петък, 5 декември 2008 г.

ТВ2 и „Диема“ ще излъчват Шампионската лига

Дневник - 15 стр.
ТВ2 и „Диема“ ще излъчват Шампионската лига



Следващите три сезона на мачовете от Шампионската лига ще се излъчват по ТВ2 и „Диема“. БНТ 1 и „Ринг ТВ“ пък ще предават срещите от Лига „Европа“, която догодина ще замести турнира за Купата на УЕФА. Всеки вторник и сряда, когато са редовните кръгове на Шампионската лига, ТВ2 ще има първия избор кои срещи да предава. Това са т.нар. first pick. Освен телевизионните права медийната група на ТВ2 има и правата за разпространение през интернет и мобилни телефони. „Дие-ма“ също ще излъчва по един мач всеки вторник и сряда вечер, а също и подробни репортажи от други мачове. На същия принцип БНТ и „Ринг“ си поделят правата за Лига „Европа“, като правото на първи избор в случая има държавната медия. БНТ 1 ще предава по 15 мача на сезон, включително и финала на турнира, а освен това има и правата за разпространение на картината в интернет и по мобилни телефони. „Ринг ТВ“ ще излъчва пряко по 2 мача от Лига „Европа“ - в 20 и в
22 ч.
„Не можем да скрием задоволството си от този факт. Това не са просто футболни срещи, а марка, която ние смятаме да развиваме през следващите години“, коментира генералният директор на „ТВ2 груп“ Огнян Димов. От Би Ти Ви, която в момента излъчва мачовете от Шампионската лига, обявиха, че сами са се отказали от наддаването за правата. „През последните няколко години телевизионният пазар в България се пренасити от футболни шампионати. Зрителите могат да гледат не само европейските клубни турнири и световните и европейските първенства по футбол, но и местните шампионати на повечето държави. Това пренасищане неминуемо доведе до сериозен спад в гледаемостта на Шампионската лига, което превърна този телевизионен продукт в непечеливш“, се посочва в официалното съобщение
на медията. За сметка на това телевизията планира да инвестира повече в други местни продукции, включително и спортни. Би Ти Ви вече изгуби правата и на друго значимо спортно събитие - Формула 1, след като те бяха купени от ТВ7.
Данните на TNS/TV Plan за 50-те предавания с най-висок рейтинг през октомври сочат, че най-гледан е бил мачът „Левски“ - ЦСКА по БНТ 1. Той е събрал над 1 млн. зрители. На второ място от спортните предавания се нарежда студио за Шампионската лига по Би Ти Ви с 812 хил. зрители. След това в класацията са предаване за Гран при на Бразилия, срещата на националния отбор по футбол срещу Сърбия и
едва след това са мачовете от Шампионската лига „Реал“ (Мадрид) - „Ювентус“ и „Виляреал“ - „Ман. юнайтед“, които са гледани от малко над 600 хил. зрители.
Въпреки тези данни екипите на ТВ2 и „Ринг ТВ“ обявиха, че няма да се ограничат само в показването на двубоите. Нито една от медиите обаче не пожела да коментира размера на инвестициите си в спортните продукти.
***
Кой какво излъчва:
• БНТ 1 - Купа на УЕФА, А група (1 мач), световни квалификации на България по футбол, световна лига и национално първенство по волейбол, национално първенство по баскетбол, европейско първенство по баскетбол
• ТВ2 - Шампионска лига по футбол, А група
• „Диема“ - Шампионска лига по футбол, първенство на Англия, тенис серии „Мастърс“
• ТВ7/Спорт 7 - първенство на Италия и Испания, Купа на лигата в Англия, Купа на Италия, Формула 1, тенис турнир „Уимбълдън“, НБА и НХЛ,
• Евроспорт - първенство на Германия (от сезон 2009-2010)
• Ринг - Купа на УЕФА, А група, първенство на Русия, Португалия, Холандия, Чемпиъншип, първенство на Италия по волейбол
• Евроком България - първенство на Германия

Спряха заблуждаваща реклама

Монитор - 3 стр.
Спряха заблуждаваща реклама



Комисията за защита на потребителите (КЗП) спря заблуждаваща реклама на търговска верига "Практикер", съобщиха от КЗП. Фирмата е разпространявала брошура, която рекламира стоки на преференциални цени по повод откриването на стотния си магазин. При проверка е установено, че един от артикулите, обявени в брошурата като продаващ се на промоционална цена, не е в наличност, уточниха от комисията.
Рекламата е заблуждаваща, тъй като брошурата подканва хората да посетят обекта, за да закупят определен продукт, който реално не се предлага в достатъчно количество и в този смисъл тя повлиява на икономическото им поведение, посочват от КЗК. Проверката е извършена по жалба на потребител.

БТК хариза ефира ни

Стандарт - 2 стр.
БТК хариза ефира ни



Австрийци придобиват монопола върху сигналите за медиите
Армията и НАТО на нокти, може да им подслушват разговорите
БТК хариза и ефира ни. След като телекомът започна да разпродава на парче активи, сред които и апетитни имоти, дойде ред и на т. нар. релейки. Това са съоръженията, които разпръскват сигнала на ефирните телевизии на радиа, така че да можем да ги гледаме и слушаме в дома си. Т. нар. НУРТС - Национално управление "Радио и телевизионни системи", се продава на австрийската компания ОРС (Йостеррайхише Рундфункзендер ГмбХ & Ко КГ [Oesterreichische Rundfunksender GmbH & Co KG]). Договорената продажба бе обявена вчера от БТК през Българска фондова борса. Купувачът е стратегически инвеститор и осъществява дейност в областта на радио и телевизионното разпространение в Евросъюза. ОРС е избран след проведена международна тръжна процедура, обявиха от БТК. Очаква се сделката да приключи след получаване на одобрение от съответните регулаторни органи.
Държавата се е опитала да наложи вето със златната си акция в телекома, но не е успяла, научи "Стандарт". Регулаторът КРС обаче, който трябва да защитава интересите на държавата в сектора, за пореден път пуска аванта на телекома, след като им разреши да субсидират "Вивател". Така за пореден път става ясно, че комисията не защитава държавния интерес, а този на частниците.
Сделката вече предизвика скандал в родните медийни и телекомуникационни среди. На практика НУРТС е единствената система за разпръскване на сигнал, която се ползва в държавата. Друга такава възможност има само през сателит. Така управлението се явява водещ доставчик в страната при преноса на радио и телевизионен сигнал. Мрежата му включва над 800 съоръжения, покриващи почти 100% от територията на България. Така дружеството се явява монополист и засяга от най-големите до най-малките играчи на медийния пазар. И така НУРТС, чиято дейност поради важността си е почти секретна, се явява черешката в тортата БТК.
Сделката може да изправи на нокти не само бизнеса, но и цялата държава. НУРТС засяга пряко националната сигурност, защото услугите се ползват и от отбранителните ни сили. Те са важни и за нашите атлантически и европейски партньори за осъществяване на комуникация. Засега няма яснота за параметрите на сделката и за това какви са задълженията на новия собственик по поддръжката на мрежата. От БТК отказаха коментар по всякакви въпроси, касаещи сделката. Не получихме отговор нито на питането какви такси събира в момента НУРТС от ефирните медии, нито дали заедно със съоръженията се продава земята под тях, нито дали отбранителните ни власти и техни партньори ползват тази мрежа и как ще продължат да я ползват занапред, след смяната на собствеността. Цена на сделката изрично не се съобщава. Но според запознати става дума за около 150 млн. евро. От една страна, за подобна компания това е съвсем нищожна сума. От друга обаче, за собствениците на БТК тя си е чиста аванта. Като се има предвид, че цялата БТК бе приватизирана за 230 млн. евро, няколко години по-късно новите стопани осребриха сделката по най-добрия начин, продавайки на парче. Първо компанията получи за една четвърт от таксата лиценз за мобилен оператор. После исландецът Тор Бьорголфсон препродаде цялата компания за крупната сума от 2 млрд. лева (над десетократна печалба). Сега постепенно новите собственици се отървават от страничните дейности срещу солидни суми. Предстои разпродажба и на апетитни имоти на телекома в идеалните центрове на големите градове. Начело в списъка е Телефонната палата на ул. "Гурко" в София, за която от години родни бизнесмени са готови да броят 60-80 млн. евро.

Медиите: Имаме и етичен кодекс

24 Часа - 5 стр.
Медиите: Имаме и етичен кодекс



Силва Зурлева, главен консултант на Нова тв и каналите „Диема":
Враждебната реч е регулирана и в сегашния закон за радиото и телевизията, но не се спазва. Някои предавания и телевизии си позволяват да насаждат верска омраза. Затова вероятно е необходима по-строга промяна. Нова тв е национална медия и едно от основните й задължения е толерантността й. Дори и намек не допускаме за верска омраза и етническо напрежение. Колкото са по-строги мерките, толкова по-добре. Личното ми мнение е, че понякога бъркаме свободата със слободията. В многонационална държава като нашата е много лесно под знамето на демокрацията да се развеят всякакви други знамена. А в криза медиите да не си позволяват да насаждат напрежение, защото може да е много опасно. Тошо Тошев, главен редактор на в. "Дневен Труд": Много любопитно. Ще коментирам, когато се запозная по-детайлно с предложенията на ДПС. Красимир Узунов, президент на агенция фокус: Законопроектът сигурно е нещо много хубаво. Всички сме за това - да не се насажда етническо напрежение. Това обаче е широко понятие. Какво се разбира като категория? Кой определя нормите и критериите? Държа да видя образователния и имуществения ценз на хората, които ще ги формулират. Да не излезе, че ДПС е свещена крава - за тях или нищо, или добро? А може би това е начин движението да излезе от полезрението на медиите, защото те са концентрирали вниманието си върху него - има доста текущи скандали? Все пак имаме подписан етичен кодекс! Той също регламентира дейността ни.
Позицията на Би Ти Ви: Нужни са повече подробности и мнението на юристите на медията, преди да се излезе с позиция по предложените промени. Маргарита Пешева, председател на СЕМ: Бих се въздържала от коментар, тъй като не съм запозната С предложенията на ДПС.

Кръгла маса ще дискутира съдържанието в интернет

News.bg - У нас
Кръгла маса ще дискутира съдържанието в интернет



Дискусия на тема „Съдържание и интернет-взаимодействие между правоносители и доставчици на интернет услуги" ще се състои тази седмица в София.
Сред основните докладчици в нея ще бъде председателят на БАИТ Боян Бойчев, се съобщава на сайта на асоциацията.
Той ще представи позицията на асоциацията на тема „Предизвикателства пред управление на съдържанието и Интернет".
Срещата се организира по инициатива на Мариела Баева, член на Европейския парламент, съвместно с Българската асоциация на музикалните продуценти/Международната федерация на звукозаписната индустрия (БАМП/IFPI), БАИТ и Юнайтед Партнърс.
В дискусията ще вземат участие народни представители от ресорните комисии в 40-то НС, представители на Министерството на културата и ДАИТС, членове на Съвета за защита на интелектуалната собственост към министъра на културата, представители на дружествата за колективно управление на права и креативните индустрии, както и членове на граждански сдружения и бизнес организации от телекомуникационния и интернет сектор.
Специален гост на форума ще бъде Оливър Швенцер, старши вицепрезидент „Бизнес и правни въпроси" в ЕМИ Мюзик Пъблишинг - Континентална Европа.
На кръглата маса ще бъдат засегнати основни въпроси, като значението на креативното съдържание в глобалната мрежа и мобилните платформи, необходимостта от работещи легални бизнес модели.
Ще бъде обсъдена и ролята на доставчиците на интернет услуги и предизвикателствата пред легалния дигитален музикален пазар в България.
Форумът ще подготви обръщение към членовете на Европейския парламент и компетентните институции у нас за адекватни законодателни решения и ефективни политики, поощряващи легалния достъп до дигитално творческо съдържание, както и партньорството между креативния сектор и информационните технологии.
Дискусията ще се проведе на 5 декември от 9 до 13 часа в „Гранд Хотел София".

По-строг контрол в YouTube

News.bg - По света
По-строг контрол в YouTube



Популярната видео услуга YouTube съобщава в официалния си блог, че въвежда по-строги мерки за контрол на материали, предназначени за възрастната аудитория, а също така и такива, които съдържат намек за сексуални действия, предаде techNewsbg.
Достъпът до последните ще бъде забранен за посетители под 18-годишна възраст.
Освен това, видео материали с намек за сексуално съдържание и такива, които съдържат нецензурни, вулгарни и богохулни думи, ще бъдат изтегляни от разделите „Най-гледани" и „Най-любими".
В същото време YouTube ще въведе забрана за редица думи, използвани в имената, описанията и таговете на качваните на сайта видеофайлове.
Забраната ще засегне онези потребители, които нарочно включват в наименованията на своите видео клипове неточни определения, за да привлекат вниманието на колкото е възможно по-голяма аудитория.
Видео материалите на онези потребители, които не изпълнят препоръките на администрацията на сайта, ще бъдат отстранявани от него, а при повторно нарушение, техните акаунти ще бъдат анулирани.
В съобщението се посочва, че целта на набелязаните мерки е YouTube да се превърне в място за забавление на всеки един потребител и да се подобри колективното преживяване от видяното и споделеното на сайта.

"Уолстрийт джърнъл" закрива с реклама първата си страница

Класа - 11 стр.
"Уолстрийт джърнъл" закрива с реклама първата си страница



Печатното издание на "Уолстрийт джърнъл" и онлайн версията на "Ню Йорк таймс" представиха нови елементи в концепциите си вчера, пише "АдЕйдж". "Журналът", който е собственост на Dow Jones & Company, управлявана от News Corp. на медийния магнат Рупърт Мърдок, за пръв път в историята си пусна рекламна притурка, която покрива една трета от първата страница и цялата последна страница на изданието. Рекламната "подвър-зия" на вестника промоти-ра IT гиганта Dell.
Подобен тип корици са типични за таблоидите в Ню Йорк. Този вторник например вестникът "Дейли нюз" разпространи безплатни копия за пътуващите в метрото, чиито първи страници бяха закрити от реклама на популярна видеоигра. "Журналът" обаче винаги е отказвал да променя визията си за рекламни цели. Този път промяната е продиктувана от желанието на издателите да си осигурят допълнителни приходи.
Майкъл Рууни, отговорен за постъпленията в Dow Jones & Company, коментира, че този ход е част от серия новости, които се случват още преди Мърдок да купи компанията. "Като част от промените стартирахме уикенд изданието на вестника, както и изданието "Пърсънъл джърнъл", каза Рууни.
"Уолстрийт джърнъл" се опитва да си осигури допълнителни рекламни приходи, докато "Ню Йорк таймс" цели да увеличи влиянието си над сърфиращите в интернет. Електронното издание на вестника активира алтернативния изглед на сайта си - "Таймс екстра".
Новата версия предлага линкове към съдържание, свързано с това на сайта, но от други източници на новини или блогове. Сред предложените връзки са и такива към конкурентни медии като "фокс нюз", "Уолстрийт джърнъл онлайн" и Би Би Си. Тази промяна има за цел да свърже "Ню Йорк таймс" по-здраво с интернет средата и да направи съдържанието му по-лесно приложимо за потребителите на мрежата, като изгражда интернет общности отвъд границите на изданието.
петък, 5 декември 2008 04:33:53

четвъртък, 4 декември 2008 г.

Рекламата не като гениално хрумване, а като избор на технократи

Money.bg - По света
Рекламата не като гениално хрумване, а като избор на технократи



Онлайн рекламата не страда от недостиг на варианти: съобщенията могат да се оцветят в какъвто цвят маркетинговите мениджъри си поискат. Реклами могат да се поместят на всеки сайт и в тях да се напише каквото и да е послание към която и да е аудиенция. Картинките също са произволни.
Въпросът е каква реклама работи най-добре в конкретната аудитория. По информация на The New York Times няколко компании са се заели да установи това, като изпробва върху клиенти действието на стотици реклами, като променя елементи като цвят, шрифт, послание, образ. Търси се най-добрата комбинация, която да привлече заветното кликане с мишката на интернет юзъра.
Тази технология може да дръпне напред рекламния свят. Дълго време рекламните специалисти и дизайнерите вярваха, че с умна идея или емоционален резонанс могат да постигнат успех. Оказва се, че не е точно така. Понякога не сърцераздирателно послание, а просто успокояващо жълтият фон и наклонения шрифт на рекламния текст събуждат вниманието и интереса на публиката.
Тласъкът към автоматизиране на креативните елементи в рекламата идва от две компании в Калифорния - Adisn и Tumri. Те се опитват да решат задачата за ефективността на рекламата, анализирайки уравнението и от двете страни.
От една страна се стремят да разберат кой е този, който гледа страниците на монитора: използва се микс от поведенски анализи, свързани със съдържанието. От друга страна компаниите проучват рекламите, които се движат в интернет пространството и какво послание излъчват към различните хора.
Мнението на новаторите е, че перфектна реклама няма. Вместо да търсят гениалната находка, те предлагат на действителната аудитория на различните уеб сайтове стотици версии на една и съща реклама. Така може да се установи например дали ако на млади майки се рекламира магазин за бебешки продукти, е по-правилно да се покаже биберон или памперси.
Компаниите Adisn и Tumri измерват ефективността на рекламата по това, колко хора са кликнали върху нея и също така колко хора са си купили нещо, след като са кликнали върху нея. Използват се контролни групи за сравнение с въздействието, което оказват стандартните реклами.
От Adisn са разработили база данни на свързани думи, което позволява да се оцени контента на един уеб сайт или блог въз основа думите, използвани в страниците. След това Adisn купуват рекламно място на тези уеб сайтове, като използват информацията от базата данни, за да открият най-подходящата реклама, която да бъде показана на посетителите на тези сайтове.
Ако на сайта преобладават думи като „плаж", „времето" и „Хаваи", може да се предположи, че читателите му биха се интересували от пътешествие до Хавайските острови.
Системата на Adisn съчетава различните компоненти, които съставят рекламата: лица, шрифтове, фонови изображения. Например може да се използва син фон, снимка на плаж и текст за билети до Хаваите.
Главният изпълнителен директор на компанията обяснява: след като изградихме тази огромна база данни със стотици милиони взаимовръзки между думите, системата може да направи много добро решение в реално време коя е най-подходящата кампания, която да бъде показана.
Например марката за почистващи средства Simple Green от година работи с Adisn върху рекламата на новите си продукти. „Ако хората искат рекламата да бъде алена или оранжева, а не зелена, така да бъде" - съгласява се изпълнителният директор на фирмата рекламодател.
Интересно е, че Simple Green са посочили на рекламната компания какво искат в общи линии, а след това са оставили 10% от всичките рекламни появи за по-странни послания, за да видят върху какво хората ще кликат най-често. Дори рекламните специалисти се удивяват на успеха, който носят някои комбинации.
Подходът на Tumri е малко по-различен. Те правят рекламен шаблон, включително мястото на посланието, цвета, образа и другите елементи. Те не купуват сами рекламната площ, това правят клиентите им, например Sears. Освен това не разполагат с контекстуална база данни, а използват някой от станалите вече класически модели за таргетиране - поведенски, контекстуален, демографски.
На тази база се „монтира" конкретната реклама. Шефът на Tumri говори за куриози: Познайте какво харесва „футболната мама" от Индиана (жена от средната класа, живееща в предградията и прекарваща голяма част от времето си да води децата на училищна възраст насам натам, например на футболни тренировки)? Дърво на задния фон, боядисано в розово. Отпред снимка на джип и текстово послание, акцентиращо върху пространство, сигурност и удобство.
Директорът на Tumri акцентира върху това, че рекламата не е статична и трябва да се променя всеки път, когато и останалия контент на сайта се сменя.
Дали рекламните гурута не треперят, че топлото им местенце може да изстине? По-скоро креативните специалисти трябва да се радват от идеята, че резултатите от маркетинговите усилия в Интернет вече могат да се измерват. Традиционният рекламен процес далеч не може да осигури онова многообразие, което систематизираното знание за предпочитанията на различните хора предоставя.
Двете калифорнийски рекламни компании са се настроили, че разговорите им с великите арт директори няма да са леки. Някои рекламни специалисти са се заинтригували от новия рекламен модел, тъй като може да им покаже коя реклама работи най-добре - но цялостната идея на авторите е много по-обширна.
Инвестиционният директор на Publicis Groupe обобщава: въпросът е как да комбинираме креативната енергия и качествения опит със силата на изчислението и количествените данни. „Мисля, че е ясно: традиционният процес на агенциите без да претърпи съществена промяна просто няма да оживее в дигиталната ера".

"bTV Новините" е най-гледаната новинарска емисия

Класа - 11 стр.
"bTV Новините" е най-гледаната новинарска емисия



Централното издание на "bTV Новините" е най-гледаната емисия през месец ноември. Това сочи проучване на TV Plan/TNS за периода 1-30 ноември за аудитория над 4-годишна възраст. Рейтингът на централната емисия no bTV е 17,5%, а пазарният дял -45,2%. На второ място сред информационните емисии е късната емисия на "bTV Новините" с рейтинг 13,9% и дял 42,8%. Третата позиция в класацията е за централната емисия "Календар" по Нова тв. Рейтингът на "Календар" е 9,2%, а пазарният дял -23,6%. Централната емисия на БНТ 1 "По света и у нас" е на четвърта позиция с рейтинг 8% и дял 19,6%. Най-предпочитаното предаване през ноември е хумористичното "Комиците", отново в ефира на bTV. Шоуто има 20,7% рейтинг и пазарен дял 52,5%. След него е Survivor 3: "Островите на перлите", чиито стойности са съответно 18,9% и 45,3%. В челната тройка са и "bTV Репортерите", които имат 18,4% гледаемост и и 46,2% дял. Най-гледаното предаване за ноември по БНТ 1 е футболната среща между "Левски" и ЦСКА, чиито параметри според пийпълметрията са 14,1% и 41,1%. В Топ 3 на държавната телевизия са и футболната среща между отборите на Сърбия и България и "Шоуто на канала". Мачът, игран в Белград, има рейтинг 10,4% и пазарен дял 27,5%, а забавната рубрика е съответно с 9,8% рейтинг и 25,9% дял. Зрителите на Нова тв са отделили най-голямо внимание на филма "Историята на Пепеляшка", който има рейтинг 12,9% и дял 30,6%. В челната тройка на националната медия, която наскоро беше купена от шведския концерн MTG, влизат още тв играта "Сделка или не" и токшоуто "На четири очи". Данните им за ноември отчитат съответно 11,4% и 9,8%. Риалити шоуто Big Brother 4 е на 30-о място в класацията с рейтинг 9,5% и дял 22,4%. Телевизията с най-висок пазарен дял за миналия месец е bTV - 36,1%, сочат още данните на TV Plan/TNS. На второ място е Нова тв с пазарен дял 19,5%, а на трета позиция се нарежда БНТ 1 с 13,7%». От филмите и сериалите ,излъчени през периода, с най-висок рейтинг - 14%», е бил "Черният рицар" по bTV Пазарният дял на филма е бил 36,9%. След "Историята на Пепеляшка" най-гледан по Нова тв е сериалът "Забранена любов", а от програмата на БНТ 1 -"28 дни".

EBF прави първото виртуално тв студио у нас

Класа - 11 стр.
EBF прави първото виртуално тв студио у нас

Соня СТАМБОЛИЙСКА

"EBF ще бъде първата телевизия в България, която излъчва новини от собствено виртуално студио", заяви изпълнителният директор на медията Камен Иванов. Той уточни, че подобни студия имат големите международни медии като CNN и NBS. С виртуалното студио, което ще бъде изградено до март 2009 г., ще могат да се правят репортажи от различни точки на света, като се запази актуалността на събитията. Зад телевизията стои консорциумът "Тера груп". Бизнес телевизията вече промени името си - от "Икономика тв" тя вече е EBF. Според екипа това й дава по-широк профил, включващ не само икономическата, но и бизнес и финансовата сфера. Таргетът на EBF са ангажираните хора, които нямат време да стоят вкъщи и да гледат телевизия. Затова програмата на медията е създадена от повтарящи се модули, съдържащи най-важните новини от деня, коментари и анализи, както и специализирани предавания, разглеждащи области от икономическия живот. По този начин бизнес аудиторията може да следи новините, които я интересуват, по всяко време на денонощието.

Неясен собственик на „Тв 7" и „Експрес"

Дневник - 10 стр.
Неясен собственик на „Тв 7" и „Експрес"

Моделът „Гергов

Новините за продажбата на медии винаги предизвикват специален интерес. Дори стойността на сделката да не е впечатляваща, любопитството е голямо, защото собствеността е определяща и за редакционната политика.
Продажбата на телевизия „ТВ 7" и вестник „Експрес" през последните дни, върна медийната среда 5-6 години назад, когато собствеността се криеше зад офшорни компании, акции на приносител или потъваше в лондонската мъгла. Вместо новия собственик беше представен консултант на сделката (на стр. I). И това щеше да изглежда професионално, ако в тази длъжност не се оказа бившата шефка на тотализатора Ирена Кръстева. Тя вече притежава 5 вестника, сред които „Монитор" и досегашният пряк конкурент на „Експрес" - „Телеграф". Пазенето в тайна на собствеността допълнително нажежи внимането към сделката. Още повече, че Кръстева е смятана за близка с ДПС, а синът й Делян Пеевски е зам.- министър на извънредните ситуации от квотата на движението. Понятието консултант придоби нова роля, превръщайки се в удобен начин да контролираш политиката на една медиа, без да имаш видима собственост и да подлежиш на проверки. Консултантската позиция на Кръстева й спестява и разрешение от КЗК да придобие още един вестник.
На българския телевизионен пазар този подход е разпознаваем като модела „Гергов", по името на собственика на рекламна агенция „Крее" Красимир Гергов, който се представя като консултант на bTV и ТВ2 от години и винаги има не-докрай-прозрачна-роля в управлението им.
Моделът в случая е обогатен, защото Гергов никога не се появи в официален орган на управление на медиите. Докато Кръстева вече оглавява дружеството, собственик на двете медии, и е поела управлението им - т.е. не само ще „консултира", но и ще контролира съдържанието им.

Бившият собственик на Нова тв инвестира у нас

24 Часа - 10 стр.
Бившият собственик на Нова тв инвестира у нас

Паола ХЮСЕИН

620-те млн. евро, които гръцкият милиардер Минос Кирияку получи за Нова тв, ще бъдат инвестирани у нас. м„Сделката с MTG (шведската компания, която купи медията - б.а.) доказа, че българският пазар се развива с бърз ритъм. Очаквам нови възможности за инвестиции в България", каза бившият собственик на Нова тв. На най-високо държавно равнище и на изискан прием снощи той обяви официално приключването на сделката. Пред президента Георги Първанов и премиера Сергей Станишев Кирияку получи награда от БТПП за инвестиции в медийния сектор.
Гръцкият собственик на „Антена" закъсня с половин час, тъй като самолетът му се забавил. Направо от летището пристигна и премиерът, кацнал от Мадрид. Сред гостите бяха министри, депутати, бизнесмени, екипът на Нова тв и много журналисти.
Силва Зурлева, главен консултант на шведите за Нова тв и телевизиите „Диема", остава представител на Кирияку у нас.

Нова социална мрежа измества Facebook

Монитор - 26 стр.
Нова социална мрежа измества Facebook



Нова мобилна социална мрежа е на път да измести популярните MySpace и Facebook, които имат хиляди привърженици по цял свят.
Въпреки че и те си имат мобилни версии, остават създадени за работа предимно с настолни компютри. Наскоро в Мрежата обаче се появи нова социална мрежа, достъпна за потребителите на GSM-и, смартфони и др. мобилни устройства - trutap.com. Приложението позволява да получавате актуална инсрормация за това кой от приятелите ви е онлайн, какво прави, къде се намира. Можете също така да преглеждате профилите на други потребители, да изпращате и получавате съобщения, електронна поща, SMS, дори да споделяте и разглеждат снимки. Според експерти, Trutap е най-бързо разрастващата се и набираща популярност мобилна социална мрежа, която е в състояние да ви свърже с вашите приятели от AIM, Facebook, Google Talk, ICQ, Jabber.org, MSN и Yahoo!. От пускането си до сега Turetap има над 250 000 регистрирани потребители.

сряда, 3 декември 2008 г.

Печатът е най-надежден източник за бизнес новини

Класа - 11 стр.
Печатът е най-надежден източник за бизнес новини



32,5% от хората имат най-голямо доверие на вестниците
Вестниците са най-надеждният източник за получаване на бизнес новини. Това сочи проучване по поръчка на "Файненшъл таймс". Изследването бе представено вчера на дискусията "финансовите медии -поглед към световната криза" в София. Организатор на събитието бе рекламна агенция "Адиа" по инициативата на Българска агенция за инвестиции. "32,5% от хората имат най-голямо доверие на печатните медии за получаването на икономически новини", заяви Регина Гил, директор на "Реклама и продажби" на ФТ за Германия и Австрия. От 2006 г. броят на потребителите, които смятат, че вестниците са най-достоверният източник за бизнес информация, се е увеличил с 3,6%. След печатните медии по доверие се нарежда телевизията с 26,2%, а на трето място е интернет с 21,3%. Доминик Гуд, завеждащ рекламата и продажбите на "Файненшъл таймс" за Европа, Средния изток и Африка, пък обясни какви предизвикателства и възможности стоят пред България във времето на финансова криза и какъв път трябва да извърви страната, за да стане неделима част от ЕС. Гуд представи и проучване на "Дойче банк", свързано с читателите на ФТ, според което
те се разделят на бизнес и политическа аудитория. Според данните най-голяма част от тях - 81%, четат всекидневници, близо 80% предпочитат седмичниците, а 63% следят месечните издания. Доминик Гуд промотира и инициативите на ФТ за отразяването на световните бизнес форуми в Давос и Дубай. Той се обърна към медиите, че за да привлекат по-голяма аудитория, медиите трябва да бъдат предварително фокусирани и да отразяват новините неутрално. Според Гуд световните медии трябва да обръщат особено внимание и на случващото се в мрежата. За пример той даде случая за сделката между "Водафоун" и "Верижън", която първоначално е тръгнала като слух в сайта на "Файнейшъл таймс". Само за няколко часа покупката толкова се развива, благодарение на коментари на блогъри, че става водеща новина на страниците на световния лидер в бизнес информацията. Представители на българския бизнес печат, сред който е и "Класа", както и икономически специалисти, се обединиха около твърдението, че във време на криза, медиите и бизнесът трябва да съюзят усилията си, за да я преодолеят по-бързо.

СУ организира конференция за състоянието на медиите

Монитор - 2 стр.
СУ организира конференция за състоянието на медиите



Международната научна конференция на тема “Състояние и развитие на медиите след промените от 1989 г. в страните от Централна и Източна Европа” започва в петък в аулата на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Организатор е Факултетът по журналистика и масова комуникация при СУ. Форумът е под патронажа на председателя на парламента Георги Пирински и е под егидата на Международната организация на франкофонията. В нея ще участват журналисти и изследователи на медиите от Албания, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Македония, Словакия, Сърбия, Полша, Румъния, Унгария и Франция. В рамките на проявата в аулата на Софийския университет ще бъде представена книгата “Новите кучета пазачи” на Серж Алими - директор на френския вестник “Монд дипломатик”.

Две нови кабелни тв регистрира СЕМ

24 Часа - 4 стр.
Две нови кабелни тв регистрира СЕМ



Две нови кабелни тв регистрира СЕМ. ТВ+ е на сателитния оператор „Булсатком" и ще е с политематичен профил. Втората - Си Ти Ви, е специализирана за документални и игрални филми. Тя е на „Глобус България" ЕООД и се представлява от Николай Мутафов. СЕМ издаде лиценз и на регионалната програма на БНР във Видин. Съветът поръча 1 месец мониторинг на „Неделя 150" по БНР след сигнали, че в последните предавания липсвал плурализъм и не са били представени всички гледни точки.

Иван Такев ще води в Би Би Ти

Труд - 38 стр.
Иван Такев ще води в Би Би Ти



Журналистът Иван Такев се завръща на екран. Един от легендарните водещи на предаването на БНТ „Отзвук" се появи пак в старото си амплоа, но вече по Би Би Ти.
Прощълалникът му беше снощи, а в словесен двубой се впуснаха Красимир Райдовски и Бойко Станкушев по темата за досиетата на журналистите.
Всеки делничен ден от 20,10 ч Такев ще препитва гостите си по горещите теми на седмицата в „Разговорът". Досега предаването нямаше „лице", а само глас зад кадър, който насочваше разговорите. Освен популярни лица водещият вече ще дава трибуна и на обикновените хора, уточниха от екипа му.
Доскоро Такев се грижеше за връзките с обществеността в ЦСКА. Освен това е бил е административен директор на Тв 7 и член на борда на директорите на БHT.

Глобалната криза е шанс за бизнеса в интернет

Insurance.bg - Новини
Глобалната криза е шанс за бизнеса в интернет



В световен мащаб се наблюдава повишаване на интереса към мрежата и възможностите, които тя предлага за маркетинг и продажби
Глобалната финансова криза може да изиграе положително влияние върху развитието на интернет бизнеса, тъй като той отговаря на две от ключовите нужди на компаниите по време на криза – изисква по-малки разходи и може значително да увеличи продажбите. Според Методи Дреновски, управител на фирма СуперХостинг.БГ , тази тенденция вече се усеща в Западна Европа и САЩ, където все повече компании инвестират в корпоративни блогове и сайтове, електронни магазини.
„Това, което търсят компаниите в условията на криза, е повишаване на ефективността, при по-ниски разходи, а присъствието в интернет може да им даде и двете. Освен това стартирането на бизнес в мрежата става много по-бързо, а всички знаем, че бързината е ключов фактор за успеха на всяка една компания в наше време. Глобалната мрежа позволява както на вече наложили се компании да достигнат до нови аудитории, така и на стартиращи фирми да постигнат много по-бърза възвращаемост на средствата. Сега е момента организациите, които все още не са представили дейността си онлайн, да го направят“ - посочва Дреновски. Според него моментът е удобен за позициониране в интернет и на блогъри, анализатори, фотографи, разнообразни автори на съдържание и всеки друг, който желае да изрази себе си в мрежата.
Според статистиките на СуперХостинг, през последните месеци се засилва посещаемостта на хостваните от тях сайтове, а сред ясно изразените тенденции е повишеното търсене на различни продукти и услуги онлайн. Това означава, че културата на потребителите у нас се променя и българските търговски компании, инвестиращи в интернет, също биха могли да спечелят от тази тенденция.
„Една от причините много фирми все още да не са стартирали онлайн бизнес, е убеждението, че тази крачка е свързана с много скъпа инвестиция. Това обаче не е непременно вярно. При нас с два клика на мишката може да инсталирате качествена система за управление на съдържанието, като Wordpress, Drupal, Joomla! или e107 с които всеки може да създадете сайт за часове, дори и да не е специалист“ - добавя Дреновски.

2be "отвори" електронен магазин

Expert.bg - България
2be "отвори" електронен магазин



Българската веригата за мобилни технологии 2be официално обяви старта на своя най-нов проект - електронен магазин e-2be.bg на пресконференция днес.
Инвестицията в уникалната за българския пазар услуга възлиза на 300 000 лв.
Онлайн магазинът ще осигурява на клиентите бърз достъп до пълната продуктова информация и визуализация на всички налични артикули и възможност за избор на устройство по вид, марка и цвят. Разплащанията се осъществяват през E-Pay или чрез наложен платеж, като сайтът гарантира контрол и сигурност на всички процеси по продажбата - от клика с мишката върху бутона "Купи" до доставката до вратата на клиента. Всички продукти, закупени от е-магазина имат гаранция и следпродажбен сервиз.
Е-магазинът на 2be е напълно функционален онлайн вариант на физически магазин от веригата. Той предлага бърз и удобен канал за продажба на крайните потребители, ползващи интернет като среда за пазаруване - хора, чиито брой, възможности, познания и умения в уеб средата расте непрекъснато (броят на интернет потребителите в България вече надхвърля 2 млн. души). Именно тези нови тенденции провокират решението на веригата да пусне онлайн канал за продажби.
"За нас беше изключително важно да отговорим на новите изисквания на клиентите и да им предложим услуга, която съчетава иновативни, динамични и атрактивни форми на търговия с гарантирани складови наличности и бързина на обслужването", каза Станислава Арнаудова, изпълнителен директор на веригата.
"Това е допълнителен канал за продажба, който пазарът изисква, и той по никакъв начина няма да повлияе върху наличната магазинна мрежа в страната или пък да провокира съкращения", увери Арнаудова.
На журналистически въпрос за отражението на световната криза върху веригата, Арнаудова отбеляза, че страната ни няма как да бъде отмината, като основната линия на влияние за 2be ще е в съкращаване на покупките на изплащане, заради затягането на кредитните условия от банките.
От 2be предвиждат допълнителни реверанси към своите онлайн потребители, като ексклузивни цени, промоционални пакети и предложениея, които няма да присъстват във физическите магазини на веригата, стана ясно още на пресконференцията.
Е-магазинът е допълнителен канал за продажба, който пазарът изисква, и той по никакъв начина няма да повлияе върху магазинната мрежа в страната, увери Арнаудова
Е-магазинът е допълнителен канал за продажба, който пазарът изисква, и той по никакъв начина няма да повлияе върху магазинната мрежа в страната, увери Арнаудова
"Амбицията ни е да превърнем електронния ни магазин в динамична търговска среда, в която посетителите да следят най-актуалните ни предложения, да правят информиран избор и да получават достъп до тях и то буквално за минути, обясни Яна Илиева, мениджър на проекта Е-магазин.
Онлайн магазинът на 2be използва технологична платформа на Oracle - Oracle Fusion Middleware. Дейностите по внедряване й, вътрешни приложения и интеграция със SAP са дело на Мусала Софт, а IBM осъществи доработките към SAP системата.
Уеб дизайнът и програмирането са дело на водещата българска компания в областта на интерактивните услуги Маг Студио.
Магазинът е първият в страната, който реално експлоатира технологиите от пакета Oracle Fusion SOA Suite в интеграция с бизнес приложенията на SAP ERP. Решението представлява набор от автоматизирани бизнес процеси, достъпни като уеб-услуги и интеграция между бизнес приложения, даващи възможност за човешка намеса във всеки един етап на процеса. Технологичната платформа (изцяло интегрирана в информационните и бизнес процеси на компанията) дава възможност за развитие на нови подходи в сферата на интернет продажбите.
--------
2be е търговското наименование на българската верига магазини за мобилни технологии и услуги с над 12-годишна история. Собственик на търговската марка 2be е фирма "Кимимпекс Търговия и Лизинг" ООД.
В момента магазинната мрежа на 2be включва 126 магазина в цялата страна. През 2007 година компанията инвестира над 4 млн. лева в разширяването на своята магазинна мрежа, е през септември тази година 2be стъпи с 13 магазина и на Македонският пазар, като се очаква до края на тази година техния брой да надхвърли над 25.
2be е единствената верига в България, която работи с всички телекомуникационни оператори.

Преговорите между Microsoft и Yahoo! се оказаха слух

News.bg - Технологии
Преговорите между Microsoft и Yahoo! се оказаха слух



Информацията за подновените преговори между Microsoft и Yahoo!, според която Microsoft е оценила онлайн рекламния бизнес с на Yahoo! на 20 млрд. долара, се е оказа невярна.
За това съобщава авторитетният американски блог AllThingsDigital, цитиран от IDG.BG.
Там пише, че в Microsoft и Yahoo! са се смели на съобщенията за намерението на Microsoft да купи бизнеса на Yahoo!
Представителят на Интернет компанията Брад Уилямс (Brad Williams) определи информацията като слух и подчерта, че Yahoo! не коментира слухове.
За плановете на Microsoft за закупуване на онлайн рекламния бизнес на Yahoo! за 20 млрд. долара съобщи британския The Times.
Според изданието, от Microsoft освен това са планирали да подкрепят новия управленски екип на Yahoo!.
В средата на октомври изпълнителният директор на Microsoft Стив Балмър уточни, че според него сделката с Yahoo! е икономически оправдана.
Но в началото на ноември той заяви, че Microsoft не планира да се връща към преговорите за пълна или частична покупка на Yahoo!.

Електронните търгове - нова стъпка на интернет пазара

Пари - 15 стр.
Електронните търгове - нова стъпка на интернет пазара

Христо ЛАСКОВ

Сайтове като kupisega.com тепърва навлизат на пазара у нас, но очакват розово бъдеще
Остават 2 минути до края на търга. Предметът, който се разиграва, е чисто нов лаптоп Sony Vaio, а цената, на която може да бъде купен, е 190 лв. Няма шега, няма измама поне при сайтове като kupisega.com, cent.bg, stotinkovauction. bg и подобните им.
Моделът
Бизнес моделът ни е нов за българския пазар. Ние сме първите, които го наложиха преди около месец и половина, коментира управителят на kupisega. com Андрей Басат. Ние не сме сайт аукциони от класически тип - клиент към клиент, като eBay, коментира той. Новото в този тип сайтове е, че те предлагат определен предмет на търг, който започва в определен час и ден и продължава различно време. И всеки път, когато някой наддаде за определен предмет, времето се рестартира, а цената скача с определена стъпка - например 2 стотинки. Така след приключване на наддаването за определен предмет потребителят плаща финалната цена за него и кредитите, които е поръчал предварително. На теория търговете при нас може да продължат вечно или поне докато някой наддава за тях, коментира Басат. До момента най-продължителното наддаване е било около седмица за гореспоменатия лаптоп, чиято крайна цена е била малко над 196 лв. Реално в магазина той струва около 2.4 хил. лв.
Печалбата
Откъде в такъв случай идва печалбата за този тип сайтове? От кредитите, които продават. За да може да наддаде, всеки потребител трябва да се регистрира и да купи кредити, а цената им е между 55 и 80 стотинки в зависимост от пакета, който предпочете потребителят. Други сайтове, като например stotinkovauction. bg, предлагат и наддаване с SMS, който струва 2.40 лв. Естествено има и аукциони на загуба. Така например трите плазмени телевизора, които предложихме в началото, бяха продадени за смешни пари, казва Басат. Един от „най-пресните" търгове - за новогодишна екскурзия до Виена, оценявана на 2.3 хил. лв., пък приключи на цена 5.93 лв.
Интерес
С течение на времето интересът към сайта ни расте, коментира Басат. Уникалните ни потребители са между 10 и 12 хил., а регистрираните - над 1000 души, казва той. Смятам, че за месец това е доста добро постижение. Сред най-търсените продукти на сайта са и най-новите телефони, лаптопи и колкото и странно да бе за нас - апарати за кръвно налягане, казва Басат.
История
Този модел на онлайн търгове не са нещо ново, открито специално в България. kupisega.com има и румънски еквивалент, който предшества българския. Собствениците на двата сайта пък са естонци, коментира Басат. Засега очакванията им за страната ни се оправдават, а за допълнителни планове още е рано да се говори, коментира той. И все пак смея да твърдя, че икономическото забавяне няма да се отрази на нашия бизнес, твърди Басат. Потребителите търсят нови джаджи, а ние им предлагаме евтина алтернатива да си ги закупят, добавя той. За това и смея да твърдя, че въпреки лекото ни забавяне кризата няма да има чак такъв негативен ефект за нас, завършва Басат.
***
Бъдеще
> Интернет пазарът 6 България остава пренебрежително скромен като обем, показва официалната статистика.
> Около 3% от всички транзакции в страната ни са минали през мрежата, но все пак оборотът й расте с главоломни темпове през последните години.
> Сред най-големите проблеми пред интернет предприемачите в
България е не толкова слабото проникване на мрежата в страната ни (според Басат около 25% от българите са онлайн, а според internetworldstats.com -55% от сънародниците ни са в мрежата).
> Много от потребителите са скептично настроени, казва Басат. Получавал съм писма от хора, които твърдят, че плащаме на подставени лица,
които да увеличават цените на аукционите ни, казва той. Такова нещо обаче няма - аз съм единственият човек, който работи 3а kupisega. com и поддържам целия сайт, добавя Басат.
> От Българската асоциация за електронна търговия също отчитат, че липсата на доверие е сред най-големите спънки пред развитието на онлайн пазара у нас.
***
Обратната връзка е от изключително значение за нас, Затова и само българското ни представителство има форум
Андрей Басат, управител на kupisega.com

вторник, 2 декември 2008 г.

Момчил Миков: 2009 ще е годината на таргетираните медийни канали

Expert.bg - България
Момчил Миков: 2009 ще е годината на таргетираните медийни канали



Световната стагнация ще накара рекламодателите да търсят по-директно представяне на своите продукти. През 2009 г. все повече ще се търсят по-таргетирани медии и канали на комуникация.
Това твърди Момчил Миков от Media Direction, част от BBDO Group България.
Предвид необятните възможости за реклама, интернет е каналът, който напълно отговаря на тези изисквания. Все повече рекламодатели се интересуват от това как се развиват интернет медиите и как могат да ги използват.
Много скоро мрежата ще погълне останалите канали на комуникация. Интернет е единствената интерактивна медия, и реално заинтересувалият се от офлайн рекламата човек може да получи информация, от която има нужда онлайн. За да работи една реклама, тя трябва да достигне до човека няколко пъти, категоричен е Момчил. По неговите думи, за да бъде успешен и за да се развива даден продукт в интернет, бил той рекламна кампания, сайт и т.н., е нужна офлайн комуникация с реалната аудитория.
За необходимостта от обратната връзка с потребителя, Момчил говори в своята презентация на провелия се в началото на месеца Уеб семинар, част от БГ Сайт 2008.
Срещнах се с него, за да чуя впечатленията му от този форум, мнението му за потенциала и предизвикателствата пред интернет рекламата в България, особено в условията на криза, и въобще да се опитам да уловя неговия поглед върху настоящето и бъдещето на този динамично развиващ се пазар, и разбира се, мястото на медиа планирането в него.
* * *
Как протича един процес на медиа планиране?
- Медиа планирането, както в интернет, така и в останалите медии, е обобщение на всички онези процеси, които предхождат една кампания с цел изпращане на креативно послание към клиента. Ние обединяваме тези процеси, като избираме най-подходящата медия за самото послание. Особеното е, че има един тънък баланс между покритието на самата кампания (reach), т.е. до къде достига тя, и колко пъти отделен човек ще види самото рекламно послание, независимо в какъв вариант (frequency). Много е важно правилното позициониране на медиите в медийния микс. Колкото е по-добре измислен и стратегически съпоставим със самото послание, толкова по-добре.
- За медиа планирането на кои марки отговаряте в момента?
- Говорейки за интернет реклама, един от нашите водещи клиенти е Beiersdorf. - - Бих казал, че това e една много добре интернет ориентирана компания. Нейните бранд мениджъри имат добър поглед върху интернет средата в България и умеят да взимат правилните решения. Все повече наши клиенти се интересуват как се развиват интернет медиите и как могат да ги използват. Много от тях непрекъснато увеличават присъствието си в интернет под различни нетрадиционни форми, не само чрез стандартната банер реклама. Walmark, Piccadilly, Evrokom, Pepsi и Prista Oil са част от нашите клиенти, които имат активност в интернет. Други наши клиенти тепърва планират да използват интернет като канал за комуникация.
- Има ли оптимален медиа микс? Наблюдава ли се отлив, респ. по-голям интерес, към определени канали на комуникация в условията на криза?
- При рекламата точни и ясни правила няма. Разбира се, има по-оптимални медиа миксове за конкретни брандове, клиенти или продукти, но това като цяло е свързано с маркетинговата и рекламна стратегия. Световната стагнация ще накара рекламодателите да търсят по-директно представяне на своите продукти. Очаквам, че през 2009 г. все повече ще се търсят по-таргетирани медии и канали на комуникация.
- Какви са впечатленията ти от провелия се в началото на месеца Уеб Семинар?
- Недостатък на Уеб семинара е, че се провежда веднъж годишно. Добре би било да се организира поне четири пъти в годината, предвид динамиката в уеб пространството. Постоянно се появяват нови медии, канали, възможности за реклама, както у нас, така и в световен мащаб. Това са неща, за които ние трябва да си говорим, да споделяме информация и впечатления, за да върви рекламата в интернет напред.
- В своята презентация цитира много интересни данни, според които 67% от онлайн търсенията в различни търсачки и директории са провокирани от офлайн медиите. Тези данни ясно говорят, че традиционните канали на комуникация все още работят. Така ли е?
- Безспорно, всеки един канал на комуникация работи. Въпросът обаче е с какви обороти. Твърденията, че интернет е медията на бъдещето, звучат несериозно. Интернет е медията на настоящето. Считам, че българските рекламодатели все повече ще инвестират в този канал. Тук искам да отбележа, че не става дума за канона "интернет реклама", тъй като тя има безкрайно много вариации, по-скоро имам предвид осъзнаване на необходимостта от интернет позициониране на самия бранд, което не е свързано непременно с реклама в конкретна медия. Със сигурност рекламодателите ще работят в тази посока.
В такъв случай възможно ли е интернет да погълне останалите канали на комуникация?
- Не само, че е възможно, но то това ще се случи. Не мога да прогнозирам точно кога, затова смятам, че споровете около темата са безсмислени на този етап. - - - - Реалността е такава, че в момента интернет е най-добрата съпорт медия. Ние трябва да се съобразим с този факт, планирайки реклами в интернет, които съпровождат представянето на марката в останалите медии (преди всичко телевизия). Затова е добре е кампаниите в интернет да стартират малко по-късно от тези в останалите медии. Интернет е единствената интерактивна медия, и реално заинтересувалият се от офлайн рекламата човек може да получи информация, от която има нужда онлайн. За да работи една реклама, тя трябва да достигне до човека няколко пъти. Ние не сядаме да гледаме рекламите, а ги възприемаме на подсъзнателно ниво, и за да подейства една реклама, тя трябва да мине няколко пъти от там.
- В момента вървят много ожесточени дискусии кое е по-важно - импресии или кликове? Какво е твоето мнение?
- Според мен споровете около тази тема са излишни. Всеки рекламодател, бранд или марка, дори всяка кампания има конкретни изисквания и цели, и спрямо тях, ние може да определим кое е по-вярното решение в случая. Сравнението между кликове и импресии е немислимо. Те не са противоположни и много често работят заедно.
- Как отчитате дали една реклама е ефективна?
- Всяка кампания си има различни цели и на тяхна база ние може да отчетем дали има успех или не. Реално, повечето интернет кампании в България търсят "brand awareness" (от англ. разпознаване на марката), което няма как да го отчетем, но има кампании, които целят директни продажби и регистрации, и при тях отчитането е по-лесно.
- На Уеб Семинара изнесе още едни интересни данни, според които 14% от хората вярват на рекламните кампании? Как ще коментираш този процент?
- Като цяло при стоките за масова употреба този процент почти не е важен, тъй като те се купуват на подсъзнателно ниво. Виждаш няколко пъти конкретен продукт и в момента, в който отидеш да пазаруваш в магазина, посягаш към него без да се замислиш. За стоките, които не са за масова употреба обаче се изисква време, за да се вземе решение, а то понякога е доста малко. Това е нещо, на което рекламодателите трябва да обърнат внимание, защото рекламата не е даденост, тя непрекъснато се развива. По мои наблюдения в България рекламата стига до хората, но те не й обръщат нужното внимание, особено на тази, представяща по-специфични продукти, които изискват време, за да се вземе решение. В този случай е много важно т.нар. "decision maker" (човекът, който дава компетентен съвет и взима решение) да е добре настроен към продукта или услугата на рекламодателя.
01.12.2008

вторник, 2 декември 2008 00:01:00

Четири агенции се борят за криейтив бюджета на „Мтел“

Дневник - Компании&Финанси - VI стр.
Четири агенции се борят за криейтив бюджета на „Мтел“



Четири рекламни агенции са останали в борбата за обслужването на мобилният оператор „Мтел“. По неофициална информация след представянето на криейтив предложенията в първия кръг на конкурса напред продължават настоящата агенция „Демнер, Мерличек и Бергман“, „Ди Ди Би София“, „Графити Би Би Ди О“ и „Ти Би Дабълю Ей София“. От „Мтел“ казаха, че официален коментар ще могат да направят „в близките дни“. Директорът „Маркетинг и комуникации“ на компанията Герасим Славов обясни само, че идеята на конкурса е „да се огледаме какво има на пазара и да преценим кое е най-добро за нашите брандове“. Затова и на агенциите не е било дадено конкретно задание. Пак по неофициални коментари на втори кръг също няма да има креативна задача, а ще бъдат разгледани финансовите условия на агенциите. Конкурсът стартира в края на септември, като освен четирите агенции, които са избрани да продължат напред, участваха още „Маккан Ериксон София“, „Юро Ар Ес Си Джи София“, „Публисис Марк“ и „Дъ Смартс“. Успоредно протича и конкурс за избор на медия агенция, за който също няма официални данни, но на пазара се коментира, че са били поканени почти всички големи играчи. Телекомуникационните оператори са сред рекламодателите с най-големи криейтив и медия бюджети. В рекламните среди често се коментира, че обслужващите ги агенции снимат поне по един тв клип на две седмици. „Мтел“ е най-големият рекламодател в пресата за последните 1-2 години, а в телевизия е в топ 10, изпреварвайки другите два телекома. Криейтив стратегиите на „Глобул“ се обслужват от „Огилви енд Мейда“, а на „БТК - Вивател“ - от „Лео Бърнет“.
вторник, 2 декември 2008 03:33:34

Два бронза спечели България от наградите „Епика“

Дневник - Компании&Финанси - VI стр.
Два бронза спечели България от наградите „Епика“



Две бронзови отличия от престижните европейски награди за реклама „Епика“ спечелиха екипите на „Публисис“ (за пресреклама на система за пречистване на вода на „Сименс“) и „Ноубъл графикс криейтив студио“ (за промоция на бира „Шуменско“).
Големият победител от тазгодишното издание на фестивала е лондонската агенция DDB, чийто екип ще отнесе две от най-големите награди - в категориите „Филм“ и „Пресреклама“. Тв наградата е за клип за „Фолксваген Поло“, а печатната - за снаксовете Marmite. Другите два големи приза от 22-ото издание на фестивала отидоха при Lowe от Лондон за външна реклама и при Great Works - Стокхолм, която спечели признание за интерактивната си кампания за водка „Абсолют“. Статуетките ще се раздават на церемония, която ще се проведе на 23 януари 2009 г. и за първи път ще е в Атина. Идеите на реклами-стите от Европа бяха оценявани от жури, в което участваха представители на 34 списания от 27 държави на континента. Експертите са прегледали общо 4945 заявки, подадени от 664 агенции от 51 държави. България беше представена с 34 проекта от 8 агенции. Въпреки големия интерес към наградите обаче конкуренцията тази година е по-малка в сравнение с 2007 г., когато представените заявки бяха 5642. Наградената идея на „Ноубъл графикс криейтив студио“ е торбичка за „Шуменско“, наречена „Каса бира“. Тя беше създадена като отделен рекламен продукт за марката и не беше част от конкретна кампания, уточниха от „Ноубъл“. Същата торбичка е била номинирана и на фестивала „Голдън дръм“ в Порторож (Словения) тази есен, а преди това спечели и сребро в категориите „Дизайн“ и „Външна реклама“ на фестивала на Асоциацията на рекламните агенции в България. През 2005 и 2006 г. екипът на „Ноубъл“ също беше оценен от журито на „Епика“ с бронзове за принт реклами на „Туборг“. Миналата година пък „Публисис“ стана единствената оценена българска агенция на фестивала и се върна с бронз от категорията „Принт реклама“ - за визия, с която спечелиха и на „Голдън дръм“ - Tuna As It Is за консервите с риба тон на „Алта България“. По традиция обаче с най-добри резултати от „Епи-ка“ си тръгват рекламистите от Германия, които както и през 2007 г. събраха най-много отличия - 97. На второ място с 55 награди от Атина през януари ще си тръгнат творческите екипи на британските агенции. А на трето място се нарежда браншът от Швеция, който заслужи 48 приза.
вторник, 2 декември 2008 03:34:43

България е последна в ЕС и по широколентов интернет

Нетинфо - ЕС
България е последна в ЕС и по широколентов интернет



Според Еврокомисията причина е липсата на конкуренция и слабости в действията на регулиращите органи
Едва 9,5 на сто от населението в България има достъп до широколентов интернет. Страната е на последно място по този показател в Европейския съюз, където като цяло достъп имат 21,7% срещу 18,2% през 2007 г. Това са последните данни на Европейската комисия, разпространени в Брюксел. Увеличаването на достъпа до широколентов интернет в ЕС показва, че общността остава световен лидер в тази област. С представения тази седмица от Европейската комисия план за икономическо възстановяване се предвижда да бъдат отпуснати 1 милиард евро за изграждане на инфраструктури, свързани с високоскоростен интернет, заяви комисар Вивиан Рединг, която отговаря за информационното общество. Най-масов достъп до широколентов интернет в Европейския съюз има в Дания - 37,2% от населението. Според данните на Еврокомисията ниският достъп в България, който все пак се е увеличил с 3,8% за последната година, може за бъде обяснен с липса на конкуренция в страната и със слабости в действията на регулиращите органи.
01.12.2008

Най-дразнещите реклами са пощенските листовки и имейлите

Класа - 11 стр.
Най-дразнещите реклами са пощенските листовки и имейлите



Пощенските листовки са най-дразнещи за потребителите от традиционните рекламни комуникации. Второто място е за телевизионните спотове. Това твърдят 52% от анкетираните в онлайн проучване на GFK Roper в САЩ. В него са участвали 2 хиляди потребители на над 21-годишна възраст. Изследването е извършено между 11 септември и 10 октомври тази година.
Като най-малко дразнещи са определени рекламите във вестниците и списанията. Посланията в печата и в телевизията са посочени като по-информативни и по-полезни от тези на билбор-довете или по пощата.
Данните сочат още, че брошурите в пощенските кутии са лидер и по отелност сред рекламните формати и са досадили на 30% от респондентите. По скука радиорекламите изместват телевизионните от второто място.
В света на дигиталния маркетинг ситуацията е почти аналогична. 54% от анкетираните са посочили електронната поща за най-дразнещата онлайн среда за реклама, а 22% са отегчени от имейл посланията.
Интернет рекламите са най-често определяни като "полезни", "интересни", "иновативни" и "забавни". Проучването не разграничава дисплей от сърч послания. Според данните в началото на кризата през тази есен само 14% от анкетираните са отговорили, че е "подходящо време да се купува". Според 53% е "време да се изчака", а 33% твърдят, че ситуацията е "някъде по средата". Респондентите в настроение за покупки обаче постепенно са се увеличили до 18%, докато изчакващите са спаднали до 40%.
Безплатните мостри на продукти са най-приеманата форма на реклама, сочи още проучването на GFK Roper. Тя дразни и най-малко хора - само 12%. На другата крайност са нежеланите имейли - само 4% от анкетираните са ги окачествили като приемливи. 84% от запитаните твърдят, че рекламните електронни писма са дразнещи. Интернет ре-
кламите, които вървят, преди да се зареди дадена страница, също не са пощадени от критика. Само 10% от респондентите ги определят като приемливи, а за 70% те са дразнещи.
Търсенето по ключова дума, което изстреля Google нагоре, е спечелило само 21% приемлив рейтинг за сметка на 48% дразнещ Мобилната реклама, за която се очаква да е доминираща през 2009 г., също няма много почитатели. 70% от интервюираните се дразнят от подобни послания, докато само 5% ги приемат.
7% бягат в интернет от тв спотовете
Повечето потребители гледат телевизия в мрежата, за да проследят любимите си предавания, които са пропуснали. Около 12% казват за онлайн телевизията, че е по-удобна, докато 7% използват мрежата, за да избягат от рекламите. Само 9% от участниците в проучването гледат онлайн тв, защото нямат монитори вкъщи.
Според данните 17% от пълнолетните използват интернет, за да теглят филми, а 33% слушат музика в мрежата. Изследването сочи, че докато сърфират в глобалната мрежа, потребителите вършат и други дейности едновременно. 17% от тях готвят, 19% си пишат домашните, а 45% предпочитат да ядат. Най-голям процент са тези, които гледат телевизия и говорят по телефона - съответно 54% и 59%.
Рекламите все повече губят позициите си сред потребителите.
Според изследването малко повече от 53% съобщават, че търговските послания ги отегчават. 52% говорят за тях, след като са ги гледали, а 51% правят нещо друго през рекламните паузи. 43% искат да преминат през търговските послания, колкото е възможно по-бързо, а същият процент стои пред компютрите си, докато вървят блоковете. Само 13% от респондентите са казали, че често сядат и гледат рекламите, докато са пред телевизорите. Почти толкова са отговорили, че научават от тях за нови продукти и услуги. Малко по-голям е процентът на тези, които гледат рекламите, за да разберат повече за продуктите и услугите, които ги интересуват.
вторник, 2 декември 2008 03:37:56

понеделник, 1 декември 2008 г.

Онлайн рекламите печелят от кризата

Insurance.bg - Новини
Онлайн рекламите печелят от кризата



Интернет позволява на маркетинговите мениджъри да съкратят разходи за сметка на по-голям ефект от кампаниите си
В началото на годината Джеф Зукер, директор на голямата телевизионна и кино компания NBC Universal, каза на своите служители, че най-голямото предизвикателство пред тях е да не допуснат сегментът на тв-рекламите да бъде изместен от онлайн рекламирането. И той наистина се оказа прав. Все повече потребители „обсебват“ виртуалното пространство и загърбват другите медии, а скоростта на рекламодателите по този маршрут е по-скромна.
Този факт надвисна като черна сянка над телевизионния бизнес, чиято основна живителна сила са рекламите. В момента ситуацията изглежда дори още по-лоша, поради условията, в които икономиката се намира, отбелязва сп. „Икономист“. А дали тези процеси ще ускорят пренасочването на агентите към интернет, или и там рекламирането ще претърпи упадък, само времето ще покаже.
Изданието цитира eMarketer – фирма за маркетингови проучвания - според която бъдещето на маркетинговата индустрия е именно в web пространството. Нейната прогноза, че online рекламирането ще пострада от кризата много по-малко, в сравнение с другите видове реклама. Основание за този оптимизъм според интернет анализатор на Морган Стенли е фактът, че глобалната мрежа претърпя истински фурор през последните няколко години. Времето на претруфените и безвкусни банери в уеб-портали като Yahoo! и MSN вече са отживелица и заемат едва 20% пазарен дял. Сега повече от ½ от пазара е зает от реклами в Google и конкурентни търсачки, които се появяват близо до резултатите от търсенето и рекламодателят плаща само когато потребителят кликне върху тях. Инвеститорите от своя страна знаят точно до каква публика е стигнала съответната реклама, както и до колко потребители.
Експерти в бранша коментират, че кризата няма повлияе много върху интернет рекламата и защото бюджетите за онлайн кампания, са много по-малки от тези в телевизиите например. Растежът на този пазар ще се запази и дори е възможно да засили темповете си, особено в развиващите се страни. Анализатори на българския пазар дори смятат, че до 1-2 години делът на рекламните инвестиции у нас, предназначен за мрежата, ще достигне до 15% - колкото е в развитите страни.
Тази седмица eMarketer предрече, че рекламирането по интернет в Америка, което е над половината от световното, ще се увеличи с 8,9% през 2009 г. Казано накратко, online рекламирането ще продължи да се разширява по време на рецесията, макар и не толкова бързо, колкото преди.
Оnline маркетингът все повече цели да насади в съзнанието на хората всичко на куп – и разбиране, и предпочитание, и лоялност към марка или продукт едновременно, с което обединява ефектите от телевизионната и печатната реклама.
С други думи, оnline трафикът движи напред сайтовете, където активно се рекламира и където рекламата е доказала своята ефективност. Това, според Микър, предоставя възможност за маркетинговите мениджъри да съкратят своите разходи и същевременно да постигнат удовлетворителни резултати от кампаниите си.
28.11.2008 г.

събота, 29 ноември 2008 00:01:00

Медийният закон в края на аналоговото време

Капитал - 44 стр.
Медийният закон в края на аналоговото време



Законът, мислен като инструмент за либерализиране и европеизиране на медийната среда у нас, легитимира частните медии (част от тях вече бяха на пазара от началото на 90-те) и създаде конкуренция на пазара. Създаде и правна основа за развитието на бившите държавни радио и телевизия. С днешна дата изглежда важен и още един ефект. Положителната оценка за закона беше основанието, на което България още през 2001 г., далече преди присъединяването към ЕС (за разлика от Румъния например), беше допусната до програмите MEDIA и българските творци успешно да реализират проекти с европейско финансиране в областта на аудио-визията.
Беше въведено технологично-неутралното регулиране на съдържанието. Оказа се, че това е правилна позиция. След специално решение на Конституционния съд беше избегнато прилагане на концесионен режим. Възприета е идеята за смесено финансиране на обществените медии. Много след приемането на българския закон Европейската комисия обяви изрично, че регламентирането на съдържанието и на преноса са две отделни области на законодателна регламентация, макар в процес на конвергенция. Законът въведе стандартите на директивите по отношение на търговското слово (означаване, разграничаване от основното съдържание). Въведе изискванията за европейски произведения и произведения на независими продуценти. Използва се сигнализация за неподходящо съдържание. Изчезнаха грубите всекидневни нарушения на авторските права, характерни за времето на първите кабелни телевизии.
Отговорността за прилагането
Важни задачи на закона остават неизпълнени. Не напредва според очакванията реформата на обществените медии. Не могат да се намерят ефективни начини за установяване на собствеността върху медиите, което затруднява контролните механизми за равнопоставеност и плурализъм. Регулаторът (Съветът за електронни медии, СЕМ), който по дефиниция трябва да бъде независим и ефективен, е едновременно зависим и неефективен. Решенията за състава му се консултират (виждаме особено отчетливо в условията на управляваща коалиция) в партийни централи - процедура, забранена от Конституционния съд. Няма грижа за създаване на силна администрация на регулатора. Губи се скъпоценно време в провалени процедури.
Приятната леност и немара, в която регулаторът дочака присъединяването на България към ЕС (време е да се обясни на регулатора), има граници. Картината е нерадостна - нищо в СЕМ не показва, че България е член на ЕС и вече има повишена отговорност за прилагане не само на българското, но и на общностното медийно законодателство. Безотговорно към хората е да се премълчава, че ако се открие наказателна процедура срещу България заради регулатора, отговорността няма да се понесе от него - а от държавата.
Какво медийният закон не е
Банално е да се напомня, но законът за медиите не е закон за властта върху медиите: нито е закон за печелене на избори, нито е закон за позициониране на пазара на правилните близки до властта икономически субекти.
Медиите не са област, в която законите се радват на дълголетие. През годините законът е променян 23 пъти. Има обективна причина: скоростта на промени в предмета. Но не за нея става дума. И не за промените в интерес на общото благо. Наистина, има отделни хармонизационни изменения, има и изменения, които подобряват текста в отговор на решения на ВАС. Но има изменения, свързани с контрола на властта върху регулатора или с контрола на властта директно върху пазара. Нереално откровени примери са поправките през мандата на царското движение - тогава странно процъфтя медийният бизнес както на депутати, така и на приятелски кръгове. Докато един ден отношенията в разнородната по интереси партия се влошиха и в неразборията се наложи да се спре лицензирането (Как? Чрез изменение в ЗРТ...): има ли друга такава държава?
Цифровото време
Поредното изменение на ЗРТ е в парламента. Няма съмнение - цифровизацията няма да ни отмине. Тя е повод за сериозни размествания на пазара. Последните могат да станат първи, като се ориентират сръчно в новите условия и предложат подходящото съдържание по подходящия начин на подходящата аудитория. Това е огромно предизвикателство за медиите: тези, които вече са наложени, бранят позиции и спектър, а кандидатите с агресивни маневри атакуват по-предни места.
И тук се появява отново медийният закон, който трябва да съобщи важни отговори: кой взема решенията за цифровото лицензиране, кога започва и има ли край тази надпревара, а също така дали по най-добър начин са защитени интересите на аудиторията. Някой би казал - няма интрига, всичко това вече е решено в Закона за електронните съобщения (ЗЕС). Но не - предложението на правителството е да се преосмисли схемата в ЗЕС. Вместо от медийния регулатор програмите да се определят пазарно.
Пазарното определяне на програми е една възможност. Но законопроектът вади от състезанието някои програми, за които предвижда задължително разпространение. Две програми на БНТ, с предимството на обществен оператор. Още две - bTV и "Нова тв", за които вероятно се разсъждава така: хората са свикнали с тях, а и имат по два национални лиценза за програма и мрежа в аналогови конкурси. Но няма да се състезава и още една програма, която има следния профил: има национален аналогов лиценз за програма, няма национален далекосъобщителен лиценз, но вече се разпространява. Името й е TV2.
Доказани ли са качеството, универсалността и разнообразието на тази програма, заради които тя да получи пазарно предимство? Заради какво общо благо трябва да се запише в закон задължително разпространение на TV2? Ако това не звучи на законодателя необосновано, утре може би с медийния закон ще се предостави на TV2 и собствеността върху аудиовизуално студио "Орфей", за да произвежда програмата в собствено студио?
Поредният проект за изменение на ЗРТ поставя и други въпроси. Налага ли се разрешението за използване на спектър за трите национални мрежи на първа фаза да се получи от едно лице? Претеглено ли е доколко слабостите на това решение от гледна точка на плурализма се компенсират от предимствата на един ефективен и опитен инвеститор? Не е ли опасно да се концентрират толкова възможности в едно-единствено предприятие? Срещу какви обещания този път ще се отделят пари от общия бюджет вече не за една, а за две програми на БНТ - и кога ще настъпи времето за прозрачност и отчетност на БНТ за разходването на бюджетната субсидия в обществен интерес?
Почти сигурно е, че това ще е последното изменение на действащия медиен закон. С края на аналоговото време си отиват едни проблеми, но идват други, също трудни за решаване. А срокът за въвеждане на новото общностно медийно законодателство е декември 2009 г.
събота, 29 ноември 2008 04:18:35

Двойно дъно

Капитал - 42 стр.
Двойно дъно



Понякога (всъщност, уви, доста често) българските медии приличат на куфар с двойно дъно. Когато го отвориш, виждаш купчина смачкани дрехи и мръсно бельо, а ако си стинеш носа и поровиш малко повече в тях, стигаш до още по-неприятните тайни.
Уволнението на Георги Коритаров от "Нова телевизия" е подобна история. Както всеки конфликт, набрал дотам, че да се спука в публичността, той има сложна предистория, с много участници и на пръв поглед е трудно да се прецени кой е прав. Позициите по случая почват от това, че един журналист, който съвестно защитава интересите на зрителите си, е бил несправедливо уволнен, и стигат до другата крайност - че той наистина е злоупотребил с дадения му ефир, за да преследва собствените си, съвсем користни цели. Истината, разбира се, рядко е в крайностите, но внимателният поглед върху случая дава възможност да се прецени кой е прав и какво наистина e станало. Тази история освен всичко друго е и поучителна - тя показва няколко тежки и мъчителни проблема на българските медии.
Фактите
Казусът с уволнението на Коритаров е сложен за разплитане, защото основните моменти в него не се случват публично. Въпреки това от разказите на всички замесени може да се възстанови сравнително точна картина за предисторията на конфликта.
През пролетта на тази година Георги Коритаров отива при шефа на "Лукойл - България" Валентин Златев. Двамата са се засичали на вечери, като свързващото звено между тях е столичният кмет Бойко Борисов. На срещата, вероятно изненадващо за Валентин Златев, журналистът му предлага да инвестира в имоти около гр. Самоков (според нюанси във версиите идеята е общината да се включи с апорт на земи, като впоследствие капиталът на съвместното дружество да бъде увеличен и Златев да запази контрол). Някои от участниците в този сюжет посочват като идеолог на сделката осъденият преди време за побой и отвличане шеф на "Евророма" Цветелин Кънчев. Телевизионният водещ дава подробности по предложението и показва скици на терените, които да се купят. В крайна сметка и след няколко срещи, на които темата е повдигана, шефът на "Лукойл - България" отсича, че сделката не представлява интерес за него, и спира да отговаря на позвъняванията на Коритаров. Това е предисторията.
Сблъсъкът се случва след сутрешния блок по "Нова телевизия" на 14 ноември. В предаването гостува Светла Василева - представител на собствениците на "Топлофикация - Правец". Тази подистория също е малко сложна, но заслужава да се разкаже накратко. Светла Василева се представя като един от информаторите на немския журналист Юрген Рот и твърди, че Правец е един "частен град", който се управлява от Валентин Златев. (Някои от твърденията на Василева са спорни, а конфликтът й (както й на представляваното от нея дружество "Топлофикация - Правец") със семейството на Валентин Златев е добре известен на медиите и е бил обект на предишни предавания и публикации.) След като известно време гостенката излага тезите си, редакторите на сутрешния блок предлагат на Коритаров да потърсят по телефона другата страна - шефа на "Лукойл". Вместо да приеме обаче, водещият казва: "Колегите ми предлагат да търсим Валентин Златев, но аз не знам дали има смисъл, защото той не си вдига телефона при позвъняване. Като гледа това предаване или му кажат, ще си вдигне телефона или ще се обади сам." На няколко пъти в предаването Коритаров казва също, че темата за Правец и интересите на Валентин Златев ще бъде продължена следващата седмица. Всъщност това става още на другата сутрин, когато анонимна жена се обажда по телефона и казва, че всичко, за което е говорено предния ден, е вярно. Това, изглежда, е достатъчно за Валентин Златев, за да прецени, че Коритаров започва кампания срещу него и подбира тенденциозно темите и събеседниците си в ефира на "Нова телевизия". В отговор бизнесменът решава да разкаже за случая на ръководството на телевизията и пише официално писмо. "Обръщам се към вас, за да ви информирам, че ефирът на НТВ [...] се използва за изнудване", пише в писмото. В него Валентин Златев настоява още за "административни санкции" срещу Коритаров и заплашва, че в противен случай ще се оплаче на прокуратурата и Съвета за електронни медии.
До този момент конфликтът не е публичен - все пак всички страни в него нямат интерес историята да се разнася. Миналия четвъртък обаче информацията излиза във в. "Уикенд" и още на следващия ден от "Нова телевизия" обявяват, че Георги Коритаров е уволнен. Официалните причини в съобщението са "неспазване на принципите на журналистическия плурализъм" и използване на телевизионния екран за "лични цели".
Публикацията в "Уикенд" даде възможност и на Коритаров да обясни отстраняването му. "За мен от формална гледна точка уволнението е функция от публикация в жълт вестник", каза той. В седмицата, последвала слизането му от екран, отказа да коментира в детайли историята на отношенията си със Златев. Самият Златев изобщо не гъкна, а от обслужващата го пиар агенция останаха пестеливи и обрани до първоначалните съобщения.
Грешката на Коритаров
Макар и оплетена от няколко различни сюжета, историята около един от най-известните и смятан за един от най-добрите журналисти в България изглежда проста. От позициите на стандартите за добра журналистика, независимо колко доказателства за невинността си може да даде Коритаров, това няма да има особено значение, защото винаги ще останат хора с основателни съмнения. В момента, в който се е състоял разговорът за покупка на земите, отношенията между Коритаров и Златев вече са излезли от здравословното общуване между журналист и публична фигура. Нещо повече - покрай тази история стана ясно, че Коритаров е в твърде близки приятелски отношения и с Бойко Борисов. В това нямаше да има нищо лошо, ако отново не залагаше съмнения за обективността на журналиста. Ако вечерта си ял, пил и веселил с някого и като какъв ще го интервюираш на сутринта - като телевизионен водещ или като приятел? (Коритаров сам разказа през седмицата в единственото си появяване на живо по телевизия "Скат" как една вечер, докато се веселели и уговаряли интервю за следващия ден с Бойко Борисов, за шега генералът звъннал на шефката на "Нова" Силва Зурлева и я подканил да дойде на сутринта, за да го "пази" от неуправляемия журналист. Тя отишла и ако трябва да сме честни, дори само тази история й дава достатъчно основания да уволни най-известния журналист в телевизията.)
Коритаров твърди, че умее да разграничава двете неща и на теория това не е невъзможно. Но за по-сигурно зрителите трябва да са наясно с отношенията на водещия и неговия гост. Така както през последните две години бяха наясно, че Коритаров е донасял на бившата Държавна сигурност и има втора самоличност като агент Алберт (вижте признанието на Коритаров тук, а част от доносите, писани от него тук). За зрителите, които му простиха това, беше достатъчно да преценяват какво говори, имайки важната подробност като "едно наум".
Става въпрос за обикновен конфликт на интереси - същото понятие, което в живота е неизбежно и затова се налага да се въвеждат стандарти. По ирония силно атакуваният от Коритаров бивш вътрешен министър Румен Петков беше обвиняван точно в същия грях заради нерегламентираните си контакти с дупнишките братя Галеви. И ако спазването на "хигиената" в отношенията е трудно за държавните служители, за журналистите уцелването на добрата практика е още по-трудно. Защото от медиите се очаква да общуват с всякакви източници, за да бъдат добре информирани. Умението е да се намира границата. Обвиненията за изнудване, отправени от Валентин Златев към Коритаров (основателни или не), станаха възможни точно защото тази граница е била прескочена.
И други грешки
Шефът на "Лукойл" Валентин Златев също сбърка - главно в това, че достатъчно категорично не е пресякъл разговорите по бизнес с телевизионния журналист. Парадоксално, макар че Златев има най-малко грехове в тази история, но също ще плати висока цена. Още дълго време оттук нататък (поне в електронните форуми) "първото му име" ще е Олигарх, а след запетайка ще се припомня, че е уволнил Георги Коритаров.
И "Нова телевизия" сбърка, като не обясни защо точно уволнява водещия си журналист. Собственикът на медиата винаги има право на това, разбира се, но предаванията и телевизионните звезди, особено в публицистиката, имат свойството да се превръщат в част от всекидневието на зрителите. И така както гражданите имат право да претендират за сградите - паметници на културата, приемайки ги и като свои, дори да са частна собственост, телевизионните зрители имат право да знаят защо се разделят със сутрешния водещ. Официално Коритаров беше обвинен, че използва ефира на "Нова" за лични цели, но в кой точно случай? В случая "Златев", както първоначално беше казано, или в предаването с "оперативно интересния" (по израза на полицаите) Брендо - според по-късно изявление на Силва Зурлева. Или всъщност конфликтът със Златев е бил само повод телевизията да се отърве от безспорно острите и в много случаи със значителни политически последствия предавания на журналиста?
Какво беше журналистика?
Случаят "Коритаров" в съвпадение с обявяването на досиетата на агентите на бившата ДС сред журналистите в държавната телевизия всъщност повдига голямата тема. Тя е за стандартите на българската журналистика въобще. (Изследователите на местната медийна действителност задължително трябва да гледат предаването по "Скат" ). Журналистът и бивш агент Коритаров гостуваше на колегата си в този двоен смисъл Велизар Енчев (бивш щатен служител на ДС), а по телефона се включи трети колега "под прикритие" - Кеворк Кеворкян, доносник на Шесто. Разговорът между тримата казва твърде много и потриса не само заради обръщенията с агентури имена.)
Един от много големите проблеми на българските медии е, че ужасяващо често не е ясно кой всъщност говори от екрана на телевизиите и страниците на вестниците. В много случаи под неубедителната маска на обществения интерес стои грозното лице на различни политически, бизнес интереси или обвързаности от стари времена. Проблемът е, че всички тези зависимости остават "недекларирани" пред публиката и подменят интереса на техните читатели с лични цели на журналистите, редакторите или собствениците на медии. Най-лошото е, че точно заради невидимите връзки и до момента десетина журналисти и политици са в състояние да зададат тема на деня и дори тема на месеца, макар тя да няма нищо общо с дневния ред на обществото. Затова е такова доверието към медиите, затова да си репортер не е престижно и затова качеството на журналистиката става жертва на негативната селекция на хора в професията.
И накрая още два факта, които не успяха да изплуват категорично в медийното отразяване на уволнението на Коритаров. Той не е искал комисиона за предлаганата сделка и няма запис - аудио или видео, на срещите му с Валентин Златев. Видно от резултата, това няма голямо значение.

събота, 29 ноември 2008 04:19:51

Ирена Комитова, организатор на изложението Lux only: Най-луксозно е онова, което не може да се купи с пари

Класа - 24 стр.
Ирена Комитова, организатор на изложението Lux only: Най-луксозно е онова, което не може да се купи с пари



Г-жо Комитова, изложението Lux Only се превърна в традиция. С какво ще изненадате тази година почитателите на уникалните марки? Целта ни като организатори е първи да показваме новостите във високия сегмент като например изключителни напитки, космически технологии за извайване на тялото, последни модели яхти, частни самолети и персоналширани автомобили, най-новите колекции превъзходни мебели и мода за дома, , луксозни имоти, бижута и произведения на изкуството, екзотични пътешествия. Специални гости имаме в лицето на италиански изложители на бижута и уникални тоалети, готвачи от Виена, готови да зарадват всички с особени лакомства, както и брандпосланици на уиски и шампанско с предвидени тестинги и вечери в строго лимитиран кръг от гости. От името на всички вносители на луксозни продукти у нас искаме да обърнем внимание върху фалшификатите и нелицензираното разпространение на уж "маркови стоки". Този феномен засяга всички и нанася директни икономически вреди не само на създателите на изделията, но и на икономиката ни като цяло. Ето защо посетителите на изложението ще могат да участват в играта ни: "Познай ментето, спечели оригинал" - а един от тях чрез жребий в края на Lux Only ще получи луксозен мобилен телефон VER-TU. Освен това част от приходите от билети ще бъдат предоставени за насърчаване дейността на Националния исторически музей и неговите изследователски звена.
Основен акцент тази година ще бъдат античните златни и сребърни съкровища, открити по нашите земи. Как се роди идеята за подобна интерпретация на понятието лукс? Съвсем естествено. Истинският лукс за всяка една нация се свързва най-вече с нейното уникално историческо и културно наследство. Първото обработено злато в света, още отпреди 4000 години, е открито по нашите земи! Това е безспорен факт и
е добре да го знаем, за да градим самочувствието си на нация-творец. Уникални златни съкровища, накити, маски и венци възхищават с изящната си изработка и неподражаем дизайн. Сега, когато светът е в глобална финансова криза и много неща се обезценяват, си струва да се познават истински непреходните неща и да се инвестира в повишаващи цената си активи. От друга страна, "репликите", които ние ще предложим на търг по време на откриването на Lux Only, са фантастичен подарък за всеки човек, "който има всичко".
Смятате ли, че луксът е единствено и само въпрос на пари и какви са перспективите за развитие у нас? И какво е разбирането за лукс в началото на XXI век?
Безспорно е, че луксозен продукт се прави с пари - защото парите са измерителят на уникалното майсторство в изработката и внимание към детайла, те осигуряват неповторимия дизайн и съвременно претворяване на традициите, както и избора на материали и съчетанието им. В Китай например се сервира супа с името "Буда прескочи стената", чиито съставки са толкова редки и изключителни - че една порция струва 2000 долара! В същото време безспорно е също, че "най-луксозно е онова, което не може да се купи с пари". Разбирането за лукс днес е силно индивидуално, то зависи от културата на нацията и от традициите й в областта. Перспективите ни за създаване на международен пробив в световен мащаб са свързани с туризма и с новите голф комплекси, с виното, бижутерията, строителството и модата. Всичко, което е уникално, може да бъде и луксозно - стига да се отличава с индивидуалност и качество, и да бъде маркетирано правилно на верните хора във вярното време.
Промени ли се отношението на българина към луксозните марки в последните годинц и смятате ли, че има луксозни български марки с потенциал да пробият и на Запад?
В последните години, със създаването на по-стабилна средна класа, ние с удоволствие откриваме и купуваме все повече и повече брандове - автомобили, облекла, аксесоари, часовници, пътешествия, а това гради В нацията ни познание и култура при ползването им. Водещите светобни имена на най-могъщйте луксозни брандове имат фирмени бутици в София, а ежеседмично ново голямо име открива свое представителство или фирмен шоурум тук. Едно проучване, което направихме преди около
месец сред 120 вносители и потребители на луксозни стоки и услуги, показа, че за луксозни се смятат следните български брандове: Virginia Atelier, Valentin, Mellini Fashion, Katarzyna, Todo-roff, Astella, Марина Диневи, Jeni Style, Denyl, PREMIUM Lifestyle.
Как се различава човекът, който е наясно с лукса, от онзи тип богаташи, които сме свикнали да виждаме - демонстриращи финансовото си състояние? По продължителността, с която е бил потребител на лукса. Английската аристокрация има векове традиции зад гърба си, ето защо там за луксозно се счита имение с много земя и конюшни около него, а не непременно с позлата на таваните в гостната. Направете сравнение между двореца "Версай" с парковете и градините му и новите високотехнологични изкуствени острови на Дубай и 600-метровата му най-висока сграда... Днес демонстрацията на финансово благосъстояние е широко достояние на обществото единствено поради могъществото на международните медии и поради интереса им към сензационни "новини" в тази област. Едни се радват да го демонстрират, други са свикнали с него и не му обръщат внимание.
Смятате ли, че обикновеният човек може да разпознае парвенюто от богатия човек от класа?И смятате ли, че като цяло българите нямат добро отношение към по-заможните от тях?
Всички сме и обикновени хора, и парвенюта в едно и също време (да ме извинят кралските особи, за тях тази забележка не се отнася). "Богатият човек от класа" е такъв, ако три поколения преди него са били богати. И говоря не само за парите, но и за образованието - а то за всеки един от нас е най-важното богатство.
Какво ще е отражението на световната икономическа криза върху premium брандовете и продажбите 6 световен мащаб и в България?
Негативно. 80%- от техните продажби се правят от представители на средната класа, които в тази ситуация понасят загуби в инвестиционното си порт-фолио, изпитват затруднения с ипотеките или с клиентския си кредитен рейтинг и ще спрат да купуват или ще се насочат към поевтини заместители. "Старите пари" от своя страна ще осъзнаят огромното си предимство и ще изискват възможно най-доброто на възможно най-изгодни цени. Резултатът в крайна сметка ще бъде по-голямо предлагане, още по-интересни иновации и дизайн, и по-ниски цени.
Вие почитател на кои луксозни марки сте? И от кои световни градове предпочитате да пазарувате? Моето хоби да изучавам луксозните брандове и техния маркетинг ме доведе, съвместно с партньорите ни от Експо Тийм, до организирането на изложението LUX ONLY. За мен всички високи марки имат уникално очарование и идентичност, излъчване, традиции и стойност. Ясно ми е било винаги, че няма как да ги притежавам, но мога да ги превърна в професия и изследователска страст, а също - в инвестиционна възможност посредством придобиването на акции от тези брандове. Не мога да отрека, че най-много обичам да пазарувам, когато съм в САЩ. Там вниманието към клиента е уникално, обслужването - безупречно, пакетирането на покупката е преживяване само по себе си. Накрая продавачът излиза иззад щанда, за да ти подаде елегантната хартиена чанта със закупената стока, кимва ти усмихнато и те изпраща до вратата. Два месеца след това получаваш в България каталог и покана да разгледаш лично новата колекция, както и уверението, че ако харесаш нещо, то ще бъде поръчано и доставено на всеки адрес по света.
събота, 29 ноември 2008 04:05:29

Microsoft дава $20 млрд. за интернет търсачката на Yahoo

Монитор - 25 стр.
Microsoft дава $20 млрд. за интернет търсачката на Yahoo



Софтуерният гигант Microsoft започна преговори за придобиване на интернет търсачката на Yahoo срещу 20 млрд. долара, съобщи агенция "Фокус", позовавайки се на информация в Sunday Times.
Предложението е основен елемент от сложна транзакция, която предвижда контролът над Yahoo да премине в ръцете на нов управленски екип с подкрепата на Microsoft. В компанията на Бил Гейтс обаче не възнамеряват да предлагат нова оферта за купуване на целия бизнес на Yahoo, след като през лятото бяха отхвърлени предложените от тях 47,5 млрд. долара. Смята се, че Джонатан Милър, бивш главен изпълнителен директор на America Online и Рос Левинзон, бивш президент на Fox Interactive Media, се подготвят да оглавят новия мениджърски екип. Според британския всекидневник високопоставени представители на Microsoft и Yahoo вече са договорили общите параметри на споразумението, но за момента няма гаранции, че то ще се увенчае с успех.
понеделник, 1 декември 2008 03:02:31

Мандатът на шефа на КРС скара депутатите

Дневник - 5 стр.
Мандатът на шефа на КРС скара депутатите

Даниела СТЕФАНОВА

След като преди седмица парламентарната комисия по транспорт и съобщения отхвърли идеята за по-дълъг мандат на председателя на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), в четвъртък дискусиите пак се завъртяха около уж решения казус. Държавната агенция за информационни технологии и съобщения беше внесла текст, с който мандатът на шефа на регулатора да стане 6-годишен. Лично председателят на КРС Веселин Божков защити искането, като се аргументира с удължения мандат на шефа на Комисията за защита на конкуренцията. Според депутата от БСП Радослав Илиевски комисията по транспорт трябва да преразгледа казуса. Това налагали „обективни обстоятелства“, тоест промяната в състава на комисарите, в който миналата седмица с указ президентът избра нов член - Анета Иванова. Той заема мястото на Валентин Георгиев, който има зад гърба си два мандата. „Анета Иванова от президентската квота ще се изравни по мандат с председателя, ако неговият остане 5 години“, обясни Илиевски, според когото така нямало да има приемственост. Прегласуване поиска и зам.-председателят на комисията Камен Костадинов. Шефът на комисията Йордан Мирчев отказа ново гласуване, позовавайки се на правилника на парламента. „Въпросът ще се реши в пленарна зала“, заяви той. На второ четене депутатите могат да върнат текстовете в комисия за ново обсъждане и прегласуване.
Междувременно в петък КРС претърпя втори провал в опита си да продаде ресурс за две нови GSM мрежи. В деловодството на регулатора не постъпи нито една оферта. Тръжни документи купиха „Глобул“, фирма „Епсилон контракшън“, чийто управител е бившият шеф на борда на БТК Гроздан Караджов, и неизвестната в телеком сектора „Комтек“. В петък комисията не излезе с официално съобщение за търговете. От обслужващата я PR агенция обясниха, че регулаторът ще излезе с решение за прекратяване на процедурите. Вероятно това ще стане тази седмица. „След като няма подадени документи, ще прекратим процедурата“, каза зам.-председателят на комисията Валентин Хараламбов и допълни, че въпреки негативния резултат са направили опит да продадат честотите. Началната цена за по-малкия ресурс беше 38 млн. лева, а за по-големия - 57 млн. лева. Според експерти изграждането на мрежа с национално покритие иска инвестиции от 100-150 млн. лева. Затова според представители на сектора, за да насърчи навлизането на нови играчи на вече наситен пазар, регулаторът трябва да съобрази цената не само с тарифата си, но и с големината на пазара, с цените на лицензите на настанилите се на пазара GSM оператори и да предложи на правителството по-ниска цена. За сравнение - третият мобилен оператор в България - „Вивател“, който започна работа в края на 2005 г., въпреки мощните инвестиции на БТК все още не може да премине 10% пазарен дял.
Но и след тези два провала комисията не крие намерението си да обяви нови процедури за други свободни честоти.
в. Дневник - стр. 5
понеделник, 1 декември 2008 02:39:30

Сериозно-игрива рекламна кампания стартира Jameson

Hicomm - 12 стр.
Сериозно-игрива рекламна кампания стартира Jameson



Кампанията на Jameson под името Seriously Playful стартира у нас в края на октомври с провокативна външна реклама.
Нетрадиционна рекламна кампания започна Jameson. Кампанията на легендарното ирландско уиски под името Seriously Playful стартира в България в края на октомври с провокативна външна реклама. фотографиите са заснети от Джон Ранкин, който се прочу с портретите си на актьорите Юън Макгрегър, Кейт Бланшет, Моника Белучи и бившия премиер на Великобритания Тони Блеър. За българската премиера на кампанията Jameson направи импровизирано проучване на тема сериозно и игриво. На 20 октомври избрани почитатели на марката получиха електронна покана, даваща им право да гласуват. Поканените имаха възможност да изберат характера на предстоящото събитие - официален коктейл или небрежно парти. Според резултатите 20% предпочетоха сериозно събитие, а 80 на сто гласуваха за игриво парти. В духа на новата си кампания обаче Jameson изненада гостите си. като организира и двете партита... на едно място. Ролите на домакини бяха поверени на медийния експерт Георги Лозанов, който забавлява гостите на Playful партито, и Светльо от Хиподил, който приветства присъстващите на Serious събитието. Свалянето на преградата между двете партита пресъздаде мотото на Jameson, според което сериозното и игривото са неразделни.
неделя, 30 ноември 2008 02:53:22

Приливи и отливи и в най-добрите компании

сп. Тема - 40 стр.
Приливи и отливи и в най-добрите компании

Татяна ЯВАШЕВА

В трудни времена слабите отпадат от играта, а силните имат възможност да се развият още по-бързо
Пари се печатат, но доверие - не. Щом напоследък толкова много говорим за доверие, явно, че неговият дефицит рязко нараства - както в междуфирмените отношения, така и в самите компании. Има мениджмънт, който владее положението, макар че ситуацията на пазара рязко се промени в последните месец-два. При тази динамика Hewitt Associates съвместно със своя стратегически партньор от България „Мандей инсайт" обяви резултатите от проучването „Най-добрите работодатели 2008". То всъщност отчита доверието на служителите към своя работодател. В проучването участват 13 500 служители и 350 мениджъри от 84 компании. Изводът е, че най-добрите и в криза показват, че са най-добри.
Топмениджьри си отиват
„Много от амбициозните, дълго планирани стратегии за растеж и икономическо развитие ще бъдат зарязани през тези тежки времена на икономическа и финансова криза. Придържането към смелите начални планове на компаниите ще доведе до победа само някои предприемчиви шефове, но повечето директори ще се опитват да запазят своите позиции и постигнатите резултати, без да рискуват в нови начинания. DHL, една от най-големите компании доставчици и част от Deutsche Post World Net, съобщи на 10 ноември, че ще остави без работа 9500 свои служители в Америка и ще прекрати доставката на вътрешни пратки." Така започва един анализ, посветен на промените, които предприема компанията на експресни куриерски услуги и спеди-ция DHL. В проучването на Hewitt сред най-добрите работодатели 6 раздел „Големи компании" е и DHL България. Когато потърсих Красимир Янев, генералния директор на компанията „най-добър работодател", стана ясно, че той и още трима топмениджьри скоро напускат. От DHL си отиват четирима души, под чието управление българското подразделение на международната корпорация се е превърнало в работодател, ценен от служителите. Защо си тръгват? „Има преструктуриране и по-малките дъщерни дружества в България, Словакия, Словения преминават на подчинение на ръководството в по-големи страни, като България ще се управлява от екипа в Румъния", обяснява Янев. При тази промяна той не вижда подходящо място за себе си и ще търси реализация извън компанията. Надява се впоследствие да не се налагат други съкращения на персонала, но според него подобно обещание никой не може да даде.
В DHL България „цифрите" все още не усещат глобалната криза, защото ръстът на приходите от продажби е с близо 20% по-висок от миналата година. В тази ситуация резонен е въпросът „Защо България се наказва с такова преструктуриране?" В корпорациите обаче подобни решения се вземат на стратегическо ниво и те могат да засегнат дори страни с много добро представяне. „При всяко съобщение за съкращения цената на акциите на съответните компании веднага скача. Общият тон е тон на криза и такъв тип новини се приемат като сигнал, че редиците се стягат", обяснява Янев. Той е уверен, че и догодина DHL ще е сред най-добрите работодатели, тъй като компанията се ръководи успешно. То е като корабът, който се лЬшка в зависимост от прилива и отлива. Ако деловата среда се влоши, тя ще се влоши за всички. И понеже DHL България ще се сравнява с околните, сигурен съм, че ще е пак сред първите, уверява нейният все още генерален директор.
Силните оцеляват
Да видим какво се случва и в една средна българска компания, която и тази година е отличена като най-добър работодател. „Телерик" е създадена през лятото на 2002 г. и вече е основен играч на световния пазар за софтуерни модули и приложения за платформата Microsoft.Net. Компанията е изцяло българска с централа в София и офис в Бостън. В София работят 150 души, а в офиса в САЩ още девет. „Нашата стратегия за развитие не се е променила много в условията на глобална криза. Не планираме генерални мерки за свиване на разходите, не предвиждаме съкращение на персонал. Точно обратното - имаме доста агресивни планове за 2009 г. и се надяваме да израснем още повече. В трудни времена слабите компании отпадат от играта, а силните имат възможност още по-бързо да се развият. Ние се стремим да бъдем силни и да се възползваме от трудностите на нашите конкуренти", твърди Светозар Георгиев, съсобственик на „Телерик". В никакъв случай няма да съкращават кадри в резултат на кризата, тъй като според четиримата управители особена полза от това няма. Стремежът ще е компанията да е по-продуктивна и ефективна, за да надмине конкуренцията. „Амбициозните екипи оцеляват", вярват в „Теле-рик". Стимулирането на творчеството е един от най-силните мотиватори в тази българска IT компания. Възможността да се правят продукти на световно ниво, да се работи с най-известните фирми по света и да се участва на най-престижните изложения вдъхновявала всеки IT специалист в „Телерик" да дава най-доброто от себе си.
Дивиденти
Заради динамиката на промените Hewitt прави експресно проучване доколко в условията на криза служителите се чувстват информирани за случващото се с компанията, в която работят, и доколко ще се отрази на работното им място. Около 73% са на мнение, че кризата ще ги засегне. Налице са обаче големи разминавания между това, което топмениджърите мислят, и онова, което служителите усещат. Това е показателно за недобрата комуникация. Изследването сочи, че колкото по-ангажирани са служителите, толкова по-добър е финансовият резултат на компанията. Това, разбира се, не е единственият фактор, който влияе върху постиженията, обяснява Ирена Бояджиева, ръководител на проучването за България. Кризата всъщност е време, в което, преди да се отреже, трябва добре да се премери.
Важно е работодателите да се държат така, че да не загубят доверието на своите служители, съветва Бояджиева. Според нея икономическата криза не бива да се превръща и в криза на отношенията „работодател-служители". Лоялността не бива да се губи. Добрата комуникация е решаваща. Защото във времена на промени служителите са склонни да се фокусират върху своите проблеми, а не върху бизнеса на компанията. Сега е моментът да се заздравят екипите, като се заложи на честност и откритост за всичко, което предстои. За да се чувстват служителите сигурни за своето работно място, трябва да се гарантира доброто бъдеще на фирмата. А това може да стане само ако те дадат своя сериозен принос за това. Така се получава затворен цикъл - има ли разбиране за целите, с общи усилия компанията ще се справи с трудностите. Дивидентите от това съвместно усилие няма да закъснеят.
***
ПЛЮС И МИНУС
Усещането за справедливост и за баланс - това е важно в управлението на една компания. Трябва да се отчете, че много групи от хора са в отношения с компанията - клиенти, служители, акционери, общество. Ако някоя от тях не бъде удовлетворена за достатъчно дълъг период от време, балансът се нарушава. Като цяло служителите трябва да се чувстват удовлетворени на работното си място, акционерите трябва да са удовлетворени, клиентите също, но порочно би било да се фаворизира която и да е от тези групи, твърди Красимир Янев от DHL България.
Предимството на корпорациите е, че имат сериозна предпазна мрежа, създадени са правила и процедури, т.е. има утъпкани пътища, по които се върви по-лесно. Но когато вървиш по утъпкан път, не може да си креативен. В корпорациите се говори за предприемаческо отношение към работата, но това по-често са думи. Тези удобни процедури не дават възможност мениджърът да прояви предприемчивост и творчество, каквито той може да постигне в една малка компания. Но там пък няма утъпкани пътища.
Екипът би могъл да дава отлични резултати както в неблагоприятна, така и в благоприятна пазарна среда само ако има обединяване около ценности и цели. В ситуация на забавяне на пазара най-важна става именно производителността, а тя се постига с добре подготвен екип. Не бих посъветвал никой да спестява от обучение и развитие на екипа си независимо колко трудни са времената, твърди Атанас Гаров, изпълнителен директор на Colliers International.
сп. Тема – стр. 40-41
неделя, 30 ноември 2008 02:50:54