събота, 9 август 2008 г.

Мистерията Делко"

Капитал - 47 стр.
Мистерията Делко"

Андриан ГЕОРГИЕВ

Изглежда, достъпът на българите до мобилни услуги ще продължава да бъде ограничен до три възможности. Засега „Мобилтел", „Глобул" и „Вивател" остават без конкуренция на пазара.
Това стана ясно след решението на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) от тази седмица, с което процедурата по определяне на четвърти GSM оператор беше прекратена.
Причината? Експерти на регулатора са открили непълноти в документите на единствения останал кандидат - регистрираната в Лихтенщайн фирма „Телко". В противен случай като единствен кандидат компанията щеше да бъде поканена от КРС да плати 38 млн. лева
и да получи лиценз за четвърти GSM оператор. Непълнотите, които КРС са установили, са свързани с името на кандидат-оператора. В подадените документи са цитирани две фирми -„Телко АГ" и „Телко АТ Вадуц" (Вадуц е столицата на Лихтенщайн). На въпроса защо този пропуск е открит едва в последния етап, от КРС отговориха: „Законът за електронните съобщения не разписва определени фази, в които следва да се проведе тръжната процедура. След изтичане на срока за подаване на заявленията за участие в търга и в съответствие с изискванията на закона експертната комисия за провеждането на търга по чл. 99 от ЗЕС пристъпи към преглед на представените от „Телко АГ" документи". В този момент е била открита и грешката в името.
Компанията е разполагала с една седмица, в която да коригира пропуските. От „Телко" обаче не направили нищо. Телекомуникационни експерти коментираха за „Капитал", че това поведение е странно. Въпреки това фирмата има две седмици след произнасяне на решението, в които може да обжалва отказа на КРС пред Върховния административен съд. В случай че „Телко" продължи да бездейства, ще й бъде върнат
депозитът от 1.9 млн. лв., който беше задължителен за участие в търга.
Началото на процедурата за избор на GSM 4 беше силно, след като осем компании закупиха книжа за участие в търга. КРС определи стартова цена от 38 млн. лв. за разрешителното със срок от 20 години. Състезанието беше насрочено за 29 юли, но накрая тази дата се оказа просто ден като всички други, защото само един кандидат подаде своите документи навреме и плати нужния депозит. А именно „Телко" - фирма с регистрация в Лихтенщайн. Там тя има разрешително за виртуален мобилен оператор. Това означава, че „Телко" няма свои собствени честоти, за които да
плаща лицензионни такси, както и собствена комуникационна инфраструктура. Вместо това компанията използва мрежата на съществуващи оператори.
Дали „Телко" ще обжалва прекратената процедура, все още не е ясно. В КРС няма информация за постъпила жалба и затова смятат, че компанията няма и правни основания за иск. „Капитал" се свърза с Том Хютер, директор продажби в „Телко". Той каза, че само изпълнителният директор Тибор Картик ще говори по темата. През цялата седмица обаче Картик не отговаряше на мобилния си телефон.
Истината е някъде там
Ако потърсите повече информация за Тибор Картик в Google, още на втората страница с резултатите ще излезе статия в сайта ivest-in-serbia.com. Тя датира от 2005 г. и разказва за намеренията на австрийския оператор Mobilkom да купи 100% от сръбския телеком „Mobtel". Там Тибор Картик е цитиран като представител на Mobilkom -компанията, която е собственик и на българския „Мобилтел". В статията Картик казва следното: „Нашият „Mobilcom" се интересува от самостоятелно закупуване на 100% от акциите на „Mobtel". След като вече имаме бизнес в Словения, Хърватия, България и очакваме същото да се случи в Босна и Херцеговина, намерението ни да навлезем на сръбския пазар е само логично." По-рано от българския оператор „Мобилтел" отрекоха пред „Капитал" някога да са познавали или да имат каквото и да било връзка с Тибор Картик.
Запознати с телекомуникационните дела защитават още една конспиративна теза. При подаването на документи вносителят може да си остави изход за по-късно, ако прецени, че условията са неизгодни. Например видима грешка, която не може да бъде пропусната. При изискване на поправка вносителят бездейства в определения по закон срок и отпада от процедурата. На кандидата се връщат депозираните пари и всичко приключва. Дали това са само изстрели в тъмното засега остава неясно.
Дотук с хипотезите, какбо предстои
Приключилата процедура за избор на четвърти GSM оператор трябваше да разпредели честоти в обхвата 1800 MHz. За тази цел бяха отредени 2 честотни ленти по 5 MHz. В същия диапазон има допълнителни 2 честотни ленти по 25 MHz, които КРС предстои да разпредели. Вариантите за тях бяха два - пет разрешения с капацитет 2x5 MHz или едно разрешение с капацитет 2x15 MHz и едно разрешение с капацитет 2x10 MHz.
До 30 юли регулаторът събираше становища от заинтересованите компании как най-ефективно да разпредели този ресурс. Своите претенции са изпратили трите мобилни оператора и Сдружението за електронни комуникации (СЕК). В редиците на браншовата организация попадат повечето алтернативни телекоми, в това
число „Орбител", „Некском", „Транс телеком" и други. От СЕК считат, че КРС трябва да избере втората оппшг и да издаде два GSM лиценза. Според анализите на браншовата организация единствената перспектива за навлизането на нови мобилни играчи е наред с класическата гласова телефония те да предлагат и „услуги за пренос на данни и мултимедийни услуги". „За тази цел обаче капацитет от по 2x5 MHz на мрежите би бил напълно недостатъчен", пише в писмото на СЕК.
Позицията на най-големия мобилен оператор, „Мобилтел", е, че „при очевидната липса на интерес от сериозен оператор би следвало честотите да бъдат запазени за развитието на нови технологии", но не задължително за сегашните телекоми. „GLOBUL счита, че наличният ограничен ресурс в обхват 1800 MHz следва да бъде запазен за съществуващите GSM оператори с цел модернизиране и развитие на техните мрежи", се казва в официалното становище на втория мобилен телеком. От компанията смятат, че „на настоящия етап увеличаването на броя на операторите чрез издаване на разрешения за ползване на ресурса в обхват 1800 MHz [няма да] доведе до някакви съществени ползи за потребителите що се отнася до избора, цената и най-вече качеството на мобилните услуги". От „Вивател" също са изпратили писмо до регулатора. В него се заявява, че на този етап операторът разполага с достатъчно честоти, за да обслужва своите клиенти.
Според изпълнителния директор на „Макс телеком" Красимир Стойчев всички свободни честоти на 1800 MHz трябва да се продадат. Неговата фирма беше първият желаещ да вземе четвърти GSM лиценз, но по-късно се оттегли от състезанието, аргументирайки се с твърде високата цена. Сега Стойчев настоява за повече гъвкавост, когато регулаторът определя кой колко ресурс да получи.
Друго негово искане е КРС да преосмисли ценовата си политика. Цената от 38 млн. лв. за четвъртия GSM лиценз беше определена от пазара като нелепа, смята Стойчев. Затова според него при бъдещи изчисления трябва да се въведе конкретна отстъпка от последната добита цена. В случая - сумата от 54 млн. лв., която БТК плати през 2004 г. за ресурс от 38.8 MHz и мобилен лиценз на „Вивател". За сравнение - сега за четвъртия GSM оператор бяха отредени близо четири пъти по-малко честоти, а сумата е само с 16 млн. лв. по-малко. От КРС съобщиха, че по закон до 30 септември трябва да предложат на Министерския съвет актуална тарифа за таксите, които се събират от регулатора. Конкретни промени в сега действащите цени не са обсъждани.
До 18 август всички постъпили мнения в КРС ще бъдат обобщени и тогава ще се вземе решение за свободните честоти, включително отредените за GSM 4, съобщиха от комисията. В момента на ход е регулаторът.
***
Текст под снимка
Дали някога ще изплува на повърхността четвърти мобилен оператор снимка
събота, 9 август 2008 03:25:45

Няма коментари: