петък, 28 ноември 2008 г.

Трети медиен панаир във ФЖМК

Актуално - България
Трети медиен панаир във ФЖМК



Разнообразието на съдържание и мнения в съвременните български медии ще бъде основната тема на Медиен панаир "Журналисти по теория, журналисти на практика" между 1 и 5 декември 2008 г. Третото издание на Панаира ще премине под темата "Медиен плурализъм и медийно разнообразие" и трaдиционно ще се проведе в залите на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ. Тази година организаторите са решили традиционното дарение за журналистическия фалкултет да бъде под формата на специална компютърна техника, която да помага за обучението на студентите с увредено зрение. По-рано през годината във ФЖМК бе открита мултимедийна редакция, дарение от Медиен панаир 2007. Освен представяния на повече от 20 от най-големите български медии, рекламни и пиар агенции и продуцентски компании, третият Медиен панаир включва 5 дискусии, вдъхновени от основните теми от изминалите 12 месеца. Тази година откриването ще бъде направено с икономическа дискусия - "Икономи(к)и по време на криза", в която ще вземат участие някои от най-добрите български икономически експерти и журналисти и известни личности от сферата на бизнеса. За вторник, 2 декември, са предвидени третото издание на атрактивния дебат "Реалити шоу вместо реален живот" и дискусията "Културен афиш в медиите". В сряда журналистът Светла Петрова ще бъде водещ на политическата дискусия "За изборите в предИЗБОРНATA година". Петъчният дебат, традиционно посветен на социалните кампании, тази година е на "зелена" тема и е озаглавен "Ние и Те - Гражданското общество и медиите". По време на третия медиен панаир ще се проведе научната конференция "Медиен плурализъм и медийно разнообразие", в която си партнират практици и теоретици в областта на журналистиката. Ще бъдат раздадени и наградите от студентския конкурс "Аз обичам Своя Университет". Програмата на Медиен панаир 2008 можете да намерите на блога на Панаира на адрес www.mediafair.wordpress.com.
27.11.2008

петък, 28 ноември 2008 00:01:00

Проф. Христо Кафтанджиев: Овчарки в рекламата? Настъпила е криза!

Новинар - 12 стр.
Проф. Христо Кафтанджиев: Овчарки в рекламата? Настъпила е криза!

Аглика ГЕОРГИЕВА

Послания от типа "радост вкъщи - завист за съседа" мотивират българина да купува, смята експертът
Христо Кафтанджиев e доктор на филологическите науки и професор във Факултета по журналистика на Софийския университет. Преподава обща теория на рекламата, креативни аспекти на рекламата, реклама и визуална комуникация. Чест гост е в чужбина, където чете лекции по маркетингови комуникации на различни стоки и услуги. Специализирал е в Холандия, Обединеното кралство, Ирландия и Русия. Член е на журито на Нюйоркския рекламен фестивал. Автор е на книги и на много научни статии по реклама и семиотика.
***
- Какво се случва с рекламата по време на финансова криза?
- Колкото и да падат обемите на рекламите като цяло, тези на лекарствата нарастват. Хората са стресирани и ги обхващат хипохондрични настроения. От гледна точка на послания по време на криза определено се работи със страховити апели. Те са характерни особено за рекламите на застраховки. Страхът неизменно присъства - пожар в къщата, обират ни дома и т.н. Уплашени сме и много лесно се поддаваме на манипулация. В такова време закономерно се лансират знакови фигури с доказан авторитет в обществото. Тяхната стабилност е контрапункт на всеобщата несигурност. Когато възникна проблемът с Първа инвестиционна банка, отново се прибягна до изпитани ПР хватки. Лично министър-председателят излезе, за да успокои вложителите и да им каже, че всичко е наред. После в рекламен клип личност като футболиста Димитър Бербатов свидетелства, че има доверие на институцията. Това бе уместен ход, тъй като националът ни има добър имидж: като човек е готин, с успешна кариера, занимава се с благотворителност. Друга банка също използва известното лице на Стоичков, но сбърка. Около този човек винаги се вихрят скандали. Това е личност, отричаща приноса на родината си за израстването си в кариерата.
- Множат ли се рекламите на алкохол и храна по време на криза?
- По време на криза се консумира повече алкохол и храна. Отключват се защитни механизми: хората са уплашени и си казват - дай да ям и да пия, че не се знае утре какво ме очаква. Принципът на удоволствието обаче частично се трансформира. Рекламата пак се фокусира върху образа на красивата жена, която чака мъжа си вкъщи, но този път тя е скрита зад блиндирана врата. При нормална ситуация това момиче щеше да бъде показано на вечеря в ресторант, сега обаче то е ситуирано в затворено пространство. Визуално също се активират знаците за защита: повече чадъри в рекламите на застраховки, повече покриви, защото те ни пазят, повече яки типове, повече полиция, дори повече немски овчарки. Ако например в една реклама на застраховка досега са се появявали две немски овчарки, сега по време на криза те ще са повече.
- Глутница?
- Да, съвсем сериозно. Доказателство за това може да се види в една реклама от времето на Великата депресия, където овчарката има своята своеобразна премиера. Оттогава насетне статистиката документира, че при криза броят на кучетата като рекламен елемент нараства. Тази своеобразна хипербола е логичен израз на страха, на усещането за несигурност. Женската сексуалност също е потърпевша в такава ситуация. Дамите са уплашени и е нормално да подават по-малко сексуални сигнали. По време на криза става страшно. Коя нормална жена ще се реши да се сексуализира? Между другото има едно много интересно изследване, измерващо зависимостта между дължината на полите и стабилността на финансовата ситуация. По време на Втората световна война роклите стигат до обувката. Постепенно в следващия период кракът започва да се открива, за да се стигне до триумфа на минижупа през 70-те, когато можем да говорим за абсолютен икономически просперитет. Тогава джобовете са пълни с пари и имаш свободата да избереш какво да сложиш на тялото си. Кризата чисто икономически отхвърля разточителството на плат - набавяли са го с купони. Проблемът се оказва психологически. Дългите поли носят на жените усещане за сигурност, те се крият в тях.
- По време на криза променя ли се ролята, в която жената се въплащава в рекламите?
- В такава ситуация е много по-вероятно жената като персонаж на рекламата да бъде в ролята на майка и домакиня, а не на изкусителка. Младите момичета се пренебрегват за сметка на солидните, зрели жени, стожер на семейството и гаранция за стабилността му. Майката е един от най-добре работещите символи на защитата.
- От гледна точка на народопсихологията какви апели въздействат на българина и какъв е начинът един клип да го мотивира да купи някаква стока?
- Има един много конкретен пример, за който знам от Димитър Доганов, най-добрият специалист по теория и практика на рекламата у нас. През 30-те години фирмите „Телефункен” и „Филипс”, които са конкуренти на пазара на радиоапарати у нас, обмислят индивидуални стратегии за привличане на нови клиенти. И двете компании предлагат продукция с еднакво добро качество и на сходни цени. При това положение от „Телефункен” поръчват изследване в Катедрата по експериментална психология към СУ, която по това време се ръководи от българин, ученик на великия Карл Густав Юнг. Те правят национално проучване, което констатира, че водещите въздействащи апели за българина са семейството и завистта. Тогава от „Телефункен” правят следното рекламно послание: „Телефункен", гордостта на семейството, завистта на съседа”. Този подход удря в десетката и се оказва печеливш ход. Конкуренцията е ликвидирана.
- Доколко успешно се интерпретира темата за семейството? В една позната реклама на кайма персонажите взаимно се надлъгват, поставяйки семейните ценности под въпрос. Свекърва пита бременната си снаха дали приготвя сърмичките с нейната кайма, а тя я мами, криейки купената от магазина. Синът е глупашки доволен в невежеството си...
- Нещата са съвсем точни. Жената логично е човекът, който пазарува и прави избор. От друга страна коя нормална домакиня ще тръгне да мели кайма на съпруга си, още повече с желанието да угоди на майка му?! След като гладникът иска да се храни качествено, нормално е да го изработят някак си. Помисли за гледната точка и на мъжа. За него мама е най-важна, затова тя като орлица се е надвесила над него. Всичко си е на мястото. Съпругата е доволна, защото ги е изманипулирала. Голяма част от рекламите се правят именно от гледна точка на жените. Те са основните купувачи особено по отношение на храните. Същото важи и за праховете за пране. Спомняте си печената домакиня от рекламата на „Бонукс”, която има мъж глупак. Това е идеалният модел, който съответства на оригинала. Всяка жена вижда в половинката си глупак, който не може да й помогне в грижите за дома. Това е не само реклама, това е мехлем за наранената женска душа. Така е по цял свят. Рекламата не работи с обективни данни, а с нашето виждане на потребители.
- В последно време сме свидетели на кампанийна активност по отношение на политическия ПР във връзка с наближаващите избори. Премиерът Станишев дори влезе в ролята на ватман. Удачно ли е това негово превъплащение?
- Този клип не е предназначен за целокупната аудитория и трябва да бъде преценен от гледна точка на таргета му - хората, които го поддържат и харесват. Това е твърдият електорат. За него клипът е супер. Появата на Станишев на мотор пък е послание към младежите, които могат да станат фенове на червената идея. Интересното при политическия ПР е именно усилието да бъдат привлечени към някаква кауза колебаещите се, тези които не могат да бъдат определени нито като поддръжници, нито като опоненти. В момента Бойко Борисов прави един перфектен ПР, влагайки драматичен елемент във всяка своя проява. Хората обожават драмата, тя е стръв и за журналистите. Бойко Борисов е идеалният персонаж за внушаване на доверие по време на криза. Той е едър, мъжкар, не се страхува, държи се свободно. Това дава сигурност, особено на жените. Преди години възложих за домашно на студентите, по-голямата част от които са жени, да се рекламират спрямо друга личност. 60% избраха това да е Борисов, който по това време бе главен секретар на МВР.
в. Новинар – стр. 12
петък, 28 ноември 2008 03:58:51

Шефовете на News Corp. и MTG пристигат у нас

Класа - 11 стр.
Шефовете на News Corp. и MTG пристигат у нас



Шефовете на медийните гиганти News Corp. и MTG, които притежават у нас съответно bTV и Нова телевизия, пристигат в София до десетина дни. Те ще участват във взимането на решения за развитието на медийната среда, потвърди за "Класа" Гриша Камбуров, изпълнителен директор на най-голямата българска медийна неправителствена организация АБРО (Асоциация на българските радио и телевизионни оператори).
Заради предстоящите промени в медийното ни законодателство у нас се очаква главният изпълнителен директор на News Corp. за Европа - Том Мокридж.
Шведският концерн Modern Times Group (MTG), който купи Нова тв, каналите от групата на "Диема" и музикалната ММ, ще бъде представен от президента и изпълнителен директор на компанията Ханс-Холгер Албрехт.
Визитите на висшите мениджъри са планирани отдавна, но дискусиите в парламентарната Комисия по гражданско общество и медии върху редакциите на медийния закон и по-специално във връзка с предстоящата цифровизаци са ги ускорили.
Преди дни ръководството на Balkan News Corporation изпрати писмо до медийната комисия в НС, в което изразява желанието си да участва в обсъждането на промените в закона. Послание с подобно съдържание се очаква и от мениджърите на MTG.
Становището на MTG в основата си не се отличава от това на Balkan News Corporation, съобщи пред народните избраници вчера Силва Зурлева, консултант на MTG за България и председател на борда на директорите на Нова тв.
Позициите на двата медийни гиганта са сходни и с исканията на АБЮ, които бяха представени в отворено писмо до управляващите, опозицията и медията в началото на седмицата. В тях се настоява спешно да бъдат редактирани поправките в закона, приети на първо четене. Ако корекциите не се извършат между първо и второ четене, преминаването от аналогово към цифрово излъчване е застрашено, категорични са от асоциацията.
Министерският съвет е склонен да редактира някои от спорните моменти в проектозакона за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията (ЗИД на ЗРТ). Това съобщи вчера председателят на Комисията по гражданско общество и медии Иво Атанасов, докато депутатите дискутираха поправките на второ четене.
Основните промени в текста са трите мултиплекса при първия етап на цифровизацията да не са собственост на едно предприятие, да има един обществен мултиплекс на първия етап и да се ограничат правомощията на председателя на Съвета за електронни медии (СЕМ), предвидени в ЗИД.
СЕМ подкрепи АБЮ да се въведе фигурата на мултиплекс оператора. Според надзорниците това се налага заради допълнителните услуги, които могат да се предоставят от разпространителите на цифрова телевизия. Позицията на регулатора бе подробно представена от председателя на съвета доц. Маргарита Пешева.
До следващото заседание на комисията, което най-вероятно ще се състои на 10 декември, ще бъдат разгледани становищата и предложенията на всички заинтересовани страни. Тогава ще бъдат гласувани и евентуалните промени в проектозакона.
петък, 28 ноември 2008 04:18:56

Host.bg ще продава реклама в Google

Класа - 7 стр.
Host.bg ще продава реклама в Google



Host.bg става оторизиран риселър на Google AdWords за България. Според споразумението между двете компании хостинг доставчикът ще предлага услуги на българските рекламодатели, които използват платформата на AdWords. Host.bg ще предлага таргетиране, редактиране на рекламното послание и коригиране на бюджета по време на кампанията, както и мониторинг и анализ.
Платформата показва рекламното послание в точния момент в който аудиторията търси съответния продукт или услуга онлайн. Рекламодателите могат да избират и наддават за ключови думи, които описват предлагания продукт, и за разлика от традиционните рекламни формати в интернет с AdWords могат да плашат само когато потенциалните клиенти кликнат върху тяхната реклама. Риселър програмата беше разработена преди 3-4 г. в САЩ и е доста успешна, заяви Жером Грату, мениджър "Нови инициативи" в Google за региона на Европа, Близкия изток и Африка. Предварителна прогноза за 2008 г. сочи, че за интернет реклама през 12-те месеца у нас са били похарчени около 20 млн. лв., като годишният ръст е 60-70%. За следващата година се очаква този ръст да бъде от минимум 50%, посочи Антон Титов, управител на "Хостинг" ООД, собственик на host.bg.
петък, 28 ноември 2008 04:15:09

четвъртък, 27 ноември 2008 г.

"Ел Джи" става спонсор на формулата

Класа - 31 стр.
"Ел Джи" става спонсор на формулата



Световният шампионат във Формула 1 има нов спонсор. Това е корейският електронен и телекомуникационен гигант "Ел Джи" (LG), а контрактът е за пет години. "Ел Джи" придобива маркетинговите и рекламните права срещу колосална сума, която не бе оповестена. Според информации в пресата тя възлиза на няколко десетки милиона евро. Междувременно шефът на формула 1 Бърни Екълстоун отново се обяви за въвеждане на медали от следващия сезон и определяне на шампиона от повече победи и подиуми, а не от натрупани точки за място в осмицата. Предложението ще бъде дискутирано по време на предстоящото заседание на съвета на Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) u най-вероятно ще бъде прието.

"Алма матер" става първа на Балканите до 2012 г.

Класа - 11 стр.
"Алма матер" става първа на Балканите до 2012 г.

Соня СТАМБОЛИЙСКА

До 2012 г. имаме амбицията телевизия "Алма матер" да е първият канал на Балканите за младежка политика, култура и образование, каквито имат Би Би Си и другите големи обществени оператори. Това заяви вчера пред журналисти директорът на медията Светлана Божилова. На събитието бе представена предпремиерата на филма Unplugged. C него днес в 23 часа по БНТ 1 ще стартира излъчването на студентската телевизия. Продукциите й ще се снимат в студио във факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и в студията на НАТФИЗ. Предпремиерата не пропусна и ректорът на СУ проф. д.и.н. Иван Илчев, който поздрави и екипа на младежката медия.
Тв "Алма матер" ще започне да предава на собствена честота от 2010 г., до това време продукциите й ще се излъчват по БНТ 1.
***
Текст под снимка
Директорът на тв "Алма матер" Светлана Божилова, ректорът на Софийския университет проф. д.и.н. Иван Илчев и PR-ът на СУ Камен Ковачев (от ляво на дясно) на представянето на студентския филм Unplugged (снимката долу).
в. Класа – стр. 11
четвъртък, 27 ноември 2008 04:37:00

Приходите на радиооператорите с 10% по-ниски

Класа - 11 стр.
Приходите на радиооператорите с 10% по-ниски



Заради кризата рекламодателите намаляват бюджетите си, слушателите обаче се увеличават
10% спад в приходите през октомври отбелязаха радиооператорите в САЩ спрямо същия период през миналата година, пише вестник "Ню Йорк таймс". Използваните данни са на Радиорекламното бюро (РРБ) в САЩ. Ниските постъпления правят октомври 18-ият по ред месец, в който се отчита спад. Цифрите за третото тримесечие на годината също са мрачни. CBS Radio например отчита спад с 12%, а постъпленията на Citadel Broadcasting са с 10,9% по-малко. СС Media Holding, който притежава Clear Channel Communications, от своя страна отбеляза спад със 7%. При Сох Radio и Emmis Communications приходите са съответно с 6,2% и с 1,5% по-малко.
Грешки в миналото "Проблемите на радиоиндустрията се трупат с години", коментира Марчи Ривикер, анализатор в корпорацията Wachovia, която се занимава с финансови услуги. Той припомни, че през 1990 г. радиокомпаниите се обединиха и увеличиха времето си за реклама. "Тогава те започнаха да се конкурират за пазарен дял, вместо да помислят за нови начини да генерират приходи", продължи Ривикер. Затова, когато рекламодателите намалиха бюджетите си през 2001 г., операторите попаднаха в ситуация с прекалено много рекламно време и малко реклами. Това ги принуди да намалят драстично тарифите си, припомни още анализаторът. През последните години ситуацията не се подобрява. Много компании теглят заеми, за да откупуват акциите си, което ги оставя затънали в дългове. Радиорекламата е намаляла с 8% за второто тримесечие на тази година в сравнение със същия период на 2007 г., според данни на TNS Media Intelligence. Тези резултати правят радиото най-тежко засегнатата от кризата медия след печата. Традиционните за средата рекламодатели - финансови услуги, търговци на дребно и автомобилни компании, също са повлияни от финансовите условия и намаляват бюджетите си. 3 млн. повече слушатели От гледна точка на рекламодателите, обединението на радио компаниите е довело до звучащи по един и същ начин станции. Това каза Джим По, вицепрезидент и директор медийно планиране в рекламна агенция Crispin Porter & Воgusky. Според него унифицирането на различните формати е отблъснало рекламодателите, тъй като радиото е спряло да бъде привлекателно за различни демографски групи. Въпреки критиките и мрачните прогнози обаче слушателите се увеличават. В момента в САЩ те са повече от 235 млн. на седмица, а миналата година са били 232 млн души, според проучване на компанията за радиоизследвания Агbitron. Според данните в момента слушателите се задържат до приемниците средно по 19 часа на седмица, а през 2005 г. са слушали радио по 20,4 часа за седем дни.
Бъдещето е цифрово
Радиооператорите от своя страна се надяват, че дигиталното радио (т. нар. HD радио) ще набира все повече почитатели и ще донесе приходи на компаниите. "Виждаме в цифровото радио нови възможности за генериране на приходи", коментира Робърт Стръбъл, главен изпълнителен директор на корпорацията iBiquity Digital, която развива този тип технология. При HD форматът радиостанциите се предават чрез цифрови сигнали, което позволява всяка FM станция да се разпространява на два до осем канала. Това теоретично прави HD радиото конкурентна среда на сателитното радио. За да слушат HD радио обаче, потребителите трябва да закупят специален приемник за цифрови станции. За месец септември са били продадени само 500 хиляди такива, според данните на iBiquiti.
четвъртък, 27 ноември 2008 04:38:00

Уляна Пръмова, генерален директор на БНТ: На екрана на БНТ не може да стоят хора с досиета

Монитор - 5 стр.
Уляна Пръмова, генерален директор на БНТ: На екрана на БНТ не може да стоят хора с досиета



- Г-жо Пръмова, как ще коментирате списъка с агентите в БНТ?
- В момента го чета. Ако обърнете внимание, ще видите, че само един човек от този списък заема ръководна длъжност в БНТ и е на екран в момента. Става дума за Атанас Свиленов. Ще видите също, че голяма част от хората в тези списъци вече не работят в телевизията.
- Как ще процедирате с хората, които са донасяли и в момента работят в телевизия?
- Списъкът ще бъде разгледан и обсъден от журналистическите дружества в БНТ. Ще взема мнение от колегите и тогава ще излезем с решение. Още повече, че се чака още един списък - този на журналистите в БНТ, сътрудничили на Държавна сигурност.
Смятам, че една обществена медия не трябва да държи на ръководни длъжности и на екран хора, което са имали подобна обвързаност. Защото те по един или друг начин влияят на общественото мнение и винаги ще има съмнение за манипулация.
- Останахте ли изненадана от имената на някои от агентите?
- Въпросът не е дали съм изненадана, или не. А дали всички са публикувани в този списък? Но нека да видим и другите имена и тогава ще говорим отново.
четвъртък, 27 ноември 2008 06:18:35

В БНТ имало 37 агенти на ДС

Труд - 14 стр.
В БНТ имало 37 агенти на ДС



Комисията по досиетата най-после обяви агентите на Държавна сигурност в ръководството на БНТ от зората на демокрацията до днес. Проверени са 484 лица, заемали постове от генерален директор до шефове на направления в националната телевизия. „Ченгетата" в БНТ се оказаха 37.
За едно лице комисията обявява, че самата телевизия „не изпрати всички необходими данни" и за него не е извършена проверка. Десетима ръководители в БНТ не подлежат на проверка за агентурно минало заради младата им възраст обясняват от комисията.
Днес публикуваме пълният списък:
Александър Грозев, бивш главен редактор и директор на БНТ, агент Пеев на Шесто управление на ДС. Личното дело на агента е било унищожено.
Александър Авджиев, главен редактор до юни т. г., бивш водещ на съботното предаване „Добро утро". Бил е агент Павел до 1990 г., Столично у-ние на МВР.
Ангел Киряков, директор на РТВЦ-Варна. Агент Александър на МВР-Варна до 1990 г.
Антони Вергиев, бивш главен редактор. Агент Драгомир, Шесто у-ние на ДС.
Асен Матеев, бивш началник отдел в БНТ. Секретен сътрудник Попов, Второ главно у-ние на ДС до 1984 г.
Атанас Илков, бивш директор в БНТ. Агент Емилиан, Трето у-ние на ДС до 1984 г.
Атанас Свиленов, бивш началник отдел в БНТ, бивш главен редактор на в. .Демокрация". Агент Пламенов, Шесто у-ние на ДС, работното му дело е унищожено.
Борис Китанов, директор на ТВЦ-Русе и главен секретар на БНТ. Агент Марин, Шесто у-ние на ДС.
Боян Кривошиев, главен художествен ръководител. Агент Манолов, Пето управление до 1960 г.
Валентин Стоянов, бивш главен редактор, директор и главен секретар на БНТ, говорител на президента (1990-1997) Желю Желев. Секретен сътрудник Андреев и агент филип, съответно към Първо главно у-ие и Шесто у-ние на ДС.
Владимир Игнатовски, бивш главен редактор в БНТ. Агент Борисов, Шесто у-ние на ДС.
Владимир Каперски, бивш ръководител на редакция в Благоевград. Секретен сътрудник Илич, Първо главно у-ние.
Григор Христов, бивш ръководител програма „Новини". Агент Крум, Шесто у-ние на ДС.
Даоин Камбов, бивш главен редактор. Агент Васил, Шесто у-ние на ДС до 1989 г.
Димитри Иванов, бивш програмен директор на Втора програма. Агент Стефан, Второ главно и Шесто у-ние на ДС до 1984 г.
Живко Живков, бивш ръководител на сектор. Агент Строгов, Трето управление на ДС до 1988 г.
Иван Токаджиев (вече е обявяван като зам.-министър на културата), бивш генерален директор, изпълнителен директор и ръководител на ТВЦ-Русе. Агент Колев, МВР-Разград, 6-и отдел до 1991 г.
Иван Димитров (Гранитски), бивш генерален директор. Агент Огнян, Шесто у-ние на ДС.
Иван Гарелов, бивш главен редактор и ръководител на направление „Новини". Щатен и нещатен служител Талев на КДС и Първо главно у-ние.
Иван Проданов, бивш ръководител на сектор. Агент и секретен сътрудник Чапек, Първо главно у-ние до 1976 г.
Кеворк Кеворкян, бивш програмен директор и главен редактор. Агент Димитър, Шесто у-ние. През 1990 г. има искане да бъде заличен от всички картотеки и за унищожаване на регистрационната бланка и материалите на агент Димитър, но са намерени общо пет агентурни сведения от него в други дела.
Красимир Йорданов, бивш ръководител на сектор. Агент Стефан, Трето у-ние на ДС до 1985 г.
Милен Вълков (вече излязъл като член на СЕМ), бивш член на управителния съвет на БНТ. Щатен служител на РУМНО.
Милен Йорданов, бивш ръководител на сектор. Нещатен служител на Трето у-ние на ДС.
Михаил Бързанов (вече излязъл като член на СЕМ), бивш директор. Секретен сътрудник Вихрен, Първо главно у-ние до 1986 г.
Надежда Топчева, бивш ръководител на направление и делегиран продуцент. Съдържател на явочна квартира „Славей", Шесто у-ние на ДС.
Нидал Алгафари (пиар на БСП), бивш изпълнителен директор. Агент Наско, Шесто у-ние на ДС.
Николай Николов, бивш ръководител на сектор. Агент Желязков, Шесто у-ние на ДС.
Николай Конакчиев, бивш зам. програмен директор и ръководител направление. Агент Благовест, Второ главно у-ние.
Николай Цончев, бивш директор. Агент филип, Първо главно у-ние до 1972 г.
Огнян Димов, бивш директор. Агент Охридски, ЦИОУ на ДС, отдел международни връзки до 1990 г.
Огнян Сапарев (вече излязъл като депутат), бивш председател на БНТ. Осведомител Мартин, Шесто у-ние на ДС до 1982 г.
Пенчо Ковачев, бивш ръководител на направление. Агент Максим, Шесто у-ние на ДС.
Стефан Стоев, бивш програмен директор на Ефир 2. Агент Ведбал, Столично главно у-ие на МВР, отделение ДС до 1990 г.
Хачадур Крикор Бояджиев (Хачо Кирилов Бояджиев), бивш генерален директор. Агент и агент-нелегал Кръстю, Второ главно и Първо главно у-ние на ДС до 1971 г.
Христо Тотев, бивш член на управителния съвет на БНТ. Агент Владимир, Столично главно у-ние на МВР-ДС до 1990г.
Явор Цаков, бивш зам.-председател на БНТ. Агент Александър, Шесто у-ние на ДС. Личното му дело е унищожено.
***
ПГУ - Първо главно управление се е наричало разузнаването. Негов приемник е Националната разузнавателна служба.
ВГУ - Второ главно управление е било контраразузнаването - сега Национална служба „Сигурност".
Трето управление е военното контраразузнаване.
Четвърто управление е техническото разузнаване.
Пето управление -УБО, днес Национална служба за охрана (НСО).
Шесто управление включва политическа полиция, наследено е от Главна дирекция за борба с организираната престъпност.
Седмо управление е правело анализи.
РУМНО е военното разузнаване. То има структура към Генщаба на Народната армия.
***
Текст под снимка
Комисията за разкриване на досиетата извади вчера 37 агенти на ДС. Общият им брой бил 43, но шестима от тях са покойници.
четвъртък, 27 ноември 2008 06:37:27

Искат 35 млн. лв. за реклама на туризма

Труд - 11 стр.
Искат 35 млн. лв. за реклама на туризма



„Годината на България в Русия (2009 г. - б. р.) трябва да бъде използвана за реклама на туристическия ни продукт. Това е една от важните мерки, които биха помогнали на сектора", заяви вчера вицепремиерът Ивайло Калфин след първото заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по туризъм към МС.
35 млн. лева са необходими за ефективна туристическа реклама, но целият бюджет за издръжка на Държавната агенция по туризъм (ДАТ) за 2009-а е малко над 6 млн.
Калфин, който е шеф на комисията, е съгласен, че рекламата е най-важна в условията на финансовата криза. Но не даде надежда, че нужните за нея средства ще бъдат намерени. Заместникът му Милен Керемидчиев, който предизвика скандал с режима за издаване на визи за руски туристи, е готов да разреши всички руски туроператори да работят с българското консулство в Москва, а не с аутсорсинг фирма, казаха от бранша. „Не искаме България да бъде идентифицирана повече като евтина дестинация. На световния туристически пазар няма паника, но кризата се усеща", заяви шефката на ДАТ Анелия Крушкова. Според нея сега е подходящо време да излезем с ново послание към света: „България - целогодишна дестинация". В комисията е постигнато съгласие за изработване на стратегия за устойчиво развитие на туризма, която след екологична оценка да бъде приета от МС и парламента. Калфин е подкрепил промените в Закона за туризма, предложени от бранша: да се категоризират заведенията за хранене извън хотелите, както и жилищата в апартаментните комплекси, отдавани под наем за туризъм.
четвъртък, 27 ноември 2008 06:43:57

сряда, 26 ноември 2008 г.

Звездни реклами

Експрес - Експерт - 16 стр.
Звездни реклами

Валя СТОЯНОВА

Какъв е еталонът за добър продавач? Да пробута дезодорант на Венера Милоска, гласи един стар анекдот. В днешно време добрият продавач все по-често приема облика на някоя свръхактуална звезда, която ни убеждава от билбордове и телевизионни реклами, че точно този парфюм, дреха или банка са най-добрите на света. Колкото по-известна е избраната личност, толкова повече клиенти за производителя. През последните години рекламата в банковия сектор в България предложи на хората не само креативност и приказни герои, но и ги облъчи многократно и по всевъзможен начин. Потенциалните клиенти са затрупани с рекламни съобщения навсякъде и по всяко време. През 90-те години банковите институции залагаха на обичани актьори за рекламите - Таня Лолова, Зуека, Митко Рачков и др. През последната година предпочитани са известни спортисти. Банките имат топло чувство към тях. Бербатов u неговата карта
От сутрин до вечер от екрана и на улицата се срещаме с любимците на народа, които агитират за ипотечни кредити. Рекламата с Димитър Бербатов и "моята карта" с негов автограф е една от емблематичните сред комуникацията на карти. PR специалистите са категорични, че Първа инвестиционна банка е направила удар с привличането на Бербо за рекламно лице. "Любовта" между банката и нападателя пламна по време на последната церемония "Футболист на годината", на която ПИБ награди Митко с дебитна карта с 10 000 евро.
Гибона
За първи път в тв реклама Капитанът на националния отбор по волейбол Пламен Константинов и бившият световен шампион по шахмат Веселин Топалов са новите рекламни лица на Сосиете Женерал Експресбанк. Заедно с певицата Мария Илиева участват в имиджовата кампания "Успяваме заедно". Тримата бяха заснети в три различни клипа, които показват как служители на банката впечатляват звездите именно в областите, в които са популярни."Беше ми много приятно да участвам в заснемането на този клип, защото изживяването е напълно ново. Винаги ми е било интересно да видя как се работи в тези среди", заяви Пламен Константинов, който досега не беше използван за рекламно лице. Ветеранът
Ники Кънчев и "ипотечният" Христо Мутафчиев
Ветеран в рекламирането е Ники Кънчев, който се очертава и като най-ангажираното лице в дисциплината. "Първата ми истинска реклама беше за Хеброс банк", признава журналистът. Малко хора не са виждали хипотетичната реклама на СИБанк. Става въпрос за онзи скеч на Христо Мутафчиев, в който героят му хипотетично трябва да работи на три места, за да може след 10 години да си купи жилище, в което да живее с третата си жена. Явно три е щастливото число за този герой, защото той успя да се уреди с фотокомикс за "ипотетичните" си приключения в три епизода, замислен и изработен от ICYGEN. Фотокомиксът е всъщност новата интернет рекламна кампания за ипотечните кредити на СИБанк, в която героят носи многозначителното име "Ицо Хипотезата" и разказва за своя живот в същия скечов стил. Първата част от комикса резюмира ежедневието на Ицо - работи зад бюро, кара "любимия" на повечето българи "Голф" двойка и привидно всичко му е наред, но все още живее в дома на мама и тате.
Спират Янакиев за кредит но улицата Друг светъл образ, който ни гледа от поредния билборд или банкомат, е на Робърт Янакиев. Засмян и избръснат, Данчо аха да каже "да-да" и от плаката. Защото навик му е двойно да отрицава от малкия екран. Образът му обаче някак си се разви и наднича откъде ли не. Знаят кой е той театралите, киноманите и всички, които се интересуват от изкуство. За масовия зрител си е Данчо от Пощенска банка. Приятелите му казвали, че трябва да си смени личната карта. Питали го "На тебе някой вика ли ти Робърт изобщо?". Иначе жилищен кредит няма. Но хората по улицата редовно го питат как да получат пари и му се сърдят, че от банката не им дават. "Държат ме отговорен. А то има условия, които те да изпълнят", гледа с насмешка на ситуациите актьорът, който е лице на Пощенска банка. Мартина Вачкова
не остава назад по брой но рекламни превъплъщения Първата й подобна изява беше преди 11 години, когато се снима за американска фирма за памперси. Тогава Вачкова играе ролята на бременна, а по стечение на обстоятелствата малко след снимките наистина забреме нява. И рекламите за перилни препарати не я подминават. "Рекламите са допринесли за по-добрия ми имидж. За разлика от мои колеги обаче не взимам тлъсти суми за хонорари, а като за детски закуски", сподели водещата на токшоуто "Жените" по БНТ. В момента тя заедно с Тончо Токмакчиев, с когото изградиха образа на Кирето и Сийка, са лица на ПИБ. Три банки искат олимпийската шампионка Румяна Нейкова
За първи път у нас три конкурентни институции, опериращи на един пазар, негласно се споразумяха да използват едно рекламно лице. Преди време стана ясно, че Българска обединена банка. Първа инвестиционна банка и Кооперативна търговска банка джентълменски са си стиснали ръцете, за да могат пълноценно да използват популярността на единствената наша златна медалистка от Китай - Румяна Нейкова.
Иван и Андрей се блъскат в "Лев инс" Иван и Андрей от "Сблъсък" пък заснемат първата си тв реклама преди две години и стават лица на застрахователната компания "Лев инс". Последното им участие в подобни начинания - два спота за Globul, обаче се превърна в хит сред младите. Някои още си припяват "защо няма Cooper за теб и за мен", вдъхновена от песен на Софи Маринова. Реализацията и на двата клипа отново е дело на Ashley and Holmes. И тук главните действащи лица дават приноса си за сюжета, режисирани от Драгомир Шолев, като измислят популярната фраза.
Ето няколко наистина запомнящи се реклами:
Пощенска банка - "Чудното семейство" с Любо Нейков и Виктор Колев - "И но мен ще ми дойдат добре до 50 лв. подарък". Или друго мило семейство, което се обясняво пред приятел - "То не може пари за всичко", и съответният отговор "Да, да...". И накрая - "Дават ли ти, вземай!"
ПИБ - Татяна Лолова и нейните спътници в маршрутка.
"Живот в небесата" с Восил Василев-Зуека и Димитър Рамков.
Известният музикален хит от времето на предаването "Риск печели-риск губи" със Зуека и Светльо - "С колко искате да пораснете".
Банката заложи и но други хитови елементи - сериала "Сексът и градът" и футболната звезда Димитър Бербатов.
Societe General Expressbank - банката заложи на известни личности като Мария Илиева, Веско Топалов и Пломен Константинов.
СИБанк - актьорът Христо Мутафчиев с "Хипотетично или ипотетично".
в. Експрес - Експерт - стр. 16-17
сряда, 26 ноември 2008 04:44:51

Вълна от промоции и намаления въпреки финансовата криза

Класа - 22 стр.
Вълна от промоции и намаления въпреки финансовата криза



Има едно сигурно нещо 8 условията на финансова криза и то е, че независимо от нея Коледата е вече на прага. Хората не спират да купуват подаръци за най-близките си, а магазините се надпреварват в лова за клиенти чрез намаления и всякакви промоции.
Във веригите за бяла и черна техника масово се предлагат пакетни цени за различни продукти. Проучване на "Класа" показа, че в "Техномаркет" може да си купите плазмен телевизор 6 пакет с игрова конзола Pkystation или със система за домашно кино. За самостоятелния Playstation пък има подарък игра. Ако си купите някои от цифровите фотоапарати, ще получите подарък карта с памет от 1 или 2 Gb и наръчник за по-добро снимане. За покупка на авто CD плейърите има бонус и колони за колата. За модерните напоследък GPS навигатори "Техномаркет" подарява специална карта с памет от 2 Gb.
За бялата техника също са предвидени съблазнителни предложения. Хладилниците Electrolux, освен че са с голяма съвместимост и обем на камерите, имат и допълнителен подарък - микровълнова фурна. Пакетите от фурна и плот за вграждане са на специални коледни цени, повечето перални са с промоционален пакет прах за пране.
Намаление има и на традиционно търсените стоки през зимния период като климатици, различни печки и радиатори. Сега е моментът и на по-ниски цени на луксозните стоки, защото по празниците обикновените потребители са по-склонни да похарчат някой друг лев, за да зарадват близките си.
От търговска верига "Зора" предлагат ексклузивно предложение от девет уреда на цена от 999 лв. Комплектът включва кафеварка, тостер, ютия, хладилник, телевизор, прахосмукачка, пералня, готварска печка и микровълнова фурна. Промоцията е в сила до 12 декември, като количествата не са ограничени, а и може да се използват кредити и лизингови схеми. От "Зора" готвят и още предложения за коледните празници, като предлагат пакетни цени на уредите за вграждане. В комплект към избрания хладилник върви микровълнова фурна, към пералнята - прахосмукачка, към готварската печка - абсорбатор, към видеокамерата - DVD дискове и фотоапарат с калъфче. Промоциите са за определени продукти и важат само до средата на декември.
От "Технополис" в момента са в процес на подготвяне на коледните промоции, но обещават много специални цени за празника. Подготвят предложения като 40-инчов телевизор SONY c подарък домашно кино SONY, както и 37-ин-чов телевизор PHILIPS c подарък DVD рекордер. Иначе може да си купите комплект 40-инчов и 20-инчов телевизор SONY за 2599 лв. Друга оферта е пералнята CANDY, с енергиен клас А+, 6 кг капацитет на пране и голяма, удобна врата за 589 лв. Тези предложения важат до 28 ноември, когато ще влезе в сила новата промоция.
Най-щедри са автокомпаниите Автомобилните компании също се надпреварват по намаления и по-ниски оферти. Най-щедри са от Toyota c ценово предимство от 7700 лв., като за тези пари можете да си закупите екстри в зависимост от модела. Предложението е за моделите Avensis, като за всички останали също има промоционални цени.
От Ford предлагат за Коледа отстъпка от 5800 лв. за модела си Fusion, като возилото върви с климатик, две въздушни възглавници, алуминиеви джанти, централно заключване, paguo/CD, предни ел. стъкла, ABS и още екстри. Ford Fiesta също е намалена за празниците, като срещу 18 990 лв. получавате климатик, ABS, алуминиеви джанти, централно заключване, предни ел. стъкла, радио със CD и още други приложения. Ако изберете Ford Connect, ще получите ваучери за гориво на стойност 1000 лв. като подарък, но офертата е само до края на месеца. От Volkswagen предлагат ценово предимство от 4038 лв. за пето поколение Golf, което включва климатроник, радио CD МРЗ-плейър с 4 тонколони, предни и задни ел. стъкла, централно заключване с дистанционно управление, регулируем волан, сервоупра-вление, фарове за мъгла, въздушни възглавници за сумата от 28 651 лв. с ДЦС. За модела Polo има включена отстъпка от 2000 лв. За всяка закупена Jetta пък получавате като подарък комплект зимни гуми и лети джанти. Dacia имат специална оферта за Logan Sedan c 2500 лв. отстъпка, като срещу 14 470 лв. получавате и допълнително оборудване, а предложението е до изчерпване на количествата.
И финансовите институции вече раздават коледните си предложения. Пощенска банка и Уестърн Юниън стартират промоция под мотото "Пожелай си звездна Коледа". От 25 ноември до Коледа всеки, който получи или изпрати пари с Уестърн Юниън в клоновете и подагентите на Пощенска банка, има възможност да спечели един от 10-те хиляди моментни подаръци и да участва в томбола за система за домашно кино, цифрови фотоапарати и мобилни телефони. Паралелно с промоцията стартира съвместна игра 8 ра-диоефира.
Всички банки започнаха да предлагат депозити с по-високи лихви. От днес стартира и Супер авансовият депозит на МКБ Юнион-банк. Той ще е със срок от 12 месеца и лихви от 7,5 % в лева и 5,5 % в евро. Като бонус към него получавате и дебитна карта, както и възможност да теглите лихвата всеки месец. От СИБанк предлагат шестмесечен депозит с прогресивно нарастващи лихви, достигащи до 9,5 % в лева и 7,5 % в евро, като минималните суми са 1000 лв. и 500 евро. "СИ Мажор -Високо по лихвената стълбица" е новата промоционална депозитна кампания на СИБанк. Шестмесечният депозит е с прогресивно нарастващи годишни лихвени проценти, достигащи 9,5% в лева и 7,5% в евро. Минималните суми на депозитите са съответно 1000 лв. или 500 евро. От 17 ноември банката увеличи лихвите по "Ев-родепозит", който е един от най-търсените продукти на трезора.
От Райфайзенбанк пуснаха промоционален седемгодишен кредит от 3 хил. еВро. Всеки месец вноската е 49,99 евро, а годишният лихвен процент е 10,12. Всички клиенти, одобрени за кредита, получават и кредитна карта РайКАРТ или Visa Classic c предварително одобрен лимит и без такса за първата година.
Месото поевтинява, трюфелите –поскъпват Магазините за хранителни стоки вече започват да предлагат намалени стоки. На изложението "Месомания" в Интер Експо център миналата седмица председателят на асоциацията на месопреработвателите в България Костадин Чорбаджийски изказа опасенията си, че месото може да поевтинее за празниците с близо 10%. В големите хипермаркети освен намаление на хранителните продукти има и промоции на детски играчки, дрехи и стоки за дома.
Големите вериги имат и практиката да предлагат промоции, свързани със събирането на специални бонус точки, които се трупат заедно със сметката. В "Пи-кадили" например за всеки 5 лв. от касовата ви бележка получавате точка и като натрупате определен брой, може да ги размените срещу стоки. Подобна промоция започва и "Билла", като при нея можете да закупите комплекти от прибори за хранене срещу събрани бонус точки и доплащане. В този хипермаркет за всеки 10 лв. получавате по една точка, а срокът на промоцията е до 19 февруари. За сметка на масобите хранителни продукти трюфелите и черният хайвер не само задържат цени, но дори поскъпват с наближаването на Коледа, показа проверката на "Класа".
сряда, 26 ноември 2008 04:09:59

Гилдията поиска легитимен списък от значими събития

Класа - 11 стр.
Гилдията поиска легитимен списък от значими събития



Да бъде изготвен легитимен списък от значими за обществото събития, от които всички оператори могат да излъчват безплатно кратки репортажи. Това поискаха вчера представители на тв операторите. На работна дискусия, организирана от Асоциацията на българските радио- и тв оператори (АБЮ) и институт "Отворено общество" (ИОО), гилдията дискутира изключителните права и кратките новинарски репортажи при тв излъчване. В новата директива за аудиовизуални медийни услуги (ДАМУ) на Европейската комисия (ЕК) въпросът за изключителните права и кратките репортажи се урежда от гл. Пв, чл. Зй. Според текста на документа всяка страна - членка на ЕС, трябва да гарантира правото на "значителна част от обществеността" да има достъп до информация за значими събития. Правата за тях могат да бъдат закупени от даден тв оператор, но всички останали оператори могат безплатно да излъчват 90-секундни информационни репортажи от събитието. Съветът за електронни медии (СЕМ) е изготвил списък от значими събития, но той не е актуализиран от 2002 г. и не е преминал през необходимите процедури в ЕК, за да бъде легитимен, разясни медийният експерт доц. Нели Огнянова. Заради липсата на актуален вариант на списъка със значими събития правата за Европейското първенство по футбол в Австрия и Германия през лятото на 2008 г. бяха купени от кабелната телевизия "Диема". АБЮ поиска да участва в актуализацията на списъка, която според текста на директивата трябва да стане "по ясен и прозрачен начин".
Предмет на дискусията бе и понятието "значителна част от обществеността", което в различните европейски държави е дефинирано различно. В Германия е прието това да са две трети от населението, докато в Испания се изисква 100%-ово покритие на зрителите.
сряда, 26 ноември 2008 04:21:17

Телевизия "Алма матер" тръгва утре с филм по БНТ 1

Класа - 11 стр.
Телевизия "Алма матер" тръгва утре с филм по БНТ 1



Студентската телевизия "Алма матер" ще стартира утре в 23 часа в ефира на БНТ 1. Тогава ще бъде излъчен 25-минутният документален филм на режисьора Николай Василев - Unplugged. Освен пилотната лента, студентският тв канал предвижда и предаванията "Ателие" (с начало 17 декември), "Млади БГ" (планирано за 25 декември) и "Ку-ку презареждане". За него в момента се обсъжда датата 14 декември, съобщи за "Класа" Светлана Божилова, директор на медията. В кадър ще се появяват само студенти, като всяка от продукциите има опитни консултанти зад камерите, обясни тя.
Един от "помощниците" за "Млади БГ' например ще бъде журналистът Мартин Карбовски. Предаването ще отразява реалните проблеми на студентите, тяхното всекидневие, възможностите за реализация. Освен това ще показва и сюжети от живота на учащи в други държави, допълни още Божилова. "Алма матер" тв има договор със 72 студентски телевизии по света, които ще осигуряват чуждестранните материали. "Ателие" пък ще представя творческата работа на студентите. В предаването ще има и риалити рубрики. Те ще показват какво се случва по време на часовете във ВУЗ-овете, на репетициите на учебния театър на НАТфИЗ или в Художествената академия. Ръководител и консултант на "Ку-ку презареждане" е Нидал Алгафари. Рубриките на "Алма матер" се подготвят от екип от 45 студенти от СУ "Св. Климент Охридски", Нов български университет, НАТфИЗ и Художествената академия. До края на 2009 г. продукциите на медията ще се излъчват по БНТ 1, а от 2010 г. се очаква "Алма матер" да има собствена честота.
сряда, 26 ноември 2008 04:21:26

Маргарита Пешева е новият председател на СЕМ

Класа - 11 стр.
Маргарита Пешева е новият председател на СЕМ



Основен приоритет в едногодишния ми мандат на председател на СЕМ ще бъде преходът от аналогова към цифрова телевизия. Това заяви вчера новият председател на Съвета за електронни медии (СЕМ) доц. Маргарита Пешева. Тя бе първият шеф на надзорния орган, основан през 2001 г.
Пешева бе избрана на четвъртото заседание на СЕМ вчера с обикновено мнозинство от 5 гласа "за" и 3 "въздържали се". Втората кандидатура за поста беше на досегашния и.д. председател на регулатора Мария Стефанова.
Като част от своите приоритети през мандата си Пешева посочи активната позиция на СЕМ в процеса на въвеждане на новата Директива за аудиовизуални медийни услуги. Срокът за транспонирането на документа в българското законодателство изтича в края на декември 2009 г. Новоизбраният председател заяви още, че ще търси активен професионален диалог с по-влиятелните неправителствени организации от медийния сектор. С тях съветът ще работи за недопускането на враждебност, цензура и омраза на религиозен, расов или етнически принцип, както и за запазването на чистотата на българския език. "Четвъртият приоритет пред съвета, по който той вече е започнал активна работа, е стартирането на нови радиопрограми в селища с големи аудитории, които имат стратегическо значение за съхраняване на националната идентичност", заяви Пешева. Тя припомни областните градове, в които не са провеждани още конкурси за нови радиопрограми като Търговище, Разград, Пазарджик, Силистра, както и тези, в които живее смесено население или са разположени в близост до границата на страната.
Пешева обеща и по-голяма публичност и прозрачност в дейността на регулатора, както и върху даването на ясни професионални аргументи за неговите решения. Пешева се обяви и за по-голямо популяризиране на медийната регулация и обясни какви са правомощията и ограниченията на регулатора според Закона за радиото и телевизията (ЗРТ). "Колкото по-често и по-ясно публично говорим, толкова по-добре е за хармонизирането на работата на регулаторния орган с цялата медийна среда и обществото", допълни тя. Мария Стефанова пък заяви, че през последните две години СЕМ е водил много битки, но той е бил и ще продължи да бъде "мост между обществения, търговския интерес и между държавната политика в областта на медиите и далекосъобщенията" .
сряда, 26 ноември 2008 04:21:34

Никола Саркози забрани телевизионните реклами

Монитор - 36 стр.
Никола Саркози забрани телевизионните реклами



Париж, Мария Матеева, кореспондент на “Монитор”, ФРАНЦИЯ
Саркози си навлече гнева на медийната гилдия във Франция.
Забрана за излъчване на реклами по френските държавни телевизии от групата на медийния гигант "Франс телевизион" предвижда проектореформа на президента Никола Саркози. Санкцията засяга общо пет канала - Франс 2, Франс 3, Франс 4, Франс 5 и Франс 0.
Спирането на рекламите трябва да стане на два етапа - от 9 януари догодина във времето след 20 ч. вечерта и през цялото денонощие от началото на 2011 г.
Освен това поправките на Саркози предвиждат сливане на 5-те телевизии в едно единствено предприятие. Директорът му пък ще се назначава лично от него.
От спирането на рекламите държавните канали ще губят по 450 млн. евро годишно, които трябва да се компенсират от облагането на рекламата по частните телевизии.
Задаващото се секване на приходите буквално разяри френската журналистическа гилдия. Близо 10 000 нейни представители протестираха пред оградите на парламента по време на вчерашното обсъждане на реформата от депутатите. Медийната гилдия обяви 24-часова стачка, която наложи промени и в програмите на телевизиите.
сряда, 26 ноември 2008 03:57:22

Google съкращава 10 000

DeltaNews - Новини
Google съкращава 10 000



Интернет компанията Google съкращава 10 000 от външните си сътрудници, съобщи PC World.
„Обмисляме от известно време, отпреди изострянето на икономическата криза, да намалим значително броя на външните сътрудници", казва Джейн Пенър, говорител на компанията.
За разлика от постоянните служители външните сътрудници се наемат с договор за конкретен проект или задача. Те могат да бъдат ангажирани на пълно работно време или почасово, но получават заплащане след приключване на работата по проекта.
25.11.2008

Кеворкян дава на съда Коритаров

Труд - 4 стр.
Кеворкян дава на съда Коритаров



Журналистът Кеворк Кеворкян ще съди доскорошния водещ от Нова тв Георги Коритаров. Причината - последният разпространи от тв ефира слух, че Кеворкян има акции в седмичника „Уикенд". Скандалът между двамата се развихри по тв СКАТ в понеделник, след излизането на статията „Ре-кет" на Кеворкян в „Труд".
Тв дуелът бе повод за нестихващи коментари в журналистическата гилдия вчера. Предаването на Велизар Енчев, което сблъска Коритаров и Кеворкян, ще се запомни и с една реплика на уволнения от Нова тв. По повод написаното от Кеворкян, че „хванат за топките, Коритаров не направи две неща", „хванатият" се защити: „Моите топки са железни и високоволтови. Който ги хване или се докосне до тях, може да умре."
Коритаров бе уволнен от Нова тв в петък. Тогава стана ясно, че шефът на „Лукойл" Валентин Златев се е оплакал на ръководството на медията, че журналистът го изнудва. „Не отричам, че съм ходил много пъти при Златев", каза Коритаров . И добави: „Но твърдението, че има рекет и че става дума за тази огромна сума (б. р. - 3 млн. лева), написана във вестник, за който впрочем се твърди, че притежавате акции, г-н Кеворкян, в. „Уикенд", това твърдение беше опровергано от Дияна Дамянова (б. р. - пиар на „Аунойл")". „Сега ти съобщавам,
че срещу тебе ще заведа дело за клевета...И ще го спечеля." Кеворкян призова Коритаров, ако има кураж, да съди Златев. Дори му обеща да поеме разноските, защото уволненият бил един наивник, тръгнал да рекетира един от олигарсите у нас, възползвайки се от близостта си с Бойко Борисов. Коритаров отговори, че не му се занимава с българския съд. А накрая се извини на Кеворкян. Той обаче не прие извинението.
***
Текст под снимка
Независимите депутати ЯнеЯнев и Димитър Аба-джиев гостуваха повече от час на главния прокурор Борис Велчев.
сряда, 26 ноември 2008 04:00:23

„Фейсбук” иска да погълне новак в web.2.0

Money.bg - По света
„Фейсбук” иска да погълне новак в web.2.0



Наскоро социалната мрежа Facebook започна преговори за придобиване на американската фирма Twitter, която предлага микро-блогове. Twitter се рекламира като услуга за приятели, семейство и колеги, която помага да се отговори на въпроса: какво правиш в момента?
В мрежата на Twitter, проект стартирал през март 2006 година, потребителите могат да оставят за себе си кратки съобщения до 140 знака.
Twitter стана „пътеводна светлина" на компаниите от поколението web 2.0, чиито услуги се осланят главно на комуникацията и взаимодействието - за разлика от по-ранния дот-ком, web 1.0.
Twitter обаче стана и синоним на липсата на доходи в света на Интернет. Тепърва се очакват печалбите. В тези условия Facebook, които станаха още по-известни с покупката на Майкрософт на дял в тях, предлагат сливане.
Въпросът е в начина на плащане. Facebook иска да плати в акции, това е съобщил пред Financial Times човек, който следи отблизо ситуацията. Също според него има спор относно това как да се оценят акциите на Twitter.
Припомняме, че Microsoft закупи 1.6% дял в Facebook за общо $246 милиона, което определи стойността на Facebok на 15 милиарда долара. Това стана през септември 2007 г.
Сега Twitter се оценява на 500 милиона долара. Инвеститор в развиващия се сайт коментира евентуалната сделка с „Фейсбук" по следния начин: Ако някой предложи 500 милиона в акции за да купи Twiter, първото нещо, за което ще си помисли човек е дали тези акции действително струват 500 милиона.
Анализатори на дигиталния бизнес в САЩ твърдят, че действителната стойност на Facebook се движи между 4 и 5 милиарда долара.
Според вътрешни източници, съществуват притеснения, че сделка между Twitter и Facebook ще намали цената едновременно и на двете компании.
Биз Стоун, един от основателите на Twtiter, не коментира за FT преговорите, но подчертава, че би искал компанията Twiter да остане независима и самостоятелно да развива своите услуги.
25.11.2008

сряда, 26 ноември 2008 00:01:00

вторник, 25 ноември 2008 г.

От мъжка гледна точка

Пари - 28 стр.
От мъжка гледна точка

Боряна НИКОЛАЕВА, Христиана ДИМИТРОВА

На българския пазар липсва сериозно икономическо-развлекателно списание от рода на Forbes Magazine
Мнозина медийни експерти и издатели са на мнение, че финансовата криза, която вече взима своите жертви сред вестниците и другите медии, няма да засегне толкова сериозно пазара на списания. Като че ли в потвърждение на тези думи у нас се забелязва известно оживление в тази ниша. Появяват се нови заглавия и изданията се профилират. Една от най-доходоносните и сериозни ниши на пазара са мъжките издания. Очаква се през 2009 г. на него да се появят нови заглавия, които отново ще са лицензни и добре познати по света.
Пазарът
Според главния редактор на Playboy Христо Кьосев липсва сериозно иконо-мическо-развлекателно списание от рода на Forbes Magazine. Също така няма и здравно издание като Men’s Health Magazine. Посочените по-горе ниши ще бъдат запълнени съвсем скоро, коментира той. Очаквам в обозримо бъдеще да се появи и световният лидер сред дамските модни издания Vogue, което да бъде последвано от мъжкото Men’s Vogue, прогнозира Кьосев. Моето убеждение е, че интернет предлага повечето неща, за които се пише в мъжките лайфстайл списания - еротика, спорт, автомобили. В конкуренция с мрежата от пазара ще изпаднат небрандовите локални издания и на тяхно място ще навлязат още големи световни марки. Типичен е примерът с финала на EGO и замяната му с Gentleman’s Quarterly (GQ), която предстои, отбелязва Кьосев.
Единственото нещо, което интернет не може да даде на своите ползватели, е стилът. Затова съм спокоен, че лайфстайл изданията като Playboy имат бъдеще. Също така желая успех на всички наши конкурентни издания, защото само в такава среда на съревнование се поддържа високо ниво на журналистиката, допълва Кьосев.
Playboy
Безспорно, когато става дума за известни мъжки списания, Playboy може да се похвали с дългогодишни традиции и интерес от страна на читателите. Освен като ценители на женската красота издателите демонстрират и други интереси още със стартирането на това амбициозно начинание. С годините по страниците на Playboy интервюта са давали емблематични личности. А известни писатели като Владимир Набоков, Артър К. Кларк са публикували в изданието откъси от свои творби. Първият брой на списанието излиза на пазара в САЩ през декември 1953 г., като зад неговото създаване застава Хю Хефнър. За лого на списанието е избрано прословутото зайче, което се появява във втория брой и оттогава до днес се запазва като отличителен знак. Сексимволът Мерелин Монро е избрана за корица на първия брой, който е разпродаден за седмици. Списанието достига върха си през 1970 г., когато отчита най-големи тиражи. През ноември 1972 г. е броят с най-главозамайващи продажби - над 7 млн. копия. Но постепенно започва да усеща натиска на конкуренцията - на пазара в Щатите и по света се появяват издания като FHM, Maxim и др. Днес Playboy се издава в над 20 държави в Америка, Европа и Азия. В страни като Пакистан, Саудитска Арабия то е забранено заради прекалено либералните си възгледи. В България първият брой излиза през април 2002 г. Първият издател на Playboy в България е Мартин Захариев. Впоследствие изданието става собственост на Атика Медиа България ООД, филиал на голямата гръцка издателска група Attica Media, която освен в България издава Playboy в Гърция, Сърбия и Румъния.
Maxim
Сред предпочитаните мъжки издания се нарежда и Maxim. То е с по-кратък стаж от Playboy, но не губи време и бързо печели читателска аудитория. За първи път започва да излиза във Великобритания. Там то е лидер с 2.5 милиона читатели. По този начин стъпва на равна нога в съревнованието с GQ, Esquire и други списания от същия тип. Материалите са закачливи и разтоварващи, а безспорна причина мъжете с интерес да разгръщат страниците му са фотосесиите. За тях са ангажирани всеки месец различни знаменитости, певици, актриси, като често снимките са доста провокативни. След успеха в Кралството, Maxim пренебрегва границите и се пренася в Германия, Франция, Австралия, Канада и др. През 1999 г. стартира MaximOnline.com, където се публикува почти пълната версия на печатното издание. Днес списанието се издава от Alpha Media Group. В България Playboy и Maxim заемат 70% от пазарния дял на мъжките лайфстайл издания, смята главният редактор на Playboy Христо Кьосев.
FHM
Зад тази абревиатура се крие For Him Magazine (в превод Списание за него) - месечно мъжко лафстайл издание. Започва да излиза през 1985 г. във Великобритания под името „За Него”, но през 1994 г. заглавието търпи промени и остава в сегашния си вид. Негов основател е Крис Астридж, а идеята, с която атакува пазара, е за специализирано списание, насочено към модерния мъж, който се интересува от мода и от градския начин на живот. И разбира се, да знае как да се забавлява. В световен мащаб FHM се издава в 32 държави, на пет континента и 24 езика. FHM е най-голямото мъжко списание в Европа, Азия, Великобритания, Австралия, Южна Африка и Китай, като държи топпозиция на 21 пазара. През 2007 г. FHM е продадено от EMAP на Bauer. В България списанието е сред „юношите” в тази пазарна ниша. Аудиторията му е между 20 и 45 години - мъже, които се интересуват от най-новите тенденции в киното, спорта, колите, техниката, модата. И естествено от жени и секс. Всяка година FHM организира най-голямата анкета за красавици „100-те най-сексапилни жени”. През 2005 г. в гласуването се включват повече от 10 млн. души от цял свят. Интересът е толкова голям, че само за месец FHM продава 4.8 млн. списания.
Новите
От 2009 г. пазарът на мъжките лайфстайл списания ще се увеличи с още едно заглавие, стана ясно наскоро. GQ ще излиза на български и ще бъде издавано от Спас Русев и неговите партньори от най-голямото гръцко издателство Liberis Publications, което е част от медийния концерн Condе Nast Publications. Освен за GQ гръцката компания държи правата в региона и за Glamour, Vogue, Vanity Fair, Allure, The New Yorker и други луксозни издания.
***
Текстове под снимки
След старта на Playboy през 1953 г. Хю Хефнър превръща списанието в империя
***
Почитателите на GQ скоро ще се радват и на българския вариант
***
На страниците на Maxim присъстват най-красивите жени
в. Пари - стр. 28
вторник, 25 ноември 2008 04:19:57

Списание дава субсидия от 50 хил. USD

Пари - 27 стр.
Списание дава субсидия от 50 хил. USD



Кандидатури за конкурса ще се приемат до 15 февруари 2009 г.
Професионалните фотографи ще могат да кандидатстват за субсидия от 50 000 USD в конкурс, организиран от National Geographic, съобщиха от изданието. Освен средствата, предлагани за трета поредна година като част от дългогодишната обвързаност на списанието с документалната фотожурналистика, победителят ще получи и професионална помощ по избран от него проект. Кандидатури ще се приемат до 15 февруари 2009 г. Всеки участник ще трябва да представи писмено изложение за бъдещ или настоящ свой проект, както и копия от свои фотографии. Ще се насочим към проекти, които променят мисленето и разбирането ни за уникалния свят, в който живеем, заявява Дейвид Грифин, главен фоторедактор в списанието. Победител в конкурса през миналата година е Йонас Бендиксен, документирал бунта на населението в Чунцин - град в Западен Китай, припомнят от изданието. През 2006 г. субсидията печели Юджийн Ричардс, отразил дълбокото влияние на конфликта в Ирак върху хората. National Geographic се разпространява на английски и на още 31 езиka. Издава се по целия свят в тираж от около 8 милиона екземпляра.
вторник, 25 ноември 2008 04:22:51

Мила Попова и Марияна Цуцекова, PR агенция Прайм Тайм: Пъблик рилейшън излиза от сянката на рекламата

Пари - 26 стр.
Мила Попова и Марияна Цуцекова, PR агенция Прайм Тайм: Пъблик рилейшън излиза от сянката на рекламата

Боряна НИКОЛАЕВА

В условията на криза рекламните бюджети на компаниите ще бъдат засегнати и ролята на PR ще расте
> Журналистика или PR? Защо сменихте професията и вярно ли е, че добър PR се става, ако си бил журналист?
Мила: Журналистите и пиарите са двете страни на една и съща монета -публичността. Едните я отразяват, а другите я създават. И поради това изискват сходни качества. Решението ми да се оттегля от журналистиката беше по-скоро мотивирано от дълбоко лични причини. Но истината е, че ако не бях минала през школата на медиите, особено тази във вестник Труд, нямаше да се чувствам комфортно в ролята си на PR. С Марияна винаги сме се шегували: „След Труд нищо не може да ме уплаши”. Журналистиката дава много широк поглед към събитията, аналитично мислене, организира ума и систематизира знанията, създава рефлекс и нюх към интересното, дава бързина и самочувствие. Един журналист винаги е с 10 обиколки напред, ако мине в полето на PR.
Марияна: Школата на вестник Труд винаги ми е помагала. Тази самодисциплина и възможност за работа под напрежение, на които ме научи журналистиката, винаги са ми били от полза.
> Каква е връзката между пиарите и журналистите - помагат ли си, или си пречат?
Мила: Помагат си все повече. Преди години имаше някаква своеобразна ревност, която създаваше дистанция между двете професии. Днес много често зад добрия журналистически материал прозира и работата на добрия PR. Мисля, че динамиката на живота и информационния свят налагат по естествен път това партньорство.
Марияна: Двете професии си помагат, работят в симбиоза. Допреди 5-6 години журналистите предпочитаха да заобикалят PR и да си търсят сами новините, не ни се доверяваха, гледаха ни накриво, мислеха, че сме ненужен посредник в комуникацията. Но днес нещата изглеждат променени - репортерите все повече започнаха да се доверяват на специалистите по връзки с обществеността и да ги използват като източник на достоверна информация. Е, разбира се, добрите журналисти знаят как да отсеят триковете на PR. А задължение на професионалиста в нашата професия е да направи нещата по стандарта на добрата журналистика. Добрите пиари в днешно време задават реда на новините. Много често PR агенциите се доверяват на мнението на журналистите като коректив.
> Какво е нивото на PR бизнеса у нас в сравнение със световните стандарти?
Мила: Професионалното ниво на българските PR агенции е изключително високо. Струва ми се обаче, че в чужбина професионалните общности на PR експертите са много по-активни и повече работят за своите интереси. Един конкретен пример: ако една голяма компания организира конкурс за изработване на концепция, как PR агенцията защитава правата върху идеите си? В Прайм Тайм имаме принцип - не участваме в конкурси, в които разработването на комуникационен проект на участниците не се заплаща.
Марияна: В областта на PR няма нещо, което да го има на Запад, а да го няма у нас. Смея да твърдя, че българските агенции за връзки с обществеността са много иновативни и креативни, спазват свои етични норми. Нашата агенция например има достъп до специфичния опит на над 50 агенции в цял свят, тъй като сме член на една от най-големите в света мрежа от независими PR агенции - IPREX. Ако нямаме опит в PR в дадена сфера, винаги можем да се обърнем за съвет към нашите партньори, независимо в коя точка на света са. Но практиката ни е научила да разчитаме основно на себе си. Психологията на българина е доста специфична и именно затова много от стрaтегиите на чуждестранните консултанти претърпяват пълен крах, когато се приложат у нас. Това, което върви в Щатите например, е неприложимо към българския пазар.
> Как коментирате окрупняването на агенциите и навлизането на чужди вериги у нас?
Мила: Това е съвсем нормално, ние сме част от глобализиращ се свят. На пазара трябва да има и големи, и по-малки агенции. Аз лично смятам, че PR дейността е изключително творчески процес, а духът на интелекта живее в по-интимната среда на малката общност. PR агенцията е инкубатор на идеи. Тя не е производствено предприятие за прессъобщения и факсове. А това става неизбежно, когато работиш в голям екип с тежка йерархия. По отношение на чуждите агенции мисля, че имат много сериозна конкуренция - българските PR агенции са по-добри.
Марияна: Изискванията на пазара се повишават все повече и затова процеси по окрупняването на агенциите са полезни. Понякога се налагат обединявания, за да се спечели и реализира даден проект. Така се извличат повече и по-качествени идеи и гъвкавост. Моята прогноза е, че през следващите няколко години много от българските агенции ще търсят коопериране помежду си, за да устоят на предизвикателствата на пазара. Например в конкурсите за комуникационни проекти по оперативните програми се залагат такива високи изисквания за капацитет, обороти и специфичен опит, че много малко PR агенции биха могли сами да отговорят на изискванията. В името на конкурентоспособността все повече агенции ще търсят коопериране.
> Капризни ли са българските клиенти?
Мила: Не бих казала капризни. Българските клиенти са по-забавни. Елементът на изненада там винаги е по-голям. Защото са си у дома и имат много източници на информация. За разлика от домакините чужденците винаги ти дават по-голяма свобода на действие. А и понякога много по-лесно ти се доверяват.
Марияна: Преди няколко години можеше да се каже, че чуждестранните мениджъри на западни компании са по-капризни, защото в повечето случаи бяха по-наясно какво трябва да изискват от своята PR агенция. Но постепенно това се промени. Сега и българските компании вече са достатъчно в час какво трябва да търсят и какви задачи да поставят на специалистите по връзки с обществеността. В нашата практика е имало какви ли не фрапиращи случаи. Стигало се е дори българска фирма да иска нашата агенция само защото е модерно. В тези случаи ние разяснявахме от А до Я що е то PR и какъв ефект може да донесе. Българските фирми вече са достатъчно наясно с нашата професия и все повече търсят помощта ни.
> Има ли фатални грешки в една PR кампания, които може да я провалят?
Мила: Има, разбира се. Ако клиентът реши да стане PR, а PR-ът се остави да се чувства като клиент.
Марияна: Винаги има такива грешки. Ненавременната реакция при кризисни комуникации е една от тях. Всяко забавяне от час или два при криза може да бъде фатално. Контролът от страна на PR специалистите върху всяка кампания е от огромно значение, защото само така може да се забележи навреме, ако има пукнатина в комуникационната стратегия. И само тогава тя може да бъде запълнена навреме.
> Какви са прогнозите ви за развитие на рекламния пазар и на PR бизнеса?
Мила: Струва ми се, че и у нас PR започва да излиза от сянката на рекламата. В условията на световна икономическа криза рекламните бюджети на редица компании ще бъдат засегнати. Но те ще трябва да продължат комуникационната си политика. И ролята на PR ще нараства. Както се казва - рекламисти, пазете се!
Марияна: Следващата година по-малките PR агенции ще започнат да изпитват някои трудности заради финансовата криза. На пазара вече се забелязват първите тенденции. Компаниите започват да затягат коланите, като първо режат от парите за рекламата и PR. Но очаквам, че този ефект ще е краткотраен. „Умните” фирми много бързо ще се върнат към PR специалистите, защото това е ефективният и по-евтин начин за връзка с клиентите.
***
ВИЗИТКА
През 2002 г. две журналистки решават да скочат в морето на PR.
> Мила Попова и Марияна Цуцекова все още отразяват икономическия растеж и сивата икономика във вестник Дневен труд, докато регистрират собствената си агенция за връзки с обществеността Прайм Тайм.
> В случая клишето за трудното начало е съвсем вярно.
***
КОМПАНИЯТА
> Агенцията започва съществуването си с в малка стая с един компютър, факс, принтер и скенер, поставени върху старо бюро от издателство Иван Вазов.
> В борбата за всеки клиент и поръчка не липсват и смешни ситуации като предложение да продадат няколко хиляди чифта джапанки или да направят комуникационна стратегия за „фирма, чиято дейност и име трябва да останат конфиденциални”.
> Агенцията успява да реализира PR проекти, свързани с големите приватизационни сделки в страната по това време. „Знаехме, че трябва да бъдем много упорити, търпеливи и да разчитаме само на себе си”, си спомнят двете бивши журналистки.
> Първият постоянен клиент на Прайм Тайм е Насърчителна банка (сега българска банка за развитие), за която агенцията работи и до днес. През 2006 г. Прайм Тайм става част от международната PR мрежа IPREX, която обединява над 50 независими PR агенции по цял свят.
***
Текст под снимка
Журналистите и пиарите са двете страни на една и съща монета - публичността, смятат Марияна Цуцекова (вляво) и Мила Попова
в. Пари - стр. 26
вторник, 25 ноември 2008 04:24:55

АБРО поиска спешен ремонт на медийния закон

Класа - 11 стр.
АБРО поиска спешен ремонт на медийния закон



Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБЮ) поиска редакции В Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията (ЗИД на ЗРТ). В отворено писмо до президента, управляващите и опозицията АБЮ обяви приетия на първо четене законопроект за "крайно небалансиран". Според асоциацията с приемането му в настоящата редакция се поставя под въпрос успешният преход от аналогово към цифрово телевизионно излъчване и спазването на поетите пред Европейската комисия (ЕК) ангажименти. Най-голямата медийна неправителствена организация у нас е категорична, че промените не отразяват основни принципи на законодателството на ЕС. Сред тях са разделянето на преноса от съдържанието, осигуряването на предпоставки за реална конкуренция между цифровите наземни, кабелни и сателитни платформи за разпространение и ефективният преход към цифрово наземно радиоразпръскване в определените от ЕК срокове. От АБЮ смятат още, че законопроектът не отразява съществуващите принципи и обществените отношения в сферата на радио- и тв разпръскването и не регламентира адекватно и стратегически правилно развитието на тези отношения в бъдеще. В писмото се казва също, че не е защитен общественият интерес по отношение на съдържанието на
програмите. ЗИД на ЗРТ отдава явно предпочитание и неаргументирано подсилва функциите на оператора по пренос и комуникационния регулатор за сметка на радио- и тв операторите по съдържанието, се твърди още в документа. Този дисбаланс е посочен в становищата на всички заинтересовани - Съвета за електронни медии (СЕМ), БНТ, АБЮ, и е част от доклада на Комисията по гражданско общество и медии.
Гилдията поиска между първо и второ четене в ЗИД на ЗРТ да бъдат направени "няколко принципни редакции", като в писмото са посочени и основните насоки, в които да бъдат те. Според АБЮ в законопроекта трябва ясно да се отделят функциите на оператора по пренос от функциите, свързани със съдържанието, да се въведе фигурата на мулти-плекс оператор. Освен това трябва категорично да се определят правомощията на СЕМ при лицензирането на мултиплеке операторите и при регистрирането на програми, които подлежат на разпространение чрез наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване. Асоциацията настоява също така да се приемат разпоредби, които да осигурят ефективното и в срок преминаване към цифрово наземно тв радиоразпръскване. "Разполагаме с изградени ясни и точни виждания за духа и посоката на промените, като сме готови да предоставим и разписани законодателни текстове", завършва писмото.
вторник, 25 ноември 2008 03:34:38

Списание PC Magazine минава в изцяло онлайн вариант

Дневник - 17 стр.
Списание PC Magazine минава в изцяло онлайн вариант



Списание PC Magazine на компанията „Зиф давис“, което излиза и в България, ще спре да се печата на хартия и ще е достъпно само онлайн. Това обявиха миналата седмица издателите му. „За нас вече няма възможност да съществуваме в хартиен вариант“, обясни главният изпълнителен директор на „Зиф давис“ Джейсън Янг. Причината е, че докато повечето списания имат добри рекламни приходи, PC Magazine всъщност печели от своята уебстраница. Над 80% от печалбата на изданието и около 70% от
приходите му идват от онлайн бизнеса. Спирането на печата няма да се отрази съществено на списанието, защото и досега статиите в него се появява първо в интернет и след това се печатаха. Тиражът на изданието непрекъснато намалява от края на 90-те години, когато е отбелязан пикът в разпространението му от 1.2 млн. екземпляра. През 2008 г. средните продажби достигаха 600 хил. броя. От българското издателство на PC Magazine „Сага тех-нолъджи“ не бяха открити за коментар.
вторник, 25 ноември 2008 03:33:44

Корпоративна отговорност, а не благотворителност

Дневник - 17 стр.
Корпоративна отговорност, а не благотворителност



Концепцията за CSR може да се прилага и в малките и средните компании
Живеем в глобали-зиран свят, където по-голяма част от държавите постепенно са въвлечени в икономически взаимоотношения с наднационални фирми. Как извършват дейността си тези фирми? Доколко уважават средата, където са получили възможността да развиват бизнес и да печелят? По какъв начин печелят? Как реинвести-рат печалбите си? Или само ги предават на своите централи? Как се отнасят към служителите си? Как развиват техните опит и умения? Как подпомагат семействата им? Как се грижат за здравето, сигурността и социалната им обезпеченост? Доколко замърсяват околната среда с дейността или производството си? Отнасят ли се икономично към енергийните източници? Разпределят ли отпадъците си? Могат ли да бъдат ре-циклирани изделията им? Икономични ли са продуктите им при употребата на енергия? Имат ли тези фирми корумпирана политика? Държат ли се като монополисти? Предлагат ли информация за своите дейности? Предлагат ли напълно последователно информация за своите продукти? Плащат ли навреме фактурите на снабдителите си? Кои снабдители предпочитат: регионалните или международните? Не прехвърлят ли своя риск върху снабдителите или клиентите си? Работят ли съвместно с населеното място или града, където извършват дейността си? Подпомагат ли обществените дейности? Какви ценности уважават? Какви ценности изграждат? Доколко се придържат към тях?
Бихме могли да продължим...
Максималната печалба не е единствената цел
Ако отговорим на повечето от тези въпроси, ще разберем, че концепцията за обществена отговорност на фирмите не е нищо ново. Нейното развитие е свързано предимно с глобализацията, където динамичните промени, натискът за задържане на позицията на пазара, потребността от растеж на оборота и придобиване на печалби често водят до това, че много фирми се държат абсолютно безотговорно, имайки една-единствена цел - да мак-симилизират печалбите си, а с това и дивидентите за своите акционери. Именно в обвързаността си с глобалния процес започва да се развива и дефинира концепцията за обществена отговорност
на фирмите. В България обаче CSR (Corporative Social Responsibility) се превежда не твърде коректно като корпоративна социална отговорност, като думата социална в държавата е натоварена с друг смисъл. Има се предвид всъщност обществената отговорност на фирмите, която започва да се проявява в Европа едва през втората половина на 90-те години под влияние на тенденцията, обхванала цял свят.
Какво всъщност е корпоративната обществена отговорност?
Разбира се, може да бъде възразено срещу толкова сложна концепция, каквато е тази на корпоративна-
та обществена отговорност. Какво точно носи тя на фирмата? Защо да не е достатъчно да се задоволим например със спонсориране на хора в неравностойно положение или с други PR дейности? Защото тези дейности са само малка част от дейността на обществено отговорната фирма. Достатъчно е да си зададем въпроса защо фирмата организира акция за подпомагане на хората в неравностойно положение и въпреки това не е способна (или по-добре казано, не желае) да създаде работни места за тях. Или дори не е осигурила безпрепятствен достъп до сградите си.
Цялостно приложеният план на корпоративната
обществена отговорност носи на фирмите дългосрочни конкурентни преимущества:
• повече доверие към фирмата, подсилване на нейния имидж
• засилване на предаността на потребителите към марката
• засилване на атрактивността на фирмата за квалифицирани и талантливи потенциални служители
• засилена лоялност и продуктивност на служителите
• по-високо ниво на удовлетвореност на служителите и преданост от страна на клиентите, както и произтичащи от това дългосрочни приходи
• по-добри отношения с обществото
• спестяване на разходи за рисков мениджмънт
• възможност за иновации
• по-голяма привлекателност за инвеститорите
отличаване от конкуренцията в очите на потребителите. Концепцията на корпоративната обществена отговорност се основава на балансирането между хората, печалбата и околната среда. Ако тези три основи са уравновесени и обвързани със стратегията на фирмата, й носят конкурентен принос. Не на последно място корпоративната обществена отговорност е концепция, която може да бъде използвана не само от големите, но и от средни и малки компании.
вторник, 25 ноември 2008 03:34:02

„Актив груп“ ще работи с външни партньори

Дневник - 16 стр.
„Актив груп“ ще работи с външни партньори



Агенцията „Актив груп“ (Active Group) стана част от веригата от независими агенции за пълно комуникационно обслужване CommWorld. Организацията е създадена през 1988 г. и обединява компании от Европа. Идеята на веригата е да даде възможност на членовете си да разработват съвместно проекти и да обменят опит и ноу-хау за организацията на работата си, като така подобряват резултатите.
Като членове на CommWorld ние получихме за партньори две агенции - от Белгия („Айота къмюникей-шънс“) и от Германия („Проарт). Това ни дава възможност да се допитваме до техните експерти при нужда, а те също ще могат да ползват нашия екип за консултации, обясни управляващият директор на „Актив груп“ Емона Гешева. Членовете на CommWorld освен това осъществяват и програми за обмен на хора и данни.
Така клиентите ни ще се възползват от подкрепата на нашите партньори, без това да натоварва допълнително бюджетите им, обясни Гешева. „Екипът ни също ще получи възможност да се развие, още повече че в моменти на криза обучението на кадри е най-добрият начин за бизнеса да се раз-вива,“ смята директорът на „Актив груп“. В CommWorld имат право да членуват само агенции с един или двама собственици, които активно участ-
ват в развитието на компаниите си. „Актив груп“ е основана през 1999 г. и разполага с офиси в София и Брюксел. През 2008 г. агенцията получи две награди от Българското дружество за връзки с обществеността в категориите „Най-добра PR кампания на държавна институция” и „Най-добра PR кампания на политическа организация”. Клиенти на фирмата са „БТК груп“, ITT, KBC Group, „Булгартабак“, AstraZeneka и много държавни институции.
вторник, 25 ноември 2008 03:34:50

Научно-популярните канали откриват рекламния пазар в България

Дневник - 16 стр.
Научно-популярните канали откриват рекламния пазар в България

Албена БОРИСОВА

Пръв „Нешънъл джиографик“ пуска местни блокове, не е изключено да го последва „Виасат“
От 1 декември каналът „Нешънъл джи-ографик“ (National Geographic Channel) вече ще се излъчва само на български, съобщи генералният директор на „Фокс интернешънъл ча-нелс“ (Fox International Channels) Светлана Василева. Заедно с превода на програмата всички про-моционални клипове и рекламни блокове, които досега се излъчваха на румънски, ще бъдат заместени с български. Така „Нешънъл джиографик“ става първият международен научнопопулярен канал, който ще предлага рекламна платформа специално за България. Другите чужди научнопопулярни канали, които се излъчват по кабелната мрежа в страната - „Дис-кавъри“ (Discovery Channel), „Зоун риалити“ (Zone Reality), „Виасат екс-плорър“ (Viasat Explorer) и „Виасат хистъри“ (Viasat History), все още не предоставят възможност за представяне на български рекламодатели. Имали сме
единични случаи на излъчени реклами на български
но възможност това да стане масова практика все още няма и заявките трябва да минат през централата на „Челозоун“, обясни Юлия Трайкова, маркетинг мениджър на компанията, която разпространява „Дискавъ-ри“, Zone Reality, Zone Romantica и MTV в България. От представителството на Viasat пък обясниха, че досега не са работили с български ре-
кламодатели. Не е изключено обаче и там да се появят местни клиенти, тъй като компанията е част от медийната група Ем Ти Джи (Modern Times Group), която държи 50% от каналите „Диема“ и през лятото купи „Нова телевизия“. Плановете на Ем Ти Джи са да сформира общ екип за продажбите на различните продукти в България. Цената на 30-минутен рекламен спот по „Нешънъл джиографик“ в България ще е 128 лв., а в праймтай-ма от 18 до 23 ч. тарифата ще е 320 лв. От началото на декември каналът ще бъде следен редовно от пийпълметричната система на ТНС/ТВ план (TNS/TV Plan). „Фокс лайф“ (Fox Life) и „Фокс крайм“ (Fox Crime), които се излъчват на отделен сателитен канал в Сърбия, ще предлагат същата възможност за реклама на сръбски на рекламодателите. В момента се водят преговори за отделяне на двата канала и в Хърватия.
Това дава възможност на продуцентите да бъдат по-гъвкави в закупуването на програми и да ги
разработват за всяка специфична аудитория
обясни Светлана Василева. Бизнесът също има полза, защото рекламирането в нишови канали, които достигат до ясно определена аудитория, прави вложените средства много по-ефективни, смята директорът на „Фокс интернешънъл“. Според нея интерес към „Нешънъл джиографик“ определено има. Причината е, че много рекламодатели се асоциират с този канал заради високия статут, който той е изградил сред публиката. В Румъния например програмата има над 400 клиента и там бизнесът вече се е приучил да използва нишовите канали. „В България този процес започна реално след появата на „Фокс лайф“, след това и с тръгването на български на „Еврос-порт“, AXN и „Джетикс“
(Jetix), обяснява Василева. Допреди това дистрибуторите на специализираните програми разчитаха 3само на приходи от разпространението им
„Нишовите канали обаче изпълняват съвсем различна функция в сравнение с националните медии, където се облъчва огромна аудитория. Ръстът в аудиторията на „Фокс лайф“ в Сърбия например е 40%, което е огромен потенциал за ре-кламодателите“, обяснява Василева. „Убедена съм, че и българските фирми ще свикнат да използват новите възможности за реклама“, заяви Василева. Тя прогнозира, че спадът в приходите на кабелните канали, причинен от финансовата криза, ще бъде по-малък в сравнение с националните ефирни медии. Фирмите определено проявяват интерес към нишовите канали, по-
твърди и директорът маркетинг и продажби на „Медиа груп Ес Ди“ (Media Group SD) Дилян Янков. Фирмата държи ексклузивните права за продажба на рекламно време за България на каналите HBO, „Холмарк“ (Hallmark), AXN и „Дже-тикс“ (Jetix). Компанията освен това е издател на списанията FHM и „Мадам Фигаро“ (Madamme Figaro). Според него причината е не само в атрактивните цени, които предлагат тези канали, но и във факта, че рекламодателите знаят много точно каква е аудиторията им. „Медиа груп Ес Ди“ дава възможност на клиентите си да комбинират рекламата по „Холмарк“ и AXN, а също предлага и пакети за достигане до общата аудитория на AXN и мъжкото FHM, както и на „Холмарк“ и „Мадам Фигаро“.
***
Гледаемост на кабелните канали
Според пийпълметричните данни на ТНС/ТВ план „Фокс лайф“ е най-гледаният от платените кабелни канали сред градската аудитория на възраст от 18 до 49 години в България и в Сърбия. „Фокс крайм“ се нарежда на седмо място у нас, а сред сръбските зрители е на девето по предпочитание. В ноемврийското пийпълметрично проучване най-напред сред научнопопулярните канали е „Дискавъри“ - на 9-о място сред платената тв, а „Анимал планет“ е на 14-о. От ТНС/ТВ план твърдят, че според предварителните изследвания рейтингът на „Нешънъл джиографик“ в България е близък, често дори по-висок от този на „Фокс крайм“.
в. Дневник – стр. 16
вторник, 25 ноември 2008 03:35:34

Против Коритаров и неговото уволняване

Дневник - 14 стр.
Против Коритаров и неговото уволняване

Иво ИНДЖЕВ

Не ми харесваше, че, напускайки Би Ти Ви (заради нещо, което никога не беше оповестено публично, свързано с договори и пари), Георги Коритаров на практика се разграничи от нас, останалите в телевизията, като журналисти... съгласни с цензурата. Не ми харесваше, че Георги остави всички да си мислят, че е жертва на властта (след иначе наистина страхотното му интервю с Питвиненко, вбесило без съмнение „когото трябва").
Не ми харесваше, че, както си мислех, Георги не събра смелост (а после се оказа, че не имал и намерение, точно обратното дори) да лиши своите кукловоди от силата им, или поне да се изправи
срещу внушението, че е зависим от минало то си, а изчака да бъде изобличен.
Не ми харесва неговата интерпретация на принадлежността му към ДС като патриотично дело, с което се гордее. Не ми харесваше най-вече, че дори окуражи всички като него да се гордеят и ги призова в статия във в. „24 часа": „Горе главата, другари!", легитимирайки по този начин със задна дата самата същност на ДС.
Не ми харесваше, че отгоре на всичко морали-заторстваше на тази тема. И че с това агресивно поведение, иска или не, натоварва и други колеги, за които
по примитивен начин се правят аналогии „а ла Коритаров" по формален принцип - именно заради всичко това и отказах на многократните му опити да си поговорим пред публиката на неговото предаване. Не ми харесваше, че е отмъстителен и не търпеше да бъде пренебрегван - за наказание, че не желая да отида в студиото му, покани Карбовски да изрече лъжата, че съм се бил изплашил от своето „кар-тонче" в ДС и затова сам съм решил да не отида в неговото предаване в „Да-рик радио" (доста тъпа лъжа, като се има предвид, че не се „изплаших" да отида в две други предавания в национален ефир същата онази неделя, седмица след като напуснах Би Ти Ви). Не ми харесваше как се държа Георги с германския разследващ журналист Юрген Ро т, който, каквито и неточности да е допуснал в книгата си „Новите демони на България", не заслужаваше да бъде инквизиран в следователски стил - а всъщност, добре или не, колегата Рот свърши работата на българските журналисти.
Не ми харесваше изобщо, че егото, което иначе всички ние също си имаме, при Коритаров е хи-пертрофирано до абсурдни висоти и това не само му личеше, но беше направо пагубно за крайния резултат от интелектуалните му усилия. НО НАЙ-МНОГО НЕ МИ
ХАРЕСВА, ЧЕ ГЕОРГИ КОРИТАРОВ Е УВОЛНЕН! Бих могъл да си замълча (както Коритаров мълча, когато имах сблъсък с президента Г. Първанов и загубих работата си). Щеше да е по-удобната позиция - пък и след две години без работа сега, поне теоретично, пред мен се отваря един шанс да се наместя в националната „Нова телевизия", нали?
Защо да не се поумилк-вам и да поздравя шефовете на Георги за правилното решение, евентуално? Нямаше да ми е трудно да намеря удобни оправдания за пред тях и пред себе си. Случаят обаче, при цялата си комплексност (защото не знам факти, които ръководството на телевизията знае, за да прогони Георги), е повод отново да кажа: трябва да сложим край на злорадството спрямо колегите (колкото и да съм, смея да твърдя, различен от Георги по важните за мен и обществото въпроси). Когато пребиха Огнян Стефанов, се намериха злобари, желаещи да „спорят" с качеството на неговата журналистика в момент, когато той се бореше за живота си в ре-анимацията... Веднъж завинаги трябва да престанем с навика да ритаме падналия. Изпитал съм „колегиалните ботуши" върху главата си и не ги пожелавам другиму. Включително и на Георги, у когото толкова много неща не харесвах и не харесвам.
в. Дневник – стр. 14
вторник, 25 ноември 2008 03:35:59

Интерактивна кампания против тютюнопушенето

Дневник - 16 стр.
Интерактивна кампания против тютюнопушенето



Агенция „Ви Пи Ар ад-въртайзинг“ (vpr advertising) пое разработването и обслужването на комуникационната стратегия на първата интерактивна кампания против тютюнопушенето „Културата да дишаш” на фондация „Зеленодиво”. Едногодишната кампания започна на международния ден без тютюнопушене със специализирания сайт exsmoker.bg. Кампанията включва серия специални събития, поддържане на връзки с медиите, използване на нетрадиционни канали и външна реклама.
вторник, 25 ноември 2008

И моделките четат, доказва Минчев

24 Часа - 18 стр.
И моделките четат, доказва Минчев



Светският PR събира пари за Столична библиотека на бал
От няколко месеца светският продуцент и PR Евгени Минчев разпределя времето си между Виена, Лондон и София, където усилено подготвя най-бляскавия панаир на суетата за сезона -Бала на топмоделите. Идния петък, 28 ноември, "Кралската зала" на хотел "Шератон", изцяло преобразена с ексцентрична коледната украса в златно и бяло, ще събере за 15-и път най-богатите мъже и най-красивите жени на България. Или поне една голяма част от тях. Само седмица преди юбилейното издание на бала Минчев постави нов рекорд в продажбата на собствените си покани. успя да пласира повече от 250 куверта на някои от най-заможните хора в страната. Така окончателно затвърди славата си на човек, на когото българските богаташи дават пари, при това доброволно и с удоволствие. Любопитното в това издание на Минчевия прием е, че няма да присъстват обичайните заподозрени, като семействата Баневи,Барбукови и Арабаджиеви .Вместо тях ще видим някои по-малко експлоатирани от медиите лица. Цените на кувертите обаче са достатъчно показателни, че на бала няма да има хора с тънки портфейли. 175 евро е стартовата цена за място на обикновена маса. 200 евро струва удоволствието да се седи на Златната, с още 30 евро скача платиненото място. 250 евро излиза да седиш на Диамантената маса. Трите най-скъпи маси имат по 12 места. Останалите са с по 10. Някои от гостите не са се поколебали да си платя за цяла маса, осигурявайки си с този щедър жест предпочитаната компания. Така са направили колекционерът на манекенки Румен Бояджиев, който е ангажирал изцяло Златната маса. Наскоро оттеглилият се от инвестиционния фонд "Екуест" Георги Крумов е броил 1750 евро за обикновена маса, на която ще събере десетина приятели. Същото са направили бургаският строителен бос Петър Баев и собственикът на охранителна фирма Васил Панчев. Сред гостите са още бизнес дамата Лили Червенякова, топадвокатката Биляна Тончева, виненият бос Едоардо Миролио и синът му Франко, индустриалецът Иван Киров, Бети и Жоро Илиев-Майкъла. Първите две покани купил
пластичният хирург д-р Ангел Енчев. Носителки на титлата "Мис България" през различни години - Гергана Гунчева, Росица Иванова, Ивана Скендерова, Елена Ангелова и Жени Калканджиева също ще блестят на бала в качеството си на бивши дами на домакина. Ирина Папазова, Ивета Григорова и Вера Тинкова ще направят дефилета със своите топмодели, а звезди като Силвия Кацарова, Владо от "5 старс" и имитаторът на Лили Иванова Стефан Илчев ще са в центъра на грандиозното събитие.Балът пак ще бъде благотворителен Събраните пари ще отидат за нуждите на Столична библиотека. Директорът й - бардът Михаил Белчев, ще присъства лично в компанията на съпругата си Кристина и бизнес дамата Лили Червенякова. Тя е откупила местата за сем. Белчеви и за сина си сина Камен. Мотото на бала, предложено от Белчев, е "Моделите също четат". За близо 250-те присъстващи е подготвена изискана томбола. Сред наградите от нея са скъпи бижута и аксесоари от водещи световни марки. В рамките на бала ще бъдат връчени и първите награди за най-добре облечени звезди Fashion idol, които ще отидат при Благой Георгиев и певицата Акси-ния. Деветимата финалисти на конкурса "Мистър България" ще бъдат представени пред гостите на бала. Победителят ще избере жури с председател строителния предприемач Силвия Митева.
***
Текст под снимка
.Евгени Минчев и дамата му за тазгодишното издание на бала Ивета Григорова
вторник, 25 ноември 2008 04:05:38

Google въведе персонализирано търсене

Insurance.bg - Новини
Google въведе персонализирано търсене



Услугата е достъпна за притежатели на акаунти в Gmail
Интернет гигантът Google пусна услуга, която позволява на потребителите да променят подреждането на страниците в резултатите от търсене.
SearchWiki е достъпна за притежателите на акаунти в Gmail, разказва TechNews.
С помощта на новата услуга потребителят може да изведе даден сайт по-напред в резултата от търсене, като така си спести показването на ненужни страници.
Модифицираните резултати от търсене се виждат само от съответните потребители, които са ги задали. При аналогично търсене, всички останали потребители виждат стандартния резултат.
Потребителите на SearchWiki обаче могат да обменят помежду си персонализираните резултати от търсене. За целта е достатъчно да кликнат на съответната икона.
24.11.2008

Д. Бошнакова: Интересът към онлайн комуникациите ще расте през 2009

Инвестор - БГ новини
Д. Бошнакова: Интересът към онлайн комуникациите ще расте през 2009

Нели Минчева

Д-р Десислава Бошнакова е сред първите, получили специализирано ПР образование у нас. Днес преподава ПР в НБУ, управлява ПР агенция ROI Communication. Част от дейността на агенцията е насочена към издаване на професионална ПР литература. Автор е на редица специализирани статии. С нея разговаряме за пазара на ПР услуги у нас.
- Ще се оправдаят ли очакванията (цитирани от Нина Нейкова в интервю за Инвестор) за обем на пазара на ПР и маркетингови услуги от 1,5 млрд. лв. за 2008? Какво очаквате за 2009?
Истината е, че не мога да се ангажирам с точни цифри, но си мисля, че в условията на кризата, за която всички говорят, би било добре, ако обемът се запази в сравнение с 2008 г.
- Ще се увеличи ли ролята на интернет като комуникационен канал през следващата година? Очаквате ли спад на интереса към традиционните медии, ако да – към кои по-точно?
Според мен значително ще се увеличи интересът към онлайн формите на комуникация по няколко причини. Първо, там са хората, към които всички се стремят като целева аудитория. Второ, онлайн кампаниите са по-ценов ефективни и много точно може да се измери ефектът от тях. А в условията, в които се очертава да работим през 2009 г. това ще е изключително важно.
Спадът към традиционните медии в известна степен зависи и от това какво ще направят самите традиционни медии. Ако не се променят, за да отговорят на промените около тях, спадът ще бъде неизбежен. Мисля си, че при списанията няма да има спад, защото те предоставят информацията, която не е обвързана със скорост и актуалност на минутата, което ги прави предпочитано четиво за уикенда и свободното време.
- Преподавате ПР, добра ли е според подготовката на ПР практиците у нас като цяло и каква е основната ви препоръка към вашите студенти?
Според мен подготовката на ПР практиците у нас – тези, които излизат от университета, е добра като теория, но все още трябва да се работи за връзката между теорията и практиката. За целта и университетите, и ПР практиците трябва да намерят начин да се срещнат в интерес на по-добре подготвените нови кадри. Лично аз винаги казвам на студените, че в университета учим идеалната ситуация, съвършения модел. В практиката е различно. И ще успее този, който мисли, който е инициативен, трудолюбив и може да признае пред себе си, че добър ПР се става с добро образование и натрупване на практически опит. Иначе не е възможно.
- В такъв случай може ли да се стане добър ПР само чрез практика или натрупан опит от друга професия – най-често журналистическата? Доколко е задължителна теоретичната подготовка, за да си успешен в професията?
Както казват, няма нищо по-полезно от една добра теория, приложена в практиката. Добрият ПР професионалист трябва да има теоретична подготовка, която не винаги се придобива само в университета. На първо място трябва да е изключително мотивиран да се занимава с ПР, защото това е една много обсебваща професия – няма работно време, няма начало и край, няма как да излезеш в отпуск. Събитията се случват постоянно и ти трябва да си в крак с времето и събитията. Не мисля, че е задължително да имат опит като журналист, въпреки че на мен и много мои колеги това изключително много ни помага.
- Прилага ли се често у нас практиката комуникациите на един и същи клиент с различните медии да се водят по различен начин – например различни текстове на прессъобщенията, различни акценти, поднасяне на определена информация под различен ъгъл, игнориране или предпочитане на едни медии пред други?
Това е по-скоро нещо, което преподавам на студентите, но, поне моят опит показва, че не се прави толкова често у нас. Но натам вървят нещата. Защото всяка медия има специфика и очаква от ПР практиците да се съобразят с нея.
- Кой е по-добрият избор за една компания – вътрешен ПР отдел или външна агенция?
Най-добрият избор е и двете. Защото само така може да се използва максимумът на възможностите на ПР-а. Те не се противопоставят, нужно е да има хармония между тях, от което печели компанията.
- Вярно ли е, че повечето представители на вашата професия у нас (а всъщност и не само у нас) са жени. Защо е така според вас?
Повече наистина са жени. И много хора се опитват от години да дадат обяснение защо това е така. Може би, защото жените по принцип имаме развито шесто чувство за нещата, които се случват, отдава ни се да общуваме, обичаме да приказваме, да организираме събития. Но има и една друга истина, според авторите на библията на ПР, че съществува глоба от над 100 хил. долара в Америка, затова че си жена в ПР. До тази сума се стига, като се сравнят доходите на мъжа и жената в ПР-а със сравнително сходни кариери. Но и в този случай нещата вървят в посока постигане на по-добра ситуация за жените. Не мисля, че у нас това е ситуацията.
- Какви лични и професионални цели си поставяте за изпълнение през следващата една година?
Лично аз искам да имам повече време за семейството си и за нещата, които обичам да правя извън работата. В професионален план искам да издадем още много и хубави книги, да имаме доволни клиенти и да продължим да държим повече на качеството, за сметка на количеството. Оптимист съм, защото знам, че ако си подготвен за кризата, тя ще ти окаже положителен ефект. И най-вече не бива да забравяме, че най-важното е да сме живи и здрави. Винаги ще има нови и по-високи цели за постигане.
24.11.2008 г.