събота, 9 август 2008 г.

Без изненади, но интересно

Капитал - 34 стр.
Без изненади, но интересно

Зорница СТОИЛОВА

Едно традиционно шестмесечие без големи изненади, следващо логиката на стабилен растеж на рекламните инвестиции - така можем да характеризираме пазара на пресреклама за периода януари-юни 2008 г.
Не че липсват големи спадове, големи ръстове, нови участници и размествания, но правилата пак се диктуват от автомобилните вносители и финансовия сектор. Те не само че остават рекламните лидери в печатните издания, но и определено са движеща сила, която определя посоката на развитие. Според мониторинга на TNS/TV Plan целият пазар на пресреклама през първите шест месеца на 2008 е нараснал с 9.9% в сравнение със същия период на 2007. Или, иначе казано, той е достигнал 81.009 млн. лева срещу 73.688 млн. лева за миналата година.
TNS/TV Plan наблюдава 15 всекидневника, 21 седмични вестника, 13 седмични и близо 47 месечни списания и изчислява данните по официалните тарифи на съответните медии, като не включва отстъпките за количество, комисионите на рекламните агенции и рекламодателите и бартерните договори. Без изненади Съвсем очаквано мобилните
оператори продължават да бъдат най-големите инвеститори в пресреклама. Но ако през първото шестмесечие на 2007 в първата тройка бяха M-tel, БТК и Globul, тази година БТК и Globul изостават с по една позиция назад, изместени от Първа инвестиционна банка. Бюджетът на финансовата компания от 2.232 млн. лева я нарежда веднага след традиционния лидер M-tel. Това обаче не е изненада по няколко причини. Първото шестмесечие беше период на активна реклама за Първа инвестиционна банка, а в началото на юни след PR кризата със (неверните) слухове за лошото й финансово състояние те стартираха още една масирана кампания с новото лице на компанията - Димитър Бербатов.
При трите мобилни оператора се наблюдава тенденция на свиване на парите за реклама в печатните издания още от 2007, като тогава само БТК увеличи бюджета си с 5.7%. През 2008 обаче спадът на рекламите на телекомуникационните компании е повече от 20%, съответно M-tel (23%), БТК(43.31%) и Globul (36,42%). „Намаляването на рекламните бюджети за пресреклама е практика в последните няколко години. Това е за сметка на засиленото рекламно присъствие в интернет и алтернативните медии", изяснява причините за спада директорът „Корпоративен маркетинг" в Globul Петя Стоянова. В същото време M-tel си остава най-рекламираната марка в българските печатни издания, измествайки Vivatel, която пък беше лидер предишните две години.
Отличниците Автомобилният бранш също запазва традиционно стабилната си позиция. Спадове в инвестициите се наблюдават при малко от тях, като най-сериозно са свили бюджета си за пресреклама вносителите на „Suzuki Мир-кат" ЕООД. За същия период през миналата година те са вложили 448 хил. лева срещу 313 хил. лева за тази. Общата картина обаче е на растеж на инвестициите. Отличници в това отношение са KIA Motors и Moto-Pfohe, които увеличават рекламните си разходи съответно с 99% и 100%. Александър Костадинов, директор „Маркетинг и продажби" в Moto-Pfohe, обяснява, че предпочитат да рекламират в печатните издания, защото те са много по-профилирани и таргетирани. „Търсейки по- голяма ефективност и възвращаемост, инвестираме в медии, които стигат директно и главно до определен таргет. Имайки в портфолиото си освен масови продукти като „Форд Фи-еста" или „Фокус", търсим ми-кроконтакт за много по-специфични продукти, като премиум автомобилите ни например", допълва той.
В другия силен сектор на инвеститорите в пресреклама -
банковия, най-голям ръст бележи UniCredit Bulbank, която през първата половина на 2007 разполага с бюджет 379 хил. лева, за същия период през 2008 обаче той вече е 1.039 млн. лева, което е промяна със 107%. „Тази година увеличихме процентния дял на пресата в рекламния микс на кампаниите, тъй като финансовите продукти са доста сложни за маркетиране, и смятаме, че печатната медия ни дава възможност да обясним най-подробно продуктите и услугите, които предлагаме", обяснява Мирослава Иванова, директор „Бизнес комуникации" в UniCredit Bulbank.
Другото запомнящо се израстване на пазара на пресреклама през първата половина на 2008 е на фармацевтичната компания Beiersdorf. Тя увеличава бюджета си със 107% на 782 хил. лева в сравнение с 377 хил. лева за миналата. Засилената реклама на Beiersdorf се дължи най-вече на козметичната марка Nivea, която е част от портфолиото на гиганта и формира около 80% от
рекламните му разходи. Маркетинг мениджърът на компанията Светлана Проданова коментира, че те са увеличили целия си медиен бюджет, а ръста в пресрекламата обяснява и с появата на нови издания, които са подходящи за реклама на нашите продукти. Ckpum потенциал Новите попълнения в тазгодишния топ 50 на рекламодателите са 10, като сред тях има две банки (Societe Generale Експрес банк и Alpha Bank), два автомобилни вносителя (BMW - България, и „Стар моторс" ООД), една сладоледена фабрика („Чичо Чарли" ЕООД), козметична компания (VICHY) и фирма за недвижими имоти (Colliers). Най-убедително от всички обаче в класацията се появява българският алкохолен производител „Винпром Пещера" с бюджет от 701 хил. лева и се нарежда на 16-а позиция сред най-големите рекламодатели. Всъщност присъствието на „Винпром Пещера" в това подреждане се дължи до голяма степен на мащабната им PR и рекламна кампания, която целеше да „изчисти" името на компанията, когато то се оказа забъркано в поредния грандиозен скандал в МВР през март. Тогава във всички големи вестници в продължение на седмици бяха публикувани имиджови реклами на цяла страница.
Интересното на пазара на пресреклама обаче предстои, защото през втората половина от годината както в пресата, така и в телевизиите, традиционно се харчат повече пари за реклама.
събота, 9 август 2008 03:11:56

Всички реклами в центъра на София незаконни

Монитор - 3 стр.
Всички реклами в центъра на София незаконни



Майстори мамят с лъжливи обяви
Ремонтите в столицата приключват до края на месеца
Всичките рекламни билбордове, които се намират в центъра на София, са незаконни. 15-те пана, поставени без необходимите разрешителни, ще бъдат премахнати следващата седмица. Това съобщиха от Столичния инспекторат вчера по повод акцията за прочистване на града, която стартира преди месец. Столичният инспекторат разполага с 90 000 лева за премахването на незаконно поставените съоръжения.
Екипи на инспектората, общинския отдел "Реклама" и дирекциите "Контрол по строителството" и "Архитектура и градоустройство" проверяваха рекламите в столицата в продължение на почти 30 дни. От обхода на експертизата станало ясно, че в София почти няма законно поставена реклама. Инспекторите са на мнение, че всеки търговец си слагал каквото и където му харесва - на билбордове, по стълбове, дървета, спирки, сгради. След пълна проверка на поставените фасадни реклами по бул. "Витоша" станало ясно, че нито една от тях не е законна. Поради тази причина от общината обещаха, че в най-скоро време ще изчистят булеварда от незаконните билбордове. Експертите вече премахнали 10 незаконни пана и четири светещи рекламни кутии.
Освен това ще бъдат премахвани и рекламите, които фирми поставят в близост до кръстовища и по стълбовете на градския транспорт или уличното осветление без никакво законно основание. Инспекторите вече са съставили констативен протокол и за сградата на НДК, който е обжалван от ръководството на комплекса. Според проверката по сградата няма нито една законно поставена реклама.
От няколко дни от общината се борят и с незаконно поставените винили, рекламиращи строителни дейности в центъра на София. Оказало се, че телефонът, даден в обявата, не отговаря. В друг случай инспекторите са успели да извикат майстор, който обаче не е могъл да обясни за коя фирма работи. Предстои кметът на район "Възраждане" да определи размера на глобата на фирма, която е поставила свои реклами по дървета в района.
Очаква се от 1 септември, когато наредбата за рекламна дейност, обжалвана в момента в съда, влезе в сила, да се улесни премахването на незаконните реклами, казаха още от общината. Наредбата за рекламата беше обжалвана в съда от рекламни асоциации.
***
Текст под снимка
След проверка на общината стана ясно, че почти всички билбордове в центъра на София са незаконни.
събота, 9 август 2008 03:49:43

Трябва още

Капитал - 38 стр.
Трябва още

Калина КАЛЧЕВА

Онлайн търсачката Google е толкова необезпокоявана на своя лидерски трон, че дори най-заклетите й фенове вероятно ще изпитат задоволство, ако видят конкурент, който да я предизвика на нейния собствен терен.
За съжаление този хипотетичен сблъсък на титани отново се отлага за неопределеното бъдеще - миналата седмица поредният сериозен претендент, наречен Cuil, направи леко разочароващ дебют.
Cuil*, но не достатъчно
Създатели на новата търсачка със звучното име Cuil са професорът в Станфорд Том Косте-ло и съпругата му Ана Патер-сън, която е бивш специалист по архитектура на търсенето в Google. Дебютът на проекта, който се състоя на 27 юли, бе съпроводен с небивал интерес от страна на потребителите, които искаха да тестват „убиеца на Google". Часове след като се появи на бял свят, Cuil бе пре-натоварен, блокира или генерираше невалидни или никакви резултати при запитванията. Според Ана Патерсън за ден са извършени 50 милиона търсения, много от които са били свързани с непопулярни теми (например проверка на собственото име и т.н.).
Но не този лек фалстарт е причината, поради която много екс-
перти се съмняват в успеха на новия сърч енджин. За момента най-запомнящото се нещо в новата търсачка е, че не прилича на Google (Cuil дори е с черен фон), а това едва ли е достатъчно за сериозна промяна на пазарното статукво. Основната фундаментална разлика между Cuil и доминиращия Google е свързана с метода, по който се индексират уебстраниците. PageRank - алгоритъмът на сортиране на данни на Google, изчислява ранга и надеждността на интернет сайтовете чрез линкове и тагове, докато Cuil се стреми да анализира съдържанието на сайта. Според Том Кос-тело търсачката е контекстуална. Това обаче не означава, че използваната технология е семантично търсене, каквото опитва да развие купената наскоро от Microsoft разработка Powerset. При Cuil най-вероятно се разпознават и сравняват честотата на използване и връзката между търсени думи в рамките на сайт с цел по-правилно класифициране.
Интересен е и моделът, по който са представени генерираните резултати от търсенето - в две или три колони, а не както добре познатия дълъг списък от сайтове, използван от Google. В горния десен ъгъл на сайта има предложения за конкретизиране на търсенето, които да улеснят потребителите. Освен това повтарящите се резултати се групират в смислови ядра. Уебстраниците са представени със снимка и доста подробно описание на съдържанието им. Въпреки че е удобно за потребителите, това разполагане на информацията в рамките на сайта също не е революционно ново. По-рано тази година друга прохождаща търсачка, наречена SearchMe, дори постави скрий-ншот на разглеждания сайт до описанието му за улеснение на потребителите.
та по-сериозен проблем. И все пак малко хора биха използвали Cuil само заради по-голямата анонимност.
Иначе авторите на проекта Cuil не страдат от излишна скромност. Новопрохождащи-ят проект на тандема Парсънс -Костело се самообяви за търсачката с най-много индексирани страници - 120 милиарда и 186 милиарда разгледани обекта. Според Костело водачът Google имат едва 40 милиарда класифицирани сайта. В същото време официалният блог на Google публикува атрактивното число от 1 трилион уникални страници, за които от търсачката „знаят". Броят на индексираните, т.е. на тези, където е търсен резултат, е далеч по-малък.
Това обаче не означава, че има зависимост между броя на страниците, въведени в сърч енджи-на, и качеството на изведените резултати. Много страници са с повтарящо се съдържание, ире-левантни и т.н. Именно генерирането на полезни резултати е преимуществото на Google, което за момента изглежда недос-тижимо за Cuil. При търсене по ключова дума „София" най-близкият до столичния град резултат сред първите 10 показани в Cuil е сайт на Техническия университет. За сметка на това Google първо представя страницата на общината и после описанието във Wikipedia.
Да победиш първия
Всъщност за момента пазарът на онлайн търсене принадлежи почти изцяло на Google и с това свикнаха дори големите конкуренти в сектора. Yahoo дори интегрира в собствената си търсачка по-добрата система за таргетирани реклами на Google. Изпълнителният директор на Microsoft Стив Балмър пък призна пред инвеститори, че компанията на Лари Пейдж и Сергей Брин има превъзходство пред останалите, защото
показва по-подходящи реклами и съответно печели повече рекламодатели. В момента бизнес моделът на Google е почти съвършен - повече търсене води до нарастване на рекламните приходи и съответно подобряване на търсенето. За сметка на това създателите на новия претендент Cuil още не са разработили модела си за генериране на приходи. Google предлага и множество полезни и любопитни услуги извън търсенето. В проектите на компанията присъстват виртуален свят Lively, новостартирала онлайн енциклопедия - Knol, и т.н.
Марката Google далеч надхвърля пределите на онлайн търсенето. Съвсем скоро онлайн гигантът създаде и собствен рисков инвестиционен фонд за финансиране на IT проекти. Досега Google просто купуваха интересните идеи, но по всичко личи, че са решили да започнат отглеждането им от ранен етап. Миналата година пък компанията, водена от мотото „не прави зло", обяви, че ще инвестира стотици милиони долари в проекти за възобновими източници на енергия.
На фона на всичко това новата търсачка Cuil изглежда по-скоро невзрачна. Дани Съли-ван, експерт в областта на сърч енджините и главен редактор на Search Engine Land, заяви, че тя може да пробва да работи по нещата, които са предизвикали недоволство у потребителите на Google. Това със сигурност няма да й донесе вечна слава на детронирания недосегаемия лидер, но пък би й спечелила някакъв дял от бизнеса. За да си убиец на Google, се иска не само да си по-добър от него (a Cuil още не е доказал тези си качества), но да предизвикаш голяма еволюционна стъпка.
събота, 9 август 2008 03:16:48

Мистерията Делко"

Капитал - 47 стр.
Мистерията Делко"

Андриан ГЕОРГИЕВ

Изглежда, достъпът на българите до мобилни услуги ще продължава да бъде ограничен до три възможности. Засега „Мобилтел", „Глобул" и „Вивател" остават без конкуренция на пазара.
Това стана ясно след решението на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) от тази седмица, с което процедурата по определяне на четвърти GSM оператор беше прекратена.
Причината? Експерти на регулатора са открили непълноти в документите на единствения останал кандидат - регистрираната в Лихтенщайн фирма „Телко". В противен случай като единствен кандидат компанията щеше да бъде поканена от КРС да плати 38 млн. лева
и да получи лиценз за четвърти GSM оператор. Непълнотите, които КРС са установили, са свързани с името на кандидат-оператора. В подадените документи са цитирани две фирми -„Телко АГ" и „Телко АТ Вадуц" (Вадуц е столицата на Лихтенщайн). На въпроса защо този пропуск е открит едва в последния етап, от КРС отговориха: „Законът за електронните съобщения не разписва определени фази, в които следва да се проведе тръжната процедура. След изтичане на срока за подаване на заявленията за участие в търга и в съответствие с изискванията на закона експертната комисия за провеждането на търга по чл. 99 от ЗЕС пристъпи към преглед на представените от „Телко АГ" документи". В този момент е била открита и грешката в името.
Компанията е разполагала с една седмица, в която да коригира пропуските. От „Телко" обаче не направили нищо. Телекомуникационни експерти коментираха за „Капитал", че това поведение е странно. Въпреки това фирмата има две седмици след произнасяне на решението, в които може да обжалва отказа на КРС пред Върховния административен съд. В случай че „Телко" продължи да бездейства, ще й бъде върнат
депозитът от 1.9 млн. лв., който беше задължителен за участие в търга.
Началото на процедурата за избор на GSM 4 беше силно, след като осем компании закупиха книжа за участие в търга. КРС определи стартова цена от 38 млн. лв. за разрешителното със срок от 20 години. Състезанието беше насрочено за 29 юли, но накрая тази дата се оказа просто ден като всички други, защото само един кандидат подаде своите документи навреме и плати нужния депозит. А именно „Телко" - фирма с регистрация в Лихтенщайн. Там тя има разрешително за виртуален мобилен оператор. Това означава, че „Телко" няма свои собствени честоти, за които да
плаща лицензионни такси, както и собствена комуникационна инфраструктура. Вместо това компанията използва мрежата на съществуващи оператори.
Дали „Телко" ще обжалва прекратената процедура, все още не е ясно. В КРС няма информация за постъпила жалба и затова смятат, че компанията няма и правни основания за иск. „Капитал" се свърза с Том Хютер, директор продажби в „Телко". Той каза, че само изпълнителният директор Тибор Картик ще говори по темата. През цялата седмица обаче Картик не отговаряше на мобилния си телефон.
Истината е някъде там
Ако потърсите повече информация за Тибор Картик в Google, още на втората страница с резултатите ще излезе статия в сайта ivest-in-serbia.com. Тя датира от 2005 г. и разказва за намеренията на австрийския оператор Mobilkom да купи 100% от сръбския телеком „Mobtel". Там Тибор Картик е цитиран като представител на Mobilkom -компанията, която е собственик и на българския „Мобилтел". В статията Картик казва следното: „Нашият „Mobilcom" се интересува от самостоятелно закупуване на 100% от акциите на „Mobtel". След като вече имаме бизнес в Словения, Хърватия, България и очакваме същото да се случи в Босна и Херцеговина, намерението ни да навлезем на сръбския пазар е само логично." По-рано от българския оператор „Мобилтел" отрекоха пред „Капитал" някога да са познавали или да имат каквото и да било връзка с Тибор Картик.
Запознати с телекомуникационните дела защитават още една конспиративна теза. При подаването на документи вносителят може да си остави изход за по-късно, ако прецени, че условията са неизгодни. Например видима грешка, която не може да бъде пропусната. При изискване на поправка вносителят бездейства в определения по закон срок и отпада от процедурата. На кандидата се връщат депозираните пари и всичко приключва. Дали това са само изстрели в тъмното засега остава неясно.
Дотук с хипотезите, какбо предстои
Приключилата процедура за избор на четвърти GSM оператор трябваше да разпредели честоти в обхвата 1800 MHz. За тази цел бяха отредени 2 честотни ленти по 5 MHz. В същия диапазон има допълнителни 2 честотни ленти по 25 MHz, които КРС предстои да разпредели. Вариантите за тях бяха два - пет разрешения с капацитет 2x5 MHz или едно разрешение с капацитет 2x15 MHz и едно разрешение с капацитет 2x10 MHz.
До 30 юли регулаторът събираше становища от заинтересованите компании как най-ефективно да разпредели този ресурс. Своите претенции са изпратили трите мобилни оператора и Сдружението за електронни комуникации (СЕК). В редиците на браншовата организация попадат повечето алтернативни телекоми, в това
число „Орбител", „Некском", „Транс телеком" и други. От СЕК считат, че КРС трябва да избере втората оппшг и да издаде два GSM лиценза. Според анализите на браншовата организация единствената перспектива за навлизането на нови мобилни играчи е наред с класическата гласова телефония те да предлагат и „услуги за пренос на данни и мултимедийни услуги". „За тази цел обаче капацитет от по 2x5 MHz на мрежите би бил напълно недостатъчен", пише в писмото на СЕК.
Позицията на най-големия мобилен оператор, „Мобилтел", е, че „при очевидната липса на интерес от сериозен оператор би следвало честотите да бъдат запазени за развитието на нови технологии", но не задължително за сегашните телекоми. „GLOBUL счита, че наличният ограничен ресурс в обхват 1800 MHz следва да бъде запазен за съществуващите GSM оператори с цел модернизиране и развитие на техните мрежи", се казва в официалното становище на втория мобилен телеком. От компанията смятат, че „на настоящия етап увеличаването на броя на операторите чрез издаване на разрешения за ползване на ресурса в обхват 1800 MHz [няма да] доведе до някакви съществени ползи за потребителите що се отнася до избора, цената и най-вече качеството на мобилните услуги". От „Вивател" също са изпратили писмо до регулатора. В него се заявява, че на този етап операторът разполага с достатъчно честоти, за да обслужва своите клиенти.
Според изпълнителния директор на „Макс телеком" Красимир Стойчев всички свободни честоти на 1800 MHz трябва да се продадат. Неговата фирма беше първият желаещ да вземе четвърти GSM лиценз, но по-късно се оттегли от състезанието, аргументирайки се с твърде високата цена. Сега Стойчев настоява за повече гъвкавост, когато регулаторът определя кой колко ресурс да получи.
Друго негово искане е КРС да преосмисли ценовата си политика. Цената от 38 млн. лв. за четвъртия GSM лиценз беше определена от пазара като нелепа, смята Стойчев. Затова според него при бъдещи изчисления трябва да се въведе конкретна отстъпка от последната добита цена. В случая - сумата от 54 млн. лв., която БТК плати през 2004 г. за ресурс от 38.8 MHz и мобилен лиценз на „Вивател". За сравнение - сега за четвъртия GSM оператор бяха отредени близо четири пъти по-малко честоти, а сумата е само с 16 млн. лв. по-малко. От КРС съобщиха, че по закон до 30 септември трябва да предложат на Министерския съвет актуална тарифа за таксите, които се събират от регулатора. Конкретни промени в сега действащите цени не са обсъждани.
До 18 август всички постъпили мнения в КРС ще бъдат обобщени и тогава ще се вземе решение за свободните честоти, включително отредените за GSM 4, съобщиха от комисията. В момента на ход е регулаторът.
***
Текст под снимка
Дали някога ще изплува на повърхността четвърти мобилен оператор снимка
събота, 9 август 2008 03:25:45

Sony ще свири соло

Капитал - 50 стр.
Sony ще свири соло

Маргарита НАСЕВА

За гиганта Sony BMG обаче августовските температури достигнаха точката на кипене и изобщо не са свързани с турнета на музикални звезди или издаване на нови албуми. През седмицата стана ясно, че компанията ще стане жертва на поредния голям бизнес развод. И то няколко месеца след най-голямата раздяла в корпоративния свят: продажбата на Chrysler от страна на Daimler Benz.
Отсега нататък компанията Sony ще действа солово. Японският гигант в електрониката постигна споразумение да изкупи 50-те процента на германския медиен концерн Bertelsmann в смесеното им предприятие Sony BMG. Звукозаписната компания е създадена на паритетни начала през 2004 г. Тя е втора по продажби и по пазарен дял в музикалния бранш след Universal Music Group на Vivendi (виж графиката). Въпреки размера си обаче не успя да се пребори с намаляващите продажби на дискове и загубата на пазарен дял. Източни-
ци, близки до компаниите, твърдят, че в голяма степен Sony и BMG са продължили да работят поотделно и дори са останали конкурентни в някои сфери.
Дисонанс вместо хармония
Bertelsmann си тръгва от съвместното съжителство с 1.2 млрд. долара -600 млн., които ще получи директно от Sony, плюс 600 млн. долара пари в брой от баланса на Sony BMG. Японският гигант реално ще плати 900 млн., защото 300 млн. от наличността в баланса и сега са собственост на Bertelsmann.
Както е присъщо за повечето бизнес разводи, двете страни имат различни виждания за финансовите измерения на своето сътрудничество и перспективите. Според Sony сделката ще подобри нейната конкурентност, ще й помогне да обвърже музиката с електрониката и да увеличи продажбите на дигитални технологии, докато Bertelsmann я възприема по-скоро като излизане от един губещ бизнес.
Кой какво получава
След приключване на сделката Sony BMG ще се нарича Sony Music Entertainment Inc. (SMEI). Тя ще бъде подразделение на Sony Corporation of America. Ролф Шмид-Холц остава изпълнителен директор. Както досе-
га, музикалната продукция на SMEI ще продължи да се прави в заводите на Sony и на Bertelsmann. SMEI ще запази марките Arista Records, Columbia Records, Epic Records, J Records, Jive Records, RCA Records и Zomba, както и договорите със звезди като Селин Дион, Би-онсе, Алиша Кийс, Брус Спрингстийн, Джъстин Тимбърлейк. Освен това ще издава и песните на Елвис Пресли. Германският концерн ще запази единствено правата за близо 200 европейски из-
пълнители, което обаче е под 1% от приходите на смесеното дружество.
За Bertelsmann, собственик на издателската компания Random House и на RTL, сделката е поредната стъпка извън музикалния бизнес. През 2006 г. концернът продаде част от него (BMG Music Publishing) на Vivendi. Според Марк Мълиган от анализаторската компания Jupiter Research решението на Bertelsmann е резултат от амбициозната политика на разрастване, която създаде мастодонт, опитващ се да прави твърде много неща в твърде много области.
Бурни Времена
Разводът не изненада почти никого предвид трудностите в музикалния бранш. Глобалните продажби на компактдискове намаляват от години. За 2007 те са спаднали с 13%, а в следващите пет години ще се понижат наполовина, прогнозира консултантската фирма Strategy Analytics. Макар че напоследък легалните тегления на музика от интер-нет нараснаха благодарение на iTunes на Apple, тази тенденция не успя напълно да компенсира властващото пиратство в сектора.
Мъжделивата светлина в тунела за музикалните компании в момента идва от видеоигрите и мобилните телефони. Тази пролет например метъл групата „Мот-ли крю" издаде своя син-гъл „Светците на Лос Ан-джелис" (Saints of Los Angeles) към видеоиграта Rock Band и в iTunes. Оказа се, че продажбите в комплект с играта са пет пъти по-високи, отколкото с iTunes. В търсене на конкурентни предимства производителите на мобилни телефони пък се стремят да сключват лицензионни договори с музикалните фирми. Неотдавна Sony BMG постигна подобно споразумение с Nokia, като предложи неограничено теглене на музика за телефоните на финландската компания.
Сама 6 играта
Според анализатори по» емането на целия бизнес от страна на Sony ще позволи на компанията по-лесно да интегрира музикалния си каталог към мобилните телефони, видеоигрите, телевизията. Като използва съзвездието си от култови изпълнители, компанията се надява да стимулира продажбите на устройства и дори ще дръзне да предизвика Apple при интегрирането на музикалния бизнес в електрониката, коментира The Times.
Преди години японската компания стана известна с това, че успя да наложи дисковия формат и портативните CD плеъри. През следващите месеци ще стане ясно дали Sony ще се измъкне от капана на спадащите продажби при традиционните албуми, повишавайки продажбите на музика благодарение на мобилните телефони, които прави съвместно с Ericsson, и на популярните си видеоигри за PlayStation. Компанията вече има цяла линия телефони с марката Walkman („Уолкмен"), напомняйки за епохата на преносимите касетофони, популяризирани от Sony в началото на 80-те години.
събота, 9 август 2008 03:27:38

Злато за милиардери

Банкер - 26 стр.
Злато за милиардери



Решението на МОК да даде олимпиадата на Китай може и да скандализира правозащитните организации, но то бе като манна небесна за някои от най-големите глобални корпорации, отдавна ламтящи за по-близък контакт с 1.3-те милиарда жители на най-многолюдната държава и най-бързо растящата икономика в световен мащаб. Техните ръководители с основание преценяват, че ако се ангажират с продължаващите по-малко от три седмици олимпийски състезания, после ще могат да жънат плодовете от китайските потребители в продължение на дълги години.
Затова не е никаква изненада, че повечето от най-богатите хора в света ще следят с интерес както се случва в Пекин. Някои дори ще пътуват дотам, като създателя на „МайкроСофт" Бил Гейтс, шефа на „Блекстоун груп" Стивън Шварцман или Лий Шоу Кий от „Хендерсън Ленд".
ФИЛИП АНШУЦ
Дългогодишен спортен запалянко, притежаващ и дял от баскетболния тим „Лос Анджелис Лейкърс", Аншуц играе важна, макар и задкулисна роля на пекинската олимпиада. Оглавяваната от него компания от развлекателния сектор AEG е партньор на китайците по стопанисването на 19-хилядната Олимпийска баскетболна зала. След игрите американската фирма ще поеме напълно управлението на обекта.
УИЛЯМ ДЪН
Компанията на китаеца „Нетийз", която е листвана на нюйоркската борса, прави по-голямата част от парите си от онлайн залагания. Освен това сключи договор с държавната китайска телевизия, който й позволява да излъчва олимпийските състезания на своята ИНТЕРНЕТ страница.
ЧЕН ЛИХУА
Милиардерското семейство Чен притежава няколко хотела и луксозни магазини на пекинската улица „Джинбао", съвсем близо до Олимпийския стадион. Освен това Чен са собственици на един от най-престижните пекински ресторанти, а и на Музея на сандаловото дърво до площад „Тянанмън". Игрите ще утроят приходите им.
БИЛ ГЕЙТС
Макар да се оттегли от ежедневните дела на „Майкрософт", президентът на компанията, която е официален доставчик на олимпиадата, ще присъства лично на игрите. Бил е нещо като народен герой в Китай, който пък е третият най-важен пазар за „Майкрософт".
ХЮАН РУЛУН
Хюан разчита да извлече огромни печалби от игрите чрез своята верига от луксозни хотели „Емпарк". Освен това той притежава и най-големия (по собствените му думи) мол в целия свят - „Сенчъри Голдън Рисорсес".
ЛИЙ ШОУ КИЙ
Един от най-прочутите милиардери в Китай (макар да е всъщност от Хонконг), Лий е собственик на империята за недвижими имоти „Хендерсън Ленд", която наскоро построи гигантския Световен финансов център в Пекин.
ЛЮ ЖИЧЯН
Строителният предприемач притежава някои от най-забележителните сгради в Пекин, както и дял от China Minsheng Bank, единствената частна банка в Китай.
ФИЛИП НАЙТ
Създадената от Найт империя за спортни стоки „Найк" не е официален спонсор на игрите, но има персонални договори с над 1000 олимпийски атлети от 100 различни държави, включително и американските баскетболни асове Леброн Джеймс и Кобе Брайънт и китайския идол в леката атлетика Лю Ксян. 22 от националните олимпийски отбори на Китай ползват нейна екипировка.
ДЖОН УИЛЪРД МАРИОТ
Милиардерът, собственик на едноименната хотелска верига, няма да пътува лично до Пекин, но компанията му ще използва активно игрите, за да се популяризира в Китай. „Мариот" отвори три нови хотела край олимпийското село специално за игрите.
ФОРЕСТ, ДЖАКЛИН И ДЖОН МАРС
Двамата братя и сестрата Марс се оттеглиха от едноименната шоколадова компания, но все още притежават оценяваното на 21 млрд. долара нейно търговско поделение. Тяхната марка Snickers е официалното шоколадче на олимпийските игри.
ЦАЙ ЧИ ТЖУИ
Цай и тримата му по-малки братя очакват да спечелят от игрите по два начина. Първо, много атлети ще носят обувки, произведени от техните заводи „Юе Юен Индъстриал" (които си партнират с „Найк" и „Рийбок"). Компанията освен това притежава огромен брой представителни магазини на „Найк" и на официалния олимпийски спонсор „Адидас" из цял Китай.
СТИВЪН ШВАРЦМАН
„Царят на инвестициите" планира да използва олимпиадата, за да търси нови възможности за своята „Блекстоун груп", и ще присъства в Пекин лично. Шварцман е свързан тясно с Китай - член е на надзорния съвет на Пекинския икономически институт, освен това китайското правителство държи 10 на сто от неговата компания, а пък хотелската верига „Хилтън", която той купи преди година, очаква рекордни печалби от олимпиадата.
ЖЪН ЧИН
Жън и съпругът й Пън Шии (който й прехвърли своите акции) са най-влиятелната бизнес двойка в Китай. Те са главни акционери в компанията за недвижимости „Сохо Чайна", създала няколко големи проекта покрай олимпиадата.
***
ПЕТ ИМЕНА, КОИТО ДА СЛЕДИМ
С гаргантюанската си закана да спечели осем златни медала американският плувец Майкъл Фелпс (виж графиката) очаквано привлече изцяло към себе си светлините на прожекторите. Но на XXIX летни олимпийски игри има и други подчертано интересни имена.
Усаин Болт (Ямайка)
В средата на изминалата седмица 21-годишният талант от Ямайка още не бе решил твърдо дали да се състезава и в спринта на 100 метра, или само в любимата си дистанция - 200. В което не би имало нищо чудно, ако само преди два месеца Болт не бе подобрил световния рекорд на 100 метра с изумителното време от 9.72 секунди - в едва петото си официално състезание в тази дисциплина. Един евентуален сблъсък между него, сънародника му Асафа Пауъл и американския рекордьор Тайсън Гей ще е сред главните зрелища на игрите.
Лю Ксян (Китай)
Ако той загуби, това ще предизвика вероятно най-масовия плач в историята. Милиард и триста милиона китайци очакват техният идол да повтори постижението си от Атина и да вземе златния медал на 110 метра с препятствия. Само че 25-годишният Лю още се възстановява от контузия, а междувременно кубинецът Дайрон Роблес счупи световния рекорд.
Елена Исинбаева (Русия)
След 22 подобрени световни рекорда в овчарския скок Исинбаева е много повече от спортистка
- в списъка на близките й приятели личат политици, олигарси и личности като Михаел Шумахер, в гаража й се мъдрят няколко спортни коли, а в гардероба - специално създадени за нея дрехи на Armani и Chloe. Шансът да не спечели златото е горе-долу колкото шанса Пекин да бъде обявен за най-чистия град в света.
Джеръми Уоринър (САЩ)
Този 24-годишен тексасец още от хлапе говори за подобряване на митичния рекорд на Майкъл Джонсън на 400 метра. Но преди да мисли за това, първо трябва да се концентрира върху спечелването на златото, към което и сънародникът му ЛаШоун Мерит напоследък проявява сериозен апетит. Впрочем силната конкуренция е ключ към високите постижения - и рекордите.
Каролина Клюфт (Швеция)
Едва ли ще се намери друг човек, който съзнателно да се откаже от сигурен златен олимпийски медал. Двайсет и пет годишната шведка, която от пет години е непобедима в седмобоя, стори тъкмо това, като обяви, че вече нямала мотивация в своята дисциплина. Вместо това Каролина ще се състезава на дълъг скок, където е извън първите 10 в света. Но шведката не е за подценяване.
събота, 9 август 2008 04:19:11

Запазената марка струва луди пари

Банкер - 42 стр.
Запазената марка струва луди пари



Бутилката на Соса Cola или нахапаната ябълка на Apple са познати по целия свят. Запазените им марки имат невероятна цена. Знакът на Coca-Cola например струва 58 млрд. долара! Световният рекорд пък принадлежи на Google - стойността на неговата марка се изчислява на повече от 86 млрд. долара! По-нататък в списъка на най-скъпите марки се нареждат General Electric, Microsoft, Coca Cola и China Mobile. Всъщност China Mobile не е особено известна извън Китай. Но и фактът, че клиентелата й в Поднебесната империя наброява 392 млн. души, е повече от достатъчен - марката на China Mobile е два пъти по-скъпа от тази на концерна Disney.
Цитираните данни са от обширно изследване, извършено по поръчка на американската фирма Millward Brown. Целта на изследването бе да се разкрие в каква степен запазената марка допринася за печалбите и оценката на компанията, която я притежава. Наред с това то поднася и други любопитни констатации. Така например изследването не само потвърждава господството на американските фирми в световната икономика, но и индикира появата на нов могъщ играч, какъвто несъмнено е Китай. Някои, общовзето, неизвестни зад граница китайски марки, са вече значително по-скъпи от знаците на много западни концерни. Чувал ли е някой за ICBC? Това е китайска банка, оценявана от международните анализатори като марка по-високо от American Express, Louis Vuitton или Pepsi.
Класацията на най-скъпите марки показва (и това, разбира се, не е никаква изненада), че сега в световната икономика лидират три континента - Северна Америка, Европа и Азия. Списъкът на стоте най-скъпи фирмени символи включва 52 американски, 34 европейски, 11 азиатски, две канадски и една руска компания (GSM-onepaтора MTS). От европейските марки само Nokia влиза в първата десетка. В класацията по вид на дейността от първите сто фирми в нея 28 функционират в технологичния отрасъл и 26 във финансовата сфера. Останалите 46 действат в модната индустрия (Nike, Н&М, Zara), пивоварството (Budweiser, Bud Light, Heineken), автомобилостроенето (Toyota, BMW, Porsche) и бутилирането на минерална вода (Evian, Perrier, Aquafina). Пак в същия списък са големите мрежи от заведения за бърза закуска и кафенета (McDonald's, Starbucks, Subway), фирми за производство на предмети на лукса (Louis Vuitton, Hermes, Gucci) и на алкохолни напитки (Smirnoff, Bacardi, Jose Cuervo).
Най-бързо набъбват цените на марките от сектора на високите технологии. Само през миналата година знакът на канадския производител на клетъчни телефони Blackberry скочи с 390 процента. Тези на Apple и Amazon също поскъпнаха значително.
Интересен парадокс е и това, че революцията в информационно-комуникационния сектор от една страна повишава стойността на марките, но от друга носи сериозни загуби на фирмите - заради имитации, фалшификации и т.н. Уникалните характеристики на часовниците Rolex, да речем, ги правят особено желани, но заедно с
това изкушават мнозина да си купят менте-часовник от първия срещнат уличен търговец. Междувременно правителствата по света все по-трудно защитават правата на собствениците на запазени марки и патенти. Всеки ден на пазара се изливат реки от имитации на продукти от всички отрасли - от музикалните артикули до големогабаритните съоръжения. Разбира се, много по-лесно е да направиш менте памучна фланелка на Nike, отколкото лаптоп на Apple. A всичко това само потвърждава предсказанията, че в бъдеще марката ще бъде защитавана доста по-ефективно от уникалните, трудни да имитиране технологии, отколкото от държавните администрации. Това означава, че инженерите и учените ще гарантират запазените марки далеч по-добре от чиновниците и юристите, специализирани в областта на авторското право.
събота, 9 август 2008 04:46:32

Печалбата на Yahoo спадна с 20% за година

Сега - 46 стр.
Печалбата на Yahoo спадна с 20% за година



Компанията публикува отчет за резултатите за второто тримесечие на финансовата 2008 г., което приключи на 30 юни. финансовите показатели не са оправдали предвижданията на анализаторите. Приходите на интернет компанията за април-юни включително са $1,8 милиарда. Това е с 6 % повече от същия период на финансовата 2007-а, когато Yahoo отчете 1,7 милиарда. Същевременно чистата печалба в сравнение с миналогодишните резултати е намаляла до 18 % и е достигнала $131 милиона, което прави 9 цента за акция. За сравнение -през второто тримесечие на финансовата 2007 г. Yahoo отчете $161 милиона (11 цента за акция). Според агенция Associated Press за девети път през последните 10 тримесечия чистата печалба на Yahoo се оказва по-ниска в сравнение с предходни периоди. Някои експерти са на мнение, че ако тази тенденция се задържи, Microsoft отново ще се опита да купи интернет компанията, но този път на по-ниска цена от предложените в началото на годината 33 цента за акция.
събота, 9 август 2008 03:53:23

Поставят дигитални реклами в асансьори на бизнес сгради

Класа - 11 стр.
Поставят дигитални реклами в асансьори на бизнес сгради



Американската медийна компания Captivate Network представи своя нов проект за рекламиране в бизнес сгради, съобщи Advertising Age. От компанията инсталират безжични дигитални монитори, на които излъчват рекламни клипове в асансьорите на големи офис иентрове. Този тип нестандартни медийни послания достигат до повече от 2,5 млн. души дневно из цяла СеВерна Америка и 6 столицата на Канада, а рекламите, които се излъчват за период от един месец, са повече от 54,5 млн. Captivate работи с подкрепата на The Gannett Company - един от най-големите издатели на местна преса на територията на САЩ.
В рамките на последния си проект от Gannette Captivate System са създали седем блога и са пригодили уебсайта си да работи в сътрудничество с екраните в асансьорите. Целта на проекта е да направи асансьор-ната мрежа интерактивна за своите зрители. "Ако потребителите проявят интерес към рекламите, които виждат, докато са в ас-ансъора, те могат да научат повече, когато седнат зад бюрото си и отворят нашия сайт или блоговете,
които сме направили", коментира Майк ди Франза, президент на компанията. Седемте новосъздадени блога покриват разнообразни теми като технологии, проблеми на околната среда, готвене, представяния на филми и книги. Мониторите в асансьорите и уеб-сайтът функционират свързано и по този начин
представят нови възможности за реклама.
Връзка с екрана
Интерактивността е една от главните цели на компанията, но осъществяването на връзка между монитора и пътуващия в асансьора не е лесно. Дори мобилните BlueTooth
устройства не са надежден начин. Когато се използват, при всяко влизане в асансьора BlueTooth
устройството в мобилния
телефон на потребителя трябва да се идентифицира с това на монитора, което отнема време и не е практично. Затова от Captivate Network разчитат на друг тип интерактивност - например заинтересованите потребители да посещават интернет сайта на компанията. В по-дългосрочен план те ще могат да изпращат и текстови съобщения от мобилните си телефони, ако желаят да получат допълнителна информация за рекламиран продукт.
"Представете си, че сте производител на автомобили и рекламирате чрез нашите екрани. Ако някоя от колите се хареса на гледащия, той може да посети нашия сайт и да резервира автомобил за тестване, който да го чака пред вратата веднага след работа. Наличието на тази уеб-платформа е възможност за нас да провеждаме подобни кампании", обясни Ди Франза.
Аудиторията
Променящите се медийни предпочитания на потребителите и фрагмен-тарността на медийния пазар все повече затрудняват рекламодателите да открият и да се свържат с клиентите си. Чрез метода на Captivate Network водещите рекламодатели привличат и задържат вниманието дори и на най-сложната за достигане целева група - ангажираните
професионалисти. Аудиторията на компанията се състои от добре образовани хора, чийто годишен доход на домакинство почти двойно надвишава средния за страната. Сред предимствата на Captivate услугата е и времето, в което достига до потребителите -докато те са в движение и не се разсейват от странични неша. Нещо повече, тази публика активно търси информация и забавление, за да запълни времето си, докато стои в асансьора. Затова 96% от хората, които редовно използват асансьор, гледат Captivate Network u 88% от тях го правят при всяко качване. Все по-голям брой рекламодатели се опитват да достигнат тази привлекателна платежоспособна аудитория и превръщат ди-гиталната услуга в неделима част от медийната си стратегия.
97% от потребителите споделят, че услугата Captivate създава добро впечатление за сградата и помещаващите се в нея организации. Затова системата е инсталирана в много от престижните исторически и офис сгради в САЩ - от 102-етажната "Емпайър стейт билдинг", до сгради на "Уолстрийт".
Captivate Network управлява повече от 8,200 монитора в Щатите и Канада и от компанията са решени да удвоят своето влияние чрез използване и на други ключови офис пространства.
събота, 9 август 2008 03:57:41

петък, 8 август 2008 г.

МИРИШЕШ НА РЕКЛАМНА КАМПАНИЯ

сп. BussinesWeek - 11 стр.
МИРИШЕШ НА РЕКЛАМНА КАМПАНИЯ

Бен ЛЕВИСЪН

Рекламите изскачат от екрана в някои европейски кина. Cinescent от германския град Хановер е проектирала машина, която разпръсква едва доловим аромат чрез климатичната инсталация на киносалона в добавка към рекламите на екрана. При първите тестове германски киносалон пускал две реклами на линията лосиони Nivea Sun, едната съпроводена от слаба миризма на продукта и фраза - Уханието на лятото - появяваща се на екрана. Ароматната реклама, която струвала допълнително $15 000, засилила потребителския отклик с 37% и увеличила ефекта (измерен 6 течение на няколко седмици) с над 500%, твърди Cinescent. Компанията, която произвежда ароматизирани реклами за Nivea и Dove в 25 кинотеатъра в Германия и Холандия, очаква да влезе в пет британски киносалона до есента. Досега няма планове за навлизане в САЩ, където собствениците на киносалони проявяват нежелание да въведат изкуствените аромати.
18.08.2008

петък, 8 август 2008 05:04:52

Коя е най-добрата рекламна стратегия за България

Дневник - Компании&Финанси - VI стр.
Коя е най-добрата рекламна стратегия за България



В контекста на интеграцията на България в световната икономика глобалната криза се възприема като все по-важен фактор за българския бизнес. Негативното влияние на кризата върху българската икономика обаче напоследък се преекспонира с цел аргументиране на необходимостта от публични разходи за защита на обществения интерес. Като конкретни поводи за нуждата от държавна намеса се посочват отливът на чужди инвестиции, недобрият имидж на България като туристическа дестинация, лошата репутация на страната вследствие на спирането на европейските субсидии и т.н. Аргументацията за определени публични разходи често включва едностранчиво интерпретиране на статистически данни. Така например в пресата широко беше отразена новината, че според предварителна информация притокът на преки инвестиции се забавя значително. Същевременно обаче не беше обяснено, че окончателните данни от платежния баланс могат да променят напълно общата картина на инвестиционния поток към страната. От друга страна, данните за туризма на пръв поглед изглеждат позитивни - само до края на месец май в България са пристигнали със 17% повече чужди туристи спрямо първото шестмесечие на миналата година въпреки негативно влияние на текущите глобални условия. В същото време все повече българи предпочитат да пътуват и да почиват в чужбина. От една страна, подобрените възможности за пътуване са косвен индикатор за нарастване на доходите и богатството на населението. От друга страна, предпочитанията за почивка в чужбина вероятно отразяват и конкурентни предимства на чуждите дестинации пред българските курорти. В този ред на мисли българската икономика вече е част от общата европейска, а и световна икономика - затова и не би трябвало да е учудващо, че все повече българи пътуват в чужбина, където курортите не са презастроени, а обслужването е на по-високо ниво. Друга опорна точка в аргументацията за отпускането на публични средства е дискредитирането на страната по повод спирането на част от европейските фондове. Допускането, че рекламата на страната в чужбина ще успее да подобри влошената напоследък репутация, обаче е доста спорно. Много по-важно за доброто име на страната е справянето с вече установените проблеми при усвояването на европейските средства и евентуално последващо възстановяване на финансирането. Посочените примери са само част от предложенията за разходване на бюджетни средства - желание, напълно обяснимо в контекста на отчетения досега рекорден бюджетен излишък. Общото между различните идеи за финансиране на нови държавни инициативи е, че те са насочени към стимулиране на определени отрасли от икономиката, а не към подобряване на бизнес средата като цяло. Разбира се, известен положителен ефект от изпълняване на експортно ориентирани стратегии или реклама на българските курорти в чужбина вероятно ще има. Дебатът в тази посока обаче отклонява вниманието от далеч по-значимия въпрос - как може да се подобрят условията за правене на бизнес в страната въобще. Този въпрос е особено актуален в настоящите глобални условия и преориентирането на международните инвеститори като ефект от световната икономическа криза. Напоследък големи международни компании решават да акцентират върху бизнеса си в развиващи се страни, където разполагат с по-голям потенциал за растеж. Подобен процес е видим и в банковия сектор - част от големите банки, представени и у нас, обявиха намеренията си да развиват по-интензивно дейността си в Югоизточна Европа. На този фон подобряването на бизнес средата у нас чрез продължаване на реформите в ключови за страната сфери е възможност за засилване на конкурентните позиции на българската икономика. В този ред на мисли глобалната криза освен опасност за местната икономика е източник и на много възможности -друг е въпросът дали ще се възползваме напълно от тях.

петък, 8 август 2008 05:21:56

Телевизията не е танкер

Кеш - 19 стр.
Телевизията не е танкер

Иво ИВАНОВ

Трудно обяснима е цената от 620 млн. евро за „Нова ТВ", ако зад нея не стои триъгълна сделка
Новината, че скандинавската телевизионна група MTG (Modern Times Group) се договори да придобие 100 процента от "Нова ТВ" за 620 млн. евро (968 млн. долара) впечатлява с размера на сделката. Както и да се изчисляват активите на "Нова", цената от над 1 млрд. лева е значително завишена.
Настина MTG придобива един от най-успешните канали у нас. След няколко мътни конкурса шведите най-после стъпват на аналоговия ефирен пазар с национално покритие, който, колкото и СЕМ да бърза да отписва, със сигурност ще се запази в България повече от предписаните от ЕК години до 2012-а. Голямата черешка 6 тортата, която би трябвало да оправдава инвестицията, са задкулисни гаранции, че от стартовата позиция на "Нова" в хаоса на българското медийно лицензиране шведите ще успеят да се сдобият с така лелеяната от много играчи цифрова мултиплекс платформа. Тя ще им позволи ефирно по новата технология да излъчват 5 или 6 телевизионни програми, което автоматично означава и качване на "Диемите" в ефир. Широката палитра от политематична, филмова, развлекателна и спортна телевизия ще позволят на MTG да затвори целия цикъл от зрителски интерес на нашата аудитория и да продава пакетите си от рекламно време на по-изгодни цени. От друга страна, като собственици на мрежа от големи европейски и балкански канали (в 24 страни с над 100 млн. аудитория) скандинавците ще могат да купуват и разпространяват при
много по-изгодни условия атрактивни спортни събития, забавни програми и филмови заглавия. Последният пример за такъв удар бе излъчването на Европейското първенство по футбол, което остави БНТ с пръст 6 устата. Antenna TV имат ограничен ресурс в телевизионната конкуренция. Но сумата от 620 млн. евро трябва да има и друго обяснение. Въпреки уверенията на шефа на MTG Ханс-Холгер Албрехт, че инвестицията ще се изплати още през 2009 г., борсите не реагираха добре на новината. Тегленето на заем от 300 млн. евро за покупката на "Нова" понижи цените на акциите на Modern Times Group. Когато преди 7 години гърците от Antenna TV стъпиха в България, те имаха телевизии в Румъния и в Македония. Говореха за създаването на истинска балканска тв мрежа. Впоследствие, подложена на остра конкуренция на най-важния за тях пазар в Гърция, Antenna се освободи от активите си извън България. Провалиха се и опитите да се създаде медийна групировка, която освен национална телевизия да включва влиятелно радио и ежедневник. Въпреки обещанията, че няма да променят заварения стил на "Нова тв", за кратък период от време "Антена" комерсиализира канала. Получаването след третия опит на национална ефирна честота динамизира програмата. Въпреки непрекъснатите клюки за спорове между управляващите Силвия Зурлева и Павел Станчев, чрез привличане на външни продукции и продължаващото оптимизиране на персонала бе създаден конкурентен продукт. Той издържа на първоначалния натиск на bTV и инерцията на БНТ. "Нова" се превърна 6 най-печелившата медия на Antenna, която от собствени приходи успя да задели средства за нова сграда и най-модерни студия и техническо оборудване.
И все пак Минос Кириаку реши да продаде тази перла в короната и я спазари за добра цена. След провалените опити през 2003 г. на Kyriakou Group да закупи корабостроителницата във Варна милиардерът изгуби интерес към нашата страна. Възможно е голямата цена, дадена за "Нова", да се формира от триъгълна сделка, в която' корабният магнат Кириаку да получи дял в шведска корабостроителница или специални цени при строителство и ремонт на негови кораби. Основният
бизнес на милиардера и неговата Athenians Sea Carriers все пак е танкерният превоз.
Нахлуването му В телевизионните медии става почти инцидентно в остра конкуренция с останалите гръцки корабни магнати като Тодорос Ангелопулос, Виктор Рестис, Никое Патерас, Евангелос Маринакис, Вардис Вардиноянис и Янис Алафузос. Сред тях той дори не е пръв между равни. Всички те се втурват да правят телевизии в Гърция през 1988 г., когато държавата премахва своя монопол върху екрана. За корабособствениците това бе борба за обществено влияние в Гърция и успешна инвестиция на печалбите им от нефтените кирии. След падането на Берлинската стена Кириаку си опита тв късмета и на Балканите. Както се вижда, в България успя, но като реалист си дава сметка, че трудно ще издържи конкуренцията на големите в бранша като News Corp или MTG.
***
Новината за покупката в България понижи акциите на MTG.
***
Основният бизнес за Kyriakou Group винаги са били танкерите.
***
Текст под снимка
Минос Кириаку реши да продаде перлата в короната "Нова" и я спазари за добра цена
***
Текст под снимка
Двата хикса - както наричат Ханс-Холгер Албрехт. е категоричен, че инвестицията в "Нова ТВ" ще се изплати през 2009 г.

петък, 8 август 2008 04:26:35

Руска телевизия стартира у нас, ще излъчва на 3 континента

Класа - 11 стр.
Руска телевизия стартира у нас, ще излъчва на 3 континента



Нова телевизия, наречена "Наши тв", ще стартира у нас от 1 януари 2009 г., пише агенцията GlobusNews, цитарана от Dir.bg. Седалището на медията ще е в центъра на Бургас. Тя вече е получила лиценз и регистрация от СЕМ за разпространение по кабел и сателит на територията на България. Програмният профил на "Наши тв" ще е политематичен - с насоченост към икономиката, науката, социалната сфера, туризма, образованието, културата и бизнеса. Изпълнителен директор на новата телевизия е руският бизнесмен Игор Березовски, шеф на компанията за недвижими имоти "RTL-Estate". "Програмата на "Наши тв" ще бъде двуезична (ще предава на руски и български). В нея ще присъстват тематични панели с насоченост към милионната аудитория на рускоговорящите хора, както в България, така и извън нейните предели -на териториите на Европа, Америка и Русия, които ще бъдат покрити от сателитния сигнал", обясни пред GlobusNews Олга Бузина, директор на новата медия. В програмната схема на "Наши тв" са предвидени документални филми, репортажи
и телепазарни прозорци. Според източници от СЕМ това ще бъде телевизия, която ще рекламира България и ще се опита да увеличи пазара на недвижими имоти у нас. Това била и причината да се предава на два езика. Според лиценза, даден от медийните надзорници, "Наши тв" ще излъчва програма с продължителност 24 часа в денонощието.

петък, 8 август 2008 05:12:06

Е-поща, търсачките и четенето на новини са най-популярни в интернет

Expert.bg - Международни
Е-поща, търсачките и четенето на новини са най-популярни в интернет



Електронната поща, търсачките и четенето на новините са най-популярни занимания на интернет потребителите, сочи проучване на организацията Pew Internet.
60% от тях проверяват ежедневно своите имейли, а вече половината от сърфиращите се обръщат редовно и към търсачките.
Близо 40% от потребителите четат ежедневно новините в интернет, 30% се информират в мрежата за времето, а 28% търсят развлекателните страници. Изненадващо, може би, социалните мрежи ангажират ежедневно едва 13% от интернет аудиторията.
Популярността на услугите за търсене на Google, Yahoo, MSN и други подобни е нараснала с 69%, в сравнение с 2002 година. Това се дължи отчасти на проникването на широколентовия достъп и подобряване на качеството на търсене, обяснява Pew Internet.
Според проучването се е увеличила и грамотността на сърфиращите в глобалната мрежа.
07.08.2008

петък, 8 август 2008 00:01:00

Силата на медиите се пренесе в Мрежата

Политика - 28 стр.
Силата на медиите се пренесе в Мрежата

Виктория ВИКТОРОВА

Онлайн издание е вестник, рубрика или списание, което се издава в електронна форма. Онлайн изданията могат да бъдат само електронни или да са версия на иначе печатни издания. В днешно време повечето онлайн издания са Интернет сайтове.
Онлайн списание на определена тематика е известно като "zine" или "ezine"(произнасящо се като "изийн"). Такова списание, което се появява в Мрежата, се нарича и "уебзийн", въпреки че така могат да бъдат наречени и всички онлайн списания. Други имена са киберзийн и хиперзийн. Уебзийновете обикновено се публикуват на определени периоди - седмично, двуседмично, месечно - и може да поддържат система за редакторски контрол. Характеристиката, която отличава електронните списания от блоговете, е незадължителното придържане към обратно-хронологичната подредба на публикациите. Началната страница съдържа интерактивни заглавия и се обновява или ръчно на определен период от време или автоматично.
По-голямата част от онлайн списанията използват уебсайтове. В миналото, първите електронни издания са били доставяни на електронна медия, като компакт-диск по пощата, но това вече се случва много рядко. Има някои издатели, които публикуват онлайн, след което архивират всичко на дискове в края на годината като томове и ги разпространяват по пощата.
Екстри
Също така има отделни категории новини или известия, за които можете да се абонирате по и-мейла. Повечето модерни списания използват уеб-сайтове, а често предлагат услугата за абонамент, в която се съдържа линк към новината или самата новина.
Много онлайн издания предлагат всички аспекти от съдържанието си безплатно. Но има и такива, които изискват абонаментна такса за достъп до допълнителни онлайн статии и/или мултимедийно съдържание. Онлайн списанията се сдобиват с приходите си, благодарение на рекламите, които поставят на сайта си, в зависимост от това колко техни посетители ще кликнат на тях.
Много от големите печатни издания в момента имат онлайн-версии, които потребителите могат да ползват срещу заплащане. Оригиналните изийн-ове и списания на дискове, благодарение на ниската цена и по начало неконкретизирана публика, може да се определи като разрушителна технология за традиционните издателства.
История
Създателите на "Култ към мъртвата крава" - хакерска организация, основана през 1984 г., твърдят, че са първите хора, публикували изийн, който продължава да излиза и в момента - повече от 24 години. Това твърдение обаче е силно оспорвано, а има друг сигурен факт - изийновете започват да се публикуват в дните на "Системата за дъска с обяви" през 1980 г. "Phrack" (чете се "Фрак") е първото официално ъндърграунд електронно списание, което е публикувано от хакери на 17 ноември 1985 г. В него обаче се публикуват колекции от статии с подредба и начин на работа, които са изключително подобни на тези на печатните издания. За разлика от "Фрак", "Култът към мъртвата крава" публикуват статии индивидуално - без да ги взимат от чужди източници и без конкретен период на пускане.
В края на 90-те години на миналия век издателите на онлайн списания започват да се адаптират към интерактивните качества на Мрежата, вместо да дублират списания в Интернет. Някои от тези опити включват "Кафенио" и "Зона 451" (сега преименувано на "JustSayGo" - "Само кажи "Хайде", и първоначално публикувано в традиционен формат през 1995 г.).
Вече несъществуващото "Поток на теми" е друг опит за генериране на съдържание чрез отваряне на страници за всеки, който е изявил желание да пише и да му се плаща за това само чрез едно кликане. Въпреки това, канадско списание, което се издава стабилно от 1999 г. е "Writer's Cramp" ( на български означава "Схващане на пръстите от продължително писане"). Списанието се сдобива с множество писатели и читатели през 1999 г. с първото си "Хелоуинско" издание, в което са включени Франк Тайър, Робърт Либърти, Рон Карпентър и Ричард Мейсън. Не минава много време и се появява и атмосфера на близост и приятелство сред тези писатели, които издават брой след брой, за да демонстрират най-добрите си творби.
Работейки без почти никаква финансова изгода и отделяйки от свободното си време, Робърт Либърти разраства списанието от 500 броя месечно до над 1000 дневно, представяйки цяла нова генерация от много креативни писатели и поети на интернационалната публика на уеб-списанието. Оналйн изданието съществува и продължава да се развива и днес.
През 2000 г. някои уеб-издания започват да се появяват в печатен формат, като допълнение на онлайн версиите си. Такива са "Movie Insider", "Slate", "Synthesis" и "Lucire".
У нас
В българското Интернет пространство също има множество онлайн издания. Като изключим многобройните информационни агенции, които вече са отделна категория, електронни издания са pisnani.com, menbg.com, rozali.com, fema-bg.com, vratovrazka.com, e-vestnik.bg, bgreporter.com. Голяма част от тях са вече сериозни медии и имат хиляди посещения всеки ден. Много от нашенските печатни издания също имат свой Интернет еквивалент. Такива са онлайн версиите на вестниците "Политика", "Монитор", "Позвънете" и много други ( politika.bg, monitor.bg, pozvanete.bg). В електронните си версии тези медии качват повечето новини и по-голямата част от съдържанието на печатния си вариант. Изданията, които все още нямат печатна версия, разчитат на журналисти, които чувстват Мрежата като по-комфортно място за работа. Много често статиите са в развлекателен стил, който наподобява похвата за писане на личните блогове. Въпреки това те са изключително интересни и полезни за широката публика, защото се пишат от потребители за потребители и засягат теми и проблеми, познати на всекиго.

петък, 8 август 2008 04:41:42

Time Warner продава интернет компанията AOL

Класа - 11 стр.
Time Warner продава интернет компанията AOL



►Yahoo u Microsoft Corp са сред потенциалните купувачи
Най-големият медиен конгломерат в света Time Warner Inc възнамерява да раздели онлайн компанията AOL на два сегмента -интернет разпространение и рекламен бизнес, до началото на 2009 г., съобщи Ройтерс. Причина за тази стъпка е желанието на гиганта да улесни продажбата или сливането на AOL c друга компания.
Сред потенциалните кандидати за обединяване с AOL се нареждат Yahoo Inc u Microsoft Corp, които преговарят за рекламното разделение. Интернет доставчикът EarthLink Inc проявява интерес да купи бизнеса с разпространение на интернет.
Загубата на абонати Ходът на Time Warner Inc е продиктуван от финансови промени. Компанията отчита 26% спад 6 доходите за второто тримесечие на 2008 г. до сумата от $729 млн., или 22 цента на акция, в сравнение с дохода от $1,07 млрд., или 28 цента на акция за миналата година. Сред "виновниците" за лошите показатели е AOL. Постъпленията от абонамент на онлайн звеното са спаднали б 29% след загубата на 604 хиляди абонати, което намали оперативните приходи с 36%. AOL премахна потребителските такси за e-mail услугите си в полза на осигуряването на приходи от реклами, но те са се вдигнали само с 2%, дока- то услугата все още има 8,1 млн. абонати. "Някои от бизнес звената на Time Warner, свързани с реклама, регистрират спад в постъпленията, което се случва и в много други компании, но конгломератът има различни източници на приходи като абонаментните такси, които балансират", заяви Дейвид Джойс, анализатор на Miller Tabak & Co LLC. В името на промяната Като друга причина за разделянето на AOL от Time Warner посочват желанието си да наблегнат no-скоро върху производството на качествено съдържание, отколкото върху разпространението му. "След като продължаваме да променяме Time Warner, ние все повече ще се фокусираме върху целта да създаваме и управляваме съдържанието с нашата марка", коментира Дже-фри Бюкс, главен изпълнителен директор на компанията. Според експерти разделянето ще елиминира забавянето на ръста и ще улесни управлението на компанията. От медийния гигант предварително обявиха, че до края на годината ще продадат на акционери и 84-те процента, които все още притежават от бизнеса с кабелни телевизии. Това звено на компанията отчете 9% по-висок приход заради 10-процентното увеличение в постъпленията от абонаментни такси и с 11% по-висок рекламен приход. По-големият брой зрители и по-високите рекламни тарифи на Turner Broadcasting - телевизионна мрежа на конгломерата, покачиха рекламните продажби. Това доведе до 18% ръст в оперативните приходи. Лошата конюнктура на пазара Докато за Time Warner рекламните продажби се развиват добре, за цялата индустрия през тази година ситуацията се влошава, твърди Антъни ди Клементе, анализатор на Lehman Brothers. "Местните рекламодатели са много по-уязвими, но това не означава, че и националните не срещат трудности в момента", заяви той, имайки предвид резултатите на News Corp u CBS Corp за второто тримесечие на 2008 г. Издателското звено на гиганта Tune Warner от своя страна продължава да се развива бавно, тъй като печалбите му от реклами в списанията Time u Sports Illustrated спаднаха с 10%. Бизнесът със списания се бори със същите промени в рекламирането, които влияят и на вестникарския сектор през последните месеци - преориентирането към интернет. Онлайн изданията на Time Warner отчитат ръст в приходите, но рекламите в мрежата се продават за много по-малко от стойността им в печата. От медийния конгломерат очакват постъпления от текущи процеси в размерите на $1,07 до $1,11 за акция. Тази прогноза не включва влиянието, което може да окаже продажбата на звено като AOL.
***
Текст под снимка
Шефът на медийния гигант Time Warner Ажефри Бюкс (на малката снимка) смята да ограничи загубите на компанията с продажбата на AOL.

петък, 8 август 2008 05:11:35

Рекламен холдинг купува подразделение на Google

Класа - 11 стр.
Рекламен холдинг купува подразделение на Google



Френският рекламен холдинг Publicis ще придобие от Google Inc компания, специализирана в маркетинг услуги при търсене в интернет, съобщават от Publicis, цитирани от Ройтерс. Стойността на сделката за придобиване на базираната в Чикаго Регformics Search Marketing още не се разкрива. Покупката е част от стратегията на Publicis да генерира 25% от продажбите си от интернет до 2010 г. Придобитата маркетингова компания от Google ще подкрепи Vivaki, стратегическия бизнес на Publicis, който има за цел да засили ръста в подразделенията й за дигитална реклама като Digitas u Zenith-Optimedia. В съобщението си от рекламния холдинг цитират данни на Jupiter Media, според които глобалният пазар на търсене в интернет е на приблизителна стойност от 9,9 млрд. долара през 2008 г. и се очаква да бележи 12% средногодишен ръст до 2012 г.

петък, 8 август 2008 05:12:32

четвъртък, 7 август 2008 г.

Мърдок 100% продава bTV

Пари - 6 стр.
Мърдок 100% продава bTV

Христо ЛАСКОВ, Боряна НИКОЛАЕВА

Медийният магнат търси купувач за активите си в България. News Corp. е решила твърдо да продаде bTV и всичките си активи в България. Това заяви самият главен изпълнителен директор и основател на медийната империя Рупърт Мърдок по време на обявяването на финансовите резултати на компанията си за четвъртото тримесечие на 2008 г., съобщава Reuters. Цената, на която ще се продава телевизията, обаче, все още не е известна. Не е ясен и крайният купувач. На тезгяха. Освен най-големия телевизионен канал в България на тезгяха сред активите на Мърдок у нас са каналите Fox life България, GTV и FoxCrime. Под управлението на Болкан Нюз Корпорейшън, собственик на bTV, попадат още Fox Serbia и Fox Turkey. Информация за сделката с bTV изтече в средата на юли, когато стана ясно, че други 2 национални телевизии - Нова телевизия и TV2, също са обявени за продан. Седмици по-късно и двете бяха продадени - TV2 срещу 110 млн. EUR на Central European Media Enterprises, компания под шапката на козметичния гигант Estee lauder, а Нова телевизия смени собственика си срещу 620 млн. EUR. Тя вече е част от шведската група Modern Times Group.
Не мога да се ангажирам с конкретна сума, за която bTV ще бъде продадена, заяви за в. Пари консултантът на телевизията Красимир Гергов. Рейтингът й е доста по-висок от този на Нова телевизия, така че и цената, на която ще се продаде, ще бъде много по-висока. Според Гергов причината, поради която News Corp. продава активите си в България, е намерението на компанията да инвестира сериозни суми в дигитални платформи, каквато е Sky например. Предстоящата цифровизация в страната ни, която трябва да бъде факт до 2012 г., ще бъде сложен и труден процес, твърди Гергов. Според него едва 3% от българското население ще бъде в състояние да закупи съответната техника, необходима за гледането на цифрова телевизия.
Купувачи. Потенциалните купувачи на медията са международни компании като MTG и SME, които купиха съответно Нова телевизия и TV2, каза още Гергов. Друга опция са финансови институции и фондове, които нямат възможност за други инвестиции в момента поради световната икономическа криза, добавя той. По думите на Гергов неговото участие в сделката и връзката му с bTV след това ще зависят изцяло от бъдещите купувачи. Сроковете, в които тя ще се осъществи, ще бъдат не по-кратки от 3 месеца, прогнозира той.
Разпродажбите. Така лятото на 2008 г. бе белязано от разпродажба на най-големите български телевизии, за която в. Пари пръв съобщи в средата на юли. Причината за нея е комплексна, твърди изпълнителният директор на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори Гриша Камбуров. На първо място е фактът, че рекламният пазар в България се развива. Компаниите, инвестирали преди няколко години в тези телевизии, сега може да ги продадат на възможно най-добрата цена, коментира той.
Тези процеси са полезни за медийния бизнес у нас, защото новите инвеститори имат опит в страни, преминали през процеса на цифровизацията, и ще налеят много пари в изграждането на нови канали и програми, отбелязва Камбуров. След влизането ни в ЕС интересът на чуждите инвеститори нараства с много бързи темпове и започваме да се превръщаме в нормална държава, коментира ТВ разпродажбите от своя страна Любомир Аламанов, управляващ директор на APRA Porter Noveli.

четвъртък, 7 август 2008 05:19:39

Спад в печалбите на News Corp.

Пари - 6 стр.
Спад в печалбите на News Corp.

Анелия ХРИСТОВА

Мърдок ще продава, защото ентусиазмът му за медийния пазар на Източна Европа и Русия се охлажда. Колкото сме по-успешни, толкова сме и по-уязвими да крадат от нас, по-добре да продаваме сега. Това заяви от Пекин медийният магнат Рупърт Мърдок, информира в. Financial Times. Силните резултати на филмовото студио на News Corp. допринесоха за 27% ръст на печалбата за цялата група през последното тримесечие. Телевизиите в империята на Мърдок обаче страдат от забавянето на рекламните приходи, което е характерно и за другите медийни компании в момента. Телевизионната група (която освен Fox TV включва нашата bTV и други TV канали) отчете спад на оперативната печалба от 28% до 279 млн. USD спрямо година по-рано.
Слабият резултат се обяснява с по-ниските рейтинги и изтеглянето на местни рекламодатели. Питър Чернин, президент на News Corp., заяви, че 10% спад на местната реклама през тримесечието е породил сериозни притеснения за TV бизнеса на групата в различните страни. За въпросния период общата печалба на News Corp. е 1.1 млрд. USD, а приходите са скочили със 17% дo 8.59 млрд. USD.

четвъртък, 7 август 2008 05:18:57

Телевизиите в САЩ изпреварват по рекламни приходи печата

Класа - 11 стр.
Телевизиите в САЩ изпреварват по рекламни приходи печата



Тази година за пръв път в американската история телевизията ще вземе повече рекламни приходи от вестниците. Това сочи изследване на Veronis Suhler Stevenson (VSS), цитирано от AdWeek. Компанията за дялово инвестиране прогнозира телевизията да бъде най-предпочитаната медия за рекламиране в страната, като по този начин печатните издания ще отстъпят от първото място. Вестниците са били на първа позиция още от късния 18-и век, когато започват да се пазят подобни данна
Миналата година печатните медии спечелиха $51,5 млрд. от рекламни приходи, в сравнение с $48 млрд. за телевизиите. През 2008-а година обаче благодарение на президентските избори и Олимпийските игри в Пекин се очаква телевизията да спечели $51 млрд., докато приходите на печата ще намалеят до $46,8 млрд.
Изследването сочи още, че след 3 години интернет ще им изземе ролята на водещ източник на рекламни приходи. Според експертите постъпленията от реклами в
мрежата ще достигнат до 18,9% годишен ръст за срока 2007 - 2012 г., в сравнение с 12,6% за телевизията и отрицателен ръст от 2,8% за вестниците.
Междувременно VSS предричат, че телевизията ще загуби позицията си през 2009 г., след изборния и олимпийския наплив от реклами. Според прогнозата след това тв кабелът и ефирът ще възвърнат ръста си, но не достатъчно бързо, за да поддържат задълго водещата позиция пред интернет.
През 2011 г. се очаква трите водещи медии в САЩ да разпределят приходите си по следния начин: $59,8 млрд. за интернет, $51Д млрд. за телевизията и $43,7 млрд. за вестниците. Все пак прогнозата не е толкова мрачна за телевизията, печата и другите интернет конкуренти, за: щото всички те имат свои собствени онлайн стратегии. В този смисъл VSS разделя виртуалното пространство на две категории: т. нар. pure play, или компании, които осъществяват дейността си само в мрежата като Yahoo u Google ,u традиционни като ABC.com и NewYorkTimes.com. Когато двете категории се разглеждат заедно, те ще достигнат челното място по приходи до 2011 г.
Тази година pure play сайтовете ще отчетат $21,9 млрд. рекламен приход, което е с 20,6% повече от миналата година. Традиционният интернет, макар и с по-малки мащаби, се развива по-бързо, твърдят от VSS. Тази категория сайтове би трябвало да регистрира рекламен приход от $14,1 млрд. в САЩ, 28,3% повече от обема за миналата година. "Традиционните интернет сайтове бяха доста по-назад, но успяха да се мобилизират", коментира Джим Рутърфърд, административен директор на VSS. "Те имат силни марки, които са машини за генериране на приходи", добави той.
Като цяло рекламната индустрия в САЩ се очаква да се увеличи с 2,4% тази година и да достигне до $217,6 млрд. Според прогнозата сложният годишен темп на прираст в периода 2007-2012 г. ще бъде 4,3%.

четвъртък, 7 август 2008 04:33:15

“Дума” пак без издател

Монитор - 4 стр.
“Дума” пак без издател



Едномесечни предизвестия за прекратяване на трудовите договори изненадаха вчера журналистите и служителите на в. “Дума”, научи “Монитор” от работещи там. Екипът на червения официоз имал уверение, че пак ще има договори, но с нов издател. Кой ще бъде той, на този етап е в сферата на слуховете. Има вероятност „Дума” да изчезне от вестникарските репове, ако БСП не намерят спешно издател, опасяват се от екипа. Още преди четири месеца Петър Манджуков обяви, че не желае повече да финансира всекидневника. Изданието дори няколко дни не излиза, а на „Позитано” не успяха да реагират на ситуацията и не откриха човек в редиците си, който да се погрижи за „Дума”. Тогава Манджуков се съгласи да поеме разходите на редакцията за още три месеца. Те обаче изминаха, а червените все още не са излъчили нов желаещ за мястото. Очакваше се вестникът да бъде поет от петчленен консорциум.

четвъртък, 7 август 2008 03:49:13

“Дума” пак без издател

Монитор - 4 стр.
“Дума” пак без издател



Едномесечни предизвестия за прекратяване на трудовите договори изненадаха вчера журналистите и служителите на в. “Дума”, научи “Монитор” от работещи там. Екипът на червения официоз имал уверение, че пак ще има договори, но с нов издател. Кой ще бъде той, на този етап е в сферата на слуховете. Има вероятност „Дума” да изчезне от вестникарските репове, ако БСП не намерят спешно издател, опасяват се от екипа. Още преди четири месеца Петър Манджуков обяви, че не желае повече да финансира всекидневника. Изданието дори няколко дни не излиза, а на „Позитано” не успяха да реагират на ситуацията и не откриха човек в редиците си, който да се погрижи за „Дума”. Тогава Манджуков се съгласи да поеме разходите на редакцията за още три месеца. Те обаче изминаха, а червените все още не са излъчили нов желаещ за мястото. Очакваше се вестникът да бъде поет от петчленен консорциум.

четвъртък, 7 август 2008 03:49:13

Светлана Божилова, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“: У нас медиите са прекрасен инструмент за легализиране на пари

Дневник - 9 стр.
Светлана Божилова, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“: У нас медиите са прекрасен инструмент за легализиране на пари



Само за три дни миналата седмица на българския телевизионен пазар се сключиха две мащабни сделки. Първо компанията Central European Media Enterprises (CME) на милиардера Роналд Лаудер придоби срещу 172 млн. долара ТВ2, „Ринг тв“ и ефирна честота в София, на която в момента се излъчва Би Би Ти. Два дни по-късно скандинавската Modern Times Group (MTG), която притежава 50% от „Диема“, стана собственик на „Нова телевизия“ срещу 620 млн. евро. Тази сделка трябва да бъде одобрена от контролните органи и да приключи до 3 месеца. За отражението им върху телевизионния и рекламния пазар разговаряме със Светлана Божилова, преподавател във Факултета по журналистика в СУ „Св. Климен Охридски“, бивш член на регулаторния орган на електронните медии.
Г-жо Божилова, какви тенденции на медийния пазар доведоха до продажбите на НТВ и ТВ2 на такива големи компании като MTG и CME?
- Не бива да се забравя, че след 2001 г. нашият тв пазар на практика не се е развивал и няма условия за лоялна и конкурентна работа на медиите. Вече толкова години не е издаден нито един лиценз за регионална телевизия и на практика съществуват само кабелни канали с национален обхват и три ефирни национални. Всички други, които се появяват, са в резултат на правния дефицит. Те са с временни разрешителни, което значи, че има условия да се създават медии под масата и след това те да бъдат препродавани. А това не е никак здравословно за развитието на българската медийна среда. И въпреки всички възражения на експертите няма реформа на медий-ното законодателство, то не е достатъчно демократично и не защитава обществения интерес. Причината е, че действащият закон е удобен за всяка власт. И най-големите му критици, когато дойдат на власт, след това го прегръщат и продължават с него. Нещо повече - дори цифровизацията е в сферата на добрите пожелания.
Чуждите компании няма ли да нормализират тази среда?
- Влизането на чужди инвестиции е нещо много хубаво, но не и когато идват тихомълком и се промушват през полуотворени вра-
ти. Заради неяснотата около капитала винаги ще останат въпросителни и никога няма да има гаранции за разнообразен конкурентен пазар, който да се развива либерално. Защото в България под маската на либерализма разбираме защита на интересите на тези, които имат политически или корпоративен чадър. А за да има либерален пазар, трябва да има малко държава, но ясен регламент. Такъв в България никога не е имало.
При даването на лиценз на Би Ти Ви имаше доста съмнения дали медията е на Мърдок…
- Защото в България се разрешава медиите да бъдат регистрирани в офшорни зони и няма интерес това да бъде променено.
Но CME и MTG са публични компании.
- Това е добре, но тук вече се задава въпросът кой ги води и кой реално ще управлява медиите. По принцип влизането на европейския пазар е голям проблем за големите американски компании, както и за скандинавските медийни групировки. Затова пътят им минава през България и през държавите от Източна Европа. Само че не мога да си представя как ще работят при този малък пазар с толкова много български медии.
Последните промени не са ли сигнал за предстоящо окрупняване на пазара?
- Не се случва. Има изкупуване, има общ мениджмънт, но броят на медиите
продължава да е голям. Проблемът е, че продукцията им е с ниско качество. Има само едно обяснение за това явление - медиите са един прекрасен инструмент за легализиране на пари от сенчеста икономика и от друг тип бизнес. Не случайно, когато нашето законодателство още се хармонизираше с това на ЕС, беше поставен въпросът медиите да имат основен предмет на дейност създаване и разпространение на аудиовизуална продукция. Защото само така е ясно какво има на входа и какво на изхода на един бизнес. Ако този принцип беше залегнал и в нашия закон, при този малък пазар и медиите щяха да бъдат по-малко. Но докато има възможност да се прехвърлят пари от едно място в друго, това няма да се получи. Давам за пример Франция и Великобритания, където има 5-6 национални програми, независимо че цифровизацията дава възможност за много повече.
Значи ще стане като в радиосектора, където влязоха много чужди компании, но броят на станциите остана голям?
- Ето това говори, че няма реален пазар. От друга страна, влизането на големите компании дава шанс на българските медии да се професионализират като мениджмънт и като програмни политики. Вероятно навлизането на чуждите фирми ще доведе и до създаването на повече специализирани програми, но не очаквам да се финансира много българска продукция, защото пазарът е малък.
В същото време регулаторът не бива да допуска промяна в програмните параметри на лицензите, защото така се загърбват зрителските интереси. Програмата на ТВ2 например няма нищо общо с издадения лиценз.
А как според вас ще се промени рекламният пазар?
- Вероятно ще бъдат привлечени нови пари. Идването на реклама е нещо добро, стига тя да се насочва към най-добрите. За мен остава големият проблем с неефективната пийпълметрична система - несигурността на данните, които се ползват. А те са базата, върху която рекламодателите и медияшоповете формират своята политика. Ако има някакво скрито срастване между пийпълметрията, рекламните агенции и медиите, тогава пазарът се деформира.
Точно това няма ли да се промени с идването на външните инвеститори?
- Би се променило, ако се обединят усилията на повече социологически агенции и ако паралелно съществуват сериозни сондажи за потребностите на аудиторията. А не, както сега, да се казва, че всички искат да гледат риалити, но всъщност никой не пита хората дали искат в праймтайма едни и същи формати. Ами ако искат нещо друго? Големият проблем на българските медии е, че мениджмънтът е обърнат към дневния ред на политиците и институциите, а
не към дневния ред на обществото. Много рядко някой пита хората какво искат да гледат. Питат ги само какво предпочитат от три ястия, които са на масата. Живеем в един виртуален свят, в който медиите сами си създават събития, вглеждат се в силните на деня, а гражданите ги няма.
Каква е програмната политика на CME и MTG при навлизането им в други държави от региона?
- Те са комерсиални компании, нормално е търговските оператори да гонят своя интерес. Регулацията и защитата на обществения интерес са различни във всяка държава. У нас обикновено се казва, че нашето общество не е гражданско, затова и телевизията ни е такава. Но не мога да си представя, че е естествено в праймтайма да вървят само риалити формати и това да се нарича конкуренция. Това говори, че няма реална конкуренция, защото всеки трябва да се бори не за една и съща аудитория, а за различна. Аз обичам да давам за пример на студентите Франция, където сутрешният блок на тяхната обществена телевизия е изключително гледаем, с огромна аудитория. Заради това първият приватизиран частен канал се отказа да прави сутрешен блок и предлага друга програма. Ако една телевизия е добра, трябва да се опитва да даде алтернатива на публиката. Това може да се случи, ако няма някакви други интереси, свързани с РR на икономически или
политически интереси.
Ще има ли нови сделки на телевизионния пазар?
- Видя се, че смяната на собствеността при нас е просто като едно преобличане. Сигурно са възможни и нови сделки. Всичко може да се продаде, след като ТВ2 беше продадена, въпреки че работи с временни разрешителни. При нормално функциониращ пазар такава сделка не би могла да се случи.
Доколко предстоящата цифровизация може да влияе на тези процеси?
- Тя в момента не се случва дори на законодателно равнище, нито пък има средства за реализацията й, отпуснати от правителството. Не се случи дори при стратегическата продажба на БТК. Продажбата на БТК заедно с разпространителската мрежа на БНТ и БНР е един от най-големите проблеми за развитието на медийния пазар. Няма страна в Европа, която да продаде разпространителската мрежа на частен оператор, след като се дават пари от бюджета, за да се разпространяват обществените медии. При нас само за 10 години парите от продажбата на БТК ще бъдат върнати обратно на собствениците й под формата на такси за разпространението на БНТ и БНР. Затова смятам, че трябва да има, както в повечето европейски страни, държавен мултиплекс. А БНТ и БНР трябва да престанат да бъдат обърнати към институциите, а да станат наистина обществени.

четвъртък, 7 август 2008 04:04:28

Рекорден брой компании са спонсори на oлимпиадата

Дневник - 18 стр.
Рекорден брой компании са спонсори на oлимпиадата



Рекорден брой компании - 63, са официални спонсори или партньори на откриващата се в петък oлимпиада в Китай, показа проучване на базираната в Пекин маркетингова агенция Си Ес Ем (CSM). Според същото изследване обемът на рекламата, свързана с игрите, до края на 2008 г. се очаква да достигне впечатляващите 4-6 млрд. долара.
До провеждането на oлимпиадата в Китай Европа винаги беше поне крачка напред на рекламния пазар, коментират специалистите. Очакванията са обаче до 2010 г. Азиатско-Тихоокеанският регион да надмине обема на европейския пазар. В момента разликата между инвестициите за различни кампании на двата континента е намаляла до 6.5 млрд. долара, като само преди година разликата е била 13 милиарда.
Без съмнения причина за това е oлимпиадата, категорични са специалистите. И докато броят на официалните спонсори на игрите все пак е ограничен, то много компании в момента намират превъзходна възможност да се промотират на азиатския пазар, използвайки тъкмо oлимпиадата като най-пряк канал до потенциалните си клиенти и потребители. Във фокуса на повечето фирми е бързо развиващият се китайски пазар. Присъствието на чуждия капитал в Китай обаче не е безпроблемно, регистрира проучването на пазара. Едновременно със засилващите се търговски контакти на многомилионната държава сред младежите там се засилва национализъм, който се изразява в подчертано предпочитане да се консумират предимно китайски продукти и да се търсят китайски марки. Тъкмо oлимпиадата подсилва чувството за национално единство сред китайците, които освен че са по-склонни да купуват техни родни стоки, са и по-склонни да произвеждат такива, коментират анализаторите. Според скорошно проучване на „Зенитоптимедиа“ (ZenithOptimedia) в Китай се очаква постолимпийски спад на рекламата, като прогнозираният ръст от 22.6% на пазара за 2008 г. ще бъде последван от едва 9.8% увеличение на инвестициите в реклама през 2009 г. Освен мащабните рекламни кампании, насочени към масовия потребител, много фирми насочват усилията си към по-пряка комуникация с потенциалните си клиенти, показва практиката на пазара в Китай. Английско-австралийската минна корпорация BHP Billiton и „Дженеръл електрик“ (General Electric) например използват oлимпиадата за засилване на бизнес контактите си. Техни представители се срещат с представители на различните провинции, индустриални мениджъри и водещи бизнес консултанти, което е инвестиция в по-дългосрочен политически и бизнес капитал. Не е невъзможно дори безобидно приятелско обаждане по телефона, по време на което непременно трябва да се спомене успехът на Китай при организирането на oлимпиадата, да доведе до неочакван успех при договарянето на сериозни сделки, споделят работещите на азиатския пазар. В същото време рекламният и PR секторът в Азия изпитва невиждан глад за кадри, показва проучване на пазара за третото тримесечие на института „Хъдсън“. Изследването обхваща Япония, Хонконг, Шанхай и Сингапур. За момента проблем за компаниите, работещи в тази област, няма единствено в Китай, защото игрите са довели до съсредоточаването там на огромни капитали, посочват анализаторите. Причината за кадровата криза в останалите държави е тъкмо бързото развитие на региона. Сред най-търсените от бизнеса са PR специалистите, тъй като тъкмо тази сфера на корпоративната комуникация е сред най-масово използваните при навлизането на нови пазари. Специалистите обаче посочват, че не вдигането на заплатите ще разреши проблема с наемането на добре подготвени рекламни и маркетинг специалисти. За последните две години ръстът на заплащането се е увеличил с двуцифрени числа. Но хората се вълнуват не само от парите, те искат да работят в приятна атмосфера, приятелски отношение и за известни компании, които да им дават възможност да имат международни изяви, показват проучванията. Битката за кадри е най-осезаема при търсенето на мениджъри от средно ниво, както и на начинаещи и току-що завършили специалисти. Причината за това е, че от университетите те могат да бъдат насочени във всяка сфера, в която компанията в момента има нужда, и да продължат специализацията си с практиката на реалния пазар.

четвъртък, 7 август 2008 04:09:19

Нови трусове в Yahoo!

News.bg - По света
Нови трусове в Yahoo!



Обнародваните в миналия петък резултати от гласуването на акционерите на Yahoo! за избор на членове на съвета на директорите на компанията са неверни, се съобщава в прес-рилийз на търсачката.
Според новите данни, за Джери Янг са гласували 66,3 %, а не 85,3 процента от гласувалите.
Рой Босток е събрал 60,04% вместо обявените 79,5%.
Подобно е и съотношението между новите и стари данни и на останалите преизбрани членове.
Промененият брой на гласовете не променя резултата с преизбрания борд на директорите.
Повторното броене се наложи, след като Capital Research Global Investors и дъщерната й Capital World Investors, които заедно притежават 16% от акциите на Yahoo!, се усъмниха в резултатите, предаде AP.
И двете компании бяха против политиката на Джери Янг и за несъстоялата се сделка с Microsoft.
06.08.2008

четвъртък, 7 август 2008 00:01:00

Успешно рекламно лято за "Визаж"

Класа - 27 стр.
Успешно рекламно лято за "Визаж"



Лятото се оказа активен сезон за моделите на Модна агенция "Визаж". Вместо да се радват на морските вълни или да почиват, те взеха участие в няколко рекламни кампании. След като красивата "Мис България 2004" Гергана Гунчева демонстрира перфектни форми и получи неочакван подарък в рекламния клип на М-Тел, друга запомняща се красавица -Венета Вълчева, се превъплъти в руса скандинавка изкусителка в друг рекламен клип на мобилния оператор.
Не останаха по-назад моделите Дарина Попова и Иво Иванов, които показаха завидна енергия за лятото в рекламния клип на "Петрол" и Соса cola, който превърна обикновената бензиноколонка във вендинг автомат. Веселата компания успя и да се повози в атрактивен ретроситроен, нает специално за клипа.
Топмоделите Мартин Мартинов и Блага Митева участваха в мащабна принт кампания на Соса Cola. Така топмоделите
на агенция "Визаж" могат да бъдат забелязани с огромна бутилка от напитката на всяко кръстовище в градове от цялата страна.
***
Моделите Дарина Попова и Мартин Мартинов взеха участие в рекламните кампании на „Кока кола".

четвъртък, 7 август 2008 04:31:39

Пагуцос става шеф в Глобул

Стандарт - 10 стр.
Пагуцос става шеф в Глобул



Апостолос Пагуцос е новият главен технически директор на "Глобул", съобщиха от компанията. Пагуцос ще ръководи четири технически дирекции на "Глобул" - "Изграждане на мрежа", "Експлоатация и поддръжка", "Радио и пренос" и "Комутация и услуги". Апостолос Пагуцос ще замени на поста Никос Георгопулос, който бе главен технически директор на "Глобул" от 2005 г.

четвъртък, 7 август 2008 03:37:35

сряда, 6 август 2008 г.

Двама студенти се отказаха от парите на в. “Труд”

E-vestnik - България
Двама студенти се отказаха от парите на в. “Труд”



Грамотата, с която на Александър Кръстев са дадени 3000 лв. стипендия от в. “Труд”, е пусната в блога му със заглавие “Грамота или срамота”? Снимка: Блог “Хайку за вълци”
Двама студенти от Факултета по журналистика не искат парите от стипендията, която вестник “Труд” раздаде. Както е известно, наградата “Черноризец Храбър” от 10 000 лв., която получиха Тошо Тошев и вестникът, бе преотстъпена за трима студенти от Факултета по журналистика. По искане на в. “Труд”, Факултетът е определил шестима от най-изявените в медиите студенти, от които редакцията да си избере на кого да даде стипендия.
Един от избраните – Петър Добрев - веднага отказал да се явява в редакцията с мотив, че не иска стипендия от Тошо Тошев и в. “Труд”. В редакцията се явили петима, които били подложени на изпит - накарали ги да напишат по един коментар на актуална тема. Накрая стипендията в размер на 9000 лв. (има данъци, обяснили от редакцията) е определена за трима от тях. Единият от тримата обаче – Александър Кръстев - също се отказва от парите си, които ще даде за различни цели – на Университетската библиотека, за Интернет портал “Аз чета” и за Сдружение “Цензура”. Сдружението е в процес на регистрация, учредено е от студенти от Факултета по журналистика, сред които е Александър.
“Със сигурност няма да променим нищо, поне в началото, но въпреки всичко ние се включихме в сдружението със силен ентусиазъм. Тъй като повечето от нас се занимават с медии, решихме да си намерим наш начин да отговорим на всичко, което струи от традиционните медии. Което един вид си е промиване на мозъци. Просто се опитваме чрез сдружението “Цензура” да дадем нашия дял в медиите, като работим с млади журналисти, участваме и подпомагаме независими медийни проекти”, каза Александър Кръстев.
В блога на Александър е пусната грамотата на в. “Труд” за стипендията със заглавие “Грамота или срамота?”, а отдолу пише “Сигурно съм ти обяснил, че това е най-гадната медия на света и не ща на бай ти Тошо парите. Още по-малко искам да си прави пиар на мой гръб. Така че “калните” 3 бона отиват за благотворителност.”
Другите две момичета, които бяха наградени със стипендия от по 3 000 лв., са студентките от профил “печат”, Теодора Макавеева и Красимира Динева.
И тримата стипендианти на в. “Труд” - Александър, Красимира и Теодора, единодушно са взели решението да дадат по 1 000 лв. от стипендиите си на други две техни колежки от Факултета по журналистика, с които са се “състезавали” за стипендията.
Петър Добрев категорично се е разграничил още в началото от всякакви взаимоотношения с “Труд”. Според него би било добре младите журналисти да се разграничат от всякакви издания и личности, които не спазват етичните и професионални стандарти в медиите. “Във факултета често говорим за ниското ниво на повечето български вестници и мисля, че тези думи трябва да са обвързани и с дела”, смята Добрев, автор на блога “За българските работи”.
Стипендията не задължава студентите да сътрудничат на в. “Труд”, като стажът в изданието е по тяхно желание.
05.08.2008

сряда, 6 август 2008 00:01:00

Обама: Маккейн „е в джоба" на петролните гиганти

News.bg - По света
Обама: Маккейн „е в джоба" на петролните гиганти



Джон Маккейн „е в джоба" на петролните гиганти.
Това заяви кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Барак Обама в част от дебата за цените на бензина и енергийната политика между двамата претенденти за Белия дом, точно три месеца преди изборите.
По време на тържеството за рождения си ден, демократът в понеделник контраатакува републиканеца Джон Маккейн, който миналата седмица го определи като „ глупава знаменитост, неподходящ са ръководи във време на нарастваща криза."
Разкривайки новия си енергиен план Обама обеща за 10 години да отпусне 150 млрд. долара, за да се прекъсне зависимостта на САЩ от петрола в Близкия изток и Венецуела.
Това е най-голямото предизвикателство, пред което сме изправени, което изисква цялостна трансформация на нашата икономика, заяви Обама.
След яростната атака на Маккейн в медиите миналата седмица Обама заяви, че сенаторът от Аризона е в джоба петролните гиганти.
Не може да си позволим още един, е добавил Обама, визирайки Джордж Буш, коментира АП.
05.08

сряда, 6 август 2008 00:01:00

Забраниха реклама на Calvin Klein с Ева Мендес

Дарик интернет новини - Свят
Забраниха реклама на Calvin Klein с Ева Мендес



Calvin Klein представя новия аромат Secret Obsession в спорна реклама с участието на Ева Мендес, в която тя е почти гола. Рекламата мигновено беше забранена в Америка, принуждавайки компанията да "съкрати" и цензурира сюжета в нея.
От модната къща обаче държат на искреността и затова пуснаха нецензурираната версия онлайн. "Това не бива да е изненада за американския пазар", твърди един от ръкодителите на Calvin Klein Inc.Том Мъри.
"Вярваме, че рекламата е изключителна и знак за самия Secret Obsession. Ще достигнем до нашите потребители в САЩ чрез интернет мрежата и печатната реклама, защото предчувстваме глобален успех", казва Том Мъри.
Когато един от криейтив директорите разбрал, че рекламата трябва да бъде цензурирана, той обвинил президента. "Тази страна се нуждае от нов президент, тази страна е сбъркана. Няма проблем, когато децата трябва да гледат убийства и оръжия, но когато става дума за малко любов – все нещо не е наред", казва Фабиен Байрон.
Calvin Klein избра Ева Мендес за лице на рекламната кампания с аргумента, че тя въплъщава сексапилния и провокативен характер на техните аромати.
33-годишната актриса има тригодишен договор с Calvin Klein, за който тя ще получи между 3 и 5 милиона долара.
Повече новини от шоубизнеса може да видите в zar.bg
05.08.2008

сряда, 6 август 2008 00:01:00

Евгений Станчев е новият главен редактор

Класа - 11 стр.
Евгений Станчев е новият главен редактор на BusnessWeek България



Дългогодишният български журналист Евгений Станчев е новият главен редактор на икономическото списание BusinessWeek България, съобщиха от медията. Станчев е получил одобрението и пълната подкрепа на екипа на глобалното издание BusinessWeek в Ню Йорк.
"Моята цел, както и на издателя на BusinessWeek България, е то да стане най-влиятелното ико-
номическо списание у нас", коментира журналистът и добави: "хората, които заварвам в редакцията, ми дават пълното основание, че ще успеем".
Евгений Станчев започва кариерата си като редактор в международния отдел на в. "Народна младеж". Голяма част от биографията му е свързана с поста на главен редактор, който заема през
годините във вестниците "Дума", Sofia News, "Новини +". Работил е като отговорен редактор на в. "Кеш" и първи заместник главен редактор на в. "Поглед". Шест години Станчев е бил и нещатен кореспондент на американското списание Newsweek. От 2007 г. е заместник-председа-тел на Асоциацията на българските медии по света.

сряда, 6 август 2008 03:56:19

Insurance.bg - Новини

Insurance.bg - Новини
Google подготвя интернет център за преводи



Нова услуга на Google ще позволи на потребителите да превеждат документи на различни езици. За старта на Google Translation Center съобщава блогът Google Blogoscope, цитиран от TechNews. Като преводачи в центъра ще се изявяват както професионалисти, така и любители. В момента Google Translation Center все още не е достъпен за ползване, а компанията се е фокусирала върху друга своя услуга - Google Translate, която автоматично, без участие на човек, превежда документи. За да ползват Google Translation Center, потребителите трябва да качат на сайта документ за превод, да укажат езика и да изберат преводач от наличния списък. Преводачът има на разположение всички достъпни инструменти на Google за оперативна работа над документите. Всеки желаещ може да предложи услугите си като преводач в Google Translation Center. Превеждането на текстовете може да бъде както безплатно, така и платено. Системата ще поддържа 40 езика, но Google не гарантира качеството на превода. В допълнение, Google Translation Center ще включва и система за търсене на преводи, която ще се стреми да избегне случаите на превеждане на документи по няколко пъти.
05.08.2008

сряда, 6 август 2008 00:01:00