събота, 1 ноември 2008 г.

Бил Гейтс: Презареждане

Капитал - 47 стр.
Бил Гейтс: Презареждане



Създателят на софтуерния колос Microsoft основава загадъчна технологична компания
"Мистериозната нова компания на Бил Гейтс." Това заглавие, появило се в новооткрития технологичен блог TechFlash преди десетина дни, хвърли в размисъл за анализатори и феновете на технологичния свят. При това напълно основателно - един от най-влиятелните хора в технологичния и софтуерен свят стартира на чисто ново бизнес начинание след повече от 30 години успешно управление на гиганта Microsoft. Новината, която отприщи поредица от предположения и спекулации относно дейността на новата фирма, се появи на 22 октомври. Зад нея стоят създателите на горепосочения блог - трима журналисти с богат опит в технологичната сфера - Тод Бишъп, Джон Куук и Ерик Енджълмен.
Искрата на любопитството
провокира публикации по темата, които започнаха да се появяват лавинообразно в някои от най-големите технологични сайтове. Блогът на авторитетното списание Wired пое щафетата броени часове след появата на вълнуващата новина. Последваха го ReadWriteWeb, BusinessSheet, Telegraph, Wallstreetpit, а новинарският портал Slashdot допринесе за още по-буреносното разпространение на любопитното откритие.
Общото между всички публикации е силният недостиг на конкретни данни за новосформираното дружество. За момента се знае, че новата компания се казва bgC3, има си лого и запазена марка, а централният й офис се намира близо до дома на милиардера в Къркланд. Според информация на TechFlash новият офис е пълнен с технологични продукти на Microsoft. В документите за регистрация на фирмата е записано, че тя ще бъде think tank, което може да се тълкува широко - от "научни и технологични услуги", през "индустриални анализи и изследвания" до "дизайн и разработване на компютърен хардуер и софтуер", коментира Маршал Киркпатрик от изданието ReadWriteWeb.
Свободните интерпретации относно дейността на новата компания продължиха през следващите дни. Появиха се статии и постинги в блогове, които изказват различни предположения. За момента обаче бъдещата дейност на третата организация (след Microsoft и Bill and Melinda Gates Foundation), създадена от най-богатия човек в технологичната индустрия, е обвита в мистерия.
Това ли е следващият голям бизнес на Бил Гейтс?
Според приближени до софтуерния гуру отговорът е "не", пише технологичният блог TechFlash. По-скоро това е компания, която ще подпомага филантропските начинания на Бил Гейтс, отколкото да се занимава с комерсиална дейност. Холдинговото дружество с регистриран офис в Къркланд вероятно ще разработва революционни идеи в сферата на науката и технологиите. Това обаче не означава, че задължително ще се родят други компании, които да развиват добрите хрумвания, коментира запознат с темата източник на TechFree. Напълно възможно е идеите да намерят приложение в дейността на Microsoft или в проектите на благотворителната организация Bill and Melinda Gates.
Според държавните регистри на САЩ компанията е създадена още през март под името Carillon Holdings, но впоследствие е преименувана в bgC3. Промяната се случва едва десет дни след като Бил Гейтс напуска поста си в Microsoft в началото юли. Тогава милиардерът каза, че смята да се отдаде изцяло на организацията си Bill and Melinda Gates Foundation и да остане "на работа" в Microsoft, но на непълно работно време, занимавайки се с определени проекти и дейности.
Въпреки това обаче Бил Гейтс винаги е твърдял, че ще подкрепя технологии и научни открития, които биха могли да допринесат за бъдещото развитие на човечеството. Тази благородна кауза донякъде обяснява появата на новата компания. Към момента едва ли някои си представя, че Бил Гейтс ще започне да изгражда нова софтуерна или технологична империя от нулата. И все пак погледите на анализатори, журналисти и ентусиасти определено са вторачени в bgC3 в очакване на следващия ход, който мистериозната компания ще направи.
събота, 1 ноември 2008 03:41:59

Няма коментари: