петък, 28 ноември 2008 г.

Шефовете на News Corp. и MTG пристигат у нас

Класа - 11 стр.
Шефовете на News Corp. и MTG пристигат у нас



Шефовете на медийните гиганти News Corp. и MTG, които притежават у нас съответно bTV и Нова телевизия, пристигат в София до десетина дни. Те ще участват във взимането на решения за развитието на медийната среда, потвърди за "Класа" Гриша Камбуров, изпълнителен директор на най-голямата българска медийна неправителствена организация АБРО (Асоциация на българските радио и телевизионни оператори).
Заради предстоящите промени в медийното ни законодателство у нас се очаква главният изпълнителен директор на News Corp. за Европа - Том Мокридж.
Шведският концерн Modern Times Group (MTG), който купи Нова тв, каналите от групата на "Диема" и музикалната ММ, ще бъде представен от президента и изпълнителен директор на компанията Ханс-Холгер Албрехт.
Визитите на висшите мениджъри са планирани отдавна, но дискусиите в парламентарната Комисия по гражданско общество и медии върху редакциите на медийния закон и по-специално във връзка с предстоящата цифровизаци са ги ускорили.
Преди дни ръководството на Balkan News Corporation изпрати писмо до медийната комисия в НС, в което изразява желанието си да участва в обсъждането на промените в закона. Послание с подобно съдържание се очаква и от мениджърите на MTG.
Становището на MTG в основата си не се отличава от това на Balkan News Corporation, съобщи пред народните избраници вчера Силва Зурлева, консултант на MTG за България и председател на борда на директорите на Нова тв.
Позициите на двата медийни гиганта са сходни и с исканията на АБЮ, които бяха представени в отворено писмо до управляващите, опозицията и медията в началото на седмицата. В тях се настоява спешно да бъдат редактирани поправките в закона, приети на първо четене. Ако корекциите не се извършат между първо и второ четене, преминаването от аналогово към цифрово излъчване е застрашено, категорични са от асоциацията.
Министерският съвет е склонен да редактира някои от спорните моменти в проектозакона за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията (ЗИД на ЗРТ). Това съобщи вчера председателят на Комисията по гражданско общество и медии Иво Атанасов, докато депутатите дискутираха поправките на второ четене.
Основните промени в текста са трите мултиплекса при първия етап на цифровизацията да не са собственост на едно предприятие, да има един обществен мултиплекс на първия етап и да се ограничат правомощията на председателя на Съвета за електронни медии (СЕМ), предвидени в ЗИД.
СЕМ подкрепи АБЮ да се въведе фигурата на мултиплекс оператора. Според надзорниците това се налага заради допълнителните услуги, които могат да се предоставят от разпространителите на цифрова телевизия. Позицията на регулатора бе подробно представена от председателя на съвета доц. Маргарита Пешева.
До следващото заседание на комисията, което най-вероятно ще се състои на 10 декември, ще бъдат разгледани становищата и предложенията на всички заинтересовани страни. Тогава ще бъдат гласувани и евентуалните промени в проектозакона.
петък, 28 ноември 2008 04:18:56

Няма коментари: