петък, 5 декември 2008 г.

БТК хариза ефира ни

Стандарт - 2 стр.
БТК хариза ефира ни



Австрийци придобиват монопола върху сигналите за медиите
Армията и НАТО на нокти, може да им подслушват разговорите
БТК хариза и ефира ни. След като телекомът започна да разпродава на парче активи, сред които и апетитни имоти, дойде ред и на т. нар. релейки. Това са съоръженията, които разпръскват сигнала на ефирните телевизии на радиа, така че да можем да ги гледаме и слушаме в дома си. Т. нар. НУРТС - Национално управление "Радио и телевизионни системи", се продава на австрийската компания ОРС (Йостеррайхише Рундфункзендер ГмбХ & Ко КГ [Oesterreichische Rundfunksender GmbH & Co KG]). Договорената продажба бе обявена вчера от БТК през Българска фондова борса. Купувачът е стратегически инвеститор и осъществява дейност в областта на радио и телевизионното разпространение в Евросъюза. ОРС е избран след проведена международна тръжна процедура, обявиха от БТК. Очаква се сделката да приключи след получаване на одобрение от съответните регулаторни органи.
Държавата се е опитала да наложи вето със златната си акция в телекома, но не е успяла, научи "Стандарт". Регулаторът КРС обаче, който трябва да защитава интересите на държавата в сектора, за пореден път пуска аванта на телекома, след като им разреши да субсидират "Вивател". Така за пореден път става ясно, че комисията не защитава държавния интерес, а този на частниците.
Сделката вече предизвика скандал в родните медийни и телекомуникационни среди. На практика НУРТС е единствената система за разпръскване на сигнал, която се ползва в държавата. Друга такава възможност има само през сателит. Така управлението се явява водещ доставчик в страната при преноса на радио и телевизионен сигнал. Мрежата му включва над 800 съоръжения, покриващи почти 100% от територията на България. Така дружеството се явява монополист и засяга от най-големите до най-малките играчи на медийния пазар. И така НУРТС, чиято дейност поради важността си е почти секретна, се явява черешката в тортата БТК.
Сделката може да изправи на нокти не само бизнеса, но и цялата държава. НУРТС засяга пряко националната сигурност, защото услугите се ползват и от отбранителните ни сили. Те са важни и за нашите атлантически и европейски партньори за осъществяване на комуникация. Засега няма яснота за параметрите на сделката и за това какви са задълженията на новия собственик по поддръжката на мрежата. От БТК отказаха коментар по всякакви въпроси, касаещи сделката. Не получихме отговор нито на питането какви такси събира в момента НУРТС от ефирните медии, нито дали заедно със съоръженията се продава земята под тях, нито дали отбранителните ни власти и техни партньори ползват тази мрежа и как ще продължат да я ползват занапред, след смяната на собствеността. Цена на сделката изрично не се съобщава. Но според запознати става дума за около 150 млн. евро. От една страна, за подобна компания това е съвсем нищожна сума. От друга обаче, за собствениците на БТК тя си е чиста аванта. Като се има предвид, че цялата БТК бе приватизирана за 230 млн. евро, няколко години по-късно новите стопани осребриха сделката по най-добрия начин, продавайки на парче. Първо компанията получи за една четвърт от таксата лиценз за мобилен оператор. После исландецът Тор Бьорголфсон препродаде цялата компания за крупната сума от 2 млрд. лева (над десетократна печалба). Сега постепенно новите собственици се отървават от страничните дейности срещу солидни суми. Предстои разпродажба и на апетитни имоти на телекома в идеалните центрове на големите градове. Начело в списъка е Телефонната палата на ул. "Гурко" в София, за която от години родни бизнесмени са готови да броят 60-80 млн. евро.

Няма коментари: