сряда, 26 ноември 2008 г.

„Фейсбук” иска да погълне новак в web.2.0

Money.bg - По света
„Фейсбук” иска да погълне новак в web.2.0



Наскоро социалната мрежа Facebook започна преговори за придобиване на американската фирма Twitter, която предлага микро-блогове. Twitter се рекламира като услуга за приятели, семейство и колеги, която помага да се отговори на въпроса: какво правиш в момента?
В мрежата на Twitter, проект стартирал през март 2006 година, потребителите могат да оставят за себе си кратки съобщения до 140 знака.
Twitter стана „пътеводна светлина" на компаниите от поколението web 2.0, чиито услуги се осланят главно на комуникацията и взаимодействието - за разлика от по-ранния дот-ком, web 1.0.
Twitter обаче стана и синоним на липсата на доходи в света на Интернет. Тепърва се очакват печалбите. В тези условия Facebook, които станаха още по-известни с покупката на Майкрософт на дял в тях, предлагат сливане.
Въпросът е в начина на плащане. Facebook иска да плати в акции, това е съобщил пред Financial Times човек, който следи отблизо ситуацията. Също според него има спор относно това как да се оценят акциите на Twitter.
Припомняме, че Microsoft закупи 1.6% дял в Facebook за общо $246 милиона, което определи стойността на Facebok на 15 милиарда долара. Това стана през септември 2007 г.
Сега Twitter се оценява на 500 милиона долара. Инвеститор в развиващия се сайт коментира евентуалната сделка с „Фейсбук" по следния начин: Ако някой предложи 500 милиона в акции за да купи Twiter, първото нещо, за което ще си помисли човек е дали тези акции действително струват 500 милиона.
Анализатори на дигиталния бизнес в САЩ твърдят, че действителната стойност на Facebook се движи между 4 и 5 милиарда долара.
Според вътрешни източници, съществуват притеснения, че сделка между Twitter и Facebook ще намали цената едновременно и на двете компании.
Биз Стоун, един от основателите на Twtiter, не коментира за FT преговорите, но подчертава, че би искал компанията Twiter да остане независима и самостоятелно да развива своите услуги.
25.11.2008

сряда, 26 ноември 2008 00:01:00

Няма коментари: