събота, 9 август 2008 г.

Злато за милиардери

Банкер - 26 стр.
Злато за милиардери



Решението на МОК да даде олимпиадата на Китай може и да скандализира правозащитните организации, но то бе като манна небесна за някои от най-големите глобални корпорации, отдавна ламтящи за по-близък контакт с 1.3-те милиарда жители на най-многолюдната държава и най-бързо растящата икономика в световен мащаб. Техните ръководители с основание преценяват, че ако се ангажират с продължаващите по-малко от три седмици олимпийски състезания, после ще могат да жънат плодовете от китайските потребители в продължение на дълги години.
Затова не е никаква изненада, че повечето от най-богатите хора в света ще следят с интерес както се случва в Пекин. Някои дори ще пътуват дотам, като създателя на „МайкроСофт" Бил Гейтс, шефа на „Блекстоун груп" Стивън Шварцман или Лий Шоу Кий от „Хендерсън Ленд".
ФИЛИП АНШУЦ
Дългогодишен спортен запалянко, притежаващ и дял от баскетболния тим „Лос Анджелис Лейкърс", Аншуц играе важна, макар и задкулисна роля на пекинската олимпиада. Оглавяваната от него компания от развлекателния сектор AEG е партньор на китайците по стопанисването на 19-хилядната Олимпийска баскетболна зала. След игрите американската фирма ще поеме напълно управлението на обекта.
УИЛЯМ ДЪН
Компанията на китаеца „Нетийз", която е листвана на нюйоркската борса, прави по-голямата част от парите си от онлайн залагания. Освен това сключи договор с държавната китайска телевизия, който й позволява да излъчва олимпийските състезания на своята ИНТЕРНЕТ страница.
ЧЕН ЛИХУА
Милиардерското семейство Чен притежава няколко хотела и луксозни магазини на пекинската улица „Джинбао", съвсем близо до Олимпийския стадион. Освен това Чен са собственици на един от най-престижните пекински ресторанти, а и на Музея на сандаловото дърво до площад „Тянанмън". Игрите ще утроят приходите им.
БИЛ ГЕЙТС
Макар да се оттегли от ежедневните дела на „Майкрософт", президентът на компанията, която е официален доставчик на олимпиадата, ще присъства лично на игрите. Бил е нещо като народен герой в Китай, който пък е третият най-важен пазар за „Майкрософт".
ХЮАН РУЛУН
Хюан разчита да извлече огромни печалби от игрите чрез своята верига от луксозни хотели „Емпарк". Освен това той притежава и най-големия (по собствените му думи) мол в целия свят - „Сенчъри Голдън Рисорсес".
ЛИЙ ШОУ КИЙ
Един от най-прочутите милиардери в Китай (макар да е всъщност от Хонконг), Лий е собственик на империята за недвижими имоти „Хендерсън Ленд", която наскоро построи гигантския Световен финансов център в Пекин.
ЛЮ ЖИЧЯН
Строителният предприемач притежава някои от най-забележителните сгради в Пекин, както и дял от China Minsheng Bank, единствената частна банка в Китай.
ФИЛИП НАЙТ
Създадената от Найт империя за спортни стоки „Найк" не е официален спонсор на игрите, но има персонални договори с над 1000 олимпийски атлети от 100 различни държави, включително и американските баскетболни асове Леброн Джеймс и Кобе Брайънт и китайския идол в леката атлетика Лю Ксян. 22 от националните олимпийски отбори на Китай ползват нейна екипировка.
ДЖОН УИЛЪРД МАРИОТ
Милиардерът, собственик на едноименната хотелска верига, няма да пътува лично до Пекин, но компанията му ще използва активно игрите, за да се популяризира в Китай. „Мариот" отвори три нови хотела край олимпийското село специално за игрите.
ФОРЕСТ, ДЖАКЛИН И ДЖОН МАРС
Двамата братя и сестрата Марс се оттеглиха от едноименната шоколадова компания, но все още притежават оценяваното на 21 млрд. долара нейно търговско поделение. Тяхната марка Snickers е официалното шоколадче на олимпийските игри.
ЦАЙ ЧИ ТЖУИ
Цай и тримата му по-малки братя очакват да спечелят от игрите по два начина. Първо, много атлети ще носят обувки, произведени от техните заводи „Юе Юен Индъстриал" (които си партнират с „Найк" и „Рийбок"). Компанията освен това притежава огромен брой представителни магазини на „Найк" и на официалния олимпийски спонсор „Адидас" из цял Китай.
СТИВЪН ШВАРЦМАН
„Царят на инвестициите" планира да използва олимпиадата, за да търси нови възможности за своята „Блекстоун груп", и ще присъства в Пекин лично. Шварцман е свързан тясно с Китай - член е на надзорния съвет на Пекинския икономически институт, освен това китайското правителство държи 10 на сто от неговата компания, а пък хотелската верига „Хилтън", която той купи преди година, очаква рекордни печалби от олимпиадата.
ЖЪН ЧИН
Жън и съпругът й Пън Шии (който й прехвърли своите акции) са най-влиятелната бизнес двойка в Китай. Те са главни акционери в компанията за недвижимости „Сохо Чайна", създала няколко големи проекта покрай олимпиадата.
***
ПЕТ ИМЕНА, КОИТО ДА СЛЕДИМ
С гаргантюанската си закана да спечели осем златни медала американският плувец Майкъл Фелпс (виж графиката) очаквано привлече изцяло към себе си светлините на прожекторите. Но на XXIX летни олимпийски игри има и други подчертано интересни имена.
Усаин Болт (Ямайка)
В средата на изминалата седмица 21-годишният талант от Ямайка още не бе решил твърдо дали да се състезава и в спринта на 100 метра, или само в любимата си дистанция - 200. В което не би имало нищо чудно, ако само преди два месеца Болт не бе подобрил световния рекорд на 100 метра с изумителното време от 9.72 секунди - в едва петото си официално състезание в тази дисциплина. Един евентуален сблъсък между него, сънародника му Асафа Пауъл и американския рекордьор Тайсън Гей ще е сред главните зрелища на игрите.
Лю Ксян (Китай)
Ако той загуби, това ще предизвика вероятно най-масовия плач в историята. Милиард и триста милиона китайци очакват техният идол да повтори постижението си от Атина и да вземе златния медал на 110 метра с препятствия. Само че 25-годишният Лю още се възстановява от контузия, а междувременно кубинецът Дайрон Роблес счупи световния рекорд.
Елена Исинбаева (Русия)
След 22 подобрени световни рекорда в овчарския скок Исинбаева е много повече от спортистка
- в списъка на близките й приятели личат политици, олигарси и личности като Михаел Шумахер, в гаража й се мъдрят няколко спортни коли, а в гардероба - специално създадени за нея дрехи на Armani и Chloe. Шансът да не спечели златото е горе-долу колкото шанса Пекин да бъде обявен за най-чистия град в света.
Джеръми Уоринър (САЩ)
Този 24-годишен тексасец още от хлапе говори за подобряване на митичния рекорд на Майкъл Джонсън на 400 метра. Но преди да мисли за това, първо трябва да се концентрира върху спечелването на златото, към което и сънародникът му ЛаШоун Мерит напоследък проявява сериозен апетит. Впрочем силната конкуренция е ключ към високите постижения - и рекордите.
Каролина Клюфт (Швеция)
Едва ли ще се намери друг човек, който съзнателно да се откаже от сигурен златен олимпийски медал. Двайсет и пет годишната шведка, която от пет години е непобедима в седмобоя, стори тъкмо това, като обяви, че вече нямала мотивация в своята дисциплина. Вместо това Каролина ще се състезава на дълъг скок, където е извън първите 10 в света. Но шведката не е за подценяване.
събота, 9 август 2008 04:19:11

Няма коментари: