събота, 1 ноември 2008 г.

WiFi на стероиди

Капитал - 49 стр.
WiFi на стероиди



САЩ се готвят да разрешат високоскоростен безжичен интернет в късовълновия обхват
Абсолютна празнина в природата не съществува. Такава обаче ще се появи в радиочестотния спектър на САЩ в началото на 2009 г., когато по план трябва да се премине от аналогово към цифрово телевизионно излъчване. Така наречените бели петна в ефира вече години са ябълката на раздора между няколко технологични гиганта, които искат да ги използват за разпространение на високоскоростен интернет, и телевизионните компании, които се опасяват, че това ще влоши предаването на съществуващите сигнали. В края на миналата седмица регулаторът FCC (Федералната комисия по комуникациите на САЩ) даде знак, че по-скоро се отнася положително към навлизането на нова технология, която би осигурила безжична интернет връзка за милиони хора на по-ниски цени.
Интернет за масите
Разпръскването на телевизионен сигнал в САЩ трябва да премине от аналогов към цифров формат през февруари 2009 г., което ще освободи много честоти в спектъра между 150 и 700 мегахерца. И тъй като късите вълни са с голям обхват, чрез тях може да се предава евтин и качествен широколентов интернет на дълги разстояния без нужда от скъпа оптична опорна мрежа. Очевидно ползите за крайните потребители и технологичните корпорации биха били огромни. По-рано тази година част от радиочестотния спектър, който предстои да бъде освободен, бе продаден на търг именно за нуждите на интернет доставчиците. Тогава големите телекоми AT&T и Verizon Wireless получиха лицензи за честоти над 700 мегахерца, където се намираха досегашните телевизионни канали между 52 и 69.
The White Space Coalition, обединение от големи технологични компании (сред които Google, Microsoft и Dell), лобира за освобождаването и на останалите "бели полета", които да се използват без лицензиране. Или както казва съоснователят на Google Лари Пейдж, целта е създаване на "WiFi на стероиди". Според изследване на коалицията през 2009 г. всяка от 210-те телевизионни компании в САЩ ще има между 15 и 40 неизползвани канала за предаване, където биха могли да се наместят новите безжични интернет магистрали. Всичко би било чудесно, но подобно предаване на интернет сигнал може да създаде проблеми на останалите устройства, ползващи честотния спектър - мобилни телефони, безжични микрофони и т.н. В началото на 2008 г. няколко големи технологични компании (Motorola, Philips, Microsoft и Adaptrum) предоставят на FCC тестови прототипи на устройства, които евентуално да осигурят интернет чрез "белите полета" в ефира, без да блокират или да оказват влияние върху чужд сигнал. За целта се използват технологии за идентификация на спектъра и отчитане на географския източник на сигнала. За съжаление при тестовете устройствата дават смесени резултати и интерференция с някои безжични микрофони. Това е причината големият производител на микрофони Shure Inc. остро да нападне технологията и да обяви пред медиите, че внедряването й би довело до абсолютен хаос.
Въпреки че към момента няма напълно надеждна разработка, иженерните експерти на FCC заключват, че ако се проектират правилно, подобни устройства могат да работят без проблем и че демонстрираните прототипи са задоволителни. От Google пък защитиха технологиите, като предложиха допълнителни методи за разчитане и прихващане само на определен сигнал. Ако FCC разреши използването на "белите петна" в бъдеще, вероятно голяма част от технологичните компании ще инвестират милиони в "доизчистване" на механизма.
За "белите петна" и Доли Партън
Проектът за интернет предаване в свободните честоти предизвика дебат, който може да се мери по ожесточение с кандидатпрезидентската надпревара. Асоциацията на радиоразпространителите (The National Association of Broadcasters) се изправи твърдо против инициативата и в последните месеци (с наближаване на окончателното решение на FCC, което ще бъде взето на 4 ноември) предприе истинска лобистка война. Официалните опасения на асоциацията, както и на производителите на безжични микрофони са, че използването на "белите полета" за безжичен интернет ще влоши сериозно много от вече съществуващите услуги. В небивалия отпор се включи дори Асоциацията на телецърквите (National Religious Broadcasters), която също анатемоса инициативата. От GE Healthcarе - подразделението на General Electrics, което се занимава с производство на медицинска апаратура като ултразвукови апарати и т.н., също предупредиха, че може да има проблеми с работата на оборудването им. The National Association of Broadcasters намери най-неочаквана подкрепа в лицето на... кънтри певицата Доли Партън, която също изпрати официално писмо с опасенията си по повод въвеждането новата технология.
За иновацията
Окончателният изход от свирепия дебат обаче е близо - на 4 ноември FCC ще гласува официалната си позиция. Най-вероятно тя ще е в подкрепа на новата технология, но с някои допълнителни изисквания за нейното подобрение. Миналата седмица Кевин Мартин, председател на FCC, защити използването на спектъра за интернет услуги. Той каза, че никой не трябва да подценява потенциала, който новите технологии могат да дадат на обществото.
По-интересно обаче е дали честотите, които евентуално ще бъдат предоставени за интернет предаване на дълги разстояния, ще подлежат на лицензиране, или всеки ще може да ги използва свободно. И двете перспективи имат своите предимства и недостатъци - първата би донесла сериозни приходи на правителството, но от друга страна, ще означава диктат на големите телекомуникационни мрежи, втората би стимулирала пазарната конкуренция и може би би донесла максимално изгодни за потребителите условия на ползване.
Така или иначе до 4 ноември остават броени дени. Ричард Уит, експерт от Washington Telecom and Media Counsel, обобщава, че решението може да преобърне начина, по който се предава интернет в САЩ, и че времето за дебат и теоретични разработки е приключило. Сега е време за действие.
събота, 1 ноември 2008 03:43:55

Няма коментари: