вторник, 2 декември 2008 г.

Най-дразнещите реклами са пощенските листовки и имейлите

Класа - 11 стр.
Най-дразнещите реклами са пощенските листовки и имейлите



Пощенските листовки са най-дразнещи за потребителите от традиционните рекламни комуникации. Второто място е за телевизионните спотове. Това твърдят 52% от анкетираните в онлайн проучване на GFK Roper в САЩ. В него са участвали 2 хиляди потребители на над 21-годишна възраст. Изследването е извършено между 11 септември и 10 октомври тази година.
Като най-малко дразнещи са определени рекламите във вестниците и списанията. Посланията в печата и в телевизията са посочени като по-информативни и по-полезни от тези на билбор-довете или по пощата.
Данните сочат още, че брошурите в пощенските кутии са лидер и по отелност сред рекламните формати и са досадили на 30% от респондентите. По скука радиорекламите изместват телевизионните от второто място.
В света на дигиталния маркетинг ситуацията е почти аналогична. 54% от анкетираните са посочили електронната поща за най-дразнещата онлайн среда за реклама, а 22% са отегчени от имейл посланията.
Интернет рекламите са най-често определяни като "полезни", "интересни", "иновативни" и "забавни". Проучването не разграничава дисплей от сърч послания. Според данните в началото на кризата през тази есен само 14% от анкетираните са отговорили, че е "подходящо време да се купува". Според 53% е "време да се изчака", а 33% твърдят, че ситуацията е "някъде по средата". Респондентите в настроение за покупки обаче постепенно са се увеличили до 18%, докато изчакващите са спаднали до 40%.
Безплатните мостри на продукти са най-приеманата форма на реклама, сочи още проучването на GFK Roper. Тя дразни и най-малко хора - само 12%. На другата крайност са нежеланите имейли - само 4% от анкетираните са ги окачествили като приемливи. 84% от запитаните твърдят, че рекламните електронни писма са дразнещи. Интернет ре-
кламите, които вървят, преди да се зареди дадена страница, също не са пощадени от критика. Само 10% от респондентите ги определят като приемливи, а за 70% те са дразнещи.
Търсенето по ключова дума, което изстреля Google нагоре, е спечелило само 21% приемлив рейтинг за сметка на 48% дразнещ Мобилната реклама, за която се очаква да е доминираща през 2009 г., също няма много почитатели. 70% от интервюираните се дразнят от подобни послания, докато само 5% ги приемат.
7% бягат в интернет от тв спотовете
Повечето потребители гледат телевизия в мрежата, за да проследят любимите си предавания, които са пропуснали. Около 12% казват за онлайн телевизията, че е по-удобна, докато 7% използват мрежата, за да избягат от рекламите. Само 9% от участниците в проучването гледат онлайн тв, защото нямат монитори вкъщи.
Според данните 17% от пълнолетните използват интернет, за да теглят филми, а 33% слушат музика в мрежата. Изследването сочи, че докато сърфират в глобалната мрежа, потребителите вършат и други дейности едновременно. 17% от тях готвят, 19% си пишат домашните, а 45% предпочитат да ядат. Най-голям процент са тези, които гледат телевизия и говорят по телефона - съответно 54% и 59%.
Рекламите все повече губят позициите си сред потребителите.
Според изследването малко повече от 53% съобщават, че търговските послания ги отегчават. 52% говорят за тях, след като са ги гледали, а 51% правят нещо друго през рекламните паузи. 43% искат да преминат през търговските послания, колкото е възможно по-бързо, а същият процент стои пред компютрите си, докато вървят блоковете. Само 13% от респондентите са казали, че често сядат и гледат рекламите, докато са пред телевизорите. Почти толкова са отговорили, че научават от тях за нови продукти и услуги. Малко по-голям е процентът на тези, които гледат рекламите, за да разберат повече за продуктите и услугите, които ги интересуват.
вторник, 2 декември 2008 03:37:56

Няма коментари: