вторник, 5 август 2008 г.

Светлана Божилова, медиен експерт: Не чакайте цифровизация до 2012 г.

Монитор - 20 стр.
Светлана Божилова, медиен експерт: Не чакайте цифровизация до 2012 г.

Надежда ПОПОВА

Чуждите инвеститори в телевизиите няма да компенсират липсата на свободна пазарна конкуренция, твърди медийният експерт
- Г-жо Божилова, как ще коментирате крупните разпродажби на български телевизии през последните няколко седмици?
- Разпродажбата на телевизии, които са получили лиценз чрез конкурс - двете национални, и кабелните с национален обхват, показват, че има проблем с легализирането на пазара, тъй като от 9 години не е имало други конкурси освен тези на НСРТ. Навлизането на чужди инвеститори е признак за развитие, но дано това не е заявка за разрастване на техните програми клонинги на местна почва. Трябва да се залага на оригиналната българска програма. Практиката дотук показва, че лиценз се печели с една идея за съдържание, а после компонентите в него вземат превес само към забавлението. Липсва ни ефективен регулатор, който да следи тези неща.
- А как тълкувате интереса на чужди компании към нашия ефир?
- Първо е факт неспособността у нас да се поддържа едно качествено равнище при стагнирания и монополизиран от определени рекламни агенции пазар. От друга страна, пътят към Европа за големите компании всъщност минава през югоизточната й част. Нормално е ключови играчи и по-малки - такива от скандинавските страни да търсят излаз към големия европейски пазар, стъпвайки в нашия регион. Притеснявам се обаче, че това се случва без ясен регламент. У нас статуквото е такова, че не съществуват признаците на нормална пазарна конкуренция. Тази деформация няма да се промени с идването на външни инвеститори, докато нямаме модерно и демократично законодателство, което да е в полза на зрителя, а не на определени медийни фигури.
- А ще успее ли според вас България да се дигитализира до 2012 г.?
- Това е дълъг процес, който трябва да започне на експериментален принцип в по-големите градове на страната. Необходими са страшно много средства и за цифровизирането на БТК, и за създаването на мултиплекс, който да бъде свързан с централите на БНР и БНТ. А към момента дори няма приета реформа в Закона за радиото и телевизията за целта. Така че съм песимист. Институциите, от които зависи това, изразяват позицията си на думи, но не виждам дела.
- Още една медийна тема разбуни духовете това лято - разпадът на основните продуцентски екипи. Росен Петров бе поредният, напуснал "Седем осми", Нико Тупарев си тръгна от "СИА"- на какво се дължи това според вас?
- България е може би единствената страна член на ЕС, която успя да създаде ефективна законова рамка за стимулиране развитието на продуцентските къщи. Ние за разлика от Великобритания обаче нямаме такива, които да се специализират в правенето на детски програми, научни поредици подобни на "Дискавъри", дори тв сапунени опери. Преекспонирането на риалити форматите е въпрос на медийна стратегия, а не на изследване, съобразено с потребностите на аудиторията. Мисля, че разделението на все повече отбори сред продуцентите се дължи на факта, че работят предимно в развлекателния сегмент. Сигурна съм, че в следващите години вниманието на обществото ще е обърнато към младите хора на България. Ще дойде вълна, обърната към чувствителността и мисленето на младите образовани хора у нас. Ще се роди и токшоу, но с умно и интересно говорене, не за пиар на отделни личности, политически партии и т.н.
- Кой е родният тв водещ, който трябва да смени амплоато си според вас?
- Не искам да соча с пръст. Най-големият дефицит е липсата на личности, на анализатори и коментатори. Всичко се прави на принципа "аз питам, а вие отговаряте". Няма добра разследваща журналистика. А телевизията - това са личностите, не само лицата на екрана.
- В края на октомври и в рамките на няколко часа седмично в ефира на БНТ ще стартира Алма матер тв, чийто изпълнителен директор сте. Защо се захванахте с нея и мислите ли, че тя ще бъде възприета адекватно от учещите се?
- Много ще ни е трудно, защото младите са свикнали да се смятат за цензурирани и като им се даде възможност да говорят, невинаги се чувстват готови за това. Предполагам, че ще отнесем доста критики, но именно те ще бъдат провокацията екипът ни да отстоява себе си и да се амбицира. Младите у нас са подценявани, те далеч не са аполитични и инертни, напротив. Аз виждам огромен хъс за работа в тях и това, че недолюбват политическите субекти, не значи, че нямат гражданска позиция.
***
Текст под снимка
"Предполагам, че ще отнесем доста критики, но именно те ще бъдат провокацията екипът ни да отстоява себе си и да се амбицира. Младите у нас са подценявани, те далеч не са аполитични и инертни, напротив", казва Светлана Божилова за предстоящия старт на Алма матер тв.

вторник, 5 август 2008 05:13:29

Няма коментари: