четвъртък, 27 ноември 2008 г.

Приходите на радиооператорите с 10% по-ниски

Класа - 11 стр.
Приходите на радиооператорите с 10% по-ниски



Заради кризата рекламодателите намаляват бюджетите си, слушателите обаче се увеличават
10% спад в приходите през октомври отбелязаха радиооператорите в САЩ спрямо същия период през миналата година, пише вестник "Ню Йорк таймс". Използваните данни са на Радиорекламното бюро (РРБ) в САЩ. Ниските постъпления правят октомври 18-ият по ред месец, в който се отчита спад. Цифрите за третото тримесечие на годината също са мрачни. CBS Radio например отчита спад с 12%, а постъпленията на Citadel Broadcasting са с 10,9% по-малко. СС Media Holding, който притежава Clear Channel Communications, от своя страна отбеляза спад със 7%. При Сох Radio и Emmis Communications приходите са съответно с 6,2% и с 1,5% по-малко.
Грешки в миналото "Проблемите на радиоиндустрията се трупат с години", коментира Марчи Ривикер, анализатор в корпорацията Wachovia, която се занимава с финансови услуги. Той припомни, че през 1990 г. радиокомпаниите се обединиха и увеличиха времето си за реклама. "Тогава те започнаха да се конкурират за пазарен дял, вместо да помислят за нови начини да генерират приходи", продължи Ривикер. Затова, когато рекламодателите намалиха бюджетите си през 2001 г., операторите попаднаха в ситуация с прекалено много рекламно време и малко реклами. Това ги принуди да намалят драстично тарифите си, припомни още анализаторът. През последните години ситуацията не се подобрява. Много компании теглят заеми, за да откупуват акциите си, което ги оставя затънали в дългове. Радиорекламата е намаляла с 8% за второто тримесечие на тази година в сравнение със същия период на 2007 г., според данни на TNS Media Intelligence. Тези резултати правят радиото най-тежко засегнатата от кризата медия след печата. Традиционните за средата рекламодатели - финансови услуги, търговци на дребно и автомобилни компании, също са повлияни от финансовите условия и намаляват бюджетите си. 3 млн. повече слушатели От гледна точка на рекламодателите, обединението на радио компаниите е довело до звучащи по един и същ начин станции. Това каза Джим По, вицепрезидент и директор медийно планиране в рекламна агенция Crispin Porter & Воgusky. Според него унифицирането на различните формати е отблъснало рекламодателите, тъй като радиото е спряло да бъде привлекателно за различни демографски групи. Въпреки критиките и мрачните прогнози обаче слушателите се увеличават. В момента в САЩ те са повече от 235 млн. на седмица, а миналата година са били 232 млн души, според проучване на компанията за радиоизследвания Агbitron. Според данните в момента слушателите се задържат до приемниците средно по 19 часа на седмица, а през 2005 г. са слушали радио по 20,4 часа за седем дни.
Бъдещето е цифрово
Радиооператорите от своя страна се надяват, че дигиталното радио (т. нар. HD радио) ще набира все повече почитатели и ще донесе приходи на компаниите. "Виждаме в цифровото радио нови възможности за генериране на приходи", коментира Робърт Стръбъл, главен изпълнителен директор на корпорацията iBiquity Digital, която развива този тип технология. При HD форматът радиостанциите се предават чрез цифрови сигнали, което позволява всяка FM станция да се разпространява на два до осем канала. Това теоретично прави HD радиото конкурентна среда на сателитното радио. За да слушат HD радио обаче, потребителите трябва да закупят специален приемник за цифрови станции. За месец септември са били продадени само 500 хиляди такива, според данните на iBiquiti.
четвъртък, 27 ноември 2008 04:38:00

Няма коментари: