сряда, 29 октомври 2008 г.

Microsoft влиза в нова ниша – на онлайн програмирането

Инвестор - БГ новини
Microsoft влиза в нова ниша – на онлайн програмирането



Мicrosoft ще пусне нова услуга, насочена към компаниите, които искат да използват центровете за обработка на данни на фирмата за разработване на собствените си приложения. Идеята на групата е тази възможност да се предлага онлайн срещу определен наем, съобщава Ройтерс.
Услугата, базирана на идеята за „cloud computing“ („компютърни технологии в облаците“, при които се използват уеб базирани ресурси), позволява работата с всички видове приложения чрез интернет, така както би бил провеждан процесът и ако са инсталирани локално на твърдия диск на компютъра на потребителя.
„Това е метаморфоза на нашия софтуер. Метаморфоза на стратегията ни“, е казал Рей Ози, технически директор на компанията, по време на представянето на тестова версия на „Windows Azure“ - платформата, която позволява на трети страни да качват, управляват и съхраняват приложения, предназначени за работа в интернет.
Microsoft вече интегрира онлайн услуги за повечето от традиционните си софтуерни продукти, инвестирайки милиарди долари в изграждането на огромни центрове за обработка на данни, оборудвани със стотици сървъри и системи за съхранение.
Сега най-големият софтуерен производител в света иска да отдаде тези мощности на други компании, които да могат да се възползват от тях, без да правят инвестиции в собствени центрове.
Според изследователската група IDC разходите за услуги от типа „cloud computing“ ще се утроят спрямо сегашните си нива до 2012 г., когато ще достигнат 42 млрд. долара.
28.10.2008

сряда, 29 октомври 2008 00:01:00

Няма коментари: