания трябва да се стреми към по-висок Net Promoter Score
• Проучванията на удовлетвореността отблъскват клиентите, защото са много дълги.
Какво установихме:
• Препоръката е форма на лоялно поведение
• Удовлетвореността е един от двигателите на лоялността. Както и емоциите, и имиджът
• Нито една от двете групи няма толкова ясни нагласи
• Методиката не показва как да се постигне по-висок Net Promoter Score
• Проучването беше сравнително кратко и за клиентите на "Евроком кабел" беше важно, че компанията се интересува доколко са д волни.
Сегментация според Net Promoters Score
Основен момент в NPS теорията е, че промотърите са лоялни ентусиасти, които разказват за компанията на приятели и близки, докато злословниците са недоволни клиенти, които активно разпространяват лошите си впечатления. Изследването не потвърди теоретичния профил на нито една от двете групи. Промотърите не са напълно хомогенна група от лоялни ентусиасти, около една трета от тях са нетипични, и това, което ги различава, е именно нивото на удовлетвореност. Те не са достатъчно силно удовлетворени и съответно имиджът на компанията сред тях е малко по-нисък, а лоялността им - уязвима. Не всички злословниците са недоволни, а само около 40% от попадащите в тази група и съответно това променя поведенческите им нагласи. NPS и удовлетвореността като движещи сили на лоялно поведение Сред аргументите, с които Фред Райхелд демонстрира Net Promoter Score като единствения надежден индикатор на лоялността, се цитират данни от мащабно проучване, показващи, че в 80% от случаите препоръката се корелира с лоялното поведение. Според него за удовлетвореността това важи в под 10% от случаите. Какво установихме: По никакъв начин не се потвърждава голямото предимство на препоръката пред удовлетвореността като показател за лоялно поведение. Всъщност препоръката няма как да бъде индикатор на лоялността, когато сама е форма на лоялност. Ето пояснение от цитираното изследване на Net Promoter Score: "Силата зад една-единствена цифра. Net Promoter®: Новият стандарт за измерване на лоялността на клиентите": "По-конкретно, ако клиентите са казали, че те са склонни да препоръчат една компания на приятел или колега, тогава същите клиенти са също така склонни да направят нова покупка от тази компания, както и да генерират нов бизнес, като дават референции за компанията от уста на уста." Освен че обяснява резултата (лоялно поведение) с друга негова форма, аргументът се гради и върху тавтология - съизмерва се една и съща проява на лоялно поведение веднъж като причина - препоръчваш компанията, и втори път като резултат - даваш референции за компанията, с които привличаш нови клиенти. Новият стандарт за измерване лоялността не се състои в замяна изследването на удовлетвореността с препоръката. Новият стандарт стъпва върху здравите "традиционни" основи, където препоръката е една от формите на лоялно поведение заедно със задържането на клиентите и увеличаването на ползваните от тях услуги. Времево погледнато, клиентът първо ползва услугата и неговите преживявания (разумно осмисляне на това, което получава, емоционална реакция и образ, който си създава за компанията) водят до последващото поведение - да продължи да ползва същата услуга, да разшири ползваните услуги и да препоръча и на свои приятели да ползват тази услуга. Следователно, ако искаме да въздействаме на поведението на клиентите, трябва да изследваме процеса, който формира това поведение в трите му аспекта - рационални преценки, емоционални реакции и имидж.
Какво още липсва на Net Promoters Score
С една дума - действие. Използването на Net Promoters Score не предоставя достатъчно информация за план на действие за стимулиране на лоялно поведение. Това, с което разполагахме след задаването на въпроса "Бихте ли препоръчали" и съответните изчисления, беше една цифра. Net Promoter Score на абонатите на кабелната телевизия е 20, а промотърите са 45%. И какво от това?! С отворения въпрос "Защо отговорихте така" получихме индикация за причините за неудовлетвореност. Но не събрахме достатъчно информация, за да разберем защо са доволни доволните и като цяло да обясним получения Net Promoter Score.
Не помогна и пояснението как се интерпретира NPS, което дават поддръжниците на теорията - компанията да се стреми към по-висок NPS, като следва "златното правило", а именно - да третираш клиента си, както очакваш да се отнасят към теб.
Два въпроса не са достатъчни, но и Фред Райхелд е прав - интервюто не бива да бъде твърде дълго. Десет минути стигат.
* На 21 октомври „Дневник“ публикува текст от името на Диана Попски под заглавие „Рекламата от уста на уста разчита на лоялния клиент“, при редактирането на който е допусната груба грешка, която променя основната теза на автора. Публикуваме отново резултатите от изследването в оригиналния вариант на автора.

вторник, 28 октомври 2008 02:29:04