вторник, 28 октомври 2008 г.

Конкуренцията при браузърите изглежда сякаш сега започва

Expert.bg - Международни
Конкуренцията при браузърите изглежда сякаш сега започваFirefox и IE 8 са бързи браузъри, но Chrome е по-бърз от тях, показват независими тестове
Бил Гейтс основа компания за идеи Бил Гейтс основа компания за идеи
Texas Instruments реорганизира бизнеса си заради кризата Texas Instruments реорганизира бизнеса си заради кризата
Нова услуга осигурява Wi-Fi мрежа и фиксирана телефония вкъщи или в офиса Нова услуга осигурява Wi-Fi мрежа и фиксирана телефония вкъщи или в офиса
Неотдавнашната поява на браузъра Chrome от Google развълнува интернет потребителите. Досегашният двуполюсен модел, с предимство на Internet Explorer спрямо Firefox, беше поразклатен от новия играч Chrome.
Мнозина се питат кой е най-добрият браузър, а не най-популярният, защото лидерът в момента е всеизвестен. Някои биха предпочели простотата на Chrome, а други инструментите за уеб разработки на задаващия се IE 8. Трудно сравнение, предвид различните нужди на различните потребители.
Firefox и IE 8 са бързи браузъри, но Chrome е по-бърз от тях, показват независими тестове. И браузърът на Google, и този на Microsoft имат адресни ленти, които се опитват да предугадят какво ще търси потребителят в следващия момент, посочва TecNews.
Chrome е опростен, бърз уеб браузър, който прилича на "home" страницата на Google за търсене - ясна и ефективна. Съоснователят на Google Сергей Брин описва подобен подход като "базов", което е може би най-точното определение за изчистена функционалност.
Chrome предоставя и един удобен начин за преглед чрез умалени изображения на любимите сайтове. Първите тестове пък показват, че IE 8 използва повече памет, но е рано за категорични оценки кой браузър е по-добър.
Амбициите на Microsoft, Mozilla и Google повдигат въпроса защо пазарът на браузъри е толкова важен. Несъмнено изборът на браузър влияе и върху избора на търсачка, но по-същественото идва от развитието в онлайн поведението на потребителите. Повечето хора вече използват уеб не само за четене на статични страници, а за достъп до приложения като имейл или за игри. Затова се търсят по-бързи, по-сигурни и по-стабилни браузъри.
Google залага на прогнозата, че в следващите няколко години повечето потребители ще преминат от използване на приложения на персоналните си компютри към такива, хоствани на отдалечени центрове за данни. Това ще им позволи достъп до данните когато и където и да е.
Подобна концепция е известна като изчислителни облаци (cloud computing) и не случайно големите корпорации се насочват към нея. "Облаците" не са добра новина за модела Windows PC, а чрез Chrome интернет гигантът Google се надява да получи предимство пред Microsoft на този нов пазар.
Какъв е отговорът на Редмънд? Разработчиците на Microsoft изпипват фино Internet Explorer 8, за да го направят по-сигурен, като едновременно с това добавят и много нови възможности, с които противодействат на нарастващата популярност на Firefox и Chrome.
Конкуренцията при браузърите изглежда сякаш сега започва, предвид и новата роля на интернет като среда за работа с приложения. Кой ще е победителят ще решат потребителите, а бъдещето може и да не излъчи категоричен лидер.
27.10.2008 г.

вторник, 28 октомври 2008 00:01:00

Няма коментари: