четвъртък, 7 август 2008 г.

Мърдок 100% продава bTV

Пари - 6 стр.
Мърдок 100% продава bTV

Христо ЛАСКОВ, Боряна НИКОЛАЕВА

Медийният магнат търси купувач за активите си в България. News Corp. е решила твърдо да продаде bTV и всичките си активи в България. Това заяви самият главен изпълнителен директор и основател на медийната империя Рупърт Мърдок по време на обявяването на финансовите резултати на компанията си за четвъртото тримесечие на 2008 г., съобщава Reuters. Цената, на която ще се продава телевизията, обаче, все още не е известна. Не е ясен и крайният купувач. На тезгяха. Освен най-големия телевизионен канал в България на тезгяха сред активите на Мърдок у нас са каналите Fox life България, GTV и FoxCrime. Под управлението на Болкан Нюз Корпорейшън, собственик на bTV, попадат още Fox Serbia и Fox Turkey. Информация за сделката с bTV изтече в средата на юли, когато стана ясно, че други 2 национални телевизии - Нова телевизия и TV2, също са обявени за продан. Седмици по-късно и двете бяха продадени - TV2 срещу 110 млн. EUR на Central European Media Enterprises, компания под шапката на козметичния гигант Estee lauder, а Нова телевизия смени собственика си срещу 620 млн. EUR. Тя вече е част от шведската група Modern Times Group.
Не мога да се ангажирам с конкретна сума, за която bTV ще бъде продадена, заяви за в. Пари консултантът на телевизията Красимир Гергов. Рейтингът й е доста по-висок от този на Нова телевизия, така че и цената, на която ще се продаде, ще бъде много по-висока. Според Гергов причината, поради която News Corp. продава активите си в България, е намерението на компанията да инвестира сериозни суми в дигитални платформи, каквато е Sky например. Предстоящата цифровизация в страната ни, която трябва да бъде факт до 2012 г., ще бъде сложен и труден процес, твърди Гергов. Според него едва 3% от българското население ще бъде в състояние да закупи съответната техника, необходима за гледането на цифрова телевизия.
Купувачи. Потенциалните купувачи на медията са международни компании като MTG и SME, които купиха съответно Нова телевизия и TV2, каза още Гергов. Друга опция са финансови институции и фондове, които нямат възможност за други инвестиции в момента поради световната икономическа криза, добавя той. По думите на Гергов неговото участие в сделката и връзката му с bTV след това ще зависят изцяло от бъдещите купувачи. Сроковете, в които тя ще се осъществи, ще бъдат не по-кратки от 3 месеца, прогнозира той.
Разпродажбите. Така лятото на 2008 г. бе белязано от разпродажба на най-големите български телевизии, за която в. Пари пръв съобщи в средата на юли. Причината за нея е комплексна, твърди изпълнителният директор на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори Гриша Камбуров. На първо място е фактът, че рекламният пазар в България се развива. Компаниите, инвестирали преди няколко години в тези телевизии, сега може да ги продадат на възможно най-добрата цена, коментира той.
Тези процеси са полезни за медийния бизнес у нас, защото новите инвеститори имат опит в страни, преминали през процеса на цифровизацията, и ще налеят много пари в изграждането на нови канали и програми, отбелязва Камбуров. След влизането ни в ЕС интересът на чуждите инвеститори нараства с много бързи темпове и започваме да се превръщаме в нормална държава, коментира ТВ разпродажбите от своя страна Любомир Аламанов, управляващ директор на APRA Porter Noveli.

четвъртък, 7 август 2008 05:19:39

Няма коментари: