събота, 9 август 2008 г.

Всички реклами в центъра на София незаконни

Монитор - 3 стр.
Всички реклами в центъра на София незаконниМайстори мамят с лъжливи обяви
Ремонтите в столицата приключват до края на месеца
Всичките рекламни билбордове, които се намират в центъра на София, са незаконни. 15-те пана, поставени без необходимите разрешителни, ще бъдат премахнати следващата седмица. Това съобщиха от Столичния инспекторат вчера по повод акцията за прочистване на града, която стартира преди месец. Столичният инспекторат разполага с 90 000 лева за премахването на незаконно поставените съоръжения.
Екипи на инспектората, общинския отдел "Реклама" и дирекциите "Контрол по строителството" и "Архитектура и градоустройство" проверяваха рекламите в столицата в продължение на почти 30 дни. От обхода на експертизата станало ясно, че в София почти няма законно поставена реклама. Инспекторите са на мнение, че всеки търговец си слагал каквото и където му харесва - на билбордове, по стълбове, дървета, спирки, сгради. След пълна проверка на поставените фасадни реклами по бул. "Витоша" станало ясно, че нито една от тях не е законна. Поради тази причина от общината обещаха, че в най-скоро време ще изчистят булеварда от незаконните билбордове. Експертите вече премахнали 10 незаконни пана и четири светещи рекламни кутии.
Освен това ще бъдат премахвани и рекламите, които фирми поставят в близост до кръстовища и по стълбовете на градския транспорт или уличното осветление без никакво законно основание. Инспекторите вече са съставили констативен протокол и за сградата на НДК, който е обжалван от ръководството на комплекса. Според проверката по сградата няма нито една законно поставена реклама.
От няколко дни от общината се борят и с незаконно поставените винили, рекламиращи строителни дейности в центъра на София. Оказало се, че телефонът, даден в обявата, не отговаря. В друг случай инспекторите са успели да извикат майстор, който обаче не е могъл да обясни за коя фирма работи. Предстои кметът на район "Възраждане" да определи размера на глобата на фирма, която е поставила свои реклами по дървета в района.
Очаква се от 1 септември, когато наредбата за рекламна дейност, обжалвана в момента в съда, влезе в сила, да се улесни премахването на незаконните реклами, казаха още от общината. Наредбата за рекламата беше обжалвана в съда от рекламни асоциации.
***
Текст под снимка
След проверка на общината стана ясно, че почти всички билбордове в центъра на София са незаконни.
събота, 9 август 2008 03:49:43

Няма коментари: