сряда, 26 ноември 2008 г.

Маргарита Пешева е новият председател на СЕМ

Класа - 11 стр.
Маргарита Пешева е новият председател на СЕМ



Основен приоритет в едногодишния ми мандат на председател на СЕМ ще бъде преходът от аналогова към цифрова телевизия. Това заяви вчера новият председател на Съвета за електронни медии (СЕМ) доц. Маргарита Пешева. Тя бе първият шеф на надзорния орган, основан през 2001 г.
Пешева бе избрана на четвъртото заседание на СЕМ вчера с обикновено мнозинство от 5 гласа "за" и 3 "въздържали се". Втората кандидатура за поста беше на досегашния и.д. председател на регулатора Мария Стефанова.
Като част от своите приоритети през мандата си Пешева посочи активната позиция на СЕМ в процеса на въвеждане на новата Директива за аудиовизуални медийни услуги. Срокът за транспонирането на документа в българското законодателство изтича в края на декември 2009 г. Новоизбраният председател заяви още, че ще търси активен професионален диалог с по-влиятелните неправителствени организации от медийния сектор. С тях съветът ще работи за недопускането на враждебност, цензура и омраза на религиозен, расов или етнически принцип, както и за запазването на чистотата на българския език. "Четвъртият приоритет пред съвета, по който той вече е започнал активна работа, е стартирането на нови радиопрограми в селища с големи аудитории, които имат стратегическо значение за съхраняване на националната идентичност", заяви Пешева. Тя припомни областните градове, в които не са провеждани още конкурси за нови радиопрограми като Търговище, Разград, Пазарджик, Силистра, както и тези, в които живее смесено население или са разположени в близост до границата на страната.
Пешева обеща и по-голяма публичност и прозрачност в дейността на регулатора, както и върху даването на ясни професионални аргументи за неговите решения. Пешева се обяви и за по-голямо популяризиране на медийната регулация и обясни какви са правомощията и ограниченията на регулатора според Закона за радиото и телевизията (ЗРТ). "Колкото по-често и по-ясно публично говорим, толкова по-добре е за хармонизирането на работата на регулаторния орган с цялата медийна среда и обществото", допълни тя. Мария Стефанова пък заяви, че през последните две години СЕМ е водил много битки, но той е бил и ще продължи да бъде "мост между обществения, търговския интерес и между държавната политика в областта на медиите и далекосъобщенията" .
сряда, 26 ноември 2008 04:21:34

Няма коментари: