неделя, 3 август 2008 г.

Като Wikipedia, но с реклами

Капитал - 36 стр.
Като Wikipedia, но с реклами

Адриан ГЕОРГИЕВ, Ася КОЛЕВА

Google пусна своя онлайн енциклопедия на име Knol
Обикновено от Google не говорят предварително за своите начинания. Точно обратното се случи с проекта Knol. Заявката на най-голямата интернет търсачка, че ще пусне конкурент на Wikipedia, дойде още през декември 2007 г. В края на юли готовият онлайн портал Knol официално отвори врати за всички на адрес knol.google.com.
Битка за трафик
Името произлиза от английската дума knowledge (знание) и вероятно българският превод би звучал като "единица знание". Новият проект на Google е онлайн енциклопедия в духа на Wikipedia, където всеки човек с достъп до интернет може да пише на каквато си поиска тема.
И някъде тук приключват приликите с добрата стара Wikipedia. Knol набляга по-силно на авторството, като към всяка статия е прикрепено истинското име на човека, работил върху нея. Много често може да се види и негова снимка. Обратно на Wikipedia, където текстовете са дело на цял колектив и индивидуалните заслуги остават на заден план. В Knol публикациите също могат да се редактират, но промените първо трябва да са одобрени от оригиналния автор, за да се появят онлайн.
Друга разлика с Wikipedia е, че в сайта на Google може да има няколко статии на една и съща тема. Така например вече са качени няколко биографии на тазгодишните кандидати за президент на САЩ - Джон Маккейн и Барак Обама. Посетителите на Knol могат да коментират и да оценяват материалите там. По този начин новата енциклопедия залага на конкуренцията между авторите, а не на сътрудничеството помежду им, както прави Wikipedia.
Начинанието на Google отива едно ниво нагоре, тъй като, ако сте автори, може да сложите реклама на своето произведение. Разбира се, "изборът" е сведен само до програмата Googlе Adsense. Тя зарежда същите реклами, които се появяват пред вас, докато търсите в Google. Най-често те ще представляват текст, адекватно свързан с темата. Най-сладката част е, че Google и авторът ще си делят приходите. За сравнение - създателите на Wikipedia (фондация Wikimedia) отхвърлят идеята за поставяне на реклами в онлайн енциклопедията и така поддържат имиджа си на организация с идеална цел. От Wikimedia коментираха за "Капитал", че разчитат най-вече на дарения и засега не смятат да слагат реклами. Според ограниченията в Wikipedia не може да напишете статия за себе си, освен ако наистина не сте допринесли с нещо за човечеството. Knol пък ви позволява да публикувате за всичко и всеки, включително за неизвестни личности.
Разлика има и при защитата на авторските права. Материалите в Wikipedia са защитени от GNU Free Documentation License. Всички текстове под това лого са свободни за ползване. Те могат да се копират и променят без проблем, стига новото произведение да е защитено от същия лиценз. До този момент съдържанието на Knol е достъпно под три стандарта. Авторите могат да избират между два формата на Creative Commons (CC) и "Всички права запазени".
Защо сега
До момента почти всяко търсене в Google изкарваше статии на Wikipedia на най-апетитните първи места. Данни на интернет метриката Nielsen Online за май показват, че над 60% от посетителите на Wikipedia идват именно от Google. Предвид този гигантски трафик дотком гигантът може би е решил, че е време да задържи всички тези посетители на своя територия. Доволно количество анализатори отчитат хода на Google като реакция срещу пускането на Wikia - уебтърсачката на Wikimedia. Така онлайн гигантът за пореден път показва, че за нула време може да създаде конкуренция във всяка сфера и да обърка плановете на утвърдени играчи. През последните месеци Google се хвърли с главата напред и в наддаване за безжични честоти и разработване на софтуерна платформа за мобилни телефони, наречена Android. Разнообразяването на дейностите също може да послужи като трамплин за постъпленията, особено докато световната икономика се колебае в ръста си.
Google, имаме проблем
Проектът Knol е изправен пред няколко предизвикателства. Според експерти от технологичния блог TechCrunch твърде много хора ще се втурнат да пишат по най-популярните теми с мисълта, че оттам ще дойдат и големите рекламни пари. Лошата страна на това е, че не толкова атрактивни въпроси ще останат без автори. Високите позиции на Knol при търсене в Google вече станаха цел на недобросъвестни потребители с желание за бързи печалби. Вече е създаден и софтуер, който автоматично качва статии на сайта. На този адрес може да гледате видеоурок на тази тема. С две думи - възползвайки се от високата позиция на материалите в Knol и следващия от това интернет трафик сайтът може да се наводни с безброй статии без особена информационна стойност. Да не забравяме, че материалите са разположени върху ценния домейн google.com. Така, ако сложите статия в Knol и я свържете с линк към сайта си, ще си гарантирате чудесно представяне в търсачките. Може да опишем последващата ситуацията и с една дума - спам.
За момента броят на статиите в Knol е в пъти по-малък от количеството материали в Wikipedia. С времето обаче ще става все по-интересно да се сравнява представянето на двете онлайн енциклопедии при търсене в Google. Очевидно това ще покаже дали опитът на интернет гиганта е успешен и дали той лесно може да поглъща пазарите на своите конкуренти. Защото засега Knol е просто поредният информационен източник в онлайн пространството.
събота, 2 август 2008 04:47:41

Няма коментари: