неделя, 3 август 2008 г.

Георги ЛОЗАНОВ, медиен експерт: Лобитата се пренареждат

Стандарт - 15 стр.
Георги ЛОЗАНОВ, медиен експерт: Лобитата се пренареждат

Стела СТОЯНОВА

- Г-н Лозанов, защо според вас точно в този момент има такъв бум в купуването на тв канали? Предстоящата цифровизация ли е логичното обяснение?
- Цифровизацията е несигурна перспектива. Още не е ясно по какъв начин и как точно ще става тя. Нито пък има гаранции, че онези, които притежават аналогови медии, ще получат някакви преференции при дигитализацията. Затова по-скоро можем да гледаме на сегашните покупки на тв канали като на стремеж за формиране на много мощно лоби, което отсега се опитва да си запази място в дигиталния сектор. Като на опит големите инвеститори да си осигурят лостове, чрез които цифровизацията да попадне в техните ръце. Мисля, че става дума за пренареждане на лобитата.
Ако се извърши сделка и с Би Ти Ви, сто процента е сигурно, че Красимир Гергов ще има отново централни позиции. Защото всъщност в оценяването на една медия влиза и влиянието на Гергов. Той е като един добър футболен играч, за който наддават различни клубове. Ако не бяха неговите позиции на пазара, ТВ2 със сигурност нямаше да се продаде на тази цена от 172 млн. долара.
- Ще се увеличат ли цените на рекламата след навлизането на новите купувачи?
- Във всички случаи. Особено що се отнася до Нова тв, мисля, че тя има годишна печалба от 30 млн. евро досега при тези цени на рекламата. Що за инвестиция би била тази, която ще остане на това ниво на печалба и ще се възвърне едва след 20 години. Ясно, че никой сериозен купувач не би си го позволил.
- Как ще се отрази инвазията на чуждите капитали на позицията на БНТ?
- Мисля, че БНТ ще бъде избутана все по-надолу, докато се превърне в една финансирана от бюджета по-камерна телевизия с обществена насоченост. Мисля, че тези покупки отбелязват края на етапа на първоначално натрупване на капитали в медиите. Естествено възможно е те да са рискови. Възможно е купувачите да са си нарисували един пазар утопия и да не успеят да го вдигнат до това ниво, което предварително си чертаят. Прави впечатление обаче, че в крайна сметка на пазара ни отново идват старите играчи, които участваха още в първите конкурси за ефира. Очевидно, че при техните планове за разработване на пазара в Източна Европа и на Балканите ние се възприемаме като страна, която има голям потенциал.
събота, 2 август 2008 06:40:15

Няма коментари: