четвъртък, 30 октомври 2008 г.

Toshiba u Sony отчитат рязък спад на печалбата

Класа - 22 стр.
Toshiba u Sony отчитат рязък спад на печалбата



Печалбата на японската корпорация Sony Corp. за второто тримесечие е намаляла с цели 72% заради поскъпването на йената, неутрализирало силните продажби на телевизорите с плосък екран и конзолите PlayStation 3.
Японската компания Toshiba съшо обяви 99% спад в оперативната печалба за тримесечието заради слабостта на една от основните и дейности -производството на чипове памет.
Sony отчете чиста печалба от 20,8 млрд. йени за периода юли-септември, което е спад със 71,8% спрямо 73,7 млрд. йени за същия период на миналата година.
Toshiba, чиито акции са поевтинели с около 59% от началото на годината, съобщи оперативна печалба от 707 милиона йени през юли-септември, спрямо 61.3 милиарда йени печалба година по-рано и 7.3% спад в продажбите до 1.88 трилиона йени. Компанията обяви нетна загуба от 26.9 милиарда йени срещу печалба от 25.0 милиарда йени преди година.
Слабото търсене на чипове доведе и до забавяне на Fujitsu, което се съчета със спад на продажбите на PC и твърди дискове и премахна намалението на разходите в сървърните и ИТ услуги. Хроничният спад в потреблението на чиповете памет доведе до понижение на тримесечна печалба и на най-голямата компания в сектора, корейската Samsung Electronics, както и на Hynix Semiconductor.
Целият сектор на производството на памет е изправен пред съкращения на разходите и консолидация. Основна причина е забавянето на световната икономика, заради която намалява търсенето на NAND флаш памет, използвана в музикални плейъри като iPod на Apple и цифрови фотоапарати.

четвъртък, 30 октомври 2008 04:05:15

Няма коментари: